(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段核心素养培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)Unit 1-Unit 2阶段核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先读通下面的短文,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
One day a little boy asks his father, “What does the word ‘great’ mean Who are great people and 1 do they become great ”
The father asks his son to bring two plants and tells him to plant one of them 2 the house and 3 outside the house. The boy does as his father says.
The father asks, “Which one of the two plants do you think will be bigger (更大) ” The b replies, “The plant inside the house will be safe, 4 it will grow bigger. The plant outside t house is not safe at all. No one will be there to 5 it. It may be eaten by animals.”
The father smiles and says, “Let’s wait 6 . We will know the answer.”
Then the boy 7 for study and after four years he comes back to his house. He says to h father, “Look, 8 happens(发生) to this plant inside the house and it is safe.”
When the boy goes outside, he is very 9 to see a big tree. The boy can’t believe his eye He has no 10 about how the plant outside can grow much bigger than the plant inside the house
“The plant outside the house faces four 11 and many problems!” the father explains to h son why the plant outside is bigger. “The plant inside is safe. It doesn’t face weather changes, and doesn’t get enough 12 , so it can’t become big.”
Here is the 13 to the question about being great: 14 a great person, one must fail (败) many times, face many problems and 15 those problems. After that, he is able to become great.
1.A.how B.what C.when D.where
2.A.behind B.across C.beside D.inside
3.A.other B.the other C.another D.others
4.A.but B.or C.so D.because
5.A.look after B.take away C.cut down D.look at
6.A.carefully B.excitedly C.happily D.patiently
7.A.waits B.looks C.leaves D.asks
8.A.something B.nothing C.everything D.anything
9.A.excited B.happy C.sad D.surprised
10.A.idea B.way C.plant D.tree
11.A.years B.seasons C.days D.months
12.A.protection B.sunlight C.care D.danger
13.A.key B.answer C.way D.reason
14.A.To choose B.To save C.To find D.To become
15.A.get up B.get on C.get over D.get through
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Peter has no idea why he doesn’t have many friends.
One day, Peter told Bill, “I’d like to give a party on Sunday. I’d like you to come and bring Elsa, too.” “Thanks, Peter. We’ll be happy to come.” “Maybe you’d like to bring your violin. You and Elsa sing well together. I’m sure everyone will want you to sing for us.” That was how Peter began to plan his party. Next, he asked another friend, Betty, to bring a cake. “You make the best cake in the world, Betty, and I prefer to eat your cake rather than have one from the cake shop.” Peter invited a few other friends to come to his party. He didn’t forget to ask something from each one of them. He even asked Jim and Mary Brown to let him give the party at their house! They agreed.
The party was a big success. However, as the friends were leaving, they said “Thank you” to Bill and Elsa for the music, Betty for the cake, the Browns for the use of the house and to others for their hard work. To Peter they just said, “Thanks for your invitation (邀请).”
根据材料内容选择最佳答案
16.Where was the party held (举办)
A.At Peter’s house. B.At a restaurant.
C.At Mary’s house. D.In a hotel.
17.Which of the following is true
A.Betty made the cake together with Peter. B.Elsa couldn’t sing well.
C.Bill played the guitar at the party. D.The others did hard work for the party.
18.Peter ________ to give the party.
A.tried his best B.did nothing
C.only invited some friends D.did everything
19.From the story, we can see Peter ________.
A.only thinks about getting things from others
B.is a warm-hearted boy
C.can make everyone listen to him
D.is good at making friends
20.What does the story tell us
A.Each dog has its day. B.It’s better to give than to take.
C.A friend in need is a friend indeed. D.Two heads are better than one.
B
Brain-computer interface (脑机接口), or BCI, is a new technology. It allows people to control things with their minds.
How does it work First, special caps with sensors (传感器) are put on people’s heads. These sensors can pick up the signals (信号) from people’s brains. Then, a computer gets these signals and changes them into orders. For example, if a person thinks about moving his hand, the BCI can make a machine move in the same way.
