资源简介 2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(江苏)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Which subject does the woman do worst in Math. B.Physics. C.English.Where does the woman come from Russia. B.America. C.China.What are the speakers doing A.Fishing. B.Swimming. C.Reading.How does the woman feel now Hungry. B.Tired. C.ThirstyWhat is the possible relationship between the speakers Husband and wife. B.Classmates. C.Colleagues.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。What is the probable relationship between the speakers Mother and son.Teacher and student. C.Interviewer and interviewee.What does the woman recommend the man do Do some voluntary work.Write a statement by hand.Dress smartly for his interview.听下面一段较长对话,回答以下小题。How many people are expected to attend the party About 250. B.About 300. C.About 350.Why can’t the party be held in the Pine Room There’s not enough room.The decoration isn’t good.It is a bit far.What will Dr. Darren do next Friday night A.Listen to a report.B.Take part in a party.C.Work on a speech.听下面一段较长对话,回答以下小题。What’s the function of Gita To be used as a cellphone.To help carry some groceries.To direct people using the GPS.What does Bob think of the price of Gita Acceptable. B.Too high. C.Too low.What makes some experts hold a negative attitude to Gita Its great weight. B.Its complex lock. C.Its simple purpose.听下面一段较长对话,回答以下小题。Where are the speakers In a zoo. B.In a hospital. C.On a train.How much did they pay $10. B.$30. C.$40.How does the man feel Regretful. B.Content. C.Worried.听下面一段独白,回答以下小题。What does the speaker do probably A.A businessman. B.An engineer. C.A teacher.What can the audience do in the last part of the presentation Ask some questions. B.Taste the tea they make. C.Learn about tea leaves.Who will give a lecture next month A.A tea expert. B.The head of a restaurant. C.A dishwasher. 20.What does the speech aim to do A.To compare. B.To argue. C.To inform.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AA solo getaway offers the best opportunity to immerse oneself in the authentic culture, history, and expression of a particular destination. With some planning and expert advice, your next solo journey can reach new heights.A walk on the Wilde side in DublinThere may be no better combination than a pint and a good book — and no better destination to engage yourself in literature than Oscar Wilde’s birthplace, Dublin, Ireland. Art andcultural historian Dr. Andrew Lear suggests a hotel with historical significance. “I highly recommend The Shelbourne, where Oscar Wilde stayed on a speaking tour in Dublin.”Big dreams fulfilled on Petit St. VincentIf the idea of an all-inclusive resort sounds appealing but the crowds of guests not so much, consider the private island of Petit St. Vincent, located 40 miles south of St. Vincent. Getting there is an adventure, including a private flight from Barbados to Union Island and a boat transfer. The 115-acre island features one-and two-bedroom cottages dotted throughout the grounds where visitors can get lost in the sound of gentle waves.Hygge hunting in CopenhagenIf “hygge” — the elusive Danish definition of well-being — is your idea of an ideal getaway, Copenhagen ranks high for its thoughtful design. Denmark’s capital is the best locale to spend an afternoon coffeehouse-hopping with a stack of design magazines.Māori magic on New Zealand’s South IslandSolo travelers looking to connect with local cultures of New Zealand’s South Island have plenty of opportunities with Māori family-owned businesses like Whale Watch Kaikoura or a day with Te Rua & Sons Pounamu Tours to explore the West Coast and perhaps to find a pounamu keepsake, a jade-like stone indigenous to the region.What’s Dr. Andrew Lear’s recommendation for literature fans Staying at The Shelbourne Hotel.Going to the cultural hub with art galleries.Booking a helicopter ride to Franz Josef Glacier. D.Considering the private island of Petit St. Vincent.How do travelers reach Petit St. Vincent from Barbados A.Directly by boat. B.On a guided hike.C.By boat after a private flight. D.Using the on-site dive center.Which offers solo travelers opportunities to experience Māori culture Dublin, Ireland. B.Petit St. Vincent.C.Copenhagen, Denmark. D.New Zealand’s South Island.BI am someone who is outgoing, chatty and friendly. I can appreciate that at first glance I donot appear to be any different from anyone else. Even though I present myself as neuro typical (神经正常的) , that is entirely down to masking. The only reason I don’t “look like” the traits associated with autism (自闭症) is because I am often forcing myself to appear “normal”. Not all autistic people do this, but I do.I smile whenever I want to bang my head against the wall and scream. I say, “Oh, that’s fine!” when a restaurant doesn’t have what I want, and the loss makes me feel like my skin is on fire. I force myself to make eye contact, laugh and focus on conversations. But sometimes I can’t maintain it. Sometimes, overwhelmed by unexpected impulses ( 冲动 ), my mask slips. Howsomebody responds to me in those moments tells me everything I need to know about their viewof autistic people.I assume that there is a lack of understanding. When people become annoyed that I cancel plans, or when I freak out (极度不安) when I experience new or strange sounds and tastes, they undoubtedly lack empathy. In these moments, I can see any acceptance of autistic people fromthese kinds of people is for show. It is easy to say that you support autistic people; but if you are only supportive when that person presents as neurotypical, then that isn’t real support.So, telling me that I “don’t look autistic” is more denial than it is a praise. Someone shouldn’t have to “look autistic” for you to believe they are autistic, nor should anyone receive more support just because they pass as neurotypical. We are all cupcakes, whether we look like it or not, and are all equally deserving of empathy and support.Why doesn’t the author appear autistic He feels comfortable with himself.He has good people skills.He tries to behave normally.He is recovering from autism.What does the author think about the way autistic people are treated They are given a lot of support.They deserve real care and concern.They are taught to control their impulses.They are supported like normal people.How does the author feel when being told he doesn’t look autistic Delighted. B.Surprised. C.Encouraged. D.Uncomfortable.What is the author’s main purpose in writing this text To call for more understanding of autistic people.To show his empathy for all those with autism.To share his experience as someone with autism.To remove misunderstandings about autistic people.CWhat Could the School of 2050 Look Like Thanks to technology-driven advances in education, the school of 2050 may look different in many ways. For example, on entering the classroom, biometric scanning (生物识别扫描) will allow students to check in. Teachers will be able to gather attendance data automatically. For theschool of the future, there will be no need to deal with heavy curtains or dust-covered blinds; we’ll have smart glass. Windows can automatically adjust their colors, protecting both our eyes and screens.By 2050, 3D printers will have become a standard appliance, both in the home and at school. As a learning aid, they’ll have become crucial, allowing teachers more flexibility to explain difficult concepts.Adaptive learning systems driven by artificial intelligence (AI) will have become integrated into the school environment by 2050. Personalized learning experiences will take into account learning styles and create adaptive assessments that adjust in real time based on performance. AI may also be used to analyze pupils’ work, even so far as predicting future performance, helping teachers understand which students need more guidance on a particular concept before they fall behind.Students will be able to get immediate feedback ( 反 馈 ), with suggested areas forimprovement and more personalized tutoring (辅导) based on their strengths and weaknesses. And homework assignments will mostly be online. From downloading the assignment at the end of the lesson to submitting it remotely, students will be able to view their coursework, see the percentagecompleted, and track general assessments.Gone will be the days of carrying heavy textbooks, and hurriedly putting them into lockers after lessons. Students of the future can look forward to having recommended reading materialsright at their fingertips via e-readers and tablet devices which can be operated through virtual reality. As a result, dependence on paper products will be reduced. Though paper won’t disappear completely, it’ll be eco-friendly, either recycled or made from fast-growing plants like bamboo.How will students in 2050 sign in A.With check-in sheets. B.By biometric scanning. C.With a teacher’s headcount. D.By messaging the teacher.What is the main focus of paragraphs 3 and 4 A.AI’s impact on reducing school operational costs.B.The role of AI in personalizing student learning paths.C.The use of virtual reality in enhancing physical education.D.The benefits of adaptive learning systems for student safety.What can we learn about the future textbooks They only use bamboo paper. B.They will remain paper-based.C.Digital ones may replace them. D.All the students in the class only need one.What is the author’s purpose in writing the text To criticize traditional teaching methods.To highlight the challenges faced by students.To inform readers about the future of schools.To promote the use of technology in education.DHearing live music may be more stirring than listening to a recording of the same tunebecause it causes greater activity in the part of the brain linked to processing emotions.Sascha Fruhholz at the University of Zurich in Switzerland and his colleagues composed 12 pieces of music, each lasting 30 seconds. Half were written with the aim of conveying negative emotions, such sadness and anger. These were slower and less harmonious than the remaining songs, written to express positive emotions.They then recruited (招募) 27 people, who weren’t musically trained, to listen to these 12pieces twice — once performed by a live pianist, which the participants heard through a speaker, and once as a recording. The order they heard them was randomly assigned, with 30 seconds of silence in between. The participants had little idea when they were hearing a recording or livemusic. While listening to the music, they lay in an MRI ( 核磁共振成像) scanner so the team could monitor their brain activity. The pianist adapted the volume and speed of the live piece according to their activity. But the recorded music was not adjusted.The researchers found that live performances of both the negative and positive pieces consistently led to increased brain activity in the left amygdala (杏仁体) — the region of the brain that is strongly linked to assigning sensory stimuli, such as sounds, to certain emotions.Meanwhile, the recorded tunes sparked much less activity in the left amygdala. This matched up with how emotive the participants rated each piece of music after the experiment. The findings show that live music intensifies our emotional response, probably due to its free-flowing, dynamic nature, says Fruhholz.The researchers hope to repeat the experiment with a larger audience in a concert setting. “If you go to a live concert, you’re not alone,” says Fruhholz. “This intensified emotional experience is also a social experience.”What does the underlined word “stirring” mean in paragraph 1 Proper. B.Special. C.Calm. D.Exciting.What do we know about 12 pieces of music They lasted half a minute in total. B.Fruhholz recorded them in his own right. C.Not all of them conveyed positive emotions. D.Those conveying sad emotions were faster.What can be inferred from the experiment The participants heard the 12 pieces non-stop.The recruited people were divided into 2 groups.The team accordingly adjusted the music pieces.The subjects’ brain activities in it were observed.What is the main idea of the last but one paragraph The importance of the left amygdala. B.The final findings of the research.C.The following research directions. D.The underlying logic of the brain第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。First of all, we need to understand that handling interpersonal relationships is not as simple astreating others to meals or giving gifts. In today’s era, everyone seems to carry an invisible list of treating and gifting, from dinner parties to wedding banquets, from Mid-Autumn mooncakes to Spring Festival red envelopes, which all seem to be tightly wrapped in the “human relationship culture”. 36The Mehrabian PrinciplePsychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. 37 Whether your eyes are wandering or firm when youspeak, whether your gestures are fluttering or quiet, these subtle details that are easily ignored are the truth of interpersonal communication.Non-verbal CommunicationFrom the perspective of language psychology, a person’s speaking intonation, pitch, and speed will affect others’ understanding of his intentions. At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope. 38 Finally, it reached the peak in “Freedomforever”. The reason why this speech moved the audience was not only relying on the words, but also on the passion and hope conveyed by the tone.Emotional CapitalThe “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. 