2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷(北师大版)(含解析,含听力原文无音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试卷(北师大版)(含解析,含听力原文无音频)

资源简介

2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷(北师大版 2019)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Why does the man apologize to the woman
He pressed the wrong button. B.He dropped her iPad.C.He broke her purse.
What will the man do next
Have a get-together. B.Visit a company. C.Attend a meeting.
What is the relationship between the speakers
Father and daughter. B.Mother and son. C.Brother and sister.
How does the man feel about the woman A.Bored. B.Surprised. C.Annoyed.
What are the speakers talking about
Shopping lists. B.Eating habits. C.Cooking methods.
第二节(共 15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
Who is the man asking for
Eric. B.Laura. C.Heather.
What will the woman do in about 20 minutes
Pass on a message. B.Make a phone call. C.Go shopping.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
What could the man see out of the window
A.A street. B.A parking lot. C.A garden.
What was the man disappointed at about the room A.The fridge. B.The coffee maker. C.The TV.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
How much did the man weigh two months ago
About 150 pounds. B.About 160 pounds. C.About 170 pounds.
How did the woman know how to lose weight
From a book. B.From a friend. C.From a cook.
What does the man plan to do
Change his diet. B.Learn about an author. C.Start to exercise regularly.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
What is the woman
A.A salesperson. B.A student. C.A shopkeeper.
What does the man think of Lana’s dog A.Frightening. B.Lovely. C.Tiny.
Who is Rover
The woman’s friend. B.The man’s boss. C.Lana’s pet.
Why will the man go to the shopping center
To buy a pair of shoes. B.To have a wander. C.To meet Lana.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
When did the speaker’s family start their traveling A.On May 1st. B.On May 5th.C.On May 6th.
How did the speaker’s family go to Shillong from Guwahati A.By car. B.By plane. C.By train.
What do we know about Shillong A.The climate wasn’t good.
B.The transport wasn’t convenient.
C.There weren’t many tourist attractions.
What did the speaker’s family do at the end of their vacation
They admired the sunrise.
They visited tea gardens.
They explored thick forests.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分,满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Do you like doing exercise Do you want to know the benefits from the exercise Let’s learn something about exercise.
Exercise is any action that gets you moving. You can run, ride a bike, swim, jump rope or row a boat. It’s all good for you! There are three kinds of exercise. One is stretching (拉伸). You may do this in dance, yoga or at the gym. When you stretch, you keep your muscles (肌肉) bendable (可弯曲的).
Aerobic exercise (有氧运动) makes your heart beat fast. You get this kind of exercise when you walk or run. Your heart beats fast when you swim, too. The last kind of exercise makes your muscles strong. You build strong muscles when you lift weights. When you sprint or run fast, you make your muscles strong, too.
You get exercise when you play tag and hide and seek. Leapfrog and ball games are also good to do. So go outside and have fun! If you keep on doing exercise, you will know the more exercise you do, the healthier and happier you will be.
What happens to your muscles when you stretch
They beat fast. B.They stay bendable.
C.They break. D.They grow.
You can build strong muscles by .
sleeping B.singing
C.walking D.lifting weights
Which sentence is NOT TRUE according to the passage
When you stretch, you keep your muscles bendable.
Aerobic exercise makes your heart beat fast.
Leapfrog and ball games are not good for you to do.
You build strong muscles when you lift weights.
B
It was a sunny Saturday morning. Tom, a 17-year-old high school student, was excited about his plan for the day. He was going to meet his friends at the local park to play basketball. As he was getting ready, his mother reminded him to take his jacket as it might get cold later. But Tom, thinking it would stay warm, ignored her advice and rushed out of the house.
When he arrived at the park, his friends were already there. They started playing basketball immediately. The game was intense and everyone was having a great time. However, after a couple of hours, dark clouds began to gather and the wind picked up. Soon, it started to rain heavily. Tom and his friends quickly ran to the nearby shelter, but they were already soaked.
Tom regretted not listening to his mother. He was shivering with cold and his teeth were chattering. His friends tried to warm him up, but it didn't seem to help much. Just then, Tom's mother showed up with a warm blanket and a cup of hot chocolate. She had seen the change in the weather and guessed that the boys might be in trouble. Tom felt both embarrassed and grateful. He realized that sometimes parents' advice, even if it seems unnecessary at first, can be very valuable.
After the rain stopped, Tom and his friends decided to go home. Tom thanked his mother again and promised to listen to her more carefully in the future. As he walked home, he thought about how this experience had taught him a lesson about being more responsible and considering the consequences of his actions.
What was Tom going to do on Saturday morning
Go shopping with his mother. B.Meet his friends to play basketball. C.Study at the library. D.Watch a movie with his friends.
Why did Tom ignore his mother's advice
He thought it was unnecessary. B.He was in a hurry to meet his friends. C.He didn't like the jacket. D.He believed it wouldn't get cold.
How did Tom feel when his mother showed up
Angry and annoyed. B.Embarrassed and grateful.
C.Surprised and excited. D.Sad and disappointed.
What lesson did Tom learn from this experience
The importance of friendship.
The value of listening to parents.
How to take care of himself in bad weather.
The need to be more careful when playing sports.
C
Oct. 23rd is the beginning of Shuangjiang or Frost’s Descent in English, the 18th of 24 solar terms(节气)in the Chinese lunar calendar. It refers to the time when frost(霜)starts to fall across China, or “the dews(露水)were frozen into frost” because of the coldness, as recorded in ancient Chinese books.
By the time of Shuangjiang, most of the harvesting work is already completed in northern China, and farmers are now able to enjoy a period of rest. But in the south the harvest is still on the go. Farmers have to take home the sweet potatoes before they are destroyed by the coming frost. After a year of farming, it is the time to plow the fields and prepare the soil for next year both south and north.
Autumn might be the most colorful season China with the leaves turning from golden yellow to red. Hiking has become popular since the ancient times as people can enjoy the special autumnal scenery. Du Mu, a well-known poet from the Tang Dynasty wrote the beautiful scenery in a poem: “I stopped the coach as charmed by the maple woods, Frosted autumn leaves out shine February flowers in redness.”
The Double Ninth Festival also falls during the season, a festival for the elders. Going hiking in the highlands is part of the celebrations practiced by the ancient Chinese people.
“Keeping warm” becomes a most important thing at this time of the year as the weather is getting colder. Persimmon(柿子)is the favored fruit in many areas. The Chinese believe that persimmons could not only keep off the coldness, but strengthen the muscles and bones. Also, chicken or mutton soup is believed to be good for the sleep and advised for the diet.
Shuangjiang brings the frost and freezing wind, and autumn has come to an end. But for most Chinese, it is not necessarily a sad time because in winter, they are able to have different but equally beautiful scenery.
Shuangjiang is the of the twenty-four solar terms.
A. 10th B. 15th C. 18th D. 20th
What is the main idea of the 5th paragraph
Tell the differences of the harvest in China’s south and north.
Explain why Shuangjiang gets its name.
Advise some activities to enjoy the colorful season.
Introduce the ways to stay warm before the coming of winter.
