(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语沪教版(2024)Unit 1-Unit 3
阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Artificial Intelligence (AI) is one of the hottest topics at China’s annual “Two sessions” (两会) this year. Many representatives (代表) agree that AI brings exciting changes to our lives, but they also worry about its 1 . Let’s take a closer look at why AI is both helpful and worrying, and what China plans to do about it.
AI’s Good Side and Bad Side
First, AI such as Deepseek is a powerful 2 . It helps people work faster, makes fun videos, and even helps 3 in hospitals. However, some people misuse AI to cheat others. For example, AI face-swapping (换脸) can make unreal videos or recordings. A 65-year-old woman loses 2 million yuan because she believes an unreal video of a famous actor, Jin Dong. The 4 Jin Dong asks her to “help” him make a movie. Similarly, unreal videos of Lei Jun, the founder of Xiaomi, also cause trouble. The stories of Jin Dong and Lei Jun show how 5 AI can be if used wrongly.
Calls for Stronger Rules
During the meetings, representatives suggest new laws to stop 6 AI use. Lei Jun, the Xiaomi founder, says, “We need 7 laws for AI and must teach people how to use it safely.” Actor Jin Dong says, “We need more rules to stop people using AI for 8 .” Another representative, Chen Da, says the 9 of protecting children and the old, because they are often easily cheated (欺骗).
China’s plan for AI
The Chinese government (政府) is taking action now. They make rules to help AI grow 10 . These rules ask AI companies to check their products carefully.
A Safer AI Future
Experts believe three things can help: better laws, smarter technology, and teaching people. For example, schools can teach students how to 11 out unreal AI videos. Technology companies can design tools to find out AI cheating. And parents should also 12 their children about the potential risks of AI.
Conclusion
AI is like fire — it can cook food or burn a house. In a word, AI is the future, but we must use it 13 . Only in this way can we make sure AI brings more good than 14 to our society. Moreover, everyone 15 to realize new challenges that come with AI. We should work together to make the most of AI while minimizing its negative impacts. In the future, with proper operation, AI will surely bring us more convenience and progress.
1.A.use B.change C.danger D.future
2.A.tool B.machine C.way D.idea
3.A.workers B.doctors C.teachers D.drivers
4.A.real B.kind C.unreal D.unkind
5.A.helpful B.exciting C.interesting D.dangerous
6.A.good B.bad C.new D.old
7.A.special B.common C.old D.new
8.A.working B.helping C.cheating D.learning
9.A.importance B.way C.rule D.plan
10.A.quickly B.slowly C.safely D.freely
11.A.look B.find C.take D.put
12.A.teach B.tell C.ask D.show
13.A.carefully B.quickly C.easily D.wisely
14.A.good B.harm C.use D.change
15.A.had B.have C.needs D.need
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
More and more people are doing sports to keep fit. Do you like sports If yes, which is your favorite The following may help you.
Abby’s Gym Keep fit! Lose weight! $25/ hour Opening time: Saturday and Sunday Tel: 455-6223 Ice World Have fun skating here! $20/ hour for children $30/ hour for adults Tel: 886-8252
Water WorldOpening time: 9:00 a.m.- 9:00 p.m. from Tuesday to Sunday Adults: $10 Children (aged 15 and under): $7 Tel: 215-1829 Come to the Water World Two pools for children Two large pools for adults Two restaurants
16.If Mr. Smith goes skating with his little son, they need to pay ________ for two hours’ skating.
A.$50 B.$60 C.$80 D.$100
17.You can call ________ if you want to swim.
A.455-6224 B.886-8252 C.215-1829 D.215-1892
18.Which is the suitable time to go to Water World
A.8:00 a.m. on Thursday. B.2:30 p.m. on Wednesday.
C.10:20 p.m. on Sunday. D.9:00 a.m. on Monday.
19.Which of the following is TRUE
A.A ten-year-old boy needn’t pay money if he goes swimming in Water World.
B.Ice World is only for adults.
C.There are four large pools for adults in Water World.
D.People can go to Abby’s Gym on Sunday.
20.Where may the passage be from
A.A newspaper. B.A food magazine. C.A letter. D.A children’s book.
B
Do you have a lucky number Many people have a special number and they hope that it will bring them good luck. In China, people think some numbers are lucky or unlucky because those numbers sound similar to some Chinese words with good or bad meanings.
