资源简介 them properly: boil the noodles first, drain excess starchy (含有淀粉的) water, then use fresh water or broth (肉汤).Having a good relationship with your roommate is important. 36 If you and your roommates make theroommate have to share all of the same interests or be best friends. 37chores, and privacy. 38 Besides, agreeing on personal space rules also makes sure both of you feelroommates is nice. 39 In this case, it might be better to decide each person’s rent flexibly (灵活地).40 . Creating an environment where open and regular communication is welcomed is key to solvingTom had never been much of an athlete, but when his classmate Lucy 41 him to join the 400-meter race,about winning. It’s about 42 your best.”43 as he lined up for his first practice run. When the coach blew the whistle, he took off, but his steps felt“Not bad for a start,” Lucy said, handing him a water bottle. “You just need to 44 .”Over the next two days, Tom practiced every afternoon. He 45 how to breathe properly and paceheart 46 as he put on his running shoes. His classmates gathered around him. “We’re all rooting for you!”starter’s gun 47 , and the runners shot forward. Tom kept his eyes down, focusing on his stride. At the halfway mark, his legs began to burn, but he 48 on.Lucy ran up to him, grinning. “That was amazing! You 49 your personal best!” Tom smiled, wiping sweat from his forehead. He felt a sense of 50 he’d never known before.He’d learned that 51 doesn’t always mean coming first. Sometimes, it’s about facing your 52That evening, Tom’s mom noticed the 53 on his face. “You look happy,” she said. “I had a great day,” Tom replied. “I joined a race, and I didn’t win, but I 54 myself.”His mom hugged him. “That’s the best 55 you could ask for.”47.A.rang B.fell C.broke D.fired第二节阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。years, 56 (drink) a glass of red wine. We ate together. I enjoyed a few slices of prosciutto and practised a wide variety of outdoor sports. This centuries-old Mediterranean(地中海) diet kept me fit, 57 turnedIn 2020, we will celebrate 58 tenth anniversary of UNESCO’s designation (指定) of this Mediterranean diet as a “Cultural Heritage of Humanity”. But unfortunately, Italians 59 (turn) away from their traditional healthy diet. We have started to eat more fast food and have increased our portions. 60(few) Italians enjoy social meals with family and friends. Italian children were 61 the mostPoor nutrition is a global problem, not just an Italian one. The fact that it’s hitting Italy, the land 6263 (eat). Yet 64 the poor south hungers, the rich north gorges: some 2 billion people areland that 65 (devote) to agriculture and contribute about half of farming-related greenhouse-gas为了让更多的外国游客了解中国文化,欣赏中国美丽的自然风光,感受中国发生的巨大变化,某外文2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷 01(人教版 2019)全解全析(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。What did the woman do yesterday She worked out. B. She watched a match. C. She played basketball.【答案】B【原文】M: Did you watch the basketball match in the sports centre yesterday W: Yes, I did, and I had to. You know, my brother was playing in the match.Why is the woman studying English To find a good job. B. To meet her interest. C. To talk with her guests.【答案】C【原文】M:Why are you studying English W: I work at the front desk in a big hotel here. We have a lot of guests from America. So I want to improve mylistening and speaking.What does the man think of the music festival this year It’s too expensive. B. It’s too far away. C. It’s too crowded.【答案】A【原文】M: The music festival will be held in the countryside this year, right W:Yes, so that more people can go. But I find it too far.M: The distance is okay for me. But they’ve raised the price of the ticket, too. I don’t think it’s worth the money.Where did Sally buy her shirt At the department store. B. At an expensive store. C. On the Internet.【答案】A【原文】M: That’s such a nice shirt, Sally. It looks like it might be quite expensive. W: It may look expensive, but it only cost $20 at the department store.M:I usually buy my clothing online. Maybe I will go there next time.Whom will the man celebrate the festival with His brother. B. His parents. C. His grandparents.【答案】B【原文】M:Where are you planning to spend the Mid-Autumn Festival, Mary W: I thought about visiting my grandparents, but my brother invited me to go to his home. How about you M: Well, I would like to spend the day with my parents.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。How does the woman feel Lucky. B. Sorry. C. Worried.What will the man do next Report to the boss. B. Leave the footprints. C. Clean the floor again.【答案】6.B 7.C【原文】M : Hey, lady, I just cleaned that floor. Look at all your footprints. W: Oh no, I do apologise.M: There is a big sign outside saying “ Not Available”. Didn’t you see it W: I didn’t. Please forgive me.M: It’s OK.I’ll do it again.W: I tell my kids off when they do that at home and now here I am doing the same thing. M: Don’t worry about it. The boss will just think I’m working slowly. It’s not a big deal.听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。Which subway goes to the museum The northbound subway. B. The southbound subway. C. The eastbound subway.Where did the woman come from Her office. B. The hotel. C. Her home.How will the woman go to the main terminal By bus. B. By car. C. On foot.【答案】8.A 9.B 10.C【原文】W: Excuse me, I’m wondering if you can help me I’m trying to find the subway. M: Which subway stop are you looking for W: I’m looking for the northbound subway to the museum. M: I see. Do you know where the main terminal is W: No, not really.M: How did you get here W: I took the eastbound subway from my hotel. The clerk told me to get off at this stop.M: Yes, that’s right. The main terminal is not too far. If you walk up to the next block and turn left, you’ll see it. You can’t miss it.W: Thank you very much.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。What will the woman do next Take a bath. B. Order food online. C.Go to a restaurant.What will the speakers have for supper Fried food. B. Italian food. C. Homemade food.What does the woman think of the man A. He is creative. B. He is generous. C. He is thoughtful.【答案】11.A 12.B 【原文】 13.CW: I don’t feel like cooking today. Let’s just get some food delivered on the phone. How about some fried chicken tonight M: Fried chicken You never liked fried food! What’s going on W: I am stressed out, and they say fried food can bring instant joy.M: No wonder. Listen, you don’t actually need the fried chicken. I know a restaurant that serves the best Italian food. Would you like to try some W: You mean right now M: Yes! I’ll drive.W: But I don’t want to move an inch.M: All right. What about this You have a nice bath and I’ll drive there to order some takeout. It’s quicker. W: Oh, you are always so sweet, honey.听下面一段对话,回答第 14 至第 16 题。What is the probable relationship between the speakers Librarian and book borrower. B. Writer and reader. C. Teacher and student.Which group will the woman put the book in History. B. Maths. C. Popular science.When will the woman hand in the review On February 15th. B. On February 13th. C. On February 12th.【答案】14.C 15.C 16.A【原文】W: Would you please spare me a few minutes, Mr. King M: Yes, of course. What can I do for you W: It’s about the book review you’ve asked us to write as part of the writing course. M: OK. I think you’ve chosen the book you want to write about.W: Yes.M: Good. Now let’s get started. If we talk it through and you make notes on it, it’ll help you to organise your review. First of all, what’s the name of the book W: The Human Mind.M: So you should start your review with the title and the author. What group would you put this book in For example, history, maths ...W: Well, I suppose it’s popular science. M: What is the theme of it W: Well, it looks briefly at some of the theories that have been developed about the brain.M: Well, you should add that into your review, and don’t forget to mention the strengths and weaknesses of the book.W: I see. One more question. The review should be handed in on February 13th. Can I hand it in two days later M: That will be fine.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。What is the speaker mainly talking about Her career as a writer. B. Her education at school. C. Her most successful books.When did the speaker publish her first novel In 1987. B. In 1992. C. In 1996.What did the speaker study in the university Writing skills. B. Publishing. C. Law.Which novel won a prize A. Sunset. B. The Ballet Dancer. C. The List.【答案】17.A 18.B 【原文】 19.C 20.BI’m here today to tell you about my career as a writer. I wrote my first novel in 1987. I called it Sunset. However, it didn’t come out until 1996, four years after my first published novel. After school, I went to university where I studied law. However, I never practised law. I was lucky enough to get a holiday job in a local newspaper as a reporter, and I stayed there. This, of course, gave me lots of opportunities to improve my writing skills. I hadmy first novel published during that period. It was called Tango. It wasn’t a great suecess, but it gave me useful contacts in the publishing world. My second novel, The Ballet Dancer, was much more successful. It even won a prize for new novelists. Since then, I’ve written three more novels and have also had a couple of collections of short stories published. At present, I’m experimenting with writing a play--The List. I feel I’m learning a great deal from this work.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AAfter I bought my new guitar, I started looking for apps to teach me how to use it. Finally, I chose Beginner Guitar Songs. Marty Schwartz, who is an amazing guitar teacher, showed me how to hold the guitar and then introduced how to play easy chords (和弦 ) to me. I quickly progressed through Beginner Lesson Series and advanced to Important Guitar Chords.Two days later, I was ready to learn more chords. I found Guitar Lessons from Howcast. There are over 140 video lessons. I spent most of the day learning chords. Every day, I added a new chord and then reviewed the ones I had learned. By the end of the first week I had learned about ten chords. By the end of the second week, I had learned about fifteen chords. The app also taught me how to play scales (音阶). I learned the Pentatonic scale and the Blues scale. At that time, I felt like I was ready to dive into some music.I also enjoyed GuitarJamz where I found more lessons from Marty Schwartz. Besides, I downloaded Blues Guitar Licks Lessons and Solo Guitar Lessons. Marty had hundreds of lessons for free on his YouTube channel. I watched, learned and experimented to see what I could do.Then, I felt that some of my favourite classic rock songs were pretty easy. As I expected, now I can play America’s A Horse with No Name — two chords, The Beatles’s Let it Be — four chords, and Cat Stevens’s Peace Train — four chords.Over the next few weeks I still watched YouTube videos and used chromatic Tuner. I also downloaded guitar sheet music through Songsterr Plus. This guitar learning app showed me how to read guitar tablature (奏法乐谱) and chord diagrams.Why did the author start looking for apps after buying a new guitar To sell the guitar online. B. To learn how to use it.C. To find guitar sheet music. D. To share guitar lessons.How many video lessons does Guitar Lessons from Howcast have A. Over 100. B. Over 140. C. About 15. D. Hundreds of.What can we know about the author’s learning tools He only used apps to learn guitar.He never used a tuner during practice.He used YouTube videos in his learning.He paid for all the guitar lessons he took.【参考答案】21.B 22.B 23.C【语篇解读】这是一篇说明文。本文主要讲述了作者利用网上的软件学习弹吉他的经历。【详情解析】细节理解题。根据第一段第一句“After I bought my new guitar, I started looking for apps to teach me how to use it.”可知,作者买了新吉他后寻找应用程序,是为了学习如何使用吉他。故选 B 项。细节理解题。根据第二段中“I found Guitar Lessons from Howcast. There are over 140 video lessons.”可知,Howcast 的吉他课程有超过 140 个视频课程。A 项“超过 100 个”表述模糊,未准确对应原文;C 项“约 15 个”是作者第二周学习的和弦数量;D 项“数百个”是 Marty 在 YouTube 频道的课程数量,均不符合题意。故选 B 项。推理判断题。