2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷(译林版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷(译林版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷(译林版 2020)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
How does the woman sound
Excited. B. Worried. C. Nervous.
What does the woman think of Nora
She’s clever. B. She’s thin. C. She’s overweight.
Where might Tom’s sister be
In her room. B. In the park. C. At Aunt Jenny’s house.
What is the relationship between the speakers
Housemates. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
What does the man mean
Jessica will finish the paper soon.
Jessica is not going to write the paper.
Jessica seldom completes her work early.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有 2 至 4 个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,
各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。
Who will the woman give a presentation to
Her classmates. B. Her co-workers. C. Her clients(客户).
What is the man’s second suggestion
Imagining positive results.
Seeking more feedback.
Being fully prepared.
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。
Why is David moving away
For a better school. B. For his father’s work. C. For a cheaper apartment.
What does the man plan to do next week
Hold a party. B. Travel around California. C. Play basketball with David.
Who is the man probably talking to
His classmate. B. His friend. C. His family member.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。
How did the woman hand in her homework at high school
By app. B. In person. C. Through email.
Where did the woman meet her husband
At high school. B. At university. C. At work.
What event will the woman attend in Edinburgh
A family birthday. B. A friendly gathering. C. A social media ceremony.
听下面一段对话,回答第 14 至第 17 题。
Why did Anna’s parents go to senior university
To stay with their neighbours.
To keep their minds lively.
To make some new friends.
When does Anna’s father attend classes
On Mondays and Wednesdays.
On Mondays and Fridays.
On Wednesdays and Thursdays.
What class does Anna’s mother take
History. B. Photo-taking. C. Singing.
What did Anna’s father do after he went to senior university
He volunteered in the community.
He set up a club with others.
He invited other parents to join.
听下面一段独白,回答第 18 至第 20 题。
How did most people in the room react to the speaker’s idea
Favorably. B. Anxiously. C. Calmly.
What did the speaker’s grandfather ask him to do
Be friendly to others. B. Accept the changes. C. Learn to be himself.
What do we know about the speaker
He is a host now. B. He has more than one child. C. He writes books about children.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Summer breeze carries the sound of laughter from Pine Ridge Summer Camp, a place where kids aged 10 to 16 spend two weeks exploring, learning, and making lifelong memories. Unlike ordinary summer programs, this camp offers a mix of adventure, creativity, and skill-building activities that cater to various interests.
Wilderness Survival:
Our most popular course! Led by expert guides, campers master real-life skills: start a fire without matches, spot edible plants, and build shelters with branches and leaves. “Last year, a group used these skills to stay safe when lost — priceless lessons!” says camp director Mr. Peterson.
Arts & Crafts:
The crafts cabin is always buzzing! Make seashell jewelry from the nearby lake, paint vibrant murals on cabin walls, or even star in a play — with costumes you sew yourself! This year: a magical adaptation of a classic fairy tale. Roles for actors, set designers, and more!
Water Fun:
Beat the heat at our huge lake! Kayak, paddleboard, swim, or join our weekly fishing contest — land the biggest catch and win a shiny special badge. “My counselor taught me to bait a hook — I’m winning this year!” says 12-year-old Lily.
Evenings to Cherish:
Gather around the campfire, share stories, sing songs, and roast marshmallows. It’s where friendships bloom. “I’ve made friends from across the country—we text all year!” says 14-year-old Jamal, a third-time camper.
What is the age range of the kids who attend Pine Ridge Summer Camp
A. 8 to 14 B. 10 to 16 C. 12 to 18 D. 6 to 12
Which course is the most popular at the camp
Arts & Crafts
Water Fun
Wilderness Survival
Evenings to Cherish
What can campers NOT do in the Arts & Crafts activity
Make seashell jewelry
Paint murals on cabin walls
Perform in a play with self-sewn costumes
Go fishing in the nearby lake
B
A Touching Tale of Love and Second Chances
The Seven Trials of Xingxing is a deeply moving web novel that blends fantasy, emotion, and the unbreakable bond between a mother and child. The story follows Xingxing, a kind-hearted young woman whose
life is cut short when she dies heroically while saving others. Struck by her selflessness, the King of the Underworld offers her an extraordinary opportunity — if she can pass seven trials, and if her grieving mother can recognize her in each one, she will be granted a second chance at life.
Xingxing’s mother is devastated by her daughter’s sudden death, clinging to memories of her laughter and warmth. Unbeknownst to her, Xingxing’s spirit is given seven different forms, each time returning to the mortal world to interact with her mother in a new way. The trials are designed to be difficult: Xingxing might appear as a wounded bird seeking shelter, a lost child asking for help, or even a fading voice in a dream. Each encounter is fleeting, and her mother must sense the truth beneath the disguise.
The first few trials are heartbreaking. Xingxing, desperate to be recognized, tries to leave subtle clues — humming a lullaby her mother used to sing, leaving a star-shaped mark(a nod to her name), or speaking in a familiar way. But grief clouds her mother’s perception, and she fails to see the truth. As the trials progress, Xingxing grows weaker, her spirit fading with each failed attempt.
Meanwhile, her mother begins experiencing strange moments of déjà vu — a feeling that Xingxing is still with her. She starts noticing small signs: a warmth in the air when a butterfly lands on her hand, a whisper in the wind that sounds like her daughter’s voice. Yet doubt holds her back.
By the seventh trial, Xingxing is nearly out of time. This time, she appears in a form closest to her true self
— a reflection in a rain puddle, a fleeting shadow. Her mother, kneeling in sorrow, suddenly feels an overwhelming presence. She looks up, and in that moment, their eyes meet — not with physical sight, but with the heart.
“Xingxing ” she whispers, tears streaming down her face.
That single word breaks the spell. The King of the Underworld, witnessing this pure love, declares the trial complete. Xingxing is reborn, reunited with her mother in an emotional climax that underscores the novel’s central message: love transcends even death.
This novel is more than just a fantasy — it’s a meditation on grief, hope, and the invisible threads that bind families together. Readers are left with a powerful question: Would we recognize our loved ones if they returned to us in another form
With its blend of magical realism and deep emotional weight, The Seven Trials of Xingxing is a story that stays with you long after the last page. It reminds us that true love is not just seen — it is “felt”.
What was the main reason the King of the Underworld gave Xingxing a second chance
Because she had unfinished business in the human world.
Because he was impressed by her selfless act of saving others.
Because her mother begged him to revive her daughter.
Because all heroic souls automatically get this opportunity.
How did Xingxing try to communicate her identity to her mother during the trials
By directly telling her mother who she really was.
By using familiar songs and meaningful symbols.
By writing messages that only her mother could read.
By appearing exactly as she looked before death.
What prevented Xingxing’s mother from recognizing her immediately
The King of the Underworld actively blocked her perception.
The different forms Xingxing took were too extreme to recognize.
Her overwhelming grief made it hard to see the truth.
Xingxing wasn’t allowed to give any clues about her identity.
What is the central message conveyed by the story’s climax
That death is not the end of existence.
