资源简介 2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(人教版 2019)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上"注意事项"的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.55。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Where will the woman go today To the zoo. B. To the office. C. To the wildlife park.What will the speakers do tomorrow Join in the basketball game. B. Buy tickets for the game. C. Watch the basketball game.How does the woman feel about English writing It's uninteresting. B. It's useful. C. It's difficult.Why does the man want the apartment outside the city It's cheaper. B. It's larger. C. It's more convenient.What are the speakers mainly talking about A health club. B. A fitness instructor. C. A running machine.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。What is the man's job A fireman. B. A businessman. C. A policeman.What does the girl like best Sweets. B. Biscuits. C. Dresses.听下面一段对话,回答第 8 至第 9 题。Who will the woman bring to the party Jane. B. Edward. C. Ted.Why will the woman arrive early To play games. B. To offer help. C. To make dessert.听下面一段对话,回答第 10 至第 12 题。What is the relationship between the speakers Sister and brother. B. Teacher and student. C. Employer and employee.When did the woman see Bobby's parents Yesterday. B. Last Monday. C. Last Friday.What is the woman planning to do Punish Bobby. B. Praise Bobby. C. Talk with Bobby.听下面一段对话,回答第 13 至第 16 题。What did Carol's mother study at college Finance. B. History. C. Literature.Who will pay for Carol's mother's education in Stanford University Carol's father. B. The university. C. Carol.What does Carol suggest the man do Work hard. B. Find a part-time job. C. Help with the housework.What does Carol ask the man to do Return a book. B. Clean her bedroom. C. Borrow a book.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。When did the speaker set up the organisation In 2011. B. In 2013. C. In 2015.What led the speaker to set up the organisation Money. B. Confidence. C. Interest.Where did the speaker get the $100 From a contest. B. From the government. C. From a friend.What will the speaker plan to do next Create a food bank. B. Collect more letters. C. Enter a contest.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AFor years, experts have pointed out that Carbon capture and storage (CCS) has been primarily used to pump more oil out of the earth, using a process known as enhanced oil recovery (EOR). Burning that oil emits far more carbon dioxide (CO ) than what is captured, and therefore CCS doesn't represent a viable (可实施的) solution to tackle climate change, critics argue.Below is a review of the climate impact of 4 large-scale CCS projects around the world.Terrell Natural Gas Processing Plant ("Val Verde")Storage method: Enhanced oil recovery in the Permian Basin.What they said would happen: More crude oil would be extracted using injected CO .What actually happened: It worked. Val Verde's success served as a replicable model enabling the oil industry to pump more oil while claiming to be helping the climate.Sleipner and Sn hvit ProjectsStorage methods: Geologic storage in the North Sea.What they said would happen: Often cited as evidence that the oil industry has already perfected carbon capture and storage techniques.What actually happened: Studies suggest the projects' CO storage modeling is faulty, stressing concerns thatCO behavior remains highly unpredictable.Gorgon ProjectStorage methods: Geologic storage in Barro Island, Western Australia, Australia.What they said would happen: A flagship plant to store CO produced by drilling for offshore gas.What actually happened: Project started years after drilling began; plagued (困扰) by technical problems thatmeant it captured less than a quarter of what was promised.Boundary DamStorage method: Enhanced oil recovery in the Weyburn oil field (90 percent), geologic storage (10 percent). What they said would happen: A world-leading "clean coal" facility.What actually happened: Consistent failure to hit capture targets; captured CO used to pump more oil.What major concern arose about Sleipner and Sn hvit Projects Proven perfected CCS techniques. B.Unreliable CO storage modeling. C.Primarily used CO for oil extraction. D.Faced unexpected shutdowns.Why did Gorgon fail expectations It started late and had technical problems.It was never properly constructed.It stored excessive CO emissions.It focused only on coal sources.What is common problem for most projects A.Effectively reduced carbon emissions. B.Suffered from high operational costs.C.Operated only for a limited time.D.Boosted fossil fuels causing more pollution.BLet's take a look at this year's Ig Nobel PrizeThe Ig Nobel Prize, made to "honor achievements that first make people laugh, and then make them think", is a humorous version of the Nobel Prize. This year, 10 new winners stood head and shoulders above thousands of other nominees (候选人). Let's take a look at their bizarre (奇异的) scientific achievements.Zombie spidersSpiders move their legs through a hydraulic (液压的) system in their bodies. The brain controls the blood to flow into the legs so that the legs can reach out and contract (收缩). That's why you see a spider curl up (蜷缩) its legs after dying. Based on this, Te Faye Yap and her team from Rice University in the US turned a dead spider intoa robot. By controlling air pressure inside the body, the zombie spider can grasp and move things on a small scale.This zombie (僵尸) spider robot won the mechanical engineering prize at the Ig Nobel.The Stanford smart toiletSeung-min Park from Stanford University received the public health prize for developing a smart toilet. It recognizes users by reading their anal print (肛纹). It checks the color of users' urine (尿液) and records the urine's release speed and volume. It also checks poo through a model using deep learning. The winner said the smart toilet might contribute to disease screening, diagnosis (诊断) and monitoring.Jamais vuThe literature prize goes to Chris Moulin and his team for studying how people feel when they repeat a word many times. If you repeat a simple word like "the" tens of times, you might find the word becomes unfamiliar and strange. This phenomenon is called jamais vu, a fleeting (短暂的) feeling of unfamiliarity with things we have seen before. Moulin's team conducted an experiment with students from the University of Leeds, UK. They required thestudents to repeat a word many times. Some participants felt that the word lost its meaning. Some said they suddenly felt unfamiliar with the word. Two-thirds of participants reported this phenomenon after repeating it 30 times.What do we know about the zombie spider robot It moves when a person touches it.It is made from a real spider body.Its movements are controlled by blood pressure.hydraulic system was put in its body.What might be one of the functions of the smart toilet Measuring body temperature. B.Identifying users by their toilet use. C.Detecting potential diseases.D.Improving users' bathroom habits.What is the main focus of Moulin and his team's research The impact of word repetition on memory.The effects of memory loss on word recognition.College students' strategies for word memorization. D.Emotional responses to unfamiliar words.Which of the following best describes the phenomenon called "jamais vu" A.A sudden loss of memory.B.A sense of familiarity with new experiences. C.Memory improvement due to repetition.D.A brief feeling of unfamiliarity with familiar things.CThe idea that too much screen time and digital dependence might harm our cognitive abilities — often called "digital dementia (痴呆)" — has been debated since psychiatrist Manfred Spitzer coined the term in 2012. Critics argue that outsourcing memory (like relying on smartphones for contact details) and passive media consumption,such as endless scrolling, could weaken mental sharpness. But is this really true, especially for older adults who have witnessed the digital revolution firsthand A major 2024 study published in Nature Human Behaviour analyzed data from over 411,000 adults aged 50 and above. Surprisingly, it found that regular use of computers, smartphones, and the Internet was associated with a 58% lower risk of cognitive decline — a stronger protective effect than even physical exercise or maintaining healthy blood pressure.This doesn't mean technology directly prevents dementia, but it suggests that staying digitally engaged may help keep the brain active. Learning new apps, resolving tech issues, and even online socializing could function like mental workouts, strengthening cognitive resilience (恢复力). In fact, technology aids instead of harming because it offers mental stimulation, enhances social connection, and boosts independence via problem-solving.'While this study is a relief, not all tech use is equal in its effects. Passive activities, like binge watching TV, may not offer the same benefits as interactive tasks, such as video calls or online learning. Additionally, too much screen time in younger people has been linked to attention problems and poor sleep — which could have long-term effects.As AI and brain-computer interfaces advance, older adults may gain even more tools to support cognition, from memory aids to virtual social companions. However, balance remains key. The best approach Use technology actively — learn, connect, and problem-solve — rather than just consume.For now, older adults shouldn't fear "digital dementia." Instead, thoughtful tech use might be one of the best ways to keep their minds sharp in the digital age.What does the 2024 study reveal about "digital dementia" compared with the popular idea It draws a contrary conclusion.It agrees with Manfred Spitzer' theory.It only occurs in older adults.It equals the effect of physical workouts.Why can active digital use reduce the risk of cognitive decline It can prolong our life.It can activate our brain.It can solve tricky issues.It can enhance our ability.What does paragraph 4 mainly talk about Reliability of the new study. B.Negative effects on the young. C.Downsides of passive tech use. D.Contrast between two tech uses.What does the author suggest the elderly do in the last two paragraphs Relieve their fear quickly.Get more tools to sharpen cognition.Consume technology simply.Make considered use of modern tech.DThe Internet has changed the way we communicate. In the past, people used to send letters or make phone calls to stay in touch with others. Now, with social media platforms like Facebook, Twitter, and Instagram, people can connect with friends and family from all over the world instantly.Social media allows people to share photos, videos, and updates about their lives. It's a great way to stay informed about what's happening with the people we care about. "I can see what my cousin is doing in Australia even though we haven't seen each other in years," said Maria Garcia, a regular social media user.However, social media also has its drawbacks. Some people spend too much time on social media and neglect their real-life relationships. They may also compare themselves to others and feel insecure. "I sometimes feel bad when I see my friends posting about their perfect lives," said John Smith.It's important to use social media in moderation. We should remember that what people post on social media is often a highlight reel of their lives, not the full picture. "Social media can be a great tool, but it's not a replacement for face-to-face communication," said Dr. James Wilson, a psychologist.How has the Internet changed the way we communicate It has made communication slower.It has made it harder to connect with people.It has allowed instant communication with people worldwide.It has replaced all other forms of communication.What can people do on social media Only send letters.Share photos, videos, and updates.Make phone calls.Meet people in person.What is a drawback of social media It allows people to stay in touch with friends.It can make people spend too much time online.It helps people feel more secure.It provides a full picture of people's lives.What does Dr. James Wilson suggest Using social media as much as possible. B.Avoiding social media completely.C.Using social media in moderation.D.Replacing face-to-face communication with social media.第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Taking care of pet fish is a big responsibility, so you have to learn all about it before bringing them home!36 Freshwater fish are the best fish to start with. But some species of fish don't get along withothers, so you'll need to do some research before you make decisions about what to buy and how many to buy.Next, you need to make sure you have the necessary supplies that your fish will need. Get a fish tank big enough for the fish you plan to keep. You can put the tank on a dresser. 37 Fish tanks need a light tohelp fish distinguish between day and night, an air pump and filter (过滤器) to keep the water clean, as well as a heater and thermometer to maintain a comfortable water temperature. Many people also like to get decorations for their tanks!Now that you have your supplies, you'll need to set up your aquarium. Put the tank on the stand, close enough to an outlet (电源插座). Wash any decorations you plan to put in the tank. 38 Then, heat up the water tothe temperature your fish will need. Follow the instructions on the filter and air pump to get them in your tank. Make sure your light is ready to go, too! 39You're ready to bring your fish home! Once fish are in the tank, you have to watch them closely to make sure they don't get sick. Feed them in small amounts a few times a day. 40 Remember to change the waterweekly, and more frequently in the first few weeks.A.Save up your money if you'd like decorations. B.Alternatively, you might need to get a fish tank stand.C.You'll be able to take care of a more complicated pet later on.D.Too much extra food will worsen water quality and harm your fish. E.First, decide the species of fish and the number of the fish you want to get.F.Fill the bottom of the tank with the clean decorations, then fill the tank with water. G.Some people use a timer for their lights to avoid turning them on and off each day.