(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语沪教版(2024)Unit 1-Unit 2
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Counting before numbers
How did people count things a long time ago Before the invention of 1 numbers, people used many different 2 to count things. 3 , people use their fingers, and 4 their toes. However, they could only count small numbers 5 .
After that, they began to make small marks 6 sticks and bones. This helped them count 7 numbers. They used them to count the days of the month, the 8 of food and the number of animals they had.
Then people began to use tokens 9 clay or small stones. This helped them count 10 bigger numbers. They often put the tokens on pieces of string so that they could 11 them around easily. This 12 into tools like the abacus.
Finally, people began to 13 systems of written marks 14 show different numbers, and this led to the Hindu—Arabic system (0—9). We are still using 15 today.
1.A.writing B.written C.wrote D.to write
2.A.ideas B.ways C.instructions D.orders
3.A.In the end B.However C.At last D.At first
4.A.hardly B.just C.only D.even
5.A.by the way B.on the way C.in this way D.in a way
6.A.on B.in C.to D.with
7.A.smaller B.smallest C.bigger D.big
8.A.order B.amount C.number D.kinds
9.A.made in B.made of C.made by D.made from
10.A.very B.quite C.even D.too
11.A.carry B.take C.walk D.look
12.A.changed B.developed C.got D.turned
13.A.use B.check C.make D.develop
14.A.for B.in C.on D.to
15.A.him B.its C.it D.them
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Many Chinese idioms contain numbers, such as caigao badou (才高八斗) and banjin baliang (半斤八两). Why do they have something to do with numbers
A talented person
The idiom caigao badou is used to describe a talented person. It is based on a story about Cao Zhi (192-232), the younger son of Cao Cao (155-220), a warlord (诸侯) who lived during the Three Kingdoms period.
Cao Zhi was one of the best poets of his time. Besides his poetry, his fu (赋) was also excellent. His works, such as Luoshen Fu (《洛神赋》), are full of beautiful descriptions.
Xie Lingyun (385-433) was a famous poet who lived during the Eastern Jin Dynasty. He was quite proud of his own writing, but also admired Cao Zhi’s talent. He once said to others: “Heaven only gave the world one dan of talent, and Cao Zhi alone had eight dou. I deserve (值得) one dou, and all the other poets should share the last one dou.”
The dan used was an ancient Chinese measurement for grain. One dan is equal to 10 dou. The idiom can be translated into “eight bushels of talent” in English.
Standing tall
In China, people often say “standing like a 7-chi-tall man”(堂堂七尺男儿). How tall exactly is a 7-chi-tall man
When people say qichi naner (七尺男儿), they’re usually referring to a man who is tall and strong. However, it’s not easy to tell exactly how long seven chi is. As a traditional Chinese unit of length, the measurement of chi has changed often over time.
In earlier times, such as the Shang Dynasty (16th century-11th century BC), one chi was about 16 cm. So seven chi would be equal to about 110 cm. A 7-chi-tall man at the time would be a little person.
When it came to the Three Kingdoms period (220-280), one chi became longer and reached 24.2 cm. So seven chi would be about 170 cm, an average height today.
In the following dynasties, chi kept growing longer. It became about 30 cm in the Tang Dynasty (618-907) and finally 35.5 cm in the Qing Dynasty (1644-1911). It means that a 7-chi-tall man would be 248.5 cm. That would be a real giant!
Same difference
The idiom banjin baliang (半斤八两) means “same difference”.
One jin and eight liang used to be the same. Chinese people measured weight differently in the past. At that time, one jin (500 grams) was made up of 16 liang. So half of one jin was eight liang.
People used a steelyard balance (杆秤) to weigh things. It had 16 gradations (秤星) on its arm. Each gradation stands for one star in the sky. The 16 gradations stand for 16 stars – the Big Dipper (北斗七星), Sagittarius and the stars of fortune, prosperity and longevity (福禄寿星).
It was said that if you cheated someone while trading, you would lose the blessing (庇佑) of these stars. This helped to keep people honest while trading.
After 1949, China started to do more international trade. To make things easier, we changed 16 liang for one jin into 10 liang for one jin.
16.From the text, “caigaobadou” first mainly described a talented person, his name was ________.
A.Cao Cao B.Xie Lingyun C.the other poets D.Cao Zhi
17.What can we learn from Xie Lingyun’s words
A.He thinks highly of Cao Zhi’s talents.