That true love can overcome even death.
That mothers have special spiritual powers.
That the afterlife operates on a system of trials.
C
“You’re so smart!” This encouraging response to children’s math performance is commonly heard. Recently, a new study, conducted by the University of Georgia, found that encouraging children with responses related to their personal characteristics or inborn abilities might weaken their math motivation and achievement over time.
Parents who make comments linking their children’s performance to personal characteristics like intelligence are using what’s referred to as person responses. In contrast, parents who link their children’s actions, such as efforts or strategy use, to their performance are using process responses.
For the study, researchers asked more than 500 parents to report on how they responded to their children’s math performance and their math beliefs and goals. Children were assessed in two waves across a year to measure their math motivation and achievement.
The results show that parents who view math ability as changeable are more likely to give process responses focused on their children’s strategy use and efforts rather than their intelligence or other personal characteristics. In contrast, parents who believe math ability is unchangeable and that math failure can’t be constructive give more person responses. Parents with high expectations for their children give a combination of both responses. While responses highlighting strategy and efforts are not related to any achievement outcomes, children who receive more responses about their personal characteristics -- in particular, related to failure -- are more likely to avoid harder math problems, exhibit higher levels of math anxiety, and score lower on math achievement tests.
Because person responses predict poor math adjustment in children over time, researchers suggest parents limit this type of responses at home. Another recommendation for parents is to think about their own beliefs and goals for their kids and examine how these might lead them to respond in person or process ways. Simply telling parents to avoid talking about math ability may not be enough. Focusing less on how children perform and more on their strategy and enjoyment of math might be a more effective way to enhance motivation.
Which of the following is an example of process response
You are a lucky dog. B. Running is in your blood.
C. What works well for your study D. Why are you such a math genius
What can be inferred from the study results
Parents prefer to give more process responses.
Children are more likely to be affected by math anxiety.
Process responses help with children’s math achievement.
Person responses can discourage children from learning math.
What do researchers advise parents to do
Restrict person responses. B. Defend their own beliefs.
C. Stress children’s performance. D. Ignore children’s math problems.
Which can be a suitable title for the text
The Strategy Children Adopt to Learn Math Helps
The Way Parents Talk to Children on Math Matters
Responses to Enhance Children’s Math Performance
Suggestions for Parents to Teach Their Children Math
D
It’s important for children to take part in social activities during their summer holidays. “Kids should have a break during the summer. They’ve worked hard during the school year and this is their time to relax, but they should continue communicating with their friends and meeting new people,” said Dr. Jin Han. He’s a professor at Baylor College of Medicine in Houston.
Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports programs in summer help with their development. “If children spend a lot of time alone on their electronic equipment, then they will fail to communicate with others,” Han said. “In today’s world, it’s very easy for kids to stay indoors all day and keep in touch with others, but that is not a good way to connect with others. Face-to-face communication is necessary and important. Parents should restrict the time their children spend on electronic equipment. For example, the time they spend on their phones cannot be more than one hour a day.”
It’s also important for children to spend quality time with their parents and sisters or brothers. “It’s not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said. “This type of communication is not something that you can get from anywhere else. It doesn’t matter how old the child is, because family bonding(人与人之间的关系) experiences can happen at any time.”
Having children spend time with friends and families doesn’t have to spend money in the wallet, either. For example, going to the neighborhood swimming pool or having a picnic is a great way to spend quality time together.
What does Dr. Jin Han think about the summer holidays according to the first paragraph
It is necessary for children to have a rest during summer holidays.
Children should relax as much as possible during summer holidays.
Making new friends in summer holidays is difficult for children.
Children should prepare for schoolwork in summer holidays.
What does the underlined word “restrict” mean in Paragraph 2
A. Increase. B. Control. C. Spend. D. Employ.
What can we infer from children spending time with families
How long children spend with families matters.
What to do with families depends on the parents.
When to spend time with families makes a difference.
How to enjoy the time with families is of great importance.
What is the main idea of the text
The importance of friends and families. B. The introduction of some social activities.
C. The suitable ways to spend summer holidays. D. The necessity of face-to-face communication.
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Saying no can be difficult for many people. 36 However, learning how to say no and feel good about it is an important skill. Here are some strategies for actually doing it in a way that leaves us feeling good about our decision.
One of the most important aspects of saying no is being honest and direct in your communication. 37 Being honest and direct in your communication helps to avoid misunderstandings and ultimately leads to better relationships.
Using “I” statements can help to take the focus off the other person’s request. For example, rather than saying “I can’t help you move this weekend, ”you might say, “I need to take some time for myself this weekend and won’t be able to help you move.” 38
39 For example, if a colleague asks you to take on an extra project, you might say, “I’m not able to take on this project right now, but I can provide support later.” Doing so helps to soften the blow of your no. Besides, it shows you’re still willing to help.
Setting clear boundaries for yourself can make saying no much easier. 40 Additionally, it prevents overcommitting and helps maintain a healthy balance in your life.
In conclusion, learning how to say no and feel good about it helps us protect our time and energy, prioritizes our own needs and desires, and maintains healthy boundaries.
It can feel uncomfortable and even guilty.
We can say no with confidence and peace of mind.
It helps maintain our physical and emotional well-being.
If you want to help, you can offer an alternative to the request.
Rather than skirting around the issue, simply state your reasons.
In this way, you can shift the focus onto your own needs and desires.
Knowing your priorities and limits helps you confidently decline irrelevant requests.
第三部分 语言运用(共三节, 满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I discovered Ruskin Bond’s book in a library and was drawn into his world at once. After that day, I 41 and read every one of Ruskin Bond’s works. I was most interested in Bond’s 42 with his father. They were very close. However, his father 43 when Bond was just 10. Moved as I was by their 44 , little did I know that I would soon be 45 the same pain. My father suddenly passed away. I had no one to talk with openly about my 46 . I looked for comfort in Bond’s books. One day, I 47 to write to him. I felt he was one of the very few people who really 48 what I was going
through. So I wrote a letter expressing my thanks to him and sent it off 49 addressed to “Ruskin Bond, Mussoorie”.
A few weeks later, a letter arrived from him. It said:
Dear Radhika,
Thank you for your letter. I can imagine what a(n) 50 time you have gone through and I’m glad my writing has offered you some 51 . You will always have your father’s memories...
Ruskin Bond I no longer have the letter with me, having lost it during one of my moves. 52 , I can still remember
the words clearly. They are certainly 53 to me not only because they were written to me by the author I like, but also because they are evidence of his 54 . He didn’t have to write back to a young girl who didn’t even know his full address. But he did, and by doing so, he created a(n) 55 I will never forget.
第二节(共 10 小题;每小题 1 分, 满分 10 分)
阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。
In my spoken English class, I asked the students about their impressions of university life. To my surprise, many of them said they were 56 (disappoint).
After the controlled high school lives, they are having difficulty 57 (enjoy) the free time in the university. They said in high school, they got up at 6 in the morning and studied until 10 at night. Most of their spare time was spent 58 homework to pass the exams.
