(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Nowadays, more and more teenagers have 1 pressure. They find their schoolbags are getting heavier and hours they spend on their homework are becoming 2 . They think they should be allowed to practice their hobbies. But their parents think the 3 can get in the way of their schoolwork. Should parents allow their children to make their own 4
Liu Ying, a fifteen-year-old girl, is a singing star at school. She always wants to be a professional 5 when she grows up. 6 , her parents don’t want her to practice singing because they think their daughter should study hard to get good 7 and go to a good university. “She needs to spend more time 8 her homework because it’s 9 to become a professional singing star.” says her father. But Liu Ying really 10 . “I know my parents 11 me. And they hope that I will have a better life in the future. But I am serious about singing. I should be allowed to make my own decision. Only then will I have a chance to 12 my dream.” says Liu Ying.
Doctors say lots of pressure 13 bad for children’s development. Society should pay more attention to the health of teenagers. Parents have to own the 14 attitude towards the students’ development. Although it’s normal to want successful children, it’s 15 more important to have healthy and happy children!
1.A.so many B.so much C.too many D.too much
2.A.longer B.shorter C.less D.fewer
3.A.teachers B.friends C.hobbies D.relatives
4.A.plans B.decisions C.homework D.mistakes
5.A.runner B.player C.singer D.writer
6.A.However B.Though C.But D.So
7.A.jobs B.books C.grades D.dreams
8.A.with B.for C.in D.on
9.A.easy B.interesting C.possible D.difficult
10.A.agrees B.minds C.dislikes D.disagrees
11.A.care about B.take after C.look for D.look like
12.A.miss B.know C.achieve D.change
13.A.are B.were C.is D.was
14.A.wrong B.correct C.hard D.simple
15.A.very B.many C.much D.most
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
In many countries, children with a talent for sports are discovered early and encouraged to achieve athletic (体育运动的) greatness by training for hours every day. While some people see this as a good way to improve children’s health, others argue that too much training can be harmful.
People who are against training children for so long say that there are many bad sides. Here are some of their arguments:
●The long hours spent on training can distance (疏远) the child from his or her family.
●Athletes who spend too much time training miss out on education. They may not be prepared for other activities, such as going to college and having a non-athletic job.
●Parents may also become too pushy and end up caring more about athletic achievements than the child.
Dr. Christine Carr, a psychologist, suggests that parents should take some important steps to help their kids get the most out of sports. Carr says that learning life lessons should be taken seriously. Self-discipline (自律能力) and learning to deal with failure are some of the important life skills kids should learn from sports.
Other experts point to the importance of letting children make their own decisions. Top athlete Michael Phelps said that he thanked his parents for letting him decide how much he wanted to train. In fact, according to Phelps’ mother, he had trouble paying attention in the classroom until he found a sport that he was interested in. By allowing Phelps to decide what to do, his mother also saw him improve as a student.
Another thing that many parents and doctors agree on is the importance of developing a close relationship with the family. Dr. Carr suggests eating dinner together. He says it is a simple way to remind children that support can always be found at home.
Raising an athlete is not easy. By balancing life and training, parents can help their children become winners in both sports and life.
根据材料内容选择最佳答案。
16.What does the underlined word “this” in Paragraph 1 refer to
A.Improving children’s health. B.Achieving athletic greatness.
C.Training for hours every day for a sport. D.Discovering a child’s talent for sports.
17.According to Dr. Christine Carr, children should ________.
A.train from an early age B.learn to deal with failure
C.make their own decisions D.pay more attention to education
18.What do we know about Michael Phelps
A.He used to eat dinner at home. B.He made decisions for his parents.
C.He started training before he went to school. D.He became a better student because of his sport.
19.The writer develops the passage mainly by ________.
A.telling stories B.listing opinions C.giving examples D.raising questions
20.What would be the best title for the passage
A.Raising a child athlete. B.Learning from sports.
C.How to get the most out of sports. D.How to be a successful athlete.
B
Amy is a biologist (生物学家) working at a marine (海洋的) park. These kinds of parks provide fun and education for tens of thousands of people each year.
Amy takes care of many animals in the park, but she also does important research. As she observes the animals that she looks after carefully, she learns more about their needs and behavior (行为). This information helps the animals in the park and in the wild.
It’s hard work to look after these animals. Their needs often change according to different hours of the day. So Amy must depend on her science knowledge and good number sense to help her make the right decisions all day long.