根据第三段“Marty had hundreds of lessons for free on his YouTube channel. I watched, learned and experimented...”及最后一段“Over the next few weeks I still watched YouTube videos”可知,作者在学习过程中使用了 YouTube 视频,C 项正确。A 项“只使用应用程序”与文中提到的 YouTube 视频、调音器等工具矛盾;B 项“从未使用调音器”与“used chromatic Tuner”不符;D 项“所有课程都付费”与“Marty had hundreds of lessons for free”相悖。故选 C 项。BFor the first time in Canada, surgeons have successfully carried out the first stage of a procedure involving implanting (植入) a tooth into the eyes of people with a type of severe blindness in the hopes of restoring their vision.Known as “tooth-in-eye” surgery, the operation was recently carried out in three patients with severe corneal (角膜的) blindness. Tooth-in-eye surgery aims to change that in two surgeries. This first step is the creation of the implant. This requires the removal of one of the patient’s teeth, which is shaved down into a square-like shape witha hole drilled into it that will hold a plastic optical lens (光学透镜). The shaped tooth is then placed inside the patient’s cheek, where it stays for around three months to develop new tissue and a blood supply.Once that’s happened, in the second stage, surgeons remove the implant from the cheek and put it into the eye, where the plastic lens allows light through, restoring the patient’s vision. “It’s like replacing the windscreen on a car when it’s totally frosted over,” Dr Greg Moloney, who led the Canadian surgeries, told the Vancouver Sun.It might sound a bit unpleasant to put someone’s tooth in their eye, but it actually makes a lot of sense; both the fact that teeth are super hard and that it’s the patient’s own tooth increase the chances that the implant will last long term. “The procedure isn’t completely risk-free, but there is no risk of rejection, because we’re using part of the patient’s own body.”The patients are set to experience the second surgery later this year. One of those patients, Gail Chapman, was the first to receive the initial surgery and was hopeful of what the procedure could mean for her future. While this was a Canadian first, tooth-in-eye surgery is far from new. It’s been around since the 1960s, when it was pioneered by Italian Professor Benedetto Strampelli, and was later improved into the procedure that it is today.What is involved in the first stage of the “tooth-in-eye” surgery Placing the plastic lens in the eye. B.Restoring the patient’s eyesight partly.Removing a patient’s tooth for the implant.Moving the implant from the cheek to the eye.What is the key role of the plastic optical lens in the second-stage surgery To fix the tooth in the eye.To help the eye receive light.To reduce the pain of the patient.To accelerate the treatment process.Why does the surgery use the patient’s own tooth To simplify the surgical procedure.To reduce the risk of implant rejection.To lower the cost of the entire surgery.To make the implant look more natural.What does the author think of the “tooth-in-eye” surgery The surgery has been improved a little.There is a serious danger of infection during the surgery.The surgery will become popular in Canada.The surgery dates back over fifty years.【参考答案】24.C 25.B 26.B 27.D【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍加拿大首次开展的“牙入眼”手术的过程、优势及历史。【详情解析】细节理解题。根据第二段中的“This first step is the creation of the implant. This requires the removal of one of the patient’s teeth, which is shaved down into a square-like shape with a hole drilled into it that will hold a plastic optical lens.(第一步是制作植入物。这需要拔掉患者的一颗牙齿,将其削成方形,并在其中钻一个孔,用来放置塑料光学透镜。)”可知,“牙入眼”手术的第一阶段包括拔掉患者的一颗牙齿来制作植入物。故选 C项。细节理解题。根据第三段中的“Once that’s happened, in the second stage, surgeons remove the implant from the cheek and put it into the eye, where the plastic lens allows light through, restoring the patient’s vision.(一旦完成,在第二阶段,外科医生将植入物从脸颊取出并放入眼睛,塑料透镜允许光线通过,从而恢复患者的视力。)”可知,在第二阶段手术中,塑料光学透镜的关键作用是帮助眼睛接收光线。故选 B 项。细节理解题。根据第四段中的“The procedure isn’t completely risk-free, but there is no risk of rejection, because we’re using part of the patient’s own body.(这个手术并非完全没有风险,但没有排斥的风险,因为我们使用的是患者自身的一部分。)”可知,手术使用患者自己的牙齿是为了降低植入物被排斥的风险。故选 B项。细节理解题。根据最后一段中的“It’s been around since the 1960s, when it was pioneered by Italian Professor Benedetto Strampelli, and was later improved into the procedure that it is today.(它始于 20 世纪 60 年代,由意大利教授贝内代托·斯特兰佩利开创,后来经过改进,成为今天的手术方式。)”可知,作者认为“牙入眼”手术可以追溯到五十多年前。故选 D 项。CAs one of the fashions in education in recent memory, you’ve certainly heard of the flipped classroom (翻转课堂). It is a type of blended learning where students are introduced to knowledge at home and practice using it at school. This is the opposite of the more common practice of introducing new content at school, then giving homework and projects to be completed by the students independently at home.In this blended learning model, face-to-face communication is mixed with independent study—usually through videos and e-dictionaries. In a common flipped classroom setting, students might watch pre-recorded videos at home, then come to school to do the homework armed with questions and at least some background knowledge.The idea behind the flipped classroom is to rethink when students can use the resources they need most. If the problem is that students need help with the work rather than being introduced to the new thinking behind the work, then the solution the flipped classroom takes is to reverse the traditional teaching method.In a flipped classroom, students watch online lectures (线上讲座 ), review online course materials, read physical or digital texts, and take part in an online discussion at home. What happens at school includes skill practice, in-person or face-to-face discussions with classmates, presentations, experiments, peer (同行) review, and so on. It allows students to stop, look up words online, and rewatch, creating a ready-made library for student review.Of course, it’s not that simple. There are some disadvantages of a flipped classroom. Just like in a regular classroom, success depends greatly on the quality of teachers, the clarity of conversations, and the quality of given courses, tests, and instructions. Further, fairness is still a major issue, and it doesn’t fix the outdated method most educational systems take to courses.What does the flipped classroom feature More dependence on hobbies. B.Technology-assisted learning. C.Parent-child cooperation. D.Less focus on textbooks.What does the underlined word “reverse” mean in paragraph 3 Research. B.Examine. C.Change. D.Shape.What is the advantage of the flipped classroom It gives personalized experiences. B.It develops creativity in students. C.It builds trust among peers. D.It simplifies learning steps.Why is the flipped classroom criticized It fails to change teachers’ thinking. B.It hardly improves students’ grades. C.It causes unclear dialogues. D.It only touches the surface.【参考答案】28.B 29.C 30.A 31.D【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了翻转课堂这一混合式学习模式的概念、实施方式、核心理念及存在的优缺点。【详情解析】细节理解题。根据文章第二段中的“In this blended learning model, face-to-face communication is mixed with independent study—usually through videos and e-dictionaries. (在这种混合学习模式中,面对面交流与独立学习相结合,通常通过视频和电子词典来实现独立学习)”可知,翻转课堂的核心特征是依赖技术工具,如视频、电子词典等辅助学习。故选 B 项。词句猜测题。根据第三段中的“the solution the flipped classroom takes is to reverse the traditional teachingmethod. (翻转课堂的解决方案是 reverse 传统教学方法)”,结合第一段中的“This is the opposite of the morecommon practice of introducing new content at school, then giving homework and projects to completed by the students independently at home. (这与更常见的做法相反——通常是在学校教授新内容,然后让学生在家独立完成家庭作业和项目)”以及第四段的介绍可知,reverse 在此语境中指彻底改变传统教学模式,即:翻转课堂的解决方案是颠覆传统教学方法,故选 C 项。细节理解题。根据第四段中的“It allows students to stop, look up words online, and rewatch, creating aready-made library for student review. (它允许学生暂停、在线查词、重复观看,形成可随时复习的资源库)”可知,翻转课堂的核心优势是支持学生按个人节奏自主学习。故选 A 项。推理判断题。根据文章末段中的“Further, fairness is still a major issue, and it doesn’t fix the outdated method most educational systems take to courses. (此外,公平性仍是主要问题,它并未解决教育系统普遍采用的过时教学方法)”可推知,批评的核心是翻转课堂未能触及教育体系的根本缺陷,仅停留在表面改良。故选 D 项。DInstant noodles are a favorite quick meal when people don’t want to cook. Picture eating them while watching TV on a stormy night—pure comfort! But many believe they’re just junk food that harms health. The truth is, whether they’re unhealthy depends entirely on how you prepare them.The main issue isn’t the noodles themselves, but the common way people make them: pouring boiling water over dried noodles and adding all the salty seasoning packets. These flavor packets contain high levels of salt and artificial additives (人工添加剂), making this version unbalanced and unhealthy.Actually, plain instant noodles aren’t terrible. They’re fried during production (which adds some oil andcalories), but they fill you up well and provide quick energy when you’re hungry. To make them healthier, cook them properly: boil the noodles first, drain excess starchy (含有淀粉的) water, then use fresh water or broth (肉汤). Crucially, use only half the seasoning packet to reduce salt. Add vegetables like spinach or carrots and protein like【详情解析】细节理解题。根据第一段中的“The truth is, whether they’re unhealthy depends entirely on how you prepare them.(事实上,它们是否不健康完全取决于你如何制备它们。)”可知,方便面是否不健康取决于制备方式。故选 C。细节理解题。根据第二段“The main issue isn’t the noodles themselves, but the common way people make them: pouring boiling water over dried noodles and adding all the salty seasoning packets. These flavor packets contain high levels of salt and artificial additives (人工添加剂), making this version unbalanced and unhealthy.(主要问题不在于面条本身,而在于人们制作面条的常见方式:将沸水倒在干面条上,并加入所有咸味调料包。这些调味包含有高含量的盐和人工添加剂,使这种版本不平衡和不健康。)”可知,方便面健康风险的核心诱因在于调味包中过量的钠盐与人工合成添加剂。故选 B。推理判断题。根据第三段“To make them healthier, cook them properly: boil the noodles first, drain excess starchy (含有淀粉的) water, then use fresh water or broth (肉汤). Crucially, use only half the seasoning packet to reduce salt. Add vegetables like spinach or carrots and protein like an egg or tofu while cooking. This boosts vitamins and protein while cutting sodium (钠). This transforms them into a balanced meal!为了使它们更健康,请正确烹饪:先煮面条,沥干多余的淀粉水,然后用淡水或肉汤。至关重要的是,只使用一半的调味料包来减少盐的摄入。烹饪时加入菠菜或胡萝卜等蔬菜和鸡蛋或豆腐等蛋白质。这可以增加维生素和蛋白质,同时减少钠的摄入。这使它们变成了一顿均衡的饭菜!)”可知,作者通过分步说明详细解释了如何通过调整烹饪方式使其更均衡,所以本段目的是给出正确的烹饪指导。故选 B。主旨大意题。通读全文,根据文章第一段“Instant noodles are a favorite quick meal when people don’t want to cook. Picture eating them while watching TV on a stormy night — pure comfort! But many believe they’re just junk food that harms health. The truth is, whether they’re unhealthy depends entirely on how you prepare them.(方便面是人们不想做饭时最喜欢的快餐。想象一下在暴风雨的夜晚边看电视边吃它们的情景——纯粹的安慰!但许多人认为它们只是危害健康的垃圾食品。事实上,它们是否不健康完全取决于你如何制备它们。)”等内容可知。文章主要讨论了方便面是否属于不健康食品的争议,指出其健康性取决于烹饪方式。所以选项 A.Instant Noodles: Not All Waste.(方便面:并非全无是处)最能概括文意,适合用作标题。故选 A。第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Having a good relationship with your roommate is important. 36 If you and your roommates make the effort, a peaceful and happy home is in your future.Before starting the journey to find a roommate, it’s important to make sure you will get along. Take a momentto think about your living preferences before making a decision. Getting along doesn’t mean you and your roommate have to share all of the same interests or be best friends. 37Once you’ve found a friendly roommate, the next key step for a warm living environment is to set clear rules through a roommate agreement. This document should include rights and responsibilities, covering rent payments, chores, and privacy. 38 Besides, agreeing on personal space rules also makes sure both of you feel comfortable at home.Achieving a fair way of dealing with money also helps avoid arguments. This includes dividing the cost of rent, bills, and other shared costs in a way that everyone agrees on. Dividing rent equally (平等地 ) among roommates is nice. 39 In this case, it might be better to decide each person’s rent flexibly (灵活地).40 . Creating an environment where open and regular communication is welcomed is key to solving problems before they get worse. One way of keeping communication clear is to have regular “check-in” meetings. They provide roommates with time to talk about home things, share problems in a helpful manner, and celebrate successes or share personal news.Your lifestyles and values just have to be similar.friendly atmosphere depends on how you think. C.However, one’s room might have more advantages. D.You can include what you want to list in the agreement. E.Living with others may seem hard, but it doesn’t have to be. F.Communication is the basis of good roommate relationships.G.Clear discussions about money and chore sharing prevent fights.