2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(北京)(2份打包,含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(北京)(2份打包,含解析)

资源简介

2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(北京专用)
(考试时间:90 分钟 试卷满分:100 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节,30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
In the tenth grade, my peers gave me a nickname that stuck until graduation: “Dictionary.” It all started the day my teacher announced a national spelling bee competition.
Determined to win, I opened my dictionary to learn how to spell every word in English. In a 1 attempt to memorize the most words possible, I began reading day and night.
During the competition, I misspelled one word. The pain over this defeat was so great that — to this day — I still 2 the word: “graffiti.” However, not succeeding in something I invested so much effort in only 3
my determination to study harder.
Later, my school was participating in a French dictation competition hosted by a nonprofit organization that gives kids in poverty 4 to an education.
French isn’t my first language, so I 5 the books even harder. I spent all my free time studying. In the competition, I scored the highest in my school! I felt so proud. That joy was 6 because I knew my victory was also helping children learn to read and write.
In the final, I took the fifth place. Although it wasn’t what I had dreamed of, it was quite 7 !
Besides the award, I acquired the 8 that I’d use for the rest of my life, such as persistence and critical thinking. And I found that whether we are generating 9 for ourselves or for others, we never know what can be the catalyst (化剂) of a brilliant future. Sometimes, that catalyst can be as 10 as a book.
1.A.successful B.fruitless C.lame D.desperate
2.A.repeat B.learn C.prefer D.remember
3.A.showed B.strengthened C.shook D.tested
4.A.access B.freedom C.attention D.devotion
5.A.took B.pulled C.hit D.pressed
6.A.doubled B.spread C.transformed D.obtained
7.A.obvious B.average C.close D.familiar
8.A.rules B.abilities C.methods D.ideas
9.A.interest B.reaction C.power D.change
10.A.simple B.huge C.famous D.useful
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
People have always been scared of sharks, but the film Jaws made things 11 (bad). Many people who saw the film began to believe that sharks were bad animals that ate humans. Some people 12 (start) fishing for sharks, killing as many as they could. Soon the film writer admitted that his work was wrong about sharks’ behaviour. “Sharks don’t target humans,” he said. Over the years, experts 13 (prove) that sharks do not see people as food, and they attack us by mistake. Only around six people 14 (kill) by sharks every year.
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
There are eight species of pangolin (穿ft甲) and, sadly, they are all threatened with extinction. According to data, a pangolin is caught 15 (illegal) every three minutes. Many countries 16 (take) measures to protect them in recent years. But that does not stop the illegal trade. It has increased because of growing demand. Their skins are used to make leather goods like boots, bags and belts. Their meat 17 (consider) a delicacy in some countries, and their scales are used in traditional medicine.
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Can a sixth extinction 18 (avoid) Experts say that it is not yet too late, if we take action now. This would mean we have to significantly change the way we live. For example, we need to take steps to save endangered species, including setting up special areas 19 plants and animals can be protected. We need to change how we work and travel by using cleaner, more natural sources of energy, such as wind and solar energy. We also need to improve our farming methods 20 (reduce) water, air and land pollution. In short, if we want to survive, we need to stop destroying the planet that we live on and start to protect it.
第二部分 阅读理解 (共两节,38 分)
第一节 (共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Creative teens with a passion for storytelling may just find their calling in the exciting world of film. There are plenty of opportunities in this industry, from producing to editing to directing to technical work. Curious about whether film-making is the path for you Through these programs designed for high school students, you can find out.
Summer Arts Institute
This free four-week program for students in grades 10 through 12 is not to be missed. Participants (参与者) can major in several creative fields, including film. Students selected for the program work with professional artists to build skills and gain hands-on experience. The program ends with an exhibition of participants’ work.
Cinematic Arts Program
The oldest film school encourages high school students to learn about the world of filmmaking, screenwriting, computer animation, or the film/television business through these six-week summer sessions. Students take real college-level courses.
Teen Filmmaking Camps
In summer film camps, students will write, shoot, direct and edit their own films. In this program designed for teens with little to no film experience, students receive in-class instruction and take part in on-set production, learning all about the exciting world of storytelling through film. The program ends with a screening of the participants’ works.
Museum of Media Teen Council
The MoM Teen Council is a two-month job development program for teens interested in the media arts who want
a look at how good films are born and how a media museum works. Participants help the museum shape its program offerings. They can build leadership skills and teamwork. They also get real-world project management experience by organizing events like the museum’s Film Festival.
Which program offers college-level courses
Summer Arts Institute. B.Cinematic Arts Program.
Teen Filmmaking Camps.
Museum of Media Teen Council.
What will students of the MoM Teen Council get
A.A film directed by themselves.
B.A free six-week summer camp.
C.Chances of working with artists.
D.Project management experience.
What is the shared goal of the four programs
To seek local partners.
To carry out summer camps.
To find out creative high schoolers.
To help teens know about filmmaking.
B
In my senior-year literature class last term, I encountered a knight who defended a forgotten kingdom, a gentle grandmother who healed wounds with folk tales, and a futuristic explorer who vanished in a black hole. Once, I often found myself amazed at how my students, who brought these figures to life, grasped the essence of complex literary themes.
But the situation was quite different with their first assignment, which centered on the question: “Why is literature important ”
Most of the essays were barely a page long, and scarcely any had a sentence that could serve as a strong thesis statement. I was taken aback. Then it dawned on me that the problem lay in the question itself. They could have written volumes about the allure of social media, but literature, in its pure form, just didn’t seem significant to them. This had to change.
As a new semester began, I asked everyone to craft a reflective essay on a literary work that had touched their soul. This time, they found the task far more engaging. For the subsequent two tasks, a drama-analysis project was followed by a poetry-creation workshop. I only stipulated that each piece should convey a deep-seated emotion. The outcomes were astounding. The students delved into a wide range of literary works and produced essays and poems, each 8 to 15 pages long, with insights that broadened my perspective and stirred my emotions.
I entered the class believing that literature is important as a mirror of humanity. However, my students demonstrated something even more profound. When the final bell rang in June, I walked away with a year’s worth of memories filled with the realization of literature’s most profound significance — the ability to awaken dormant feelings, to transport us to unseen worlds, and to reveal the shared threads of our human experiences.
Who are the characters mentioned at the beginning of paragraph 1
Senior-year students. B.The author’s relatives.
C.Famous literary critics. D.Fictional personas.
Why did the students perform poorly in their first writing task
They lacked writing skills. B.They had a limited understanding of literature. C.They misinterpreted the question’s intent. D.They had no interest in the topic.
What does the underlined word “astounding” in paragraph 4 mean
Confusing. B.Impressive. C.Ordinary. D.Frightening.
What does the author’s experience illustrate
A.Literature can awaken deep-seated human emotions.
B.Teaching literature is an easy task.
C.Students prefer creative writing to theoretical essays.
D.Classic literature is losing its appeal.
C
While saying “no” can be liberating to some, for others it can be uncomfortable. Sometimes, society teaches us the word “no” is impolite. We feel more obligated (有义务的) to get along with things we honestly do not want to do in order to be socially accepted.
Yet, there are clear benefits to the word “no”. One of the first steps is to find a way to say “no” that feels natural and authentic for you. Perhaps you may find the “sandwich method” helpful. It is an approach that involves
sandwiching something that individuals may consider negative between two positives. Tell the person something
positive followed by the “no” and end with something positive.
It’s also important to keep in mind that saying “no” to something but giving other options that better fit your needs can also be an effective way to use the power of “no”. Remember that your needs are important and your decisions can directly affect your time and energy.
We all have various roles in our work, parenting, social obligations, and family dynamics. These roles can challenge our abilities to set boundaries. Learning about yourself and finding your inner power is crucial to your health and well-being. Boundaries can be flexible when appropriate. Take time to reassess your boundaries, taking into account the pros and cons. And remember: Boundaries do not have to be permanent.
Standing firm in your decisions and being able to express yourself can be so rewarding, but there are also some signs to keep in mind when it is not being used in a way to empower. Withdrawal, loss of interest in activities, or having feelings of worthlessness can be more than indicative of saying “no”. If you find yourself saying “no” in a way that leads to isolation, then it might be time to see a mental health professional.
Overall, there isn’t a “right” way to say “no”. You will never be able to please everyone. Remember to let your inner confidence shine in your ability to say “no”.
What does society think of saying “no”
Understandable. B.Inconsiderate. C.Necessary. D.Indifferent.
How can we employ the “sandwich method”
By avoiding anything negative. B.By looking on the positive side.
C.By being supportive before and after rejection. D.By setting permanent boundaries in daily life.
What does the author suggest people do regarding saying “no”
Stick to their own decisions. B.Express themselves flexibly. C.Prioritize others’ needs. D.Ignore its negative effects.
What is the text mainly about
How to satisfy others’ needs. B.How to take care of oneself. C.The journey of self-discovery. D.The power of a gentle refusal.
D
Studying a subject that you feel pointless is never a fun or easy task. If you’re studying history, asking yourself the question “why is history important” is a very good first step. History is an essential part of human civilization. You will find something here that will arouse your interest, or get you thinking about the significance of history.
History grounds us in our roots. History is an important and interesting field of study, and learning the history of our home country can give us a deeper, more meaningful glimpse (一瞥) into our ancestral pasts, and how we got to where we are today. Many people feel like they need a sense of cultural belonging, which is something that studying your roots and being open-minded to the evolution (演变) of your culture can provide.
History enriches our experience. Reading history is an amazing experience because it enables us to reflect on the social and economic life of the people living long time ago. According to the experts, problems faced by people regardless of the past and present are the same. With the information about the ancestors, one can become more experienced in handling challenges of life.
History makes us more empathetic (具有共情能力的). Studying history can give us insight (洞察力) into why our culture does certain things, and how the past has shaped it into what we know now. It also provides a rather strong foundation for empathy across cultures. Fear and hate for others is usually caused by ignorance (无知). We’re scared of the things that we don’t understand. History has the potential to break down those boundaries by offering us insight into entire worlds that would otherwise be foreign to us.
History can inspire us to learn more. What’s fantastic about history is the way it broadens our horizons. It’s almost impossible to learn about one historical period without having dozens of questions about related concepts. Study the 19th century England, and you might catch a glimpse of Charles Dickens’ Oliver Twist. Look up Charles Dickens, and you might learn a thing or two about realism. Or maybe you end up switching your attention away from novels, and discover the history of romantic poets in England. It can go anywhere, and there is something in there for absolutely anybody.
The value of history cannot be underestimated. We don’t have to live in the past, but we can definitely do better by learning from it and using the lessons learnt to lead more meaningful lives.
People can get a sense of cultural belonging by studying history and .
thinking about the meaning of it B.accepting the development of culture C.analyzing how they get to the present state D.reflecting on their social and economic life
What can be concluded from Paragraph 4
It is difficult to get rid of cultural barriers.
People are willing to accept foreign cultures.
Cultural conflicts in history are difficult to ignore.
D.History helps us improve our cross-cultural awareness.
What could be the best title for the passage
How to Build Cultural Identity B.Why Studying History Matters C.Know the Past, Know the Present D.History: a Way to Broaden Horizons
第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Over the last decade, STEM-Science, Technology, Engineering, and Math-has become increasingly defined as the symbol of development, success, and progress. Incoming college students are increasingly choosing majors like computer science, biology, and engineering, even if some of them are not particularly interested in those subjects.
However, this has subsequently left liberal arts and the importance of the field behind.
To answer the question, we need to consider what liberal arts are. Different from STEM, liberal arts are essentially the broad study of how the world works, assisting with students’ critical thinking, creative application, and social skills, ranging from topics like psychology and sociology to linguistics and history.
Although today STEM-based education seems to be the most effective path to take for career prospects, liberal arts can produce just as much success. This is mainly due to the fact that a liberal arts education teaches students important soft, social skills, including clear and effective communication, error-free writing, problem-solving, and successful data analysis, among others. 37 Without them, how can a student properly prepare themselves for a career
In addition, students in liberal arts possess the most important characteristic of being more human. What they learn brings them distinctive social insights. 38 It not only translates into more humanized employees in the future workforce but also provides a significant positive effect, too. As much as AI has taken the world by storm, it does not take away from the fact that when someone calls customer service, they want to hear a human voice. They want someone who can considerately help them solve their problems on a more emotional level rather than just being assisted by a robot that follows a program.
As society continues to evolve, and people’s needs and wants continue to change, merely sticking to practical, baseline solutions will not work. That’s exactly where liberal arts come in. 39 And that’s the beauty and importance of liberal arts.
Why are students today seeking towards the field
Do liberal arts still matter in a STEM-driven world
These skills are what a good employee should have.
Anyway, it seems like the “right” thing to do for their future.
This nature generally can’t come from STEM-based education.
That’s why both liberal arts and STEM are important for a progressive society. G.AI will never be able to truly understand humanity as an actual human mind can.第三部分 书面表达 (共两节,32 分)
第一节 (共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
At the start of nearly every doctor's visit, chances are that you will be asked to get your weight measured for that day's exam record - and you would be hard-pressed to find a person whose physician has not brought up his or her weight at some point, and doctors' recommendations to drop pounds are still extremely common. But many conversations around weight have become a barrier, not a help, in the campaign to make people healthier.
Higher body masses are associated with increased risk for hypertension, diabetes and coronary disease. Many studies have shown that heavier people are at higher risk for these illnesses. But the big picture is not the whole picture. Researchers have identified a smaller group of overweight people considered to be ''metabolically (新陈代谢地) healthy'' - meaning they do not exhibit high blood pressure or other diseases.
