(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)Unit 1-Unit 2阶段核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Digital technology has changed our lives in many ways. From the moment we wake up to the time we go to bed, we are surrounded by digital products and technologies.
A new type of smart walking stick is helping blind people live more 1 . It can detect objects as soon as the user gets close and 2 them of danger. It can also provide directions and bus timetables, making outdoor activities 3 for the disabled .
In education, digital technology is 4 the gap between urban and rural areas. In India, rural schools with internet connections now have 5 to online lessons from top schools in big cities. This gives students in remote areas the same learning 6 as those in cities .
Firefighting robots are another example of digital technology in 7 . These robots can walk, run and climb in dangerous fire environments. They 8 video information to the control unit, helping firefighters make safe plans. This 9 firefighters from unnecessary risks .
However, digital life also has 10 . Some people spend too much time on screens, which easily 11 to less physical exercise. There are also risks of personal information being 12 by hidden software.
Despite these problems, digital technology is still 13 a big part in our lives. It’s important to use it 14 and balance digital time with real-life 15 .
1.A.safely B.quick C.sudden D.noisy
2.A.talks B.warns C.says D.speaks
3.A.harder B.safer C.heavier D.later
4.A.increasing B.stopping C.bridging D.breaking
5.A.access B.time C.money D.place
6.A.results B.chances C.jobs D.games
7.A.trouble B.danger C.use D.mind
8.A.receive B.send C.refuse D.hide
9.A.protects B.hurts C.follows D.invites
10.A.advantages B.purposes C.disadvantages D.differences
11.A.leads B.finds C.gets D.makes
12.A.helped B.collected C.forgotten D.returned
13.A.taking B.doing C.having D.making
14.A.carelessly B.wisely C.quickly D.loudly
15.A.problems B.technologies C.activities D.products
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
No matter how you do it, booking holidays can be a headache. It used to need a visit to a travel agent (旅行代理人)… Later, online travel agents showed up, allowing people to plan trips from the comfort of their own homes. Now, they are promising to handle the brainwork, too, with the help of AI. Expedia, for example, has introduced Romie, its “ AI-powered travel buddy (伙伴). ” has brought out TripGenie.
Many people want AI to save them from boring tasks. This may explain why AI trip planners are drawing attention. They’re perfect for those who go mad when booking holidays.
But are these AI booking agents reliable (可靠的) Some have tried them out. When a couple asked TripGenie to find a romantic (浪漫的) hotel in Paris, its top suggestion was by the airport. Well, perhaps the AI agent is still in its early days, they said.
Tools like TripGenie are facing competition from AI companies, too. OpenAI, for example, is testing its system. The AIbot is designed to “mimic (模仿) a human’s use of the Web.” When asked about that Paris trip, it suggests places with a view of the Eiffel Tower. Some researchers think OpenAI might soon change the online travel agents’ market.
________. Air Canada got in trouble after its chatbot wrongly promised a user a discount (折扣). Could AI agents be fooled into booking a more expensive flight Would anyone feel safe giving his or her credit card information to an AI agent then
AI agents may also have difficulty understanding the endless variety (不同种类) of people’s tastes. Not everyone finds an expensive view of a metal tower romantic. One couple—the groom (新郎) Icelandic and the bride (新娘) French—recently got married on a flight between their countries. A hotel room by Paris Charles de Gaulle Airport might have suited them better.
16.Why does the author say “booking holidays can be a headache” in paragraph 1
A.Because it is always expensive.
B.Because it used to need going to a travel agent and now there are too many choices.
C.Because AI is not helpful at all.
D.Because people don’t like to travel.
17.What is Romie
A.An AI-powered travel helper from Expedia. B.A travel agent from .
C.A new airport in Paris. D.A chatbot from OpenAI.
18.Which of the following can be put in ________
A.Planning a trip is very popular now
B.Some users worry about slow replies from AI booking agents
C.AI booking agents can help us get cheap tickets
D.One problem with AI booking agents is that they make mistakes
19.The writer talks about the couple who married on a plane in the last paragraph to show that ________ .
A.airport hotels are usually very romantic
B.flying between countries is a good way to travel
C.TripGenie’s suggestion is reliable
D.different people may have special needs that AI doesn’t understand
20.What is the main purpose (目的) of the passage
A.To suggest a new AI travel agent called Romie.
B.To explain how AI travel agents work and study.
C.To discuss whether AI travel agents are reliable.
D.To encourage people to use AI to book holidays.