39 Treating others to meals can accumulate short-termgoodwill, but only long-term emotional investment can make interpersonal relationships as stable as bank deposits and play a role at critical moments.Facial Expression ManagementAs the saying goes, “You don’t hit a person who smiles at you”. A sincere smile can instantly shorten the distance between people. 40 A face that often wears a smile willmake people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depth communication with you.However, in fact, the key to interpersonal communication does not lie in material things, but inthe emotional transmission during communication.When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic.This means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication.Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships.Whether it’s a workplace meeting or a social gathering, a smile is always the best icebreaker.Many people believe that material gifts are the most direct way to maintain relationships.It is difficult to build trust with others if you always show a cold or unfriendly expression.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 I began my journey at 12, working as a waitress — a job that gave me more about peoplethan any classroom. When I went on to college, it also 41 for tuition and housing and —eventually — a camera. But best of all, being a waitress taught me to quickly 42 andunderstand all kinds of people. I learned how to make small talk and how to quickly put people at ease — great training for a 43 .From the moment I picked up a camera, I was 44 . I lost interest in other hobbies,and all I wanted to do was take pictures for the university newspaper, the Minnesota Daily. In six months, I was able to get a lot of great 45 . The week I finished college, I was 46by the Worthington Daily Globe. By some miracle I was hired, and the two-year experience that followed was like a master class in photojournalism.One morning, a phone call 47 everything. “You a photographer ” asked a roughvoice. When I replied that indeed I was, the voice 48 , “This is Bob Gilka. NationalGeographic. I need a hail (冰雹) damage 49 . You guys get a big hailstorm last night ” I50 my nervousness and said, “Yes, sir.” When he asked if I could take the photo for him, Iagain said, “Yes, sir.” My little picture of hail damage was well 51 and launched my40-year career with the 52 .Through decades, my lens captured 53 truths: Norwegian farmers and Mongolianherders sharing identical laughter creases (皱纹); tsunami survivors and wildfire fighter displaying equal 54 . Crafting my photography exhibition, I feel each frame pulses with 55stories.41.A.paid B.earned C.spent D.afforded42.A.praise B.confirm C.entertain D.assess43.A.teacher B.waitress C.journalist D.student44.A.moved B.absorbed C.struck D.thrown45.A.money B.equipment C.knowledge D.experience46.A.visited B.recommended C.contacted D.appointed47.A.improved B.declared C.recorded D.changed48.A.shouted B.responded C.doubted D.whispered49.A.picture B.evidence C.document D.scene50.A.withdrew B.overcame C.admitted D.showed51.A.adopted B.examined C.received D.sold52.A.magazine B.book C.poster D.brochure53.A.local B.universal C.distant D.national54.A.courage B.beauty C.fear D.pain55.A.written B.translated C.copied D.unspoken第二节(共 10 小题:每小题 1. 5 分, 满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Every young person has dreams. Some want to be chefs, others hope to become 56(engineer) or designers. Vocational school students can learn 57 (practice) skills that turnthese dreams into reality.Many successful people started just like you. A famous chef might have begun by 58(study) cooking at a vocational school. A top car mechanic probably practiced repairing engines in school workshops. These people prove 59 vocational education doesn’t limit yourfuture-it builds it.The path isn’t always easy. You’ ll need to 60 (work) hard, keep learning, andnever give 61 when facing difficulties. But remember, every skill you master 62(bring) you closer to your dream. Your hands-on training is actually your advantage — you’re gaining real-world experience while 63 (other) are just studying theory.Hold on to your dreams. With your special skills, you can 64 (creation) your ownsuccess story. After all, the world needs excellent technicians as much 65 it needsdoctors and lawyers. Your dream is waiting-go for it!第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)第一节(满分 15 分)66.假如你是李华,学校即将举办主题为“My ideal high school life”的英语演讲比赛,请你写一篇参赛稿,主要内容包括:介绍自己的想法;阐述高中学校生活的意义。注意:写作词数应为 80 个左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。_第二节(满分 25 分) 67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Ms. Eleanor, a senior lady, lives by herself in an urban area. She is a lady with a warm smile and is known for her fondness of bookshops and her habitual walks through the city’s historical region.One evening, as she was heading back to her home from a park, Ms. Eleanor suddenlyrealized that her purse was missing. She retraced her steps, searching every corner of the park. Her heart sank with each passing moment, as the purse contained a treasured photograph of her departed husband, which she carried as a precious treasure.As the sun set, casting long shadows along the pavements, Ms. Eleanor felt an overwhelming sense of loss and hopelessness. In the meantime, a young man named Tom was walking home from her cherished job at the community library. As he passed by the bookshop which Ms. Eleanor had visited earlier that day, he spotted something nestled in the corner of the pavement. Interested, he picked it up and discovered it to be a well-worn leather purse. Tom opened the purse, seeking some identification to return it to its owner. It wasn’t long before he saw the cash and personal belongings inside. Recognizing the significance of what he held, he decided to wait at the spot where he found the purse, hoping that the owner would return to search for it.As nightfall blanketed the city, Ms. Eleanor, with a heavy heart, headed back to her beloved bookshop to make her last attempt to get back her purse. Her pace was slow and weary, yet her determination was strong. As she drew near to the bookshop, she noticed a figure standing under a street lamp, hold something in his hands.“Pardon me, young person. I was wondering if you happened to come across an old purse ” Ms. Eleanor inquired in a low tone The young man’s face brightened and he was about to hand the purse to the elderly lady. However, he hesitated slightly because he wasn’t entirely certain that the purse actually belonged to the elderly lady.注意:1. 续写词数应为 150 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1: Sensing the young man’s worry, Ms. Eleanor decided to confirm her ownership.Paragraph 2: Tom said, “It’s my pleasure. Forget about the money.”2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 01(江苏)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Which subject does the woman do worst in Math. B.Physics. C.English.【答案】A【原文】M: Hi, Gina. What have you been doing lately W: I’ve been studying hard for my exams. English is a piece of cake. And physics is just OK. But I am weak in math.Where does the woman come from Russia. B.America. C.China.【答案】A【原文】W: My country is the biggest in the world and it has 16 neighboring countries. M: Let me guess, Sasha. Is it China W: No! It’s Russia. I moved to America two years ago, but I love to share information about myhome country.What are the speakers doing A.Fishing. B.Swimming. C.Reading.【答案】A【原文】W: It’s been two hours. I really have got bored. M: Be patient, why not read a book W: I would rather go swimming than sit here. Perhaps there are no fish at all. M: But Mike went home with some yesterday.How does the woman feel now Hungry. B.Tired. C.Thirsty【答案】A【原文】W: Is lunch ready M: Any minute. Go and get the table ready.W: OK, but do hurry. I can’t wait one more minute.What is the possible relationship between the speakers Husband and wife. B.Classmates. C.Colleagues.【答案】C【原文】M: How about trying that new restaurant tonight W: That sounds great. It’ll be nice for a change, but we have to finish the design project on time. M: Don’t worry, there is enough time for it and you can pick up your kid from school first.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。What is the probable relationship between the speakers Mother and son.Teacher and student. C.Interviewer and interviewee.What does the woman recommend the man do Do some voluntary work.Write a statement by hand.Dress smartly for his interview.【答案】6.B 7.A【原文】M: Mrs Jones, I’m considering applying to university. Can you give me some advice W: Of course! What are you interested in studying M: Engineering. What can I do to increase my chances of getting accepted W: Firstly, make sure you have the required grades. Secondly, show your interest in the subject by volunteering or working on projects.M: What about the application process itself W: It usually involves filling out an online form and e-mailing a personal statement. They’ll likely invite you for an interview.M: Thanks for the advice. I’m feeling more confident now.听下面一段较长对话,回答以下小题。How many people are expected to attend the party About 250. B.About 300. C.About 350.Why can’t the party be held in the Pine Room There’s not enough room.The decoration isn’t good.It is a bit far.What will Dr. Darren do next Friday night A.Listen to a report.Take part in a party.Work on a speech.【答案】8.B 9.A 10.C【原文】W: Excuse me, doctor Darren, we are planning to have a party next friday. Which room could we use Ah, we are expecting around 300 people. Doctor Dennis suggested the pine room, but there are too many used books inside and it can only hold 250 people. What would yousuggest M: One moment, please. I would suggest the white room. It can hold 350 people at the most. Besides, it was newly decorated. Is it okay W: Sure. Thank you.M: What time will you need it W: I believe that six to ten PM would be ok M: OK. It’s all yours during those four hours.W: Thank you very much. Oh, doctor. Darren, would you please join us in the party on that day M: I’d like to, but I’m afraid I can’t. I have to work on a speech with doctor Miller that night.听下面一段较长对话,回答以下小题。What’s the function of Gita To be used as a cellphone.To help carry some groceries.To direct people using the GPS.What does Bob think of the price of Gita Acceptable. B.Too high. C.Too low.What makes some experts hold a negative attitude to Gita Its great weight. B.Its complex lock. C.Its simple purpose.【答案】11.B 12.A 13.C【原文】W: Bob, Look! A new robot called Gita will come onto the market around Christmas. It can follow its owner like a dog.M: Wow, so cute. What can it do for us W: It can hold fruits, vegetables and other items for us. M: That truly saves us the trouble. How does it work W: It basically just locks onto you and tracks you. It does not require the use of a cellphone or GPS technology.M: Amazing! How much does it weigh W: About 23 kg. But can you guess how much it costs M: Somewhere between 2,000 dollars and 3,000 dollars.W: 3,250 dollars. I think it is priced too high for most people. M: But in my view, it’s worth it. It is bound to sell well.W: However, some experts say it will fail unless it has more useful purposes. M: Maybe they are right.听下面一段较长对话,回答以下小题。Where are the speakers In a zoo. B.In a hospital. C.On a train.How much did they pay $10. B.$30. C.$40.How does the man feel Regretful. B.Content. C.Worried.【答案】14.A 15.B 16.B【原文】M: Wow! Look at its long tongue! It’s so amazing!W: Well, now you understand why most children like going to the zoo, right M: Exactly. I had no idea that I would like feeding the giraffes so much.W: Ha-ha! Look how our daughter and son have enjoyed themselves there! M: Yeah. I thought the kids liked the train ride.W: They do. But more than the rides and the food, they like playing with the animals. M: It’s definitely worth the $10 entrance fee.W: Actually, kids are half price.听下面一段独白,回答以下小题。What does the speaker do probably A.A businessman. B.An engineer. C.A teacher.What can the audience do in the last part of the presentation Ask some questions. B.Taste the tea they make. C.Learn about tea leaves.Who will give a lecture next month A.A tea expert. B.The head of a restaurant. C.A dishwasher. 20.What does the speech aim to do A.To compare. B.To argue. C.To inform.【答案】17.C 18.A 19.B 20.C【原文】M: May I have your attention, please On behalf of the school staff, I’m making anannouncement. This weekend, there will be a special three-hour presentation called “The Perfect Cup of Tea”. Ms. Wei, an international tea expert, will teach you the proper way to prepare some different kinds of tea. During the first part of the presentation, Ms. Wei will describe the history of tea and how it spread to different areas. In the second part, the audience will have a chance to make the four different kinds of tea. You will discover the perfect water temperature and cooking time for each one. You will learn how to recognize good tea leaves by how they look and smell. The last half-hour of the presentation will be reserved for questions. This is the first lecture in a series. Next month, the head of a five-star restaurant in New York City will talk about his amazing journey from a dishwasher to a famous chef. The following month in June, you will learn in five hours how to make one of the hardest dishes: Shanghai dumplings from a famous cook.