资源简介 2025-2026学年高一英语上学期第一次月考卷01(天津专用)(考试时间:100分钟 试卷满分:130分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。—I’m sorry that I spilt some coffee on your table cloth just now.. I will wash it tonight.No kidding B.Forget itC.You’re welcome D.I’m afraid notShe made a(n) on the article that caused a heated debate.A.contact B.comment C.arrangement D.viewIn my opinion, it is important to keep in an emergency.A.quiet B.calm C.still D.silentWhen something is in a mirror or in water, you can see its image in the mirror or in the water. A.reminded B.reflected C.recommended D.requestedThe fire spread quickly and the whole house was in a short time.A.turned down B.knocked down C.taken down D.burned downThe fog is so heavy that the cars are even at a distance of 10 meters. A.visible B.invisible C.vision D.visibilityThe book had a great effect on me. , it was this book that changed me from a troubled teen to a caring son. A.Gradually B.Actually C.Finally D.FrequentlyIs there anything else that you’d like to share with us A.in particular B.in time C.in order D.in turnyou are talented, you cannot do everything alone; you must learn to cooperate with others.A.Unless B.Until C.So long as D.Even if 10.—I’m a little hungry, Mum!—There are some apple pies on the table, you may take .A.it B.this C.that D.oneYou can then spend three days the rainforest with a local guide and you can enjoy the plants and animals the rainforest.to explore, unique to. B.exploring, unique toC.exploring, addicted to D.to explore, addicted to—How do you like new energy technologies in China —Fantastic. Such technologies rapidly during the last twenty years.are progressing B.have progressed C.will progress D.was progressedI shall never forget the days I spent in Beijing University, has a great effect on my life. A.that; which B.when; which C.when; that D.that; thatMany trees every year to protect the environment.plant B.are planted C.were planted D.have planted---Mary, you water the plants in the garden and I will cook the dinner.--- . I’m looking forward to your dinner.A. OK, that’s settled B. It depends. C. Forget it. D. That’s right第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 16-35 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。At the start of every school year, we are happy to welcome a group of new faces. Freshmen enter high school not knowing what to expect. In no time they will 16 that classes are harder, bathrooms (卫生间) are busier and grades seem to 17 more than in middle school.Despite the fact that classes are more difficult, freshman Adam Lin finds high school more 18 thanmiddle school. “The 19 are more flexible (灵活的) with what we do in class. I am allowed a lot more freedom here, the administration (管理) is not as 20 and we can 21 what we want to wear,” said Lin.While Lin enjoys his freedom and teachers who are more flexible, he 22 being able to talk to his friends in P. E. class. “In high school, P. E. is an elective (选修课) and no longer a(n) 23 class. I regularly miss hanging with my friends in P. E. class because that was the pleasant time when I could forget about my studies and 24 ,” commented Lin. “My classes can be hard at times and I wish I had more 25 time with my friends.”Lin entered the school campus without a sense of 26 . The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the 27 direction of the earlier one. “ 28 are too far away from class. If I am walking across campus to my next 29 and meanwhile I decide to use the bathroom, I’m likely to end up being 30 , said Lin. “I love the classes here, but it will take me some time to 31 my way around the campus.”When 32 high school, freshman carry many goals (目标) of what they hope to 33 . At the end of high school, It’s Lin’s hope to get excellent grades and 34 a university like Harvard University 35 his love of medicine.16.A.learn B.forget C.struggle D.refuse17.A.drop B.matter C.respect D.judge18.A.opposing B.difficult C.tiring D.enjoyable19.A.doctors B.students C.teachers D.writers20.A.common B.professional C.strict D.simple21.A.make B.expect C.decide D.discuss22.A.misses B.loves C.regrets D.remembers23.A.special B.popular C.required D.amazing24.A.breathe B.relax C.sleep D.graduate25.A.unique B.free C.busy D.local26.A.control B.humor C.direction D.safety27.A.certain B.wrong C.opposite D.clear28.A.Labs B.Shops C.Bathrooms D.Restaurants29.A.house B.school C.building D.class30.A.late B.afraid C.hurt D.lost31.A.feel B.work C.push D.find32.A.entering B.finishing C.covering D.following33.A.postpone B.solve C.achieve D.assume34.A.tour B.improve C.exchange D.attend35.A.without B.because of C.according to D.including第二部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AClayton Ward's family owned a school bus company in Tennessee, and when he moved to Massachusetts, he followed in their footsteps and became a school bus driver. Ward attended college 10 years ago but dropped out after a few semesters(学期).He didn't realize, at first, that the students he was transporting to and from school helped him rediscover hisdesire to go back to school and earn his college degree.“I really enjoy working with students, and during the bus routes, we would chat about their classes. As a history lover, I would share lessons that I learned in school. Some of the students would tell me they wanted me to be their teacher. I think they only said that because I was a different person than their regular teachers, educating them in a different way to arouse their interest. But, however small that mention was from those kids, it gave me the motivation(动力) to complete a goal I had started years ago, ”said Ward.He enrolled(登记入学) at MassBay Community College in May 2019, working full-time driving the school buswhile attending classes. “I would drive my route in the morning and afternoon, take a class in between shifts and take night classes and classes online to complete my degree requirements, ” Ward said. “Many years ago, I heard a quote from my former middle and high school band teacher, which has helped me get to where I am now. My teacher said, ‘Discipline is not doing what you are supposed to be doing when everyone is watching. Discipline is doing what you are supposed to be doing when nobody is watching.’”In just one year, Ward has completed his Associate of Arts degree in Liberal Arts and will transfer to Framingham State University to pursue his bachelor's degree in History. He will be recognized at MassBay's commencement ceremony(毕业典礼) for receiving the following awards: Highest Honors, the All- College Award for his 4.0 GPA, and for having the highest GPA in the Liberal Arts program.What does the underlined word "their" in Paragraph 1 refer to School bus companies. B.Clayton Ward's family’s.C.Massachusetts locals. D.School bus drivers.What was Ward's inspiration to head back to school A.His family’s support.B.His former high school teacher’s quotes.C.A school bus driver's encouragement. D.Some students' words.What do Ward's words show in Paragraph 3 He was a regular teacher.He often talked with students about their classes.He felt quite exhausted with his work.He had little interest in history.What did Ward do to make his dream come true He spent all his spare time studying hard.He attended full-time classes.He gave up his job.He asked his high school band teacher for help.What can we learn about Ward’ s performance in college He failed in his history exams.He was honored for his great achievements.He got his bachelor's degree in just one year.He graduated from college with an average GPA.BSome words are used to describe how a person spends his or her time. For example, someone who likes to spend too much time sitting or lying down while watching television is sometimes called a couch potato. A couch is a piece offurniture that people sit on. Robert Armstrong, an artist from California, developed the term (词语;术语) in 1976. Years later, he listed it as a trademark (商标) with the American government. He also helped write a funny book about life as a full-time television watcher. It is called “The Official Couch Potato Handbook”.Couch potatoes enjoy watching television just as mouse potatoes enjoy working on computers. A computer mouse is the thing that we use to move the pointer on a computer screen. The term became popular in 1993. American writer Alice Kahn invented the term to describe young people who spend a lot of time using computers.Too much time inside the house can cause someone to get cabin fever which isn’t really a disease. However, people can become bored if they spend too much time inside their homes. This especially happens during the winter when it is too cold or snowy to do things outside and even offices and stores are closed. Often children get cabin fever if they cannot go outside to play. So do their parents.Some people enjoy spending a lot of time in their homes to make them nice places to live in. This is called nesting or cocooning. Birds build nests to hold their eggs and baby birds. Some insects (昆虫) build cocoons around themselves for protection. Nests and cocoons provide safety for wildlife. So people like the idea of nests and cocoons, too. The terms became popular over 20 years ago. They describe people buying their first homes and filling them with many things. These people then have children. When these children are grown and have left the nest, these parents will live alone in their empty nest and become empty nesters.The terms introduced in the passage are mainly connected with .habits B.hobbies C.life D.timeAccording to the passage, which of the following is closest in meaning with the word “couch” bed B.box C.sofa D.desk43.A special book was once written on the term .A.couch potato B.mouse potato C.cabin fever D.empty nesters44.When we hear someone say “The boy has got cabin fever”, we know that the boy is feeling .A.happy B.sick C.cold D.bored 45.According to the passage, What’s the meaning of empty nesters in Chinese A.空鸟笼 B.空巢老人 C.空鸟巢 D.忙碌的筑巢者COne day last January, my classroom was full of nervous atmosphere as 15 teenagers prepared to lock theirsmartphones in a cabinet (柜子) and stop all Internet use for the next two weeks. The ceremony kicked off a class Itaught called Logging Off. During the rest of the school year, I taught high school chemistry, but this mini-course gave my students and me a chance to examine the role of technology in our lives.When the time came to power down, many students were eager to be free of their phones, while others held onto their phones like a favorite stuffed animal. Their emotions seemed to range from worry (“How will I talk with my friends ”) to expectation (“I can’t wait to read more books.”).Over the next few days, the students showed a surprising source of anxiety. Without their phones, they weren’t sure what to do when there was nothing to do. That’s when it hit me: I long for the kind of time alone with my thoughts that my students feared. I use these moments to replay a difficult conversation until I know where it went wrong or imagine myself living abroad. I stare at a person sitting nearby and invent the story of her life.As we closed in on the final days of the course, I noticed a change in the kids’ attitude. Their anxiety faded. They went for walks, composed music, and played board games with younger sisters and brothers. They experienced life in the moment.On the last day, when I returned their phones, I expected the kids to power up immediately and go straight to social media. Instead, most of them left the classroom with screens still dark, saying they wanted to see how long they could wait.I know the pull of the digital world is strong, but I’m hoping the brief break from near-constant connectivity has shown my students that they have a choice in what to do in their downtime, while they’re waiting in line for coffee or walking home. I hope they seize the precious chance to daydream.What did the author’s 15 students decide to do Put more effort into chemistry. B.Put their phones aside for 14 days. C.Disconnect themselves from each other. D.Live without the Internet for a school year.What is paragraph 2 mainly about Students’ thoughts about technology. B.Students’ expectations of the mini-course. C.Students’ different reactions at the beginning stage. D.Students’ emotions at the end of the mini-course.What does the author like doing in her moments alone Making up stories. B.Imagining her future life. C.Preparing for overseas travel. D.Reflecting on a funny conversation.What did most students do when they got their phones back They kept their phones switched off.They went straight back to social media.They made changes to their phone screens.They had their phones recharged immediately.Which of the following is right according to the passage The students would never use the smart phones again.The author had a difficult conversation with