八年级英语上学期期中考试(山东济南卷)(人教版2024,测试范围:Units1-4)[听力音频+听力原文+答案解析+ppt版答案]

资源下载
  1. 二一教育资源

八年级英语上学期期中考试(山东济南卷)(人教版2024,测试范围:Units1-4)[听力音频+听力原文+答案解析+ppt版答案]

资源简介

2025 -2026学年八年级上学期期中考试(山东济南专用)
英 语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
4.考试范围:八上Units1-Unit4(人教版2024)[2025年山东省济南最新中考题型]
第一部分 听力(共四节,满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。每个句子听一遍。
1.A.What did the brothers do B.Where did Kate go yesterday C.How is your holiday going
2.A.When was it invented B.Who did Helen go with C.How old is your sister
3.A.When will you start B.How was your vacation C.What did you do on holidays
4.A.The driver was a man. B.The driver drove quickly. C.The driver ran so fast.
5.A.My dog is yellow and black. B.My dog is white and yellow. C.My dog is white and black.
第二节 (共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)
在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。每段对话听两遍。
6.What does the man think the colour of nature is
A.Green. B.Red. C.Blue.
7.Which animals does Jim like best
A.Penguins. B.Elephants. C.Sheep.
8.Who is better at English than Tony
A.Daming. B.Sam. C.Jim.
9.How much is John’s watch
A.Fifty yuan. B.Thirty-five yuan. C.Fifteen yuan.
10.Who is Lily’s hero
A.Her mother. B.Her father. C.Her teacher.
第三节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。听对话前,你将有40秒钟的读题时间;听完后,你将有40秒钟的答题时间。对话听两遍。11.Where did Gina go on vacation
A.Shanghai. B.New York City. C.Beijing.
12.Who did Gina go with
A.Her parents. B.Her father. C.Her mother.
13.How long does the train take
A.1 hour. B.2 hours. C.3 hours.
14.What did Rick do on vacation
A.He bought a hat. B.He visited a hutong. C.He ate Beijing Duck.
15.Did they have a good time
A.Yes, they did. B.No, they didn’t. C.We don’t know.
第四节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。听短文前,你将有40秒钟的读题时间;听完后,你将有40秒钟的答题时间。短文听两遍。
16.Who is at the top of the food chain (食物链)
A.The lion. B.The shark. C.People.
17.What kind of animal is one of the strongest animals on land
A.The lion. B.The whale. C.The monkey.
18.Is the shark one of the most dangerous animals in the sea
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.We don’t know.
19.Why are we facing danger
A.Because there are too many dangerous animals in nature.
B.Because there are fewer animals and plants than before.
C.Because there are too many people.
20.What should we do to protect ourselves
A.We should kill the lions and sharks.
B.We should protect the animals and plants.
C.We should protect the lions and sharks.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
I was a bit nervous about a holiday at Monkton Wyld. “We all sleep in one room -including the children, the food is vegetarian (素的) only and we do our own dishes ” I asked my wife.
“That’s right,” she said.
“But we need a holiday,” I said.
Two months later we were on a train to Monkton Wyld. I was reading about it on my phone. The house was built in 1848 and since then, it had been a hotel, a school and now it is an education centre.
We were going on a “Family Week” with our two children. We arrived at night and enjoyed a nice dinner I liked. All the vegetables were from the garden of the house. Soon I was feeling a lot happier about the week ahead.
The house was run by 12 people who lived here. There were also volunteers who came and stayed at the house for a week just to work in the garden or help with the cooking. Some of the families had been coming to Monkton Wyld for several years—it had become a ritual for them. They were patient with all my questions about the place. Later, we were playing games in the large living room. It already felt like these people were old friends.
Over the next week, we really bad a week of “family fun”. We painted. We sang. We made things. And best of all, the children were outside almost the whole time-away from phones, TVs and so on.
One of the children said after the holiday...
21.The writer learned about the history of Monkton Wyld from ________.
A.his wife B.his phone C.a hotel D.a school
22.The underlined word “ritual” is probably closest in meaning to “________”.
A.habit B.dream C.problem D.symbol
23.The writer and the volunteers ________ in the living room.
A.painted B.sang C.made things D.played games
24.What would one of the children say after the holiday
A.“I am looking forward to next holiday.” B.“The house is my favourite.”
C.“I like the vegetables here.” D.“I want to live here alone.”
25.What might be the best title for the passage
A.A Dream House B.An Unforgettable Vacation
C.One Traditional Building D.Merry Land for Kids
B
Every Saturday, 14-year-old Mia had to help wash clothes. But she hated it. One day, when her mother asked her to wash socks, she complained and threw them into the basket, “Why me ” Her mother was cleaning the kitchen floor and answered, “We’re a family, aren’t we ”
Mia felt upset. Her friend Emma’s house was always clean because they had a cleaner. “Why don’t we hire a cleaner ” Mia asked. Her mother replied, “Doing chores teaches responsibility (责任).”
