2025-2026学年北京市西城区第八中学九年级上学期9月月考英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年北京市西城区第八中学九年级上学期9月月考英语试题(含解析)

资源简介

北京市第八中学2025-2026学年九年级上学期9月月考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单项选择
1.Mrs. Li is our English teacher. ________ always encourages us to speak English in class.
A.He B.She C.His D.Her
2.—How long have you had that bike over there, Susan
—I’ve had it ________ three years.
A.in B.on C.for D.since
3.—________ have you been in the drama club
—For about five months.
A.How often B.How much C.How far D.How long
4.—Tim, ________ I look at your book Around the World in 80 Days
—Of course, you can. Here you are.
A.can B.must C.should D.need
5.Jacky, please hurry up, ________ you’ll be late for the first train.
A.and B.but C.or D.so
6.Mount Tai is one of ________ mountains in China, with a long history and beautiful sights.
A.famous B.more famous C.most famous D.the most famous
7.Tony ________ three books since he joined the book club last month.
A.is reading B.has read C.read D.will read
8.My family ________ to the beach last Sunday and enjoyed a relaxing day by the sea.
A.go B.went C.will go D.are going
9.When I got home yesterday, my brother ________ a model spacecraft for his school project.
A.makes B.will make C.has made D.was making
10.—David, do you know ________ into space
—Sure. News says that it will go up in 2026.
A.when scientists sent Chang’e-7 B.when scientists will send Chang’e-7
C.when did scientists send Chang’e-7 D.when will scientists send Chang’e-7
二、完形填空
One lunch break, I was working on my robot programming when suddenly it fell off the desk and broke into pieces. Just then, two boys passed by. “Oh, a GIRL programmer!” One sneered (讥讽). “More like a girl breaker,” the other laughed. More 11 words followed and left my heart burning with anger.
Then Gab walked over asking me to watch his football final after school. “Not interested in your boys’ stuff!” I refused, 12 the pieces into my bag. But Gab kept asking, “Please come. I need you to be there.” Something in his voice 13 a yes from me.
When people came to congratulate Gab on shooting the winning goal, he pulled out a half-finished scarf from his bag and started knitting (编织). The crowd fell in 14 at first but soon it was broken as someone shouted “Gab is a knitter!” Laughs and sneers spread like waves. But Gab didn’t seem to care. He continued knitting, 15 and proud. His fingers moved like dancing butterflies and the red scarf flew in the air as if it was making an exciting speech.
Then, 16 happened—people suddenly stopped laughing. They came over again, eyes shining with interest. “Could you... maybe teach me how to do that ” One boy asked, almost shyly.
“Looks very cool, actually.” “Yeah,” Many nodded in agreement.
Gab showed a 17 smile to me. I suddenly realized something and smiled back.
Since then, I have never cared about others’ mean words or laughs and guess what When I won the first prize in programming, the first ones to 18 me were the two boys who laughed at me!
11.A.sweet B.hurtful C.boring D.encouraging
12.A.sending B.sweeping C.breaking D.changing
13.A.drew B.kept C.refused D.borrowed
14.A.fear B.trouble C.silence D.darkness
15.A.calm B.amazed C.nervous D.scared
16.A.love B.magic C.arguments D.accidents
17.A.forced B.painful C.polite D.meaningful
18.A.beat B.teach C.discourage D.congratulate
三、阅读理解
Ben has been crazy about Chinese kung fu since he was a little boy. He often watches kung fu movies in his free time. Winning a big prize in a kung fu competition is his biggest dream.
One day at school, the teacher asked Ben to take part in a Chinese kung fu competition. He was excited but also worried about it. After school, he went to visit his grandpa. Grandpa gave Ben a present. It was a golden trophy that Grandpa won in a kung fu competition when he was at school. Ben thanked Grandpa, and with the golden trophy, he felt sure of himself.
The day finally arrived. The competition hall was full of people. Ben’s grandpa and friends were there, waving flags and cheering for him. To bring himself some good luck, he put the golden trophy on a chair. The competition began. He felt strong and confident and did so well that he got into the last round (回合). Just as the last round was about to begin, he turned to look at the chair and found the trophy was missing. Ben looked around nervously. The match began, but Ben couldn’t pay full attention to it. Then he heard his grandpa shouting, “Come on, Ben! You can do it!”