his students.The mini-course didn’t get the expected result.The students began to enjoy the present time.D“When I grow up, I want to be...”Almost all of us have thought about, or been asked to think about, our future careers. Our answers may differ greatly.Even now your aspirations may have changed from when you were in primary school.However, it seems career options aren’t only based on personal taste. In a survey carried out by teens, doctors, lawyers, and bankers were some of most popular careers that people said they hoped to follow. This is in line with a similar survey carried out in the U. K. in May 2011 by job website monster, co. uk, in which medicine was the top choice among U. K. teenagers aged between 13 and 17.Medicine and law are two of the oldest and best known professions. Their prestige may come from the fact that doctors and lawyers are some of the most esteemed members of society and they make good money. Joining these high-profile professions is often seen as a sign of upward social, mobility.It is equally unsurprising that banking is now one of the most common career choices. Youngsters worldwide think of banking and see the money rolling in. Wealth is increasingly becoming one of the most important indicators of a successful career. British young men list the U. K. tycoon Alan Sugar, Microsoft founder Bill Gates and Facebook chief Mark Zuckerberg as their top role models “for their wealth”. Just as Chinese teenagers see being a banker as a good and fun pathway to “wealth”.However, not every child has the makings of doctor, lawyer, or banker. They are those who see fulfillment and happiness in other areas, and many teenagers dare to ink more individuality into their career options. As the Teens’ survey discovered, a variety of unconventional jobs — coffee shop owner, gourmet ( 美食家), waiter at a fast food restaurant — are among teenagers’ career choices. They can be equally interesting and rewarding jobs.With every choice comes responsibility and challenge, and all career paths require specific education and training, you have to learn to balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.What is the passage mainly about Choosing a good job is very important. B.Careers in teenagers’ mind. C.Teenagers in the U. K. like doctors. D.The choice of career needs challenge.What is the top career choice among U. K. teenagers aged between 13 and 17 according to the article Bank. B.Law. C.Medicine. D.Education.According to the article, all of the following are the benefits of being a doctor EXCEPT .respect from others B.upward social mobilityC.high pay D.the oldest professionWhat do youngsters think is increasingly becoming one of the most important indicators of a successful career Prestige. B.Fulfillment. C.Happiness. D.Wealth.What can we learn from the last paragraph According to your particular talents and skills, you can choose your favorite career.Specific education and training can help get a good job.Whatever career you choose, you should balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.Responsibility is the most important when you choose a good job.第三部分:写作(共两节,满分 35 分)第一节:阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面短文,并根据短文内容完成下列各题。Boy doesn’t waste time with gamesYou won’t find Coen Cadinha with a game controller in his hand.“I’ve never been into video games. I know kids at my age want to play all day. But I want to make money,” the 14-year-old boy from Honolulu, Hawaii, told the local news website.“When I was 13, I was trying to figure out how to get a job. But I was too young. I couldn’t get a working permit.I thought, well, why not start my own business ”④Then, Coen decided to sell his own packs of candies at farmers markets. To start a business, he needed lots ofdocuments. “I called and emailed a lot of people and waited for responses. I was told to get liability insurance (责任保险) and a tax license (税务执照). So the following week, I asked my mom to take me to the building across from Iolani Palace. I got my tax license. I called several insurance companies to get liability insurance. I also got approved (许可) through State Farm.”Then, Big Boy Sweets was born.When he wasn’t doing homework, the Kaiser High School teenager spent his free time packaging different kinds of gummy (有黏性的) candies. “At my first market,” he said, “I sold out in four hours.”After that experience, Coen decided to expand. He now makes and packages his own sauces, cereal (谷类) treats,and popcorn.He said he made thousands of dollars each month, which has helped his family.Why did Coen want to get a job at the age of 13 (No more than 6 words)What is Coen’s stand called (No more than 3words)What is Paragraph 4 mainly about (No more than 5 words)Who does “the Kaiser High School teenager” in Paragraph 6 refer to (No more than1word)What do you think of Coen Cadinha And why (No more than 20 words)第二节:书面表达(满分25分)假如你是高一新生李华,进入高中学习已经一个月,现在请你以“My New School Life”为主题,描述下你对高一生活的感受。要点如下:对校园的印象。感触最深的人或事。谈谈学习英语的感受。注意:词数不少于100字;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯My New School Life2025-2026学年高一英语上学期第一次月考卷01(天津专用)全解全析考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。—I’m sorry that I spilt some coffee on your table cloth just now.. I will wash it tonight.No kidding B.Forget itC.You’re welcome D.I’m afraid not【答案】B【详解】考查情景交际。句意:——对不起,我刚才把咖啡洒在你的桌布上了。——没关系。我今晚要洗。A. No kidding不是开玩笑;B. Forget it不客气;没关系;C. You’re welcome不用谢;D. I’m afraid not恐怕不是。根据句意,此处指“没关系”,用于回答道歉。故选B。She made a(n) on the article that caused a heated debate.A.contact B.comment C.arrangement D.view【答案】B【详解】考查名词词义辨析。句意:她对这篇文章发表了一条评论,引发了一场激烈的辩论。A. contact联络;B.comment评论;C. arrangement安排;D. view看法。根据句意,发表的内容引发辩论,应用comment表示“评论”。故选B。In my opinion, it is important to keep in an emergency.A.quiet B.calm C.still D.silent【答案】B【详解】考查形容词词义辨析。句意:在我看来,在紧急情况下保持冷静很重要。A. quiet安静的;B. calm冷静 的;C. still静止的;D. silent沉默的。根据句意和生活常识可知,在紧急情况下应该保持冷静,“calm”意为“冷静的”,形容词词性,做表语,符合语境。故选B项。When something is in a mirror or in water, you can see its image in the mirror or in the water. A.reminded B.reflected C.recommended D.requested【答案】B【详解】考查动词词义辨析。句意:当物体在镜子或水中反射时,你可以在镜子或水中看到它的影像。A. reminded 提醒;B. reflected 反射;C. recommended 推荐;D. requested 要求。根据句中“see its image in the mirror or in the water.”可知,在水或镜面中看到物体影像,是物体“反射”到镜面或水中。故选B。The fire spread quickly and the whole house was in a short time.A.turned down B.knocked down C.taken down D.burned down【答案】D【详解】考查动词词组辨析。句意:大火快速蔓延,整个房子很快就被烧毁了。A. 拒绝,调小;B. 击倒;C.拆除,记下;D. 烧毁,烧光。因此选 D。The fog is so heavy that the cars are even at a distance of 10 meters. A.visible B.invisible C.vision D.visibility【答案】B【详解】考查形容词的用法和形容词词义辨析。句意:雾太大了,这些车即使在10米的范围都看不见。A. visible可见的;B. invisible看不见的;C. vision视力、视野;D. visibility能见度。根据The fog is so heavy可知,雾很大,车在10米的范围也看不见,are后面用形容词作表语,invisible符合题意。故选B项。The book had a great effect on me. , it was this book that changed me from a troubled teen to a caring son.A.Gradually B.Actually C.Finally D.Frequently【答案】B【详解】考查副词词义辨析。句意:这本书对我影响很大。事实上,正是这本书让我从一个陷入困境的青少年变成了一个有爱心的儿子。A. Gradually 逐渐地;B. Actually 事实上;C. Finally 最终;D. Frequently 经常。根据句意空处表示“事实上”,这里使用 actually 来强调事实和转变,故选 B 项。Is there anything else that you’d like to share with us A.in particular B.in time C.in order D.in turn【答案】A【详解】考查介词短语辨析。句意:你还有什么特别想和我们分享的吗?A. in particular特别,尤其;B. in time及时;C. in order按顺序,准备好;D. in turn依次,轮流,转而。根据anything else和you’d like to share with us可知,此处是问还有什么特别想要分享的事情。故选A项。you are talented, you cannot do everything alone; you must learn to cooperate with others.A.Unless B.Until C.So long as D.Even if【答案】D【详解】考查连词词义辨析。句意:即使你很有天赋,你也不可能一个人做所有的事情;你必须学会与人合作。A. unless除非;B. until直到;C. so long as只要;D. even if即使。根据you are talented及you cannot do everything alone可知,即使你很有天赋,你也不可能一个人做所有的事情,空处引导让步状语从句。故选D项。—I’m a little hungry, Mum!—There are some apple pies on the table, you may take .A.it B.this C.that D.one【答案】D【详解】考查替代。句意:——妈妈,我有点饿了!——桌子上有一些苹果派,你可以拿着。替代的用法:it指代同类同物;this是指示代词,指离说话人较近的人或物;that指代the+可数名词复数或不可数名词;one表示 “同类不同物”。此处用one来替代an apple pie。故选D。You can then spend three days the rainforest with a local guide and you can enjoy the plants and animals the rainforest.A.to explore, unique to. B.exploring, unique toC.exploring, addicted to D.to explore, addicted to【答案】B【详解】考查非谓语动词和形容词。句意:然后你可以在当地导游的带领下花三天时间探索雨林,你可以欣赏雨林特有的动植物。spend...(in) doing sth.为固定短语,表示“花费时间做某事”,所以第一空使用动名词形式作宾语,故用exploring;unique to意为“特有的,独有的”,addicted to意为“沉迷于,上瘾于”,根据句意,第二空中表示“欣赏雨林特有的动植物”,unique to符合句意,使用形容词作定语。故选B。—How do you like new energy technologies in China —Fantastic. Such technologies rapidly during the last twenty years.A.are progressing B.have progressed C.will progress D.was progressed【答案】B【详解】考查动词时态。句意:——你觉得中国的新能源技术怎么样?——太棒了。在过去的二十年里,这类技术发展得很快。根据时间状语“during the last twenty years”可知,此处表示从过去某一时间开始持续到现在的动作,且对现在产生了影响,符合现在完成时的用法,现在完成时的结构为“have/has + 过去分词”,主语 “Such technologies”为复数,所以谓语动词为have progressed。故选B项。I shall never forget the days I spent in Beijing University, has a great effect on my life. A.that; which B.when; which C.when; that D.that; that【答案】A【详解】考查定语从句。句意:我永远不会忘记在北京大学度过的那些日子,那对我的人生影响很大。第一空为关系词引导的定语从句,修饰先行词the days,关系词在从句中作spent的宾语,指物,可用关系代词that或 which引导;第二空是关系词引导的非限定性定语从句,先行词为主句整个句子,指事情,关系词在从句中作主语,只能用关系代词which引导。故选A项。Many trees every year to protect the environment.A.plant B.are planted C.were planted D.have planted【答案】B【详解】考查动词的时态和语态。句意:为了保护环境,每年都会种很多树。根据时间状语every year可知,此处应用一般现在时,表示经常或习惯性的动作,且主语Many trees与plant之间为被动关系,即“树被种植”,所以此处应用一般现在时的被动语态,主语Many trees是复数,be动词应用are。故填are planted。---Mary, you water the plants in the garden and I will cook the dinner.--- . I’m looking forward to your dinner.A. OK, that’s settled B. It depends. C. Forget it. D. That’s right.【答案】A【详解】考查交际用语。句意:玛丽,你去花园浇花,我去做晚餐。根据答语“我很期待你的晚餐”可知对方同意以上的安排。A 好的,就这样定了 B 这样视情况而定 C 没关系,别在意 D 没错,就是这样。因此选 A项。第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 16-35 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。At the start of every school year, we are happy to welcome a group of new faces. Freshmen enter high school not knowing what to expect. In no time they will 16 that classes are harder, bathrooms (卫生间) are busier and grades seem to 17 more than in middle school.Despite the fact that classes are more difficult, freshman Adam Lin finds high school more 18 than middle school. “The 19 are more flexible (灵活的) with what we do in class. I am allowed a lot more freedom here, the administration (管理) is not as 20 and we can 21 what we want to wear,” said Lin.While Lin enjoys his freedom and teachers who are more flexible, he 22 being able to talk to his friendsin P. E. class. “In high school, P. E. is an elective (选修课) and no longer a(n) 23 class. I regularly miss hanging with my friends in P. E. class because that was the pleasant time when I could forget about my studies and 24 ,” commented Lin. “My classes can be hard at times and I wish I had more 25 time with my friends.”Lin entered the school campus without a sense of 26 . The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the 27 direction of the earlier one. “ 28 are too far away from class. If I am walking across campus to my next 29 and meanwhile I decide to use the bathroom, I’m likely to end up being 30 , said Lin. “I love the classes here, but it will take me some time to 31 my way around the campus.”When 32 high school, freshman carry many goals (目标) of what they hope to 33 . At the end of high school, It’s Lin’s hope to get excellent grades and 34 a university like Harvard University 35his love of medicine.16.A.learn B.forget C.struggle D.refuse17.A.drop B.matter C.respect D.judge18.A.opposing B.difficult C.tiring D.enjoyable19.A.doctors B.students C.teachers D.writers20.A.common B.professional C.strict D.simple21.A.make B.expect C.decide D.discuss22.A.misses B.loves C.regrets D.remembers23.A.special B.popular C.required D.amazing24.A.breathe B.relax C.sleep D.graduate25.A.unique B.free C.busy D.local26.A.control B.humor C.direction D.safety27.A.certain B.wrong C.opposite D.clear28.A.Labs B.Shops C.Bathrooms D.Restaurants29.A.house B.school C.building D.class30.A.late B.afraid C.hurt D.lost31.A.feel B.work C.push D.find32.A.entering B.finishing C.covering D.following33.A.postpone B.solve C.achieve D.assume34.A.tour B.improve C.exchange D.attend35.A.without 【参考答案】 B.because of C.according to D.including16.A 17.B 18.D 19.C 20.C 21.C 22.A 23.C 24.B 25.B26.C 27.C 28.C 29.D 30.A 31.D 32.A 33.C 34.D 35.B【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了新生Adam Lin对高中生活、学习、学校环境的看法和他的学习目标。【详情解析】考查动词词义辨析。句意:他们很快就会知道,现在的课堂更加困难,卫生间更加繁忙,成绩似乎比中学更重要。A. learn学习,得知;B. forget忘记;C. struggle挣扎;D. refuse拒绝。根据上文中的“Freshmen enter high school not knowing what to expect.”可知,新生进入高中时不知道会发生什么,由此可知,他们马上就会“知道”接下来的情况,learn与know是同义复现。故选A项。考查动词词义辨析。句意:他们很快就会知道,现在的课堂更加困难,卫生间更加繁忙,成绩似乎比中学更重要。A. drop掉落;B. matter重要;C. respect尊重;D. judge判断。根据常识和下文中的“more than in middle school.”可知,高中阶段成绩比初中更“重要”符合语境。故选B项。考查形容词词义辨析。句意:尽管课程更难,高一新生Adam Lin还是觉得高中比初中更有趣。A. opposing对立的;B. difficult困难的;C. tiring令人疲倦的;D. enjoyable有乐趣的。