B.He thinks he deserves more dou than Cao Zhi.
C.He looks down on all the other poets except himself.
D.He thinks all poets should share the same amount of talent.
18.According to the text, how tall exactly was a 7-chi-tall man in the Three Kingdoms period
A.It was about 110cm. B.It was about 170cm.
C.It was about 231cm D.It was about 248cm
19.Which of the following statements is not right
A.The idiom “caigaobadou” usually refers to a talented person.
B.In ancient China, Dan only referred to how much talent a person had.
C.The idiom “7-chi-tall man” usually refers to a man who is tall and strong.
D.Before 1949, banjin weighed the same as eight liang.
20.How did the belief in the stars help keep people honest while trading
A.People who cheated others would lose the blessing of the stars.
B.People who cheated others would gain the blessing of the stars.
C.People who cheated others would become wealthy.
D.The belief in the stars did not affect people’s honesty while trading.
B
Albert Einstein (1879—1955)
Early Life
Albert Einstein was born in 1879 in Germany. He had been an extraordinary person since he was born. He was always interested in things around him and full of imagination. He loved watching things carefully and asking a lot of questions about them. His questions were often hard to answer for teachers.
Schooling
Einstein started school in 1885. He did well in Maths and Science. Einstein finished grammar school in Germany and entered a university. He graduated (大学毕业) with the subject teacher diploma for Maths and Physics in 1900.
Scientific Work
After graduation, Einstein worked at the Swiss Patent Office. He spent much time studying physics. By 1909, Einstein had become a top scientist. Though he became successful in the field of science, he still worked hard on scientific research. Finally, he was awarded the Nobel Prize for Physics for the year 1921.
Later Life
Einstein kept doing his research until he died in 1955. Scientists studied his brain after his death to see if there was anything special about it. However, there was no answer.
Today, many famous scientists still think Einstein is the smartest man in the world.
21.Where can you probably find this passage
A.In an encyclopaedia. B.In an advertisement (广告).
C.In a travel guide. D.In a dictionary.
22.From the passage, we can learn that Albert Einstein ________.
A.was not good at asking questions B.did well in all his schoolwork
C.worked as a doctor after he graduated D.had great achievements in Physics
23.What does the underlined word “extraordinary” mean in Chinese
A.幽默的 B.笨拙的 C.非凡的 D.普通的
24.Which of the following shows the order of Einstein’s experience
a. Albert Einstein asked a lot of questions about things.
b. Albert Einstein won the Nobel Prize for Physics.
c. Albert Einstein started his school life in Germany.
d. Albert Einstein became a top scientist in the world.
e. Albert Einstein got a job at the Swiss Patent Office.
A.a-c-b-e-d B.a-c-e-d-b C.c-a-b-e-d D.c-a-e-d-b
25.What can we know from the last two paragraphs
A.Nobody could be smarter than Albert Einstein.
B.Scientists found out why Albert Einstein was so smart.
C.Scientists showed great interest in Albert Einstein’s brain.
D.Albert Einstein couldn’t keep on working in his later life.
C
March 14 is a great day for fans of maths. It is celebrated as Pi (π) Day, a day to celebrate the number that many people know very well. The date copies from the first three numbers of Pi (π). March is the third month and the 14th means one and four. Altogether it is 3.14. Pi (π) comes wherever there are circles (圆). Pi has been known for thousands of years and gets its name from a Greek letter, π. The Greeks are believed to be the earliest to use the letter in maths. The first Pi Day was celebrated on March 14, 1988.
San Francisco’s Exploratorium Science Museum started the event. The museum marks the day with a daylong celebration. March 14 is also the birthday of the famous scientist Albert Einstein. Princeton University, where Einstein lived for many years, celebrates Pi Day as well. March 14, 2009, was celebrated as National Pi Day. And March 14, 2019 also marked the one- year anniversary (周年纪念日) of the death of Stephen Hawking. And how do people celebrate the Pi (π) Day Maybe you can try these ideas:
Eat or make different kinds of pies (for example, apple pies, cherry pies, and even pizza pies);
Celebrate the day with a pie cut using the mathematical constant (常数) of Pi (π);
Discuss the importance of the letter π;
Watch Life of Pi in cinemas;
Look for the number 3.14 in every place (such as prices and street numbers).
26.Which of the following like to celebrate the Pi Day most probably
A.Greek students. B.Movie fans. C.Maths lovers. D.Engineers.