Even though dolphins (海豚) spend much of their time underwater, they are mammals (哺乳动物), mother dolphins must nurse, or feed milk to their babies.
Amy and her team know this first-hand. One of their dolphins recently gave birth. A baby dolphin is not small, either. It was almost 1 meter long the day it was born. A big dolphin usually eats about 4% of its body weight in food every day. Amy knows that a mother dolphin that is nursing needs twice the food. So when the baby dolphin was born, Amy immediately doubled the mother’s food every day.
21.What does the underlined word “observes” in Paragraph 2 mean
A.玩耍 B.观察 C.考虑 D.交流
22.Why is the information Amy learns very helpful
A.It helps to protect the animals in the park as well as those in the wild.
B.It offers fun and education to tens of thousands of people.
C.It helps dolphins to feed milk to their babies.
D.It helps underwater animals to come to the surface.
23.What does Amy need to make the right decision according to this passage
A.Good eyes and quick mind.
B.Love and care for animals.
C.Swimming skills and spirit of competition.
D.Science knowledge and good number sense.
24.How much food does a 300 kg mother dolphin need every day
A.600 kg. B.12 kg. C.24 kg. D.52 kg.
25.This passage is mainly about ________.
A.dolphin’s life and food B.Amy’s job at a marine park
C.education in a park D.protecting animals in the wild
C
We live in the world full of colours. Does a colour have weight If you say “no”, you are wrong. If you don’t believe, you may do an experiment.
First, put two objects (物品) with the same weight into two boxes. Then cover the boxes. Third, wrap one box with a red piece of paper, and the other with a white piece of paper. Now hold the boxes with your hand one by one. It is certain that you will think the red one is a little heavier.
Why A scientist found that different colours have different weight in a man’s mind. So he did many tests and at last he found that every colour has its own weight in our mind and their order is the same. The heaviest colour is red, then blue, green, orange, yellow and white.
The scientist told us that colours also have smell. Can you smell the colour Of course not. Then why did the scientist say so That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长), and it reaches our brain (脑) through sense organs (器官).
According to this discovery, scientists say that people accept the colours they like, and refuse the colours they hate. So your body and mind will be healthy by using the colours you like. Or you’ll be nervous or even get ill. For example, if you stay in a room with red windows, wallpapers and furniture for two hours, you’ll feel you have been there for four hours. But if the room is blue, you’ll feel you have been there for only an hour. Another example, if a person walks out of a red room and into a blue room, his temperature will fall. That means our body temperature will change with different colours.
26.The first three paragraphs tell us that ________.
A.the two boxes have the same weight
B.colours can change the weight of an object
C.the red paper is heavier than the white paper
D.different colours have different weight in people’s mind
27.The underlined word “wrap” in para 2 means ________.
A.拆开 B.包裹 C.吸住 D.称重
28.Why did the scientist think that colours have smell
A.Because we can smell colours with our nose.
B.Because every colour has its own sweet smell.
C.Because people can sense the light of colours.
D.Because every colour can give off light of the same length.
29.Which of the following is NOT True according to the passage
A.People may get ill if they refuse the colours they don’t like.
B.People can stay longer in blue rooms than in red rooms.
C.In people’s mind, red colour is heavier than white colour.
D.People’s body temperature will change with different colours.
30.The passage is probably ________.
A.a short novel B.a news report C.a science report D.an advertisement
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。
Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight Here’s something you can do.
Be calm (冷静). Sometimes, you feel so angry that you really want to teach somebody a lesson. 31 Neither can a fight. Instead, it may bring you more problems. In the school, everyone involved (卷入) in a fight will be punished, no matter who started it. 32
Shout loudly. If you know someone is coming up behind you to attack (攻击), turn towards the person with your hands up in front of your body and loudly say “stop” before walking away. 33 If the person doesn’t stop, cry for help by calling out the name of a teacher whose office is nearby.
34 Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. Helping him fight is not really helpful to him. 35 Also, you can tell him if he gets involved in a fight, he may get hurt and be punished. Then, try to learn why he wants a fight and help him find a right way to deal with the problem.
A.There are no winners in a fight.
B.Learn to refuse.
C.Face bravely.
D.Loud voice can usually make the attacker calm down.
E.But being angry can’t solve problems.
F.If you really want to help him, try to ask him to give it up.
G.Being calm can’t solve problems.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.This model is popular because it’s sold at a (fix) price.
37.We could see the (sad) on his face after he heard the bad news.
38.Some students (prefer) playing instead of working hard, but now they don’t.
