(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Different things usually stand for different feelings. Red, for example, is the colour of fire, heat, blood and life. People say red is an exciting and active colour. They associate (使发生联系) red with a strong feeling like 1 . Red is used for signs of 2 , such as STOP signs and fire engines. Orange is the bright, warm colour of 3 in autumn. People say orange is a 4 colour. They associate orange with happiness. Yellow is the colour of 5 . People say it is a cheerful colour. They associate yellow with happiness, too. Green is the cool colour of grass in 6 . People say it is a refreshing colour. In general, people 7 there are two groups of colours: warm colours and cool colours. The warm colours are red, orange and 8 . Where there are warm colours and a lot of light, people usually want to be 9 . Those who like to be with 10 like red. The cool colours are 11 and blue. Where there are these colours, people are usually worried. Some scientists say that time seems to 12 more slowly in a room with warm colours. They suggest that a warm colour is a good 13 for a living room or a 14 . People who are having a rest or are eating do not want time to pass quickly. 15 colours are better for some offices if the people working there want time to pass quickly.
1.A.sadness B.anger C.depression D.smile
2.A.roads B.ways C.danger D.places
3.A.land B.leaves C.grass D.mountains
4.A.lively B.dark C.noisy D.frightening
5.A.moonlight B.light C.sunlight D.stars
6.A.summer B.spring C.autumn D.winter
7.A.speak B.like C.think D.tell
8.A.green B.yellow C.white D.gray
9.A.calm B.sleepy C.active D.helpful
10.A.the other B.another C.other one D.others
11.A.black B.orange C.golden D.yellow
12.A.go round B.go by C.go off D.go along
13.A.answer B.choice C.fact D.matter
14.A.factory B.classroom C.restaurant D.hospital
15.A.Different B.Cool C.Warm D.All
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
There are many colours in nature. But do you think that a colour has weight I think you’ll say “no”. But I’m afraid you are wrong. If you don’t believe it, you may do a small experiment.
First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the boxes. Third, wrap one box with a red piece of paper, the other one with a white piece of paper. OK. Now hold the boxes with your hand one by one. It is certain that you will think the red one is a little heavier.
Why do you think so A scientist found that different colours have different weights in man’s mind. That is to say, every colour has its own weight in our mind.
The scientist told us that colours also have smell. Can you smell the colour Of course not. Then why did the scientist say so That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain through sense organs.
According to this discovery, scientists say that people accept the colours they like, and refuse the colours they hate. So your body and mind will be healthy by using the colours you like. Or you’ll be nervous or even get ill. For example, you like blue and hate red. If you stay in a room with red windows, wallpaper and furniture for two hours, you’ll feel you have been there for four hours. But if the room is blue, you’ll feel you have been there for only an hour. And, if a person walks out of a blue room and into a red room, his temperature will rise. That means our body temperature will change with different colours.
根据材料内容选择最佳答案。
16.From the experiment, we conclude that ________.
A.the two boxes have the same weight
B.colours can change the weight of an object
C.the red paper is heavier than the white paper
D.colours have different weights in people’s mind
17.What does the underlined word “wrap” mean in Chinese
A.包裹 B.安装 C.隐藏 D.围绕
18.From the fourth paragraph, we can infer ________.
A.the smell of colours is changeable
B.people can sense the light from colours
C.people can smell the colours through the nose
D.all the colours have the same smell for the blind
19.Which of the following is true
A.White colour is heavier than red colour.
B.People may get ill if they refuse the colours they don’t like.
C.People can stay longer in red rooms than in blue rooms.
D.People’s body temperature will change with different colours.
20.We can infer from the last paragraph that ________.
A.red colour is bad for our health
B.people may get nervous in a red room
C.blue colour can raise our body temperature
D.colours can influence our mood and health
B
Most of us have tooth problems from time to time, but only few of us go to the dentist. Lots of us find it a little bit horrible, but we have to understand that a dentist is someone who wants to help us by making sure that we have healthy teeth and gums (牙床).
A dentist’s job is to give us advice about how to take good care of our teeth and gums.They also tell us about making healthy choices about our eating habits. This is because the choices we make about our food every day can make a big difference to our teeth. Having healthy teeth is an important part of having a healthy body, so dentists encourage us to have cleaning and check-ups for our teeth from time to time. Dentists also do things like filling teeth, removing teeth, polishing teeth and so on. Sometimes they have to take X rays to look at our teeth and gums to find out what the problem is.