【参考答案】36.E 37.A 38.G 39.C 40.F【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了与室友建立良好关系的实用方法,包括选择适配室友、制定包含权利责任与分摊规则的协议、灵活处理费用分配及通过定期沟通预防矛盾等关键步骤。【详情解析】空前句“Having a good relationship with your roommate is important.(与室友建立良好关系很重要)”点明主题,强调重要性;空后句“If you and your roommates make the effort, a peaceful and happy home is in your future. (如果你和你的室友做出努力,一个和平快乐的家就在你的未来)”提到,如果双方努力,就能实现和平快乐的家,转向积极解决方案。选项 E“Living with others may seem hard, but it doesn’t have to be.(和别人住在一起可能看起来很难,但事实并非如此)”通过承认潜在挑战(承上),同时暗示问题可解决(启下),为后文的努力与结果做铺垫,承上启下,符合语境。故选 E。空前句“Getting along doesn’t mean you and your roommate have to share all of the same interests or be best friends.(相处融洽并不意味着你和你的室友必须拥有相同的兴趣或成为最好的朋友)”提到,相处融洽不要求兴趣相同或成为挚友,否定了表面共性。选项 A“Your lifestyles and values just have to be similar.(你们的生活方式和价值观必须相似)”提到只需生活方式和价值观相似,直接承接空前句的“不要求兴趣相同”,指出核心相似点(生活方式和价值观),承接上文,符合语境。故选 A。空前句“This document should include rights and responsibilities, covering rent payments, chores, and privacy. (这份文件应该包括权利和责任,包括租金、家务和隐私)”详述室友协议内容;空后句“Besides, agreeing on personal space rules also makes sure both of you feel comfortable at home.(此外,在个人空间规则上达成一致也能确保你们在家里感觉舒适)”补充协议延伸。选项 G“Clear discussions about money and chore sharing prevent fights.(关于金钱和家务分担的明确讨论可以防止争吵)”说明清晰讨论金钱和杂务分工可预防争执,总结空前句的“租金、杂务”要点,点明其作用(防冲突),同时与空后句的“舒适”形成因果链(讨论规则→避免冲突→确保舒适),起到承上启下作用。故选 G。空前句“Dividing rent equally among roommates is nice.(在室友之间平均分摊房租是不错的)”肯定平等分租;空后句“In this case, it might be better to decide each person’s rent flexibly.(在这种情况下,最好是灵活地决定每 个人的租金)”提出例外方案。选项 C“However, one’s room might have more advantages.(然而,一个人的房间可能有更多的优势)”以转折词“However”引出不平等因素,解释为何均分不总是公平,自然触发空后句的“灵活分租”方案,承上启下,符合语境。故选 C。本空要填的是段落主题句。空后句“Creating an environment where open and regular communication is welcomed is key to solving problems before they get worse.(创造一个欢迎公开和定期交流的环境是在问题恶化之前解决问题的关键)”聚焦沟通的核心作用;下文“One way of keeping communication clear is to have regular “check-in” meetings.( 保持沟通清晰的一种方法是定期召开“定期”会议)”进一步以“定期会议”例证沟通实践。选项 F“Communication is the basis of good roommate relationships.(交流是良好室友关系的基础)”作为段落主 题句,直接概括后文核心(沟通环境的重要性),且“basis”与后文“key”形成同义替换。故选 F。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The school sports meeting was just three days away, and the classroom was filled with talk of races and relays. Tom had never been much of an athlete, but when his classmate Lucy 41 him to join the 400-meter race,he couldn’t say no.“I’ll never win,” Tom mumbled as they walked to the track for practice. Lucy patted his shoulder. “It’s not about winning. It’s about 42 your best.”The track was busy with students warming up — jumping, stretching, and sprinting. Tom felt his legs43 as he lined up for his first practice run. When the coach blew the whistle, he took off, but his steps felt heavy. By the end, he was gasping for air, far behind the others.“Not bad for a start,” Lucy said, handing him a water bottle. “You just need to 44 .”Over the next two days, Tom practiced every afternoon. He 45 how to breathe properly and pace himself. Lucy ran beside him, cheering him on. “Faster! You can do it!” she shouted.On the morning of the sports meeting, the sun shone brightly, and the stands were packed with students. Tom’s heart 46 as he put on his running shoes. His classmates gathered around him. “We’re all rooting for you!” they said.The 400-meter race was about to begin. Tom stepped onto the track, his eyes fixed on the finish line. The starter’s gun 47 , and the runners shot forward. Tom kept his eyes down, focusing on his stride. At the halfway mark, his legs began to burn, but he 48 on.“Go, Tom! Go!” he heard Lucy scream. He looked up and saw his classmates waving signs. With a burst of energy, he sprinted toward the finish line. He didn’t win—he came in fifth—but the crowd erupted in cheers as he crossed.Lucy ran up to him, grinning. “That was amazing! You 49 your personal best!” Tom smiled, wiping sweat from his forehead. He felt a sense of 50 he’d never known before.Later, as they watched the award ceremony, Lucy said, “See I told you it would be worth it.” Tom nodded. He’d learned that 51 doesn’t always mean coming first. Sometimes, it’s about facing your 52and trying your hardest.That evening, Tom’s mom noticed the 53 on his face. “You look happy,” she said. “I had a great day,” Tom replied. “I joined a race, and I didn’t win, but I 54 myself.”His mom hugged him. “That’s the best 55 you could ask for.”41.A.ordered B.begged C.invited D.forced42.A.doing B.finding C.making D.showing43.A.shake B.relax C.grow D.rest44.A.quit B.practice C.wait D.hide45.A.taught B.wondered C.learned D.forgot46.A.broke B.raced C.stopped D.failed47.A.rang B.fell C.broke D.fired48.A.walked B.fought C.kept D.turned49.A.beat B.missed C.remembered D.checked50.A.sadness B.pride C.fear D.humor51.A.success B.kindness C.courage D.honesty52.A.friends B.teachers C.fears D.dreams53.A.tear B.sweat C.dirt D.smile54.A.surprised B.protected C.thanked D.lost55.A.gift B.prize C.lesson D.memory【参考答案】41.C 42.A 43.A 44.B 45.C 46.B 47.D 48.C 49.A 50.B 51. A 52.C 53.D 54.A 55.B【语篇解读】这是一篇记叙文。主要讲述了汤姆不擅长运动,受露西邀请参加 400 米 跑,经练习虽获第五,但突破自我,明白了成功在于努力克服恐惧。【详情解析】考查动词词义辨析。句意:汤姆从来就不是一个很好的运动员,但是当他的同学露西邀请他参加 400 米 跑时,他无法拒绝。A. ordered 命令;B. begged 乞求;C. invited 邀请;D. forced 强迫。根据语境以及下文“he couldn’t say no”可知,露西是邀请汤姆参加 400 米 跑,“invite sb. to do sth.”表示“邀请某人做某事”。故选 C 项。考查动词词义辨析。句意:“这不是输赢的问题。而是要做到最好。”A. doing 做;B. finding 发现;C. making制作;D. showing 展示。根据上文“It’s not about winning.”可知,这里露西说重要的不是获胜,而是尽自己最大的努力。“do one’s best”是固定短语,意为“尽某人最大的努力”,故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:当汤姆排着队准备第一次练习跑步时,他感到自己的腿在发抖。A. shake 颤抖;B. relax 放松;C. grow 生长;D. rest 休息。根据上文““I’ll never win,” Tom mumbled as they walked to the track for practice.”结合汤姆的表现,他不擅长运动,所以当他排队准备第一次练习跑时,他感到腿在“颤抖(shake)”。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:你只需要练习。A. quit 放弃;B. practice 练习;C. wait 等待;D. hide 隐藏。根据上文“Not bad for a start”可知,露西鼓励汤姆,认为他起步不错,只需“练习(practice)”就能进步,与后 文“practiced every afternoon”呼应。故选 B 项。 45.考查动词词义辨析。句意:他学会了如何正确地呼吸和调节自己的节奏。A. taught 教;B. wondered 想 知道;C. learned 学习;D. forgot 忘记。根据下文“how to breathe properly and pace himself.”可知,在接下来的两天练习中,汤姆“学习(learned)”如何正确呼吸和调整节奏。故选 C 项。 46.考查动词词义辨析。句意:汤姆穿上跑鞋时心跳加速。 A. broke 打破;B. raced 加速;C. stopped 停止;D. failed 失败。根据语境可知,运动会当天早上,汤姆穿上跑鞋时,他的心跳“加速(raced)”,形容心跳快,用 race。“heart raced”是固定表达,意为“心跳加速”,描绘汤姆前的紧张心情。故选 B 项。 47.考查动词词义辨析。句意:发令枪响了,跑运动员向前冲去。A. rang 铃声响;B. fell 落下;C. broke打破;D. fired 打响。根据下文“and the runners shot forward”可知,发令枪响了,跑运动员向前冲去,发令枪“打响”用“fire”,“The starter’s gun fired”符合体育比的场景描述。故选 D 项。考查动词词义辨析。句意:跑到一半时,他的腿开始灼痛,但他坚持了下来。A. walked 走;B. fought 战斗;C. kept 保持;D. turned 转向。根据上文“At the halfway mark, his legs began to burn”以及 but 转折可知, “keep on”表示“继续”,在跑到一半时,汤姆的腿开始疼,但他继续跑。故选 C 项。考查动词词义辨析。句意:你打破了个人最好成绩!A. beat 击败;B. missed 错过;C. remembered 记得;D. checked 检查。根据上文“He didn’t win — he came in fifth — but the crowd erupted in cheers as he crossed.”可知,汤姆虽然没有赢得比,但打破了个人最好成绩“beat one’s personal best”表示“打破个人最好成绩”。故选 A 项。考查名词词义辨析。句意:他感到一种从未有过的自豪感。A. sadness 悲伤;B. pride 自豪;C. fear 恐惧;D. humor 幽默。根据下文““You look happy,” she said.”可知,汤姆虽未夺冠但突破自我,内心应充满“自豪(pride)”,与前文的努力和后文的开心呼应。故选 B 项。考查名词词义辨析。句意:他明白了成功并不总是意味着第一名。A. success 成功;B. kindness 善良;C. courage 勇气;D. honesty 诚实。根据上文“I told you it would be worth it.”可知,汤姆明白了“成功(success)”并不总是意味着获得第一名。故选 A 项。考查名词词义辨析。句意:有时,这是关于面对你的恐惧,尽你最大的努力。A. friends 朋友;B. teachers老师;C. fears 恐惧;D. dreams 梦想。根据前文“It’s not about winning. It’s about your best.”有时候,成功意味着面对你的“恐惧(fears)” 并尽最大努力。故选 C 项。考查名词词义辨析。句意:那天晚上,汤姆的妈妈注意到他脸上的笑容。A. tear 眼泪;B. sweat 汗水;C. dirt 灰尘;D. smile 微笑。根据下文妈妈说“You look happy”可知,汤姆脸上有“微笑(smile)”。故选 D 项。 54.考查动词词义辨析。句意:我参加了一场比,我没有赢,但这样我很意外。A. surprised 使惊讶;B.阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。When I was a child, my family would always sit down together for meals. My favourite was among the simplest: spaghetti pomodoro, pasta in tomato sauce. We ate fresh vegetables and fruit, and, starting in our teenage years, 56 (drink) a glass of red wine. We ate together. I enjoyed a few slices of prosciutto and practised a wide variety of outdoor sports. This centuries-old Mediterranean(地中海) diet kept me fit, 57 turned out to be good not just my personal well-being, but for the planet’s health too.In 2020, we will celebrate 58 tenth anniversary of UNESCO’s designation (指定) of this Mediterranean diet as a “Cultural Heritage of Humanity”. But unfortunately, Italians 59 (turn) away from their traditional healthy diet. We have started to eat more fast food and have increased our portions. 60(few) Italians enjoy social meals with family and friends. Italian children were 61 the most overweight in a recent study of 30 countries by the WHO.Poor nutrition is a global problem, not just an Italian one. The fact that it’s hitting Italy, the land 62the Mediterranean diet originated, represents a dangerous contradiction-- one of many affecting the world of food. After years of decline, hunger is back on the rise. Globally, some 821 million people still do not have enough63 (eat). Yet 64 the poor south hungers, the rich north gorges: some 2 billion people are overweight. We waste one-third of global food production. Livestock consume an estimated two-thirds of all the land that 65 (devote) to agriculture and contribute about half of farming-related greenhouse-gas emissions.【参考答案】56.drank 57.which 58.the 59.are turning/have been turning 60.Fewer 61.among 62. where 63.to eat 64.though/although/while 65.is devoted【语篇解读】这是一篇说明文。文章讲述了关于地中海饮食以及意大利人的饮食变化和全球饮食相关问题。【详情解析】考查动词时态。句意:我们吃新鲜的蔬菜和水果,并且从青少年时期开始,会喝一杯红葡萄酒。 and连接并列的谓语动词,前面 ate 是一般过去时,所以这里 drink 也用一般过去时。故填 drank。考查连词。句意:这种有着数百年历史的地中海饮食让我保持健康,结果证明它不仅对我的个人幸福有益,而且对地球的健康也有益。 此处是非限制性定语从句,先行词是前面整个句子,在从句中作主语,用关系代词 which。故填 which。考查冠词。句意:在 2020 年,我们将庆祝联合国教科文组织将这种地中海饮食指定为“人类文化遗产”的十周年纪念日。 序数词 tenth 前要用定冠词 the,表示“第十个”。故填 the。 59.考查动词时态。句意:但不幸的是,意大利人正在背离了他们传统的健康饮食。 本句强调动作在进行或是从过去开始一直持续到现在且仍在进行,用现在进行时或现在完成进行时,主语 Italians 是复数,故填 are turning/have been turning。60.考查形容词比较级。句意:越来越少的意大利人喜欢和家人、朋友一起进行社交性用餐。结合前文说 意大利人背离传统饮食等情况,这里表示“更少的”意大利人,用 few 的比较级,句首首字母大写 。故填 Fewer。 61.考查介词。句意:在世界卫生组织对 30 个国家进行的一项近期研究中,意大利儿童属于超重情况最严重的群体之一。介词 among 表示“在…… 之中;…… 之一” ,符合“意大利儿童在 30 个国家研究里属于超重群体之一”的语境。故填 among。考查定语从句。句意:它冲击着意大利,这个地中海饮食起源的地方,这一事实代表了一种危险的矛盾——影响食品领域的众多矛盾之一。 先行词是 the land,在在限制性定语从句中作地点状语,用关系副词 where 。故填 where。考查非谓语动词。句意:在全球范围内,约有 8.21 亿人仍然没有足够的食物可吃。此处用动词不定式 to eat 作后置定语,修饰 enough,表示“可吃的(东西)”。故填 to eat。 64.考查连词。句意:然而,当贫穷的南方在挨饿时,富裕的北方却在暴饮暴食:约有 20 亿人超重。根据句意可知,此处使用 though/although/while 引导让步状语从句,强调让步转折,故填 though/although/while。 65.考查时态语态。句意:牲畜消耗了估计用于农业的所有土地的三分之二,并且贡献了与农业相关的大约一半的温室气体排放。描述现实状况用一般现在时,land 和 devote 之间是被动关系,用被动语态,先行词 land 是不可数名词,助动词是 is。故填 is devoted。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)为了让更多的外国游客了解中国文化,欣赏中国美丽的自然风光,感受中国发生的巨大变化,某外文杂志社将出版一本英语小册子来介绍中国的旅游景点。该杂志社邀请你为该小册子写一篇英语短文来介绍杭州,内容包括:杭州的位置(中国东南部)、面积(16,000 多平方公里)及历史(2,200 多年)等;杭州的旅游特色(自然风景、传统文化、特色小吃等);希望更多的游客来杭州参观。注意:1.80 词左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。【参考范文】Hangzhou, located in the southeast of China, is a beautiful city in China. With a history of over 2,200 years, Hangzhou covers an area of more than 16,000 square kilometers. In Hangzhou, you can pay a visit to the West Lake, whose scenery is fascinating. In addition, you can’t miss its cultural relics and historical sites, from which you will learn more about excellent Chinese traditional cultures. The special snacks here are famous, leaving a deep impression on the visitors from all over the world.As a tourist attraction, Hangzhou attracts a large number of visitors from home and abroad every year. Once you come to China, Hangzhou is a great city that you can’t miss.【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇英语短文介绍杭州,内容包括杭州的位置、旅游特色,并希望更多的游客来杭州参观。【详情解析】词汇积累迷人的:fascinating→attractive 此外:in addition→additionally著名的:famous → renowned 游客:visitor→tourist句式拓展简单句变复合句原句:Hangzhou, located in the southeast of China, is a beautiful city in China.