Research over the past two decades has shown that health professionals have negative attitudes toward fat people. Some refuse to see these patients at all, as the South Florida Sun Sentinel reported in 2011. Such practices keep people from regular annual exams and prevent the finding of serious underlying conditions. Not only that but doctors' appointments with fat patients are shorter on average, and they routinely use negative words in their medical histories of such people. And research suggests that the stress of being a heavy person may cause metabolic changes that may lead to more poor health outcomes.
To achieve better health outcomes, doctors should focus on behaviors that have proven positive outcomes for health instead of the weight-centric health care practice. And people of all sizes are entitled to evidence-based factors that empower them and keep them healthy. Lifestyle changes, such as eating fruits, vegetables and whole grains, along with increased physical activity, can improve blood pressure, levels and sensitivity - often independently of changes in body weight.
What will you be asked to do when visiting a doctor for the first time (不多于 4 个单词)
Why does the stress of being a heavy person may lead to more poor health outcomes (不多于 6 个单词)
What are doctors expected to do to achieve better health outcomes (不多于 10 个单词)
What is the passage mainly about (不多于 4 个单词)
第二节 (20 分)
假如你是红星中学高二学生李华。你的英国好友 Jim 从社交媒体上看到了你参观学校国画展览的照片,写信向你了解情况。请给他回信,内容包括:
国画展相关信息(时间、地点、目的等);
你的感受。
国画展: the exhibition of traditional Chinese paintings注意:1.词数 100 左右; 2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
Yours, Li Hua
2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(北京专用)
(考试时间:90 分钟 试卷满分:100 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节,30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
In the tenth grade, my peers gave me a nickname that stuck until graduation: “Dictionary.” It all started the day my teacher announced a national spelling bee competition.
Determined to win, I opened my dictionary to learn how to spell every word in English. In a 1 attempt to memorize the most words possible, I began reading day and night.
During the competition, I misspelled one word. The pain over this defeat was so great that — to this day — I still 2 the word: “graffiti.” However, not succeeding in something I invested so much effort in only 3
my determination to study harder.
Later, my school was participating in a French dictation competition hosted by a nonprofit organization that gives kids in poverty 4 to an education.
French isn’t my first language, so I 5 the books even harder. I spent all my free time studying. In the competition, I scored the highest in my school! I felt so proud. That joy was 6 because I knew my victory was also helping children learn to read and write.
In the final, I took the fifth place. Although it wasn’t what I had dreamed of, it was quite 7 !
Besides the award, I acquired the 8 that I’d use for the rest of my life, such as persistence and critical thinking. And I found that whether we are generating 9 for ourselves or for others, we never know what can be the catalyst (化剂) of a brilliant future. Sometimes, that catalyst can be as 10 as a book.
1.A.successful B.fruitless C.lame D.desperate
2.A.repeat B.learn C.prefer D.remember
3.A.showed B.strengthened C.shook D.tested
4.A.access B.freedom C.attention D.devotion
5.A.took B.pulled C.hit D.pressed
6.A.doubled B.spread C.transformed D.obtained
7.A.obvious B.average C.close D.familiar
8.A.rules B.abilities C.methods D.ideas
9.A.interest B.reaction C.power D.change
10.A.simple 【答案】 B.huge C.famous D.useful
1.D 2.D 3.B 4.A 5.C 6.A 7.C 8.B 9.D 10.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者想在拼字比中获胜,但因拼错一个单词而失败,但之后他 更加努力,最终在法语听写决中获得名次,而且成功帮助了贫困儿童,他从这段经历中获得了毅力和批判性思维等终身受益的能力。 1.考查形容词词义辨析。句意:不顾一切地尝试记住单词,我开始夜以继日地读书。A. successful 成功的;
fruitless 无果的;C. lame 瘸的,跛的;D. desperate 不顾一切的。根据下文“I began reading day and night”可知,作者开始夜以继日地读书,由此可知,他是不顾一切地尝试记住单词。故选 D。 2.考查动词词义辨析。句意:这次失败带来的痛苦是如此巨大,以至于直到今天,我仍然记得那个词:“涂鸦”。A. repeat 重复;B. learn 学习;C. prefer 更喜欢;D. remember 记得。根据上文“The pain over this defeat was so great”可知,失败带来的痛苦非常巨大,因此作者是直到今天仍然记得那个词。故选 D。
考查动词词义辨析。句意:然而,投入了这么多努力却没有成功只增强了我更加努力学习的决心。A. showed
展示;B. strengthened 增强;C. shook 动摇;D. tested 测试。根据上文“The pain over this defeat was so great that
— to this day — I still 2 the word: “graffiti.””和表示转折的“However”可推知,虽然失败带来的痛苦非 常巨大,但是作者并没有因此退却,这次经历增强了他更加努力学习的决心。故选 B。 4.考查名词词义辨析。句意:后来,我的学校参加了一个由非营利组织主办的法语听写比,该组织旨在为贫困儿童提供受教育的机会。A. access 获得的机会;B. freedom 自由;C. attention 注意;D. devotion 奉献。根据上文“a nonprofit organization that gives kids in poverty”和下文“to an education”可推知,该非营利组织应该是做慈善,为贫困儿童提供受教育的机会。故选 A。 5.考查动词词义辨析。句意:法语不是我的第一语言,所以我更加用功学习。A. took 拿;B. pulled 拉;C.
hit 击打;D. pressed 压。根据下文“I spent all my free time studying.”可知,作者把所有的空闲时间都用来学习了,由此可知,他更加用功学习,短语 hit the books 意为“用功学习”。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:我的喜悦倍增,因为我知道我的胜利也帮助了孩子们学习阅读和写作。A. doubled加倍;B. spread 传播;C. transformed 转变;D. obtained 获得。根据下文“because I knew my victory was also helping children learn to read and write”可知,作者的胜利也帮助了孩子们学习阅读和写作,由此可知,他获奖的喜悦倍增。故选 A。
考查形容词词义辨析。句意:虽然这不是我所梦想的,但也很接近了!A. obvious 明显的;B. average 平均的;C. close 近的;D. familiar 熟悉的。根据上文“In the final, I took the fifth place.”可知,作者决中获得了第五名,由此可知,这离梦想的第一名很接近。故选 C。 8.考查名词词义辨析。句意:除了这个奖项之外,我还获得了一些让我终身受益的能力,比如毅力和批判性思维。A. rules 规则;B. abilities 能力;C. methods 方法;D. ideas 想法。根据下文“such as persistence and critical thinking”可知,毅力和批判性思维属于让人终身受益的能力。故选 B。 9.考查名词词义辨析。句意:我发现,无论我们是在为自己还是为他人创造改变,我们永远不知道什么是光辉未来的化剂。A. interest 兴趣;B. reaction 反应;C. power 力量;D. change 改变。根据上文“because I knew my victory was also helping children learn to read and write”和“Besides the award, I acquired the 8
that I’d use for the rest of my life, such as persistence and critical thinking.”可知,作者的胜利帮助了孩子们学习阅读和写作,他自己也获得了毅力和批判性思维,这些都是这次经历带来的改变。故选 D。 10.考查形容词词义辨析。句意:有时候,这种化剂就像一本书一样简单。A. simple 简单的;B. huge 巨大的;C. famous 著名的;D. useful 有用的。根据上文“we never know what can be the catalyst (化剂) of a brilliant future”可知,作者是在讨论当前的付出对未来的巨大作用,结合他通过努力记单词,用功读书而取得优异名次,帮助了贫困的孩子,也让自己受益匪浅可推知,对于光辉未来的化剂可能就像一本书一样简单。故选 A。
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
People have always been scared of sharks, but the film Jaws made things 11 (bad). Many people who saw the film began to believe that sharks were bad animals that ate humans. Some people 12 (start)
fishing for sharks, killing as many as they could. Soon the film writer admitted that his work was wrong about
sharks’ behaviour. “Sharks don’t target humans,” he said. Over the years, experts 13 (prove) that sharks do not see people as food, and they attack us by mistake. Only around six people 14 (kill) by sharks every year.
【答案】11.worse 12.started 13.have proved/have proven 14.are killed
【导语】本文是一篇说明文。文章简要介绍了电影《大白鲨》使人们对鲨鱼的恐惧加剧,后来电影作家承 认描述有误,多年来专家也证明鲨鱼并非把人当食物,只是误攻击人类。 11.考查比较级。句意:人们一直都很害怕鲨鱼,但电影《大白鲨》让情况变得更糟。空处作宾语补足语,结合“People have always been scared of sharks”和下文叙述的人们对鲨鱼展开了大肆捕杀可知,这部电影是让情况变得“更糟”,空处应用 bad 的比较级形式。故填 worse。 12.考查动词时态。句意:许多看了这部电影的人开始相信鲨鱼是吃人的坏动物。空处作句子的谓语,结合前后句内容可知,此处在叙述过去发生的事情,时态应用一般过去时。故填 started。 13.考查动词时态和主谓一致。句意:多年来,专家们已经证明,鲨鱼并不把人当作食物,它们会错误地攻击我们。空处作句子的谓语,根据“Over the years”可知,时态应用现在完成时,表示过去的动作或状态持续到现在,主语 experts 是复数,助动词应用 have。故填 have proved/proven。
考查动词时态、语态和主谓一致。句意:每年只有大约 6 人被鲨鱼杀死。空处作句子的谓语,根据“every
year”可知,此处在描述通常性的行为,时态应用一般现在时,kill“杀死”和主语 Only around six people 之间是被动关系,应用被动语态,且主语是复数意义,be 动词应用 are。故填 are killed。
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
There are eight species of pangolin (穿山甲) and, sadly, they are all threatened with extinction. According to data, a pangolin is caught 15 (illegal) every three minutes. Many countries 16 (take) measures to protect them in recent years. But that does not stop the illegal trade. It has increased because of growing demand. Their skins are used to make leather goods like boots, bags and belts. Their meat 17
(consider) a delicacy in some countries, and their scales are used in traditional medicine.
【答案】15.illegally 16.have taken 17.is considered
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了穿山甲面临的灭绝威胁以及非法贸易的情况。
考查副词。句意:根据数据,每三分钟就有一只穿山甲被非法捕猎。修饰动词 caught,需用副词 illegally,作状语。故填 illegally。 16.考查动词时态。句意:近年来,许多国家已经采取措施保护它们。根据时间状语“in recent years”可知,此处为现在完成时,主语 Many countries 为复数名词,助动词用 have。故填 have taken。 17.考查动词时态语态。句意:在一些国家,它们的肉被视为美味佳肴,而它们的鳞片则被用于传统医药。空处作谓语,陈述客观事实,使用一般现在时,Their meat 和 consider 为被动关系,需用被动语态,主语 Their meat 为不可数名词,be 动词用 is。故填 is considered。
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Can a sixth extinction 18 (avoid) Experts say that it is not yet too late, if we take action now. This would mean we have to significantly change the way we live. For example, we need to take steps to save endangered species, including setting up special areas 19 plants and animals can be protected. We need to change how we work and travel by using cleaner, more natural sources of energy, such as wind and solar energy. We also need to improve our farming methods 20 (reduce) water, air and land pollution. In short, if we want to survive, we need to stop destroying the planet that we live on and start to protect it.
【答案】18.be avoided 19.where 20.to reduce
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了如何避免第六次生物大灭绝及采取的措施。 18.考查被动语态。句意:第六次生物大灭绝能避免吗?主语 a sixth extinction 和 avoid“避免”为被动关系,用 be avoided 表被动,且情态动词 can 后接动词原形。故填 be avoided。 19.考查定语从句。句意:例如,我们需要采取措施拯救濒危物种,包括建立特殊区域来保护动植物。本空引导定语从句,修饰先行词 special areas,关系词代替先行词在定语从句中作地点状语,用关系副词 where引导定语从句。故填 where。 20.考查非谓语动词。句意:我们还需要改进耕作方法,以减少水、空气和土地污染。本句谓语为 need,此处为非谓语动词,本空作目的状语,用动词 reduce“减少”的不定式形式。故填 to reduce。
第二部分 阅读理解 (共两节,38 分)
第一节 (共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Creative teens with a passion for storytelling may just find their calling in the exciting world of film. There are plenty of opportunities in this industry, from producing to editing to directing to technical work. Curious about whether film-making is the path for you Through these programs designed for high school students, you can find out.
Summer Arts Institute
This free four-week program for students in grades 10 through 12 is not to be missed. Participants (参与者) can major in several creative fields, including film. Students selected for the program work with professional artists to build skills and gain hands-on experience. The program ends with an exhibition of participants’ work.
Cinematic Arts Program
The oldest film school encourages high school students to learn about the world of filmmaking, screenwriting, computer animation, or the film/television business through these six-week summer sessions. Students take real college-level courses.
Teen Filmmaking Camps
In summer film camps, students will write, shoot, direct and edit their own films. In this program designed for teens with little to no film experience, students receive in-class instruction and take part in on-set production, learning all about the exciting world of storytelling through film. The program ends with a screening of the participants’ works.
Museum of Media Teen Council
The MoM Teen Council is a two-month job development program for teens interested in the media arts who want a look at how good films are born and how a media museum works. Participants help the museum shape its program offerings. They can build leadership skills and teamwork. They also get real-world project management experience by organizing events like the museum’s Film Festival.
Which program offers college-level courses
Summer Arts Institute. B.Cinematic Arts Program.
Teen Filmmaking Camps.
Museum of Media Teen Council.
What will students of the MoM Teen Council get
A.A film directed by themselves.
B.A free six-week summer camp.