BCI has many uses. In the medical field, it can help disabled people. For example, a disabled person can use BCI to control a wheelchair or even a robotic arm. In the future, BCI may also be used in video games. Players can control the games just by thinking, making the games more interesting.
However, BCI also has some problems. It is not always accurate (精确的). Sometimes, the signals from the brain may be unclear, and the computer may give wrong orders. Also, there are some worries about privacy (隐私). If someone can pick up the signals from our brains, they may know our thoughts.
21.What is BCI
A.A new game. B.A new machine. C.A new technology. D.A new sensor.
22.What is the first step for BCI to work
A.A computer gets the signals.
B.Special caps with sensors are put on people’s heads.
C.The computer changes the signals into orders.
D.People think about moving something.
23.How can BCI help disabled people
A.It can help them see things.
B.It can help them hear things.
C.It can help them control a wheelchair or a robotic arm.
D.It can help them walk.
24.What are the problems of BCI
A.It is always accurate.
B.The signals from the brain are always clear.
C.There are no worries about privacy.
D.It is not always accurate and there are privacy worries.
25.What can we learn from the passage
A.BCI has no uses.
B.BCI is perfect.
C.BCI is a new technology with both good and bad sides.
D.BCI will not be used in the future.
C
Last May I went to a lake with my family. I thought it would be a fun day of swimming, but I was wrong.
My brothers, cousins and uncle were with me in a swimming area with a lifeguard (救生员). My parents were eating lunch under a tree nearby. I was resting in the water when something hit my leg. I knew it was an alligator (短吻鳄) as soon as it bit (咬) me. I cried for help at once, but my family didn’t know what was wrong.
I started to hit the nine-foot-long alligator, and then I remembered something I learnt at an alligator education park: The nose is the most sensitive (敏感的) part of an alligator! I stuck (戳) my fingers up its nose, and soon it let go of me.
I tried to get out of the water, but I couldn’t because my leg was hurt. Then my uncle came and pulled me out of the water. It was the lifeguard’s first day of work, and he was shaking while he dealt with my leg. Soon I was rushed to hospital.
I have a big scar (伤疤) that makes me sad when I look at it sometimes because I think about how afraid I was that day. But I also remember how brave I was at that moment. Sometimes you’re in a situation where nobody else can help you and you have to think fast and help yourself. That’s what I did.
26.What were the writer’s parents doing when an alligator bit her
A.Fishing. B.Swimming. C.Having lunch. D.Talking with each other.
27.What did the writer do right after an alligator bit her
A.She hit the alligator. B.She shouted for help.
C.She tried to get out of the water. D.She stuck her fingers up its nose.
28.Why did the alligator let the writer go
A.The alligator was afraid of the writer’s cry. B.The writer’s uncle pulled the writer out of the water.
C.The writer stuck her fingers up the alligator’s nose. D.The alligator bit the writer’s leg.
29.The writer feels sad when she looks at the scar because _________ .
A.the scar is ugly B.she was afraid that day
C.the scar hurts D.nobody can help her
30.What can we learn from the writer’s story
A.We should think twice before acting.
B.It’s hard to make a choice when we are in danger.
C.Don’t ask for help without first trying by yourself.
D.We should face everything bravely even when we are afraid.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Some people look like they are always happy. Some people have everything they want, but they are still unhappy. Everyone should know how to find happiness. 31 ◆Have a pet
It is helpful for you to keep a pet of your own. 32 You can tell them everything and they will always be there for you. Second, pets love to play with you. When you play with them, you can relax and have a good time too.◆Keep exercising
Try to keep happy by exercising every day. The great thing about exercise is that it helps let out chemicals (化学物质) and these chemicals make you feel happy! 33 ◆Listen to music
Music is good for people. 34 Light music can help us relax; some pop music can make us feel happy. You can listen to it, or play a musical instrument in your free time.◆ 35
When you smile at someone, they often smile back at you. Being kind and smiling at people in your daily life can make others happy and can also build happiness for you.
A.There are different kinds of it.
B.Here are some tips for you to be happy.
C.So if you are sad, go outside and play a sport.
D.Be kind and smile often.
E.Eat good and healthy food.
