2025-2026学年广东省深圳市实验学校九年级上学期9月英语试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年广东省深圳市实验学校九年级上学期9月英语试卷(含解析)

资源简介

广东省深圳实验学校2025-2026学年九年级上学期9月英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。
Zu Ti was a great man of Jin Dynasty. He was 1 for his hard work and great achievements. But when he was a child, he was a naughty (顽皮的) boy who showed little 2 in reading. As he grew up, Zu Ti 3 he didn’t have enough knowledge. And he deeply felt that he could not serve his country well. So he made up his mind to study hard.
Zu Ti had a 4 friend named Liu Kun. They had a deep friendship. So they stayed together every day. They even slept on one bed every night and 5 at the same time every morning. One day, when they were 6 , Zu Ti heard the rooster crowing (打鸣). An 7 came to him. He woke up Liu Kun and said, “How about getting up to play swords (剑) ” Though he was still sleepy, Liu Kun agreed with Zu Ti gladly. From then on, they got up and played swords as soon as the rooster began crowing. They kept their words day after day. They never gave up no matter how 8 in winter or hot in summer. Besides, they began to study history 9 and put all their energy into reading books. In this way , they learned a great deal of knowledge and made much progress. A few years later, both of them grew up with talents and wisdom. At last, their 10 came true and they made great contributions to their country.
This is the Chinese idiom story To Rise with the Rooster.
1.A.ready B.famous C.late D.sorry
2.A.pride B.respect C.interest D.kindness
3.A.realized B.decided C.imagined D.promised
4.A.rich B.busy C.same D.close
5.A.picked up B.got up C.gave up D.made up
6.A.fighting B.discussing C.sleeping D.reading
7.A.order B.idea C.exam D.ability
8.A.long B.dry C.cold D.quiet
9.A.carefully B.politely C.probably D.recently
10.A.mistakes B.dreams C.hobbies D.difficulties
二、阅读理解
Ms Liu was born in 1973. When she was a child, a neighbor used sign language to communicate with her but Liu could not understand what she was trying to say. With the help of the neighbor’s husband, Liu knew that she wanted to make her a scarf. Liu was moved by her kind gesture, and thought it would be great if she could speak.
The experience left indelible marks on Liu. At the age of 14, she decided to learn to teach hearing-impaired (耳背的) students. After graduating from university, she became a teacher at a school of special education.
She remembers clearly that there were 14 students in her class, from 6 to 12 years old. Some of the students had a runny nose; some even wet their trousers. She was at a loss and thought about giving up, but her neighbor’s face flashed through her mind.
Although she was only 18 at the time, she treated the students as her children. With great care and patience, she taught the students how to wash their face and clothes, and clip their nails. To help her students speak, she put her lips (嘴唇) against their hand to let them feel the movement of the lips and the flow of the air, while allowing the students to put their hand around her neck and on her nose so they could feel the vibration (振动) of the throat.
Thanks to Liu’s tireless efforts, her students showed great improvement and in her 30 years of teaching career (职业), many students she has taught have received higher education.
11.Paragraph 1 is written to ________.
A.introduce Liu’s neighbor
B.show the pain of hearing-impaired people
C.show the relationship between Liu and her neighbor
D.show Liu’s reason for helping hearing-impaired students
12.The underlined word “indelible” in Paragraph 2 means ________.
A.ever-lasting B.believable C.moving D.uncomfortable
13.From the passage, we know ________.
A.Liu loved the students on seeing them
B.Liu was born good at special education
C.Liu’s neighbor had a great influence on her
D.Liu had no difficulty teaching the students
14.What can we infer from Paragraph 5
A.Liu’s teaching went well.
B.Liu tried her best to teach the students.
C.The students loved Liu’s teaching methods.
D.Lips played the most important part in teaching.
15.What would be the best title for the passage
A.Never Giving Up B.Wonderful Teaching Career
C.Thirty Years of Achievements D.Special Love for Special You
Buck did not read the newspapers. He did not know that trouble was coming for every big dog in California. Gold-diggers had found gold in northwest Canada, and these men wanted big, strong dogs to work for them in the cold and snow of the north.
Buck had lived in Mr. Miller’s house for four years since he was born. There were large gardens and fields of fruit trees around the house, and a river nearby. In a big place like this, of course, there were many other dogs, but they lived together in the kennels (狗舍), or inside the house. But Buck was neither a house dog nor a kennel dog. He was king—king over the whole of Mr. Miller’s lands. He went swimming with Mr. Miller’s sons, and walking with his daughters. He carried the grandchildren on his back, and he sat at Mr. Miller’s feet in front of the fire in winter.