Last week, Mia’s history teacher gave a project called “Hidden Heroes.” While researching, Mia found a story about Mierle Ukeles, an artist from the 1970s. Ukeles called housework “art” and even cleaned museums to show its importance. Mia was surprised—could chores be special
That weekend, Mia noticed things she had never seen before: her father fixed the sink (水槽), ________, and her brother watered flowers carefully outside. She realized their home needed everyone’s care.
For her project, Mia made a video and showed pride in her family’s Saturday chores. She wrote funny titles like “Dad: Fixer and Breakfast Maker” and “Mom: Cleaning Boss.” When she showed the video, her classmates loved it. Emma said, “Maybe chores aren’t so bad.”
Now, Mia still doesn’t love washing, but she understands its value. As Ukeles said, “In fact, chores aren’t boring—they keep life going well.”
根据短文内容,选择正确答案。
26.What did Mia complain about every Saturday
A.She hated school projects. B.She had to help wash clothes.
C.Her mother was too strict. D.Emma’s house was too dirty.
27.Which sentence can best be put in the blank “________” in Para.4
A.her house was always perfectly clean B.her history teacher praised her project
C.Ukeles cleaned museums for many years D.her mother’s hands looked dirty from cleaning
28.What can we know about Mia’s video project
A.It showed her pride in the family’s work. B.It made her classmates laugh at her.
C.It was about some famous artists. D.It showed her bad feeling to her father.
29.What did Mierle Ukeles do to show the importance of housework
A.She helped Mia with her chores. B.She called Mia’s mother “Cleaning Boss”.
C.She cleaned museums. D.She made a video about chores.
30.How does Mia feel about chores in the end
A.Angry and tired. B.Bored but accepting.
C.Dislikes but understands it. D.Comfortable and pleased.
C
①Do you know “E-person” and “I-person” These two kinds of personalities (性格) are widely discussed online. Even twins may be quite different from each other in personalities, hobbies and friends. To learn more about that, let’s hear from the following twins.
②Andy, an E-person
I enjoy trying new things and playing with many friends. Ken and I head for the sea on Saturdays to surf, and on Sundays, I hang out with Tom, eating and riding. At school, Larry is my best friend. I don’t spend much time with him on the weekend because he likes to play video games at home just by himself. I’m cool with it because I can visit other friends. I value (重视) his friendship a lot because Larry cares about me and often gives great advice on my problems.
③Anna, an I-person
I think nothing is more enjoyable than staying on the sofa by myself with a great book in my hand. However, I do also need time with my two best friends, Sue and Tina. Sue is so full of life that her jokes bring much joy to my quiet days. Tina is more like me, and she understands me better than I do. We often take a long walk to share our feelings. I love both my friends and need their different personalities to make my life colorful.
④Well, there we have it from the horse’s mouth. From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities. So start to make different friends and enjoy the special friendship!
31.What does Andy do on Saturdays with Ken
A.Surf. B.Rides bikes.
C.Plays video games. D.Takes a long walk.
32.Which of the following words can best describe Sue
A.Hard-working. B.Understanding. C.Good-looking. D.Outgoing.
33.The idiom “from the horse’s mouth” means “to hear from someone ________”.
A.who read it B.who experienced it C.who fed it D.who promised it
34.What might be the structure of the passage
A. B. C. D.
35.What can we learn from the passage
A.Friends in need are friends indeed.
B.Friends bring out the best in each other.
C.Friends are not necessarily the same.
D.Friends reach for your hands and touch your hearts.
D
①Many years ago, Gill wanted to make a change. He moved from the city to start his own farm. As one of the members of a boy band, life for Gill was busy but the farm gave him a way to relax. He told reporters, “It was kind of a safe haven (避风港), a place to enjoy life.”
②Farming was new and difficult to him, but Gill took the challenge gladly. His experiences helped him write his book Ace and the Animal Heroes: The Big Farm Rescue. In the book, Ace’s life changes after he moves to the farm. After he tries on a pair of magical shoes, Ace can speak to the animals. The animals want to keep the farm safe. Gill dreamed of getting a pair of magical shoes so that he could speak to wildlife. “It would be great to hear their thoughts and help them,” he says.
③ . They tried to make the pictures in the book look like the animals on their farm. The characters also came from the animals on their farm. For example, the cat was his son’s best friend. Gill said, “All of those experiences make the book succeed.”
根据短文内容,选择最佳答案。
36.What did Gill think of living on the farm
A.Busy. B.Boring. C.Cheap. D.Relaxing.
