资源简介 2025-2026学年高二英语上学期第一次月考卷01(天津专用)(考试时间:100分钟 试卷满分:130分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。— My daughter got a full scholarship to her dream university!— Wow, ! What’s she going to study A.good for her B.go for it C.all the best D.It’s up to youShe felt a sense of when she realized she had forgotten to study for the exam.relief B.indifference C.happiness D.dreadMost authorities agreed that play is a (n) part of a child’s development. Just as the saying goes, “All work and no play make Jack a dull boy.”essential B.complicated C.cruel D.unawareMy family’s kindness, gentleness and companionship have made my life living. It is also great to see something of note during my walk through the woods.worthy; worthy B.worth; worthyC.worth; worthwhile D.worthwhile; worthOnly when darkness had again upon me should I realize how much I had left unseen.descended B.impressed C.probed D.dependedOne will the times if one does not acquire new knowledge.cross out B.fall behind C.keep pace with D.give way toThere is little chance that we will succeed in changing the law. , it is important that we try.Nevertheless B.Besides C.Therefore D.OtherwiseThe doctor regretted him that he couldn’t follow in his father’s footsteps to play basketball because of the serious injury. He regretted not the doctor’s advice to have enough rest.to tell; to follow B.telling; followingC.to tell; following D.telling; to followJean chose for rescue on the roof to avoid away by the flood.waiting; washing B.to wait; being washedC.waiting; to wash D.to wait; to be washedDriving in Singapore is a pleasure and if you like to travel your own pace, renting a car is a good choice.to B.in C.at D.onThe park, with a small lake and some flowers, we took a walk yesterday, is very close to my home.that B.which C.where D.whenHe finished his education with excellent grades, helped him a lot in his future career.which B.that C.where D.whoThe waiter told me that a table by the window available after 20 minutes. A.is B.will be C.would be D.has been—Why haven’t you handed in the report on time —My laptop at the service center.has repaired B.is repaired C.is being repaired D.will be repaired— Children should be taught how to behave themselves in public.— . Good manners should be adopted from an early age.A.I don’t care B.It’s up to you C.That’s all right D.That’s a good point第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 16-35 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Jerry was the kind of guy you love to hate. He was always in a good mood and always had something 16 to say. When someone would ask him how he was doing, he would 17 , “If I were any better,I would be twins!”He was a unique manager because he had several waiters who had 18 him around from restaurant to restaurant. The reason the waiters followed Jerry was because of his 19 . He was a natural motivator (激发者). If an employee was having a 20 day, Jerry was there comforting 21 how to look on the positive side of the situation.Seeing this style 22 made me curious,so one day I went up to Jerry and asked him, “I don’t get it! Not everyone can be a positive 23 all of the time. How do you do it ”Jerry replied, “Each morning I wake up and 24 to myself, ‘Jerry, you have two choices today. You can 25 to be either in a good mood or in a bad mood.’ I choose to be in a good mood. Each time somethingbad 26 , I can choose to be a victim or I can choose to 27 it. I choose to learn from it. Every time someone comes to me 28 ,I can choose to 29 their complaining or I can point out the positive side of life. I choose the positive side of life.”“Yeah, right. But it’s not that 30 .” I protested.“Yes,it is.” Jerry said. “Life is all about 31 . When you cut away all the junk, every situation is a choice. You choose how you 32 to situations. You choose how people will affect your mood. You choose to be in a good mood or bad mood. The bottom line: It’s your choice how you 33 .”I 34 on what Jerry said. Soon there after, I left the 35 industry to start my own business.We lost touch, but I often thought about him when I made a choice about life instead of reacting to it.16.A.interesting B.true C.positive D.imaginative17.A.think B.act C.explain D.reply18.A.followed B.admired C.respected D.trusted19.A.kindness B.attitude C.politeness D.courage20.A.bad B.good C.busy D.long21.A.the boss B.the employee C.the customer D.himself22.A.exactly B.recently C.specially D.really23.A.manager B.clerk C.person D.waiter24.A.remind B.say C.warn D.persuade25.A.have B.decide C.choose D.expect26.A.happens B.appears C.starts D.arrives27.A.keep away from B.look forward toC.learn from D.pay attention to28.A.complaining B.promising C.greeting D.hesitating29.A.refuse B.depart from C.escape from D.accept30.A.difficult B.easy C.cheerful D.optimistic31.A.changes B.challenges C.dreams D.choices32.A.react B.move C.lead D.compare33.A.make a friend B.deal with problems C.live life D.talk to others34.A.depended B.reflected C.went D.tried35.A.tour B.fishing C.film D.restaurant第二部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AYears ago, when I started looking for my first job, wise advisers advise “Barbara, be enthusiastic! Enthusiasm will take you further than any amount of experience.” How right they were!“Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” Wrote Ralph Waldo Emerson. It is the paste (粘合剂) that helps you hang on there when the going gets tough. It is the inner voice that whispers, “I can do it!” When others shout, “No, you can’t!” It took years and years for the early work of Barbara Mclintock, a geneticist who won the 1983 Nobel Prize in medicine, to be generally accepted. Yet she didn’t stop working on her experiments. Work was such a deep pleasure for her that she never thought of stopping.We are all born with wide-eyed, enthusiastic wonder and it is this childlike wonder that gives enthusiastic people such youthful air, whatever their age. At 90, cellist Pablo Casals would start his day by playing Bach. As the music flowed through his fingers, his stooped (驼背的) shoulders would straighten and joy would reappear in his eyes. As author and poet Samuel Ulman once wrote, “Years wrinkle (起皱纹) the skin, but to give up enthusiasm wrinkles thesoul.”Enthusiastic people also love what they do, regardless of money or title or power. Patricia Mellratl, a retireddirector of the Missouri Repertory Theater in Kansas City, was once asked where she got her enthusiasm. She replied, “My father, long ago, told me, I never made a fortune until I stopped working for money.”If we cannot do what we love as a full-time career, we can as a hobby. Elizabeth Layton Wellsville, Kan, was 68 before she began to draw. This activity ended periods of depression that troubled her for at least 30 years and the quality of her work led one critic to say, “I am tempted into a genius.”We can’t afford to waste tears on “might-have-been”. We need to turn the tears into sweat as we go after “what- can-be”. We need to live each moment whole-heartedly, with all our senses—finding pleasure in the sweet smell of a back-yard garden, the simple picture of a six-year-old, the beauty of a rainbow.The author holds the view that .enthusiasm is more important than experience B.enthusiasm can give people more success and fame C.enthusiastic people will never get old D.enthusiasm can make you succeed and enjoy lifeThe author mentions cellist Pablo Casals in the third paragraph to show that .enthusiasm can make people feel young B.music can arouse people’s enthusiasmC.enthusiasm can give people inspiration needed to succeed D.enthusiasm can keep people healthyAccording to the passage, what can we learn about Elizabeth Layton Wellsville She started drawing at the age of 38.Drawing helped her get rid of depression.Her drawings were not well-received.She made a living by drawing.How many examples are given in the passage to show the importance of enthusiasm Two B.Three C.Four D.FiveWhich proverb may the writer agree with according to the last paragraph Good beginning makes a good ending.Don’t cry over the spoiled milk.Love me, love my dog.All work and no play makes Jack a dull boy.BAlso known as the Big Apple, New York City was a foreign place that I had never visited before. From movies and media, I conceived (构想) the idea that the city would be busy and run-down and that the people would be rude and loud. That all changed, however, when my family and I went on a road trip there in July of 2016. When we reached New York, we walked around the city, looking at the amazing buildings, the wonderful museums, and the restaurants lining the streets.Later that day, we decided to join in a tour of the Empire State Building. Standing just outside, I felt like a little ant looking up at the 1,250-1,454-foot building. We went to the top and though I had a preconceived idea that the city was crowded, dark, and dirty, the view from above all the buildings was breath-taking and made me realize I was wrong, for the first time.Afterward, we visited Grand Central Terminal and I was able to see people run around and go about their day, which proved one of my beliefs that New Yorkers are always busy. However, this was soon invalidated (证明……错误) when we passed Bryant Park and I saw so many people reading, having picnics, and simply enjoying their day.The following day, we traveled to Times Square. To my surprise, most of the people there seemed to be locals selling photos with childhood cartoons and characters from different movies and television shows, which I had never seen before and thought was somewhat strange.After three days, our trip sadly came to an end. Despite being on opposite ends of the East Coast, I noticed that Marietta and New York City had many similarities within their communities. What I knew about New York City was based on stereotypes (刻板印象) and the opinions of others; I now know I should make my judgments with my personal experiences instead of making assumptions.What did the author think of New York City before he visited it It was modern. B.It was messy. C.It was large. D.It was unpopular.What first led the author to change his opinion on New York City The view from the top of the Empire State Building.The busy lifestyle of the people in Times Square.The noise in Grand Central Terminal.The friendly locals in Bryant Park.How did the author feel when he passed Bryant Park Uncomfortable.B.Disappointed. C.Surprised. D.Satisfied.What did the author find unexpected about Times Square It was quieter than expected. B.Most people were locals selling photos with characters. C.It was full of expensive luxury stores. D.Most people were tourists taking photos.What did the author learn from the trip Seeing is believing. B.Easy come, easy go.C.Actions speak louder than words. D.When in Rome, do as the Romans do.CWell, research suggests having a messy desk has its benefits and so does a tidy one. While an extremely neat and organized approach to your working environment may indicate higher levels of generosity and conscientiousness (一丝不苟), taking a more relaxed attitude to tidiness may result in higher levels of creativity. At least, that was the conclusion of a paper published in Psychological Science in 2025.Psychologist Kathleen Vohs and her team completed a series of experiments in contrasting office environments— one that was clean and ordered and another that was chaotic and seemingly disorganized. Participants in the first environment donated more to charity and were more likely to pick healthy snack options. However, those in the messier environments appeared to think outside the box and contribute to more novel ideas when required to identify new uses for a ping-pong ball.While orderly environments may encourage people to abide by conventions and play it safe, a messier space may “inspire breaking free of tradition”, inspiring “fresh insights”, Vohs concluded.