Chances of working with artists.
Project management experience.
What is the shared goal of the four programs
To seek local partners.
To carry out summer camps.
To find out creative high schoolers.
To help teens know about filmmaking.
【答案】21.B 22.D 23.D
【导语】这是一篇应用文。文章介绍一些为高中生设计与电影制作有关的项目。
细节理解题。由 Cinematic Arts Program 中“Students take real college-level courses.(学生们学习真正的大学水平的课程。)”可知,在 Cinematic Arts Program 中可以学习大学水平课程。故选 B 项。
细节理解题。由 Museum of Media Teen Council 中“The MoM Teen Council is a two-month job development program for teens interested in the media arts who want a look at how good films are born and how a media museum works. Participants help the museum shape its program offerings. They can build leadership skills and teamwork. They also get real-world project management experience by organizing events like the museum’s Film
Festival.(MoM Teen Council 是一个为期两个月的职业发展计划,面向对媒体艺术感兴趣的青少年,他们希望了解好电影是如何诞生的,以及媒体博物馆是如何运作的。参与者帮助博物馆制定计划。他们可以培养领导能力和团队合作。他们还可以通过组织博物馆电影节等活动获得现实世界的项目管理经验。)”可知,MoM Teen Council 的学生获得项目管理经验。故选 D 项。
推理判断题。由文章第一段“Creative teens with a passion for storytelling may just find their calling in the exciting world of film. There are plenty of opportunities in this industry, from producing to editing to directing to technical work. Curious about whether film-making is the path for you Through these programs designed for high
school students, you can find out.(对讲故事充满热情的富有创造力的青少年可能会在激动人心的电影世界中 找到自己的职业。这个行业有很多机会,从制作到剪辑,从导演到技术工作。想知道电影制作是否适合你吗?通过这些为高中生设计的课程,你可以找到答案。)”以及下文介绍的项目可知,下面四个项目都能帮助青少年了解电影制作。故选 D 项。
B
In my senior-year literature class last term, I encountered a knight who defended a forgotten kingdom, a gentle
grandmother who healed wounds with folk tales, and a futuristic explorer who vanished in a black hole. Once, I often found myself amazed at how my students, who brought these figures to life, grasped the essence of complex literary themes.
But the situation was quite different with their first assignment, which centered on the question: “Why is literature important ”
Most of the essays were barely a page long, and scarcely any had a sentence that could serve as a strong thesis statement. I was taken aback. Then it dawned on me that the problem lay in the question itself. They could have written volumes about the allure of social media, but literature, in its pure form, just didn’t seem significant to them. This had to change.
As a new semester began, I asked everyone to craft a reflective essay on a literary work that had touched their soul. This time, they found the task far more engaging. For the subsequent two tasks, a drama-analysis project was followed by a poetry-creation workshop. I only stipulated that each piece should convey a deep-seated emotion. The outcomes were astounding. The students delved into a wide range of literary works and produced essays and
poems, each 8 to 15 pages long, with insights that broadened my perspective and stirred my emotions.
I entered the class believing that literature is important as a mirror of humanity. However, my students demonstrated something even more profound. When the final bell rang in June, I walked away with a year’s worth of memories filled with the realization of literature’s most profound significance — the ability to awaken dormant feelings, to transport us to unseen worlds, and to reveal the shared threads of our human experiences.
Who are the characters mentioned at the beginning of paragraph 1
Senior-year students. B.The author’s relatives.
C.Famous literary critics. D.Fictional personas.
Why did the students perform poorly in their first writing task
They lacked writing skills. B.They had a limited understanding of literature. C.They misinterpreted the question’s intent.D.They had no interest in the topic.
What does the underlined word “astounding” in paragraph 4 mean
Confusing. B.Impressive. C.Ordinary. D.Frightening.
What does the author’s experience illustrate
A.Literature can awaken deep-seated human emotions.
B.Teaching literature is an easy task.
C.Students prefer creative writing to theoretical essays.
D.Classic literature is losing its appeal.
【答案】24.D 25.C 26.B 27.A
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述了作者作为一名写作课老师,通过教学实践逐渐认识到学生写作动力的来源以及写作真正意义的成长故事。
细节理解题。根据第一段中“In my senior-year literature class last term, I encountered a knight who defended a forgotten kingdom, a gentle grandmother who healed wounds with folk tales, and a futuristic explorer who vanished in a black hole.(上学期,在我任教的高年级文学课上,我邂逅了诸多角色:一位守护着被遗忘王国的骑士、一位用民间故事治愈伤痛的慈祥祖母,还有一位消失在黑洞中的未来探险家)”可知,这些角色都是文学作品中的人物,即虚构人物。故选 D。
推理判断题。根据第三段中“Then it dawned on me that the problem lay in the question itself. They could have
written volumes about the allure of social media, but literature, in its pure form, just didn’t seem significant to them.(这时我恍然大悟,问题其实出在问题本身上。他们本可以洋洋洒洒地写上很多关于社交媒体吸引力的内容,但纯粹的文学对他们而言似乎并无重要意义)”可推知,学生在第一次写作任务中表现不佳是因为他们误解了“文学为何重要”这一问题,觉得该主题无关紧要。故选 C。
词句猜测题。根据划线词后文“The students delved into a wide range of literary works and produced essays
and poems, each 8 to 15 pages long, with insights that broadened my perspective and stirred my emotions.(学生们 钻研了大量的文学作品,写出了 8 到 15 页长的散文和诗歌,他们的见解开阔了我的视野,激发了我的情感)”
可知,学生们深入研究了广泛的文学作品,写出了长篇的论文和诗歌,这些作品让作者印象深刻,“astounding”意为“令人赞叹的、印象深刻的”,与“Impressive”意思相近,故选 B。 27.推理判断题。根据最后一段中“When the final bell rang in June, I walked away with a year’s worth of memories filled with the realization of literature’s most profound significance — the ability to awaken dormant feelings, to transport us to unseen worlds, and to reveal the shared threads of our human experiences.(当六月最后
的铃声响起时,我带着一整年的回忆离开了,这些回忆让我深刻领悟到了文学最深远的意义——它能够唤
醒沉睡的情感,带我们穿越至未曾见过的世界,并揭示出我们人类经历中共通的脉络)”可推知,作者的经历说明了文学可以唤醒人类深藏的情感。故选 A。
C
While saying “no” can be liberating to some, for others it can be uncomfortable. Sometimes, society teaches us the word “no” is impolite. We feel more obligated (有义务的) to get along with things we honestly do not want to do in order to be socially accepted.
Yet, there are clear benefits to the word “no”. One of the first steps is to find a way to say “no” that feels natural and authentic for you. Perhaps you may find the “sandwich method” helpful. It is an approach that involves sandwiching something that individuals may consider negative between two positives. Tell the person something positive followed by the “no” and end with something positive.
It’s also important to keep in mind that saying “no” to something but giving other options that better fit your needs can also be an effective way to use the power of “no”. Remember that your needs are important and your decisions can directly affect your time and energy.
We all have various roles in our work, parenting, social obligations, and family dynamics. These roles can challenge our abilities to set boundaries. Learning about yourself and finding your inner power is crucial to your health and well-being. Boundaries can be flexible when appropriate. Take time to reassess your boundaries, taking into account the pros and cons. And remember: Boundaries do not have to be permanent.
Standing firm in your decisions and being able to express yourself can be so rewarding, but there are also some signs to keep in mind when it is not being used in a way to empower. Withdrawal, loss of interest in activities, or having feelings of worthlessness can be more than indicative of saying “no”. If you find yourself saying “no” in a way that leads to isolation, then it might be time to see a mental health professional.
Overall, there isn’t a “right” way to say “no”. You will never be able to please everyone. Remember to let your inner confidence shine in your ability to say “no”.
What does society think of saying “no”
Understandable. B.Inconsiderate. C.Necessary. D.Indifferent.
How can we employ the “sandwich method”
By avoiding anything negative. B.By looking on the positive side.
C.By being supportive before and after rejection.D.By setting permanent boundaries in daily life.
What does the author suggest people do regarding saying “no”
Stick to their own decisions. B.Express themselves flexibly. C.Prioritize others’ needs. D.Ignore its negative effects.
What is the text mainly about
How to satisfy others’ needs. B.How to take care of oneself. C.The journey of self-discovery. D.The power of a gentle refusal.
【答案】28.B 29.C 30.A 31.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了学会说“不”的重要性及其方法。文章也强调了设定个人界限的重要性,并指出说“不”时也要灵活表达,注意自己的心理健康。最后,文章鼓励人们要自信地说“不”。 28.细节理解题。根据文章第一段“Sometimes, society teaches us the word ‘no’ is impolite. (有时,社会教导我
们说“不”是不礼貌的。)”可知,社会对说“不”的看法是不考虑他人感受的。B 选项“Inconsiderate (不顾别人的)”
符合题意。故选 B。
细节理解题。根据文章第二段“Perhaps you may find the ‘sandwich method’ helpful. It is an approach that involves sandwiching something that individuals may consider negative between two positives. Tell the person something positive followed by the 'no' and end with something positive. (你也许会觉得“三明治方法”很有帮助。这是一种把人们可能认为是负面的东西夹在两个积极的事物之间的方法。先对那个人说一些积极的话,然 后说“不”,最后再以积极的话收尾。)”可知,“三明治方法”是在说“不”之前和之后都说一些积极的话,即在拒
绝前后给予支持。故选 C。
推理判断题。根据倒数第二段中“Standing firm in your decisions and being able to express yourself can be so rewarding, (坚定地做出决定并能够清晰地表达自己的想法,这会带来极大的成就感)”可知,作者建议人们要坚持自己的决定。故选 A。
主旨大意题。根据第二段中“Yet, there are clear benefits to the word ‘no’. (然而,“不”这个词确实有其明显的优点。)”以及通读全文可知,文章主要讲述了学会说“不”的重要性,同时探讨了说“不”的力量以及如何以一种温和的方式拒绝别人,其中包括如何委婉地说“不”、拒绝时要坚持自己的决定以及设定个人界限等。因此,D 选项“The power of a gentle refusal (温柔的拒绝的力量)”最能概括文章的主旨。故选 D。
D
Studying a subject that you feel pointless is never a fun or easy task. If you’re studying history, asking yourself the question “why is history important” is a very good first step. History is an essential part of human civilization. You will find something here that will arouse your interest, or get you thinking about the significance of history.
History grounds us in our roots. History is an important and interesting field of study, and learning the history of our home country can give us a deeper, more meaningful glimpse (一瞥) into our ancestral pasts, and how we got to where we are today. Many people feel like they need a sense of cultural belonging, which is something that studying your roots and being open-minded to the evolution (演变) of your culture can provide.
History enriches our experience. Reading history is an amazing experience because it enables us to reflect on the social and economic life of the people living long time ago. According to the experts, problems faced by people
regardless of the past and present are the same. With the information about the ancestors, one can become more
experienced in handling challenges of life.
History makes us more empathetic (具有共情能力的). Studying history can give us insight (洞察力) into why our culture does certain things, and how the past has shaped it into what we know now. It also provides a rather strong foundation for empathy across cultures. Fear and hate for others is usually caused by ignorance (无知). We’ re scared of the things that we don’t understand. History has the potential to break down those boundaries by offering us insight into entire worlds that would otherwise be foreign to us.
History can inspire us to learn more. What’s fantastic about history is the way it broadens our horizons. It’s almost impossible to learn about one historical period without having dozens of questions about related concepts. Study the 19th century England, and you might catch a glimpse of Charles Dickens’ Oliver Twist. Look up Charles Dickens, and you might learn a thing or two about realism. Or maybe you end up switching your attention away from novels, and discover the history of romantic poets in England. It can go anywhere, and there is something in there for absolutely anybody.
The value of history cannot be underestimated. We don’t have to live in the past, but we can definitely do better by learning from it and using the lessons learnt to lead more meaningful lives.
People can get a sense of cultural belonging by studying history and .
thinking about the meaning of it B.accepting the development of culture C.analyzing how they get to the present state D.reflecting on their social and economic life
What can be concluded from Paragraph 4
It is difficult to get rid of cultural barriers.
People are willing to accept foreign cultures.
Cultural conflicts in history are difficult to ignore. D.History helps us improve our cross-cultural awareness.