37.What does the underlined word “challenge” mean in Paragraph 2
A.Advice. B.Difficulty. C.Seat. D.Rest.
38.What can we learn about Gill from Paragraph 2
A.Gill wants to help the wildlife. B.Gill has a pair of magical shoes.
C.Gill can hear the animals. D.Gill has magical abilities.
39.Which of the following can we put in “________” in Paragraph 3
A.His children lived quietly on the farm. B.Gill started to write a new book.
C.Gill’s family helped out with his book. D.People came to visit their farm.
40.Which can be the best title for the passage
A.Gill’s New Choice of Life B.Gill’s Special Farm and Pets
C.Gill’s Farm Experiences and His Book D.Gill’s Magical Shoes and His Farm
第二节 阅读七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
There are about 200 kinds of chameleons (变色龙) in the world that scientists know about. 42% of these kinds of chameleons live in Madagascar.
41 Scientists used to think these animals do that to hide from danger. But now they know the main reason is to communicate with each other. Chameleons can change colours to draw other chameleons’ attention or to warn them to go away. They can use their colours to show that they are angry or scared sometimes. 42 It turns out that they stay safe by moving backward and forward in a strange way. By moving that way, the chameleon looks less like a moving animal. 43
A chameleon’s tongue is very long and moves very fast. To catch food, a chameleon hides in the trees until an insect walks by. 44 A chameleon can catch insects as far away as twice its body length. The end of its tongue is very sticky. When a chameleon catches an insect, the tongue shoots forward at great speed. And the insect is caught in a flash.
Chameleons are amazing animals. But like many other animals, they’re in trouble. 45 This is because the forests and other areas where they live are disappearing or are being changed by people. And when the area is changed too much, it becomes difficult for chameleons to live there. Scientists are working to help the endangered chameleons by learning as much as they can about these colourful animals.
A.Many kinds of chameleons are endangered at present.
B.Chameleons are famous for their ability to change colours.
C.Then it shoots out its tongue to catch the insect all of a sudden.
D.Instead, that makes it look more like a leaf swinging in the wind.
E.So if colours are not for hiding from danger, how do chameleons stay safe
F.People don’t know how to tell the differences between them.
G.Scientists haven’t found out where they live or eat.
第三部分 语言运用(共三节,满分35分)
第一节 补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面对话,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案完成对话。
Tom: Hi, Lily.
Lily: Hi, Tom. It was wonderful.
Tom: That’s great.
Lily: I went to Beijing.
Tom: Wow, did you see the flag-raising ceremony (升旗仪式) in Tian’anmen Square
Lily: Of course! I felt so excited at that moment. All the people around cheered when the flag got to the top.
Tom: Watching the flag-raising ceremony there must be quite different from watching it on TV.
Lily: You are right! And I also bought some gifts. This one is for you!
Tom: Really You are so kind! Thank you!
Lily: My father and mother. What about you What did you do during the vacation
Tom: You know, I needed to prepare for the sports meeting.
Lily: Ha-ha! I see! I hope you will do a good job then.
Tom:
46.A.How was your vacation B.What did you do on vacation
C.Do you like your vacation D.How did you spend your vacation
47.A.Did you go to Beijing B.Where did you go during the vacation
C.Did you stay at home D.Where do you want to go
48.A.Did you go with your parents B.Who did you go with
C.Who would you like to go with D.How did you go there
49.A.I practised running for the whole vacation. B.I just played with my friends.
C.I didn’t do anything. D.I went to Beijing too.
50.A.Don’t mention it. B.You are welcome.
C.Thank you! I will try my best. D.No way.
第二节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Only a miracle (奇迹) could save this black bear from falling off a 30-metre-high bridge. The bear was on her 51 home after a long day in a mountain in California. She was walking 52 the bridge. Suddenly, two cars entered from 53 sides. There was nowhere to run, so the 54 bear jumped onto the rail (护栏) and began to fall down. 55 , the bear pulled herself onto an arch (拱门) under the bridge, 56 she was trapped (困住) there. A driver saw the unbelievable sight and 57 911. Robert Brooks, an animal management officer from a nearby town, was sent to investigate (调查). “I thought it was a 58 , ” he said. But it wasn’t a joke. So he called Dave Baker of the BEAR League, a group that helps bears in 59 .
Unfortunately, the sky was getting dark, so the rescuers (营救人员) had to wait. Early the next morning, Brooks and Baker returned to the bridge with more people. The bear was still there. Then, Baker had a(n) 60 . They should hang a net under the bear, push her into it, and then lower her to the ground.
Police officers 61 the road. Then Brooks injected (注射) sleeping medicine into the bear’s shoulder. When the bear was sleepy, a volunteer rock climber 62 his feet to push the bear off the arch, right into the middle of the net.