“The business world is highly focused on enhancing innovation, but our research implies that these goals could be unintentionally restricted by the minimalist (简约主义的) movement,” she wrote. “While cleaning up certainly has its benefits, clean spaces might be too conventional to let inspiration flow.”Throughout the years, popular studies have connected a number of characteristics and habits to IQ. Indeed, a dark sense of humour, a sensitivity to loud chewing and a preference for cats over dogs (good news for childless cat ladies!) have all been linked to intelligence and/or creativity. So has being a fitness enthusiast and a couch potato —and, yes, we see the ridiculousness and contradiction. So, with this in mind, it might be worth taking them all with some reservations.But let’s get back to the state of your desk. If it is on the messier side, you are in good company. Albert Einstein, Steve Jobs, and Mark Twain all preferred their workspaces to remain in a state of productive disorder. So, next time your boss accuses you of having a less-than-tidy work surface, you can point out Vohs’ study to them.What does the 2025 paper suggest Most workers prefer tidy office environments.Both tidy and messy workspaces have their benefits.Messy workspaces are associated with higher stress. D.Tidy workspaces guarantee professional success.For participants in Vohs and her team’s experiments, untidiness seems to .improve focus on details B.promote healthy eating habitsC.increase charitable giving D.fuel innovative thinkingWhat does the underlined part “abide by” in paragraph 3 mean A.Miss out. B.Oppose. C.Keep to. D.Correct.What might the author probably recommend readers to do View study findings guardedly. B.Link study results with daily life. C.Adopt a sense of humour to boost IQ. D.Pursue a healthier lifestyle.Why does the author write the last paragraph To compare different working styles.To defend messy working environments.To criticize modern office design trends.To promote Vohs’ research findings.DSchools in the US and elsewhere are announcing bans on the recently released AI-powered ChatGPT out of fear that students could use the technology to complete their assignments. However, bans may be practically impossible given how difficult it is to detect when text is composed by ChatGPT. Is it instead time to rethink how students aretaught and evaluated Educators are starting to question what it means to assess student learning if an AI can write an essay or paper similar to, or even better than, a student would — and the teacher can’t tell the difference. Many teachers believe the time-honored learning tradition will be destroyed from the ground up by Chat GPT. The Los Angeles Unified School District in California first blocked the use of ChatGPT on networks and devices in December 2022.However, removing technology from the classroom can mean undesirable consequences, such as creating more obstacles for students with disabilities, says Trust. Additionally, restricting the use of ChatGPT on school networks and devices can’t stop students from using ChatGPT at home and in libraries.It is also unclear if anti-cheating software can reliably detect AI-assisted writing. OpenAI is working to develop a digital watermark that can help teachers and academics spot students who are using ChatGPT to write essays. Open AI’s attempts to watermark AI text, however, hit limits.Instead of worrying about how ChatGPT could enable cheating, educators should ask what motivates students to cheat in the first place and work on developing relationships of trust, says Jesse Stommel at the University of Denver in Colorado.“Talk to students really frankly about what ChatGPT’s capable of, what it’s not,” says Stommel. “Have students use it to write an essay about Jane Austen and gender dynamics, and then have them read that essay and peer review it and think about what ChatGPT gets right and wrong.”Why are schools banning ChatGPT Because it is too expensive for schools to afford.Because they are afraid students will use it to cheat on assignments.Because it has many technical problems.Because it is not suitable for educational purposes.What does the author suggest schools do Adjust teaching and assessment. B.Meet different demands from students.C.Prohibit the use of ChatGPT in classrooms. D.Break with the traditional teaching method.What is paragraph 2 mainly about Dark future of ChatGPT. B.Educators’ worrying concern. C.Crisis of traditional learning. D.Difficulty in telling AI’s writing.What is the author’s attitude toward OpenAI’s watermark technology Amused. B.Hopeful. C.Shocked. D.Doubtful.What can be inferred from Jesse Stommel A.AI helps students tell right and wrong. B.Students should write about famous writers.C.Educators should guide students to use AI properly. D.The trust between teachers and students is hard to form.第三部分:写作(共两节,满分 35 分)第一节:阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面短文,并根据短文内容完成下列各题。Emily had always been eager to help others. Her local community centre needed volunteers to help organise an event for poor children. She signed up at once. The event aimed to provide a day of fun activities for these kids.On the big day, Emily arrived early and felt excited to see volunteers were busy preparing for games, crafts (手工) , and educational workshops. She was in charge of the arts and crafts corner, where children could express their creativity. As the kids began to arrive,their eyes lit up at the sight of paints, papers, and colourful supplies.One little girl caught Emily’s attention — Sophie, a shy and nervous seven-year-old. Emily introduced herself with a wide smile, and together they created colourful drawings and paper airplanes, chatting and laughing along the way. It was heartwarming to see Sophie’s joy as she proudly showed her creations.Throughout the day, Emily enjoyed herself in the experience. She was surprised to see a little care and attention could have an impact on these children. Each volunteer contributed their unique skills. And every child found something to value — a moment of joy in their poor lives.As the event came to an end, Emily felt thankful for the opportunity to volunteer and happy for the difference she made. The children left with smiles, holding their handmade treasures, while the volunteers exchanged heartfelt goodbyes, already looking forward to the next event.Whom was the event organised for (no more than 5 words)What was Emily in charge of (no more than 15 words)What did Sophie and Emily do together (no more than 15 words)How did Emily feel at the end of the event (no more than10 words)Would you like to do volunteer work Please explain. (no more than 20 words)第二节:书面表达(满分25分)我们经常会在学习和生活中遇到很多挑战或困难。请写一篇记叙文,描述一次你面临挑战或困难的经历,要点如下:你遇到的挑战或困难;你应对挑战或困难的方法和最终结果; (3)你从中吸取的经验或教训。注意:词数不少于100;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;2025-2026学年高二英语上学期第一次月考卷01(天津专用)全解全析(考试时间:100分钟 试卷满分:130分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。— My daughter got a full scholarship to her dream university!— Wow, ! What’s she going to study A.good for her B.go for it C.all the best D.It’s up to you【答案】A【详解】考查交际用语。句意:--我女儿获得了她梦想大学的全额奖学金!--哇,她真棒!她打算学什么呢?A. good for her她真棒;B. go for it努力争取吧;C. all the best一切顺利;D. It’s up to you由你决定。A选项符合语境,表示对对方女儿的夸赞。故选A。She felt a sense of when she realized she had forgotten to study for the exam.relief B.indifference C.happiness D.dread【答案】D【详解】考查名词词义辨析。句意:当她意识到自己忘了为考试学习时,她感到一阵恐惧。A.relief宽慰;B.indifference 冷漠;C. happiness快乐; D. dread害怕,恐惧。由句意以及 she had forgotten to study for the exam可知,这里指她感到一阵“恐惧”。故选D项。Most authorities agreed that play is a (n) part of a child’s development. Just as the saying goes, “All work and no play make Jack a dull boy.”essential B.complicated C.cruel D.unaware【答案】A【详解】考查形容词词义辨析。句意:大多数权威人士都认为玩耍是孩子成长过程中不可或缺的一部分。俗话 说:“只工作不玩耍,聪明孩子也变傻。”A. essential必不可少的;B. complicated复杂的;C. cruel残忍的;D. unaware没有意识到的。根据后文“俗话说:‘只工作不玩耍,聪明孩子也变傻。’”可知,大多数权威人士都认为玩耍对孩子成长很重要,是不可或缺的。故选A。My family’s kindness, gentleness and companionship have made my life living. It is also great to see something of note during my walk through the woods.worthy; worthy B.worth; worthyC.worth; worthwhile D.worthwhile; worth【答案】B【详解】考查形容词词义辨析。句意:家人的 良、温柔和陪伴使我的生命值得活下去。在我穿过树林的时候看到一些值得注意的东西也很棒。A. worthy值得的;worthy值得的;B. worth值得的;worthy值得的;C. worth值得的;worthwhile值得的;D.worthwhile值得的;worth值得的。第一个设空处为形容词作宾语补足语,空后为 living,固定短语worth doing“值得做……”。故第一空为worth;第二个设空处为形容词作后置定语,worthy of+n./being done意为“值得……”,worthy of note意为“值得注意……”,第二空应填worthy。故选B。Only when darkness had again upon me should I realize how much I had left unseen.descended B.impressed C.probed D.depended【答案】A【详解】考查动词词义辨析。句意:只有当黑暗再次降临在我身上时,我才意识到我有多少东西是看不见的。A. descended降临;B. impressed给……留下深刻印象;C. probed探查;D. depended依靠。结合“how much I had leftunseen”可知,此处指“黑暗降临在我身上”,故选A。One will the times if one does not acquire new knowledge.cross out B.fall behind C.keep pace with D.give way to【答案】B【详解】考查动词短语词义辨析。句意:一个人如果不学习新知识,就会落后于时代。A. cross out划掉;B. fall behind落后;C. keep pace with与……保持同步;D. give way to让步,让步给。根据“if one does not acquire new knowledge.(一个人如果不学习新知识)”可知,一个人如果不学习新知识,就会落后于时代。故选B。There is little chance that we will succeed in changing the law. , it is important that we try.Nevertheless B.Besides C.Therefore D.Otherwise【答案】A【详解】考查副词词义辨析。句意:我们成功修改法律的可能性很小。然而,重要的是我们要去尝试。A. Nevertheless然而;B. Besides此外;C. Therefore因此;D. Otherwise否则。根据句意,成功修改法律的可能性很小,重要的是要去尝试,前后为转折关系,用Nevertheless。故选A。The doctor regretted him that he couldn’t follow in his father’s footsteps to play basketball because of the serious injury. He regretted not the doctor’s advice to have enough rest.to tell; to follow B.telling; followingC.to tell; following D.telling; to follow【答案】C【详解】考查非谓语动词。句意:医生遗憾地告诉他,由于伤势严重,他不能继承父亲的衣钵打篮球了。他后悔没有听医生的劝告好好休息。regret to do sth表示“遗憾做某事”,regret doing sth表示“后悔做过某事”,根据“he couldn’t follow in his father’s footsteps to play basketball because of the serious injury. ”可知,第一空表示遗憾告诉他不能打篮球,根据“the doctor’s advice to have enough rest”可知,第二空表示后悔没有听医生的建议。故选C。Jean chose for rescue on the roof to avoid away by the flood.waiting; washing B.to wait; being washedC.waiting; to wash D.to wait; to be washed【答案】B【详解】考查固定短语和非谓语动词。句意:吉恩选择在屋顶等待救援,以免被洪水冲走。首先看空格一,句中涉及固定短语“choose to do sth.”,意为“选择做某事”,为不定式作宾语,故空格一应填“to wait”;再看空格 二,句中涉及固定短语“avoid doing sth.”,意为“避免做某事”,逻辑主语“Jean”和“wash away”之间为被动关系,应用动名词的被动式“being done”作宾语,故空格二应填“being washed”。故选B项。Driving in Singapore is a pleasure and if you like to travel your own pace, renting a car is a good choice.to B.in C.at D.on【答案】C【详解】考查介词搭配。句意:在新加坡开车是一种乐趣,如果你喜欢按照自己的节奏旅行,租车是一个不错的选择。该空介词的宾语是pace意为“速度,节奏”,介词固定搭配at a...pace表示“以/按照...的速度”。故选C项。The park, with a small lake and some flowers, we took a walk yesterday, is very close to my home.that B.which C.where D.when【答案】C【详解】考查定语从句。句意:我们昨天散步的那个公园离我家很近,公园里有一个小湖和一些花。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,先行词是The park,在从句中作地点状语,应用关系副词where引导。故选C项。He finished his education with excellent grades, helped him a lot in his future career.which B.that C.where D.who【答案】A【详解】考查定语从句。句意:他以优异的成绩完成了他的学业,这对他未来的职业生涯帮助很大。分析句子可知,此处为关系代词which引导的非限制性定语从句,先行词为前面整句话在从句中作主语成分。故选A项。The waiter told me that a table by the window available after 20 minutes. A.is B.will be C.would be D.has been【答案】C【详解】考查时态。句意:服务员告诉我,20 分钟后会有一张靠窗的桌子空出来。句子主句的谓语动词是told(过去式),表明整体语境为过去时态。宾语从句中“20 分钟后靠窗的桌子会有空位”这一动作发生在“告知”之后,属于过去视角下的“将来”,因此需用过去将来时would be。故选C项。—Why haven’t you handed in the report on time —My laptop at the service center.has repaired B.is repaired C.is being repaired D.will be repaired【答案】C【详解】考查时态。句意:——你为什么没有按时交报告?——我的笔记本电脑正在服务中心修理。根据Why haven’t you hand in the report on time 可知,应用现在进行时,根据动词repair与主语laptop之间存在被动关系,笔记本电脑正在服务中心被修理,应用现在进行时的被动语态。故选C项。— Children should be taught how to behave themselves in public.— . Good manners should be adopted from an early age.A.I don’t care B.It’s up to you C.That’s all right D.That’s a good point【答案】D【详解】考查情景交际。句意:——孩子们应该被教会如何在公众场合表现自己。——您说得很有道理。礼貌应该从小养成。A. I don’t care我不关心;B. It’s up to you由你决定;C. That’s all right没关系;D. That’s a good point您说得很有道理。根据第二句“Good manners should be adopted from an early age.”的内容表明,与上一句表达的观点是一致的,应选择能肯定该观点的选项。故选D项。第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 16-35 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Jerry was the kind of guy you love to hate. He was always in a good mood and always had something 16 to say. When someone would ask him how he was doing, he would 17 , “If I were any better,I would be twins!”He was a unique manager because he had several waiters who had 18 him around from restaurant to restaurant. The reason the waiters followed Jerry was because of his 19 . He was a natural motivator (激发者). If an employee was having a 20 day, Jerry was there comforting 21 how to look on the positive side of the situation.Seeing this style 22 made me curious,so one day I went up to Jerry and asked him, “I don’t get it! Not everyone can be a positive 23 all of the time. How do you do it ”Jerry replied, “Each morning I wake up and 24 to myself, ‘Jerry, you have two choices today. You can 25 to be either in a good mood or in a bad mood.’ I choose to be in a good mood. Each time somethingbad 26 , I can choose to be a victim or I can choose to 27 it. I choose to learn from it. Every time someone comes to me 28 ,I can choose to 29 their complaining or I can point out the positive side of life. I choose the positive side of life.”“Yeah, right. But it’s not that 30 .” I protested.“Yes,it is.” Jerry said. “Life is all about 31 . When you cut away all the junk, every situation is a choice. You choose how you 32 to situations. You choose how people will affect your mood. You choose to be in a good mood or bad mood. The bottom line: It’s your choice how you 33 .”I 34 on what Jerry said. Soon there after, I left the 35 industry to start my own business.We lost touch, but I often thought about him when I made a choice about life instead of reacting to it.16.A.interesting B.true C.positive D.imaginative17.A.think B.act C.explain D.reply18.A.followed B.admired C.respected D.trusted19.A.kindness B.attitude C.politeness D.courage20.A.bad B.good C.busy D.long21.A.the boss B.the employee C.the customer D.himself22.A.exactly B.recently C.specially D.really23.A.manager B.clerk C.person D.waiter24.A.remind B.say C.warn D.persuade25.A.have B.decide C.choose D.expect26.A.happens B.appears C.starts D.arrives27.A.keep away from B.look forward toC.learn from D.pay attention to28.A.complaining B.promising C.greeting D.hesitating29.A.refuse B.depart from C.escape from D.accept30.A.difficult B.easy C.cheerful D.optimistic31.A.changes B.challenges C.dreams D.choices32.A.react B.move C.lead D.compare33.A.make a friend B.deal with problems C.live life D.talk to others 34.A.depended B.reflected C.went D.tried 35.A.tour B.fishing C.film D.restaurant【答案】16.C 17.D 18.A 19.B 20.A 21.B 22.D 23.C 24.B25.C 26.A 27.C 28.A 29.D 30.B 31.D 32.A 33.C 34.B35.D【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jerry对待工作和生活的态度,永远是乐观、积极、向上的,作者深受其益。