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I've always had a passion for animals but my parents worked long hours, so I was just 41 a parrot athome. He was kept in a cage and couldn't fly 42 , and often fell behind the oven when we let him out.I think I've been destined to 43 the strays (流浪宠物). I went with a friend to a farm to buy her dogand there was a tiny poor sheepdog. I bought her on the 44 .I got my first kitten from a charity, to offer the dog 45 while I was working. They loved each other.My dog was 16 when she died, and she ended up being a security 46 to eight skinny adopted catsthrough the years.One day in 2023, my son rang to tell me there was a white rabbit on the road. We 47 it with the aidof sweeping brushes and buckets. I advertised him, but no one 48 him. Alan, another adopted dog, likedour rescue Siamese cat Po, and they were 49 . Not long after, my friend Jane sent me a(n) 50to rehome an ancient Siamese cat who hadn't much sight. "You know what you want," she said. We couldn't51 a huge and fluffy one. He got around clicking like sonar (声呐) and always 52 his way to ourlaps.We said it would be enough to keep these animals. Then a friend asked me to 53 details of a chowmutt found wandering as a stray. We went to see her — just to look. My heart was 54 . But I couldn't stopthinking about her. Someone was lined up to see her and I rang the shelter in 55 . Yes, she's now part ofthe family.41.A.boasted B.arranged C.allowed D.shown42.A.silently B.properly C.directly D.deliberately43.A.take in B.take on C.quest for D.adapt to44.A.horizon B.whole C.spot D.way45.A.company B.safety C.compassion D.freedom46.A.vest B.blanket C.helmet D.towel47.A.played B.cleaned C.kidnapped D.caught48.A.defended B.purchased C.hired D.claimed49.A.uneasy. B.intolerable C.inseparable D.unaware50.A.warning B.protest C.enquiry D.appeal51.A.bury B.resist C.liberate D.control52.A.felt B.made C.inched D.squeezed53.A.spread B.shorten C.polish D.explain54.A.worn-out B.wide-open C.highly-sensitive D.sealed-off55.A.innocence B.surprise C.panic D.doubt第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Yuan Longping, known as the "father of hybrid rice", devoted his life to 56 (work) the land. He57 (convince) that hybrid rice could solve the food shortage problem. Through intense effort, he 58(develop) hybrid rice, which enabled farmers 59 (boost) yields greatly.Organic farming, which avoids 60 (use) chemicals, is another important approach. Farmers usenatural waste 61 fertiliser and change crops every year to keep the soil 62 (rich). However, itis challenging for organic farming 63 (meet) the high demand for food. 64 (find) a balancebetween chemical and organic farming is crucial for 65 (sustain) agriculture.第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)很多同学认为现在已经是信息时代,没有必要浪费时间背诵古汉语诗词。请以"Reasons for Learning Chinese Classical Poetry"为题写一篇短文向学校英语报投稿。要点包括: 1.为什么要学习古诗词;2.说明学习古诗词的意义和好处。注意:词数为 80 左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Reasons for Learning Chinese Classical Poetry第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Every child hopes for gifts for Christmas. But it seemed that my family didn't have enough money to buy me the bike that I'd wanted for Christmas. After supper was over on Christmas eve, I sat at the table, feeling sorry for myself.It was cold outside. Soon Dad came back. "Come on, Eric," he said. "Put on warm clothes. It's cold out tonight." I was really upset then. Not only was I not getting the bike for Christmas, but now Dad was dragging me out in the cold. But anyway, I got up and followed him.Outside, in front of the house, our old truck was ready. The cold was already biting at me. Dad went into the woodshed (柴房) and came out with an armload of wood. "Dad," I asked, "what are you doing " He said, "I passed by Ms. Black's house today. She is a single mother of three kids. Her eldest son, 8-year-old Robert, was out diggingaround in the woodpile trying to find a few chips. He was just wearing an old thin shirt, trembling with cold. They're out of wood, Eric." That was all he said and then he turned and went back into the room for a big ham. He handed them to me and told me to put them in the truck and wait. When he returned, he was carrying a bag of something in his hand. "What's in the bag " I asked. "Coats. They're out of warm clothes. I got the children a little candy too. It just wouldn't be Christmas without a little candy."We drove two miles to Ms. Black's house. We stopped at the gate and unloaded the wood, then we took the other things to the door. Ms. Black opened the door and let us in. The room felt cold. Such a small fire could hardlygive off any heat at all. So Dad asked me to add more wood to the fire.注意:续写词数应为 150 左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I soon made the fire burn brighter and everyone's spirits rose high.On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for.2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(人教版 2019)全解全析(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上"注意事项"的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.55。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Where will the woman go today To the zoo. B. To the office. C. To the wildlife park.【答案】C【原文】W: Do you mind if I borrow your car today, Grandpa I don't have to work today, so I'm going to take the children to the wildlife park.M: Be my guest.What will the speakers do tomorrow Join in the basketball game. B. Buy tickets for the game. C. Watch the basketball game.【答案】C【原文】M: Helen, it's me, Jack.W: Hi, Jack. What's new M: Nothing special. I'm calling to remind you of the basketball game tomorrow. I have got two tickets. W: Thank you.I will be there on time.How does the woman feel about English writing It's uninteresting. B. It's useful. C. It's difficult.【答案】B【原文】W: Do you mean to tell me you are not interested in English writing M: That's right. I think it's difficult and of little use.W: I can't agree with you. English writing is one of the basic skills and it is very important to learn it well. Besides, it's not so hard if you can put more efforts.Why does the man want the apartment outside the city It's cheaper. B. It's larger. C. It's more convenient.【答案】B【原文】W: I think we should buy the downtown apartment. Imagine living next to a shopping mall! M: The one outside the city has more space, though.W: It's certainly cheap, but do you want to spend three hours getting to work every day M: No, I don't.What are the speakers mainly talking about A health club. B. A fitness instructor. C. A running machine.【答案】A【原文】W: Have you been to that new health club yet M: Yeah. I tried the running machine last week. It was great and there was a personal fitness instructor for each member. That's the best service offered by a health club I've ever known.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。What is the man's job A fireman. B. A businessman. C. A policeman.What does the girl like best Sweets. B. Biscuits. C. Dresses.【答案】6.B 7.A【原文】W: When I grow up, I want to be a businesswoman, just like you. M: Why, sweetie W: Because I want to have a shop with all the things I like. Then I never have to buy anything! I can just take whatever lwant.M: That sounds like a great idea, darling. What kind of things will you have in your shop W: Sweets, of course. You know they are my favourite things. And I will have biscuits, puppies, nice dresses and bicycles.M: Why bicycles You need only one bicycle, don't you W: I want to have bicycles for all my friends, too!听下面一段对话,回答第 8 至第 9 题。Who will the woman bring to the party Jane. B. Edward. C. Ted.Why will the woman arrive early To play games. B. To offer help. C. To make dessert.【答案】8.A 9.B【原文】M: Hey, Lisa. This weekend we're having a birthday party for Ted. I'd like you to come. W: Oh, Edward. I'd love to. When is it M: 7 o'clock this Saturday at my house. We are going to order a pizza, play some games and watch a video. W: It sounds fun. But I promised to go out with Jane on Saturday night.M: Well, why don't you bring her along W: Really That would be great. Oh, I can take some dessert.M: Ted would enjoy it. I'd also need to make some decorations. Would you like to come in advance and help me W: Sure.听下面一段对话,回答第 10 至第 12 题。What is the relationship between the speakers Sister and brother. B. Teacher and student. C. Employer and employee.When did the woman see Bobby's parents Yesterday. B. Last Monday. C. Last Friday.What is the woman planning to do Punish Bobby. B. Praise Bobby. C. Talk with Bobby.【答案】10.B 11.A 12.C【原文】W: Have you handed in your exercise book, Bobby M: I'm sorry, I have not, Mrs Green. I've already finished the exercise, but I can't find my exercise book anywhere now.W: Really I don't understand why you are always forgetting to hand in your exercise book. You are lying. M: Mrs. Green, but it is true this time.W: I'm really angry with you. If you don't tell me the truth, I'll have to ring up your parents after class. M: Please don't. My parents have gone to Mexico for their holidays last Friday.W: I don't believe you. It was yesterday that I saw your parents in the supermarket. You are very clever, but you never spend your time doing your maths exercises, Sit down, please, I want to talk with you.听下面一段对话,回答第 13 至第 16 题。What did Carol's mother study at college Finance. B. History. C. Literature.Who will pay for Carol's mother's education in Stanford University Carol's father. B. The university. C. Carol.What does Carol suggest the man do Work hard. B. Find a part-time job. C. Help with the housework.What does Carol ask the man to do Return a book. B. Clean her bedroom. C. Borrow a book.【答案】13.A 14.B 15.C 16.A【原文】M: Carol, there's good news. Mum will go back to school!W: Wow. I'm so glad to hear that. She majored in finance at college. But I know she has always been interested in history and literature.M: That's it. She has been accepted into Stanford University as a graduate student to study archaeology. Moreover, she has won a full scholarship and doesn't need to worry about tuition fees.W: I'm afraid Mum couldn't handle household chores and study at the same time. Look, the house is in a mess, especially your bedroom. You ought to help with the housework.M: Indeed, But I have to go to the library to do my part-time work now. W: Well, I will help you do the cleaning this time.M: Thanks. Carol.W: By the way, could you help me return this book M: Of course.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。When did the speaker set up the organisation In 2011. B. In 2013. C. In 2015.What led the speaker to set up the organisation Money. B. Confidence. C. Interest.Where did the speaker get the $100 From a contest. B. From the government. C. From a friend.What will the speaker plan to do next Create a food bank. B. Collect more letters. C. Enter a contest.【答案】17.B 18.C 19.A 20.A【原文】Old people have worked hard all their life and should be shown appreciation and kindness. This idea of appreciating the elderly stayed in my head and I decided it was time to start up an organisation to help them. So, in 2013, two years after I entered Orange High School, I founded an organisation called Love for the Elderly. My interest in writing led me to create the organisation, where people from all across the globe send letters filled with kindness and joy. I then send these letters to senior centres and nursing homes all across the country. Up to now, I have collected over 1,000 letters, and the response has been truly unforgettable.This past month, I had the opportunity to receive $100 as the prize I won in a contest. This money has been ofgreat help for my organisation, for we don't get much money from the government. Next, I plan to set up a food bank for old people in my city.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AFor years, experts have pointed out that Carbon capture and storage (CCS) has been primarily used to pump more oil out of the earth, using a process known as enhanced oil recovery (EOR). Burning that oil emits far more carbon dioxide (CO ) than what is captured, and therefore CCS doesn't represent a viable (可实施的) solution to tackle climate change, critics argue.Below is a review of the climate impact of 4 large-scale CCS projects around the world.Terrell Natural Gas Processing Plant ("Val Verde")Storage method: Enhanced oil recovery in the Permian Basin.What they said would happen: More crude oil would be extracted using injected CO .What actually happened: It worked. Val Verde's success served as a replicable model enabling the oil industry to pump more oil while claiming to be helping the climate.Sleipner and Sn hvit ProjectsStorage methods: Geologic storage in the North Sea.What they said would happen: Often cited as evidence that the oil industry has already perfected carbon capture and storage techniques.What actually happened: Studies suggest the projects' CO storage modeling is faulty, stressing concerns thatCO behavior remains highly unpredictable.Gorgon ProjectStorage methods: Geologic storage in Barro Island, Western Australia, Australia.What they said would happen: A flagship plant to store CO produced by drilling for offshore gas.What actually happened: Project started years after drilling began; plagued (困扰) by technical problems that meant it captured less than a quarter of what was promised.Boundary DamStorage method: Enhanced oil recovery in the Weyburn oil field (90 percent), geologic storage (10 percent). What they said would happen: A world-leading "clean coal" facility.What actually happened: Consistent failure to hit capture targets; captured CO used to pump more oil.What major concern arose about Sleipner and Sn hvit Projects Proven perfected CCS techniques. B.Unreliable CO storage modeling. C.Primarily used CO for oil extraction. D.Faced unexpected shutdowns.Why did Gorgon fail expectations It started late and had technical problems.It was never properly constructed.It stored excessive CO emissions.It focused only on coal sources.What is common problem for most projects A.Effectively reduced carbon emissions. B.Suffered from high operational costs.C.Operated only for a limited time.D.Boosted fossil fuels causing more pollution.