(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
That day was very special for my 13-year-old daughter Jenny. It was the 1 day in her new school. I woke up early and asked her to 2 . She looked pretty happy and 3 herself in a new school uniform.
The weather was fine. We got to the school on time and were going to say 4 to each other. At that time, I found she was unhappy. She would live at school for the first time. Her 5 took her into the school. Jenny kept looking back at me and then she 6 into the teaching building with her teacher. I smiled at her 7 I felt unhappy too. I said to myself, “This day will come, sooner or 8 .”
I came to the school to pick Jenny up and take her back home 9 one week. When we met again, I saw quite a 10 girl in front of me. It surprised me because I was 11 worrying about her school life. However, I found that all my 12 were unnecessary (不必要的).
Jenny seemed very happy and excited. She told me that she got on well with her classmates. They all liked 13 very much. Her teachers were friendly and 14 to help the students when they met problems.
I could 15 after hearing Jenny’s story at school. It was really good for her to live at school by herself.
1.A.first B.second C.third D.last
2.A.stand up B.get up C.look up D.pick up
3.A.bought B.touched C.followed D.dressed
4.A.bye B.thanks C.hello D.sorry
5.A.friend B.classmate C.teacher D.father
6.A.drove B.rode C.jumped D.walked
7.A.although B.and C.or D.as
8.A.better B.earlier C.later D.faster
9.A.from B.after C.by D.before
10.A.sunny B.shy C.hard-working D.busy
11.A.never B.seldom C.always D.just
12.A.ideas B.problems C.activities D.worries
13.A.her B.me C.us D.him
14.A.scared B.ready C.bored D.rich
15.A.forget B.surprise C.relax D.believe
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Dear Lisa,
I am writing to you from the Windy City of Chicago.
My computer has kept going funny since I dropped (摔) it. As a result, I can’t e-mail. My life in Chicago is not bad. I often ride a bike to Lake Michigan with my family. I like my new school, but the kids don’t wear their own clothes as we did in Malibu. They all wear the same green uniform. We also start school earlier here, at 7:55 a. m. I like it better in Malibu with school starting at 8:25 a. m. Instead of having a snack recess (课间休息), we go straight through the morning and have more time for lunch recess. If you live near the school, you can go home for lunch! Kids like to play tennis at my new school. I’m completely new to it. I need more practice.
Most of the kids take the bus to school instead of walking like we used to (过去常常). I guess that’s because it rains and snows a lot in Chicago. The city is so different from sunny Malibu!
Well, I hope you are doing well back in Malibu. I miss you so much. When do you think you can come for a visit June Well, I can’t wait to see you. Let’s not forget to wear the bracelets (手镯) we made for each other. I wear mine every day.
Miss you,
Ruby
根据材料内容选择最佳答案。
16.Paragraph 2 is mainly about Ruby’s ________.
A.new friends B.new school life C.trip to Lake Michigan D.outdoors
17.What does the underlined part “going funny” probably mean
A.Recording information. B.Waiting for the result.
C.Breaking down. D.Becoming happy.
18.Ruby used to go to school ________.
A.by car B.by bus C.on foot D.by bike
19.Which of the following is NOT true
A.The students in Ruby’s new school all wear the same green uniform.
B.Ruby wears the bracelets they made for each other every day.
C.Ruby is completely good at tennis.
D.Ruby’s life in Chicago is not bad.
20.What can we learn from the passage
A.Ruby hopes to have a new computer. B.Ruby goes home for lunch every day.
C.Ruby starts school earlier than before. D.The city is the same as sunny Malibu.
B
Do you have true friends Do you want to know better between you and your friends There are three different kinds of friends; “pest friends”, “guest friends”, and “best friends”.
The first kind of friend is an acquaintance (熟人), and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, or on the bus, but you don’t miss them when they’re not around. When this kind of friend does something bad, you don’t tell them. That is why they are called “pest friends”.
The second kind of friend could also be called “social partners”. They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories; you usually have a few things in common, but you don’t talk about anything deep, such as your wishes or fears (恐惧), and they don’t open up to you how they really feel.