【详情解析】考查形容词词义辨析。句意:他总是心情很好,总是有积极的话要说。A. interesting令人感兴趣的;B. true真的;C. positive积极的;D. imaginative有想象力的。根据上句“He was always in a good mood”可推知,他总是有积极的话要说。故选C。考查动词词义辨析。句意:当有人问他近况如何时,他会这样回答:“如果我还能再好,我就成双胞胎了!”A. think认为;B. act行为;C. explain解释;D. reply回复。根据上句“ask”可知,他回答问题。故选D。考查动词词义辨析。句意:他是一个独特的经理,因为他有好几个服务员一直跟着他从一个餐馆转到另一个餐馆。A. followed追随;B. admired钦佩;C. respected尊重;D. trusted相信。根据后文“The reason the waiters followed Jerry was because of his 4 .”可知,服务员们跟着杰瑞。故选A。考查名词词义辨析。句意:服务员们跟着杰瑞的原因是因为他的态度。A. kindness友 ;B. attitude态度;C. politeness礼貌;D. courage勇气。根据后句“He was a natural motivator(激发者). ”可知,由于他是一个天生的激励者,他的态度积极。故选B。考查形容词词义辨析。句意:如果哪位员工哪天过得很糟糕,杰里就会在那里安慰他。A. bad坏的;B. good好的;C. busy繁忙的;D. long长的。根据后句的“comforting”可知,员工经历很糟糕的一天。故选A。 21.考查名词和代词词义辨析。句意见上题解析。A. the boss老板;B. the employee员工;C. the customer顾客;D. himself他自己。根据上句“If an employee was having a 5 day”可知,杰里就会在那里安慰这位员工。故选B。考查副词词义辨析。句意:看到这种风格真的让我很好奇。A. exactly确切地;B. recently最近;C. specially专门的;D. really真的。根据后句“so one day I went up to Jerry and asked him,‘I don’t get it!...”可知,作者很是好奇。故选D。考查名词词义辨析。句意:不是每个人都能一直是一个积极的人。A. manager经理;B. clerk办事员;C. person人;D. waiter服务员。根据本句的“no one”可知,不是每个人都能一直是一个积极的人。故选C。考查动词词义辨析。句意:杰瑞回答说:每天早上我醒来对自己说。A. remind提醒;B. say说;C. warn警告;D. persuade说服。根据下文“Jerry, you have two choices today. You can 10 to be either in a good mood or in a bad mood.”可知,杰瑞自己给自己说话。故选B。考查动词词义辨析。句意:你可以选择心情好,也可以选择心情坏。A. have拥有;B. decide决定;C. choose选择;D. expect期待。根据后句“I choose to be in a good mood”可知,你可以选择心情好,也可以选择心情坏。故选C。考查动词词义辨析。句意:每次不好的事情发生时,我可以选择成为一个受害者,也可以选择从中吸取教训。A. happens发生;B. appears出现;C. starts开始;D. arrives到达。根据后句“I can choose to be a victim or I can choose to 12 it.”可知,每次不好的事情发生时,我可以选择成为一个受害者,也可以选择从中吸取教训。故选A。考查动词短语词义辨析。句意见上题解析。A. keep away from远离;B. look forward to盼望;C. learn from向……学习;D. pay attention to注意。根据后句“I choose to learn from it.”可知,我可以选择从中吸取教训。故选 C。考查动词词义辨析。句意:每次有人来找我抱怨,我可以选择接受他们的抱怨,也可以选择指出生活的积极面。我选择生活积极的一面。A. complaining抱怨;B. promising承诺;C. greeting问候;D. hesitating犹豫。根据后文“their complaining”可知,每当有人来找我抱怨。故选A。考查动词词义辨析。句意见上题解析。A. refuse拒绝;B. depart from离开;C. escape from逃脱;D. accept接受。根据后句“or I can point out the positive side of life”可知,每次有人来找我抱怨,我可以选择接受他们的抱怨,也可以选择指出生活的积极面。故选D。考查形容词词义辨析。句意:但是这并没有那么容易。A. difficult困难的;B. easy容易的;C. cheerful欢快的;D. optimistic积极的。根据后句“I protested.”可知,作者不赞同的杰瑞说法,认为并没有那么的容易。故选 B。考查名词词义辨析。句意:生活充满选择。A. changes改变;B. challenges挑战;C. dreams梦想;D. choices选择。根据后句“every situation is a choice.”可知,生活充满选择。故选D。考查动词词义辨析。句意:你可以选择如何应对各种情况。A. react反应,应对;B. move移动;C. lead引导;D. compare比较。根据后句“You choose how people will affect your mood. You choose to be in a good mood or bad mood. ”可知,这是选择对各种情况的应对。故选A。考查动词短语词义辨析。句意:如何生活是你的选择。A. make a friend交朋友;B. deal with problems处理问题;C. live life生活;D. talk to others和别人说话。根据上文“Life is all about 16 . ”可知,如何生活是你的选择。故选C。考查动词词义辨析。句意:我仔细考虑了杰里的话。A. depended取决于;B. reflected反射;C. went回去;D. tried尝试。根据后句“what Jerry said”可知,我仔细考虑了杰里的话。故选B。考查名词词义辨析。句意:在那之后不久,我离开了餐饮业,开始了自己的事业。A. tour旅行;B. fishing钓鱼;C. film电影,影片;D. restaurant餐厅。根据上文“from restaurant to restaurant”可知,作者离开了餐饮业,开始了自己的事业。故选D。第二部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AYears ago, when I started looking for my first job, wise advisers advise “Barbara, be enthusiastic! Enthusiasm will take you further than any amount of experience.” How right they were!“Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” Wrote Ralph Waldo Emerson. It is the paste (粘合剂) that helps you hang on there when the going gets tough. It is the inner voice that whispers, “I can do it!” When others shout, “No, you can’t!” It took years and years for the early work of Barbara Mclintock, a geneticist who won the 1983 Nobel Prize in medicine, to be generally accepted. Yet she didn’t stop working on her experiments. Work was such adeep pleasure for her that she never thought of stopping.We are all born with wide-eyed, enthusiastic wonder and it is this childlike wonder that gives enthusiastic people such youthful air, whatever their age. At 90, cellist Pablo Casals would start his day by playing Bach. As the music flowed through his fingers, his stooped (驼背的) shoulders would straighten and joy would reappear in his eyes. As author and poet Samuel Ulman once wrote, “Years wrinkle (起皱纹) the skin, but to give up enthusiasm wrinkles the soul.”Enthusiastic people also love what they do, regardless of money or title or power. Patricia Mellratl, a retired director of the Missouri Repertory Theater in Kansas City, was once asked where she got her enthusiasm. She replied, “My father, long ago, told me, I never made a fortune until I stopped working for money.”If we cannot do what we love as a full-time career, we can as a hobby. Elizabeth Layton Wellsville, Kan, was 68 before she began to draw. This activity ended periods of depression that troubled her for at least 30 years and the quality of her work led one critic to say, “I am tempted into a genius.”We can’t afford to waste tears on “might-have-been”. We need to turn the tears into sweat as we go after “what- can-be”. We need to live each moment whole-heartedly, with all our senses—finding pleasure in the sweet smell of a back-yard garden, the simple picture of a six-year-old, the beauty of a rainbow.The author holds the view that .enthusiasm is more important than experience B.enthusiasm can give people more success and fame C.enthusiastic people will never get old D.enthusiasm can make you succeed and enjoy lifeThe author mentions cellist Pablo Casals in the third paragraph to show that .enthusiasm can make people feel young B.music can arouse people’s enthusiasmC.enthusiasm can give people inspiration needed to succeed D.enthusiasm can keep people healthyAccording to the passage, what can we learn about Elizabeth Layton Wellsville She started drawing at the age of 38.Drawing helped her get rid of depression.Her drawings were not well-received.She made a living by drawing.How many examples are given in the passage to show the importance of enthusiasm Two B.Three C.Four D.Five 40.Which proverb may the writer agree with according to the last paragraph Good beginning makes a good ending.Don’t cry over the spoiled milk.Love me, love my dog.All work and no play makes Jack a dull boy.【答案】36.D 37.A 38.B 39.C 40.B【语篇解读】本文是篇议论文。文章通过对实例的描述,表达了充满热情地生活和工作的重要性,并激励人们要充满热情地、全心全意地过好当下的每一刻。【详情解析】推理判断题。根据第二段““Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” Wrote Ralph Waldo Emerson.(“没有热情就不会有伟大的成就。”拉尔夫·沃尔多·爱默生写道。)”、第三段“We are all born with wide- eyed, enthusiastic wonder and it is this childlike wonder that gives enthusiastic people such youthful air, whatever their age.(我们生来就有着睁大的眼睛、热情的好奇心,正是这种孩子般的好奇心赋予了热情的人如此年轻的气息,无论他们年龄多大。)”和最后一段“We need to live each moment whole-heartedly, with all our senses—finding pleasure in the sweet smell of a back-yard garden, the simple picture of a six-year-old, the beauty of a rainbow.(我们需要全心全意地过好每一刻,用我们所有的感官——从后花园的芬芳中,从六岁孩子的简单照片中,从彩虹的美丽中寻找快乐。)”,以及文章所举的几个例子,说明了作者认为热情不仅能够带来成功(如诺贝尔奖),还能让人享受生活(如音乐、绘画带来的快乐)。故选D。推理判断题。根据第三段“We are all born with wide-eyed, enthusiastic wonder and it is this childlike wonderthat gives enthusiastic people such youthful air, whatever their age.(我们生来就有着睁大的眼睛、热情的好奇心,正是这种孩子般的好奇心赋予了热情的人如此年轻的气息,无论他们年龄多大。)”和“At 90, cellist Pablo Casals would start his day by playing Bach. As the music flowed through his fingers, his stooped (驼背的) shoulders would straighten and joy would reappear in his eyes.(90岁时,大提琴家巴勃罗·卡萨尔斯(Pablo Casals)以演奏巴赫开始他的一天。当音乐从他的指间流过时,他弯曲的肩膀会伸直,喜悦的目光又会重新出现在他的眼睛里)”可知,作者在第三段提到Pablo Casals是为了表明热情能够让人感到年轻。故选A。细节理解题。根据第五段“Elizabeth Layton Wellsville, Kan, was 68 before she began to draw. This activity ended periods of depression that troubled her for at least 30 years(Elizabeth Layton Wellsville, 68岁才开始画画,这一活动结束了困扰她至少30年的抑郁症)”可知,绘画帮助Elizabeth Layton Wellsville摆脱了抑郁症。故选B。 39.细节理解题。文章的第二至第五段共举了四个例子,分别是:Barbara Mclintock,Pablo Casals,Patricia Mellratl和Elizabeth Layton Wellsville。故选C。推理判断题。根据最后一段“We can’t afford to waste tears on “might-have-been”. We need to turn the tears into sweat as we go after “what-can-be”. We need to live each moment whole-heartedly, with all our senses—finding pleasure in the sweet smell of a back-yard garden, the simple picture of a six-year-old, the beauty of a rainbow..(我们不能把眼泪浪费在“本来可以”上。当我们追求“可能”的时候,我们需要把眼泪变成汗水。我们需要全心全意地过好每一刻,用我们所有的感官——从后花园的芬芳中,从六岁孩子的简单照片中,从彩虹的美丽中寻找快乐)”可知,我们要全心全意过好每一天,专注于当下,不为无法改变的事情懊悔。选项B. Don’t cry over the spoiled milk.“不要为无法改变的事情懊悔”,与该句意思一致。故选B。BAlso known as the Big Apple, New York City was a foreign place that I had never visited before. From movies and media, I conceived (构想) the idea that the city would be busy and run-down and that the people would be rude and loud. That all changed, however, when my family and I went on a road trip there in July of 2016. When we reached New York, we walked around the city, looking at the amazing buildings, the wonderful museums, and the restaurants lining the streets.Later that day, we decided to join in a tour of the Empire State Building. Standing just outside, I felt like a little ant looking up at the 1,250-1,454-foot building. We went to the top and though I had a preconceived idea that the city was crowded, dark, and dirty, the view from above all the buildings was breath-taking and made me realize I was wrong, for the first time.Afterward, we visited Grand Central Terminal and I was able to see people run around and go about their day, which proved one of my beliefs that New Yorkers are always busy. However, this was soon invalidated (证明……错误) when we passed Bryant Park and I saw so many people reading, having picnics, and simply enjoying their day.The following day, we traveled to Times Square. To my surprise, most of the people there seemed to be locals selling photos with childhood cartoons and characters from different movies and television shows, which I had never seen before and thought was somewhat strange.After three days, our trip sadly came to an end. Despite being on opposite ends of the East Coast, I noticed that Marietta and New York City had many similarities within their communities. What I knew about New York City was based on stereotypes (刻板印象) and the opinions of others; I now know I should make my judgments with my personal experiences instead of making assumptions.What did the author think of New York City before he visited it It was modern. B.It was messy. C.It was large. D.It was unpopular.What first led the author to change his opinion on New York City The view from the top of the Empire State Building.The busy lifestyle of the people in Times Square.The noise in Grand Central Terminal.The friendly locals in Bryant Park.How did the author feel when he passed Bryant Park Uncomfortable.B.Disappointed. C.Surprised. D.Satisfied.What did the author find unexpected about Times Square It was quieter than expected. B.Most people were locals selling photos with characters. C.It was full of expensive luxury stores. D.Most people were tourists taking photos.What did the author learn from the trip Seeing is believing. B.Easy come, easy go.C.Actions speak louder than words. D.When in Rome, do as the Romans do.【答案】41.B 42.A 43.C 44.B 45.A【语篇解读】本文是一篇记叙文。主要介绍的是作者一家去纽约旅行的经历以及他对纽约城市印象的转变。【详情解析】细节理解题。根据第一段中的“From movies and media, I conceived (构想) the idea that the city would be busy and run-down and that the people would be rude and loud.(从电影和媒体中,我曾构想这座城市会繁忙而破败,人们会粗鲁且喧闹)”可知,在去纽约之前,作者认为这座城市很乱。故选B。细节理解题。根据第二段中的“We went to the top and though I had a preconceived idea that the city was crowded, dark, and dirty, the view from above all the buildings was breath-taking and made me realize I was wrong, for the first time.(我们登上了顶层,尽管我之前认为这座城市拥挤、昏暗且肮脏,但从上方看到的所有建筑的景色却是如此令人惊叹,让我第一次意识到自己错了)”可知,从帝国大厦顶部所看到的景色让作者改变了对纽约市的看法。故选A。细节理解题。根据第三段中的“However, this was soon invalidated (证明……错误) when we passed BryantPark and I saw so many people reading, having picnics, and simply enjoying their day.(然而,当我们在布莱恩特公园经过时,我看到很多人在阅读、野餐,只是享受他们的日子,这很快就证明了我的观点是错误的)”可知,当作者经过布莱恩特公园时,他感到惊讶。故选C。细节理解题。根据倒数第二段中的“The following day, we traveled to Times Square. To my surprise, most of the people there seemed to be locals selling photos with childhood cartoons and characters from different movies and television shows, which I had never seen before and thought was somewhat strange.(第二天,我们前往了时代广场。令我惊讶的是,那里大多数人都在售卖带有童年卡通形象以及来自不同电影和电视节目的角色的相框,这些东西我以前从未见过,觉得有点奇怪)”可知,大多数人都是当地人在售卖带有角色图案的照片。故选B。 45.推理判断题。根据最后一段中的“What I knew about New York City was based on stereotypes (刻板印象) and the opinions of others; I now know I should make my judgments with my personal experiences instead of making assumptions.(我之前对纽约市的了解仅仅基于一些刻板印象以及他人的看法;而现在我明白了,我应该根据自己的亲身经历来做出判断,而不能随意妄下结论)”可知,作者从这次旅行中学到了眼见为实的道理。故选A。