Which of the following statement about Shuangjiang is TRUE according to the text
People believe eating persimmons in Shuangjiang can help get rid of coldness.
Shuangjiang is the best time for people hoping lose weight to take exercises.
Farmers in the south of China can enjoy a great rest during Shuangjiang.
Shuangjiang is the end of summer and the beginning of autumn of a year.
What’s the best title of the passage
What Causes Frost’s Descent B. Time to Say Goodbye to Autumn
C. Enjoy the Beautiful Autumn D. Prepare for a Good Harvest
D
A computer programme can identify breast cancer from routine scans with greater accuracy than human experts, researchers said in what they hoped could prove a breakthrough in the fight against the global killer.
Breast cancer is one of the most common cancers in women, with more than 2 million new diagnoses (诊断) last
year alone.
Regular screening is vital in detecting the earliest signs of the disease in patients who show no obvious symptoms. In Britain, women over 50 are advised to get a mammogram (X 线照片) every three years, the results of which are analyzed by two independent experts. But interpreting the scans leaves room for error, and a small percentage of all mammograms either return a false positive-misdiagnosing a healthy’ patient as having cancer-or false negative-missing the disease as it spreads.
Now researchers at Google Health have trained an artificial intelligence model to detect cancer in breast scans from thousands of women in Britain and the United States. The images had already been reviewed by doctors in real life but unlike in a clinical setting, the machine had no patient history to inform its diagnoses. The team found that their AI model could predict breast cancer from the scans with a greater accuracy than human expert doctors.
Further, the AI showed a reduction in the percentage of cases where cancer was incorrectly identified — 5.7 percent in the US and 1.2 percent in Britain, respectively. It also reduced the percentage of missed diagnoses by 9.4 percent among US patients and by 2.7 percent in Britain.
“The earlier you identify a breast cancer the better it is for the patient,” Dominic King, UK lead at Google Health, told AFP. “We think about this technology in a way that supports and enables an expert, or a patient finally, to get the best outcome from whatever diagnostics they’ve had.”
What do researchers hope the computer programme could prove to be in the fight against breast cancer
A new treatment method B. A breakthrough
C. A replacement for human experts D. A way to reduce scan costs
What is the disadvantage of a mammogram
It must be programmed on a computer. B. Its results may be misread by doctors.
C. It can’t find the earliest symptoms. D. It can only apply to women over 50.
What is known about AI in detecting breast cancer
It won’t face the patient to get information.
It doesn’t need a mammogram to diagnose.
It can’t predict more correctly than humans.
It doesn’t give false positive or false negative.
What is Dominic King’s attitude to the AI model
A. Positive. B. Doubtful. C. Unconcerned. D. Conservative.
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The following tips will make your friend cheer up. Try one or more of the suggestions below, and hopefully your friend will be happy again in no time.
36. If your friend is angry about a situation at work, help him see the positive side of things. Listen to his problem before reacting (回应). But try to help him by asking questions such as “What things can you do to make
the situation better ” or “What’s been happening at work lately that has been good ”
Send him a card or postcard. Not many people get handwritten notes any more. It’s so rare (稀少的), in fact, that it’s certain to put a smile on his face. Drop a note in the mail to him. 37.
Build up his self-esteem (自尊 ). Everyone needs to hear they are smart, strong, and beautiful sometimes.
38 , as they can help him build confidence and self-esteem. Try to make your praise unique to the person, so he knows you truly mean what you say.
Try out new things together. True happiness is partly about the adventure. It may mean you may need to step outside of what’s comfortable and try something new. 39. If you want your friends to be happy, encourage them to try new things with you.
Bring him one of his favorite drinks or foods. 40. Maybe he can’t live without an afternoon coffee, or maybe he has a special love for black forest cake. Surprise him by bringing one of them to him when you know he’s having a difficult day.
Encourage your friend
Help him to see the positive side
You know what your friend likes
In turn, discover new things you love
Don’t be afraid to tell your friend these things F.Similarly, your happiness will affect your friends G.If you include one with a funny card, that’s better 第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Julia, a 27-year-old TikTok user from Chicago, has been making dresses that her grandmother designed at fashion school to share on the platform.
According to Julia, her grandma, Georgie, went to fashion school in the 1940s and dreamed of being a fashion designer, but 41 before completing her studies because she needed to 42 some sick family members.
One day in 2021, when Julia was visiting her grandma, 43 old sketches (草图) of dresses that Georgie designed when she was a teenager, she thought they were 44 .
“I knew my grandma was 45 , but these are really much better than what I was 46 in my head. And she mentioned that when she died, she wanted them to get 47 at her funeral,” she said.
“But,” Julia added. “I just thought, why wait until she’s 48 ”
Then Julia posted a video displaying some of her grandma’s 49 on TikTok, which became her first post on the platform to spread quickly and widely, receiving 2.7 million views.
50 mostly old pieces of material left over from her grandmother’s own collection of cloth, Julia has now made four designs, trying to stick to a 51 of under $300 per gown (长礼服).
Julia thinks viewers have been 52 by her story of intergenerational bonding.
“Lots of old people say they love seeing someone younger 53 something from their generation,” she said, adding, “And then younger people, who maybe don’t have the best 54 with their grandparents, or lost their grandparents, say seeing my videos 55 them of their grandparents.”
41.A.broke down B.got over C.dropped out D.turned up
42.A.nurse B.guide C.tolerate D.rescue
43.A.ignoring B.scanning C.assuming D.negotiating
44.A.plain B.fantastic C.primitive D.abstract
45.A.aged B.concerned C.disciplined D.talented
46.A.picturing B.understanding C.sharing D.planning
47.A.directed B.displayed C.divided D.dismissed
48.A.normal B.optimistic C.dead D.wild
49.A.certificates B.essay C.drafts D.products
50.A.Throwing B.Using C.Checking D.Producing
51.A.schedule B.duration C.foundation D.budget
52.A.fascinated B.disturbed C.confused D.cheated
53.A.abuse B.appreciate C.accelerate D.assess
54.A.promise B.welfare C.relationship D.network
55.A.warns B.informs C.convinces D.reminds
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
Xiangyang’s ancient city wall, standing along the Han River, 56 (consider) one of the best-preserved city walls in China. With a history 57 (date) back over 700 years, this impressive structure was first built during the Song Dynasty and later expanded in the Ming Dynasty.
The wall 58 (measure) about 7.6 kilometers in length and 8 to 11 meters in height. What makes its construction truly remarkable is the double-layer design — an outer shell of hard bricks protecting an inner core of earth. Along its length, there are six strategically placed main gates, each equipped 59 watchtowers in ancient times. The builders used 60 (create) techniques, including using materials made from a 61
(mix) of lime and glutinous rice.
In history, the wall played an important role in protecting 62 city against Mongol attacks. The most famous battle occurred between 1267 and 1273 AD, 63 the wall survived a six-year siege (围攻).
Today, the wall attracts many visitors to walk along its top and admire the view. At night, when the wall is lit up,
it creates an amazing sight against the dark sky. The local government has invested(投资) 64 (heavy) in preserving this important part of China’s cultural heritage for future generations 65 (appreciate).