The last kind of friend, the “best friend”, is the one you know the deepest. You’re like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other’s houses, and you share your deepest feelings and thoughts. They will correct you when you’re wrong. They will always care about you, and never do anything on purpose (故意地) to hurt you.
We all have our pest, guest and best friends. We should value (重视) all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.
根据材料内容选择最佳答案。
21.How does the writer start the passage
A.By giving examples. B.By telling stories.
C.By asking questions. D.By using pictures.
22.If Jeff is your acquaintance, what kind of friends are you
A.Pest friends. B.Guest friends.
C.Best friends. D.True friends.
23.From the passage, we can learn that ________.
A.pest friends are more important than guest friends
B.we always miss our best friends when we’re not with them
C.a pest friend will never become your best friend
D.a best friend never does anything bad to you
24.Which of the following shows the structure of the passage
A.①/②③④⑤ B.①/②③④/⑤
C.①/②/③④⑤ D.①/②③/④⑤
25.The writer wrote the text mainly to ________.
A.teach us how to find best friends B.warn us not to know more about pest friends
C.tell us to value all friendships D.encourage us to make more friends
C
Break the Rules Day (违规日) is on the second Wednesday, in June in New Hope School. On this day, students can break some rules to have fun.
Rules①No funny hair or hats ②Only wear school uniforms ③Only wear school shoes ④Only have healthy lunch at school ⑤No music players at school ⑥No toys (玩具) at school ·You have to pay one dollar when you break a rule. The school library can buy new books with your fines. ·Please take your fines with you on this day! ·There’s a box for the fines in every classroom
I want to take my toy plane to school. Also, I want to make my hair red and wear my favorite soccer shoes on Wednesday, too. It must be interesting. —Peter I’d like to take a hamburger to school for lunch on the day. After lunch, I want to listen to my CD player with my friends. Oh, I want to wear my new purple dress, too. —Linda
What do you think of this day
根据表格内容,选择最佳答案。
26.When may Break the Rules Day be in New Hope School
A.On July 5. B.On June 12. C.On October 19. D.On June 26.
27.After Break the Rules Day, what can the school do
A.Buy new toys for students. B.Have a party for students.
C.Buy new books for the library. D.Ask students to make the school rules.
28.How much does Peter have to pay for fines
A.$2. B.$3. C.$4. D.$5.
29.What rules does Linda break
A.①②④ B.②③⑥ C.③⑥ D.②④⑤
30.Which is TRUE
A.Peter wants to take a toy to school.
B.On the day, students mustn’t wear hats.
C.Linda wants to wear her new red dress that day.
D.Students can find a bag for the fines in the classroom.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,然后根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Many people go on winter vacations to get away from the cold weather or the city life. 31
Budget (预算): Know how much you have to spend and what you want to spend on your vacation. 32
Family Likes & Dislikes: You don’t want to visit the sea if your family are afraid of water, so you need to know what their likes and dislikes are.
Activities: 33 For example, if you want to go swimming, can you If you want to go to parks, are they open
Accommodations (住宿): 34 Look for vacation home rentals (出租的房屋). You can get so much more than you would never get at a hotel, like pools and private (私人的) beaches. 35
Oh, lastly the weather is very important too.
A.Hotels are expensive.
B.Choose the activities you are interested in.
C.Here are some tips for your winter holiday.
D.Know about activities around the vacation destination (目的地).
E.But how do you pick a winter vacation place for your family
F.You can also cook by yourselves to save money instead of eating out.
G.Then you can know how far you can travel and what kind of activities you can enjoy.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.James is so (care) that he always loses his pencils at school.
37.Even on Bob’s (bad) and saddest days, Jack always makes him laugh with funny jokes.
38.Mr. Zhang is such a (humour) one that we all like him.
39.She kept (knock) on the door but nobody answered.
40.The boy is very clever. He is willing (answer) all the questions in class.
41.Who do you think will (相信) what he is going to tell us
42.Our teacher is always (鼓励) us to keep trying.
43.A supportive (环境) is important for children’s education.
44.Shanghai, an (国际化的) city, lies in the east of the world.