Ben took a deep breath and said to himself, “I can do this, even without the trophy!” Feeling strong again, he looked at his opponent (对手) straight in the eye and kicked his leg high. At last, Ben won the match. Grandpa and Ben’s friends cheered loudly.
Finally, Ben found the trophy under the chair. It was there all the time. He won his own trophy this time. With a smile on his face, he realised that confidence and effort (努力) never let you down.
19.What made Ben feel sure after visiting his grandpa
A.His teammates’ words. B.His friends’ encouragement.
C.His opponent’s mistakes. D.His grandpa’s golden trophy.
20.How did Ben feel when he couldn’t see the trophy
A.Worried. B.Excited. C.Angry. D.Satisfied.
21.What did Ben realise at the end of the story
A.Trophies help you calm down. B.Families provide lucky things.
C.Belief and hard work pay off. D.Winning competitions isn’t easy.
Did you know that most adults can’t remember much about their childhood Researchers used to think it was because children don’t have a fully developed memory, but recent studies suggest something else. Researchers think there are a few things that can influence how much of our childhood we remember.
There are 2 kinds of long-term memory. Both play a part in the remembering of our childhood memories. As a young child, most of our memories are unconscious (无意识的) memories. An unconscious memory happens naturally and helps us perform the tasks we learned before without thinking about it, like riding a bike without thinking or singing the words to a song without even realizing it.
But as we grow up, we start collecting more and more conscious memories. Have you ever made a to-do list or memorized facts for a test Can you remember a favorite trip you’ve taken These are examples of when you’ve formed your conscious memories. When you think of a conscious memory, you are actively bringing it into your mind and recalling that information.
Once we’ve formed a memory, the best way to remember it is to talk about it! This retelling of the event reinforces our memory. You can tell someone what happened, write about it in a diary, or even record yourself retelling the experience. By doing so, you are having a better memory.
On the other hand, the way parents speak to their child about an experience can also make a big difference. Parents should encourage a young child to talk about an event and pay attention to the details (细节), which means children have to give answers to open-ended questions. It is the best way to help them remember their experiences. In contrast (相反), when parents ask questions with yes-or-no answers, their children are less likely to remember the events.
Some childhood memories are experiences we do many times without thinking about them, while others become stronger when we actively bring them into our mind. The more time we take to think about and share our childhood memories, the more likely those memories are to stay with us.
22.Which is an example of unconscious memories according to the passage
A.Planning a birthday party. B.Brushing teeth in a routine way.
C.Memorizing facts for an important test. D.Remembering one of your favorite trips.
23.What does the word “reinforces” in Paragraph 4 most probably mean
A.Loses. B.Shares. C.Develops. D.Weakens.
24.What can we learn from the passage
A.Most of people’s memories are conscious memories.
B.Conscious memories come into people’s mind slowly.
C.Talking to parents about details is difficult for children.
D.Answering open-ended questions helps children remember.
25.What is the passage mainly about
A.When people have a fully developed memory.
B.Why childhood memories matter to people’s future life.
C.What influences how much people remember from childhood.
D.How parents help children recall their childhood memories.
If a stranger asks to use your phone, would you help What if a person wants to borrow thirty yuan for a meal, saying he will return and pay you back later
Some of you may choose to trust them and offer your help. There are two main ideas to explain why some people trust others more easily. One idea says that trust is a lasting quality (特性) which has a relationship with early life experiences. A child who always sees parents keeping promises often trusts others easily. The other idea shows how a person keeps checking their social environment affects (影响) trust. For example, we can easily understand that if someone asks you, “Do you think we can trust most people in society ” Your answer might depend on whether you had your wallet stolen yesterday or if someone gave back your lost wallet.
However, a new study shows that our ability to trust strangers may be more than just a social habit—it could be part of our DNA.This is important because the study also found that people who trust others may live longer and healthier lives than those who often question others.
This is what recent research explored. Professor Edgerton’s team studied about 34,000 people and discovered a gene called PLPP4 that connects to trust. They discovered PLPP4 explains 6% of trust differences between people with similar life experiences. Genes work like biological rules and this gene changes how our brain acts around strangers.
Scientists believe PLPP4 may work by changing our brain’s danger warning system. Usually, meeting strangers wakes up this system automatically (自动地), making us ready to run away or fight. But PLPP4 seems to take the sting out of this alarm, making us feel calmer around new people. This biological difference helps explain why some people naturally trust more easily than others.