F.First, pets are good listeners.
G.Money cannot make a person happy.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The newest electric car uses electricity to everything in the car. (powerful)
37.The most part of the exam was the last question. (challenge)
38.He held his son’s hand while crossing the street. (firm)
39.Through safety training, we learned how to correctly to a fire alarm. (response)
40.To our , the national football team lost their chance to qualify for the World Cup. (disappoint)
41.I (未能领会) what they said because they spoke so fast.
42.Are you (好奇) the lives on the moon, Peter
43.My grandpa likes watching (新闻) on TV.
44.He often tells me (好笑的) jokes and makes me happy.
45.You can get better and better (通过) hard work and much exercise.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.一天内完成这项工作是不可能的。
to finish the work in one day.
47.你觉得他的书能经受住时间的考验吗?
Do you think his book can
48.春天,我们有机会欣赏花开的美丽。
In Spring, we to enjoy the beauty of blooming flowers.
49.我们已计划去西藏, 但还没决定何时去。
We've planned to go to Xizang, but we haven't decided .
50.Jimmy在网上搜了一整天, 希望能解决这个问题。
Jimmy looks things up on the Internet for a whole day this problem.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
point too remember help we kind in so awake teacher knowledge heart
Last Friday morning, we had a Chinese lesson. Our teacher asked us a question, “Who is the best 51 in Chinese history ” Many students said Confucius.
Confucius was born over 2,000 years ago. His father died (死) when he was only 3 and he had to work to 52 his mother. Young Confucius studied very hard. He visited many famous teachers to get 53 . When he was thirty, he became a teacher. He taught about 3,000 students, 54 Chinese people say he was a great thinker (思想家). And many of his students were great thinkers, 55 .
Now people still 56 him and love him after so many years. Why Because his ideas help 57 in our everyday life. His most important ideas are to be kind to others.
Confucius said young people should be 58 to the old people. Brothers and sisters should love each other. If someone makes mistakes, we should 59 them out. The ideas are always famous 60 China. People in many other places welcome them too. They think his ideas make the world a better place. We should learn from the great thinker.
That’s really an important lesson!
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据上下文和首字母提示完成短文,每空一词。
Long long ago, there was a f 61 . He had many nice horses. One night, a big black horse r 62 away from the farm. The old man said, “What will be, will be.” Two m 63 later, the black horse came b 64 with two beautiful horses. The old man said q 65 “What will be, will be.”
The old man’s son loved the big black horse. He l 66 to ride. But during the first lesson, he fell from the horse and broke his leg. He was s 67 . The old man just said, “What will be, will be.”
A year later, a war (战争) started. All young men in the country had to f 68 in the war. Lots of t 69 died. However, the old man’s son didn’t need to go b 70 of his broken leg. He survived (幸存). The old man said to himself, “What will be, will be.”
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
One day, a teacher and her students go to visit a farm. They want to have a class there. On the farm, they first see many animals. They all have a good time.
They then come to the farm house. Behind it are some beautiful roses. They come in many colours—red, white, yellow and pink. The teacher gets some soil (土壤) from under a rose plant. “Smell (闻) it.” the teacher says.
A student does it and says, “Ms Wang, it smells like roses!”
The teacher asks, “Do you know why the soil smells like roses ”
The student says, “I don’t know. Why ”
The teacher says, “Peter, that is because of the fallen (落下的) roses on it. So you should make friends with good people in your life. That way, you can also be like the people you are with.”
“Thank you, Ms Wang. Classes never end in the classroom!”