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)
假如你是高一学生李华,你在新学校学习已近两个月,请根据下列提示,用英语给你的朋友 Jane 写封电子邮件,谈一谈你的高中生活。写作内容包括:
介绍你的学校和班级;
介绍你的同学,你最喜欢的老师;
你的作息时间。注意:
可适当增加细节,以使行文连贯;
词数 80 左右(信的格式已给出,不计入总词数) Dear Jane,
How is everything going I’ve been at Senior High School for more than a month. I’m writing down my thoughts about my new school life.
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Yours, Li Hua
In the crowded center of our school, where the chatter of students filled the air, one individual stood out — my deaf classmate, Alex. His world was a silent canvas, shaped by the gestures of sign language, a language he knew profoundly, and one that I was eager to explore. Despite the lively environment, Alex moved through his day with a quiet grace, his hands gesturing smoothly as he communicated with those who understood him. However, for many of us, his gestures were a mystery, creating an invisible barrier between him and the rest of the student body.
This barrier became strikingly apparent when I noticed how effortlessly Alex interacted with the few students and teachers fluent in sign language. With them, he was a different person — confident, expressive, and fully engaged. The transformation was remarkable; the barrier thatseemed so overwhelming with us was non-existent with them. He laughed more and participated more. It was clear that in those moments, Alex was not just surviving in a silent world but thriving in a language that allowed him to be his true self.
I remember the first time I saw him struggle to communicate with us. We were in the cafeteria, and Alex was trying to explain something important. His eyes were searching for understanding, his hands tracing patterns in the air that were lost on us. The frustration on his face was evident, and the helplessness we all felt was equally disheartening. Simple tasks, like asking for directions or participating in group discussions, became significant challenges for Alex. He often had to rely on written notes or the limited knowledge of sign language that a few of our classmates possessed.
These daily struggles were a constant reminder of the communication barrier that existed. It was during one particularly difficult group project that the reality hit me hard. Alex had brilliant ideas, but conveying them was a painstaking process. His eyes would light up with enthusiasm, only to fade with disappointment when we couldn’t understand his signs.
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式作答。
Paragraph 1:
At that moment, I realized that we should do something.
Paragraph 2:
It was time for another group project and we were ready.
2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷(北师大版 2019)全解全析
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Why does the man apologize to the woman
He pressed the wrong button. B.He dropped her iPad. C.He broke her purse.
【答案】B
【知识点】日常生活 、商品
【原文】W: I have to get something out of my purse. Will you hold this for me M: Sure. Oops. I accidentally let the iPad fall. Is it broken
W: Let me have a look. The home button, the power button ... Don’t worry. Everything is OK.
What will the man do next
Have a get-together. B.Visit a company. C.Attend a meeting.
【答案】C
【知识点】日常生活
【原文】W: Mike and I are getting together for dinner. Do you want to come with us
M: Yeah, that would be nice. I have a meeting in about ten minutes. I can meet you afterward if that’s OK.
W: That’s fine. Who are you meeting with M: The Boston Insurance Company.
What is the relationship between the speakers
Father and daughter.B.Mother and son. C.Brother and sister.
【答案】C
【知识点】购物选择
【原文】M: Mom saw that I needed a new backpack, so she’s going to take us shopping today! W: I wonder if I will get some new shoes today.
M: Why You already have so many! W: Those don’t fit me anymore.
How does the man feel about the woman A.Bored. B.Surprised. C.Annoyed.
【答案】B
【知识点】日常生活
【原文】M: Hey Mary, I’m tired. Would you mind driving for a while W: I would like to, but I don’t know how to drive.
M: Really Don’t you have a license I thought everyone had a license.
What are the speakers talking about
Shopping lists. B.Eating habits. C.Cooking methods.
【答案】B
【知识点】饮食习俗 、烹饪
【原文】W: Do you cook vegetables
M: I cook vegetables or I eat vegetables fresh. For example, I’ll cut up a cucumber, and put some salt on it and eat with my lunch.
W: I love vegetable sticks, carrot sticks, cucumber sticks.
第二节(共 15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
Who is the man asking for
Eric. B.Laura. C.Heather.
What will the woman do in about 20 minutes
Pass on a message. B.Make a phone call. C.Go shopping.
【答案】6.C 7.A
【知识点】其他人物关系、日常生活
【原文】W: Hello
M: Hi, is Heather there, please
W: Sorry, I think you have the wrong number. M: Is this 617-228-2289
W: Yes. Who are you looking for again M: Heather Johnson.
W: Oh, I thought you said Laura, but Heather’s not here right now. She went to the store to buy some groceries. Would you like to leave a message
M: Yes, would you please tell her Eric Martin called
W: OK. Heather will be back in about 20 minutes. I’ll tell her you called. M: Thanks.
听第 7 段材料,回答第 8、9 题。
What could the man see out of thewindow
A.A street. B.A parking lot. C.A garden.
What was the man disappointed at about the room A.The fridge. B.The coffee maker. C.The TV.
【答案】8.B 9.A
【知识点】房屋和家居
【原文】W: Is your room okay
M: Well, it’s certainly big enough. There’s also plenty of space in the bathroom. W: That’s good.
M: I wish I had a view of the garden of the hotel, though. There’s nothing to see except the cars in the parking garage.
W: You could always change.
M: I guess so, but I can’t be bothered. Anyway, it’s great to have a big, flat-screen TV. There’s also a coffee maker,
so I can make coffee whenever I want it. I was a little disappointed that there was nothing — not even a bottle of water — in the refrigerator when I checked in. But I called down and asked them to fill it up, and they did that right away.
听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。
How much did the man weigh two months ago
About 150 pounds. B.About 160 pounds. C.About 170 pounds.
How did the woman know how to lose weight A.From a book. B.From a friend. C.From a cook.
What does the man plan to do
Change his diet. B.Learn about an author. C.Start to exercise regularly.
【答案】10.B 11.A 12.A
【知识点】健康饮食 、减肥
【原文】M: Wow, I’m really getting fat. I’ve gained 10 pounds in the last two months. W: How much do you weigh
M: I think about 170 pounds. W: Do you exercise regularly
M: Not recently, because I’m meeting a tight deadline. W: What kind of foods do you eat
M: I usually get take-out or fast food because I don’t have enough time to cook.
W: I was reading a diet book the other day. It said that if you eat meat and nothing else, you’ll lose weight quickly. One of my friends told me he tried it and lost 20 pounds.
M: That sounds good, but I’m not sure how long I could do that. Well, I think I’m going to try it anyway. Who’s the author
W: I can’t remember. It’s not that popular. When I get home I’ll check and give you a call.
听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。
What is the woman
A.A salesperson. B.A student. C.A shopkeeper.
What does the man think of Lana’s dog A.Frightening. B.Lovely. C.Tiny.
Who is Rover
The woman’s friend.B.The man’s boss. C.Lana’s pet.
Why will the man go to the shopping center
To buy a pair of shoes. B.To have a wander. C.To meet Lana.