45.On the team, he is the only (初级的) member, but he learns very fast.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我校更意识到提供不同的安全课程的必要性,所以我们可以从中选最有创意的那个。
Our school the necessity of so we can them.
47.英国学生暑假休息周数比美国学生更少。
British students for the summer holiday than American students.
48.国庆节期间我们将休息8天,真是太棒了。
It’s great that we during the National Day.
49.我们期待再次一起度过美好的假期。
We a wonderful holiday together again.
50.我妈妈上个月给我买了一双鞋。它们像云朵一样舒服。
My mum me a pair of shoes last month. They are clouds.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请阅读下面语篇,从方框中选择适当的词或短语并用其正确形式填空,使语篇通顺、意思完整。每空限填一个词或短语,每个词或短语限填一次。
join show interest best talk learn teach make at first happy
This term, our school has many new clubs. I’m 51 in the English Club because I want to improve my speaking. 52 , I was a little shy to go there. But when I walked in, Lucy, the club leader, came to 53 me around. She introduced (介绍) me to other members, and they all welcomed me 54 .
Every Wednesday afternoon, we 55 about different topics like school life and hobbies. Sometimes, senior (高年级的) students 56 us useful English songs. Last week, we even put on a small play (话剧)—everyone tried their 57 to make it great. I was so glad and I decided to 58 the club. I not only 59 more English but also 60 many good friends here. Now I look forward to the club time every week!
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,根据语篇内容,在空白处填入括号内单词的正确形式或时态,使短文通顺,连贯。
I am lucky to be a member of Woodland School in Britain. It is a mixed school and boys and girls have 61 (lesson) together. At school, students can join many clubs and take part in all kinds of activities.
But I think the Buddy Club is the 62 (great) of all. I really had fun 63 (talk) with the older students about school life and 64 (grow) up. They are willing to tell me a lot. One student once told me how to relax before tests. One of the older students was 65 (humor). His funny jokes made me 66 (laugh).
The Buddy Club is also 67 (one) good place to forget about trouble together! Last month I took part in the table tennis tournament (锦标赛). I did very well and 68 (win) the match. My classmates cheered for me 69 (happy). Last year, we had the yearly Buddy Club Picnic. We had a good time. I learnt how to put up tents. Many of the older students would like to teach the younger students.
When I’m 70 (old), I will make friends with younger students. Then, I can tell them all about school life and growing.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,简略完成下面小题。
Every year, there’s a talent show in our school. And the theme (主题) of this year’s talent show is dreams. I took part in two competitions this year, dancing and cosplay (角色扮演).
There are six boys in my team and we’re good at street dance. When the music played, we all felt excited. We danced so well that all of the students and teachers cheered (喝彩) for us. Our team did a good job and won first prize. We felt happy and we learned how to work as a team. This is the most important thing we learned from the competition.
The cosplay competition was the most popular part of the talent show. Students could get dressed up as any characters they liked. Although it was our first time to take part in such a competition, we decided to try our best. When we walked on stage (舞台), we were very nervous. Later, we made a mistake during the competition so we didn’t win. But we will work harder for the next competition.
Everyone should have a dream. So if you want to do something you like, just go for it!