When the bear was gently lowered onto the ground, everyone 63 . The rescuers then cleared all the people from the area and left the bear 64 , she could sleep. Since then, no one has seen the bear. “I don’t think she’s going near the bridge any 65 , ” Brooks said.
51.A.road B.way C.trip D.travel
52.A.over B.through C.in D.across
53.A.all B.both C.each D.none
54.A.relaxed B.interested C.frightened D.excited
55.A.Unluckily B.Finally C.Luckily D.Sadly
56.A.and B.but C.or D.for
57.A.called B.asked C.told D.wanted
58.A.joke B.lie C.story D.name
59.A.work B.air C.trouble D.mind
60.A.animal B.idea C.choice D.food
61.A.opened B.sat C.closed D.stood
62.A.used B.wanted C.made D.saw
63.A.asked B.shouted C.cheered D.cried
64.A.loudly B.alone C.luckily D.slowly
65.A.many B.much C.more D.most
第三节 阅读填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Linda was Tara’s best friend before, but now things are different. Tara is a member of Purple Girls Club and they have some rules about who they can be friends with. Linda isn’t very pretty and doesn’t wear cool clothes. 66 she can’t be in their club. Now Tara is making a name list for her party, and she decides not to invite Linda.
“Tara, come here,” her mother calls from the living room. Tara goes to her mother and sees the school report card 67 her hands.
“Tara, what’s the matter with you You have failed (不及格) math and English and you did 68 (bad) in all of your other subjects. You were such a good student before!”
Tara sees the disappointment in her 69 (mom) eyes. She feels terrible. The 70 (活动) of Purple Girls Club leave her very little time for studies. The girls get together almost daily for movies, shopping and 71 (surf) the Internet. She calls every friend in the club and asks them 72 (help) her. But they all refuse (拒绝) and say, “Who cares about studies now ” This makes Tara even 73 (sad).
Later, Tam’s mom takes her to Linda’s house across the street. Tara says sorry and Linda is glad 74 (have) her friend back. She 75 (happy) helps Tara with her studies.
Tara now has a new rule for friendship and it is that a friend that lends a helping hand is a true friend.
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 情境运用(共5小题;每小题2分,满分10分)
请根据下列图画中提供的信息,用完整的句子提问或回答问题
76.A:
B: Sure, I’d love to.
77.A:
B: First, peel the bananas. Then...
78.A: What will happen in 10 years
B: .
79.A: How are you going to be a basketball player
B: .
80.A: Who will you go to if you have problems
B: .
第二节 作文(满分25 分)
81.假定你是李华,你的学校下个月将迎来来自英国友好学校的交换生。为了帮助他们了解中国文化,学校网站英语专栏正在征集活动方案,请你用英语介绍一下你的活动方案(如带他们游览城市,了解中国美食,怎样教他们汉语等)及活动意义。
注意:
1.词数100左右,开头已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.不得出现真实的人名、校名等相关信息。
参考词汇: Chinese characters中国汉字
Dear Sir,
I am Li Hua from Grade Nine. I’ve heard that some exchange students from England will come for a visit next month. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页2025 -2026学年八年级上学期期中考试(山东济南专用)
英 语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
4.考试范围:八上Units1-Unit4(人教版2024)[2025年山东省济南最新中考题型]
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B B B B C A A B B B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B C B C A C A A B B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A D A B B D A C C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A D B C C D B A C C
题号 41 42 43 44 45 51 52 53 54 55
答案 B E D C A B D B C C
题号 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65
答案 B A A C B C A C B C
1.B
【原文】Where did Kate go yesterday
2.B
【原文】Who did Helen go with
3.B
【原文】How was your vacation
4.B
【原文】The driver was going fast.
5.C
【原文】I have a dog and it is white and black.
6.A
【原文】W: What’s the colour of nature
M: Blue. Oh, sorry, it’s green. It represents new life and growth, too.
7.A
【原文】W: Jim, what are your favorite animals, sheep or elephants
M: Not those. I like penguins best because they are playful.
8.B
【原文】W: Tony, your English is better than Daming’s and Jim’s.
M: Thank you, but Sam’s English is better than mine.
Question: Who is better at English than Tony
9.B
【原文】M: Look at my new watch. It’s only fifty yuan. I think it’s cheap.
W: Not really. My friend John bought one the same as yours yesterday. It’s fifteen yuan cheaper than yours.
10.B
【原文】A: Who is your hero, Lily
B: My father. He is a fireman and he saves lots of people.
11.B 12.C 13.B 14.C 15.A
【原文】A: Hi, Gina. Long time no see.
B: Hi, Rick. I was on vacation last month.
A: Oh, where did you go
B: I went to New York City.