There are different kinds of dentists. For example, an orthodontist (正形医师) fits braves (牙箍) that help people to straighten teeth, and a paediatric (儿科的) dentist looks after children’s teeth.
Would you like to be a dentist when you grow up Here are some skills needed.
● ▲ Dentists can not be impatient during their work. They have to take their time.
●Be good with technology. Dentists must learn how to use new tools.
●Be able to explain well. Dentists need to be able to explain to the patient what the problem is and how they are going to deal with the problem.
21.The underlined word “horrible” probably means “________” in the text
A.lovely B.scary C.expected D.boring
22.What’s the second paragraph mainly about
A.What a dentist’s job is. B.How important our eating habits are.
C.When dentists take X-rays for our teeth. D.Why we should check up our teeth often.
23.How does the writer show that there are different kinds of dentists
A.By telling stories. B.By giving examples.
C.By raising questions. D.By explaining reasons.
24.Which of the following can we put “ ▲ ” in the text
A.Be patient. B.Be humorous. C.Be friendly. D.Be hard-working.
25.The text is written to ________.
A.introduce us a job B.advise us to study hard
C.ask us to take good care of our teeth D.show us the importance of good teeth
C
Do you want to create an eye-pleasing design through the colours Let’s learn about the colour wheel first.
There are three primary colours in the wheel: red, blue and yellow. These colours cannot be created from the other colours on the wheel, but all the other colours can be created from the mixed of these three.
The secondary colours are formed by mixing two primary colours. For example, red and yellow make orange, blue and yellow make green, and blue and red make violet. Now we are beginning to make “designer” colours!
The tertiary colours (第三色) are formed by mixing primary colours with the secondary colour next to them. The tertiary colours include: red-violet and blue-violet, red-orange and yellow-orange, or yellow-green and blue-green. These colours are versatile (万能的) and just a few of your decorating friends. Do you have a favourite
Analogous colours (类似色) are next to each other on the colour wheel. These colours will have a common base colour. For example: blue, blue-violet, and violet. Another example is yellow-green, green, and blue-green.
Complementary colours (互补色) are opposite colours on the wheel. These colours balance each other and create a harmonious look and feel. An example is yellow and violet. Look at their location on the wheel.
Colour temperature is the feeling of the warmth or coolness of the colour. The blue-based colours are cool colours while the red and orange families are warm colour. Knowing the secrets of the colours can help you make a different design
根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
26.They are the primary colours EXCEPT ________.
A.red B.yellow C.green D.blue
27.Which of the following is NOT TRUE about the colour wheel
A.Blue and violet make blue-violet.
B.Yellow and blue can make green.
C.Orange, green and violet are secondary colours.
D.Orange, red-orange and yellow are analogous colours.
28.________ is NOT a pair of complementary colours.
A.Yellow violet B.Blue-green yellow-green
C.Red green D.Blue-violet yellow-orange
29.Which colour will make people feel warm in winter
A.Red-violet B.Blue-green. C.Blue-violet. D.Yellow-green.
30.Where can we find this passage
A.In a travel magazine. B.In an advertisement.
C.In a science book. D.In a story book.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Different colors have different effects on us
We are surrounded (环绕) by colors and we use them every day. We use colors which make us feel safe and comfortable to decorate our homes. We dress ourselves and show ourselves to the world in our favorite colors. Colors’ influence over all of us is powerful. 31
Red is the first color a baby sees.
32 As they grow up, the number of colors they can tell continues to increase until they can tell all the colors by the age about five months.
33
Studies of accidents and colors have found that white is the color of cars least likely to cause an accident resulting in death. 34 Black. It is found that deadly accidents are 12 percent more likely to happen among cars of that color.
Yellow and red together make you hungry.
Scientists suggest that if you are on a diet, remember not to use these two colors in your kitchen! 35 Fast food companies found this out years ago and started using these two colors in their logos (标识;标志), advertisements and restaurant designs.
A.Studies have found that babies can tell (辨别) the color red from other colors.
B.Green is the color of nature and represents (代表) new life and growth.
C.The following are some of fun facts about colors that may surprise you.
D.Blue can make people feel peaceful and calm.
E.White is the color of safety.
F.It’s found that people eat 24 percent more food when seeing red with yellow.
G.What is the least safe color of cars
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The woman got (patient) as she waited in line for a long time.
37.But remember that fully half of all accidents come from driver’s (careless), so always stay focused on the road.
38.My brother said he (prefer) reading a book to playing computer games.
39.It is (certain) wrong to think that all cars are the same; they are not.