What could be the best title for the passage
How to Build Cultural Identity B.Why Studying History Matters C.Know the Past, Know the Present D.History: a Way to Broaden Horizons
【答案】32.B 33.D 34.B
【导语】本文是一篇议论文。文章主要围绕“为什么历史是重要的”这一主题进行阐述,列举了多个理由来支
持这一观点,如历史可以让我们了解自己的根源、丰富我们的经验、使我们更具共情能力、激发我们学习更多等。
细节理解题。根据文章第二段“Many people feel like they need a sense of cultural belonging, which is something that studying your roots and being open-minded to the evolution (演变) of your culture can provide.(许 多人觉得他们需要一种文化归属感,这是研究你的根源和对你的文化演变持开放态度所能提供的。)”可知,文化归属感是可以通过学习历史,和接受文化演变获得的。故选 B。 33.推理判断题。根据文章第四段“History makes us more empathetic (具有共情能力的). Studying history can give us insight (洞察力) into why our culture does certain things, and how the past has shaped it into what we know
now. It also provides a rather strong foundation for empathy across cultures. Fear and hate for others is usually caused by ignorance (无知). We’re scared of the things that we don’t understand. History has the potential to break down those boundaries by offering us insight into entire worlds that would otherwise be foreign to us.(历史让我们
更具有共情能力的。研究历史可以让我们洞察为什么我们的文化会做某些事情,以及过去是如何将其塑造
成我们现在所知道的样子。它也为跨文化的同理心提供了相当坚实的基础。对他人的恐惧和憎恨通常是由于无知造成的。我们害怕我们不了解的东西。历史有可能打破这些界限,让我们洞悉整个世界,否则我们就会感到陌生。)”可知,通过了解其他文化的历史,我们可以更好地欣赏他们的价值观和传统,这反过来又
有助于我们克服文化障碍并减少冲突。这表明,当我们面对来自不同文化背景的人时,通过了解他们的历史,我们更有能力去理解和尊重他们的观点和习俗。因此,可以得出结论,历史有助于我们提高跨文化意识。
故选 D。
主旨大意题。根据文章第一段“If you’re studying history, asking yourself the question “why is history important” is a very good first step. History is an essential part of human civilization. You will find something here that will arouse your interest, or get you thinking about the significance of history.(如果你正在学习历史,问自己 “为什么历史很重要”是很好的第一步。历史是人类文明的重要组成部分。你会在这里找到一些能引起你兴趣的东西,或者让你思考历史的重要性。)”、最后一段“The value of history cannot be underestimated. We don’t have to live in the past, but we can definitely do better by learning from it and using the lessons learnt to lead more meaningful lives. (历史的价值不可低估。我们不必活在过去,但我们可以通过从中吸取教训,过更有意义的生活,做得更好。)”以及全文内容可知,这篇文章讨论了学习历史的重要性,并提供了为什么它是有价值的几个原因。选项 B“Why Studying History Matters (为什么学习历史很重要)”抓住了文本的主要焦点,即解释为什么学习历史是重要的。故选 B。
第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Over the last decade, STEM-Science, Technology, Engineering, and Math-has become increasingly defined as the symbol of development, success, and progress. Incoming college students are increasingly choosing majors like computer science, biology, and engineering, even if some of them are not particularly interested in those subjects.
However, this has subsequently left liberal arts and the importance of the field behind.
To answer the question, we need to consider what liberal arts are. Different from STEM, liberal arts are essentially the broad study of how the world works, assisting with students’ critical thinking, creative application, and social skills, ranging from topics like psychology and sociology to linguistics and history.
Although today STEM-based education seems to be the most effective path to take for career prospects, liberal arts can produce just as much success. This is mainly due to the fact that a liberal arts education teaches students important soft, social skills, including clear and effective communication, error-free writing, problem-solving, and successful data analysis, among others. 37 Without them, how can a student properly prepare themselves for a career
In addition, students in liberal arts possess the most important characteristic of being more human. What they learn brings them distinctive social insights. 38 It not only translates into more humanized employees in the future workforce but also provides a significant positive effect, too. As much as AI has taken the world by storm, it does not take away from the fact that when someone calls customer service, they want to hear a human voice. They want someone who can considerately help them solve their problems on a more emotional level rather than just being assisted by a robot that follows a program.
As society continues to evolve, and people’s needs and wants continue to change, merely sticking to practical, baseline solutions will not work. That’s exactly where liberal arts come in. 39 And that’s the beauty and importance of liberal arts.
Why are students today seeking towards the field
Do liberal arts still matter in a STEM-driven world
These skills are what a good employee should have. D.Anyway, it seems like the “right” thing to do for their future.
This nature generally can’t come from STEM-based education.
That’s why both liberal arts and STEM are important for a progressive society. G.AI will never be able to truly understand humanity as an actual human mind can.
【答案】35.D 36.B 37.C 38.E 39.F
【导语】本文是一篇议论文。文章围绕在 STEM (科学、技术、工程和数学) 盛行的当下,文科是否依然重要展开讨论,阐述了文科的定义、文科能带来的成功以及文科在社会发展中的独特作用。
前文提到“Over the last decade, STEM-Science, Technology, Engineering, and Math - has become increasingly defined as the symbol of development, success, and progress. Incoming college students are increasingly choosing majors like computer science, biology, and engineering, even if some of them are not particularly interested in
those subjects. (在过去的十年里,STEM——科学、技术、工程和数学——越来越被定义为发展、成功和进步的象征。即将入学的大学生越来越多地选择计算机科学、生物学和工程学等专业,即使他们中的一些人对这些学科并不特别感兴趣)”说明学生选择 STEM 专业成为一种趋势,D 选项“不管怎样,这似乎对他们未来来说是‘正确’的选择。”承接上文,解释了学生选择 STEM 专业的原因,符合语境。故选 D。
前文“However, this has subsequently left liberal arts and the importance of the field behind. (然而,这随后将文科和该领域的重要性抛在了后面)”提到 STEM 的盛行使文科及其重要性被忽视,后文“To answer the question, we need to consider what liberal arts are. (要回答这个问题,我们需要考虑文科是什么)”说明此处提出了一个问题,B 选项“在以 STEM 为主导的世界里,文科还重要吗?”符合语境,引出后文对文科的探讨。故选 B。
前文“This is mainly due to the fact that a liberal arts education teaches students important soft, social skills, including clear and effective communication, error - free writing, problem - solving, and successful data analysis, among others. (这主要是因为文科教育教会学生重要的软技能和社会技能,包括清晰有效的沟通、无错误的写作、解决问题和成功的数据分析等)”说明文科教育能教会学生重要技能,C 选项“这些技能是一个好员工应该具备的。”承接上文,进一步强调这些技能的重要性,符合语境。故选 C。
前文“In addition, students in liberal arts possess the most important characteristic of being more human. What
they learn brings them distinctive social insights. (此外,文科学生具有最重要的更人性化的特点。他们所学的东西给他们带来了独特的社会洞察力)”说明文科学生有独特的特点,E 选项“这种特质通常无法从基于 STEM的教育中获得。”承接上文,将文科学生与 STEM 教育进行对比,符合语境。故选 E。
前文“As society continues to evolve, and people’s needs and wants continue to change, merely sticking to practical, baseline solutions will not work. That’s exactly where liberal arts come in. (随着社会的不断发展,人们的需求和愿望不断变化,仅仅坚持实用的、基本的解决方案是行不通的。这正是文科的用武之地)”说明文科在社会发展中有重要作用,后文“And that’s the beauty and importance of liberal arts.(这就是文科的美丽和重要性)”强调了人文学科的价值。F 选项“这就是为什么文科和 STEM 对一个进步的社会都很重要。”起到了承上
启下的作用,总结全文,点明主旨,符合语境。故选 F。
第三部分 书面表达 (共两节,32 分)
第一节 (共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
At the start of nearly every doctor's visit, chances are that you will be asked to get your weight measured for that day's exam record - and you would be hard-pressed to find a person whose physician has not brought up his or her weight at some point, and doctors' recommendations to drop pounds are still extremely common. But many conversations around weight have become a barrier, not a help, in the campaign to make people healthier.
Higher body masses are associated with increased risk for hypertension, diabetes and coronary disease. Many studies have shown that heavier people are at higher risk for these illnesses. But the big picture is not the whole
picture. Researchers have identified a smaller group of overweight people considered to be ''metabolically (新陈代谢地) healthy'' - meaning they do not exhibit high blood pressure or other diseases.
Research over the past two decades has shown that health professionals have negative attitudes toward fat people. Some refuse to see these patients at all, as the South Florida Sun Sentinel reported in 2011. Such practices keep people from regular annual exams and prevent the finding of serious underlying conditions. Not only that but doctors' appointments with fat patients are shorter on average, and they routinely use negative words in their medical histories of such people. And research suggests that the stress of being a heavy person may cause metabolic changes that may lead to more poor health outcomes.
To achieve better health outcomes, doctors should focus on behaviors that have proven positive outcomes for health instead of the weight-centric health care practice. And people of all sizes are entitled to evidence-based factors that empower them and keep them healthy. Lifestyle changes, such as eating fruits, vegetables and whole grains, along with increased physical activity, can improve blood pressure, levels and sensitivity - often independently of changes in body weight.
What will you be asked to do when visiting a doctor for the first time (不多于 4 个单词)
Why does the stress of being a heavy person may lead to more poor health outcomes (不多于 6 个单词)
What are doctors expected to do to achieve better health outcomes (不多于 10 个单词)
What is the passage mainly about (不多于 4 个单词)
【答案】40.Get the weight measured. 41.Because it may cause metabolic changes. 42.Focus on behaviors that have proven positive outcomes for health. 43.Weight is not enough. / Weight doesn’t count only.
【分析】这是一篇议论文。长期以来医院的检查从病人的体重入手,认为体重和很多不健康的结果有关。而,新的研究表明,超重的人在新陈代谢方面也是健康的。因此仅通过体重判断健康与否是不合理的。
细节理解题。根据第一段的 At the start of nearly every doctor's visit, chances are that you will be asked to get your weight measured for that day's exam record 可知,在几乎每一个医生的问诊中,你都会被要求测量体重。故填:Get the weight measured.
细节理解题。根据第三段的 And research suggests that the stress of being a heavy person may cause metabolic changes that may lead to more poor health outcomes.(研究表明肥胖带来的压力会导致新陈代谢的改变,这会导致更多不良健康后果。)可知,肥胖压力导致更多不良健康结果,是因为它造成了新陈代谢的改变。故填: Because it may cause metabolic changes.
细节理解题。根据最后一段的 To achieve better health outcomes, doctors should focus on behaviors that have proven positive outcomes for health instead of the weight-centric health care practice.可知,为了实现更好的健康结果,医生应该关注那些已经被证明对健康有积极结果的行为,而不是体重为中心的保健实践。故填:Focus on behaviors that have proven positive outcomes for health.
主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第二段的 But the big picture is not the whole picture. Researchers have identified a smaller group of overweight people considered to be ''metabolically (新陈代谢地) healthy'' - meaning they do not exhibit high blood pressure or other diseases.(但大局并不是整个局面。研究人员已经确定了一小群超重的人是“新陈代谢方面的健康”,这意味着他们没有出现高血压或者其他疾病)和最后一段的 To achieve better health outcomes, doctors should focus on behaviors that have proven positive outcomes for health
instead of the weight-centric health care practice. (为了实现更好的健康结果,医生应该关注那些已经被证明对健康有积极结果的行为,而不是体重为中心的保健实践。)可知,本文主要讲述研究证明,尽管超重和很多疾病有关,但仅通过体重作判断健康与否是不合理的。故填:Weight is not enough. / Weight doesn’t count only.第二节 (20 分)
假如你是红星中学高二学生李华。你的英国好友 Jim 从社交媒体上看到了你参观学校国画展览的照片,
写信向你了解情况。请给他回信,内容包括:
国画展相关信息(时间、地点、目的等);
你的感受。
国画展: the exhibition of traditional Chinese paintings
注意:1.词数 100 左右; 2.开头和结尾已给出,不计入总词数。 Dear Jim,
Yours, Li Hua
【答案】
Dear Jim,
How are you doing Knowing that you are a lover of traditional Chinese painting, I am writing to tell you something about the exhibition of traditional Chinese paintings held in our school.
As scheduled, the event took place on April 20th in our school hall. Some experts were present and gave lectures on some well-known artists, through which we had a good understanding of traditional Chinese painting. Some paintings made by students were on display, which was a feast for the eyes. Every student present could feel the beauty of traditional Chinese painting, benefiting a lot from the activity.
Hopefully, you can join us next year.
Yours Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。假如你是红星中学高二学生李华。你的英国好友 Jim 从社交媒体上看到了你参观学校国画展览的照片,写信向你了解情况。请给他回信。
【详解】1.词汇积累
举行:took place→ be held
发表演讲:gave lectures→ made speeches
展出:on display→ on show
收获,收益:benefit→ gain
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Knowing that you are a lover of traditional Chinese painting, I am writing to tell you something about the exhibition of traditional Chinese paintings held in our school.
拓展句:Because I know that you are a lover of traditional Chinese painting, I am writing to tell you something about the exhibition of traditional Chinese paintings held in our school.
【点睛】【高分句型 1】Some paintings made by students were on display, which was a feast for the eyes.(运用了过去分词作定语,which 引导的非限制性定语从句)
【高分句型 2】Every student present could feel the beauty of traditional Chinese painting, benefiting a lot from the activity.(运用了现在分词作状语。)2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(北京专用)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节,30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
Last summer, on her way to work in Minneapolis, Katie Steller stopped at a traffic light, where a man was sitting with a sign asking for help. She 1 down her window, shouting, “Do you want a 2 haircut right now ”
Getting a yes, she pulled off the road, took a red chair from her car, and helped the man cut his hair. After Steller was 3 , the man looked in a mirror. “I look good!” he laughed.
To date, Steller has given such haircuts to people all living on the margins (边缘) around the city, and she is keenly aware of the 4 of her cleanup job.
A haircut changed Steller’s life: As a teen, with a severe disease, her hair got thinned. So, her mother arranged for Steller’s first professional haircut, where she felt 5 when talked to like a person. After that, Steller knew how to help people feel the way she’d felt that day. “I want it to be a gateway, to show 6 , but also to get to know people.” In 2009, she began Red Chair Project, 7 out to people on the streets. What breaks Steller’s heart is just how lonely people look, so she listens to their stories of loss and struggle to get back on their feet. The attention 8
works.
And it all began with a 9 in simple acts of kindness, such as a free haircut. “The way you show up in the world matters,” says Steller, “I can’t fix people’s problems, but maybe I can help them feel less 10 for a moment.”