CWell, research suggests having a messy desk has its benefits and so does a tidy one. While an extremely neat andorganized approach to your working environment may indicate higher levels of generosity and conscientiousness (一丝不苟), taking a more relaxed attitude to tidiness may result in higher levels of creativity. At least, that was the conclusion of a paper published in Psychological Science in 2025.Psychologist Kathleen Vohs and her team completed a series of experiments in contrasting office environments— one that was clean and ordered and another that was chaotic and seemingly disorganized. Participants in the first environment donated more to charity and were more likely to pick healthy snack options. However, those in the messier environments appeared to think outside the box and contribute to more novel ideas when required to identify new uses for a ping-pong ball.While orderly environments may encourage people to abide by conventions and play it safe, a messier space may “inspire breaking free of tradition”, inspiring “fresh insights”, Vohs concluded.“The business world is highly focused on enhancing innovation, but our research implies that these goals could be unintentionally restricted by the minimalist (简约主义的) movement,” she wrote. “While cleaning up certainly has its benefits, clean spaces might be too conventional to let inspiration flow.”Throughout the years, popular studies have connected a number of characteristics and habits to IQ. Indeed, a dark sense of humour, a sensitivity to loud chewing and a preference for cats over dogs (good news for childless cat ladies!) have all been linked to intelligence and/or creativity. So has being a fitness enthusiast and a couch potato — and, yes, we see the ridiculousness and contradiction. So, with this in mind, it might be worth taking them all with some reservations.But let’s get back to the state of your desk. If it is on the messier side, you are in good company. Albert Einstein, Steve Jobs, and Mark Twain all preferred their workspaces to remain in a state of productive disorder. So, next time your boss accuses you of having a less-than-tidy work surface, you can point out Vohs’ study to them.What does the 2025 paper suggest Most workers prefer tidy office environments.Both tidy and messy workspaces have their benefits.Messy workspaces are associated with higher stress. D.Tidy workspaces guarantee professional success.For participants in Vohs and her team’s experiments, untidiness seems to .improve focus on details B.promote healthy eating habitsC.increase charitable giving D.fuel innovative thinkingWhat does the underlined part “abide by” in paragraph 3 mean A.Miss out. B.Oppose. C.Keep to. D.Correct.What might the author probably recommend readers to do View study findings guardedly. B.Link study results with daily life. C.Adopt a sense of humour to boost IQ. D.Pursue a healthier lifestyle.Why does the author write the last paragraph To compare different working styles.To defend messy working environments.To criticize modern office design trends.To promote Vohs’ research findings.【答案】46.B 47.D 48.C 49.A 50.B【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项研究发现,整洁环境可能促进尽责与慷慨,而杂乱环境则激发创造力,同时提醒读者谨慎看待以往的科学结论。【详情解析】细节理解题。根据第一段中“Well, research suggests having a messy desk has its benefits and so does a tidy one. While an extremely neat and organized approach to your working environment may indicate higher levels of generosity and conscientiousness (一丝不苟), taking a more relaxed attitude to tidiness may result in higher levels of creativity.(研究表明,凌乱的办公桌有其优势,整洁的办公桌同样如此。虽然将工作环境保持极度整洁有序可能意味着更高水平的慷慨和一丝不苟,但保持更随意的整洁态度则可能带来更高水平的创造力)”可知,2025年的论文指出,整洁和杂乱的工作环境各有优势。故选B项。细节理解题。根据第二段中“However, those in the messier environments appeared to think outside the box and contribute to more novel ideas when required to identify new uses for a ping-pong ball. (然而,在较为杂乱的环境中工作的参与者们,当被要求为乒乓球开发新用途时,往往能跳出常规思维框架,提出更多新颖创意)”可知,他们的实验表明,杂乱环境似乎能激发参与者的创新思维。故选D项。词句猜测题。根据While引导的是让步状语从句,以及画线部分的下文“a messier space may “inspire breakingfree of tradition”, inspiring “fresh insights” (更凌乱的空间可能“激发突破传统的灵感”,带来“全新洞见”)”可知,有序的环境与凌乱的环境不同,会让其中的人们倾向于遵守惯例,安全行事,画线部分意为“遵守”,与Keep to“遵守”意思一致。故选C项。推理判断题。根据第五段中“Throughout the years, popular studies have connected a number of characteristics and habits to IQ. (多年来,众多流行研究将多种性格特征和行为习惯与智商水平相关联)”和“and, yes, we see the ridiculousness and contradiction. So, with this in mind, it might be worth taking them all with some reservations. (而 且,没错,我们也看到了其中的荒谬与矛盾。因此,考虑到这一点,或许我们应该对所有研究结果都保持一定的保留态度)”可知,作者认为以往的研究存在荒谬与矛盾之处,应对其持一定的保留态度,因此他会建议读者谨慎看待研究结果。故选A项。推理判断题。根据最后一段“But let’s get back to the state of your desk. If it is on the messier side, you are in good company. Albert Einstein, Steve Jobs, and Mark Twain all preferred their workspaces to remain in a state of productive disorder. So, next time your boss accuses you of having a less-than-tidy work surface, you can point out Vohs’ study to them. (不过,还是让我们回到你办公桌的状态这个话题。如果你的桌面偏凌乱,那你可是与很多杰出人士为伍。阿尔伯特·爱因斯坦、史蒂夫·乔布斯和马克·吐温都更倾向于让自己的工作区保持一种富有成效的混乱状态。所以,下次当老板指责你的工作台面不够整洁时,你大可以把Vohs的研究成果摆出来作证)”可 知,该段列举爱因斯坦等名人的例子,并建议用Vohs的研究反驳对杂乱的批评,因此是旨在为杂乱环境的合理性辩护。故选B项。DSchools in the US and elsewhere are announcing bans on the recently released AI-powered ChatGPT out of fear that students could use the technology to complete their assignments. However, bans may be practically impossible given how difficult it is to detect when text is composed by ChatGPT. Is it instead time to rethink how students are taught and evaluated Educators are starting to question what it means to assess student learning if an AI can write an essay or paper similar to, or even better than, a student would — and the teacher can’t tell the difference. Many teachers believe the time-honored learning tradition will be destroyed from the ground up by Chat GPT. The Los Angeles Unified School District in California first blocked the use of ChatGPT on networks and devices in December 2022.However, removing technology from the classroom can mean undesirable consequences, such as creating more obstacles for students with disabilities, says Trust. Additionally, restricting the use of ChatGPT on school networks anddevices can’t stop students from using ChatGPT at home and in libraries.It is also unclear if anti-cheating software can reliably detect AI-assisted writing. OpenAI is working to develop a digital watermark that can help teachers and academics spot students who are using ChatGPT to write essays. Open AI’s attempts to watermark AI text, however, hit limits.Instead of worrying about how ChatGPT could enable cheating, educators should ask what motivates students to cheat in the first place and work on developing relationships of trust, says Jesse Stommel at the University of Denver in Colorado.“Talk to students really frankly about what ChatGPT’s capable of, what it’s not,” says Stommel. “Have students use it to write an essay about Jane Austen and gender dynamics, and then have them read that essay and peer review it and think about what ChatGPT gets right and wrong.”Why are schools banning ChatGPT Because it is too expensive for schools to afford.Because they are afraid students will use it to cheat on assignments.Because it has many technical problems.Because it is not suitable for educational purposes.What does the author suggest schools do Adjust teaching and assessment. B.Meet different demands from students.C.Prohibit the use of ChatGPT in classrooms. D.Break with the traditional teaching method.What is paragraph 2 mainly about Dark future of ChatGPT. B.Educators’ worrying concern. C.Crisis of traditional learning. D.Difficulty in telling AI’s writing.What is the author’s attitude toward OpenAI’s watermark technology Amused. B.Hopeful. C.Shocked. D.Doubtful.What can be inferred from Jesse Stommel A.AI helps students tell right and wrong. B.Students should write about famous writers.C.Educators should guide students to use AI properly.D.The trust between teachers and students is hard to form.【答案】51.B 52.A 53.B 54.D 55.C【语篇解读】这是一篇新闻报道。文章主要报道了当前美国很多学校宣布禁止最新发布的人工智能驱动的ChatGPT的原因以及人们对这一问题引发的讨论。【详情解析】细节理解题。根据第一段中“Schools in the US and elsewhere are announcing bans on the recently released AI — powered ChatGPT out of fear that students could use the technology to complete their assignments.(美国和其他地方的学校宣布禁止使用最近发布的人工智能ChatGPT,因为担心学生可能会利用这项技术来完成作业)”可知,学校禁止使用ChatGPT是因为担心学生使用该技术完成作业,也就是担心学生用它作弊。故选B项。 52.推理判断题。根据第一段中“Is it instead time to rethink how students are taught and evaluated ( 是时候重新思考如何教育和评估学生了吗?)”以及最后两段的内容可知,作者认为与其担心ChatGPT可能导致的作弊问题,教育工作者应该重新思考如何教学和评估学生,而不是一味地禁止使用。由此推知,作者建议学校调整教学和评估方式。故选A项。主旨大意题。根据第二段“Educators are starting to question what it means to assess student learning if an AI canwrite an essay or paper similar to, or even better than, a student would — and the teacher can’t tell the difference. Many teachers believe the time-honored learning tradition will be destroyed from the ground up by Chat GPT. The Los Angeles Unified School District in California first blocked the use of ChatGPT on networks and devices in December 2022.( 教育工作者开始质疑,如果人工智能能写一篇与学生相似、甚至比学生写得更好的文章或论文,而老师却分不清其中的区别,那么评估学生的学习情况意味着什么。许多教师认为,这种历史悠久的学习传统将被 Chat GPT彻底摧毁。加州洛杉矶联合学区于2022年12月首次禁止在网络和设备上使用ChatGPT)”可知,第二段主要讲述了教育工作者开始质疑如果人工智能能写出与学生相似甚至更好的文章,而老师又无法分辨时,评估学生学习的意义是什么,许多老师认为由来已久的学习传统将被ChatGPT彻底摧毁。这体现了教育工作者的担忧。故选B项。推理判断题。根据第四段中“OpenAI is working to develop a digital watermark that can help teachers andacademics spot students who are using ChatGPT to write essays. Open AI’s attempts to watermark AI text, however,hit limits.(OpenAI正在开发一种数字水印,可以帮助教师和学者发现使用ChatGPT写论文的学生。然而,Open AI为AI文本添加水印的尝试受到了限制)”可知,OpenAI开发数字水印技术来识别学生是否使用 ChatGPT 写作,但这种尝试遇到了限制。由此推知,作者对OpenAI的水印技术持怀疑态度。故选D项。推理判断题。根据倒数第二段“Instead of worrying about how ChatGPT could enable cheating, educators should ask what motivates students to cheat in the first place and work on developing relationships of trust, says Jesse Stommel at the University of Denver in Colorado.(科罗拉多州丹佛大学的杰西·斯托梅尔说,教育工作者不应该担心ChatGPT如何使作弊成为可能,而应该首先问问是什么促使学生作弊,并努力建立信任关系)”和最后一段 ““Talk to students really frankly about what ChatGPT’s capable of, what it’s not,” says Stommel. “Have students use it to write an essay about Jane Austen and gender dynamics, and then have them read that essay and peer review it and think about what ChatGPT gets right and wrong.”(“和学生们坦诚地谈谈ChatGPT能做什么,不能做什么,”斯托梅尔说。“让学生用它来写一篇关于简·奥斯汀和性别动态的文章,然后让他们阅读这篇文章,并进行同行评 审,思考ChatGPT的正确和错误。”)”可知,杰西·斯托梅尔认为教育工作者应该坦诚地和学生谈论ChatGPT的能力和不足,让学生使用它来写作并进行评估,思考其优缺点。由此推知,杰西·斯托梅尔认为教育工作者应该引导学生正确使用人工智能。故选C项。第三部分:写作(共两节,满分 35 分)第一节:阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面短文,并根据短文内容完成下列各题。Emily had always been eager to help others. Her local community centre needed volunteers to help organise an event for poor children. She signed up at once. The event aimed to provide a day of fun activities for these kids.On the big day, Emily arrived early and felt excited to see volunteers were busy preparing for games, crafts (手工) , and educational workshops. She was in charge of the arts and crafts corner, where children could express their creativity. As the kids began to arrive,their eyes lit up at the sight of paints, papers, and colourful supplies.One little girl caught Emily’s attention — Sophie, a shy and nervous seven-year-old. Emily introduced herself with a wide smile, and together they created colourful drawings and paper airplanes, chatting and laughing along the way. It was heartwarming to see Sophie’s joy as she proudly showed her creations.Throughout the day, Emily enjoyed herself in the experience. She was surprised to see a little care and attention could have an impact on these children. Each volunteer contributed their unique skills. And every child found something to value — a moment of joy in their poor lives.As the event came to an end, Emily felt thankful for the opportunity to volunteer and happy for the difference she made. The children left with smiles, holding their handmade treasures, while the volunteers exchanged heartfelt goodbyes, already looking forward to the next event.Whom was the event organised for (no more than 5 words)What was Emily in charge of (no more than 15 words)What did Sophie and Emily do together (no more than 15 words)How did Emily feel at the end of the event (no more than10 words)Would you like to do volunteer work Please explain. (no more than 20 words)【答案】56.Poor children. 57.She was in charge of the arts and crafts corner. 58.They created colourful drawings and paper airplanes, chatting and laughing along the way. 59.She felt thankful and happy. 60.Yes, I would like to, because I can help others and make a difference to their lives.【语篇解读】这是一篇记叙文。文章讲述Emily积极参与社区中心为贫困儿童组织的活动,负责手工角,收获快乐与感恩,体现志愿活动的意义。【详情解析】细节理解题。根据原文第一段“Her local community centre needed volunteers to help organise an event for poor children. (她所在的社区中心需要志愿者帮助组织一场针对贫困儿童的活动。)”可知,活动是为贫困儿童组织 的。故填Poor children。细节理解题。由原文第二段“She was in charge of the arts and crafts corner, where children could express their creativity. (她负责手工艺术角,孩子们可以在那里表达他们的创造力。)”可知,Emily负责手工艺术角。故填She was in charge of the arts and crafts corner。细节理解题。根据原文第三段“Emily introduced herself with a wide smile, and together they created colourful drawings and paper airplanes, chatting and laughing along the way. (Emily笑容满面地做了自我介绍,他们一起创作了五颜六色的图画和纸飞机,一路上聊天大笑。)”可知,Sophie和Emily一起创作彩色绘画和纸飞机,边做边聊天欢笑。故填They created colourful drawings and paper airplanes, chatting and laughing along the way。细节理解题。