This genetic effect could benefit health. When our brain’s alarm system stays calm, we experience less stress. Since long-term stress harms the heart, this natural trust through PLPP4 might reduce (减少) the risks of heart disease. Understanding how genes shape trust could help build healthier communities worldwide.
26.What might affect people’s trust according to the two main ideas in paragraph 2
A.Childhood habits. B.Life experiences. C.Personal abilities. D.Communication skills
27.The words “take the sting out of this alarm” in Paragraph 5 probably mean “________”.
A.turn off the safety system B.get out of the difficult situation
C.reduce the feeling of being afraid D.increase the level of danger around us
28.The writer probably agrees that ________.
A.the PLPP4 gene influences trust more than the social environment
B.similar life experiences play an important role in shaping trust
C.people with the PLPP4 gene are more likely to help strangers
D.people find it easier to trust others when their danger warning system wakes up.
29.What is the writer’s main purpose in writing this passage
A.To show the advantages of trusting others in daily life.
B.To compare different opinions on how trust is formed.
C.To explain why some people find it hard to trust strangers.
D.To present a new study on how genes affect trust and health.
四、任务型阅读
阅读表达
Kids in a Cashless World: Are We Losing the Feel of Real Money
Not too long ago, saving money meant putting coins into a piggy bank or hiding notes in a secret place. Buying snacks meant handing over real cash and feeling every cent you spent. But in today’s world, money doesn’t jingle (叮当) or crinkle (起皱)—it clicks.
For many kids, digital payments are becoming part of everyday life. With smartphones or cards, it’s common to buy things without cash. According to News Hour, about half of kids aged 10 to 12 own a smartphone. Some families are using apps to help kids manage money.
Digital money is easy to carry, and you don’t have to worry about losing notes or carrying coins. But when money becomes just numbers on a screen, it can feel less real. And when money doesn’t feel real, it’s easier to spend too much without thinking.
Scientists say that kids learn best through hands-on experiences. When you count change or hand over cash, you understand its value more clearly. It feels like something you’re giving up. But when you buy something online or tap your phone, nothing feels like it’s missing. That small difference can change the way kids think about money.
Still, many kids are learning how to manage money in this new digital world. When News Hour asked students questions about money, one kid quickly answered that there are 15 quarters in $3.75. Even without using coins, some kids are excellent at money maths. But managing money isn’t just about maths—it’s also about habits (习惯).
To help kids form good habits, many parents use tools to give their children money for doing chores. These tools help kids divide (分开) their money into “spend”, “save”, and “give”, and let parents keep an eye on how the money is used. Some apps also teach lessons about saving and investing (投资). Schools are also taking part, offering classes on money management.
Talking about money at home is just as important. Whether using cash or cards, learning how to plan for spending and save for future goals helps kids feel confident with money.
Living in a cashless world isn’t a bad thing, but it means kids need new skills. With the right support from parents, teachers, and technology, they can grow up to be financially (经济上) smart—even without ever carrying a coin.
30.What did saving money mean not too long ago
31.What are the advantages of digital money mentioned in the passage
32.Why do parents use tools to give their children money for doing chores
33.Do you think it is necessary for you to learn how to manage money in a cashless society Why or why not (Give two reasons.)
五、单词拼写
34.We should make a (明智的) decision when facing difficulties.
35.The expert (建议) doing more exercise to keep fit and energetic in the meeting yesterday.
36.I often read (杂志) in my free time to get more knowledge.
37.We visited the (博物馆) last weekend and saw many ancient artifacts.
38.The dove (鸽子) is a (象征) of peace all over the world.
六、选词填空
根据句意,选取方框中的词,并用其适当形式填空。
negative, require, promise, operate, similar
39.This new policy a lot of effort and resources to carry out.
40.He to help me with my homework last night, but he didn’t show up.
41.The doctor is going to on the patient tomorrow morning.
42.These two pictures are very to each other.
43.Don’t always have a attitude towards life. It will make you miss many chances.