【参考答案】21.B 22.A 23.D【语篇解读】这是一篇应用文。文章通过分析全球四个大型 CCS 项目案例,揭示了其因主要用于增强石油开采(EOR)导致实际排放量远超捕获量、技术不达标及存储模型不可靠等问题,指出 CCS 并非有效的气候解决方案。【详情解析】细节理解题。根据 Sleipner and Sn hvit Projects 部分中的"What actually happened: Studies suggest the projects' CO storage modeling is faulty, stressing concerns that CO behavior remains highly unpredictable.(实际情况是:研究表明,这些项目的二氧化碳储存模型存在缺陷,这加剧了人们的担忧 —— 二氧化碳的活动仍然极难预测。)"可知,针对 Sleipner and Sn hvit 项目的重大担忧是:二氧化碳封存模型存在缺陷,导致其实际封存行为的高度不可预测性。故选 B。细节理解题。根据 Gorgon Project 部分中的"What actually happened: Project started years after drilling began; plagued (困扰) by technical problems that meant it captured less than a quarter of what was promised.(实际 情况:项目在钻井开始几年后开始;受到技术问题的困扰,这意味着它只实现了承诺的四分之一。)"可知,Gorgon 项目因启动延迟且遭遇技术问题而未达预期。故选 A。推理判断题。根据 Terrell Natural Gas Processing Plant ("Val Verde")部分中的"What actually happened: It worked. Val Verde's success served as a replicable model enabling the oil industry to pump more oil while claiming to be helping the climate.(实际情况:它奏效了。Val Verde 的成功是一个可复制的模式,使石油行业能够在声称有助于气候的同时泵送更多的石油。)"可知,该项目成功了,使得石油行业能够开采更多石油。根据 Gorgon Project 部分中的内容可知,海上天然气钻探产生了很多污染。根据 Boundary Dam 部分中的 "What actually happened: Consistent failure to hit capture targets; captured CO used to pump more oil.(实际情况:持续未能击中捕获目标;捕获 CO 用于泵送更多的油。)"可知,捕获的 CO 被用于开采更多石油。再结合 第一段内容可推知,大多数项目的共同问题是化石燃料使用增加导致更多污染。故选 D。BLet's take a look at this year's Ig Nobel PrizeThe Ig Nobel Prize, made to "honor achievements that first make people laugh, and then make them think", is a humorous version of the Nobel Prize. This year, 10 new winners stood head and shoulders above thousands of other nominees (候选人). Let's take a look at their bizarre (奇异的) scientific achievements.Zombie spidersSpiders move their legs through a hydraulic (液压的) system in their bodies. The brain controls the blood to flow into the legs so that the legs can reach out and contract (收缩). That's why you see a spider curl up (蜷缩) its legs after dying. Based on this, Te Faye Yap and her team from Rice University in the US turned a dead spider intoa robot. By controlling air pressure inside the body, the zombie spider can grasp and move things on a small scale. This zombie (僵尸) spider robot won the mechanical engineering prize at the Ig Nobel.The Stanford smart toiletSeung-min Park from Stanford University received the public health prize for developing a smart toilet. It recognizes users by reading their anal print (肛纹). It checks the color of users' urine (尿液) and records the urine's release speed and volume. It also checks poo through a model using deep learning. The winner said the smart toilet might contribute to disease screening, diagnosis (诊断) and monitoring.Jamais vuThe literature prize goes to Chris Moulin and his team for studying how people feel when they repeat a word many times. If you repeat a simple word like "the" tens of times, you might find the word becomes unfamiliar and strange. This phenomenon is called jamais vu, a fleeting (短暂的) feeling of unfamiliarity with things we have seen before. Moulin's team conducted an experiment with students from the University of Leeds, UK. They required thestudents to repeat a word many times. Some participants felt that the word lost its meaning. Some said they suddenly felt unfamiliar with the word. Two-thirds of participants reported this phenomenon after repeating it 30 times.What do we know about the zombie spider robot It moves when a person touches it.It is made from a real spider body.Its movements are controlled by blood pressure.hydraulic system was put in its body.What might be one of the functions of the smart toilet Measuring body temperature. B.Identifying users by their toilet use. C.Detecting potential diseases.D.Improving users' bathroom habits.What is the main focus of Moulin and his team's research The impact of word repetition on memory.The effects of memory loss on word recognition.College students' strategies for word memorization. D.Emotional responses to unfamiliar words.Which of the following best describes the phenomenon called "jamais vu" A.A sudden loss of memory.B.A sense of familiarity with new experiences. C.Memory improvement due to repetition.D.A brief feeling of unfamiliarity with familiar things.【参考答案】24.B 25.C 26.A 27.D【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍了今年搞笑诺贝尔奖的部分获奖成果,包括将死蜘蛛变成机器人的机械工程奖成果、能检测疾病的斯坦福智能马桶的公共卫生奖成果,以及研究重复单词引发陌生感现象的文学奖成果,这些成果既有趣又引人思考。【详情解析】细节理解题。根据第二段中的"Based on this, Te Faye Yap and her team from Rice University in the US turned a dead spider into a robot.(基于此,美国莱斯大学的叶德菲及其团队将一只死蜘蛛变成了一个机器人)"可知,僵尸蜘蛛机器人是由真正的蜘蛛身体制成的,故选 B 项。细节理解题。根据第三段中的"The winner said the smart toilet might contribute to disease screening, diagnosis (诊断) and monitoring.(获奖者表示,这种智能马桶可能有助于疾病筛查、诊断和监测)"可知,智能马桶的功能之一可能是检测潜在疾病,故选 C 项。推理判断题。根据第四段中的"The literature prize goes to Chris Moulin and his team for studying how people feel when they repeat a word many times.(文学奖授予克里斯·莫林及其团队,他们研究人们多次重复一个单词时的感受)" 以及"Some participants felt that the word lost its meaning. Some said they suddenly felt unfamiliar with the word.(一些参与者觉得这个词失去了意义。一些人说他们突然对这个词感到陌生)"可知,莫林及其团队的研究主要关注单词重复对记忆(表现为对单词熟悉度的变化)的影响,故选 A 项。27 . 细节理解题。根据第四段中的"This phenomenon is called jamais vu, a fleeting ( 短暂的) feeling of unfamiliarity with things we have seen before.(这种现象被称为 jamais vu,即对我们以前见过的事物有一种短暂的陌生感)"可知,D 选项"对熟悉事物的一种短暂陌生感"正确描述了"jamais vu"现象。故选 D 项。CThe idea that too much screen time and digital dependence might harm our cognitive abilities — often called "digital dementia (痴呆)" — has been debated since psychiatrist Manfred Spitzer coined the term in 2012. Critics argue that outsourcing memory (like relying on smartphones for contact details) and passive media consumption,such as endless scrolling, could weaken mental sharpness. But is this really true, especially for older adults who have witnessed the digital revolution firsthand A major 2024 study published in Nature Human Behaviour analyzed data from over 411,000 adults aged 50 and above. Surprisingly, it found that regular use of computers, smartphones, and the Internet was associated with a 58% lower risk of cognitive decline — a stronger protective effect than even physical exercise or maintaining healthy blood pressure.This doesn't mean technology directly prevents dementia, but it suggests that staying digitally engaged may help keep the brain active. Learning new apps, resolving tech issues, and even online socializing could function like mental workouts, strengthening cognitive resilience (恢复力). In fact, technology aids instead of harming because it offers mental stimulation, enhances social connection, and boosts independence via problem-solving.'While this study is a relief, not all tech use is equal in its effects. Passive activities, like binge watching TV, may not offer the same benefits as interactive tasks, such as video calls or online learning. Additionally, too muchscreen time in younger people has been linked to attention problems and poor sleep — which could have long-term effects.As AI and brain-computer interfaces advance, older adults may gain even more tools to support cognition, from memory aids to virtual social companions. However, balance remains key. The best approach Use technology actively — learn, connect, and problem-solve — rather than just consume.For now, older adults shouldn't fear "digital dementia." Instead, thoughtful tech use might be one of the best ways to keep their minds sharp in the digital age.What does the 2024 study reveal about "digital dementia" compared with the popular idea It draws a contrary conclusion.It agrees with Manfred Spitzer' theory.It only occurs in older adults.It equals the effect of physical workouts.Why can active digital use reduce the risk of cognitive decline It can prolong our life.It can activate our brain.It can solve tricky issues.It can enhance our ability.What does paragraph 4 mainly talk about Reliability of the new study. B.Negative effects on the young. C.Downsides of passive tech use. D.Contrast between two tech uses.What does the author suggest the elderly do in the last two paragraphs Relieve their fear quickly.Get more tools to sharpen cognition.Consume technology simply.Make considered use of modern tech.【参考答案】28.A 29.B 30.C 31.D【语篇解读】本文是一篇议论文。主要探讨"数字痴呆症"说法,研究表明老年人合理使用数字技术有益认知。【详情解析】细节理解题。根据第一段中的"The idea that too much screen time and digital dependence might harm our cognitive abilities — often called "digital dementia (痴呆)" — has been debated since psychiatrist Manfred Spitzer coined the term in 2012.(自精神病学家曼弗雷德·斯皮策 2012 年提出"数字痴呆症"这一术语以来,关于过多的屏幕时间和数字依赖可能损害我们认知能力的观点就一直存在争议。)"以及第二段中的"A major 2024 study published in Nature Human Behaviour analyzed data from over 411,000 adults aged 50 and above. Surprisingly, itfound that regular use of computers, smartphones, and the Internet was associated with a 58% lower risk of cognitive decline — a stronger protective effect than even physical exercise or maintaining healthy blood pressure.(2024 年发表在《自然·人类行为》上的一项重大研究分析了 41.1 万多名 50 岁及以上成年人的数据。令人惊讶的是,研究发现,经常使用电脑、智能手机和互联网与认知能力下降风险降低 58%相关——这种保护作用甚至比体育锻炼或保持健康血压更强。)"可知,2024 年的研究与普遍认为的"数字痴呆症"观点结论相反。故选 A 项。细节理解题。根据第三段中的"This doesn't mean technology directly prevents dementia, but it suggests that staying digitally engaged may help keep the brain active. Learning new apps, resolving tech issues, and even online socializing could function like mental workouts, strengthening cognitive resilience (恢复力).(这并不意味着技术 能直接预防痴呆症,但它表明,保持数字参与可能有助于保持大脑活跃。学习新应用程序、解决技术问题,甚至在线社交都可以像脑力锻炼一样,增强认知恢复力。)"可知,积极使用数字技术能降低认知能力下降风险是因为它能激活我们的大脑。故选 B 项。主旨大意题。根据第四段中的"While this study is a relief, not all tech use is equal in its effects. Passive activities, like binge watching TV, may not offer the same benefits as interactive tasks, such as video calls or online learning.(虽然这项研究让人松了一口气,但并非所有的技术使用都有相同的效果。被动活动,比如疯狂看电视,可能不会提供与互动任务相同的好处,如视频通话或在线学习。)"可知,第四段主要讲的是被动使用技术的缺点。故选 C 项。细节理解题。根据倒数第二段中的"However, balance remains key. The best approach Use technologyactively — learn, connect, and problem-solve — rather than just consume.(然而,平衡仍然是关键。最好的方法是什么?积极使用技术——学习、联系和解决问题——而不仅仅是消费。)"以及最后一段中的"For now, older adults shouldn't fear "digital dementia." Instead, thoughtful tech use might be one of the best ways to keep their minds sharp in the digital age.(目前,老年人不应该害怕"数字痴呆症"。相反,在数字时代,深思熟虑地使用技术可能是保持思维敏锐的最佳方式之一。)"可知,作者建议老年人合理使用现代技术。故选 D 项。DThe Internet has changed the way we communicate. In the past, people used to send letters or make phone calls to stay in touch with others. Now, with social media platforms like Facebook, Twitter, and Instagram, people can connect with friends and family from all over the world instantly.Social media allows people to share photos, videos, and updates about their lives. It's a great way to stay informed about what's happening with the people we care about. "I can see what my cousin is doing in Australia even though we haven't seen each other in years," said Maria Garcia, a regular social media user.However, social media also has its drawbacks. Some people spend too much time on social media and neglect their real-life relationships. They may also compare themselves to others and feel insecure. "I sometimes feel bad when I see my friends posting about their perfect lives," said John Smith.It's important to use social media in moderation. We should remember that what people post on social media is often a highlight reel of their lives, not the full picture. "Social media can be a great tool, but it's not a replacement for face-to-face communication," said Dr. James Wilson, a psychologist.How has the Internet changed the way we communicate It has made communication slower.It has made it harder to connect with people.It has allowed instant communication with people worldwide.It has replaced all other forms of communication.What can people do on social media Only send letters.Share photos, videos, and updates.Make phone calls.Meet people in person.What is a drawback of social media It allows people to stay in touch with friends.It can make people spend too much time online.It helps people feel more secure.It provides a full picture of people's lives.What does Dr. James Wilson suggest Using social media as much as possible.voiding social media completely. C.Using social media in moderation.D.Replacing face-to-face communication with social media.【参考答案】32.C 33.B 34.B 35.C【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍了互联网对人们交流方式的改变,以及社交媒体带来的好处与弊端,强调了应适度使用社交媒体。【详情解析】细节理解题。根据第一段"The Internet has changed the way we communicate. In the past, people used to send letters or make phone calls to stay in touch with others. Now, with social media platforms like Facebook, Twitter, and Instagram, people can connect with friends and family from all over the world instantly. (互联网改变了我们的交流方式。过去,人们常常通过写信或打电话与他人保持联系。如今,借助像脸书、推特和照片墙这样的社交媒体平台,人们可以即刻与世界各地的亲朋好友取得联系。)"可知,互联网让人们可以即时与世界各地的人交流。故选 C 项。细节理解题。根据第二段中"Social media allows people to share photos, videos, and updates about their lives. (社交媒体允许人们分享照片、视频和他们的生活动态。)"可知,人们在社交媒体上可以分享照片、视频和生活动态。故选 B 项。细节理解题。根据第三段中"However, social media also has its drawbacks. Some people spend too much time on social media and neglect their real-life relationships. (然而,社交媒体也有其缺点。有些人花太多时间在社交媒体上,忽视了他们的现实关系。)"可知,社交媒体的缺点之一是会让人们花太多时间上网。故选 B 项。 35.细节理解题。根据最后一段中"It's important to use social media in moderation. (适度使用社交媒体很重要。)"以及 Dr. James Wilson 所说的"Social media can be a great tool, but it's not a replacement for face-to-face communication (社交媒体可能是一个很好的工具,但它不能替代面对面的交流)"可知,Dr. James Wilson 建议适度使用社交媒体。故选 C 项。第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Taking care of pet fish is a big responsibility, so you have to learn all about it before bringing them home!36 Freshwater fish are the best fish to start with. But some species of fish don't get along withothers, so you'll need to do some research before you make decisions about what to buy and how many to buy.Next, you need to make sure you have the necessary supplies that your fish will need. Get a fish tank big enough for the fish you plan to keep. You can put the tank on a dresser. 