根据下文中的“While Lin enjoys his freedom and teachers who are more flexible”可知,Lin很享受他的自由,由此可知,Lin觉得觉得高中生活“有趣”符合语境。故选D项。考查名词词义辨析。句意:老师对我们在课堂上做的事情更加灵活。A. doctors医生;B. students学生;C. teachers老师;D. writers作家。根据下文中的“While Lin enjoys his freedom and teachers who are more flexible”可知,老师们是很灵活的,所以此处指的是“老师们”对Lin他们做的事情更加的灵活。故选C项。 20.考查形容词词义辨析。句意:我在这里有更多的自由,管理不那么严格,我们可以决定自己想穿什么。A. common共同的;B. professional专业的;C. strict严格的;D. simple简单的。根据上文中的“I am allowed a lot more freedom here”以及下文中的“we can 6 what we want to wear”可知,Lin被给了更多的自由,他们可以想穿什么就穿什么,由此可知,管理没有那么“严格”符合语境。故选C项.考查动词词义辨析。句意:我在这里有更多的自由,管理不那么严格,我们可以决定自己想穿什么。A. make制作;B. expect期望;C. decide决定;D. discuss讨论。根据上文中的“The 4 are more flexible (灵活的) with what we do in class. I am allowed a lot more freedom here, the administration (管理) is not as5 ”可知,老师们对学生课上做什么更加灵活,学生们有了更多的自由,管理不那么的严格,由此可知,此处指的是由学生自己“决定”穿什么,符合语境。故选C项。考查动词词义辨析。句意:虽然Lin喜欢自由和更灵活的老师,但他怀念在体育课上能和朋友们交谈的时 光。A. misses怀念;B. loves喜欢;C. regrets懊悔;D. remembers记得。根据下文中的“I regularly miss hanging with my friends in P. E. class”可知,此处指的是Lin“怀念”体育课上与同学们在一起交谈的时光。故选A项。 23.考查形容词词义辨析。句意:在高中,体育是一门选修课,不再是必修课。A. special特别的;B. popular受欢迎的;C. required必修的;D. amazing令人惊奇的。根据上文中的“In high school, P. E. is an elective (选修课) and no longer a(n)…”可知,空前的no longer表明前后句意相反,elective与required构成对比关系,所以此处指的是高中的体育课是选修课,不再是“必修课”符合语境,故选C项。考查动词词义辨析。句意:我经常想念和朋友们一起上体育课,因为那是我可以忘记学习、放松的愉快时光。A. breathe呼吸;B. relax放松;C. sleep睡觉; D. graduate毕业。根据上文中的“because that was the pleasant time when I could forget about my studies”可知,体育课是可以忘记学习的时光,“忘记学习”与“放松”意义相近,所以此处应为“放松”符合语境。故选B项。考查形容词词义辨析。句意:我的课有时会很难,我希望能有更多的空闲时间和朋友们在一起。A. unique独一无二的;B. free空闲的,自由的;C. busy忙碌的;D. local本地的。根据上文中的“My classes can be hard at times”可知,Lin的课有时候可能很难,结合“I regularly miss hanging with my friends in P. E. class because that was the pleasant time when I could forget about my studies and 9 ,” commented Lin.”可知,Lin很怀念和朋友们一起上体育课的时光,因为体育课可以他们忘记学习,放松的时刻,Lin和朋友在一起是放松时间,是自由时间,由此可知,他希望能有更多的“空闲的”时间和朋友们在一起。故选B项。考查名词词义辨析。句意:Lin进入校园时没有方向感。A. control控制;B. humor幽默;C. direction方向;D. safety安全。根据下文中的“The campus was bigger than he had expected and classes were usually in the12 direction of the earlier one.”可知,校园很大,教室经常在上节课不一样的方向,由此可知,Lin没有 “方向”感。故选C项。考查形容词词义辨析。句意:校园比他想象的要大,上课的方向通常与之前的相反。A. certain确定的;B.wrong错误的;C. opposite相反的;D. clear清楚的。根据上文中的“Lin entered the school campus without a sense of 11 .”可知,Lin没有方向感,由此可推断,此处指的是上课的方向经常与之前的“相反”符合语境。故选C项。考查名词词义辨析。句意:洗手间离教室太远了。A. Labs实验室;B. Shops商店;C. Bathrooms洗手间;D. Restaurants餐馆。根据下文中的“If I am walking across campus to my next 14 and meanwhile I decide to use the bathroom, I’m likely to end up being 15 , said Lin.”可知,如果Lin走着去上下一节课,同时还要 去一趟洗手间,最终可能会迟到,由此可知,此处之的是“洗手间”与教室相隔很远。故选C项。考查名词词义辨析。句意:如果走在校园里去上下一节课,中途决定去洗手间,我最终会迟到。A. house房子;B. school学校;C. building楼房;D. class班级,课程。根据上文中的“ 13 are too far away from class.”可知,此处指的是去上另一节“课”符合语境。故选D项。考查形容词词义辨析。句意:如果走在校园里去上下一节课,中途决定去洗手间,我最终会迟到。A. late迟的;B. afraid 害怕的;C. hurt受伤的;D. lost迷失的。根据上文中的“The campus was bigger than he had expected”以及“ 13 are too far away from class.”可知,校园很大,洗手间离教室太远,所以Lin在洗手间和教室之间会“迟到”符合语境。故选A项。考查动词词义辨析。句意:我喜欢这里的课,但我得花点时间在校园里找路。A. feel感到;B. work工作;C. push推;D. find找到,发现。根据上文中的“The campus was bigger than he had expected”可知,校园很大, Lin需要花时间在校园里“找到”路。故选D项.考查动词词义辨析。句意:进入高中时,高一新生都有很多希望实现的目标。A. entering进入;B. finishing完成;C. covering覆盖;D. following跟随。根据下文中的“freshman carry many goals (目标) of what they hope to 18 .”可知,高一新生都有狠毒希望实现的目标,由此可知,此处指的是刚刚“进入”高中的时候。故选A项。考查动词词义辨析。句意:进入高中时,高一新生都有很多希望实现的目标。A. postpone推迟;B. solve解决;C. achieve实现; D. assume假设。根据常识和上文中的“freshman carry many goals (目标) of what they hope”可知,高一新生有很多的他们希望“实现”的目标,符合语境。故选C项。考查动词词义辨析。句意:高中毕业后,因为对医学的热爱,他希望能取得优异的成绩,进入哈佛大学这样的大学。A. tour旅行;B. improve提高;C. exchange交换;D. attend定期去(某处),参加。根据上文中的 “At the end of high school, It’s Lin’s hope to get excellent grades”可知,Lin希望最后能在高中取得好的成绩,结合下文“a university like Harvard University”可知,哈佛大学应该是Lin希望在高中取得好成绩后去上的一所大学,attend a university意为“上大学”。故选D项。考查介词及介词短语词义辨析。句意:高中毕业后,因为对医学的热爱,他希望能取得优异的成绩,进入哈佛大学这样的大学。A. without没有;B. because of因为;C. according to根据;D. including包括。根据语境和下文中的“his love of medicine.”可知,此处应是他想要去上哈佛大学的原因。故选B项。第二部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AClayton Ward's family owned a school bus company in Tennessee, and when he moved to Massachusetts, he followed in their footsteps and became a school bus driver. Ward attended college 10 years ago but dropped out after a few semesters(学期).He didn't realize, at first, that the students he was transporting to and from school helped him rediscover hisdesire to go back to school and earn his college degree.“I really enjoy working with students, and during the bus routes, we would chat about their classes. As a history lover, I would share lessons that I learned in school. Some of the students would tell me they wanted me to be their teacher. I think they only said that because I was a different person than their regular teachers, educating them in a different way to arouse their interest. But, however small that mention was from those kids, it gave me the motivation(动力) to complete a goal I had started years ago, ”said Ward.He enrolled(登记入学) at MassBay Community College in May 2019, working full-time driving the school buswhile attending classes. “I would drive my route in the morning and afternoon, take a class in between shifts and take night classes and classes online to complete my degree requirements, ” Ward said. “Many years ago, I heard a quote from my former middle and high school band teacher, which has helped me get to where I am now. My teacher said, ‘Discipline is not doing what you are supposed to be doing when everyone is watching. Discipline is doing what you are supposed to be doing when nobody is watching.’”In just one year, Ward has completed his Associate of Arts degree in Liberal Arts and will transfer to Framingham State University to pursue his bachelor's degree in History. He will be recognized at MassBay'scommencement ceremony(毕业典礼) for receiving the following awards: Highest Honors, the All- College Award for his 4.0 GPA, and for having the highest GPA in the Liberal Arts program.What does the underlined word "their" in Paragraph 1 refer to School bus companies. B.Clayton Ward's family’s.C.Massachusetts locals. D.School bus drivers.What was Ward's inspiration to head back to school A.His family’s support.B.His former high school teacher’s quotes.C.A school bus driver's encouragement. D.Some students' words.What do Ward's words show in Paragraph 3 He was a regular teacher.He often talked with students about their classes.He felt quite exhausted with his work.He had little interest in history.What did Ward do to make his dream come true He spent all his spare time studying hard.He attended full-time classes.He gave up his job.He asked his high school band teacher for help.What can we learn about Ward’ s performance in college He failed in his history exams.He was honored for his great achievements.He got his bachelor's degree in just one year.He graduated from college with an average GPA.【参考答案】36.B 37.D 38.B 39.A 40.B【语篇解读】这是一篇记叙文。文章记叙了Clayton Ward在接送学生上学放学的途中与学生交流,燃起重返校园的愿望。并登记入学,通过努力以优异成绩毕业的故事。【详情解析】36.词义猜测题。根据第一段“Clayton Ward's family owned a school bus company in Tennessee, and when he moved to Massachusetts, he followed in their footsteps and became a school bus driver.”(Clayton Ward的家人在田纳西州拥有一家校车公司。搬到马萨诸塞州后,他跟随家人们的脚步,成为了一名校车司机。)可知,此处their指代上文的Clayton Ward's family故选B项。细节理解题。根据第二段的“the students he was transporting to and from school helped him rediscover his desire to go back to school and earn his college degree”(他接送上学放学的学生帮助他重新发现了他重返学校并获得大学学位的愿望)和第三段的“however small that mention was from those kids, it gave me the motivation to complete a goal I had started years ago”(不管这些孩子说了什么,都给了我动力去完成我多年前就想达成的目标)可知,Ward接送学生上学放学中和学生交谈,学生的话语给了他重返校园获得学位的动力。故选D项。细节理解题。根据第三段“I really enjoy working with students, and during the bus routes, we would chat about their classes.”(我很喜欢和学生一起工作。在送他们上学的路上,我们会聊一聊他们的课程。)可知, Ward在送学生的路上总是和学生聊天。故选B项。细节理解题。根据第四段“He enrolled at MassBay Community College in May 2019, working full-time driving the school bus while attending classes.”(2019年5月,他就读于MassBay社区学院。在全职驾驶校车的同时依旧保持上课。)和第四段“I would drive my route in the morning and afternoon, take a class in between shifts and take night classes and classes online to complete my degree requirements”(我会在早上和下午开车,在轮班之间上一节课。并且通过上夜课和在线课程来完成我的学位要求)可知,Ward在保持工作的同时把所有空余时间都花在了上课上。故选A项。细节理解题。根据最后一段“He will be recognized at MassBay's commencement ceremony for receivingthe following awards: Highest Honors, the All- College Award for his 4.0 GPA, and for having the highest GPA in the Liberal Arts program.”(他将在MassBay的毕业典礼上获得以下奖项:最高荣誉奖、GPA为4.0的全大学 奖,以及文科课程中GPA最高的奖项。)可知,Ward以优异的成绩毕业,并获得了表彰。故选B项。BSome words are used to describe how a person spends his or her time. For example, someone who likes to spend too much time sitting or lying down while watching television is sometimes called a couch potato. A couch is a piece of furniture that people sit on. Robert Armstrong, an artist from California, developed the term (词语;术语) in 1976. Years later, he listed it as a trademark (商标) with the American government. He also helped write a funny book about life as a full-time television watcher. It is called “The Official Couch Potato Handbook”.Couch potatoes enjoy watching television just as mouse potatoes enjoy working on computers. A computer mouse is the thing that we use to move the pointer on a computer screen. The term became popular in 1993. American writer Alice Kahn invented the term to describe young people who spend a lot of time using computers.Too much time inside the house can cause someone to get cabin fever which isn’t really a disease. However, people can become bored if they spend too much time inside their homes. This especially happens during the winter when it is too cold or snowy to do things outside and even offices and stores are closed. Often children get cabin fever if they cannot go outside to play. So do their parents.Some people enjoy spending a lot of time in their homes to make them nice places to live in. This is called nesting or cocooning. Birds build nests to hold their eggs and baby birds. Some insects (昆虫) build cocoons around themselves for protection. Nests and cocoons provide safety for wildlife. So people like the idea of nests and cocoons, too. The terms became popular over 20 years ago. They describe people buying their first homes and filling them with many things. These people then have children. When these children are grown and have left the nest, these parents will live alone in their empty nest and become empty nesters.The terms introduced in the passage are mainly connected with .habits B.hobbies C.life D.timeAccording to the passage, which of the following is closest in meaning with the word “couch” bed B.box C.sofa D.desk43.A special book was once written on the term .A.couch potato B.mouse potato C.cabin fever D.empty nesters44.When we hear someone say “The boy has got cabin fever”, we know that the boy is feeling .A.happy B.sick C.cold D.bored 45.According to the passage, What’s the meaning of empty nesters in Chinese A.空鸟笼 B.空巢老人 C.空鸟巢 D.忙碌的筑巢者【参考答案】41.D 42.C 43.A 44.D 45.B【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了与人们如何度过时间相关的几个术语,并对这些术语的定义、起源、流行情况以及相关的社会现象进行了说明和解释。【详情解析】41.推理判断题。根据文章第一段“Some words are used to describe how a person spends his or her time.(有些词语是用来描述一个人如何度过时间的。)”以及下文围绕这一主题展开,分别介绍了“couch potato (电视迷)”、“mouse potato(电脑迷)”、“cabin fever(幽居病)”以及“nesting/cocooning(筑巢/茧居)”等与人们如何度过时间相关的术语。因此,文章介绍的术语主要与“时间”有关。故选D。词义猜测题。根据文章第一段“A couch is a piece of furniture that people sit on.(“couch”是一种人们用来坐的家具。)”可知,“couch”是一种人们可以坐在上面的家具。选项C“sofa”意为“沙发”也是一种供人坐的家具。故选C。细节理解题。根据文章第一段“He also helped write a funny book about life as a full-time television watcher. It is called “The Official Couch Potato Handbook.”(他还参与撰写了一本有趣的书,讲述了作为全职电视迷的生活。这本书名为《官方沙发土豆手册》。)”可知,,有一本名为《官方沙发土豆手册》的书是关于“couch potato” 这一术语的,是写全职电视迷的生活。故选A。推理判断题。根据文章第三段“Too much time inside the house can cause someone to get cabin fever which isn’t really a disease. However, people can become bored if they spend too much time inside their homes. This especially happens during the winter when it is too cold or snowy to do things outside and even offices and stores are closed. Often children get cabin fever if they cannot go outside to play. So do their parents. (长时间待在室内可能会让人患上“幽居病”,不过这实际上并不是一种真正的疾病。然而,如果人们在室内待的时间过长,就会感到厌烦。这种情况尤其容易发生在冬天,因为天气太冷或者下雪,无法在室外活动,甚至连办公室和商店都关门了。如果孩子们不能到外面去玩,他们常常会患上“幽居病”。他们的父母也是如此。)”可知,“cabin fever”指的是因为长时间待在室内而感到厌烦、烦躁的状态。当我们听到有人说“The boy has got cabin fever”时,意思就是这个男孩因为长时间待在室内等原因而感到无聊、厌烦。故选D。词义猜测题。根据文章最后一段“They describe people buying their first homes and filling them with many things. These people then have children. When these children are grown and have left the nest, these parents will live alone in their empty nest and become empty nesters.(它们用来形容那些购买了自己的第一套房子,然后往家里添置很多东西的人。这些人随后有了孩子。