【单元考点培优】Module 1 考点12:阅读理解-任务型(含答案)-2025-2026学年外研版(一起)五年级英语上册核心考点培优精练

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 1 考点12:阅读理解-任务型(含答案)-2025-2026学年外研版(一起)五年级英语上册核心考点培优精练

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (一起) 五年级英语上册核心考点精练
Module 1 考点12:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Mrs Dong和Mr Zhong在社交软件上分享了他们过去和现在的生活状况。
请阅读材料,完成下面任务。
Mrs Dong: Many years ago, there was a small park near my house. But there weren’t many plants or lakes. Now there is a beautiful big park-Chang he Park. And there is a lake with some flowers, fish and ducks. Many years ago, people went to work by bike or on foot. Now, lots of people go to work by car. The life is much better now.
Mr Zhong: Yes! Twenty years ago, I lived in a small village with my parents. We didn’t have enough food to eat. There weren’t any televisions or radios at my home. But now we live in a tall building. We have lots of delicious food. We can watch programmes and get information on smart phones. We have a happy life now.
1.请为他们分享的内容配上相应的图片,将序号填在对应横线上。
A. B. C. D.
(1) Mrs Dong:
(2) Mr Zhong:
2.根据材料内容,回答问题。
(1) Where did Mr Zhong live twenty years ago
(2) How do they feel about their life now
阅读短文,完成任务。
It is easy to travel today. People jump in their cars or take trips on trains or airplanes. The ride is fast and comfortable. Travellers can turn on heating or air conditioning if needed. They can listen to music or even watch a movie. But travelling in the old days was different. Trips were difficult, uncomfortable, and long. Travelling today is a very different experience (经历) from travelling in the old days.
3.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) The trip seems short because it’s fast. ( )
(2) We can listen to music on the way. ( )
(3) There is no heating or air conditioning on trains or airplanes now. ( )
(4) We have better trips now than before. ( )
4.在文中圈出问题“How is people’s trip now ”的答案。
5.请根据短文内容完成下面的表格。
Old days Now
difficult
Lingling 正在介绍她的家庭照片,请你完成下列任务。
Grandma sent these photos to me. Let’s have a look. People enough food before. Now we lots of food. I short four years ago. Now I am tall. This is my friend Mary. She often TV at 7:00. But she TV at 8:00 yesterday. The old lady is my grandma. She was young then. And look at this photo. It is my hometown(家乡). It was small, but how now Yes, it is very big. And there are lots buses and cars in the street. Life is .
6.根据Lingling对家庭照片的描述,选择适当的选项填空。
A.was B.watched C. have D.didn’t have E. watches F. about G. of H. changing
7.判断下列句子与上述短文是(T)否(F)相符。
(1) There is an old lady in the photo. She’s Lingling’s grandma. ( )
(2) Grandma was young then. ( )
(3) Lingling is short now. ( )
(4) There aren’t many cars in Lingling’s hometown. ( )
阅读短文,完成表格。
Many years ago, we could only read paper(纸质的)books. But now, more and more e-books are coming into our life. With the e-books, we can read books anywhere(在任何地方).We can search(搜索)on computers or phones to find them. Paper books are heavy. But e-books are not. However, reading e-books for a long time isn’t good for our eyes. And you can’t find e-books on every topic.
e-books pros. (优点) 1. can 8 2. can search on 9 3. not 10
e-books cons (缺点) 1. not good for 11 2. can’t find e-books 12 I (like, don’t like) e-books because 13 .
阅读理解。
Yesterday I asked my grandma about her life many years ago. She was a pretty girl when she was young. At that time she worked in a small school as an English teacher. All the students liked her. She liked playing table tennis and she played it very well. Now she is old. And she doesn’t need to go to work. But she still likes playing table tennis, so she often plays table tennis with her old friends. Now she lives a happy life.
14.阅读短文,选择正确的答案。
(1) My ______ talked about her life many years ago. ( )
A.grandma B.English teacher C. old friend
(2) She was a ______ in a school. ( )
A.worker B.teacher C. student
15.阅读短文,完成下列各题。
(1) My grandma playing table tennis many years ago.