27.When did the Pi Day start as a celebration
A.About thousands of years ago. B.On March 14,1988.
C.On March 14, 2009. D.On March 14, 2019.
28.Which activity may NOT happen on Pi Day
A.People will make apple pies.
B.Students will take photos of the price tag with $312.
C.Life of Pi is shown in cinemas.
D.People will talk about the achievements of Einstein.
29.Which of the following is NOT true according to the passage
A.People think the Greeks are the earliest to use the letter π in maths.
B.The Greek letter a has the same pronunciation (发音) as pie.
C.Stephen Hawking died in 2018.
D.Einstein worked in San Francisco’s Exploratorium Science Museum before.
30.Why did the writer write this passage
A.To learn a foreign language.
B.To introduce Pi (π) Day.
C.To ask people to learn maths well.
D.To help students work out some maths problems.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
以下是一篇短文,请阅读全文,并从下列六个句子中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。
Do you like the number 13 31 In the past, a lot of tall buildings didn’t have the 13th floor. 32 For example, the number “4” is said to be unlucky because it sounds like the Chinese word for “death”. But that’s just one example about numbers in China.
When I first came here, I was surprised to see that many websites had numbers in their names instead of letters. I soon found that this is actually convenient, as Chinese characters (汉字) cannot be used for website addresses. 33
In pinyin, the telecom company China Unicom is called Zhongguo Liantong. If the company used their pinyin name for their website address, it would be quite long. 34
In addition, the pronunciations of some numbers sound similar to other words in Chinese. This is wordplay (双关语). For example, the numbers “520” in Chinese sound similar to the pronunciation of the Chinese phrase “I love you”. 35
A.They can only use numbers or letters instead.
B.There are also superstitions (迷信) about some numbers in China.
C.In western countries, some people think the number 13 brings bad luck.
D.It is interesting to see how Chinese people use numbers in different ways.
E.So instead, they used the hotline number—. This is easier to type and remember.
F.Many couples choose to get married on May 20th for this reason.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.My travels and teaching experience in China (complete) changed how I see the world.
37.We (organize) lots of activities to celebrate our school’s fiftieth birthday last month.
38. (current), my father is working for a technology company.
39.Rice is (common) food in many Asian countries.
40.My parents seemed (agree) with my idea of a camping trip this weekend.
41.I worked with the children to turn the old songs into new (作品) with modern instruments.
42.My grandfather always cooks delicious dishes for the (全部的) family.
43.The Mid-Autumn Festival is coming. I (想知道) where we will celebrate it.
44.In nature, you can find new and interesting things (到处) with your own eyes.
45.Boys and girls, (检查) your test papers carefully before the exam is over.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.他的发明在被我们熟知的工业革命中起了重要的作用。
His invention in what is now known as the Industrial Revolution.
47.每个人都需要遵守规则,尤其是困难的事情发生时。
Everyone , especially when happens.
48.同时,家长们总有一些重要的事情告诉老师们。
At the , the parents always have to tell the teachers.
49.对于学生来说,在日常生活中保护视力非常重要。
It’s very important for students their eyesight .
50.国庆假期期间,有数千名游客来到这座古城参观历史建筑。
During the National Day holiday, tourists came to this ancient city to visit historical buildings.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,用方框中所给单词的正确形式填空,使短文完整正确(每词限用一次)
see app easy wait habit with develop number improve into
Have you noticed a phenomenon (现象) After we listen to certain songs on a music 51 , we may pleasantly find that the recommended (被推荐的) songs are just what we want. When we look through a shopping website, the products we plan to buy are 52 for us on the homepage.
All of these are based on big data. Big data is no longer only about 53 , but information from almost every part of our lives: our locations, shopping 54 and interests.
In the past few years, people have 55 big data being used more often in China. For example, it plays an important role in tourism. The data online is providing people 56 a lot of information about some countries’ places of interest. The information not only shows travellers’ reviews, but also tells which place needs to be 57 .
Nowadays, China is speeding up its big data construction in order to better serve social and economic 58 . Big data will be put 59 greater use in other areas like education, social safety and transport. We believe that big data will make our lives 60 and better. Do you expect it
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is a summer morning in 2025. The Internet is all around you. All the things you are going 61 (do) are according to (根据) the data streams (数据流) flying across the Internet.