For example, the word for number 8 sounds like “making lots of money” in Chinese. So, people think it is a very lucky number. Some people even spend much more money to have 8s in their phone numbers. Do you remember the Summer Olympic Games in Beijing It opened at 8:00 p.m. on August 8, 2008
The number 9 is also a lucky number because of its connection to the emperors of China. There were nine dragons on the emperors’ robes (龙袍) and it’s told in many ancient Chinese stories that the dragon has nine children. The number 9 also means “long lasting”. In China, a man would send 99 or 999 roses to his lover with the wishes that the love between them will be long-lasting.
What’s more, the Chinese think that the number 2 is lucky as it’s said that “all good things come in pairs”. For example, during wedding celebrations, you usually find pairs of red candles, double pillows and many other things in pairs. And people often give gifts in pairs for someone’s birthday, wedding or other celebrations.
So what’s an unlucky number in China It might be 4. Many Chinese people see 4 as an unlucky number because it sounds similar to the Chinese word “death”. Because of this, many buildings skip the fourth floor. In Hong Kong, some buildings even skip all floors numbered with 4, such as 4, 14, 24 and 34. As a result, a building with 50 floors may have only 36 floors actually.
21.What makes Chinese people believe a number is lucky or unlucky
A.The shape of the number. B.The quantity of the number.
C.The history of the number. D.The sound of the number in Chinese.
22.Some people would pay much more money for ________.
A.the Summer Olympic Games B.the phone numbers with 8s
C.the emperors’ robes D.the wedding celebrations
23.Why would a man like to send 99 roses to his lover
A.Because he thinks that women love roses the best.
B.Because the number 9 has a connection to the emperors of China.
C.Because he hopes that he will be in love with the woman for a long time.
D.Because he wishes that he will have lots of children with the woman in the future.
24.In Hong Kong, you may NOT find the ________ floor in some buildings.
A.50th B.35th C.46th D.17th
25.What is the purpose of the passage
A.To describe numbers and ancient stories in China.
B.To introduce lucky and unlucky numbers in Chinese culture.
C.To help readers find their lucky and unlucky numbers.
D.To compare different meanings of numbers in different countries.
C
Thomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. However, the electric light was not his only invention. He also invented the motion picture camera and over 1, 200 other things. About every two weeks he created something new.
Thomas Edison was born in 1847. He attended school for only three months. His mother taught him at home, but Thomas was mostly self-educated. He started experimenting at a young age.
When he was 12 years old, he got his first job. He became a newsboy(报童) on a train. He did experiments on the train in his spare time. Unluckily, his first work experience did not end well. They fired him when he accidentally set fire to the floor of the train. Then Edison worked for five years as a telegraph operator, but he continued to spend much of his time in experimenting his first patent (专利) in 1868 for a vote recorder run by electricity.
Thomas Edison was totally deaf in one ear and hard of hearing in the other, but he thought of his deafness as a blessing(祝福) in many ways. It kept conversations short, so that he could have more time for work. He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.
Thomas Edison died at the age of 84. He left a great many inventions that greatly improved the quality of life all over the world.
26.How often did Edison make a new invention
A.About every fourteen days. B.About every seven days.
C.About once a week. D.About twice a week.
27.What does the underlined word “fired” mean in this passage
A.Gave somebody a job. B.Set fire to somebody.
C.Let somebody down. D.Forced somebody to leave his job.
28.Which of the following sentences is NOT true according to the passage
A.Edison had only 8 hours rest each day because of work.
B.Edison got his education mostly by self-teaching.
C.Edison had his first job in 1869.
D.Edison’s inventions greatly improved the quality of people’s life.
29.What does the passage mainly talk about
A.The function of the electric light. B.Edison and his experiments.
C.The importance of inventions. D.The whole life of Edison.
30.What can we infer from the passage
A.Edison was lazy when he was young.
B.Edison was poor so he needed to work on a train.
C.He had little difficulties in experimenting.
D.Edison was very hard-working.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Is the Internet good or bad It’s always a hot topic. Different people have different answers. Since the Internet came into our lives, it has brought us both happiness and tears. Some things are disappearing because of the Internet. 31
When people need to record something quickly, they don’t look for a pen and paper. 32 As a result, many people often “pick up the pen but forget how to write.” Maybe in a few years, pen and paper will disappear.
As people spend more time online and like to use apps to make their photos look better, real-looking photos are disappearing. 33 If you send a real photo on WeChat Moments, others might think it’s just for fun.
Now, anyone can get digital (数码的) maps in just a few seconds. They use computers or mobile phones to do this. 34 Do you remember the last time you looked at a paper map
35 They shared information and talked about their feelings. Nowadays, at home, each person is in their own world with their mobile phone.
A.Digital maps are easy and fast.
B.Let’s take a look at those things.