当这些孩子长大成人离开家后,这些父母就会独自生活在空荡荡的家里,成为“empty nesters”。)”可知,“empty nesters”指的是孩子离开家后独自生活的父母,对应的中文意思就是“空巢老人”。故选B。COne day last January, my classroom was full of nervous atmosphere as 15 teenagers prepared to lock their smartphones in a cabinet (柜子) and stop all Internet use for the next two weeks. The ceremony kicked off a class I taught called Logging Off. During the rest of the school year, I taught high school chemistry, but this mini-course gave my students and me a chance to examine the role of technology in our lives.When the time came to power down, many students were eager to be free of their phones, while others held onto their phones like a favorite stuffed animal. Their emotions seemed to range from worry (“How will I talk with my friends ”) to expectation (“I can’t wait to read more books.”).Over the next few days, the students showed a surprising source of anxiety. Without their phones, they weren’t sure what to do when there was nothing to do. That’s when it hit me: I long for the kind of time alone with my thoughts that my students feared. I use these moments to replay a difficult conversation until I know where it went wrong or imagine myself living abroad. I stare at a person sitting nearby and invent the story of her life.As we closed in on the final days of the course, I noticed a change in the kids’ attitude. Their anxiety faded. They went for walks, composed music, and played board games with younger sisters and brothers. They experienced life in the moment.On the last day, when I returned their phones, I expected the kids to power up immediately and go straight to social media. Instead, most of them left the classroom with screens still dark, saying they wanted to see how long they could wait.I know the pull of the digital world is strong, but I’m hoping the brief break from near-constant connectivity has shown my students that they have a choice in what to do in their downtime, while they’re waiting in line for coffee or walking home. I hope they seize the precious chance to daydream.What did the author’s 15 students decide to do Put more effort into chemistry. B.Put their phones aside for 14 days. C.Disconnect themselves from each other. D.Live without the Internet for a school year.What is paragraph 2 mainly about Students’ thoughts about technology. B.Students’ expectations of the mini-course. C.Students’ different reactions at the beginning stage. D.Students’ emotions at the end of the mini-course.What does the author like doing in her moments alone Making up stories. B.Imagining her future life. C.Preparing for overseas travel. D.Reflecting on a funny conversation.What did most students do when they got their phones back They kept their phones switched off.They went straight back to social media.They made changes to their phone screens.They had their phones recharged immediately.Which of the following is right according to the passage The students would never use the smart phones again.The author had a difficult conversation with his students.The mini-course didn’t get the expected result.The students began to enjoy the present time.【参考答案】46.B 47.C 48.A 49.A 50.D【语篇解读】这是一篇记叙文。作者讲述了班里15名学生决定在两周内不玩手机以及他们在不同时期内反应不同的故事。【详情解析】46.细节理解题。根据第一段中“One day last January, my classroom was full of nervousatmosphere as 15 teenagers prepared to lock their smartphones in a cabinet (柜子) and stop all Internet use for the next two weeks. (去年1月的一天,我的教室里充满了紧张的气氛,15个青少年准备把他们的智能手机锁在一个柜子里,在接下来的两周内停止所有的互联网使用。)”可知,作者的15个学生决定把他们的手机放在一边14天。故选B项。主旨大意题。根据第二段中“When the time came to power down, many students were eager to be free of their phones, while others held onto their phones like a favorite stuffed animal. Their emotions seemed to range from worry (“How will I talk with my friends ”) to expectation (“I can’t wait to read more books.”). (当到了停止用手机的时候,许多学生都迫不及待地想摆脱手机,而另一些学生则像抓着自己最喜欢的毛绒玩具一样抓着手机不放。他们的情绪似乎从担忧(“我该如何与朋友交谈?”)到期待(“我等不及要读更多的书了。”)不等。)”可知,本段主要讲了学生在课程开始阶段的不同反应。故选C项。细节理解题。根据第三段中“I use these moments to replay a difficult conversation until I know where it went wrong or imagine myself living abroad. I stare at a person sitting nearby and invent the story of her life. (我利用这些时刻重放一段艰难的对话,直到我知道哪里出了问题,或者想象自己生活在国外。我盯着坐在旁边的一个人,幻想着她的生活故事。)”可知,作者在独处的时候喜欢编故事。故选A项。细节理解题。根据倒数第二段中“Instead, most of them left the classroom with screens still dark, saying they wanted to see how long they could wait. (相反,大多数学生离开教室时屏幕仍然是黑的,他们说想看看自己能等多久。)”可知,大多数学生拿回手机后还保持让手机处于关机状态。故选A项。细节理解题。根据第四段中“Their anxiety faded. They went for walks, composed music, and played board games with younger sisters and brothers. They experienced life in the moment. (他们的焦虑消失了。他们一起散步、作曲、和弟弟妹妹一起玩棋盘游戏。他们体验了当下的生活。)”可知,学生们开始享受现在的时光。故选D项。D“When I grow up, I want to be...”Almost all of us have thought about, or been asked to think about, our future careers. Our answers may differ greatly.Even now your aspirations may have changed from when you were in primary school.However, it seems career options aren’t only based on personal taste. In a survey carried out by teens, doctors, lawyers, and bankers were some of most popular careers that people said they hoped to follow. This is in line with a similar survey carried out in the U. K. in May 2011 by job website monster, co. uk, in which medicine was the top choice among U. K. teenagers aged between 13 and 17.Medicine and law are two of the oldest and best known professions. Their prestige may come from the fact that doctors and lawyers are some of the most esteemed members of society and they make good money. Joining these high-profile professions is often seen as a sign of upward social, mobility.It is equally unsurprising that banking is now one of the most common career choices. Youngsters worldwide think of banking and see the money rolling in. Wealth is increasingly becoming one of the most important indicators of a successful career. British young men list the U. K. tycoon Alan Sugar, Microsoft founder Bill Gates and Facebook chief Mark Zuckerberg as their top role models “for their wealth”. Just as Chinese teenagers see being a banker as a good and fun pathway to “wealth”.However, not every child has the makings of doctor, lawyer, or banker. They are those who see fulfillment and happiness in other areas, and many teenagers dare to ink more individuality into their career options. As the Teens’ survey discovered, a variety of unconventional jobs — coffee shop owner, gourmet ( 美食家), waiter at a fast food restaurant — are among teenagers’ career choices. They can be equally interesting and rewarding jobs.With every choice comes responsibility and challenge, and all career paths require specific education and training, you have to learn to balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.What is the passage mainly about Choosing a good job is very important. B.Careers in teenagers’ mind. C.Teenagers in the U. K. like doctors. D.The choice of career needs challenge.What is the top career choice among U. K. teenagers aged between 13 and 17 according to the article Bank. B.Law. C.Medicine. D.Education.According to the article, all of the following are the benefits of being a doctor EXCEPT .respect from others B.upward social mobilityC.high pay D.the oldest professionWhat do youngsters think is increasingly becoming one of the most important indicators of a successful career Prestige. B.Fulfillment. C.Happiness. D.Wealth.What can we learn from the last paragraph According to your particular talents and skills, you can choose your favorite career.Specific education and training can help get a good job.Whatever career you choose, you should balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.Responsibility is the most important when you choose a good job.【参考答案】51.B 52.C 53.D 54.D 55.C【语篇解读】这是一篇说明文。章讲述的是我们每个人都思考过我们将来喜欢的职业,或者曾经被问到过我们想做的职业。律师,医生,银行家是大多数青少年所喜欢的行业,而现在很多人也开始关注其它领域的成就和快乐,把个人的个性和事业结合起来,比如美食家等等。【详情解析】51.主旨大意题。由文章第二段“Almost all of us have thought about, or been asked to think about, our future careers. Our answers may differ greatly. Even now your aspirations may have changed from when you were in primary school.(几乎我们所有人都考虑过,或者被要求考虑我们未来的职业生涯。我们的答案可能大不相同。即使是现在,你的志向也可能从小学时开始发生了变化)”、最后一段“With every choice comes responsibility and challenge, and all career paths require specific education and training, you have to learn to balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.(每一个选择都伴随着责任和挑战,所有的职业道路都需要特定的教育和培训,你必须学会在乐观和自信与对自己的特定才能和技能保持现实之间取得平衡)”以及上下文可知,文章主要讲青少年比较喜欢的职业和原因,即青少年心目中的职业。故选B项。细节理解题。由文章第三段“This is in line with a similar survey carried out in the U. K. in May 2011 by jobwebsite monster, co. uk, in which medicine was the top choice among U. K. teenagers aged between 13 and 17.(这与2011年5月由求职网站monster,co.uk在英国进行的一项类似调查一致。在该调查中,医学是英国13至17岁青少年的首选)”可知,根据这篇文章所讲,医学是英国13至17岁青少年的首选职业。故选C项。细节理解题。由文章第四段“Medicine and law are two of the oldest and best known professions. Their prestige may come from the fact that doctors and lawyers are some of the most esteemed members ofsociety and they make good money. Joining these high-profile professions is often seen as a sign of upward social, mobility.(医学和法律是最古老、最著名的两个职业。他们的声望可能来自这样一个事实,即医生和律师是社会上最受尊敬的成员之一,他们赚了很多钱。加入这些高调的职业通常被视为社会向上流动的标志。)”可知,当医生能够获得别人的尊重、进入上流社会的标志以及高报酬。而D项“最古老的职业”文章未提及。故选D项。细节理解题。由文章第五段“Wealth is increasingly becoming one of the most important indicators of a successful career. (财富正日益成为事业成功的最重要指标之一)”可知,年轻人认为财富越来越成为事业成功的最重要指标之一。故选D项。细节理解题。由文章最后一段“With every choice comes responsibility and challenge, and all career paths require specific education and training, you have to learn to balance optimism and confidence with being realistic about your particular talents and skills.(每一个选择都伴随着责任和挑战,所有的职业道路都需要特定的教育和培训,你必须学会在乐观和自信与对自己的特定才能和技能保持现实之间取得平衡)”可知,作者认 为,无论你选择什么职业,你都应该在乐观和自信与对自己的特定才能和技能持现实态度之间取得平衡。故选 C项。第三部分:写作(共两节,满分 35 分)第一节:阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面短文,并根据短文内容完成下列各题。Boy doesn’t waste time with gamesYou won’t find Coen Cadinha with a game controller in his hand.“I’ve never been into video games. I know kids at my age want to play all day. But I want to make money,” the 14-year-old boy from Honolulu, Hawaii, told the local news website.“When I was 13, I was trying to figure out how to get a job. But I was too young. I couldn’t get a working permit.I thought, well, why not start my own business ”④Then, Coen decided to sell his own packs of candies at farmers markets. To start a business, he needed lots of documents. “I called and emailed a lot of people and waited for responses. I was told to get liability insurance (责任保险) and a tax license (税务执照). So the following week, I asked my mom to take me to the building across from IolaniPalace. I got my tax license. I called several insurance companies to get liability insurance. I also got approved (许可) through State Farm.”Then, Big Boy Sweets was born.When he wasn’t doing homework, the Kaiser High School teenager spent his free time packaging different kinds of gummy (有黏性的) candies. “At my first market,” he said, “I sold out in four hours.”After that experience, Coen decided to expand. He now makes and packages his own sauces, cereal (谷类) treats,and popcorn.He said he made thousands of dollars each month, which has helped his family.Why did Coen want to get a job at the age of 13 (No more than 6 words)What is Coen’s stand called (No more than 3words)What is Paragraph 4 mainly about (No more than 5 words)Who does “the Kaiser High School teenager” in Paragraph 6 refer to (No more than1word)What do you think of Coen Cadinha And why (No more than 20 words)【参考答案】56.Because he wanted to make money. 57.Big Boy Sweets. 58.How Coen started his business. 59.Coen. 60.Coen Cadinha is an independent boy, because he didn’t depend on his parents by making money at an early age.【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了14岁男孩Coen Cadinha自己创业赚钱的故事。【详情解析】56.考查细节理解。根据第二段中“But I want to make money(但我想赚钱)”可知,Coen在13岁的时候就想找一份工作因为他想赚钱。故答案为Because he wanted to make money.考查细节理解。根据第五段“Then, Big Boy Sweets was born.(然后Big Boy Sweets诞生了)”可知,Coen的摊位叫做Big Boy Sweets。故答案为Big Boy Sweets.考查主旨大意题。根据第四段“Then, Coen decided to sell his own packs of candies at farmers markets. To start a business, he needs lots of documents. “I called and emailed a lot of people and waited for responses. I was told to get liability insurance (责任保险) and a tax license (税务执照). So the following week,I asked my mom to take me to the building across from Iolani Palace. I got my tax license. I called several insurance companies to get liability insurance. I also got approved (许可) through State Farm.”(然后,Coen决定在农贸市场出售他自己的糖果包。为了创业,他需要大量的文件。“我给很多人打电话、发邮件,等待他们的回复。我被告知要买责任保险和税务执照。所以在接下来的一周,我让我妈妈带我去伊奥拉尼宫对面的建筑。我拿到了纳税执照。我给几家保险公司打了电话,想买责任险。我还得到了州立农场的批准。”)”可知,第四段主 要讲了Coen是如何开始创业的。故答案为How Coen started his business.考查词句猜测。根据倒数第三段中“When he wasn’t doing homework, the Kaiser High School teenager spent his free time packaging different kinds of gummy (有黏性的) candies.