40.It’s not easy to make a right (decide) when standing in front of the crossroads of life.
41.In China, people like to celebrate their birthdays according to the lunar (日历).
42.When will the high-speed railway (连接) Shanghai to TaiXing be built
43.China is an (古代的,古老的) country with a long history.
44.Tim likes watching Beijing opera and he says it can make him feel (放松的).
45.Don’t worry. This doctor has (从事) medicine for 10 years. He will cure your baby.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.历史证明:一个民族要么领先,要么落后。
History shows that a nation either takes the lead or .
47.作为学生,我们应该努力把所学和所见联系起来。
As students, we should try to what we learn what we see.
48.我们想知道我们能否为我们的社区做点贡献,让它变得更美好。
We we can do something for our neighborhood to make it a better place.
49.当你每天都精力充沛,感觉棒极了,这是一种多么美妙的感觉啊!
it is when you have energy and feel great every day!
50.她去年更喜欢像《孤勇者》这样能让她活力满满的歌曲。
She songs like Lonely Warrior which could make her full of energy last year.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
appear, other, however, easy, purple, why, instead, influence, find, dark
Have you ever wondered 51 fruit looks colourful Scientists explained that fruit colours actually come from their different pigments (色素). These pigments 52 in different amounts (数量), depending on the fruit’s environment. This causes the fruit to turn a certain colour.
To understand how the environment 53 fruit colours, Chinese scientists studied different fruit colours. They 54 that red fruits are likely to grow in cooler places. And they are growing in many places around the world 55 of just in one place. Blue and 56 fruits mostly grow in warmer places. They grow a lot in just one specific (特定的) area. The closer the fruit is to the equator (赤道), the 57 its colour will be.
Animals also make a difference to the development of fruit colours. They eat fruit and drop the seeds (种子) in 58 places later. This helps fruit spread and grow in different places. To attract (吸引) animals, some fruits develop colours that are easy to see. 59 , animals see colours in a different way. Fruits need to develop colours that suit animals’ visual (视觉的) abilities. For example, birds can see red more 60 than humans can. So there may be more red fruits in areas where birds live.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,并根据各题所给首字母的提示,写出一个合适的英语单词完整的、正确的形式,使短文通顺。
There are many colors in nature. But do you know if a color has w 61 I think you’ll say “no”. But I am afraid you are wrong. If you don’t believe, you may do a small experiment.
First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the boxes. T 62 , wrap (包裹) one box with a red piece of paper, the other with a white piece of paper. OK. Now hold the boxes with your hand one by one. It is s 63 that you will think the red one is a little h 64 .
Why do you think so A scientist found that different colors have differents weight in a man’s mind. So he did many tests and at last he g 65 the result. That is to say, every color has i 66 own weight in our mind.
The scientist told us that colors also have smell. Can you smell the color Of course not. Then why did the scientists say so That is because every color r 67 a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain (大脑) t 68 sense organs (感觉器官).
According to this discovery, scientists say that people accept the colors they like, and refuse the colors they h 69 . So your body and mind will be healthy by u 70 the colors you like. Or you will be nervous or even get ill.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。
Today, if we talk about a color, we only need to use a simple name. For example, “blue” in Chinese is lan. But in ancient China, there were many beautiful names for blue, such as yuebai, qielan and shiqing.
Similar to the color wheel developed by Isaac Newton, ancient Chinese people created colors using the idea of pure (纯) colors and mixed colors. There were five pure colors, including qing (blue), chi (red), yellow, white and black. These basic colors can be put together to produce mixed colors. For example, mixing yellow and blue could make green. Lots of colors came into being thanks to this.
As for naming, ancient Chinese people paid much attention to the imagination that colors bring. For example, dongfang jibai is a light blue color. The blue color describes what the sky looks like early in the morning. Similarly, the pink color taoyao is used to describe blossoming (开花的) peach trees. The purple color mushanzi describes a sunset covering the mountain.
Meanwhile, a color was not just a color, but a symbol of social status (地位) in ancient China. For example, yellow was long seen as the symbol of power. Only the leader of the country and his family could use it. During the Tang Dynasty, officials needed to wear clothes with certain colors. Only officials of the top three grades were allowed to wear purple clothes, while those of the fourth and fifth wore red clothes, the sixth and seventh officials wore green clothes. Blue was for those in the two lowest grades.
The colors that the ancients left us can be seen in society today. Nowadays, some TV programs present traditional Chinese colors in clothes and buildings, which excite (引起) people’s interest in ancient colors.