However, once they entered the university, they were not expected 59 (devote) all their waking hours to studying. They should also take an 60 (actively) part in social activities. Therefore, they should learn to divide their spare time between sports 61 clubs, some of 62 were very important for their
63 (succeed) in the future.
As they had so many choices, they 64 (feel) that no matter what they were doing, they should do
something else. To these students, my advice is: learn to make decisions for 65 (you).
第三节(共 10 小题;每小题 0.5 分, 满分 5 分)
在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is (amaze) for me that the little girl was able to recite the whole poem from memory.
Liu is looking forward to sharing his knowledge and skills with needy communities. He hopes it can make
difference in distant Africa.
Heated (argue) and cold silences are common between teenagers and their parents.
The club members are music fans meet in the school garden every Saturday.(用适当的词填空)
We look forward to welcoming you as we showcase the creativity of the Harvard arts community through
(perform), art exhibitions and art-making activities.
Volunteering makes you feel capable and inspires you to make the most each day.
An experiment (do) by the students in the lab now.
He will have learned Spanish for eight years by the time he (graduate) from that famous foreign language school next year.
However, the high speed train has made much more convenient for them to go back home.
(aim) at spreading traditional Chinese culture through English, a “Stories of China Retold in English” Challenge was held in our school.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
针对你校学生中普遍存在的不吃早餐或用零食代替早餐等不良现象,请你代表英语俱乐部给全校学生用英语写一份倡议书,号召大家养成科学吃早餐的习惯。内容包括:
目前存在的问题;
早餐的重要作用以及如何健康吃早餐(2 点建议);
发出倡议。注意:
词数 100 左右(标题、称呼及落款已给出,但不计入总词数);
可以适当增加细节,以使行文连贯。
Have a good breakfast!
Dear fellow students,
The English Club
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Buried in the Snow
Snow began to fall across Italy’s Apennine Mountains in January and lasted for days. From his home in Rome, Matt watched the weather with concern. He and his wife. Nora, had planned to stay at a hotel, but now he wondered whether they should go. After phoning the hotel, they decided to make the trip. By the time they neared the hotel six hours later, they were caught in a snowstorm. When they finally arrived, they were both cold and exhausted. They checked into their room and went to bed early.
When they awoke the next day, they found the snow had continued overnight. The cars in the parking lot were hidden under the snow. While they were having breakfast, the hotel began to shake. An earthquake with a magnitude(震级) of 5.7 had struck the mountain. “Let’s get out of here!” Matt shouted to his wife. They made their way to the parking lot, where others were digging out their cars.
With most cars freed by noon the guests set off down the driveway. But when they reached the main road, the
,
path was blocked by a two-meter-high wall of snow. Matt climbed out of his car to check. There was no road in sight “We’re trapped!” he told his wife. With no other choice, they made their way back to the hotel.
They managed to get back to the hotel before dark. That was when the snow on the mountain began to slide. They heard the avalanche( 雪崩) before they saw it. The avalanche gathered speed, grabbing rocks and trees and anything else in its way as it flowed down the mountain, tearing the hotel from its foundation. When the avalanche came to a stop, those trapped inside the hotel were buried in the icy ruins.
续写要求:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
When Matt came to, he found himself stuck in the darkness.
Paragraph2:
It was not until the next morning that the rescuers finally arrived.
2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷(译林版 2020)
全解全析
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
How does the woman sound
Excited. B. Worried. C. Nervous.
【答案】A
【原文】M: Lily, Grandma will come to see us from Germany next month.
W: That’s unbelievable! It’s been two years since I moved here. I can’t wait to see her.
What does the woman think of Nora
She’s clever. B. She’s thin. C. She’s overweight.
【答案】B
【原文】W: I saw Nora this morning when I went to see the dentist.
M: Is she okay I haven’t seen her for ages. I remember her little boy was very intelligent. W: She’s lost a lot of weight, and she’s far too skinny now.
Where might Tom’s sister be
In her room. B. In the park. C. At Aunt Jenny’s house.
【答案】B
【原文】W: Tom, will you go and ask your sister to come downstairs M: But mom, she went to the park half an hour ago.
W: What Well, please call her and tell her to come back. Aunt Jenny will be here soon
What is the relationship between the speakers
Housemates. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
【答案】A
【原文】W: If you don’t stop smoking, I’m going to live with my mother.
M: Huh, that sounds fine with me. It’s not like we’re married or anything, but you’ll still have to pay your share of the rent until you find someone else to move in here.
What does the man mean
Jessica will finish the paper soon.
Jessica is not going to write the paper.
Jessica seldom completes her work early.
【答案】C
【原文】W: Do you know if Jessica has finished her research paper on computers M: I don’t think so. She always seems to put things off until the last minute.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有 2 至 4 个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,
各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。
Who will the woman give a presentation to
Her classmates. B. Her co-workers. C. Her clients(客户).
What is the man’s second suggestion
Imagining positive results.
Seeking more feedback.
Being fully prepared.
【答案】6. B 7. A
【原文】W: Jason, I’m nervous about giving a presentation at work tomorrow. I don’t want to mess it up in front of my colleagues.
M: In my experience, the key to success is careful preparation. Make sure you practice your presentation several times and know the material well.
W: That’s a good point. Do you have any other advice
M: It can also be helpful to visualize yourself giving a successful presentation. Imagine yourself receiving positive feedback from your audience.
W: Thanks Jason. You’re always ready to help your friends.
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。
Why is David moving away
For a better school. B. For his father’s work. C. For a cheaper apartment.
What does the man plan to do next week
Hold a party. B. Travel around California. C. Play basketball with David.
Who is the man probably talking to
His classmate. B. His friend. C. His family member.
【答案】8. B 9. A 10. C
【原文】W: Charlie, you look so sad. What’s the matter
M: David is moving away when the school year ends next month. W: Oh, I am sorry to hear that. Why is he moving
M: His dad got a new job in California. It’s too far from Pennsylvania.
W: Don’t be upset. There are still many ways to keep in touch. You can email, text, and call each other. M: But that won’t be the same as seeing each other every day.
W: Why don’t you spend more time with David before he moves, like inviting him to our house for dinner
M: Good idea! I’ll invite him when we play basketball tomorrow. And I’m going to throw a party for him next week.
W: Sounds good.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。
How did the woman hand in her homework at high school
By app. B. In person. C. Through email.
Where did the woman meet her husband
At high school. B. At university. C. At work.
What event will the woman attend in Edinburgh
A family birthday.
A friendly gathering.
A social media ceremony.
【答案】11. B 12. A 13. B
【原文】M: Grandma, I wondered how you did your homework when you were at high school. We email our teacher or hand it in by app and research online now.
W: Oh, they didn’t even invent the Internet at that time, so we did it the old-fashioned way. We went to the library to study and handed in our workbooks by hand. Your grandfather always had to run to the teacher’s office to get it in by the deadline.
M: I didn’t realize you went to the same school. I thought you met at university.