39.Now we truly believe that it is worth (devote) all our efforts to our goals.
40.She answered all the questions (correct) in the exam, so she got the highest mark in her class.
41.After some more (失误), the boy failed in the exam in the end. He was upset.
42.He showed great interest in (古代的) Chinese.
43.He can (必定) succeed in making a speech in front of many people.
44.Now he is so crazy about reading that he (几乎不) has any spare time, but he feels happier.
45.Reading English (大声地) is a good way to improve our spoken English.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.如果你不想在班里落后,你就不能缺课。
If you don’t want to in your class, you can’t class.
47.汤姆不知道他能否坚持下来,但他还是决定尝试一下。
Tom didn’t know keep on exercising, but he decided to give it a try.
48.我想知道秋天是否是去贵阳旅游的好时机。
I wonder a good time to visit Guiyang in autumn.
49.对学生来说知道如何处理他们的问题是很重要的。
It’s important for students to know how to their problems.
50.老师让我们把这次的作文与上次的进行比较,找出自己的进步和不足。
The teacher asked us to compare this composition with the last one to find our and shortcomings.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
luck, respect, easy, study, million, far, with, important, develop, take
Of course, a good education is of great 51 in our daily lives. It not only gives us the knowledge we need, but also provides us 52 basic skills to live.
Thanks to the 53 of the economy, now more people have the chance to get 54 education, which was impossible decades ago. As a matter of fact, in the past, only a few people could go to primary school. But now, 55 of students graduate from colleges every year. Many even continue 56 in foreign countries.
Education does bring humans a lot. First, people with higher education are more likely to find good jobs. Students who are good at painting can choose to be artists. Students who are good at chemistry can be engineers. There are also other jobs which need well-educated people like secretaries. At the same time, people who don’t get a good education can’t find jobs 57 They may be laborers in traditional industries, and this kind of work usually doesn’t allow them to earn much money to support their family. Second, people who are well-educated are 58 by others because they make a contribution to our country. In other words, these people are of high value to society. Third, on a moral level, a good education can teach people what is right and what is wrong. According to a survey, people who don’t get much education are more likely to do something bad, like 59 drugs or stealing from others.
60 , our government has carried out many programs and projects to encourage and support everyone to get a good education. As for us, whatever happens, don’t drop out of school.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在各题空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
Zhang Dongdong went to work in Qinglong, Guizhou Province in August, 2019. On the day he arrived there, he visited a community (社区) called Sanbao Street. He 61 (discover) that most of the kids there were left-behind kids. They lived 62 their grandparents and seldom had books at home.
The next day, Zhang visited the primary school there. The school library looked like a warehouse (仓库) and had no space for reading. To deal with this problem, Zhang started 63 activity among his friends to give away books to those 64 (child). And with the help of some community workers, he turned some offices into a library.
For Zhang, the 65 (difficult) part was not to set up a library. The government helped to solve the problem in a short time. However, 66 (encourage) the kids to read in the library was really difficult. Then they invented a special system (系统). It records how much time each reader spends in the library. Each hour equates to (相当于) one point, 67 each point equates to 1 yuan. Next door to the library is a shop that “sells” things. Kids can “buy” anything they need with 68 (they) reading points.
Zhang is happy 69 (see) that 10 to 20 kids come to the library to read every day. “I hope this library will provide good company (陪伴) for the kids when their parents are not around and change their lives 70 (great),” he said.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读与回答问题。
Everyone is born with the ability to learn. But whether or not you can do this well depends on your learning habits. Research shows that successful learners have some good habits in common.
Creating an interest in what they learn
Studies show that if you are interested in something, your brain is more active and it is also easier for you to pay attention to it for a long time. Good learners often connect what they need to learn with something interesting. For example, if they need to learn English and they like music or sports, they can listen to English songs or watch sports programs in English. This way they will not get bored.
Practicing and learning from mistakes
Good learners think about what they are good at and what they need to practice more. Remember, “Use it or lose it!” Even if you learn something well, you will forget it unless you use it. “Practice makes perfect.” Good learners will keep practicing what they have learned, and they are not afraid of making mistakes. Alexander Graham Bell did not invent the telephone overnight. He succeeded by trying many times and learning from his mistakes.
Developing their study skills
It is not enough to just study hard. Good learners know the best ways they can study. For example, they may take notes by writing down key words. They also look for ways to go over what they have learned. They may do this by reading their notes every day or by explaining the information to another student.