37 Fish tanks need a light tohelp fish distinguish between day and night, an air pump and filter (过滤器) to keep the water clean, as well as aheater and thermometer to maintain a comfortable water temperature. Many people also like to get decorations for their tanks!Now that you have your supplies, you'll need to set up your aquarium. Put the tank on the stand, close enough to an outlet (电源插座). Wash any decorations you plan to put in the tank. 38 Then, heat up the water tothe temperature your fish will need. Follow the instructions on the filter and air pump to get them in your tank.Make sure your light is ready to go, too! 39You're ready to bring your fish home! Once fish are in the tank, you have to watch them closely to make sure they don't get sick. Feed them in small amounts a few times a day. 40 Remember to change the waterweekly, and more frequently in the first few weeks.Save up your money if you'd like decorations. B.Alternatively, you might need to get a fish tank stand.You'll be able to take care of a more complicated pet later on.Too much extra food will worsen water quality and harm your fish. E.First, decide the species of fish and the number of the fish you want to get.F.Fill the bottom of the tank with the clean decorations, then fill the tank with water. G.Some people use a timer for their lights to avoid turning them on and off each day.【参考答案】36.E 37.B 38.F 39.G 40.D【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了饲养宠物鱼前的准备工作以及养鱼过程中的注意事项。【详情解析】根据后文"But some species of fish don't get along with others, so you'll need to do some research before you make decisions about what to buy and how many to buy. (但是有些种类的鱼不能和其他鱼相处,所以你在决定买什么鱼和买多少鱼之前需要做些研究)"可知,此处强调养鱼前需要先做研究,了解鱼的相关信息。E 选项 "First, decide the species of fish and the number of the fish you want to get. (首先,决定你想养的鱼的种类和数量)"符合语境,与后文构成因果关系,因为要决定养什么鱼和养多少,所以需要先做研究。故选 E。根据前文"Next, you need to make sure you have the necessary supplies that your fish will need. Get a fish tankbig enough for the fish you plan to keep. You can put the tank on a dresser. (接下来,你需要确保你有养鱼所需的必要用品。准备一个足够大的鱼缸来养你计划养的鱼。你可以把鱼缸放在梳妆台上)"可知,此处讲述养鱼需要准备鱼缸等用品,B 选项"Alternatively, you might need to get a fish tank stand. (或者,你可能需要一个鱼缸架)"符合语境,进一步说明放置鱼缸可能需要鱼缸架,与前文内容相关。故选 B。根据前文"Now that you have your supplies, you'll need to set up your aquarium. Put the tank on the stand, close enough to an outlet (电源插座). Wash any decorations you plan to put in the tank. (现在你有了用品,你需要设置你的水族箱。把鱼缸放在架子上,离电源插座足够近。清洗你打算放在鱼缸里的任何装饰品)"以及后文 "Then, heat up the water to the temperature your fish will need. (然后,把水加热到鱼需要的温度)"可知,此处讲述设置水族箱的步骤,F 选项"Fill the bottom of the tank with the clean decorations, then fill the tank with water. (把干净的装饰品铺在鱼缸底部,然后把鱼缸装满水)"符合语境,承接前文清洗装饰品,接着说明把装饰品放入鱼缸并装满水,然后加热到鱼需要的温度,与后文逻辑连贯。故选 F。根据前文"Make sure your light is ready to go, too!(确保你的灯也能正常工作!)"可知,此处讲述鱼缸灯的相关内容,G 选项"Some people use a timer for their lights to avoid turning them on and off each day. (有些人使用定时器来控制灯的开关,以避免每天都要开关灯)"符合语境,进一步说明关于鱼缸灯的使用方法,与前文内容相关。故选 G。根据前文"Once fish are in the tank, you have to watch them closely to make sure they don't get sick. Feed them in small amounts a few times a day. (一旦鱼进了鱼缸,你必须密切观察它们,确保它们不会生病。每天少量喂食几次)"可知,此处讲述养鱼过程中的喂食注意事项,D 选项"Too much extra food will worsen water quality and harm your fish. (过多的食物会恶化水质,伤害你的鱼)"符合语境,进一步说明喂食过多食物的危害,与前文内容相关。故选 D。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I've always had a passion for animals but my parents worked long hours, so I was just 41 a parrot athome. He was kept in a cage and couldn't fly 42 , and often fell behind the oven when we let him out.I think I've been destined to 43 the strays (流浪宠物). I went with a friend to a farm to buy her dogand there was a tiny poor sheepdog. I bought her on the 44 .I got my first kitten from a charity, to offer the dog 45 while I was working. They loved each other.My dog was 16 when she died, and she ended up being a security 46 to eight skinny adopted catsthrough the years.One day in 2023, my son rang to tell me there was a white rabbit on the road. We 47 it with the aidof sweeping brushes and buckets. I advertised him, but no one 48 him. Alan, another adopted dog, likedour rescue Siamese cat Po, and they were 49 . Not long after, my friend Jane sent me a(n) 50to rehome an ancient Siamese cat who hadn't much sight. "You know what you want," she said. We couldn't51 a huge and fluffy one. He got around clicking like sonar (声呐) and always 52 his way to ourlaps.We said it would be enough to keep these animals. Then a friend asked me to 53 details of a chowmutt found wandering as a stray. We went to see her — just to look. My heart was 54 . But I couldn't stopthinking about her. Someone was lined up to see her and I rang the shelter in 55 . Yes, she's now part ofthe family.41.A.boasted B.arranged C.allowed D.shown42.A.silently B.properly C.directly D.deliberately43.A.take in B.take on C.quest for D.adapt to44.A.horizon B.whole C.spot D.way45.A.company B.safety C.compassion D.freedom46.A.vest B.blanket C.helmet D.towel47.A.played B.cleaned C.kidnapped D.caught48.A.defended B.purchased C.hired D.claimed49.A.uneasy. B.intolerable C.inseparable D.unaware50.A.warning B.protest C.enquiry D.appeal51.A.bury B.resist C.liberate D.control52.A.felt B.made C.inched D.squeezed53.A.spread B.shorten C.polish D.explain54.A.worn-out B.wide-open C.highly-sensitive D.sealed-off55.A.innocence B.surprise C.panic D.doubt【参考答案】41.C 42.B 43.A 44.C 45.A 46.B 47.D 48.D 49.C 50.D51.B 52.B 53.A 54.D 55.C【语篇解读】这是一篇记叙文。本文讲述了作者从小因父母工作繁忙,只被允许养一只鹦鹉;后来逐渐开始救助流浪动物,并与这些动物建立了深厚感情,救助行为也成为生活的一部分。【详情解析】考查动词词义辨析。句意:我一直很喜欢动物,但父母工作时间很长,所以家里只允许我养一只鹦鹉。A. boasted 夸耀;B. arranged 安排;C. allowed 允许;D. shown 展示。根据上文"but my parents worked long hours"和下文"He was kept in a cage and couldn't fly"可知,父母工作忙所以作者只被允许养鹦鹉。故选 C。考查副词词义辨析。句意:它被关在笼子里,不能正常飞行,我们放它出来时,它还经常掉到烤箱后面。A. silently 安静地;B. properly 正常地;适当地;C. directly 直接地;D. deliberately 故意地。根据"He was kept in a cage and couldn't fly"可知,鹦鹉长期被关在笼子里,飞行能力受影响,因此是不能正常飞行。故选 B。 43.考查动词短语辨析。句意:我觉得我注定要收留流浪宠物。A. take in 收留,接纳;B. take on 承担,呈现;C. quest for 寻找;D. adapt to 适应。根据"the strays"和第四段提到作者收养了多种流浪动物,可知作者认为自己注定要收养流浪宠物。故选 A。考查名词词义辨析。句意:我当场就买下了它。A. horizon 视野;B. whole 整体;C. spot 地点,现场;D. way 方式。根据"I went with a friend to a farm to buy her dog and there was a tiny poor sheepdog. I bought her "推知,作者当场买下了可怜的小牧羊犬。on the spot"当场"。故选 C。考查名词词义辨析。句意:我从慈善机构领养了第一只小猫,以便我工作时能给狗作伴。A. company 陪伴;B. safety 安全;C. compassion 同情;D. freedom 自由。根据"while I was working. "推知,作者工作时,小猫可以陪伴狗,避免狗孤单。故选 A。考查名词词义辨析。句意:我的狗 16 岁时去世了,这些年来,它最终成了 8 只被收养的瘦小猫的"安全毯"。A. vest 背心;B. blanket 毯子(比喻"安全感来源");C. helmet 头盔;D. towel 毛巾。根据"she ended up being a security"可知,牧羊犬为被收养的 8 只小猫提供了安全感,security blanket 是固定搭配,原指"儿童用来获得安全感的毯子",此处比喻狗给小猫带来安全感符合语境。故选 B。考查动词词义辨析。句意:我们用扫帚和水桶帮忙把它抓住了。A. played 玩耍;B. cleaned 清洁;C. kidnapped 绑架;D. caught 抓住。根据"with the aid of sweeping brushes and buckets"可知,此处是指用工具抓住了兔子。故选 D。考查动词词义辨析。句意:我发布了认领启事,但没人认领它。A. defended 保卫;B. purchased 购买;C. hired 雇佣;D. claimed 认领。根据"I advertised him"和表示转折的 but 可知,作者为兔子找主人,但没人认领。故选 D。考查形容词词义辨析。句意:另一只被收养的狗艾伦喜欢我们救助的暹罗猫波,它们形影不离。A. uneasy不安的;B. intolerable 无法忍受的;C. inseparable 形影不离的;D. unaware 未察觉的。根据"Alan, another adopted dog, liked our rescue Siamese cat Po"可知,狗和猫关系好,形影不离。故选 C。考查名词词义辨析。句意:不久之后,我的朋友简给我发了一条求助信息,恳求能给一只视力不佳的 老暹罗猫找个新家。A. warning 警告;B. protest 抗议;C. enquiry 询问;D. appeal 呼吁,求助。根据"to rehome an ancient Siamese cat who hadn't much sight."可知,为流浪猫找新家是求助,朋友恳求作者收留流浪猫。故选 D。考查动词词义辨析。句意:我们无法抗拒这只又大又毛茸茸的猫。A. bury 埋葬;B. resist 抗拒;C. liberate解放;D. control 控制。根据"a huge and fluffy one" 并结合作者喜欢动物可知,作者无法抗拒收养这只猫。故选 B。考查动词词义辨析。句意:它通过像声呐一样的咔嗒声辨别方向,总能设法爬到我们的腿上。A. felt 感觉;B. made 制作;C. inched 缓慢移动;D. squeezed 挤压。根据"He got around clicking like sonar"推知,猫总能找到作者,make one's way to 意为"设法到达,前往"。故选 B。考查动词词义辨析。句意:然后一个朋友让我转发一只被发现流浪的松狮混血犬的信息。A. spread 传 播,转发;B. shorten 缩短;C. polish 润色;D. explain 解释。根据上文"We said it would be enough to keep these animals. "和"details of a chow mutt found wandering as a stray"可知,作者认为自己收养的流浪动物已经够多了,因此朋友请作者转发为流浪狗找家的信息。故选 A。考查形容词词义辨析。句意:我的心已经封闭起来(不想再收养动物)。A. worn-out 疲惫的;B. wide-open敞开的,被打动的;C. highly-sensitive 高度敏感的;D. sealed-off 封锁的。根据上文"We went to see her — just to look."可知,作者就只打算看看,并不打算收养,即内心是封闭起来的。故选 D。考查名词词义辨析。句意:已经有人排队要来看它了,我焦急地给收容所打了电话。A. innocence 天真;B. surprise 惊讶;C. panic 焦急;恐慌;D. doubt 怀疑。根据上文"But I couldn't stop thinking about her."和下文"Yes, she's now part of the family."可知,作者担心狗被别人领养,因此焦急地打电话给收容所。故选 C。第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Yuan Longping, known as the "father of hybrid rice", devoted his life to 56 (work) the land. He57 (convince) that hybrid rice could solve the food shortage problem. Through intense effort, he 58(develop) hybrid rice, which enabled farmers 59 (boost) yields greatly.Organic farming, which avoids 60 (use) chemicals, is another important approach. Farmers usenatural waste 61 fertiliser and change crops every year to keep the soil 62 (rich). However, itis challenging for organic farming 63 (meet) the high demand for food. 64 (find) a balancebetween chemical and organic farming is crucial for 65 (sustain) agriculture.【参考答案】working 57.was convinced 58.developed 59.to boost 60.using 61.as 62.rich63.to meet 64.Finding 65.sustainable【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了杂交水稻与有机农业对解决粮食问题的重要性及面临的挑战。【详情解析】考查非谓语动词。句意:被誉为"杂交水稻之父"的袁隆平,毕生致力于耕作土地。devote one's life to doing sth.为固定短语,表示"致力于做某事",其中 to 为介词,后面接动名词形式作宾语。故填 working。考查时态语态和主谓一致。句意:他相信杂交水稻可以解决粮食短缺问题。句子描述过去发生的动作,应用一般过去时,convince 与主语 He 构成被动关系,应用被动语态,主语为单数,be 用 was。故填 was convinced。考查时态。句意:通过不懈的努力,他培育出了杂交水稻,使农民能够大幅提高产量。句子描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填 developed。考查非谓语动词。句意同上。enable sb. to do sth.为固定短语,表示"使某人能够做某事"。故填 to boost。 60.考查非谓语动词。句意:有机农业是另一种重要的方法,它避免使用化学物质。avoid doing sth.为固定短语,表示"避免做某事"。故填 using。考查介词。句意:农民使用天然废物作为肥料,每年更换作物以保持土壤肥沃。use sth. as sth.为固定短语,表示"把某物用作某物",其中 as 为介词,表示"作为"。故填 as。考查形容词。句意同上。 空处应用形容词作宾语补足语,rich 本身为形容词,表示"肥沃的","keep sth.+形容词"为固定结构,表示"使某物保持某种状态"。故填 rich。考查非谓语动词。句意:然而,有机农业要满足对粮食的高需求是具有挑战性的。句中 it 为形式主语,空处应用动词不定式作真正的主语。故填 to meet。考查非谓语动词。句意:在化学农业和有机农业之间找到平衡对于可持续农业至关重要。空处在句中作主语,应使用动名词形式,位于句首首字母大写。故填 Finding。考查形容词。句意同上。空处在句中作定语修饰名词 agriculture,应用形容词 sustainable"可持续的"。故填 sustainable。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)很多同学认为现在已经是信息时代,没有必要浪费时间背诵古汉语诗词。请以"Reasons for Learning Chinese Classical Poetry"为题写一篇短文向学校英语报投稿。要点包括: 1.为什么要学习古诗词;2.说明学习古诗词的意义和好处。注意:词数为 80 左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Reasons for Learning Chinese Classical Poetry【参考范文】Reasons for Learning Chinese Classical PoetryIt makes practical sense for us to study Chinese classical poetry nowadays.First of all, it carries forward the excellent Chinese culture and strengthens our cultural confidence. Secondly, it can bring us a lot of life inspiration and philosophy. For example, facing difficulties, we will think of Lu You's "After endless mountains and rivers that leave doubt whether there is a path out, suddenly one encounters the shade of a willow, bright flowers and a lovely village." Finally, the accumulation of poetry will give others a good impression.All things considered, Chinese classical poetry is still worth learning.【语篇解读】这是一篇应用文。很多同学认为现在已经是信息时代,没有必要浪费时间背诵古汉语诗词。请以"Reasons for Learning Chinese Classical Poetry"为题写一篇短文向学校英语报投稿。【详情解析】词汇积累:弘扬:carry forward→promote 加强:strengthen→enhance灵感:inspiration→enlightenment 积累:accumulation→collection句式拓展:同义句原句:Secondly, it can bring us a lot of life inspiration and philosophy.拓展句:Secondly, a great deal of life inspiration and philosophy can be brought to us by it.【点睛】【高分句型 1】All things considered, Chinese classical poetry is still worth learning.(运用了独立主格结构)【高分句型 2】For example, facing difficulties, we will think of Lu You's "After endless mountains and rivers that leave doubt whether there is a path out, suddenly one encounters the shade of a willow, bright flowers and a lovely village."(运用了现在分词做状语)第二节(满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Every child hopes for gifts for Christmas. But it seemed that my family didn't have enough money to buy me the bike that I'd wanted for Christmas. After supper was over on Christmas eve, I sat at the table, feeling sorry for myself.It was cold outside. Soon Dad came back. "Come on, Eric," he said. "Put on warm clothes. It's cold out tonight." I was really upset then. Not only was I not getting the bike for Christmas, but now Dad was dragging me out in the cold. But anyway, I got up and followed him.Outside, in front of the house, our old truck was ready. The cold was already biting at me. Dad went into the woodshed (柴房) and came out with an armload of wood. "Dad," I asked, "what are you doing " He said, "I passed by Ms. Black's house today. She is a single mother of three kids. Her eldest son, 8-year-old Robert, was out diggingaround in the woodpile trying to find a few chips. He was just wearing an old thin shirt, trembling with cold. They're out of wood, Eric." That was all he said and then he turned and went back into the room for a big ham. He handed them to me and told me to put them in the truck and wait. When he returned, he was carrying a bag of something in his hand. "What's in the bag " I asked. "Coats. They're out of warm clothes. I got the children a little candy too. It just wouldn't be Christmas without a little candy."We drove two miles to Ms. Black's house. We stopped at the gate and unloaded the wood, then we took the other things to the door. Ms. Black opened the door and let us in. The room felt cold. Such a small fire could hardly give off any heat at all. So Dad asked me to add more wood to the fire.注意:续写词数应为 150 左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I soon made the fire burn brighter and everyone's spirits rose high.On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for.【参考范文】I soon made the fire burn brighter and everyone's spirits rose high. The room felt warm now. The kids startedgiggling when Dad handed them each a piece of candy and a coat. Ms. Black looked with a smile. "The children and I have been praying that angels would come to our help and here you come," she said with tears running down her face. Dad took each of the kids in his big arms and gave them a hug before we left. Out on the truck I felt a warmth that came from deep within and I didn't even notice the cold.On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for. It turned outthat he and Mom had finally saved enough 2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(人教版 2019)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.6。