资源简介 (共7张PPT)人教版2024 八年级英语上册八年级英语上学期期中考试(浙江卷)答案一、听力测试1-10:A C A C B A A A C B11-15:B A C B A一、快速核对二、阅读理解A:16.A 17.C 18.DB:19.A 20.C 21.B 22.CC:23.A 24.C 25.C 26.AD:27.B 28.B 29.B 30.C第二节 任务型阅读31.B 32.D 33.E 34.C 35.Possible answers:I agree because a tidy room reduces stress and improves focus.一、快速核对三、完形填空36.A 37.C 38.C 39.B 40.D 41.B 42.C 43.C 44.A 45.D 46.B 47.C 48.A 49.D 50.B第二节 词汇运用A:51.D 52.F 53.E 54.A 55.CB:56.journey/trip 57.classmates 58.choice 59.cost 60.enjoyable 61.quite 62.crowded 63.through 64.was 65.asleep一、快速核对第三节 语法填空66.A 67.sorts 68.finding 69.into 70.their 71.easily 72.worrying 73.to save 74.surprising 75.becauseCindy and I are good friends in Grade 8. We have something in common and we also have some differences. She is taller than me, but we both have black hair. I’m quieter, while she is more outgoing. In study, she works harder.Our biggest difference is hobbies. She loves dancing but I prefer drawing. We often help each other with our study as well as our hobbies.I think good friends should be ready to help each other like we do. I hope we can be good friends forever.第四部分语言运用2025 -2026学年八年级上学期期中考试(浙江专用)英 语(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________考生注意:1.本试题卷共10页,满分120分 。考试时间120分钟。2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。3.答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。4.考试范围:八上Units1-Unit4(人教版2024)[2025年浙江省最新中考题型]参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A C A C B A A A C B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B A C B A A C D A C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B C A C C A B B B C题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 A C C B D B C C A D题号 46 47 48 49 50答案 B C A D B1.A【原文】W: Which animal is the most popular in your country, Tim M: I think it’s the sheep. You can see a lot of sheep in the field and on the hill in our country.2.C【原文】M: Tina, I think you can sing more beautifully than Susan.W: Maybe. But I think Betty sings the most beautifully.3.A【原文】A: Do you think you’re different from Michael, Vince B: Yes, Laura, for example, I have shorter hair than he does.4.C【原文】M: Well done, Sally. You wrote more carefully than Peter this time.W: Thanks. However, I didn’t write as carefully as David.5.B【原文】A: I’m looking for a special present for my brother.B: What about this coat, Linda 6.A 7.A【原文】W: Do you know that whales are endangered M: Why is that W: Humans catch them for their meat, fat, and oil. And the sea is seriously polluted because people throw rubbish into the sea.M: That’s terrible. Although I don’t like whales because they’re too scary, we need to do something to protect them.W: You’re right. But how could we do that M: How about making some posters to let people know the importance of protecting wild animals W: That’s a good idea. Let’s do it right now.8.A 9.C 10.B【原文】W: It is windy and cold outside. I don’t want to go out today.M: OK, Annie. Just sit down and watch TV with me.W: Oh, I don’t like the show. It’s terrible. How about playing chess with me, Jimmy M: Sorry, I can’t play chess.W: I’ll go and ask Mum to play with me.M: I’m afraid she can’t. She is making your favourite chicken soup.11.B 12.A 13.C 14.B 15.A【原文】I’m Nina, an outgoing girl from Hangzhou. I have many friends and Kate is my best friend. She is a beautiful girl with short curly hair. I’m taller than her, but she is thinner than me. She is friendly and helpful, so almost everyone in our class likes her. Kate is also a good listener. When I have problems, I always ask her for help because I don’t want my parents to worry about me.Kate and I have something in common. She is as outgoing as me, so I always feel happy when I am with her. What’s more, we both like singing and painting. Every Sunday, we go to a beautiful place and paint together. That’s very enjoyable.16.A 17.C 18.D【导语】本文主要推荐了两个风格迥异的旅行目的地——赞比亚和法国马赛,并分别介绍它们的特色、最佳旅行季节及注意事项。