Asking questions
Good learners often ask questions during or after class. They even ask each other and try to find out the answers. Knowledge comes from questioning.
Learning is a lifelong journey because every day brings something new. Everything that you learn becomes a part of you and changes you, so learn wisely and learn well.
71.According to the passage, what can make you become a successful learner
72.What do good learners often do
73.Why is it important to practice using what you’ve learned
74.According to the writer, how may good learners take notes
75.What is the last good learning habit in the passage
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设你是英语校报编辑李华。校报收到交换生Ben的来信,他提出了所面临的两个问题。请根据以下提示写一封回信,说明Ben的问题,提出你的建议并陈述理由。
要求:
Ben’s problems Your advice and reasons
朋友少,跟同学相处不好, 感觉孤单 1. 参加学校社团——认识更多朋友
2. ?(补充)
中文难学,不了解中国文化 1. 多阅读中文故事、新闻——在运用中学习中文
2. ?(补充)
1. 回信应包括所有要点;
2. 词数在80词左右,文章开头和结尾已给出,不计入总词数;
3. 文中不能出现可能透漏考生真实身份的任何信息,否则不予评分。
Dear Ben,
I am sorry to hear that you are having trouble getting used to the exchange life in the middle school. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.A 3.C 4.B 5.C 6.A 7.C 8.D 9.D 10.D 11.A 12.C 13.C 14.B 15.C
【导语】本文主要讲述了现代青少年面临的学习压力问题,以及兴趣爱好与学业之间的冲突,通过刘英的例子探讨了父母是否应该允许孩子自己做决定的问题。
1.句意:如今,越来越多的青少年有太多的压力。
so many如此多(修饰可数名词);so much如此多(修饰不可数名词);too many太多(修饰可数名词);too much太多(修饰不可数名词)。根据pressure为不可数名词,且此处表达“过多压力”的负面含义,应选用too much。故选D。
2.句意:他们发现书包越来越重,花在作业上的时间越来越长。
longer更长;shorter更短;less更少(修饰不可数名词);fewer更少(修饰可数名词)。根据前文“have too much pressure”和“schoolbags are getting heavier”可知学习负担加重,故写作业时间应变得更长。故选A。
3.句意:但他们的父母认为爱好会妨碍学业。
teachers老师;friends朋友;hobbies爱好;relatives亲戚。根据前文“They think they should be allowed to practice their hobbies”可知此处讨论的是爱好与学业的关系。故选C。
4.句意:父母应该允许孩子自己做决定吗?
plans计划;decisions决定;homework作业;mistakes错误。根据后文刘英说的“I should be allowed to make my own decision”可知此处指做决定的权利。故选B。
5.句意:她一直想长大后成为一名专业歌手。
runner跑步者;player运动员;singer歌手;writer作家。根据前文“a singing star”和后文“professional singing star”可知她的梦想是成为歌手。故选C。
6.句意:然而,她的父母不想让她练习唱歌。
However然而(副词,后接逗号);Though虽然(连词);But但是(连词);So所以。此处需要表示转折关系的副词,且后面有逗号,故选A。
7.句意:他们认为女儿应该努力学习取得好成绩,上好大学。
jobs工作;books书籍;grades成绩;dreams梦想。根据“study hard”和“go to a good university”可知父母关注的是学业成绩。故选C。
8.句意:她需要花更多时间做作业。
with和;for为了;in在…里;on在…上。“spend time on sth”是固定搭配,表示“在某事上花时间”。故选D。
9.句意:因为要成为专业歌手很难。
easy容易的;interesting有趣的;possible可能的;difficult困难的。根据父亲反对的态度可知,他认为成为专业歌手很困难。故选D。
10.句意:但刘英真的不同意。
agrees同意;minds介意;dislikes不喜欢;disagrees不同意。根据后文刘英坚持自己观点可知她不认同父亲的说法。故选D。
11.句意:我知道父母关心我。
care about关心;take after长得像;look for寻找;look like看起来像。根据后文“they hope that I will have a better life”可知父母是关心她的。故选A。
12.句意:只有这样我才有机会实现梦想。
miss错过;know知道;achieve实现;change改变。“achieve one’s dream”是固定搭配,表示“实现梦想”。故选C。
13.句意:医生说很多压力对儿童发展有害。
are(复数现在时);were(复数过去时);is(单数现在时);was(单数过去时)。“lots of pressure”作为整体概念时谓语用单数,且全文为现在时态。故选C。
14.句意:父母必须对学生发展持有正确的态度。
wrong错误的;correct正确的;hard困难的;simple简单的。根据后文强调健康快乐更重要,可知应该持有正确态度。故选B。
15.句意:虽然想要成功的孩子很正常,但拥有健康快乐的孩子更重要得多!