(2) She lives a life.
(3)—Does she go to work now

晚上,Lingling发送了一封电子邮件给自己的奶奶。请根据邮件内容帮她梳理表格吧!
To Grandma
Subject The changes in the cities
Dear Grandma, Today I talked with Amy’s grandma. Many years ago, she was a farmer. She worked in the fields. She went there by bike, because there weren’t any cars or buses. She learnt Chinese. Now she doesn’t work. She is learning to dance. In the afternoon, I went to a photo exhibition (展览会) with my friends. It was about changes in the cities. Many years ago, people lived in small houses. There were no cars or buses. They didn’t have any televisions. Now they live in big houses. There are many cars, bikes and buses. And they have telephones and computers. Love, Lingling
Many years ago Now
Amy’s grandma 16 doesn’t work
learnt Chinese 17
Cities 18 big houses
19 many cars, bikes and buses
no televisions 20
Alice想展示家乡伦敦的历史变迁,她通过观看纪录片收集资料,写了一篇短文。请阅读短文后,完成下面的题目。
London is the capital(首都) of the UK. It is an old and famous city. It has got a long history(历史) of close to 2, 000 years. The famous River Thames(泰晤士河) was very dirty then. And the boats on the river were small. The streets in London were very old. And they weren’t clean. The houses were old too. And they weren’t big then. But now there are lots of big and new houses in London. And the streets are new and clean. There are lots of big ships on the river. And the River Thames is clean now.
21.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) London is old and famous, and it’s 3,000 years old now. ( )
(2) The streets were old and dirty in London then. ( )
(3) The houses in London are big and new now. ( )
22.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) The River Thames wasn’t ______ then. ( )
A.famous B.clean C. dirty
(2) There are lots of ______ on the River Thames now. ( )
A. B. C.
Lingling正在介绍她的家庭照片,请你完成下列任务。
23.根据Lingling对家庭照片的描述,选择适当的选项填空。
A.was B.watched C. have D.didn’t have E. watches F. about G. of H. changing
Grandma sent these photos to me. Let’s have a look. People enough food before. Now we lots of food. I short four years ago. Now I am tall. This is my friend Mary. She often TV at 7:00. But she TV at 8:00 yesterday. The old lady is my grandma. She was young then. And look at this photo. It is my hometown (家乡). It was small, but how now Yes, it is very big. And there are lots buses and cars in the street. Life is .
24.判断下列句子与上述短文是(T)否(F)相符。
(1) There is an old lady in the photo. She’s Lingling’s grandma. ( )
(2) Grandma was young then. ( )
(3) Lingling is short now. ( )
(4) There aren’t many cars in Lingling’s hometown. ( )
阅读Xiaoxue的微博,完成下列任务。
转发(34)评论(7)收藏
Xiaoxue Sunday March 9th 6:30
162 358 35 关注 粉丝 微博
Life was different in my town many years ago. Our life is changing. Ten years ago, the town was very old. There weren’t many trees. We lived in an old house. People in the town went to work on foot or by bike. Many people didn’t have cars. Now the town is very different from the past. It’s very beautiful. There are many tall buildings. I love the town.

25.阅读微博,判断正(T)误(F)。
(1) The town is very old now. ( )
(2) There were lots of trees in the town ten years ago. ( )
(3) In the past, many people didn’t go to work by bus or by car. ( )
(4) The town is changing. ( )
(5) There are many tall buildings in the town now. ( )
26.除了微博中提到的变化,你还了解哪些其他方面的变化,写一写和大家分享一下。
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
阅读短文并完成表格
Life was very different in our life many years ago. People lived in a small house then. There weren’t any buses. People went to work on foot or by bike. And they only could buy things in some small shops. Now you can see many tall buildings everywhere. And there are many cars running on the road. And people can buy things on the Internet. Our life is changing!
27 Now
Living small houses 28 .
Transportation 29 or 30 by car
Shopping in small shops 31 .
