(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 3 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)Unit 1-Unit 3阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Curiosity is often called the “engine of progress”. It drives humans to explore, discover, and create. From ancient times to the present, curious minds have 1 the world we live in today.
When Isaac Newton saw an apple fall from a tree, he didn’t ignore it. Instead, he felt 2 and asked, “Why does it fall down ” This question led him to 3 the theory of gravity. Similarly, Archimedes was curious about the water rising when he got into a bath. His 4 led to the discovery of buoyancy (浮力), which is still used in physics today.
In daily life, curiosity helps us learn better. A 2014 study 5 that curious people remember information 30% better than others. This is because curiosity makes the brain more 6 to new knowledge. For students, staying curious can 7 them to ask more questions and find answers on their own.
Curiosity also brings joy. Think about how a child 8 hours playing with a toy to figure out how it works. That joy of 9 is the same feeling scientists get when they make a new discovery. Especially, it’s a 10 that keeps us going even when things are difficult.
However, curiosity isn’t just for great scientists. It’s for everyone. Whether you’re 11 how a phone works or why stars twinkle, asking “why” is the first step to learning. As the saying goes, “The important thing is not to stop 12 .”
So, let’s keep our curious minds alive. Ask questions, 13 experiments, and never be afraid to explore. You never know what amazing things you might 14 or how your curiosity could 15 the world.
1.A.changed B.broken C.returned D.copied
2.A.angry B.curious C.sleepy D.proud
3.A.forget B.doubt C.develop D.hide
4.A.fear B.curiosity C.sadness D.happiness
5.A.proved B.refused C.imagined D.guessed
6.A.closed B.slow C.open D.blind
7.A.warn B.encourage C.stop D.prevent
8.A.spends B.wastes C.misses D.saves
9.A.waiting B.finding C.losing D.hiding
10.A.force B.problem C.mistake D.secret
11.A.bored B.tired C.curious D.nervous
12.A.playing B.asking C.eating D.sleeping
13.A.do B.avoid C.fear D.quit
14.A.destroy B.invent C.weight D.taste
15.A.harm B.leave C.change D.miss
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Curiosity is like a magic key that helps children unlock the doors to knowledge and growth. During childhood, asking questions such as “Why is the sky blue ” or “How do birds fly ” shows a natural desire to explore the world. This curiosity drives learning and shapes their development in amazing ways.
First, curiosity improves learning. When children are curious, their brains become active in searching for answers. For example, a child who wonders how plants grow might read books, watch videos, or even plant seeds to observe the process. This hands-on experience helps them remember information better and builds critical thinking skills.
Second, curiosity encourages creativity. Curious kids often try new activities or solve problems in unique ways. Imagine a child experimenting with building blocks: they might fail many times, but each attempt teaches them something new. Over time, they learn to think outside the box and develop creative solutions.
Also, curiosity helps children face challenges. Life is full of unknowns, but curious minds see challenges as adventures. Students struggling with math might ask questions, seek help, and practice until they succeed. This builds confidence and resilience.
To support children’s growth, parents and teachers should encourage questions, provide learning resources, and let them explore safely. Remember, curiosity is not just about finding answers—it’s about enjoying the journey of discovery. By nurturing curiosity, we help kids become lifelong learners and creative thinkers.
In short, curiosity lights the path of growth. Let’s protect this precious gift in every child!
16.What is curiosity compared to in the article
A.A treasure map. B.A dark night.
C.A magic key. D.A mystery box.
17.Which question does the article mention as an example of children’s curiosity
A.How do birds fly B.Why do animals have different colors
C.What causes seasons to change D.When do stars appear
18.What skill does a child develop by planting seeds to observe plant growth
A.Artistic talent. B.Critical thinking.
C.Musical ability. D.Physical strength.
19.How does curiosity help children face challenges according to the article
A.By making them avoid difficulties.
B.By teaching them to see challenges as adventures.
C.By letting others solve problems for them.
D.By memorizing answers quickly.
20.What should parents do to support children’s curiosity
A.Give them more homework. B.Limit their exploration.
C.Always give direct answers. D.Encourage questions and provide resources.
B
Choose the best answers. (根据短文内容,选择最恰当的答案。)
Water is vital for life, but with growing populations and climate change, we must find smart solutions to use it wisely. Around the world, people are developing creative methods to save water in homes, farms, and cities.