very非常;many许多(修饰可数名词);much更(修饰比较级);most最。此处需要修饰比较级“more important”的程度副词,故选C。
16.C 17.B 18.D 19.B 20.A
【导语】本文围绕儿童运动员培养展开,探讨了每日长时间训练对有运动天赋儿童的影响。
16.词句猜测题。根据“…children with a talent for sports are discovered early and encouraged to achieve athletic (体育运动的) greatness by training for hours every day. While some people see this as a good way to improve children’s health”可知,此句表示具有运动天赋的孩子被及早发现,并鼓励通过每天训练数小时来实现运动伟大。这里的“this”指的是为了运动每天训练数小时。故选C。
17.细节理解题。根据“Dr. Christine Carr, a psychologist, suggests that parents should take some important steps to help their kids get the most out of sports. Carr says that learning life lessons should be taken seriously. Self-discipline (自律能力) and learning to deal with failure are some of the important life skills kids should learn from sports.”可知,Carr博士认为孩子应该学会应对失败。故选B。
18.细节理解题。根据“By allowing Phelps to decide what to do, his mother also saw him improve as a student.”可知,Phelps因为运动,学习也变好了。故选D。
19.细节理解题。通读原文可知,文章主要通过列举反对长时间训练的人的观点、Christine Carr博士的观点、其他专家的观点等来展开。故选B。
20.最佳标题题。通读原文可知,文章主要讨论培养儿童运动员相关的问题,包括训练、教育、家庭关系等方面,A选项“培养儿童运动员”为最佳标题。故选A。
21.B 22.A 23.D 24.C 25.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了生物学家Amy在海洋公园的工作,包括照顾动物、进行科学研究以及如何根据动物的需求做出决策。
21.词句猜测题。根据第二段“As she observes the animals that she looks after carefully, she learns more about their needs and behavior.”可知,“observes”是一种具体的动作,它能帮助Amy了解动物的需求和行为。结合选项可推知,“observes”意为“观察”。故选B。
22.细节理解题。根据第二段“This information helps the animals in the park and in the wild.”可知,Amy学到的信息有助于保护公园里的动物以及野生动物。故选A。
23.细节理解题。根据第三段“So Amy must depend on her science knowledge and good number sense to help her make the right decisions all day long.”可知,Amy需要科学知识和良好的数字感来做出正确决策。故选D。
24.推理判断题。根据第五段“A big dolphin usually eats about 4% of its body weight in food every day. Amy knows that a mother dolphin that is nursing needs twice the food.”可知,一只大海豚通常每天吃大约其体重的4%的食物,正在哺乳的海豚妈妈需要两倍的食物。由此推知,300公斤的海豚妈妈每天需要的食物量是:300×4%×2=24公斤。故选C。
25.主旨大意题。全文围绕Amy在海洋公园的工作展开,包括照顾动物、进行研究和做出决策等内容。因此,文章主要讲述了Amy在海洋公园的工作。故选B。
26.D 27.B 28.C 29.A 30.C
【导语】本文是一篇说明文。主要论述了颜色具有重量和气味,并且能对人们的心情和健康产生影响。
26.主旨大意题。第一段设问颜色是否有重量,第二段以实验证明颜色有重量,第三段解释原因。综上可知,前三段主要介绍了不同的颜色在人们的心目中有不同的重量。故选D。
27.词义猜测题。根据第二段“wrap one box with a red piece of paper, and the other with a white piece of paper.”和选项可知,用一张红纸包一个盒子,用一张白纸包另一个盒子。wrap的意思是“包裹”。故选B。
28.细节理解题。根据第四段“The scientist told us that colours also have smell.”和“Then why did the scientist say so That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长), and it reaches our brain (脑) through sense organs (器官).”可知,科学家认为颜色有气味是因为每种颜色都代表一种具有特定波长的光,它通过感觉器官到达我们的大脑,即因为人们能感觉到颜色的光芒。故选C。
29.细节理解题。根据最后一段“So your body and mind will be healthy by using the colours you like. Or you’ll be nervous or even get ill.”可知,使用喜欢的颜色身心都会健康,否则会紧张甚至生病。故选A。
30.推理判断题。主要论述了颜色具有重量和气味,并且能对人们的心情和健康产生影响。由此可知本文可能是一篇科学报告。故选C。
31.E 32.A 33.D 34.B 35.F
【导语】本文主要讲述了学校里有时会发生打架以及怎么能避免打架的一些方法。