This was 1897 when the discovery of gold brought men from everywhere to northwest Canada for gold-digging. But Buck did not read the newspapers. And he did not know that Manuel, one of Mr. Miller’s farmers, needed money for his large family. One day, when Mr. Miller was away on business, Manuel and Buck left the garden together. It was just an evening walk, Buck thought. No one saw them go, and only a strange man saw them arrive at the railway station. This man talked to Manuel, and gave him some money. Then he tied a piece of rope around Buck’s neck.
Buck growled. Gradually it was hard for him to breathe when the rope was pulled hard around his neck. He jumped at the man in anger. The man caught Buck and forced him to lie on his back. For a few moments he was unable to move. When the train arrived, the two men threw him into the train...
—Taken from the The Call of the Wild
16.Why did these gold-diggers want big dogs
A.To kill big dogs for meat.
B.To sell big dogs for money.
C.To train big dogs for gold-digging.
D.To take care of their children.
17.What can we learn about Buck from the passage
A.Buck is a kennel dog instead of a house dog.
B.Buck was the owner of the house.
C.Buck had a wonderful life before the discovery of gold.
D.Buck was rescued successfully finally.
18.What does the writer want to show by using the sentence “Buck did not read the newspapers” twice
A.Buck didn’t have the good habit of reading.
B.Buck didn’t know how to get help from the newspapers.
C.Buck didn’t expect himself to be in a dangerous situation.
D.Buck didn’t know Manuel just wanted an evening walk with him.
19.What might Buck do when he was thrown into the train
A.Buck missed Manuel and his family.
B.Buck was angry and tried to run away.
C.Buck was excited for the new adventure.
D.Buck lay down and went to sleep peacefully.
20.What is the correct order of the events in the story
① Buck was thrown into the train.
② Manuel took Buck out for a walk.
③Buck was tied with a rope and sold.
④Buck lived as a king in Mr. Miller’s house.
A.④②③① B.④①②③ C.②④③① D.③①④②
One of the best parts of autumn is its beautiful colors. Normally green leaves turn into red, orange, yellow, and finally brown. This is called “leaf phenology (生物气候学)”, and many people look forward to it every year. However, due to climate change, autumn is changing.
According to a study published earlier this year in a journal, the season length is growing, meaning that it is taking longer for leaves to change their colors. And this is not the only way that climate change is ruining the season.
“Trees are holding onto their leaves longer,” explained Dr. Howard Diamond, a senior climate scientist. “In my own neighborhood, I can remember that the leaves would drop a lot sooner 20 years ago than they do now. This is a personal observation, but research actually supports this phenomenon (现象) we’re witnessing.”
Climate change isn’t just causing the leaves to change later. We can also expect later frosts (霜) according to Dr. Michael E. Mann, a professor of the University of Pennsylvania. Mann said, “That means mosquitoes and pests (害虫) remain active for a longer time in autumn, posing a greater health risk to human beings.”
If there is any good news at all, though, we may be able to stave off this development. Mann pointed out that if humans reduce their carbon dioxide emissions (排放), they can still prevent the worst effects of climate change from affecting them during the autumn months. “A new study recently provides further evidence that surface warming will likely stop after carbon emissions reach zero,” Mann stated in his recent comment for Live Science.
21.Which of the following is one of the effects of climate change on autumn
A.The season length is becoming shorter.
B.Leaves are changing their colors earlier.
C.Leaves are staying on the trees for a longer time.
D.There are more frosts in autumn.
22.What can we infer from Dr. Michael E. Mann’s words in paragraph 4?
A.Mosquitoes will disappear completely if there are earlier frosts.
B.Later frosts in autumn are beneficial to people’s health.
C.People should take measures to kill mosquitoes and pests in autumn.
D.The longer mosquitoes and pests are active, the more dangerous it is for people.
23.What does underlined phrase “stave off” probably mean in paragraph 5?
A.Make something happen faster.
B.Stop something from happening.
C.Let something develop naturally.
D.Start something from the beginning.
24.What is the author’s purpose in writing this passage?
A.To tell readers about the beautiful colors of autumn.
B.To introduce the research of Dr. Howard Diamond and Dr. Michael E. Mann.