One interesting innovation is “smart showers”. These showers have sensors that turn off the water when you step away, saving up to 50% of water used in a normal shower. Another invention is “greywater recycling systems”, which reuse water from sinks and washing machines to flush toilets or water gardens.
Farmers are also using new technology to reduce water waste. Drones with infrared (红外线的) cameras can detect which parts of a field need more water, helping farmers water only where necessary. Some places even use “fog nets”—large mesh (网状的) screens that collect water from fog in dry areas.
Cities are making changes too. In Singapore, “NEWater” is purified wastewater that is safe to drink. Meanwhile, some schools teach students to track water use with digital meters, encouraging them to save water every day.
Small actions matter too. Fixing leaks, using a bucket instead of a hose to wash cars, and planting drought-resistant plants can all help. If we combine new technology with good habits, we can protect our water for the future.
21.What do “smart showers” do to save water
A.Play music while working. B.Turn off water when not in use.
C.Heat water faster. D.Make showers longer.
22.How do drones help farmers save water
A.By watering all crops equally.
B.By detecting which areas need water.
C.By scaring away birds.
D.By planting seeds automatically.
23.What is “greywater recycling”
A.Throwing away dirty water.
B.Reusing water from sinks or washing machines for toilets or gardens.
C.Drinking seawater.
D.Collecting rainwater in barrels.
24.What is special about Singapore’s “NEWater”
A.It comes from melted icebergs. B.It is purified wastewater.
C.It is only for washing clothes. D.It tastes like fruit juice.
25.What is one simple way people can save water at home
A.Leaving the tap running while brushing teeth.
B.Using a bucket instead of a hose to wash cars.
C.Taking baths every day.
D.Watering plants at noon.
C
The Internet and Our Life
The Internet has become an important part of our daily life. It has changed the way we communicate, study, work, and entertain ourselves.
With the Internet, we can communicate with people around the world in an instant. We can use social media platforms like Facebook, WeChat, and Instagram to share our lives, photos, and ideas with our friends and family.
For students, the Internet is a great learning tool. They can search for information, read e-books, and even take online courses. It makes learning more convenient and interesting.
In the workplace, the Internet helps companies improve their efficiency. Employees can work remotely, have online meetings, and share files easily.
When it comes to entertainment, the Internet offers a wide range of options. We can watch movies, listen to music, play online games, and more.
However, the Internet also has some negative effects. There is too much false information on the Internet, and we need to be careful to avoid being misled. Also, spending too much time online can lead to problems like eye-strain and lack of physical exercise.
26.What can we do with the Internet according to the passage
A.Communicate with people. B.Study and work.
C.Entertain ourselves. D.All of the above.
27.What social media platforms are mentioned in the passage
A.Facebook and Twitter. B.WeChat and Instagram.
C.QQ and Weibo. D.TikTok and Douyin.
28.How does the Internet help students
A.By providing them with online games.
B.By helping them communicate with friends.
C.By being a great learning tool.
D.By making them more popular.
29.What are the negative effects of the Internet
A.Too much false information. B.Eye-strain and lack of physical exercise.
C.Both A and B. D.None of the above.
30.What should we do when using the Internet
A.Believe all the information on it. B.Spend as much time as possible online.
C.Be careful to avoid being misled and control our online time. D.Only use it for work.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)
China has entered the business of making planes. The first Chinese-made commercial (商业的) aircraft took off from Shanghai on Sunday and landed at Beijing Airport. 31 . The company that made the plane is the Commercial Aircraft Corporation of China Ltd. 32 . Newspapers in China called the C919 “a symbol of industrial prowess and national pride”. A passenger on the flight was impressed with the plane. He said, “The flight was quite smooth, comfortable and unforgettable. 33 .”
COMAC hopes to be a major player in the commercial plane market. It hopes to compete with industry giants such as Boeing and AC started developing the C919 in 2008. 34 . In September 2022, it passed the standards to fly commercially in AC’s first customer was China Eastern Airlines, which bought five of the AC plans to build 150 planes each year for the next five years. A spokesperson said there were orders for more than 1,000 C919s from different Chinese airlines. 35 . He added that the plane was an “important milestone (里程碑)” for China’s aircraft industry.