七、翻译
44.除夕夜,家人们聚在一起,人们通常一起吃团圆饭,一起看春晚。(汉译英)
45.长城看起来就像蜿蜒在崇山峻岭中的一条巨龙。(汉译英)
46.每一个传统节日都有很深远的历史渊源和丰富的文化寓意。
47.我们不仅可以欣赏到古代建筑和艺术品,还能学习制作传统手工艺品。(汉译英)
八、书面表达
48.北京是一座蕴含着丰富文化的城市,这里的建筑、戏曲、美食、服饰、手工艺品等,都有文化的印记。
假如你是李华,你校英语社团正在开展线上国际交流活动,其公众号计划做关于北京文化的系列推送,现就 “Cultural Symbols of Beijing(北京文化标志)”这一话题在校内收集素材。请你用英语给公众号留言,推荐一个你眼中的北京文化标志,对其作简要介绍,并说明推荐理由。
提示词语:show, traditional, love, treasure, important
提示问题:In your opinion, what’s the cultural symbol of Beijing
Please describe it.
Why do you think it can be a symbol
I’m Li Hua, from Class I, Grade 9. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my idea can be taken. Thanks!
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《北京市第八中学2025-2026学年九年级上学期9月月考英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C D A C D B B D B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B B A C A B D D D A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29
答案 C B C D C B C C D
1.B
【详解】句意:李太太是我们的英语老师。她总是鼓励我们在课堂上说英语。
考查人称代词。He他;She她;His他的;Her她的。根据“Mrs. Li is our English teacher”可推知主语为女性,且空格处需作主语,故选B。
2.C
【详解】句意:——苏珊,那边的自行车你买了多久了?——我买了三年了。
考查介词辨析。in在……内;on在……上;for持续(一段时间);since自从(某时间点)。根据“I’ve had it...three years”可知,此处表示时间段,需用“for”。故选C。
3.D
【详解】句意:——你加入戏剧俱乐部多久了?——大约五个月。
考查特殊疑问句。How often多长时间一次;How much多少;How far多远;How long多长时间。根据答语“For about five months.”可知,此处询问时长,D项符合。故选D。
4.A
【详解】句意:——Tim,我能看一下你的书《80天环游世界》吗?——当然可以。给你。
考查情态动词辨析。can可以;must必须;should应该;need需要;根据答语中的“Of course, you can.”可知,此处表示“请求”,can可表示“请求允许”,符合句意。故选A。
5.C
【详解】句意:杰克,请快点,不然你赶不上头班火车了。
考查连词辨析。and并且;but但是;or否则;so因此。根据“please hurry up”可知,此处为“祈使句 + or + 陈述句”,表示快点,否则就赶不上火车了。故选C。
6.D
【详解】句意:泰山是中国最著名的山脉之一,历史悠久且风景秀丽。
考查形容词最高级。famous著名的;more famous更著名的;most famous最著名的;the most famous最著名的。“one of the +最高级+名词复数”是固定搭配,表示“最……之一”,根据“Mount Tai is one of…mountains in China”可推知此处需用最高级,且形容词最高级前需加定冠词the。故选D。
7.B
【详解】句意:自从上个月参加读书俱乐部以来,托尼已经读了三本书。
考查现在完成时。根据“since he joined the book club last month”可知,此处时态为现在完成时。故选B。
8.B
【详解】句意:上周日,我们全家去了海滩,在海边度过了轻松的一天。
考查时态。根据“last Sunday”可知,句子时态为一般过去时,动词用过去式。故选B。
9.D
【详解】句意:昨天我回到家时,我哥哥正在为他的学校项目制作一个太空船模型。
考查时态。根据“When I got home yesterday”可知,此处指过去某一时刻,正在发生的事情,应用过去进行时。故选D。
10.B
【详解】句意:——David,你知道科学家什么时候会发射嫦娥七号吗?——当然。新闻说它将在2026年发射。
考查宾语从句的时态和语序。when scientists sent Chang’e-7(科学家什么时候发射了嫦娥七号),时态为过去时,与答句的将来时间(2026年)矛盾。when scientists will send Chang’e-7(科学家什么时候会发射嫦娥七号),时态为将来时,与答句的 “it will go up in 2026” 一致。 when did scientists send Chang’e-7(科学家什么时候发射了嫦娥七号),疑问语序错误,宾语从句需用陈述语序。when will scientists send Chang’e-7(科学家什么时候会发射嫦娥七号),疑问语序错误,宾语从句需用陈述语序。根据答句 “News says that it will go up in 2026” 可推知,问句询问的是将来的时间,且宾语从句需用陈述语序。故选B。
11.B 12.B 13.A 14.C 15.A 16.B 17.D 18.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了主人公在遭受性别歧视后,通过朋友Gab的行为学会勇敢做自己,最终获得他人认可的故事。
11.句意:更多伤人的话接踵而至,让我心中怒火燃烧。
sweet甜蜜的;hurtful伤人的;boring无聊的;encouraging鼓励的。根据“left my heart burning with anger”可知,这些话让人愤怒,应是负面内容。故选B。
12.句意:我把碎片扫进包里。
sending发送;sweeping清扫;breaking打破;changing改变。根据“the pieces into my bag”可知,动作是收拾碎片。故选B。
13.句意:他声音里的某种东西让我答应了。
drew引出;kept保持;refused拒绝;borrowed借用。根据“a yes from me”可知,是指“促使同意”。故选A。
14.句意:人群先是陷入沉默,但很快就被打破了,因为有人喊道:“Gab是个编织工!”