C.To show how climate change is affecting autumn.
D.To draw people’s attention to environmental protection.
Reading books is like talking to a friend. 25 When you are sad, reading can give you comfort and encouragement. Enjoying reading can bring you a lot of happiness.
We often meet a lot of problems in life, but we can learn a lot of skills that can help us solve these problems from books. Through reading, we can not only make life more colorful and more pleasant, but also learn a lot of skills. 26 Just as Gorky said, “Books are the ladder (阶梯) of human progress.” Reading books can increase our knowledge, make us more talented and encourage us to be stronger. We can also understand many truths of life. 27 Walking in the ocean of books is also a wonderful thing. Reading books makes us experience many unknown worlds, and through reading, we can become wise and happy readers.
28 According to a report on Chinese people’s reading habits, over 77% of Chinese adults read books on mobile phones and over 35% have the habit of listening to audio-books.
29 AI helps turn printed books into audio products. It can meet people’s need for book listening. But it is not easy to find the right voices for good writing. Beautiful voices are not enough for the production of good audio-books. There's still a long way to make audio products better.
A.When you are confused about life, reading can give you guidance and show you the right directions.
B.Many Chinese people now read books, take classes and watch TV with the help of audio products.
C.Reading is a kind of entertainment, and it can make us happier.
D.The development of 5G and AI makes a difference to audio reading.
E.It is really killing two birds with one stone!
F.Reading books can help us solve all the problems in life without any effort.
下面的材料A~F是六个不同的学校创意活动,请根据Lisa, Anna, Mike, Tom, Tony 五个人特长或需求选择合适的活动,其中有一项是多余的。
30 Lisa is good at painting and interested in traditional Chinese culture. 31 Anna would like to grow fresh vegetables and fruits for school meals. 32 Mike is into engineering and wants to design something to save water. 33 Tom hopes to share the life experiences of the elderly with more people. 34 Tony dreams to be an astronaut and wants to design his own rocket model. A.School Garden Club By joining in farming activities, you grow vegetables and flowers with scientific methods. The product can then be used in school meals or sold to the local market.B.October Sky Workshop Build your own rocket model—from designing it to adding real engine parts. While working on your model, think about what astronauts actually need for space travel today.C. Chinese Tea Art Week Let’s create tea art in cups. Apart from enjoying different tea, here, you can use your painting skills to draw on the surface of the tea soup.D.Rainwater Collecting Project In this project, you will design a system to collect rainwater by using engineering knowledge. The collected water will be used for school gardens or toilets.E. Community Service Day Let’s listen to the life stories of the elderly in your community. Connect with them by starting conversations, and sharing their experiences with others.F. The Science Music Festival The science festival provides you with a chance to make your own music. All the music ideas you need come from maths, physics and even chemistry.
三、单词拼写
35.Our class started a project to reduce plastic (pollute) in our local park.
36.The (center) idea of our group project is to design an eco-friendly water bottle for students.
37.I was (total) amazed by the magic trick he performed at the school talent show.
38.It’s important to know the (true) about historical events.
39.The scientist’s (achieve) have helped many people around the world.
40.My brother’s room is so (tidy) that you can hardly see the floor!
41.Planting trees with my friends felt like a (mean) way to spend our weekend.
42.The children ran (noise) down the hallway, laughing and shouting.
43.My parents always (courage) me to try new things, even if I might not succeed at first.
44.The teacher asked us to write a detailed (describe) of our favorite place.
45.Tony is a clever boy, he always fails in Chinese exams.
46.He won’t go to school until his mother (come) back.
47.—You’re late again, Tom.
—Sorry, Mr. Smith. I promise (not be) late next time.
48.I don’t think that is worth (write). Why not find a more attractive topic, like “a bite of China”
49. bad weather it was yesterday because of the storm!
50.My brother said he (prefer) reading a book to playing computer games.
51.Several years ago, a new law (pass) in China to stop people from smoking in public places.
52.Water is one of (value) resources (资源) and we must try our best to save it in daily life.
53.Her husband (die) for two years, but she is still sad.
54.—Li Hua, you watched the military parade (阅兵式) last week, you
—Yes, of course. I am so proud of my country.
四、短文填空
The summer camp of Mandarin Excellence Programme kicked off in Beijing in July. Nearly 1200 British students came to China for an 11-day trip.