拓展句:Hangzhou, which is located in the southeast of China, is a beautiful city in China.【点睛】【高分句型 1】In Hangzhou, you can pay a visit to the West Lake, whose scenery is fascinating.(运用了whose 引导的非限制性定语从句)【高分句型 2】In addition, you can’t miss its cultural relics and historical sites, from which you will learn more about excellent Chinese traditional cultures.(运用了 from which 引导的非限制性定语从句)【高分句型 3】Once you come to China, Hangzhou is a great city you can’t miss.(运用了 once 引导的状语从句和省略 that 引导的定语从句)第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My family just moved here from St. Louis. It was my first day at a new high school and the very day of soccer tryouts (选拔 ). Soccer is my life, played soccer, went to soccer games, and watched soccer on television with Mom and Dad. They even got me a magazine about soccer.We left very early in the morning, planning to be at our new home before classes began. If everything had gone perfectly, there would have been time for me to find my new classes, meet people, and even warm up before the tryouts.However, while we were driving to my new home, our car suddenly stopped working on the highway under the hot sun. We waited anxiously for two hours for a rescue, only to spend another two hours arranging for a rental car. The whole time, my heart was pounding with worry, afraid that I would miss the tryouts.Finally, we arrived at the new school. The moment I got out of the cat, I rushed towards the headmaster’s office to report, out of breath. “Oh, Tina I think you’re too late for the tryouts. Coach Turner said they’d end at 3 pm,” said Headmaster Morgan. She glanced up at the clock and shook her head, “They’re almost finished.” Feeling defeated, I bit my lower lip and held back tears. All of a sudden, I saw the latest soccer magazine in my backpack. At that moment, my favorite words from the magazine rang in my head good player never gives up, even when the game seems lost.”注意:续写字数应为 150 词左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。“I’m so sorry, but our car broke down,” I explained to the headmaster.“Three minutes,” Coach Turner said, rolling a soccer ball toward me.【参考范文】“I m so sorry, but our car broke down”, I explained to the headmaster. I know I’m late, but I’ve been playingsoccer my whole life. “This means everything to me. Please give me a chance to show what I can do.” I stared at the headmaster and begged, holding onto a tiny hope. Headmaster Morgan looked hesitant at first, her brows furrowed. But seeing the determination in my eyes, she let out a sigh and picked up the phone. “Coach Turner There’s a determined girl here.” My heart raced as Headmaster Morgan finally pointed outside. “Go to the field quickly!”“Three minutes,” Coach Turner said, rolling a soccer ball toward me. Without hesitation, I sprang into action.The wind rushed past my ears, and I could only hear the intense beating of my own heart. Sweat dripped down my neck as three defenders charged. I passed right, moved left, and then shot with my left foot. Finally, the ball flew over the goalkeeper’s hands, and went into the net. The coach’s eyes widened in surprise. I held my breath, waiting for his decision. “Welcome to the team,” Coach Turner announced, and I couldn’t help breaking into a huge smile. I knew it was my love for soccer that kept me from giving up.【语篇解读】本文以人物为线索展开,讲述了作者一家从圣路易斯搬来,开学日恰逢足球选拔 。因车在高速抛锚,她迟到险些错过。向校长恳求后获得机会,三分钟内凭实力进球,成功加入球队,她明白是对足球的热爱让自己坚持到底。【详情解析】段落续写:①由第一段首句内容“‘很抱歉,我们的车坏了。’我向校长解释道”可知,第一段可描写作者向校长解释并且恳求后获得机会。②由第二段首句内容“‘三分钟,’特纳教练边说边把一个足球滚向我”可知,第二段可描写作者三分钟内凭实力进球,成功加入球队,她明白是对足球的热爱让自己坚持到底。What will Linda drink Water. B. Coffee. C. Tea.Why does the woman want new clothes For a new job. B. For a wedding. C. For the hotter weather.When will the man have his driving test On the 4th. B. On the 14th. C. On the 6th.What does the man think of the exam Easy. B. Creative. C. Difficult.What did the speakers do last weekend They went climbing. B. They played football. C. They watched a match.Where is Julie from Bali. B. Australia. C. England.What is the relationship between the speakers Stangers. B. Schoolmates. C. A couple.Where does the conversation probably take place In a nature park B. At a shopping mall. C. At a hi-tech exhibition.What is the man likely to buy A swimsuit. B. A mini-robot. C.An unmanned air vehicle.What does the woman like to do Give animals names. B. Save endangered animals.C. Make the animals populations grow.What is the woman's favourite animal The giraffe. B. The cat. C. The monkey.What does the woman think of the monkey It is the coolest. B. It is the quickest. C. It is the cleverest.What is the aim of the campaign To remind people of the Eath Day.To encourage people to reduce garbage.To wam people of the bad effects of pollution.What will be the task on the second day Planting trees. B. Designing posters. C. Collecting garbage.What does the man expeet the teachers to do Paint paper. B. Stop driving cars. C. Decorate classrooms.How does Sara find the man's ideas Terrible. B. Confusing. C. Wonderful.Who is the speaker A student. B. A professor. C. A teacher's helper.What is the class mainly about Development of electricity.Improvement in space exploration.Science in ancient Greece and Rome.What was calculated correctly by an ancient Greek The size of the earth.The size of the moon.The distance between the moon and the earth.What will the speaker do next Talk about Archimedes. B.Explain a maths problem. C.Answer some questions.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AFour Excellent Museums for Kids to Explore An injection of knowledge, LeedsThe Thackray Museum of Medicine in Leeds is giving a huge makeover recently. It features a Victorian street full of real smells and bugs, and presents shows of the impact of some terrible infectious diseases — cholera and smallpox before vaccinations. There are talks, displays, games as well as some information about health heroes over the years.Adults: 12; children aged 5-15: 10; children under 5: free.Follow that train, Walthamstow, LondonA huge steam engine stands at the entrance to the small, indoor-outdoor Walthamstow Pumphouse Museum. Two 1967 Victoria Line carriages sit side by side with the cabs open to the would-be train drivers. Fireman Frank displays the fire engine featured in TV programs such as London's Burning.Free entrance.Life through a lens, EdinburghThe Camera Obscura and World of Illusions experience in Edinburgh presents a unique view of the city in thepast. With over 100 interactive exhibits on five floors, it is completely kid-friendly with no "don't touch" signs. There's a perspective room where younger children can dance with their own shadow, match their face with a monkey's, serve their head on a plate and even lie on a shark.Adults: 16; children aged 5-15: 12; children under 5: free.Go back in time, Chichester, West SussexAnybody who wants to see, touch and even smell what life was like in ancient times should head to the Weald and Downland Living Museum — a museum with rural buildings ranging from early medieval England to the Victorian Age, and a multisensory, living presentation. There are also farm animals to visit, a wood and playground to burn off energy, and traditional games in one big house if it rains.Family ticket: 42.What is shown in the Thackray Museum of Medicine recently Vaccinations used to treat COVID-19. B.Streets of the Victorian period. C.Information of inventors. D.Some epidemics years ago.How much does it cost a couple with a child of five to experience the perspective room 76. B. 44. C. 32. D. 16.What's the common subject of the four museums Protecting the rural areas. B.Raising awareness of safety. C.Learning about life in the past. D.Inspiring children to learn engineering.BThe term "environmentalist" can mean different things. It used to refer to people trying to protect wildlife and natural ecosystems. In the 21st century, the term has evolved to capture the need to combat human-made climate change.The distinction between these two strands of environmentalism is the cause of a split within the scientific community about nuclear energy.On one side are purists who believe nuclear power isn't worth the risk and the exclusive solution to the climate crisis is renewable energy. The opposing side agrees that renewable energy is crucial, but says society needs an amount of power available to meet consumers' basic demands when the sun isn't shining and the wind isn't blowing. Nuclear energy, being far cleaner than oil, gas and coal, is a natural option, especially where hydroelectric capacity is limited.Leon Clarke, who helped author reports for the UN's Intergovernmental Panel on Climate Change, isn't anuncritical supporter of nuclear energy, but says it's a valuable option to have if we're serious about reaching carbon neutrality."Core to all of this is the degree to which you think we can actually meet climate goals with 100% renewable energy," he said. "If you don't believe we can do it, and you care about the climate, you are forced to think about something like nuclear."The prospect of universal 100% renewability is similarly contentious. Cities such as Burlington, Vermont, have been "100% renewable" for years. But these cities often have small populations, occasionally still rely on fossil fuel energy and have significant renewable resources at their immediate disposal. Meanwhile, countries that manage to run off renewable energy typically do so thanks to extraordinary hydroelectric capabilities.Germany stands as the best case study for a large, industrialized country pushing into green energy. Chancellor Angela Merkel in 2011 announced Energiewende, an energy transition that would phase out nuclear and coal while phasing in renewable energy. Wind and solar power generation has increased over 400% since 2010, and renewable energy provided 46% of the country's electricity in 2019.But progress has stopped in recent years. The instability of renewable energy doesn't just mean energy is often not produced at night, but also that solar and wind can overwhelm the grid during the day, forcing utilities to pay customers to use their electricity. Lagging grid infrastructure struggles to transport this overabundance of green energy from Germany's north to its industrial south, meaning many factories still run on coal and gas. The political limit has also been reached in some places, with citizens meeting the construction of new wind turbines with loud protests.The result is that Germany's greenhouse gas emissions have fallen by around 11.5% since 2010 — slower than the EU average of 13.5%.What is the solution to energy shortage proposed by purists' opponents Relying on renewable energy firmly and exclusively.Using fossil fuel and green energy alternatively.Choosing nuclear energy when necessary. D.Limiting people's non-basic consumption.What point does the author want to make with cities like Burlington as an example It is controversial whether the goal of the whole world's exclusive dependence on renewable energy is attainable.It is contentious whether cities with large populations have renewable resources at their immediate disposal.It is arguable whether cities that manage to run off renewable energy have sustainable hydroelectric capabilities.It is debatable whether traditional fossil fuel energy can be done away with entirely throughout the world.What do we learn about Germany regarding renewable energy It has increased its wind and solar power generation four times over the last two decades.It represents a good example of a major industrialized country promoting green energy.It relies on renewable energy to generate more than half of its electricity.It has succeeded in reaching the goal of energy transition set by Merkel.What may be one of the reasons for Germany's progress having stopped in recent years Its grid infrastructure's capacity has fallen behind its development of green energy.Its overabundance of green energy has forced power plants to suspend operation during daytime.Its industrial south is