【答案】13.B 14.A 15.C 16.A
【知识点】朋友 、日常生活
【原文】W: Hey, Joe! It’s good to see you.
M: I haven’t seen you for a few days. How’s it going
W: Not bad. I’m so busy with the classes I’m taking. How about you
M: I’m okay. My job’s really busy this time of year, too. You know, it’s the sales season now. My boss requires higher sales. What’s new with you
W: Nothing much. I’m on my way to the shopping center. Hey, do you remember Lana She’s over there. She’s always at the shopping center!
M: Who Oh yeah. I remember Lana. She’s the one with the scary-looking dog. I don’t want to hang out with that dog!
W: Ha! You aren’t afraid of that lovely tiny dog, are you Well, I’m sure Rover isn’t there.
M: Actually, I’m headed to the shopping center later, anyway. There’s a huge sale going on. I think they’re open extra late. If I get there before you leave, maybe I’ll see you. I’m not leaving until I have some new shoes!
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
When did the speaker’s family start their traveling A.On May 1st. B.On May 5th. C.On May 6th.
How did the speaker’s family go to Shillong from Guwahati A.By car. B.By plane. C.By train.
What do we know about Shillong
The climate wasn’t good.
The transport wasn’t convenient.
There weren’t many tourist attractions.
What did the speaker’s family do at the end of their vacation
They admired the sunrise.
They visited tea gardens.
They explored thick forests.
【答案】17.B 18.A 19.C 20.A
【知识点】旅游观光
【原文】
M: The summer vacation in New Delhi begins in May 1st every year. Much before it began we started planning how to spend it. I suggested that we should go to Shillong. But my sister insisted that we see Darjeeling. My father decided that we would go to both places with one month’s stay at each place.
So, it was decided that we would be going first to Shillong and then to Darjeeling. We left the New Delhi Railway Station four days after the vacation began. It was a very long and tiring journey. The train reached Guwahati in the evening.
The next day, early in the morning we drove to Shillong. We stayed there for nearly a month in the hotel. The climate was no doubt cool and pleasant, but there were very few places of interest.
We left Shillong on June 4th. On our way to Darjeeling, we traveled by train. We saw thick forests and beautiful tea gardens. We reached Darjeeling at about noon. We took a taxi and went to a hotel where reservations had been earlier arranged by my father. One day we went to the Tiger Hills by taxi at 4 a.m. to enjoy the famous sunrise. It was a wonderful sight which we had never seen before. And that was the last day of our vacation.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Do you like doing exercise Do you want to know the benefits from the exercise Let’s learn something about exercise.
Exercise is any action that gets you moving. You can run, ride a bike, swim, jump rope or row a boat. It’s all good for you! There are three kinds of exercise. One is stretching (拉伸). You may do this in dance, yoga or at the gym. When you stretch, you keep your muscles (肌肉) bendable (可弯曲的).
Aerobic exercise (有氧运动) makes your heart beat fast. You get this kind of exercise when you walk or run.
Your heart beats fast when you swim, too. The last kind of exercise makes your muscles strong. You build strong muscles when you lift weights. When you sprint or run fast, you make your muscles strong, too.
You get exercise when you play tag and hide and seek. Leapfrog and ball games are also good to do. So go outside and have fun! If you keep on doing exercise, you will know the more exercise you do, the healthier and
happier you will be.
What happens to your muscles when you stretch
They beat fast. B.They stay bendable.
C.They break. D.They grow.
You can build strong muscles by .
sleeping B.singing
C.walking D.lifting weights
Which sentence is NOT TRUE according to the passage
When you stretch, you keep your muscles bendable.
Aerobic exercise makes your heart beat fast.
Leapfrog and ball games are not good for you to do.
You build strong muscles when you lift weights.
B
It was a sunny Saturday morning. Tom, a 17-year-old high school student, was excited about his plan for the day. He was going to meet his friends at the local park to play basketball. As he was getting ready, his mother reminded him to take his jacket as it might get cold later. But Tom, thinking it would stay warm, ignored her advice and rushed out of the house.
When he arrived at the park, his friends were already there. They started playing basketball immediately. The game was intense and everyone was having a great time. However, after a couple of hours, dark clouds began to gather and the wind picked up. Soon, it started to rain heavily. Tom and his friends quickly ran to the nearby shelter, but they were already soaked.
Tom regretted not listening to his mother. He was shivering with cold and his teeth were chattering. His friends tried to warm him up, but it didn't seem to help much. Just then, Tom's mother showed up with a warm blanket and a cup of hot chocolate. She had seen the change in the weather and guessed that the boys might be in trouble. Tom felt both embarrassed and grateful. He realized that sometimes parents' advice, even if it seems unnecessary at first, can be very valuable.
After the rain stopped, Tom and his friends decided to go home. Tom thanked his mother again and promised to listen to her more carefully in the future. As he walked home, he thought about how this experience had taught him a lesson about being more responsible and considering the consequences of his actions.
What was Tom going to do on Saturday morning
Go shopping with his mother. B.Meet his friends to play basketball. C.Study at the library. D.Watch a movie with his friends.
Why did Tom ignore his mother's advice
He thought it was unnecessary. B.He was in a hurry to meet his friends. C.He didn't like the jacket. D.He believed it wouldn't get cold.
How did Tom feel when his mother showed up
Angry and annoyed. B.Embarrassed and grateful.
C.Surprised and excited. D.Sad and disappointed.
What lesson did Tom learn from this experience
The importance of friendship.
The value of listening to parents.
How to take care of himself in bad weather.
The need to be more careful when playing sports.
C
Oct. 23rd is the beginning of Shuangjiang or Frost’s Descent in English, the 18th of 24 solar terms(节气)in the Chinese lunar calendar. It refers to the time when frost(霜)starts to fall across China, or “the dews(露水)were frozen into frost” because of the coldness, as recorded in ancient Chinese books.
By the time of Shuangjiang, most of the harvesting work is already completed in northern China, and farmers are now able to enjoy a period of rest. But in the south the harvest is still on the go. Farmers have to take home the sweet potatoes before they are destroyed by the coming frost. After a year of farming, it is the time to plow the fields and prepare the soil for next year both south and north.
Autumn might be the most colorful season China with the leaves turning from golden yellow to red. Hiking has become popular since the ancient times as people can enjoy the special autumnal scenery. Du Mu, a well-known poet from the Tang Dynasty wrote the beautiful scenery in a poem: “I stopped the coach as charmed by the maple woods, Frosted autumn leaves out shine February flowers in redness.”
The Double Ninth Festival also falls during the season, a festival for the elders. Going hiking in the highlands is part of the celebrations practiced by the ancient Chinese people.
“Keeping warm” becomes a most important thing at this time of the year as the weather is getting colder. Persimmon(柿子)is the favored fruit in many areas. The Chinese believe that persimmons could not only keep off the coldness, but strengthen the muscles and bones. Also, chicken or mutton soup is believed to be good for the sleep and advised for the diet.
Shuangjiang brings the frost and freezing wind, and autumn has come to an end. But for most Chinese, it is not necessarily a sad time because in winter, they are able to have different but equally beautiful scenery.