William Bridgett, a student from Tytherington School, said one of the key 55 (reason) why he attended the summer camp was that it promised a visit to Beijing. The camp was also 56 excellent chance for William to improve his Chinese. When William started having Mandarin classes in England, he found that learning Chinese was 57 (interest). “I like the writing part best. I am glad when I’m able to write a beautiful character,” he said 58 (confident).
Asha Sen, a student from Alexandra Park School said, “ 59 I had learnt a lot about China from text books. I wanted to experience Chinese culture in person.” She added that she managed 60 (speak) long sentences while talking with the Chinese students in Chinese.
Besides 61 (visit) several cities, these British students took part in many activities, such as Chinese painting, tea making and local sports. They had a better understanding 62 Chinese culture and learnt Chinese in an immersive (沉浸式的) environment.
Tom Dearing, the consultant of the British Council, said, “So far the programme 63 (help) about 11000 British students to improve their Chinese. The programme is growing every year. This year we have 1200 pupils coming to China, which is the largest group of students in 64 (it) history. We hope that more British students will come to China in the future under the programme.”
五、书面表达
65.这个暑假,上海博物馆“金字塔之巅:古埃及文明大展”盛况空前,再次掀起了“博物馆热”的浪潮。越来越多的人愿意走进博物馆领略文化历史艺术的风采,请你谈谈对当下“博物馆热”的看法,并分享自己的一次参观经历与收获,开头已给出。
要求:
1.词数不少于80词;
2.文中不得出现真实的人名和校名。
Nowadays, more and more people like to visit museums.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《广东省深圳实验学校2025-2026学年九年级上学期9月英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C A D B C B C A B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D A C B D C C C B A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C D B C A E C B D C
题号 31 32 33 34
答案 A D E B
1.B 2.C 3.A 4.D 5.B 6.C 7.B 8.C 9.A 10.B
【导语】本文主要讲述了祖逖和刘琨闻鸡起舞的故事。
1.句意:他以努力工作和伟大的成就而闻名。
ready准备;famous著名;late迟到的;sorry抱歉的。根据“his hard work and great achievements”可知,以努力工作和伟大的成就而闻名;短语be famous for 表示“因……而出名”。故选B。
2.句意:但当他还是个孩子的时候,他是一个顽皮的男孩,对阅读没有什么兴趣。
pride骄傲;respect尊敬;interest兴趣;kindness善意。根据“he didn’t have enough knowledge”可知,对阅读没有什么兴趣;短语show interest in表示“对……表达兴趣”。故选C。
3.句意:当祖逖长大后,他意识到自己知识不够。
realized意识到;decided决定;imagined想象;promised承诺。根据“study hard”可知,要努力学习,因此此处表示意识到自己没有知识。故选A。
4.句意:祖逖有个好朋友叫刘琨。
rich富有的;busy忙碌的;same同样的;close亲密的。根据“They had a deep friendship.”可知,有一个密友。故选D。
5.句意:他们甚至每天晚上睡在一张床上,每天早上在同一时间起床。
picked up捡起;got up起床;gave up放弃;made up编造。根据“They even slept on one bed every night ”可知表示一起睡觉,同时起床。故选B。
6.句意:一天,当他们正在睡觉时,祖逖听到公鸡在叫。
fighting打架;discussing讨论;sleeping睡觉;reading阅读。根据“He woke up Liu Kun”可知叫醒了刘琨,因此表示睡觉的时候听到了鸡叫声。故选C。
7.句意:他想到了一个主意。