A.Production began in late 2011
B.This is shortened to “COMAC”
C.I’ll remember it fondly for some time to come
D.More and more C919 planes will be made in the future
E.The narrow-bodied C919 plane had 128 passengers on board
F.He hoped airlines from other countries would soon start placing orders
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Lin Dong will give us a about protecting water. (present)
37.Though his speech was , he spread his idea to the public successfully. (direct)
38.In , the trip was a great success, thanks to careful planning and a bit of good luck. (conclude)
39.She when the policeman pointed the gun at her. (freeze)
40.The little girl has an talent for dancing. She can learn new dance moves very quickly. (born)
41.During this trip, we decided (寻找) an ancient temple.
42.We should practice more to (提高) our English.
43.Don’t be so (着迷的) about short videos on TikTok.
44.Taking a walk after dinner is good for your (健康).
45.Tom needs a (机会) to show his great abilities to all of us.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.许多大学生选择在毕业后出国深造。
Many college students choose to abroad after graduation.
47.为了节能,我们的老师要求我们离开教室前关灯。
To save energy, our teacher asks us the lights when we leave the classroom.
48.首要的是,我们应当让孩子们安全,避开危险。
, we should .
49.我想邀请我最好的朋友汤姆和我一起看。
I want to my best friend Tom to watch it with me.
50.在做听力考试前,记得快速浏览一下所有的问题。
Remember to all the questions quickly before the listening test.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
became as mistake disabled also reasons but on exciting risks until excited
Wan Haibo, a 43-year-old deliveryman (快递员), was called a national model worker 51 April 28, 2025 in Beijing. Wan said, “I feel very 52 and proud.”
Born in the countryside in Handan, Wan 53 a deliveryman in Tianjin in 2018. “It’s necessary to send every parcel (包裹) right to the customer (顾客) in time,” he told the reporter from Beijing Daily. “The job is hard, experiencing sunburn and wind. I thought about stopping, 54 finally got through the difficulties.”
Wan usually delivers 500 parcels a day. In the past seven years, he has delivered over 720,000 parcels without any 55 . He usually starts work at around 6 am and finishes around 8 pm. Sometimes he has to work 56 midnight. When facing terrible weather and possible delivery delays (延迟), he will call the customer to explain (解释) the 57 .
Wan is a warm-hearted person. He often pays much attention to the old and the 58 . He usually gets medicine for them and takes away their rubbish when delivering parcels. Wan has also been a volunteer in his community since April 2022. 59 a volunteer, he helps to check the area’s sanitation conditions (卫生状况) and safety 60 for the community.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Recently, many people are talking about an acknowledgement (致谢) from a doctoral thesis (博士论文). “I have come a long way and had many difficulties to give this thesis to you.” The writer, Huang Guoping, wrote at the b 61 of his thesis.
In the thesis, he said he was b 62 in a mountainous area (山区) and his mother left home when he was 12. His father died in a traffic accident(事故) when he was 17. He had a hard life when he was y 63 , the most enjoyable part of the evening was doing homework or r 64 books under the kerosene lamp (煤油灯). He couldn’t remember how many t 65 he wanted to give up, but there was a faith (信念) in his heart that is to keep s 66 and get out of the mountainous area. Finally, his dream did come t 67 .
At the end of the acknowledgement, Huang described his wishes. “I hope I can keep a young heart a 68 fighting (斗争) for so many years. I hope I can get to know the world in a new w 69 . I think it is m 70 for me to do something to make other people’s life better.”
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。
Growing up is not always easy. When we face difficulties, a spirit of depending on yourself is more useful than crying for help. That’s what Hong Zhanhui’s story of growing from boy to man with family suffering tells us.
Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province. When he was only 11, his father became badly ill and one day he came back with an abandoned baby girl. A year later Hong’s mother left home. She no longer wanted to live such a poor life and face her sick husband. So everything hard fell onto the young boy’s shoulders: to take care of his father and the sister Chenchen, and to go on to study.
Although his life was hard, Hong didn’t go away from his father and sister. He worked in part-time jobs to feed his family. He climbed tall trees to get bird’s eggs for his sister. He walked two hours at weekends to the market to buy different things to sell around his school. A few years later, he studied at a college. To take care of Chenchen, he worked hard to hire a room near his college for her and sent her to school.
After Hong’s story went public, he became a hero in people’s eyes. But Hong refused offers from others. He said he felt encouraged by kind offers, but he could depend on his own work.
Hong’s story shows that with love and willpower, no hardship can knock a person down but himself.
So when facing difficulties, don’t complain about bad luck. Consider what more you could do for your family and society and you’ll find the world smiling back.