W: That’s when we started seeing one another. He was very annoying in high school. Thankfully, he matured at university, otherwise you might not have been born!
M: Do you still keep in touch with your friends from back then
W: Oh yes. We all drifted apart, but we all reconnected on social media. In fact, we’re having a reunion next year. M: That will be exciting.
W: I know. Even though we went to university in London, we’ve decided to meet in Edinburgh, which is a lot closer.
听下面一段对话,回答第 14 至第 17 题。
Why did Anna’s parents go to senior university
To stay with their neighbours.
To keep their minds lively.
To make some new friends.
When does Anna’s father attend classes
On Mondays and Wednesdays.
On Mondays and Fridays.
On Wednesdays and Thursdays.
What class does Anna’s mother take
History. B. Photo-taking. C. Singing.
What did Anna’s father do after he went to senior university
He volunteered in the community.
He set up a club with others.
He invited other parents to join.
【答案】14. B 15. A 16. B 17. B
【原文】M: Hi, Anna. Where have you been just now
W: Hey, James. I just got back from the senior university near our neighborhood. My parents are taking classes there. They began to study there three months ago.
M: Wow! What made them decide to attend senior university
W: They believed continuous learning could keep their minds sharp. Surprisingly, they ended up meeting some new friends.
M: Sounds reasonable. When do they attend classes
W: My father has classes on Mondays and Wednesdays. My mother has classes on Wednesdays, Thursdays and Fridays.
M: What classes do they take
W: My dad has history and singing classes, while my mom is taking up painting and photo-taking. It’s amazing to see them exploring new interests.
M: So have you noticed any changes in them since they started
W: Absolutely! They seem more lively. It’s like they found a new community. My dad even started a history club with his classmates!
M: That’s fantastic. I should consider suggesting this senior university to my parents as well.
听下面一段独白,回答第 18 至第 20 题。
How did most people in the room react to the speaker’s idea
Favorably. B. Anxiously. C. Calmly.
What did the speaker’s grandfather ask him to do
Be friendly to others. B. Accept the changes. C. Learn to be himself.
What do we know about the speaker
He is a host now.
He has more than one child.
He writes books about children.
【答案】18. B 19. C 20. A
【原文】M: When I was eight years old, I wanted to climb the walls surrounding my grandfather’s farm. I entered the living room where the adults had gathered after dinner. I want to climb the walls, I said. Instantly, a chorus went up from the people in the room. Heavens no. You’ll hurt yourself. I wasn’t disappointed. And the response was just as I’d expected. But before I left the room, I heard my grandfather’s booming voice. Let the boy climb the stone walls. He has to learn to do things for himself.
For the next two and a half hours, I climbed those old walls and had the time of my life. I’ll never forget what my grandfather said. Fred, he said, you made this day a special day just by being yourself. Always remember, there’s only one person in this whole world like you and I like you exactly as you are.
Many years have passed since then, and today I host the television program Mister Rogers neighborhood, seen by millions of children throughout America. There have been changes over the years, but one thing remains the same, my message to children at the end of almost every visit. There’s only one person in this whole world like you, and people like you exactly as you are.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Summer breeze carries the sound of laughter from Pine Ridge Summer Camp, a place where kids aged 10 to 16 spend two weeks exploring, learning, and making lifelong memories. Unlike ordinary summer programs, this camp offers a mix of adventure, creativity, and skill-building activities that cater to various interests.
Wilderness Survival:
Our most popular course! Led by expert guides, campers master real-life skills: start a fire without matches, spot edible plants, and build shelters with branches and leaves. “Last year, a group used these skills to stay safe when lost — priceless lessons!” says camp director Mr. Peterson.
Arts & Crafts:
The crafts cabin is always buzzing! Make seashell jewelry from the nearby lake, paint vibrant murals on cabin walls, or even star in a play — with costumes you sew yourself! This year: a magical adaptation of a classic fairy tale. Roles for actors, set designers, and more!
Water Fun:
Beat the heat at our huge lake! Kayak, paddleboard, swim, or join our weekly fishing contest — land the biggest catch and win a shiny special badge. “My counselor taught me to bait a hook — I’m winning this year!” says 12-year-old Lily.
Evenings to Cherish:
Gather around the campfire, share stories, sing songs, and roast marshmallows. It’s where friendships bloom. “I’ve made friends from across the country—we text all year!” says 14-year-old Jamal, a third-time camper.
What is the age range of the kids who attend Pine Ridge Summer Camp
8 to 14
10 to 16
12 to 18
6 to 12
Which course is the most popular at the camp
Arts & Crafts
Water Fun
Wilderness Survival
Evenings to Cherish
What can campers NOT do in the Arts & Crafts activity
Make seashell jewelry
Paint murals on cabin walls
Perform in a play with self-sewn costumes
Go fishing in the nearby lake
【参考答案】
21. B 22. C 23. D
【语篇解读】
这是一篇应用文。文章讲述 Pine Ridge 夏令营面向 10 - 16 岁孩子,提供野外生存、艺术手工、水上娱乐等活动。
【详情解析】
细节理解题。根据第一段第一句“Summer breeze carries the sound of laughter from Pine Ridge Summer Camp, a place where kids aged 10 to 16 spend two weeks exploring, learning, and making lifelong memories.(夏日的微风传来 Pine Ridge 夏令营的欢声笑语,10 到 16 岁的孩子们在这里度过两周的探索、学习时光,留下终生难忘的回忆。)”可知,参加 Pine Ridge 夏令营的孩子年龄范围是 10 到 16 岁。故选 B 项。
细节理解题。根据 Wilderness Survival 部分第一句“Our most popular course!(我们最受欢迎的课程!)”可知,野外生存是营地最受欢迎的课程。故选 C 项。
细节理解题。根据Arts & Crafts 部分第二句“Make seashell jewelry from the nearby lake, paint vibrant murals on cabin walls, or even star in a play—with costumes you sew yourself!(用附近湖边的贝壳制作珠宝,在小屋墙上绘制鲜艳的壁画,甚至穿着自己缝制的服装在戏剧中担任主角!)”以及结合选项可知,A、B、C 项均为艺术与手工活动中可以做的事情。而“Go fishing in the nearby lake(去附近的湖里钓鱼)”是“Water Fun”部分的活动,并非艺术与手工活动。故选 D 项。
B
A Touching Tale of Love and Second Chances
The Seven Trials of Xingxing is a deeply moving web novel that blends fantasy, emotion, and the unbreakable bond between a mother and child. The story follows Xingxing, a kind-hearted young woman whose life is cut short when she dies heroically while saving others. Struck by her selflessness, the King of the Underworld offers her an extraordinary opportunity — if she can pass seven trials, and if her grieving mother can recognize her in each one, she will be granted a second chance at life.
Xingxing’s mother is devastated by her daughter’s sudden death, clinging to memories of her laughter and
warmth. Unbeknownst to her, Xingxing’s spirit is given seven different forms, each time returning to the mortal world to interact with her mother in a new way. The trials are designed to be difficult: Xingxing might appear as a wounded bird seeking shelter, a lost child asking for help, or even a fading voice in a dream. Each encounter is fleeting, and her mother must sense the truth beneath the disguise.