fear恐惧;trouble麻烦;silence沉默;darkness黑暗。根据“The crowd fell in… at first”和“someone shouted”对比可知,最初应是安静。故选C。
15.句意:他继续编织,平静而自豪。
calm平静的;amazed惊讶的;nervous紧张的;scared害怕的。根据“proud”及后文“didn’t seem to care”可知,他态度从容,calm符合语境。故选A。
16.句意:这时,神奇的一幕发生了——人们停止了嘲笑。
love爱;magic魔法;arguments争论;accidents事故。根据“people suddenly stopped laughing”可知,此处是戏剧性转变,magic符合语境。故选B。
17.句意:Gab对我露出了一个意味深长的微笑。
forced强迫的;painful痛苦的;polite礼貌的;meaningful有深意的。根据“I suddenly realized something”可知,微笑含特殊意义。故选D。
18.句意:当我获得编程第一名时,最先祝贺我的是那两个嘲笑我的男孩!
beat打败;teach教导;discourage使气馁;congratulate祝贺。根据“won the first prize”可知,此处是祝贺场景。故选D。
19.D 20.A 21.C
【导语】本文讲述了Ben通过爷爷的鼓励和自身努力赢得武术比赛的故事,最终领悟到信心和努力的重要性。
19.细节理解题。根据“Ben thanked Grandpa, and with the golden trophy, he felt sure of himself.”可知,金奖杯给了Ben信心。 故选D。
20.细节理解题。根据“Ben looked around nervously. The match began, but Ben couldn’t pay full attention to it.”可知,失去奖杯时他感到焦虑。 故选A。
21.主旨大意题。根据“he realised that confidence and effort (努力) never let you down”可知,他意识到信心和努力永远不会让你失望。故选C。
22.B 23.C 24.D 25.C
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了影响人们童年记忆保留程度的因素,包括无意识记忆与有意识记忆的区别、记忆强化的方式以及父母与孩子互动对记忆的影响。
22.细节理解题。根据“An unconscious memory happens naturally and helps us perform the tasks we learned before without thinking about it, like riding a bike without thinking or singing the words to a song without even realizing it.”可知,无意识记忆是自然发生的,它帮助我们不假思索地完成之前学过的任务,比如不假思索地骑自行车,或者在没有意识到的情况下唱歌。选项B“以习惯性方式刷牙”符合无意识记忆的定义。故选B。
23.词句猜测题。根据“This retelling of the event reinforces our memory…By doing so, you are having a better memory”可知,reinforces指通过复述事件来加强记忆。此处reinforce的意思是“加强”,与develops同义。故选C。
24.细节理解题。根据“Parents should encourage a young child to talk about an event and pay attention to the details (细节), which means children have to give answers to open-ended questions. It is the best way to help them remember their experiences.”可知,父母应该鼓励年幼的孩子谈论一件事,并注意细节,这意味着孩子必须回答开放式的问题。这是帮助他们记住自己经历的最好方式。由此可知,回答开放式问题有助于孩子记忆。故选D。
25.主旨大意题。全文围绕“影响童年记忆保留的因素”展开,包括记忆类型、强化方式和父母互动。选项C“什么因素影响人们对童年的记忆”全面概括主题。故选C。
26.B 27.C 28.C 29.D
【导语】本文是一篇说明文,探讨了影响人们信任他人的因素,包括早期生活经历、社会环境以及基因,并通过一项新研究揭示了基因PLPP4与信任之间的关系及其对健康的影响。
26.细节理解题。根据文章第二段“One idea says that trust is a lasting quality which has a relationship with early life experiences.”可知,影响人们信任他人的因素包括早期生活经历。故选B。
27.词句猜测题。根据文章第五段“Scientists believe PLPP4 may work by changing our brain’s danger warning system. Usually, meeting strangers wakes up this system automatically, making us ready to run away or fight. But PLPP4 seems to take the sting out of this alarm, making us feel calmer around new people.”可知,PLPP4基因通过改变大脑的危险预警系统起作用,通常遇到陌生人会触发这个系统,让我们准备逃跑或战斗,但PLPP4似乎能减少这种警报带来的恐惧感,让我们在新人面前更平静。因此,“take the sting out of this alarm”意为“减少恐惧感”。故选C。
28.推理判断题。根据文章第五段“Scientists believe PLPP4 may work by changing our brain’s danger warning system...This biological difference helps explain why some people naturally trust more easily than others.”和第六段“This genetic effect could benefit health.”可知,拥有PLPP4基因的人在新人面前更平静,更容易信任他人,因此他们更可能帮助陌生人。故选C。