71.What is the theme of this year’s talent show
72.How many boys are there in the writer’s dancing team
73.What did the writer learn from the dancing competition
74.How did they feel when they walked on the cosplay stage
75.Do you like talent shows Why or why not
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.你的学校正在举办“My School Life”为主题的英语作文比赛。假如你是Nancy,请根据以下提示的方面展开,写一篇短文,介绍你丰富多彩的学校生活。
提示:
1. 学校的学习生活、与朋友的相处以及参与的俱乐部活动;
2. 一次令你难忘的学校旅行;
3. 你对学校生活的感受。
注意:
1. 词数100词左右,开头已给出,不计入总词数。
2. 表达中请勿提及真实校名和姓名。
My School Life
Hello, everyone! My name is Nancy. I’m a student from Sunshine Secondary School. Now let me tell you something about my school life.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.D 4.A 5.C 6.D 7.A 8.C 9.B 10.A 11.C 12.D 13.A 14.B 15.C
【导语】本文讲述了作者13岁的女儿Jenny在新学校的第一天以及一周后适应学校生活的故事。
1.句意:这是她在新学校的第一天。
first第一;second第二;third第三;last最后。根据“She would live at school for the first time”可知,Jenny第一次住校,说明这是她在新学校的第一天。故选A。
2.句意:我早早醒来,叫她起床。
stand up站起来;get up起床;look up查阅;pick up捡起。根据“I woke up early”可推知,作者醒来后,就去叫Jenny起床。故选B。
3.句意:她看上去很高兴,穿上了新校服。
bought买;touched触摸;followed跟随;dressed穿衣服。根据空后的“herself”可知,此处应用短语dress oneself表示“自己穿衣服”。故选D。
4.句意:我们准时到了学校,准备互相道别。
bye再见;thanks谢谢;hello你好;sorry抱歉。根据“We got to the school on time”可知,作者准时送Jenny到了学校,此处描写的是分别的场景,应说“再见”。故选A。
5.句意:她的老师带她进了学校。
friend朋友;classmate同学;teacher老师;father父亲。根据“with her teacher”可知,是老师带Jenny进学校的。故选C。
6.句意:Jenny一直回头看我,然后她和她的老师走进了教学楼。
drove驾驶;rode骑;jumped跳;walked走。根据空后的“into the teaching building”可知,此处表示“走进教学楼”。故选D。
7.句意:我对她微笑,虽然我也感到不开心。
although虽然;and和;or或者;as因为。根据“I smiled at her...I felt unhappy too.”可知,空格前后是让步关系,所以空处应用连词although引导此让步状语从句。故选A。
8.句意:这一天迟早会到来。
better更好;earlier更早;later更晚;faster更快。sooner or later“迟早”。故选C。
9.句意:一周后,我来学校接Jenny回家。
from从;after在……之后;by通过;before在……之前。根据“I came to the school to pick Jenny up and take her back home after...one week.”可知,一周后,作者来接Jenny回家。故选B。
10.句意:当我们再次见面时,我看到我面前是一个非常阳光的女孩。
sunny阳光的;shy害羞的;hard-working勤奋的;busy忙碌的。根据“Jenny seemed very happy and excited.”可知,Jenny快乐且兴奋,说明她状态积极阳光。故选A。
11.句意:这让我很惊讶,因为我一直都很担心她的学校生活。
never从不;seldom很少;always一直;just只是。根据“She would live at school for the first time.”可知,Jenny是第一次住校,所以作者一直很担心Jenny。故选C。
12.句意:然而,我发现我所有的担忧都是不必要的。
ideas想法;problems问题;activities活动;worries担忧。根据“worrying about her school life”可知,作者很担心Jenny,所以此处表示“所有的担心都是不必要的”。故选D。
13.句意:他们都非常喜欢她。
her她;me我;us我们;him他。根据“She told me that she got on well with her classmates.”可知,Jenny和同学们相处融洽,由此推知,同学们都很喜欢她。故选A。
14.句意:她的老师很友好,当学生遇到问题时,他们随时准备帮助他们。
scared害怕的;ready准备好的;bored无聊的;rich富有的。根据“Her teachers were friendly”可推知,老师们随时准备好帮助学生。故选B。
15.句意:听完Jenny在学校的故事后,我可以放松了。
forget忘记;surprise惊讶;relax放松;believe相信。根据“She told me that she got on well with her classmates...Her teachers were friendly”可知,在得知Jenny和同学们相处融洽,而且老师很友好后,作者可以放松了。故选C。