C.Internet can be a powerful tool to help you learn.
D.Now, you mostly see beautiful pictures on the Internet.
E.Let’s see how your phone can open up new chances for you.
F.Instead, they open their mobile phones or computers to record.
G.In the past, families used to watch TV together after a busy day.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Numbers can be used (express) different ideas.
37.Learning about number theories (improve) our math knowledge.
38.Yesterday I heard the (late) news about my favourite hero Yao Ming.
39.This app can be (connect) to your phone to track fitness.
40.This is the (bad) film I have ever seen. Watching it is just a waste of time.
41.Don’t show any (犹豫) when trying new things.
42.The girl joined in the swimming contest and won first (奖赏).
43.I think you’ll find these chairs are (舒服的) than those.
44.The lady has excellent (社会的) skills and can easily make friends.
45.We are living in an (时代) of rapid technological development.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.当她二十多岁的时候,她请人出版了她的第一本小说。
She had her first novel published when she was .
47.不同的文化有不同的象征,一颗心往往代表爱。
Different cultures have , and a heart often love.
48.李叔叔比爸爸更擅长钓鱼,但爸爸总是喜欢跟他比赛。
Uncle Lee than Father. However, Father always likes to compete with him.
49.John比Daniel学的课程少, 所以他的空闲时间比Daniel多。
John studies Daniel, so he has than Daniel.
50.由于芯片的发明,电脑有了重大的突破,它们变得更快,更小。
Thanks to the invention of chips, computers have made , and they have got .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请从方框内选择适当的词,并根据需要用其正确形式填空,使文章语法正确、完整连贯,并将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。注意:每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
but she lake take natural like first with and young place to
Altay (阿勒泰), a place in the Xinjiang autonomous region, becomes a famous place for travelers because of a TV show named To the Wonder: People can see the 51 beauty in this place. There is snow in the mountains. The 52 are very clear and there are some old villages. Altay is also a popular 53 for skiing in cold weather.
This TV show is from Li Juan’s book named My Altay. It’s about a woman, Li Wenxiu. After meeting with difficulties in 54 work, she comes back to her hometown, Altay. And she lives 55 her mom. There, she learns about the meaning of life and love.
Altay is very beautiful. However, it was not a popular place to visit before because it 56 people a long time to get there. And people needed to pay a lot of money for hotels. Thanks to the TV show, people now know a lot about it. More 57 people are interested in visiting Altay. And they want to enjoy its beauty.
It is not the 58 time that a TV show has made a place more popular for traveling. Other places, 59 Dali in Yunnan, have also been popular because of interesting TV shows.
Let’s read a good book, watch a good show 60 go to a good place. Then, you will find out the beauty of the world.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Now, people take trips by watching live streaming (直播) on Douyin, Bilibili and others. This is called “cloud tourism (云旅游)”.
Zha Liguo, a 44-year-old man, is a(n) 61 (guide). During the May Day holiday, Zha took a group of visitors to Mount Huangshan and enjoyed sunrises there. A lot of people 62 (join) him by watching his live streaming on their phones. It was not Zha’s 63 (one) trip to Mount Huangshan. Last year, he stayed there for over 280 days. He showed the beautiful scenery and other interesting things in the villages near the mountain on Douyin.
A lot of people are interested in Zha’s live streaming, 64 Zha has lots of followers on Douyin. “Many people get 65 (bore) with staying at home but they have no time to go out. I enjoy 66 (I) every time I enjoy the beautiful scenery, so I want other people to enjoy it,” Zha said.
Usually, people need to spend much time 67 (go) out for a(n) enjoyable trip. But they often finish their trip quickly. So they can’t really have a good time. The “cloud tourism” really helps them a lot. Also, the “cloud tourism” is very convenient (方便的). Some people 68 (like) taking a long trip. They think it’s tiring for them 69 (decide) how to go, where to live or what to eat. What’s more, the “cloud tourism” also makes a(n) 70 (different) to a place’s business (生意). People like to buy things while watching live streaming.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题或翻译句子。
What kind of TV programs and films do you like Everyone has his or her answer. Here are examples of some excellent or important TV programs and films.
Xinwen Lianbo
Xinwen Lianbo is a very famous news program in China. Every day at 7 p.m, many Chinese people, young or old, watch it on time. This program helps Chinese people to learn about what is happening in the country and around the world. Its history started on January 1,1978. It is one of the world’s most-watched programs. But now fewer and fewer people watch it because of the Internet.