根据短文内容,按要求回答问题。
71.Where are the roses
72.How many colours of roses do they see
73.Who smells the soil
74.Who are like roses in Peter’s life
75.What does Peter learn from the roses and soil
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.Write a passage of at least 60 words according to the given situation. (根据以下情 境写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格。)
在巴黎奥运会上,年仅17的全红婵再次赢得跳水冠军、她的成功来之不易。 你对这位跳水小天才很是钦佩,你打算在校级班会课上介绍她,全校老师都会出 席。请你根据表格的内容以及提示,写一篇介绍全红婵的英语发言稿。
出生 出生在湛江一个贫穷的家庭。
简介 (1)从小展现出坚强的意志和运动员的才能; (2)随着年龄增长,她参加了许多比赛,获得了不少经验; (3)2024年8月6日,17岁的全红婵再次赢得10米跳台比赛的金牌。
性格 性格开朗,勤奋,善良
你的看法
提示:
坚强的意志:strong mind 运动员的:athletic 跳水比赛:diving competition
不少经验:much experience 10米跳台金牌:the gold medal in the women’s 10-metre platform diving
Good morning, everyone.
I’m very honoured to stand here and give you a short speech about Quan Hongchan.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thanks for listening!
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.D 3.B 4.C 5.A 6.D 7.C 8.B 9.D 10.A 11.B 12.B 13.B 14.D 15.C
【导语】本文是一篇记叙文。通过父亲让孩子种植两棵植物,一棵在屋内,一棵在屋外,四年后,屋外的植物长成了大树,而屋内的植物没有长大,由此父亲告诉孩子要想成为伟大的人,必须经历失败,面对问题,解决问题。
1.句意:伟大的人是谁以及他们如何变得伟大?
how如何;what什么;when何时;where哪里。根据上文“What does the word ‘great’ mean ”及“Who are great people”可知,此处是询问伟大的人是如何变得伟大的。故选A。
2.句意:父亲让他的儿子带来两株植物,并告诉他把其中一株种在房子里面。
behind在……后面;across穿过;beside在……旁边;inside在……里面。根据下文“The plant inside the house will be safe”可知,此处是让把其中一株植物种在房子里面。故选D。
3.句意:另一株种在房子外面。
other其他的,形容词,修饰复数名词;the other另一个,特指两者中的另一个;another另一个,泛指三者或三者以上中的另一个;others其他的人或物,复数代词。根据上文“asks his son to bring two plants”可知,一共有两株植物,此处是特指其中的另一株,故用the other。故选B。
4.句意:房子里面的植物会很安全,因此它会长得更大。
but但是;or或者;so因此;because因为。根据上文“The plant inside the house will be safe”及下文“it will grow bigger”可知,前后句构成因果关系,前句是因,后句是果,故用连词so。故选C。
5.句意:没有人会照顾它。
look after照顾;take away拿走;cut down砍倒;look at看。根据上文“The plant outside the house is not safe at all”可知,房子外面的植物不安全,所以没有人照顾它。故选A。
6.句意:让我们耐心地等待。
carefully仔细地;excitedly兴奋地;happily高兴地;patiently耐心地。根据下文“He says to his father, ‘Look, nothing happens to this plant inside the house and it is safe.’”可知,此处是父亲让儿子耐心地等待,看看结果。故选D。
7.句意:然后男孩离开去学习,四年后他回到他的家。
waits等待;looks看;leaves离开;asks问。根据下文“after four years he comes back to his house”可知,此处是男孩离开去学习,四年后他回来了。故选C。
8.句意:看这个房子里面的植物没有发生任何事情,它是安全的。
something某事;nothing没有事;everything每件事;anything任何事。根据下文“it is safe”可知,此处是房子里面的植物没有发生任何事情。故选B。
9.句意:当男孩出去的时候,他非常惊讶地看到一棵大树。
excited兴奋的;happy高兴的;sad伤心的;surprised惊讶的。根据下文“The boy can’t believe his eyes”可知,此处是男孩看到外面的一棵大树很惊讶。故选D。
10.句意:他不知道房子外面的植物为什么比房子里面的植物长得更大。