Cars and 62 (bus) choose their ways according to the data streams, too. Buying anything is probably 63 (easy) and quicker than before. It is because your data will tell you quickly the best shopping service. And it will be just what you want. Best of all, doctors will have 64 easy way to check your medical history (病史) because 65 the data.
It 66 (sound) good, doesn’t it In 67 future, data will decide most of the things. This idea is from Tim Berners Lee. Last month in London, he said that one day we will be able to write more apps. They could help 68 (we) a lot.
We never know what 69 (happen) in 100 years, We can be sure of one thing: we will try our 70 (good) to make it come true.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Have you ever counted the number of digits (数位) in your mobile phone number It has 11 digits. You may sometimes find it hard to remember your number. That’s because China has the longest mobile phone numbers in the world. Why is that
There are three parts in the phone number. Each part has a different meaning. The first three numbers tell you which mobile phone service provider (提供者) you are using. For example, 135 is for China Mobile Communications Corporation and 132 is for China Unicom. The fourth to the seventh digits tell you where the number is registered (注册). And the last four digits are random (随机的).
The main reason for using 11 digits is that we have the largest population in the world. We once had 10 numbers. But as our population grew, there were not enough numbers for us to use. So we began to use 11 digits from 1999. Eleven digits can be used to make tens of billions of mobile phone numbers. That’s enough for each person to have seven or eight phone numbers to use in China.
Not only China, but also Britain and Japan use 11-digit mobile phone numbers. But their numbers always start with 0. So they can’t have as many numbers as we can. Countries like the USA, Australia and India use phone numbers with 10 digits. Canada’s phone numbers are perhaps the shortest in the world: they use seven digits.
根据短文内容,回答下列问题。
71.Does China have the longest mobile phone numbers in the world
72.What can you know from the first three digits of a mobile phone number in China
73.Why does China use 11 digits for mobile phone numbers
74.When did we begin to use 11 digits in China
75.Which country perhaps has the shortest mobile phone numbers in the world
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.请以“日常生活中的数字”为题写一篇短文。
内容提示:1. 你认为数字在我们日常生活中重要吗
2. 日常生活中,我们都在什么时候会使用到数字
3. 假如我们的生活中没有了数字,那会是怎样的呢
要求:80词左右,可适当发挥。
【点拨】
1.人称:第一人称 2.时态:一般现在时 谋篇布局
1. calculation 计算 2. solve problems 解决问题 3. show the prices 展示价钱 4. in a mess 处于混乱 好词
Without numbers, it will be difficult for us to even tell the time. 没有了数字,即使是报时对我们来说也是件难事。 好句
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.D 4.D 5.C 6.A 7.C 8.B 9.D 10.C 11.A 12.B 13.D 14.D 15.C
【导语】本文介绍了数字发明之前,人们是如何计数的。
1.句意:在发明书面数字之前,人们用许多不同的方法来计数。