Dingjun Mountain
Dingjun Mountain is a 1905 Chinese film. The film came from the Peking opera of the same name. The famous actor Tan Xinpei played the main character Huang Zhong in the film. Although the film is only about 30 minutes long and doesn’t have sound, it has an important place in the history of China’s film industry (行业). It is the first Chinese film and is a symbol of the start of the industry.
The Spring Festival Gala (春节联欢晚会)
The Spring Festival is the most important traditional (传统的) Chinese festival. And watching the Spring Festival Gala on Chinese New Year’s Eve (除夕夜) is an important activity for Chinese people. On the show, we can see many excellent performers give performances like comedy acts, songs, and dances.
The tradition of watching the Spring Festival Gala started in 1983. After 40 years the show still makes Chinese people happy. On Chinese New Year’s Eve, 相当多的人花四个小时的时间观看它。
71.What can Chinese people learn from Xinwen Lianbo
72.Is Dingjun Mountain a symbol of the start of China’s film industry
73.When did the Spring Festival Gala first appear on TV
74.将划线部分翻译成中文。
75.将划线部分翻译成英文。
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.如今,互联网已经彻底改变了我们的生活,请以“The Internet changes our lives”为题,写一篇短文,谈论使用网络的优缺点。
要求:
1. 文章应包含图中所有提示要点,可适当发挥;
2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
3. 文中不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
4. 词数:不少于70。(开头已给出,但不计入总词数。)
The Internet changes our lives
We all know that the Internet is changing our lives.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.B 4.C 5.D 6.B 7.D 8.C 9.A 10.C 11.B 12.A 13.D 14.B 15.C
【导语】本文讨论人工智能的双面性,既带来便利也存在风险,呼吁加强监管和教育。
1.句意:许多代表认同人工智能给我们生活带来令人兴奋的改变,但也担心其危险。
use使用;change改变;danger危险;future未来。根据“but”表转折,前文说AI带来积极改变,这里应是担心“危险”,“danger”符合语境。故选C。
2.句意:首先,像Deepseek这样的人工智能是强大的工具。
tool工具;machine机器;way方式;idea想法。根据“First, AI such as Deepseek is a powerful ...”可知,AI可辅助工作、制作视频等,是一种“工具”,“tool”合适。故选A。
3.句意:它助力人们更高效工作、制作有趣视频,甚至在医院辅助医生。
workers工人;doctors医生;teachers教师;drivers司机。根据“It helps people work faster, makes fun videos, and even helps ... in hospitals.”可知,结合“in hospitals”,在医院应是帮助“医生”,“doctors”符合。故选B。
4.句意:那个虚假的靳东让她“帮忙”拍电影。
real真实的;kind善良的;unreal不真实的;unkind不善良的。根据“The ... Jin Dong asks her to ‘help’ him make a movie.”可知,前文说AI换脸制作不真实视频,这里是“不真实的”靳东,“unreal”正确。故选C。
5.句意:靳东和雷军的事例,展现出人工智能若被错误使用会有多危险。
helpful有帮助的;exciting令人兴奋的;interesting有趣的;dangerous危险的。根据“The stories of Jin Dong and Lei Jun show how ... AI can be if used wrongly.”可知,AI被滥用骗人造成损失,体现“危险”,“dangerous”符合。故选D。
6.句意:会议期间,代表们提议出台新法律,制止不良人工智能使用行为。
good好的;bad坏的;new 新的;old旧的。根据“During the meetings, representatives suggest new laws to stop ... AI use.”可知,阻止的是“不良”AI使用,“bad”合适。故选B。
7.句意:我们需要新的人工智能相关法律,且必须教人们安全使用它。
special特别的;common普通的;old旧的;new新的。根据“We need ... laws for AI and must teach people how to use it safely.”可知,要规范AI,需“新的”法律,“new”符合。故选D。
8.句意:我们需要更多规则,阻止人们用人工智能行骗。