Shuangjiang is the of the twenty-four solar terms.
A. 10th B. 15th C. 18th D. 20th
What is the main idea of the 5th paragraph
Tell the differences of the harvest in China’s south and north.
Explain why Shuangjiang gets its name.
Advise some activities to enjoy the colorful season.
Introduce the ways to stay warm before the coming of winter.
Which of the following statement about Shuangjiang is TRUE according to the text
People believe eating persimmons in Shuangjiang can help get rid of coldness.
Shuangjiang is the best time for people hoping lose weight to take exercises.
Farmers in the south of China can enjoy a great rest during Shuangjiang.
Shuangjiang is the end of summer and the beginning of autumn of a year.
What’s the best title of the passage
What Causes Frost’s Descent B. Time to Say Goodbye to Autumn
C. Enjoy the Beautiful Autumn D. Prepare for a Good Harvest
【答案】28. C 29. D 30. A 31. B
【知识点】说明文
【导语】作者通过这篇文章主要向我们描述了中国农历 24 节气中的第十八节气霜降的时间,风俗等。
细节理解题。根据文章第一段“Oct. 23rd is the beginning of Shuangjiang or Frost’s Descent in English, the 18th of 24 solar terms(节气)in the Chinese lunar calendar.(10 月 23 日是霜降的开始,是中国农历 24 节气中的第 18 个节气。)”可知,霜降是二十四节气中的第十八个节气。故选 C。
主旨大意题。根据本段第一句““Keeping warm” becomes a most important thing at this time of the year as the weather is getting colder.(保暖成了一年中这个时节最重要的事情,因为天气正在转凉)”以及下文的提到的吃柿子、喝鸡汤以及羊肉汤保暖,可知本段主要介绍了一些在冬季来临前保暖的方法。故选 D 项。
细节理解题。根据第五段的“The Chinese believe that persimmons could not only keep off the coldness, but strengthen the muscles and bones.(中国人相信柿子不仅能御寒,还能强身健骨。)”可知,人们相信在霜降吃柿子可以驱寒。故选 A 项。
主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其最后一段的“Shuangjiang brings the frost and freezing wind, and autumn has come to an end. But for most Chinese, it is not necessarily a sad time because in winter, they are able to have different but equally beautiful scenery.(霜降带来了霜和刺骨的寒风,秋天已经到了尽头。但,对于大多数中国人来说,这也不是一个悲伤的时节,因为在冬天,他们可以欣赏到等同漂亮的不同美景)”可知,本
文主要讲述霜降的到来意味着秋天的结束和冬天的到来。在这个重要的节气,人们忙着收成,忙着为冬天
做准备。由此可知“对秋天说再见的时刻”可以作为本文标题。故选 B 项。
D
A computer programme can identify breast cancer from routine scans with greater accuracy than human experts, researchers said in what they hoped could prove a breakthrough in the fight against the global killer.
Breast cancer is one of the most common cancers in women, with more than 2 million new diagnoses (诊断) last year alone.
Regular screening is vital in detecting the earliest signs of the disease in patients who show no obvious symptoms. In Britain, women over 50 are advised to get a mammogram (X 线照片) every three years, the results of which are analyzed by two independent experts. But interpreting the scans leaves room for error, and a small percentage of all mammograms either return a false positive-misdiagnosing a healthy’ patient as having cancer-or false negative-missing the disease as it spreads.
Now researchers at Google Health have trained an artificial intelligence model to detect cancer in breast scans from thousands of women in Britain and the United States. The images had already been reviewed by doctors in real life but unlike in a clinical setting, the machine had no patient history to inform its diagnoses. The team found that their AI model could predict breast cancer from the scans with a greater accuracy than human expert doctors.
Further, the AI showed a reduction in the percentage of cases where cancer was incorrectly identified — 5.7 percent in the US and 1.2 percent in Britain, respectively. It also reduced the percentage of missed diagnoses by 9.4 percent among US patients and by 2.7percent in Britain.
“The earlier you identify a breast cancer the better it is for the patient,” Dominic King, UK lead at Google Health, told AFP. “We think about this technology in a way that supports and enables an expert, or a patient finally, to get the best outcome from whatever diagnostics they’ve had.”
What do researchers hope the computer programme could prove to be in the fight against breast cancer
A new treatment method B. A breakthrough
C. A replacement for human experts D. A way to reduce scan costs
What is the disadvantage of a mammogram
It must be programmed on a computer. B. Its results may be misread by doctors.
C. It can’t find the earliest symptoms. D. It can only apply to women over 50.
What is known about AI in detecting breast cancer
It won’t face the patient to get information.
It doesn’t need a mammogram to diagnose.
It can’t predict more correctly than humans.
It doesn’t give false positive or false negative.
What is Dominic King’s attitude to the AI model
A. Positive. B. Doubtful. C. Unconcerned. D. Conservative.
【答案】32.B 33.B 34.A 35.A
【知识点】新闻报道
【导语】研究显示,一款人工智能程序在乳腺癌常规扫描识别中的准确性超过人类专家,有望为这一女性高发癌症的防治带来突破性进展。文章围绕该技术的优势、现有筛查手段的局限及应用前景展开,展现了人工智能在医疗诊断领域的潜力。
细节理解题。根据第一段“A computer programme can identify breast cancer from routine scans with greater accuracy than human experts, researchers said in what they hoped could prove a breakthrough in the fight against the global killer.(研究人员称,一种计算机程序可以通过常规扫描识别出乳腺癌,其准确性比人类专家更高。他们希望这一发现能在与全球杀手的斗争中取得突破)”可知,研究人员希望该程序能成为对抗乳腺癌的突破。故选 B。
细节理解题。根据第三段“In Britain, women over 50 are advised to get a mammogram (X 线照片) every
three years, the results of which are analyzed by two independent experts. But interpreting the scans leaves room for error, and a small percentage of all mammograms either return a false positive-misdiagnosing a healthy’ patient as having cancer-or false negative-missing the disease as it spreads.(在英国,建议 50 岁以上的女性每三年做一次乳房 X 光检查,检查结果由两位独立专家进行分析。但对扫描结果的解读也会留下错误的空间,而且所有乳房 X 光检查中有一小部分要么是假阳性——将健康的病人误诊为癌症——要么是假阴性——在疾病扩散时漏诊)”可知,专家分析影像检查的结果时容易出错。故选 B。
细节理解题。根据第四段“The images had already been reviewed by doctors in real life but unlike in a clinical setting, the machine had no patient history to inform its diagnoses.(这些图像已经在现实生活中被医生检查过,但与临床环境不同的是,这台机器没有病人的病史来提供诊断信息)”可知,人工智能机器只是从扫描的影像中去发现癌症,但是不像在门诊看病,AI 不会面对病人。故选 A。
推理判断题。根据最后一段“We think about this technology in a way that supports and enables an expert, or a patient finally, to get the best outcome from whatever diagnostics they’ve had.(我们认为这项技术能够支持专家或患者最终从他们所做的任何诊断中获得最佳结果)”可知,Dominic King 认为这个技术让专家和病人获得最好的结果,所以他的态度是积极的。故选 A。
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The following tips will make your friend cheer up. Try one or more of the suggestions below, and hopefully your friend will be happy again in no time.
