2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(外研版)(2019)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高二上学期第一次月考英语试卷(外研版)(2019)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷(外研版 2019)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
How is the man preparing to use the tools
By learning at work. B.By watching online videos. C.By reading the instructions.
Why has the woman begun using reusable bags
To help reduce waste.
To save money with discounts.
To appreciate their stylish design.
Which activity will the man take part in
Clothing Recycling. B.Water Conservation. C.Being a Vegetarian for One Day.
What was the man’s best record before today
A.12.35 seconds. B.12.23 seconds. C.12.13 seconds.
Which team will probably win in the final
The German team. B.The French team. C.The Brazil team.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有 2 至 4 个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。
What are the speakers mainly talking about
New gaming technology. B.The latest camera. C.The VR headset.
Why could the woman only use the first model for short periods
It made her feel sick.
Its power didn’t last long.
It was very uncomfortable to wear.
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。
What do the speakers intend to attend
A.A technology conference. B.A technology class.C.A robot contest.
Where do the speakers probably work
In a technology company. B.In a hospital. C.In a robot factory.
How do the speakers feel about the event
Shocked. B.Worried. C.Excited.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。
What is the woman's job
A.A writer. B.A journalist. C.An Olympic medalist.
What happened to the man last year
He won a medal in the Olympics.
He stopped working as a soccer player.
He struggled with very strong competitors.
What does the man want to achieve the most this season
A.Winning medals. B.Trying new strategies. C.Having better teamwork.
听下面一段对话,回答第 14 至第 15 题。
What did the man get this time
The gold. B.The silver. C.The bronze.
How did the man feel at the second fence
Quite excited. B.Rather tired. C.Absent-minded.
What happened at the water jump
The man came off the horse.
The water made the horse nervous. C.Something in the crowd upset the horse.
What will the man do tomorrow
Run in another race. B.Be on a TV show. C.Visit a friend.
听下面一段独白,回答第 18 至第 20 题。
What is the disadvantage of old alarm systems
They were difficult to install.
They would cause power failures.
They were expensive but unreliable.
What happens when a smart camera doesn’t recognize someone
It ignores the person.
It takes a photo of the person.
It contacts you or the authorities.
What is the speaker mainly talking about
Pet care. B.Home security. C.Camera technology.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
The Best Writing Contests for High School StudentsScholastic Art and Writing Awards
Award Amount: $1,000 to $12,500 scholarships
Deadline: Varies between December and January, depending on your region
Fee: $10 for single entry, $30 for portfolio (作品选辑)
The Scholastic Art and Writing Awards celebrate art by students in grades seven through twelve (age 13 or older) on a regional and national scale. Categories include science-fiction and fantasy writing, humor, critical essays, and dramatic scripts.
Ocean Awareness Contest
Award Amount: Scholarships up to $1,500
Deadline: June 13, 2023
Fee: None
The Ocean Awareness Contest asks students to consider the future of a coastal or marine species that is under threat from climate change. Submissions are accepted in a variety of art forms. The contest is open to all international and US students between the ages of 11 and 18.
River of Words
Award: Publication in the River of Words anthology
Deadline: January 31, 2023
Fee: None
The River of Words contest asks students to consider watersheds -an area that drains into the same body of water-and how they connect with their local community. Students can explore this concept in art or poetry. The contest is open to International and US students from kindergarten to grade 12 (ages 5 through 19).
YoungArts Competition
Award Amount: Up to $10,000 cash awards
Deadline: October 15, 2023
Fee: $35
Open to students in a variety of disciplines, including visual arts, writing, and music, the YoungArts competition asks students to submit a portfolio of work. Applicants must be 15- to 18-year-old US citizens or permanent residents, or in grades 10 through 12 at the time of submission.
What can we know about the Scholastic Art and Writing Awards
The deadline is not fixed. B.Entries can take any form.
C.It has the lowest cash awards. D.It is open to students worldwide.
What do Ocean Awareness Contest and River of Words have in common
They have the same closing date. B.Winners can get their works issued. C.Students don’t have to pay an entry fee. D.The age limit for applicants is the same.
Who can participate in the YoungArts Competition A.Nancy, a college graduate majoring in literature. B.Kevin, a 12-year-old English boy studying music. C.Adam, a high school freshman who excels at sports.
D.Mary, a 16-year-old American girl who loves writing.
B
November 23 was the happiest day of last winter for Wang Xiaolong. On that day, he spotted nearly 400 white cranes (鹤) in his patrol (巡逻) area near Poyang Lake.
“I was thrilled. It was the largest number of migratory birds I had seen in months,” Wang said.
Wang has been a patrol officer at the Wucheng protection and administration station of the Poyang Lake National Nature Reserve Bureau for 38 years. Each morning, around 5 am, he rises early, has a simple breakfast, and sets off from the protection station.
“Protecting the birds of Poyang Lake is my duty. This work has become a significant part of my life and holds the utmost importance to me. By protecting nature’s spirits, I have found my life’s purpose,” Wang said.
Wang fondly recalls rescuing a young white crane 20 years ago on a winter’s day. He spotted the injured young crane during his patrol and brought it back to the protection station, where he fed it small fish and shrimp and took it to the bird hospital for treatment.
“I remember when we went to the hospital; I walked in front, and the young crane followed me. We entered the hospital together. After about a month, its injury healed, and I decided to release it back into the wild,” he said. “That day left a deep impression on me. The little white crane circled above my head for a long time before flying away. It felt like it recognized me and was reluctant to leave.”
Over the decades, Wang has rescued and released over 300 birds and participated in more than 180 projects involving the protection of migratory birds. He has received numerous honors, including being named “Jiangxi’s most beautiful environmentalist”.
What made November 23 a remarkable day for Wang last winter
He successfully completed his winter patrol. B.He achieved a personal milestone in his career C.He witnessed an extraordinary gathering of birds D.He received recognition for his conservation efforts.
How does the author develop Wang’s dedication to bird protection
By analyzing scientific data. B.By describing his daily routine. C.By comparing his work with others’. D.By quoting his personal statements.
What does Wang ‘s experience with the young crane reveal regarding his character
A.His scientific curiosity. B.His adventurous spirit. C.His professional ambition. D.His kind and caring nature.
What does the text imply about Wang’s work
It focuses only on local bird species.
He works alone without any partners.
It has been recognized and praised by others
D.His projects are funded by international organizations.
C
When you picture a zoo, what do you see A lone bear in a concrete cage, pacing aimlessly in front of tourists Or a group of volunteers, trying desperately to clean the body of the giant panda The role of zoos is unclear at first thought. On the one hand, funding from zoos comes from visitors and donors, so to attract the public, zoos must put on a good show. On the other hand, there is a growing cry to protect the animal kingdom from conservation-concerned individuals. That puts zoos in a dilemma.
London Zoo, which opened to members in 1828 as the first scientific zoo, opened its doors to the public 19 years later as it was not receiving sufficient funding. However, when the environmental movement was born in the late 20th Century, London Zoo began to change its focus. In the same year when the IUCN Red List was first published, London Zoo worked with Phoenix Zoo on a cooperative programme to boost Arabian oryx (大羚羊) numbers. London Zoo soon became the model on how to run a zoo that can satisfy both its visitors and its
inhabitants.