A: Really Did you go with anyone
B: Yes, I went with my mother.
A: Did you do anything special
B: Of course. I went to Central Park and bought a hat for my father. Where did you go on vacation
A: I went to Beijing with my brother by train. It takes about 2 hours.
B: That sounds good. What did you do
A: I went to the Palace Museum and ate Beijing Duck.
B: Great! We both had a good time! Did you take photos
A: Yes, I took quite a few photos. Would you like to come to my house to see them
B: Sure. Let’s go!
16.C 17.A 18.A 19.B 20.B
【原文】
There is a big food chain in nature. For example, the lion may be one of the strongest animals in the land food chain. The shark is one of the most dangerous animals in the sea. Although there are all kinds of dangerous animals in nature, people are at the top of the whole food chain. Because we can make the animals and plants our food if we want to. But we are facing danger as well. Lots of animals and plants are fewer than before. So we should learn to protect the animals and plants in nature. If we protect animals and plants, we are protecting ourselves.
21.B 22.A 23.D 24.A 25.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了作者起初对去蒙克顿怀尔德的假期感到紧张,最终却和家人在那里度过了一段充满家庭乐趣、远离电子设备的愉快时光,还了解到该地的历史并结识了友善的人。
21.细节理解题。根据“I was reading about it on my phone. The house was built in 1848 and since then, it had been a hotel, a school and now it is an education centre.”可知,作者是从手机上了解到蒙克顿怀尔德的历史的。故选B。
22.词句猜测题。根据“Some of the families had been coming to Monkton Wyld for several years—it had become a ritual for them.”可知,一些家庭已经来蒙克顿怀尔德好几年了,这对他们来说已经成为一种固定的行为。由此可推测“ritual”与“habit(习惯)”意思最接近。故选A。
23.细节理解题。根据“Later, we were playing games in the large living room.”可知,作者和其他人(包括志愿者,前文提及志愿者在住所帮忙,此处“we”包含志愿者)在客厅里玩游戏。故选D。
24.推理判断题。根据“Over the next week, we really had a week of ‘family fun’...the children were outside almost the whole time-away from phones, TVs and so on.”可知,孩子们在假期里过得很愉快,远离电子设备,享受了家庭乐趣,由此可推测孩子可能会说期待下一个假期。故选A。
25.最佳标题题。通读全文可知,作者从一开始对蒙克顿怀尔德的假期感到紧张,到最后享受了一段充满乐趣的家庭假期,整体围绕这段难忘的假期展开。故选B。
26.B 27.D 28.A 29.C 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了14岁的Mia从讨厌做家务到理解家务价值的转变过程,并通过历史项目认识到家务的重要性。
26.细节理解题。根据“Every Saturday, 14-year-old Mia had to help wash clothes. But she hated it.”可知,Mia抱怨的是洗衣服。故选B。
27.推理判断题。根据“her father fixed the sink”和“and her brother watered flowers carefully outside”可知,此处描述家庭成员各自承担的家务,可推知,空白处需补充母亲的行为。故选D。
28.细节理解题。根据“Mia made a video and showed pride in her family’s Saturday chores…When she showed the video, her classmates loved it.”可知,视频表达了她对家庭劳动的骄傲。故选A。
29.细节理解题。根据“Ukeles called housework ‘art’ and even cleaned museums to show its importance.”可知,她通过清洁博物馆的行为强调家务价值。故选C。
30.观点态度题。根据“Now, Mia still doesn’t love washing, but she understands its value.”可知,Mia仍不喜欢洗衣服,但理解了其价值。故选C。
31.A 32.D 33.B 34.C 35.C
【导语】本文是一篇说明文,以一对双胞胎为例介绍两种性格,并说明不同性格的人也可以成为朋友。
31.细节理解题。根据“Ken and I head for the sea on Saturdays to surf”可知,安迪周六和肯去冲浪。故选A。
32.推理判断题。根据“Sue is so full of life that her jokes bring much joy to my quiet days.”可知,苏很外向。故选D。
33.词句猜测题。根据“From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities.”可知,“from the horse’s mouth”意思是“从有过亲身经历的人那里听说”。故选B。