29.主旨大意题。根据文章第三段“However, a new study shows that our ability to trust strangers may be more than just a social habit—it could be part of our DNA.”和第四段“This is what recent research explored. Professor Edgerton’s team studied about 34,000 people and discovered a gene called PLPP4 that connects to trust.”以及后文对PLPP4基因与信任关系的详细解释,可知本文的主要目的是介绍一项关于基因如何影响信任和健康的新研究。故选D。
30.It meant putting coins into a piggy bank or hiding notes in a secret place. 31.It is easy to carry, and you don’t have to worry about losing notes or carrying coins. 32.To help kids form good habits. 33.Yes. Because digital money is becoming common, and learning to manage it helps us spend money wisely. It is also important to understand the value of money and form good financial habits early.
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了无现金世界中孩子对金钱的认知及如何培养理财能力。
30.根据第一段“Not too long ago, saving money meant putting coins into a piggy bank or hiding notes in a secret place.”可知,不久前,存钱意味着把硬币放进存钱罐里,或者把钞票藏在一个秘密的地方。故填It meant putting coins into a piggy bank or hiding notes in a secret place.
31.根据第三段“Digital money is easy to carry, and you don’t have to worry about losing notes or carrying coins.”可知,数字货币便于携带,你不必担心丢失纸币或携带硬币。故填It is easy to carry, and you don’t have to worry about losing notes or carrying coins.
32.根据第六段“To help kids form good habits, many parents use tools to give their children money for doing chores.”可知,为了帮助孩子养成良好的习惯,许多父母用工具给他们的孩子做家务的钱。故填To help kids form good habits.
33.本题答案不唯一,言之有理即可。故填Yes. Because digital money is becoming common, and learning to manage it helps us spend money wisely. It is also important to understand the value of money and form good financial habits early.
34.wise
【详解】句意:当面对困难时,我们应该做出明智的决定。wise“明智的”,形容词作定语。故填wise。
35.suggested
【详解】句意: 专家在昨天的会议上建议多做运动以保持健康和精力充沛。suggest“建议”,suggest doing sth“建议做某事”。根据“yesterday”可知,本句是一般过去时,动词用过去式。故填suggested。
36.magazines
【详解】句意:我经常在空闲时间读杂志来获取更多知识。根据汉语提示可知,“杂志”对应的英文是magazine,为可数名词。结合句中“often”以及语境可知,此处表示经常性的行为,读的杂志通常不止一本,应用其复数形式magazines。故填magazines。
37.museum
【详解】句意:我们上周末参观了博物馆,看到了许多古代文物。museum“博物馆”,此处是特指上周末参观的博物馆,名词用单数。故填museum。
38.symbol
【详解】句意:鸽子在世界各地是和平的象征。symbol“象征”,名词作表语。故填symbol。
39.requires 40.promised 41.operate 42.similar 43.negative
【解析】39.句意:这项新政策需要大量的努力和资源来实施。根据“This new policy…a lot of effort and resources to carry out.”结合备选词可知,这里指的是新政策需要大量努力和资源。require“需要”,句子是用一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填requires。
40.句意:他昨晚答应帮我做作业,但他没有出现。根据“He…to help me with my homework last night, but he didn’t show up.”结合备选词可知,这里指的是他承诺帮忙但未兑现。promise“承诺”,句子时态是一般过去时,动词用过去式。故填promised。
41.句意:医生明天早上将为病人做手术。根据“The doctor is going to…on the patient tomorrow morning.”结合备选词可知,这里指的是医生将为病人做手术。operate“做手术”,动词不定式结构中动词用原形。故填operate。
42.句意:这两张图片非常相似。根据“These two pictures are very…to each other.”结合备选词可知,这里指的是两张图片相似。similar“相似的”,形容词作表语。故填similar。
43.句意:不要总是对生活持消极态度。这会让你错过很多机会。根据“Don’t always have a…attitude towards life.”结合备选词可知,这里指的是消极态度。negative“消极的”,形容词修饰名词。故填negative。
44.On New Year’s Eve, family members get together, and people usually have a reunion dinner and watch the Spring Festival Gala together.