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。How did the man learn his basketball skills From his school team. B. From his brother. C. From his work team.What date is it today December 23rd. B. December 24th. C. December 25th.How does the woman feel about the meal Greatly satisfied. B. A bit dissatisfied. C. Terribly disappointed.What are the speakers mainly talking about Their health. B. The jacket. C. The weather.Why does Amber call Mike To ask a favour. B. To rent an apartment. C.To find him a roommate.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。When is the garbage can emptied usually Wednesday. B. Thursday. C. Friday.Where was the announcement posted On a website. B. On a noticeboard. C. On the newspaper.听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。How old is the car Five years. B. Ten years. C. Twenty years.Why is the woman selling the car It is in poor condition. B. It is running badly. C. It is unnecessary.What concerns the man about the car The age. B. The appearance. C. The miles it has done.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。What does the man plan to do Learn French. B. Visit China. C. Interview his neighbours.What parts of Chinese culture will the man study Food and holidays. B. Music and education. C. Language and traditions.When is the homework due In a week. B. In two weeks. C. In three weeks.听下面一段对话,回答第 14 至第 16 题。What is the probable relationship between the speakers Reporter and manager. B. Customer and salesman. C. Housewife and shopkeeper.What is the robot programmed to do Shopping and calculating. B. Repairing and guarding. C. Cleaning and washing.What does the woman think of the new home It's safe enough. B. It's too expensive. C. It's worth buying.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。Where is the speaker In a museum. B. In a forest. C. In a zoo.What animals will the listeners see the most Birds. B. Bears. C. Fish.What colour bird is the speaker's favourite Red. B. Blue. C. Black.Why is the north path closed It is too old. B. It is too high. C. It is too wet.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AWe welcome you to attend a campus visit of Harvard College. A campus visit consists of a one-hour information session with an admission ( 招生) officer and 1-2 current undergraduate students, followed by a one-hour campus tour led by a current undergraduate student. Please note that the visit schedule is typically postedone month prior to each term and you can select an available date from the calendar at the bottom of the page. There will be no on-campus information sessions and tours on Harvard College holidays, during other college closures (关闭)and on most school breaks.RegistrationRegistration for a campus visit is required. We recommend that you arrive 15-30 minutes before the scheduled visit time. You may cancel your registration at any time. We cannot receive you without registration.Group Visits/ToursVisiting parties are limited to groups of 5. For groups of 6 or more, please contact the Harvard University Visitor Center to arrange a visit.Important information for your visitPlease note that we require 21 days advance notice in order to secure ASL (American Sign Language) interpreters. We cannot provide interpreters for other languages at this current time. Those requesting the use of a wheelchair must leave a current driver's license or state ID with our Visitor Center personnel (人事部门) until the chair is returned.Most buildings are closed to the public. Public restrooms will be available in the Elizabeth Cary Agassiz House before / after the information session, and at the end of the tour at Smith Campus Center.At this time, it is not possible to store luggage or other personal property during your visit. We apologize forany inconvenience this may cause.Your registration and attendance have no connection with the admissions process if you decide to apply.What can make you fail to visit the campus Visiting in a large group. B.Coming without your state ID. C.Walking in without registration. D.Requesting using a wheelchair.How might you deal with your luggage while visiting Take it with you during the visit. B.Store it at Smith Campus Center. C.Ask the admissions officer to keep it. D.Leave it at Harvard Information Center.Where can we probably find this text In a travel journal. B.In an admission letter.C.On a university website. D.In a housing contract.BWorld of Dinosaurs takes advantage of the fact that we are now living in the golden age for dinosaur discovery and presents comprehensive information based on the latest discoveries and scientific theory, within a beautiful multimedia presentation. World of Dinosaurs includes amazing high-definition original illustrations, which along with the accompanying information create the ultimate dinosaur resources covering dinosaurs of all time, discovery, extinction, and even dinosaur ancestors still alive today.The education app World of Dinosaurs takes you to those prehistoric times in a single tap. As soon as you enter the land before time, rotate( 旋转) your device left to right to get a 360-degree view of the illustrated landscape.World of Dinosaurs is an informative, interactive tool for the next time when you're working on a project, presentation, or simply want to satisfy your dino curiosity. From the Table of Contents, tap on the Dinosaurs section and use the magnifying glass to go through an extensive A to Z list of dinosaur species. On the Discovery tab, view detailed infographics(信息图表) on fossil formation and dinosaur intelligence.The app's amazing AR experience increases users' learning experience too. Choose from five dinosaurs fromthe AR Dinosaurs tab and, in the blink of an eye, you'll find one of those massive creatures hanging out right by your desk. If your friends don't believe you, take a picture and send it to them.Prehistoric Pack is an auto-renewing subscription. Payment for Prehistoric Pack subscription will be charged to your apple ID account at the confirmation of purchase. The subscription will renew automatically unless it is canceled at least 24 hours before the end of the current period. Your account will be charged for renewal within 24hours prior to the end of the current period.What does Paragraph 1 mainly talk about The way to understand dinosaurs of all time.An app of helping comprehend our ancestors.The general introduction of World of Dinosaurs.An amazing game about exploring dinosaurs.From which part can you go through all the extensive list of dinosaur species The Table of Contents.The AR Dinosaur tab.The Prehistoric Pack.The Discovery tab.How can you pay for the subscription to Prehistoric Pack By Alipay. B.By credit card.C.In cash. D.Through Apple ID account.What is the writer's attitude towards World of Dinosaurs Negative. B.Appreciative.C.Unclear. D.Worried.CThe world's most populous continent, Africa, is facing a major challenge due to climate change. The rise in sea levels caused by global warming has led to more frequent and severe flooding along Africa's coastline, which will have destructive consequences for the continent's economic growth.According to a new report from the Africa Center for Strategic Studies, a US Department of Defense-funded think tank, once every 40 years, the century floods are expected to start happening in Africa. This will have a significant impact on the inland economies of coastal and port cities across the continent.Experts warn that the destruction to these cities' infrastructure (基础设施) and services will be disastrous. Insome areas, such as Ganvie in Benin's economic capital Cotonou, homes are built on wooden poles in a coastal lagoon (泻湖), making them highly vulnerable to flooding. Local government officials in So-Ava, where Ganvie islocated, say flooding has become increasingly worse in recent decades, destroying crops and freshwater fish and leaving residents without homes or income. Alexandra Bodo, another resident of Ganvie, says his livestock (牲畜) were lost to the flood and his house was filled with water. "We lose our houses and we have no money to rebuildthem, so the whole family sleeps in a boat," he said.Communities along the coast around estuaries and coastal lagoons like Ganvie will be the first to bear the impacts. Flooding and coastal erosion (侵蚀) will also affect Africa's ports, which play a crucial role in trade and commerce.Economists say that not enough is being done to address this issue. They argue that much more funding should be given to support the building of infrastructure and services in affected areas, particularly with regards to slowing down climate change.The stretch of West Africa's coastline from Abidjan to Lagos is set to become the world's largest cities by the end of this century, with half a billion people living there. This could have a major impact on Africa's economy and global development if it develops poorly.The rising sea levels caused by climate change in Africa are a serious threat to the continent's economic growth and stability. It is essential that urgent action is taken to reduce their effects and ensure that affected communities are supported in rebuilding their lives.According to the text, what is the reason for flooding in coastal areas of Africa The increase of rainfall.The movement of the continents.The rising sea levels caused by global warming.The development of industries and transportation.What did Alexandra Bodo lose due to flooding in Ganvie Freshwater sources. B.Government support.C.His livestock and house. D.His crops and fishing boat.The underlined word "vulnerable" in paragraph 3 most likely means .resistant B.easily harmed C.well-protected D.adaptableWhat do economists suggest to address the flooding problem in Africa Reducing international trade. B.Relocating all coastal communities. C.Building taller houses in flood-prone areas.D.Investing more in infrastructure and climate action.DSugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. It's the sugar for us to taste, and the paintingfor us to admire.Since the Warring States Period ( 战国时代), the ancient people loved sweets and developed methods of producing sugar. In the Tang Dynasty, there was huge progress in the technology of sugar making. And sugar, the precious product once only served to the emperors and princes, also went into common people's homes. With thecultural and economic (经济的) development of Song and Yuan Dynasties, people became less interested in only tasting sweetness. In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared.Sugar painting is different from normal painting. Sugar painters use syrup (糖浆) as the material, a spoon as the "paintbrush", and a smooth table as the "paper". To make syrup, they have to make sugar hot before painting. Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly. They move the spoonfull of syrup up and down, left and right. Soon a sugar painting is done.However, it's a pity that this folk art is dying recently. The sugar painting that used to be rich in shapes has become poorer and poorer because of fewer needs. What's worse, few people seem to be willing to pass on the art except those aging sugar painters.For most people, painting is a kind of art and difficult to understand. However, sugar painting has pulled the art down into people's daily lives. Through it, we may see the spiritual support of the ancient people across centuries. Now, sugar painting has been listed as an intangible cultural heritage ( 非物质文化遗产) in China. Therefore, the art should be remembered, missed and passed on.What does the underlined word "precious" in Paragraph 2 probably mean Valuable and expensive. B.Useful and cheap.C.Special but worthless. D.Simple but priceless.When did sugar painting appear In the Warring States Period. B.In the Tang Dynasty. C.In the Yuan Dynasty. D.In the Ming Dynasty.What's the writer's attitude(态度) towards today's sugar painting according to Paragraph 4 Uncaring. B.Doubtful. C.Worried. D.Unclear.Which can be a suitable title for the passage A.Exploring the Art of Sugar Painting. B.Improving the Taste of Sugar Painting. C.Effects of the Sugar Producing Technology.D.Ways to Change the Future of Sugar Painting.第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Learning a new language can be challenging, but it's also very rewarding. Here are some tips to help you learn a new language effectively.First, practice every day. 36 Even if you only have 15 minutes, spending time each daypracticing will help you make progress. Consistency is more important than studying for hours once a week.Second, immerse yourself in the language. 37 Watch movies or TV shows in the language, listento music, and try to read books or articles. This will help you get used to the sound and rhythm of the language.Third, learn vocabulary in context. 38 Instead of just memorizing lists of words, learn words insentences or phrases. This will help you remember them better and know how to use them.Fourth, speak the language as much as possible. 39 Don't be afraid of making mistakes. Practicewith native speakers if you can, or use language exchange apps to find conversation partners.Finally, set goals for yourself. 40 Whether it's learning 10 new words a week or having aconversation with a native speaker, setting goals will help you stay motivated and track your progress.It's important to learn grammar rules.Learning a new language takes time and effort.This means surrounding yourself with the language.Try to use the language in real-life situations.You can't learn a language well without practice.Decide what you want to achieve and work towards it. G.Memorizing isolated words is not very effective.