34.篇章结构题。通读全文可知,文章开头介绍了两种性格,并引出下文;接着分别介绍了Andy和Anna的不同的性格、交友情况等信息;最后得出结论,即内向者和外向者可以成为朋友,也需要有不同性格的朋友。因此,文章的结构应该是“总—分—总”。故选C。
35.推理判断题。根据“From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities.”可知,朋友不必是一样的。故选C。
36.D 37.B 38.A 39.C 40.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Gill从城市搬到农场开始新生活,农场生活不仅成为他的避风港,还激发了他创作书籍《Ace and the Animal Heroes: The Big Farm Rescue》的灵感。书中故事源于农场生活,家人也参与书籍创作,最终书籍取得成功。
36.细节理解题。根据文章第一段“As one of the members of a boy band, life for Gill was busy but the farm gave him a way to relax.”可知,Gill认为农场生活是放松的。故选D。
37.词句猜测题。根据文章第二段“Farming was new and difficult to him, but Gill took the challenge gladly.”可知,农业对Gill来说是新的且困难的,但他欣然接受,由此可推断“challenge”意为“困难”。故选B。
38.细节理解题。根据文章第二段“Gill dreamed of getting a pair of magical shoes so that he could speak to wildlife. ‘It would be great to hear their thoughts and help them.’ he says.”可知,Gill想帮助野生动物。故选A。
39.推理判断题。根据文章第三段“They tried to make the pictures in the book look like the animals on their farm. The characters also came from the animals on their farm.”可知,Gill的家人参与了书籍的创作,C选项“Gill’s family helped out with his book.”符合语境。故选C。
40.最佳标题题。根据文章内容可知,Gill从城市搬到农场,农场生活成为他的避风港,并激发了他创作书籍的灵感,书中故事源于农场生活,家人也参与书籍创作,最终书籍取得成功,C选项“Gill’s Farm Experiences and His Book”概括了文章主旨。故选C。
41.B 42.E 43.D 44.C 45.A
【导语】本文主要介绍了变色龙的相关情况。
41.根据“Scientists used to think these animals do that to hide from danger. But now they know the main reason is to communicate with each other.”可知,此处说的是变色龙变色的原因,选项B“变色龙以变色能力而闻名。”符合语境。故选B。
42.根据“It turns out that they stay safe by moving backward and forward in a strange way.”可知,此处提到了变色龙以一种奇怪的方式保持安全,选项E“那么,如果颜色不是用来躲避危险的,变色龙如何保持安全呢?”符合语境。故选E。
43.根据“By moving that way, the chameleon looks less like a moving animal.”可知,此处提到变色龙像什么,选项D“相反,这使它看起来更像是一片在风中摆动的叶子。”符合语境。故选D。
44.根据“To catch food, a chameleon hides in the trees until an insect walks by.”可知,此处提到变色龙捕食,选项C“然后它突然伸出舌头去抓虫子。”符合语境。故选C。
45.根据“But like many other animals, they’re in trouble.”可知,此处提到变色龙面临的危机,选项A“目前,许多种类的变色龙都濒临灭绝。”符合语境。故选A。
46.A 47.B 48.B 49.A 50.C
【导语】本文是一段长对话,主要是关于Tom和Lily谈论他们的假期。
46.根据“Hi, Tom. It was wonderful.”及后文内容可知,此处应询问Lily的假期情况。A选项“你的假期怎么样?”符合语境。故选A。
47.根据“I went to Beijing.”可知,此处应询问Lily去了哪里。B选项“假期你去哪里了?”符合语境。故选B。
48.根据“My father and mother.”可知,此处应询问Lily和谁一起去度假的。B选项“你和谁一起去的?”符合语境。故选B。
49.根据“What about you What did you do during the vacation ”和后文“You know, I needed to prepare for the sports meeting.”可知,此处与Tom需要为运动会做准备有关。A选项“我整个假期都在练习跑步。”符合语境。故选A。
50.根据“I hope you will do a good job then.”可知,此处是Tom对Lily对自己的祝愿表达感谢。C选项“谢谢你。我会尽力的。”符合语境。故选C。
51.B 52.D 53.B 54.C 55.C 56.B 57.A 58.A 59.C 60.B 61.C 62.A 63.C 64.B 65.C
【导语】本文讲述了一只黑熊在过桥时遭遇危险,被困在桥下拱门上,之后救援人员展开救援,最终成功将其安全救下的故事。
51.句意:这只熊在加利福尼亚的山上度过漫长的一天后,正在回家的路上。
road道路;way路;trip旅行;travel旅行。根据“on her”可知,此处表示在它回家的路上。on one’s way home表示“在某人回家的路上”。故选B。
52.句意:她正走过桥,突然,两辆车从两边开了进来。
over在……上方;through穿过(从内部);in在……里;across穿过(从表面)。根据“the bridge when,”可知,过桥是从桥表面穿过。故选D。
53.句意:她正走过桥,突然,两辆车从两边开了进来。
all三者及以上都;both两者都;each每个;none没有。根据“sides.”可知,这里指桥的两边,用both。故选B。
54.句意:无处可逃,所以这只受惊的熊跳到护栏上,开始掉下去。
relaxed放松的;interested感兴趣的;frightened受惊的;excited兴奋的。根据“Suddenly, two cars entered from both sides”可知,熊面临危险,应是受惊的。故选C。
55.句意:幸运的是,熊爬到了桥下的拱门上,但她被困在那里了。