used to running factories on conventional energy supplies.Its renewable energy supplies are unstable both at night and during the day.CBeneath the waves of the Coral Sea, a team of scientists and students is working on a unique project: growing coral reefs to restore damaged ecosystems. Coral reefs are home to 25% of marine species, but many are dying due to climate change and pollution.The project starts in a lab, where scientists grow coral fragments in tanks. Students help monitor water temperature and pH levels, ensuring the conditions are perfect. Once the corals are strong enough, they're transported to the ocean and attached to metal frames on the seabed."It's painstaking work," says marine biologist Dr. Rivera. "Each coral takes months to grow, and we have to protect them from predators like crown-of-thorns starfish." But the effort is worth it. Last year, a section of reef they planted showed 30% growth, and fish have started returning to the area.Students involved in the project gain hands-on experience in marine biology. "I never thought I'd be scuba diving to plant coral," says 17-year-old Maya. "It's one thing to learn about ecosystems in class, but another to actually help restore them."Dr. Rivera is optimistic about the future. "We're not just restoring coral reefs; we're restoring hope," she says. "Every new coral fragment we plant is a step towards a healthier ocean, and that's something worth fighting for." With continued dedication, collaboration, and innovation, the team is proving that it's possible to reverse thedamage done to these vital ecosystems, one coral at a time.Why are coral reefs important They are a source of food for humans. B.They are home to 25% of marine species. C.They protect coastlines from storms. D.They are used to make medicine.Where do scientists grow coral fragments first On metal frames in the ocean. B.In tanks in a lab.C.In shallow pools near the beach. D.In special greenhouses on land.What do students help with in the lab Designing metal frames for coral. B.Scuba diving to plant coral. C.Monitoring water temperature and pH levels. D.Protecting coral from predators.What can we learn from Maya's words She dislikes learning about ecosystems in class.She never wants to scuba dive again.Practical experience is different from classroom learning. D.She thinks restoring ecosystems is impossible.DThe sound of birds chirping fills the air as students at Riverview Middle School file into their outdoor classroom. This open-air space, surrounded by trees and flower beds, is part of a growing trend to take learning beyond four walls.Educators here say outdoor classes have noticeable benefits. Science lessons on ecosystems are more vivid when taught among actual plants and insects. Math students practice measuring by calculating the height of trees or the area of garden beds. Even literature classes have moved outside, with poetry readings under the oak tree becoming a favorite activity."Students are more engaged when they're not stuck at desks," says principal Mr. Hernandez. "We've seen improvements in focus and attendance since starting the program." Parents have noticed changes too. One mother reported, "My daughter used to hate science, but now she comes home talking about the frogs she observed in the pond behind the school."There are challenges, of course. Bad weather can disrupt plans, and some lessons still require indoor labs. But the school has adapted by keeping a flexible schedule and investing in weatherproof teaching tools.What is a growing trend mentioned in the passage Using more technology in classrooms. B.Taking learning outside of traditional classrooms.C.Reducing the number of science lessons. D.Holding all classes in large auditoriums.How do students practice math outdoors By counting birds in the trees. B.By calculating tree heights and garden areas. C.By measuring the length of the school building. D.By keeping track of weather temperatures.What benefit of outdoor classes is mentioned Students score higher on standardized tests. B.Students are more engaged in their lessons. C.Students need less sleep to stay focused. D.Students spend more time on homework.What challenge do outdoor classes face Lack of interest from students. B.High cost of outdoor equipment. C.Disruptions due to bad weather. D.Difficulty in finding qualified teachers.第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Because of work, school or family responsibilities, many people have no time to take an extended vacation.36 Therefore, there is one popular choice for them—a mini vacation.A mini vacation is a one to three days' getaway. Unlike the standard vacation, it doesn't require weeks of planning and needn't cost much. 37 You will have the chance to get your mind off work and take a break from your regular routine.Quite often, a mini vacation is planned around an official holiday or school break, in order to avoid taking too many personal days off from work or having to pull children out of classes. A typical long weekend could start after work or school on Friday and end the night before a regular schedule comes again. Time is really limited. 38An overnight trip to an amusement park nearly could be considered a mini vacation. It has advantages. People can enjoy an inexpensive vacation from the stresses of work or school. 39 Many people are surprisingly unaware of interesting attractions located within a few hours of their hometowns, but local hotels and visitor centers often have lots of informational booklets on local attractions.40 It includes minimal (最少的) packing and little gas. Other costs may include entry fees of the attractions, hotel reservations, meals and souvenirs. Some vacationers on limited budgets may be able to stay overnight with relatives or friends. They can also save money by purchasing inexpensive meals at local stores or fast food restaurants.A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinations within a few hours of their homes. F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary. G.Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。On Christmas Eve, Devitt Kane and Eric Ramey, two highway workers found a broken garbage bag on U.S. Highway 2 near Leavenworth. Inside were kids' Christmas 41 — tennis shoes and toys in broken wrappings. No one had reported them 42 , so Kane and Ramey posted the news online."We hoped to find the 43 before Christmas morning," said Kane, recalling his own childhood holiday 44 . They posted photos online too but 45 the name on the gift tag to prevent false claims (冒领). 46 passed with no leads until their coworker Madi Voie found the 47 : Madi's friend Mary Fennor had posted about her brother Charlie 48 gifts on the way to Everett. Charlie, who was driving to visit his 49 , hadn't realized the bag had blown out of his trunk (后备箱). Voie immediately connected Charlie through Mary.Voie 50 him near a ski resort after midnight on Christmas Day. "It felt like the plot of a heart-warming movie," Voie recalled. "He never 51 to recover them."Charlie rushed back to 52 the gifts before his grandkids woke up and 53 delivered the surprise early Christmas morning. For Kane, Ramey and Voie working through the holiday, it brought them unexpected 54 . "Working holidays is tough," Voie said, "but making someone's Christmas better is pretty41.A.gifts B.clothes C.books D.cards42.A.stolen B.missing C.found D.damaged43.A.owner B.postman C.seller D.police44.A.shopping B.relaxations C.excitement D.decorations45.A.hid B.showed C.created D.forgot46.A.Christmas B.Months C.Days D.Hours47.A.solution B.information C.arrangement D.comment48.A.losing B.delivering C.buying D.wrapping49.A.friends B.parents C.sister D.grandkids50.A.invited B.discovered C.helped D.met51.A.mind B.doubted C.expected D.wanted52.A.return B.buy C.rewrap D.check53.A.nearly B.successfully C.hardly D.calmly54.A.tiredness B.joy C.anger D.stress55.A.challenging B.satisfying C.exhausting D.amazing阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。theme of Hamlet, come to see The Revenge of Prince Zidan.第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)假定你是李华,学校计划举办"时间胶囊创作大赛"(Time Capsule Creation Competition),要求参赛者设计一个能反映当下校园生活的时间胶囊,10 年后开启。外教 Ms. Green 负责评审,现向大家征集设计思路。请给她写一封邮件,内容包括:你设计的时间胶囊主题;选择的物品及理由。注意:写作词数应为 80 左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 Dear Ms. Green,I'm excited to share my ideas for the Time Capsule Creation Competition.第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When 16-year-old Li Wei received an invitation to his British classmate Emma's birthday party, he was so excited that he almost jumped up. Having moved from Shanghai just three months ago, he felt the party was his first real chance to make friends. His mother had spent the entire morning in their tiny apartment kitchen carefully preparing a gift: homemade mooncakes wrapped in red paper decorated with dragon patterns. "In China, red brings good luck and the dragon represents strength," she said proudly. "These mooncakes carry our family's blessings."At the party, colorful balloons danced along the ceiling (天花板), and the living room was filled with the latest pop songs. Li Wei noticed everyone's gifts piled (堆放) on a table, and he placed his gift on the top, whosetraditional appearance stood out among the gifts. He looked around and found that most of the faces were unfamiliar. So he sat down and listened to the music, waiting excitedly for that big moment — opening the gifts. Soon it came. In the cheers of her friends, Emma walked over to the table. Her eyes were immediately drawn to Li Wei's uniquely wrapped gift. However, when she opened it, silence fell as she stared at the unfamiliar pastries (糕点). "What…are these " she asked hesitantly. A boy leaned over and laughed loudly, "Looks like play-dough (橡皮泥)!" Heat rushed to Li Wei's face as he stammered (结结巴巴地说), "They're traditional Chinese mooncakes ..." However, his voice was swallowed (淹没) by the laughter that followed.Someone even whispered, "This might be leftovers from his home. He must think it's a picnic outing." Li Wei's heart sank. He didn't expect that his well-intended gift — a gesture of love, now turned into something strange and unwelcome in this foreign setting. The joyful atmosphere disappeared quickly, replaced by an11/122025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷 02(人教版 2019)全解全析(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.68。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。