(当他不做家庭作业的时候,这位凯泽高中的少年就用他的空闲时间包装不同种类的软糖)”以及倒数第二段中“After that experience, Coen decided to expand.(有了那次经历后,科恩决定拓展业务)”可知,the Kaiser High School teenager指的是 Coen。故答案为Coen开放性题目,言之有理即可。题干:你觉得科恩·卡迪尼亚怎么样?为什么?可回答:我认为他是一个独立的男孩,因为他在很小的时候就不依赖他的父母赚钱。故答案为Coen Cadinha is an independent boy, because he didn’t depend on his parents by making money at an early age.第二节:书面表达(满分25分)假如你是高一新生李华,进入高中学习已经一个月,现在请你以“My New School Life”为主题,描述下你对高一生活的感受。要点如下:对校园的印象。感触最深的人或事。谈谈学习英语的感受。注意:词数不少于100字;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯My New School Life【参考范文】My New School LifeAfter a month in senior high school, I have many impressions and feelings about my new school life. The campus is very beautiful and modern. The facilities are advanced, providing us with a great environment for learning and activities.The person who has impressed me the most is my English teacher. Her teaching style is engaging and inspiring, making us eager to participate in class activities. Her passion for the subject has motivated me to improve my English. Learning English here has been a challenging yet rewarding experience. I enjoy the interactive discussions and the focus on practical usage of the language. I am confident that with persistent effort, I will make great progress in my English studies.Overall, my new school life is filled with opportunities and challenges that are shaping my academic and personal growth.【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“My New School Life”为主题,描述对高一生活的感受,包括对校园的印象、感触最深的人或事以及学习英语的感受。【详解解析】1.词汇积累渴望的:eager → keen参加:participate in → take part in热情:passion → enthusiasm提高:improve → enhance2.句式拓展简单句变复合句原句:Her teaching style is engaging and inspiring, making us eager to participate in class activities.拓展句:Her teaching style is engaging and inspiring, which makes us eager to participate in class activities.【点睛】【高分句型1】The person who has impressed me the most is my English teacher.(运用了who引导的定语从句)【高分句型2】Overall, my new school life is filled with opportunities and challenges that are shaping my academic and personal growth.(运用了that引导的定语从句)2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷 02(天津专用)(考试时间:100 分钟 试卷满分:130 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。—How about going to the cinema this weekend — . I haven’t seen a movie for a long time.I’m afraid not B.Sounds great C.It depends D.No wayIt is a fine in China to respect the old and take care of the young. A.creativity B.comment C.award D.traditionAs a child I was often by Mother to pay attention to my table manners. A.reminded B.demanded C.hoped D.allowedTeenagers may various questions and as teachers, we should make great efforts to help them. A.come out B.come about C.come across D.come throughThanks to the help of his teachers and friends, he feels more about himself and his abilities these days. A.curious B.confident C.excited D.worriedNowadays it’s easy with each other by using WeChat, which is one of the most convenient ways of communication.contact B.contacting C.contacted D.to contactThe Browns bought a new house downtown, the price of which is reasonable. , location is perfect.However B.Moreover C.Instead D.ThereforeDon’t your dictionary while taking this exam.look up B.refer to C.go all out D.look forward toThe two girls are so alike that strangers find difficult to tell one from the other. A.them B.him C.her D.itA large number of university students want to find a field they can discover and fulfill their potential. A.which B.why C.where D.whatMy uncle said that he would telephone but I from him so far. A.didn’t hear B.hadn’t heardC.haven’t heard D.won’t hearthe heavy snow, the students came to school on time as usual. A.Although B.DespiteC.Even though D.Even ifHave you decided for Australia when will you leave B.when do you leaveC.you will leave when D.when you will leave— Do you have any problems if you this job — Well, I’m thinking about the salary….offer B.will offer C.are offered D.will be offered—I’d be happy to help you with your math, if you could help me with English in return.— How about starting tomorrow It’s a deal! B.No hurry! C.It depends. D.Nothing serious.I can still remember the first lesson I had with my English teacher, Mrs. Smith. The 16 remains vivid (鲜活的) to this day.With a friendly, enthusiastic face and a pile of English 17 in her hands, Mrs. Smith asked us if we all believed that we could be top English learners and speak English 18 like native speakers. Many of us didn’t believe it. Mrs. Smith looked at us with wide eyes and told us that she believed that anyone could be a top student. Then, she told the whole class that she would help us become top students if we had 19 and good methods.After a while, she began to teach us her set of plans. First of all, she told us that we should be 20pronunciation and intonation (语调). As we all know, reading English passages aloud is very important, but if you read word by word, it would sound very 21 .Mrs. Smith told us that we should 22 the words clearly and correctly. She told us not to 23or swallow any vowel (元音). If there were foreigners around, we could pay attention to their 24 when they spoke. Their mouths would be opened wide to make the sound 25 . Only when you read the sound correctly will it sound good. Mrs. Smith also told us to read a passage with a cadence (节奏) combining the 26 and falling tones.Later, the teacher explained how to “accentuate (重读)” certain 27 words, such as nouns, verbs andadjectives. To make it clear, she offered some examples with two different pronunciations of a sentence to 28strong emotions. In “Nice to meet you”, for example, we should 29 “meet” to show our happiness.Toward the end of that class, Mrs. Smith also offered us some good 30 to learn English. We should actively 31 group activities because it can help develop our communicative abilities. More importantly, we should 32 listen to others, 33 others’ strengths, 34 weaknesses and imitate authentic English expressions and thinking patterns. With the help of such a kind and patient English teacher, I have faith that I will be a 35 learner. She is not only our teacher but also our good friend.16.A.show B.meeting C.memory D.argument17.A.materials B.menus C.letters D.notes18.A.slowly B.loudly C.fluently D.carefully19.A.courage B.doubt C.energy D.pity20.A.happy about B.used to C.curious about D.aware of21.A.cheerful B.strange C.noisy D.wonderful22.A.collect B.pronounce C.copy D.type23.A.feel B.see C.hear D.add24.A.mouths B.faces C.eyes D.noses25.A.weak B.short C.long D.full26.A.spreading B.rising C.floating D.returning27.A.individual B.unfamiliar C.difficult D.common28.A.remind B.remember C.understand D.express29.A.recognize B.spell C.stress D.read30.A.articles B.chances C.idioms D.tips31.A.take part in B.take over C.come up with D.keep up with32.A.excitedly B.freely C.attentively D.independently33.A.learn from B.work out C.refer to D.start with34.A.expose B.avoid C.list D.check35.A.busy B.curious C.slow D.successfulHomestay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the experience of being part of a British home.What to ExpectThe host will provide accommodation and meals. Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week. You will be given the house key and the host is there to offer help and advice as well as to take an interest in your physical and mental health.Accommodation ZonesHomestays are located in London mainly in Zones 2, 3 and 4 of the transport system. Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and not residential (居住的). Zones3 and 4 often offer larger accommodation in a less crowned area. It is very convenient to travel in London by Underground.Meal Plans AvailableContinental BreakfastBreakfast and DinnerBreakfast, Packed Lunch and DinnerIt’s important to note that few English families still provide a traditional cooked breakfast. Your accommodation includes Continental Breakfast which normally consists of fruit juice, cereal (谷物类食品 ), bread and tea or coffee.Cheese, fruit and cold meat are not normally part of a Continental Breakfast in England. Dinners usually consist of meat or fish with vegetables followed by desert, fruit and coffee.FriendsIf you wish to invite a friend over to visit. you must first ask your host' s permission. You have no right to entertain friends in a family home as some families feel it is an invasion of their privacy.Self-Catering Accommodation in Private HomesAccommodation on a room-only basis includes shared kitchen and bathroom facilities and often a main living room. This kind of accommodation offers an independent lifestyle and is more suitable for the long-stay student. However, it does not provide the same family atmosphere as an ordinary homestay and may not benefit those who need to practise English at home quite as much.The passage is probably written for .host willing to receive foreign students B.foreigners hoping to build British culture C.travellers planning to visit families in London D.English learners applying to live in English homesWhich of the following will the host provide Room cleaning.Medical care.Free transport.Physical trainning.What can be inferred from Paragraph 3 Zone 4 is more crowded than Zone 2.The business centre of London is in Zone 1.Hosts dislike travelling to the city centre.It is not very convenient to travel in London by underground.According to the passage. What does continental Breakfast include Dessert and coffeeFruit and vegetables.bread and fruit juiceCentre and cold meat.Why do some people choose self-catering accommodation To experience a warmer family atmosphere.To enrich their knowledge of EnglishTo entertain friends as they like.To enjoy much more freedom.BI found out one time that doing a favor for someone could get you into a lot of trouble. I was in the eighth grade at the time, and we were having a final test. During the test, the girl sitting next to me whispered something, but I didn’t understand. So I leaned over her way and found out that she was trying to ask me if I had an extra pen. She showed me that hers was out of ink and would not write. I happened to have an extra one, so I took it out of my pocket and put it on her desk.Later, after the test papers had been turned in, the teacher asked me to stay in the room when all the other students were dismissed(解散). As soon as we were alone she began to talk to me about what it meant to grow up: shetalked about how important it was to stand on your own two feet and be responsible (负责任) for your own acts. For a long time, she talked about honesty and emphasized(强调) the fact that when people do something dishonest, they arereally cheating(欺骗) themselves. She made me promise that I would think seriously(认真地) about all the things shehad said, and then she told me I could leave. I walked out of the room wondering why she had chosen to talk to me about all those things.Later on, I found out that she thought I had cheated on the test. When she saw me lean over to talk to the girl next to me, it looked as if I was copying answers from the girl’s test paper. I tried to explain about the pen, but all she could say was it seemed very strange to her that I hadn’t talked of anything about the pen the day she talked to me right after the test. Even if I tried to explain that I was just doing the girl a favor by letting her use my pen, I am sure shecontinued(继续) to believe that I had cheated on the test.The story took place(发生) exactly .in the teacher’s officein an exam roomin the schoolin the language labThe girl wanted to borrow a pen, because .she had not brought a pen with hershe had lost her own on her way to schoolthere was something wrong with her ownher own had been taken away by someoneThe teacher saw all this, so she asked the boy .to go on writing his paperto stop whisperingto leave the room immediatelyto stay behind after the examThe thing(s) emphasized in her talk was (were) .honesty B.sense of dutyC.seriousness D.all of the aboveThe boy knew everything .the moment he was asked to stay behindwhen the teacher started talking about honestyonly some time laterwhen he was walking out of the roomCYou may not know a lot of people when you start high school. Maybe your friends from middle school are going to a different high school. Even if you know other freshmen (新生 ), you still feel nervous that you don’t know anyupperclassmen (高年级的学生). How are you going to make friends among this sea of unknown faces Most high schools hold a freshman orientation before school actually starts. It is helpful not only because you learn your way around the building and get to meet some of your teachers, but you can also get to meet fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognize a few familiar faces.When you talk to people at orientation, you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They’ re all new to the school and don’t know what to expect. Talking about a