B
How Students Can Practice Environmental Protection
With the development of the world, environmental problems have become more and more serious. As students, we have a responsibility to protect the environment. There are many simple ways we can practice environmental protection in our daily lives.
First, we can save paper. Every year, a large number of trees are cut down to make paper. We can use both sides of a piece of paper when doing homework or taking notes. We can also reuse old notebooks by using the blank pages. In addition, we can send e-mails instead of writing letters to our friends, which can save a lot of paper.
Second, we can save electricity. We should turn off the lights, computers and air conditioners when we leave the classroom or our rooms. We can also use energy-saving bulbs, which use less electricity than ordinary bulbs. During the day, we can open the curtains to let in natural light instead of turning on the lights.
Third, we can reduce waste. We can bring our own shopping bags when going shopping instead of using plastic bags. Plastic bags are harmful to the environment because they take a long time to decompose. We can also separate our waste into different categories, such as recyclable waste and non-recyclable waste. This makes it easier for workers to recycle the waste.
Finally, we can plant trees. Trees can absorb carbon dioxide and release oxygen, which is good for the air. Every spring, many schools organize tree-planting activities. We can take part in these activities and plant more trees in our community.
Protecting the environment is not a difficult task. It requires our efforts every day. If every student can do a little bit for the environment, we will have a better world.
21.Why should we save paper according to the passage
A.Because paper is expensive. B.Because a lot of trees are cut down to make paper.
C.Because we don’t have enough paper. D.Because paper is not easy to use.
22.What can we do to save electricity
A.Use ordinary bulbs instead of energy-saving bulbs. B.Keep the lights on when we leave the room.
C.Use natural light during the day. D.Keep the air conditioner on all day.
23.Why are plastic bags harmful to the environment
A.Because they are too expensive. B.Because they take a long time to decompose.
C.Because they are not easy to carry. D.Because they are not strong enough.
24.What can trees do for the environment
A.They can absorb oxygen and release carbon dioxide.
B.They can absorb air and release water.
C.They can absorb water and release air.
D.They can absorb carbon dioxide and release oxygen.
25.What is the main idea of the passage
A.Environmental problems are very serious.
B.Schools should organize more activities.
C.Students can practice environmental protection in many simple ways.
D.We should plant more trees.
C
Six-year-old Brooke Neitzel wanted a dollhouse. So she ordered one just by telling the family’s smart speaker what she wanted. Within days, a dollhouse worth more than $160 came in the mail. Brooke’s parents were surprised. They didn’t keep the dollhouse. But they decided to keep their smart speaker. They like other things it can do.
Like Brooke, you may have a smart speaker at home, like the Amazon Echo or the Google Home. Each smart speaker uses Wi-Fi. It is activated by voice commands. If you ask a question, the speaker’s digital assistant will answer. It can tell you about the weather or read the news. Amazon now offers voice shopping. Users can buy things just by stating what they’d like. That’s what Brooke did. With Amazon Echo, shoppers can order from Amazon. With Google Home, they have more choices. They can order from more than 40 stores, like Walmart or Target.
Shopping by voice is easy, but it has some possible downsides. For one, it may be too easy to purchase things. An order is placed as soon as you’ve said it. There’s no time to change your mind. You also don’t have a chance to shop around.
Voice shopping might work best for things you buy a lot. It’s probably safe to order batteries or pet food, for example. But think twice before asking for a TV. Will voice shopping last That’s up to shoppers. So far, it’s too early to tell.
26.Which fits best on the blank line in the Venn graph (韦恩图) above according to the passage
A.Smart speaker places your order as soon as you’ve said it.
B.Users should think twice before asking Google Home to order a TV.
C.Shoppers can order from more than 40 stores, like Walmart or Target.
D.There are some downsides to voice shopping with Google Home.
27.“For one, it may be too easy to purchase things. An order is placed as soon as you’ve said it. There’s no time to change your mind. You also don’t have a chance to shop around.” (Para.3) The writer helps the reader to understand ________.
A.Some possible downsides to shopping by voice
B.What might make shoppers change their minds about an order
C.Some reasons why people like to shop around
D.What kinds of things people purchase with smart speakers
28.Which of following statements is an opinion
A.Amazon and Google let people place orders with help from smart speakers.
B.It was unfair that Brooke Neitzel’s parents didn’t let her keep the dollhouse.
C.Smart speakers’ digital assistants can tell people about the weather.
D.People sometimes change their minds about what they want to buy.
29.Which is the most important information that can be put in a summary
A.It’s safer to ask a smart speaker to order batteries than it is to ask it for a TV.