order顺序;idea想法;exam考试;ability能力。根据“How about getting up to play swords (剑) ”可知,这是祖逖提出的主意,因此是突然有了想法。故选B。
8.句意:无论冬天多冷,夏天多热,他们从不放弃。
long长的;dry干燥的;cold冷的;quiet安静的。根据“in winter”可知是在冬天,因此是很冷的。故选C。
9.句意:此外,他们开始认真研究历史,把所有的精力放在读书上。
carefully仔细地;politely礼貌地;probably大概;recently最近。根据“put all their energy into reading books”可知把所有精力都放在看书上,因此此处表示认真学习。故选A。
10.句意:最后,他们的梦想实现了,他们为国家做出了巨大的贡献。
mistakes错误;dreams梦想;hobbies爱好;difficulties困难。根据“came true”可知表示成真,因此表示梦想实现。故选B。
11.D 12.A 13.C 14.B 15.D
【导语】本文主要讲述了刘女士因童年时邻居对她的善意和帮助,决定帮助听障学生的故事。
11.推理判断题。根据“Liu was moved by her kind gesture, and thought it would be great if she could speak.”可知,第一段讲述了刘女士童年时与邻居的互动,这为她后来决定帮助听障学生提供了背景和动机。故选D。
12.词句猜测题。根据“Liu was moved by her kind gesture, and thought it would be great if she could speak.”和“At the age of 14, she decided to ...”可知,刘女士儿时与邻居的这段经历对她影响极大,说明这段经历给她留下了深刻且持久的印记,可推断划线词indelible有“持久的”的意思,与ever-lasting“永恒的”意思相近。故选A。
13.细节理解题。根据“The experience left indelible marks on Liu.”和“... she became a teacher at a school of special education.”可知,刘女士的邻居对她产生了巨大的影响。故选C。
14.推理判断题。根据“Thanks to Liu’s tireless efforts, her students showed great improvement ...”可知,由于刘女士的不懈努力,她的学生们取得了显著的进步,可推断出她的教学效果很好。故选B。
15.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了刘女士因童年经历而决定投身特殊教育事业,在教学过程中关爱学生、无私奉献,选项D“给特别的你特别的爱”既体现了她对特殊学生群体的特殊关爱,又涵盖了文章核心内容,为最佳标题。故选D。
16.C 17.C 18.C 19.B 20.A
【导语】本文摘选自小说《野性的呼唤》,主要讲述了主角Buck的悲惨遭遇。
16.推理判断题。根据“Gold-diggers had found gold in northwest Canada, and these men wanted big, strong dogs to work for them in the cold and snow of the north.”可知,淘金者在加拿大西北部发现了黄金,这些人想要又大又强壮的狗在北方寒冷的雪地里为他们工作,由此可推知这些淘金者想要训练大狗去淘金。故选C。
17.推理判断题。根据“In a big place like this, of course, there were many other dogs…He carried the grandchildren on his back, and he sat at Mr. Miller’s feet in front of the fire in winter.”可推知Buck在黄金被发现前过着很美好的生活。故选C。
18.词句猜测题。通读全文可知,Buck曾经生活得幸福自在,然而,Manuel却因为钱把它卖给了淘金者,从此Buck的命运发生了改变,所以作者提到两次划线句是为了显示Buck没想到自己会处于危险的境地。故选C。
19.推理判断题。根据“Buck growled. Gradually it was hard for him to breathe when the rope was pulled hard around his neck. He jumped at the man in anger.”可知,Buck很生气,它会想方设法逃跑。故选B。
20.细节理解题。根据“Buck had lived in Mr. Miller’s house for four years since he was born…He was king—king over the whole of Mr. Miller’s lands.”可知,Buck和米勒一家幸福地生活在一起。根据“Manuel and Buck left the garden together.”可知,Manuel带它出去了。根据“This man talked to Manuel, and gave him some money. Then he tied a piece of rope around Buck’s neck.”可知,Manuel把Buck卖了,Buck被绳子系着。根据“When the train arrived, the two men threw him into the train”可知,Buck被扔到了火车上,所以正确顺序为④②③①。故选A。
21.C 22.D 23.B 24.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了气候变化对秋季的影响,包括树叶变色时间延长、霜冻时间推迟以及由此带来的健康风险等,同时也提出了通过减少二氧化碳排放来减缓这种影响的建议。
21.细节理解题。根据文章第三段“Trees are holding onto their leaves longer”可知,气候变化导致树叶在树上停留的时间更长。故选C。