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a cold winter morning. A young man was walking along the street, trying to keep warm. He noticed an old lady 41 on a bench, shivering (发抖) with cold. She was wearing an old coat that didn't seem to42 much against the freezing wind.The young man felt sorry for her. He 43 his own warm scarf and gloves and handed them to her."Here, these might help," he said 44 . The old lady looked up at him with 45 in her eyes."Thank you, young man. You're very kind," she said.As the young man turned to leave, the old lady called out to him. "Wait, I have something for you." Sheinto her bag and pulled out a small box. "It's not much, but I want you to have it." The young manthe box and opened it. Inside was a beautiful watch with a note that 48 , "A kind heartdeserves a kind reward."The young man was 49 . He hadn't expected anything in return for his small act of kindness. "Ican't accept this," he said. But the old lady 50 him to take it. "It's a gift from my husband. He wouldwant you to have it," she explained.Years later, the young man became a successful businessman. He never forgot the old lady and the 51she had taught him. He often 52 money to charity and helped those in need. He believed that kindnesswas a 53 that could be passed from one person to another.One day, he received a letter from a lawyer. It 54 that the old lady had passed away and left himall her money. She had been a wealthy woman but had chosen to live a 55 life. The young man wasdeeply moved. He realized that a small act of kindness could have a big impact on both the giver and the receiver.41.A.sitting B.standing C.lying D.running42.A.practice B.protect C.provide D.prevent43.A.took off B.put on C.gave up D.searched for44.A.angrily B.loudly C.softly D.proudly45.A.fear B.hope C.surprise D.sadness46.A.looked B.reached C.turned D.fell47.A.refused B.hid C.threw D.accepted48.A.wrote B.read C.spoke D.told49.A.shocked B.bored C.relaxed D.disappointed50.A.allowed B.begged C.forced D.helped51.A.lesson B.skill C.story D.game52.A.raised B.lent C.donated D.earned53.A.treasure B.burden C.trouble D.secret54.A.admitted B.explained C.showed D.proved55.A.rich B.hard C.simple D.happy第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。56 (read) body language is a valuable skill in interpersonal communication. It involves 57(pay) attention to not just what people say, but also how they stand, move, and gesture. For example, someone58 crosses their arms may be feeling defensive, while 59 (lean) forward often indicatesinterest.Cultural context is important too. A gesture 60 is polite in one country might be offensive inanother. 61 (learn) about these differences can help avoid 62 (embarrass) situations.Experts suggest 63 (observe) people's body language as a whole rather than focusing on singlegestures. By 64 (do) this, we can better understand others and communicate more effectively. Afterall, 65 (communicate) successfully is about more than just using words.第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)假设你是李津,你的笔友 Chris 发来邮件,他刚刚参加了世界环境日(World Environment Day)的活动,询问你参加过哪些保护环境的活动。请你回一封邮件,内容包括:你校的环保活动:垃圾分类宣传与实践,美化校园等;你是如何保护环境的:绿色出行,低碳生活等;你的感想。参考词汇:垃圾分类 waste sorting;低碳 low-carbon注意:词数不少于 100;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;开头结尾已给出,不计入总词数。Dear Chris,Yours,Li Jin第二节(满分 25 分)It was a beautiful sunny morning. Tom, a young and energetic boy, was excited to ride his bicycle to the park.He had planned to meet his friends there and spend a fun day exploring and playing games.Tom got on his beloved bicycle. It was a gift from his parents on his last birthday, a shiny blue color with a comfortable seat and smooth tires (轮胎). He pedaled with all his might, enjoying the freedom and joy that only a bicycle ride could bring. Suddenly he heard a strange sound coming from the wheels. At first, he thought it was just a small pebble (砾石) stuck in the tire, but then the noise became louder and louder, and the bicycle started to shake uncontrollably.Before Tom could figure out what was happening, there was a loud noise, and the bicycle came to a sudden stop. Tom was thrown forward, barely managing to catch himself before hitting the ground. He got up, dusted himself off, and looked at his bicycle with a frown ( 皱眉). The chain had come off, and one of the tires was completely flat. "Oh no!" Tom cried out. "What am I going to do now " He tried to put the chain back on, but itwas too difficult without the right tools. He was frustrated and worried that he wouldn't be able to make it to the park to meet his friends.Just as Tom was standing there helplessly, an old man walked by, who had a kind face and a gentle smile. He noticed Tom's suffering and asked, "What's wrong, boy " Tom explained his situation to the old man, showing him his broken bicycle. The old man nodded understandingly and said, "Don't worry! I was a mechanic in my younger days. I might be able to help you." After checking the bike skillfully, he comforted Tom, "Just wait a moment and your bike will be as good as new."注意:续写词数应为 150 左右;请按如下格式在答题纸的相应位置作答。The old man took out a small toolbox from his backpack.The old man smiled, "It's nothing, boy. Now go and enjoy your day."2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(人教版 2019)全解全析(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.6。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。How did the man learn his basketball skills From his school team. B. From his brother. C. From his work team.【答案】B【原文】W: I didn't know that you could play basketball so well. Did you play in high school M: Not really. My brother played in college so I used to practise with him.W: Awesome.Our company team could really need your help!What date is it today December 23rd. B. December 24th. C. December 25th.【答案】A【原文】W: Tomorrow is Christmas Eve and you still haven't got yourself a Christmas tree M: Don't worry. Jerry said he'll get one at a store for me on his way here.How does the woman feel about the meal Greatly satisfied. B. A bit dissatisfied. C. Terribly disappointed.【答案】B【原文】M: Is everything to your satisfaction, ma'am W: Yes, all the food is delicious except that there is too much salt in the soup. And your service is also very good.What are the speakers mainly talking about Their health. B. The jacket. C. The weather.【答案】C【原文】M: What is going on It's May, and we still have to wear a jacket.W: It's not strange. I remember I had to wear a jacket one day in June last year. M: I really can't get used to the weather here.Why does Amber call Mike To ask a favour. B. To rent an apartment. C.To find him a roommate.【答案】C【原文】W: Hello, Mike. This is Amber. I heard that you're looking for an apartment, and my brother Jack just rented a two-bedroom one downtown. He is looking for a suitable roommate.M: Great. I'm looking for a place right in that area. That sounds ideal.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。When is the garbage can emptied usually Wednesday. B. Thursday. C. Friday.Where was the announcement posted On a website. B. On a noticeboard. C. On the newspaper.【答案】6.A 7.B【原文】M: Hello, I am calling to ask about the garbage collection. W: Yes, how can I help you M: Today is what, Thursday, right But the can hasn't been emptied yet. I remember it's always done on Wednesdays. What seems to be the problem W: I am sorry! But the cleaning time has changed to Friday because this week we had a day off on Wednesday. We have posted an announcement on our community noticeboard.M: Oh, I did not notice that.听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。How old is the car A. Five years. 9. Why is the woman selling the car B. Ten years. C. Twenty years.A. It is in poor condition. B. It is running badly. C. It is unnecessary.10. What concerns the man about the car A. The age. B. The appearance. C. The miles it has done.【答案】8.B 9.C 10.C【原文】W: So, here it is.M: It looks to be in good condition for its age.W: It is. It only had one careful lady owner--me. It has served me well for 10 years. M: But you don't want it any more. How come W: Now I've retired. My husband and I don't need a car each. We just need one. M: Is there anything wrong with it W: No, it's never had any trouble at all.M: But it has done a lot of miles. I really wanted a car that had done fewer than that. W: As I say, it has been well cared for and I think the price is reasonable--just $2,500. M: Well, I'm prepared to offer you $2,000.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。What does the man plan to do Learn French. B. Visit China. C. Interview his neighbours.What parts of Chinese culture will the man study Food and holidays. B. Music and education. C. Language and traditions.When is the homework due In a week. B. In two weeks. C. In three weeks.【答案】11.C 12.A 13.B【原文】M: Mrs. Barrow Could you please tell me what I missed last week W: You need to give the class a presentation on a foreign culture.M: That's easy. My family is French.W: I'm sorry. It must be different from your own.M: Do you have any suggestions on where I should start W: Well, you need to choose a culture. Then you need to find someone to interview.M: Our new neighbours just moved here from China three weeks ago. I can interview them! W: That's a good idea. Then, you need to choose two parts of that culture you want to study. M: I understand. I'll ask them about what they eat, and what kind of holidays they celebrate.W: Sure. It can also be differences in language, music, or sport. It's up to you. You have two weeks to complete your homework. Good luck!听下面一段对话,回答第 14 至第 16 题。What is the probable relationship between the speakers Reporter and manager. B. Customer and salesman. C. Housewife and shopkeeper.What is the robot programmed to do Shopping and calculating. B. Repairing and guarding. C. Cleaning and washing.What does the woman think of the new home It's safe enough. B. It's too expensive. C. It's worth buying.【答案】14.A 15.C 16.B【原文】W: Hello, Mr. Tompkins. Our newspaper is going to print an article about new products. Could you tell me about the new home your company has built I understand it promises to be a model for the houses of the future.M: Certainly. The idea is not to have a house full of different things. This is a complete home system. It will makepeople's lives easier.W: OK! So tell me how this house will make my life easier M: When you arrive at the front door, you won't need a key. The door will open with a touch of your finger. You'll be able to call your refrigerator when you're at the grocery store and find out how much you need to buy. Isn't it wonderful W: Can I call the washing machine as well M: Sure. But you won't need to. The house comes with a robot. It is programmed to clean the house and do the washing.W: What does it cost M: A million dollars.W: A million dollars! It will be the 22nd century before I can afford to buy one!听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。Where is the speaker In a museum. B. In a forest. C. In a zoo.What animals will the listeners see the most Birds. B. Bears. C. Fish.What colour bird is the speaker's favourite Red. B. Blue. C. Black.Why is the north path closed It is too old. B. It is too high. C. It is too wet.【答案】17.A 18.A 19.B 20.C【原文】Welcome to the Trailside Museum. Here you can learn about the local animals and their natural environments. There are many animal samples we have on show. One of our most famous is a large black bear. They live in this area but are uncommon. Many fishermen see them during certain seasons, but they stay away from humans. Most are seen near the lake. I think you will see some of these birds the most. You have probably seen many of our local birds already. Most people mainly notice little brown birds and the birds with red chests, but there are many different types of both. My favourite bird is actually the one with the colour of the sky. It is a bluebird. Right now it is spring when many animals are awake. There is a lot happening in the forest because of this. However, it is also the wettest season. This is why the north path is closed. Instead, hikers will need to use the higher and older pathsthrough the park.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AWe welcome you to attend a campus visit of Harvard College. A campus visit consists of a one-hour information session with an admission ( 招生) officer and 1-2 current undergraduate students, followed by a one-hour campus tour led by a current undergraduate student. Please note that the visit schedule is typically postedone month prior to each term and you can select an available date from the calendar at the bottom of the page. There will be no on-campus information sessions and tours on Harvard College holidays, during other college closures (关闭)and on most school breaks.RegistrationRegistration for a campus visit is required. We recommend that you arrive 15-30 minutes before the scheduled visit time. You may cancel your registration at any time. We cannot receive you without registration.Group Visits/ToursVisiting parties are limited to groups of 5. For groups of 6 or more, please contact the Harvard University Visitor Center to arrange a visit.Important information for your visitPlease note that we require 21 days advance notice in order to secure ASL (American Sign Language) interpreters. We cannot provide interpreters for other languages at this current time. Those requesting the use of a wheelchair must leave a current driver's license or state ID with our Visitor Center personnel (人事部门) until the chair is returned.Most buildings are closed to the public. Public restrooms will be available in the Elizabeth Cary Agassiz House before / after the information session, and at the end of the tour at Smith Campus Center.At this time, it is not possible to store luggage or other personal property during your visit. We apologize for any inconvenience this may cause.Your registration and attendance have no connection with the admissions process if you decide to apply.What can make you fail to visit the campus Visiting in a large group. B.Coming without your state ID. C.Walking in without registration. D.Requesting using a wheelchair.How might you deal with your luggage while visiting Take it with you during the visit. B.Store it at Smith Campus Center. C.Ask the admissions officer to keep it. D.Leave it at Harvard Information Center.Where can we probably find this text In a travel journal. B.In an admission letter.C.On a university website. D.In a housing contract.