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AA solo getaway offers the best opportunity to immerse oneself in the authentic culture, history, and expression of a particular destination. With some planning and expert advice, your next solo journey can reach new heights.A walk on the Wilde side in DublinThere may be no better combination than a pint and a good book — and no better destination to engage yourself in literature than Oscar Wilde’s birthplace, Dublin, Ireland. Art and cultural historian Dr. Andrew Lear suggests a hotel with historical significance. “I highly recommend The Shelbourne, where Oscar Wilde stayed on a speaking tour in Dublin.”Big dreams fulfilled on Petit St. VincentIf the idea of an all-inclusive resort sounds appealing but the crowds of guests not so much, consider the private island of Petit St. Vincent, located 40 miles south of St. Vincent. Getting there is an adventure, including a private flight from Barbados to Union Island and a boat transfer. The 115-acre island features one-and two-bedroom cottages dotted throughout the grounds where visitors can get lost in the sound of gentle waves.Hygge hunting in CopenhagenIf “hygge” — the elusive Danish definition of well-being — is your idea of an ideal getaway, Copenhagen ranks high for its thoughtful design. Denmark’s capital is the best locale to spend an afternoon coffeehouse-hopping with a stack of design magazines.Māori magic on New Zealand’s South IslandSolo travelers looking to connect with local cultures of New Zealand’s South Island have plenty of opportunities with Māori family-owned businesses like Whale Watch Kaikoura or a day with Te Rua & Sons Pounamu Tours to explore the West Coast and perhaps to find a pounamu keepsake, a jade-like stone indigenous to the region.What’s Dr. Andrew Lear’s recommendation for literature fans Staying at The Shelbourne Hotel.Going to the cultural hub with art galleries.Booking a helicopter ride to Franz Josef Glacier. D.Considering the private island of Petit St. Vincent.How do travelers reach Petit St. Vincent from Barbados A.Directly by boat. B.On a guided hike.C.By boat after a private flight. D.Using the on-site dive center.Which offers solo travelers opportunities to experience Māori culture Dublin, Ireland. B.Petit St. Vincent.C.Copenhagen, Denmark. D.New Zealand’s South Island.【答案】21.A 22.C 23.D【导语】这是一篇应用文,文章推荐了适合个人旅游的四个目的地。细节理解题。根据第二段中“Art and cultural historian Dr. Andrew Lear suggests a hotel with historical significance. ‘I highly recommend The Shelbourne, where Oscar Wilde stayed on a speaking tour in Dublin.’ (艺术和文化历史学家 Andrew Lear 博士建议选择一家具有历史意义的酒店。‘我强烈推荐 Shelbourne 酒店,Oscar Wilde 在都柏林巡回演讲时就住在那里。’)”可知,Andrew Lear 博士推荐文学迷住在 Shelbourne 酒店,故选 A。细节理解题。根据第三段中“Getting there is an adventure, including a private flight fromBarbados to Union Island and a boat transfer. (到达那里是一次冒险,包括从 Barbados 到 Union Island 的私人航班和乘船接送。)”可知,游客可以乘坐私人航班然后坐船从 Barbados 到达PetitSt. Vincent,故选 C。细节理解题。根据最后一段小标题“Māori magic on New Zealand’s South Island (在新西兰南岛的 Māori 的魔力)”和段落内容“Solo travelers looking to connect with local cultures of New Zealand’s South Island have plenty of opportunities with Māori family-owned businesses likeWhale Watch Kaikoura or a day with Te Rua & Sons Pounamu Tours to explore the West Coast and perhaps to find a pounamu keepsake, a jade-like stone indigenous to the region. (希望与新西兰南岛当地文化建立联系的独自旅行者有很多机会参加 Māori 家族企业,如凯库拉鲸鱼观察,或者与 Te Rua & Sons Pounamu Tours 一起探索西海岸,也许还能找到 Pounamu纪念品,这是一种当地土生土长的玉石。)”可知,新西兰南岛为独自旅行的游客提供体验Māori 文化的机会,故选 D。BI am someone who is outgoing, chatty and friendly. I can appreciate that at first glance I do not appear to be any different from anyone else. Even though I present myself as neuro typical (神经正常的) , that is entirely down to masking. The only reason I don’t “look like” the traits associated with autism (自闭症) is because I am often forcing myself to appear “normal”. Not all autistic people do this, but I do.I smile whenever I want to bang my head against the wall and scream. I say, “Oh, that’s fine!” when a restaurant doesn’t have what I want, and the loss makes me feel like my skin is on fire. I force myself to make eye contact, laugh and focus on conversations. But sometimes I can’t maintain it. Sometimes, overwhelmed by unexpected impulses ( 冲动 ), my mask slips. Howsomebody responds to me in those moments tells me everything I need to know about their viewof autistic people.I assume that there is a lack of understanding. When people become annoyed that I cancel plans, or when I freak out (极度不安) when I experience new or strange sounds and tastes, they undoubtedly lack empathy. In these moments, I can see any acceptance of autistic people fromthese kinds of people is for show. It is easy to say that you support autistic people; but if you are only supportive when that person presents as neurotypical, then that isn’t real support.So, telling me that I “don’t look autistic” is more denial than it is a praise. Someone shouldn’t have to “look autistic” for you to believe they are autistic, nor should anyone receive more support just because they pass as neurotypical. We are all cupcakes, whether we look like itor not, and are all equally deserving of empathy and support.Why doesn’t the author appear autistic He feels comfortable with himself.He has good people skills.He tries to behave normally.He is recovering from autism.What does the author think about the way autistic people are treated They are given a lot of support.They deserve real care and concern.They are taught to control their impulses.They are supported like normal people.How does the author feel when being told he doesn’t look autistic Delighted. B.Surprised. C.Encouraged. D.Uncomfortable.What is the author’s main purpose in writing this text To call for more understanding of autistic people.To show his empathy for all those with autism.To share his experience as someone with autism.To remove misunderstandings about autistic people.【答案】24.C 25.B 26.D 27.A【导语】本文是一篇夹叙夹议文章。这篇文章主要讲述了作者作为一位自闭症人士,在社交中为了表现得“正常”而做出的努力和牺牲。文章强调,判断一个人是否是自闭症不应仅以其外表为依据,而是应给予所有人平等的关怀和支持。细节理解题。根据文章第一段中的“Even though I present myself as neuro typical (神经正常的),that is entirely down to masking. The only reason I don’t “look like” the traits associated with autism (自闭症) is because I am often forcing myself to appear “normal”. (尽管我表现得像一个神经正常的人,这完全是因为我在掩饰。我之所以不显得有自闭症的特征,是因为我经常在强迫自己表现得“正常”。)”可知,作者看起来不像自闭症的原因是作者经常迫使自己表现得“正常”。故选 C。推理判断题。根据文章第三段中的“In these moments, I can see any acceptance of autistic people from these kinds of people is for show. It is easy to say that you support autistic people; butif you are only supportive when that person presents as neurotypical, then that isn’t real support.(在这些时刻,我可以看到这些人对自闭症患者的任何接受都是为了作秀。说你支持自闭症患者很容易;但如果你只是在那个人表现出神经正常的时候才给予支持,那就不是真正的支持。)”可知,作者认为这些人对自闭症患者的接受只是为了炫耀,只有当事人表现得神经正常时才给予支持并不是真正的支持。因此,作者认为自闭症患者应该得到真正的关心和关注。故选 B。推理判断题。根据文章第四段中的“So, telling me that I “don’t look autistic” is more denial than it is a praise. (所以,告诉我“我看起来不像自闭症”与其说是一种赞美,不如说是一种否认。)”可知,当作者被告知自己“看起来不像自闭症”时,作者认为这是否定而非赞扬。因此,作者感到不舒服。故选 D。推理判断题。根据文章第一段中的“ Even though I present myself as neuro typical (神经正常的),that is entirely down to masking.(尽管我把自己表现得像个典型的正常人,但这完全是伪装的结果。)” 以及第二段中的“How somebody responds to me in those moments tells me everything I need to know about their view of autistic people.(人们在那些时刻对我的反应告诉了我所有我需要知道的关于他们对自闭症患者的看法。)”和第三段中的“I assume that there is a lack of understanding.( 我认为你们之间缺乏理解。)”以及最后一段中的“We are all cupcakes, whether we look like it or not, and are all equally deserving of empathy and support.( 我们都是纸杯蛋糕,不管我们看起来像不像,我们都同样值得同情和支持。)”可知,作者通过自身的经历和感受,希望人们对自闭症患者有更多的了解和理解。因此,本文的目的是呼吁更多理解自闭症患者。故选 A。CWhat Could the School of 2050 Look Like Thanks to technology-driven advances in education, the school of 2050 may look different in many ways. For example, on entering the classroom, biometric scanning (生物识别扫描) will allow students to check in. Teachers will be able to gather attendance data automatically. For theschool of the future, there will be no need to deal with heavy curtains or dust-covered blinds; we’ll have smart glass. Windows can automatically adjust their colors, protecting both our eyes and screens.By 2050, 3D printers will have become a standard appliance, both in the home and at school. As a learning aid, they’ll have become crucial, allowing teachers more flexibility toexplain difficult concepts.Adaptive learning systems driven by artificial intelligence (AI) will have become integrated into the school environment by 2050. Personalized learning experiences will take into account learning styles and create adaptive assessments that adjust in real time based on performance. AI may also be used to analyze pupils’ work, even so far as predicting future performance, helping teachers understand which students need more guidance on a particular concept before they fall behind.Students will be able to get immediate feedback ( 反 馈 ), with suggested areas forimprovement and more personalized tutoring (辅导) based on their strengths and weaknesses. And homework assignments will mostly be online. From downloading the assignment at the end of the lesson to submitting it remotely, students will be able to view their coursework, see the percentagecompleted, and track general assessments.Gone will be the days of carrying heavy textbooks, and hurriedly putting them into lockers after lessons. Students of the future can look forward to having recommended reading materials right at their fingertips via e-readers and tablet devices which can be operated through virtual reality. As a result, dependence on paper products will be reduced. Though paper won’t disappear completely, it’ll be eco-friendly, either recycled or made from fast-growing plants like bamboo.How will students in 2050 sign in A.With check-in sheets. B.By biometric scanning. C.With a teacher’s headcount. D.By messaging the teacher.What is the main focus of paragraphs 3 and 4 A.AI’s impact on reducing school operational costs.B.The role of AI in personalizing student learning paths.C.The use of virtual reality in enhancing physical education.D.The benefits of adaptive learning systems for student safety.What can we learn about the future textbooks They only use bamboo paper. B.They will remain paper-based.C.Digital ones may replace them. D.All the students in the class only need one.What is the author’s purpose in writing the text To criticize traditional teaching methods.To highlight the challenges faced by students.To inform readers about the future of schools.To promote the use of technology in education.【答案】28.B 29.B 30.C 31.C【导语】这是一篇说明文。文章展望 2050 年的学校,涉及生物识别签到、3D 打印、AI 自适应学习系统及电子教材等技术应用,描绘未来学校模样。细节理解题。根据第一段“For example, on entering the classroom, biometric scanning (生物识别扫描) will allow students to check in. (例如,进入教室时,生物识别扫描将允许学生签到。)”可知,学生将通过生物识别扫描签到。故选 B 项。主旨大意题。根据第三段“Adaptive learning systems driven by artificial intelligence (AI) will have become integrated into the school environment by 2050. Personalized learning experiences will take into account learning styles and create adaptive assessments that adjust in real time based on performance. (到 2050 年,由人工智能(AI)驱动的适应性学习系统将融入学校环境。个性化的学习体验将考虑学习风格,并创建基于表现实时调整的适应性评估。)”以及第四段“Students will be able to get immediate feedback (反馈) , with suggested areas for improvement and more personalized tutoring (辅导) based on their strengths and weaknesses. (学生将能够获得即时反馈,包括建议的改进领域以及根据他们的优势和劣势提供的更个性化的辅导。)”可知,两段均围绕 AI 在个性化学习路径中的作用展开。故选 B 项。推理判断题。根据第五段“Gone will be the days of carrying heavy textbooks, and hurriedly putting them into lockers after lessons. Students of the future can look forward to having recommended reading materials right at their fingertips via e-readers and tablet devices which can be operated through virtual reality. (携带沉重课本以及课后匆匆将书本塞进储物柜的日子将一去不复返。未来的学生可以期待通过虚拟现实操作的电子阅读器和平板设备,随时触手可及地获取推荐阅读材料。)”可知,数字设备可能取代纸质教科书。故选 C 项。推理判断题。通读全文可知,全文以“What Could the School of 2050 Look Like (2050 年的学校会是什么样子?)”为标题,从生物识别、3D 打印、AI 学习系统、电子教材等方面描绘未来学校的模样,核心是“告知读者未来学校的蓝图”。故选 C 项。DHearing live music may be more stirring than listening to a recording of the same tunebecause it causes greater activity in the part of the brain linked to processing emotions.Sascha Fruhholz at the University of Zurich in Switzerland and his colleagues composed 12 pieces of music, each lasting 30 seconds. Half were written with the aim of conveying negative emotions, such sadness and anger. These were slower and less harmonious than the remaining songs, written to express positive emotions.They then recruited (招募) 27 people, who weren’t musically trained, to listen to these 12pieces twice — once performed by a live pianist, which the participants heard through a speaker, and once as a recording. The order they heard them was randomly assigned, with 30 seconds of silence in between. The participants had little idea when they were hearing a recording or live music. While listening to the music, they lay in an MRI ( 核磁共振成像) scanner so the teamcould monitor their brain activity. The pianist adapted the volume and speed of the live pieceaccording to their activity. But the recorded music was not adjusted.The researchers found that live performances of both the negative and positive pieces consistently led to increased brain activity in the left amygdala (杏仁体) — the region of the brain that is strongly linked to assigning sensory stimuli, such as sounds, to certain emotions.Meanwhile, the recorded tunes sparked much less activity in the left amygdala. This matched up with how emotive the participants rated each piece of music after the experiment. The findings show that live music intensifies our emotional response, probably due to its free-flowing, dynamic nature, says Fruhholz.The researchers hope to repeat the experiment with a larger audience in a concert setting. “If you go to a live concert, you’re not alone,” says Fruhholz. “This intensified emotional experience is also a social experience.”What does the underlined word “stirring” mean in paragraph 1 Proper. B.Special. C.Calm. D.Exciting.What do we know about 12 pieces of music They lasted half a minute in total. B.Fruhholz recorded them in his own right. C.Not all of them conveyed positive emotions. D.Those conveying sad emotions were faster.What can be inferred from the experiment The participants heard the 12 pieces non-stop.B.The recruited people were divided into 2 groups.C.The team accordingly adjusted the music pieces. D.The subjects’ brain activities in it were observed.What is the main idea of the last but one paragraph The importance of the left amygdala. B.The final findings of the research. C.The following research directions. D.The underlying logic of the brain【答案】32.D 33.C 34.D 35.B【导语】这是一篇说明文,研究表明,听现场音乐可能比听同一曲调的录音更激动人心。 