22.推理判断题。根据文章第四段“That means mosquitoes and pests remain active for a longer time in autumn, posing a greater health risk to human beings”可知,蚊子和其他害虫在秋天保持活跃的时间更长,这对人类健康构成了更大的威胁,由此可推断出,蚊子和其他害虫活跃的时间越长,对人们来说就越危险。故选D。
23.词句猜测题。根据文章第五段“Mann pointed out that if humans reduce their carbon dioxide emissions, they can still prevent the worst effects of climate change from affecting them during the autumn months”可知,如果人类减少二氧化碳排放,仍然可以防止气候变化的最坏影响在秋季月份影响到他们,由此可推断出,如果采取措施,是有可能阻止气候变化在秋季带来的不良影响的,所以“stave off”的意思是“阻止某事发生”。故选B。
24.主旨大意题。根据文章第一段“However, due to climate change, autumn is changing”以及后文对气候变化如何影响秋季的具体描述可知,作者写这篇文章的目的是展示气候变化如何影响秋季。故选C。
25.A 26.E 27.C 28.B 29.D
【导语】本文是一篇说明文。文章通过介绍阅读的多重益处和现代技术在阅读中的应用,来表达对阅读价值的肯定和对技术进步的期待。
25.根据“When you are sad, reading can give you comfort and encouragement. Enjoying reading can bring you a lot of happiness.”,可知,此处强调了阅读在情绪低落时的安慰作用和它带来的快乐。选项A“当你对生活感到困惑时,读书可以给你指引,给你指明正确的方向。”提到阅读在生活困惑时提供指导,与此类似,都强调了阅读对个人情绪和心理状态的积极影响。故选A。
26.根据“Through reading, we can not only make life more colorful and more pleasant, but also learn a lot of skills.”,可知,此处提到了阅读的两个好处,阅读不仅可以让生活更多彩更愉快,也可以学习到新技能。选项E“真是一举两得啊!”符合语境,故选E。
27.根据“Reading books makes us experience many unknown worlds, and through reading, we can become wise and happy readers.”可知,此处表示阅读可以给人带来智慧和快乐。选项C“阅读是一种娱乐,它能使我们更快乐。”与之相对应,故选C。
28.根据“According to a report on Chinese people’s reading habits, over 77% of Chinese adults read books on mobile phones and over 35% have the habit of listening to audio-books.”,可知,此处提供了关于中国人阅读习惯的数据,特别是通过手机和听有声书的方式。选项B“许多中国人现在借助音频产品读书、上课和看电视。”涉及到技术对阅读方式的影响。故选B。
29.根据“AI helps turn printed books into audio products. It can meet people’s need for book listening.”,可知,AI技术对于阅读习惯的改变也有很大的影响。选项D“5G和人工智能的发展给音频阅读带来了变化。”符合语境。故选D。
30.C 31.A 32.D 33.E 34.B
【导语】本文是根据五个人的兴趣和梦想为他们匹配合适的活动信息。
30.根据“Lisa is good at painting and interested in traditional Chinese culture.”可知,丽莎擅长绘画,对中国传统文化感兴趣。选项C“中国茶艺周:让我们在茶杯中创造茶艺。除了品尝不同的茶,在这里,你还可以用你的绘画技巧在茶汤表面作画。”与之匹配,丽莎可以在活动中运用她的绘画技能,并体验中国传统文化。故选C。
31.根据“Anna would like to grow fresh vegetables and fruits for school meals.”可知,安娜想为学校的餐食种植新鲜的蔬菜和水果。选项A“学校花园俱乐部:通过参加农业活动,你可以用科学的方法种植蔬菜和花卉。产品可以用于学校餐食或出售给当地市场。”与之匹配,安娜可以在俱乐部中学习种植技巧,并将成果用于学校餐食。故选A。
32.根据“Mike is into engineering and wants to design something to save water.”可知,迈克对工程学感兴趣,想设计一些节约用水的设备。选项D“雨水收集项目:在这个项目中,你将运用工程知识设计一个系统来收集雨水。收集的水将用于学校花园或厕所。”与之匹配,迈克可以运用他的工程学知识,设计并实施雨水收集系统。故选D。
33.根据“Tom hopes to share the life experiences of the elderly with more people.”可知,汤姆希望与更多的人分享老年人的生活经历。选项E“社区服务日:让我们聆听社区中老年人的生活故事。通过与他们交谈,并与他人分享他们的经历。”与之匹配,汤姆可以在活动中与老年人交流,并分享他们的故事。故选E。
34.根据“Tony dreams to be an astronaut and wants to design his own rocket model.”可知,托尼梦想成为一名宇航员,并想设计自己的火箭模型。选项B“十月天空工作坊:建造你自己的火箭模型——从设计到添加真正的发动机部件。在制作模型的过程中,思考宇航员今天进行太空旅行实际需要什么。”与之匹配,托尼可以在工作坊中学习火箭设计,并实现他的宇航员梦想。故选B。