71.What other names did blue have in ancient China besides lan
72.How did people create the color green by using the pure colors
73.What does the color mushanzi describe
74.Who could wear the color purple in ancient China
75.Why do some TV programs present traditional Chinese colors in clothes and buildings
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.现在喜欢中国文化的外国友人越来越多, 并且他们希望能和中国学生成为朋友。假定你是李华,你的网友Robert想更多地了解你。请认真阅读他写给你的邮件,根据邮件内容用英语写一封邮件回复。
To: Lihua@
From: Robert2008@
Subject: Making friends
Dear Li Hua, How are you I’m really interested in Chinese culture and wants to make friends with you. ● Could you share something about Chinese animal signs ● Would you please tell me something about your personality ● Would you like to let me know something about your favourite colour I’m looking forward to hearing from you soon! Best withes! Robert
要点:
1.文中不得提及真实的人名及校名等相关信息。
2.回复须回答所有问题并适当发挥,使短文连贯、通顺。
3.词数100左右,文章开头与结尾已写好,不计入总词数。
Dear Robert,
I’m very glad that you’d like to make friends with me.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I also want to know more about you. I’m looking forward to your reply.
All the best!
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.A 5.C 6.B 7.C 8.B 9.C 10.D 11.A 12.B 13.B 14.C 15.B
【导语】本文主要介绍了不同颜色所代表的情感和象征意义,以及暖色调和冷色调在生活中的应用。
1.句意:人们将红色与强烈的情感如愤怒联系在一起。
sadness悲伤;anger愤怒;depression抑郁;smile微笑。根据“a strong feeling”可知,愤怒是强烈的情感。故选B。
2.句意:红色用于危险的标志,如停止标志和消防车。
roads道路;ways方式;danger危险;places地点。STOP标志和消防车都与危险警示相关。故选C。
3.句意:橙色是秋天树叶的明亮、温暖的颜色。
land土地;leaves树叶;grass草地;mountains山。根据“in autumn”可知,秋天树叶变橙是典型特征。故选B。
4.句意:人们说橙色是一种活泼的颜色。
lively生机勃勃的;dark黑暗的;noisy吵闹的;frightening可怕的。根据“They associate orange with happiness.”可知,橙色与快乐相关,是有活力的颜色。故选A。
5.句意:黄色是阳光的颜色。
moonlight月光;light光线;sunlight阳光;stars星星。黄色常象征阳光的明亮。故选C。
6.句意:绿色是春天草地的凉爽颜色。
summer夏天;spring春天;autumn秋天;winter冬天。根据“cool colour of grass”和“People say it is a refreshing colour”可知,春天青草生长旺盛,绿色代表生机。故选B。
7.句意:通常,人们认为颜色分为暖色和冷色两类。
speak说;like喜欢;think认为;tell告诉。此处表达观点,“think”最合适。故选C。
8.句意:暖色调包括红色、橙色和黄色。
green绿色;yellow黄色;white白色;gray灰色。根据“Yellow is the colour of…. People say it is a cheerful colour.”可知,前文提到黄色是快乐的颜色,属于暖色。故选B。
9.句意:在有暖色和充足光线的地方,人们通常想要活跃。
calm平静的;sleepy困倦的;active活跃的;helpful有帮助的。根据“Where there are these colours, people are usually worried”可知,暖色调给人的感觉与冷色调相反,冷色调让人焦虑,暖色调让人活跃。故选C。
10.句意:喜欢与他人相处的人偏爱红色。
the other另一个;another另一个;other one另一个;others其他人。“others”泛指其他人。故选D。
11.句意:冷色调包括黑色和蓝色。
black黑色;orange橘色;golden金色;yellow黄色。根据“The warm colours are red, orange and…”和“Where there are these colours, people are usually worried.”可知,只有黑色会让人焦虑,故黑色是冷色调。故选A。
12.句意:一些科学家说,在暖色房间中,时间似乎过得更慢。
go round绕行;go by流逝;go off爆炸;go along进展。根据“time seems to…more slowly in a room with warm colours”可知,此处表示时间过得慢,“go by”指时间流逝。故选B。
13.句意:他们建议暖色是客厅或餐厅的好选择。
answer答案;choice选择;fact事实;matter事情。根据句意可知,此处指暖色是“好选择”。故选B。
14.句意:他们建议暖色是客厅或餐厅的好选择。
factory工厂;classroom教室;restaurant餐厅;hospital医院。根据“People who are having a rest or are eating do not want time to pass quickly.”可知,暖色调可以用于吃饭的地方,即餐厅。故选C。