B.A smart speaker’s digital assistant can tell you about the weather or read the news.
C.Amazon and Google both have smart speakers that allow people to shop by voice.
D.Six-year-old Brooke Neitzel wanted a dollhouse that cost more than $160.
30.Which is most likely to happen
A.Shopping by voice will become the most common way to buy a car.
B.Google Home will add Amazon to its list of stores.
C.People will stop trusting smart speakers to read them the news.
D.More people will try using a smart speaker to shop by voice.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
“Mike, what are you doing ” asked Mrs. Green. 31 . Mrs. Green put down her book and went to her 14-year-old son’s room. Mike was sitting in front of the computer and playing games.
“Oh, Mike. 32 It’s 10:30. If you don’t go to bed right now, you’ll feel tired and sleepy tomorrow,” said Mrs. Green.
“But I’ve almost won the game,” Mike said to Mrs. Green. 33 She sat beside Mike and then talked to him, “You’re always playing games on the computer. You spend more time on this machine than on your homework.”
Today more and more families have computers. 34 But in fact many of the children use computers to play games, listen to songs or watch videos instead of studying.
We often see that the Internet bars are crowded with people, especially young boys. They spend a lot of time and money playing computer games. The result is that they don’t want to work or study anymore.
35 We should do something to solve the problem.
根据短文内容,将文后的选项回填到短文中适当的位置。
A.You must stop playing computer games now.
B.She could see the excitement on his face.
C.People can work on the computer at home.
D.Computer game addiction (瘾) is a serious problem in social life.
E.Parents hope that their children spend more time studying on computers.
F.But there was no answer.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Many people fell asleep because they felt the performance was a bit . (bore)
37.We all enjoy our music class because our music teacher always chooses songs most (careful).
38.Yesterday I heard the (late) news about my favourite hero Yao Ming.
39.If you want to keep your teeth (health), brush them every day.
40.The company provides technical (support) for all its products.
41.You can step (向前) to see the blackboard clearly.
42.We should (采取行动) to protect our nature immediately.
43.My father bought a new (数码的) camera last week.
44.We should (交流) classmates more and learn more from each other.
45.When helping at the community, you had better (交流) respectfully with others.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我持续研究这个机器人,而不是放弃。
I the robot giving up.
47.大民通常在傍晚出发,并让鸬鹚为工作做好准备。
Da min usually in the late afternoon and gets the cormorants for work.
48.他太累了,以至于他一躺在床上就睡着了。
He was so tired that he fell asleep he lay in bed.
49.老师给了我一个在班上展示才华的机会。
The teacher to show my talent in the class.
50.让我们一起分享欢乐和难忘的时刻。
and unforgettable moments together.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
从方框中选择单词,用其正确形式填空,使短文通顺。
digital, use, advantage, communicate, help, also, but, through, develop, information, benefit
In modern society, 51 technology is everywhere. We can see digital devices like smart phones, tablets and laptops 52 by people of all ages.
Digital technology has many 53 . It makes 54 much easier. We can talk to people far away 55 video calls. Students can 56 from online courses and study materials. It 57 helps companies improve their business efficiency.
58 digital life also has some problems. There is a lot of false 59 on the Internet. We should be careful. And spending too much time on digital devices is not good for our health.
With the 60 of digital technology, our lives will be even more different in the future. We should make good use of it while avoiding its disadvantages.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空。使全文通顺、连贯。
Online encyclopaedias are like endless treasure boxes filled with 61 (know) on the Internet. Wherever you are, as long as you have a computer, tablet, or smartphone, you can open 62 (they) and explore a world of information. You can learn about the great leaders 63 history, the latest findings in science, the cultures of different 64 (country), and even the secrets of ancient civilizations.
What makes online encyclopaedias special is that they can be updated constantly. Unlike 65 (tradition) books, which need a long time to revise and publish new editions, information on online encyclopaedias can change every day. For instance, when a new planet 66 (discover) in space or a popular movie is released, details about them 67 (appear) online soon.
However, we must use online encyclopaedias 68 (careful). Sometimes, people might write wrong information by accident, or some content may not be fully checked. So, if you use the information from online encyclopaedias for homework or research, it’s important 69 (check) it with other trusted resources, like school books or government websites.