4.A.risk B.power C.reward D.function
5.A.left behind B.calmed down C.taken away D.cared about
6.A.faith B.trust C.respect D.interest
7.A.sending B.speaking C.pointing D.reaching
8.A.hardly B.merely C.apparently D.accidentally
9.A.belief B.pride C.lesson D.harmony
10.A.guilty B.alone C.depressed D.dissatisfied
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Graham Lawrence is a science writer. He wasn’t very good at most school subjects before he met Mr Jenkins, who
11 (hear) stories about his bad behavior. When he was 15 and went into Mr Jenkins’ class, he really became interested 12 science. Mr Jenkins made everything interesting, as he used to explain things which seemed difficult with lots of practical 13 (example) and in simple language. Besides, Mr Jenkins encouraged Lawrence to give a presentation on the stars and planets to the class. And now, 14 (explain) science to the audience is Lawrence’s job.
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Dom Pecora taught himself to fix bikes by watching videos 15 he was a little kid. Afterwards, he started doing repairs to raise money for his dream mountain bike and even 16 (decide) to surprise six other kids with brand-new bikes. His biggest goal now is 17 (give) away 100 bikes or more per year to people who are suffering from health issues or dealing with homelessness.
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
By the time Sullivan completed her degree, she had been ready for her first teaching job. Her passion for education was 18 made her a natural fit for the profession. While she was organizing her lesson plans, she reflected on how much she 19 (learn) during her studies. She knew teaching was not just about giving knowledge, but about inspiring others to learn. Each student was different with unique strengths and she aimed to discover their potential. She believed that 20 patience and creativity, teachers could give students the confidence to succeed in their studies.
第二部分 阅读理解 (共两节,38 分)
第一节 (共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
A
When facing the task of deciding your major, you should remember that the decision you make doesn’t mean you are only destined for one path.
QUESTIONS TO ASK YOURSELF AS YOU MAKE YOUR DECISION
Do I have a career in mind
Although your major does not necessarily dictate your career, some jobs do require a certain field of study. If you have your future career in mind, do your research and find out the education requirements. If you are at a loss with what you want to do, go ahead and research different career fields. A certain job might pique your interest, and that could prompt you to pick a certain major.
How much does money matter
Some majors do have higher potential earnings than others. If earning a lot of money is a primary goal for you, search for majors that pay off well. Feel free to reach out to the Career Center for more information on higher-earning majors and careers.
What do I love to do
If you love what you study, you will be more likely to pay full attention to your classes. which will probably lead to better grades and valuable connections in the field. Also you will find your college years more fulfilling if you cultivate your passion!
TIPS FOR DISCOVERING WHAT INTERESTS YOU
Explore different courses!
Don’t take random free electives just to meet the credit requirement for graduation. Explore different subjects! By branching out of what you know, you may discover an unexpected aptitude for sport management, or realize that you love psychology! Maybe an elective course could lead you to your major.
Meet with a CDC staff member!
Your Career Development Center (CDC) is eager to help you! Meet with a peer Career Ambassador to talk about your career goals and the options for you. Also consider scheduling an appointment with a professional staff member to discuss potential career paths, internships (实习), and more!
Utilize the CDC’s online resources!
CDC offers many online resources for self-assessment and career search. We make recommendations for majors and careers based on your answers! See page 6 for more details of what we have to offer!
If you don’t know what to choose as your future career, you need to .
cultivate a related hobby B.aim for well-paid jobs C.consider the education requirements D.investigate different fields
According to the passage, CDC could .
give major-related advice B.establish internship programmes C.define your future career goals D.select an elective course for you
Where is the passage probably taken from
A.A research paper. B.A commercial post.
C.A college brochure. D.A recruitment notice.
B
As a student, I spent many days and nights standing on a forested slope in the rain. I loved the outdoors, and it was more like play than work. I was thrilled when I could connect what I saw to what I read. My ideas seemed to flow like the stream I was trying to understand.
When I started my first teaching position, I no longer had the freedom to focus purely on research or think deeply about any given topic. I was consumed by pressing management demands and my creative stream narrowed.
A decade later, I moved to a new university and was able to return to the topic I studied for my Ph. D.research. I found that if I could be in the moment with my students and act as a sounding board for new ideas — and not be distracted by my mid-career responsibilities — then I could play a part in their creative thought process.
Creativity crept back into my work life, but I hadn’t yet found a way to stimulate my own deep thinking. Another decade had passed before I learned how to get my own creative stream flowing again.
After accepting a position in my hometown, I had a few months between jobs when I was as free as a bird. And that’s when my first real post-Ph. D.eureka moment (顿悟) struck, while I was at a gym watching the rain fall onto a lawn outside. I was able to visualize similar processes that I had been trying to understand. But it was even more
thrilling because it was a type of thought that I worried had permanently dried up. It was clear that I needed to slow down and experience the rain more often!
In this new job, I tried to heed (留心) this enlightenment. I made a point to think and write a little bit at home each morning, in a room overlooking the large river. After that, I’d cycle to work along the banks, which helped me process those ideas and remember my daily goal of being curious. Fun drove what I worked on. And soon enough, I had new ideas to bring to the table.
I now encourage my students to disconnect and take time out to think, to play, to have fun with their research. And to make these things a permanent habit in their lives. I also tell them to pay attention to the conditions and places that foster their curiosity and ability to think deeply. By openly discussing creativity, I hope we can help the next generation of scientists avoid losing it along the way, as I did.
What situation did the author find himself in when he started the first teaching position
He lost interest in his research. B.He couldn’t think clearly anymore. C.He was not as creative as before. D.He was heavily demanded by students.
What can we know about the author after he moved to a new university
He helped students with their Ph. D.research.
He discovered a new topic for his mid-career.
He began to take on more career responsibilities.
He engaged himself in students’ thinking process.
How did the author feel during his free time in his hometown
Energetic and proud. B.Inspired and refreshed.
C.Thrilled and supported. D.Curious and adventurous.
What can we learn from the author’s experience
East or west, home is the best.
Small streams make great rivers. C.Creativity is the mother of invention. D.All work no play makes Jack a dull boy.
C
Humans are not the only fashionistas. Even small birds like tits (ft雀) can follow colour trends. A study published
in Behavioral Ecology and Sociobiology shows that, given the chance, they decorate their nests with this season’s must-have colour.
Dr. Wild and Dr. Aplin were following up the work published in 1934 by Henry Smith Williams, an American naturalist. He noticed that when he put various coloured balls of yarn (纱线) out in his garden, almost always one and only one became popular that season for incorporation into local birds’ nests. But which particular colour was favoured varied from season to season. This suggested that the colour chosen by one of the early birds was spotted and copied by others.
Williams’s work was, however, forgotten until Dr. Wild and Dr. Aplin came across it while following up on a different study. The birds they followed were part of a well-monitored population of blue, great and marsh tits in a wood near the institute. Most birds in this wood carry transponders fitted to them. That allows the institute’s researchers to keep track of a vast number of individuals by logging their arrival at dispensers (分配器).
One day in March 2021, Dr. Wild, Dr. Aplin and their collaborators deployed five RFID-enabled dispensers loaded with wool rather than food. Each contained strands of two colours — either orange and pink or blue and purple
— but all were set to dispense only one of these. This remained so until at least one local nest was seen to include wool from a dispenser. At that moment, the other colour was made available, too. As a control, Dr. Wild and Dr. Aplin set up, in a separate area, four further wool-dispensers, each of which provided two colours from the start.
Of 68 tits’ nests built that season in the experimental areas, 26 included wool from a dispenser. Of these, 18 were constructed after both colours had become available from all dispensers. Even so, ten of those 18 included only the colour of wool first chosen by a nest-builder. By contrast, all eight wool-bearing nests in the control zone contained a mixture of colours — a statistically significant difference.
Tits, then, do seem to be “on trend” when it comes to nest-building materials. Why that should happen remains obscure. Dr. Wild and Dr. Aplin suspect the trendsetters are older birds, and that evolution favours younger ones copying their elders, since those elders have evidently survived what fortune has to throw at a tit. Williams’s original work, though, suggests such initial choices are arbitrary. A bit like those of the leaders of human fashions.
How did Dr. Wild and Dr. Aplin build their study upon Williams’s earlier work
By focusing on purple nest decoration materials.
By observing the same tit species in Williams’s garden.
By using tracking technology to test Williams’s finding.
By copying his experiment with the same coloured yarns.
What can be learned from the research of Dr. Wild and Dr. Aplin
They used RFID-enabled dispensers to observe the living habits of the birds.
They conducted a controlled experiment on the birds’ colour preferences. C.Multicoloured wool strands were released together from the start.
D.Food was supplied to the birds through the dispensers.
A.Unclear. B.Apparent.
C.Unexpected. D.Reasonable.
What is the purpose of this passage
To call on people to protect the diverse species of tits.
To suggest that younger tits set the fashion for the season.
To inform that tits can be fashion followers just like humans.
To present some effective methods applied in scientific research.
D
The Power of a Smile
In a world where technology has become an integral part of our lives, it's easy to forget the simple pleasures that come from human interaction. One such pleasure is the power of a smile. A smile is a universal language that transcends cultural and linguistic barriers. It is a simple yet powerful gesture that can change the mood of a room, brighten someone's day, and even improve one's own mental well-being.
The science behind smiling is fascinating. When we smile, our brain releases endorphins (内啡肽), which are natural mood elevators. These endorphins help to reduce stress and create a sense of happiness and relaxation. Moreover, smiling can also be contagious. Studies have shown that when one person smiles, it can trigger a response in others to smile as well, creating a positive feedback loop.
However, in today's fast-paced world, people often forget to smile. The hustle and bustle of daily life can leave us feeling stressed and disconnected from others. But it's important to remember that a smile can be a powerful tool for connection. It can break the ice in social situations, ease tension in difficult conversations, and even help to build trust and rapport.
In addition to its social benefits, smiling also has health benefits. Regular smiling can lower blood pressure, boost the immune system, and even improve one's physical appearance. It's a natural anti-aging remedy that can make one look younger and more approachable.
So, the next time you're feeling overwhelmed or disconnected, try smiling. It might just be the small act that makes a big difference in your day and the days of those around you. Remember, the power of a smile is not just a saying — it's a scientifically proven fact.
What is the main idea of the article
The importance of technology in our lives.
The universal language of a smile and its benefits.
D.The role of endorphins in reducing stress.
According to the article, what happens in our brain when we smile
We feel more stressed.
Our blood pressure increases.
We release chemicals that elevate our mood.
We become more prone to illness.
Why can smiling be considered contagious
Because it's a cultural norm.
Because it's a natural anti-aging remedy.
Because it's a sign of good health.
Because it triggers a response in others to smile as well.
第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make Sure Your Idea Doesn’t Die Getting great ideas It’s Easy. Following up on them is hard! 35 . Ask “Why doesn’t this work”.
Although he might have had the idea for it, Steve Jobs didn’t just have the iPhone’s unique touch screen in a single night. Instead, he thought about the present situation of smart phones and continually asked a single question: “Why don’t they work ” 36 .
37 .
A good routine often helps you put your ideas into action. Toni Morrison, an outstanding writer, has a more special routine centered on daylight. She rises at around 5:00 each morning to watch the dawn. For her, it’s important to wake before the light and observe the transition(转变) into day. 38 . Whatever you choose as your morning routine, consider it as the reliable framework that gives you the best idea.
Don’t fly alone.
When ideas meet in a shared physical or mental space, creative ideas are bound to happen—which is great. Working in a shared physical space just might help you find your ideal creative partners. 39 . Besides, they may provide detailed focus that might not be your strong suit. Of course, partners needn’t pursue everything together. A creative conversation is more useful, which can set up a series of goals toward which the individual team members are
Make full use of your spare time
Never ignore the power of routine
They can strengthen your confidence and give some valuable suggestions
This one little question helped him get from an idea to a practical solution
He makes a great contribution to “the look and feel of the product”
Here are some tips to make sure your great idea becomes a reality
She considers it a special moment that inspires her to write
第三部分 书面表达 (共两节,32 分)
第一节 (共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
The Grand Canal is a vast waterway system in China, running from Beijing in the north to Zhejiang province in the south. It stretches for nearly 3,200 kilometers and passes through eight of the country’s provinces and municipalities.
Listed as a UNESCO World Heritage site, the canal is the longest and oldest artificial river in the world. It has played an important role in ensuring China’s economic prosperity and stability, and is in use today as a major means of transportation.
The Beijing section of the Grand Canal is 82 km long. Along it, cultural relics and sites on both banks are important symbols of culture and are considered a top priority for protection by the local government.
The city government has unveiled two development plans: the first is an implementation plan for the protection, inheritance and utilization of the canal’s cultural values; the second is a construction plan for building a Grand Canal-themed national cultural park.
The plan sets up three implementation milestones in the next five years. In 2020, efforts have been made to lay a firm foundation for the construction of the Grand Canal National Cultural Park, with the Tongzhou section of the canal open to navigation and a management mechanism of the park established. By 2023, significant progress is expected to be made in coordinating the protection and utilization of cultural resources along the canal, with the national cultural park basically set up. By 2025, the park will become a new cultural landmark in Beijing. The Grand Canal, with its cultural resources put under protection and ecological conservation along its banks significantly improved, will embrace improved cultural and tourism development. Cities along the canal by then will welcome further coordinated or integrated development.
The Beijing section of the Grand Canal, a valued asset for the capital, is marked out as a river boasting rich
cultural resources, ecological value, social benefits and economic potential. The capital is set to roll out more measures to bring out the best in the canal.