15.句意:冷色更适合一些办公室,如果在那里工作的人希望时间过得快。
Different不同的;Cool冷的;Warm暖的;All所有。根据“if the people working there want time to pass quickly”可知,在办公室,人们想要时间过得快就用与暖色调相反的冷色调。故选B。
16.D 17.A 18.B 19.D 20.D
【导语】本文是一篇说明文,通过实验介绍了颜色在人们心中有不同重量,还提到颜色有“气味”,以及人们对颜色的喜好会影响身心健康,如不同颜色会改变人们对时间的感知和身体温度等,说明颜色对人的情绪和健康有重要影响。
16.细节理解题。根据“A scientist found that different colours have different weights in man’s mind.”可知,从实验中我们知道颜色在人们心中有不同的重量,故选D。
17.词句猜测题。根据“wrap one box with a red piece of paper”可知,这里是用一张红色的纸把一个盒子包裹起来,“wrap”意思是“包裹”,故选A。
18.推理判断题。根据“That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain through sense organs.”可知,人们可以通过感官感知到颜色所代表的光,故选B。
19.细节理解题。根据“That means our body temperature will change with different colours.”可知,人们的体温会随着不同的颜色而变化,选项D正确。故选D。
20.推理判断题。根据最后一段可知,颜色会影响人们对时间的感受以及体温,进而影响人们的情绪和健康,故选D。
21.B 22.A 23.B 24.A 25.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了牙医的工作是什么,以及成为一名牙医所需要的技能。
21.词句猜测题。结合“Lots of us find it a little bit horrible, but we have to understand that a dentist is someone who wants to help us by making sure that we have healthy teeth and gums (牙床).”可知,很多人觉得看牙医很可怕,但是我们必须明白牙医是想帮助我们的人。所以划线单词“horrible”的意思是“可怕的”,与“scary”意思相近。故选B。
22.主旨大意题。根据第二段“A dentist’s job is to give us advice about how to take good care of our teeth and gums.”可知,第二段主要介绍了牙医的工作是什么。故选A。
23.推理判断题。根据“There are different kinds of dentists. For example, an orthodontist (正形医师) fits braves (牙箍) that help people to straighten teeth, and a paediatric (儿科的) dentist looks after children’s teeth.”可知,作者是通过举例来介绍不同的牙医的。故选B。
24.推理判断题。根据空格后的“Dentists can not be impatient during their work.”可知,牙医必须要有耐心。故选A。
25.主旨大意题。根据第一段“Lots of us find it a little bit horrible, but we have to understand that a dentist is someone who wants to help us by making sure that we have healthy teeth and gums (牙床).”和下文可知,本文主要是为了介绍牙医的工作。故选A。
26.C 27.D 28.B 29.A 30.C
【导语】本文主要介绍了关于色彩的基础知识。
26.细节理解题。根据“There are three primary colours in the wheel: red, blue and yellow.”可知,在色轮中,有三原色:红色、蓝色和黄色。没有绿色。故选C。
27.细节理解题。根据“Analogous colours (类似色) are next to each other on the colour wheel. These colours will have a common base colour.”可知,类似色在色轮上是相邻的。这些颜色有一个共同的基础颜色。因此选项D中的“Orange, red-orange and yellow”不是类似色。故选D。
28.推理判断题。根据“Complementary colours (互补色) are opposite colours on the wheel.”可知,互补色是色轮上相反的颜色。选项B中的blue-green和yellow-green有共同的基础颜色,因此不是互补色。故选B。
29.推理判断题。根据“The blue-based colours are cool colours while the red and orange families are warm colour.”可知,蓝色是冷色,而红色和橙色是暖色。因此A选项red-violet“紫红色”属于暖色系,让人在冬天感到暖和。故选A。
30.推理判断题。纵观全文,本文主要介绍了关于色彩的基础知识。因此这篇文章可以在一本科学书上找到。故选C。
31.C 32.A 33.E 34.G 35.F
【导语】本文主要讲颜色对我们的影响很大,介绍了一些关于颜色的事实。
31.根据下文“Red is the first color a baby sees.”和“Yellow and red together make you hungry.”可知,此处是一个过渡句,用于引出下文要介绍关于颜色的一些事实这个话题。选项C“以下是一些有关颜色的有趣事实,可能会让您感到惊讶。”符合语境。故选C。