16.B 17.C 18.C 19.C 20.C
【导语】本文是一封书信,主要讲述了Ruby从马里布搬到芝加哥后的新生活,包括学校生活、交通方式、饮食习惯等方面的变化,并表达了对朋友的思念。
16.段落大意题。根据第二段“I like my new school... We also start school earlier here...we go straight through the morning and have more time for lunch recess...Kids like to play tennis at my new school. I’m completely new to it.”可知,本段主要描述Ruby在新学校的生活。故选B。
17.词句猜测题。根据第二段“My computer has kept going funny since I dropped (摔) it. As a result, I can’t e-mail.”可知,自从Ruby摔了电脑后,它就“going funny”了,导致Ruby无法发邮件。由此可推测,“going funny”指电脑出故障,与breaking down意义相近。故选C。
18.细节理解题。根据第三段“Most of the kids take the bus to school instead of walking like we used to (过去常常).”可知,Ruby过去是步行上学。故选C。
19.细节理解题。根据第二段“Kids like to play tennis at my new school. I’m completely new to it.”可知,Ruby并不擅长网球,选项C“Ruby完全擅长网球”与原文矛盾。故选C。
20.细节理解题。根据第二段“We also start school earlier here, at 7:55 a. m. I like it better in Malibu with school starting at 8:25 a. m.”可知,Ruby现在上学时间比之前早。故选C。
21.C 22.A 23.D 24.B 25.C
【导语】本文介绍了三种不同类型的朋友:熟人、社交伙伴和至交好友,并强调了珍视所有友谊的重要性。
21.细节理解题。根据“Do you have true friends Do you want to know better between you and your friends ”可知,作者是通过提出问题开始的,故选C。
22.细节理解题。根据“The first kind of friend is an acquaintance (熟人), and all you usually know about them is their names. ...That is why they are called ‘pest friends’.”可知,熟人属于“pest friends”,所以如果Jeff是你的熟人,你们是“pest friends”。故选A。
23.细节理解题。根据“They will always care about you, and never do anything on purpose (故意地) to hurt you.”可知,最好的朋友从不会对你做不好的事。故选D。
24.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段引出三种朋友;第二、三、四段是具体介绍;第五段总结全文。因此本文是总分总结构。故选B。
25.推理判断题。根据最后一段“We all have our pest, guest and best friends. We should value (重视) all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.”可推知,作者写这篇文章主要是告诉我们要重视所有的友谊。故选C。
26.B 27.C 28.B 29.D 30.A
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了新希望学校“违规日”的时间、可打破的学校规则、违规需缴纳的罚款及罚款用途,还列举了彼得和琳达在“违规日”想打破的规则。
26.推理判断题。根据“Break the Rules Day (违规日) is on the second Wednesday, in June in New Hope School.”可知,“违规日”在六月的第二个星期三,结合选项可知,选项中6月12日处于“六月第二个星期三”的合理范围内,故选B。
27.细节理解题。根据“You have to pay one dollar when you break a rule. The school library can buy new books with your fines.”可知,“违规日”后学校可以用罚款为图书馆购买新书,故选C。
28.细节理解题。根据“Rules ①No funny hair or hats ②Only wear school uniforms ③Only wear school shoes ⑥No toys (玩具) at school”以及“Peter: I want to take my toy plane to school. Also, I want to make my hair red and wear my favorite soccer shoes on Wednesday, too.”可知,彼得想带玩具飞机(违反规则⑥)、把头发染成红色(违反规则①)、穿足球鞋(违反规则③),共打破3条规则,每条规则罚款1美元,需缴纳3美元,故选B。