阅读短文,根据短文内容回答问题。
My uncle Mr Li is forty-eight. He is a doctor. He lives in Wuhan. He has got two children. They live in a big house. There is a big TV and a new computer in his house. But forty years ago, he lived in a small village. His house was small. There wasn’t a TV. There wasn’t a computer. His grandparents lived in another city then. So Mr Li wrote letters to his grandparents.
32.How old is Mr Li
33.Where does he live now
34.What does Mr Li do
35.Did he live in a big house forty years ago
36.Did he write letters to his grandparents
Mr Wen is a reporter. In the past, he rode a horse to Beijing. Now he goes there by plane. He can do more work now.
Ms Yang is a teacher. In the past, she had class with a blackboard. Now he taught his students on the line. They use computers.
Mr Zhang is a photographer. In the past, he used film to take photos. Now he uses a camera. He can see his photos quickly.
Mrs Li is a worker. In the past, made things by hand. Now he makes things with a robot or a machine(机器).
Name job Tools (工具) for work
in the past now
Mr Wen reporter 37 a horse take a plane
Ms Yang teacher 38 computer
Mr Zhang photographer film 39
Mrs Li 40 by hand with a 41 or a machine
Hi, I'm Li Mei. I asked my grandma about her life many years ago. She was a beautiful girl when she was young. At that time, she worked in a small hospital as a nurse. She worked hard. She liked dancing and she could dance well. Now she is old. She doesn't go to work. She has more time to dance. She still likes dancing now. So she often dances with her friends.
42.阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) Li Mei's grandma talked about her life many years ago. ( )
(2) Li Mei's grandma was a doctor in a small hospital. ( )
(3) Li Mei’s grandma still works in the hospital now. ( )
43.阅读短文,回答下列问题。
(1) Could Li Mei's grandma dance well
(2) Who does Li Mei's grandma often dance with now
There are two pictures about our city. Look! There was a small park many years ago. But now there is a big and beautiful park. And in the park, there is a lake with some ducks on it. There was not a lake in the past. In the past, the buildings were low and the trees were small. But now there are many high buildings. The trees are very tall now. There are some supermarkets and cars now. I love my city.
44.阅读短文,选择正确的答案。
(1) There are two pictures about ______. ( )
A.our home B.our school C. our city
(2) There was a ______ park many years ago. ( )
A.small B.big C. beautiful
(3) In the past there wasn't a ______ in the park. ( )
A.river B.house C. lake
45.阅读短文,回答下列问题。
(1) Is there a big and beautiful park now
(2) Were there many high buildings and tall trees in the city many years ago
My uncle Mr. Li is forty-eight. He is an engineer (工程师). He lives in Wuhan. He has got two children. They live in a big house. There is a big TV and a new computer in his house. Mr. Li usually reads books and talks with his friends on the Internet. But forty years ago, he lived in a small village. His house was small. There wasn’t a TV. There wasn’t a computer, either. He studied hard and made friends at school. There was no telephone or mobile phone (手机). His grandparents lived in another city then. So Mr. Li wrote letters to his grandparents.
46.How old is Mr. Li
47.Where does he live now
48.What does Mr. Li do
49.What did he do at school forty years ago
50.Did he write letters to his grandparents
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B D A C 2.He lived in a small village with his parents. They feel happy now.
【导语】本文主要介绍生活状况方面的今昔对比。
1.(1)董女士:根据“And there is a lake with some flowers, fish and ducks.”可知有一个带有一些花,鱼和鸭子的湖;根据“Now, lots of people go to work by car.”可知现在很多人们开车上班。故答案为B;D。
(2)钟先生:根据“But now we live in a tall building.”可知现在住在大楼里;根据“We have lots of delicious food.”可知现在吃很多美味的食物。故答案为A;C。
2.(1)句意:钟先生二十年前住在哪里?根据“Twenty years ago, I lived in a small village with my parents.”可知是和他的父母一起住在一个小村子里,故答案为He lived in a small village with his parents.
(2)句意:他们感觉现在的生活怎么样?根据“We have a happy life now.”可知感觉现在的生活很幸福,故答案为They feel happy now.