【参考答案】21.C 22.A 23.C【语篇解读】本文是一篇应用文。文章介绍了参观哈佛大学校园的注意事项。【详情解析】细节理解题。根据 Registration 部分的 "Registration for a campus visit is required.(参观校园需要注册。)" 及"We cannot receive you without registration.(没有登记我们不能接待你。)"可知,参观校园必须先注册登记,没有登记就进去会让你不能参观校园。故选 C。推理判断题。根据 Important information for your visit 部分中第三个黑点的"At this time, it is not possible to store luggage or other personal property during your visit.(在此期间,您不可以寄存行李或其他个人财产。)"可知,现阶段学校不提供行李暂存服务,因此参观期间只能随身携带行李。故选 A。推理判断题。根据本文内容:介绍了参观哈佛大学校园的注意事项以及第一段中的"Please note that the visit schedule is typically posted one month prior to each term and you can select an available date from the calendar at the bottom of the page.(请注意,访问时间表通常在每个学期前一个月发布,您可以从页面底部的日历中选择一个可用的日期。)"可知本文来自大学官网。故选 C。BWorld of Dinosaurs takes advantage of the fact that we are now living in the golden age for dinosaur discovery and presents comprehensive information based on the latest discoveries and scientific theory, within a beautiful multimedia presentation. World of Dinosaurs includes amazing high-definition original illustrations, which along with the accompanying information create the ultimate dinosaur resources covering dinosaurs of all time, discovery, extinction, and even dinosaur ancestors still alive today.The education app World of Dinosaurs takes you to those prehistoric times in a single tap. As soon as you enter the land before time, rotate( 旋转) your device left to right to get a 360-degree view of the illustrated landscape.World of Dinosaurs is an informative, interactive tool for the next time when you're working on a project, presentation, or simply want to satisfy your dino curiosity. From the Table of Contents, tap on the Dinosaurs section and use the magnifying glass to go through an extensive A to Z list of dinosaur species. On the Discovery tab, view detailed infographics(信息图表) on fossil formation and dinosaur intelligence.The app's amazing AR experience increases users' learning experience too. Choose from five dinosaurs fromthe AR Dinosaurs tab and, in the blink of an eye, you'll find one of those massive creatures hanging out right by your desk. If your friends don't believe you, take a picture and send it to them.Prehistoric Pack is an auto-renewing subscription. Payment for Prehistoric Pack subscription will be charged to your apple ID account at the confirmation of purchase. The subscription will renew automatically unless it is canceled at least 24 hours before the end of the current period. Your account will be charged for renewal within 24 hours prior to the end of the current period.What does Paragraph 1 mainly talk about The way to understand dinosaurs of all time.An app of helping comprehend our ancestors.The general introduction of World of Dinosaurs.An amazing game about exploring dinosaurs.From which part can you go through all the extensive list of dinosaur species The Table of Contents.The AR Dinosaur tab.The Prehistoric Pack.The Discovery tab.How can you pay for the subscription to Prehistoric Pack By Alipay. B.By credit card.C.In cash. D.Through Apple ID account.What is the writer's attitude towards World of Dinosaurs Negative. B.Appreciative.C.Unclear. D.Worried.【参考答案】24.C 25.A 26.D 27.B【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍"恐龙世界"教育软件,借助这个软件,身临其境地去了解过去的恐龙世界。【详情解析】主旨大意题。根据第一段"World of Dinosaurs takes advantage of the fact that we are now living in the golden age for dinosaur discovery and presents comprehensive information based on the latest discoveries and scientific theory, within a beautiful multimedia presentation. World of Dinosaurs includes amazing high-definition originalillustrations, which along with the accompanying information create the ultimate dinosaur resources covering dinosaurs of all time, discovery, extinction, and even dinosaur ancestors still alive today.( "恐龙世界"利用了我们现在生活在有大量关于恐龙的发现的黄金时代这一事实,以最新的发现和科学理论为基础,在一个美丽的多媒体展示中展示了全面的信息。《恐龙世界》包括令人惊叹的高清原始插图,连同附带的信息创造了终极恐龙资源,涵盖了所有时代的恐龙,发现,灭绝,甚至恐龙祖先仍然活着。)"可知,第一段主要讲的是"恐龙世界"的简介和概述。故选 C 项。细节理解题。根据第三段中"From the Table of Contents, tap on the Dinosaurs section and use the magnifying glass to go through an extensive A - Z list of dinosaur species.( 从目录中,点击恐龙部分,使用放大镜浏览从 A到 Z 的恐龙物种列表。)"可知,从目录(The Table of Contents)中点击恐龙部分,就可以浏览大量恐龙物种的列表。故选 A 项。细节理解题。根据最后一段中"Payment for Prehistoric Pack subscription will be charged to your apple ID account at the confirmation of purchase.( 史前包订阅的费用将在确认购买时计入您的苹果 ID 账户。)"可知,史前包订阅的付款将在购买确认时从你的苹果 ID 账户中扣除。故选 D 项。推理判断题。根据文章大意以及第三段中"World of Dinosaurs is an informative, interactive tool for the next time when you're working on a project, presentation, or simply want to satisfy your dino curiosity.( 恐龙世界是一个信息丰富的互动工具,下次当你在做一个项目,演讲,或者只是想满足你对恐龙的好奇心。)"可知,文章中作者介绍"恐龙世界"包含丰富信息、有互动功能、增强现实体验等优点,由此可知,作者对这个应用程序持赞赏(Appreciative)态度。故选 B 项。CThe world's most populous continent, Africa, is facing a major challenge due to climate change. The rise in sea levels caused by global warming has led to more frequent and severe flooding along Africa's coastline, which will have destructive consequences for the continent's economic growth.According to a new report from the Africa Center for Strategic Studies, a US Department of Defense-funded think tank, once every 40 years, the century floods are expected to start happening in Africa. This will have a significant impact on the inland economies of coastal and port cities across the continent.Experts warn that the destruction to these cities' infrastructure (基础设施) and services will be disastrous. In some areas, such as Ganvie in Benin's economic capital Cotonou, homes are built on wooden poles in a coastal lagoon (泻湖), making them highly vulnerable to flooding. Local government officials in So-Ava, where Ganvie islocated, say flooding has become increasingly worse in recent decades, destroying crops and freshwater fish and leaving residents without homes or income. Alexandra Bodo, another resident of Ganvie, says his livestock (牲畜) were lost to the flood and his house was filled with water. "We lose our houses and we have no money to rebuild them, so the whole family sleeps in a boat," he said.Communities along the coast around estuaries and coastal lagoons like Ganvie will be the first to bear the impacts. Flooding and coastal erosion (侵蚀) will also affect Africa's ports, which play a crucial role in trade and commerce.Economists say that not enough is being done to address this issue. They argue that much more funding should be given to support the building of infrastructure and services in affected areas, particularly with regards to slowing down climate change.The stretch of West Africa's coastline from Abidjan to Lagos is set to become the world's largest cities by the end of this century, with half a billion people living there. This could have a major impact on Africa's economy and global development if it develops poorly.The rising sea levels caused by climate change in Africa are a serious threat to the continent's economic growth and stability. It is essential that urgent action is taken to reduce their effects and ensure that affected communities are supported in rebuilding their lives.According to the text, what is the reason for flooding in coastal areas of Africa The increase of rainfall.The movement of the continents.The rising sea levels caused by global warming.The development of industries and transportation.What did Alexandra Bodo lose due to flooding in Ganvie Freshwater sources. B.Government support.C.His livestock and house. D.His crops and fishing boat.The underlined word "vulnerable" in paragraph 3 most likely means .resistant B.easily harmed C.well-protected D.adaptableWhat do economists suggest to address the flooding problem in Africa Reducing international trade. B.Relocating all coastal communities. C.Building taller houses in flood-prone areas.D.Investing more in infrastructure and climate action.【参考答案】28.C 29.C 30.B 31.D【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍非洲因气候变化导致海平面上升,引发沿海洪水等问题及应对建议。【详情解析】细节理解题。根据第一段中的"The rise in sea levels caused by global warming has led to more frequent and severe flooding along Africa's coastline, which will have destructive consequences for the continent's economic growth.(全球变暖导致的海平面上升,使得非洲沿海地区洪水更加频繁和严重,这将对非洲大陆的经济增长造成破坏性影响)"可知,非洲沿海地区洪水的原因是全球变暖导致的海平面上升。故选 C 项。细节理解题。根据第三段中的"Alexandra Bodo, another resident of Ganvie, says his livestock (牲畜) were lostto the flood and his house was filled with water.(甘维的另一位居民亚历山德拉·博多表示,他的牲畜在洪水中丢失,他的房子也被水淹没)"可知,亚历山德拉·博多因甘维的洪水失去了牲畜和房子。故选 C 项。词句猜测题。根据第三段中的"In some areas, such as Ganvie in Benin's economic capital Cotonou, homes are built on wooden poles in a coastal lagoon (泻湖), making them highly vulnerable to flooding.(在一些地区,如贝宁经济首都科托努的甘维,房屋建在沿海泻湖的木杆上,这使得它们 vulnerable to flooding)"及后文"Local government officials in So-Ava, where Ganvie is located, say flooding has become increasingly worse in recent decades, destroying crops and freshwater fish and leaving residents without homes or income.(冈维埃所在的索阿瓦地区的当地政府官员表示,近几十年来,洪水愈发严重,毁坏了农作物和淡水鱼,导致居民无家可归、失去收入来源)"可知,洪水造成很大的破坏,由此可推断,建在沿海泻湖木杆上的房屋在洪水来临时很容易受损,因此"vulnerable"意为"易受伤害的"。故选 B 项。细节理解题。根据第五段中的"Economists say that not enough is being done to address this issue. They argue that much more funding should be given to support the building of infrastructure and services in affected areas, particularly with regards to slowing down climate change.(经济学家表示,在解决这一问题上做得还不够。他们认为,应该提供更多资金,支持受影响地区的基础设施和服务建设,特别是在减缓气候变化方面)"可知,经济学家建议为基础设施建设和气候行动投入更多资金来解决非洲的洪水问题。故选 D 项。DSugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. It's the sugar for us to taste, and the painting for us to admire.Since the Warring States Period ( 战国时代), the ancient people loved sweets and developed methods ofproducing sugar. In the Tang Dynasty, there was huge progress in the technology of sugar making. And sugar, the precious product once only served to the emperors and princes, also went into common people's homes. With thecultural and economic (经济的) development of Song and Yuan Dynasties, people became less interested in only tasting sweetness. In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared.Sugar painting is different from normal painting. Sugar painters use syrup (糖浆) as the material, a spoon as the "paintbrush", and a smooth table as the "paper". To make syrup, they have to make sugar hot before painting. Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly. They move the spoonfull of syrup up and down, left and right. Soon a sugar painting is done.However, it's a pity that this folk art is dying recently. The sugar painting that used to be rich in shapes has become poorer and poorer because of fewer needs. What's worse, few people seem to be willing to pass on the art except those aging sugar painters.For most people, painting is a kind of art and difficult to understand. However, sugar painting has pulled the art down into people's daily lives. Through it, we may see the spiritual support of the ancient people across centuries. Now, sugar painting has been listed as an intangible cultural heritage ( 非物质文化遗产) in China. Therefore, the art should be remembered, missed and passed on.What does the underlined word "precious" in Paragraph 2 probably mean Valuable and expensive. B.Useful and cheap.C.Special but worthless. D.Simple but priceless.When did sugar painting appear In the Warring States Period. B.In the Tang Dynasty. C.In the Yuan Dynasty. D.In the Ming Dynasty.What's the writer's attitude(态度) towards today's sugar painting according to Paragraph 4 Uncaring. B.Doubtful. C.Worried. D.Unclear.Which can be a suitable title for the passage A.Exploring the Art of Sugar Painting. B.Improving the Taste of Sugar Painting.C.Effects of the Sugar Producing Technology.D.Ways to Change the Future of Sugar Painting.【参考答案】32.A 33.D 34.C 35.A【语篇解读】这是一篇说明文,主要介绍了糖画这一民间艺术,包括其起源、制作方式、现状以及作者对其传承的看法。【详情解析】词句猜测题。根据第二段"the precious product once only served to the emperors and princes, also went into common people's homes. (这种 precious 产品曾经只供皇帝和王子享用,后来也进入了普通百姓家。)" 可知,曾经只有皇帝和王子能享用,说明它很有价值且昂贵。故选 A。细节理解题。根据第二段"In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared. (在明朝,一些人在糖碗里加入带有吉祥寓意的图案,糖画就出现了。)"可知,糖画出现在明朝。故选 D。推理判断题。根据第四段"However, it's a pity that this folk art is dying recently. The sugar painting that used to be rich in shapes has become poorer and poorer because of fewer needs. What's worse, few people seem to be willing to pass on the art except those aging sugar painters. (然而,遗憾的是,这种民间艺术最近正在消亡。由于需求减少,曾经形状丰富的糖画变得越来越单一。更糟糕的是,除了那些上了年纪的糖画艺人,似乎很少有人愿意传承这门艺术。)"可知,作者对糖画现状表示担忧。故选 C。主旨大意题。根据第一段"Sugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. It's the sugar for usto taste, and the painting for us to admire. (糖画,顾名思义,是用糖制作而成的画。它既有供我们品尝的糖,又有供我们欣赏的画。)"可知,主要介绍了糖画这一民间艺术,包括其起源、制作方式、现状以及作者对其传承的看法。所以短文的最佳标题为"探索糖画艺术"。故选 A。第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,共 12.5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Learning a new language can be challenging, but it's also very rewarding. Here are some tips to help you learn a new language effectively.First, practice every day. 36 Even if you only have 15 minutes, spending time each daypracticing will help you make progress. Consistency is more important than studying for hours once a week.Second, immerse yourself in the language. 37 Watch movies or TV shows in the language, listento music, and try to read books or articles. This will help you get used to the sound and rhythm of the language.Third, learn vocabulary in context. 38 Instead of just memorizing lists of words, learn words insentences or phrases. This will help you remember them better and know how to use them.Fourth, speak the language as much as possible. 39 Don't be afraid of making mistakes. Practicewith native speakers if you can, or use language exchange apps to find conversation partners.Finally, set goals for yourself. 40 Whether it's learning 10 new words a week or having aconversation with a native speaker, setting goals will help you stay motivated and track your progress.It's important to learn grammar rules.Learning a new language takes time and effort.This means surrounding yourself with the language.Try to use the language in real-life situations.You can't learn a language well without practice.Decide what you want to achieve and work towards it. G.Memorizing isolated words is not very effective.