writing写,为现在分词;written写,为过去分词;wrote写,为write的一般过去式;to write写,为动词不定式。根据“to count things”可知,此句是说在发明书面数字之前,此处用过去分词作定语,表示被动。故选B。
2.句意:在发明书面数字之前,人们用许多不同的方法来计数。
ideas主意;ways方式;instructions说明;orders顺序。根据“people used many different”可知,此句是说用不同的方法计数。故选B。
3.句意:起初,人们用手指,甚至脚趾。
In the end最后;However然而;At last最后;At first起初。根据“people use their fingers”可知,此句是说起初,人们用手指。故选D。
4.句意:起初,人们用手指,甚至脚趾。
hardly几乎不;just仅仅;only只要;even甚至。根据“and...their toes”可知,此句是说人们甚至用脚趾。故选D。
5.句意:然而,他们只能用这种方法计算小的数字。
by the way顺便说一句;on the way在路上;in this way用这种方法;in a way用一种方式。根据“they could only count small numbers”可知,此句是说只能用这种方法算小的数字。故选C。
6.句意:从那以后,他们开始在树枝和骨头上做小记号。
on在……上面;in在……里面;to到;with用。根据“they began to make small marks”可知,此句是说在树枝和骨头上做记号。故选A。
7.句意:这有助于他们计算更大的数字。
smaller更小的;smallest最小的;bigger更大;big大的。根据“They used them to count the days of the month”可知,此句是说有助于计划大的数字。故选C。
8.句意:他们用它们来计算每个月的天数,食物的数量和他们拥有的动物的数量。
order订购;amount数量;number数字;kinds种类。根据“They used them to count”可知,此句是说计算食物的数量。故选B。
9.句意:然后,人们开始使用粘土或小石头制成的代币。
made in在……里制造;made of由……制成,看得出原料;made by被……里制造;made from由……制成,看不出原料。根据“clay or small stones”可知,此句是说使用粘土或小石头制成的代币,从成品不能看出原料。故选D。
10.句意:这有助于他们计算更大的数字。
very很,用于不定冠词之后;quite十分,用于不定冠词前;even甚至;too太。根据“bigger numbers”可知,此句是说有助于计划更大的数字,此处even在比较级中表示程度。故选C。
11.句意:他们经常把代币绑在绳子上,以便随身携带。
carry携带;take带走;walk走路;look看。根据“They often put the tokens on pieces of string”可知,此句是说方便携带。故选A。
12.句意:这就发展成了像算盘这样的工具。
changed改变;developed发展;got得到;turned转弯。根据“into tools like the abacus”可知,此句是说发展成了像算盘这样的工具。故选B。
13.句意:最后,人们开始发展书写符号系统来表示不同的数字,这导致了印度-阿拉伯系统(0-9)。
use使用;check检查;make制造;develop发展。根据“systems of written marks”可知,此句是说发展书写符号系统。故选D。
14.句意:最后,人们开始发展书写符号系统来表示不同的数字,这导致了印度-阿拉伯系统(0-9)。
for为了;in在……里;on在……上面;to不定式符号。根据“show different numbers”可知,此处用动词不定式表示目的。故选D。
15.句意:我们今天还在使用它。
him他;its它的;it它;them它们。根据“and this led to the Hindu—Arabic system”可知,此句是说现在还在使用这个印度-阿拉伯系统,应用代词it。故选C。
16.D 17.A 18.B 19.B 20.A
【导语】本文讲述了几个含有数字的汉语成语的意思,表达了汉语的博大精深。
16.细节理解题。根据“Heaven only gave the world one dan of talent, and Cao Zhi alone had eight dou. I deserve (值得) one dou, and all the other poets should share the last one dou.”可知,根据谢灵运的说法,天下才气为一担,曹植占据8斗,自己占据一斗,其余占一斗。所以“才高八斗”开始指曹植。故选D。
17.推理判断题。根据文章可知,谢灵运的话表明他高度评价曹植的才华,认为曹植拥有八斗才华,而自己和其他诗人总共只占两斗。故选A。
18.细节理解题。根据“When it came to the Three Kingdoms period (220-280), one chi became longer and reached 24.2 cm. So seven chi would be about 170 cm, an average height today.”可知,七尺大约是170厘米。故选B。
19.细节理解题。根据“Heaven only gave the world one dan of talent,”及“The dan used was an ancient Chinese measurement for grain. One dan is equal to 10 dou.”可知,在中国古代,担只指一个人有多少天赋的表述错误。故选B。
20.细节理解题。根据“It was said that if you cheated someone while trading, you would lose the blessing (庇佑) of these stars. This helped to keep people honest while trading.”可知,如果你在交易时欺骗了别人,你就会失去这些天上星宿的祝福。这有助于人们在交易时保持诚实。故选A。
21.A 22.D 23.C 24.B 25.C
【导语】本文主要介绍了阿尔伯特·爱因斯坦的生平。
21.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了爱因斯坦的生平,可能在百科全书中出现。故选A。
22.细节理解题。根据“Finally, he was awarded the Nobel Prize for Physics for the year 1921.”可知,爱因斯坦在物理方面有很大的成就。故选D。