3.T T F T 4.圈easy、fast、comfortable 5.easy uncomfortable comfortable slow fast
【导语】本文主要描述了现在和过去人们旅游的不同。
3.(1)句意:这次旅行似乎很短,因为它很快。根据原文“The ride is fast and comfortable.”可知句子符合原文,故答案为T。
(2)句意:我们可以在途中听音乐。根据原文“They can listen to music or even watch a movie.”可知句子符合原文,故答案为T。
(3)句意:现在火车或飞机上不能取暖或没有空调。根据原文“Travellers can turn on heating or air conditioning if needed.”可知飞机上有空调,句子不符合原文,故答案为F。
(4)句意:我们现在的旅行比以前更好。根据原文“The ride is fast and comfortable.”和“But travelling in the old days was different. Trips were difficult, uncomfortable, and long.”可知句子符合原文,故答案为T。
4.句意:人们现在的旅行如何?根据“It is easy to travel today.”和“The ride is fast and comfortable.”可知现在的旅行很容易,又快又舒服,故答案为圈easy、fast、comfortable。
5.①根据“It is easy to travel today.”可知现在的旅行很容易,故答案为easy。
②根据“Trips were difficult, uncomfortable, and long.”可知过去的旅行是不舒服的,故答案为uncomfortable。
③根据“The ride is fast and comfortable.”可知现在的旅行是舒服的,故答案为comfortable。
④根据“Trips were difficult, uncomfortable, and long.”可知过去的旅行是慢的,故答案为slow。
⑤根据“The ride is fast and comfortable.”可知现在的旅行是快的,故答案为fast。
6.1.D2.C 3.A 4.E 5.B 6.F 7.G 8.H 7.T T F F
【导语】本文主要介绍了现在和过去的变化。
6.1.句意:以前人们没有足够的食物吃。根据before可知时态是一般过去时态,didn’t have是没有,符合题意,故选D。
2.句意:现在我们有大量的食物。now是现在,时态是一般现在时,have是动词有,符合题意,故选C。
3.句意:四年前我是矮的。short是形容词,和be动词连用。根据four years ago可知时态是一般过去时态,be动词是was,故选A。
4.句意:她经常在7点看电视。根据often可知时态是一般现在时态,watch TV是动词短语,看电视,主语是she,watch有第三人称单数watches,故选E。
5.句意:但是她昨天8点看电视的。watch TV 是看电视,根据yesterday可知时态是一般过去时态,watch有过去式watched,故选B。
6.句意:但是现在呢?how about是固定搭配,……怎么样?符合题意,故选F。
7.句意:并且在街道上有大量的公共汽车和小汽车。lots of是固定搭配许多的,大量的,故选G。
8.句意:生活正在改变。changing是chang的现在分词,is changing是正在改变,符合题意,故选H。
7.(1)句意:在照片中有一个老太太。她是玲玲的奶奶。根据“The old lady is my grandma.”可知老太太是玲玲的奶奶,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:奶奶那时是年轻的。根据“She was young then.”可知奶奶那时是年轻的,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:玲玲现在矮。根据“Now I am tall.”可知玲玲现在高了,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:在玲玲的家乡没有许多汽车。根据“ And there are lots of buses and cars in the street.”可知在玲玲的家乡有许多汽车,句子和短文不符,故答案为F。
8. read books anywhere 9. on computers or phones 10. heavy 11. our eyes 12. on every topic 13. I don’t like e-books because reading e-books for a long time isn't good for our eyes. (开放试题,答案言之有理即可)
【导语】本文主要讲了电子书的优点和缺点。
8.句意:可以______。根据“With the e-books, we can read books anywhere(在任何地方).”可知,有了电子书,我们可以在任何地方读书。故答案为read books anywhere。
9.句意:可以在_________上搜索。根据“ We can search(搜索)on computers or phones to find them. ”可知,我们可以在电脑或手机上搜索找到它们。故答案为computers or phones。
10.句意:不______。根据“Paper books are heavy. But e-books are not.”可知电子书不重。故答案为heavy。
11.句意:对________不好。根据“However, reading e-books for a long time isn’t good for our eyes.”可知长时间读电子书对我们的眼睛不好。故答案为our eyes。
12.句意:不能_________找到电子书。根据“And you can’t find e-books on every topic.”可知,不可能在每个主题上都找到电子书。故答案为on every topic。
13.句意:(喜欢,不喜欢)电子书,因为________。我不喜欢电子书,因为长时间读电子书对我们的眼睛不好。故答案为I don’t like e-books because reading e-books for a long time isn’t good for our eyes.