The first few trials are heartbreaking. Xingxing, desperate to be recognized, tries to leave subtle clues — humming a lullaby her mother used to sing, leaving a star-shaped mark(a nod to her name), or speaking in a familiar way. But grief clouds her mother’s perception, and she fails to see the truth. As the trials progress, Xingxing grows weaker, her spirit fading with each failed attempt.
Meanwhile, her mother begins experiencing strange moments of déjà vu — a feeling that Xingxing is still with her. She starts noticing small signs: a warmth in the air when a butterfly lands on her hand, a whisper in the wind that sounds like her daughter’s voice. Yet doubt holds her back.
By the seventh trial, Xingxing is nearly out of time. This time, she appears in a form closest to her true self
— a reflection in a rain puddle, a fleeting shadow. Her mother, kneeling in sorrow, suddenly feels an overwhelming presence. She looks up, and in that moment, their eyes meet — not with physical sight, but with the heart.
“Xingxing ” she whispers, tears streaming down her face.
That single word breaks the spell. The King of the Underworld, witnessing this pure love, declares the trial complete. Xingxing is reborn, reunited with her mother in an emotional climax that underscores the novel’s central message: love transcends even death.
This novel is more than just a fantasy — it’s a meditation on grief, hope, and the invisible threads that bind families together. Readers are left with a powerful question: Would we recognize our loved ones if they returned to us in another form
With its blend of magical realism and deep emotional weight, The Seven Trials of Xingxing is a story that stays with you long after the last page. It reminds us that true love is not just seen — it is “felt”.
What was the main reason the King of the Underworld gave Xingxing a second chance
Because she had unfinished business in the human world.
Because he was impressed by her selfless act of saving others.
Because her mother begged him to revive her daughter.
Because all heroic souls automatically get this opportunity.
How did Xingxing try to communicate her identity to her mother during the trials
By directly telling her mother who she really was.
By using familiar songs and meaningful symbols.
By writing messages that only her mother could read.
By appearing exactly as she looked before death.
What prevented Xingxing’s mother from recognizing her immediately
The King of the Underworld actively blocked her perception.
The different forms Xingxing took were too extreme to recognize.
Her overwhelming grief made it hard to see the truth.
Xingxing wasn’t allowed to give any clues about her identity.
What is the central message conveyed by the story’s climax
That death is not the end of existence.
That true love can overcome even death.
That mothers have special spiritual powers.
That the afterlife operates on a system of trials.
【参考答案】
B 25. B 26. C 27. B
【语篇解读】
这是一篇记叙文。文章主要说明了《星星的七重试炼》讲述星星死后获冥界之王机会,以七种形态接受试炼,若母亲认出即可重生,最终母爱让她复活,彰显爱超越死亡。
【详情解析】
细节理解题。根据第一段“The story follows Xingxing, a kind-hearted young woman whose life is cut short when she dies heroically while saving others. Struck by her selflessness, the King of the Underworld offers her an extraordinary opportunity — if she can pass seven trials, and if her grieving mother can recognize her in each one, she will be granted a second chance at life.(这个故事讲述的是星星这个善良的年轻女子的故事。她的生命在英勇救人的过程中戛然而止。她无私的行为令冥界之王深受感动,于是向她提供了一个非凡的机会——如果她能通过七项考验,并且她的悲痛母亲在每一项考验中都能认出她,那么她将获得第二次生命的机会)”可知,冥王给星星第二次机会是因为他被她舍己救人这一无私行为所打动。故选 B。
细节理解题。根据第三段“Xingxing, desperate to be recognized, tries to leave subtle clues — humming a lullaby her mother used to sing, leaving a star-shaped mark(a nod to her name), or speaking in a familiar way.(星星极度渴望得到认可,于是试图留下一些不易察觉的暗示——哼唱着她母亲过去常唱的一首摇篮曲,留下一个星形标记(以此来呼应她的名字),或者以一种熟悉的方式说话)”可知,在审判期间,星星通过使用熟悉的歌曲和有意义的符号向她的母亲传达自己的身份。故选 B。
细节理解题。根据第三段“But grief clouds her mother’s perception, and she fails to see the truth. As the trials progress, Xingxing grows weaker, her spirit fading with each failed attempt.(但悲伤遮蔽了她母亲的判断力,她未能看清真相。随着尝试的不断推进,星星变得越来越虚弱,她的精神随着每次失败的尝试而逐渐消逝)”可知,极度的悲痛使得她难以看清事实让星星的母亲没能立刻认出她。故选 C。
细节理解题。根据倒数第三段“Xingxing is reborn, reunited with her mother in an emotional climax that underscores the novel’s central message: love transcends even death.(星星重新获得了新生,与母亲重聚,这一充满情感的高潮场景凸显了这部小说的核心主题:爱能够超越死亡)”可知,故事的高潮所传达的核心信息是真正的爱能够战胜死亡。故选 B。
C
“You’re so smart!” This encouraging response to children’s math performance is commonly heard. Recently, a new study, conducted by the University of Georgia, found that encouraging children with responses related to their personal characteristics or inborn abilities might weaken their math motivation and achievement over time.
Parents who make comments linking their children’s performance to personal characteristics like intelligence
are using what’s referred to as person responses. In contrast, parents who link their children’s actions, such as efforts or strategy use, to their performance are using process responses.
For the study, researchers asked more than 500 parents to report on how they responded to their children’s math performance and their math beliefs and goals. Children were assessed in two waves across a year to measure their math motivation and achievement.
The results show that parents who view math ability as changeable are more likely to give process responses focused on their children’s strategy use and efforts rather than their intelligence or other personal characteristics. In contrast, parents who believe math ability is unchangeable and that math failure can’t be constructive give more person responses. Parents with high expectations for their children give a combination of both responses. While responses highlighting strategy and efforts are not related to any achievement outcomes, children who receive more responses about their personal characteristics -- in particular, related to failure -- are more likely to avoid harder math problems, exhibit higher levels of math anxiety, and score lower on math achievement tests.
Because person responses predict poor math adjustment in children over time, researchers suggest parents limit this type of responses at home. Another recommendation for parents is to think about their own beliefs and goals for their kids and examine how these might lead them to respond in person or process ways. Simply telling parents to avoid talking about math ability may not be enough. Focusing less on how children perform and more on their strategy and enjoyment of math might be a more effective way to enhance motivation.
Which of the following is an example of process response
You are a lucky dog. B. Running is in your blood.
C. What works well for your study D. Why are you such a math genius
What can be inferred from the study results
Parents prefer to give more process responses.
Children are more likely to be affected by math anxiety.
Process responses help with children’s math achievement.
Person responses can discourage children from learning math.
What do researchers advise parents to do
Restrict person responses. B. Defend their own beliefs.