32.词句猜测题。根据划线词后“because it causes greater activity in the part of the brain linked to processing emotions.(因为它会使大脑中与情绪处理有关的部分更活跃)”可知,现场音乐会使 大脑中与情绪处理有关的部分更活跃,故听现场音乐可能比听同一曲调的录音更激动人心, stirring 意为“令人激动的”,故选 D。细节理解题。根据第二段“Sascha Fruhholz at the University of Zurich in Switzerland and his colleagues composed 12 pieces of music, each lasting 30 seconds. Half were written with the aim of conveying negative emotions, such sadness and anger. These were slower and less harmonious than the remaining songs, written to express positive emotions.( 瑞士苏黎世大学的 SaschaFruhholz 和他的同事们创作了 12 首乐曲,每首乐曲持续 30 秒。其中一半是为了表达消极情绪而写的,比如悲伤和愤怒。这些歌曲比其余的歌曲更慢,更不和谐,这些歌曲是为了表达积极的情绪而写的)”可知,这 12 首乐曲一半是表达消极情绪,其余的是表达积极情绪,并非所有的都表达积极的情绪。故选 C。推理判断题。根据第三段中国“While listening to the music, they lay in an MRI (核磁共振成像) scanner so the team could monitor their brain activity. The pianist adapted the volume and speed of the live piece according to their activity.(在听音乐的同时,他们躺在核磁共振扫描仪中,这样研究小组就可以监测他们的大脑活动。钢琴家根据他们的活动调整了现场演奏曲目的音量和速度)”可知,研究小组监测实验对象的大脑活动,钢琴家根据他们的活动调整了现场演奏曲目的音量和速度,由此推知在实验中实验对象的大脑活动被观察,故选 D。主旨大意题。根据倒数第二段内容,尤其是首句中“The researchers found that…(研究人员发现……)” 和末句“The findings show that live music intensifies our emotional response, probably due to its free-flowing, dynamic nature, says Fruhholz.(研究结果表明,现场音乐会增强我们的情绪反应,这可能是由于其自由流动、动态的性质,Fruhholz 说)”可知,本段主要讲研究结果,故选 B。第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。First of all, we need to understand that handling interpersonal relationships is not as simple as treating others to meals or giving gifts. In today’s era, everyone seems to carry an invisible list of treating and gifting, from dinner parties to wedding banquets, from Mid-Autumn mooncakes to Spring Festival red envelopes, which all seem to be tightly wrapped in the “human relationship culture”. 36The Mehrabian PrinciplePsychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. 37 Whether your eyes are wandering or firm when youspeak, whether your gestures are fluttering or quiet, these subtle details that are easily ignored are the truth of interpersonal communication.Non-verbal CommunicationFrom the perspective of language psychology, a person’s speaking intonation, pitch, and speed will affect others’ understanding of his intentions. At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope. 38 Finally, it reached the peak in “Freedomforever”. The reason why this speech moved the audience was not only relying on the words, but also on the passion and hope conveyed by the tone.Emotional CapitalThe “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. 39 Treating others to meals can accumulate short-termgoodwill, but only long-term emotional investment can make interpersonal relationships as stable as bank deposits and play a role at critical moments.Facial Expression ManagementAs the saying goes, “You don’t hit a person who smiles at you”. A sincere smile can instantly shorten the distance between people. 40 A face that often wears a smile willmake people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depthcommunication with you.However, in fact, the key to interpersonal communication does not lie in material things, but in the emotional transmission during communication.When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic.This means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication.Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships.Whether it’s a workplace meeting or a social gathering, a smile is always the best icebreaker.Many people believe that material gifts are the most direct way to maintain relationships.It is difficult to build trust with others if you always show a cold or unfriendly expression.【答案】36.A 37.C 38.B 39.D 40.E【导语】这是一篇说明文。本文围绕人际交往展开,介绍梅拉比安法则,强调非语言沟通、情感资本及表情管理的重要性。由上文“In today’s era, everyone seems to carry an invisible list of treating and gifting, from dinner parties to wedding banquets, from Mid-Autumn mooncakes to Spring Festival red envelopes, which all seem to be tightly wrapped in the “human relationship culture”. (在当今时代,从晚宴到婚宴,从中秋月饼到春节红包,每个人似乎都带着一张看不见的送礼清单,这些似 乎都被“人际关系文化”紧紧包裹着。)”可知,前文描述了人际关系中物质往来的现象,空格处需转折引出真正的关键。A 项 However, in fact, the key to interpersonal communication doesnot lie in material things, but in the emotional transmission during communication. (然而,事实上,人际交往的关键并不在于物质,而在于沟通中的情感传递。)符合语境,“However”承接前文的物质现象,“the key to interpersonal communication does not lie in material things”点明核心在于情感传递,与前文形成对比。故选 A 项。由上文“Psychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. (心理学家 Albert Mehrabian 提出了一个非常有趣的公式,揭示了沟通中三大要素的重要性:语言的内容仅占 7%,语调占 38%,55%的信息实际上来自非言语肢体语言。)”可知,数据突出了非语言信号的重要性。C 项 This means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication. (这意味着在沟通中,非语言信号比语言本身更具影响力。)是对前文数据的总结,“This means”呼应前文的公式结论,“non-verbal signals are far more influential”直接体现数据所揭示的规律。故选 C 项。由上文“At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope.(马丁 路德 金演讲伊始,语调平静低沉,带着分析与沉思,讲述种族不平等的事实,并逐渐引入希望。)”可知,前文描述了演讲开始时的语调,空格处应延续对演讲过程中语调变化的描述。B 项 When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic. (当他说出“我有一个梦想”时,语调上扬,充满激情与期待,声音也变得更有力、更有节奏。)符合语境,“When he said “I have a dream””具体描述演讲中的关键部分,“tone rose”与前文“tone was calm and low”形成对比,体现语调变化。故选 B 项。由上文“The “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. (社会学中的“情感资本”有助于我们理解梅拉比安法则在人际关系中的作用。)”可知,前文引出“情感资本”这一概念,空格处应解释其含义。D 项 Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships. (情感资本是通过情感互动积累的关系资产,它在长期关系中建立信任。)符合语境,直接对“emotional capital”下定义,“accumulated through emotionalinteraction”和“creates trust”解释了其本质与作用,承接前文对概念的引入。故选 D 项。 40.由上文“A sincere smile can instantly shorten the distance between people. (真诚的微笑能瞬间拉近人与人之间的距离。)”和下文“A face that often wears a smile will make people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depth communication with you. (一张经常面带微笑的脸会让人觉得你很友好,平易近人,他们愿意和你进行深入的交流。)”可知,上下文均围绕“微笑”的作用展开,空格处应进一步说明微笑在不同场景中的作用。E 项 Whether it’s a workplace meeting or a social gathering, a smile is always the best icebreaker. ( 无论是职场会议还是社交聚会, 微笑都是最好的破冰方式。) 符合语境, “Whether...or...”列举不同场景,“best icebreaker”呼应前文“shorten the distance”和后文“friendly and approachable”,强调微笑的普遍作用。故选 E 项。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 I began my journey at 12, working as a waitress — a job that gave me more about peoplethan any classroom. When I went on to college, it also 41 for tuition and housing and —eventually — a camera. But best of all, being a waitress taught me to quickly 42 andunderstand all kinds of people. I learned how to make small talk and how to quickly put people at ease — great training for a 43 .From the moment I picked up a camera, I was 44 . I lost interest in other hobbies,and all I wanted to do was take pictures for the university newspaper, the Minnesota Daily. In six months, I was able to get a lot of great 45 . The week I finished college, I was 46by the Worthington Daily Globe. By some miracle I was hired, and the two-year experience that followed was like a master class in photojournalism.One morning, a phone call 47 everything. “You a photographer ” asked a roughvoice. When I replied that indeed I was, the voice 48 , “This is Bob Gilka. NationalGeographic. I need a hail (冰雹) damage 49 . You guys get a big hailstorm last night ” I50 my nervousness and said, “Yes, sir.” When he asked if I could take the photo for him, Iagain said, “Yes, sir.” My little picture of hail damage was well 51 and launched my40-year career with the 52 .Through decades, my lens captured 53 truths: Norwegian farmers and Mongolianherders sharing identical laughter creases (皱纹); tsunami survivors and wildfire fighter displaying equal 54 . Crafting my photography exhibition, I feel each frame pulses with 55stories.41.A.paid B.earned C.spent D.afforded42.A.praise B.confirm C.entertain D.assess43.A.teacher B.waitress C.journalist D.student44.A.moved B.absorbed C.struck D.thrown45.A.money B.equipment C.knowledge D.experience46.A.visited B.recommended C.contacted D.appointed47.A.improved B.declared C.recorded D.changed48.A.shouted B.responded C.doubted D.whispered49.A.picture B.evidence C.document D.scene50.A.withdrew B.overcame C.admitted D.showed51.A.adopted B.examined C.received D.sold52.A.magazine B.book C.poster D.brochure53.A.local B.universal C.distant D.national54.A.courage B.beauty C.fear D.pain55.A.written 【答案】 B.translated C.copied D.unspoken41 . A 42 . D 43 . C 44 . B 45 . D 46 . C 47 . D 48 . B49.A 50.B 51.C 52.A 53.B 54.A 55.D【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者从 12 岁开始做服务员,后来通过努力成为摄影师,并最终在《国家地理》杂志工作的经历。作者通过镜头捕捉了普遍的人性真理,展现了不同文化背景下人们共同的情感和勇气。41.考查动词词义辨析。句意:当我继续上大学时,它也支付了学费和住房费用,最终还买了一台相机。A. paid 支付;B. earned 赚取;C. spent 花费;D. afforded 负担得起。根据前文 “I began my journey at 12, working as a waitress — a job that gave me more about people than any classroom.”可知,作者做女服务员的工作赚的钱支付了学费和住房费用。故选 A 项。 42.考查动词词义辨析。句意:但最重要的是,做女服务员教会了我快速评估和理解各种各样的人。A. praise 表扬;B. confirm 确认;C. entertain 娱乐;D. assess 评估。根据后文“understandall kinds of people”可知,作者学会了快速评估和理解各种各样的人。故选 D 项。考查名词词义辨析。句意:我学会了如何闲聊,如何迅速让人放松——这对一名记者来说是很好的训练。A. teacher 教师;B. waitress 女服务员;C. journalist 记者;D. student 学生。根据后文 “I lost interest in other hobbies, and all I wanted to do was take pictures for the university newspaper, the Minnesota Daily.”可知,作者后来成为了一名记者,所以做女服务员的经历对记者来说是很好的训练。故选 C 项。考查动词词义辨析。句意:从我拿起相机的那一刻起,我就被吸引住了。A. moved 移动;B. absorbed 吸引;C. struck 打击;D. thrown 扔。根据后文“I lost interest in other hobbies,and all I wanted to do was take pictures for the university newspaper, the Minnesota Daily.”可知,作者对摄影非常着迷。故选 B 项。考查名词词义辨析。句意:在六个月内,我获得了许多宝贵的经验。A. money 钱;B. equipment 设备; C. knowledge 知识; D. experience 经验。根据前文“take pictures for the university newspaper”可知,作者为校报拍照,积累了丰富的经验。故选 D 项。考查动词词义辨析。句意:我大学毕业的那一周,Worthington Daily Globe 联系了我。A. visited 拜访;B. recommended 推荐;C. contacted 联系;D. appointed 任命。根据后文“By some miracle I was hired, and the two-year experience that followed was like a master class in photojournalism.”可知,报社联系了作者并雇佣了她。故选 C 项。考查动词词义辨析。句意:一天早上,一个电话改变了一切。A. improved 改进;B. declared宣布;C. recorded 记录;D. changed 改变。根据后文“My little picture of hail damage was well 11 and launched my 40-year career”可知,这个电话改变了作者的职业生涯。故选 D 项。考查动词词义辨析。句意:当我回答说我确实是摄影师时,那个声音回应说:“我是鲍勃·吉尔卡。《国家地理》的。”A. shouted 大喊;B. responded 回应;C. doubted 怀疑;D. whispered低语。根据前文“asked a rough voice”和“When I replied”可知,对方在作者回答后进行了回应。故选 B 项。考查名词词义辨析。句意:我需要一张冰雹损坏的照片。A. picture 照片;B. evidence证据;C. document 文件;D. scene 场景。根据后文“My little picture of hail damage”可知,对方需要一张冰雹损坏的照片。故选 A 项。考查动词词义辨析。句意:我克服了紧张,回答说:“是的,先生。”A. withdrew 撤回;B. overcame 克服;C. admitted 承认;D. showed 展示。根据前文“my nervousness”以及下文“Yes, sir”可知,前文提到接到《国家地理》Bob Gilka 的电话时,作者是紧张的(nervousness)。后文作者回答“Yes, sir”时,需要克服紧张情绪才能保持专业回应。故选 B 项。考查动词词义辨析。句意:我那张小小的冰雹损坏照片被很好地接受了,并开启了我与《国家地理》杂志 40 年的职业生涯。A. adopted 采用;B. examined 检查;C. received 接受;D. sold 出售。根据后文“launched my 40-year career”可知,照片被接受并开启了作者的职业生涯,文中未提及作者的这张照片被采用收录在杂志中,A 项错误。故选 C 项。考查名词词义辨析。句意:我那张小小的冰雹损坏照片被很好地接受了,并开启了我与《国家地理》杂志 40 年的职业生涯。A. magazine 杂志;B. book 书籍;C. poster 海报;D. brochure 手册。根据前文“National Geographic”可知,《国家地理》是一本杂志。故选 A 项。考查形容词词义辨析。句意:数十年来,我的镜头捕捉到了普世的真理:挪威的农夫与蒙古的牧人有着如出一辙的笑纹褶皱;海啸幸存者与野火消防员展现着同等的勇气。A. local当地的;B. universal 普遍的;C. distant 遥远的;D. national 国家的。根据后文“Mongolian herders sharing identical laughter creases (皱纹); tsunami survivors and wildfire fighter displaying equal14 .”可知,作者捕捉的是普遍的人性。故选 B 项。考查名词词义辨析。句意:数十年来,我的镜头捕捉到了普世的真理:挪威的农夫与蒙古的牧人有着如出一辙的笑纹褶皱;海啸幸存者与野火消防员展现着同等的勇气。A. courage 勇气;B. beauty 美丽;C. fear 恐惧;D. pain 痛苦。根据前文“tsunami survivors and wildfire fighter”可知,这些人在灾难面前表现出的应是勇气。故选 A 项。考查形容词词义辨析。句意:在制作我的摄影展时,我感到每一帧都跳动着无声的故事。A. written 书面的;B. translated 翻译的;C. copied 复制的;D. unspoken 无声的。根据前文“each frame pulses”可知,照片诉说着无声的故事。故选 D 项。第二节(共 10 小题:每小题 1. 5 分, 满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Every young person has dreams. Some want to be chefs, others hope to become 56(engineer) or designers. Vocational school students can learn 57 (practice) skills that turnthese dreams into reality.Many successful people started just like you. A famous chef might have begun by 58(study) cooking at a vocational school. A top car mechanic probably practiced repairing engines in school workshops. These people prove 59 vocational education doesn’t limit yourfuture-it builds it.The path isn’t always easy. You’ ll need to 60 (work) hard, keep learning, andnever give 61 when facing difficulties. But remember, every skill you master 62(bring) you closer to your dream. Your hands-on training is actually your advantage — you’re gaining real-world experience while 63 (other) are just studying theory.Hold on to your dreams. With your special skills, you can 64 (creation) your ownsuccess story. After all, the world needs excellent technicians as much 65 it needsdoctors and lawyers. Your dream is waiting-go for it!【答案】engineers 57.practical 58.studying 59.that 60.work 61.up62.will bring 63.others 64.create 65.as【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了年轻人的梦想,职业学校学生可学习实用技能实现梦想,及职业教育的意义和实现梦想的方法等。 56.考查名词复数。句意:有些人想当厨师,另一些人希望成为工程师或设计师。engineer为可数名词,根据“designers”可知,此处应用复数形式 engineers,与 designers 并列。故填 engineers。考查形容词。句意:职业学校的学生可以学习将这些梦想变为现实的实用技能。此处修饰名词 skills,用 practice 的形容词形式 practical,意为“实用的”。