【详解】除夕夜“on New Year’s Eve”,句首首字母大写;家人们“family members”;聚在一起“get together”;人们“people”;通常“usually”;吃团圆饭“have a reunion dinner”;看春晚“watch the Spring Festival Gala”;一起“together”。故填On New Year’s Eve, family members get together, and people usually have a reunion dinner and watch the Spring Festival Gala together.
45.The Great Wall looks like a giant dragon winding through the high mountains.
【详解】长城:the Great Wall,作主语,置于句首,首字母大写;看起来就像:look like;蜿蜒在崇山峻岭中:wind through the high mountains;一条巨龙:a giant dragon。此处表示客观事实,应用一般现在时,主语“The Great Wall”表示单数,所以谓语动词look要变成第三人称单数形式looks;此处应用现在分词短语winding through the high mountains作后置定语修饰名词dragon。故填The Great Wall looks like a giant dragon winding through the high mountains.
46.Every traditional festival has a profound historical origin and rich cultural meaning.
【详解】根据汉语意思可知,本句陈述客观事实,时态为一般现在时态。“每一个传统节日”英文为every traditional festival,作主语,为单数概念,句首字母大写;“有”英文为have,因主语是单数,一般现在时中谓语动词用第三人称单数形式has;“很深远的历史渊源”翻译为a profound historical origin,profound“深远的”、historical“历史的”均为形容词,修饰名词origin“渊源”,a表示泛指一个;“和”英文为and,连接两个并列的名词短语;“丰富的文化寓意”英文为rich cultural meaning,rich“丰富的”、cultural“文化的”修饰名词meaning“寓意”。故填Every traditional festival has a profound historical origin and rich cultural meaning.
47.We can not only appreciate ancient buildings and artworks, but also learn to make traditional handicrafts.
【详解】“我们”we;“不仅……还……”not only…but also…;“可以”can;“欣赏到”appreciate;“古代建筑”ancient buildings;“和艺术品”and artworks;“学习制作”learn to make;“传统手工艺品”traditional handicrafts。本句结合语境用“not only…but also…”连接两个并列的谓语结构“can appreciate ancient buildings and artworks”和“can learn to make traditional handicrafts”,由于前一个谓语中已出现can,故后一个谓语中省略can。故填We can not only appreciate ancient buildings and artworks, but also learn to make traditional handicrafts.
48.例文
I’m Li Hua. from Class I, Grade 9. I believe that Jingju is a cultural symbol of Beijing. Jingju tells time-honored stories through singing and movements, showing us what life was like in the past. The performers are in beautiful clothes and with colorful faces.
Jingju is a traditional art form loved by people of all ages. Besides, as a national treasure, it plays an important role in Chinese culture. That’s why I think Jingju can be a cultural symbol of Beijing.
I hope my idea can be taken. Thanks!
【详解】1.题目解读:本文是一篇材料作文,要求介绍北京文化标志,根据提示介绍什么是北京的文化标志,并叙述原因。注意理由合理,内容符合客观事实。
2.写作指导:本文采用第一人称书写,时态是一般现在时。可使用宾语从句和非谓语动词,为文章增色,上下文多使用连词或副词,使行文流畅。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览