idea主意;way方法;plant植物;tree树。根据上文“He can’t believe his eyes”可知,此处是男孩不知道房子外面的植物为什么长得那么大。have no idea about不知道。故选A。
11.句意:房子外面的植物面临四个季节和许多问题。
years年;seasons季节;days天;months月。根据常识可知,一年有四个季节。故选B。
12.句意:房子里面的植物很安全,它不面临天气变化,也得不到足够的阳光。
protection保护;sunlight阳光;care照顾;danger危险。根据上文“The plant inside is safe. It doesn’t face weather changes”可知,房子里面的植物没有经历风雨,也得不到足够的阳光。故选B。
13.句意:关于变得伟大的问题的答案如下。
key钥匙;answer答案;way方法;reason原因。根据下文“one must fail many times, face many problems and ... those problems”可知,此处是父亲告诉儿子关于变得伟大的问题的答案。故选B。
14.句意:要想成为一个伟大的人,一个人必须失败很多次。
To choose选择;To save拯救;To find发现;To become成为。根据下文“he is able to become great”可知,此处是父亲告诉儿子要想成为一个伟大的人,必须经历失败。故选D。
15.句意:要想成为一个伟大的人,一个人必须失败很多次,面对很多问题并且克服这些问题。
get up起床;get on进展;get over克服;get through通过。根据上文“face many problems”可知,此处是要想成为一个伟大的人,必须克服这些问题。故选C。
16.C 17.D 18.C 19.A 20.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Peter举办派对时只索取不付出的行为,导致朋友们感谢其他人却对他仅礼貌致谢的故事。
16.细节理解题。根据“He even asked Jim and Mary Brown to let him give the party at their house!”可知,派对在Mary家举办。故选C。
17.细节理解题。根据“they said ‘Thank you’ to Bill and Elsa for the music, Betty for the cake, the Browns for the use of the house and to others for their hard work.”可知,其他人为了派对辛勤工作。故选D。
18.细节理解题。根据“To Peter they just said, ‘Thanks for your invitation (邀请).’”以及全文可知,Peter仅负责邀请人来参加派对,C项符合。故选C。
19.观点态度题。全文通过Peter要求朋友提供一切的行为表明了他“只考虑从他人处获取”。故选A。
20.主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了Peter举办派对时只索取不付出的行为,导致朋友们感谢其他人却对他仅礼貌致谢的故事,文章揭示“给予比索取更重要”的道理。故选B。
21.C 22.B 23.C 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了脑机接口这一新技术,包括其工作原理、用途以及目前存在的问题。
21.细节理解题。根据文章第一段“Brain-computer interface, or BCI, is a new technology.”可知,脑机接口是一项新技术。故选C。
22.细节理解题。根据文章第二段“How does it work First, special caps with sensors (传感器) are put on people’s heads.”可知,脑机接口工作的第一步是将带有传感器的特殊帽子戴在人们的头上。故选B。
23.细节理解题。根据文章第三段“In the medical field, it can help disabled people. For example, a disabled person can use BCI to control a wheelchair or even a robotic arm.”可知,脑机接口可以帮助残疾人控制轮椅甚至机械臂。故选C。
24.细节理解题。根据文章第四段“However, BCI also has some problems. It is not always accurate…Also, there are some worries about privacy.”可知,脑机接口的问题是它并不总是精确的,而且存在隐私方面的担忧。故选D。
25.推理判断题。文章既介绍了脑机接口作为新技术的用途,如帮助残疾人、未来可能用于电子游戏等,也指出了它存在的问题,如精度不足和隐私担忧,由此可推断出脑机接口是一项既有优点也有缺点的新技术。故选C。
26.C 27.B 28.C 29.B 30.D
【导语】本文讲述作者在湖边游泳时遭遇鳄鱼袭击,通过戳鳄鱼鼻子自救,虽留下伤痕但领悟到“危急时刻需快速思考并勇敢行动”的故事。
26.细节理解题。根据“My parents were eating lunch under a tree nearby. I was resting in the water when something hit my leg. I knew it was an alligator (短吻鳄) as soon as it bit (咬) me.”可知,当一条短吻鳄咬了作者时,她的父母正在吃午饭。故选C。
27.细节理解题。根据“I cried for help at once, but my family didn’t know what was wrong.”可知,短吻鳄咬了作者之后,作者大声呼救。故选B。