16.细节理解题。根据“If you want to see many kinds of wild animals, Zambia will be a good choice.”可知,如果你去赞比亚,你能看到野生动物。故选A。17.细节理解题。根据“There are only three seasons in Zambia”可知,赞比亚只有三个季节。故选C。18.细节理解题。根据“The weather in summer is mostly sunny and clear. That’s the best time of the year to visit.”可知,一年中参观马赛的最佳时间是夏天。故选D。19.A 20.C 21.B 22.C【导语】本文讲述了Anna上周末帮助妈妈做家务的经历和感受。19.细节理解题。根据“Last weekend, my mother was very busy, so I decided to help her with housework.”可知,故事发生在上周末。故选A。20.细节理解题。根据“I started by cleaning the living room.”可知,Anna首先打扫了客厅。故选C。21.词义猜测题。根据“Doing housework not only made our home clean and tidy, but also made me feel the joy of labour (劳动).”可知做家务不仅使家里干净整洁,也使Anna感受到劳动的快乐,由此推出“satisfied”意为“满意的”。故选B。22.推理判断题。根据“I will keep helping my mother with housework in the future”可推知,Anna喜欢在家帮忙做家务。故选C。23.A 24.C 25.C 26.A【导语】本文介绍了山西平遥一位酒店老板王晓君和她的法国朋友贝尔纳·弗里加拉之间跨越多年的深厚友谊。23.细节理解题。根据“the 75-year-old artist wrote in the e-mail.”可知,贝尔纳·弗里加拉是名艺术家,故选A。24.细节理解题。根据“When Frigara first visited Pingyao in 2004, he stayed in Wang’s hotel. In less than 20 years, Frigara went to Pingyao six times, and he stayed in Wang’s hotel every time, for one or two months at a time.”可知,在不到20年的时间里,弗里加拉去了平遥六次,每次都住在王的酒店,故选C。25.细节理解题。根据“Wang and her family showed Frigara around Pingyao, washed clothes for him and celebrated (庆祝) his birthday.”可知,王和她的家人带着弗里加拉参观平遥,为他洗衣服,庆祝他的生日。故选C。26.词句猜测题。根据“He wrote in his diary that he stayed in a wonderful hotel and that he felt at home there. In return, Frigara taught Wang French and bought gifts for her children.”可知,他在日记中写道,他住在一家很棒的旅馆里,在那里他感到宾至如归。作为回报,弗里加拉教王法语,并给她的孩子们买礼物。“In return”的意思是作为回报,故选A。27.B 28.B 29.B 30.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要阐述了树木通过吸收有害气体、吸附灰尘颗粒和降低噪音来帮助对抗空气污染,并指出由于树木被大量砍伐,它们需要我们的保护,最后呼吁大家植树护树,强调保护树木就是保护我们自己。27.细节理解题。根据第二段“First, trees absorb harmful gases like carbon dioxide.”和第三段“Second, trees trap dust and small particles from the air.”可知,根据第二段和第三段,树木吸收有害气体和吸附灰尘。故选B。28.篇章结构题。综合全文可知,第①段:总起,点明树木是对抗空气污染的重要帮手,为“总”;第②—④段:分述,分别介绍树木吸收有害气体、拦截灰尘、减少噪音的作用,以及树木需要保护的原因,为“分”;第⑤段:总结,呼吁人们种树、保护树木,为“总”;因此,本文的结构为①—②③④—⑤。故选B。29.细节理解题。根据第四段“However, trees need our protection, too. Every year, millions of trees are cut down, which weakens their ability to fight pollution.”可知,树木需要保护的原因是每年有数百万树木被砍伐。故选B。30.推理判断题。根据最后一段“We should plant more trees and take care of the existing ones.”可知,我们应该种更多的树并照顾好现有的树,按照正常的写作逻辑,接下来最有可能的就是阐述如何具体执行这一号召,即介绍保护和种植树木的具体方法。故选C。31.B 32.D 33.E 34.C 35.Possible answers:I agree because a tidy room reduces stress and improves focus.【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了整理房间的重要性以及如何开始整理。31.根据“Maybe you got new toys, books, or clothes as gifts... Before you know it, your bedroom gets messy”可推知,此处解释房间变乱的原因,选项B“混乱是如何发生的?”符合语境。故选B。32.根据“Why is cleaning helpful ”和“Dr. Diane Roberts Stoler says too much of a mess makes it hard to think”可推知,此处强调清理的好处,选项D“清理掉不需要的东西让人感觉良好”符合语境。故选D。33.根据“It’s hard to find things... when your room is messy”和下文转折关系可推知,此处应与混乱的负面影响形成对比,选项E“但当一切井井有条时,你会节省时间并感到快乐”符合语境。故选E。34.根据“start small”和“Playing music... make tidying fun”可推知,此处应提供具体的整理建议,选项C“先尝试整理一个架子或抽屉”符合语境。故选C。35.开放性作答,结合实际,言之有理即可。