What will Linda drink Water. B. Coffee. C. Tea.M: Linda, what would you like to drink We have coffee and green tea.W: I never drink coffee or tea. Don't bother. I've taken some warm boiled water with me.Why does the woman want new clothes For a new job. B. For a wedding. C. For the hotter weather.W: All I have are work clothes. It's getting hotter and hotter now, and I need new skirts and shorts!M: I know. You only have formal summer clothes for weddings, events and your job. Let's both get cooler clothingthis weekend.When will the man have his driving test On the 4th. B. On the 14th. C. On the 6th.W: How did your driving test go It is December 6th today.M: I was going to have it on the 4th, but the weather was so bad that they cancelled it. It's now changed to the 14th.What does the man think of the exam Easy. B. Creative. C. Difficult.W: I think I can get an A in this exam. It's not so difficult as far as I'm concerned. M: Really This exam is a real killer for me. I'll be satisfied if I can get a pass mark.What did the speakers do last weekend They went climbing. B. They played football. C. They watched a match.M: Last weekend was amazing, wasn't it W: Yes, it was. But I fell over a lot and my legs hurt!M: Mine too. Getting down the hill was harder than playing a whole football match! W: I want to go there again, but first I'm going to the sports centre to get fit.Where is Julie from Bali. B. Australia. C. England.What is the relationship between the speakers Stangers. B. Schoolmates. C. A couple.W: Hi, can I take a seat M: Yes, of course.W: Thanks so much. I'm Julie. Are you on this flight M: My ticket is for this British Airways flight. I'm Caros. Nice to meet you, Julie. Where are you flying W: Back home to Australia. I came here to Bali to visit friends from university. How about you Where are you from M: I'm fom England. This is my first time travelling here. I had a fantastic time.Where does the conversation probably take place In a nature park B. At a shopping mall. C. At a hi-tech exhibition.What is the man likely to buy A swimsuit. B. A mini-robot. C.An unmanned air vehicle.What does the woman like to do Give animals names. B. Save endangered animals.C. Make the animals populations grow.W: The design of the new swimsuit is inspired by sharks. It can effectively improve the swimmer's speed. M: That's impressive! Are there any innovative devices inspired by flying species W: Sure. There are several devices on display on the second foor, such as an unmanned air vehicle inspired by wasps.M: Great ! Can I buy it here W: It is a newly released design for the display only, but you can buy a mini-robot inspired by spiders in the souvenir shop.M: Sounds nice.What is the woman's favourite animal The giraffe. B. The cat. C. The monkey.What does the woman think of the monkey It is the coolest. B. It is the quickest. C. It is the cleverest.What is the aim of the campaign To remind people of the Eath Day.To encourage people to reduce garbage.To wam people of the bad effects of pollution.M: What do you think about the zoo W: I like to go to the zoo. I like to give all the animals names, like "Bert the Giraffe", but I wish the animals didn't have to be in the zoo. I think it is good when zoos save animals, and help to make their populations grow.M: Yeah, they can do some good things, definitely. Ah, what is your favourite animal W: My favourite animal, ooh, let me see. I love cats, just as a pet but, besides if I had to pick the coolest animal, I think I would probably pick a monkey.M: A monkey W:Yeah.M: Yeah, there's a lot of monkeys in Japan. Have you ever seen a monkey in the wild W:No, but my brother is a wild monkey.M: Oh, he's going to have to listen to this now.What will be the task on the second day Planting trees. B. Designing posters. C. Collecting garbage.What does the man expeet the teachers to do Paint paper. B. Stop driving cars. C. Decorate classrooms.How does Sara find the man's ideas Terrible. B. Confusing. C. Wonderful.M: Hi, Sara. I heard that you are organising a campaign on the 22th April on the occasion of the Earth Day. W: Yes. We called it "the green campaign".M: Oh, the green! I guess this campaign is related to the environment.W: Yes, of course. All participants in the campaign will wear green because we want to tell people about the bad effects of pollution.M: That seems great! Can you give me more details about your campaign W: Sure. The first day we will collect all the garbage at school. The following day we'll plant some trees. Then we will hang some posters on the school board.M: Interesting! I'd like to help you in your campaign. I have an idea. W: Yes, go ahead. What is it M: We may ask our teachers to help us in our campaign by not bringing their cars to school. W: It's a good idea.M: Also we may paint some paper, bottles and lamps and use them as decorations for our classrooms. I'll invite George to join us. He's ready to help, you know.W: Wow! How great, Peter! Thank you so much for your help. M: You're welcome.Who is the speaker A student. B. A professor. C. A teacher's helper.What is the class mainly about Development of electricity.Improvement in space exploration.Science in ancient Greece and Rome.What was calculated correctly by an ancient Greek The size of the earth.The size of the moon.The distance between the moon and the earth.What will the speaker do next Talk about Archimedes. B.Explain a maths problem. C.Answer some questions.Hello, everybody! Welcome to the class. This is the first day of class, so we are going to give some introductions. First of all, my name is Colin Weaver. You can call me Professor Weaver. This is my helper liz, whowill grade your papers. Now, let's preview what this class is about. I know you think that science is something created in modern times, but people have been studying things like that for a very long time. Much of what we know now is based on what the ancient Greeks and Romans found out. This includes electricity and even some knowledge about stars. One ancient Greek calculated the size of the earth very correctly. And yes, many Greeks believed the earth was round. A huge amount of the maths we use today was worked out by people like Archimedes a smart man. You will learn more about ancient Greece and Rome in this class. All right... any questions, please OK. That boy over there...第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AFour Excellent Museums for Kids to Explore An injection of knowledge, LeedsThe Thackray Museum of Medicine in Leeds is giving a huge makeover recently. It features a Victorian street full of real smells and bugs, and presents shows of the impact of some terrible infectious diseases — cholera and smallpox before vaccinations. There are talks, displays, games as well as some information about health heroes over the years.Adults: 12; children aged 5-15: 10; children under 5: free.Follow that train, Walthamstow, LondonA huge steam engine stands at the entrance to the small, indoor-outdoor Walthamstow Pumphouse Museum. Two 1967 Victoria Line carriages sit side by side with the cabs open to the would-be train drivers. Fireman Frank displays the fire engine featured in TV programs such as London's Burning.Free entrance.Life through a lens, EdinburghThe Camera Obscura and World of Illusions experience in Edinburgh presents a unique view of the city in the past. With over 100 interactive exhibits on five floors, it is completely kid-friendly with no "don't touch" signs. There's a perspective room where younger children can dance with their own shadow, match their face with a monkey's, serve their head on a plate and even lie on a shark.Adults: 16; children aged 5-15: 12; children under 5: free.Go back in time, Chichester, West SussexAnybody who wants to see, touch and even smell what life was like in ancient times should head to the Weald and Downland Living Museum — a museum with rural buildings ranging from early medieval England to the Victorian Age, and a multisensory, living presentation. There are also farm animals to visit, a wood and playground to burn off energy, and traditional games in one big house if it rains.Family ticket: 42.What is shown in the Thackray Museum of Medicine recently Vaccinations used to treat COVID-19. B.Streets of the Victorian period. C.Information of inventors. D.Some epidemics years ago.How much does it cost a couple with a child of five to experience the perspective room 76. B. 44. C. 32. D. 16.What's the common subject of the four museums Protecting the rural areas. B.Raising awareness of safety. C.Learning about life in the past. D.Inspiring children to learn engineering.【参考答案】21.D 22.B 23.C【语篇解读】这是一篇应用文。文章介绍了四个适合小朋友探索的博物馆。【详情解析】细节理解题。根据 An injection of knowledge, Leeds 部分"It features a Victorian street full of real smells and bugs, and presents shows of the impact of some terrible infectious diseases - cholera and smallpox before vaccinations.(它描绘了一条充满真实气味和虫子的维多利亚式街道,并展示了一些可怕的传染病的影响,如接种疫苗前的霍乱和天花。)"可知,该博物馆展示了几年前的一些流行病。故选 D。细节理解题。根据 Life through a lens, Edinburgh 部分的"Adults: 16; children aged 5-15: 12; children under5: free.(成人: 16;5-15 岁儿童:12 英镑;5 岁以下儿童免费。)"可知,一对带着五岁孩子的夫妇体验透视房要花的钱是 16*2+12=44 英镑,故选 B。细节理解题。根据 An injection of knowledge, Leeds 部分的"It features a Victorian street full of real smells and bugs, and presents shows of the impact of some terrible infectious diseases- cholera and smallpox before vaccinations.(它描绘了一条充满真实气味和虫子的维多利亚式街道,并展示了一些可怕的传染病的影响,如接种疫苗前的霍乱和天花。)",Follow that train, Walthamstow, London 部分的"Two 1967 Victoria Line carriages sit side by side with the cabs open to the would- be train drivers.(两节 1967 年的维多利亚线车厢并排坐着,出租车向未来的火车司机开放。)",Life through a lens, Edinburgh 部分的"The Camera Obscura and World of Illusions experience in Edinburgh presents a unique view of the city in the past.(在爱丁堡的 Camera Obscura 和 World of Illusions 体验呈现了过去城市的独特景观。)"和 Go back in time, Chichester, West Sussex 部分的"Anybody who wants to see, touch and even smell what life was like in ancient times should head to the Weald and Downland Living Museum—a museum with rural buildings ranging from early medieval England to the Victorian Age(任何想要看到、触摸甚至闻闻古代生活的人都应该去 Weald 和 Downland Living Museum——一个拥有从中世纪早期英格兰到维多利亚时代的乡村建筑的博物馆)"可知,这四个博物馆的共同主题是了解过去的生活。故选 C。BThe term "environmentalist" can mean different things. It used to refer to people trying to protect wildlife and natural ecosystems. In the 21st century, the term has evolved to capture the need to combat human-made climate change.The distinction between these two strands of environmentalism is the cause of a split within the scientific community about nuclear energy.On one side are purists who believe nuclear power isn't worth the risk and the exclusive solution to the climate crisis is renewable energy. The opposing side agrees that renewable energy is crucial, but says society needs an amount of power available to meet consumers' basic demands when the sun isn't shining and the wind isn't blowing. Nuclear energy, being far cleaner than oil, gas and coal, is a natural option, especially where hydroelectric capacity is limited.Leon Clarke, who helped author reports for the UN's Intergovernmental Panel on Climate Change, isn't an uncritical supporter of nuclear energy, but says it's a valuable option to have if we're serious about reaching carbon neutrality."Core to all of this is the degree to which you think we can actually meet climate goals with 100% renewable energy," he said. "If you don't believe we can do it, and you care about the climate, you are forced to think about something like nuclear."The prospect of universal 100% renewability is similarly contentious. Cities such as Burlington, Vermont, have been "100% renewable" for years. But these cities often have small populations, occasionally still rely onfossil fuel energy and have significant renewable resources at their immediate disposal. Meanwhile, countries that manage to run off renewable energy typically do so thanks to extraordinary hydroelectric capabilities.Germany stands as the best case study for a large, industrialized country pushing into green energy. ChancellorAngela Merkel in 2011 announced Energiewende, an energy transition that would phase out nuclear and coal while phasing in renewable energy. Wind and solar power generation has increased over 400% since 2010, and renewable energy provided 46% of the country's electricity in 2019.But progress has stopped in recent years. The instability of renewable energy doesn't just mean energy is often not produced at night, but also that solar and wind can overwhelm the grid during the day, forcing utilities to pay customers to use their electricity. Lagging grid infrastructure struggles to transport this overabundance of green energy from Germany's north to its industrial south, meaning many factories still run on coal and gas. The political limit has also been reached in some places, with citizens meeting the construction of new wind turbines with loud protests.The result is that Germany's greenhouse gas emissions have fallen by around 11.5% since 2010 — slower than the EU average of 13.5%.What is the solution to energy shortage proposed by purists' opponents Relying on renewable energy firmly and exclusively.Using fossil fuel and green energy alternatively.Choosing nuclear energy when necessary. D.Limiting people's non-basic consumption.What point does the author want to make with cities like Burlington as an example It is controversial whether the goal of the whole world's exclusive dependence on renewable energy is attainable.It is contentious whether cities with large populations have renewable resources at their immediate disposal.It is arguable whether cities that manage to run off renewable energy have sustainable hydroelectric capabilities.It is debatable whether traditional fossil fuel energy can be done away with entirely throughout the world.What do we learn about Germany regarding renewable energy It has increased its wind and solar power generation four times over the last two decades.It represents a good example of a major industrialized country promoting green energy.It relies on renewable energy to generate more than half of its electricity.It has succeeded in reaching the goal of energy transition set by Merkel.What may be one of the reasons for Germany's progress having stopped in recent years A.Its grid infrastructure's capacity has fallen behind its development of green energy.Its overabundance of green energy has forced power plants to suspend operation during daytime.Its industrial south is used to running factories on conventional energy supplies.Its renewable energy supplies are unstable both at night and during the day.