32.根据上文“Red is the first color a baby sees.”和下文“As they grow up, the number of colors they can tell continues to increase until they can tell all the colors by the age about five months.”可知,此处应是介绍婴儿对红色的认识。选项A“研究发现,婴儿能够区分红色和其他颜色。”符合语境。故选A。
33.根据下文“Studies of accidents and colors have found that white is the color of cars least likely to cause an accident resulting in death.”可知,该小标题应与白色有关。选项E“白色是安全的颜色。”符合语境。故选E。
34.根据上文“Studies of accidents and colors have found that white is the color of cars least likely to cause an accident resulting in death.”和下文“Black. It is found that deadly accidents are 12 percent more likely to happen among cars of that color.”可知,白色是安全的颜色,相反,黑色应是最不安全的颜色。选项G“汽车最不安全的颜色是什么?”符合语境。故选G。
35.根据上文“Yellow and red together make you hungry.”可知,黄色和红色放在一起会让人感到饥饿,此处应是跟饮食有关。选项F“研究发现,当人们看到红色和黄色时,会多吃 24% 的食物。”符合语境。故选F。
36.impatient
【解析】句意:那个女人变得不耐烦了,因为她排了很长时间队。根据“as she waited in line for a long time”可知,此处表示因长时间排队而变得不耐烦,应用patient“耐心的”的反义词impatient“不耐烦的”,位于系动词“got”后作表语。故填impatient。
37.carelessness
【解析】句意:但要记住,一半的事故来自司机的粗心大意,所以要始终专注于道路。空前有“driver’s”,表示“司机的”,需用名词作宾语,careless粗心的,形容词,其名词形式为“carelessness粗心大意”。故填carelessness。
38.preferred
【解析】句意:我哥哥说他宁愿读书也不愿玩电脑游戏。prefer“更喜欢”,主句“My brother said”中的“said”是过去式,宾语从句描述的是主句动作的内容,因此从句动词需与主句时态保持一致,“prefer”的过去式是“preferred”,故填preferred。
39.certainly
【解析】句意:认为所有汽车都一样肯定是错误的;它们并不相同。certain“必然的,确定的”。根据“wrong”可知,空格处应用副词certainly修饰形容词wrong。故填certainly。
40.decision
【解析】句意:站在人生的十字路口时,做出正确的决定并不容易。根据“make a right ...”可知,此处用可数名词单数,“decide”的名词形式“decision”,意为“决定,由“a”可知,此处填单数形式。故填decision。
41.calendar
【解析】句意:在中国,人们喜欢按照农历来庆祝他们的生日。根据汉语提示可知,calendar为“日历”,lunar calendar为“农历”或“阴历”。故填calendar。
42.connecting
【解析】句意:连接上海和泰兴的高铁什么时候建成?根据“the high-speed railway”和“Shanghai to TaiXing”可知,横线处需填一个动词的适当形式,表示高铁连接上海和泰兴。connect“连接”,动词,此处需用其现在分词形式作定语,修饰名词railway,表示“连接上海和泰兴的高铁”。故填connecting。
43.ancient
【解析】句意:中国是一个有着悠久历史的古老国家。根据汉语提示“古代的,古老的”可知,对应的英文单词是ancient。该词在句中作定语修饰名词country,符合句意。故填ancient。
44.relaxed
【解析】句意:Tim喜欢看京剧,他说这能让他感到放松。根据“feel”可知,此处应填形容词作表语,描述人的感受。relaxed,通常用来描述人的感受,表示“感到放松的”。本句中是描述Tim的感受,故填relaxed。
45.practiced/practised
【解析】句意:别担心。这位医生已经从事医学工作10年了。他会治好你的宝宝。根据中文提示可知,practice/practise“执业,从事”,动词,符合句意,由“for 10 years”可知,句子应使用现在完成时,结构为“have/has+过去分词”,practice/practise的过去分词为practiced/practised。故填practiced/practised。
46.falls behind
【解析】表达“落后”用动词短语fall behind。根据“either takes the lead or…”可知,fall用第三人称单数形式falls,falls和takes并列,因为either和or是表示选择关系的并列连词。故填falls;behind。
47.connect with
【解析】对照汉语意思,可知英语句子缺少“把......和......联系起来”的表达。“把......和......联系起来”翻译为connect... with...; “try to do sth.”中 “to” 后接动词原形,所以第一空填 “connect” ,第二空填 “with” 。所以填talk show。
48.wonder if/whether
【解析】根据句意可知,此处第一空表示“想知道”,用动词“wonder”,句子是一般现在时,主语是“We”,动词用原形;第二空表示“是否”,用“if/whether”引导宾语从句。故填wonder;if/whether。
49.What a wonderful feeling
【解析】本句是感叹句,中心词是名词单数feeling“感觉”,感叹句型用“What a/an+形容词+名词单数+主谓!”,wonderful“美妙的”,以辅音音素开头,不定冠词用a。故填What;a;wonderful;feeling。
50.preferred
【解析】更喜欢:prefer;根据“last year”可知句子用一般过去时,动词用过去式。故填preferred。
51.why 52.appear 53.influences 54.found 55.instead 56.purple 57.darker 58.other 59.However 60.easily