答案不唯一,参考答案为I agree because a tidy room reduces stress and improves focus.36.A 37.C 38.C 39.B 40.D 41.B 42.C 43.C 44.A 45.D 46.B 47.C 48.A 49.D 50.B【导语】本文主要讲述了作者一家救助了一只小鹅Peeper,Peeper与他们建立了深厚的感情,后来飞走了,20年后又飞回作者家的故事。36.句意:但与每个周末不同,一个惊喜在车道上等着我们。surprise惊喜;friend朋友;joke玩笑;neighbor邻居。根据“There, we found two adult geese (鹅) and a small one”以及后文内容可知,作者一家在车道上发现了三只鹅,这是一个惊喜,故选A。37.句意:大鹅被我们的归来吓坏了,飞走了。happy开心的;tired疲惫的;scared害怕的;free自由的。根据“flew away”可知,大鹅被吓坏了,所以飞走了,故选C。38.句意:晚上非常冷。quiet安静的;clean干净的;cold寒冷的;enjoyable令人愉快的。根据“It was clear that he needed warmth”可知,晚上很冷,所以小鹅需要温暖,故选C。39.句意:那小家伙在我们的院子周围走来走去。looking for寻找;walking around四处走动;arriving at到达;flying over飞过。根据“our yard”以及“It was clear that he needed warmth”可知,小鹅需要温暖,所以在院子周围走来走去,故选B。40.句意:在那一刻,我们知道我们必须帮助它,把它带到了我们的后门廊。yard院子;place地方;game游戏;point点。根据“At that…we knew we had to help”可知,此处指在那一刻,at that point“在那一刻”,故选D。41.句意:我们都睁着一只眼睛睡觉,直到天亮。door门;eye眼睛;book书;window窗户。根据“We all slept with one…open till morning came”可知,为了观察小鹅,大家都睁着一只眼睛睡觉,故选B。42.句意:每天早上,我们都希望小鹅能和它的父母一起离开。sing唱歌;play玩;leave离开;run跑。根据“They kept coming back to our yard. But he wouldn’t go to them”可知,希望小鹅能和父母一起离开,故选C。43.句意:最后,小鹅决定我们是它的新家人。Clearly清晰地;Only仅仅;Finally最终;Hardly几乎不。根据“the young goose decided we were his new family”可知,最终小鹅决定作者一家是它的新家人,故选C。44.句意:我们不得不给它起个名字。name名字;lesson课;gift礼物;picture图片。根据“My sister Joanna called the little guy ‘Peeper’”可知,给它起了个名字,故选A。45.句意:我妹妹乔安娜叫它“Peeper”,因为它会跟着我们在院子里转,发出轻轻的啾啾声。show展示;visit参观;wake醒来;follow跟随。根据“us around the yard”可知,小鹅会跟着他们在院子里转,故选D。46.句意:Peeper每晚睡在我们的后门廊上,我爸爸有时会把Peeper扔到空中,这样它就可以学会飞。cry哭;fly飞;smile微笑;stop停止。根据“my dad would sometimes throw Peeper up into the air”可知,把小鹅扔到空中是为了让它学会飞,故选B。47.句意:一天晚上,我叔叔来了,我爸爸想向他展示Peeper是怎么飞的。teach教;reach到达;show展示;borrow借。根据“him how Peeper flew”可知,爸爸想向叔叔展示Peeper是怎么飞的,故选C。48.句意:天很黑,我们很担心。dark黑暗的;exciting令人兴奋的;raining下雨的;different不同的。根据“One evening”以及“we were worried”可知,晚上天很黑,所以大家很担心,故选A。49.句意:我们想念我们的小家伙。heard听到;hated讨厌;forgot忘记;missed想念。根据“Peeper became a sweet memory for my family”可知,Peeper飞走了,大家都很想念它,故选D。50.句意:20年后,一只成年鹅回到了我家。turn轮流;way方法;noise噪音;word单词。根据“an adult goose made his…back to my family home”可知,此处指成年鹅回到了家,make one’s way back“返回”,故选B。51.D 52.F 53.E 54.A 55.C【导语】本文主要介绍了人们喜欢鹦鹉的原因。51.句意:人们喜欢它们,因为它们经常是五颜六色的。根据“They are red, green or yellow.”并结合所给词可知,此处要表达“因为它们常常是鲜艳的”这一含义,应选 colorful,形容词作表语。故选D。52.句意:有些人喜欢它们,因为他们很聪明。根据“they are so smart.”并结合所给词可知此处指因为他们很聪明,应选 because,引导原因状语从句。故选F。53.句意:有些人认为原因是鹦鹉有又大又厚的舌头。根据“Most people don’t know why some parrots can talk.”并结合所给词可知,此处要表达“有些人认为原因是鹦鹉有大的、厚的舌头”这一含义,应选reason;故选E。54.句意:然而,有些鸟有又大又厚的舌头,但它们不会说话。根据“there are birds with big, thick tongues but they can’t talk.”并结合所给词可知此处表示转折,是指然而,有些鸟有又大又厚的舌头,但它们不会说话,应选However;故选A。55.句意:而且它们很容易喂养。根据“Most kinds of fruits and nuts are perfect for them.”并结合所给词可知此处指它们很容易喂养,应选 feed,to后跟动词原形。故选C。56.journey/trip 57.classmates 58.choice 59.cost 60.enjoyable 61.quite 62.crowded 63.through 64.was 65.asleep【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jim Green从伦敦到北京工作后,与同学一起去四川峨眉山旅行的经历,以及他对火车旅行的喜爱。56.句意:上周,他和他的同学去四川峨眉山旅行。根据汉语提示可知,此处需填名词“trip/journey”,表示“一次旅行”,a后跟名词单数。故填journey/trip。57.句意:他和他的同班同学一起去了峨眉山。根据汉语提示可知,此处需填名词classmate“同班同学”的复数形式“classmates”。故填classmates。58.句意:Jim认为乘火车旅行是最好的选择。根据汉语提示可知,此处需填名词“choice”,表示“选择”。故填choice。59.句意:它花费不多,而且比乘飞机更令人愉快。根据汉语提示可知,此处需填动词“cost”,表示“花费”,助动词doesn’t后跟动词原形。故填cost。60.句意:乘火车比乘飞机更令人愉快。根据汉语提示可知,此处需填形容词“enjoyable”,表示“令人愉快的”。故填enjoyable。61.句意:火车相当干净整洁。根据汉语提示可知,此处需填副词“quite”,表示“相当”,修饰形容词nice和tidy。故填quite。62.句意:他们的卧铺车厢并不拥挤。根据汉语提示可知,此处需填形容词“crowded”,表示“拥挤的”。故填crowded。63.句意:透过窗户可以看到很远的景色。根据汉语提示可知,此处需填介词“through”,表示“通过”。故填through。64.句意:Jim认为火车就像一个大移动派对。