【参考答案】24.C 25.A 26.B 27.A【语篇解读】本文是一篇说明文。文章围绕"环保主义者"概念在 21 世纪的演变展开,指出当前学界就"是否完全依赖可再生能源"产生分裂:一方坚持 100%可再生,另一方认为在风光不足时必须辅以核能。【详情解析】细节理解题。根据第三段 purists 反对者的观点"The opposing side agrees that renewable energy is crucial, but says society needs an amount of power available to meet consumers' basic demands when the sun isn't shining and the wind isn't blowing. Nuclear energy, being far cleaner than oil, gas and coal, is a natural option, especially where hydroelectric capacity is limited.(反对方虽承认可再生能源至关重要,但仍坚持社会必须有充足电力保障——尤其在无风无光的时段,必须满足消费者的基本用电需求。在缺乏水力发电资源的地区,核能作为比石油、天然气和煤炭清洁得多的能源,自然成为理想选择)" 可知,他们认为在必要时可选择核能。 故选 C 项。推理判断题。根据第六段的内容"The prospect of universal 100% renewability is similarly contentious. Cities such as Burlington, Vermont, have been "100% renewable" for years. But these cities often have small populations, occasionally still rely on fossil fuel energy and have significant renewable resources at their immediate disposal. Meanwhile, countries that manage to run off renewable energy typically do so thanks to extraordinary hydroelectric capabilities.(普遍 100%可再生能源的前景同样存在争议。佛蒙特州的伯灵顿等城市多年来一直是"100%可再生能源"。但这些城市往往人口较少,偶尔仍依赖化石燃料能源,并有大量可再生资源可供直接使用。与此同时,那些成功利用可再生能源的国家通常要归功于非凡的水力发电能力)"可知,作者列举人口小、可再生资源丰富的伯灵顿等城市,旨在说明"全球完全依赖可再生能源"这一目标是否可行存在争议。 故选 A 项。 26.细节理解题。根据第七段的内容"Germany stands as the best case study for a large, industrialized country pushing into green energy. Chancellor Angela Merkel in 2011 announced Energiewende, an energy transition that would phase out nuclear and coal while phasing in renewable energy. Wind and solar power generation has increased over 400% since 2010, and renewable energy provided 46% of the country's electricity in 2019.(德国是一个推动绿色能源发展的工业化大国的最佳研究案例。德国总理安格拉 默克尔在 2011 年宣布了能源转型计划,这是一项能源转型计划,将逐步淘汰核能和煤炭,同时逐步使用可再生能源。自 2010 年以来,风能和太阳能发电量增长了 400%以上,2019 年可再生能源提供了该国 46%的电力)"可知,德国是一个工业化国家推广绿色能源的好典范。故选 B 项。细节理解题。根据第八段的句子"Lagging grid infrastructure struggles to transport this overabundance of green energy from Germany's north to its industrial south, meaning many factories still run on coal and gas. The political limit has also been reached in some places, with citizens meeting the construction of new wind turbines with loud protests.(滞后的电网基础设施难以将德国北部过剩的绿色电力输送到工业重镇南部,导致许多工厂仍依靠煤电和气电。部分地区更触及了政策天花板——民众以强烈抗议抵制新风力发电机的修建)"可知,电网容量落后是德国进展受阻的重要原因。 故选 A 项。CBeneath the waves of the Coral Sea, a team of scientists and students is working on a unique project: growing coral reefs to restore damaged ecosystems. Coral reefs are home to 25% of marine species, but many are dying due to climate change and pollution.The project starts in a lab, where scientists grow coral fragments in tanks. Students help monitor water temperature and pH levels, ensuring the conditions are perfect. Once the corals are strong enough, they're transported to the ocean and attached to metal frames on the seabed."It's painstaking work," says marine biologist Dr. Rivera. "Each coral takes months to grow, and we have to protect them from predators like crown-of-thorns starfish." But the effort is worth it. Last year, a section of reef they planted showed 30% growth, and fish have started returning to the area.Students involved in the project gain hands-on experience in marine biology. "I never thought I'd be scuba diving to plant coral," says 17-year-old Maya. "It's one thing to learn about ecosystems in class, but another to actually help restore them."Dr. Rivera is optimistic about the future. "We're not just restoring coral reefs; we're restoring hope," she says. "Every new coral fragment we plant is a step towards a healthier ocean, and that's something worth fighting for." With continued dedication, collaboration, and innovation, the team is proving that it's possible to reverse the damage done to these vital ecosystems, one coral at a time.Why are coral reefs important They are a source of food for humans. B.They are home to 25% of marine species. C.They protect coastlines from storms. D.They are used to make medicine.Where do scientists grow coral fragments first On metal frames in the ocean. B.In tanks in a lab.C.In shallow pools near the beach. D.In special greenhouses on land.What do students help with in the lab Designing metal frames for coral. B.Scuba diving to plant coral. C.Monitoring water temperature and pH levels. D.Protecting coral from predators.What can we learn from Maya's words She dislikes learning about ecosystems in class.She never wants to scuba dive again.Practical experience is different from classroom learning. D.She thinks restoring ecosystems is impossible.【参考答案】28.B 29.B 30.C 31.C【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了科学家与学生团队在珊瑚海开展珊瑚礁修复项目的实践过程,结合学生参与体验与科学家观点,阐述了项目对生态恢复的意义及面临的挑战,同时传递了通过科学行动保护海洋生态的积极信息。【详情解析】细节理解题。根据文章第一段"Coral reefs are home to 25% of marine species, but many are dying due to climate change and pollution. (珊瑚礁是 25%的海洋物种的家园,但由于气候变化和污染,许多珊瑚礁正逐渐消亡。)"可知,珊瑚礁的重要性在于它们是 25%的海洋物种的栖息地。故选 B。细节理解题。根据文章第二段"The project starts in a lab, where scientists grow coral fragments in tanks.(这 个项目始于实验室,科学家们在水箱中培育珊瑚碎片。)"可知,科学家首先在实验室的水箱中培育珊瑚碎片。故选 B。细节理解题。根据文章第二段"Students help monitor water temperature and pH levels, ensuring the conditions are perfect.(学生们帮忙监测水温与 pH 值,确保环境条件适宜。)"可知,学生在实验室里帮忙监测水温与 pH值。故选 C。推理判断题。根据文章第四段""I never thought I'd be scuba diving to plant coral," says 17-year-old Maya. " It's one thing to learn about ecosystems in class, but another to actually help restore them."("我从没想过自己会戴着水肺潜水去种植珊瑚,"17 岁的 Maya 说,"在课堂上学习生态系统是一回事,而真正参与修复它们又是另一回事。")"可知,Maya 认为在课堂上学习生态系统和实际参与修复它们是不同的,即实践经验与课堂学习有所不同。故选 C。DThe sound of birds chirping fills the air as students at Riverview Middle School file into their outdoor classroom. This open-air space, surrounded by trees and flower beds, is part of a growing trend to take learning beyond four walls.Educators here say outdoor classes have noticeable benefits. Science lessons on ecosystems are more vivid when taught among actual plants and insects. Math students practice measuring by calculating the height of trees or the area of garden beds. Even literature classes have moved outside, with poetry readings under the oak tree becoming a favorite activity."Students are more engaged when they're not stuck at desks," says principal Mr. Hernandez. "We've seen improvements in focus and attendance since starting the program." Parents have noticed changes too. One mother reported, "My daughter used to hate science, but now she comes home talking about the frogs she observed in the pond behind the school."There are challenges, of course. Bad weather can disrupt plans, and some lessons still require indoor labs. But the school has adapted by keeping a flexible schedule and investing in weatherproof teaching tools.What is a growing trend mentioned in the passage Using more technology in classrooms. B.Taking learning outside of traditional classrooms. C.Reducing the number of science lessons. D.Holding all classes in large auditoriums.How do students practice math outdoors By counting birds in the trees. B.By calculating tree heights and garden areas. C.By measuring the length of the school building. D.By keeping track of weather temperatures.What benefit of outdoor classes is mentioned Students score higher on standardized tests. B.Students are more engaged in their lessons. C.Students need less sleep to stay focused. D.Students spend more time on homework.What challenge do outdoor classes face Lack of interest from students. B.High cost of outdoor equipment. C.Disruptions due to bad weather. D.Difficulty in finding qualified teachers.【参考答案】32.B 33.B 34.B 35.C【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章聚焦于 Riverview 中学开设户外课堂的实践,通过具体案例、师生及家长的反馈,展现了这一教育创新的效果与挑战。【详情解析】细节理解题。根据文章第一段"This open-air space, surrounded by trees and flower beds, is part of a growing trend to take learning beyond four walls. (这片被树木和花圃环绕的露天空间,是将学习带出四面墙壁这一日益流行趋势的组成部分。)"可知,文中提到的一个日益流行的趋势是将学习带出传统的四壁教室,即到户外学习。故选 B。细节理解题。根据文章第二段"Math students practice measuring by calculating the height of trees or the area of garden beds. (学数学的学生通过计算树木的高度或花圃的面积来练习测量。)"可知,学生们在户外通过计算树木的高度或花圃的面积来练习数学测量。故选 B。推理判断题。根据文章第三段""Students are more engaged when they're not stuck at desks," says principal Mr. Hernandez. "We've seen improvements in focus and attendance since starting the program." Parents have noticed changes too. One mother reported, "My daughter used to hate science, but now she comes home talkingabout the frogs she observed in the pond behind the school." ("当学生们不用被困在课桌前时,他们的参与度会更高,"校长 Hernandez 先生说,"自从启动这个项目以来,我们发现学生的专注力和出勤率都有了提升。"家长们也注意到了变化。一位母亲说:"我女儿以前讨厌科学,但现在她回家会念叨在学校后面的池塘里观察到的青蛙。")"中校长的表述以及家长提到的孩子对科学态度的转变可知,户外课程的一个益处是学生在课堂上的参与度更高。故选 B。细节理解题。根据文章第四段"There are challenges, of course. Bad weather can disrupt plans, and some lessons still require indoor labs. (当然,挑战也是存在的。恶劣天气可能会扰乱计划,而且有些课程仍然需要室内实验室。)"可知,户外课程面临的挑战之一是恶劣天气可能扰乱计划。故选 C。第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Because of work, school or family responsibilities, many people have no time to take an extended vacation.36 Therefore, there is one popular choice for them—a mini vacation.A mini vacation is a one to three days' getaway. Unlike the standard vacation, it doesn't require weeks of planning and needn't cost much. 37 You will have the chance to get your mind off work and take a break from your regular routine.Quite often, a mini vacation is planned around an official holiday or school break, in order to avoid taking too many personal days off from work or having to pull children out of classes. A typical long weekend could start after work or school on Friday and end the night before a regular schedule comes again. Time is really limited.38An overnight trip to an amusement park nearly could be considered a mini vacation. It has advantages. People can enjoy an inexpensive vacation from the stresses of work or school. 39 Many people are surprisingly unaware of interesting attractions located within a few hours of their hometowns, but local hotels and visitor centers often have lots of informational booklets on local attractions.40 It includes minimal (最少的) packing and little gas. Other costs may include entry fees of the attractions, hotel reservations, meals and souvenirs. Some vacationers on limited budgets may be able to stay overnight with relatives or friends. They can also save money by purchasing inexpensive meals at local stores or fast food restaurants.A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinations within a few hours of their homes. F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary. G.Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer.【参考答案】36.G 37.C 38.E 39.F 40.B【语篇解读】本文是一篇说明文,主要讲的是"迷你假期(mini vacation)"这一概念及其相关情况。【详情解析】空前"Because of work, school or family responsibilities, many people have no time to take an extended vacation.(由于工作、学习或家庭责任,许多人没有时间去度长假。)"说明很多人没有时间去度长假,空后" Therefore, there is one popular choice for them—a mini vacation.(因此,他们有一个流行的选择——迷你假期。)"说明的是一个结果,空格处应该说导致这个结果的另一个原因,空前说许多人没时间,那空格处就应该说有的人有时间却不能去,G 选项"Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer. (其他人可能有时间,但没有钱去旅行一周或更长时间。)"说明的是另一个人们不能度长假的原因,因此承上启下,符合语境,故选 G。空前"Unlike the standard vacation, it doesn't require weeks of planning and needn't cost much.(与标准假期不同,它不需要数周的计划,也不需要花费太多。)"说明了这种假期不需要太长时间,也不需要太多钱,空后"You will have the chance to get your mind off work and take a break from your regular routine.