28.细节理解题。根据“The nose is the most sensitive (敏感的) part of an alligator! I stuck (戳) my fingers up its nose, and soon it let go of me.”可知,鳄鱼放作者走了,因为作者把手指伸进鳄鱼的鼻子里。故选C。
29.细节理解题。根据“I have a big scar (伤疤) that makes me sad when I look at it sometimes because I think about how afraid I was that day.”可知,作者看着伤疤感到难过,因为那天她很害怕。故选B。
30.主旨大意题。根据“Sometimes you’re in a situation where nobody else can help you and you have to think fast and help yourself. That’s what I did.”可知,我们能从作者的故事中学到:即使害怕,我们也应该勇敢地面对一切。故选D。
31.B 32.F 33.C 34.A 35.D
【导语】本文是说明文。文章围绕如何找到快乐展开,为读者提供了多个获得快乐的实用建议。
31.根据前文“Everyone should know how to find happiness.”可知,提出每个人都应知道如何找到快乐,后文通过多个小标题列举具体方法,所以,选项B“这里有一些建议可以帮助你快乐。”符合语境,承接上文关于寻找快乐的话题,引出下文的具体建议。故选B。
32.根据下文“Second, pets love to play with you.”可知,此处应是介绍养宠物的第一个好处,选项F“首先,宠物是很好的倾听者。”符合语境,阐述了宠物是好的倾听者这一优点,与下文的“Second”形成逻辑衔接。故选F。
33.根据前文“The great thing about exercise is that it helps let out chemicals (化学物质) and these chemicals make you feel happy!”可知介绍了运动能让人快乐的原理,选项C“如果你感到难过,就出去运动。”符合语境,承接上文,给出了悲伤时可通过运动获取快乐的具体做法。故选C。
34.根据前文“Music is good for people.”可知总述音乐对人的益处,选项A“音乐有不同类型。”符合语境,引出下文对不同类型音乐作用的介绍。故选A。
35.此处为小标题,应概括该部分内容。根据后文“When you smile at someone, they often smile back at you. Being kind and smiling at people in your daily life...”可知,该部分围绕友善和微笑展开,选项D“善良并经常微笑。”能准确概括核心内容。故选D。
36.power
【解析】句意:最新的电动汽车使用电力来驱动车内的所有设备。根据“uses electricity to...everything”可知,横线处需填动词原形,powerful“强大的”,形容词,其动词形式为power,表示“驱动;给……提供动力”。use sth. to do sth.“使用某物做某事”。故填power。
37.challenging
【解析】句意:考试中最具挑战性的部分是最后一道题。根据“The most...part of the exam”以及所给单词可知,应填challenge的形容词形式challenging“具有挑战性的”,作定语,修饰后面的名词“part”。故填challenging。
38.firmly
【解析】句意:过马路时,他紧紧地握着儿子的手。此处应用副词修饰动词held,应用firmly“牢固地”。故填firmly。
39.respond
【解析】句意:通过安全培训,我们学会了如何正确应对火警。response“响应”,名词;how to do sth“如何做某事”,此处应用动词respond“回应”。故填respond。
40.disappointment
【解析】句意:令我们失望的是,国家足球队失去了晋级世界杯的机会。根据“To our...”可知,横线处需填名词,disappoint“使失望”,动词,其名词形式为disappointment。to one’s disappointment“令某人失望的是”。故填disappointment。
41.failed to catch
【解析】句意:我没听懂他们说的话,因为他们说得太快了。“未能做某事”fail to do sth,根据said可知时态是一般过去时,动词用过去式failed。“领会某人所说”catch what sb says,动词用不定式。故填failed to catch。
42.curious about
【解析】句意:Peter,你对月球上的生命好奇吗?“对……好奇”be curious about,固定短语。故填curious about。
43.news
【解析】句意:我爷爷喜欢看电视上的新闻。根据“My grandpa likes watching...on TV.”和汉语提示可知,news“新闻”,是不可数名词。故填news。
44.funny
【解析】句意:他经常给我讲好笑的笑话,让我开心。根据汉语提示可知,funny意为“好笑的”,修饰名词jokes,故填funny。
45.through
【解析】句意:你可以通过努力工作和大量锻炼变得越来越好。根据中文提示可知,通过:through,表示“通过某种方式、手段、途径等”。故填through。
46.It is impossible
【解析】It is impossible to do sth.“做某事是不可能的”,固定句型,结合语境,句子用一般现在时。故填It;is;impossible。