根据汉语提示可知,此处需填be“是”动词;原句是一般过去时,主语“the train”为可数名词单数,be动词用was。故填was。65.句意:他听着火车行驶的声音,然后睡着了。根据汉语提示可知,此处需填形容词“asleep”,表示“睡着的”,fall asleep“进入梦乡,睡着”,固定短语。故填asleep。66.A 67.sorts 68.finding 69.into 70.their 71.easily 72.worrying 73.to save 74.surprising 75.because【导语】本文主要讲述了蜜蜂面临的多种问题,并呼吁人们采取行动保护蜜蜂,同时列举了一些关于蜜蜂的有趣事实。66.句意:一份新的报告称,世界各地的战争正在伤害蜜蜂。此处泛指“一份新的报告”,应用不定冠词a或an,空后的“new”以辅音音素开头,所以空处应用不定冠词a,句首首字母大写。故填A。67.句意:在农作物种类较少的农场,花朵只会短暂绽放。fewer用于修饰可数名词的复数形式,所以空处应填名词sort的复数形式sorts。故填sorts。68.句意:因此,蜜蜂在一年中剩下的时间里很难找到食物。have trouble (in) doing sth.表示“做某事有困难”,所以空处应填find的动名词形式finding。故填finding。69.句意:此外,由于人们需要更多的食物,农民正在把更多的森林变成农田。根据“farmers are turning more forests...farmlands”可知,此处应用短语turn...into...表示“将……转变为……”。故填into。70.句意:另一个大问题是杀虫剂的广泛使用,这是我们可以杀死蜜蜂并影响它们健康的另一个例子。空后的“health”是名词,所以空处应填they的形容词性物主代词their,用于修饰名词。故填their。71.句意:在空气污浊和植物稀少的地方,蜜蜂更容易死亡。根据“bees can die more...”可知,空处应填easy的副词形式easily,用于修饰动词die。故填easily。72.句意:这些地区蜜蜂的高死亡率令人担忧。根据“The high death rate (比率) of bees in these regions (地区) is...”可知,空处用于修饰名词短语“high death rate”(即修饰事物),所以空处应填worry的形容词形式worrying“令人担忧的”。故填worrying。73.句意:是我们采取行动拯救蜜蜂的时候了。根据短语take action to do sth.“采取行动做某事”可知,空处应填动词不定式to save。故填to save。74.句意:以下是一些关于蜜蜂的令人惊讶的事实。根据“Here are...facts about bees.”可知,空处用于修饰名词“facts”(即修饰事物),所以空处应填surprise的形容词形式surprising“令人惊讶的”。故填surprising。75.句意:养蜂人的衣服通常是白色的,因为蜜蜂不喜欢深色,可能会生气。根据“A beekeeper’s clothes are usually white...bees do not like dark colors and can get angry.”可知,空格前后是因果关系,后句说明了原因,所以空处应填连词because“因为”。故填because。76.范文:Cindy and I are good friends in Grade 8. We have something in common and we also have some differences. She is taller than me, but we both have black hair. I’m quieter, while she is more outgoing. In study, she works harder.Our biggest difference is hobbies. She loves dancing but I prefer drawing. We often help each other with our study as well as our hobbies.I think good friends should be ready to help each other like we do. I hope we can be good friends forever.【详解】[总体分析]①题材:本文是材料作文;②时态:一般现在时;③提示:需从外貌、性格、学习、兴趣四方面比较异同,并补充择友观点。[写作步骤]第一步,介绍人物关系,并从外貌、性格和学习三方面讲述相同点和不同点;第二步,就“兴趣爱好”讲述相同点和不同点;第三步,简单说明择友标准[亮点词汇]① more outgoing 更外向② have something in common 有共同点③ help each other 互相帮助[高分句型]① I’m quieter, while she is more outgoing. (while表示对比)② I think good friends should help each other like we do. (宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页2025 -2026学年八年级上学期期中考试(浙江专用)英 语(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________考生注意:1.本试题卷共10页,满分120分 。考试时间120分钟。2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。3.答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。4.考试范围:八上Units1-Unit4(人教版2024)[2025年浙江省最新中考题型]第一部分 听力 (满分20分)第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题。请从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1分)1.Which animal is the most popular in Tim’s country A.The sheep. B.The kangaroo. C.The bear.2.Who may sing the most beautifully A.Tina. B.Susan. C.Betty.3.What’s the difference between Vince and Michael A.Vince has shorter hair. B.Michael has short hair. C.Vince is shorter than Michael.4.Who wrote most carefully this time A.Sally. B.Peter. C.David.5.Who is Linda choosing a present for A.Her sister. B.Her brother. C.Her mother.第二节:听下面两段对话。每段对话后有2至3个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)6.What are the speakers mainly talking about A.Whales. B.Their favorite animals. C.Many kinds of wild animals.7.What will the speakers do to protect wild animals A.Make some posters.B.Stop people catching wild animals.C.Ask people not to pollute the sea.听对话,回答以下各小题。