23.词义猜测题。根据“He was always interested in things around him and full of imagination. He loved watching things carefully and asking a lot of questions about them. His questions were often hard to answer for teachers.”可知,爱因斯坦总是对周围的事情感兴趣,并且充满了想象力。他喜欢认真地观看事物并且问许多有关的问题。他的问题对于老师来说经常很难回答。由此可知,爱因斯坦是一个不同寻常的人,因此画线单词的意思是“非凡的”。故选C。
24.细节理解题。根据“He loved watching things carefully and asking a lot of questions about them.”,“Einstein started school in 1885.”,“After graduation, Einstein worked at the Swiss Patent Office.”,“By 1909, Einstein had become a top scientist.”和“Finally, he was awarded the Nobel Prize for Physics for the year 1921.”可知,正确的顺序是a-c-e-d-b。故选B。
25.细节理解题。根据“Scientists studied his brain after his death to see if there was anything special about it.”可知,科学家们对爱因斯坦的大脑很感兴趣。故选C。
26.C 27.B 28.B 29.D 30.B
【导语】本文主要介绍了圆周率日。
26.推理判断题。根据“March 14 is a great day for fans of maths.”以及“The date copies from the first three numbers of Pi (π).”可推知,数学爱好者最有可能喜欢庆祝圆周率日。故选C。
27.细节理解题。根据“The first Pi Day was celebrated on March 14, 1988.”可知,圆周率日是在1988年3月14日开始庆祝的。故选B。
28.细节理解题。根据“Eat or make different kinds of pies (for example, apple pies, cherry pies, and even pizza pies); Celebrate the day with a pie cut using the mathematical constant (常数) of Pi (π); Discuss the importance of the letter π; Watch Life of Pi in cinemas; Look for the number 3.14 in every place (such as prices and street numbers).”可知,在圆周率日学生们不会为312美元的价格标签拍照。故选B。
29.细节理解题。根据“Princeton University, where Einstein lived for many years, celebrates Pi Day as well.”可知,爱因斯坦是在普林斯顿大学居住多年,而不是在旧金山探索者科学博物馆。故选D。
30.主旨大意题。根据“The first Pi Day was celebrated on March 14, 1988.”可知,本文主要介绍了圆周率日。故选B。
31.C 32.B 33.A 34.E 35.F
【导语】本文介绍了数字在文化中的特殊意义以及它们在网站名称中的应用;文章还提到了一些数字与中文词语发音相似,形成有趣的双关语现象。
31.根据上文“Do you like the number 13 ”可知,此处是人们对于数字13的看法;选项C“在西方国家,有些人认为数字13会带来厄运。”符合语境。故选C。
32.根据下文“For example, the number ‘4’ is said to be unlucky because it sounds like the Chinese word for ‘death’.”可知,中国文化中对数字也有迷信的说法;选项B“在中国也有一些关于数字的迷信。”符合语境。故选B。
33.根据上文“I soon found that this is actually convenient, as Chinese characters (汉字) cannot be used for website addresses.”可知,汉字不能在网址上用,所以此处是介绍什么可以用在网址上;选项A“它们只能用数字或字母来代替。”符合语境。故选A。
34.根据上文“If the company used their pinyin name for their website address, it would be quite long.”可知,中国联通使用拼音导致网址太长,所以他们采用了数字;选项E“因此,他们使用了热线电话。这样更容易打字和记忆。”符合语境。故选E。
35.根据上文“For example, the numbers ‘520’ in Chinese sound similar to the pronunciation of the Chinese phrase ‘I love you’. ”可知,520的谐音是“我爱你”;选项F“出于这个原因,许多情侣选择在5月20日结婚。”符合语境。故选F。
36.completely
【解析】句意:我在中国的旅行和教学经历彻底改变了我看待世界的方式。根据“My travels and teaching experience in China ... changed”可知,此处修饰动词changed,要用副词,complete的副词形式为completely。故填completely。
37.organized
【解析】句意:上个月我们组织了很多活动来庆祝我们学校的五十周年校庆。根据“last month”可知,此处用过去时,organize的过去式为organized“组织”。故填organized。
38.Currently
【解析】句意:目前,我的父亲正在一家科技公司工作。此处需要一个副词来修饰整个句子,“current”是形容词,其副词形式“Currently”,表示“目前;当前”。故填Currently。
39.the most common
【解析】句意:米饭是许多亚洲国家最常见的食物。根据“in many Asian countries”可知,空处用形容词的最高级形式the most common“最常见的”。故填the most common。
40.to agree