请将答案写在答题卡上。(答案不超过7个字)
71.Where was Hong Zhanhui born
72.When did Hong’s mother leave the family
73.How did Hong Zhanhui support his family
74.Why did Hong Zhanhui hire a room near his college
75.What can we learn from Hong Zhanhui (请自拟一句话回答)
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76. 榜样的力量是无穷的,每个人心中都有一个英雄形象激励自己。请你阅读下面一位英雄的信息,以“The Hero in My Heart”为题写一篇英语短文。
要求:1. 包含信息卡上的所有内容;
As we know, most people have heroes in their hearts.
So do I. ... is my hero.
2. 适当拓展,如向英雄学习的感想、行动等;
3. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
4. 请勿在文中使用真实的姓名和校名。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.B 5.A 6.C 7.B 8.A 9.B 10.A 11.C 12.B 13.A 14.B 15.C
【导语】本文讲述了好奇心被称为“进步的引擎”,它推动人类探索、发现和创造,从古至今,好奇的头脑改变了我们生活的世界,还介绍了好奇心在学习、带来快乐等方面的作用,强调每个人都应保持好奇心。
1.句意:从古至今,好奇的头脑改变了我们今天生活的世界。
changed改变;broken打破;returned返回;copied复制。根据原文“Curiosity is often called the ‘engine of progress’. It drives humans to explore, discover, and create”可知,好奇心推动人们探索创造,改变了世界,故选A。
2.句意:相反,他感到好奇,问道:“它为什么会掉下来?”
angry生气的;curious好奇的;sleepy困倦的;proud骄傲的。根据原文“...asked, ‘Why does it fall down ’”可知,牛顿对苹果掉落感到“好奇”,故选B。
3.句意:这个问题促使他提出了万有引力理论。
forget忘记;doubt怀疑;develop提出,发展;hide隐藏。根据原文“This question led him to... the theory of gravity”可知,牛顿“提出”了万有引力理论,故选C。
4.句意:他的好奇心导致了浮力的发现,浮力至今仍在物理学中被使用。
fear恐惧;curiosity好奇心;sadness悲伤;happiness快乐。根据原文“Archimedes was curious about the water rising when he got into a bath”可知,阿基米德的“好奇心”促使他有了发现,故选B。
5.句意:2014年的一项研究证明,好奇的人比其他人能多记住30%的信息。
proved证明;refused拒绝;imagined想象;guessed猜测。根据原文“A 2014 study... that curious people remember information 30% better than others”可知,研究“证明”了好奇心有助于记忆,故选A。
6.句意:这是因为好奇心使大脑对新知识更加开放。
closed关闭的;slow慢的;open开放的;blind盲的。根据原文“This is because curiosity makes the brain more... to new knowledge”可知,好奇心让大脑更愿意接受新知识,故选C。
7.句意:对于学生来说,保持好奇心可以鼓励他们提出更多问题并自己寻找答案。
warn警告;encourage鼓励;stop阻止;prevent防止。根据原文“staying curious can... them to ask more questions and find answers on their own”可知,好奇心鼓励学生提问,故选B。
8.句意:想想一个孩子会花几个小时玩一个玩具,想弄明白它是怎么工作的。
spends花费(时间);wastes浪费;misses错过;saves节省。根据原文“how a child... hours playing with a toy to figure out how it works”可知,孩子会花时间玩玩具研究其工作原理,故选A。
9.句意:那种发现的快乐和科学家们有新发现时的感觉是一样的。
waiting等待;finding发现;losing失去;hiding隐藏。根据原文“to figure out how it works. That joy of...”可知,研究玩具是为了“发现”其工作原理,故选B。
10.句意:特别是,它是一种动力,即使在困难的时候也能让我们继续前进。
force动力,力量;problem问题;mistake错误;secret秘密。根据原文“that keeps us going even when things are difficult”可知,好奇心是一种动力,故选A。
11.句意:无论你对手机如何工作或星星为什么闪烁感到好奇,问“为什么”是学习的第一步。
bored无聊的;tired累的;curious好奇的;nervous紧张的。根据原文“asking ‘why’ is the first step to learning”可知,是对事物感到好奇,“be curious about”表示“对……好奇”,故选C。
12.句意:俗话说:“重要的是不要停止提问。”
playing玩;asking问;eating吃;sleeping睡。根据原文“asking ‘why’ is the first step to learning”可知,不要停止提问,故选B。
13.句意:提出问题,做实验,永远不要害怕探索。