C. Stress children’s performance. D. Ignore children’s math problems.
Which can be a suitable title for the text
The Strategy Children Adopt to Learn Math Helps
The Way Parents Talk to Children on Math Matters
Responses to Enhance Children’s Math Performance
Suggestions for Parents to Teach Their Children Math
【参考答案】
C 29. D 30. A 31. B
【语篇解读】
本文是一篇说明文,主要讲的是父母对孩子的数学学习做出不同的反应,会对孩子产生不同的作用;用与个人特征或天生能力相关的反应来鼓励孩子,可能会削弱他们的数学动机和成绩。
【详情解析】
推理判断题。根据第二段中“In contrast, parents who link their children’s actions, such as efforts or strategy use, to their performance are using process responses.(相比之下,将孩子的行为(如努力或策略的使用)与他们的表现联系起来的父母正在使用过程反应。)”可知,将孩子的行为与他们的表现联系起来的父母使用的是过程反应,分析四个选项,C 项“What works well for your study (什么对你的学习有效?)”将孩子的行为与表现联系起来,符合语境,属于“过程反应”,故选 C。
推理判断题。根据倒数第二段中“While responses highlighting strategy and efforts are not related to any achievement outcomes, children who receive more responses about their personal characteristics -- in particular, related to failure -- are more likely to avoid harder math problems, exhibit higher levels of math anxiety, and score lower on math achievement tests.(虽然强调策略和努力的回答与任何成绩结果无关,但收到更多关于个人特征 (特别是与失败有关的)回答的孩子更有可能避免更难的数学问题,表现出更高的数学焦虑水平,在数学成绩测试中得分更低。)”可推理出,个人反应会阻碍孩子学习数学,故选 D。
细节理解题。根据最后一段中“Because person responses predict poor math adjustment in children over time, researchers suggest parents limit this type of responses at home.(因为个人反应预示着孩子随着时间的推移会有较差的数学适应能力,研究人员建议父母在家里限制这种反应。)”可知,专家建议父母限制个人反应,故选 A。
主旨大意题。通读整篇文章,尤其是第一段中“Recently, a new study, conducted by the University of Georgia, found that encouraging children with responses related to their personal characteristics or inborn abilities might weaken their math motivation and achievement over time.(最近,乔治亚大学进行的一项新研究发现,随着时间的推移,鼓励孩子用与他们的个人特征或天生能力相关的回答可能会削弱他们的数学动机和成就。)”可知,文章主要内容是说父母对孩子的数学学习做出不同的反应,会对孩子产生不同的作用;用与个人特征或天生能力相关的反应来鼓励孩子,可能会削弱他们的数学动机和成绩。所以 B 项“The Way Parents Talk to Children on Math Matters(父母与孩子谈论数学问题的方式)”可作为最恰当的题目,故选 B。
D
It’s important for children to take part in social activities during their summer holidays. “Kids should have a break during the summer. They’ve worked hard during the school year and this is their time to relax, but they should continue communicating with their friends and meeting new people,” said Dr. Jin Han. He’s a professor at Baylor College of Medicine in Houston.
Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports programs in summer help with their development. “If children spend a lot of time alone on their electronic equipment, then they will fail to communicate with others,” Han said. “In today’s world, it’s very easy for kids to stay indoors all day and keep in touch with others, but that is not a good way to connect with others. Face-to-face communication is necessary and important. Parents should restrict the time their children spend on electronic equipment. For example, the time they spend on their phones cannot be more than one hour a day.”
It’s also important for children to spend quality time with their parents and sisters or brothers. “It’s not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said. “This type of
communication is not something that you can get from anywhere else. It doesn’t matter how old the child is, because family bonding(人与人之间的关系) experiences can happen at any time.”
Having children spend time with friends and families doesn’t have to spend money in the wallet, either. For example, going to the neighborhood swimming pool or having a picnic is a great way to spend quality time together.
What does Dr. Jin Han think about the summer holidays according to the first paragraph
It is necessary for children to have a rest during summer holidays.
Children should relax as much as possible during summer holidays.
Making new friends in summer holidays is difficult for children.
Children should prepare for schoolwork in summer holidays.
What does the underlined word “restrict” mean in Paragraph 2
A. Increase. B. Control. C. Spend. D. Employ.
What can we infer from children spending time with families
How long children spend with families matters.
What to do with families depends on the parents.
When to spend time with families makes a difference.
How to enjoy the time with families is of great importance.
What is the main idea of the text
The importance of friends and families. B. The introduction of some social activities.
C. The suitable ways to spend summer holidays. D. The necessity of face-to-face communication.
【参考答案】
A 33. B 34. D 35. C
【语篇解读】
本文是一篇说明文。文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定花钱。
【详情解析】
细节理解题。根据第一段中“Kids should have a break during the summer.(孩子们在夏天应该休息一下)”由此可知,金瀚博士认为在暑假里孩子好好休息是必要的。故选 A。
词义猜测题。根据划线词上文“Face-to-face communication is necessary and important.”(面对面交流是必要的和重要的)以及划线词后文“the time their children spend on electronic equipment”可推知因为面对面交流是必要的和重要的,所以父母应当限制他们孩子花费在电子设备上的时间,故 restrict 意思与 B 项“控制”意思相近,A. Increase.增加;B. Control.控制;C. Spend.花费;D. Employ.雇佣。故选 B。
推理判断题。根据倒数第二段中“It’s also important for children to spend quality time with their parents and sisters or brothers.(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)”以及后文中“It’s not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said.”(韩认为:“不是时间的长短,而是家庭在一起的时间质量是非常有价值的”)故由从孩子与家人相处中我们能推断
出,如何享受与家人在一起的时间是非常重要的。故选 D。
主旨大意题。通读全文可知,第一段提出孩子们在暑假期间参加社会活动是很重要的。根据第二段的首句“Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports programs in summer help with their development.”(花时间和朋友在一起,结识新的人,在夏天做一些有趣的教育活动,如音乐、艺术和体育节目,有助于他们的发展);第三段的首句“It’s also important for children to spend quality time with their parents and sisters or brothers.”(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)根据第四段的首句“Having children spend time with friends and families doesn’t have to spend money in the wallet, either.”(让孩子花时间和朋友和家人在一起也不必把钱花掉钱包里的钱)可推断,文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定非要花钱,因此文章主要讲述过暑假的合适方式。故选 C。
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Saying no can be difficult for many people. 36 However, learning how to say no and feel good about it is an important skill. Here are some strategies for actually doing it in a way that leaves us feeling good about our decision.
One of the most important aspects of saying no is being honest and direct in your communication. 37 Being honest and direct in your communication helps to avoid misunderstandings and ultimately leads to better relationships.
Using “I” statements can help to take the focus off the other person’s request. For example, rather than saying “I can’t help you move this weekend, ”you might say, “I need to take some time for myself this weekend and won’t be able to help you move.” 38
39 For example, if a colleague asks you to take on an extra project, you might say, “I’m not able to take on this project right now, but I can provide support later.” Doing so helps to soften the blow of your no. Besides, it shows you’re still willing to help.