由原文最后一段“As the event came to an end, Emily felt thankful for the opportunity to volunteer and happy for the difference she made. (当活动结束时,Emily对有机会做志愿者感到感激,并为她所做的改变感到高兴。)”可知,活动结束时,Emily感到感激和快乐。故填She felt thankful and happy。开放性问题,言之有理即可。结合文章主题“志愿服务带来的积极影响”,回答可围绕“帮助他人”“改变他人生活”等角度展开,参考答案可以为:是的,我愿意,因为我可以帮助别人,改变他们的生活。故填Yes, I would like to, because I can help others and make a difference to their lives。第二节:书面表达(满分25分)我们经常会在学习和生活中遇到很多挑战或困难。请写一篇记叙文,描述一次你面临挑战或困难的经历,要点如下:你遇到的挑战或困难;你应对挑战或困难的方法和最终结果; (3)你从中吸取的经验或教训。注意:词数不少于100;可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;【参考范文】Like any other English learner, I met a lot of difficulties in learning English.First, I found it difficult to understand what I read because most English words have more than one meaning.Besides, I found it difficult to write in idiomatic English or put Chinese into idiomatic English.But I didn’t lose heart in removing these obstacles. I tackled English vocabulary in two ways. First, I tried tounderstand and memorize the specific meaning of a word that appeared in the context. Second, I enlarged my vocabulary by learning the dictionary by heart. In this way, I have made great progress in English.As long as the method is right, we can overcome any difficulty in our study.【语篇解读】本篇书面表达属于记叙文。要求考生描述学习和生活中遇到挑战或困难,应对困难的方法和结果以及从中吸取的经验或教训。【详情解析】1.词汇积累困难的:difficult→tough此外:besides→what’s more去除:remove→get rid of只要:as long as→on condition that2.句式拓展简单句变复合句原句:Like any other English learner, I met a lot of difficulties in learning English.拓展句:Like any other English learner, I met a lot of difficulties when I was learning English.【点睛】【高分句型1】First, I found it difficult to understand what I read because most English words have more than one meaning.(运用了what引导的宾语从句和because引导的原因状语从句)【高分句型2】First, I tried to understand and memorize the specific meaning of a word that appeared in the context.(运用了that引导的限制性定语从句)2025-2026 学年高一英语上学期第一次月考卷 02(天津专用)(考试时间:100 分钟 试卷满分:130 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。— Compared with my classmates, I always feel that I’m ordinary.— ! Your kindness and creativity make you unique.A.You are like no others B.Never say neverC.Just follow the crowd D.You’re on the edge of your seatShe submitted her application to the university cheerfully, but she received a letter of .acceptance B.rejection C.congratulations D.invitationHumour has been an part of human behaviour for thousands of years.emotive B.gentle C.complicated D.essentialTo my remarks, let me restate the message I began this passage with: where there’s a will, there’s a way.conclude B.entertain C.shave D.obtainWhen the interviewer asked me about my future plans, I was because I had no idea at all.told off B.brought into focus C.put on the spot D.let downTry to ; everything will work out fine in the end.give in B.give up C.cheer up D.speed upTaylor was always generous to his wife and children, but he spent money on himself.merely B.rarely C.frequently D.sadlyThe high-speed railway will make it easier for people around.travel B.travelling C.to travel D.travelledHe admitted something improper in that meeting.to say B.said C.saying D.to be said 10.I’m writing to apologize you what I said just now.at; for B.to; for C.at; about D.to; inPractising Tai Chi can make our body more flexible, in turn can ease joint pain and help to protect us from injury.that B.which C.it D.whatHe published a paper in the newspaper, he described a new technique in detail.where B.which C.when D.why13.A true friend can see the pain in your eyes others believe the smile on your face A.because B.while C.before D.until14.3D printing is benefiting not just humans — in Brazil, a new 3D- printed shell to a turtle injured in a forest fire so far.A.is given B.has given C.was given D.has been given15.— Shall I help you with the cooking . I can manage.Don’t bother B.With pleasure C.All right D.I’m afraid notWhen pilots fly over the grassland of the Pampas region, Argentina, they’re often surprised to spot a huge guitar-shaped forest in the ordered fields. The site is more than an amazing example of land art. Behind the site is a(n)16 love story.When young Argentine 17 Pedro Martin Ureta, aged 28, met 17-year- old Graciela Yraizoz in his hometown, they fell in love at first 18 . Two years later, they got married and 19 down on the farm where Ureta had been 20 . Graciela had many big plans for the farm in her mind. One day when she was taking a plane on a flight 21 Pampa, Graciala noticed that another farm looked like a milking pail(桶) from the 22 .Graciela thought that her family could create something even more attractive on their own farm: A huge forest 23 as her favorite musical instrument—the guitar. Graciela 24 playing the guitar in her spare time and often played the guitar at the local 25 .But Ureta didn’t take his wife’s idea 26 saying, “We’ll talk about it later.” Later 27 came. In 1977, Graciela died suddenly of brain cancer at the 28 age of 25 while carrying their fifth child. After her wife’s death, Mr. Ureta 29 not fulfilling her wish. Still heartbroken a few years later, Ureta decided that the best way to honor his 30 wife would be to fulfill her wish and 31 the giant work of art in her honor.After the local government refused to 32 with the project, Ureta and his children took it 33 . One by one, they planted roughly 7,000 trees into the shape of a guitar. It took a few rough seasons for the trees to take root, but Ureta’s dedication 34 .Watching the forest grow over the years gave Graciela’s children 35 .“It was the closest thing possible to have my mother alive,” Maria Julia, Ureta’s second daughter, said.16.A.thrilling B.exciting C.boring D.touching17.A.farmer B.worker C.teacher D.engineer18.A.place B.time C.sight D.way19.A.put B.settled C.laid D.took20.A.picked up B.given up C.made up D.brought up21.A.below B.over C.across D.beyond22.A.air B.distance C.beginning D.top23.A.treated B.regarded C.considered D.shaped24.A.disliked B.missed C.enjoyed D.avoided25.A.concerts B.lectures C.games D.shops26.A.quickly B.personally C.seriously D.properly27.A.hardly B.never C.still D.always28.A.young B.old C.normal D.advanced29.A.delayed B.admitted C.appreciated D.regretted30.A.late B.early C.slim D.former31.A.copy B.paint C.create D.change32.A.help B.begin C.argue D.deal33.A.in this way B.in their honor C.on their own D.in the future34.A.took off B.paid off C.gave off D.got off35.A.assistance B.comfort C.confidence D.careARichard Totten Button was born on July 18, 1929, in Englewood, New Jersey. He and his two older brothers were raised in wealth. Button began skating when he was five years old, using his brothers’ old skates.When Button was 11 years old, he received his first pair of skates for Christmas. His first coach did not believe he had any ability and would never learn to skate. Button’s parents found him another coach, Swiss-born Lussi. For thenext ten years, during his summers off from school,Button would train with Lussi in Lake Placid, New York, where the 1932 Winter Olympics had been held.Button soon proved he had great natural ability. Combined with hard training and great coaching, he soon hadsuccess in competition. In 1943, he placed second at the Eastern States championships. Showing his competitive spirit, Button was unhappy with his second place win. Later that year, he won first title.Button competed in the 1947 World Championships. He placed second, though some believed Button should have won. Button decided to change his skating style. He became more daring in his free skate.To practise for the Olympics, Button competed in the 1948 European championships in Prague, Czechoslovakia. Not only did this competition assist Button in preparing for the Olympic games, but it allowed him to show off his newly developed style to the judges so that it might be more favorable later on. Button impressed the judges enough to win the title.At the 1948 Winter Olympics in St. Moritz, Switzerland, Button won the gold medal with his free skate. Button cemented his status as a leading skater.In the fall of 1948, Button entered Harvard University. He could have gone to Yale University, but Yale would not let him take time off to compete as a skater.In 1952, Button graduated with his B. A. In the same year, Button repeated his gold medal victory at the Olympic Games in Oslo, Norway. Again, Button achieved something no skater had done before.What made Button decide to change his skating style Being looked down upon by his first coach. B.Winning the second at the Eastern States championships. C.Winning the second at the World Championships.D.Winning the first in the European championships.How many gold medals in all did Button win at Olympics One. B.Two. C.Three. D.Four.Which of the following statements is TRUE Button was born in a poor family so he had to use his brothers’ old skates.Button was excited with the second place at the Eastern States championships.Both the two coaches thought he had the ability to skate.At an early age, Button showed great interest in skating.What does the underlined word “cemented” in Para.6 mean Established. B.Ruined. C.Shook. D.Threatened.Button didn’t go to Yale University because .Yale required him to give up skating completely B.in his eyes Harvard was better than Yale C.he needed more free time to compete D.he had no confidence to graduateBAn AI from Google DeepMind has achieved a silver medal score at this year’s International Mathematical Olympiad (IMO), the first time any AI has made it to the podium (领奖台).The IMO is considered the world’s most famous competition for young mathematicians. In January, Google DeepMind demonstrated AlphaGeometry, an AI system that could answer some IMO geometry questions as well as humans. However, this was not from a live competition, and it couldn’t answer questions from other mathematical disciplines.Google DeepMind has now released a new AI, called AlphaProof, which can solve a wider range of mathematical problems. It is an improved version of AlphaGeometry that can solve more geometry questions.When the team tested both systems together on this year’s IMO questions, they answered four out of six questions correctly, giving them a score of 28 out of a possible 42 points. This was enough to win a silver medal andjust one point under this year’s gold medal threshold (门槛). At the contest in Bath, UK, 58 competitors won a goldmedal and 123 won a silver medal.“We are all very much aware that AI will eventually be better than humans at solving most mathematical problems, but the rate at which AI is improving is breathtaking,” says Gregor Dolinar, the IMO president. “Missing the gold medal at IMO 2024 by just one point a few days ago is truly impressive.”While AlphaProof’s performance is impressive, it works slowly, taking up to three days to find some solutions instead of the 4. 5 hours per three questions that competitors are allowed. It also failed to answer both questions on combinatorics, which is the study of counting and arranging numbers. “We are still working to understand why this is, which will hopefully lead us to improve the system,” says Alex Davies at Google DeepMind.What do we know about AlphaProof in paragraph 3 Its all functions. B.Its potential clients.C.Its advantages over AlphaGeometry. D.Its abilities to analyse problems.What can be learned about this year’s International Mathematical Olympiad It took place in Bath, UK. B.There were 10 questions in the contest.C.181 competitors took part in the contest. D.This year’s gold medal threshold was 30 points.What is one of the limitations of AlphaProof It can only solve geometry-related problems.It is much slower than human competitors in answering questions.It has difficulty in understanding the basic concepts of mathematics.It requires a large amount of computing resources to functionWhat may be Alex Davies’ attitude to the development of AlphaProof Neutral. B.Uncaring. C.Disapproving. D.Positive.What’s the best title of the text DeepMind AI Gets Silver Medal at IMO 2024DeepMind AI Is Developed to Take Part in IMO 2024 C.AI Manages to Solve Difficult Mathematical Problems WellD.AI Will Be Better than Humans at Solving Mathematical ProblemsCLarge rocks formed one wall of Diana Kennedy’s home in Zitácuaro, around 170 kilometers west of MexicoCity. Her gardens were full of herbs and other eatable plants; the home itself was built of locally made, often recycled materials. Shortly after her death, Mexico’s Culture Ministry called Quinta Diana, as she named her home, “an example of sustainability and conservation of nature and biodiversity”.Ms. Kennedy bought the land in 1980 and it expanded in the following years. Born in Loughton, United Kingdom in 1923, Diana Kennedy had no formal culinary (relating to cooking) training and tried a variety of jobs. She went to Mexico in 1957 to marry Paul P. Kennedy and she soon began working on her first book, The Cuisines of Mexico, which was published in 1972. The plural (复数形式 ) was intentional: no English-speaking writer before herwas determined to seek out and celebrate the wide range of Mexican food and cooking.She had seen Mexico modernize and develop, and she drew people’s attention to the culinary disadvantages: the increasing use of convenient