36. If your friend is angry about a situation at work, help him see the positive side of things. Listen
to his problem before reacting (回应). But try to help him by asking questions such as “What things can you do to make the situation better ” or “What’s been happening at work lately that has been good ”
Send him a card or postcard. Not many people get handwritten notes any more. It’s so rare (稀少的), in fact, that it’s certain to put a smile on his face. Drop a note in the mail to him. 37.
Build up his self-esteem (自尊). Everyone needs to hear they are smart, strong, and beautiful sometimes.
38 , as they can help him build confidence and self-esteem. Try to make your praise unique to the person, so he
knows you truly mean what you say.
Try out new things together. True happiness is partly about the adventure. It may mean you may need to step outside of what’s comfortable and try something new. 39. If you want your friends to be happy, encourage
them to try new things with you.
Bring him one of his favorite drinks or foods. 40. Maybe he can’t live without an afternoon coffee,
or maybe he has a special love for black forest cake. Surprise him by bringing one of them to him when you know he’s having a difficult day.
Encourage your friend
Help him to see the positive side
You know what your friend likes
In turn, discover new things you love
Don’t be afraid to tell your friend these things F.Similarly, your happiness will affect your friends G.If you include one with a funny card, that’s better
你的朋友对工作中的某件事很生气,帮助她看到事情积极的一面。在做出反应之前先听听她的问题。但试着帮助她问一些问题,比如,“你能做些什么来改善情况?”或者“最近工作上发生了什么好事?”)”可知,本段主要说明的是帮助朋友看到事情积极的一面,B 选项“Help her to see the positive side(帮助她看到积极的一面)”概括了本段主要内容,可作为主题句。故选 B。
根据第三段的主题句“Send her a card or postcard.(给她寄张卡片或明信片。)”与空前一句“Drop a note in the mail to her.(给她寄封信。)”判断,本段建议给朋友写封邮件或者寄张明信片,因此推断空格处要说她寄卡片
相关的内容,G 项“If you include one with a funny card, that’s better(如果你附上一张有趣的卡片,那就更好了)”,符合语境,承接上文,呼应主题。故选 G。
根据该空后的“as they can help her build confidence and self-esteem(因为它们可以帮助她建立自信和自尊)”判断,空格处要说到一些帮助她建立自信和自尊的事情,E 项“Don’t be afraid to tell your friend these things(不要害怕告诉你的朋友这些事)”提到要告诉朋友一些事情,其中的“these things”指代前面提到的有关“they are smart, strong, and beautiful”的事情,而告诉朋友这些事情能帮助她建立自信和自尊,与下文构成因果关系。故选 E。
根据主题句 Try out new things together.(一起尝试新事物)和空后的“If you want your friends to be happy, encourage them to try new things with you.(如果你想让你的朋友开心,鼓励他们和你一起尝试新事物。)”判断,本段建议和朋友一起尝试新事物,因此空格处应该提到新事物,D 项“In turn, discover new things you love(反 过来,发现你喜欢的新事物)”提到要发现新事物,其中的“new things”和空后的“new things”相一致,因此 D
选项符合语境。故选 D。
根据空前的主题句“Bring her one of her favorite treats.(给她带一个她最喜欢的食物。)”与空后一句“Maybe she can’t live without an afternoon coffee, or maybe she has a special love for black forest cake.(也许她离不开下 午的咖啡,也许她对黑森林蛋糕情有独钟。)”判断,本段建议给朋友带一些她最喜欢的美食,故 C 项“You know what your friend likes(你知道你朋友喜欢什么)”说到了你知道朋友喜欢什么,承上启下,呼应主题,引出下文朋友可能喜欢的食物。故选 C。
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Julia, a 27-year-old TikTok user from Chicago, has been making dresses that her grandmother designed at fashion school to share on the platform.
According to Julia, her grandma, Georgie, went to fashion school in the 1940s and dreamed of being a fashion designer, but 41 before completing her studies because she needed to 42 some sick
family members.
One day in 2021, when Julia was visiting her grandma, 43 old sketches (草图) of dresses that
Georgie designed when she was a teenager, she thought they were 44 .
“I knew my grandma was 45 , but these are really much better than what I was 46 in my
head. And she mentioned that when she died, she wanted them to get 47 at her funeral,” she said.
“But,” Julia added. “I just thought, why wait until she’s 48 ”
Then Julia posted a video displaying some of her grandma’s 49 on TikTok, which became her
first post on the platform to spread quickly and widely, receiving 2.7 million views.
50 mostly old pieces of material left over from her grandmother’s own collection of cloth, Julia
has now made four designs, trying to stick to a 51 of under $300 per gown (长礼服).
Julia thinks viewers have been 52 by her story of intergenerational bonding.
“Lots of old people say they love seeing someone younger 53 something from their generation,”
she said, adding, “And then younger people, who maybe don’t have the best 54 with their
grandparents, or lost their grandparents, say seeing my videos 55 them of their grandparents.”