31.根据文中“Be calm. Sometimes, you feel so angry that you really want to teach somebody a lesson.”及下文“Neither can a fight.”可知,空处应是生气也无法解决遇到的问题。选项E“但是生气解决不了问题。”符合语境。故选E。
32.根据文中“In the school, everyone involved in a fight will be punished, no matter who started it.”可知,空处应是继续讲述打架的弊端。选项A“打架没有赢家。”符合语境。故选A。
33.根据文中“Shout loudly.”及“If the person doesn’t stop, cry for help by calling out the name of a teacher whose office is nearby.”可知,空处应是大声喊叫的用处。选项D“响亮的声音通常可以让攻击者冷静下来。”符合语境。故选D。
34.根据文中“Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no.”可知,空处应是告诫我们学会拒绝。选项B“学会拒绝。”符合语境。故选B。
35.根据文中“Helping him fight is not really helpful to him. ”及下文“Also, you can tell him if he gets involved in a fight, he may get hurt and be punished.”可知,空处应是对朋友真正有帮助的做法。选项F“如果你真的想帮他,试着让他放弃。”符合语境。故选F。
36.fixed
【解析】句意:这种型号很受欢迎,因为它是以固定价格出售的。根据“at a...price”可知,横线处需填形容词来修饰名词price,fix“固定”,动词,其形容词形式为fixed。at a fixed price“以固定价格”。故填fixed。
37.sadness
【解析】句意:当他听到那个坏消息后,我们能从他脸上看到深深的悲伤。the后接名词作动词see的宾语,sad是形容词,对应的名词是sadness“悲伤”,不可数名词。故填sadness。
38.preferred
【解析】句意:有些学生更喜欢玩而不是努力学习,但现在他们不这样做了。由“but now they don’t”可知,此处是与之前作对比,有些学生过去更喜欢玩,前句应用一般过去时,谓语动词应用过去式,preferred为其过去式形式。故填preferred。
39.devoting
【解析】句意:现在我们真正相信为我们的目标付出所有的努力是值得的。be worth doing sth.“值得做某事”,固定搭配,devoting是其动名词形式。故填devoting。
40.correctly
【解析】句意:她在考试中正确地回答了所有问题,所以她得了班里的最高分。correct“正确的”,此处需要副词修饰动词answered,correct的副词形式是correctly。故填correctly。
41.misses
【解析】句意: 在经历了更多失误之后,这个男孩最终考试失败了。他感到沮丧。miss“失误”,可数名词,some more后跟复数名词。故填misses。
42.ancient
【解析】句意:他对古代中国文化表现出浓厚兴趣。古代的:ancient,形容词,在此处作定语修饰名词Chinese。故填ancient。
43.certainly/definitely
【解析】句意:他必定能在许多人面前成功地发表演讲。certainly/definitely“必定”,副词,用于修饰动词succeed。故填certainly/definitely。
44.hardly
【解析】句意:现在他对阅读如此着迷,几乎没有任何空闲时间,但他感到更快乐。几乎不:hardly,副词,在此处修饰动词has。故填hardly。
45.aloud
【解析】句意:大声读英语是提高我们英语口语的好方法。“大声地”用副词aloud,修饰动词Reading;loudly意思也是“大声地”,但强调声音大且刺耳,此处强调读书的声音可以被听见,用aloud更符合语境。故填aloud。
46.fall behind be absent from
【解析】根据题干可知,此处缺少“落后”和“缺席”部分;分别对应“fall behind” 和“be absent from”。结合短语“want to do”,以及情态动词can后加动词原形,故填fall behind;be absent from。
47.whether/if he could
【解析】根据中英文对照,可知缺少“他能否”,是否“whether/if”,他“he”,能“can”,根据“Tom didn’t know...”可知,此处为宾语从句,主句时态为一般过去时,从句也应使用过去的某种时态,故此处can应用其过去式could。故填whether/if;he;could。
48.if it’s
【解析】由汉语和所给的英语翻译可知,if是否,引导宾语从句;it作形式主语,is是,可缩写成it’s。故填if it’s。
49.deal with
【解析】deal with表示“处理”,动词短语;to为不定式符号,动词用原形。故填deal;with。
50.progress
【解析】根据中英文提示可知,缺少“进步”,“进步”对应的英文是progress,是不可数名词,与空后的shortcomings形成并列关系,符合语境。故填progress。
51.importance 52.with 53.development 54.further 55.millions 56.to study 57.easily 58.respected 59.taking 60.Luckily
【导语】本文是一篇说明文,强调了良好教育在日常生活中的重要性。文中从多个方面阐述了教育带来的好处,如帮助人们找到好工作、赢得他人尊重以及树立正确的道德观念等。最后提到政府积极鼓励和支持人们接受良好教育,呼吁大家不要辍学。
51.句意:当然,良好的教育在我们的日常生活中非常重要。根据“is of great...”可知,“be of great+名词”是固定结构,等同于“be very+形容词”,结合备选词“important”,其名词形式“importance”符合该结构,故填importance。
52.句意:它不仅给我们所需的知识,还为我们提供基本的生存技能。根据“provides us...basic skills”可知,“provide sb. with sth.”意为“为某人提供某物”,是固定搭配,备选词“with”符合,故填with。