All in all, online encyclopaedias are 70 (amaze) tools. They help us learn quickly and satisfy our curiosity. With smart use, they will be our best friends on the learning journey.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据短文内容回答问题(每题答案不超过 10 个词)。
A New Way to Learn: Online Courses
With the development of the Internet, online courses have become a popular way for students to learn. Online courses have many advantages. First, they are very convenient. Students can take the courses at home or anywhere else with the Internet. They don’t need to go to school or a training center. Second, online courses are flexible. Students can choose the time and speed of learning. They can watch the course videos again if they don’t understand something. Third, online courses are usually cheaper than traditional courses. This makes them accessible to more students.
However, online courses also have some disadvantages. Some students may not have self-discipline. They may spend too much time playing games instead of studying. Also, students can’t talk to their teachers and classmates face to face, which may make it difficult for them to solve problems in time.
Despite the disadvantages, online courses are still a good choice for many students. They can help students learn more knowledge and improve their skills.
71.What has become a popular way for students to learn
72.Where can students take online courses
73.Why are online courses flexible
74.What may some students lack when taking online courses
75.Are online courses a good choice for many students
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是某中学的学生李华,你的英国网友Jim发来邮件向你询问中国人数字化生活的情况。请你根据以下提示,给他回复一封邮件,详细介绍你生活中的数字技术,并谈谈你对这种生活方式的看法。
Digital technologies around me My opinion on this lifestyle and reasonsI… provides support for education makes people’s lives more convenient …
注意:
1. 须全面涵盖图文内容,可适当增加细节;
2. 条理清楚,意思连贯,语句通顺,语法正确;
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称;
4. 词数100左右。
参考词语:scan the QR code扫二维码;beneficiary n. 受益者
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.B 4.C 5.A 6.B 7.C 8.B 9.A 10.C 11.A 12.B 13.A 14.B 15.C
【导语】本文主要介绍了数字技术的应用好处与存在的问题,指出需明智使用并平衡其与现实生活。
1.句意:一种新型智能拐杖正帮助盲人更安全地生活。
safely安全地;quick快速的;sudden突然的;noisy吵闹的。根据“It can detect objects as soon as the user gets close and warns them of danger”可知,智能拐杖能检测物体并提醒危险,可帮助盲人更安全地生活,故选A。
2.句意:它能在使用者靠近物体时立即检测到,并提醒他们有危险。
talks谈论;warns提醒、警告;says说;speaks讲(语言)。根据“it can detect objects as soon as the user gets close and...them of danger.”可知,检测到危险后会提醒使用者,故选B。
3.句意:它还能提供方向和公交时刻表,让残疾人的户外活动更安全。
harder更难的;safer更安全的;heavier更重的;later更晚的。根据“It can detect objects as soon as the user gets close and warns them of danger. It can also provide directions and bus timetables”可知,智能拐杖的这些功能能让残疾人户外活动更安全,故选B。
4.句意:在教育领域,数字技术正在缩小城乡之间的差距。
increasing增加;stopping停止;bridging弥合、缩小;breaking打破。根据“In India, rural schools with internet connections now have access to online lessons from top schools in big cities”可知,农村学校能获取城市优质课程,说明数字技术在缩小城乡教育差距,故选C。