common concern with your classmates can help you develop friendships.The work in high school is something freshmen are probably anxious about. The work in high school builds on what you learned in middle school, giving you a more advanced knowledge of many subjects. So you may find youhave more work to do or that it’s a bit more challenging. If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.High school also has more after-school activities than middle school did, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.Middle school taught you the basics of academic knowledge, time management, and social skills while providing you with a little extra support and guidance. High school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.According to the passage, when they come to the school on the first day freshmen usually feel .proud B.nervous C.excited D.afraidWhat are freshmen probably worried about The learning task. B.The training in the freshman orientation. C.The ability to make friends. D.The relationship with teachers.What can be a proper approach when freshmen have difficulties in dealing with some work Attend the Orientation Day. B.Turn to your teachers. C.Concern your classmates. D.Take part in after-school activities.After-school activities mainly help students .build up healthy bodies B.develop friendshipsC.develop their interests D.improve their learning ability 50.The last paragraph is mainly about .A.what you’ll learn in high schoolB.what you learned in middle schoolC.the difference between middle school and high schoolD.the importance of being more independent and responsibleDMost human language tends to take a happy view on life, a new study suggests.A team of scientists used big data techniques to examine a massive amount of data on 10 languages from Korean Twitter feeds (信息) to Russian literature. They found that the most commonly used words in each language all leaned towards the positive. The research was published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.The new research builds on some old ideas about language. “The concept has been around for a while that maybe we naturally tend to communicate in a way that encourages us to get along,” Christopher Danforth, co-author of the study, told Live Science.In 1969, psychologists (心理学家 ) at the University of Illinois came up with the idea, called the Pollyannahypothesis (假设), that humans have a universal tendency to use positive words more often than negative ones. But those findings were based on small studies.In the new study, Danforth and his team took a more data-driven approach. The researchers analyzed billions ofwords from English, Spanish, French, German, Brazilian, Portuguese, Korean Chinese (simplified), Russian, Indonesian and Arabic. The words came from two dozen types of sources such as books, news outlets, social media, websites, television and movie subtitles, and music lyrics.The researchers identified about 10,000 of the most commonly used words for each language, and asked native speakers to rate the happiness of these words on a scale (范围) from 1 to 9, where 9 is a smiling face, 1 was a cryingface, and 5 was middle. For example, English speakers rated the word “laughter” at 8.50 and the word “terrorist” at 1.30.On average, the ratings showed that a Google search of Spanish websites had the highest score for the word happiness, followed by Portuguese Google searches, Portuguese Tweets and English Google Books. Chinese Google Books had the least happy words, followed by Korean movie subtitles and English movie lyrics. But across all languages and types of text, the median word happiness score was higher than 5 on the scale of 1 to 9. In other words, humans use more happy words than sad ones, the researchers said.What would the psychologists in the article probably agree with People all over the world tend to use negative words.All human language holds a bright view on life.People around the world prefer happy words to sad ones.People have a tendency to communicate in a selfish way.In what way is Danforth’s study an improvement over previous studies The quality of data. B.The number of data.C.The object of the study. D.The research environment.How did Danforth and his team conduct their research By classifying languages by topic. B.By rating the happiness of the words. C.By interviewing native speakers. D.By identifying the most happy words.According to Danforth’s study, which has the highest score for word happiness English Google books. B.Portuguese Twitter.C.Korean movie subtitles. D.Spanish Google searches.What is the text mainly about A.A feature of human language. B.The effect of positive languages.C.Different ideas on human language. D.The development of human language.My son was entering Grade 1. He was a bit nervous because he knew his best friend would not be in his new class. I explained to him that even though his best friend would not be in his class, he would still have some of his old classmates.On the first day of school when the class list was posted, I was shocked! My son had zero former classmates in his class. None. Not one.How could this happen I asked my friend who works with the Hamilton-Wentworth District School Board. She explained, “Many largely populated schools often shuffle (弄混) the kids around each year to encourage new friendships.”If schools are actively trying to place two best friends in different classes simply to shake things up, I think it is a blunder.I was lucky enough to attend the same primary school all the way through. It was a small class and our group of students moved through each grade together. We felt like brothers and sisters. It was wonderful.While it may be good to shake things up a bit in the older grades, it seems almost cruel (残忍的 ) to separate good friends in the younger grades without good cause.One mom named Karen says that her son is always starting a new grade without any close friends. At first, shethought it was a good idea. Then she realized one thing — her son does not have a “best friend,” which makes her pretty worried. In fact, she thinks that he does not have any close friends because his classmates are always changing.Part of a school’s responsibility is to provide a safe and comfortable space for children to learn and grow. If that environment is always changing — causing terrible results — perhaps it is time to rethink this practice.Why do many populated schools often shuffle the kids around each year (no more than 5 words)What does the underlined word in Paragraph 5 probably mean (1 word)Why did the author mention her own primary school experience (no more than 10 words)What is Karen’s attitude toward the practice of her son’s school (no more than 5words)What kind of friends do you like to make Please explain. (no more than 25words)第二节:书面表达(满分 25 分)在英语课上,老师要求同学们以“How I learn English”为题,交流学习英语的经验和体会。请你根据下面表格中的内容写一篇发言稿。注意:开头已经给出,不计入总词数;短文不少于 100 词;可结合自己的实际适当增补内容。 Dear classmates,Now, I’d like to share with you how I learn English.That’s all. Thank you.2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷 02(天津专用)全解全析考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。—How about going to the cinema this weekend — . I haven’t seen a movie for a long time.I’m afraid not B.Sounds great C.It depends D.No way【答案】B【详解】考查交际用语。句意:这周末去电影院怎么样? 根据答语 I haven’t seen a movie for a long time.(我很长时间都没去看过电影了)可知对方同意去看电影的提议。A 我恐怕不行 B 听起来好极了 C 这要视情况而定 D 不可能。故选 B。It is a fine in China to respect the old and take care of the young.creativity B.comment C.award D.tradition【答案】D【详解】考查名词词义辨析。句意:中国有一个优良的传统,即尊老爱幼。A. creativity 创造力;B. comment 评 论;C. award 奖品;D. tradition 传统。根据后文 respect the old and take care of the young 可知,此处表示“尊老爱幼是中国的优良传统”应用名词 tradition。故选 D。As a child I was often by Mother to pay attention to my table manners.reminded B.demanded C.hoped D.allowed【答案】A【详解】考查动词词义辨析。小时候,妈妈经常提醒我注意餐桌礼仪。A. reminded 提醒;B. demanded 要求;C. hoped 希望;D. allowed 允许。根据句意可知,应该是妈妈经常提醒我注意餐桌礼仪,“remind”意为“提醒”,动词词性,句子为一般过去时的被动语态,空格处应用“remind”的过去分词“reminded”。故选 A 项。Teenagers may various questions and as teachers, we should make great efforts to help them.come out B.come about C.come across D.come through【答案】C【详解】考查动词短语词义辨析。句意:青少年可能会遇到各种各样的问题,作为教师,我们应该努力帮助他们。A. come out 出版;B. come about 发生;C. come across 偶遇;D. come through 穿过。根据“as teachers, we should make great efforts to help them.”可知,作为教师,我们应该努力帮助青少年们,说明这里强调的是青少年会可能会遇到各种各样的问题。故选 C 项。Thanks to the help of his teachers and friends, he feels more about himself and his abilities these days.curious B.confident C.excited D.worried【答案】B【详解】考查形容词词义辨析。句意:由于老师和朋友的帮助,这些天他对自己和自己的能力更有信心了。A. curious 好奇的;B. confident 自信的;C. excited 兴奋的,激动的;D. worried 担心的。根据“Thanks to the help of his teachers and friends”可知,此处指这些天他对自己和自己的能力更有信心了,故选 B。Nowadays it’s easy with each other by using WeChat, which is one of the most convenient ways ofcommunication.contact B.contacting C.contacted D.to contact【答案】D【详解】考查非谓语。句意:现在,使用微信可以很容易地相互联系,这是最方便的沟通方式之一。分析句子可知,这里考查 it is adj to do sth 表“做某事怎么样”,为固定句型。所以这里应用不定式作逻辑主语。故选 D 项。The Browns bought a new house downtown, the price of which is reasonable. , location is perfect.However B.Moreover C.Instead D.Therefore【答案】B【详解】考查副词词义辨析。句意:布朗一家在市中心买了一栋新房子,价格合理。此外,它的位置是完美的。A.However 然而;B. Moreover 而且; C. Instead 相反地; D. Therefore 因此。价格合理而且位置完美,表递进关系,故选 B。Don’t your dictionary while taking this exam.look up B.refer to C.go all out D.look forward to【答案】B【详解】考查动词短语辨析。句意:参加此考试时不要查阅你的字典。A. look up 查找;B. refer to 查阅;C. go all out 全力以赴;D. look forward to 期待。根据空后 your dictionary 和句意,空处应为查阅词典。故选 B。The two girls are so alike that strangers find difficult to tell one from the other. A.them B.him C.her D.it【答案】D【详解】考查代词词义辨析。句意:这两个女孩如此相像,以至于陌生人发现很难把她们区分开来。“find+it+形容词+to do sth.”为固定句型,其中 it 为形式宾语,动词不定式是真正宾语,空格处应用 it 作形式宾语。故选 D 项。A large number of university students want to find a field they can discover and fulfill their potential. A.which B.why C.where D.what【答案】C【详解】考查定语从句。句意:很多大学生都想找一个领域,在那里他们可以发现和实现自己的潜力。此处是限定性定语从句,先行词是 field,关系词在从句作地点状语,应用关系副词 where 引导。故选 C。My uncle said that he would telephone but I from him so far. A.didn’t hear B.hadn’t heardC.haven’t heard D.won’t hear【答案】C【详解】考查时态。句意:我叔叔说他会打电话,但到目前为止我还没有他的消息。分析句子结构可知,空处为句子的谓语动词。根据时间状语 so far 可知,句子需要现在完成时态。故选 C。the heavy snow, the students came to school on time as usual. A.Although B.DespiteC.Even though D.Even if【答案】B【详解】考查连词和介词。根据句意,尽管下大雪,学生们像往常一样准时上学。A 虽然,是连词 B 尽管,是介词 CD 即使 连词词组。连词后面需要加从句,介词后面可以加名词性词组。本句 the heavy snow 是名词词组,因此选 B。Have you decided for Australia when will you leave B.when do you leaveC.you will leave when D.when you will leave【答案】D【详解】考查宾语从句和时态。句意:你决定什么时候动身去澳大利亚了吗?分析句子,设空处使用 when 引导宾语从句,同时宾语从句使用陈述语序,表示将来发生的动作,使用一般将来时。故选 D。— Do you have any problems if you this job — Well, I’m thinking about the salary….offer B.will offer C.are offered D.will be offered【答案】C【详解】考查时态和语态。句意:——如果你被给于这项工作,你还有什么问题吗?——好吧,我在考虑薪水问题……。第一句中包含一个 if 引导的条件主语从句,从句中用一般现在时表将来,且根据句意可知应使用被动语态。故选 C。—I’d be happy to help you with your math, if you could help me with English in return.— How about starting tomorrow It’s a deal! B.No hurry! C.It depends. D.Nothing serious.【答案】A【详解】考察交际用语。句意:我很愿意帮助你学习数学,如果你能相应的帮我学习英语的话。根据答语,How about starting tomorrow (明天开始如何?)可知对方同意这个互相帮助的提议。A.成交,一言为定 B 不着急C 这要视情况而定 D 没什么严重的 。因此选 A。I can still remember the first lesson I had with my English teacher, Mrs. Smith. The 16 remains vivid(鲜活的) to this day.With a friendly, enthusiastic face and a pile of English 17 in her hands, Mrs. Smith asked us if we all believed that we could be top English learners and speak English 18 like native speakers. Many of us didn’t believe it. Mrs. Smith looked at us with wide eyes and told us that she believed that anyone could be a top student. Then, she told the whole class that she would help us become top students if we had 19 and good methods.After a while, she began to teach us her set of plans. First of all, she told us that we should be 20pronunciation and intonation (语调). As we all know, reading English passages aloud is very important, but if you read word by word, it would sound very 21 .Mrs. Smith told us that we should 22 the words clearly and correctly. She told us not to 23or swallow any vowel (元音). If there were foreigners around, we could pay attention to their 24 when they spoke. Their mouths would be opened wide to make the sound 25 . Only when you read the sound correctly will it sound good. Mrs. Smith also told us to read a passage with a cadence (节奏) combining the 26 and falling tones.Later, the teacher explained how to “accentuate (重读)” certain 27 words, such as nouns, verbs andadjectives. To make it clear, she offered some examples with two different pronunciations of a sentence to 28strong emotions. In “Nice to meet you”, for example, we should 29 “meet” to show our happiness.Toward the end of that class, Mrs. Smith also offered us some good 30 to learn English. We should actively 31 group activities because it can help develop our communicative abilities. More importantly, we should 32 listen to others, 33 others’ strengths, 34 weaknesses and imitate authentic English expressions and thinking patterns. With the help of such a kind and patient English teacher, I have faith that I will be a 35 learner. She is not only our teacher but also our good friend.16.A.show B.meeting C.memory D.argument17.A.materials B.menus C.letters D.notes18.A.slowly B.loudly C.fluently D.carefully19.A.courage B.doubt C.energy D.pity20.A.happy about B.used to C.curious about D.aware of21.A.cheerful B.strange C.noisy D.wonderful22.A.collect B.pronounce C.copy D.type23.A.feel B.see C.hear D.add24.A.mouths B.faces C.eyes D.noses25.A.weak B.short C.long D.full26.A.spreading B.rising C.floating D.returning27.A.individual B.unfamiliar C.difficult D.common28.A.remind B.remember C.understand D.express29.A.recognize B.spell C.stress D.read30.A.articles B.chances C.idioms D.tips31.A.take part in B.take over C.come up with D.keep up with32.A.excitedly B.freely C.attentively D.independently33.A.learn from B.work out C.refer to D.start with34.A.expose B.avoid C.list D.check35.A.busy 【参考答案】 B.curious C.slow D.successful16.C 17.A 18.C 19.A 20.D 21.B 22.B 23.D 24.A 25.D26.B 27.A 28.D 29.C 30.D 31.A 32.C 33.A 34.B 35.D【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述史密斯夫人给作者上第一节课时给他们讲的学习语言方法。