【解析】句意:我父母似乎同意我这个周末去露营的想法。seem to do sth“似乎做某事”。故填to agree。
41.pieces
【解析】句意:我和孩子们一起,用现代乐器将老歌改编成了新的作品。“turn the old songs into new...”表示将旧歌曲转变为新形式,空格处应为名词,且需与“songs”对应,pieces“作品”。故填pieces。
42.whole
【解析】句意:我的祖父总是为全家人烹饪美味的菜肴。根据“the... family”可知,此处需要填入一个形容词表示“全部的”,且修饰名词family。“whole”符合语境,表示“整个的、全部的”。故填whole。
43.wonder
【解析】句意:中秋节快到了。我想知道我们将在哪里庆祝它。 wonder“想知道”,动词。句子描述当前的想法,用一般现在时,主语为“I”,因此动词用原形wonder即可。故填wonder。
44.everywhere
【解析】句意:在大自然中,你可以用自己的眼睛到处发现新的有趣的东西。根据括号内的中文可知,这里要填相应的副词everywhere。故填everywhere。
45.check
【解析】句意:同学们,在考试结束前仔细检查你们的试卷。check“检查”,句子为祈使句,空处应为动词原形。故填check。
46.played an important role
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“起了重要的作用”,其英文表达为“play an important role in”;结合语境可知句子描述的是过去发生的情况,时态应为一般过去时,动词play需用过去式played。故填played;an;important;role。
47.needs to follow the rules something difficult
【解析】need to do sth“需要做某事”;follow the rules“遵守规则”;something“某事”,一般用于肯定句,difficult“困难的”,修饰复合不定代词时需要后置。句子时态是一般现在时,第一空主语是复合不定代词,谓语动词用三单形式。故填needs to follow the rules;something difficult。
48.same time something important
【解析】“同时”的固定短语是“at the same time;“一些事情”用“something”,“重要的”是“important”,形容词修饰不定代词要后置。故填same;time;something;important。
49.to protect in daily life
【解析】对照中英文可知,本题缺少“保护”和“在日常生活中”。it’s important for sb to do sth意为“对某人来说,做某事很重要”,it作形式主语,不定式是真正的主语,protect意为“保护”;in daily life意为“在日常生活中”。故填to;protect;in;daily;life。
50.thousands of
【解析】thousands of“数千的”,固定短语,表示概数。故填thousands of。
51.app 52.waiting 53.numbers 54.habits 55.seen 56.with 57.improved 58.development 59.into 60.easier
【导语】本文主要介绍了大数据这一现象。讲述了大数据在音乐、购物等平台的应用,它不再仅仅关乎数字,还涵盖生活各方面信息。接着举例说明大数据在旅游领域的作用,包括提供旅游信息和指出景点需改进之处。最后提到中国加速大数据建设,其将在更多领域发挥更大作用,会让生活更便利美好。
51.句意:在我们通过一个音乐应用程序听了某些歌曲后,我们可能会惊喜地发现,被推荐的歌曲正是我们想要的。根据“listen to certain songs”以及“recommended (被推荐的) songs”可知,这里说的是在某个平台上听歌曲,“app应用程序”符合语境,“a music app”意为“一个音乐应用程序”。故填app。
52.句意:当我们浏览一个购物网站时,我们打算购买的产品正在首页等待我们。根据语境可知,这里说购物网站根据大数据把用户可能想买的产品展示在首页,用现在进行时“be+现在分词”结构;“wait for”意为“等待,为……做好准备”,“wait”的现在分词是“waiting”。故填waiting。
53.句意:大数据不再仅仅与数字有关,而是来自我们生活几乎每个方面的信息:我们的位置、购物习惯和兴趣。根据语境以及常识,大数据最初与数字相关,“number数字”符合语境,这里要用复数形式“numbers”表示泛指。故填numbers。
54.句意:大数据不再仅仅与数字有关,而是来自我们生活几乎每个方面的信息:我们的位置、购物习惯和兴趣。根据“our locations, shopping...and interests”可知,这里说大数据包含购物方面的习惯信息,“habit习惯”符合语境,是可数名词,此处要用复数形式“habits”表示泛指。故填habits。
55.句意:在过去的几年里,人们看到大数据在中国被更频繁地使用。根据“In the past few years”可知,句子时态是现在完成时“have/has+过去分词”,“see看见”符合语境,其过去分词是“seen”,表示人们看到大数据的使用情况。故填seen。
56.句意:在线数据为人们提供了很多关于一些国家名胜古迹的信息。“provide sb. with sth.”是固定用法,表示“为某人提供某物”。故填with。
57.句意:这些信息不仅展示了游客的评价,还指出了哪些地方需要改进。根据“travellers’ reviews”可知,这里说信息能根据游客观点指出景点需要提升改进的地方,“improve改进,提高”符合语境,“place”与“improve”之间是被动关系,“need to be+过去分词”表示“需要被……”,“improve”的过去分词是“improved”。故填improved。
58.句意:如今,中国正在加快大数据建设,以便更好地服务于社会和经济发展。根据“social and economic”可知,这里说大数据建设服务于社会和经济的发展,“develop发展”符合语境,其名词形式是“development”,“social and economic development”意为“社会和经济发展”。故填development。
59.句意:大数据将在教育、社会安全和交通等其他领域得到更大的应用。“put...into use”是固定短语,意思是“将……投入使用”。故填into。
60.句意:我们相信大数据将使我们的生活更轻松、更美好。根据“and better”可知,这里需要一个和“better”并列的比较级,“easy容易的,轻松的”符合语境,其比较级是“easier”。故填easier。