Some zoos did not follow suit.The reputation of SeaWorld declined, following the documentary Blackfish, an exposure on SeaWorld’s poor treatment of their killer whales. It is clear from their website that sea creatures’ wellbeing and conservation are not SeaWorld’s priority. They are happy to advertise their sea lion shows and penguin petting experiences, but their conservation “mission” is tucked neatly into a dusty corner of the website.
Knowing that places such as SeaWorld may not provide the best care for their animals, we continue to give them our money.
However, we should not stop visiting zoos. Zoos are essential to our education. Zoos are outdoors, soul-lifting, and in need of footfall to remain open and serving the animal kingdom. So research zoos before you visit them. Only pay for tickets to zoos that commit to conservation, aim to educate rather than entertain and have high animal welfare standards. Do not tolerate any less. Celebrate zoos which do it right.
What leads to the dilemma in paragraph 1
The protest from volunteers. B.The competition among zoos.
C.The pressure from funding and conservation. D.The conflict between visitors and zoo keepers.
Why is London Zoo mentioned
To give an example. B.To introduce an opinion.
C.To make a prediction. D.To recommend a destination.
What does the underlined word “tucked” in paragraph 3 probably mean
Written. B.Divided. C.Hidden. D.Combined.
What does the author suggest visitors do in the last paragraph
Celebrate the animal shows. B.Fund the poorly-managed zoos. C.Recognize zoos devoted to protection. D.Increase their visits to different zoos.
D
Forget to bring your charger What if your clothing could generate electricity from the heat your body naturally produces This futuristic concept is becoming a reality.
Scientists at Chalmers University and Link ping University in Sweden have developed a new yarn (纱线) that can generate electricity from body heat, using a polymer coating (聚合物涂层) applied to ordinary silk yarn. The principle is the thermoelectric effect (热电效应), where temperature differences between the human body and its surrounding environment create electrical energy. As the human body produces constant heat, the warmer side
of the thermoelectric material transfers electrons to the colder side, generating an electrical current.
“The polymers that we use are bendable, lightweight and easy to use in both liquid and solid form. They are also harmless,” says study first author Mariavittoria Craighero. Unlike previous attempts at creating thermoelectric textiles, this breakthrough solves a long-standing problem: the lack of air-stable polymers.
“The new type of polymer has outstanding performance stability in contact with air while at the same time having a very good ability to conduct electricity. By using polymers, we don't need any rare earth metals, which are common in electronics,” explains Craighero.
The new thermoelectric yarn could power sensors in clothing to monitor vital signs like heart rate and body temperature without needing battery changes or recharging. Beyond healthcare, it could enable lowpower functions in smart clothing, such as environmental sensing and location tracking. As power conversion efficiency improves, more power-demanding features can be supported.
While the new polymers mark a major step forward in thermoelectric textiles, it's important to note that the temperature differences in lab tests are much higher than those typically experienced in everyday clothing. As a result, real-world performance may be lower. Moreover, the yarn generates only 0. 67 microwatts at a 70-degree temperature difference, which is far too little to charge devices like smartphones. The manufacturing process is
also time-consuming, requiring four days of manual work to create one piece, making it impractical for large-scale commercial production.
How does the new approach generate electricity
By recycling the flow of air.
By absorbing the energy of sunlight.
By heating the surrounding environment.
By making use of temperature differences.
What advantage do the new polymers have over previous materials
Lower costs. B.Greater safety. C.Higher stability. D.Less weight.
What can we learn about the new yarn from paragraph 5
It needs to be charged regularly.
It has broad application prospects.
It is designed for medical treatment.
It will be launched into the market soon.
What is the last paragraph mainly about
The limitations of putting the polymers into practical use.
The standard of producing the new textile.
The potential of the polymers in powering devices.
The follow-up test plan of scientists.
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
First of all, we need to understand that handling interpersonal relationships is not as simple as treating others to meals or giving gifts. In today’s era, everyone seems to carry an invisible list of treating and gifting, from dinner parties to wedding banquets, from Mid-Autumn mooncakes to Spring Festival red envelopes, which all seem to be tightly wrapped in the “human relationship culture”. 36
The Mehrabian Principle
Psychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. 37
Whether your eyes are wandering or firm when you speak, whether your gestures are fluttering or quiet, these
subtle details that are easily ignored are the truth of interpersonal communication.
Non-verbal Communication
From the perspective of language psychology, a person’s speaking intonation, pitch, and speed will affect others’ understanding of his intentions. At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope.
38 Finally, it reached the peak in “Freedom forever”. The reason why this speech moved the audience was not only relying on the words, but also on the passion and hope conveyed by the tone.
Emotional Capital
The “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. 39 Treating others to meals can accumulate short-term goodwill, but only long-term emotional investment can make interpersonal relationships as stable as bank deposits and play a role at critical moments.
Facial Expression Management
As the saying goes, “You don’t hit a person who smiles at you”. A sincere smile can instantly shorten the distance between people. 40 A face that often wears a smile will make people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depth communication with you.
However, in fact, the key to interpersonal communication does not lie in material things, but in the emotional transmission during communication.
When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic.
This means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication. D.Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships.
Whether it’s a workplace meeting or a social gathering, a smile is always the best icebreaker.
Many people believe that material gifts are the most direct way to maintain relationships.
It is difficult to build trust with others if you always show a cold or unfriendly expression.
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Thor, the kitten, a Michigan family’s pet, has lived up to his superhero name.
Heidi Stamper’s home in Farmington Hills had lost 41 , so she was running a portable generator in her garage. What she didn’t 42 was that her husband and two kids were also being poisoned by the odorless (无气味的), colorless gas.
“About 1:45 in the morning, the cat 43 screaming (尖叫) and it woke me up,” Stamper said.
Thor was ill, so Stamper 44 him outside. When the fresh air hit, Thor seemed to 45 , so she took him back inside and fell back asleep.
“Half an hour later, the cat was 46 again, waking me up.” Stamper recalled. “But this time I had sweat through all my clothes. I wasn’t able to move. I felt really 47 to my stomach.” The family was not 48 with a carbon monoxide detector (探测器), but 49 , they had Thor. With the screaming and disorder going on, the kids 50 and called 911.
“Thor played a 51 role in saving the family. All of them were suffering severe effects of carbon monoxide 52 ,” Farmington Hills Fire Chief Jon Unruh said.
“Just the thought that I wouldn’t be here to see my kids, that’s really 53 ,” an emotional Stamper said. “If it wasn’t for Thor, we wouldn’t be here. He 54 our lives.”
As soon as the family got out of the 55 , they put in carbon monoxide detectors.