【详情解析】考查名词词义辨析。句意:这些记忆直到今天仍然历历在目。 A. show 秀;B. meeting 会议;C. memory 记忆;D. argument 争论。由前文“I can still remember”可知,这些“记忆”历历在目。故选 C 项。 17.考查名词词义辨析。句意:史密斯夫人面带友好、热情,手里拿着一堆英语材料,问我们是否都相信自己能成为顶尖的英语学习者,能像母语一样流利地说英语。A. materials 材料;B. menus 菜单;C. letters 字母,信;D. notes 注释。由前文“the first lesson”可知,在课堂上,老师手上应拿的是“教学材料”。故选 A 项。 18.考查副词词义辨析。句意:史密斯夫人面带友好、热情,手里拿着一堆英语材料,问我们是否都相信自己能成为顶尖的英语学习者,能像母语一样流利地说英语。A. slowly 缓慢地;B. loudly 大声地;C. fluently 流利地;D. carefully 小心地。由后文“like native speakers”可知,老师说我们能像本地人一样“流利”说语言。故选 C项。 19.考查名词词义辨析。句意:然后,她告诉全班同学,如果我们有勇气和好的方法,她会帮助我们成为优等生。A. courage 勇气;B. doubt 怀疑;C. energy 能量;D. pity 怜悯。由后文“good methods”可知,史密斯夫人告诉我们不要害怕学语言,只要我们拥有不畏困难的“勇气”和好的学习方法,我们也能也能成为优秀学生。故选 A 项。20.考查形容词词组辨析。句意:首先,她告诉我们应该注意发音和语调。A. happy about 对…高兴;B. used to过去常常;C. curious about 好奇的;D. aware of 意识到,注意。由后文“reading English passages aloud is very important”可知,我们应“注意”我们的发音和语调。故选 D 项。 21.考查形容词词义辨析。句意:众所周知,大声朗读英语段落非常重要,但如果你逐字朗读,听起来会很奇怪。 A. cheerful 欢快的;B. strange 奇怪的;C. noisy 吵闹的;D. wonderful 美妙的。由前文“reading English passages ”可知,阅读时,我们应该按篇章读,而如果一个一个单词读的话,会听起来“很奇怪”。故选 B 项。 22.考查动词词义辨析。句意:史密斯太太告诉我们,我们应该把单词发音清楚、正确。A. collect 收集;B. pronounce 发音;C. copy 复制;D. type 键入。由后文“ clearly and correctly ”可知,我们应该清楚和正确“发音”。故选 B 项。23.考查动词词义辨析。句意:她告诉我们不要添加或吞咽任何元音。A. feel 感觉;B. see 看见;C. hear 听到;D. add 添加。由后文“swallow”可知,我们在发音是不应“增加”或减少元音的。故选 D 项。 24.考查名词词义辨析。句意:如果周围有外国人,我们可以注意他们说话时的嘴巴。A. mouths 嘴;B. faces 脸;C. eyes 眼睛;D. noses 鼻子。由后文“spoke”可知,我们应注意他们的“嘴巴”。故选 A 项。 25.考查形容词词义辨析。句意:他们的嘴会张开,发出充满的声音。 A. weak 弱的;B. short 短的;C. long 长的;D. full 满的。由前文“ opened wide”可知,这样做是为了让音发得更“饱满”。故选 D 项。 26.考查动词词义辨析。句意:史密斯太太还告诉我们读一篇文章,要有节奏地结合升调和降调。A. spreading展开;B. rising 上升;C. floating 浮动;D. returning 返回。由后文“falling”可知,我们发音时,要注意音的起伏, “升调”和降调。故选 B 项。27.考查形容词词义辨析。句意:后来,老师解释了如何“强调”某些单字,如名词、动词和形容词。A.individual 个人的,个别的;B. unfamiliar 不熟悉的;C. difficult 困难的;D. common 普通的。由后文“such asnouns, verbs and adjectives”可知,这是在按词性分别例举“个别的”单词。故选 A 项。 28.考查动词词义辨析。句意:为了说明这一点,她举了一些例子,用一个句子的两种不同发音来表达强烈的情感。A. remind 提醒;B. remember 记住;C. understand 理解;D. express 表达。由前文“ two different pronunciations of a sentence”可知,对句子不同发音强调可以“表达”不同情感。故选 D 项。 29.考查动词词义辨析。句意:例如,在“很高兴见到你”一词中,我们应该强调“meet”来表达我们的高兴。A. recognize 识别;B. spell 拼写;C. stress 强调;D. read 阅读。由后文“show our happiness”可知,为了表达我们的高兴,我们可以“强调”meet。故选 C 项。 30.考查名词词义辨析。句意:在那节课快结束的时候,史密斯女士还为我们提供了一些学习英语的好建议。A. articles 文章;B. chances 机会;C. idioms 习语;D. tips 建议。由后文“We should”可知,史密斯女士给了我们一些学习“建议”。故选 D 项。 31.考查动词词组辨析。句意:我们应该积极参加小组活动,因为这有助于发展我们的交际能力。A. take partin 参与;B. take over 接管;C. come up with 想出;D. keep up with 跟上。由后文“ because it can help develop our communicative abilities.”可知,因为这对我们学习语言有帮助,所以我们应“参加”。故选 A 项。 32.考查副词词义辨析。句意:更重要的是,我们应该用心倾听他人,学习他人的长处,避免弱点,模仿地道 的英语表达和思维模式。 A. excitedly 兴奋地;B. freely 自由地;C. attentively 专心地;D. independently 独立地。由前文“ learn English”可知,在学习英语过程中,我们应“专心”倾听别人。故选 C 项。 33.考查动词词组辨析。句意:更重要的是,我们应该用心倾听他人,学习他人的长处,避免弱点,模仿地道的英语表达和思维模式。A. learn from 从……学习;B. work out 练习;C. refer to 参考;D. start with 开始。由前文“ learn English”可知,在学习英语过程中,我们应“学习”别人强项。故选 A 项。 34.考查动词词义辨析。句意:更重要的是,我们应该用心倾听他人,学习他人的长处,避免弱点,模仿地道的英语表达和思维模式。A. expose 暴露;B. avoid 避免;C. list 列表;D. check 检查。由前文“ learn English”可知,在学习英语过程中,我们应“避免”自己的弱项。故选 B 项。 35.考查形容词词义辨析。句意:在这样一位善良耐心的英语老师的帮助下,我相信我会成为一名成功的学习 者。她不仅是我们的老师,也是我们的好朋友。A. busy 忙的;B. curious 好奇的;C. slow 慢的;D. successful 成功的。由前文“she would help us become top students”可知,作者相信自己也能够成为一位“成功的”学者。故选 D项。Homestay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the experience of being part of a British home.What to ExpectThe host will provide accommodation and meals. Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week. You will be given the house key and the host is there to offer help and advice as well as to take an interest in your physical and mental health.Accommodation ZonesHomestays are located in London mainly in Zones 2, 3 and 4 of the transport system. Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and not residential (居住的). Zones3 and 4 often offer larger accommodation in a less crowned area. It is very convenient to travel in London by Underground.Meal Plans AvailableContinental BreakfastBreakfast and DinnerBreakfast, Packed Lunch and DinnerIt’s important to note that few English families still provide a traditional cooked breakfast. Your accommodation includes Continental Breakfast which normally consists of fruit juice, cereal (谷物类食品 ), bread and tea or coffee.Cheese, fruit and cold meat are not normally part of a Continental Breakfast in England. Dinners usually consist of meat or fish with vegetables followed by desert, fruit and coffee.FriendsIf you wish to invite a friend over to visit. you must first ask your host' s permission. You have no right to entertain friends in a family home as some families feel it is an invasion of their privacy.Self-Catering Accommodation in Private HomesAccommodation on a room-only basis includes shared kitchen and bathroom facilities and often a main living room. This kind of accommodation offers an independent lifestyle and is more suitable for the long-stay student. However, it does not provide the same family atmosphere as an ordinary homestay and may not benefit those who need to practise English at home quite as much.The passage is probably written for .host willing to receive foreign students B.foreigners hoping to build British cultureC.travellers planning to visit families in London D.English learners applying to live in English homesWhich of the following will the host provide Room cleaning.Medical care.Free transport.Physical trainning.What can be inferred from Paragraph 3 Zone 4 is more crowded than Zone 2.The business centre of London is in Zone 1.Hosts dislike travelling to the city centre.It is not very convenient to travel in London by underground.According to the passage. What does continental Breakfast include Dessert and coffeeFruit and vegetables.bread and fruit juiceCentre and cold meat.Why do some people choose self-catering accommodation To experience a warmer family atmosphere.To enrich their knowledge of EnglishTo entertain friends as they like.To enjoy much more freedom.【参考答案】36.D 37.A 38.B 39.C 40.D【语篇解读】这是一篇应用文。文章介绍了为学英语的学生提供的英国寄宿家庭。【详情解析】推理判断题。根据第一段“Homestay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the exp erience of being part of a British home.(寄宿家庭为学英语学生提供了在课堂之外说英语的机会,并体验成为英国家庭的一部分)”可以推知,这篇文章可能是为申请居住在英国家庭的英语学习者写的。故选 D 项。细节理解题。根据第二段中“Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week. (房间将被清洁并一周至少更换床罩一次)”可知,寄宿房东将提供房间的清洁。故选 A项。推理判断题。根据第三段“Homestays are located in London mainly in Zones 2, 3 and 4 of the transport system. Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and notresidential. (寄宿家庭主要位于伦敦的 2、3 和 4 区交通系统。大多数房东都不住在市中心,因为伦敦市中心大多是商业而非住宅)”可以推知,伦敦的商业中心在 1 区。故选 B项。细节理解题。根据倒数第三段中“Your accommodation includ es Continental Breakfast which no rmally consists of fruit juice, cereal (谷物类食品), bread and tea or coffee.(您的住宿包括欧式早餐,通常包括果汁、麦片、面包和茶或咖啡)”可知,欧式早餐包括果汁和面包。故选 C 项。细节理解题。根据最后一段中“This kind of accommodation offers an independent lifestyle and is more suitable for the long-stay student. (这种住宿提供了一种独立的生活方式,更适合长期逗留的学生)”可知,自助住宿使租住的学生可以享受到更多的自由。故选 D 项。BI found out one time that doing a favor for someone could get you into a lot of trouble. I was in the eighth grade at the time, and we were having a final test. During the test, the girl sitting next to me whispered something, but I didn’t understand. So I leaned over her way and found out that she was trying to ask me if I had an extra pen. She showed me that hers was out of ink and would not write. I happened to have an extra one, so I took it out of my pocket and put it on her desk.Later, after the test papers had been turned in, the teacher asked me to stay in the room when all the other students were dismissed(解散). As soon as we were alone she began to talk to me about what it meant to grow up: shetalked about how important it was to stand on your own two feet and be responsible (负责任) for your own acts. For a long time, she talked about honesty and emphasized(强调) the fact that when people do something dishonest, they arereally cheating(欺骗) themselves. She made me promise that I would think seriously(认真地) about all the things shehad said, and then she told me I could leave. I walked out of the room wondering why she had chosen to talk to me about all those things.Later on, I found out that she thought I had cheated on the test. When she saw me lean over to talk to the girl next to me, it looked as if I was copying answers from the girl’s test paper. I tried to explain about the pen, but all she could say was it seemed very strange to her that I hadn’t talked of anything about the pen the day she talked to me right after the test. Even if I tried to explain that I was just doing the girl a favor by letting her use my pen, I am sure shecontinued(继续) to believe that I had cheated on the test.The story took place(发生) exactly .in the teacher’s officein an exam roomin the schoolin the language labThe girl wanted to borrow a pen, because .she had not brought a pen with hershe had lost her own on her way to schoolthere was something wrong with her ownher own had been taken away by someoneThe teacher saw all this, so she asked the boy .to go on writing his paperto stop whisperingto leave the room immediatelyto stay behind after the examThe thing(s) emphasized in her talk was (were) .honesty B.sense of dutyC.seriousness D.all of the aboveThe boy knew everything .the moment he was asked to stay behindwhen the teacher started talking about honestyonly some time laterwhen he was walking out of the room【参考答案】41.B 42.C 43.D 44.A 45.C【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个帮别人的忙却让自己惹上麻烦的事情。【详情解析】推理判断题。根据第一段“I was in the eighth grade at the time, and we were having a final test.(当时我上八年级,我们正在进行期末考试)”可知,这个故事正好发生在一间期末考试的教室里。故选 B。细节理解题。根据第一段“So I leaned over her way and found out that she was trying to ask me if I hadan extra pen. She showed me that: hers was out of ink and wo uld not write. I happened to have an extra one, so I took it out of my pocket and put it on her desk.(于是我向她俯下身去,发现她是想问我有没有多余的笔。她给我看:她的钢笔没墨水了,不能写字。我正好有多余的,所以我从口袋里拿出来放在她的桌子上)”可知,她的钢笔出了问题,所以向作者求助。故选 C。细节理解题。根据第二段“Later, after the test papers had been turned in, the teacher asked me to stay in the room when all the other students were dismissed.(后来,试卷交上来后,老师让我留在房间里,而其他学生都走了)”可知,考试结束以后老师让作者留下来。故选 D。推理判断题。根据文章第二段“For a long time, she talked about honesty and emphasized (强调) the fact that when people do something dishonest, they are re ally cheating (欺骗) themselves.(很长一段时间以来,她一直在谈论诚实,并强调这样一个事实:当人们做一些不诚实的事情时,他们实际上是在欺骗自己)”可知,老师怀疑作者考试作弊,那么老师想强调的是诚实这个问题。故选 A。细节理解题。根据第三段第一行“Later on, I found out that she thought I had cheated on the test.(后来,我发现她认为我考试作弊了)”可知,作者是后来才发现老师怀疑他作弊。故选 C。