do做;avoid避免;fear害怕;quit放弃。根据原文“Ask questions,... experiments, and never be afraid to explore”可知,是做实验,故选A。
14.句意:你永远不知道你可能会发明出什么惊人的东西,或者你的好奇心会如何改变世界。
destroy破坏;invent发明;weight重量;taste品尝。根据原文“what amazing things you might...”可知,好奇心可能让人“发明”东西,故选B。
15.句意:你永远不知道你可能会发明出什么惊人的东西,或者你的好奇心会如何改变世界。
harm伤害;leave离开;change改变;miss错过。根据原文“how your curiosity could... the world”以及前文提到好奇心改变世界可知,好奇心能“改变”世界,故选C。
16.C 17.A 18.B 19.B 20.D
【导语】本文介绍了好奇心对孩子们成长的重要性,并提供了一些方法来支持孩子们的成长。
16.细节理解题。根据第一段“Curiosity is like a magic key that helps children unlock the doors to knowledge and growth.”可知,文中将好奇心比作一把神奇的钥匙,故选C。
17.细节理解题。根据第一段“During childhood, asking questions such as ‘Why is the sky blue ’ or ‘How do birds fly ’ shows a natural desire to explore the world.”可知,文中提到询问鸟怎样飞来作为孩子好奇心的例子,故选A。
18.细节理解题。根据第二段“For example, a child who wonders how plants grow might read books, watch videos, or even plant seeds to observe the process. This hands-on experience helps them remember information better and builds critical thinking skills.”可知,种种子并观察它的生长过程会培养孩子的批判性思维。故选B。
19.细节理解题。根据第四段“Life is full of unknowns, but curious minds see challenges as adventures.”可知,好奇心通过教给孩子们把挑战视为冒险来帮助他们面对挑战。故选B。
20.细节理解题。根据倒数第二段“To support children’s growth, parents and teachers should encourage questions, provide learning resources, and let them explore safely.”可知,家长和老师应该鼓励提问,并且提供学习资源,去支持孩子的好奇心。故选D。
21.B 22.B 23.B 24.B 25.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述为了应对人口增长和气候变化,世界各地的人们在家庭、农场和城市中开发了各种创意节水方法,包括智能淋浴、灰水回收系统、农业无人机、雾网、新加坡的新生水以及一些家庭节水小行动等。
21.细节理解题。根据第二段“These showers have sensors that turn off the water when you step away, saving up to 50% of water used in a normal shower.”可知,“智能淋浴”在不用时会关闭水来节水。故选B。
22.细节理解题。根据第三段“Drones with infrared cameras can detect which parts of a field need more water, helping farmers water only where necessary.”可知,无人机通过检测哪些区域需要水来帮助农民节水。故选B。
23.细节理解题。根据第二段“Another invention is ‘greywater recycling systems’, which reuse water from sinks and washing machines to flush toilets or water gardens.”可知,灰水回收是指重复利用水槽和洗衣机的水来冲厕所或浇灌花园。故选B。
24.细节理解题。根据第四段“In Singapore, ‘NEWater’ is purified wastewater that is safe to drink.”可知,新加坡的“新生水”是净化后的废水。故选B。
25.细节理解题。根据最后一段“Fixing leaks, using a bucket instead of a hose to wash cars, and planting drought-resistant plants can all help.”可知,在家节水的简单方法之一是用桶而不是水管洗车。故选B。
26.D 27.B 28.C 29.C 30.C
【导语】本文主要介绍了互联网在我们日常生活中的重要作用,包括沟通、学习、工作和娱乐等方面,同时也指出了互联网可能带来的负面影响,如虚假信息和健康问题。
26.细节理解题。根据“It has changed the way we communicate, study, work, and entertain ourselves.”可知互联网可以用于沟通、学习、工作和娱乐。故选D。
27.细节理解题。根据第二段“We can use social media platforms like Facebook, WeChat, and Instagram…”可知文章提到了“Facebook, WeChat, and Instagram”三个社交平台。故选B。
28.细节理解题。根据第三段“For students, the Internet is a great learning tool.”可知互联网是学生的学习工具。故选C。