41.A.contact B.power C.control D.property
42.A.realize B.explain C.indicate D.express
43.A.avoided B.delayed C.practiced D.started
44.A.took B.drove C.showed D.left
45.A.understand B.survive C.escape D.recover
46.A.sleeping B.wandering C.screaming D.coughing
47.A.hungry B.sick C.full D.cool
48.A.affected B.impressed C.satisfied D.equipped
49.A.fortunately B.obviously C.eventually D.actually
50.A.came up B.gave up C.woke up D.stayed up
51.A.slight B.simple C.crucial D.different
52.A.burning B.poisoning C.supply D.application
53.A.scary B.meaningful C.moving D.puzzling
54.A.risked B.transformed C.saved D.cherished
55.A.garage B.hospital C.store D.community
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Taihu Lake, China’s third-largest freshwater lake, has reached its best water quality in 30 years, 56
reflects China’s efforts in environmental protection alongside economic growth. Despite a population increase of nearly 7 million and a 3.6-fold economic expansion since 2007, the 57 (lake) water quality has improved from Grade V to Ⅲ.
Restoring large lakes that suffer from eutrophication (富营养化) is 58 global challenge, but the
experience of Taihu Lake has proved that it is possible. In the past two decades, around 55 million cubic meters of silt (淤泥) 59 (remove). In 2024, the intelligent dredging (清淤) ship Taihu Star began operation,
60 (process) up to 5,000 cubic meters daily.
Jiangsu has carried out a range of pollution control measures. It has shut down or restructured nearly 60,000 polluting factories. 190 wetland conservation areas have been established. In September 2024, an intelligent online platform was launched 61 (monitor) water quality.
Last summer, the blue-green algae growth area and the density dropped 62 (significant). The environmental measures have driven industrial transformation. In 2024, high-tech industries accounted 63
over half of the total output of industrial firms above the designated size in three cities of Jiangsu: Suzhou, Wuxi and Changzhou.
“The Taihu Lake experience shows that with proper policies and strong 64 (commit), lakes can be restored and economic development can go hand in hand with 65 (ecology) protection,” said an official of Jiangsu’s Department of Ecology and Environment.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
假设你是学生会主席李华,为帮助外国留学生了解中国传统文化,你校将举行中国传统艺术周活动,请你写一个通知,告知你校外国留学生,内容包括:
活动的时间、地点;
活动内容。
注意:1.词数 80 左右;
尽量用本单元知识点;
标题和结尾已给出,不计入总词数。
Notice
The Students’ Union
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every child hopes for gifts for Christmas. But it seemed that my family didn’t have enough money to buy me the bike that I’d wanted for Christmas. After supper was over on Christmas eve, I sat at the table, feeling sorry for myself.
It was cold outside. Soon Dad came back. “Come on, Eric,” he said. “Put on warm clothes. It’s cold out tonight.” I was really upset then. Not only was I not getting the bike for Christmas, but now Dad was dragging me out in the cold. But anyway, I got up and followed him.
Outside, in front of the house, our old truck was ready. The cold was already biting at me. Dad went into the woodshed (柴房) and came out with an armload of wood. “Dad,” I asked, “what are you doing ” He said, “I passed by Ms. Black’s house today. She is a single mother of three kids. Her eldest son, 8-year-old Robert, was out digging around in the woodpile trying to find a few chips. He was just wearing an old thin shirt, trembling with cold. They’re out of wood, Eric.” That was all he said and then he turned and went back into the room for a
big ham. He handed them to me and told me to put them in the truck and wait. When he returned, he was carrying a bag of something in his hand. “What’s in the bag ” I asked. “Coats. They’re out of warm clothes. I got the children a little candy too. It just wouldn’t be Christmas without a little candy.”
We drove two miles to Ms. Black’s house. We stopped at the gate and unloaded the wood, then we took the other things to the door. Ms. Black opened the door and let us in. The room felt cold. Such a small fire could hardly give off any heat at all. So Dad asked me to add more wood to the fire.
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I soon made the fire burn brighter and everyone’s spirits rose high.
On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for.
2025-2026 学年高二英语上学期第一次月考卷(外研版 2019)全解全析
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
考生注意:
答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。
答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。
难度系数:0.65。
考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
How is the man preparing to use the tools
By learning at work. B.By watching online videos. C.By reading the instructions.
Why has the woman begun using reusable bags
To help reduce waste.
To save money with discounts.
To appreciate their stylish design.
Which activity will the man take part in
Clothing Recycling. B.Water Conservation. C.Being a Vegetarian for One Day.
What was the man’s best record before today
A.12.35 seconds. B.12.23 seconds. C.12.13 seconds.
Which team will probably win in the final
The German team. B.The French team. C.The Brazil team.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有 2 至 4 个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。
What are the speakers mainly talking about
New gaming technology. B.The latest camera. C.The VR headset.
Why could the woman only use the first model for short periods
It made her feel sick.
Its power didn’t last long.
It was very uncomfortable to wear.
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 题。
What do the speakers intend to attend
A.A technology conference. B.A technology class.C.A robot contest.
Where do the speakers probably work
In a technology company. B.In a hospital. C.In a robot factory.
How do the speakers feel about the event
Shocked. B.Worried. C.Excited.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。
What is the woman's job
A.A writer. B.A journalist. C.An Olympic medalist.
What happened to the man last year
He won a medal in the Olympics.
He stopped working as a soccer player.
He struggled with very strong competitors.
What does the man want to achieve the most this season
A.Winning medals. B.Trying new strategies. C.Having better teamwork.
听下面一段对话,回答第 14 至第 15 题。
What did the man get this time
The gold. B.The silver. C.The bronze.
How did the man feel at the second fence
Quite excited. B.Rather tired. C.Absent-minded.
What happened at the water jump
The man came off the horse.
The water made the horse nervous. C.Something in the crowd upset the horse.
What will the man do tomorrow
Run in another race. B.Be on a TV show. C.Visit a friend.
【答案】14.B 15.C 16.C 17.A
【原文】W: Well done. Congratulations. How are you feeling M: Disappointed. I’m just disappointed.
W: But you did so well to get the silver.
M: Well, I came here aiming for the gold. I got the bronze last time, so I’m terribly disappointed. W: What happened You were looking extremely good at the start.
M: The horse was going really well and then lost concentration. We both did.
W: That’s when the second fence came down. What happened at the water jump M: My horse saw something in the crowd. It upset her. She was quite nervous.
W: At least you didn’t come off.
M: True, but after that I couldn’t make up time. We lost nearly ten seconds after getting out of the water. W: So what’s next
M: It’s the cross-country tomorrow. That’s going to be harder than today.
W: Well, I think you showed great determination today. Good luck for tomorrow and thanks for speaking to me.
听下面一段独白,回答第 18 至第 20 题。
What is the disadvantage of old alarm systems
They were difficult to install.
They would cause power failures.
They were expensive but unreliable.
What happens when a smart camera doesn’t recognize someone
It ignores the person.
It takes a photo of the person.
It contacts you or the authorities.