8.How is the weather now A.Windy. B.Rainy. C.Sunny.9.What does Annie think of the TV show A.Relaxing. B.Boring. C.Terrible.10.Who wants to play chess A.Jimmy. B.Annie. C.Annie’s mother.第三节:听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)。11.Which of the following is TRUE about Kate A.She has long curly hair. B.She is shorter than Nina. C.She is fatter than Nina.12.Why doesn’t Nina ask her parents for help when she has problems A.Because she doesn’t want them to worry about her.B.Because they are always too busy to listen to her.C.Because she trusts Kate more than them.13.What is Kate like A.Shy but helpful. B.Hard-working and smart. C.Outgoing and friendly.14.What do Nina and Kate both like A.Dancing. B.Singing. C.Swimming.15.How often do Nina and Kate go out to paint together A.Once a week. B.Once a month. C.Once a year.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A Do you like travelling Where are you going for the next vacation Look at these two wonderful places.Zambia If you want to see many kinds of wild animals, Zambia will be a good choice. In Zambia, you can go into animals’ homes without any fences (围栏). You can even swim near Victoria Falls! There are only three seasons in Zambia—a hot and dry season, a wet rainy season, and a cool dry season. In the wet season, it’s always rainy and not great for visiting. But the dry season is a lovely time.Marseille, France Marseille is the second largest city in France. You can enjoy the Mediterranean (地中海的) culture there. It is also great to visit a local vineyard (葡萄园). The weather in summer is mostly sunny and clear. That’s the best time of the year to visit. But if you like cooler temperatures and visiting with fewer people, then spring or fall might be a better choice.16.What can you see if you go to Zambia A.Wild animals. B.Many grapes. C.Beautiful mountains. D.Lots of lakes.17.How many seasons are there in Zambia A.One. B.Two. C.Three. D.Four.18.What can we learn about Marseille A.Marseille is the largest city in France.B.People can enjoy Chinese culture there.C.It is not good to visit a local vineyard.D.The best time of the year to visit Marseille is in summer.BI’m Anna. I’m a student of Grade 8. Last weekend, my mother was very busy, so I decided to help her with housework. I started by cleaning the living room. Then I cleaned up the bathroom and fed the dog.After that, I went to the kitchen. I helped my mother wash the dishes. My mother said, “It’s very kind of you. Thank you, my dear. You are a good helper.” I felt very happy and said, “It’s fun to help you, Mum.” Then, I helped her make the kitchen tidy and put the things in order. In the end, I cleaned my own room. I made the bed and sorted my school things into different bags.Although I was a little tired, I felt very satisfied. Doing housework not only made our home clean and tidy, but also made me feel the joy of labour (劳动). I learned how to take responsibility (责任) and take care of my family.I will keep helping my mother with housework in the future and do my best to make our home more beautiful and comfortable.19.When did the story happen A.Last weekend. B.Last month. C.Last year.20.Which place did Anna clean first A.Her room. B.The kitchen. C.The living room.21.What does the underlined word “satisfied” mean in Chinese A.乐观的 B.满意的 C.烦闷的22.What can we learn from the passage A.Anna isn’t a middle school student.B.Anna plans to stop sharing housework in the future.C.Anna enjoys giving a hand with housework at home.C阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。