【导语】本文介绍了科学家研究发现,水果颜色源于不同色素,其受生长环境和动物视觉能力影响,以适应环境与吸引动物传播种子。
51.句意:你有没有想过为什么水果看起来五颜六色?根据“Have you ever wondered...fruit looks colourful Scientists explained that fruit colours actually come from their different pigments”可知,后文 “科学家解释水果颜色的来源”是对前文“想知道的内容”的回答,即“想知道原因”,why“为什么”符合语境,故填why。
52.句意:这些色素的存在量不同,这取决于水果的生长环境。根据“These pigments...in different amounts, depending on the fruit’s environment. This causes the fruit to turn a certain colour”可知,“appear”有“出现”之意,在这里表示色素以不同数量“呈现”,符合语境,且主语“These pigments”为复数,时态为一般现在时,此处用动词原形,故填appear。
53.句意:为了了解环境如何影响水果的颜色,中国科学家研究了不同水果的颜色。根据“To understand how the environment...fruit colours, Chinese scientists studied different fruit colours.”可知,科学家们为了了解环境如何影响颜色,“influence”意为“影响”,符合语境;主语“the environment”为不可数名词,时态为一般现在时,动词用第三人称单数,故填influences。
54.句意:他们发现红色水果很可能生长在较凉爽的地方。根据“They...that red fruits are likely to grow in cooler places.”可知,前文“科学家进行研究”,后文“红色水果生长在凉爽地区”是研究得出的结论,“find”意为“发现”,符合语境,根据前文“studied”可知,该句时态为一般过去时,“find”的过去式是“found”。故填found。
55.句意:而且它们生长在世界上的许多地方,而不仅仅是一个地方。根据“And they are growing in many places around the world...of just in one place.”可知,“instead of”是固定短语,意为“而不是”,符合语境。故填instead。
56.句意:蓝色和紫色的水果大多生长在较温暖的地方。根据“Blue and...fruits mostly grow in warmer places.”可知,这里列举水果颜色,“purple”意为“紫色的”,符合语境。故填purple。
57.句意:水果离赤道越近,它的颜色就越深。根据“The closer the fruit is to the equator (赤道), the...its colour will be.”可知,“the+比较级,the+比较级”表示“越……,就越……”,结合常识“赤道附近温度高,水果颜色可能更深”,dark“深的”符合语境,比较级是“darker”。故填darker。
58.句意:它们吃水果,然后把种子撒在其他地方。根据“They eat fruit and drop the seeds (种子) in...places later.”可知,后文“帮助水果传播到不同地方”的前提是“种子掉在其他地方”,other“其他的” 符合语境,“other places”表示“其他地方”。故填other。
59.句意:然而,动物看待颜色的方式不同。根据“..., animals see colours in a different way.”可知,前文说水果为吸引动物呈现易见的颜色,后文说动物看颜色方式不同,前后为转折关系,however“然而”符合语境,句首单词首字母大写。故填However。
60.句意:例如,鸟类比人类更容易看到红色。根据“For example, birds can see red more...than humans can.”可知,空格处需填副词修饰动词“see”,结合语境“鸟类对红色更敏感,更容易看到红色”,easy“容易的”符合语境,其副词形式为easily,故填easily。
61.(w)eight 62.(T)hird 63.(s)ure 64.(h)eavier 65.(g)ot 66.(i)ts 67.(r)epresents 68.(t)hrough 69.(h)ate 70.(u)sing
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了颜色在人们心理上的重量和气味,以及颜色对人们身心健康的影响。
61.句意:但是你知道颜色是否有重量吗?根据后文“different colors have different weight”可知,此处询问颜色是否有重量。故填(w)eight。
62.句意:第三,把一个盒子用一张红色的纸包起来,另一个盒子用一张白色的纸包起来。根据“First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the box.”并结合首字母提示可知,此处指第三步,Third符合。故填(T)hird。
63.句意:可以肯定的是,你会认为红色的有点重。It is sure that…“可以肯定的是……”。故填(s)ure。
64.句意:可以肯定的是,你会认为红色的有点重。根据“Why do you think so A scientist found that different colors have different weight in a man’s mind.”并结合首字母提示可知,此处与颜色的重量有关,根据“a little”可知,此处用比较级heavier。故填(h)eavier。
65.句意:所以他做了很多测试,最后他得到了结果。根据“That is to say, every color has…own weight in our mind.”可知,此处指测试的结果,get the result“得到结果”,句子时态为一般过去时,用got。故填(g)ot。
66.句意:也就是说,每种颜色在我们的脑海中都有自己的分量。one’s own“自己的”,此处指每种颜色,用its。故填(i)ts。