What is the speaker mainly talking about
Pet care. B.Home security. C.Camera technology.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分, 满分 37. 5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
A
The Best Writing Contests for High School StudentsScholastic Art and Writing Awards
Award Amount: $1,000 to $12,500 scholarships
Deadline: Varies between December and January, depending on your region
Fee: $10 for single entry, $30 for portfolio (作品选辑)
The Scholastic Art and Writing Awards celebrate art by students in grades seven through twelve (age 13 or older) on a regional and national scale. Categories include science-fiction and fantasy writing, humor, critical essays, and dramatic scripts.
Ocean Awareness Contest
Award Amount: Scholarships up to $1,500
Deadline: June 13, 2023
Fee: None
The Ocean Awareness Contest asks students to consider the future of a coastal or marine species that is under
threat from climate change. Submissions are accepted in a variety of art forms. The contest is open to all international and US students between the ages of 11 and 18.
River of Words
Award: Publication in the River of Words anthology
Deadline: January 31, 2023
Fee: None
The River of Words contest asks students to consider watersheds -an area that drains into the same body of water-and how they connect with their local community. Students can explore this concept in art or poetry. The contest is open to International and US students from kindergarten to grade 12 (ages 5 through 19).
YoungArts Competition
Award Amount: Up to $10,000 cash awards
Deadline: October 15, 2023
Fee: $35
Open to students in a variety of disciplines, including visual arts, writing, and music, the YoungArts competition asks students to submit a portfolio of work. Applicants must be 15- to 18-year-old US citizens or permanent residents, or in grades 10 through 12 at the time of submission.
What can we know about the Scholastic Art and Writing Awards
The deadline is not fixed. B.Entries can take any form.
C.It has the lowest cash awards. D.It is open to students worldwide.
What do Ocean Awareness Contest and River of Words have in common
They have the same closing date. B.Winners can get their works issued. C.Students don’t have to pay an entry fee. D.The age limit for applicants is the same.
Who can participate in the YoungArts Competition A.Nancy, a college graduate majoring in literature. B.Kevin, a 12-year-old English boy studying music. C.Adam, a high school freshman who excels at sports. D.Mary, a 16-year-old American girl who loves writing.
B
November 23 was the happiest day of last winter for Wang Xiaolong. On that day, he spotted nearly 400 white cranes (鹤) in his patrol (巡逻) area near Poyang Lake.
“I was thrilled. It was the largest number of migratory birds I had seen in months,” Wang said.
Wang has been a patrol officer at the Wucheng protection and administration station of the Poyang Lake National Nature Reserve Bureau for 38 years. Each morning, around 5 am, he rises early, has a simple breakfast, and sets off from the protection station.
“Protecting the birds of Poyang Lake is my duty. This work has become a significant part of my life and holds the utmost importance to me. By protecting nature’s spirits, I have found my life’s purpose,” Wang said.
Wang fondly recalls rescuing a young white crane 20 years ago on a winter’s day. He spotted the injured young crane during his patrol and brought it back to the protection station, where he fed it small fish and shrimp and took it to the bird hospital for treatment.
“I remember when we went to the hospital; I walked in front, and the young crane followed me. We entered the hospital together. After about a month, its injury healed, and I decided to release it back into the wild,” he said. “That day left a deep impression on me. The little white crane circled above my head for a long time before flying away. It felt like it recognized me and was reluctant to leave.”
Over the decades, Wang has rescued and released over 300 birds and participated in more than 180 projects involving the protection of migratory birds. He has received numerous honors, including being named “Jiangxi’s most beautiful environmentalist”.
What made November 23 a remarkable day for Wang last winter
He successfully completed his winter patrol. B.He achieved a personal milestone in his career C.He witnessed an extraordinary gathering of birds D.He received recognition for his conservation efforts.
How does the author develop Wang’s dedication to bird protection
By analyzing scientific data. B.By describing his daily routine. C.By comparing his work with others’. D.By quoting his personal statements.
What does Wang ‘s experience with the young crane reveal regarding his character
A.His scientific curiosity. B.His adventurous spirit. C.His professional ambition. D.His kind and caring nature.
What does the text imply about Wang’s work
It focuses only on local bird species.
He works alone without any partners.
It has been recognized and praised by others
D.His projects are funded by international organizations.
【答案】24.C 25.D 26.D 27.C
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍王小龙在鄱阳湖保护候鸟 38 年的经历及贡献。
细节理解题。根据第一段“November 23 was the happiest day of last winter for Wang Xiaolong. On that day, he spotted nearly 400 white cranes in his patrol area near Poyang Lake.(11 月 23 日是王小龙去年冬天最开心的一天。那天,他在鄱阳湖附近的巡逻区域发现了近 400 只白鹤。)”可知,11 月 23 日对王小龙来说意义非凡,是因为他目睹了大量候鸟聚集。故选 C 项。
推理判断题。根据第四段““Protecting the birds of Poyang Lake is my duty. This work has become a significant part of my life and holds the utmost importance to me. By protecting nature’s spirits, I have found my life’s purpose,” Wang said. (“保护鄱阳湖的鸟类是我的职责。这份工作已经成为我生活中重要的一部分,对我来说至关重要。通过保护自然界的精灵,我找到了人生的目标,”王说。)”可知,作者通过引用王小龙的个人陈述来体现他对鸟类保护的奉献。故选 D 项。
推理判断题。根据第五段“He spotted the injured young crane during his patrol and brought it back to the
protection station, where he fed it small fish and shrimp and took it to the bird hospital for treatment.(他在巡逻时发现了这只受伤的幼鹤,把它带回了保护站,在那里喂它小鱼小虾,并带它去鸟类医院治疗。)”及第六段中幼鹤康复后不舍离开的描述可知,这段经历体现了王小龙善良且有爱心的性格。故选 D 项。 27.推理判断题。根据最后一段“He has received numerous honors, including being named “Jiangxi’s most beautiful environmentalist”. (他获得了无数荣誉,包括被评为“江西最美环保人”。)”可知,王小龙的工作得到了他人的认可和赞扬。故选 C 项。
C
When you picture a zoo, what do you see A lone bear in a concrete cage, pacing aimlessly in front of tourists Or a group of volunteers, trying desperately to clean the body of the giant panda The role of zoos is unclear at first thought. On the one hand, funding from zoos comes from visitors and donors, so to attract the public, zoos must put on a good show. On the other hand, there is a growing cry to protect the animal kingdom from conservation-concerned individuals. That puts zoos in a dilemma.
London Zoo, which opened to members in 1828 as the first scientific zoo, opened its doors to the public 19 years later as it was not receiving sufficient funding. However, when the environmental movement was born in the late 20th Century, London Zoo began to change its focus. In the same year when the IUCN Red List was first published, London Zoo worked with Phoenix Zoo on a cooperative programme to boost Arabian oryx (大羚羊) numbers. London Zoo soon became the model on how to run a zoo that can satisfy both its visitors and its
inhabitants.
Some zoos did not follow suit. The reputation of SeaWorld declined, following the documentary Blackfish, an exposure on SeaWorld’s poor treatment of their killer whales. It is clear from their website that sea creatures’ wellbeing and conservation are not SeaWorld’s priority. They are happy to advertise their sea lion shows and penguin petting experiences, but their conservation “mission” is tucked neatly into a dusty corner of the website.