working工作;helping帮助;cheating欺骗;learning学习。根据“We need more rules to stop people using AI for ...”可知,前文说AI被滥用骗人,这里是阻止“行骗”,“cheating”正确。故选C。
9.句意:另一位代表陈达提到保护儿童与老人的重要性,因为他们常易受骗。
importance重要性;way方式;rule规则;plan计划。根据“Another representative, Chen Da, says the ... of protecting children and the old, because they are often easily cheated (欺骗).”可知,强调保护老幼的“重要性”,“importance”合适。故选A。
10.句意:他们制定规则,助力人工智能安全发展。
quickly快速地;slowly缓慢地;safely安全地;freely自由地。根据“They make rules to help AI grow ...”可知,规则是为让AI“安全”发展,“safely”符合。故选C。
11.句意:例如,学校可教学生如何识别虚假人工智能视频。
look看;find找到;take拿;put放置。根据“For example, schools can teach students how to ... out unreal AI videos.”可知,“find out”是“找出;查明”,符合教学生识别不真实AI视频语境。故选B。
12.句意:家长也应当教导孩子人工智能的潜在风险。
teach教;tell告诉;ask询问;show展示。根据“And parents should also ... their children about the potential risks of AI.”可知,“teach sb. about sth.”是“教某人关于某事”,这里指教孩子AI风险,“teach”合适。故选A。
13.句意:总之,人工智能代表未来,但我们必须明智地使用它。
carefully仔细地;quickly快速地;easily容易地;wisely明智地。根据“In a word, AI is the future, but we must use it ...”可知,要合理用AI,需“明智地”,“wisely”符合。故选D。
14.句意:唯有如此,才能确保人工智能给社会带来的益处多于危害。
good益处;harm危害;use使用;change改变。根据“Only in this way can we make sure AI brings more good than ... to our society.”可知,“more...than...”对比,与“good”对应的是“harm”。故选B。
15.句意:此外,每个人都需要认识到人工智能带来的新挑战。
had有(have的过去式);have有;needs需要(need的第三人称单数形式);need需要。根据“Moreover, everyone ... to realize new challenges that come with AI.”可知,“everyone”作主语,谓语用第三人称单数,“needs”符合。故选C。
16.D 17.C 18.B 19.D 20.A
【导语】本文介绍三则广告:艾比健身房,冰雪世界和水上乐园。
16.推理判断题。根据“Have fun skating here!$20/ hour for children $30/ hour for adults”可知,滑冰,儿童每小时20美元,成人每小时30美元,因此史密斯先生和他的儿子一起去滑冰两个小时,需要支付 (20+30)×2=100美元。故选D。
17.细节理解题。根据“Water World...Tel: 215-1829”可知,如果你想要去游泳,你可以拨打215-1829。故选C。
18.推理判断题。根据“Water World...Opening time: 9:00 a.m.-9:00 p.m. from Tuesday to Sunday”可知,水上世界的营业时间是从星期二到星期日,从上午9点到晚上9点,因此B项“星期三下午2点30分”是合适的时间。故选B。
19.推理判断题。根据“Abby’s Gym...Opening time: Saturday and Sunday”可知,艾比健身房的开放时间是周六和周日,因此人们可以在星期天去艾比健身房。故选D。
20.推理判断题。根据“More and more people are doing sports to keep fit.”可知,本文介绍了与运动有关的广告,因此摘自报纸。故选A。
21.D 22.B 23.C 24.C 25.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了在中国文化中,人们根据数字的中文发音来判断其为幸运数或不幸运数字,并说明了相关原因和体现。
21.细节理解题。根据“In China, people think some numbers are lucky or unlucky because those numbers sound similar to some Chinese words with good or bad meanings.”可知,中国人认为数字幸运或不幸运是因为数字在中文里的发音。故选D。
22.细节理解题。根据“Some people even spend much more money to have 8s in their phone numbers.”可知,有些人会花更多的钱买带8的电话号码。故选B。
23.细节理解题。根据“The number 9 also means ‘long lasting’. In China, a man would send 99 or 999 roses to his lover with the wishes that the love between them will be long-lasting.”可知,男人喜欢送99朵玫瑰给爱人是因为他希望能和这个女人相爱很长时间。故选C。
24.细节理解题。根据“In Hong Kong, some buildings even skip all floors numbered with 4, such as 4, 14, 24 and 34.”可知,在香港,一些建筑物会跳过所有带4的楼层,46中含4,而选项中其他楼层也不涉及4。选C。
25.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了中国文化中的幸运数和不幸运数。故选B。
26.A 27.D 28.C 29.D 30.D
【导语】本文主要讲述了爱迪生的一生。
26.细节理解题。根据“About every two weeks he created something new.”可知爱迪生每两周就会创造一些新的东西。故选A。