but poor corn flour rather than earthy, sweet fresh corn flour; the tendency to rush rather than enjoy preparing food; the disappearing of Mexico’s forests.She was more a culinary anthropologist (人类学家 ) than an inventor. She didn’t create recipes; she gatheredthem, testing them dozens of times until the taste was as she remembered when she first tried them. She had great confidence in her approach, taking 14 years to research her final book, Oaxaca al Gusto: An Infinite Gastronomy, which was devoted to the state’s deliciously complex cuisine. It won a James Beard Award for Cookbook of the Year,She was a strong advocate of traditional dishes. She understood that Mexican cuisine often has a sort of austerity (朴素 ), using few ingredients at the peak of their ripeness, and prepared to let every flavor shine. She was deeplydoubtful about culinary innovation and angry about the debasing (质量降低 ) of what she rightly considered as the world’s great cuisine.What does Quinta Diana symbolize A.A long history.B.A special garden design.C.Unique Mexican culture.D.The concept of environmental protection.What can we learn about Diana Kennedy She introduced a variety of Mexican dishes in her first book.She bought Quinta Diana soon after she moved to Mexico.She was a well-trained cook before becoming a writer.She married Paul P. Kennedy in Loughton in 1957.Which statement would Diana Kennedy agree with Food should be prepared for quite a long time.Corn flour is not the best choice for Mexican cuisine.More ingredients should be added to Mexican cuisine.Food shouldn’t be made at the cost of damaging its nature.What’s Diana Kennedy’s attitude towards some novel dishes A.Unclear. B.Disapproving.C.Supportive. D.Tolerant.Which of the following words can best describe Diana Kennedy Confident and sensitive. B.Optimistic and ambitious. C.Cooperative and generous. D.Determined and responsible.DEach of us has dreams and goals for our future. What makes us study and make progress each day is closely connected with our personal dream and goal.But why do you have dreams and goals, you still end up with nothing What separates successful people from the dreamers is their persistent (锲而不舍的) action. When you learn your lessons in school, you must work hard andnot give up. You will often find some of your lessons very hard. Try and keep trying, and you’ ll be sure to successfully deal with any difficulty you meet with. If we have a hard lesson today, let us try our best to learn it well and then we shall be prepared for a harder one tomorrow.This is the famous formula (公式) for success:Dream> Believe> AchieveMost people have what they want (Dream) and think they can realize their dreams (Believe) . And then they do nothing. They must imagine their dreams can come true. When they get tired of waiting and lose a lot, they get bored. They say angrily how terrible their life is.I personally believe that if you really want to achieve your dreams and goals in life, you have to add one thing to your success formula:Dream> Believe> Act> AchieveFor me, act is the most important thing for success and that’s to Take Persistent Action (Act). If you say, “I can’t do it” and give up, you can never do anything valuable. However, “I’ll try” creates wonders. Let’s remember that there will be obstacles in our life. We must face them bravely and solve them. Success is not something that falls down from the sky. Most successful people made their dreams come true because of their persistent action.Please remember: Action is the bridge that connects our dreams and goals to reality.What should you do when you find your lessons very hard Ask people for help. B.Try and keep trying. C.Get ready to create wonders. D.Prepare for a harder one.Which does the writer add to the famous formula Act. B.Achieve. C.Connect. D.Create.What does the underlined word “obstacles” mean 危险 B.想象 C.奇迹 D.困难Why does the writer use the formula “Dream> Believe> Act> Achieve” To support his idea. B.To ask readers to explain it. C.To show what his goals are. D.To compare it with a bridge.What would be the best title for the text Doing Something ValuableStudying Hard and Making Progress C.Realizing Dreams with Persistent Action D.Separating Successful People from DreamsA poor little boy was at a loss (不知所措的 ) when a lovely young woman opened the door. Instead of a meal,he asked for a drink of water. She thought he looked hungry, so she brought him a large glass of milk.He drank it slowly, and then asked, “How much should I pay you ”“You needn’t pay anything,” she replied. “My mother has taught me never to accept paying for kindness.” He said, “Then I thank you from the bottom of my heart.” As Howard Kelly left that house, because of the young woman’skindness and help, his faith (信心) in humanity (人性) had increased .Years later, the young woman became gravely ill. The local doctors were puzzled. They finally sent her to the big city, where specialists (专家) could be called in to study her rare disease (罕见的疾病 ). Dr.Howard Kelly, nowfamous, was called in for the consultation (咨询会 ) When he heard the name of the town she came from, he immediately rose and went down through the hospital hall into her room.He recognized her at once. He went back to the consultation room and determined to do his best to save her life.After a long struggle, the battle was won. Dr. Kelly requested the business office to pass the final bill (账单) to him forapproval (批准). He looked at it and then wrote something on the side. The bill was sent to her room. She was afraid toopen it because she was positive that it would take the rest of her life to pay it off.Finally, she looked and the note on the side of the bill caught her attention. She read these words ...“Paid in full with a glass of milk.”At this moment, she at once realized the medical expense was actually paid by the doctor himself. Tears of joy flooded her eyes as she prayed silently: “Thank you. Love has spread through human hearts and hands.”What did the little boy pay for the milk (no more than 5 words)Why did the little boy believe more in humanity (no more than 10 words)What does the underlined word“gravely” mean in the third paragraph (1 word)Who paid the medical expense actually (no more than 12 words)What can you learn from the passage (no more than 20 words)第二节:书面表达(满分 25 分)假定你是李华,你所在社区计划举行中国传统文化节并准备在英文网站上邀请外国游客参加。请你给社区写一封邮件申请做文化节志愿者。内容包括:(1)写信目的;(2)个人优势;(3)希望获准。词数 100 左右。 Dear Sir or Madam,Yours, Li Hua2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷 02(天津专用)全解全析(考试时间:100 分钟 试卷满分:130 分)考生注意:答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。难度系数:0.65。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。— Compared with my classmates, I always feel that I’m ordinary.— ! Your kindness and creativity make you unique.A.You are like no others B.Never say neverC.Just follow the crowd D.You’re on the edge of your seat【答案】A【详解】考查情景交际。句意:——和我的同学相比,我总觉得自己很普通。——你是独一无二的!你的善良和创造力使你独一无二。A. You are like no others 你与众不同;B. Never say never 永远不要说不;C. Just follow the crowd 随大流;D. You’re on the edge of your seat 你坐立不安。根据下句“Your kindness and creativity make you unique.”可知,此处为短语 You are like no others“你与众不同”,满足上下句逻辑要求。故选 A 项。She submitted her application to the university cheerfully, but she received a letter of .acceptance B.rejection C.congratulations D.invitation【答案】B【详解】考查名词词义辨析。句意:她兴高采烈地向大学递交了申请,但却收到了一封拒绝信。A. acceptance 认可;同意;B. rejection 拒绝;C. congratulations 祝贺;D. invitation 邀请。根据“She submitted her application to the university cheerfully,”和转折词“but”可知,她收到大学申请的拒绝信。故选 B。Humour has been an part of human behaviour for thousands of years.emotive B.gentle C.complicated D.essential【答案】D【详解】考查形容词词义辨析。句意:几千年来,幽默一直是人类行为的重要组成部分。A. emotive 情绪的;B. gentle 温和的;C. complicated 复杂的;D. essential 非常重要的。根据“part of human behaviour for thousands of years.”可知,幽默在人类行为中是很重要的。故选 D。To my remarks, let me restate the message I began this passage with: where there’s a will, there’s a way.conclude B.entertain C.shave D.obtain【答案】A【详解】考查动词词义辨析。句意:在结束我的发言时,让我重申我在这篇文章开头的信息:有志者事竟成。A. conclude 结束,得出结论;B. entertain 娱乐;C. shave 刮脸;D. obtain 获得。根据后文“let me restate the message I began this passage with”可知,这是在结束发言时做出的总结。故选 A。When the interviewer asked me about my future plans, I was because I had no idea at all.told off B.brought into focus C.put on the spot D.let down【答案】C【详解】考查动词短语词义辨析。句意:当面试官问我未来的计划时,我很尴尬,因为我完全不知道。A. told off斥责;数落;B. brought into focus 成为焦点;受到关注;C. put on the spot 处于难堪境地;使尴尬;D. let down 使失望;辜负。根据“because I had no idea at all.”可知,因为回答不了面试官的问题而感到尴尬。故选 C。Try to ; everything will work out fine in the end.give in B.give up C.cheer up D.speed up【答案】C【详解】考查动词短语辨析。句意:振作起来吧,最后一切都会好起来的。A. give in 屈服,让步;B. give up 放弃;C. cheer up 振作起来;D. speed up 加速。根据“everything will work out fine in the end”可知,此处为动词短语 cheer up“振作起来”,满足句意要求。故选 C 项。Taylor was always generous to his wife and children, but he spent money on himself.merely B.rarely C.frequently D.sadly【答案】B【详解】考查副词词义辨析。句意:泰勒对妻子和孩子总是很慷慨,但他很少为自己花钱。A. merely 仅仅; B. rarely 很少,不常;C. frequently 频繁地;D. sadly 悲伤地。根据 but 前的 Taylor was always generous to his wife and children 可知,他很少在自己身上花钱。故选 B。The high-speed railway will make it easier for people around.travel B.travelling C.to travel D.travelled【答案】C【详解】考查动词不定式。句意:高铁将使人们更容易四处旅行。根据题干可知,此处考查 make it easier for sb. to do sth.“使某人做某事更容易”,其中 it 为形式宾语,动词不定式 to do 为真正的宾语。故选 C 项。He admitted something improper in that meeting.to say B.said C.saying D.to be said【答案】C【详解】考查非谓语动词。句意:他承认在那次会议上说了不合适的话。空处在句子中作宾语,使用名词或动名词,admit doing sth.为固定搭配,表示 “承认做过某事”。故选 C。I’m writing to apologize you what I said just now.at; for B.to; for C.at; about D.to; in【答案】B【详解】考查介词辨析。句意:我写信是想向您道歉,因为我刚才说的话让您感到不快了。动词短语 apologize to sb for sth 表示“因为某事向某人道歉”,符合句意。故选 B。Practising Tai Chi can make our body more flexible, in turn can ease joint pain and help to protect us frominjury.that B.which C.it D.what【答案】B【详解】考查定语从句。句意:练习太极拳可以使我们的身体更灵活,从而减轻关节疼痛,帮助我们免受伤害。空格处引导非限制性定语从句,对上文的内容进行限定说明,从句中缺少主语,所以应该用关系代词 which 代替上文的内容在从句中作主语。故填 which。He published a paper in the newspaper, he described a new technique in detail.where B.which C.when D.why【答案】A【详解】考查定语从句。句意:他在报纸上发表了一篇论文,详细地描述了一种新技术。空格处引导非限制性定语从句,修饰先行词 paper,关系词在从句中作地点状语,应用关系副词 where 引导从句。故选 A 项。13.A true friend can see the pain in your eyes others believe the smile on your face A.because B.while C.before D.until【答案】B【详解】考查连词词义辨析。句意:真正的朋友能看到你眼中的痛苦,而其他人却相信你脸上的笑容。A. because因为;B. while 然而;C. before 在……之前;D. until 直到……为止。空格前后是两个对比的情况,即“真正的朋友能看到你眼中的痛苦”和“其他人却相信你脸上的笑容”,故用 while 表示对比。故选 B。14.3D printing is benefiting not just humans — in Brazil, a new 3D- printed shell to a turtle injured in a forest fire so far.A.is given B.has given C.was given D.has been given【答案】D【详解】考查时态和语态。句意:3D 打印不仅仅是人类受益——在巴西,一个新的 3D 打印外壳已经被送给了一只在森林火灾中受伤的乌龟。根据时间状语 so far 可知,此处描述过去动作对现在造成的结果,应用现在完成 时。动词 give 与主语 a new 3D- printed shell 之间存在被动关系,应用现在完成时的被动语态,主谓一致,故选 D项。— Shall I help you with the cooking . I can manage.Don’t bother B.With pleasure C.All right D.I’m afraid not【答案】A【详解】考查情景交际。句意:——需要我帮你做饭吗?——不用麻烦了。我自己能行。A. Don’t bother 不用麻烦了;B. With pleasure 乐意效劳;C. All right 好吧;D. I’m afraid not 恐怕不行。根据下文“I can manage.”可知,此处表示婉拒对方的帮助,A 选项符合语境。故选 A。When pilots fly over the grassland of the Pampas region, Argentina, they’re often surprised to spot a huge guitar-shaped forest in the ordered fields. The site is more than an amazing example of land art. Behind the site is a(n)16 love story.When young Argentine 17 Pedro Martin Ureta, aged 28, met 17-year- old Graciela Yraizoz in his hometown, they fell in love at first 18 . Two years later, they got married and 19 down on the farm where Ureta had been 20 . Graciela had many big plans for the farm in her mind. One day when she was taking a plane on a flight 21 Pampa, Graciala noticed that another farm looked like a milking pail(桶) from the 22 .Graciela thought that her family could create something even more attractive on their own farm: A huge forest 23 as her favorite musical instrument—the guitar. Graciela 24 playing the guitar in her spare time and often played the guitar at the local 25 .But Ureta didn’t take his wife’s idea 26 saying, “We’ll talk about it later.” Later 27 came. In 1977, Graciela died suddenly of brain cancer at the 28 age of 25 while carrying their fifth child. After her wife’s death, Mr. Ureta 29 not fulfilling her wish. Still heartbroken a few years later, Ureta decided that the best way to honor his 30 wife would be to fulfill her wish and 31 the giant work of art in her honor.After the local government refused to 32 with the project, Ureta and his children took it 33 . One by one, they planted roughly 7,000 trees into the shape of a guitar. It took a few rough seasons for the trees to take root, but Ureta’s dedication 34 .Watching the forest grow over the years gave Graciela’s children 35 .