35.pollution
【详解】句意:我们班开始了一个减少当地公园塑料污染的项目。根据“reduce plastic...”可知,此处指“减少塑料污染”,pollute应用名词形式pollution“污染”作宾语。故填pollution。
36.central
【详解】句意:我们小组项目的中心思想是为学生设计一个环保的水瓶。此处需填入形容词修饰“idea”,center的形容词为central,作定语,The central idea表示“中心思想”,故填central。
37.totally
【详解】句意:我被他在学校才艺表演中表演的魔术完全惊呆了。根据“I was…amazed by the magic trick”可以,设空处应该用副词表示程度,total的副词形式为totally,意为“完全地”。故填totally。
38.truth
【详解】句意:了解历史事件的真相是很重要的。根据“the…about historical events.”可知,设空处位于定冠词“the”后,需要一个名词作宾语,true的名词形式为truth,意为“真相”,此处为抽象意义,不可数名词。故填truth。
39.achievements
【详解】句意:这位科学家的成就帮助了世界各地的许多人。根据“The scientist’s…have helped”可知,此处指的是科学家的成就,应该填名词,achieve的名词形式为achievement,意为“成就”,谓语动词是“have”,说明主语必须是复数名词。故填achievements。
40.untidy
【详解】句意:我弟弟的房间太乱了,你几乎看不到地板!根据“you can hardly see the floor”可知,房间很乱,tidy“整洁的”,形容词,根据语境可知,此处需用其反义词untidy“不整洁的,凌乱的”,在句中作表语。故填untidy。
41.meaningful
【详解】句意:和我的朋友一起种树感觉像是一种有意义的方式来度过我们的周末。此处修饰名词“way”,应该用形容词,根据“Planting trees with my friends”可知,应该说是有意义的方式,meaningful“有意义的”,作定语。故填meaningful。
42.noisily
【详解】句意:孩子们吵吵闹闹地跑过走廊,一边笑着一边叫喊着。noise“噪音”,空前为动词ran,空处应填副词修饰动词。故填noisily。
43.encourage
【详解】句意:我的父母总是鼓励我尝试新事物,即使我一开始可能不会成功。courage“勇气”,此处需用动词形式encourage“鼓励”,encourage sb. to do sth.是固定短语,意为“鼓励某人做某事”,根据“always”可知,句子用一般现在时,主语是复数,因此填动词原形。故填encourage。
44.description
【详解】句意:老师要求我们对最喜欢的地方写一个详细的描述。根据“a detailed...of”可知,横线处需填名词,describe“描述”,动词,其名词形式为description。a detailed description of“对……的详细描述”。故填description。
45.but
【详解】句意:托尼是一个聪明的男孩,但他的语文考试总是不及格。根据“he always fails in Chinese exams.”可知,后文语境发生了转折,but“但是”符合题意,故填but。
46.comes
【详解】句意:直到他妈妈回来,他才去上学。分析句子,该句是until引导的时间状语从句,从句使用一般现在时,从句主语是“his mother”,谓语动词come使用三单形式。故填comes。
47.not to be
【详解】句意:——你又迟到了,汤姆。——对不起,史密斯先生。我保证下次不再迟到了。promise not to do sth“承诺不做某事”,因此填不定式。故填not to be。
48.writing
【详解】句意:我认为那不值得写。为什么不找一个更吸引人的话题,比如“舌尖上的中国”?根据“that is worth”可知,此处是固定短语be worth doing“值得做某事”,横线处需填动名词形式,write“写”,动词,其动名词形式为writing。故填writing。
49.What
【详解】句意:由于暴风雨,昨天的天气多糟糕啊!根据“!”和“bad weather it was”可知,本句为感叹句,且感叹的中心词为不可数名词weather,故应用what来引导,句首首字母要大写。故填What。
50.preferred
【详解】句意:我哥哥说他宁愿读书也不愿玩电脑游戏。prefer“更喜欢”,主句“My brother said”中的“said”是过去式,宾语从句描述的是主句动作的内容,因此从句动词需与主句时态保持一致,“prefer”的过去式是“preferred”,故填preferred。
51.was passed
【详解】句意:几年前,中国通过了一项新法律,禁止人们在公共场所吸烟。根据“Several years ago”可知,句子时态为一般过去时;分析句子结构可知,主语“a new law”与动词“pass”之间为逻辑上的动宾关系,应用被动语态,其结构为“was/were+动词的过去分词”,主语为单数,be动词用was,pass的过去分词为passed。故填was passed。
52.valuable
【详解】句意:水是最宝贵的资源之一,我们必须在日常生活中尽力节约用水。根据“resources(资源)”为名词可知,横线处需填形容词作定语修饰名词;value“价值”,名词,其形容词形式为valuable,意为“宝贵的,有价值的”。故填valuable。
53.has been dead
【详解】句意:她的丈夫已经去世两年了,但是她仍旧悲伤。die“死亡”,为短暂性动词。根据时间段for two years,可知本句要用现在完成时,且应用表示状态的“be dead”,表示状态持续一段时间时;主语her husband为第三人称单数,所以用助动词has,be的过去分词为been。故填has been dead。
54.didn’t