27.词义猜测题。根据“Unluckily, his first work experience did not end well.”(不幸的是,他的第一次工作经历并不顺利。)以及“when he accidentally set fire to the floor of the train.”(他不小心把火车的地板点着了。)可知爱迪生被解雇了,故选D。
28.细节理解题。根据“Thomas Edison was born in 1847.”(托马斯·爱迪生生于1847年)以及“When he was 12 years old, he got his first job.”(12岁时,他得到了第一份工作。)可知爱迪生是在1847+12=1859年得到第一份工作,故选C。
29.主旨大意题。根据“Thomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. ”以及全文可知,本文主要讲述了爱迪生的一生,故选D。
30.推理判断题。根据“He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.”(他总是每24小时工作16小时。有时他的妻子不得不提醒他睡觉和吃饭。)可推知爱迪生很勤奋,故选D。
31.B 32.F 33.D 34.A 35.G
【导语】本文是一篇议论文,主要讨论了互联网对人们生活的影响,列举了一些因互联网而逐渐消失的事物。
31.根据文章第一段“Some things are disappearing because of the Internet.”可知,下文将列举这些事物。选项B“让我们看看这些事物”符合语境,起到承上启下的作用。故选B。
32.根据文章第二段“When people need to record something quickly, they don’t look for a pen and paper.”可知,人们改用其他方式记录。选项F“相反,他们打开手机或电脑记录”符合语境。故选F。
33.根据文章第三段“As people spend more time online and like to use apps to make their photos look better, real-looking photos are disappearing.”可知,互联网上多为美化后的照片。选项D“现在,你在网上看到的多是美化后的照片”符合语境。故选D。
34.根据文章第四段“Now, anyone can get digital maps in just a few seconds.”可知,电子地图便捷高效。选项A“电子地图方便快捷”符合语境。故选A。
35.根据文章第五段“They shared information and talked about their feelings.”可知,此处对比过去与现在的家庭互动方式。选项G“过去,忙碌一天后家人常一起看电视”与后文形成对比,符合语境。故选G。
36.to express
【解析】句意:数字可以用来表达不同的思想。根据“Numbers can be used... different ideas.”及提示词可知此处表示“用来表达”,be used to do sth“被用来做某事”,to后接动词原形。故填to express。
37.improves
【解析】句意:学习数论可以提高我们的数学知识。improve“提高”,动词;动名词作主语,谓语动词用第三人称单数形式。故填improves。
38.latest
【解析】句意:昨天我听到了关于我最喜欢的英雄姚明的最新消息。根据“the”可知,此处用形容词最高级,late“迟的;晚的”,形容词,其最高级形式是latest,意为“最新的;最近的”。故填latest。
39.connected
【解析】句意:这个应用可以连接到你的手机以追踪健身数据。分析句子结构可知,“connect”与“This app”为逻辑上的动宾关系,用被动语态,应用connected。故填connected。
40.worst
【解析】句意:这是我看过的最糟糕的电影。看它纯粹是浪费时间。根据空前的定冠词the,以及“Watching it is just a waste of time.”可知,此处应用bad的最高级worst,表示“这是我所看过的电影里最糟糕的一部电影”。故填worst。
41.hesitation
【解析】句意:尝试新事物时不要表现出任何犹豫。空处位于“any”后,填名词,作宾语。“犹豫”用名词hesitation。故填hesitation。
42.prize
【解析】句意:那个女孩参加了游泳比赛,得了一等奖。win first prize“赢得一等奖”,故填prize。
43.more comfortable
【解析】句意:我认为你会发现这些椅子比那些更舒服。根据“are...than”可知此处用形容词比较级,用于两者之间的比较,comfortable“舒服的”是多音节词,比较级形式为more comfortable,故填more comfortable。
44.social
【解析】句意:这位女士拥有出色的社交技能,能轻松交到朋友。根据汉语提示可知此处应用形容词“social”,修饰名词“skills”,作定语。故填social。
45.era
【解析】句意:我们生活在一个技术快速发展的时代。“时代”对应的英文为era,an后接可数名词单数。故填era。
46.in her twenties
【解析】据句意可知,此处表示“在某人二十多岁时”,用固定短语“in one’s twenties”,句子主语是“she”,所以此处用“in her twenties”。故填in her twenties。
47.different symbols stands for
【解析】根据中英文对照,空格1缺“不同的象征”,different“不同的”,后接可数名词复数形式;symbol“象征”,复数形式为symbols;空格2缺“代表”,且“stand for”是英文中“象征/代表”的固定搭配,主语是第三人称单数,此处动词用三单形式。故填different;symbols;stands;for。
48.is better at fishing
【解析】对照中英文,横线部分缺少的内容为“更擅长”和“钓鱼”。be good at doing sth.“擅长做某事”。根据句意可知,该句使用一般现在时,主语“Uncle Lee”为第三人称单数,因此be动词使用is;根据“than”可知,第二空使用形容词比较级,good的比较级为better。fish“钓鱼”,动词,介词at后跟其动名词形式fishing。故填is;better;at;fishing。