14.A B 15.liked happy No, she doesn’t.
【导语】本文讲了奶奶的今昔对比。
14.(1)句意:我的_______谈论了她很多年前的生活。A奶奶,B英语老师,C老朋友,根据“Yesterday I asked my grandma about her life many years ago.”,可知奶奶谈论了她很多年前的生活,故选A。
(2)句意:她是一所学校的一名_______。A工人,B老师,C学生,根据“At that time she worked in a small school as an English teacher.”,可知她是一所学校的一名老师,故选B。
15.(1)句意:我奶奶很多年前______打乒乓球。根据“She liked playing table tennis and she played it very well.”,可知作者的奶奶很多年前喜欢打乒乓球,故答案为liked。
(2)句意:她过着______生活。根据“Now she lives a happy life.”,可知她过着幸福的生活,故答案为happy。
(3)句意:她现在去上班吗?根据“And she doesn’t need to go to work.”,可知她现在不去上班,答语为否定回答,故答案为No, she doesn’t.
16.worked in the fields 17.is learning to dance 18.small houses 19.no cars or buses 20.telephones and computers
【导语】本文主要讲述了艾米的祖母以及城市现在和过去的不同。
16.根据“Many years ago, she was a farmer. She worked in the fields.”可知艾米的祖母多年前在田野工作,故答案为worked in the fields。
17.根据“She learnt Chinese. Now she doesn’t work. She is learning to dance.”可知艾米的祖母现在学习跳舞,故答案为is learning to dance。
18.根据“Many years ago, people lived in small houses.”可知过去人们住在小房子里,故答案为small houses。
19.根据“There were no cars or buses. ”可知过去没有小汽车和公共汽车,故答案为no cars or buses。
20.根据“And they have telephones and computers.”可知现在有电话和电脑,故答案为telephones and computers。
21.F T T 22.B C
【导语】本文主要讲述了伦敦的历史变迁。
21.(1)句意:伦敦古老而有名,现在已有3000年的历史。根据“It is an old and famous city. It has got a long history(历史) of close to 2, 000 years.”可知伦敦有着将近2000年的历史,故答案为F。
(2)句意:当时伦敦的街道又旧又脏。根据“The streets in London were very old. And they weren’t clean.”可知当时伦敦的街道又旧又脏,故答案为T。
(3)句意:伦敦的房子现在又大又新。根据“But now there are lots of big and new houses in London.”可知伦敦的房子现在又大又新,故答案为T。
22.(1)句意:泰晤士河当时还不______。A有名的,B干净的,C脏的。根据“The famous River Thames(泰晤士河) was very dirty then.”可知当时泰晤士河很脏,故选B。
(2)句意:现在泰晤士河上有很多______。A小船,B帆船,C轮船。根据“There are lots of big ships on the river.”可知现在河上有很多大的轮船,故选C。
23.D C A E B F G H 24.T T F F
【导语】本文写玲玲通过照片描述之前和现在的变化。
23.句意:之前人们______足够的食物。根据备选词汇和短文,可知之前是没有足够的食物didn’t have enough food before,填didn’t have,故选D。
句意:现在我们______许多食物。根据备选词汇和常识,可知现在是有have许多食物,描述现在的情况用一般现在时,所以填have,故选C。
句意:四年前我______矮。根据备选词汇和“Now I am tall.现在我很高”,可知描述之前的,be动词填was,故选A。
句意:她经常在7点______电视。根据“often”,可知这里时态是一般现在时,watch TV看电视,主语是she,谓语动词用第三人称单数watches,故选E。
句意:但是昨天她8点_____电视。描述昨天的事用一般过去时,watch TV看电视,这里动词用过去式,故选B。