29.细节理解题。根据“Rules ②Only wear school uniforms ④Only have healthy lunch at school ⑤No music players at school”以及“Linda: I’d like to take a hamburger to school for lunch on the day. After lunch, I want to listen to my CD player with my friends. Oh, I want to wear my new purple dress, too.”可知,琳达想带汉堡当午餐(违反规则④)、听CD播放器(违反规则⑤)、穿紫色连衣裙(违反规则②),即打破规则②④⑤,故选D。
30.细节理解题。根据“Peter: I want to take my toy plane to school.”可知,彼得想带玩具去学校,A选项表述正确,故选A。
31.E 32.G 33.D 34.A 35.F
【导语】本文主要讲述了如何为家人选择寒假度假地的实用建议。
31.根据上文“Many people go on winter vacations to get away from the cold weather or the city life.”可推知,空处需引出如何选择度假地的问题。选项E“但是你如何为家人选择一个寒假度假地呢?”符合语境,故选E。
32.根据上文“Budget (预算): Know how much you have to spend and what you want to spend on your vacation.”可推知,空处需说明制定预算和开支计划的原因。选项G“然后你就能知道你能旅行多远,能享受什么样的活动。”符合语境,故选G。
33.根据上文“Activities”以及下文“For example, if you want to go swimming, can you If you want to go to parks, are they open ”可知,空处需概括活动规划的核心。选项D“了解度假目的地周围的活动。”符合语境,故选D。
34.根据下文“Look for vacation home rentals (出租的房屋).”可知,空处需说明选择租赁度假房的原因。选项A“酒店很贵。”符合语境,故选A。
35.根据上文“You can get so much more than you would never get at a hotel, like pools and private (私人的) beaches.”可知,空处应补充租赁度假房的优点。选项F“你也可以自己做饭,省下外出吃饭的钱。”符合语境,故选F。
36.careless
【解析】句意: 詹姆斯如此粗心,以至于他总是在学校丢铅笔。根据“he always loses his pencils at school”可推断出詹姆斯是粗心的。careless“粗心的”,形容词作表语。故填careless。
37.worst
【解析】句意:即使在鲍勃最糟糕、最悲伤的日子里,杰克总是用有趣的笑话逗他笑。根据“and saddest days”可知,and前后连接的两个词应为同一形式,saddest为最高级,故bad也应使用最高级形式。bad“糟糕的”,形容词,其最高级形式为worst。故填worst。
38.humorous
【解析】句意:张先生是个如此幽默的人以至于我们都喜欢他。humour“幽默”,根据“a...one”可知,空格处应用形容词作定语。humour的形容词为humorous“幽默的”。故填humorous。
39.knocking
【解析】句意:她一直敲门,但没人应答。knock“敲门”。根据“kept”可知,keep doing sth.“继续做某事”。故填knocking。
40.to answer
【解析】句意:这个男孩非常聪明。他愿意回答课堂上的所有问题。根据短语be willing to do sth.“愿意做某事”可知,空格处应填动词不定式to answer。故填to answer。
41.believe
【解析】句意:你认为谁会相信他要告诉我们的话?will后接动词原形,believe“相信”,故填believe。
42.encouraging
【解析】句意:我们的老师总是鼓励我们不断尝试。encourage“鼓励”,动词;结合空前的“is”可知,此处应用现在进行时,空处应填encourage的现在分词encouraging。故填encouraging。
43.environment
【解析】句意:一个支持性的环境对儿童的教育很重要。environment“环境”,名词;结合空前的不定冠词“A”可知,空处应填environment的单数形式。故填environment。
44.international
【解析】句意:上海,一座国际化的城市,位于世界的东方。此处需要一个形容词修饰名词“city”,“国际化的”英文是“international”。故填international。
45.junior
【解析】句意:在团队中,他是唯一的初级成员,但他学得很快。初级的:junior,形容词作定语。故填junior。
46.is more aware of
providing different safety courses choose the most creative one from
【解析】根据中英文对照可知,空格处为“更意识到”be more aware of;“提供不同的安全课程”provide different safety courses;“从……中选择”choose...from...;“最有创意的那个”the most creative one。结合语境和“can”可知,句子时态为一般现在时,主语Our school为三单,故be动词应用is;介词of后应接动名词作宾语,故第二空后的动词应用动名词形式providing;情态动词后应接动词原形,故第三空后应接动词原形choose。故填is more aware of;providing different safety courses;choose the most creative one from。
47.have fewer weeks off