49.fewer subjects than more free time
【解析】根据中英文提示可知,前半句缺少“比……少的课程”,“课程”subject,为可数名词,“少的”fewer,修饰可数名词复数,“比”than,故前三个空为fewer subjects than;后半句缺少“更多的空闲时间”,“空闲时间”free time,为不可数名词,“更多的”more,故后三个空为more free time,符合语境。故填fewer;subjects;than;more;free;time。
50.a major breakthrough faster and smaller
【解析】根据中英文对照可知,空缺部分是“一个重大的突破”和“更快,更小”;根据空前“made”可知,此处考查make a major breakthrough“取得重大突破”,固定搭配,其中breakthrough“突破”,可数名词;“更快,更小”的英文表达为faster and smaller,在句中作系动词“got”的表语。故填a;major;breakthrough;faster;and;smaller。
51.natural 52.lakes 53.place 54.her 55.with 56.took 57.young 58.first 59.like 60.and
【导语】本文讲述了新疆阿勒泰因电视剧《我的阿勒泰》成为旅游热点,介绍其自然风光和原著书籍内容,分析其走红原因,并列举其他影视带火旅游地的案例。
51.句意:人们可以在这个地方看到自然美景。根据“People can see the…beauty in this place.”及备选词可知,此处是指阿勒泰的自然美景,形容词natural“自然的”符合语境,作定语修饰beauty。故填natural。
52.句意:湖很清澈,有一些古老的村庄。根据“The…are very clear and there are some old villages.”及备选词可知,此处是指阿勒泰的湖,名词lake“湖泊”符合语境,be动词为复数,应用名词复数形式。故填lakes。
53.句意:在寒冷的天气,阿勒泰也是一个滑雪的好地方。根据“Altay is also a popular…for skiing in cold weather.”及备选词可知,阿勒泰是滑雪的好地方,名词place“地方”符合语境。故填place。
54.句意:在工作中遇到困难后,她回到了家乡阿勒泰。根据“After meeting with difficulties in…work, she comes back to her hometown, Altay.”及备选词可知,此处是指她的工作遇到困难了,空后为名词,应用she的形容词性物主代词her“她的”去修饰。故填her。
55.句意:她和妈妈住在一起。根据“And she lives…her mom.”及备选词可知,此处是指和妈妈住在一起,为固定短语live with sb“和某人住一起”,介词with符合语境。故填with。
56.句意:然而,以前它不是一个受欢迎的地方,因为人们要花很长时间才能到达那里。根据“However, it was not a popular place to visit before because it…people a long time to get there”及备选词可知,此处是指花很长时间到达,为固定结构It takes sb+时间+to do sth,意为“做某事花费某人多长时间”,时态为一般过去时,应用动词take的过去式took。故填took。
57.句意:越来越多的年轻人有兴趣参观阿勒泰。根据“More…people are interested in visiting Altay.”及备选词可知,越来越多的年轻人去阿勒泰,形容词young“年轻的”符合语境,作定语修饰people。故填young。
58.句意:这并不是电视剧第一次让一个地方变得更受欢迎。根据“It is not the…time that a TV show has made a place more popular for traveling.”及备选词可知,不是第一次,序数词first“第一”符合语境。故填first。
59.句意:其他地方,如云南大理,也因为有趣的电视节目而受欢迎。根据“Other places,…Dali in Yunnan, have also been popular because of interesting TV shows.”及备选词可知,此处例举大理也是因为电视节目受欢迎,介词like“像”符合语境。故填like。
60.句意:让我们读一本好书,看一个好节目,去一个好地方。根据“Let’s read a good book, watch a good show…go to a good place.”及备选词可知,此处为并列结构,连词and“和”符合语境。故填and。
61.guide 62. joined 63.first 64.so 65.bored 66.myself 67.going 68.dislike 69.to decide 70.difference
【导语】本文主要讲述了当下流行的“云旅游”现象,以 44 岁的查立国为例,介绍了他在抖音进行直播旅游的情况,以及“云旅游”的优势和对地方生意的影响。
61.句意:44岁的查立国是一名导游。根据下一句“During the May Day holiday, Zha took a group of visitors to Mount Huangshan and enjoyed sunrises there.”以及所给单词可知,此处表示是一名导游。guide“导游”,根据前面的“is a(n)”可知,用单数。故填guide。
62.句意:很多人通过在手机上看他的直播加入了他。根据“Zha took a group of visitors to Mount Huangshan and enjoyed sunrises there.”可知,时态为一般过去时,陈述过去发生的事,谓语动词用过去式joined。故填joined。
63.句意:这不是查立国第一次去黄山。根据后文“It was not Zha’s...trip to Mount Huangshan.”以及所给单词可知,应填one的序数词first“第一”,作定语,修饰后面的名词trip,表示这不是查立国第一次去黄山。故填first。
64.句意:很多人对查立国的直播感兴趣,因此查立国在抖音上有很多粉丝。根据“A lot of people are interested in Zha’s live streaming”和“Zha has lots of followers on Douyin.”可知,两者之间是因果关系,前因后果,所以用so“因此”连接。故填so。