句意:它很小,但是现在怎样呢?根据备选词汇和句意,可知是how about怎样,故选F。
句意:街上有许多公交车和小汽车。lots of表示许多,后加可数名词复数,故选G。
句意:生活在______。根据备选词汇和短文,可知生活是不断变化的changing,故选H。
24.(1)句意:照片里有一位老太太。她是玲玲的(外)祖母。根据“The old lady is my grandma.”,可知照片中的老人是玲玲的(外)祖母,句意与短文相符,故答案为T。
(2)句意:(外)祖母那时很年轻。根据“She was young then.”,可知(外)祖母那时是很年轻,故答案为T。
(3)句意:玲玲现在很矮。根据“Now I am tall.”,可知玲玲现在很高,句意与短文不符,故答案为F。
(4)句意:玲玲的家乡没有许多小汽车。根据“ And there are lots of buses and cars in the street.”,可知玲玲家乡街上现在有许多公交车和小汽车,句意与短文不符,故答案为F。
25.F F T T T 26.例文:
We use computers to work and study. We can chat, and pay for things by mobile phones. There are lots of Apps of video, such as TikTok, iQIYI and so on.
【导语】本文介绍了Xiaoxue的微博内容。
25.(1)句意:城镇现在是非常老的。根据“Ten years ago, the town was very old.”可知十年前,城镇是非常老的。故答案为F。
(2)句意:十年前城镇里有很多树。根据“There weren’t many trees.”可知没有很多树。故答案为F。
(3)句意:在过去,许多人不乘坐公交车或汽车去工作。根据“People in the town went to work on foot or by bike. Many people didn’t have cars.”可知城镇的人们走路或者骑自行车去工作。许多人没有小汽车。故答案为T。
(4)句意:城镇正在发生着变化。根据“Our life is changing.”可知我们的生活正在发生着变化。故答案为T。
(5)句意:现在城镇里有很多高的建筑物。根据“There are many tall buildings.”可知有很多高的建筑物。故答案为T。
26.1. 题干解读:该题目要求继续写写变化,注意不要和微博内容一致,时态使用一般现在时,注意文章逻辑的连贯性。
2. 参考词汇与句型:
参考词汇:computers电脑,chat聊天,lots of许多,and so on等等
参考句型:We use computers to…;We can…;There are…
27.Then 28.tall buildings 29.on foot 30.by bike 31.on the Internet
【导语】本文介绍了以前和现在的生活。
27.根据“People lived in a small house then.”,可知第一列讲的是那时的生活,故答案为Then。
28.根据“Now you can see many tall buildings everywhere.”,可知现在人们住在高楼里,故答案为tall buildings。
29.根据“People went to work on foot or by bike.”,可知那时的交通方式是步行或骑自行车,故答案为on foot。
30.根据小题3可知该空填by bike,故答案为by bike。
31.根据“And people can buy things on the Internet.”,可知现在人们可以在网上购物,故答案为on the Internet。
32.He is forty-eight. 33.He lives in Wuhan. 34.He is a doctor. 35.No, he didn’t. 36.Yes, he did.
【导语】本文介绍了叔叔以前和现在的生活。
32.句意:李先生多大?根据“My uncle Mr Li is forty-eight.”,可知李先生48岁,故答案为He is forty-eight.
33.句意:他现在住在哪里?根据“He lives in Wuhan.”,可知他现在住在武汉,故答案为He lives in Wuhan.
34.句意:李先生是做什么的?根据“He is a doctor.”,可知李先生是一名医生,故答案为He is a doctor.
35.句意:他四十年前住在一个大房子吗?根据“But forty years ago, he lived in a small village. His house was small.”,可知他四十年前住在一个小房子里,答语为否定回答,故答案为No, he didn’t.
36.句意:他给爷爷奶奶写信了吗?根据“So Mr Li wrote letters to his grandparents.”,可知他给爷爷奶奶写信了,答语为肯定回答,故答案为Yes, he did.