53.句意:多亏了经济的发展,现在更多人有机会接受教育,这在几十年前是不可能的。根据“the...of economy”可知,此处需填名词构成“the+名词+of”结构,develop“发展”是动词,其名词形式“development”符合语境,故填development。
54.句意:多亏了经济的发展,现在更多人有机会接受更深入的教育,这在几十年前是不可能的。根据前文“in the past, only a few people could go to primary school”和后文“graduate from colleges”可知,此处强调“比过去更深入的教育”,备选词“far”的比较级“further”意为“更深入的”,符合语境,故填further。
55.句意:但现在,每年有数百万学生从大学毕业。根据“...of students”可知,“millions of”是固定搭配,意为“数百万的”,用于表示不确定的大量数量,备选词“million”需用复数“millions”,故填millions。
56.句意:许多人甚至继续在国外学习。根据“continue...in foreign countries”可知,“continue to do sth.”意为“继续做某事”,是固定用法,备选词“study”意为“学习”,是动词,符合语境,此处用不定式,故填to study。
57.句意:与此同时,没有接受良好教育的人很难轻松找到工作。根据“can’t find jobs...”可知,此处需用副词修饰动词“find”,备选词“easy”意为“容易的”,是形容词,其副词形式“easily”符合语境,故填easily。
58.句意:其次,受过良好教育的人会受到他人的尊重,因为他们为国家做出了贡献。根据“people who are well-educated are...by others” 可知,此处表示“被尊重”,动词“respect”符合语境;此处为被动语态“be+过去分词”形式,应用“respect”的过去分词“respected”,故填respected。
59.句意:根据一项调查,受教育程度低的人更有可能做坏事,比如吸毒或偷别人的东西。根据“like...drugs”可知,“like”为介词,后接动词-ing 形式,“take drugs”意为“吸毒”,是固定搭配,此处应用“take”的-ing形式“taking”。故填taking。
60.句意:幸运的是,我们的政府实施了许多项目来鼓励和支持每个人接受良好的教育。根据“our government has carried out many programs...”可知,此处需用副词修饰整个句子,表达“幸运的是”,备选词“luck”是名词,意为“幸运”,其副词形式“luckily”符合语境,首字母大写,故填Luckily。
61.discovered 62.with 63.an 64.children 65.most difficult 66.encouraging 67.and 68.their 69.to see 70.greatly
【导语】本文主要讲述了张冬冬在贵州青龙县为留守儿童建立图书馆,并通过积分系统鼓励孩子们阅读的故事。
61.句意:他发现那里的大多数孩子都是留守儿童。根据“On the day he arrived there”可知,描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,“discover”的过去式是“discovered”。故填discovered。
62.句意:他们和祖父母住在一起,家里很少有书。根据“lived...their grandparents”可知,此处表示和祖父母一起生活,因此用介词“with”表示“和……一起”。故填with。
63.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“activity”可知,此处表示泛指一项活动,且“activity”以元音音素开头,因此用不定冠词“an”修饰。故填an。
64.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“those”可知,此处表示那些孩子,因此用复数形式“children”。故填children。
65.句意:对张来说,最困难的不是建立图书馆。根据“part”可知,此处表示最困难的部分,因此用形容词最高级“most difficult”修饰。故填most difficult。
66.句意:然而,鼓励孩子们在图书馆读书真的很难。根据“...the kids to read in the library”可知,此处是动名词短语作主语,表示鼓励孩子们在图书馆读书这件事,因此用“encourage”的动名词形式“encouraging”,句首首字母大写。故填encouraging。
67.句意:每小时相当于一分,每分相当于一元。根据“Each hour equates to (相当于) one point...each point equates to 1 yuan.”可知,前后两个句子是并列关系,因此用连词“and”连接。故填and。
68.句意:孩子们可以用他们的阅读积分“购买”他们需要的任何东西。根据“reading points”可知,此处表示他们的阅读积分,因此用形容词性物主代词“their”修饰。故填their。
69.句意:张很高兴看到每天有10到20个孩子来图书馆看书。根据“Zhang is happy...that 10 to 20 kids come to the library to read every day.”可知,此处是“be happy to do sth.”结构,表示“高兴做某事”,因此用动词不定式“to see”。故填to see。
70.句意:我希望这个图书馆能在父母不在身边的时候给孩子们提供良好的陪伴,并极大地改变他们的生活。根据“change their lives”可知,此处表示极大地改变他们的生活,因此用副词“greatly”修饰动词“change”。故填greatly。
71.Having some good learning habits. 72.They often connect what they need to learn with something interesting, keep practicing what they have learned and are not afraid of making mistakes, know the best ways they can study, and often ask questions during or after class. 73.Because you will forget what you’ve learned unless you use it. 74.They may take notes by writing down key words. 75.Asking questions.