65.句意:很多人待在家里感到厌倦,但他们没有时间出去。根据“Many people get...with staying at home”以及所给单词可知,应填bore的形容词形式bored“感到厌倦的”,作表语,表示很多人待在家里感到厌倦。get bored with“对……感到厌倦”。故填bored。
66.句意:每次欣赏美景时我都玩得开心,所以我想让其他人也欣赏。根据“I enjoy...”以及所给单词可知,应填I的反身代词形式myself“我自己”,表示玩得开心。enjoy oneself“玩得开心、过得愉快”。故填myself。
67.句意:通常,人们需要花很多时间出去进行一次愉快的旅行。spend...doing sth“花费……做某事”。故填going。
68.句意:有些人不喜欢长途旅行。根据下一句“They think it’s tiring for them...how to go, where to live or what to eat.”以及所给单词可知,此处表示有些人不喜欢长途旅行。dislike“不喜欢”,时态为一般现在时,陈述事实,主语Some people表示复数,谓语动词用原形。故填dislike。
69.句意:他们认为决定怎么去、住在哪里或吃什么对他们来说很累。根据“They think it’s tiring for them...how to go, where to live or what to eat.”以及所给单词可知,应填decide的动词不定式形式to decide,作主语,前面的“it”是形式主语。句型“it’s+形容词+for sb to do sth”表示“对某人来说做某事是……的”。故填to decide。
70.句意:更重要的是,“云旅游”也对一个地方的生意有影响。make a difference to“对……产生影响”。故填difference。
71.They can learn about what is happening in the country and around the world. 72.Yes, it is. 73.In 1983. 74.但是现在由于互联网的原因,越来越少的人观看它。 75.Quite a few people spend four hours watching it.
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国一些著名且重要的电视节目和电影,包括《新闻联播》、《定军山》和《春节联欢晚会》。
71.根据文章第二段“This program helps Chinese people to learn about what is happening in the country and around the world.”可知,这个节目帮助中国人了解国内外发生的事情。故填They can learn about what is happening in the country and around the world.
72.根据文章第三段“It is the first Chinese film and is a symbol of the start of the industry.”可知,它是中国第一部电影,是中国电影行业开始的象征。故填Yes, it is.
73.根据文章第五段“The tradition of watching the Spring Festival Gala started in 1983.”可知,观看春晚的传统始于1983年。故填In 1983.
74.But“但是”,now“现在”,fewer and fewer people“越来越少的人”,watch it“观看它”,because of“由于”,the Internet“互联网”。故填:但是现在由于互联网的原因,越来越少的人观看它。
75.分析句子可知是一般现在时。“相当多的人”quite a few people,“花时间做某事”spend time doing sth,“四个小时”four hours,“观看它”watch it。故填Quite a few people spend four hours watching it.
76.例文
The Internet changes our lives
We all know that the Internet is changing our lives.
It brings many advantages. We can shop online conveniently, listen to music, and watch TV shows to relax. When doing schoolwork, it helps us find information and solve problems.
But there are disadvantages too. Some spend too much time on games or videos, wasting precious hours. Staring at screens for long harms eyes and causes back pain. Also, false information online may mislead us.
We should use the Internet wisely to enjoy its benefits and avoid these problems.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文,围绕“互联网改变生活”展开;
②时态:以一般现在时为主,描述互联网对生活的常规影响;
③提示:需涵盖互联网使用的优缺点,结合购物、娱乐、学业辅助等优点及浪费时间、伤害身体、信息误导等缺点展开。
[写作步骤]
第一步,开篇点明互联网改变生活这一主题。
第二步,分别阐述互联网带来的优点(购物便捷、娱乐放松、辅助学业 )与缺点(浪费时间、伤害身体、信息误导 )。
第三步,结尾提出应明智使用互联网,享受益处、规避问题。
[亮点词汇]
①conveniently便利地
②precious珍贵的
③mislead误导
[高分句型]
①When doing schoolwork, it helps us find information and solve problems.(“when+现在分词”结构作时间状语)
②Staring at screens for long harms eyes and causes back pain.(动名词短语作主语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览