40.According to the passage, what roles has the Grand Canal played
41. What does the Beijing government consider a top priority for protection along the Grand Canal
42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
With its protected cultural resources and improved ecological conservation along its banks, the Grand Canal
will embrace improved cultural and industrial development.
43.There are many UNESCO World Heritage sites in China. What can we do to protect them (In about 40 words)
第二节 (20 分)
44.假定你是李华,想邀请你的新西兰朋友 Kevin 参加你校将要举行的“劳动周”相关活动。请给他写 封邮件,内容包括:
活动时间;
活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);
活动意义
参考词汇:Labour Week 劳动周
注意:1.词数 100 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(北京专用)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节,30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
Last summer, on her way to work in Minneapolis, Katie Steller stopped at a traffic light, where a man was sitting with a sign asking for help. She 1 down her window, shouting, “Do you want a 2 haircut right now ”
Getting a yes, she pulled off the road, took a red chair from her car, and helped the man cut his hair. After Steller was 3 , the man looked in a mirror. “I look good!” he laughed.
To date, Steller has given such haircuts to people all living on the margins (边缘) around the city, and she is keenly aware of the 4 of her cleanup job.
A haircut changed Steller’s life: As a teen, with a severe disease, her hair got thinned. So, her mother arranged for Steller’s first professional haircut, where she felt 5 when talked to like a person. After that, Steller knew how to help people feel the way she’d felt that day. “I want it to be a gateway, to show 6 , but also to get to know people.”
In 2009, she began Red Chair Project, 7 out to people on the streets. What breaks Steller’s heart is just how lonely people look, so she listens to their stories of loss and struggle to get back on their feet. The attention
8 works.
And it all began with a 9 in simple acts of kindness, such as a free haircut. “The way you show up in the world matters,” says Steller, “I can’t fix people’s problems, but maybe I can help them feel less 10 for a moment.”
1.A.pulled B.turned C.rolled D.knocked
2.A.quick B.free C.unique D.fancy
3.A.done B.gone C.spotted D.left
4.A.risk B.power C.reward D.function
5.A.left behind B.calmed down C.taken away D.cared about
6.A.faith B.trust C.respect D.interest
7.A.sending B.speaking C.pointing D.reaching
8.A.hardly B.merely C.apparently D.accidentally
9.A.belief B.pride C.lesson D.harmony
10.A.guilty 【答案】 B.alone C.depressed D.dissatisfied
1.C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.C 7.D 8.C 9.A 10.B
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述 Katie Steller 在街上为生活在城市边缘的人提供免费理发服务,希望通过简单的善举让这些人感受到温暖和关怀。
考查动词词义辨析。句意:她摇下车窗,喊道:“你现在想免费理发吗?”A. pulled 拉;B. turned 翻转;
C. rolled 摇摆,滚动;D. knocked 敲。结合下文“she pulled off the road(她把车停在路边)”可知,Steller 在车里,故此处指“摇下车窗”,roll down“摇开,旋开”,故选 C。
考查形容词词义辨析。句意:同上。A. quick 快速的;B. free 免费的;C. unique 独特的;D. fancy 精致的。根据最后一段中“a free haircut”可知,Steller 提供免费理发,故选 B。
考查动词词义辨析。句意:Steller 完成后,那人照镜子。A. done 做,结束;B. gone 去;C. spotted 发现;
D. left 离开。上文“helped the man cut his hair”提到 Steller 给那个男人理发,结合下文“the man looked in a mirror. ‘I look good!’”可知,应是理发结束,那个男人照镜子说好看,故选 A。 4.考查名词词义辨析。句意:迄今为止,Steller 已经为生活在城市边缘的人们做过这样的理发,她敏锐地意识到自己理发工作的力量。A. risk 风险;B. power 力量;C. reward 回报;D. function 功能。根据下文“After that, Steller knew how to help people feel the way she’d felt that day.(在那之后,Steller 知道如何帮助人们体会她那天的感受)”可知,她通过理发让人们感觉到被平等对待,故她意识到自己所做的工作有很大的力量,故选 B。
考查动词短语辨析。句意:所以,她的母亲为 Steller 安排了第一次专业的发型,在那里,当她像一个人一样被对待时,她感觉到了被关心。A. left behind 留下;B. calmed down 冷静下来;C. taken away 拿走;D.
cared about 关心。根据上文“with a severe disease, her hair got thinned(她得了一场重病,头发变得稀疏了)”以及“when talked to like a person”可知,她被平等对待,故是感受到了被关心,故选 D。
考查名词词义辨析。句意:我想让它成为一扇大门,以示尊重,同时也能了解别人。A. faith 信念;B. trust信任;C. respect 尊重;D. interest 兴趣。根据上文“when talked to like a person”可知,生病的 Steller 被平等对待,故此处指展示尊重,故选 C。
考查动词词义辨析。句意:2009 年,她开始了 Red Chair 项目,向街上的人们伸出援手。A. sending 发送,派遣;B. speaking 说话;C. pointing 指向;D. reaching 到达。结合上文讲 Steller 帮助街上乞讨的人免费理发 可知,此处指“向街上的人们伸出援手”,reach out to“向(某人)提供帮助或支持”,故选 D。 8.考查副词词义辨析。句意:这种关注显然起作用了。A. hardly 几乎不;B. merely 仅仅;C. apparently 显然地,明显地;D. accidentally 偶尔,偶然地。根据下文“maybe I can help them feel less 10 for a moment”可知,她的倾听很明显起到了作用,故选 C。 9.考查名词词义辨析。句意:这一切都始于对简单善举的相信,比如免费理发。A. belief 信念,相信;B. pride 自豪;C. lesson 功课,教训;D. harmony 和谐。根据空后“in simple acts of kindness, such as a free haircut”和下文“I can’t fix people’s problems, but maybe I can help them…”可知,她相信善举的力量,故选 A。
10.考查形容词词义辨析。句意:“你在这个世界上的表现方式很重要,” Steller 说,“我不能解决人们的问题,但也许我可以帮助他们暂时不那么孤独。”A. guilty 内疚的;B. alone 孤独的;C. depressed 沮丧的;D. dissatisfied 不满意的。根据上文“What breaks Steller’s heart is just how lonely people look”可知,Steller 通过倾
听让人们暂时感到没那么孤独,故选 B。
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分,共 15 分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Graham Lawrence is a science writer. He wasn’t very good at most school subjects before he met Mr Jenkins, who 11 (hear) stories about his bad behavior. When he was 15 and went into Mr Jenkins’ class, he really became interested 12 science. Mr Jenkins made everything interesting, as he used to explain things which seemed difficult with lots of practical 13 (example) and in simple language. Besides, Mr Jenkins encouraged Lawrence to give a presentation on the stars and planets to the class. And now, 14 (explain) science to the audience is Lawrence’s job.
【答案】11.had heard 12.in 13.examples 14.explaining
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了科学作家 Graham Lawrence 求学期间遇到 Mr Jenkins,并受他影响激发了对科学的兴趣的故事。 11.考查时态。句意:在遇到詹金斯老师之前,他在学校的大多数科目都表现不佳,而詹金斯老师此前已 听闻过关于他不良行为的传闻。空处为定语从句的谓语动词,“听说他的不良行为”这一动作发生在“遇见 Mr Jenkins”(过去时)之前,属于“过去的过去”,故用过去完成时“had heard”。故填 had heard。
12.考查介词。句意:当他15 岁进入詹金斯老师的班级时,真正对科学产生了兴趣。固定短语become interested in 表示“对……感兴趣”。故填 in。 13.考查名词复数。句意:詹金斯老师总能让一切变得有趣,因为他过去常常用大量实际例子和简单的语言来解释看似困难的事物。example 为可数名词,由 lots of 修饰,应用复数形式。故填 examples。
14.考查非谓语动词。句意:现在,向观众解释科学是劳伦斯的工作。空处应用动名词作主语。故填 explaining。
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Dom Pecora taught himself to fix bikes by watching videos 15 he was a little kid. Afterwards, he started doing repairs to raise money for his dream mountain bike and even 16 (decide) to surprise six other kids with brand-new bikes. His biggest goal now is 17 (give) away 100 bikes or more per year to people who are suffering from health issues or dealing with homelessness.
【答案】15.when 16.decided 17.to give
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了 Dom Pecora 自学修自行车实现梦想后,决心做慈善事业的故事。 15.考查时间状语从句。句意:Dom Pecora 小时候通过看视频自学修自行车。此处引导时间状语从句,表示“当……时候”,应用 when。故填 when。 16.考查动词时态。句意:后来,他开始修理自己的山地车,为他梦想中的山地车筹集资金,甚至决定用全新的自行车给其他六个孩子一个惊喜。此处作谓语动词,根据上文 started 可知,句子陈述过去发生的事情,应用一般过去时。故填 decided。 17.考查非谓语动词。句意:他现在最大的目标是每年向患有健康问题或无家可归的人赠送 100 辆或更多的自行车。此处说明主语的内容,应用不定式,作表语。故填 to give。
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
By the time Sullivan completed her degree, she had been ready for her first teaching job. Her passion for education was 18 made her a natural fit for the profession. While she was organizing her lesson plans, she reflected on how much she 19 (learn) during her studies. She knew teaching was not just about giving knowledge, but about inspiring others to learn. Each student was different with unique strengths and she aimed to discover their potential. She believed that 20 patience and creativity, teachers could give students the confidence to succeed in their studies.
【答案】18.what 19.had learnt/had learned 20.with
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了沙利文对于教学工作的热情和看法。 18.考查表语从句。句意:她对教育的热情使她天生适合这个职业。此处引导表语从句,从句中“made”缺少主语,结合语境,此处表示“她对教育的热情是使她自然适合这个职业的东西”,所以用连接代词“what” 引导表语从句并在从句中作主语。故填 what。 19.考查动词时态。句意:当她在组织课程计划时,她在思考她在学习中学到了多少。此处为谓语动词的填入,根据句意以及动词“reflected”可知,“学习”这个动作发生在“反思”之前,即“过去的过去”,所以要用过去完成时,其结构为“had+过去分词”,“learn”的过去分词是“learned/learnt”。故填 had learnt/learned。 20.考查介词。句意:她相信,只要有耐心和创造力,老师就能给学生信心,让他们在学业上取得成功。此处表示“有了耐心和创造力”,介词“with”表示“具有,带有”,符合语境。故填 with。
第二部分 阅读理解 (共两节,38 分)
第一节 (共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
A
When facing the task of deciding your major, you should remember that the decision you make doesn’t mean you are only destined for one path.
QUESTIONS TO ASK YOURSELF AS YOU MAKE YOUR DECISION
Do I have a career in mind
Although your major does not necessarily dictate your career, some jobs do require a certain field of study. If you have your future career in mind, do your research and find out the education requirements. If you are at a loss
with what you want to do, go ahead and research different career fields. A certain job might pique your interest, and that could prompt you to pick a certain major.
How much does money matter
Some majors do have higher potential earnings than others. If earning a lot of money is a primary goal for you, search for majors that pay off well. Feel free to reach out to the Career Center for more information on higher-earning majors and careers.
What do I love to do
If you love what you study, you will be more likely to pay full attention to your classes. which will probably lead to better grades and valuable connections in the field. Also you will find your college years more fulfilling if you cultivate your passion!
TIPS FOR DISCOVERING WHAT INTERESTS YOU
Explore different courses!
Don’t take random free electives just to meet the credit requirement for graduation. Explore different subjects! By branching out of what you know, you may discover an unexpected aptitude for sport management, or realize that you love psychology! Maybe an elective course could lead you to your major.
Meet with a CDC staff member!
Your Career Development Center (CDC) is eager to help you! Meet with a peer Career Ambassador to talk about your career goals and the options for you. Also consider scheduling an appointment with a professional staff member to discuss potential career paths, internships (实习), and more!
Utilize the CDC’s online resources!
CDC offers many online resources for self-assessment and career search. We make recommendations for majors and careers based on your answers! See page 6 for more details of what we have to offer!
If you don’t know what to choose as your future career, you need to .
cultivate a related hobby B.aim for well-paid jobs C.consider the education requirements D.investigate different fields
According to the passage, CDC could .
give major-related advice B.establish internship programmes C.define your future career goals D.select an elective course for you
Where is the passage probably taken from
A.A research paper. B.A commercial post.
C.A college brochure. D.A recruitment notice.
【答案】21.D 22.A 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章主要为面临专业选择的学子提供指导和建议,包括自我反思的问题、探索兴趣的技巧,以及利用学校职业发展中心资源的方法。
细节理解题。由文章 Do I have a career in mind 部分中“If you are at a loss with what you want to do, go ahead and research different career fields. (如果你不知道自己想做什么,那就去调查不同的职业领域)”可知,如果你不知道选择什么作为你未来的职业,你需要调查不同领域。故选 D。
细节理解题。由文章Meet with a CDC staff member!部分中“Your Career Development Center (CDC) is eager to help you! Meet with a peer Career Ambassador to talk about your career goals and the options for you. Also consider scheduling an appointment with a professional staff member to discuss potential career paths, internships (实习), and more! (您的职业发展中心(CDC)渴望帮助您!与同行的职业大使见面,谈谈你的职业目标和你
的选择。也可以考虑与专业人员预约,讨论潜在的职业道路、实习机会等等!)”和 Utilize the CDC’s online
resources!部 分 中 “CDC offers many online resources for self-assessment and career search. We make recommendations for majors and careers based on your answers! (CDC 为自我评估和求职提供了许多在线资源。我们会根据你的回答为你推荐专业和职业!)”可知,CDC 能够给出与专业相关的建议。故选 A。
推理判断题。通读全文,尤其是由文章第一段“When facing the task of deciding your major, you should remember that the decision you make doesn’t mean you are only destined for one path. (当你面临选择专业的任务时,你应该记住,你所做的决定并不意味着你注定要走一条路)”和文章最后一段“CDC offers many online resources for self-assessment and career search. We make recommendations for majors and careers based on your answers! See page 6 for more details of what we have to offer! (CDC 为自我评估和求职提供了许多在线资源。
我们会根据你的回答为你推荐专业和职业!请参阅第 6 页,了解我们所提供的更多细节!)”可知,文章主要
是为面临专业选择的学子提供指导和建议,这段文字可能来自一本大学宣传册。故选 C。
B
As a student, I spent many days and nights standing on a forested slope in the rain. I loved the outdoors, and it was more like play than work. I was thrilled when I could connect what I saw to what I read. My ideas seemed to flow like the stream I was trying to understand.