Setting clear boundaries for yourself can make saying no much easier. 40 Additionally, it prevents overcommitting and helps maintain a healthy balance in your life.
In conclusion, learning how to say no and feel good about it helps us protect our time and energy, prioritizes our own needs and desires, and maintains healthy boundaries.
It can feel uncomfortable and even guilty.
We can say no with confidence and peace of mind.
It helps maintain our physical and emotional well-being.
If you want to help, you can offer an alternative to the request.
Rather than skirting around the issue, simply state your reasons.
In this way, you can shift the focus onto your own needs and desires.
Knowing your priorities and limits helps you confidently decline irrelevant requests.
【参考答案】
A 37. E 38. F 39. D 40. G
【语篇解读】
本文是一篇说明文。主要介绍对许多人来说拒绝很难,并给出如何恰当拒绝的策略,如诚实直接沟通等。
【详情解析】
根据上文“Saying no can be difficult for many people.(对许多人来说,拒绝可能很难。)”可知,拒绝别人对许多人来说很难,结合下文的“ However, learning how to say no and feel good about it is an important skill.(然而,学会如何拒绝并对此感到坦然是一项重要的技能。)”可知,此处需进一步说明“难”的具体感受,且与空后为转折关系。A 选项“It can feel uncomfortable and even guilty.(这可能会让人感到不舒服,甚至内疚。)”承接上文且与下文为转折关系 uncomfortable and even guilty,符合语境 difficult。故选 A 项。
根 据 上 文 “One of the most important aspects of saying no is being honest and direct in your communication.(拒绝最重要的一点是在沟通中诚实直接。)”可知,此段强调“诚实直接”的原则。E 选项“Rather than skirting around the issue, simply state your reasons.(与其回避问题,不如直接说明你的理由。)”与本段的主题一致,其中的“Rather than skirting around”与“being honest and direct”形成对比,“state your reasons”具体阐释“直接沟通”的方式,符合语境。故选 E 项。
根据上文“Using ‘I’ statements can help to take the focus off the other person’s request.(使用“我”语句有助于将焦点从对方的请求上移开。)” 及举例“For example, rather than saying “I can’t help you move this weekend, ”you might say, “I need to take some time for myself this weekend and won’t be able to help you move.”(例如,与其说 “这个周末我没法帮你搬家”,你可以说 “这个周末我需要给自己一些时间,所以没办法帮你搬家了”。)”可知,此段说明“我”语句的作用。F 选项“In this way, you can shift the focus onto your own needs and desires.(通过这种方式,你可以将焦点转移到自己的需求和愿望上。)”中的“In this way”指代上文“使用‘我’语句”进一步阐述“我”语句的作用,符合语境 shift the focus onto your own needs”解释其核心效果,与 “take the focus off the other person’s request。故选 F 项。
此处为本段的主题句,根据下文“For example, if a colleague asks you to take on an extra project, you might say, “I’m not able to take on this project right now, but I can provide support later.” Doing so helps to soften the blow of your no. Besides, it shows you’re still willing to help.”(例如,如果一位同事请你承担一个额外的项目,你可以说:“我现在无法接手这个项目,但稍后可以提供支持。” 这样做有助于减轻拒绝带来的冲击,此外,这也表明你仍然愿意提供帮助。)可知,此段建议在拒绝时提供替代方案。D 选项“If you want to help, you can offer an alternative to the request.(如果你想帮忙,可以提供一个替代请求的方案。)”中的“offer an alternative”直接概括例子中的应对方式,与下文的内容吻合,符合语境 soften the blow of your no”(减轻拒绝的打击)与下文“shows you’re still willing to help”(表明你仍愿意帮忙)。故选 D 项。
根据上文“Setting clear boundaries for yourself can make saying no much easier.(为自己设定明确的界限可以让拒绝变得容易得多。)”可知,此段强调“界限”对拒绝的作用。G 选项“Knowing your priorities and limits helps you confidently decline irrelevant requests.(了解自己的优先事项和界限有助于你自信地拒绝不相关的请求。)”中的“Knowing your priorities and limits”具体说明“设定界限”的内涵,“confidently decline”呼应“make saying no much easier”,进一步阐述界限带来的积极效果。故选 G 项。
第三部分 语言运用(共三节, 满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I discovered Ruskin Bond’s book in a library and was drawn into his world at once. After that day, I 41 and read every one of Ruskin Bond’s works. I was most interested in Bond’s 42 with his father. They were very close. However, his father 43 when Bond was just 10. Moved as I was by their 44 , little did I know that I would soon be 45 the same pain. My father suddenly passed away. I had no one to talk with openly about my 46 . I looked for comfort in Bond’s books. One day, I 47 to write to him. I felt he was one of the very few people who really 48 what I was going through. So I wrote a letter expressing my thanks to him and sent it off 49 addressed to “Ruskin Bond, Mussoorie”.
A few weeks later, a letter arrived from him. It said:
Dear Radhika,
Thank you for your letter. I can imagine what a(n) 50 time you have gone through and I’m glad my writing has offered you some 51 . You will always have your father’s memories...
Ruskin Bond I no longer have the letter with me, having lost it during one of my moves. 52 , I can still remember
the words clearly. They are certainly 53 to me not only because they were written to me by the author I like, but also because they are evidence of his 54 . He didn’t have to write back to a young girl who didn’t even know his full address. But he did, and by doing so, he created a(n) 55 I will never forget.