“It was the closest thing possible to have my mother alive,” Maria Julia, Ureta’s second daughter, said.16.A.thrilling B.exciting C.boring D.touching17.A.farmer B.worker C.teacher D.engineer18.A.place B.time C.sight D.way19.A.put B.settled C.laid D.took20.A.picked up B.given up C.made up D.brought up21.A.below B.over C.across D.beyond22.A.air B.distance C.beginning D.top23.A.treated B.regarded C.considered D.shaped24.A.disliked B.missed C.enjoyed D.avoided25.A.concerts B.lectures C.games D.shops26.A.quickly B.personally C.seriously D.properly27.A.hardly B.never C.still D.always28.A.young B.old C.normal D.advanced29.A.delayed B.admitted C.appreciated D.regretted30.A.late B.early C.slim D.former31.A.copy B.paint C.create D.change32.A.help B.begin C.argue D.deal33.A.in this way B.in their honor C.on their own D.in the future34.A.took off B.paid off C.gave off D.got off35.A.assistance B.comfort C.confidence D.care【参考答案】16.D 17.A 18.C 19.B 20.D 21.B 22.A 23.D 24.C25.A 26.C 27.B 28.A 29.D 30.A 31.C 32.A 33.C 34.B35.B【语篇解读】本文为记叙文。年轻的阿根廷人 Greta 和妻子一见钟情,婚后定居在自己的农场。妻子非常喜欢弹吉它,她梦想创造一片巨大的吉他形状的森林。但在妻子活着时,Greta 没有在意。妻子去世后,他和孩子们独自完成了妻子的遗愿,让孩子们得到了心灵的安慰。【详情解析】考查形容词辨析。A. thrilling 令人激动的,颤动的;B. exciting 激动人心的;C. boring 无聊的,乏味的;D. touching 感人的,动人的。根据下文的故事可知是一个感人的(touching)故事。故选 D。 17.考查名词辨析。A. farmer 农民;B. worker 工人;C. teacher 老师;D. engineer 工程师。根据下文中的“on the farm where Greta had been 5 ”可知,他是个农民,故选 A。考查固定搭配。A. place 地方;B. time 时间;C. sight 视野;D. way 方法。句意: 28 岁的 Ureta 遇到 17 岁的Graciela yraizo,他们一见钟情。fall in love at first sight 为固定搭配,意为“一见钟情”,在此符合题意,故选 C。考查动词辨析及固定搭配。A. put 放入;B. settled 定居,解决;C. laid 放置; D. took 拿起,接受。句意:两年后,他们结婚后在农场定居了。settle down 为固定搭配,意为“定居下来”,故选 B。 20.考查动词短语辨析。A. picked up 拾起,捡起;B. given up 放弃;C. made up 构成,化装;D. brought up 教育,培养,长大。此处是指“他们俩结婚后在 Ureta 长大(brought up)的地方定居下来”。根据语境可知, brought up 合适,故选 D。考查介词辨析。A. below 在……的下面;B. over 在……的上面;C. across 穿过;D. beyond 超过。根据常识及语境可知,此处是指“Graciala 坐飞机飞越潘帕时,….”可知,飞机在农场的上空飞,因此要用“在……的上方”,故选 B。考查名词辨析。A. air 空气,天空;B. distance 距离;C. beginning 开始;D. top 顶部。Graciala 坐飞机飞越潘帕时,所以是从空中看。因此此处是指“从空中(air)看另一个农场看起来像一个挤奶桶”,故选 A。 23.考查动词辨析。A. treated 治疗,对待;B. regarded 尊敬,看;C. considered 考虑,认为 D. shaped;塑造,形成。此处是指“被塑造成她最喜欢的乐器吉他形状的巨大森林”,be shaped as…为固定搭配,意为“被塑造成……”,因此选 D。考查动词辨析。A. disliked 不喜欢;B. missed 错过,思念;C. enjoyed 享受,喜爱;D. avoided 避免。根据 “her favorite musical instrument”及“playing the guitar in her spare time and often played the guitar”,可知,“格雷西拉喜欢在业余时间弹吉他,而且经常弹吉他”,此处应填 enjoyed(喜爱)。故填 C。考查名词辨析。A. concerts 音乐会;B. lectures 讲座;C. games 游戏,比;D. shops 商店。分析选项可知,与弹吉它有关的场所,只有 concerts(音乐会)符合,故填 A 。考查固定搭配及副词辨析。A. quickly 快速地;B. personally 亲自地;C. seriously 严肃地,认真地;D. properly 合适地,恰当地。根据“We’ll talk about it later.”及下文的内容,可知“但 Ureta 没有把他妻子的想法当回事”。take sth. Seriously 为固定搭配,意为“把……当回事”,故选 C。考查副词辨析。A. hardly 几乎不;B. never 从未,决不;C. still 仍然,还;D. always 总是。根据下文可知,直到妻子死后,再也没(never)提过。故选 B。考查形容词辨析。A. young 年轻的;B. old 老的;C. normal 正常的;D. advanced 高等的,先进的。根据“age of 25”可知,格雷西拉在 25 岁,很年轻时去世,故选 A。考查动词辨析。A. delayed 延迟,耽搁;B. admitted 承认;C. appreciated 感激,欣赏;D. regretted 遗憾,后 悔。根据前文可知,她妻子去世后,Ureta 先生后悔(regretted)没有实现她的愿望。故选 D。 30.考查形容词辨析。A. late 晚的,已故的;B. early 早的;C. slim 苗条的;D. former 以前的。根据前文可知,他的妻子已故(late)。此处是指“Ureta 认为,向他已故(late)妻子致意的最好办法是实现她的愿望”。因此选 A。考查动词辨析。 A. copy 复制;B. paint 涂色于;C. create 创造;D. change 改变,变化。根据上文的“Graciela thought that her family could create something even more attractive on their own farm: A huge forest 8 as her favorite musical instrument—the guitar.”的语境可知,格雷西拉认为她的家人可以在自己的农场里创造出更具吸引力的东西:一片巨大的森林,形状像她最喜欢的吉他乐器。此处是指 Ureta 要实现他已故妻子的愿望,创造(create)出巨大的艺术作品 一片巨大的吉他形状的森林。因此选 C。考查动词辨析。A. help 帮助;B. begin 开始; C. argue 争吵;D. deal 处理,分配。根据句意可知,当地政府拒绝帮助(help)他完成这个项目。故选 A。考查短语辨析。A. in this way 用这种方法;B. in their honor 以他们的荣誉;C. on their own 独自地;D. in the future 将来。在当地政府拒绝接受这个项目后,Ureta 和他的孩子们独自(on their own)承担了这个项目。故选 C。考查动词短语辨析。A. took off 起飞,脱下; B. paid off 值得的,没有白费,付清,得到回报; C. gave off 放出,发出;D. got off 下车。分析最后上一段和最后一段的内容可知,本句是指“他们种植了大约 7000 棵树做成吉他形状,经历了几个艰难的季节,这些树木生根了,Ureta 的付出得到了回报(paid off)。因此选 B。考查名词辨析。A. assistance 帮助;B. comfort 安慰;C. confidence 信心;D. care 在意,关心。根据最后一段最后一句她的女儿觉得“种植像吉他形状的树林让我感觉母亲还在”,可知此处是指“看着森林长年生长,格雷西拉的孩子们得到了安慰(comfort)”故选 B。ARichard Totten Button was born on July 18, 1929, in Englewood, New Jersey. He and his two older brothers were raised in wealth. Button began skating when he was five years old, using his brothers’ old skates.When Button was 11 years old, he received his first pair of skates for Christmas. His first coach did not believe he had any ability and would never learn to skate. Button’s parents found him another coach, Swiss-born Lussi. For thenext ten years, during his summers off from school,Button would train with Lussi in Lake Placid, New York, where the 1932 Winter Olympics had been held.Button soon proved he had great natural ability. Combined with hard training and great coaching, he soon hadsuccess in competition. In 1943, he placed second at the Eastern States championships. Showing his competitive spirit, Button was unhappy with his second place win. Later that year, he won first title.Button competed in the 1947 World Championships. He placed second, though some believed Button should have won. Button decided to change his skating style. He became more daring in his free skate.To practise for the Olympics, Button competed in the 1948 European championships in Prague, Czechoslovakia. Not only did this competition assist Button in preparing for the Olympic games, but it allowed him to show off his newly developed style to the judges so that it might be more favorable later on. Button impressed the judges enough to win the title.At the 1948 Winter Olympics in St. Moritz, Switzerland, Button won the gold medal with his free skate. Button cemented his status as a leading skater.In the fall of 1948, Button entered Harvard University. He could have gone to Yale University, but Yale would not let him take time off to compete as a skater.In 1952, Button graduated with his B. A. In the same year, Button repeated his gold medal victory at the Olympic Games in Oslo, Norway. Again, Button achieved something no skater had done before.What made Button decide to change his skating style Being looked down upon by his first coach. B.Winning the second at the Eastern States championships. C.Winning the second at the World Championships.D.Winning the first in the European championships.How many gold medals in all did Button win at Olympics One. B.Two. C.Three. D.Four.Which of the following statements is TRUE Button was born in a poor family so he had to use his brothers’ old skates.Button was excited with the second place at the Eastern States championships.Both the two coaches thought he had the ability to skate.At an early age, Button showed great interest in skating.What does the underlined word “cemented” in Para.6 mean Established. B.Ruined. C.Shook. D.Threatened.Button didn’t go to Yale University because .Yale required him to give up skating completely B.in his eyes Harvard was better than Yale C.he needed more free time to compete D.he had no confidence to graduate【参考答案】36.C 37.B 38.D 39.A 40.C【语篇解读】这是一篇记叙文。本文主要介绍了两次获得奥运会金牌的滑冰运动员 Richard Totten Button 的个人经历以及成就。【详情解析】细节理解题。根据第四段“Button competed in the 1947 World Championships. He placed second, though some believed Button should have won. Button decided to change his skating style. He became more daring in his free skate. (巴顿参加了 1947 年的世界锦标。他获得了第二名,但有人认为巴顿本应获胜。巴顿决定改变他的滑冰方式。在自由滑环节,他变得更加大胆了。)”可知,在世界锦标中获得了第二名让他决定改变自己的滑冰风格。故选 C。细节理解题。根据倒数第三段“At the 1948 Winter Olympics in St. Moritz, Switzerland, Button won the gold medal with his free skate. (在 1948 年于瑞士圣莫里茨举行的冬季奥运会上,巴顿凭借其自由滑项目赢得了金牌。)”和最后一段“In 1952, Button graduated with his B. A. In the same year, Button repeated his gold medal victory at the Olympic Games in Oslo, Norway. (1952 年,巴顿毕业并获得了文学学士学位。同年,他在挪威奥斯陆举行的奥运会上再次获得了金牌。)”可知,他曾经两次获得奥运会的金牌,分别于 1948 年和 1952 年。故选 B。 38.细节理解题。根据第一段“Button began skating when he was five years old, using his brothers’ old skates. (巴顿五岁时就开始滑冰了,当时他用的是哥哥们用过的冰鞋。)”可知,D 选项“在很小的时候,巴顿就对滑冰产生了浓厚的兴趣”正确。故选 D。词句猜测题。根据划线词上文“At the 1948 Winter Olympics in St. Moritz, Switzerland, Button won the gold medal with his free skate. (在 1948 年瑞士圣莫里茨举行的冬季奥运会上,巴顿凭借自由滑获得了金牌。)”以及后文“his status as a leading skater (顶尖滑冰选手的地位)”可知,获得金牌巩固了他顶尖滑冰选手的地位。故划线词意思是“巩固”。故选 A。细节理解题。根据倒数第二段“He could have gone to Yale University, but Yale would not let him take time off to compete as a skater. (他本可以去耶鲁大学,但耶鲁大学不允许他请假去参加滑冰比。)”可知,巴顿没有去耶鲁大学读书,是因为他需要更多的时间来进行比。故选 C。BAn AI from Google DeepMind has achieved a silver medal score at this year’s International Mathematical Olympiad (IMO), the first time any AI has made it to the podium (领奖台).The IMO is considered the world’s most famous competition for young mathematicians. In January, Google DeepMind demonstrated AlphaGeometry, an AI system that could answer some IMO geometry questions as well as humans. However, this was not from a live competition, and it couldn’t answer questions from other mathematical disciplines.Google DeepMind has now released a new AI, called AlphaProof, which can solve a wider range of mathematical problems. It is an improved version of AlphaGeometry that can solve more geometry questions.When the team tested both systems together on this year’s IMO questions, they answered four out of six questions correctly, giving them a score of 28 out of a possible 42 points. This was enough to win a silver medal andjust one point under this year’s gold medal threshold (门槛). At the contest in Bath, UK, 58 competitors won a gold medal and 123 won a silver medal.“We are all very much aware that AI will eventually be better than humans at solving most mathematicalproblems, but the rate at which AI is improving is breathtaking,” says Gregor Dolinar, the IMO president. “Missing the gold medal at IMO 2024 by just one point a few days ago is truly impressive.”While AlphaProof’s performance is impressive, it works slowly, taking up to three days to find some solutions instead of the 4. 5 hours per three questions that competitors are allowed. It also failed to answer both questions on combinatorics, which is the study of counting and arranging numbers. “We are still working to understand why this is, which will hopefully lead us to improve the system,” says Alex Davies at Google DeepMind.What do we know about AlphaProof in paragraph 3 Its all functions. B.Its potential clients.C.Its advantages over AlphaGeometry. D.Its abilities to analyse problems.What can be learned about this year’s International Mathematical Olympiad It took place in Bath, UK. B.There were 10 questions in the contest.C.181 competitors took part in the contest. D.This year’s gold medal threshold was 30 points.What is one of the limitations of AlphaProof It can only solve geometry-related problems.It is much slower than human competitors in answering questions.It has difficulty in understanding the basic concepts of mathematics.It requires a large amount of computing resources to functionWhat may be Alex Davies’ attitude to the development of AlphaProof Neutral. B.Uncaring. C.Disapproving. D.Positive.What’s the best title of the text DeepMind AI Gets Silver Medal at IMO 2024DeepMind AI Is Developed to Take Part in IMO 2024 C.AI Manages to Solve Difficult Mathematical Problems WellD.AI Will Be Better than Humans at Solving Mathematical Problems【参考答案】41.C 42.A 43.B 44.D 45.A【语篇解读】本文是一篇新文报道。文章报道了谷歌 DeepMind 研发的人工智能 AlphaProof 在 2024 年国际数学奥林匹克竞中获得银牌,还阐述了其优势、局限性等情况。【详情解析】细节理解题。根据第三段中“Google DeepMind has now released a new AI, called AlphaProof, which can solve a wider range of mathematical problems. It is an improved version of AlphaGeometry that can solve more geometry questions.(谷歌 DeepMind 现在发布了一种新的人工智能,名为 AlphaProof,它可以解决更广泛的数学问题。它是AlphaGeometry 的改进版本,可以解决更多的几何问题)”可知,AlphaProof 优于 AlphaGeometry,它能解决更广泛的数学问题和更多几何问题。故选 C 项。细节理解题。根据第四段中“At the contest in Bath, UK, 58 competitors won a gold medal and 123 won a silver medal.(在英国巴斯举行的比中,58 名参者获得金牌,123 名获得银牌)”可知,今年的国际数学奥林匹克竞 在英国巴斯举行。故选 A 项。细节理解题。根据第六段中“While AlphaProof’s performance is impressive, it works slowly, taking up to threedays to find some solutions instead of the 4. 5 hours per three questions that competitors are allowed.(虽然 AlphaProof的表现令人印象深刻,但它的工作速度很慢,找到一些解决方案需要长达三天的时间,而不是参者被允许的每三道题 4.5 小时)”可知,AlphaProof 在回答问题方面比人类参者慢得多。故选 B 项。 44.推理判断题。根据最后一段中 Alex Davies 的话“We are still working to understand why this is, which will hopefully lead us to improve the system(我们仍在努力弄清楚为什么会这样,这有望让我们改进这个系统)”可知,Alex Davies 表示正在努力寻找问题原因以改进系统,由此可推断他对 AlphaProof 的发展持积极态度。故选 D项。主旨大意题。根据第一段中“An AI from Google DeepMind has achieved a silver medal score at this year’s International Mathematical Olympiad (IMO), the first time any AI has made it to the podium (领奖台).(谷歌 DeepMind的一款人工智能在今年的国际数学奥林匹克竞 (IMO)中获得了银牌成绩,这是人工智能首次登上领奖台)”以及后文围绕该人工智能在竞中的表现等内容的介绍可知,文章主要讲述的是谷歌 DeepMind 的人工智能在 2024 年国际数学奥林匹克竞中获得银牌这一事件。A 选项“DeepMind AI Gets Silver Medal at IMO 2024 (DeepMind 人工智能在 2024 年国际数学奥林匹克竞中获得银牌)”能概括文章主要内容,最适合做文章标题。故选 A 项。