67.句意:这是因为每种颜色都代表一种具有特定波长的光。根据“That is because every color…a kind of light with a certain wavelength”以及常识可知,每种颜色都代表一种具有特定波长的光,represent“代表”,此处陈述客观事实,句子时态用一般现在时,主语为“every color”,此处用三单形式。故填(r)epresents。
68.句意:它通过感觉器官到达我们的大脑。根据“It reaches our brain (大脑)…sense organs”的语境并结合首字母提示可知,此处指凭借或通过某种手段/方式,through符合。故填(t)hrough。
69.句意:根据这一发现,科学家们说,人们接受他们喜欢的颜色,拒绝他们讨厌的颜色。根据“refuse the colors they…”并结合首字母提示可知,此处指拒绝他们讨厌的颜色,hate“厌恶”,句子时态为一般现在时,主语为“they”,此处用动词原形。故填(h)ate。
70.句意:因此,使用你喜欢的颜色,你的身心都会健康。根据“So your body and mind will be healthy by…the colors you like.”并结合首字母提示可知,此处指使用你喜欢的颜色,use“使用”,此处用动名词形式,作介词by的宾语。故填(u)sing。
71.Yuebai, qielan and shiqing. 72.By mixing yellow and blue./Mixing yellow and blue could make green. 73.The sunset covering the mountain. 74.Only officials of the top three grades. 75.To excite people’s interest in ancient colors.
【导语】本文主要介绍了中国传统文化中对颜色的认知,重点介绍了对颜色的命名、颜色在社会地位方面的象征意义及如今人们对颜色文化的传承。
71.根据“But in ancient China, there were many beautiful names for blue, such as yuebai, qielan and shiqing.”可知中国古代蓝色的其他名字有月白、伽蓝和石青。故填Yuebai, qielan and shiqing.
72.根据“For example, mixing yellow and blue could make green.”可知把黄色和蓝色混起来能得到绿色。故填By mixing yellow and blue./Mixing yellow and blue could make green.
73.根据“The purple color mushanzi describes a sunset covering the mountain.”可知暮山紫描述夕阳笼罩着整座山。故填The sunset covering the mountain.
74.根据“Only officials of the top three grades were allowed to wear purple clothes”可知只有三品以上的官员被允许穿紫色衣服。故填Only officials of the top three grades.
75.根据“Nowadays, some TV programs present traditional Chinese colors in clothes and buildings, which excite people’s interest in ancient colors.”可知一些电视节目在服装和建筑上呈现中国传统色彩是为了激发人们对古代色彩的兴趣。故填To excite people’s interest in ancient colors.
76.例文:
Dear Robert,
I’m very glad that you’d like to make friends with me. The Chinese zodiac features 12 animal signs in this order: Rat, Ox, Tiger, Rabbit, Dragon, Snake, Horse, Sheep, Monkey, Rooster, Dog and Pig. It has a history of more than 2,000 years. There is an animal for each year.
My animal sign is the Dragon. I am very outgoing and I like making friends with people around me. I have extremely high expectations of myself and I am very careful. I’m considered to be energetic and ambitious, which might be related to my animal sign.
My favourite colour is green. When spring comes, everything comes to life and everything is green. So I think green is a symbol of life and energy.
I also want to know more about you. I’m looking forward to your reply.
All the best!
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:时态为一般现在时;
③提示:根据邮件中的信息进行写作,适当增加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍一些关于中国生肖的信息;
第二步,介绍自己的性格;
第三步,介绍自己最喜欢的颜色和原因;
[亮点词汇]
①be considered to be被认为是
②be related to和……有关
③a symbol of……的象征
[高分句型]
①I’m considered to be energetic and ambitious, which might be related to my animal sign. (which引导的定语从句)
②So I think green is a symbol of life and energy. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览