37.rode 38.blackboard 39.camera 40.worker 41.robot
【导语】本文介绍了不同的工作过去和现在的不同。
37.根据文中“In the past, he rode a horse to Beijing.”(过去,他骑马去北京。)可知过去的工具是骑马,rode a horse,故答案为rode。
38.根据文中“In the past, she had class with a blackboard.”(过去,她用黑板上课。)可知她过去使用的工具是黑板blackboard,故答案为blackboard。
39.根据文中“Now he uses a camera.”(现在他用照相机。)可知他现在用的工具是照相机camera,故答案为camera。
40.根据文中“Mrs Li is a worker.”(李女士是一名工人。)可知李女士的职业是工人worker,故答案为worker。
41.根据文中“Now he makes things with a robot or a machine.”(现在他用机器人或者机器生产。)可知,她现在使用的工具是机器人或者机器a robot or a machine,故答案为robot。
42.T F F 43.Yes, she could. Her friends.
【导语】本文讲了李梅的奶奶很多年前的生活和现在的生活。
42.(1)句意:李梅的奶奶谈到了她许多年前的生活。根据“I asked my grandma about her life many years ago.我问我奶奶许多年前的生活。”,可知题干描述正确,故答案为T。
(2)句意:李梅的奶奶是一家小医院的医生。根据“At that time, she worked in a small hospital as a nurse.”,可知李梅的奶奶是一家小医院的护士,故答案为F。
(3)句意:李梅的奶奶现在还在医院工作。根据“Now she is old. She doesn't go to work.”,可知李梅的奶奶现在不工作了,故答案为F。
43.(1)句意:李梅的奶奶跳舞跳得好吗?根据“She liked dancing and she could dance well.”,可知李梅的奶奶跳舞跳得好,答语为肯定回答,故答案为Yes, she could.
(2)句意:李梅的奶奶现在经常和谁一起跳舞。根据“So she often dances with her friends.”,可知李梅的奶奶现在经常和她的朋友一起跳舞,故答案为Her friends.
44.C A C 45.Yes, there is. No, there weren't.
【导语】本文描写了两张图片是我们城市的过去和现在的情况。
44.(1)题干句意:有两张关于________的图片。A.我们的家,B.我们的学校,C.我们的城市,根据“There are two pictures about our city.”可知是我们的城市的图片,故选C。
(2)题干句意: 许多年前有一个________公园。A.小,B.大,C.漂亮,根据“There was a small park many years ago. ”可知是小的,故选A。
(3)题干句意:过去公园里没有一个________。A.河流,B.房屋,C.湖,根据“There was not a lake in the past.”可知是湖,故选C。
45.(1)题干句意:现在有一个又大又漂亮的公园吗?根据“But now there is a big and beautiful park.”可知是的,作肯定回答,故答案为Yes, there is.
(2)题干句意:许多年前这个城市里有很多高楼大厦和高大的树木吗?根据“In the past, the buildings were low and the trees were small.”可知没有,作否定回答,故答案为No, there weren't.
46.He is forty-eight. 47.He lives in Wuhan. 48.He is an engineer. 49.He studied hard and made friends at school. 50.Yes, he did.
【导语】本文主要介绍了叔叔Mr. Li,包括他现在和四十年前他的居住环境,以及他的具体情况。
46.句意:李先生多大了?根据文中句子“My uncle Mr. Li is forty-eight.”可知李先生48岁。故答案为He is forty-eight.
47.句意:他现在住在哪里?根据文中句子“He lives in Wuhan.”可知他住在武汉,故答案为He lives in Wuhan.
48.句意:李先生是做什么的?根据文中句子“He is an engineer (工程师). ”可知他是一名工程师,故答案为He is an engineer.
49.句意:四十年前他在学校做了什么?根据文中句子“He studied hard and made friends at school.”可知他在学校努力学习和交朋友。故答案为He studied hard and made friends at school.
50.句意:他给他的爷爷奶奶写信了吗?根据文中句子“So Mr. Li wrote letters to his grandparents.”可知李先生给他的爷爷奶奶写信了,所以做肯定回答,故答案为Yes, he did.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览