47.stand the test of time
【解析】stand“经受”,情态动词后跟动词原形;the test of“……的考验”;time“时间”。故填stand the test of time。
48.have chances/opportunities
【解析】根据语境可知,此句用一般现在时;由汉语提示可知,此处缺少“有机会”,机会对应chance或opportunity;由主语we可知,动词用原形have。故填have;chances/opportunities。
49.when to go
【解析】根据汉语提示和英语句子可知,这里需要表达 “何时去”。英语中常用 “疑问词 + 不定式” 结构来作宾语 ,“何时” 对应的疑问词是 when ,“去” 是 go ,“when to go” 这种 “疑问词 + 不定式” 结构充当 decided 的宾语 ,表示 “还没决定什么时候去” 。所以此处应填 when to go。
50.in the hope of getting/dealing/working over/with/out
【解析】in the hope of “希望……”,后接动名词形式;get over/deal with/work out“解决”,是固定短语。故填in;the;hope;of;getting/dealing/working;over/with/out。
51.teacher 52.help 53.knowledge 54.so 55.too 56.remember 57.us 58.kind 59.point 60.in
【导语】本文主要介绍了中国古代伟大的思想家孔子及其思想理念。
51.句意:谁是中国历史上最好的老师 根据“…Confucius.(孔子)”及结合常识可知,孔子是一位老师,所以此处询问的是谁是中国历史上最好的老师。结合“the best”用名词单数表示特指,故填teacher。
52.句意:当他3岁时,他的父亲去世,他不得不工作来帮助母亲。根据“His father died (死) when he was only 3”可知,此处指“他要帮助妈妈工作”,help帮助,符合题意。不定式to后面需用动词原形。故填help。
53.句意:他拜访了许多名师以获得知识。根据“He visited many famous teachers”和备选词可知,他拜访了许多名师,为了获得知识。knowledge知识,不可数名词,符合题意。故填knowledge。
54.句意:他教了大约3000名学生,所以中国人说他是伟大的思想家。分析句子结构可知,前后两句话表示因果关系,且前因后果。所以此处应用连接词so来连接结果,故填so。
55.句意:他的许多学生也成为了伟大的思想家。根据句意可知,此处表达“也”,且句子为肯定句,肯定句句尾用too,意为“也”。故填too。
56.句意:现在人们仍然记得他并喜爱他。根据“and love”可知此处需用动词原形表示并列。根据句意和备选词,可知此处指“记住”。故填remember。
57.句意:因为他的思想在日常生活中对我们有帮助。根据“…love him after so many years.”可知,应是他的思想对我们有帮助,才会多年以后仍然喜爱他,we我们,符合题意,help帮助,动词,动词后接宾格作动词宾语。故填us。
58.句意:孔子说年轻人应该尊重老人。be kind to sb.对某人好,固定短语。kind友善的,符合题意。故填kind。
59.句意:如果有人犯错,我们应该指出它们。point out指出,固定短语。情态动词should后面需用动词原形。故填point。
60.句意:这些思想在中国一直很出名。根据句意可知,此处指“在中国”,中国是一个大地点,应用介词in,in后面加国家。故填in。
61.(f)armer 62.(r)an 63.(m)onths 64.(b)ack 65.(q)uietly 66.(l)iked 67.(s)ad 68.(f)ight 69.(t)hem 70.(b)ecause
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一位老农和他的马的故事,通过一系列事件展现了“顺其自然”的生活态度。
61.句意:很久以前,有一位农夫。根据“He had many nice horses...farm”可知,主人公是农场的主人,首字母“f”提示填“farmer”。故填(f)armer。
62.句意:一天晚上,一匹大黑马从农场逃跑了。根据“a big black horse...away from the farm”以及下文“the black horse came...with...”可知此处表示“逃跑run away”,时态为一般过去时。故填(r)an。
63.句意:两个月后,黑马带着两匹漂亮的马回来了。根据“Two...later”可知提示时间跨度,首字母“m”且需复数形式,填“months”。故填(m)onths。
64.句意:两个月后,黑马带着两匹漂亮的马回来了。根据“the black horse came...with two beautiful horses.”可知此处表示“回来come back”。故填(b)ack。
65.句意:老人平静地说:“顺其自然吧。”根据“‘What will be, will be.’”可知老人很平静,修饰动词said要用副词quietly。故填(q)uietly。
66.句意:他喜欢骑马。根据“The old man’s son loved the big black horse. He...to ride”以及首字母提示可知此处表示“喜欢做某事like to do”,首字母“l”提示填“liked”。故填(l)iked。
67.句意:他很伤心。根据上文“he fell from the horse and broke his leg”可知他摔断了腿,很伤心。故填(s)ad。