Unluckily不幸地;Finally最终;Luckily幸运地;Sadly悲伤地。根据“the bear pulled herself onto an arch (拱门) under the bridge, ”可知,此处指的是“幸运地”。故选C。
56.句意:幸运的是,熊爬到了桥下的拱门上,但她被困在那里了。
and和;but但是;or或者;for因为。根据“she was trapped (困住) there.”可知,前后是转折关系,即虽然没掉下去,但是被困在了拱门上。故选B。
57.句意:一个司机看到了这令人难以置信的景象,拨打了911。
called拨打;asked问;told告诉;wanted想要。根据“A driver saw the unbelievable sight and”可知,这里表示司机打算拨打911求救。故选A。
58.句意:“我以为这是个玩笑,”他说。
joke玩笑;lie谎言;story故事;name名字。根据“But it wasn’t a joke.”可知,一开始以为是玩笑。故选A。
59.句意:于是他打电话给“熊联盟”的戴夫·贝克,这是一个帮助有困难的熊的组织。
work工作;air空气;trouble困难;mind头脑。根据“a group that helps bears in”可知,这里表示熊联盟组织是帮助有处于困难中的熊的组织。故选C。
60.句意:然后,贝克有了一个主意。
animal动物;idea主意;choice选择;food食物。根据“They should hang a net under the bear, push her into it, and then lower her to the ground.”可知,是有了救援的主意。故选B。
61.句意:警察封锁了道路。
opened打开;sat坐;closed关闭;stood站。根据“road”可知,为了救援,要封锁道路。故选C。
62.句意:当熊睡着时,一名志愿攀岩者用脚把熊从拱门上推下来,正好推到网的中间。
used使用;wanted想要;made制作;saw看见。根据“his feet to push the bear off the arch, right into the middle of the net.”可知,此处表示志愿者用自己的脚把熊推下来以便救援。use sth. to do sth.表示“用某物做某事”。故选A。
63.句意:当熊被轻轻地放到地上时,每个人都欢呼起来。
asked问;shouted大喊;cheered欢呼;cried哭。根据“When the bear was gently lowered onto the ground, everyone”可知,救援成功,大家欢呼。故选C。
64.句意:然后救援人员把所有人都从该地区疏散,留下熊独自一人,这样她就可以睡觉了。
loudly大声地;alone独自;luckily幸运地;slowly慢慢地。根据“The rescuers then cleared all the people from the area and left the bear”可知,此处表示让熊独自待着睡觉。故选B。
65.句意:“我认为她不会再靠近这座桥了。”布鲁克斯说。
many许多;much许多;more更多;most最多。根据“I don’t think she’s going near the bridge any”可知,not ... any more表示“不再”,此处表示认为熊不会再靠近了。故选C。
66.So 67.in 68.worst 69.mom’s 70.activities 71.surfing 72.to help 73.sadder 74.to have 75.happily
【导语】本文主要讲述了Tara与好朋友Linda疏离,后来又和好如初的故事。
66.句意:所以她不能加入她们的俱乐部。根据上文“Linda isn’t very pretty and doesn’t wear cool clothes.”及空后的“she can’t be in their club”的语境可知,此处为因果关系,前因后果,so“所以”符合,句首首字母大写。故填So。
67.句意:Tara走到她妈妈身边,看到了她手里的成绩单。根据“Tara goes to her mother and sees the school report card …her hands.”的语境可知,此处指Tara妈妈的手里拿着成绩单,in“在……里面”符合。故填in。
68.句意:你数学和英语都不及格,而且你在所有其他科目上都做得最差。根据“in all of your other subjects”可知,此处表示最高级的含义,用最高级形式。故填worst。
69.句意:Tara从妈妈眼中看到了失望。根据空后的名词“eyes”及语境可知,此处表示所属关系,用’s所有格形式。故填mom’s。
70.句意::紫色女孩俱乐部的活动使她很少有时间学习。activity“活动”,此处用复数形式,表示概数概念。故填activities。
71.句意:女孩们几乎每天都聚在一起看电影、购物和上网。根据空前的“shopping and”可知,此处为并列成分,也应用v-ing形式。故填surfing。
72.句意:她给俱乐部里的每一个朋友打电话,请她们帮助她。ask sb. to do sth.“请某人做某事”,固定词组。故填to help。
73.句意:这让Tara更加难过。根据空前的“even”可知,此处用比较级形式。故填sadder。
74.句意:Tara说对不起,Linda很高兴她的朋友回来了。be glad to do sth.“很高兴做某事”,固定词组。故填to have。
75.句意:她很乐意帮助Tara学习。分析句子结构可知,此处用副词形式,作状语。故填happily。
76.Can you come to my birthday party 77.How do you make a banana milk shake 78.We will study online at home 79.I am going to practice basketball every day 80.I will ask the teacher for help
【解析】76.根据图片和“Sure, I’d love to.”可知,此处是一般疑问句,询问对方是否可以做某事,Can you do sth “你能做某事吗?”come to“来到”,birthday party“生日聚会”,此处表示“你能来参加我的生日聚会吗”,故填Can you come to my birthday party。
77.根据“First, peel the bananas. Then...”及图片可知,此处表达的是“如何制作香蕉奶昔”,时态为一般现在时。how“如何,怎样”,引导特殊疑问句;you作主语,助动词用do,后跟动词原形make作谓语;a banana milk shake作宾语。故填How do you make a banana milk shake
78.根据“What will happen in 10 years ”及图片可知,此处表达的是“我们将在家线上学习”。时态是一般将来时,结构是will do;主语是we;线上study online。在家at home。故填We will study online at home.