Wang Xiaojun, 49, has a small hotel in Pingyao, a county in Shanxi. She opened it in 2002. This January, Wang got an email from her friend Bernard Frigara in France. “I just want to tell you how much I miss Pingyao, you and your family. I love to walk around Pingyao and ride a bicycle there...” the 75-year-old artist wrote in the e-mail.When Frigara first visited Pingyao in 2004, he stayed in Wang’s hotel. In less than 20 years, Frigara went to Pingyao six times, and he stayed in Wang’s hotel every time, for one or two months at a time.Wang and her family showed Frigara around Pingyao, washed clothes for him and celebrated (庆祝) his birthday. Once when Frigara didn’t feel well, Wang took him to hospital. He wrote in his diary that he stayed in a wonderful hotel and that he felt at home there. In return, Frigara taught Wang French and bought gifts for her children. Wang described her French friend as a kind and helpful man.Not long ago, Wang wrote a story about Frigara and her family named Waiting for you, my friend. “He will come to Pingyao again in the spring of 2024,” she said.23.What do we know about Bernard Frigara A.He is an artist. B.He lives in Pingyao. C.He has a small hotel.24.How many times did Frigara go to the hotel A.Once. B.Twice. C.Six times.25.What did Wang do for Frigara ① She bought him gifts. ② She washed clothes for him.③ She drew pictures for him. ④ She celebrated his birthday.A.①② B.②③ C.②④26.What is the meaning of the phrase “In return” in paragraph 3 A.作为回报 B.回家 C.相反DHow Do Trees Help Fight Air Pollution Trees are more than just beautiful plants—they are nature’s best helpers in fighting air pollution. Many people don’t know that trees can clean the air we breathe every day.First, trees absorb harmful gases like carbon dioxide. Through photosynthesis, they turn these gases into oxygen, which is necessary for all living things. A single mature tree can produce enough oxygen for four people in one day.Second, trees trap dust and small particles from the air. Their leaves and bark act like a filter, catching dirt before it reaches our lungs. For example, in busy cities, streets lined with trees have 10—20% less air pollution than those without.Third, trees even reduce the level of noise pollution. The thick leaves and branches can absorb sound waves, making the environment quieter. However, trees need our protection, too. Every year, millions of trees are cut down, which weakens their ability to fight pollution.We should plant more trees and take care of the existing ones. After all, protecting trees is protecting ourselves and our planet.27.What do trees do to help fight air pollution according to Paragraph 2 and Paragraph 3 A.They produce carbon dioxide. B.They absorb harmful gases and trap dust.C.They increase noise in cities. D.They stop growing in summer.28.Which of the following best shows the structure of the passage A.①—②—③④—⑤ B.①—②③④—⑤C.①—②—③④⑤ D.①—②③④⑤29.According to the passage, why do trees need our protection A.Because they produce too much oxygen.B.Because many trees are cut down every year.C.Because they can’t grow in cities.D.Because they are afraid of rain.30.What can we infer the writer might talk about next if the passage continues A.How to cut down trees properly. B.Different types of harmful gases.C.Specific ways to protect and plant trees. D.The history of photosynthesis.