【详解】句意:——李华,你上周看了阅兵式,是吗?——当然。我为我的国家感到骄傲。根据“you watched the military parade (阅兵式) last week”可知,此处为一般过去时,且句子为反意疑问句,前面陈述句为肯定形式,则后面疑问句为否定形式,需用助动词didn’t。故填didn’t。
55.reasons 56.an 57.interesting 58.confidently 59.Although/Though 60.to speak 61.visiting 62.of 63.has helped 64.its
【导语】本文主要讲述了来自英国的学生参加了在北京举办的 “汉语卓越项目”夏令营,他们在体验中国文化、提高汉语水平的过程中获得了不同的收获和感受,并且该项目得到了越来越多学生的参与。
55.句意:来自泰瑟灵顿学校的学生威廉·布里奇特说,他参加夏令营的一个主要原因是能够游览北京。reason“原因”,可数名词;“one of +可数名词复数”表示“……之一”,因此空处填reasons。故填reasons。
56.句意:这次夏令营也是威廉提高中文水平的绝佳机会。chance是可数名词,此处表示泛指一次绝佳的机会,excellent读音以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。
57.句意:当威廉在英国开始学习汉语课程时,他发现学中文很有趣。interest“有趣”,名词,根据“ learning Chinese was”可知,此处表示学汉语这件事是有趣的,用形容词interesting。故填interesting。
58.句意:“当我能写出漂亮的汉字时,我感到很高兴,”他自信地说道。confident“自信的”,形容词,空处需要填副词修饰动词said,因此填confidently“自信地”。故填confidently。
59.句意:来自亚历山大公园学校的学生艾莎·森说:“我从教科书中学到了很多关于中国的知识。”分析句子结构可知,前后是两个分句,空处填连词,根据“I had learnt a lot about China from text books. I wanted to experience Chinese culture in person.”可知,前后句意是让步关系,用although/though引导让步状语从句,句首字母大写。故填Although/Though。
60.句意:她补充说,她在与中国学生用中文交谈时能讲出长句子。根据manage to do sth“设法做某事”,空处填不定式to speak。故填to speak。
61.句意:除了游览几个城市,这些英国学生还参与了许多活动,如中国画、茶艺和本地体育运动。visit“游览”,动词,Besides是介词,介词后跟动名词形式。故填visiting。
62.句意:他们在沉浸式环境中更好地了解了中国文化并学习了中文。根据“understanding...Chinese culture ”可知,此处表示“对中国文化的理解”,用of表示所属关系。故填of。
63.句意:英国文化协会的顾问汤姆·迪尔林表示:“到目前为止,该项目已经帮助约11000名英国学生提高了中文水平。根据“So far the programme”可知,时态用现在完成时,主语是the programme,表示单数,助动词用has,help的过去分词是helped。故填has helped。
64.句意:今年有1200名小学生来到中国,这是项目历史上最大的一批学生。空后是名词history,可知空处填形容词性物主代词its,意为“它的”。故填its。
65.例文
Nowadays, more and more people like to visit museums. I think this is a great thing! It shows people care more about history and culture.
Museums are like treasure boxes full of amazing old things. They help us learn about the past and understand our world better. Last month, I visited our Provincial Museum. They had a special show about ancient Chinese inventions. I saw many interesting things like old pottery, bronze ware, and early writing tools. It was exciting to see how clever people were long ago. I learned a lot that day. It wasn’t just facts from a book; I actually saw the history with my own eyes.
Visiting the museum made me feel proud of our culture and more curious about the past. I can’t wait to visit again!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”和“一般过去时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,谈谈对当下“博物馆热”的看法,并分享自己的一次参观经历与收获;
第三步,肯定参观博物馆的积极意义,表达自豪感。
[亮点词汇]
①care about关心
②proud of为……而自豪
[高分句型]
①It was exciting to see how clever people were long ago. (it is adj to do sth固定句型)
②Visiting the museum made me feel proud of our culture and more curious about the past.(动名词作主语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览