79.根据“How are you going to be a basketball player ”及图片可知,此处表达的是“我将每天练习篮球”。时态是一般将来时,结构是be going to;主语是I;练习篮球practice basketball。每天every day。故填I am going to practice basketball every day.
80.根据“Who will you go to if you have problems ”及图片可知,此处表达的是“我会向老师求助”。时态是一般将来时,结构是will do;主语是I;向……求助ask sb. for help。老师the teacher。故填I will ask the teacher for help.
81.例文
Dear Sir,
I am Li Hua from Grade Nine. I’ve heard that some exchange students from England will come for a visit next month. I have some ideas for activities. First, we can take them to visit the city’s famous places, such as museums and parks, to let them know more about the city’s history and culture. Then, we can introduce Chinese delicious food to them, like dumplings, noodles and hot pot. Also, we can teach them some simple Chinese characters and tell them the meaning behind the characters. In the evening, we can play games, sing songs and share stories together. These activities can help them understand Chinese culture better and make them feel at home. They can also promote the friendship between us.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:应用文,向学校推荐一份活动方案;
②时态:一般现在时为主,带有将来意义时可用一般将来时;
③提示:文章要围绕“活动安排”和“活动意义”展开,注意条理清晰,分条描述。
[写作步骤]
第一步:开头表明写信目的,点明听说有交换生要来;
第二步:具体介绍活动安排(顺序安排:参观—饮食—学习汉字—娱乐);
第三步:说明活动意义(帮助了解文化、促进友谊);
第四步:结尾呼应,保持礼貌。
[亮点词汇]
① such as 例如
② in the evening 在晚上
③ play games 玩游戏
④ feel at home 宾至如归
[高分句型]
① I’ve heard that some exchange students from England will come for a visit next month.(宾语从句)
② Also, we can teach them some simple Chinese characters and tell them the meaning behind the characters.(and并列结构)
③ These activities can help them understand Chinese culture better and make them feel at home.(and连接并列谓语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页(共6张PPT)
人教版2024 八年级英语上册
八年级英语上学期期中考试
(山东济南卷)答案
一、快速核对
第一部分
一、听力
1-10:B B B B C A A B B B
11-20: B C B C A C A A B B
第二部分 阅读
第一节 A:21.B 22.A 23.D 24.A 25.B
B:26.B 27.D 28.A 29.C 30.C
C:31.A 32.D 33.B 34.C 35.C
D:36.D 37.B 38.A 39.C 40.C
第二节
41.B 42.E 43.D 44.C 45.A
第三部分 语言运用
第一节 :46.A 47.B 48.B 49.A 50.C
第二节 :51.B 52.D 53.B 54.C 55.C 56.B 57.A 58.A 59.C 60.B 61.C 62.A 63.C 64.B 65.C
第三节 :66.So 67.in 68.worst 69.mom’s
70.activities 71.surfing 72.to help 73.sadder 74.to have 75.happily
第四部分
第一节
76.Can you come to my birthday party
77.How do you make a banana milk shake
78.We will study online at home
79.I am going to practice basketball every day
80.I will ask the teacher for help
Dear Sir,
I am Li Hua from Grade Nine. I’ve heard that some exchange students from England will come for a visit next month. I have some ideas for activities. First, we can take them to visit the city’s famous places, such as museums and parks, to let them know more about the city’s history and culture. Then, we can introduce Chinese delicious food to them, like dumplings, noodles and hot pot. Also, we can teach them some simple Chinese characters and tell them the meaning behind the characters. In the evening, we can play games, sing songs and share stories together. These activities can help them understand Chinese culture better and make them feel at home. They can also promote the friendship between us.
Yours,
Li Hua
第二节. 书面表达

展开更多......

收起↑

资源列表