(你将有机会把你的思想从工作中解放出来,从你的日常生活中休息一下。)"说明了这种迷你假期会给你带来什么好处,C 选项"But it will still provide the same basic content of any trip.(但它仍将提供与任何旅行相同的基本内容。)"和前面内容相反,说明了迷你假期也能提供和正常旅行相同的东西,因此承上启下,符合语境,故选 C。 38.空前说"Time is really limited.(时间真的很有限。)"说明时间有限,空格处应该说在这种情况下人们会怎么做,E 选项"So people usually look for destinations within a few hours of their homes.(所以人们通常会在离家几小时内寻找目的地。)"正是一种在时间有限的情况下的做法,因此符合语境,故选 E。空前"It has advantages. People can enjoy an inexpensive vacation from the stresses of work or school.(它有优 点。人们可以从工作或学习的压力中享受一个便宜的假期。)"说明的是晚上去游乐园这种度假方式的好处, F 选项"Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary.(此外,如果有必要,他们仍然可以开车回家。)"说明的是晚上去游乐园度假后还可以开车回家,是另一个这种迷你假期的好处,承接上文,符合语境,故选 F。空后"It includes minimal (最少的) packing and little gas. Other costs may include entry fees of the attractions, hotel reservations, meals and souvenirs.(这包含最少的行李打包量,且汽油消耗也很少。其他费用可能还包括景点门票、酒店预订、餐饮以及购买纪念品的开销。)"说明了这种旅行方式省钱,B 选项"A mini vacation generally calls for less money.(迷你假期通常需要更少的钱。)"说明了迷你假期需要的钱更少,引起后文,符合语境,故选 B。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。On Christmas Eve, Devitt Kane and Eric Ramey, two highway workers found a broken garbage bag on U.S. Highway 2 near Leavenworth. Inside were kids' Christmas 41 — tennis shoes and toys in broken wrappings. No one had reported them 42 , so Kane and Ramey posted the news online."We hoped to find the 43 before Christmas morning," said Kane, recalling his own childhood holiday 44 . They posted photos online too but 45 the name on the gift tag to prevent false claims (冒领). 46 passed with no leads until their coworker Madi Voie found the 47 : Madi's friend Mary Fennor had posted about her brother Charlie 48 gifts on the way to Everett. Charlie, who was driving to visit his 49 , hadn't realized the bag had blown out of his trunk (后备箱). Voie immediately connected Charlie through Mary.Voie 50 him near a ski resort after midnight on Christmas Day. "It felt like the plot of aheart-warming movie," Voie recalled. "He never 51 to recover them."Charlie rushed back to 52 the gifts before his grandkids woke up and 53 delivered the surprise early Christmas morning. For Kane, Ramey and Voie working through the holiday, it brought them unexpected 54 . "Working holidays is tough," Voie said, "but making someone's Christmas better is pretty41.A.gifts B.clothes C.books D.cards42.A.stolen B.missing C.found D.damaged43.A.owner B.postman C.seller D.police44.A.shopping B.relaxations C.excitement D.decorations45.A.hid B.showed C.created D.forgot46.A.Christmas B.Months C.Days D.Hours47.A.solution B.information C.arrangement D.comment48.A.losing B.delivering C.buying D.wrapping49.A.friends B.parents C.sister D.grandkids50.A.invited B.discovered C.helped D.met51.A.mind B.doubted C.expected D.wanted52.A.return B.buy C.rewrap D.check53.A.nearly B.successfully C.hardly D.calmly54.A.tiredness B.joy C.anger D.stress55.A.challenging B.satisfying C.exhausting D.amazing【参考答案】41.A 42.B 43.A 44.C 45.A 46.D 47.B 48.A 49.D 50.D 51. C 52.C 53.B 54.B 55.D【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了高速公路工人在圣诞前夕捡到遗失的儿童礼物,通过社交媒体寻得失主,这个充满巧合的暖心故事,既让失主的孙辈们在圣诞清晨收获惊喜,也给坚守岗位的工人们带来了意想不到的喜悦。【详情解析】考查名词词义辨析。句意:里面竟装着孩子们的圣诞礼物——包装破损的运动鞋和玩具。A. gifts 礼物;B. clothes 衣服;C. books 书籍;D. cards 卡片。根据下文"tennis shoes and toys in broken wrappings"可知,运动鞋和玩具是给孩子们的圣诞礼物,下文的"the name on the gift tag"也是提示。故选 A。考查形容词词义辨析。句意:没有人报告遗失了它们,所以 Kane 和 Ramey 在网上发布了这个消息。A. stolen 被偷的;B. missing 丢失的;C. found 偶然发现的;D. damaged 被损坏的。根据下文"so Kane and Ramey posted the news online"可知,Kane 和 Ramey 在网上发布了捡到丢失的袋子的消息,可推知当时没有人报告遗失了它们。故选 B。考查名词词义辨析。句意:"我们希望在圣诞节早上之前找到它的主人,"Kane 回忆起自己童年的节日兴奋。A. owner 主人;B. postman 邮差;C. seller 卖家;D. police 警察。根据上文"so Kane and Ramey posted the news online"可知,Kane 和 Ramey 在网上发布了捡到丢失的袋子的消息,这是为了找到袋子的主人。故选 A。考查名词词义辨析。句意:"我们希望在圣诞节早上之前找到它的主人,"Kane 回忆起自己童年的节日兴奋。A. shopping 购物;B. relaxations 消遣;C. excitement 兴奋;D. decorations 装饰。根据上文"recalling his own childhood holiday"并结合圣诞节当天儿童会收到礼物的传统可知,Kane 回忆的是收到礼物的兴奋。故选 C。 45.考查动词词义辨析。句意:他们还在网上发布了照片,但隐藏了礼物标签上的名字,以防冒领。A. hid隐藏;B. showed 展示;C. created 创造;D. forgot 忘记。根据下文"to prevent false claims (冒领)"可知,他们想防冒领,因此会隐藏礼物标签上的名字。故选 A。考查名词词义辨析。句意:几个小时过去了,没有任何线索,直到他们的同事 Madi Voie 发现了这个信息:Madi 的朋友 Mary Fennor 发了一条帖子,说她的哥哥Charlie 在去埃弗雷特的路上丢了礼物。A. Christmas圣诞节;B. Months 月份;C. Days 天数;D. Hours 小时。根据上文"On Christmas Eve"和下文"after midnight on Christmas Day"可知,从圣诞节前夕到圣诞日凌晨,中间过了几个小时。故选 D。考查名词词义辨析。句意:几个小时过去了,没有任何线索,直到他们的同事 Madi Voie 发现了这个信息:Madi 的朋友 Mary Fennor 发了一条帖子,说她的哥哥 Charlie 在去埃弗雷特的路上丢了礼物。A. solution解决方案;B. information 信息;C. arrangement 安排;D. comment 评论。根据下文"Madi's friend Mary Fennor had posted about her brother Charlie 8 gifts on the way to Everett"可知,Voie 发现的是 Mary Fennor 发在网上的信息。故选 B。考查动词词义辨析。句意:几个小时过去了,没有任何线索,直到他们的同事 Madi Voie 发现了这个信息:Madi 的朋友 Mary Fennor 发了一条帖子,说她的哥哥 Charlie 在去埃弗雷特的路上丢了礼物。A. losing丢失;B. delivering 递送;C. buying 购买;D. wrapping 包裹。根据下文"Charlie, who was driving to visit his9 , hadn't realized the bag had blown out of his trunk (后备箱)."可知,Charlie 没有意识到后备箱里的袋子被风吹走了,因此是指丢了礼物。故选 A。考查名词词义辨析。句意:Charlie 当时正开车去看他的孙子们,他没有意识到后备箱里的袋子被风吹走了。A. friends 朋友;B. parents 父母;C. sister 姐妹;D. grandkids 孙辈。根据下文"before his grandkids woke up"可知,Charlie 当时正开车去看他的孙子们。故选 D。考查动词词义辨析。句意:圣诞日凌晨,Voie 在滑雪场附近与Charlie 碰面。A. invited 邀请;B. discovered发现;C. helped 帮助;D. met 会晤。根据上文"Voie immediately connected Charlie through Mary."可知,Voie 通过 Mary 联系上了 Charlie,接着两人会在滑雪场附近碰面,移交丢失的礼物。故选 D。考查动词词义辨析。句意:"他从没期待过能找回它们。"A. mind 介意;B. doubted 怀疑;C. expected期待;D. wanted 想要。根据上文"It felt like the plot of a heart-warming movie"可知,Voie 感觉这一切就像一部暖心电影的情节,说明有不真实感,因此是指 Charlie 没期待过能找回它们。故选 C。考查动词词义辨析。句意:Charlie 赶在孙子们醒来之前赶回家重新包装礼物,并在圣诞节清晨成功地将惊喜送达。A. return 归还;B. buy 购买;C. rewrap 重新包装;D. check 检查。根据上文"tennis shoes and toys in broken wrappings"可知,运动鞋和玩具的包装破损了,因此 Charlie 是重新包装礼物。故选 C。考查副词词义辨析。句意:Charlie 赶在孙子们醒来之前赶回家重新包装礼物,并在圣诞节清晨成功地将惊喜送达。A. nearly 几乎; B. successfully 成功地; C. hardly 几乎不; D. calmly 冷静地。根据上文" Charlie rushed back to 12 the gifts before his grandkids woke up"可知,Charlie 赶在孙子们醒来之前赶回了家,带回了礼物,因此是指成功地将惊喜送达。故选 B。考查名词词义辨析。句意:对于整个假期都在工作的 Kane、Ramey 和 Voie 来说,这给他们带来了意想不到的喜悦。A. tiredness 疲惫;B. joy 喜悦;C. anger 愤怒;D. stress 压力。根据下文"making someone's Christmas better"可知,在假期工作的三人归还了礼物,让 Charlie 的圣诞节变得更好,这是意想不到的喜悦。故选 B。 55.考查形容词词义辨析。句意:Voie 说:"在假期工作是很艰难的,但让一个人的圣诞节变得更好的感觉非常棒。"A. challenging 有挑战性的;B. satisfying 令人满意的;C. exhausting 使人筋疲力尽的;D. amazing令人惊喜的。根据上文"making someone's Christmas better"可知,三人的工作让 Charlie 的圣诞节变得更好,这是令人惊喜的,是很棒的感觉。故选 D。第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。As a westerner, I knew a lot 56 Hamlet, but I had never thought of 57 (enjoy) the Peking Opera version of Hamlet — The Revenge of Prince Zidan until the Peking Opera came to town.The opera started with a piece of music 58 brought a new feeling to me, and later someone told me that the instrument that made the music 59 (call) jinghu. Despite the difficulty of the language, I could still enjoy the story. That's because the music, the movements and the mime helped the audience get the 60(mean) of the story. The performers' voices were unique, which made a deep impression on 61 (I). The stage was simple: For example, 62 whip could represent a horse, and a screen with Chinese characters could represent a study. The movements of the performers were also fascinating. The show ended and everyone63 (clap) wildly.The performance was 64 (excite), and all the audience were attracted by it. To tell you the truth, I was on the edge of my seat! So, if you want to enjoy a Chinese show that 65 (perfect) matches the theme of Hamlet, come to see The Revenge of Prince Zidan.【参考答案】56.about/of 57.enjoying 58.that/which 59.was called 60.meaning 61.me 62.a 63. clapped 64.exciting 65.perfectly【语篇解读】本文是一篇说明文,主要讲的是作者看《哈姆雷特》的京剧改编版的体验。【详情解析】56.考查介词。句意:作为一名西方人,我对《哈姆雷特》了解颇多,但在京剧来到我们这座城市之前, 我从未想过要欣赏京剧版的《哈姆雷特》——《 王子复仇记》(即《哈姆雷特》的京剧改编版)。know about/of sth 意为"了解/知道某事物"。故填 about/of。 57.考查动名词。句意:作为一名西方人,我对《哈姆雷特》了解颇多,但在京剧来到我们这座城市之前,我从未想过要欣赏京剧版的《哈姆雷特》——《 王子复仇记》(即《哈姆雷特》的京剧改编版)。设空处作 thought of 的宾语,of 是介词,空格处应用动名词 enjoying。故填 enjoying。考查定语从句。句意:京剧以一段音乐开场,那音乐给我带来了全新的感受,后来有人告诉我,演奏出那段音乐的乐器叫作京胡。设空处引导定语从句,定语从句中缺少主语。先行词 music 指物,故用关系代词 that 或 which 引导该从句。故填 that/which。考查时态,被动语态和主谓一致。句意:京剧以一段音乐开场,那音乐给我带来了全新的感受,后来有人告诉我,演奏出那段音乐的乐器叫作京胡。and 后为并列分句,该分句中第一个 that 引导宾语从句,作 told 的宾语,设空处为该从句的谓语,第二个 that 引导定语从句,修饰先行词 instrument。instrument 与动词 call 之间为被动关系,应用被动语态,根据空前的 told me 以及 made 可知,此处应用一般过去时,主语 the instrument 为单数名词,故助动词用 was。故填 was called。考查名词。句意:这是因为音乐、动作和哑剧表演帮助观众理解了故事的含义。由 the 和 of 可知,空格处用名词,mean 的名词是 meaning,意为"意义",是不可数名词,故填 meaning。考查代词。句意:演员们的嗓音独特,给我留下了深刻的印象。空格处用代词的宾格 me 作宾语,故填me。考查冠词。句意:舞台布置很简单:例如,一根马鞭就可以代表一匹马,一块写有汉字的屏风就可以代表一间书房。whip 是可数名词的单数形式,表泛指,前面要加不定冠词,whip 是辅音音素开头,因此不定冠词用 a,故填 a。考查时态。句意:演出结束时,每个人都热烈鼓掌。and 前后时态一致,由前面的 ended 可知,句子时态是一般过去时,空格处用过去式 clapped,故填 clapped。考查形容词。句意:这场演出激动人心,所有观众都被它吸引住了。空格处用形容词作表语,主语 The performance 是演出,因此用 ing 结尾的形容词 exciting 修饰,意为"激动人心的",故填 exciting。考查副词。句意:所以,如果你想欣赏一场与《哈姆雷特》主题完美契合的中国戏曲,那就来看《王子复仇记》吧。空格处用副词 perfectly 修饰动词 matches,perfectly 意为"完美地",故填 perfectly。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)假定你是李华,学校计划举办"时间胶囊创作大赛"(Time Capsule Creation Competition),要求参赛者设计一个能反映当下校园生活的时间胶囊,10 年后开启。外教 Ms. Green 负责评审,现向大家征集设计思路。请给她写一封邮件,内容包括:你设计的时间胶囊主题;选择的物品及理由。注意:写作词数应为 80 左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 Dear Ms. Green,I'm excited to share my ideas for the Time Capsule Creation Competition.【参考范文】Dear Ms. Green,I'm excited to share my ideas for the Time Capsule Creation Competition. The theme of my time capsule is"The Colorful Campus Life".In it, I'll put a school uniform, representing the daily campus routine. A hand - drawn map of the school will be included to show the layout. Also, a photo album filled with pictures of school events like sports meets and art shows will be added. These items can vividly recall our wonderful campus life ten years later.Looking forward to your comments.Yours, Li Hua【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给负责"时间胶囊创作大赛"评审的外教 Ms. Green 写邮件,分享自己的设计思路,包括时间胶囊的主题、选择的物品及理由。【详情解析】词汇积累:激动:excited →thrilled 包含;包括:include →contain布局:layout →arrangement 生动地:vividly →lively句式拓展:简单句变复合句原句:Also, a photo album filled with pictures of school events like sports meets and art shows will be added.拓展句:Also, a photo album that is filled with pictures of school events like sports meets and art shows will be added.【点睛】【高分句型 1】In it, I'll put a school uniform, representing the daily campus routine.(运用了现在分词作状语)【高分句型 2】Also, a photo album filled with pictures of school events like sports meets and art shows will be added.(运用了过去分词作定语)第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When 16-year-old Li Wei received an invitation to his British classmate Emma's birthday party, he was so excited that he almost jumped up. Having moved from Shanghai just three months ago, he felt the party was his first real chance to make friends. His mother had spent the entire morning in their tiny apartment kitchen carefully preparing a gift: homemade mooncakes wrapped in red paper decorated with dragon patterns. "In China, red brings good luck and the dragon represents strength," she said proudly. "These mooncakes carry our family's blessings."At the party, colorful balloons danced along the ceiling (天花板), and the living room was filled with the latest pop songs. Li Wei noticed everyone's gifts piled (堆放) on a table, and he placed his gift on the top, whose traditional appearance stood out among the gifts. He looked around and found that most of the faces were unfamiliar. So he sat down and listened to the music, waiting excitedly for that big moment — opening the gifts. Soon it came. In the cheers of her friends, Emma walked over to the table. Her eyes were immediately drawn to Li Wei's uniquely wrapped gift. However, when she opened it, silence fell as she stared at the unfamiliar pastries (糕点). "What…are these " she asked hesitantly. A boy leaned over and laughed loudly, "Looks like play-dough (橡皮泥)!" Heat rushed to Li Wei's face as he stammered (结结巴巴地说), "They're traditional Chinese mooncakes ..." However, his voice was swallowed (淹没) by the la 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷01(人教版).docx 2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷02(人教版).docx