CLarge rocks formed one wall of Diana Kennedy’s home in Zitácuaro, around 170 kilometers west of Mexico City. Her gardens were full of herbs and other eatable plants; the home itself was built of locally made, often recycled materials. Shortly after her death, Mexico’s Culture Ministry called Quinta Diana, as she named her home, “an example of sustainability and conservation of nature and biodiversity”.Ms. Kennedy bought the land in 1980 and it expanded in the following years. Born in Loughton, United Kingdom in 1923, Diana Kennedy had no formal culinary (relating to cooking) training and tried a variety of jobs. She went to Mexico in 1957 to marry Paul P. Kennedy and she soon began working on her first book, The Cuisines of Mexico, which was published in 1972. The plural (复数形式 ) was intentional: no English-speaking writer before herwas determined to seek out and celebrate the wide range of Mexican food and cooking.She had seen Mexico modernize and develop, and she drew people’s attention to the culinary disadvantages: the increasing use of convenient but poor corn flour rather than earthy, sweet fresh corn flour; the tendency to rush rather than enjoy preparing food; the disappearing of Mexico’s forests.She was more a culinary anthropologist (人类学家 ) than an inventor. She didn’t create recipes; she gatheredthem, testing them dozens of times until the taste was as she remembered when she first tried them. She had great confidence in her approach, taking 14 years to research her final book, Oaxaca al Gusto: An Infinite Gastronomy, which was devoted to the state’s deliciously complex cuisine. It won a James Beard Award for Cookbook of the Year,She was a strong advocate of traditional dishes. She understood that Mexican cuisine often has a sort of austerity (朴素 ), using few ingredients at the peak of their ripeness, and prepared to let every flavor shine. She was deeplydoubtful about culinary innovation and angry about the debasing (质量降低 ) of what she rightly considered as the world’s great cuisine.What does Quinta Diana symbolize A.A long history.B.A special garden design.Unique Mexican culture.The concept of environmental protection.What can we learn about Diana Kennedy She introduced a variety of Mexican dishes in her first book.She bought Quinta Diana soon after she moved to Mexico.She was a well-trained cook before becoming a writer.She married Paul P. Kennedy in Loughton in 1957.Which statement would Diana Kennedy agree with Food should be prepared for quite a long time.Corn flour is not the best choice for Mexican cuisine.More ingredients should be added to Mexican cuisine.Food shouldn’t be made at the cost of damaging its nature.What’s Diana Kennedy’s attitude towards some novel dishes A.Unclear. B.Disapproving.C.Supportive. D.Tolerant.Which of the following words can best describe Diana Kennedy Confident and sensitive. B.Optimistic and ambitious. C.Cooperative and generous. D.Determined and responsible.【参考答案】46.D 47.A 48.D 49.B 50.D【语篇解读】本文是一篇说明文,文章介绍了 Diana Kennedy,一位英国出生的墨西哥美食作家和环保主义者。她以其对墨西哥传统美食的深入研究和保护而闻名,并通过她的书籍和生活方式强调了环境保护和可持续性的重 要性。【详情解析】细节理解题。根据第一段“Shortly after her death, Mexico’s Culture Ministry called Quinta Diana, as she named her home, “an example of sustainability and conservation of nature and biodiversity. (她去世不久后,墨西哥文化部称她命名的家“Quinta Diana”为“可持续性、自然和生物多样性保护的典范”。)”可知,Quinta Diana 象征着环保的概念,故选 D 项。细节理解题。根据第二段“She went to Mexico in 1957 to marry Paul P. Kennedy and she soon began working on her first book, The Cuisines of Mexico, which was published in 1972. (她于 1957 年前往墨西哥嫁给 Paul P. Kennedy,并很快开始撰写她的第一本书《墨西哥美食》,该书于 1972 年出版)”可知,她在第一本书中介绍了多种墨西哥菜肴,故选 A 项。细节理解题。根据第三段“She had seen Mexico modernize and develop, and she drew people’s attention to the culinary disadvantages: the increasing use of convenient but poor corn flour rather than earthy, sweet fresh corn flour; the tendency to rush rather than enjoy preparing food; the disappearing of Mexico’s forests. (她目睹了墨西哥的现代化和发展,同时她也指出了烹饪方面的劣势:人们越来越多地使用方便但质量较差的玉米粉,而不是那种质朴、甜美的新鲜玉米粉;人们倾向于匆忙准备食物,而不是享受烹饪的过程;墨西哥的森林正在消失。)”可 知,Diana Kennedy 认为不应以破坏食物的自然性为代价来制作食物,故选 D 项。 49.推理判断题。根据最后一段“She was deeply doubtful about culinary innovation and angry about the debasing of what she rightly considered as the world’s great cuisine. (她对烹饪创新持怀疑态度,并对那些她认为是世界上最伟大的美食的贬低行为感到愤怒)”可知,Diana Kennedy 对一些新奇菜肴持不赞成的态度,故选 B 项。推理判断题。根据文中“She had great confidence in her approach, taking 14 years to research her final book, Oaxaca al Gusto: An Infinite Gastronomy, which was devoted to the state’s deliciously complex cuisine. It won a James Beard Award for Cookbook of the Year(她对自己的方法充满信心,花了 14 年时间研究她的最后一本书《Oaxaca al Gusto: An Infinite Gastronomy》,这本书致力于研究该州复杂而美味的美食。这本书赢得了詹姆斯·比尔德年度最佳食谱奖)”可知,Diana Kennedy 是一个坚定且有责任感的人。她对自己的研究方法充满信心,并且愿意投入大量时间和精力来确保她的工作质量。她的责任感体现在她对传统墨西哥美食的保护和推广上,她通过自己的书籍和生活方式强调了环境保护和可持续性的重要性。因此,描述她最合适的词语是“坚定的”和“有责任感的”,故选 D 项。DEach of us has dreams and goals for our future. What makes us study and make progress each day is closely connected with our personal dream and goal.But why do you have dreams and goals, you still end up with nothing What separates successful people from the dreamers is their persistent (锲而不舍的) action. When you learn your lessons in school, you must work hard andnot give up. You will often find some of your lessons very hard. Try and keep trying, and you’ ll be sure to successfully deal with any difficulty you meet with. If we have a hard lesson today, let us try our best to learn it well and then we shall be prepared for a harder one tomorrow.This is the famous formula (公式) for success:Dream> Believe> AchieveMost people have what they want (Dream) and think they can realize their dreams (Believe) . And then they do nothing. They must imagine their dreams can come true. When they get tired of waiting and lose a lot, they get bored. They say angrily how terrible their life is.I personally believe that if you really want to achieve your dreams and goals in life, you have to add one thing to your success formula:Dream> Believe> Act> AchieveFor me, act is the most important thing for success and that’s to Take Persistent Action (Act). If you say, “I can’t do it” and give up, you can never do anything valuable. However, “I’ll try” creates wonders. Let’s remember that there will be obstacles in our life. We must face them bravely and solve them. Success is not something that falls down from the sky. Most successful people made their dreams come true because of their persistent action.Please remember: Action is the bridge that connects our dreams and goals to reality.What should you do when you find your lessons very hard Ask people for help. B.Try and keep trying. C.Get ready to create wonders. D.Prepare for a harder one.Which does the writer add to the famous formula Act. B.Achieve. C.Connect. D.Create.What does the underlined word “obstacles” mean 危险 B.想象 C.奇迹 D.困难Why does the writer use the formula “Dream> Believe> Act> Achieve” To support his idea. B.To ask readers to explain it. C.To show what his goals are. D.To compare it with a bridge.What would be the best title for the text Doing Something ValuableStudying Hard and Making Progress C.Realizing Dreams with Persistent Action D.Separating Successful People from Dreams【参考答案】51.B 52.A 53.D 54.A 55.C【语篇解读】本文是一篇议论文。文章围绕梦想和目标展开,指出成功的关键在于锲而不舍的行动,介绍了成功公式并强调行动的重要性。【详情解析】细节理解题。根据第二段中“When you learn your lessons in school, you must work hard and not give up. You will often find some of your lessons very hard. Try and keep trying, and you’ ll be sure to successfully deal with any difficulty you meet with. (当你在学校学习功课时,你必须努力学习,不要放弃。你会经常发现你的一些课程很难。继续努力,你一定能成功应对遇到的任何困难)”可知,当你发现功课很难时,应该继续努力。故选 B 项。 52.细节理解题。根据第三段“This is the famous formula (公式) for success: Dream> Believe> Achieve(这就是著名的成功秘诀:梦想>相信>实现)”和倒数第三段中“I personally believe that if you really want to achieve your dreams and goals in life, you have to add one thing to your success formula: Dream> Believe> Act> Achieve (我个人认为,如果你真的想在生活中实现梦想和目标,你必须在成功公式中添加一件事:梦想>相信>行动>实现)”可知,作者在著名公式中添加了“Act”。故选 A 项。词句猜测题。根据划线词所在部分“Let’s remember that there will be obstacles in our life. We must face thembravely and solve them.(让我们记住,在我们的生活中会有……。我们必须勇敢地面对并解决它们)”中“face them bravely and solve them”可推知,“obstacles”指的是生活中有需要面对和解决的“困难”,obstacles 在句中意思是“困难”。故选 D 项。推理判断题。根据倒数第二段中“For me, act is the most important thing for success and that’s to Take Persistent Action (Act). (对我来说,行动是成功最重要的因素,也就是要采取锲而不舍的行动)”和“Most successful people made their dreams come true because of their persistent action. (大多数成功人士因为他们锲而不舍的行动而实现了他们的梦想)”可知,作者强调行动的重要性,使用“Dream> Believe> Act> Achieve”这个公式是为了支持自己“行动是成功关键”的观点。故选 A 项。主旨大意题。通读全文,根据倒数第二段中“Success is not something that falls down from the sky. Most successful people made their dreams come true because of their persistent action. (成功不是从天上掉下来的东西。大多数成功人士因为他们锲而不舍的行动而实现了他们的梦想)”和最后一段“Please remember: Action is the bridge that connects our dreams and goals to reality.(请记住:行动是将我们的梦想和目标与现实联系起来的桥梁)”可知,文章主要论述了要通过锲而不舍的行动来实现梦想和目标,C 项“Realizing Dreams with Persistent Action (用锲而不舍的行动实现梦想)”能概括文章主旨,最适合作为文章标题。故选 C 项。A poor little boy was at a loss (不知所措的 ) when a lovely young woman opened the door. Instead of a meal,he asked for a drink of water. She thought he looked hungry, so she brought him a large glass of milk.He drank it slowly, and then asked, “How much should I pay you ”“You needn’t pay anything,” she replied. “My mother has taught me never to accept paying for kindness.” He said, “Then I thank you from the bottom of my heart.” As Howard Kelly left that house, because of the young woman’skindness and help, his faith (信心) in humanity (人性) had increased .Years later, the young woman became gravely ill. The local doctors were puzzled. They finally sent her to thebig city, where specialists (专家) could be called in to study her rare disease (罕见的疾病 ). Dr.Howard Kelly, nowfamous, was called in for the consultation (咨询会 ) When he heard the name of the town she came from, he immediately rose and went down through the hospital hall into her room.He recognized her at once. He went back to the consultation room and determined to do his best to save her life.After a long struggle, the battle was won. Dr. Kelly requested the business office to pass the final bill (账单) to him forapproval (批准). He looked at it and then wrote something on the side. The bill was sent to her room. She was afraid toopen it because she was positive that it would take the rest of her life to pay it off.Finally, she looked and the note on the side of the bill caught her attention. She read these words ...“Paid in full with a glass of milk.”At this moment, she at once realized the medical expense was actually paid by the doctor himself. Tears of joy flooded her eyes as she prayed silently: “Thank you. Love has spread through human hearts and hands.”What did the little boy pay for the milk (no more than 5 words)Why did the little boy believe more in humanity (no more than 10 words)What does the underlined word“gravely” mean in the third paragraph (1 word)Who paid the medical expense actually (no more than 12 words)What can you learn from the passage (no more than 20 words)【参考答案】56.He paid nothing. 57.Because of the young woman’s kindness and help. 58.Seriously.59.Dr. Howard Kelly paid the medical expense. 60.Kindness brings rewards; love spreads through hearts and hands.【语篇解读】本文是一篇记叙文。主要讲述了一个贫穷小男孩得到一位年轻女子的一杯牛奶帮助,多年后成为医生的男孩回报女子恩情的故事,体现了善良与爱的传递。【详情解析】考查细节理解。根据第二段中的“You needn’t pay anything,” she replied.(“你不需要支付任何费用,”她回答道。)可知,小男孩没有为牛奶付钱。故答案为 He paid nothing.考查细节理解。根据第二段中的“As Howard Kelly left that house, because of the young woman’s kindness and help, his faith in humanity had increased. (当霍华德 凯利离开那所房子时,由于这位年轻女子的善良和帮助,他对人性的信心增强了。)”可知,小男孩因女子的善良和帮助而更相信人性。故答案为 Because of the youngwoman’s kindness and help.考查词句猜测。根据第三段中的“The local doctors were puzzled. They finally sent her to the big city, where specialists could be called in to study her rare disease.(当地医生感到困惑,最终将她送往大城市,邀请专家研究她的罕见疾病。)”可知,医生看到他的并感到困惑病送往大城市,由此可推断,此处指的是她的病情严重,所以划线单词的意思与“严重地”意义相近。故答案为 Seriously.考查细节理解。根据最后一段“At this moment, she at once realized the medical expense was actually paid by thedoctor himself. (此时,她立刻意识到医疗费实际上是医生自己支付的。)”结合前文可知,“医生”即霍华德 凯利,由此可知,是霍华德 凯利医生支付的医药费。故答案为 Dr. Howard Kelly paid the medical expense.开放性题目。全文通过“一杯牛奶”的善举与回报,体现了善良会带来回报、爱通过心灵和双手传递的主题。故答案为 Kindness brings rewards; love spreads through hearts and hands.(开放性试题,答案合理即可)。第二节:书面表达(满分 25 分)假定你是李华,你所在社区计划举行中国传统文化节并准备在英文网站上邀请外国游客参加。请你给社区写一封邮件申请做文化节志愿者。内容包括:(1)写信目的;(2)个人优势;(3)希望获准。词数 100 左右。 Dear Sir or Madam,【参考范文】Dear Sir or Madam,Yours, Li HuaLearning that volunteers are needed for the coming Chinese Traditional Culture Festival in our community, I’m delightedly writing to apply for the job.Firstly, as a native Chinese equipped with a good knowledge of traditional Chinese cultures, I’m confident that I’m qualified to introduce our treasures to visitors. Moreover, I have a good command of English, enabling me to communicate with foreign guests smoothly. Better yet, with many a relevant experience as a volunteer, not only am I enthusiastic and optimistic, but I’m also patient and responsible.If given the precious opportunity, I will spare no effort to present the charm of Chinese culture.Yours, Li Hua【语篇解读】本篇书面表达属于应用文。要求考生给社区写一封邮件,申请当社区即将举行的中国传统文化节的志愿者。【详解解析】1.词汇积累机会:opportunity →chance有关的:relevant →related此外:moreover →besides高兴地:delightedly →joyfully2.句式拓展简单句变复合句原句:Moreover, I have a good command of English, enabling me to communicate with foreign guests smoothly.拓展句:Moreover, I have a good command of English, which enables me to communicate with foreign guests smoothly.【点睛】[高分句型 1] Learning that volunteers are needed for the coming Chinese Traditional Culture Festival in our community, I’m delightedly writing to apply for the job. (运用了现在分词作状语和 that 引导宾语从句)[高分句型 2] If given the precious opportunity, I will spare no effort to present the charm of Chinese culture. (运用了条件状语从句的省略) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷01(天津).docx 2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷02(天津).docx