CYou may not know a lot of people when you start high school. Maybe your friends from middle school are going to a different high school. Even if you know other freshmen (新生 ), you still feel nervous that you don’t know anyupperclassmen (高年级的学生). How are you going to make friends among this sea of unknown faces Most high schools hold a freshman orientation before school actually starts. It is helpful not only because you learn your way around the building and get to meet some of your teachers, but you can also get to meet fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognize a few familiar faces.When you talk to people at orientation, you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They’ re all new to the school and don’t know what to expect. Talking about a common concern with your classmates can help you develop friendships.The work in high school is something freshmen are probably anxious about. The work in high school builds on what you learned in middle school, giving you a more advanced knowledge of many subjects. So you may find you have more work to do or that it’s a bit more challenging. If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.High school also has more after-school activities than middle school did, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.Middle school taught you the basics of academic knowledge, time management, and social skills while providing you with a little extra support and guidance. High school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.According to the passage, when they come to the school on the first day freshmen usually feel .proud B.nervous C.excited D.afraidWhat are freshmen probably worried about The learning task. B.The training in the freshman orientation. C.The ability to make friends. D.The relationship with teachers.What can be a proper approach when freshmen have difficulties in dealing with some work Attend the Orientation Day. B.Turn to your teachers. C.Concern your classmates. D.Take part in after-school activities.After-school activities mainly help students .build up healthy bodies B.develop friendshipsC.develop their interests D.improve their learning ability 50.The last paragraph is mainly about .A.what you’ll learn in high schoolB.what you learned in middle schoolC.the difference between middle school and high schoolD.the importance of being more independent and responsible【参考答案】46.B 47.A 48.B 49.C 50.C【语篇解读】本文是一篇说明文。文章向高一新生介绍了高中生活及如何适应高中生活。【详情解析】细节理解题。根据第一段中的“Even if you know other freshmen (新生), you still feel nervous that you don’t know any upperclassmen (高年级的学生).(即使你认识其他新生,你仍然会因为不认识高年级的学生而感到紧张。)”可知,新生第一天来到学校时通常感到紧张。故选 B。细节理解题。根据第四段中的“The work in high school is something freshmen are probably anxious about.(高中的功课可能是新生们最焦虑的事情)”可知,高中的学习任务可能是新生们感到焦虑的事情。故选 A。 48.细节理解题。根据第四段最后一句“If you ever find your work too difficult, teachers can give you extrahelp .(如果你觉得作业太难,老师可以给你额外的帮助)”可知,当你遇到过于困难的工作时,老师能为你提供额外帮助,故选 B。细节理解题。根据倒数第二段“High school also has more after-school activities than middle school did, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to exp lore your interests and try new things.(高中也比初中有更多的课外活动,比如俱乐部、音乐和戏剧团体以及运动队。这是探索你的兴趣和尝试新事物的好时机)”可知,课外活动主要是帮助学生培养兴趣。故选 C。主旨大意题。根据最后一段“Middle school taught you the basics of academic knowledge, timemanagement, and social skills while pro viding you with a little extra support and guidance. High school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.(初中教给你基本的学术知识、时间管理和社交技巧,同时为你提供一点额外的支持和指导。高中给了你学习如何变得更加独立和负责任的机会)”可知,最后一段主要是介绍初中和高中的区别。故选 C。DMost human language tends to take a happy view on life, a new study suggests.A team of scientists used big data techniques to examine a massive amount of data on 10 languages from Korean Twitter feeds (信息) to Russian literature. They found that the most commonly used words in each language all leaned towards the positive. The research was published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.The new research builds on some old ideas about language. “The concept has been around for a while thatmaybe we naturally tend to communicate in a way that encourages us to get along,” Christopher Danforth, co-author of the study, told Live Science.In 1969, psychologists (心理学家 ) at the University of Illinois came up with the idea, called the Pollyannahypothesis (假设), that humans have a universal tendency to use positive words more often than negative ones. But those findings were based on small studies.In the new study, Danforth and his team took a more data-driven approach. The researchers analyzed billions ofwords from English, Spanish, French, German, Brazilian, Portuguese, Korean Chinese (simplified), Russian, Indonesian and Arabic. The words came from two dozen types of sources such as books, news outlets, social media, websites, television and movie subtitles, and music lyrics.The researchers identified about 10,000 of the most commonly used words for each language, and asked native speakers to rate the happiness of these words on a scale (范围) from 1 to 9, where 9 is a smiling face, 1 was a cryingface, and 5 was middle. For example, English speakers rated the word “laughter” at 8.50 and the word “terrorist” at 1.30.On average, the ratings showed that a Google search of Spanish websites had the highest score for the word happiness, followed by Portuguese Google searches, Portuguese Tweets and English Google Books. Chinese Google Books had the least happy words, followed by Korean movie subtitles and English movie lyrics. But across all languages and types of text, the median word happiness score was higher than 5 on the scale of 1 to 9. In other words, humans use more happy words than sad ones, the researchers said.What would the psychologists in the article probably agree with People all over the world tend to use negative words.All human language holds a bright view on life.People around the world prefer happy words to sad ones.People have a tendency to communicate in a selfish way.In what way is Danforth’s study an improvement over previous studies The quality of data. B.The number of data.C.The object of the study. D.The research environment.How did Danforth and his team conduct their research By classifying languages by topic. B.By rating the happiness of the words. C.By interviewing native speakers. D.By identifying the most happy words.According to Danforth’s study, which has the highest score for word happiness English Google books. B.Portuguese Twitter.C.Korean movie subtitles. D.Spanish Google searches.What is the text mainly about A.A feature of human language. B.The effect of positive languages.C.Different ideas on human language. D.The development of human language.【参考答案】51.C 52.B 53.B 54.D 55.A【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了一项新研究表明,大多数人类语言倾向于使用更积极的词汇,反映了人类对生活的乐观态度。【详情解析】推理判断题。根据第四段中“In 1969, psychologists (心理学家) at the University of Illino is came up with the idea, called the Pollyanna hypothesis (假设), that humans have a universal tendency to use positive words more often than negative ones. (1969 年,伊利诺伊大学的心理学家提出了一个被称为“乐观假说”的观点,即人类普遍倾向于更多地使用积极词汇,而不是消极词汇)”可推知,文章中提到的心理学家的观点是全世界的人都喜欢快乐的词而不是悲伤的词。故选 C 项。细节理解题。根据第四段中“But those find ing s were based on small studies. (但这些发现都是基于小型研究)”和第五段中“In the new study, Danforth and his team took a more data-driven approach. (在这项新的研究中,Danforth 和他的团队采用了一种更多由数据驱动的方法)”可知,Danforth 的研究比以前的研究有所改进是因为数据的数量庞大。故选 B项。细节理解题。根据第六段中“The researchers identified about 10,000 of the most commonly used words for each language, and asked native speakers to rate the happiness of these words on a scale (范围) from 1to 9 (研究人员确定了每种语言中大约 1 万个最常用的单词,并要求母语为英语的人用 1 到 9 的等级给这些单词的快乐度打分)”可知,Danforth 和他的团队通过给单词的快乐度打分来进行研究。故选 B项。细节理解题。根据最后一段中“On average, the ratings showed that a Google search of Spanish websites had the highest score for the word happiness, followed by Portuguese Google searches, Portuguese Tweets and English Google Books. (平均来看,西班牙语谷歌搜索网站的单词快乐度得分最高,其次是葡萄牙语谷歌搜索、葡萄牙语推文和英语谷歌书籍)”可知,西班牙语谷歌搜索的得分最高。故选 D 项。主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Most human language tends to take a happy view on life, a newstudy suggests. (一项新的研究表明,大多数人类语言倾向于对生活持乐观态度)”可知,文章主要介绍了一项新研究表明,大多数人类语言倾向于使用更积极的词汇,反映了人类对生活的乐观态度。因此,文章是关于人类语言的一个特征。故选 A项。My son was entering Grade 1. He was a bit nervous because he knew his best friend would not be in his new class. I explained to him that even though his best friend would not be in his class, he would still have some of his old classmates.On the first day of school when the class list was posted, I was shocked! My son had zero former classmates in his class. None. Not one.How could this happen I asked my friend who works with the Hamilton-Wentworth District School Board. She explained, “Many largely populated schools often shuffle (弄混) the kids around each year to encourage new friendships.”If schools are actively trying to place two best friends in different classes simply to shake things up, I think it is ablunder.I was lucky enough to attend the same primary school all the way through. It was a small class and our group of students moved through each grade together. We felt like brothers and sisters. It was wonderful.While it may be good to shake things up a bit in the older grades, it seems almost cruel (残忍的 ) to separate good friends in the younger grades without good cause.One mom named Karen says that her son is always starting a new grade without any close friends. At first, shethought it was a good idea. Then she realized one thing — her son does not have a “best friend,” which makes her pretty worried. In fact, she thinks that he does not have any close friends because his classmates are always changing.Part of a school’s responsibility is to provide a safe and comfortable space for children to learn and grow. If that environment is always changing — causing terrible results — perhaps it is time to rethink this practice.Why do many populated schools often shuffle the kids around each year (no more than 5 words)What does the underlined word in Paragraph 5 probably mean (1 word)Why did the author mention her own primary school experience (no more than 10 words)What is Karen’s attitude toward the practice of her son’s school (no more than 5words)What kind of friends do you like to make Please explain. (no more than 25words)【参考答案】To encourage new friendships. 57.Mistake. 58.To show the advantage of having familiar classmates.59.She is against it. 60.I like to make friends with those who like sports. Because I like sports, such as football, basketball and skiing. We can play together.【语篇解读】这是一篇夹叙夹议文。作者以儿子上一年级所在班里没有一个好朋友和老同学的故事,探讨了学校对孩子们熟悉的朋友和同学分到不同的班级的做法是错误的,不利于孩子的成长。【详情解析】56.考查细节理解。根据第四段“Many largely populated schools often shuffle (弄混) the kids around each year toencourage new friendships.(许多人数众多的学校每年都会让孩子们混班,以鼓励新的友谊)”可知,许多人数多的学校每年都要把孩子们混班是为了鼓励新的友谊。故答案为 To encourage new friendships. 57.考查词句猜测。根据倒数第三段“While it may be good to shake things up a bit in the older grades, it seems almost cruel (残忍的) to separate good friends in the younger grades without good cause.(虽然对高年级学生进行一些调整可能是件好事,但在没有正当理由的情况下让低年级学生的好朋友分开似乎是残忍的)”以及最后一段 “perhaps it is time to rethink this practice(也许是时候重新考虑这种做法了)”可知,如果学校积极尝试把两个最好的朋友安排在不同的班级,只是为了让事情发生变化,作者认为这是一个错误,划线词意思是“错误”。故答案为 Mistake.考查细节理解。根据倒数第四段“I was lucky enough to attend the same primary school all the way through. It was a small class and our group of students moved through each grade together. We felt like brothers and sisters. It was wonderful.(我很幸运,一直上的都是同一所小学。这是一个小班,我们的学生小组一起通过每个年级。我们感觉就像兄弟姐妹。太棒了)”可知,作者提到她自己的小学经历为了显示有熟悉的同学的优势。故答案为 To show the advantage of having familiar classmates.考查推理判断。根据最后一段“Part of a school’s responsibility is to provide a safe and comfortable space for children to learn and grow. If that environment is always changing — causing terrible results — perhaps it is time to rethink this practice.(学校的一部分责任是为孩子们提供一个安全舒适的学习和成长的空间。如果这种环境总是在变化——导致可怕的结果——也许是时候重新考虑这种做法了)”可知,凯伦反对她儿子学校的做法。故答案为 She is against it.考查开放题。根据“你喜欢交什么样的朋友?请解释一下。”可回答:我喜欢和那些喜欢运动的人交朋友。因为我喜欢运动,比如足球、篮球和滑雪。我们可以一起玩。故答案为 I like to make friends with those who like sports. Because I like sports, such as football, basketball and skiing. We can play together.第二节:书面表达(满分 25 分)在英语课上,老师要求同学们以“How I learn English”为题,交流学习英语的经验和体会。请你根据下面表格中的内容写一篇发言稿。注意:开头已经给出,不计入总词数;短文不少于 100 词;可结合自己的实际适当增补内容。 Dear classmates,Now, I’d like to share with you how I learn English.That’s all. Thank you.【参考范文】Dear classmates,Now, I’d like to share with you how I learn English.I use various approaches to improve my command of English. First, I always try to learn more words, so I can understand the passage more easily. Second, I listen a lot and talk with others in my free time in order to enhance my listening and speaking skills. Third, it is necessary to do a lot of reading, which can make me read faster. Last but not least, I make it a habit to keep a journal every day for the purpose of writing in English better.That’s all. Thank you.【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“How I learn English”为题写一篇发言稿,交流学习英语的经验和体会。【详情解析】1.词汇积累文章:passage→article空闲时间:free time→spare time为了:for the purpose of→with the intention of总之:in a word→in short 2.句式拓展简单句变复合句原句:Second, I listen a lot and talk with each other in my free time in order to enhance my listening and speaking skills.拓展句:Second, I listen a lot and talk with each other in my free time in order that I can enhance my listening and speaking skills.【点睛】【高分句型 1】Third, it is necessary to do a lot of reading, which can make me read faster.(运用了 which 引导的非限制性定语从句)【高分句型 2】Like planting a seed that needs daily watering, our language skills grow steadily only through regular 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷01(天津).docx 2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷02(天津).docx