Knowing that places such as SeaWorld may not provide the best care for their animals, we continue to give them our money.
However, we should not stop visiting zoos. Zoos are essential to our education. Zoos are outdoors, soul-lifting, and in need of footfall to remain open and serving the animal kingdom. So research zoos before you visit them. Only pay for tickets to zoos that commit to conservation, aim to educate rather than entertain and have high animal welfare standards. Do not tolerate any less. Celebrate zoos which do it right.
What leads to the dilemma in paragraph 1
The protest from volunteers. B.The competition among zoos.
C.The pressure from funding and conservation. D.The conflict between visitors and zoo keepers.
Why is London Zoo mentioned
To give an example. B.To introduce an opinion.
C.To make a prediction. D.To recommend a destination.
What does the underlined word “tucked” in paragraph 3 probably mean
Written. B.Divided. C.Hidden. D.Combined.
What does the author suggest visitors do in the last paragraph
Celebrate the animal shows. B.Fund the poorly-managed zoos. C.Recognize zoos devoted to protection. D.Increase their visits to different zoos.
【答案】28.C 29.A 30.C 31.C
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了动物园处境两难,需吸引游客又要保护动物。伦敦动物园转型成功,而海洋世界饱受诟病。建议选择注重保护、教育和福利的动物园参观。
细节理解题。根据第一段“On the one hand, funding from zoos comes from visitors and donors, so to attract the public, zoos must put on a good show. On the other hand, there is a growing cry to protect the animal kingdom from conservation-concerned individuals. That puts zoos in a dilemma.(一方面,动物园的资金来自游客和捐赠者,所以为了吸引公众,动物园必须表演得精彩些。另一方面,越来越多的人呼吁保护动物王国,以免受到那些出于保护动机的个人的破坏。这就让动物园陷入了两难的境地)”可知,导致第一段中所描述的这种
困境的原因是资金与保护方面的压力。故选 C。
推理判断题。根据第二段“London Zoo, which opened to members in 1828 as the first scientific zoo, opened its doors to the public 19 years later as it was not receiving sufficient funding. However, when the environmental movement was born in the late 20th Century, London Zoo began to change its focus. In the same year when the IUCN Red List was first published, London Zoo worked with Phoenix Zoo on a cooperative programme to boost Arabian oryx (大羚羊) numbers. London Zoo soon became the model on how to run a zoo that can satisfy both its visitors and its inhabitants.(伦敦动物园于 1828 年作为首家科学动物园向会员开放,19 年后因资金不足而向
公众开放。然而,在 20 世纪末环保运动兴起之时,伦敦动物园开始转变其发展方向。在《世界自然保护联盟濒危物种红色名录》首次发布的同一年,伦敦动物园与菲尼克斯动物园合作开展了一项合作项目,以增加阿拉伯大羚羊的数量。伦敦动物园很快成为了如何运营既能满足游客需求又能照顾动物的动物园的典范)”可知,提到伦敦动物园是为了举例说明。故选 A。
词句猜测题。根据划线词上文“They are happy to advertise their sea lion shows and penguin petting experiences, but their conservation “mission” is(他们乐于宣传海狮表演和企鹅亲密接触活动,但其“保护使 命”……)”以及后文“into a dusty corner of the website (在网站的一个不起眼的角落里)”可知,上文中 but 表示转折,后文提到了在网站的一个不起眼的角落里,说明“保护使命”被隐藏起来。故划线词意思是“隐藏”。故选 C。
细节理解题。根据最后一段“So research zoos before you visit them. Only pay for tickets to zoos that commit to conservation, aim to educate rather than entertain and have high animal welfare standards. Do not tolerate any less. Celebrate zoos which do it right.(所以在参观动物园之前,要先进行一番研究。只购买那些致力于保护工作、旨在教育而非娱乐、并且有高标准动物福利的动物园的门票。不要容忍任何低于标准的行为。要赞美
D
Forget to bring your charger What if your clothing could generate electricity from the heat your body naturally produces This futuristic concept is becoming a reality.
Scientists at Chalmers University and Link ping University in Sweden have developed a new yarn (纱线) that can generate electricity from body heat, using a polymer coating (聚合物涂层) applied to ordinary silk yarn. The principle is the thermoelectric effect (热电效应), where temperature differences between the human body and its surrounding environment create electrical energy. As the human body produces constant heat, the warmer side
of the thermoelectric material transfers electrons to the colder side, generating an electrical current.
“The polymers that we use are bendable, lightweight and easy to use in both liquid and solid form. They are also harmless,” says study first author Mariavittoria Craighero. Unlike previous attempts at creating thermoelectric textiles, this breakthrough solves a long-standing problem: the lack of air-stable polymers.
“The new type of polymer has outstanding performance stability in contact with air while at the same time having a very good ability to conduct electricity. By using polymers, we don't need any rare earth metals, which are common in electronics,” explains Craighero.
The new thermoelectric yarn could power sensors in clothing to monitor vital signs like heart rate and body temperature without needing battery changes or recharging. Beyond healthcare, it could enable lowpower functions in smart clothing, such as environmental sensing and location tracking. As power conversion efficiency improves, more power-demanding features can be supported.
While the new polymers mark a major step forward in thermoelectric textiles, it's important to note that the temperature differences in lab tests are much higher than those typically experienced in everyday clothing. As a result, real-world performance may be lower. Moreover, the yarn generates only 0. 67 microwatts at a 70-degree temperature difference, which is far too little to charge devices like smartphones. The manufacturing process is also time-consuming, requiring four days of manual work to create one piece, making it impractical for large-scale commercial production.
How does the new approach generate electricity
By recycling the flow of air.
By absorbing the energy of sunlight.
By heating the surrounding environment.
By making use of temperature differences.
What advantage do the new polymers have over previous materials
Lower costs. B.Greater safety. C.Higher stability. D.Less weight.
What can we learn about the new yarn from paragraph 5
It needs to be charged regularly.
It has broad application prospects.
It is designed for medical treatment.
It will be launched into the market soon.
What is the last paragraph mainly about
The limitations of putting the polymers into practical use.
The standard of producing the new textile.
The potential of the polymers in powering devices.
The follow-up test plan of scientists.