【解析】根据句意可知,此处要表达的是“休息周数更少”,“休息”可以用“have...off”这个短语来表示,“周数”即“weeks”,因为是和美国学生比较,且周数可数,更少的周数要用“fewer”来修饰“weeks”(fewer用于修饰可数名词复数),所以整体表达为“have fewer weeks off” 。故填have fewer weeks off。
48.will have eight days off
【解析】根据中英文对照可知,空格处为“将休息8天”,will do sth.“将做某事”,that引导的从句时态为一般将来时;have eight days off“休息8天”。故填will have eight days off。
49.look forward to spending
【解析】对照中英文,横线部分缺少的内容为“期待”和“度过”。look forward to doing sth.期待做某事;spend度过(时间),动词,其动名词形式为spending。根据句意可知,该句使用一般现在时,主语为We,故谓语动词使用原形。故填look;forward;to;spending。
50.bought as comfortable as
【解析】buy“买”,动词。根据句意可知,本句是一般过去时,动词用过去式;as...as“和……一样……”,中间用形容词原级;comfortable“舒服的”。故填bought;as;comfortable;as。
51.interested 52.At first 53.show 54.happily 55.talk 56.teach 57.best 58.join 59.learn 60.make
【导语】本文主要介绍了作者参加学校英语俱乐部的经历。
51.句意:我对英语俱乐部感兴趣,因为我想提高我的口语水平。根据“because I want to improve my speaking”和备选词可知,作者对英语俱乐部感兴趣。interest“兴趣”,此处填其形容词interested“感兴趣的”。be interested in“对……感兴趣”。故填interested。
52.句意:起初,我有点不好意思去那里。根据“I was a little shy to go there”“But when I walked in … me around.”和备选词可知,作者一开始有点不好意思去那里。at first“一开始,起初”,句首单词首字母大写。故填At first。
53.句意:但当我走进来时,俱乐部负责人露西来带我四处看看。show sb around“带某人参观”,come to do sth“来做某事,此处用动词原形。故填show。
54.句意:她把我介绍给其他成员,他们都很高兴地欢迎我。根据“they all welcomed me”和备选词可知,其他成员都很高兴地欢迎作者。happy“高兴的”,此处用其副词形式happily“高兴地”修饰动词welcomed“欢迎”。故填happily。
55.句意:每周三下午,我们都会谈论不同的话题,比如学校生活和爱好。根据“about different topics like school life and hobbies”和备选词可知,是谈论不同的话题。talk about“谈论”,根据“Every Wednesday afternoon”可知,时态为一般现在时,主语是“we”,动词用原形。故填talk。
56.句意:有时,高年级的学生会教我们有用的英文歌曲。根据“senior (高年级的) students … us useful English songs”和备选词可知,高年级的学生教“我们”有用的英文歌曲。teach“教”,根据“Sometimes”可知,时态为一般现在时,主语是“senior (高年级的) students”,动词用原形。故填teach。
57.句意:上周,我们甚至上演了一出短剧——每个人都尽力把它演得很棒。根据“everyone tried their … to make it great”和备选词可知,每个人都尽力把它演得很棒。try one’s best to do sth“尽某人最大努力做某事”。故填best。
58.句意:我很高兴,我决定加入这个俱乐部。根据“I was so glad and I decided to … the club.”和备选词可知,作者决定加入这个俱乐部。decided to do sth“决定做某事”,此处填动词join“加入”的原形。故填join。
59.句意:我在这里不仅学习了更多的英语,还交了很多好朋友。根据“more English”和备选词可知,学习了更多的英语。learn“学习”,此句指现在的状态,时态为一般现在时,主语是“I”,动词用原形。故填learn。
60.句意:我在这里不仅学习了更多的英语,还交了很多好朋友。根据“many good friends here”和备选词可知,交了很多好朋友。make friends“交朋友”,此句指现在的状态,时态为一般现在时,主语是“I”,动词用原形。故填make。
61.lessons 62.greatest 63.talking 64.growing 65.humorous 66.laugh 67.a 68.won 69.happily 70.older
【导语】本文通过描述作者在英国伍德兰学校Buddy Club的愉快经历,包括与学长学姐交流、参加乒乓球比赛以及学习搭建帐篷等活动,表达了作者对学校生活的热爱和对未来与年轻学生分享经验的期待。
61.句意:这是一所混合学校,男孩和女孩一起上课。lesson为可数名词,此处应用其复数形式lessons,表示“课程”。故填lessons。
62.句意:但我认为Buddy Club是所有俱乐部中最好的。根据“of all”可知,此处应用形容词great的最高级形式greatest,表示“最好的”。故填greatest。
63.句意:我真的很喜欢和年长的学生们谈论学校生活和成长。根据“had fun”可知,此处考查固定短语have fun doing sth,意为“做某事很开心”,因此应用talk的动名词形式talking作宾语。故填talking。
64.句意:我真的很喜欢和年长的学生们谈论学校生活和成长。根据“school life and”可知,此处应用grow的动名词形式growing,与school life并列作about的宾语,表示“谈论学校生活和成长”。故填growing。