29.细节理解题。根据最后一段“There is too much false information on the Internet…Also, spending too much time online can lead to problems like eye-strain and lack of physical exercise.”可知互联网的负面影响包括虚假信息和健康问题。故选C。
30.细节理解题。根据最后一段“we need to be careful to avoid being misled”和“spending too much time online can lead to problems”可知我们应该谨慎使用并控制上网时间。故选C。
31.E 32.B 33.C 34.A 35.F
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了中国自主研制的首架商用客机C919的首飞情况、研制历程、生产计划及市场前景,强调C919是中国航空工业的重要里程碑,象征着中国的工业实力与民族自豪感。
31.根据“The first Chinese-made commercial aircraft took off from Shanghai on Sunday and landed at Beijing Airport.”可知,前文提到C919首飞的起降地点,选项E“这架窄体C919客机上载有128名乘客”补充了首飞航班的乘客数量,丰富了首飞相关信息,故选E。
32.根据“The company that made the plane is the Commercial Aircraft Corporation of China Ltd.”及后文多次出现的“COMAC”可知,前文提到飞机制造商的全称,选项B“其缩写为’COMAC’”解释了“COMAC”的由来,故选B。
33.根据“He said, ‘The flight was quite smooth, comfortable and unforgettable.’”可知,前文乘客评价航班平稳、舒适且难忘,选项C“在未来一段时间里,我都会深情地记得这次飞行”承接乘客的感受,进一步表达对此次飞行的深刻印象,符合语境,故选C。
34.根据“COMAC started developing the C919 in 2008.”及“In September 2022, it passed the standards to fly commercially in China.”可知,前文提到C919的研发起始时间,后文提到商业飞行标准通过时间,选项A“2011年底开始生产”补充了研发与商业认证之间的关键时间节点(生产启动),使时间线更完整,故选A。
35.根据“A spokesperson said there were orders for more than 1,000 C919s from different Chinese airlines.”及“He added that the plane was an ‘important milestone’ for China’s aircraft industry.”可知,前文提到国内航空公司的大量订单,选项F“他希望其他国家的航空公司很快也会开始下订单”拓展了订单的潜在来源(国外市场),符合发言人对C919市场前景的展望,故选F。
36.presentation
【解析】句意:林东将给我们做一个关于保护水资源的报告。根据句子结构可知,此处需要填入一个名词,作为“give us a...”的宾语。所给词present的名词形式presentation意为“报告;演示”,在此处表示林东将做一个关于保护水资源的报告,符合语境。故填presentation。
37.indirect
【解析】句意:尽管他的演讲是间接的,但他还是成功地将自己的想法传达给了公众。根据“Though his speech was…, he spread his idea to the public successfully.”以及所给单词可知,此处表示他的演讲是间接的,indirect意为“间接的”,形容词作表语。故填indirect。
38.conclusion
【解析】句意:总之,由于周密的计划和一点好运,这次旅行非常成功。根据“In...”可知,横线处需填名词,conclude“结束,得出结论”,动词,其名词形式为conclusion,in conclusion“总之,最后”。故填conclusion。
39.froze
【解析】句意:当警察用枪指着她时,她僵住了。根据“when the policeman pointed the gun at her”可知,句子时态为一般过去时,横线处需填动词过去式,freeze“冻住;僵住”,动词,其过去式为froze。故填froze。
40.inborn
【解析】句意:这个小女孩有天生的舞蹈天赋。她能很快学会新的舞蹈动作。born意为“出生”,此处修饰空后的词talent,应填形容词;inborn是形容词,意为“天生的”,作定语。故填inborn。
41.to look for
【解析】句意:在这次旅行中,我们决定去寻找一座古庙。“决定做某事”常用“decide to do sth.”结构,其中“to do”是动词不定式作宾语。“寻找”常见表达为“look for”,所以这里要用“look for”的动词不定式形式“to look for”。故填to look for。
42.improve
【解析】句意:我们应该多加练习来提高我们的英语。improve“提高”,动词,空前有不定式符号to,动词用原形。故填improve。
43.crazy
【解析】句意:不要对抖音上的短视频如此着迷。根据“Don’t be so...about”可知,横线处需填形容词,“着迷的”英文表达为crazy,be crazy about“对……着迷”。故填crazy。
44.health
【解析】句意:晚饭后散步对你的健康有益。根据空前“your”可知,此处应填一个名词,结合括号内的汉语提示,此处考查health“健康”,不可数名词。故填health。
45.chance
【解析】句意:Tom需要一个机会来向我们展示他的卓越能力。根据“Tom needs a”以及汉语提示可知,不定冠词a修饰可数名词单数,chance“机会”,故填chance。