When I started my first teaching position, I no longer had the freedom to focus purely on research or think
deeply about any given topic. I was consumed by pressing management demands and my creative stream narrowed.
A decade later, I moved to a new university and was able to return to the topic I studied for my Ph. D. research. I found that if I could be in the moment with my students and act as a sounding board for new ideas — and not be distracted by my mid-career responsibilities — then I could play a part in their creative thought process. Creativity crept back into my work life, but I hadn’t yet found a way to stimulate my own deep thinking.
Another decade had passed before I learned how to get my own creative stream flowing again.
After accepting a position in my hometown, I had a few months between jobs when I was as free as a bird. And that’s when my first real post-Ph. D.eureka moment (顿悟) struck, while I was at a gym watching the rain fall onto a lawn outside. I was able to visualize similar processes that I had been trying to understand. But it was even more thrilling because it was a type of thought that I worried had permanently dried up. It was clear that I needed to slow down and experience the rain more often!
In this new job, I tried to heed (留心) this enlightenment. I made a point to think and write a little bit at home each morning, in a room overlooking the large river. After that, I’d cycle to work along the banks, which helped me process those ideas and remember my daily goal of being curious. Fun drove what I worked on. And soon enough, I had new ideas to bring to the table.
I now encourage my students to disconnect and take time out to think, to play, to have fun with their research. And to make these things a permanent habit in their lives. I also tell them to pay attention to the conditions and places that foster their curiosity and ability to think deeply. By openly discussing creativity, I hope we can help the next generation of scientists avoid losing it along the way, as I did.
What situation did the author find himself in when he started the first teaching position
He lost interest in his research. B.He couldn’t think clearly anymore. C.He was not as creative as before. D.He was heavily demanded by students.
What can we know about the author after he moved to a new university
He helped students with their Ph. D.research.
He discovered a new topic for his mid-career.
He began to take on more career responsibilities.
He engaged himself in students’ thinking process.
How did the author feel during his free time in his hometown
Energetic and proud. B.Inspired and refreshed.
C.Thrilled and supported. D.Curious and adventurous.
What can we learn from the author’s experience
East or west, home is the best.
Small streams make great rivers. C.Creativity is the mother of invention. D.All work no play makes Jack a dull boy.
【答案】24.C 25.D 26.B 27.D
【导语】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者在读博士时,很有创造力,但是开始第一份教学工作时,作者的创造力干涸了,在经过一段时间的探索,作者又重新找回了创造力。
推理判断题。根据第二段“When I started my first teaching position, I no longer had the freedom to focus purely on research or think deeply about any given topic. I was consumed by pressing management demands and my creative stream narrowed.( 当我开始我的第一个教学职位时,我不再有纯粹专注于研究或深入思考任何给 定主题的自由。我被紧迫的管理要求所消耗,我的创意流也变窄了。)”可知,当作者开始第一份教学工作时,他被紧迫的管理需求所占据,不再有自由纯粹地专注于研究或深入思考任何特定话题,他的创作灵感也变
窄了,即他不像以前那样有创造力了。故选 C 项。
细节理解题。根据第三段“A decade later, I moved to a new university and was able to return to the topic I studied for my Ph. D. research. I found that if I could be in the moment with my students and act as a sounding board for new ideas — and not be distracted by my mid-career responsibilities—then I could play a part in their
creative thought process.( 十年后,我去了一所新的大学,又回到了我的博士研究课题。我发现,如果我能和我的学生们在一起,充当新想法的传声筒,而不被我的中期职业责任分散注意力,那么我就能在他们的创造性思维过程中发挥作用。)”可知,作者搬到新大学后,能够回到他博士研究的课题上,并且发现如果他能和学生在一起,作为新想法的倾听者,不被职业生涯中期的责任分散注意力,他就能参与到学生的创造性思维过程中。故选 D 项。
推理判断题。根据第五段“After accepting a position in my hometown, I had a few months between jobs when I was as free as a bird. And that’s when my first real post-Ph. D. eureka moment (顿悟) struck, while I was at a gym watching the rain fall onto a lawn outside. I was able to visualize similar processes that I had been trying to
understand. But it was even more thrilling because it was a type of thought that I worried had permanently dried up. It was clear that I needed to slow down and experience the rain more often!( 在接受了家乡的一份工作后,我有几个月的空闲时间。那是我博士毕业后第一次真正的。灵光一现的时刻来了,当时我正在健身房看着雨落
在外面的草坪上。我能够想象出我一直试图理解的类似过程。但更令人兴奋的是,我担心这种想法已经永
远枯竭了。很明显,我需要慢下来,多体验一下下雨的感觉!)”可知,作者在家乡有几个月的空闲时间,像
鸟儿一样自由,并且有了顿悟,能够想象出他一直试图理解的类似过程,而且这种想法让他很激动,因为他曾担心这种思维已经永远枯竭了,他意识到自己需要慢下来,更多地体验这种时刻。所以作者在这段时间感到受到启发且精神振奋。故选 B 项。
推理判断题。根据文章大意以及最后一段“I now encourage my students to disconnect and take time out to think, to play, to have fun with their research. And to make these things a permanent habit in their lives. I also tell them to pay attention to the conditions and places that foster their curiosity and ability to think deeply. By openly discussing creativity, I hope we can help the next generation of scientists avoid losing it along the way, as I did.(
我现在鼓励我的学生们脱离现实,花时间去思考,去玩耍,去享受他们的研究。并使这些事情成为他们生 活中永久的习惯。我还告诉他们要注意那些能培养他们好奇心和深度思考能力的条件和场所。通过公开讨论创造力,我希望我们可以帮助下一代科学家避免像我一样在这个过程中失去创造力。)”可知,作者一开始热爱户外研究,想法如溪流般流淌,后来从事教学工作被管理需求占据,创造力下降,之后通过让自己放松、有空闲时间去思考和体验,创造力又回来了。作者还鼓励学生断开连接,抽出时间去思考、玩耍,把这些变成生活中的习惯。这说明只工作不玩耍会让人变得迟钝,即“All work no play makes Jack a dull boy.”(只工作不玩耍,聪明孩子也变傻)。故选 D 项。
C
Humans are not the only fashionistas. Even small birds like tits (山雀) can follow colour trends. A study published in Behavioral Ecology and Sociobiology shows that, given the chance, they decorate their nests with this season’s must-have colour.
Dr. Wild and Dr. Aplin were following up the work published in 1934 by Henry Smith Williams, an American naturalist. He noticed that when he put various coloured balls of yarn (纱线) out in his garden, almost always one and only one became popular that season for incorporation into local birds’ nests. But which particular colour was favoured varied from season to season. This suggested that the colour chosen by one of the early birds was spotted and copied by others.
Williams’s work was, however, forgotten until Dr. Wild and Dr. Aplin came across it while following up on a different study. The birds they followed were part of a well-monitored population of blue, great and marsh tits in a wood near the institute. Most birds in this wood carry transponders fitted to them. That allows the institute’s researchers to keep track of a vast number of individuals by logging their arrival at dispensers (分配器).
One day in March 2021, Dr. Wild, Dr. Aplin and their collaborators deployed five RFID-enabled dispensers
loaded with wool rather than food. Each contained strands of two colours — either orange and pink or blue and
purple — but all were set to dispense only one of these. This remained so until at least one local nest was seen to include wool from a dispenser. At that moment, the other colour was made available, too. As a control, Dr. Wild and Dr. Aplin set up, in a separate area, four further wool-dispensers, each of which provided two colours from the start.
Of 68 tits’ nests built that season in the experimental areas, 26 included wool from a dispenser. Of these, 18 were constructed after both colours had become available from all dispensers. Even so, ten of those 18 included only the colour of wool first chosen by a nest-builder. By contrast, all eight wool-bearing nests in the control zone contained a mixture of colours — a statistically significant difference.
Tits, then, do seem to be “on trend” when it comes to nest-building materials. Why that should happen remains obscure. Dr. Wild and Dr. Aplin suspect the trendsetters are older birds, and that evolution favours younger ones
copying their elders, since those elders have evidently survived what fortune has to throw at a tit. Williams’s original work, though, suggests such initial choices are arbitrary. A bit like those of the leaders of human fashions.
How did Dr. Wild and Dr. Aplin build their study upon Williams’s earlier work
By focusing on purple nest decoration materials.
By observing the same tit species in Williams’s garden.
By using tracking technology to test Williams’s finding.
By copying his experiment with the same coloured yarns.
What can be learned from the research of Dr. Wild and Dr. Aplin
They used RFID-enabled dispensers to observe the living habits of the birds.
They conducted a controlled experiment on the birds’ colour preferences. C.Multicoloured wool strands were released together from the start.
D.Food was supplied to the birds through the dispensers.
What does the word “obscure” underlined in the last paragraph probably mean
Unclear. B.Apparent.
C.Unexpected. D.Reasonable.
What is the purpose of this passage
To call on people to protect the diverse species of tits.
To suggest that younger tits set the fashion for the season.
To inform that tits can be fashion followers just like humans.
To present some effective methods applied in scientific research.
【答案】28.C 29.B 30.A 31.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了山雀也会像人类一样追随色彩潮流,科学家通过实验对此进行了研究。
推理判断题。根据第三段“Williams’s work was, however, forgotten until Dr. Wild and Dr. Aplin came across it while following up on a different study. The birds they followed were part of a well-monitored population of blue, great and marsh tits in a wood near the institute. Most birds in this wood carry transponders fitted to them. That allows the institute’s researchers to keep track of a vast number of individuals by logging their arrival at dispensers
(分配器). (威廉姆斯的工作被遗忘了,直到怀尔德博士和阿普林博士在跟进另一项研究时发现了它。他们跟踪的鸟类是研究所附近一片树林中受监测的蓝山雀、大山雀和沼泽山雀种群的一部分。这片树林里的大多数鸟都装有应答器。这使得研究所的研究人员能够通过记录它们到达分配器的时间来追踪大量个体)”可知,怀尔德博士和阿普林博士利用追踪技术来追踪鸟类,进而测试威廉姆斯的发现。故选 C。 29.推理判断题。根据第四段“One day in March 2021, Dr. Wild, Dr. Aplin and their collaborators deployed five RFID-enabled dispensers loaded with wool rather than food. Each contained strands of two colours — either
orange and pink or blue and purple — but all were set to dispense only one of these. This remained so until at least one local nest was seen to include wool from a dispenser. At that moment, the other colour was made available, too. As a control, Dr. Wild and Dr. Aplin set up, in a separate area, four further wool-dispensers, each of which provided two colours from the start. (2021 年 3 月的一天,怀尔德博士、阿普林博士和他们的合作者部署了五
个装有毛线而非食物的射频识别 (RFID) 分配器。每个分配器包含两种颜色的毛线——橙色和粉色或者蓝
色和紫色——但所有的分配器都只分配其中一种颜色。当至少看到有一个当地的巢穴中包括从分配器来的毛线时,那么只分发一种毛线的持续状态结束。就在这时,另一种颜色也可以从分配器获得。作为对照,怀尔德博士和阿普林博士在另一个区域设置了另外四个毛线分配器,每个从一开始就提供两种颜色)”可知,他们设置了带有不同颜色毛线的分配器,一部分先提供一种颜色,等有巢包含这种颜色的羊毛后再提供另一种颜色;另一部分同时提供两种颜色作为对照,由此可知,他们针对鸟类的颜色偏好进行了对照实验。故选 B。
词句猜测题。根据最后一段“Why that should happen remains obscure. Dr. Wild and Dr. Aplin suspect the trendsetters are older birds, and that evolution favours younger ones copying their elders, since those elders have evidently survived what fortune has to throw at a tit. Williams’s original work, though, suggests such initial choices
are arbitrary. (为什么会出现这种情况仍 obscure。怀尔德博士和阿普林博士怀疑引领潮流的是年长的鸟,而且进化有利于年轻的鸟模仿年长的鸟,因为那些年长的鸟显然在山雀可能遭遇的各种命运中存活了下来。
不过,威廉姆斯最初的研究表明,这种最初的选择是任意的)”可知,怀尔德博士和阿普林博士怀疑了产生这
种潮流的原因,说明他们认为山雀追随潮流的原因还不明确,obscure 意为“不清楚的”,与“Unclear”意思相符。故选 A。
推理判断题。根据第一段中提到“Humans are not the only fashionistas. Even small birds like tits (山雀) can follow colour trends. (人类并不是唯一追求时尚的。即使是像山雀这样的小鸟也能追随色彩潮流)”接着详细介绍了科学家为研究山雀是否会追随色彩潮流所做的实验及结果,最后提到山雀在筑巢材料颜色选择上跟随潮流的原因尚不清楚,但这种现象与人类时尚引领者的选择有些相似。由此可知,文章主要是为了告知读者山雀可以像人类一样成为时尚追随者。故选 C。
D
The Power of a Smile
In a world where technology has become an integral part of our lives, it's easy to forget the simple pleasures that come from human interaction. One such pleasure is the power of a smile. A smile is a universal language that transcends cultural and linguistic barriers. It is a simple yet powerful gesture that can change the mood of a room, brighten someone's day, and even improve one's own mental well-being.