65.句意:其中一个年长的学生很幽默。根据“was”可知,此处应用humor的形容词形式humorous作表语,表示“幽默的”。故填humorous。
66.句意:他讲的笑话让我大笑。根据“made me”可知,此处考查固定短语make sb do sth,意为“使某人做某事”,因此应用laugh的原形作宾语补足语。故填laugh。
67.句意:Buddy俱乐部也是一个一起忘记烦恼的好地方!place为可数名词单数,且此处非特指,需用不定冠词a。one强调数量“一个”,而此处泛指“一个好地方”。故填a。
68.句意:我做得很好,赢得了比赛。根据“did”可知,此处描述的是过去发生的事情,因此应用win的过去式won作谓语。故填won。
69.句意:我的同学们为我高兴地欢呼。根据“cheered for me”可知,此处应用happy的副词形式happily修饰动词cheered,表示“高兴地欢呼”。故填happily。
70.句意:当我更年长时,我会和更年轻的学生交朋友。根据句意“当我更年长时,我会和更年轻的学生交朋友”可知,此处含有比较意味。故填older。
71.Dreams. 72.Six. 73.How to work as a team. 74.They felt very nervous. 75.Yes, I like talent shows because they give people a chance to show their talents and it’s exciting to see different performances./No, I don’t like talent shows because I think they are too competitive and make people feel nervous.
【导语】本文主要讲述了作者学校每年举办的才艺秀,今年的主题是梦想。作者参加了舞蹈和角色扮演两个比赛项目,分享了比赛经历、感受及从中获得的收获,并鼓励大家有梦想就去追求。
71.根据第一段中“And the theme (主题) of this year’s talent show is dreams.”可知,今年才艺秀的主题是梦想。故填Dreams.
72.根据第二段中“There are six boys in my team and we’re good at street dance.”可知,作者舞蹈队中有六个男孩。故填Six.
73.根据第二段中“We felt happy and we learned how to work as a team.”可知,作者从舞蹈比赛中学会了如何团队合作。故填How to work as a team.
74.根据第三段中“When we walked on stage (舞台), we were very nervous.”可知,当作者他们走上角色扮演的舞台时,感到非常紧张。故填They felt very nervous.
75.这是一个开放性问题,答案因人而异。可以根据文章内容和自身经历来回答。示例一:肯定回答,原因可以是才艺秀给人们提供了展示才华的机会,看到不同的表演很令人兴奋。示例二:否定回答,原因可以是才艺秀竞争性太强,让人感到紧张。故填Yes, I like talent shows because they give people a chance to show their talents and it’s exciting to see different performances./No, I don’t like talent shows because I think they are too competitive and make people feel nervous.
76.范文
My School Life
Hello, everyone! My name is Nancy. I’m a student from Sunshine Secondary School. Now let me tell you something about my school life.
My school life is busy but colorful. I work hard on all my subjects, and my friends and I always help each other with homework. After class, I am a member of the Reading Club, where I share great books with others. The most unforgettable thing was our school trip to the science museum last month. We saw many amazing inventions and learned a lot through interesting experiments. I felt so excited that day!
I really enjoy my school life. It is full of joy and friendship. I love it very much.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、承接已给的开头,引出话题,介绍学校的学习生活、与朋友的相处以及参与的俱乐部活动;
第二步、介绍一次令自己难忘的学校旅行;
第三步、介绍自己对学校生活的感受。
[亮点词汇]
①work hard努力学习
②help sb. with sth.帮助某人干某事
③be full of充满
[高分句型]
After class, I am a member of the Reading Club, where I share great books with others. (where引导非限制性定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览