故填 practical。考查非谓语动词。句意:一位著名的厨师可能是从在职业学校学习烹饪开始的。此处为非谓语动词作宾语,介词 by 后应为动名词形式,所以此处用 study 的动名词 studying。故填 studying。考查宾语从句。句意:这些人证明,职业教育不会限制2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(江苏)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。How does the woman feel about the tigers Frightened. B.Sympathetic. C.Familiar.Where does the conversation probably take place At a restaurant. B.At a theatre. C.At a store.What is the probable relationship between the speakers Classmates. B.Parent and child. C.Teacher and student.What does the woman think of building a school now It is good timing to build it.It should have been built earlier.She doubts the effect of the plan.Why does the man like the fashion show It’s fashionable. B.It’s creative. C.It’s out of date.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。What is the woman probably A.A student. B.A coach. C.A basketball player.When did the game begin A.5 minutes ago. B.7 minutes ago. C.10 minutes ago.听下面一段较长对话,回答以下小题。Who is the man probably A.A bank clerk. B.A farmer. C.A teacher.What did the woman do in South Africa She protected wildlife. B.She camped in the forest. C.She worked in a zoo.What does the woman say about the experience It is challenging. B.It is rewarding. C.It is exciting.听下面一段较长对话,回答以下小题。What mainly made the man hesitate to visit the White House Lack of interest.The tight security.The historical atmosphere.How did the woman get the tour information From the website. B.From the local paper. C.From the travel guide.Where are the speakers probably now In the White House. B.In a dining hall. C.At an airport.What is the man like Serious. B.Humorous. C.Careful.听下面一段较长对话,回答以下小题。What are the speakers talking about A.A trip plan. B.A cooking course. C.A birthday party.Where will the speakers meet At the supermarket. B.In the restaurant. C.At the youth club.What will the man do next Make sandwiches. B.Contact his mom. C.Find a blanket.听下面一段独白,回答以下小题。How many books did Eric Carle create for children Less than 55. B.Over 70. C.Almost 90.Which book is the most famous one The Grouchy Ladybug.The Mixed-Up Chameleon.The Very Hungry Caterpillar.Why did Eric Carle write To make school a fun and welcoming place.To help children get inspiration.To offer materials to teachers.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AYouth Sports CoachYouth Sports & Fitness is seeking volunteer coaches for youth soccer leagues and the track & field program.Desired QualificationsBasic knowledge of soccer and running is required. Applicants must be responsible, trustworthy, and willing to put forth a good effort. Specific educational backgrounds or prior experience is not a must. And physical condition should be sufficient to engage in soccer-related activities, but excellent athleticism is not necessary.ApplicationPlease download, complete and submit the following to emccaslin@bellevuewa.gov. If you have questions, contact Erin via e-mail or phone at 425-452-4627.★Volunteer Application: please include the name of the league or program for which youwould like to volunteer.★Background Checks: please include the following information in your application email so we can run a background check through Employers Choice Screening. (Your full name/Your cell phone number/Your e-mail address/A waiver of liability (免责声明))PS: If the applicant is under 18, a parent must sign on your waiver of liability.Selection Procedures★Application paperwork is processed.★Applicants selected will be informed via e-mail following a cleared background check.★Selected applicants will receive on-site training.What features of applicants does Youth Sports & Fitness find valuable A.Rich coaching experience. B.Majoring in sports.C.A strong sense of responsibility. D.Excellent physical fitness.What must applicants provide in their application The contact information. B.The coaching certification.C.A letter of recommendation. D.A waiver of liability signed by a parent.How can applicants learn about the latest application result By contacting the club. B.By checking their email.C.By phoning at 425-452-4627. D.By visiting emccaslin@bellevuewa.gov.BEver since my daughter Gabi was just a young child, she has been curious about the world around her, always ready to ask “why” and “how” questions. I thought it could be fun to talk to my daughter about female scientists. I discovered there was a scientist, Ada Lovelace. She had a love for mathematics and a belief that computers can be used to finish many tasks humans do. I told Gabi about Lovelace's contributions to the field and the impact she had on me as a scientist and mathematician.Today, computers are such an essential part of our daily lives; we can’t imagine living without them. The idea that computers can go beyond just calculating numbers and perform anyabstract operation is the phenomenon of our technology. However, not everyone knows that this idea dates back to long before the first programmable, general-purpose digital computer was introduced in the 1940s. This concept goes back to the 1800s, thanks to Loveluce, a pioneer in mathematics and computing, who was recognized as the first computer programmer.Lovelace also held her belief that while computers had endless potential, they could not be truly intelligent. She argued that AI can’t create anything original without learning from human input. This is still true today as AI becomes increasingly common in our everyday lives. While ChatGPT and similar AI tools may seem to have a “mind” of their own, those tools are simply parroting human-generated content on the internet.Lovelace was an incredibly intelligent woman, who contributed so much to mathematics and computer science. Her enthusiasm and determination led her to look further and search deeper. I hope Loyelace will inspire my daughter and other young girls to consider following in her footsteps.What can be learned about Gabi She has great admiration for Lovelace.She has a dream of becoming a scientist.She shows strong curiosity about the world.She believes computers are as smart as humans.What does the author stress in paragraph 2 The invention of computers. B.Lovelace’s contribution to science. C.The development of technology. D.Lovelace’s education background.What does the underlined word “parroting” in paragraph 3 mean Repeating. B.Creating. C.Appreciating. D.Imagining.What’s the author’s purpose of writing the text To show her interest in science. B.To explain the significance of computers. C.To provide an example for girls to follow. D.To demonstrate the disadvantage of computers.CSome people are like human compasses, magically navigating city streets to arrive at frontdoors hidden in back alleys ( 巷子). They can step out of an underground subway station and immediately know which way to walk. However, others are upset without maps. When the power goes out, these people wander blindly, stopping to ask for directions left and right. It’sembarrassing when you can’t find your way, but it may not be your fault.Blame your hometown, says a recent paper in Nature. According to researchers, people whose childhood environments demanded more intelligent spatial navigation, unsurprisingly, are better at it as adults. Specifically, those who grew up in cities with grid-like (网格状的) patterns are less skilled than those who grew up in the country and had to find their house by driving pastthe first three forks in the road, turning right at the hay bale, and then left at the second big rock.Researchers came to this conclusion by studying players of the mobile game Sea Hero Quest, which was designed as a data feeder for understanding dementia ( 痴呆) , which attacks people’s navigation skills. The game’s plot requires players to voyage across virtual seas to locate hidden destinations, putting way-finding to the test along the way.As it turns out, for the nearly 400,000 players across 38 countries surveyed, performance appeared to be influenced by their hometown, even after researchers controlled for confounding factors of age, education and gender. Hometowns were ranked by entropy(熵)of street networks, where rural villages with random, disordered layouts have higher entropy. People coming fromgrid-layout cities — like New York or Chicago — were worse at the way-finding task, while people from cities with organic and less orderly layouts — like Prague — performed almost as well as those from rural areas.But if you’re, say, a New Yorker from birth, you can still be a “city hero”. A metropolitan version of Sea Hero Quest called City Hero Quest has been developed to train and assist you.How does the author develop paragraph 1 By doing a contrast.By listing an example.By conducting a research.By explaining a phenomenon.What can you learn about people brought up in rural area They are more intelligent at maps.Their skill to locate the route is poor.They tend to have superior capability of navigation.Their nursery surroundings require less spatial navigation.Who might perform best in Sea Hero Quest A.A New Yorker from birth.B.A policeman from Chicago.C.A tour guide from ordered layout area.D.A male student from random layout area.What is the main idea of the passage The surroundings you live in really counts. B.Living style differs in urban and rural areas. C.Mobile games develop your navigation skills. D.Hometowns might decide your navigation skills.DHave you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens Understanding why we forget first requires us to tear down the myth about memory. “It isgenerally believed that memory is just one thing,” said Susanne Jaeggi, a professor of psychology. “Indeed, there are very different components of memory, and they’re also related to different cognitive (认知的) processes.”There are two different types of memory: long-term and working memory. The former is abroad category of memories that involve experience and skills stored in the brain for extended periods. On the other hand, thoughts in working memory are only present for a brief period.“Working memory is like the sketchpad ( 速写本) of conscious thought,” said Earl K.Miller, a professor of neuroscience at MIT. “Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts.”First, psychologists estimate that people can hold only about four to seven “chunks” (块) ofinformation — such as letters, digits, words or phrases — in their working memory at a time.Rather than being aware of all of these “chunks” all at once, the brain bounces around from one idea to another, making it more likely to forget one.Second, the brain quickly wipes out unimportant things from working memory to make room for new information. So unless those short-term memories are transferred into long-term memories (a process called consolidation), they’ll soon disappear.But for those who regularly struggle with thoughts slipping their mind, Jaeggi and Miller have some words to say. In the first place, Miller says multitasking makes forgetting more likely. Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that’s already gone.What can be learnt about human brains from paragraph 1 They can become easily overloaded.They experience occasional memory slips.They are sensitive to a short circuit condition.They frequently switch between different tasks.What role does working memory serve as according to Earl K. Miller A.A strategy for making multitasking brains.B.A place for recording experience and skills.C.A short-term space for processing information.D.A tool for increasing the amount of sensory input.What is Jaeggi’s suggestion for recovering a lost thought Setting a reminder ahead of time. B.Centering on the new task at hand. C.Returning to the previous context. D.Visualizing the thought in your mind.What is a suitable title for the text The Secret of Memory Loss B.Cognitive Processes in Learning C.Multitasking’s Impact on Memory D.The Importance of Working Memory第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When meeting someone for the first time, who won’t know you habitually frown if you’re concentrating, you will be misunderstood. 36 Here are four more.Ignore the context37 Depending on the context, the same nonverbal signals can take on totallydifferent meanings. People can’t really understand someone’s nonverbal message unless they understand the circumstances behind it. If you yawn in a staff meeting because you were up early for an international business call —let people know why you’re tired.Find meaning in a single gesturePeople often try to evaluate your state of mind by monitoring your body language. But they take more notice of any single sign that indicates you’re in a bad mood and not to be approached.38 So when you are standing with your arms folded for your comfort, others may judge yourbody language as resistant and unapproachable.Evaluate you through the biases (偏见)A neighbour likes me from the moment we met. Before long. I know it’s because I resemble her favorite aunt. That’s how biases can work —the so-called “halo effect.” But biases can also work against you. What if you remind people of someone they dislike In that case, their original response to you wouldn’t be a good one. 39Compare your behavior with their cultureMost of culture’s values are absorbed unconsciously at an early age. Such values affect how people think and act, and more importantly, the kind of criteria by which people judge others. 