5.句意:在印度,有互联网连接的农村学校现在可以获取来自大城市顶尖学校的在线课程。 -
access机会、通道;time时间;money钱;place地方。根据“online lessons from top schools in big cities”可知,农村学校有了获取这些课程的途径,“have access to”意为“有使用/获取……的机会”,故选A。
6.句意:这给了偏远地区的学生和城市学生相同的学习机会。
results结果;chances机会;jobs工作;games游戏。根据“rural schools with internet connections now have access to online lessons from top schools in big cities”可知,农村学生能学城市优质课程,拥有了和城市学生一样的学习机会,故选B。
7.句意:消防机器人是数字技术应用的另一个例子。
trouble麻烦;danger危险;use使用、应用;mind思想。根据“These robots can walk, run and climb in dangerous fire environments. They send video information to the control unit, helping firefighters make safe plans”可知,消防机器人是数字技术在实际中应用的体现,“in use”表示“在使用中、在应用中”,故选C。
8.句意:它们向控制单元发送视频信息,帮助消防员制定安全计划。
receive接收;send发送;refuse拒绝;hide隐藏。根据“helping firefighters make safe plans”可知,机器人要把现场视频信息发送给控制单元,消防员才能据此制定计划,故选B。
9.句意:这保护消防员免受不必要的风险。
protects保护;hurts伤害;follows跟随;invites邀请。根据“These robots can walk, run and climb in dangerous fire environments. They send video information to the control unit, helping firefighters make safe plans”可知,机器人代替消防员进入危险环境并提供信息,能保护消防员免受风险,故选A。
10.句意:然而,数字生活也有缺点。
advantages优点;purposes目的;disadvantages缺点;differences不同。根据前文介绍数字技术的好处,以及本句开头“However”表转折可知,此处要讲数字生活的不足,即缺点,故选C。
11.句意:有些人花太多时间在屏幕上,这很容易导致体育锻炼减少。
leads导致;finds找到;gets得到;makes制作、使。根据“Some people spend too much time on screens, which easily...to less physical exercise.”可知,花太多时间在屏幕上会导致锻炼减少,“lead to”意为“导致”,故选A。
12.句意:个人信息也存在被隐藏软件收集的风险。
helped帮助;collected收集;forgotten忘记;returned返回。根据“There are also risks of personal information being...by hidden software.”可知,隐藏软件可能会收集个人信息,存在信息泄露风险,故选B。
13.句意:尽管存在这些问题,数字技术仍然在我们的生活中扮演着重要角色。
taking拿、采取;doing做;having有;making制作。根据“Despite these problems, digital technology is still...a big part in our lives”可知,此处表示“在我们的生活中扮演着重要角色”,take a part in为“扮演……角色”,故选A。
14.句意:明智地使用它,并平衡数字时间和现实生活活动是很重要的。
carelessly粗心地;wisely明智地;quickly快速地;loudly大声地。根据“Despite these problems, digital technology is still taking a big part in our lives”可知,数字技术虽有问题但很重要,所以要明智地使用它,故选B。
15.句意:明智地使用它,并平衡数字时间和现实生活活动是很重要的。
problems问题;technologies技术;activities活动;products产品。根据“It’s important to use it...and balance digital time with real-life...”可知,要平衡花在数字上的时间和现实生活中的活动,故选C。
16.B 17.A 18.D 19.D 20.C
【导语】本文主要介绍了AI旅行助手是否可靠及其面临的挑战。
16.细节理解题。根据“It used to need a visit to a travel agent...Now, they are promising to handle the brainwork, too, with the help of AI.”可知,预订方式不断变化,选择增多,过程复杂。故选B。
17.细节理解题。根据“Expedia...AI-powered travel buddy”可知,此处表示AI旅行助手。故选A。
18.主旨大意题。该段主要讲加拿大航空的聊天机器人错误承诺折扣,说明AI代理可能犯错。故选D。
19.推理判断题。根据“AI agents may also have difficulty understanding the endless variety...A hotel room by Paris Charles de Gaulle Airport might have suited them better.”可知,强调AI难以理解多样化的需求,这对夫妇的特殊偏好印证了这一点,机场酒店可能更适合他们。故选D。
20.主旨大意题。全文围绕AI旅行代理的便利性和可靠性展开,既有优势也有问题。故选C。
21.B 22.C 23.B 24.D 25.C
【导语】本文主要讲述了随着世界的发展,环境问题日益严重,作为学生,我们有责任保护环境,并在日常生活中可以通过多种简单的方式践行环保理念。
21.细节理解题。根据文章第二段“Every year, a large number of trees are cut down to make paper.”可知,我们节约纸张是因为每年有大量树木被砍伐来造纸。故选B。