68.句意:一年后,战争爆发。所有年轻人都必须参战。根据“All young men in the country had to...in the war”可知此处表示“参战fight”,首字母“f”提示填“fight”。故填(f)ight。
69.句意:他们中的许多人在战争中丧生。根据“Lots of...died”可知此处指代前文“young men”,需用宾格,首字母“t”提示填“them”。故填(t)hem。
70.句意:然而,老人的儿子不需要参战,因为他的腿断了。根据“...didn’t need to go...of his broken leg”以及首字母提示可知此处表示“原因because of”,首字母“b”提示填“because”。故填(b)ecause。
71.They are behind the farm house. 72.They see four colours of roses. 73.Peter smells the soil. 74.Good friends are like roses in Peter’s life. 75.He should make friends with good people to become like them.
【导语】本文主要讲述了一位老师带着学生去参观农场,通过让学生闻玫瑰花土壤的气味来告诉他们要和好人交朋友,那样的话他们也会成为好人。
71.根据第二段“They then come to the farm house. Behind it are some beautiful roses.”可知,玫瑰花在农舍后面。故填They are behind the farm house.
72.根据第二段“They come in many colours—red, white, yellow and pink.”可知,他们看见了四种颜色。故填They see four colours of roses.
73.根据第六段“The teacher says, ‘Peter, that is because of the fallen (落下的) roses on it...’”可知,Peter闻了玫瑰花的土壤。故填Peter smells the soil.
74.根据第六段“Peter, that is because of the fallen (落下的) roses on it. So you should make friends with good people in your life. That way, you can also be like the people you are with.”可知,好朋友就像Peter生命中的玫瑰。故填Good friends are like roses in Peter’s life.
75.根据“So you should make friends with good people in your life.”可知,与好人交友能使人变得像他们一样好,故填He should make friends with good people to become like them.
76.例文
Good morning, everyone.
I’m very honoured to stand here and give you a short speech about Quan Hongchan. Quan Hongchan was born in a poor family in Zhanjiang. Quan showed a strong will and sportsmanship from an early age. As she grew older, she took part in many competitions and gained a lot of experience. On August 6, 2024, 17-year-old Quan Hongchan won the gold medal for the women’s 10-metre platform diving again. Hard work paid off. Quan Hongchan is a kind and diligent girl. She goes all out in every training. Through her efforts, she succeeded.
That’s all. Thanks for listening!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,是一篇讲稿。
②时态:主要为“一般过去时”和“一般现在时”。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏题目要求中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。开头表明很荣幸站在这里演讲,主题是全红婵。
第二步,具体阐述。介绍全红婵的出生地、家庭情况,讲述其成长过程中参加比赛及获得经验,详细描述她在2024年8月6日再次夺冠的情况,阐述她的品质,在训练中的态度以及努力取得成功的结果。
第三步,演讲结尾简洁,表达感谢。
[亮点词汇]
①through one’s efforts 通过某人的努力
②go all out 全力以赴
③show a strong will展现出坚强意志
④go all out全力以赴
⑤gain experience 获得经验
⑥win the gold medal 赢得金牌
[高分句型]
As she grew older, she took part in many competitions and gained a lot of experience.(as引导的时间状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览