46.further their education
【解析】根据中英文对照可知,此处应填“深造”的英文表达,其英文表达是“further one’s education”,动词短语;又因为“choose to do sth.”表示“选择做某事”,所以此处用动词原形。故填further their education。
47.to turn off
【解析】根据英汉句子可知,空格处缺少“关”的英文。“关”的英文表达是“turn off ”,常与电器进行搭配;“ask sb. to do sth.”是固定搭配,意为“要求某人做某事”,所以这里应用动词不定式。故填to turn off。
48.Above all keep the children safe from danger
【解析】根据题干可知,此处缺少“首要的是”和“让孩子们安全,避开危险”;above all“首要的是”,是固定短语,句首首字母要大写;“keep sb. safe from...”是一个常用的英语结构,表示“使某人远离……而保持安全”;children“孩子们”,其前要加定冠词the表示特指;danger“危险”,是名词。故填Above all;keep the children safe from danger。
49.invite
【解析】根据所给汉语提示可知,invite是动词,意为“邀请”;want to do sth.是固定结构,意为“想要做某事”。故填invite。
50.look through
【解析】“快速浏览”look through,remember to do sth表示“记得做某事”,to后接动词原形,look through符合语境。故填look;through。
51.on 52.excited 53.became 54.but 55.mistake/mistakes 56.until 57.reasons 58.disabled 59.As 60.risks
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了全国劳动模范——万海波作为一名快递员的工作事迹。
51.句意:万海波,一个43岁的快递员,在2025年4月28日被评为全国劳动模范。此处应填入一个介词,表示“在……时间”,“April 28, 2025”是具体的时间,因此应该用介词“on”。故填on。
52.句意:万说:“我感到非常激动和自豪。”此处需要一个形容词来作句子的表语,且主语为人。故填excited。
53.句意:2018年在天津,万成为一名快递员。句子中缺少谓语动词,且根据“in 2018”可知,此处时态应为一般过去时,结合语境及所给单词,此处表示“成为一名快递员”。故填became。
54.句意:我想过放弃,但最终度过了困难。此处缺少连词,且“stopping”与“finally got through the difficulties”为转折关系。故填but。
55.句意:在过去的7年,他投递了72万个包裹,没有任何错误。根据“any”可知,此处需要一个名词且强调“任何”,用名词单复数皆可,结合句意及所给单词,此处表示“没有任何错误”。故填mistake/mistakes。
56.句意:有时,他不得不工作到半夜。根据语境可知,此处表示工作的劳累和强度大,结合所给单词,此处表示“工作直到半夜”。故填until。
57.句意:当遇到糟糕的天气和快递可能延迟,他会给顾客打电话,解释原因。题空前有定冠词“the”,此处应使用名词,根据“When facing terrible weather and possible delivery delays...”可知,需要向客户解释延误原因。故填reasons。
58.句意:他经常更关注老人和残疾人。the+形容词表示一类人,结合词汇且此处表示与“the old”同为需要帮助的人。故填disabled。
59.句意:作为一名志愿者,他帮助社区检查区域卫生状况和安全风险。根据句意及语境可知,此处表示“作为一名志愿者”,且位于句首。故填As。
60.句意:作为一名志愿者,他帮助社区检查区域卫生状况和安全风险。safety risks意思为“安全风险”,此处为名词+名词构成名词词组。故填risks。
61.(b)eginning 62.(b)orn 63.(y)oung 64.(r)eading 65.(t)imes 66.(s)tudying 67.(t)rue 68.(a)fter 69.(w)ay 70.(m)eaningful
【导语】本文介绍了博士论文作者黄国平的经历,他出身山区,早年生活艰难,但心怀信念坚持学习,最终走出山区,还表达了希望保持年轻心态、以新方式认识世界并做有意义之事改善他人生活的愿望。
61.句意:作者黄国平在他论文的开头写道。根据“at the...of his thesis”可知,“at the beginning of...”表示“在……的开头”,符合“在论文开头书写内容”的语境,故填(b)eginning。
62.句意:在论文中,他说自己出生在山区,12 岁时母亲离家。根据“he was...in a mountainous area”可知,此处说明出生地,“be born in...”是固定短语,意为“出生于……”,符合语境,故填(b)orn。
63.句意:他年轻时生活很艰难,晚上最愉快的事就是在煤油灯下做作业或读书。根据“He had a hard life when he was...”可知,此处指年轻时很困难,“young”表示“年轻的”,此处指“早年、年轻时”,符合“描述过去生活状态”的语境,故填(y)oung。
64.句意:他年轻时生活很艰难,晚上最愉快的事就是在煤油灯下做作业或读书。根据“doing homework or...books”可知,“read books”是常用搭配,意为“读书”;and 连接并列成分,前面为“doing homework”,此处需用动名词形式“reading”,符合“并列列举晚间活动”的语境,故填(r)eading。
65.句意:他记不清有多少次想要放弃,但心中有一个信念,就是坚持学习,走出山区。根据“how many t 5 he wanted to give up”可知,此处指很多次想放弃,“how many”后接可数名词复数,“time”表示“次数”时为可数名词,其复数形式为“times”,故填(t)imes。