41.A.broke down B.got over C.dropped out D.turned up
42.A.nurse B.guide C.tolerate D.rescue
43.A.ignoring B.scanning C.assuming D.negotiating
44.A.plain B.fantastic C.primitive D.abstract
45.A.aged B.concerned C.disciplined D.talented
46.A.picturing B.understanding C.sharing D.planning
47.A.directed B.displayed C.divided D.dismissed
48.A.normal B.optimistic C.dead D.wild
49.A.certificates B.essay C.drafts D.products
50.A.Throwing B.Using C.Checking D.Producing
51.A.schedule B.duration C.foundation D.budget
52.A.fascinated B.disturbed C.confused D.cheated
53.A.abuse B.appreciate C.accelerate D.assess
54.A.promise B.welfare C.relationship D.network
55.A.warns B.informs C.convinces D.reminds
【答案】
41.C 42.A 43.B 44.B 45.D 46.A 47.B 48.C 49.C 50.B 51
.D 52.A 53.B 54.C 55.D
【知识点】家人和亲人 、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了朱莉娅把自己祖母年轻时设计的裙子草图上传到 TikTok,引起关注和共鸣的故事。
考查动词短语辨析。句意:据朱莉娅说,她的祖母乔治在 20 世纪 40 年代上了时装学校,梦想成为一 名时装设计师,但在完成学业之前就辍学了,因为她需要照顾一些生病的家庭成员。A. broke down 破裂,毁坏;B. got over 克服,恢复;C. dropped out 退出,辍学;D. turned up 出现。根据下文“she needed to 2 some sick family members.”可推知,祖母乔治需要照顾生病的家庭成员,所以辍学了。故选 C 项。 42.考查动词词义辨析。句意:据朱莉娅说,她的祖母乔治在 20 世纪 40 年代上了时装学校,梦想成为一名时装设计师,但在完成学业之前就辍学了,因为她需要照顾一些生病的家庭成员。A. nurse 照料;B. guide带领;C. tolerate 容忍;D. rescue 救援。根据下文“sick family members”可知,是照料病人。故选 A 项。 43.考查动词词义辨析。句意:2021 年的一天,当朱莉娅去看望她的奶奶乔治时,她翻阅了乔治十几岁时设计的裙子草图,她觉得它们太棒了。A. ignoring 忽略;B. scanning 翻阅;C. assuming 假定;D. negotiating谈判。根据下文“she thought they were 4 ”和“but these are really much better than what I was 6 in my head.”可知,朱莉娅翻阅了奶奶设计的裙子草图,才能作出评价。故选 B 项。
考查形容词词义辨析。句意:2021 年的一天,当朱莉娅去看望她的奶奶乔治时,她翻阅了乔治十几岁 时设计的裙子草图,她觉得它们太棒了。A. plain 朴素的;B. fantastic 极好的;C. primitive 原始的;D. abstract抽象的。根据下文“but these are really much better than what I was 6 in my head.”可知,朱莉娅认为奶奶的作品好极了。故选 B 项。
考查形容词词义辨析。句意:我知道我奶奶很有才华,但这些真的比我脑海中想象的要好得多。A. aged年老的;B. concerned 关心的;C. disciplined 有纪律的;D. talented 有天赋的。根据上文“According to Julia, her grandma, Georgie, went to fashion school in the 1940s and dreamed of being a fashion designer”可知,朱莉娅对奶奶的过往有所了解,结合下文“but these are really much better than what I was 6 in my head.”可推知,朱莉娅之前就知道奶奶有天赋,只是现在这些草图刷新了她的认知。故选 D 项。
考查动词词义辨析。句意:我知道我奶奶很有才华,但这些真的比我脑海中想象的要好得多。A. picturing想象;B. understanding 理解;C. sharing 分享;D. planning 计划。根据下文“in my head”可知,这是朱莉娅脑子里想象的事情。故选 A 项。
考查动词词义辨析。句意:她还提到,她死后,希望它们能在她的葬礼上展出。A. directed 指导;B. displayed
展示;C. divided 分割;D. dismissed 解散。根据下文“I just thought, why wait until she’s 8 ”和“Then Julia posted
a video displaying some of her grandma’s 9 on TikTok”可知,朱莉娅提前完成了奶奶的愿望:展示她的作品; display 是原词复现。故选 B 项。
考查形容词词义辨析。句意:我只是想,为什么要等到她死了 A. normal 正常的;B. optimistic 乐观的;
C. dead 死亡的;D. wild 野生的。根据上文“And she mentioned that when she died”可知,奶奶打算在自己的葬礼展出自己的作品,但朱莉娅不愿意等到奶奶去世的那一天。故选 C 项。 49.考查名词词义辨析。句意:然后,朱莉娅在 TikTok 上发布了一段视频,展示了她奶奶的一些草图,这是她在该平台上发布的第一个快速广泛传播的帖子,获得了 270 万次观看。A. certificates 证书;B. essay 文章;C. drafts 草图;D. products 产品。根据上文“old sketches (草图) of dresses”可知,朱莉娅提前在 TikTok 上展示奶奶的裙子草图。故选 C 项。 50.考查动词词义辨析。句意:朱莉娅现在已经设计了四款婚纱,主要是用祖母自己收藏的旧布料,她试
图将每件礼服的预算控制在 300 美元以下。A. Throwing 投掷;B. Using 使用;C. Checking 检查;D. Producing生产。根据下文“old pieces of material”和“Julia has now made four designs”可知,朱莉娅用旧布料制作礼服。 故选 B 项。 51.考查名词词义辨析。句意:朱莉娅现在已经设计了四款婚纱,主要是用祖母自己收藏的旧布料,她试图将每件礼服的预算控制在 300 美元以下。A. schedule 时间表;B. duration 持续时间;C. foundation 基础;
D. budget 预算。根据下文“under $300”可知,朱莉娅要控制的是预算。故选 D 项。
考查动词词义辨析。句意:朱莉娅认为观众被她的代际关系故事所吸引。A. fascinated 深深吸引,迷住;
B. disturbed 打扰;C. confused 使迷惑;D. cheated 欺骗。根据上文“viewers”可推知,朱莉娅的观众被她讲述的故事所吸引。故选 A 项。
考查动词词义辨析。句意:许多老年人说,他们喜欢看到年轻人欣赏他们这一代的东西。A. abuse 滥用;
B. appreciate 欣赏;C. accelerate 加速;D. assess 评估。结合常识和上文“love”可推知,老人也希望自己的东西能得到欣赏。故选 B 项。 54.考查名词词义辨析。句意:然后年轻人,可能和他们的祖父母关系不是很好,或者失去了祖父母,他们说看到我的视频让他们想起了他们的祖父母。A. promise 承诺;B. welfare 福利;C. relationship 关系;D. network 网络。根据下文“with their grandparents”可推知,这里说的是与祖父母的关系。故选 C 项。 55.考查动词词义辨析。句意:然后年轻人,可能和他们的祖父母关系不是很好,或者失去了祖父母,他
们说看到我的视频让他们想起了他们的祖父母。A. warns 警告;B. informs 通知;C. convinces 说服;D. reminds
使想起。根据上文“lost their grandparents”可知,朱莉娅的视频让失去祖父母的年轻人想起祖父母。故选 D
项。
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
Xiangyang’s ancient city wall, standing along the Han River, 56 (consider) one of the best-preserved city walls in China. With a history 57 (date) back over 700 years, this impressive structure was first built during the Song Dynasty and later expanded in the Ming Dynasty.
The wall 58 (measure) about 7.6 kilometers in length and 8 to 11 meters in height. What makes its construction truly remarkable is the double-layer design — an outer shell of hard bricks protecting an inner core of earth. Along its length, there are six strategically placed main gates, each equipped 59 watchtowers in ancient times. The builders used 60 (create) techniques, including using materials made from a 61 (mix) of lime and glutinous rice.
In history, the wall played an important role in protecting 62 city against Mongol attacks. The most famous battle occurred between 1267 and 1273 AD, 63 the wall survived a six-year siege (围攻).
Today, the wall attracts many visitors to walk along its top and admire the view. At night, when the wall is lit up, it creates an amazing sight against the dark sky. The local government has invested(投资) 64 (heavy) in preserving this important part of China’s cultural heritage for future generations 65 (appreciate).