【答案】32.D 33.C 34.B 35.A
【导语】这是一篇说明文。介绍了能够利用温差产生电能的新型聚合物,可用于丝线。 32.细节理解题。根据第二段第二句“The principle is the thermoelectric effect (热电效应), where temperature differences between the human body and its surrounding environment create electrical energy. (原理是热电效应,这一原理下人体与其周围环境之间的温差产生电能)”可知,这一新产电方法是利用了温差。故选 D 项。 33.细节理解题。根据第三段最后一句“Unlike previous attempts at creating thermoelectric textiles, this breakthrough solves a long-standing problem: the lack of air-stable polymers. (与之前制造热电纺织品的尝试不同,这一突破解决了一个长期存在的问题:缺乏空气稳定的聚合物)”可知,这一新的尝试解决了一个长期存在的问题,即缺乏空气稳定的聚合物,也就是说这一新的尝试,得出来的聚合物更加稳定,同样,第四段第一句“The new type of polymer has outstanding performance stability in contact with air while at the same time having a very good ability to conduct electricity. (这种新型聚合物在与空气接触时具有出色的性能稳定 性,同时具有非常好的导电能力)”也指出这种聚合物的稳定性好,导电能力强。故选 C 项。
34.推理判断题。根据第五段“The new thermoelectric yarn could power sensors in clothing to monitor vital signs
like heart rate and body temperature without needing battery changes or recharging. Beyond healthcare, it could enable lowpower functions in smart clothing, such as environmental sensing and location tracking. As power
conversion efficiency improves, more power-demanding features can be supported. (这种新型热电纱线可以为 服装中的传感器供电,以监测心率和体温等生命体征,而无需更换电池或充电。除了医疗保健,它还可以在智能服装中实现低功耗功能,如环境传感和位置跟踪。随着功率转换效率的提高,可以支持更多需要功
第二节(共 5 小题, 每小题 2. 5 分, 共 12. 5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
First of all, we need to understand that handling interpersonal relationships is not as simple as treating others to meals or giving gifts. In today’s era, everyone seems to carry an invisible list of treating and gifting, from dinner parties to wedding banquets, from Mid-Autumn mooncakes to Spring Festival red envelopes, which all seem to be tightly wrapped in the “human relationship culture”. 36
The Mehrabian Principle
Psychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. 37
Whether your eyes are wandering or firm when you speak, whether your gestures are fluttering or quiet, these subtle details that are easily ignored are the truth of interpersonal communication.
Non-verbal Communication
From the perspective of language psychology, a person’s speaking intonation, pitch, and speed will affect others’ understanding of his intentions. At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope.
38 Finally, it reached the peak in “Freedom forever”. The reason why this speech moved the audience was
not only relying on the words, but also on the passion and hope conveyed by the tone.
Emotional Capital
The “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. 39 Treating others to meals can accumulate short-term goodwill, but only long-term emotional investment can make interpersonal relationships as stable as bank deposits and play a role at critical moments.
Facial Expression Management
As the saying goes, “You don’t hit a person who smiles at you”. A sincere smile can instantly shorten the distance between people. 40 A face that often wears a smile will make people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depth communication with you.
However, in fact, the key to interpersonal communication does not lie in material things, but in the emotional transmission during communication.
When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic.
This means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication. D.Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships.
Whether it’s a workplace meetingor a social gathering, a smile is always the best icebreaker.
Many people believe that material gifts are the most direct way to maintain relationships.
It is difficult to build trust with others if you always show a cold or unfriendly expression.
象,“the key to interpersonal communication does not lie in material things”点明核心在于情感传递,与前文形成对比。故选 A 项。
由上文“Psychologist Albert Mehrabian put forward a very interesting formula, which reveals the importance of the three major elements in communication: the content of words accounts for only 7%, the tone of voice accounts for 38%, and a high 55% of the information actually comes from non-verbal body language. (心理学家 Albert Mehrabian 提出了一个非常有趣的公式,揭示了沟通中三大要素的重要性:语言的内容仅占 7%,语调占 38%,55%的信息实际上来自非言语肢体语言。)”可知,数据突出了非语言信号的重要性。C 项 This
means that non-verbal signals are far more influential than the words themselves in communication. (这意味着在
沟通中,非语言信号比语言本身更具影响力。)是对前文数据的总结,“This means”呼应前文的公式结论, “non-verbal signals are far more influential”直接体现数据所揭示的规律。故选 C 项。
由上文“At the beginning of Martin Luther King’s speech, his tone was calm and low, with analysis and contemplation, telling the facts of racial inequality and gradually introducing hope. (马丁·路德·金演讲伊始, 语调平静低沉,带着分析与沉思,讲述种族不平等的事实,并逐渐引入希望。)”可知,前文描述了演讲开始时的语调,空格处应延续对演讲过程中语调变化的描述。B 项 When he said “I have a dream”, his tone rose, full of passion and expectation, and his voice became more powerful and rhythmic. (当他说出“我有一个梦想”时,语调上扬,充满激情与期待,声音也变得更有力、更有节奏。)符合语境,“When he said “I have a dream””
具体描述演讲中的关键部分,“tone rose”与前文“tone was calm and low”形成对比,体现语调变化。故选 B 项。
由上文“The “emotional capital” in sociology can help us understand the role of the Mehrabian Principle in interpersonal relationships. (社会学中的“情感资本”有助于我们理解梅拉比安法则在人际关系中的作用。)”可 知,前文引出“情感资本”这一概念,空格处应解释其含义。D 项 Emotional capital is a relational asset accumulated through emotional interaction, which creates trust in long-term relationships. (情感资本是通过情感 互动积累的关系资产,它在长期关系中建立信任。)符合语境,直接对“emotional capital”下定义,“accumulated through emotional interaction”和“creates trust”解释了其本质与作用,承接前文对概念的引入。故选 D 项。 40.由上文“A sincere smile can instantly shorten the distance between people. (真诚的微笑能瞬间拉近人与人之间的距离。)”和下文“A face that often wears a smile will make people feel that you are friendly and approachable, and they are willing to have in-depth communication with you. (一张经常面带微笑的脸会让人觉得你很友好,平易近人,他们愿意和你进行深入的交流。)”可知,上下文均围绕“微笑”的作用展开,空格处应进一步说明微笑在不同场景中的作用。E 项 Whether it’s a workplace meeting or a social gathering, a smile is always the best icebreaker. (无论是职场会议还是社交聚会,微笑都是最好的破冰方式。)符合语境, “Whether...or...”列举不同场景,“best icebreaker”呼应前文“shorten the distance”和后文“friendly and
第三部分 语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节(共 15 小题;每小题 1 分, 共 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Thor, the kitten, a Michigan family’s pet, has lived up to his superhero name.
Heidi Stamper’s home in Farmington Hills had lost 41 , so she was running a portable generator in her garage. What she didn’t 42 was that her husband and two kids were also being poisoned by the odorless (无气味的), colorless gas.
“About 1:45 in the morning, the cat 43 screaming (尖叫) and it woke me up,” Stamper said.
Thor was ill, so Stamper 44 him outside. When the fresh air hit, Thor seemed to 45 , so she took him back inside and fell back asleep.
“Half an hour later, the cat was 46 again, waking me up.” Stamper recalled. “But this time I had sweat through all my clothes. I wasn’t able to move. I felt really 47 to my stomach.” The family was not 48 with a carbon monoxide detector (探测器), but 49 , they had Thor. With the screaming and disorder going on, the kids 50 and called 911.
“Thor played a 51 role in saving the family. All of them were suffering severe effects of carbon monoxide 52 ,” Farmington Hills Fire Chief Jon Unruh said.
“Just the thought that I wouldn’t be here to see my kids, that’s really 53 ,” an emotional Stamper said. “If it wasn’t for Thor, we wouldn’t be here. He 54 our lives.”