61.to do 62.buses 63.easier 64.an 65.of 66.sounds 67.the 68.us 69.will happen 70.best
【导语】本文主要介绍了大数据的作用。
61.句意:你将要做的事情都是根据互联网上飞速传输的数据流来决定的。此处是结构be going to do“打算做某事”。故填to do。
62.句意:汽车和公交车也根据数据流选择它们的路线。根据“Cars...”可知此处用名词复数buses“公家车”。故填buses。
63.句意:购买任何东西可能比以前更容易和更快捷。根据“and quicker”可知此处用比较级easier“更容易”。故填easier。
64.句意:最重要的是,因为这些数据,医生们将有一种简单的方法来检查你的病史。此处泛指“一种简单的方法”,easy以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。
65.句意:最重要的是,因为这些数据,医生们将有一种简单的方法来检查你的病史。此处是结构because of“因为”。故填of。
66.句意:听起来不错,不是吗?句子用一般现在时,主语是It,谓语动词用单三sounds“听起来”。故填sounds。
67.句意:在未来,数据将决定大多数事情。in the future“在未来”。故填the。
68.句意:它们可以帮助我们很多。此处作宾语,用代词宾格us“我们”。故填us。
69.句意:我们永远不知道100年后会发生什么。happen“发生”,根据“in 100 years”可知句子用一般将来时will do。故填will happen。
70.句意:我们将尽我们最大的努力使其成为现实。try our best“尽我们最大的努力”。故填best。
71.Yes./Yes, it does. 72.We can know which mobile phone service provider we are using./The first three numbers tell us which mobile phone service provider we are using. 73.Because we have/China has the largest population in the world. 74.From 1999./We began to use 11 digits from 1999./In 1999./We began to use 11 digits in 1999. 75.Canada.
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了我国手机号码由11位数字组成的原因、含义以及其他国家的手机号码的位数。
71.根据第一段“That’s because China has the longest mobile phone numbers in the world.”可知,中国的手机号码是世界上最长的。故填Yes./Yes, it does.
72.根据第二段“The first three numbers tell you which mobile phone service provider you are using.”可知,前三个数字告诉我们正在使用哪个移动电话服务提供商。故填We can know which mobile phone service provider we are using./The first three numbers tell us which mobile phone service provider we are using.
73.根据第三段“The main reason for using 11 digits is that we have the largest population in the world.”可知,使用11位数的主要原因是我们拥有世界上最多的人口。故填Because we have/China has the largest population in the world.
74.根据第三段“So we began to use 11 digits from 1999.”可知,我们从1999年开始使用11位数字。故填From 1999./We began to use 11 digits from 1999./In 1999./We began to use 11 digits in 1999.
75.根据最后一段“Canada’s phone numbers are perhaps the shortest in the world: they use seven digits.”可知,加拿大的电话号码可能是世界上最短的:他们使用7位数字。故填Canada.
76.例文
Numbers are very important in our daily life. Maths teachers use numbers to teach us how to do calculation and solve problems. We read numbers from newspapers to know the information and facts. When we go to the supermarket, numbers can be seen everywhere to show the prices. Without numbers, the whole world will be in a mess, and it will be difficult for us to even tell the time. That’s why numbers are so important that we can’t live without it.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文。
②时态:时态为一般现在时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏题目要求中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点,逻辑清晰。
[写作步骤]
第一步,开篇点明主题,直接指出数字在日常生活中非常重要。
第二步,从数学老师教学、阅读报纸获取信息、超市价格展示这几个方面详细阐述数字的用途和重要性。
第三步,通过假设没有数字的情况,强调数字不可或缺,总结数字的重要性。
[亮点词汇]
① solve problems解决问题
[高分句型]
① That’s why numbers are so important that we can’t live without it. (so...that...句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览