【参考答案】36.E 37.C 38.G 39.D 40.F【语篇解读】这是一篇说明文。主要介绍了学习一门新语言很有挑战性,但也很有收获。这里有一些技巧可以帮助你有效地学习一门新语言。【详情解析】本段主题是"First, practice every day.( 首先,每天练习)"以及下文"Even if you only have 15 minutes, spending time each day practicing will help you make progress.( 即使你只有 15 分钟,每天花时间练习也会帮助 你取得进步。)"强调即使每天只有 15 分钟,坚持练习也能进步,E 项"You can't learn a language well without practice.( 没有练习就无法学好一门语言。)"与"练习"主题呼应,且引出下文对坚持练习的说明,符合逻辑。故选 E 项。本段主题是"Second, immerse yourself in the language.( 第二,让自己沉浸在这门语言中)",C 项"This means surrounding yourself with the language.( 这意味着让自己置身于该语言环境中)"是对"immerse yourself in the language(沉浸在语言中)"的解释,且与下文 "看影视剧、听音乐、读书"等具体沉浸方式衔接自然。故选 C项。本段主题是"Third, learn vocabulary in context. ( 第三, 在语境中学习词汇)" 以及下文"Instead of just memorizing lists of words, learn words in sentences or phrases.( 不要只是背单词表,要在句子或短语中学习单词。)"提到不要只记单词列表,要在句子或短语中学习单词,G 项"Memorizing isolated words is not very effective.( 一味地死记硬背单词效果不佳。)"与后文形成对比,突出在语境中学习的重要性,符合语境。故选 G 项。本段主题是"Fourth, speak the language as much as possible. (第四,尽可能多地说外语)"以及下文"Practice with native speakers if you can, or use language exchange apps to find conversation partners.( 如果可以的话,和母语人士一起练习,或者使用语言交换应用程序寻找对话伙伴。)",D 项"Try to use the language in real-life situations.( 尝试在现实生活中使用这门语言。)"是对"多说"的具体说明,且与后文"和母语者练习、用语言交换软件" 等实践方式一致。故选 D 项。本段主题是"Finally, set goals for yourself. (最后,为自己设定目标)",F 项"Decide what you want to achieve and work towards it.( 确定你想达成的目标并为之努力。)"是对"设定目标"的进一步阐释,结合下文"Whether it's learning 10 new words a week or having a conversation with a native speaker, setting goals will help you stay motivated and track your progress.( 无论是每周学习 10 个新单词,还是与母语为英语的人交谈,设定目标都会帮助你保持动力并跟踪你的进步。)"可知,与后文"每周学 10 个新单词、和母语者对话"等具体目标呼应,逻辑连贯。故选 F 项。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a cold winter morning. A young man was walking along the street, trying to keep warm. He noticed an old lady 41 on a bench, shivering (发抖) with cold. She was wearing an old coat that didn't seem to42 much against the freezing wind.The young man felt sorry for her. He 43 his own warm scarf and gloves and handed them to her."Here, these might help," he said 44 . The old lady looked up at him with 45 in her eyes."Thank you, young man. You're very kind," she said.As the young man turned to leave, the old lady called out to him. "Wait, I have something for you." Sheinto her bag and pulled out a small box. "It's not much, but I want you to have it." The young manthe box and opened it. Inside was a beautiful watch with a note that 48 , "A kind heartdeserves a kind reward."The young man was 49 . He hadn't expected anything in return for his small act of kindness. "Ican't accept this," he said. But the old lady 50 him to take it. "It's a gift from my husband. He wouldwant you to have it," she explained.Years later, the young man became a successful businessman. He never forgot the old lady and the 51she had taught him. He often 52 money to charity and helped those in need. He believed that kindnesswas a 53 that could be passed from one person to another.One day, he received a letter from a lawyer. It 54 that the old lady had passed away and left himall her money. She had been a wealthy woman but had chosen to live a 55 life. The young man wasdeeply moved. He realized that a small act of kindness could have a big impact on both the giver and the receiver.41.A.sitting B.standing C.lying D.running42.A.practice B.protect C.provide D.prevent43.A.took off B.put on C.gave up D.searched for44.A.angrily B.loudly C.softly D.proudly45.A.fear B.hope C.surprise D.sadness46.A.looked B.reached C.turned D.fell47.A.refused B.hid C.threw D.accepted48.A.wrote B.read C.spoke D.told49.A.shocked B.bored C.relaxed D.disappointed50.A.allowed B.begged C.forced D.helped51.A.lesson B.skill C.story D.game52.A.raised B.lent C.donated D.earned53.A.treasure B.burden C.trouble D.secret54.A.admitted B.explained C.showed D.proved55.A.rich B.hard C.simple D.happy【参考答案】41.A 42.B 43.A 44.C 45.C 46.B 47.D 48.B 49.A 50.B51.A 52.C 53.A 54.B 55.C【语篇解读】这是一篇夹叙夹议文。主要讲述了寒冬清晨,年轻人见老太太瑟缩长椅,脱下围巾手套相赠。老太太回赠刻有箴言的手表,后又遗赠全部财产。年轻人深受触动,从此坚信善良是无价珍宝,终身践行慈善,传递善意循环的力量。【详情解析】考查动词词义辨析。句意:他注意到一位老太太正坐在长椅上,冻得瑟瑟发抖。A. sitting 坐;B. standing站;C. lying 躺;D. running 跑。根据下文"on a bench"这一场景,结合第二段"The old lady looked up at him "可推测,老人应该是坐在长椅上,才能抬头看到年轻人。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:她穿着一件旧外套,似乎难以抵御刺骨的寒风。A. practice 练习;B. protect保护;C. provide 提供;D. prevent 阻止。根据上文"shivering (发抖) with cold. She was wearing an old coat"以及下文"against the freezing wind"可知,旧外套无法保护老太太免受寒冷侵袭,"protect…against…"是固定搭配,意为"保护……免受……"。故选 B 项。考查动词短语辨析。句意:他摘下自己温暖的围巾和手套,递给了她。A. took off 脱下;B. put on 穿上;C. gave up 放弃;D. searched for 寻找。根据后文"handed them to her"可知,年轻人要把围巾和手套给老人,前提是摘下自己的围巾和手套。故选 A 项。考查副词词义辨析。句意:"来,这些可能有用。"他轻声说道。A. angrily 生气地;B. loudly 大声地;C. softly 温和地;D. proudly 骄傲地。根据第二段首句"The young man felt sorry for her"及空后"his own warm scarf and gloves and handed them to her"可知,年轻人同情老太太并主动提供帮助,年轻人说话的语气应是温和友善的。故选 C 项。考查名词词义辨析。句意:老太太抬起头,眼里充满惊讶地看着他。A. fear 恐惧;B. hope 希望;C. surprise惊讶;D. sadness 悲伤。根据上文"shivering with cold"及"his own warm scarf and gloves and handed them to her"可知,老太太在寒冷中突然收到陌生人的帮助,这是意料之外的事,因此眼中应是"惊讶"的神情。故选 C项。考查动词词义辨析。句意:她伸手进包里,拿出一个小盒子。A. looked 看;B. reached 伸手;C. turned转向;D. fell 掉落。根据下文"pulled out a small box"和连接词 and 可知,空处动作应是和"拿出盒子"这个动作构成顺承动作,即"伸手进包里",reach into 为固定搭配,符合"拿东西"的动作逻辑。故选 B 项。考查动词词义辨析。句意:年轻人接过盒子并打开了它。A. refused 拒绝;B. hid 隐藏;C. threw 扔掉;D. accepted 接受。根据下文"opened it"可知,说明年轻人先接过了盒子,然后打开了盒子。故选 D 项。 48.考查动词词义辨析。句意:里面是一块漂亮的手表,还有一张纸条,上面写着:"善良的心值得善意的回报。"A. wrote 写(主语通常是人);B. read 写着(用于标识、信件等内容);C. spoke 说(侧重说话动作);D. told 告诉(需接宾语)。根据上文"with a note"可知,此处表示纸条上写着的内容,在英语中,"纸条、标识上的内容"常用 read 表示。故选 B 项。考查形容词词义辨析。句意:年轻人很震惊。A. shocked 震惊的;B. bored 无聊的;C. relaxed 放松的;D. disappointed 失望的。根据后文"He hadn't expected anything in return"可知,年轻人没料到会有任何回报,收到手表这一意外事件让他感到震惊。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:但老太太恳求他收下。A. allowed 允许;B. begged 恳求;C. forced 强迫;D. helped 帮助。根据前文"I can't accept this"可知,年轻人拒绝接受,结合空前的转折词 But 推测,老太太在恳求对方收下小盒子。故选 B 项。考查名词词义辨析。句意:他从未忘记那位老太太以及她教给他的道理。A. lesson 道理;教训;B. skill技能;C. story 故事;D. game 游戏。根据最后一段最后一句"He realized that a small act of kindness could have a big impact on both the giver and the receiver."可知,老人的行为让年轻人领悟到善意的意义,这是老太太教给他的道理。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:他经常向慈善机构捐款,帮助那些有需要的人。A. raised 筹集;B. lent 借出;C. donated 捐赠;D. earned 赚取。根据下文"money to charity and helped those in need"可知,此处表示年轻人经常帮助有需要的人,所以此处表示的是捐钱给慈善机构。故选 C 项。考查名词词义辨析。句意:他相信善意是一种可以从一个人传递给另一个人的珍宝。A. treasure 珍宝;B. burden 负担;C. trouble 麻烦;D. secret 秘密。根据下文"that could be passed from one person to another."以及"He realized that a small act of kindness could have a big impact on both the giver and the receiver."可知,此处表示的是可以在人与人之间传递的珍宝——善意。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:信中解释说老太太已经去世,并把所有的钱都留给了他。A. admitted 承认;B. explained 解释;C. showed 展示;D. proved 证明。结合上文"One day, he received a letter from a lawyer. "可知,年轻人收到了律师的信,律师的信是为了告知年轻人事情的经过,即"解释"情况,故选 B 项。考查形容词词义辨析。句意:她曾是个富有的人,但却选择过简单的生活。A. rich 富有的;B. hard 艰难的;C. simple 简单的;D. happy 快乐的。根据上文"a wealthy woman but had chosen to live a"可知,句中表示转折关系,她的生活应是与"富有"相反的,也就是"简单的",故选 C 项。第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。56 (read) body language is a valuable skill in interpersonal communication. It involves 57(pay) attention to not just what people say, but also how they stand, move, and gesture. For example, someone58 crosses their arms may be feeling defensive, while 59 (lean) forward often indicatesinterest.Cultural context is important too. A gesture 60 is polite in one country might be offensive inanother. 61 (learn) about these differences can help avoid 62 (embarrass) situations.Experts suggest 63 (observe) people's body language as a whole rather than focusing on singlegestures. By 64 (do) this, we can better understand others and communicate more effectively. Afterall, 65 (communicate) successfully is about more than just using words.【参考答案】Reading 57.paying 58.who 59.leaning 60.that/which 61.Learning 62.embarrassing 63.observing 64.doing 65.communicating【语篇解读】本文是一篇说明文。主要介绍的是阅读身体语言在人际沟通中的重要性及其技巧,包括文化差异对身体语言理解的影响。【详情解析】考查动名词。句意:解读肢体语言是人际交往中一项有价值的技能。句中缺少主语,read 为动词,需用动名词形式 reading 作主语,强调"解读肢体语言"这一抽象行为。故填 Reading。考查动名词。句意:它包括不仅要关注人们说的话,还要关注他们的站姿、动作和手势。involve doing sth."包括/涉及做某事"是固定搭配,动名词作宾语,pay 的动名词为 paying。故填 paying。考查定语从句。句意:例如,交叉双臂的人可能带有防御心理,而身体前倾通常表示感兴趣。空处引导限制性定语从句,先行词为 someone 指人,定语从句中缺少主语,需用关系代词 who 引导。故填 who。 59.考查动名词。句意:例如,交叉双臂的人可能带有防御心理,而身体前倾通常表示感兴趣。while 连接两个并列分句,后半句缺少主语,lean 为动词,需用动名词 leaning 作主语,指代"身体前倾"这一动作。故填 leaning。60.考查定语从句。句意:在一个国家有礼貌的手势,在另一个国家可能具有冒犯性。空处引导限制性定语从句,先行词 a gesture 指物,定语从句中缺少主语,可用关系代词 that 或 which 引导。故填 that/which。 61.考查动名词。句意:了解这些差异有助于避免尴尬的局面。句中缺少主语,learn about 为动词短语,需用动名词 learning 作主语,强调"了解差异"这一行为,位于句首单词首字母需大写。故填 Learning。考查形容词。句意:了解这些差异有助于避免尴尬的局面。名词 situations 前需用形容词修饰,embarrass的形容词形式 embarrassing(令人尴尬的)符合语境。故填 embarrassing。考查动名词。句意:专家建议从整体上观察人们的肢体语言,而不是专注于单一手势。动词 suggest 后接宾语时,需用动名词形式,observe 的动名词为 observing。故填 observing。考查动名词。句意:通过这样做,我们可以更好地理解他人,更有效地沟通。介词 by 后接宾语,需用动名词形式,do 的动名词为 doing,by doing this 意为"通过这样做"。故填 doing。考查动名词。句意:毕竟,成功沟通不仅仅是使用语言。句中缺少主语,communicate 为动词,需用动名词 communicating 作主语,强调"成功沟通"这一抽象行为。故填 communicating。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)假设你是李津,你的笔友 Chris 发来邮件,他刚刚参加了世界环境日(World Environment Day)的活动,询问你参加过哪些保护环境的活动。请你回一封邮件,内容包括:你校的环保活动:垃圾分类宣传与实践,美化校园等;你是如何保护环境的:绿色出行,低碳生活等;你的感想。参考词汇:垃圾分类 waste sorting;低碳 low-carbon注意:词数不少于 100;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;开头结尾已给出,不计入总词数。Dear Chris,Yours, Li Jin【参考范文】Dear Chris,I'm thrilled to hear about your participation in the World Environment Day activities.At my school, we have been actively engaging in environmental protection initiatives. We conduct regular waste sorting campaigns and encourage students to practice it daily. Additionally, we take part in beautifying our campus by planting trees and flowers. Personally, I contribute by choosing green transportation modes like cycling or walking to school, and I strive to live a low-carbon lifestyle by conserving water and turning off lights when not in use. These activities have made me more aware of our environment's fragility and the importance of preserving it for future generations.I hope to hear more about your experiences soon.Yours,Li Jin【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。笔友 Chris 发来邮件,他刚刚参加了世界环境日的活动,询问考生参加过哪些保护环境的活动,要求考生按照要求回一封邮件。【详情解析】词汇积累激动的:thrilled → excited 参与:engage in → participate in努力:strive → make great efforts 保护:conserve → protect句式拓展同义句转换原句:I'm thrilled to hear about your participation in the World Environment Day activities.拓展句:Hearing about your participation in the World Environment Day activities, I feel thrilled.【点睛】【高分句型 1】Additionally, we take part in beautifying our campus by planting trees and flowers.(运用了动名词 beautifying 作宾语、动名词 planting 作宾语)【高分句型 2】I hope to hear more about your experiences soon.(运用了不定式 to hear 作宾语)第二节(满分 25 分)It was a beautiful sunny morning. Tom, a young and energetic boy, was excited to ride his bicycle to the park.He had planned to meet his friends there and spend a fun day exploring and playing games.Tom got on his beloved bicycle. It was a gift from his parents on his last birthday, a shiny blue color with a comfortable seat and smooth tires (轮胎). He pedaled with all his might, enjoying the freedom and joy that only a bicycle ride could bring. Suddenly he heard a strange sound coming from the wheels. At first, he thought it was just a small pebble (砾石) stuck in the tire, but then the noise became louder and louder, and the bicycle started to shake uncontrollably.Before Tom could figure out what was happening, there was a loud noise, and the bicycle came to a sudden stop. Tom was thrown forward, barely managing to catch himself before hitting the ground. He got up, dusted himself off, and looked at his bicycle with a frown ( 皱眉). The chain had come off, and one of the tires was completely flat. "Oh no!" Tom cried out. "What am I going to do now " He tried to put the chain back on, but itwas too difficult without the right tools. He was frustrated and worried that he wouldn't be able to make it to the park to meet his friends.Just as Tom was standing there helplessly, an old man walked by, who had a kind face and a gentle smile. Henoticed Tom's suffering and asked, "What's wrong, boy " Tom explained his situation to the old man, showing him his broken bicycle. The old man nodded understandingly and said, "Don't worry! I was a mechanic in my younger days. I might be able to help you." After checking the bike skillfully, he comforted Tom, "Just wait a moment and your bike will be as good as new."注意:续写词数应为 150 左右;请按如下格式在答题纸的相应位置作答。The old man took out a small toolbox from his backpack.The old man smiled, "It's nothing, boy. Now go and enjoy your day."【参考范文】The old man took out a small toolbox from his backpack. He removed the broken chain and cleaned it carefullybefore he put it back on. After that, he took out a pump and blew up the flat tire. Right nearby, Tom watched in amazement as the old man worked his magic. In no time at all, the bicycle was in perfect condition again, as if it had never broken down. "Amazing!" Tom cried with great admiration, his face lighting up, "Thank you so much! You've saved my day."The old man smiled, "It's nothing, boy. Now go and enjoy your day." Waving goodbye to the old man, Tomjumped onto his bicycle and headed for the park delightedly. The breeze rushing through his hair, he finally reached the park where his friends were waiting. They spent the day playing and laughing. It was really a fun and beautiful day. That night, with laughter still lingering in his ears and appreciation deep inside, Tom determined to lend a hand to those in need just as the old man did.【语篇解读】本文以人物为线索展开,讲述了 Tom 骑自行车去公园的路上自行车突然坏了,一位老人帮助他修好自行车的故事。【详情解析】段落续写:①由第一段首句内容"老人从背包里拿出一个小工具箱。"可知,第一段可描写老人熟练地修理自行车,Tom在一旁惊讶地看着,自行车很快被修好,Tom 非常感激。②由第二段首句内容"老人笑着说:‘没什么,孩子。现在去享受你的一天吧。'"可知,第二段可描写 Tom 骑上自行车开心地前往公园,与朋友们度过愉快的一天,并决定向老人学习,帮助他人。续写线索:老人拿出工具箱——修理自行车——Tom 感激——Tom 骑车去公园——与朋友玩耍——决定帮助他 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷01(人教版).docx 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷02(人教版).docx