【导语】本文介绍了成功的学习者所共有的良好学习习惯。
71.根据“Research shows that successful learners have some good habits in common.”可知,研究表明,成功的学习者有一些共同的好习惯。故填Having some good learning habits.
72.根据文中各段落描述成功学习者的行为,如“Good learners often connect what they need to learn with something interesting.”,“Good learners will keep practicing what they have learned, and they are not afraid of making mistakes.”,“Good learners know the best ways they can study.”及“Good learners often ask questions during or after class.”可知,优秀学习者常将学习内容与有趣事物结合、坚持练习所学内容且不怕犯错、知道最佳学习方法、常在课上或课后提问。故填They often connect what they need to learn with something interesting, keep practicing what they have learned and are not afraid of making mistakes, know the best ways they can study, and often ask questions during or after class.
73.根据“Even if you learn something well, you will forget it unless you use it.”可知,即使你学得很好,除非你使用它,否则你会忘记它,所以练习使用所学知识很重要。故填Because you will forget what you’ve learned unless you use it.
74.根据“For example, they may take notes by writing down key words.”可知,优秀学习者可能通过写下关键词来记笔记。故填They may take notes by writing down key words.
75.根据“Asking questions”部分及“Good learners often ask questions during or after class.”可知,文中最后提到的一个好的学习习惯是提问。故填Asking questions.
76.例文
Dear Ben,
I am sorry to hear that you are having trouble getting used to the exchange life in the middle school.
You mentioned feeling lonely because of having few friends and difficulties with classmates. Joining school clubs can be a great way to meet more people. Moreover, try to take an active part in class discussions and group activities. This will help you bond with your classmates. You also find it challenging to learn Chinese and you are unfamiliar with Chinese culture. Besides reading Chinese stories and news, watching Chinese movies and TV shows can help you improve your language skills and understand the culture better.
I hope these suggestions can help you.
Best wishes,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:文章需涵盖所有要点,即Ben面临的问题、针对问题的建议及理由,同时需适当补充内容,使文章更加充实。
[写作步骤]
第一步,文章开头已给出,直接进入主题,即描述Ben提到的问题。
第二步,针对Ben提到的“朋友少,跟同学相处不好,感觉孤单”的问题,提出参加学校社团和积极参与课堂讨论及小组活动的建议;针对“中文难学,不了解中国文化”的问题,提出多阅读中文故事、新闻以及观看中文电影和电视节目的建议。
第三步,最后表达希望自己的建议能够对Ben有所帮助的愿望。
[亮点词汇]
①have trouble doing sth 做某事有困难
②get used to 习惯于
③take an active part in 积极参加
④help sb do sth 帮助某人做某事
⑤be unfamiliar with 对……不熟悉
[高分句型]
①You mentioned feeling lonely because of having few friends and difficulties with classmates.(because of 后接动名词短语作原因状语)
②Besides reading Chinese stories and news, watching Chinese movies and TV shows can help you improve your language skills and understand the culture better.(动名词短语作介词besides的宾语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览