As soon as the family got out of the 55 , they put in carbon monoxide detectors.
41.A.contact B.power C.control D.property
42.A.realize B.explain C.indicate D.express
43.A.avoided B.delayed C.practiced D.started
44.A.took B.drove C.showed D.left
45.A.understand B.survive C.escape D.recover
46.A.sleeping B.wandering C.screaming D.coughing
47.A.hungry B.sick C.full D.cool
48.A.affected B.impressed C.satisfied D.equipped
49.A.fortunately B.obviously C.eventually D.actually
50.A.came up B.gave up C.woke up D.stayed up
51.A.slight B.simple C.crucial D.different 52.A.burning B.poisoning C.supply D.application 53.A.scary B.meaningful C.moving D.puzzling 54.A.risked B.transformed C.saved D.cherished 55.A.garage B.hospital C.store D.community
【答案】
41.B 42.A 43.D 44.A 45.D 46.C 47.B 48.D 49.A 50.C 51. C 52.B 53.A 54.C 55.B
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一只名叫 Thor 的小猫通过异常行为成功拯救了因一氧化碳中毒而陷入危险的一家四口,展现了动物与人类之间深厚的情感纽带。
41.考查名词词义辨析。句意:Heidi Stamper 位于 Farmington Hills 的家停电了,所以她在车库里运行一
台便携式发电机。A. contact 联系;B. power 电力;C. control 控制;D. property 财产。根据后文“she was running a portable generator in her garage”可知,运行便携式发电机是因为家里停电了,lose power 表示“停电”。故
选 B。 42.考查动词词义辨析。句意:她没有意识到的是,她的丈夫和两个孩子也被这种无色无味的气体毒害了。
A. realize 意识到;B. explain 解释;C. indicate 表明;D. express 表达。根据后文“About 1:45 in the morning, the cat 3 screaming (尖叫) and it woke me up”可知,她当时没有意识到丈夫和孩子也被一氧化碳毒害了。故选 A。
考查动词词义辨析。句意:“大约凌晨 1 点 45 分,猫开始尖叫,把我吵醒了,”Stamper 说。A. avoided避免;B. delayed 延迟;C. practiced 练习;D. started 开始。根据后文“screaming (尖叫) and it woke me up” 可知,猫开始尖叫,把她吵醒了。故选 D。
考查动词词义辨析。句意:Thor 病了,所以 Stamper 把它带到了外面。A. took 带走;B. drove 驾驶;
C. showed 展示;D. left 离开。根据后文“him outside”可知,她把猫带到了外面,take sb outside 是固定搭配,表示“把某人带到外面”。故选 A。
考查动词词义辨析。句意:当新鲜空气袭来时,Thor 似乎恢复了,所以她把它带回屋里,又睡着了。
A. understand 理解;B. survive 幸存;C. escape 逃跑;D. recover 恢复。根据上文“the fresh air”以及后文“so she took him back inside and fell back asleep”可知,猫到了外面,呼吸了新鲜空气后,似乎恢复了,所以她把它带回屋里。故选 D。
考查动词词义辨析。句意:“半小时后,猫又开始尖叫,把我吵醒了。”Stamper 回忆道。A. sleeping 睡觉;
B. wandering 徘徊;C. screaming 尖叫;D. coughing 咳嗽。根据上文“the cat 3 screaming”可知,猫又开
始尖叫。故选 C。 47.考查形容词词义辨析。句意:这次我浑身冷汗,无法动弹,胃部感到非常难受。A. hungry 饥饿的;
B. sick 不舒服的;C. full 满的;D. cool 凉爽的。根据上文“But this time I had sweat through all my clothes. I wasn’t able to move.”可知,她浑身是汗,无法动弹,说明感到不舒服。故选 B。 48.考查动词词义辨析。句意:这家人没有配备一氧化碳探测器,但幸运的是,他们有 Thor。A. affected影响;B. impressed 使印象深刻;C. satisfied 使满意;D. equipped 配备。根据后文“with a carbon monoxide detector(探测器), but 9 , they had Thor.”可知,这家人没有配备一氧化碳探测器。故选 D。
49.考查副词词义辨析。句意:这家人没有配备一氧化碳探测器,但幸运的是,他们有 Thor。A. fortunately幸运地;B. obviously 显然;C. eventually 终于;D. actually 实际上。根据后文“they had Thor”可知,虽然没有一氧化碳探测器,但幸运的是他们有猫 Thor。故选 A。 50.考查动词短语辨析。句意:随着尖叫和混乱的继续,孩子们醒来并拨打了 911。A. came up 走近;B. gave up 放弃;C. woke up 醒来;D. stayed up 熬夜。根据上文“screaming and disorder”可知孩子们被惊醒。故选 C。
51.考查形容词词义辨析。句意:“Thor 在拯救这家人方面发挥了至关重要的作用。他们都受到了一氧化碳中毒的严重影响,”法明顿希尔斯消防队长 Jon Unruh 说。A. slight 轻微的;B. simple 简单的;C. crucial 关键的;D. different 不同的。根据后文“All of them were suffering severe effects of carbon monoxide”可知,猫 在拯救这家人方面发挥了至关重要的作用。故选 C。
52.考查名词词义辨析。句意:“Thor 在拯救这家人方面发挥了至关重要的作用。他们都受到了一氧化碳中毒的严重影响,”法明顿希尔斯消防队长 Jon Unruh 说。A. burning 燃烧;B. poisoning 中毒;C. supply 供应;
D. application 申请。根据上文“her husband and two kids were also being poisoned by the odorless (无气味的), colorless gas”可知,这一家人都中了一氧化碳的毒,colorless gas 指一氧化碳中毒。故选 B。 53.考查形容词词义辨析。句意:“一想到再也见不到我的孩子,真的很可怕,”情绪激动的 Stamper 说。A. scary 可怕的;B. meaningful 有意义的;C. moving 感人的;D. puzzling 令人困惑的。根据上文“Just the thought that I wouldn’t be here to see my kids”可知,一想到再也见不到孩子,她觉得很可怕。故选 A。 54.考查动词词义辨析。句意:他救了我们的命。A. risked 冒险;B. transformed 转变;C. saved 拯救;D. cherished 珍惜。根据上文“If it wasn’t for Thor, we wouldn’t be here.”可知,猫救了他们的命,saved one's life 是固定搭配。故选 C。
55.考查名词词义辨析。句意:一家人出院后,立即安装了一氧化碳探测器。A. garage 车库;B. hospital医院;C. store 商店;D. community 社区。根据上文“called 911”可知,一家人被送往了医院,所以是出院后安装了一氧化碳探测器。故选 B。
第二节 (共 10 小题;每小题 1. 5 分, 满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Taihu Lake, China’s third-largest freshwater lake, has reached its best water quality in 30 years, 56
reflects China’s efforts in environmental protection alongside economic growth. Despite a population increase of nearly 7 million and a 3.6-fold economic expansion since 2007, the 57 (lake) water quality has improved from Grade V to Ⅲ.