22.细节理解题。根据文章第三段“During the day, we can open the curtains to let in natural light instead of turning on the lights.”可知,我们可以通过白天利用自然光来节约用电。故选C。
23.细节理解题。根据文章第四段“Plastic bags are harmful to the environment because they take a long time to decompose.”可知,塑料袋对环境有害是因为它们需要很长时间才能分解。故选B。
24.细节理解题。根据文章第五段“Trees can absorb carbon dioxide and release oxygen, which is good for the air.”可知,树木可以吸收二氧化碳并释放氧气,这对空气有益。故选D。
25.主旨大意题。根据文章第一段“There are many simple ways we can practice environmental protection in our daily lives.”以及全文内容可知,文章主要讲述了学生可以通过多种简单的方式在日常生活中践行环保理念。故选C。
26.C 27.A 28.B 29.C 30.D
【导语】本文是说明文。主要介绍了智能音箱的功能,特别是通过语音进行购物的能力,以及这种购物方式的优缺点。
26.推理判断题。根据“With Google Home, they have more choices. They can order from more than 40 stores, like Walmart or Target.”可知,谷歌家庭的特点是用户可以从40多家商店下单,比如沃尔玛或塔吉特。题干中韦恩图需匹配谷歌家庭的专属信息,该选项符合。故选C。
27.细节理解题。根据“Shopping by voice is easy, but it has some possible downsides. For one, it may be too easy to purchase things ... You also don’t have a chance to shop around.”可知,作者通过“下单太容易、没时间改主意、没机会货比三家”这些内容,是为了帮助读者理解语音购物存在的一些潜在缺点。故选A。
28.观点态度题。观点是主观判断,事实是客观存在的信息。选项A“亚马逊和谷歌允许人们借助智能音箱下单”、C“智能音箱的数字助手能告诉人们天气或读新闻”、D“人们有时会改变对想买物品的想法”均是文中明确陈述的客观事实;而选项B“布鲁克·奈策尔的父母不让她留下玩具屋是不公平的”,“不公平”是主观判断,属于观点。故选B。
29.主旨大意题。文章核心围绕智能音箱的语音购物功能展开,先以Brooke的案例引入,接着介绍亚马逊Echo和谷歌Home两款智能音箱的语音购物功能差异,再讨论语音购物的优缺点。选项C“Amazon and Google both have smart speakers that allow people to shop by voice.”涵盖了文章核心对象和核心功能,总结了文章的关键信息。故选C。
30.推理判断题。根据“Will voice shopping last That’s up to shoppers. So far, it’s too early to tell.”以及前文对语音购物便捷性的介绍,可推测语音购物因便捷性可能会吸引更多人尝试。故选D。
31.F 32.A 33.B 34.E 35.D
【导语】本文主要讲了一位母亲发现儿子深夜还在玩电脑游戏,进而引出许多孩子沉迷于电脑游戏,导致学习和生活受到影响的问题。
31.根据“‘Mike, what are you doing ’ asked Mrs. Green.”以及“Mrs. Green put down her book and went to her 14-year-old son’s room.”可知,上文格林夫人询问迈克在干什么,下文放下书去儿子房间,可推测空处应是与迈克的回应相关。选项F“但是没有得到回应。”符合语境。故选F。
32.根据“Mike was sitting in front of the computer and playing games.”以及“It’s 10:30. If you don’t go to bed right now, you’ll feel tired and sleepy tomorrow”可知,上文提到迈克正在玩电脑游戏,下文格林夫人要求他该去睡觉了,由此推断此处是让他停下手中的事情。选项A“你现在必须停止玩电脑游戏了。”符合语境。故选A。
33.根据“‘But I’ve almost won the game,’ Mike said to Mrs. Green.”以及“She sat beside Mike and then talked to him ...”可知,迈克并没有听妈妈的话去睡觉,格林夫人由此坐下来和他谈话,此处应与迈克沉迷游戏的状态相关。选项B“她能看到他脸上的兴奋之情。” 符合语境。故选B。
34.根据“But in fact many of the children use computers to play games, listen to songs or watch videos instead of studying.”可知,此处存在转折关系,前文应是家长对孩子使用电脑的期望,与孩子实际使用情况形成对比。选项E“家长们希望他们的孩子能花更多时间在电脑上学习。”符合语境。故选E。
35.根据“We should do something to solve the problem.”可知,空格处应提出一个需要解决的具体问题,而全文围绕孩子沉迷电脑游戏展开,此处应与这一问题相关。选项D“电脑游戏成瘾是社会生活中一个严重的问题。”符合语境。故选D。
36.boring
【解析】句意:很多人睡着了,因为他们觉得这场表演有点无聊。此处需要一个形容词来描述“the performance(表演)”的特征,“bore”是动词,其形容词形式“boring”用于修饰事物,表示“令人厌烦的,无聊的”,符合语境,用来说明表演让人觉得无聊,故填“boring”。
37.carefully
【解析】句意:我们都很喜欢音乐课,因为我们的音乐老师总是最用心地挑选歌曲。根据空前的“most”和空前提到的动词“chooses”可知,此处需用副词的最高级形式,来修饰动词“chooses”,所给词“careful”是形容词,意为“仔细的、用心的”,其对应的副词形式是“carefully”,故填carefully。
38.latest
【解析】句意:昨天我听到了关于我最喜欢的英雄姚明的最新消息。根据“the”可知,此处用形容词最高级,late“迟的;晚的”,形容词,其最高级形式是latest,意为“最新的;最近的”。故填latest。