The science behind smiling is fascinating. When we smile, our brain releases endorphins (内啡肽), which are natural mood elevators. These endorphins help to reduce stress and create a sense of happiness and relaxation. Moreover, smiling can also be contagious. Studies have shown that when one person smiles, it can trigger a response in others to smile as well, creating a positive feedback loop.
However, in today's fast-paced world, people often forget to smile. The hustle and bustle of daily life can leave us feeling stressed and disconnected from others. But it's important to remember that a smile can be a powerful tool for connection. It can break the ice in social situations, ease tension in difficult conversations, and even help to build trust and rapport.
In addition to its social benefits, smiling also has health benefits. Regular smiling can lower blood pressure, boost the immune system, and even improve one's physical appearance. It's a natural anti-aging remedy that can make one look younger and more approachable.
So, the next time you're feeling overwhelmed or disconnected, try smiling. It might just be the small act that makes a big difference in your day and the days of those around you. Remember, the power of a smile is not just a saying — it's a scientifically proven fact.
What is the main idea of the article
The importance of technology in our lives.
The universal language of a smile and its benefits.
The negative effects of a fast-paced lifestyle.
The role of endorphins in reducing stress.
According to the article, what happens in our brain when we smile
We feel more stressed.
Our blood pressure increases.
We release chemicals that elevate our mood.
We become more prone to illness.
Why can smiling be considered contagious
Because it's a cultural norm.
Because it's a natural anti-aging remedy.
Because it's a sign of good health.
Because it triggers a response in others to smile as well.
【答案】32.B 33.C 34.D
【导语】本文是一篇议论文。文章作者通过阐述微笑的重要性、微笑背后的科学原理、微笑在社交和健康方面的益处等多个方面,来论证“微笑的力量”。
主旨大意题。根据第一段“In a world where technology has become an integral part of our lives, it's easy to forget the simple pleasures that come from human interaction. One such pleasure is the power of a smile. A smile is a universal language that transcends cultural and linguistic barriers. It is a simple yet powerful gesture that can
change the mood of a room, brighten someone's day, and even improve one's own mental well-being.(在一个科技已经成为我们生活中不可或缺的一部分的世界里,我们很容易忘记人与人之间互动所带来的简单快乐。其中一种快乐就是微笑的力量。微笑是一种超越文化和语言障碍的通用语言。这是一个简单而有力的姿势,可以改变房间的情绪,照亮某人的一天,甚至改善自己的心理健康)”以及全文内容可知,文章主要讨论了微笑的力量和它的益处。它认为微笑是一种超越文化和语言障碍的通用语言,有能力使某人的日子变得光明,改善精神福祉,减轻压力,甚至带来身体健康的好处。故选 B。
细节理解题。根据文章第二段“When we smile, our brain releases endorphins (内啡肽), which are natural mood elevators.(当我们微笑时,我们的大脑会释放内啡肽,这是一种天然的情绪提升剂)”可知,当我们微笑时,我们的大脑会释放提升情绪的化学物质。故选 C。
细节理解题。根据文章第二段“Moreover, smiling can also be contagious. Studies have shown that when one
person smiles, it can trigger a response in others to smile as well, creating a positive feedback loop.(此外,微笑也会传染。研究表明,当一个人微笑时,它可以引发其他人也微笑的反应,从而形成一个积极的反馈循环)”可知,微笑具有传染性,因为一个人的微笑可以触发其他人也微笑的反应,形成一个积极的反馈循环。故选 D。
第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make Sure Your Idea Doesn’t Die Getting great ideas It’s Easy. Following up on them is hard! 35 . Ask “Why doesn’t this work”.
Although he might have had the idea for it, Steve Jobs didn’t just have the iPhone’s unique touch screen in a single night. Instead, he thought about the present situation of smart phones and continually asked a single question: “Why don’t they work ” 36 .
37 .
A good routine often helps you put your ideas into action. Toni Morrison, an outstanding writer, has a more special routine centered on daylight. She rises at around 5:00 each morning to watch the dawn. For her, it’s important to wake before the light and observe the transition(转变) into day. 38 . Whatever you choose as your morning routine, consider it as the reliable framework that gives you the best idea.
Don’t fly alone.
When ideas meet in a shared physical or mental space, creative ideas are bound to happen—which is great. Working in a shared physical space just might help you find your ideal creative partners. 39 . Besides, they may provide detailed focus that might not be your strong suit. Of course, partners needn’t pursue everything together. A creative conversation is more useful, which can set up a series of goals toward which the individual team members are free to work on their own.
Make full use of your spare time
Never ignore the power of routine
They can strengthen your confidence and give some valuable suggestions
This one little question helped him get from an idea to a practical solution
He makes a great contribution to “the look and feel of the product”
Here are some tips to make sure your great idea becomes a reality
She considers it a special moment that inspires her to write
【答案】35.F 36.D 37.B 38.G 39.C
【分析】本文是一篇议论文。文章主要就如何让自己的想法变成现实提供了可行的方法。
根据下文给出的三种方法可知,此处应该是一个过渡句,起承上启下的作用。故选 F 项。
根据该空前面“Why don’t they work ”可推出“This one little question helped him get from an idea to a practical solution”就是这个小问题帮他把想法变成了实际的解决方案,这样搭配符合上下文逻辑。故选 D 项。 37.分析文章可知,此处是选起总结性作用的小标题。通过分析下面自然段的大意可知,该段主要讲好的 日常生活模式也会有助于把想法变成现实。故选 B 项。
联系前文“For her, it’s important to wake before the light and observe the transition(转变) into day”对于她来说在天亮以前起床观察一整天的变化是很重要的,接下句“She considers it a special moment that inspires her to write”她把这个时刻看作是启发写作的特殊时刻,此句中的 special moment 就是指天亮以前,这样上下句切合紧密且符合逻辑。故选 G 项。
根据此空的上下文可知,此处讲关于找搭档的话题。找到理想的且有创造力的搭档会让你更加自信而且也可以给你有价值的建议,这样前后句符合逻辑。Partners 是复数形式,后文用 they 来代指,语法上也符合。故选 C 项。
【点睛】选择小标题这类题,我们可以用排除法来做。因为标题一般较短,所以我们可以只看句子结构较短的选项,这样就可以缩小选择范围。例如第 3 题,当分析出是选择标题时,我们可以只看 AB 两个选项,因为它们较短。然后看 AB 选项中,哪个能总结下面的一个自然段就可以了。
第三部分 书面表达 (共两节,32 分)
第一节 (共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
The Grand Canal is a vast waterway system in China, running from Beijing in the north to Zhejiang province in the south. It stretches for nearly 3,200 kilometers and passes through eight of the country’s provinces and municipalities.
Listed as a UNESCO World Heritage site, the canal is the longest and oldest artificial river in the world. It has
played an important role in ensuring China’s economic prosperity and stability, and is in use today as a major means of transportation.
The Beijing section of the Grand Canal is 82 km long. Along it, cultural relics and sites on both banks are important symbols of culture and are considered a top priority for protection by the local government.
The city government has unveiled two development plans: the first is an implementation plan for the protection, inheritance and utilization of the canal’s cultural values; the second is a construction plan for building a Grand Canal-themed national cultural park.
The plan sets up three implementation milestones in the next five years. In 2020, efforts have been made to lay a firm foundation for the construction of the Grand Canal National Cultural Park, with the Tongzhou section of the canal open to navigation and a management mechanism of the park established. By 2023, significant progress is expected to be made in coordinating the protection and utilization of cultural resources along the canal, with the national cultural park basically set up. By 2025, the park will become a new cultural landmark in Beijing. The Grand Canal, with its cultural resources put under protection and ecological conservation along its banks significantly improved, will embrace improved cultural and tourism development. Cities along the canal by then will welcome further coordinated or integrated development.
The Beijing section of the Grand Canal, a valued asset for the capital, is marked out as a river boasting rich cultural resources, ecological value, social benefits and economic potential. The capital is set to roll out more measures to bring out the best in the canal.
According to the passage, what roles has the Grand Canal played
What does the Beijing government consider a top priority for protection along the Grand Canal
Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
With its protected cultural resources and improved ecological conservation along its banks, the Grand Canal will embrace improved cultural and industrial development.
There are many UNESCO World Heritage sites in China. What can we do to protect them (In about 40 words)
【答案】
40.The Grand Canal has played an important role in ensuring China’s economic prosperity and stability. 41. Cultural relics and sites on both banks are considered a top priority for protection by the local government. 42. The part “the Grand Canal will embrace improved cultural and industrial development.” is wrong. According to the content of the development plan, The Grand Canal, with its cultural resources put under protection and ecological
conservation along its banks significantly improved, will embrace improved cultural and tourism development.
43.To protect UNESCO World Heritage sites , we can not only use the news media to arouse people’s awareness of preservation but also enforce laws to intensify the protection. Besides, the school should implant the education of protecting cultural heritages.
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了京杭大运河在国内外的重要地位以及北京政府对于京杭大运河北京段未来的两个发展计划。
考查细节理解。根据文章第二段“It has played an important role in ensuring China’s economic prosperity and stability, and is in use today as a major means of transportation.(它在确保中国经济繁荣稳定方面起到了重要的 作用并在今天被用作主要的交通手段。)”可知,京杭大运河在确保中国经济繁荣稳定方面起到了重要的作用,故答案为 The Grand Canal has played an important role in ensuring China’s economic prosperity and stability.
考查细节理解。根据第三段“Along it, cultural relics and sites on both banks are important symbols of culture and are considered a top priority for protection by the local government(. 沿河两岸的文物和遗迹是文化重要的标志并且被当地政府视为保护的重中之重。)”可知,当地政府视为保护的重中之重的部分是京杭大运河两岸的文物和遗迹,故答案为 Cultural relics and sites on both banks are considered a top priority for protection by the local government.
考查推理判断。根据第五段“The Grand Canal, with its cultural resources put under protection and ecological conservation along its banks significantly improved, will embrace improved cultural and tourism development.(随着沿河两岸的文化资源保护和生态保护有了显著的改善,京杭大运河将会拥有文化和旅游业发展的改善。)”可知,京杭大运河将会拥有文化和旅游业的改善,推断出划线部分中工业得到改善是错误的。故答案为 The part “the Grand Canal will embrace improved cultural and industrial development.” is wrong. According to the
content of the development plan, The Grand Canal, with its cultural resources put under protection and ecological conservation along its banks significantly improved, will embrace improved cultural and tourism development.
开放性试题。题目要求写出对于世界文化遗产的保护措施,可以从利用媒体唤起人们的保护意识,利用法律约束和学校教育三个方面入手,故答案为 To protect UNESCO World Heritage sites , we can not only use
the news media to arouse people’s awareness of preservation but also enforce laws to intensify the protection. Besides, the school should implant the education of protecting cultural heritages.
第二节 (20 分)
假定你是李华,想邀请你的新西兰朋友 Kevin 参加你校将要举行的“劳动周”相关活动。请给他写 封邮件,内容包括:
活动时间;
活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);
活动意义
参考词汇:Labour Week 劳动周
注意:1.词数 100 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
【答案】
Dear Kevin,
I feel extremely delighted to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week. I’m writing to invite you to experience the great activities.
The Labour Week will start on June 10th and last for five days, when we will hold various activities. To beautify our school, we will plant trees that are definitely good for our physical and mental well-being. Moreover, it’ s a wonderful idea to sort garbage in an eco-friendly way, making our campus cleaner and more fascinating. There is also a labor knowledge competition which is so rewarding that we can’t afford to miss it.
As for the significance, we can benefit a lot undoubtedly. Our awareness of labour can be developed. Besides, we will learn to cherish and respect the fruits of people’s work.
Looking forward to your favorable reply.
Yours sincerely,
Li Hua
【分析】本篇写作属于应用文,主要是邀请新西兰的朋友 Kevin 参加学校举行的劳动周活动。
【详解】第一步:审题体裁:应用文
时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般将来时。
结构:总分法。总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。写作要求:1. 活动时间;(the time of this activity)
活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);(the content of this activity)
活动意义。(the significance of this activity)第二步:列提纲 (重点词组)
inform; relevant; upcoming; various; beautify; definitely; physical and mental; as for the significance; undoubtedly; cherish
第三步:连词成句
I want to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week.
I’m writing to invite you to experience the great activities.
We will plant trees that are definitely good for our physical and mental well-being.
We will hold various activities to support our Labour Week.
It’s a wonderful idea to sort garbage in an eco-friendly way.
Sorting garbage can make our campus cleaner and more fascinating.
As for the significance, we can benefit a lot undoubtedly.
Our awareness of labour can be developed.
We will learn to cherish and respect the fruits of people’s work.
在进行造句的时候一定要注意时态和语态上面的问题。第四步:连句成篇(衔接词)
文章的结构顺序:劳动周具体时间和地点;劳动周的活动内容;劳动周的实际意义。
表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰.第五步:润色修改
【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
范文开头 I feel extremely delighted to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week. 既使用了一个宾语从句,又开门见山的点出了写作的

展开更多......

收起↑

资源列表