40 For instance, people’s greetings, hand gestures etc. vary with cultures.Therefore, there are many mistakes people make when reading your body language. Under-standing them, and trying not to make the same mistakes, will help you display nonverbal ability.Nonverbal signals are very common in our daily life.They would even look for your behavior that confirmed this bias.What they didn’t realize was that, for this individual, it was a normal behavior.In fact, people easily make mistakes reading and reacting to others’ body language.What’s proper and correct in one culture may be ineffective or even rude in another. F.Besides, they often assign meaning to negative messages than it does to positive ones. G.Context includes locations, relationships, time, experience, and even room temperature.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 Perhaps you’ve heard the old saying “curiosity killed the cat.” It’s a phrase that’s often usedto 41 people — especially children — not to ask too many questions. Yet it’s widelyagreed that 42 actually makes learning more enjoyable and effective. 43 , researchhas shown that curiosity is just as important as intelligence in 44 how well students do inschool.Curiosity also 45 us to embrace unfamiliar circumstances, brings excitement intoour lives, and opens up new possibilities. Being curious requires us to be both humble enough to know we don’t have all the answers, and brave enough to 46 it. Asking the questions thathelp us 47 the gap between what we already know and what we’d like to know can lead usto make unexpected discoveries.In science, basic curiosity-driven research — conducted without pressure to produce immediate practical results — can have 48 and incredibly important benefits. 49 ,one day in 1831, Michael Faraday was playing around with a coil ( 线圈) and a magnet ( 磁铁)50 he suddenly saw how he could generate an electrical current. At first, it wasn’t clear whatuse this would have, but it actually made 51 available for use in technology, and sochanged the world.Unsurprisingly, there are chemical and evolutionary theories to 52 why humans aresuch curious creatures. When we become curious, our brains 53 a chemical calleddopamine (多巴胺), which makes the process of learning more pleasurable and improves memory. It is still not known why learning gives us such 54 , but one theory is that we may havedeveloped a basic need to fight uncertainty — the more we understand about the world around us,the more 55 we are to survive its many dangers!41.A.warn B.scold C.beg D.order42.A.creativity B.intelligence C.curiosity D.imagination43.A.As a result B.In turn C.In addition D.In fact44.A.checking B.determining C.discovering D.describing45.A.allows B.requires C.convinces D.reminds46.A.know B.deny C.admit D.report47.A.ignore B.narrow C.widen D.identify48.A.unfamiliar B.unnecessary C.unexpected D.uncertain49.A.For example B. In return C.For one thing D.As a consequence50.A.then B.as C.while D.when51.A.fuel B.electricity C.magnet D.energy52.A.examine B.indicate C.explain D.evaluate53.A.release B.reduce C.reproduce D.refresh54.A.comfort B.pleasure C.relaxation D.pain55.A.impossible B.potential C.definite D.likely第二节(共 10 小题:每小题 1. 5 分, 满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。We spend a major part—about one-third—of our lives sleeping. During this time, our body grows stronger and our brain 56 (get) to rest.Humans need different amounts of sleep at different 57 (stage) of life. Childrenusually need more sleep, 58 (compare) to adults, because they are still growing. Olderpeople need to sleep for 59 (short) periods of time than the young. 60 (general),most individuals need seven to eight hours of sleep a night.A lot of people, however, don’t get enough sleep. Many of 61 (we) are under a lot ofpressure because of the busy nature of modern life. This causes problems for the part of the brain62 controls our feelings. For example, 63 enough sleep, we become angry or worriedeasily. If you have trouble sleeping, you should prepare for your sleep by taking 64 warmshower, listening to music, or drinking warm milk. Milk contains melatonin( 褪黑素), which causes us 65 (feel) sleepy.第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)第一节(满分 15 分) 66.假定你是李华,你校将举办音乐节。请写封邮件邀请你的英国朋友 Allen 参加。内容包括:时间;活动安排;欢迎他表演节目。注意:写作词数应为 80 个左右;请按如下格式在答题卡相应位置作答。 Dear Allen,Looking forward to your early reply! Best wishes.Yours, Li Hua第二节(满分 25 分) 67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Dave and Ben decided to go camping at the foot of a mountain on a sunny Sunday. They were excited about the adventure and packed their tents, sleeping bags, clothes, drinks and some food. Dave was an experienced camper, always well-prepared for any situation that might arise during his outdoor adventures. So he put a torch, a whistle and a compass in his bag.They began their great adventure early in the morning. After a long walk, they arrived at the campsite which was at the foot of a beautiful mountain. The sky was clear, and the river beside their campsite flowed gently. They set up their tents and spent the afternoon exploring the area around the mountain.As the evening approached, the sky started to cloud over. Suddenly, it began to rain heavily. The rain hit the tents with a loud noise, and the river began to rise rapidly. Dave and Ben were a bit worried but thought it would pass soon. However, the situation got worse. The heavy rain continued, and the river flooded. Their campsite was quickly flooded by the river, and in the chaos, both of them quickly grabbed their bags and rushed out of the tents. Then they got separated and lost their way.Ben was in a panic. He had tried to follow the direction of the river, thinking it might lead him to a familiar area. But the flood had changed the landscape, and he completely lost his way. He kept calling out for Dave, fear and desperation flooding over him.Meanwhile, Dave was scared but tried to stay calm. He looked around for any signs of Ben or a way out. The surrounding area was now a muddy mess, and the water was still rising. He shouted for Ben but there was no reply. He decided to move higher up the mountain, hoping to find a safer place and maybe a better view to look for Ben. As Dave climbed higher, he finally found a small cave that was relatively dry.He sat down on the ground to catch his breath, thinking about what to do next.At that moment, Dave heard some footsteps in the distance.2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(江苏)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。How does the woman feel about the tigers Frightened. B.Sympathetic. C.Familiar.【答案】B【原文】M: The tigers in the cages look unhappy. Maybe they are hungry. Let’s give them some food.W: I don’t think so. In fact, they are missing nature. They shouldn’t be kept in cages.Where does the conversation probably take place At a restaurant. B.At a theatre. C.At a store.【答案】A【原文】W: I’m sorry to have kept you waiting, Tom.M: Oh, not at all. I have been here for only a few minutes. What would you like to have, coffee or tea W: Tea, please.What is the probable relationship between the speakers Classmates. B.Parent and child. C.Teacher and student.【答案】A【原文】M: How do you like the flower I have made Now I’m going to paint it.W: Oh, it’s really well made. Is it for our school project I don’t remember we have such homework.M: No, I’m making it for my grandma.What does the woman think of building a school now It is good timing to build it.It should have been built earlier.She doubts the effect of the plan.【答案】B【原文】M: The city council has finally voted the funds to build a new high school.W: It’s about time they did it. I don’t know what took them so long. Don’t they understand that education is very important for the development of a city Why does the man like the fashion show It’s fashionable. B.It’s creative. C.It’s out of date.【答案】A【原文】M: Bonnie, I really like the hat at the fashion show yesterday. It looked traditional but stylish.W: I totally agree with you. And I think it can represent our traditional culture.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。What is the woman probably A.A student. B.A coach. C.A basketball player.When did the game begin A.5 minutes ago. B.7 minutes ago. C.10 minutes ago.【答案】6.A 7.B【原文】W: Wow, this is fantastic! M: So no more regret now W: Don’t remind me of that. This would be the last time I cut my classes for a basketball game. M: Come on. Don’t be so hard on yourself. Enjoy your life.W: I just can’t help it. Oh, look at Clive, he is really a big hit. They are definitely going to win. M: It’s only seven minutes into the game. Too early to cheer up.W: Come on, 10 points already. They are never going to catch up. M: Who knows! Look! That is a really nice shot!听下面一段较长对话,回答以下小题。Who is the man probably A.A bank clerk. B.A farmer. C.A teacher.What did the woman do in South Africa She protected wildlife. B.She camped in the forest. C.She worked in a zoo.What does the woman say about the experience It is challenging. B.It is rewarding. C.It is exciting.【答案】8.A 9.A 10.B【原文】W: Hi Mark, I haven’t heard from you for a long time. How have you been M: Hi Paula, I’ve been doing well. I’m working in a bank in the administrative area and how are you I heard you’ve been to another country. Tell me about it.W: Yes, I just came back from South Africa. I was there volunteering at a nature preserve. The project I worked on was about wild life protection. I collected relevant information on lions, elephants and other animals.M: That sounds great. You must have learned a lot.W: Yes, Mark, when I was there, I had the opportunity to see the animals in their natural habitat. I tracked and recorded their movements, behaviour and ecological impacts on the species. I’ve learned a lot. It is meaningful.听下面一段较长对话,回答以下小题。What mainly made the man hesitate to visit the White House Lack of interest.The tight security.The historical atmosphere.How did the woman get the tour information From the website. B.From the local paper. C.From the travel guide.Where are the speakers probably now In the White House. B.In a dining hall. C.At an airport.What is the man like Serious. B.Humorous. C.Careful.【答案】11.A 12.C 13.B 14.B【原文】W: Honey, today I feel like seeing the White House.M: I don’t think so. The Capitol Building is the most famous as the local paper and the website say. But it’s OK if you want to. I’m afraid it will be boring.W: Boring How come M: It’s the White House. They won’t let us see most of it. Probably we can only see a couple of rooms.W: No, that’s not true. There are many historical exhibits there. I read about it in the guide.M: Hmm. If that’s true, then the security there must be very tight because it’s strange to think they will let people look around in the White House.W: Right. They will check like at the airport. M: So I can’t take my gun then.W: Don’t always joke like that. You could get arrested!M: What Someone will arrest me for making a joke here at the breakfast table W: No, but if you say something like that in the White House, they may take it seriously. Sometimes, you joke too much.M: I’ll be careful.听下面一段较长对话,回答以下小题。What are the speakers talking about A.A trip plan. B.A cooking course. C.A birthday party.Where will the speakers meet At the supermarket. B.In the restaurant. C.At the youth club.What will the man do next Make sandwiches. B.Contact his mom. C.Find a blanket.【答案】15.A 16.C 17.B【原文】W: OK, we need to finalize the plan for the trip this Saturday. What time shall we meet M: I suggest meeting at the youth club at ten o’clock.W: That’s perfect. We’ll have time to get some food from the supermarket. M: Yes, we can get some bread and cheese to make some sandwiches.W: Good idea. Did you ask your mom if we could borrow the picnic blanket M: Oh no, I’ll send her a text message now. I’m sure she’ll say yes.听下面一段独白,回答以下小题。How many books did Eric Carle create for children Less than 55. B.Over 70. C.Almost 90.Which book is the most famous one The Grouchy Ladybug.The Mixed-Up Chameleon.The Very Hungry Caterpillar.Why did Eric Carle write To make school a fun and welcoming place.To help children get inspiration.To offer materials to teachers.【答案】18.B 19.C 20.A【原文】Eric Carle is a famous author and artist. He passed away at the age of 91. Mr. Carle’s lively, creative, and colorful works were loved by children from all over the world. He was the author of over 70 books for children. His famous books include The Grouchy Ladybug, The Mixed-Up Chameleon and Papa, Please Get the Moon for Me. The Very Hungry Caterpillar is Mr. Carle’s best-known book. It was published in 1969. Since then, over 55 million copies of the book have been sold, and it has been translated into more than 70 different languages. Most of Mr. Carle’sbooks are meant for younger readers. Mr. Carle worked hard to reach out to students and teachers. He said that he wanted to help make school a fun, welcoming place through his books. He often talked freely about how he created his art, and he encouraged kids to create their own. Mr. Carle will be missed, and his creative art and sweet, funny stories will continue to bring joy to very eager readers all around the world.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AYouth Sports CoachYouth Sports & Fitness is seeking volunteer coaches for youth soccer leagues and the track & field program.Desired QualificationsBasic knowledge of soccer and running is required. Applicants must be responsible, trustworthy, and willing to put forth a good effort. Specific educational backgrounds or prior experience is not a must. And physical condition should be sufficient to engage in soccer-related activities, but excellent athleticism is not necessary.ApplicationPlease download, complete and submit the following to emccaslin@bellevuewa.gov. If you have questions, contact Erin via e-mail or phone at 425-452-4627.