39.healthy
【解析】句意:如果你想保持你的牙齿健康,每天刷牙。此处为固定搭配“keep sth.+形容词”,含义是“使某物保持某种状态”;结合“brush them every day”可知,此处应用所给词的形容词形式healthy“健康的”。故填healthy。
40.support
【解析】句意:该公司为其所有产品提供技术支持。technical support“技术支持”,为固定词组。故填support。
41.forward
【解析】句意:你可以向前走以便更清楚地看黑板。“向前”对应的英文是“forward”,此处用副词形式表示方向。故填forward。
42.take action
【解析】句意:我们应该立即采取行动来保护我们的大自然。结合语境和汉语提示可知,“采取行动”常见的英语表达是“take action”,在这个句子中“should”是情态动词,其后接动词原形,所以这里应填入take action。故填take action。
43.digital
【解析】句意:我爸爸上周买了一台新的数码相机。digital“数码的”,形容词作定语。故填digital。
44.communicate with
【解析】句意:我们应该多和同学交流,多互相学习。根据中文提示,结合空格后“classmates”可知,此处考查:communicate with sb,动词短语,又根据空格前“should”是情态动词,后跟动词原形,所以此处动词communicate保持原形即可。故填communicate with。
45.communicate
【解析】句意:在社区提供帮助时,你最好以尊重的方式与他人沟通。communicate“交流”,had better do“最好做某事”,是固定搭配,空处应是动词原形。故填communicate。
46.kept researching instead of
【解析】根据句意可知,此处第一、二空表示“持续研究”,用“keep doing sth.(持续做某事)”结构,由语境可知句子时态是一般过去时,所以“keep”要用过去式“kept”,“研究”是“research”,其动名词形式是“researching”;第三、四空表示“而不是”,用短语“instead of”。故填kept;researching;instead;of。
47.sets off ready
【解析】根据题干可知,空处①②缺少“出发”,应用短语set off表示,时态为一般现在时,主语为三单形式,动词应用三单形式sets;空处③缺少“做好准备”,应用短语get ready for表示。故填sets;off;ready。
48.as soon as
【解析】as soon as“一……就……”,引导时间状语从句。故填as soon as。
49.gave me a chance
【解析】给某人某物:give sb. sth.;句子用一般过去时,动词用过去式;我:me;一个机会:a chance。故填gave;me;a;chance。
50.Let’s share the joy
【解析】根据中英文提示可知,空格处缺少“让我们分享欢乐”的表达。Let’s do sth让我们一起做某事;share分享,动词;joy欢乐,名词。故填Let’s share the joy。
51.digital 52.used 53.advantages 54.communication 55.through 56.benefit 57.also 58.But 59.information 60.development
【导语】本文介绍了数字技术的广泛运用,并描述了其优缺点。
51.句意:在现代社会,数字技术无处不在。句子描述“技术无处不在”,需要一个形容词修饰“technology”,备选词digital“数字的”符合语境,作定语,故填digital。
52.句意:我们可以看到各个年龄段的人都在使用智能手机、平板电脑和笔记本电脑等数字设备。此处需填动词的过去分词,指的是“某物被使用”,备选词use的过去分词是used,故填used。
53.句意:数字技术有很多优点。many后接可数名词复数,备选词advantage的复数形式是advantages符合语境,故填advantages。
54.句意:它使交流更容易。此处指使得“交流”更容易,“makes”后接名词作宾语,备选词communicate“交流”符合语境,改为名词communication,故填communication。
55.句意:我们可以通过视频通话与远方的人交谈。此处需介词表示“通过”,备选词through符合语境,故填through。
56.句意:学生可以从在线课程和学习材料中获益。根据“from online courses and study materials”可知,此处考查benefit from“从……中获益”,can接动词原形。故填benefit。
57.句意:它还帮助公司提高业务效率。此处需副词表示“也”,备选词also“也”符合语境,用于句中。故填also。
58.句意:但是,数字生活也有一些问题。由“digital life also has some problems”可知,前文讲优点,后文讲问题,需转折连词,备选词but符合语境,故填But。
59.句意:互联网上有很多虚假信息。false后接名词,备选词information“信息”是不可数名词,符合语境,故填information。
60.句意:随着数字技术的发展,未来我们的生活将更加不同。此处需名词表示“发展”,备选词develop的名词形式是development,此处为抽象意义,不可数名词。故填development。
61.knowledge 62.them 63.in 64.countries 65.traditional 66.is discovered 67.will appear 68.carefully 69.to check 70.amazing
【导语】本文介绍在线百科全书,将其比作充满知识的无尽宝箱,阐述其可随时更新、能快速获取各类信息的优势,同时也提醒使用时需谨慎,要和其他可靠资源核对信息,强调合理使用在线百科全书对学习的帮助。
61.句意:在线百科全书就像互联网上装满知识的无尽宝箱。根据“filled with”可知,后需跟名词;know的名词形式是knowledge“知识”,不可数名词。故填knowledge。
62.句意:无论你在哪里,只要你有电脑、平板或智能手机,你都可以打开它们,探索广阔的信息世界。根据“you can open”可知,open为动词,后需跟代词宾格形式;they的宾格是them。故填them。
63.句意:你可以了解历史上的伟大领袖、科学的最新发现、不同国家的文化,甚至古代文明的秘密。根据“history”可知,in history“在历史上”,是固定短语。故填in。