第二节 任务型阅读(共5题,每小题2分,满分10分)Do you know the saying “Tidy space, tidy mind ” The new year is a great time to clear out all the things you don’t need. When your room is clean and tidy, your mind feels calm and happy too. 31Maybe you got new toys, books, or clothes as gifts. You might not have space for them in your room yet. In winter, cold weather means spending more time indoors playing games, drawing and taking things out to use or play with. Before you know it, your bedroom gets messy and there’s not enough space to tidy everything away. Why is cleaning helpful 32 Dr. Diane Roberts Stoler says too much of a mess makes it hard to think. It can also make it harder to make decisions. It’s hard to find things, like your socks or schoolbooks, when your room is messy. 33 Where do you start It’s not always easy to clean, but you can start small. 34 Playing music or listening to a story while you are cleaning can help make tidying fun. Ask a friend or a brother or sister to help you. You can also think about how fun it will be to use your clean space when you’re done.A.Who can you ask for help B.How does a mess happen C. Try cleaning one shelf or one drawer first. D.Having a big clear-out of things you don’t want or use feels good. E. But when everything is in the right place, you save time and feel happy.What do you think of the idea “a tidy room helps you feel calm and happy” Why (Answer within 15 words)35第三部分 语言运用 (共三节,满分40分)第一节 完形填空 (共15 小题,每小题1分,满分15 分)When I was eight years old, my parents, sister and I were coming back from a T-ball game one weekend, but unlike every other weekend, a 36 was waiting for us in our driveway. There, we found two adult geese (鹅) and a small one. The adults were 37 by our return and flew away, but their baby was still too young to fly and couldn’t follow.Hours passed, and night fell. It was very 38 at night. The little thing was 39 our yard (院子). It was clear that he needed warmth. At that 40 , we knew we had to help and brought him onto our back porch (门廊).We all slept with one 41 open till morning came. And then another morning. And still another. Each morning, we hoped the goose could 42 with his parents. They kept coming back to our yard. But he wouldn’t go to them. 43 the young goose decided we were his new family. We had to give him a 44 . My sister Joanna called the little guy “Peeper” because he would 45 us around the yard making a peeping noise.Peeper slept on our back porch each night. My dad would sometimes throw Peeper up into the air so he could learn to 46 . Almost a year passed. One evening, my uncle came over, and my dad wanted to 47 him how Peeper flew. But this time, Peeper just flew off. Everyone was very sad. It was 48 , and we were worried. We looked for him for days but he didn’t come back. We 49 our little thing. Peeper became a sweet memory for my family.20 years later, an adult goose made his 50 back to my family home. Much to my surprise, it was Peeper. My old best friend returned.36.A.surprise B.friend C.joke D.neighbor37.A.happy B.tired C.scared D.free38.A.quiet B.clean C.cold D.enjoyable39.A.looking for B.walking around C.arriving at D.flying over40.A.yard B.place C.game D.point41.A.door B.eye C.book D.window42.A.sing B.play C.leave D.run43.A.Clearly B.Only C.Finally D.Hardly44.A.name B.lesson C.gift D.picture45.A.show B.visit C.wake D.follow46.A.cry B.fly C.smile D.stop47.A.teach B.reach C.show D.borrow48.A.dark B.exciting C.raining D.different49.A.heard B.hated C.forgot D.missed50.A.turn B.way C.noise D.word第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)A.阅读下面短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。