★Volunteer Application: please include the name of the league or program for which youwould like to volunteer.★Background Checks: please include the following information in your application email so we can run a background check through Employers Choice Screening. (Your full name/Your cell phone number/Your e-mail address/A waiver of liability (免责声明))PS: If the applicant is under 18, a parent must sign on your waiver of liability.Selection Procedures★Application paperwork is processed.★Applicants selected will be informed via e-mail following a cleared background check.★Selected applicants will receive on-site training.What features of applicants does Youth Sports & Fitness find valuable A.Rich coaching experience. B.Majoring in sports.C.A strong sense of responsibility. D.Excellent physical fitness.What must applicants provide in their application The contact information. B.The coaching certification.C.A letter of recommendation. D.A waiver of liability signed by a parent.How can applicants learn about the latest application result By contacting the club. B.By checking their email.C.By phoning at 425-452-4627. D.By visiting emccaslin@bellevuewa.gov.【答案】21.C 22.A 23.B【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了 Youth Sports & Fitness 招募青年足球联赛和田径项目志愿者教练的信息。细节理解题。根据Desired Qualifications 部分中“Applicants must be responsible, trustworthy, and willing to put forth a good effort. (申请人必须有责任感、值得信赖,并且愿意付出努力)”可知,该组织看重申请人是否有强烈的责任感。故选 C 项。细节理解题。根据 Application 部分中“★Background Checks: please include the following information in your application email so we can run a background check through EmployersChoice Screening. (Your full name/Your cell phone number/Your e mail address/A waiver of liability (免责声明)) (★背景调查:请在申请邮件中包含以下信息,以便我们通过雇主选择筛选进行背景调查。(你的全名/你的手机号码/你的电子邮件地址/免责声明))”可知,申请人必须提供联系方式。故选 A 项。细节理解题。根据 Selection Procedures 部分中“★Applicants selected will be informed via e mail following a cleared background check. (★通过背景调查后,被选中的申请人将通过电子邮件得到通知)”可知,申请人可以通过查看他们的电子邮件了解最新的申请结果。故选 B 项。 BEver since my daughter Gabi was just a young child, she has been curious about the world around her, always ready to ask “why” and “how” questions. I thought it could be fun to talk tomy daughter about female scientists. I discovered there was a scientist, Ada Lovelace. She had alove for mathematics and a belief that computers can be used to finish many tasks humans do. I told Gabi about Lovelace's contributions to the field and the impact she had on me as a scientist and mathematician.Today, computers are such an essential part of our daily lives; we can’t imagine living without them. The idea that computers can go beyond just calculating numbers and perform any abstract operation is the phenomenon of our technology. However, not everyone knows that this idea dates back to long before the first programmable, general-purpose digital computer was introduced in the 1940s. This concept goes back to the 1800s, thanks to Loveluce, a pioneer in mathematics and computing, who was recognized as the first computer programmer.Lovelace also held her belief that while computers had endless potential, they could not be truly intelligent. She argued that AI can’t create anything original without learning from human input. This is still true today as AI becomes increasingly common in our everyday lives. While ChatGPT and similar AI tools may seem to have a “mind” of their own, those tools are simply parroting human-generated content on the internet.Lovelace was an incredibly intelligent woman, who contributed so much to mathematics and computer science. Her enthusiasm and determination led her to look further and search deeper. I hope Loyelace will inspire my daughter and other young girls to consider following in her footsteps.What can be learned about Gabi She has great admiration for Lovelace.She has a dream of becoming a scientist.She shows strong curiosity about the world.She believes computers are as smart as humans.What does the author stress in paragraph 2 The invention of computers. B.Lovelace’s contribution to science. C.The development of technology. D.Lovelace’s education background.What does the underlined word “parroting” in paragraph 3 mean Repeating. B.Creating. C.Appreciating. D.Imagining.What’s the author’s purpose of writing the text To show her interest in science. B.To explain the significance of computers.C.To provide an example for girls to follow. D.To demonstrate the disadvantage of computers.【答案】24.C 25.B 26.A 27.C【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者与女儿 Gabi 谈论女科学家 Ada Lovelace 的故事,介绍了 Lovelace 对科学的贡献及其对后代的启发。细节理解题。根据文章第一段中的“Ever since my daughter Gabi was just a young child, she has been curious about the world around her, always ready to ask “why” and “how” questions. I thought it could be fun to talk to my daughter about female scientists.(自从我的女儿 Gabi 还是个 孩子时,她就对周围的世界充满了好奇,总是准备好问‘为什么’和‘如何’这样的问题)”可知, Gabi 对世界充满了强烈的好奇心。故选 C。主旨大意题。根据文章第二段“However, not everyone knows that this idea dates back to longbefore the first programmable, general-purpose digital computer was introduced in the 1940s. This concept goes back to the 1800s, thanks to Loveluce, a pioneer in mathematics and computing, who was recognized as the first computer programmer.(然而,并不是每个人都知道,这个想法可以追溯到 20 世纪 40 年代第一台可编程的通用数字计算机问世之前很久。这个概念可以追溯到19 世纪,多亏了 Loveluce,数学和计算的先驱,她被认为是第一个计算机程序员)”可推知,此段强调了 Lovelace 对科学的贡献。故选 B。词句猜测题。根据文章第三段的“Lovelace also held her belief that while computers had endless potential, they could not be truly intelligent. She argued that AI can’t create anything original without learning from human input (洛夫莱斯还认为,虽然计算机有无限的潜力,但它们不可能真正智能。她认为,如果不从人类输入中学习,人工智能就无法创造出任何原创的东西)”可知,洛夫莱斯认为计算机不可能真正智能,不从人类输入中学习就无法创造出任何原创的东西;结合划线词所在句中的让步状语从句“While ChatGPT and similar AI tools mayseem to have a “mind” of their own(虽然ChatGPT 和类似的人工智能工具似乎有自己的‘思想’)”可知,“those tools are simply parroting human-generated content on the internet(这些工具只是在互联网上 parroting 人类生成的内容)”表达的意思是“这些工具只是重复人类生成的内容”,即这些内容不是这些工具原创的,划线词“parroting”的意思是“重复”,与 repeating 同义。故选 A。推理判断题。根据文章最后一段“I hope Loyelace will inspire my daughter and other young girls to consider following in her footsteps.(我希望Lovelace 能够激励我的女儿和其他年轻女孩 考虑追随她的脚步)”可知,作者写这篇文章的目的是为了提供一个女孩们可以效仿的榜样。故选 C。CSome people are like human compasses, magically navigating city streets to arrive at front doors hidden in back alleys ( 巷子). They can step out of an underground subway station and immediately know which way to walk. However, others are upset without maps. When the powergoes out, these people wander blindly, stopping to ask for directions left and right. It’s embarrassing when you can’t find your way, but it may not be your fault.Blame your hometown, says a recent paper in Nature. According to researchers, people whose childhood environments demanded more intelligent spatial navigation, unsurprisingly, are better at it as adults. Specifically, those who grew up in cities with grid-like (网格状的) patterns are less skilled than those who grew up in the country and had to find their house by driving pastthe first three forks in the road, turning right at the hay bale, and then left at the second big rock.Researchers came to this conclusion by studying players of the mobile game Sea Hero Quest, which was designed as a data feeder for understanding dementia ( 痴呆) , which attacks people’s navigation skills. The game’s plot requires players to voyage across virtual seas to locate hidden destinations, putting way-finding to the test along the way.As it turns out, for the nearly 400,000 players across 38 countries surveyed, performance appeared to be influenced by their hometown, even after researchers controlled for confounding factors of age, education and gender. Hometowns were ranked by entropy(熵)of street networks, where rural villages with random, disordered layouts have higher entropy. People coming fromgrid-layout cities — like New York or Chicago — were worse at the way-finding task, while people from cities with organic and less orderly layouts — like Prague — performed almost as well as those from rural areas.But if you’re, say, a New Yorker from birth, you can still be a “city hero”. A metropolitan version of Sea Hero Quest called City Hero Quest has been developed to train and assist you.How does the author develop paragraph 1 By doing a contrast.By listing an example.By conducting a research.By explaining a phenomenon.What can you learn about people brought up in rural area They are more intelligent at maps.Their skill to locate the route is poor.They tend to have superior capability of navigation.Their nursery surroundings require less spatial navigation.Who might perform best in Sea Hero Quest A.A New Yorker from birth.B.A policeman from Chicago.C.A tour guide from ordered layout area.D.A male student from random layout area.What is the main idea of the passage The surroundings you live in really counts. B.Living style differs in urban and rural areas. C.Mobile games develop your navigation skills. D.Hometowns might decide your navigation skills.【答案】28.A 29.C 30.D 31.D【导语】本文是一篇说明文。主要介绍一项研究发现,人们的导航能力可能受童年成长环境影响,在街道布局无序的乡村或城市环境中长大的人,成年后的导航能力可能更强,同时还提到有相关游戏可用于训练导航能力。推理判断题。根据第一段“Some people are like human compasses, magically navigating city streets to arrive at front doors hidden in back alleys(有些人就像人体指南针,能神奇地在城市街道中找到隐藏在小巷里的前门)”以及“However, others are upset without maps. When the power goes out, these people wander blindly, stopping to ask for directions left and right.(然而,另一些人没有地图就会心烦意乱。停电时,这些人盲目地徘徊,四处问路)”可知,通过将两类人在导航方面的不同表现进行对比,展开第一段内容。故选 A 项。细节理解题。根据第二段中的“Specifically, those who grew up in cities with grid - like (网格状的) patterns are less skilled than those who grew up in the country and had to find their house by driving past the first three forks in the road, turning right at the hay bale, and then left at the second big rock.(具体来说,那些在网格状城市中长大的人,比那些在乡村长大,需要开车经过前三个岔路口,在干草堆处右转,然后在第二块大石头处左转才能找到家的人,导航技能要差)”可知,在农村长大的人往往具有更强的导航能力。故选 C 项。推理判断题。根据第四段中的“People coming from grid - layout cities — like New York orChicago — were worse at the way - finding task, while people from cities with organic and less orderly layouts — like Prague — performed almost as well as those from rural areas.(来自像纽约或芝加哥这样网格布局城市的人,在寻路任务中表现较差,而来自像布拉格这样布局自然且不太有序城市的人,表现几乎和来自农村地区的人一样好)”可知,来自布局无序地区的人在《海洋英雄探索》游戏中可能表现更好。D 选项 “来自布局随机地区的男学生”,符合来自布局无序地区,可能表现最佳。故选 D 项。主旨大意题。根据第二段“Blame your hometown, says a recent paper in Nature.(《自然》杂志最近发表的一篇论文称,这得归咎于你的家乡)”可知,主要介绍一项研究发现,人们的导航能力可能受童年成长环境影响,在街道布局无序的乡村或城市环境中长大的人,成年后的导航能力可能更强,同时还提到有相关游戏可用于训练导航能力。D 选项“家乡可能决定你的导航能力”能准确概括文章主旨。故选 D 项。DHave you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens Understanding why we forget first requires us to tear down the myth about memory. “It isgenerally believed that memory is just one thing,” said Susanne Jaeggi, a professor of psychology. “Indeed, there are very different components of memory, and they’re also related to different cognitive (认知的) processes.”There are two different types of memory: long-term and working memory. The former is abroad category of memories that involve experience and skills stored in the brain for extended periods. On the other hand, thoughts in working memory are only present for a brief period.“Working memory is like the sketchpad ( 速写本) of conscious thought,” said Earl K.Miller, a professor of neuroscience at MIT. “Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts.”First, psychologists estimate that people can hold only about four to seven “chunks” (块) ofinformation — such as letters, digits, words or phrases — in their working memory at a time. Rather than being aware of all of these “chunks” all at once, the brain bounces around from one idea to another, making it more likely to forget one.Second, the brain quickly wipes out unimportant things from working memory to make room for new information. So unless those short-term memories are transferred into long-term memories (a process called consolidation), they’ll soon disappear.But for those who regularly struggle with thoughts slipping their mind, Jaeggi and Miller have some words to say. In the first place, Miller says multitasking makes forgetting more likely. Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that’s already gone.What can be learnt about human brains from paragraph 1 They can become easily overloaded.They experience occasional memory slips.They are sensitive to a short circuit condition.They frequently switch between different tasks.What role does working memory serve as according to Earl K. Miller A.A strategy for making multitasking brains.B.A place for recording experience and skills.C.A short-term space for processing information.D.A tool for increasing the amount of sensory input.What is Jaeggi’s suggestion for recovering a lost thought Setting a reminder ahead of time. B.Centering on the new task at hand. C.Returning to the previous context.D.Visualizing the thought in your mind.What is a suitable title for the text The Secret of Memory Loss B.Cognitive Processes in Learning C.Multitasking’s Impact on Memory D.The Importance of Working Memory【答案】32.B 33.C 34.C 35.A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了人类记忆的类型及人类为什么会忘记一些事情。 32.推理判断题。根据第一段“Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were going to say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). (你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会“短路”)”可推知,人类的大脑有时会经历偶尔的记忆失误。故选 B 项。细节理解题。根据第四段“‘Working memory is like the sketchpad (速写本) of consciousthought,’ said Earl K. Miller. a professor of neuroscience at MIT ‘Every piece of new information, inner dialogue and sensory input is routed through working memory and certain characteristics of working memory explain why we forget those thoughts.’ (麻省理工学院神经科学教授厄尔 K 米勒说:“工作记忆就像意识思想的速写本。