66.句意:他记不清有多少次想要放弃,但心中有一个信念,就是坚持学习,走出山区。根据“keep...and get out of the mountainous area”可知,“keep doing sth.”是固定用法,意为“持续做某事”;结合语境,此处指“坚持学习”,“study”的动名词形式为“studying”,故填(s)tudying。
67.句意:最终,他的梦想实现了。根据“his dream did come...”可知,“come true”是固定短语,意为“实现”,符合“描述梦想达成”的语境,故填(t)rue。
68.句意:我希望在奋斗这么多年后,还能保持一颗年轻的心。根据“keep a young heart...fighting for so many years”可知,“after”表示“在……之后”,此处指“经过多年奋斗之后”,符合“表达时间关系”的语境,故填(a)fter。
69.句意:我希望能以一种新的方式去了解世界。根据“in a new...”可知,“in a...way”是常用搭配,意为“以……方式”,符合“表达认识世界的方式”的语境,故填(w)ay。
70.句意:我认为对我来说,做一些能让别人生活更美好的事是有意义的。根据“it is...for me to do something to make other people’s life better”可知,“It is + 形容词 + for sb. to do sth.”是固定句型,“meaningful”表示“有意义的”,符合“表达做某事的价值”的语境,故填(m)eaningful。
71.In Xihua County, Henan Province. 72.When Hong was 12 (years old)./In 1994. 73.By working in part-time jobs. 74.To take care of his sister Chenchen. 75.We should be brave when facing difficulties./Be independent.
【导语】本文主要讲述了洪战辉在父亲病重,母亲离家出走的情况下,毅然扛起生活的重担,照顾生病的父亲和幼小的妹妹,坚持学习并考上大学的励志故事。
71.根据文中“Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province.”可知,洪战辉出生在河南省西华县。故填In Xihua County, Henan Province.
72.根据文中“Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County, Henan Province.”,“When he was only 11, his father became badly ill...”和“A year later Hong’s mother left home.”可知,洪战辉的母亲是他12岁,也就是1994年,离开家的。故填When Hong was 12 (years old)./In 1994.
73.根据文中“He worked in part-time jobs to feed his family.”可知,他通过做兼职养家糊口。故填By working in part-time jobs.
74.根据“To take care of Chenchen, he worked hard to hire a room near his college for her and sent her to school.”可知,为了照顾妹妹,洪战辉在大学旁边租了一个房子。故填To take care of his sister Chenchen.
75.开放性试题,答案不唯一。参考答案为We should be brave when facing difficulties./Be independent.
76.例文:
As we know, most people have heroes in their hearts. So do I. John is my hero. He is a doctor. He works very hard and he is always ready to help others. He once saved many people during a serious illness outbreak. He is kind, brave and never gives up.
I admire him because he uses his skills to make the world a better place. He teaches me that helping others is very important. I want to learn from his hard work and kindness. I will study hard and try my best to help people around me, just like my hero.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:结合所给话题,介绍自己的英雄以及适当拓展部分内容,如向英雄学习的感想、行动等,注意行文逻辑和连贯性。
[写作步骤]
第一步:引出话题,点明心中的英雄是谁;
第二步:描述英雄的事迹和品质;说明英雄对自己的影响;
第三步:书写结语,表达向英雄学习的决心和具体行动。
[亮点词汇]
①learn from 从……学到
②try one’s best to do sth .尽某人最大努力做某事
③give up放弃
[高分句型]
①I admire him because he uses his skills to make the world a better place. (because引导的原因状语从句)
②I will study hard and try my best to help people around me, just like my hero. (and连接的并列句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览