【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的父亲突然去世了,于是作者给自己喜爱的作家 Ruskin Bond 写信,没想到收到了对方的回信,作者对此十分感激。
【详情解析】
考查动词短语辨析。句意:从那天起,我搜索并阅读了罗斯金·邦德的每一部作品。A. put out 熄灭;B. searched for 寻找;C. showed off 炫耀;D. packed up 整理行李。根据后文“and read every one of Ruskin Bond’s works”可知,作者喜欢这个作家,所以搜索并阅读了罗斯金·邦德的每一部作品。故选 B。
考查名词词义辨析。句意:我最感兴趣的是邦德和他父亲的关系。A. travel 旅行;B. agreement 同意;
C. relationship 关系;D. discussion 讨论。根据后文“They were very close.(他们很亲密)”可知,作者对邦德和他父亲的关系感兴趣。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:然而,他的父亲在邦德 10 岁的时候就去世了。A. disappeared 消失;B. changed改变;C. failed 失败;D. died 死亡。根据后文“the same pain”可知,父亲在邦德 10 岁的时候就去世了。故选 D。
考查名词词义辨析。句意:虽然我被他们的故事感动了,但我不知道我很快就会经历同样的痛苦。A. story故事;B. spirit 精神;C. expression 表达;D. wish 希望。根据上文“Moved as I was by their”此处指邦德和父亲的故事打动了作者。故选 A。
考查动词词义辨析。句意:虽然我被他们的故事感动了,但我不知道我很快就会经历同样的痛苦。A. experiencing 经历;B. reporting 报告;C. controlling 控制;D. causing 造成。根据后文“My father suddenly passed away.(我父亲突然去世了)”可知,作者当时不知道自己很快就会经历同样的痛苦。故选 A。
考查名词词义辨析。句意:我没有人可以公开谈论我的感受。A. plans 计划;B. needs 需要;C. feelings感觉;D. dreams 梦想。根据后文“I looked for comfort in Bond’s books.(我在邦德的书中寻找安慰)”可知,作者在书中寻找安慰,说明没有人可以倾诉自己的感受。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:有一天,我决定给他写信。A. decided 决定;B. promised 承诺;C. refused 拒绝;D. hesitated 犹豫。根据后文“to write to him”指作者决定给自己喜欢的作家写信。故选 A。
考查动词词义辨析。句意:我觉得他是极少数真正理解我经历的人之一。A. discovered 发现;B. understood理解;C. saw 看见;D. described 描述。根据后文“what I was going through”以及邦德也失去了父亲,所以作者认为他可以理解自己的感受。故选 B。
考查副词词义辨析。句意:所以我写了一封信表达我对他的感谢,并把它寄了出去,只写了“Ruskin Bond,Mussoorie”。A. regularly 定期地;B. specifically 特别;C. simply 仅仅;D. totally 完全地。根据后文 “addressed to “Ruskin Bond, Mussoorie””指作者的信只写了“Ruskin Bond,Mussoorie”,然后就寄出了。故选 C。
考查形容词词义辨析。句意:我能想象你经历了多么艰难的时期,我很高兴我的写作给了你一些安慰。
A. long 长的;B. important 重要地;C. busy 忙碌的;D. difficult 困难的。上文提到作者的父亲去世了,所以是经历艰难时期。故选 D。
考查名词词义辨析。句意:我能想象你经历了多么艰难的时期,我很高兴我的写作给了你一些安慰。
A. advice 建议;B. safety 安全;C. peace 和平;D. comfort 安慰。呼应上文“I looked for comfort in Bond’s
books.(我在邦德的书中寻找安慰)”指邦德的书给了作者安慰。故选 D。
考查副词词义辨析。句意:然而,我仍然能清楚地记住这些单词。A. Therefore 因此;B. Otherwise 否则;
C. However 然而;D. Moreover 此外。结合前后文语境可知为转折关系,应用 however。故选 C。
考查形容词词义辨析。句意:它们对我来说当然是特别的,不仅因为它们是我喜欢的作者写给我的,而且因为它们是他仁慈的证据。A. similar 相似的;B. special 特别的;C. familiar 熟悉的;D. open 打开的。根据后文“because they were written to me by the author I like”可知,这些话语对作者来说很特别,因为是喜欢的作家写的。故选 B。
考查名词词义辨析。句意:它们对我来说当然是特别的,不仅因为它们是我喜欢的作者写给我的,而且因为它们是他仁慈的证据。A. honesty 诚实;B. kindness 善良;C. ability 能力;D. courage 勇气。根据上文 “time you have gone through and I’m glad my writing has offered you some”可知,邦德的回信说明他是一个善良的人,故选 B。
考查名词词义辨析。句意:但是他做到了,通过这样做,他创造了一个我永远不会忘记的记忆。A. attitude态度;B. chance 机会;C. culture 文化;D. memory 记忆。根据后文“I will never forget”可知,邦德的善举让作者永远不会忘记,即创造了一个作者永远不会忘记的记忆。故选 D。
第二节(共 10 小题;每小题 1 分, 满分 10 分)
阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。
In my spoken English class, I asked the students about their impressions of university life. To my surprise, many of them said they were 56 (disappoint).
After the controlled high school lives, they are having difficulty 57 (enjoy) the free time in the university. They said in high school, they got up at 6 in the morning and studied until 10 at night. Most of their spare time was spent 58 homework to pass the exams.
However, once they entered the university, they were not expected 59 (devote) all their waking hours to studying. They should also take an 60 (actively) part in social activities. Therefore, they should learn to divide their spare time between sports 61 clubs, some of 62 were very important for their
63 (succeed) in the future.
As they had so many choices, they 64 (feel) that no matter what they were doing, they should do something else. To these students, my advice is: learn to make decisions for 65 (you).
【参考答案】
56. disappointed 57. enjoying 58. on 59. to devote 60. active
61. and 62. which 63. success 64. felt 65. yourselves
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要描述了作者的学生们对于大学生活有些失望和困惑,为此作者给他们提供了一些建议。
【详情解析】
考查形容词。句意:令我惊讶的是,他们中的许多人说他们很失望。分析句子可知,空处作表语,且此处是描述人的感受,应用 disappoint 的形容词形式 disappointed,意为“感到失望的”。故填 disappointed。
考查非谓语动词。句意:在受到管制的高中生活之后,他们很难享受大学里的自由时间。根据“having
difficulty”可知,此处用固定短语 have difficulty(in) doing sth.,意为“做某事有困难”,空处应用 enjoy 的动名词形式 enjoying。故填 enjoying。
考查介词。句意:为了通过考试,他们把大部分空闲时间都花在了家庭作业上。根据“Most of their spare time was spent”和“homework”可知,此处用固定短语 spend time on sth.,意为“在某事上花时间”,空处应用介词 on 构成该短语。故填 on。
考查非谓语动词。句意:然而,一旦他们进入大学,他们就不再被期望着把所有醒着的时间都投入到学习上。根据“were not expected”可知,此处用固定短语 expect sb. to do sth.,意为“期望某人做某事”,空处应用 devote 的不定式形式 to devote。故填 to devote。
考查形容词。句意:他们还应该积极参加社交活动。分析句子可知,空处是修饰 part 的定语,actively 的形容词形式 active 符合题意,意为“积极的”,构成固定短语 take an active part in,意为“积极参与”。故填 active。
考查连词。句意:因此,他们应该学会在运动和俱乐部之间分配他们的业余时间,其中一些对他们未来的成功非常重要。根据“divide their spare time between sports”可知,此处用固定短语 divide sth. between … and …,意为“将某物分配于……和……”,空处应用连词 and,意为“和,与”。故填 and。
考查定语从句。句意:因此,他们应该学会在运动和俱乐部之间分配他们的业余时间,其中一些对他们未来的成功非常重要。分析句子可知,空处和 some of 搭配,引导非限制性定语从句,对先行词“sports 6 clubs”作补充说明,先行词指物,作 of 的宾语,应用关系代词 which 作引导词。故填 which。
考查名词。句意:因此,他们应该学会在运动和俱乐部之间分配他们的业余时间,其中一些对他们未来的成功非常重要。分析句子可知,空处作介词 for 的宾语,且空前有 their,succeed 的名词形式 success 符合题意,意为“成功”,是不可数名词。故填 success。
考查时态。句意:因为他们有这么多的选择,他们觉得不管他们在做什么,他们应该做点别的。分析句子可知,空处作主句的谓语,结合前面的 had 和后面的 were doing 可知,此处时态应用一般过去时,空处应用 feel 的过去式 felt。故填 felt。
考查反身

展开更多......

收起↑

资源预览