每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,工作记忆的某些特性解释了为什么我们会忘记那些想法。”)”可知,每一条新的信息、内心对话和感官输入都是通过工作记忆进行传递的,即工作记忆是处理信 息的短期空间。故选 C 项。细节理解题。根据最后一段“Jaeggi mentions if you walk into a room and forget why you went in there, go back into the room you were before. The context clues might give the brain the extra boost it needs to reach back a few seconds in working memory and bring back the thought that’s already gone. (Jaeggi 提到,如果你走进一个房间却忘了为什么要去那里,就回到你之前的房间。上下文线索可能会给大脑额外的动力,让它在工作记忆中回溯几秒钟,找回已经消失的想法) ”可知,Jaeggi 对于恢复失去的想法的建议是回到之前的语境中。故选 C 项。 35.主旨大意题。通读全文,结合第一段“Have you ever walked into a room and forgotten why you went there, or been about to speak but suddenly realized you had no idea what you were goingto say The human brain normally balances countless inputs, thoughts and actions, but sometimes, it seems to short-circuit (短路). So what really happens (你有没有走进一个房间却忘了为什么要去那里,或者正要说话却突然意识到自己不知道该说什么?人类的大脑通常能平衡无数的输入、想法和行动,但有时,它似乎会“短路”。那么,到底发生了什么?)”及全文内容可知,本文主要探讨了人类大脑记忆偶尔失误的现象,解释了记忆的不同成分及其与认知过程的关系,特别是工作记忆的特点和导致忘记的原因,并给出了一些建议。由此可知,A 选项“The Secret of Memory Loss(记忆丧失的秘密)”最符合文章主旨。故选 A 项。第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When meeting someone for the first time, who won’t know you habitually frown if you’re concentrating, you will be misunderstood. 36 Here are four more.Ignore the context37 Depending on the context, the same nonverbal signals can take on totallydifferent meanings. People can’t really understand someone’s nonverbal message unless they understand the circumstances behind it. If you yawn in a staff meeting because you were up early for an international business call —let people know why you’re tired.Find meaning in a single gesturePeople often try to evaluate your state of mind by monitoring your body language. But they take more notice of any single sign that indicates you’re in a bad mood and not to be approached.38 So when you are standing with your arms folded for your comfort, others may judge yourbody language as resistant and unapproachable.Evaluate you through the biases (偏见)A neighbour likes me from the moment we met. Before long. I know it’s because I resemble her favorite aunt. That’s how biases can work —the so-called “halo effect.” But biases can also work against you. What if you remind people of someone they dislike In that case, their original response to you wouldn’t be a good one. 39Compare your behavior with their cultureMost of culture’s values are absorbed unconsciously at an early age. Such values affect how people think and act, and more importantly, the kind of criteria by which people judge others. 40 For instance, people’s greetings, hand gestures etc. vary with cultures.Therefore, there are many mistakes people make when reading your body language. Under-standing them, and trying not to make the same mistakes, will help you display nonverbal ability.Nonverbal signals are very common in our daily life.They would even look for your behavior that confirmed this bias.What they didn’t realize was that, for this individual, it was a normal behavior.In fact, people easily make mistakes reading and reacting to others’ body language.What’s proper and correct in one culture may be ineffective or even rude in another. F.Besides, they often assign meaning to negative messages than it does to positive ones. G.Context includes locations, relationships, time, experience, and even room temperature.【答案】36.D 37.G 38.F 39.B 40.E【导语】本文为一篇说明文。 介绍了人们可能会对别人的肢体语言产生误解的几种常见的情况及原因。根据上文“When meeting someone for the first time, who won’t know you habitually frown if you’re concentrating, you will be misunderstood.(当你第一次和某人见面时,他不知道你会皱起眉头,如果你很专注,你会被误解。)”可知,此处通过具体的例子列举了人们很容易对他人的肢体语言产生误解,设空处应对该现象进行概括。D 选项“In fact, people easily make mistakes reading and reacting to others’ body language.(事实上,人们很容易对他人的肢体语言做出错误的解读和反应。)”承接前文,符合语境。故选 D。根据下文“Depending on the context, the same nonverbal signals can take on totally different meanings(根据上下文的不同,同样的非语言信号可以有完全不同的含义。)” 可知,此处强调的是,不同的背景会对肢体语言产生极大的影响即语言的语境或者背景的不同导致同样的肢体语言可能会有完全不同的含义。G 选项“Context includes locations, relationships, time, experience, and even room temperature.(语境包括地点、关系、时间、经历,甚至是室温。)”对“ 语境/ 背景” 进行了解释, 指出其包含的具体内容, G 选项中 context 对应下文中 context,形成呼应,符合语境。故选 G。根据上文“But they take more notice of any single sign that indicates you’re in a bad mood and not to be approached. (但他们会更注意任何一个表明你心情不好、不宜接近的信号。)”以及后一句“So when you are standing with your arms folded for your comfort, others may judge your body language as resistant and unapproachable.(因此,当你为了舒适而交叉双臂站立时,别人可能会认为你的肢体语言是抗拒和不可接近的。)”可知,此处指出当你为了舒适而交叉双臂站立时,别人可能会认为你的肢体语言是抗拒和不可接近的,前文应该强调的是人们之所以会做出该判断的原因,故设空处和前文应该解释的是相关原因,即往往通过判断一个人的单一的肢体行动而判定该人的心情,人们往往赋予判定的负面信息以意义, 而不是正面信息,由此才会断定你是抗拒和不可接近的。F 选项“Besides, they often assign meaning to negative messages than it does to positive ones.(此外,他们经常赋予负面信息以意义,而不是正面信息。)”引起下文,解释了他人断定你是不可抗拒和不可接近的原因,符合语境。故选 F。根据上文“But biases can also work against you. What if you remind people of someone they dislike In that case, their original response to you wouldn’t be a good one. (但偏见也可能对你不利。如果你让人们想起他们不喜欢的人呢?在这种情况下,他们最初对你的回应并不好。)”可知,此处强调的是“预先的偏见”对给他人留下印象产生的影响。此处指出的是一些不好的偏见会让他人对自己的最初印象不好。B 选项“They would even look for your behavior that confirmed this bias.(他们甚至会寻找你的行为来证实这种偏见。)”是对上文的进一步说明,指出,偏见不仅让他人对你的印象不好,他人还会在此基础上去寻找各种你的行为来印证这种偏见,符合语境。 故选 B。根据前文“Most of culture’s values are absorbed unconsciously at an early age. Such values affect how people think and act, and more importantly, the kind of criteria by which people judge others.(大多数文化价值观都是在很小的时候就被无意识地吸收了。这些价值观影响着人们的思维和行为,更重要的是,影响着人们评判他人的标准。)”可知,此处强调了无意识吸收的文化价值所产生的影响。E 选项“What is right in one culture may be ineffective or even rude inanother.(在一种文化中正确的行为在另一种文化中可能是无效的甚至是粗鲁的。)”指出在一种文化中正确的行为在另一种文化中可能是无效的甚至是粗鲁的,符合语境,指出文化价值产生的影响即在一种文化中正确的行为在另一种文化中可能是无效的甚至是粗鲁的。故选E。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 Perhaps you’ve heard the old saying “curiosity killed the cat.” It’s a phrase that’s often usedto 41 people — especially children — not to ask too many questions. Yet it’s widelyagreed that 42 actually makes learning more enjoyable and effective. 43 , researchhas shown that curiosity is just as important as intelligence in 44 how well students do inschool.Curiosity also 45 us to embrace unfamiliar circumstances, brings excitement intoour lives, and opens up new possibilities. Being curious requires us to be both humble enough to know we don’t have all the answers, and brave enough to 46 it. Asking the questions thathelp us 47 the gap between what we already know and what we’d like to know can lead usto make unexpected discoveries.In science, basic curiosity-driven research — conducted without pressure to produce immediate practical results — can have 48 and incredibly important benefits. 49 ,one day in 1831, Michael Faraday was playing around with a coil ( 线圈) and a magnet ( 磁铁)50 he suddenly saw how he could generate an electrical current. At first, it wasn’t clear whatuse this would have, but it actually made 51 available for use in technology, and sochanged the world.Unsurprisingly, there are chemical and evolutionary theories to 52 why humans aresuch curious creatures. When we become curious, our brains 53 a chemical calleddopamine (多巴胺), which makes the process of learning more pleasurable and improves memory. It is still not known why learning gives us such 54 , but one theory is that we may havedeveloped a basic need to fight uncertainty — the more we understand about the world around us, the more 55 we are to survive its many dangers!50.A.then B.as C.while D.when51.A.fuel B.electricity C.magnet D.energy52.A.examine B.indicate C.explain D.evaluate53.A.release B.reduce C.reproduce D.refresh54.A.comfort B.pleasure C.relaxation D.pain55.A.impossible B.potential C.definite D.likely【答案】41 . A 42 . C 43 . D 44 . B 45 . A 46 . C 47 . B 48 . C49.A 50.D 51.B 52.C 53.A 54.B 55.D【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了好奇心对学习和个人成长的重要性及其科学基础。考查动词词义辨析。句意:这是一个习语,常被用来警告人们,特别是孩子,不要问太多的问题。A. warn 警告;B. scold 责备;C. beg 恳求;D. order 命令。根据上文“curiosity killed the cat”以及后文“people — especially children — not to ask too many questions”可知,此处指 “好奇害死猫”常被用来警告人们尤其是孩子不要问太多的问题。故选 A。考查名词词义辨析。句意:然而,人们普遍认为好奇心实际上使学习更加愉快和有效。A. creativity 创造力;B. intelligence 智力;C. curiosity 好奇心;D. imagination 想象力。根据后文“curiosity is just as important as intelligence”可知,这里讨论的是好奇心对学习的影响。故选 C。考查介词短语辨析。句意:事实上,研究表明好奇心在决定学生在学校表现如何方面与智力一样重要。A. As a result 因此;B. In turn 依次,轮流,反过来;C. In addition 此外;D. In fact 事实上。根据后文“research has shown that”可知,研究已经表明好奇心的重要性,此处表示“事实上”。故选 D。考查动词词义辨析。句意:事实上,研究表明好奇心在决定学生在学校表现如何方面与智力一样重要。A. checking 检查;B. determining 决定;C. discovering 发现;D. describing 描述。根据前文“curiosity is just as important as intelligence”及后文“how well students do in school”可知,此处指好奇心在决定学生在学校表现如何方面很重要。故选 B。考查动词词义辨析。句意:好奇心也让我们欣然接受陌生的环境,给我们的生活带来兴奋,并打开新的可能性。A. allows 允许;B. requires 要求;C. convinces 说服;使信服;D. reminds提醒。根据句意及后文“us to embrace unfamiliar circumstances”可知,此处指好奇心让我们接受陌生的环境。allow sb to do sth 意为“使某人能够做某事”符合语境。故选 A。考查动词词义辨析。句意:有好奇心要求我们既要足够谦逊,知道自己并非无所不知,又要足够勇敢去承认这一点。A. know 知道;B. deny 否认;C. admit 承认;D. report 报告。根据句意及前文“humble enough to know we don’t have all the answers”可知,此处指足够勇敢 去承认自己有所不知。故选 C。考查动词词义辨析。句意:问那些能帮助我们缩小已知与想知之间差距的问题,可以让 我们做出意想不到的发现。A. ignore 忽视;B. narrow 缩小,使变窄;C. widen 加宽;D. identify 识别。根据句意及后文“the gap between what we already know and what we’d like to know”可知,此处指缩小已知与想知之间的差距,通过提问来填补知识空白。narrow the gap 意为“缩小差距”,符合语境。故选 B。考查形容词词义辨析。句意:在科学领域,基于基本好奇心的研究——在没有压力要求产生即时实际结果的情况下进行——可以带来意想不到且极其重要的好处。A. unfamiliar 不熟悉的;B. unnecessary 不必要的;C. unexpected 意想不到的;D. uncertain 不确定的。根据后文“Michael Faraday was playing around with a coil (线圈) and a magnet (磁铁) 10 he suddenly saw how he could generate an electrical current.At first, it wasn’t clear what use thiswould have, but it actually made 11 available for use in technology, and so changed the world.”可知,此处指基于基本好奇心的研究可能有意想不到的好处。故选 C。考查介词短语辨析。句意:例如,1831 年的一天,迈克尔·法拉第在玩一个线圈和一个磁铁时,他突然看到了如何产生电流。A. For example 例如;B. In return 作为回报;C. For one thing 一方面;D. As a consequence 因此。根据句意及后文举例“one day in 1831, Michael Faraday was playing around with a coil (线圈) and a magnet (磁铁)... he suddenly saw how he could generate an electrical current.”可知,此处举例说明前文的观点。故选 A。考查连词和副词词义辨析。句意:例如,1831 年的一天,迈克尔·法拉第在玩一个线圈和一个磁铁时,他突然看到了如何产生电流。A. then 然后;B. as 在……时,因为;C. while然而,当……时,尽管;D. when 在……时候。根据前文“was playing”可知,应用固定句型 “sb was doing sth when...”意为“某人正在做某事,突然……”。故选 D。考查名词词义辨析。句意:起初,还不清楚这项发现有何用途,但它实际上为技术在电力方面的应用提供了可能,从而改变了世界。A. fuel 燃料;B. electricity 电力;C. magnet 磁铁;D. energy 能量。根据句意及前文“generate an electrical current”可知,此处指法拉第的发现与电力的应用有关。故选 B。考查动词词义辨析。句意:毫不奇怪,有化学和进化论来解释为什么人类是如此好奇的生物。A. examine 检查;B. indicate 表明;C. explain 解释;D. evaluate 评估。根据句意及后文“why humans are such curious creatures”可知,此处指的是理论试图解释好奇心的原因。故选 C。考查动词词义辨析。句意:当我们感到好奇时,我们的大脑会释放一种叫做多巴胺的化学物质,这使学习过程更加愉快,并改善记忆。A. release 释放;B. reduce 减少;C. reproduce繁殖,复制;D. refresh 刷新,使恢复精神。根据句意及后文“a chemical called dopamine”可知,此处指大脑释放多巴胺。故选 A。考查名词词义辨析。句意:为什么学习会给我们带来如此多的快乐仍然不清楚,但有一 种理论是,我们可能已经发展出了一种对抗不确定性的基本需求——我们对周围世界的了解越多,就越有可能在应对其众多危险中生存下来!A. comfort 安慰,舒适;B. pleasure 快乐;C. relaxation 放松;D. pain 痛苦。根据句意及前文“which makes the process of learning more pleasurable and improves memory”可知,此处指为什么学习让人愉悦,给我们带来如此多的快乐。故选 B。考查形容词词义辨析。句意:为什么学习会给我们带来如此多的快乐仍然不清楚,但有一种理论是,我们可能已经发展出了一种对抗不确定性的基本需求——我们对周围世界的了解越多,就越有可能在应对其众多危险中生存下来!A. impossible 不可能的;B. potential 潜在的; C. definite 确定的; D. likely 可能的。根据句意及后文“we are to survive its many dangers”可知,此处表示指的是可能性增加,且 sb. be likely to do sth 为固定搭配,意为“某人可能做某事”。故选 D。第二节(共 10 小题:每小题 1. 5 分, 满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。We spend a major part—about one-third—of our lives sleeping. During this time, our body grows stronger and our brain 56 (get) to rest.Humans need different amounts of sleep at different 57 (stage) of life. Childrenusually need more sleep, 58 (compare) to adults, because they are still growing. Olderpeople need to sleep for 59 (short) periods of time than the young. 60 (general),most individuals need seven to eight hours of sleep a night.A lot of people, however, don’t get enough sleep. Many of 61 (we) are under a lot ofpressure because of the busy nature of modern life. This causes problems for the part of the brain62 controls our feelings. For example, 63 enough sleep, we become angry or worriedeasily. If you have trouble sleeping, you should prepare for your sleep by taking 64 warmshower, listening to music, or drinking warm milk. Milk contains melatonin( 褪黑素), which causes us 65 (feel) sleepy.【答案】gets 57.stages 58.compared 59.shorter 60.Generally 61.us 62.that/which 63.without 64.a 65.to fell【导语】本文是一篇说明文。本文简述了睡眠对人体的重要性,包括人在不同生命阶段需要的睡眠时间不同,以及现代人因生活忙碌而普遍睡眠不足的问题,并提出了一些助眠建议。 56.考查动词时态。句意:在这段时间里,我们的身体变得更强壮,大脑也得到了休息。此处与 grows 并列,作并列谓语,应用一般现在时,主语为 our brain,助动词用三单形式。故填 gets。考查名词复数。句意:人类在不同的生命阶段需要不同的睡眠时间。此处指“不同的生命阶段”,stage 为可数名词,应用复数形式作宾语。故填 stages。考查非谓语动词。句意:与成年人相比,孩子们通常需要更多的睡眠,因为他们还在成长。句中 need 为谓语动词,设空处应用非谓语动词形式,compare 与逻辑主语 Children 构成被动关系,故用过去分词作状语。故填 compared。考查比较级。句意:老年人需要比年轻人更短的睡眠时间。根据后文 than the young 可知,此处应用比较级 shorter。故填 shorter。考查副词。句意:一般来说,大多数人每晚需要 7 到 8 个小时的睡眠。此处应用副词 generally 作状语,修饰后文整个句子,同时该空置于句首,开头单词首字母大写。故填 Generally。考查代词。句意:我们中的很多人由于现代生活的繁忙而承受着巨大的压力。此处为 of 介词短语作定语,修饰名词 Many,应用人称代词 we 的宾格形式 us。故填 us。考查定语从句。句意:这会对控制我们情感的大脑部分造成问题。此处为非限制性定语从句修饰先行词 the part of the brain,先行词在从句中作主语,指物,故用关系代词 which/that引导。故填 that/which。考查介词。句意:例如,如果没有足够的睡眠,我们就会变得易怒或焦虑。结合句意表示“如果没有”可知短语为 without,构成介词短语作状语。首字母大写。故填 Without。 64.考查冠词。句意:如果你睡眠有问题,你应该通过洗个热水澡、听音乐或喝热牛奶来为睡眠做准备。shower 为可数名词,此处表泛指应用不定冠词,且 warm 为辅音音素开头的单词,故用 a。故填 a。65.考查非谓语动词。句意:牛奶中含有褪黑素,它会使我们感到困倦。此处为 cause sb to do sth 意为“使某人做某事”。故填 to feel。第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)第一节(满分 15 分) 66.假定你是李华,你校将举办音乐节。请写 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷01(江苏).docx 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷02(江苏).docx