64.句意:你可以了解历史上的伟大领袖、科学的最新发现、不同国家的文化,甚至古代文明的秘密。根据“different”可知,different后接可数名词复数,country的复数是countries。故填countries。
65.句意:与需要很长时间来修订和出版新版本的传统书籍不同,在线百科全书上的信息每天都可能变化。根据“books”可知,修饰名词需用形容词;tradition的形容词形式是traditional“传统的”。故填traditional。
66.句意:例如,当在太空中发现一颗新行星或一部热门电影上映时,关于它们的细节很快就会出现在网上。根据“a new planet”和“discover”可知,二者是被动关系,需用被动语态,when引导的时间状语从句,遵循“主将从现”原则,从句用一般现在时的被动语态,结构“am/is/are+过去分词”,主语a new planet是单数,be动词用is,discover的过去分词是discovered,故填is discovered。
67.句意:例如,当在太空中发现一颗新行星或一部热门电影上映时,关于它们的细节很快就会出现在网上。when引导的时间状语从句,遵循“主将从现”原则,主句用一般将来时,结构“will+动词原形”。故填will appear。
68.句意:然而,我们必须谨慎使用在线百科全书。根据“However, we must use online encyclopaedias”可知,修饰动词use用副词,careful的副词形式是carefully。故填carefully。
69.句意:所以,如果你将在线百科全书上的信息用于作业或研究,用其他可靠资源,如教科书或政府网站,来核对它是很重要的。it’s important to do sth.“做某事很重要”,为常用表达,此处需用动词不定式作主语。故填to check。
70.句意:总之,在线百科全书是令人惊叹的工具。根据“tools”可知,修饰名词用形容词,amaze的形容词形式amazing“令人惊叹的”,且用于修饰物,故填amazing。
71.Online courses. 72.At home or anywhere with the Internet. 73.Students choose time and speed. 74.Self-discipline. 75.Yes, they are.
【导语】本文是一篇说明文,围绕 “在线课程” 展开,介绍了其作为学生流行学习方式的优势与劣势,并指出尽管有不足,它对许多学生仍是不错的选择。
71.根据“With the development of the Internet, online courses have become a popular way for students to learn.”可知,随着互联网的发展,在线课程已成为学生流行的学习方式。故填Online courses.
72.根据“Students can take the courses at home or anywhere else with the Internet.”可知,学生可以在家里或有互联网的任何地方学习在线课程。故填At home or anywhere with the Internet.
73.根据“Second, online courses are flexible. Students can choose the time and speed of learning.”可知,在线课程很灵活,学生可以选择学习的时间和速度。故填Students choose time and speed.
74.根据“Some students may not have self-discipline.”可知,一些学生在上在线课程时可能缺乏自律。故填Self-discipline.
75.根据“Despite the disadvantages, online courses are still a good choice for many students.”可知,尽管有缺点,在线课程对很多学生来说仍然是不错的选择。故填Yes, they are.
76.例文
Dear Jim,
I’m glad to share with you about the digital life in China. It is believed that digital technologies have become an important part of our daily lives. For example, through a QR code, I can unlock a shared bike and ride wherever I want. At restaurants, I love scanning the QR codes to order food. Also, I can make payments online to buy things.
In my opinion, this digital lifestyle offers many advantages. It supports education by making knowledge more interesting. Moreover, it makes life more convenient. I see myself as a beneficiary of digital technology and am thankful for it.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应根据提示要点进行书面表达,不要遗漏要点,可适当发挥。应能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图,引出话题;
第二步,具体阐述写作内容。详细介绍自己生活中的数字技术,并谈谈自己对这种生活方式的看法。
第三步,书写结语。表达自己的感悟。
[亮点词汇]
①share with sb about sth与某人分享某事
②a shared bike共享单车
③love doing sth喜欢做某事
④make payments付款
[高分句型]
①For example, through a QR code, I can unlock a shared bike and ride wherever I want. (wherever引导的状语从句)
②It is believed that digital technologies have become an important part of our daily lives. (It作形式主语,that引导主语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览