【答案】
56.is considered 57.dating 58.measures 59.with 60.creative 61.mixture 62.the
63.when 64.heavily 65.to appreciate
【知识点】文化保护、中国文化与节日
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了襄阳古城墙,包括它的历史、构造、历史作用以及如今的保护情况等。 56.考查动词时态、语态和主谓一致。句意:襄阳古城墙,矗立在汉江沿岸,被认为是中国保存最完好的城墙之一。分析句子结构可知,空处缺少谓语动词,此处陈述客观事实,用一般现在时,主语 Xiangyang’s ancient city wall 是单数,且与 consider 之间是被动关系,所以用一般现在时的被动语态,be 动词用 is。故填 is considered。
57.考查非谓语动词。句意:这座令人印象深刻的建筑始建于宋代,后来在明代扩建,其历史可追溯到 700多年前。分析句子结构可知,句中已有谓语动词 was built 和 was expanded,空处需填非谓语动词作后置定语,a history 和 date 之间是主谓关系,所以用现在分词形式。故填 dating。 58.考查动词时态和主谓一致。句意:城墙长约 7.6 公里,高 8 至 11 米。分析句子结构可知,空处缺少谓语动词,此处陈述客观事实,用一般现在时,主语 The wall 是单数,所以谓语动词用第三人称单数形式, measure 表示“量起来是……”时,是系动词,没有被动语态。故填 measures。
59.考查介词。句意:沿着它的长度,有六个战略性放置的大门,每个在古代都配有瞭望塔。“be equipped with”
为固定短语,意为“配备有……”,此处是过去分词短语作后置定语,所以用介词 with。故填 with。 60.考查形容词。句意:建设者使用了创造性的技术,包括使用由石灰和糯米混合制成的材料。空处修饰名词 techniques,需用形容词作定语,create 的形容词形式是 creative,意为“创造性的”。故填 creative。 61.考查名词。句意:建设者使用了创造性的技术,包括使用由石灰和糯米混合制成的材料。空处作介词 from 的宾语,且前面有不定冠词 a,所以用名词单数形式,mix 的名词形式是 mixture,意为“混合物”。故填 mixture。 62.考查冠词。句意:在历史上,城墙在保护这座城市免受蒙古人的攻击方面发挥了重要作用。此处特指襄阳这座城市,所以用定冠词 the。故填 the。
63.考查定语从句。句意:最著名的战役发生在公元 1267 年至 1273 年之间,当时城墙在六年的围攻中幸存下来。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,先行词是 1267 and 1273 AD,在从句中作时间状语,所以用关系副词 when 引导。故填 when。 64.考查副词。句意:当地政府投入大量资金保护这一重要的中国文化遗产,供子孙后代欣赏。空处修饰动词 invested,需用副词形式,heavy 的副词形式是 heavily,意为“大量地”。故填 heavily。 65.考查非谓语动词。句意:当地政府投入大量资金保护这一重要的中国文化遗产,供子孙后代欣赏。分析句子结构可知,句中已有谓语动词 has invested,空处需填非谓语动词作目的状语,所以用动词不定式形式。故填 to appreciate。
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)
假如你是高一学生李华,你在新学校学习已近两个月,请根据下列提示,用英语给你的朋友 Jane 写封电子邮件,谈一谈你的高中生活。写作内容包括:
介绍你的学校和班级;
介绍你的同学,你最喜欢的老师;
你的作息时间。注意:
可适当增加细节,以使行文连贯;
词数 80 左右(信的格式已给出,不计入总词数) Dear Jane,
How is everything going I’ve been at Senior High School for more than a month. I’m writing down my thoughts about my new school life.
Yours, Li Hua
【答案】Dear Jane,
How is everything going I’ve been at Senior High School for more than a month. I’m writing down my thoughts about my new school life.
My new school is a well-known school with a long history. There are 50 classes, more than 300 teachers and over 3,500 students in my school. There are sixty students in my class, who are all hard-working. Our teachers are very friendly. My favorite teacher is Ms. Wang, who usually tells us something in an interesting way. We usually get up at 6: 30 and our class starts at 8: 00. I always take part in colorful after-class activities and we go to bed at ten.
Yours, Li Hua
【知识点】学校生活
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给朋友 Jane 写封电子邮件,谈一谈自己的高中生活。
【详解】1.词汇积累
著名的:well-known→famous有趣的:interesting→amusing开始:start→begin
参加:take part in→join in
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:My new school is a well-known school with a long history.
拓展句:My new school is a well-known school that has a long history.
【点睛】【高分句型 1】There are 50 classes, more than 300 teachers and over 3,500 students in my school.(运用了 there be 句型)
【高分句型 2】There are sixty students in my class, who are all hard-working.(运用了 who 引导的非限制性定
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In the crowded center of our school, where the chatter of students filled the air, one individual stood out — my deaf classmate, Alex. His world was a silent canvas, shaped by the gestures of sign language, a language he knew profoundly, and one that I was eager to explore. Despite the lively environment, Alex moved through his day with a quiet grace, his hands gesturing smoothly as he communicated with those who understood him. However, for many of us, his gestures were a mystery, creating an invisible barrier between him and the rest of the student body.
This barrier became strikingly apparent when I noticed how effortlessly Alex interacted with the few students and teachers fluent in sign language. With them, he was a different person — confident, expressive, and fully engaged. The transformation was remarkable; the barrier thatseemed so overwhelming with us was non-existent with them. He laughed more and participated more. It was clear that in those moments, Alex was not just surviving in a silent world but thriving in a language that allowed him to be his true self.
I remember the first time I saw him struggle to communicate with us. We were in the cafeteria, and Alex was trying to explain something important. His eyes were searching for understanding, his hands tracing patterns in the air that were lost on us. The frustration on his face was evident, and the helplessness we all felt was equally disheartening. Simple tasks, like asking for directions or participating in group discussions, became significant challenges for Alex. He often had to rely on written notes or the limited knowledge of sign language that a few of our classmates possessed.
These daily struggles were a constant reminder of the communication barrier that existed. It was during one particularly difficult group project that the reality hit me hard. Alex had brilliant ideas, but conveying them was a painstaking process. His eyes would light up with enthusiasm, only to fade with disappointment when we couldn’t understand his signs.
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式作答。
Paragraph 1:
At that moment, I realized that we should do something.
Paragraph 2:
It was time for another group project and we were ready.
【答案】Paragraph 1
At that moment, I realized that we should do something. I made a proposal that we learn sign language together. To my delight, many of them showed great enthusiasm, eager to bridge the gap and help Alex feel more included. We formed a small group and started meeting after school to practice. Together, we shared resources, supported each other and celebrated every bit of progress we made. With each passing day, our sense of achievement and pride as a team grew, and we couldn’t wait to use our new skills to make a difference.
Paragraph2
It was time for another group project and we were ready. As we gathered around the table, we greeted Alex with simple gestures we had just learned. At the sight of sign language, Alex’s face lit up with astonishment and joy. With our joined efforts, we could understand each other easily and we communicated smoothly in the whole process. The pride we felt in breaking down the invisible barrier was immeasurable, and the happiness in Alex’s eyes made every effort worthwhile. That day, we realized we not just understood a language, but also created a space where everyone felt valued and heard.
【知识点】学校生活、个人经历
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了“我”的同学 Alex 是聋哑人,他在学校因手语交流障碍,与同学们存在隔阂。在一次小组项目中,他想法虽好,却因沟通困难而难以表达。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句“在那一刻,我意识到我们应该做点什么” 可知,第一段应描写“我”提出具体行动,即大家一起学习手语,并且详细描述学习过程中的具体做法和大家的热情。
②由第二段首句“又到了做小组项目的时候,我们准备好了”可知,第二段应描写再次进行小组项目时,大家

展开更多......

收起↑

资源预览