Restoring large lakes that suffer from eutrophication (富营养化) is 58 global challenge, but the
experience of Taihu Lake has proved that it is possible. In the past two decades, around 55 million cubic meters of silt (淤泥) 59 (remove). In 2024, the intelligent dredging (清淤) ship Taihu Star began operation,
60 (process) up to 5,000 cubic meters daily.
Jiangsu has carried out a range of pollution control measures. It has shut down or restructured nearly 60,000 polluting factories. 190 wetland conservation areas have been established. In September 2024, an intelligent online platform was launched 61 (monitor) water quality.
Last summer, the blue-green algae growth area and the density dropped 62 (significant). The environmental measures have driven industrial transformation. In 2024, high-tech industries accounted 63
over half of the total output of industrial firms above the designated size in three cities of Jiangsu: Suzhou, Wuxi and Changzhou.
“The Taihu Lake experience shows that with proper policies and strong 64 (commit), lakes can be restored and economic development can go hand in hand with 65 (ecology) protection,” said an official of Jiangsu’s Department of Ecology and Environment.
考查冠词。句意:恢复遭受富营养化的大型湖泊是一项全球性挑战,但太湖的经验证明这是可能的。此处泛指“一项全球性挑战”,global 以辅音音素开头,应用不定冠词 a。故填 a。
考查动词时态和语态。句意:在过去的二十年里,大约有 5500 万立方米的淤泥被清除。主语 silt 和谓语动词 remove 之间是被动关系,根据时间状语 In the past two decades 可知,此处应用现在完成时的被动语态,主语表示单数意义,助动词用 has。故填 has been removed。
考查非谓语动词。句意:2024 年,智能清淤船“太湖之星”开始运行,每天可处理多达 5000 立方米的淤泥。本句已有谓语动词 began,所以 process 为非谓语形式,和逻辑主语 the intelligent dredging (清淤) ship Taihu Star 之间是主动关系,用现在分词形式作状语。故填 processing。 61.考查非谓语动词。句意:2024 年 9 月,一个监测水质的智能在线平台上线。本句已有谓语动词 was
launched,所以 monitor 用非谓语形式,此处表示目的,应用动词不定式形式作目的状语。故填 to monitor。 62.考查副词。句意:去年夏天,蓝藻生长面积和密度显著下降。此处修饰动词dropped,应用副词significantly作状语。故填 significantly。
63.考查介词。句意:2024 年,在江苏的苏州、无锡和常州三个城市,高科技产业占规模以上工业企业总产值的比重超过一半。短语 account for,含义为(“ 在数量、比例上)占”,是固定短语。故填 for。 64.考查名词。句意:江苏省生态环境厅的一位官员表示:“太湖的经验表明,只要有适当的政策和强有力的承诺,湖泊可以得到恢复,经济发展可以与生态保护齐头并进。”此处和 proper policies 并列,应用名词 commitment“承诺”作介词 with 的宾语,commitment 是抽象名词,不可数。故填 commitment。 65.考查形容词。句意:江苏省生态环境厅的一位官员表示:“太湖的经验表明,只要有适当的政策和强有力的承诺,湖泊可以得到恢复,经济发展可以与生态保护齐头并进。”此处修饰名词 protection,应用形容词 ecological“生态的”作定语。故填 ecological。
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)
假设你是学生会主席李华,为帮助外国留学生了解中国传统文化,你校将举行中国传统艺术周活动,请你写一个通知,告知你校外国留学生,内容包括:
活动的时间、地点;
活动内容。
注意:1.词数 80 左右;
2.尽量用本单元知识点;
3.标题和结尾已给出,不计入总词数。
Notice
The Students’ Union
【参考范文】 Notice
Dear foreign students,
To help you learn more about traditional Chinese culture, our school will hold a Traditional Chinese Art
Week.
It will take place from next Monday to Friday in the school hall. During the week, various activities are waiting for you. You can watch craftsmen show paper-cutting skills. There will also be a Peking Opera performance, where you can enjoy the unique melodies and colorful costumes. What’s more, a lecture on Chinese calligraphy will be given, appealing to those fond of writing.
Come and join us to experience the charm of Chinese art!
The Students’ Union
【导语】本篇书面表达属于应用文。为帮助外国留学生了解中国传统文化,你校将举行中国传统艺术周活动,要求考生作为学生会主席,写一个通知,告知你校外国留学生。
【详解】1.词汇积累举办:hold → host
各种各样的:various → a variety of此外:What’s more → In addition 吸引:appeal to → fascinate
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:To help you learn more about traditional Chinese culture, our school will hold a Traditional Chinese Art Week.
拓展句:Our school will hold a Traditional Chinese Art Week, whose aim is to help you learn more about traditional Chinese culture.
【点睛】【高分句型 1】There will also be a Peking Opera performance, where you can enjoy the unique melodies
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every child hopes for gifts for Christmas. But it seemed that my family didn’t have enough money to buy me the bike that I’d wanted for Christmas. After supper was over on Christmas eve, I sat at the table, feeling sorry for myself.
It was cold outside. Soon Dad came back. “Come on, Eric,” he said. “Put on warm clothes. It’s cold out tonight.” I was really upset then. Not only was I not getting the bike for Christmas, but now Dad was dragging me out in the cold. But anyway, I got up and followed him.
Outside, in front of the house, our old truck was ready. The cold was already biting at me. Dad went into the woodshed (柴房) and came out with an armload of wood. “Dad,” I asked, “what are you doing ” He said, “I passed by Ms. Black’s house today. She is a single mother of three kids. Her eldest son, 8-year-old Robert, was out digging around in the woodpile trying to find a few chips. He was just wearing an old thin shirt, trembling
with cold. They’re out of wood, Eric.” That was all he said and then he turned and went back into the room for a big ham. He handed them to me and told me to put them in the truck and wait. When he returned, he was carrying a bag of something in his hand. “What’s in the bag ” I asked. “Coats. They’re out of warm clothes. I got the children a little candy too. It just wouldn’t be Christmas without a little candy.”
We drove two miles to Ms. Black’s house. We stopped at the gate and unloaded the wood, then we took the other things to the door. Ms. Black opened the door and let us in. The room felt cold. Such a small fire could hardly give off any heat at all. So Dad asked me to add more wood to the fire.
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I soon made the fire burn brighter and everyone’s spirits rose high.
On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for.
【参考范文】
I soon made the fire burn brighter and everyone’s spirits rose high. The room felt warm now. The kids
started giggling when Dad handed them each a piece of candy and a coat. Ms. Black looked with a smile. “The children and I have been praying that angels would come to our help and here you come,” she said with tears running down her face. Dad took each of the kids in his big arms and gave them a hug before we left. Out on the truck I felt a warmth that came from deep within and I didn’t even notice the cold.
On the way back home, Dad turned to me and began to explain about the bike I had longed for. It turned
out that he and Mom had finally saved enough money to buy that bike for me. On his way to buy me the gift, Dad saw little Robert out of his house with an old thin shirt. “Son, I spent the money saved fo

展开更多......

收起↑

资源预览