A.However B.why C. feed D.colorful E. reason F. becauseThere are many kinds of parrots in the world. People like them because they are often 51 . They are red, green or yellow. And some like them 52 they are so smart. They can talk with people.Most people don’t know why some parrots can talk. Some people think the 53 is that parrots have big, thick tongues (厚的舌头). 54 , there are birds with big, thick tongues but they can’t talk.Parrots are social (社交的) animals. They enjoy making friends with people. And they are easy to 55 . Most kinds of fruits and nuts are perfect for them. This is why sailors like to take parrots on long trips. They want someone to talk with.B;阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。Jim Green is from London, but now he works in Beijing. Last week, he had a 56 (旅行) to Mount Emei in Sichuan with his 57 (同班同学).Jim thinks that travelling by train is the best 58 (选择). It doesn’t 59 (花费) much and it is far more 60 (令人愉快的) than taking a plane. They had a wonderful train ride to Chengdu before they went on to Mount Emei by bus.The train was 61 (相当) nice and tidy, and it wasn’t 62 (拥挤的) in their sleeping car. They could stand up and walk around. It was a long way 63 (通过) the window. They talked, laughed and played cards. The conductor kept coming to give them hot water and offer them newspapers.People nearby talked with each other. A young man tried to speak with him in English. Jim thought the train 64 (是) like a big moving party. He went to sleep late. He enjoyed listening to the sound of the running train and then fell 65 (睡着的).第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或填入括号中单词的正确形式。Bees give us honey and help plants grow. But the little things are facing many problems. 66 new report says wars all over the world are hurting bees. Countries in wars might grow fewer kinds of crops (庄稼). In farms with fewer 67 (sort) of crops, flowers only bloom (绽放) for a short time. So, bees have trouble 68 (find) food for the rest of the year. Also, as people need more food, farmers are turning more forests 69 farmlands. This takes away places where animals and plants live. Another big problem is the widespread use of pesticides (杀虫剂), which is another example of our action that can kill bees and affect 70 (they) health.Air pollution is also bad for bees. It makes it harder for them to live, grow and have babies.In places with dirty air and few plants, bees can die more 71 (easy). The high death rate (比率) of bees in these regions (地区) is 72 (worry). They also make fewer visits to flowers, which greatly reduces pollination (授粉). This means fewer flowers grow, and there is less food for everyone.It’s time for us to take action 73 (save) bees. We can use more electric cars to make the air cleaner. We can also grow more plants that have more pollen (花粉). Here are 74 (surprise) facts about bees.·Bees have lived on Earth for more than 100 million (百万) years.·When bees fly together in a group, they can make electricity (电) in the air. This electricity can be as strong as what you find in a thunderstorm (雷雨).·A beekeeper’s clothes are usually white 75 bees do not like dark colors and can get angry.·Honey bees visit about 2 million flowers to make a pound (about 454 grams) of honey.·Bees can do easy math.第四部分语言运用 (共一节,满分20分)76.假如你是Helen,你和Cindy是八年级的学生,同时你们也是好朋友。请从外貌、性格、 学习和兴趣爱好四方面比较一下你们的相同点和不同点,并给出自己关于择友的看法(至少谈一点)。要求:(1)条理清晰,过渡自然,注意使用比较级,可以适当拓展;(2)80词左右;(3)书写工整。__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 八年级英语上学期期中考试(浙江卷)(人教版2024,测试范围:Units1-4) 答案.pptx 八年级英语上学期期中考试(浙江卷)(人教版2024,测试范围:Units1-4) - 答案.docx 八年级英语上学期期中考试(浙江卷)(人教版2024,测试范围:Units1-4).docx 听力.mp3