资源简介 八年级英语上学期期中模拟卷(北京专用)-2025-2026学年初中上学期期中模拟考试学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单项选择1.My mom often gives ________ a glass of warm milk before I go to school.A.me B.my C.mine D.I2.With AI tools like DeepSeek, ________ is possible for us to find out many answers without using search engines.A.that B.it C.them D.this3.Many people took part in the 2025 Qingyuan Mountain Cross-Country Race ________ 30th, March.A.in B.on C.at4.—________ is it from your home to school —An hour’s bus ride.A.How long B.How often C.How many D.How far5.Ye Jiaying, the daughter of Chinese classical poetry, left us in November 2024, ________ her books and thoughts will continue influencing people who love Chinese poems.A.so B.but C.if D.when6.—Mr. White, must I hand in my homework now —No, you ________. You can give it to me tomorrow.A.mustn’t B.shouldn’t C.won’t D.needn’t7.In the Reading Week, I read the most books in our class. No one reads ________ books than I.A.many B.more C.few D.fewer8.— Who runs ________ in your class — Tom. He can run 100 meters in 12 seconds.A.fast B.faster C.fastest D.the faster9.—I’m not feeling well, Dr. Green. My stomach aches a lot.—You _________ take some medicine and lie down for a rest.A.should B.can C.shouldn’t D.can’t10.David is a warm-hearted boy. He ________ in the community every Saturday.A.volunteers B.volunteered C.will volunteer D.is volunteering11.When I went to visit my uncle yesterday, he________ in his garden with his two kids.A.work B.is working C.was working D.worked12.—Could you tell me ________ —At the store near my home.A.where you bought the pen B.where did you buy the penC.when you bought the pen D.when did you buy the pen二、完形填空阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。I looked at the broken vase on the floor. It was Mum’s favourite. Now it’s in a million pieces. It was silly to play 13 inside with Mum away. Now I was in big trouble! Rusty, my dog, jumped up and down around me, barking happily. This gave me an idea.I heard a key turn in the door and Mum walked in. Rusty jumped up to greet Mum.“Hi, Rusty. Are you a good boy ” she asked.“I'm sorry, Mum, but Rusty broke your vase,” I 14 , looking at my feet.“Rusty, you bad boy!” Mum said. Rusty whined (呜咽). A sick feeling rose (涌起) in my stomach. “No dinner for you! Go outside to your doghouse!” she said 15 . Rusty curled (蜷缩) his tail between his legs and went outside, looking sad.Then it began to rain. I couldn't help looking out of the window. Rusty shivered (哆嗦) in his doghouse. Rain fell down his nose, as if he was 16 . That sick feeling in my stomach grew.“What have I done ” I asked myself. Rusty was in trouble because of my 17 . I knew Mum was waiting for me to tell the truth. I breathed deeply and said, “Mum, I have something to tell you. I was playing soccer in the house, and I broke the vase,” I hurriedly 18 .“Thank you for being 19 .” she said, “Let Rusty go back inside now. As a punishment (惩罚), you can’t go to the soccer match on Saturday.” I thought about arguing, saying it’s not fair, but it was. I made a mistake. I had to 20 for it.I opened the door, and Rusty ran back in. He jumped up and gave me a big lick (舔). Suddenly, my stomach felt fine. A smile spread over my face.13.A.basketball B.volleyball C.soccer D.baseball14.A.asked B.lied C.repeated D.complained15.A.excitedly B.angrily C.worriedly D.sadly16.A.thinking B.shouting C.crying D.smiling17.A.mistake B.habit C.advice D.joke18.A.explained B.replied C.suggested D.agreed19.A.active B.polite C.kind D.honest20.A.prepare B.ask C.wait D.pay三、阅读理解阅读下列对学校俱乐部的描述,根据人物开头的描述和后续Anna、Ben和Cindy的表述进行匹配,将对应的选项(A、B、C、D)填在相应位置,其中一个选项为多余选项。The School ClubsAThis is the Sports Club. It has been running for seven years. Members here are crazy about sports. When there are club activities, they’re busy organizing ball-game matches. After activities, they like sharing sports skills and watching sports events on TV together. BThis is the First-aid Club. It was set up five years ago. The club focuses on teaching first-aid knowledge. Members often practice helping “injured” people in simulation (模拟) scenes. They also enjoy discussing new first-aid methods and cases they learn from books every month.CThis is the Calligraphy Club. It has a history of six years. As a calligraphy-loving place, members here spend a lot of time practicing writing Chinese characters. They love their traditional art form and often hold calligraphy exhibitions. Other students like coming to admire their works and communicating with them about writing skills. DThis is the Musical Instrument Club. It started four years ago. Members are into different musical instruments. They’re quite busy when preparing for school shows. After practice, they like playing instruments for fun and sharing music-related stories, like famous musicians’ experiences.21 Anna She helps others learn first-aid skills and is good at dealing with injury situations.22 Ben He gets up early to practice calligraphy and creates beautiful works to decorate the school.23 Cindy They organize sports events and train hard to win honors for the school.It was about two o’clock in the early morning. I was sleeping when the earthquake started. At first, I felt a slight shake. Then I heard a loud noise like thunder.Soon, the real noise came, like bombs (炸弹) under the ground. The earth started to shake. People screamed (尖叫) in fear. Some ran out of the building. I tried my best to run out, too, but I could not. Outside, people were running in all directions while pieces of glass and bricks were falling down. Then the walls began to come down, too!Finally, the noise and shaking ended. It was dark and quiet around me. I could not see anything at all. I felt nervous and my heart was beating fast. “I’m trapped (被困),” I said to myself. A moment of fear went through my mind, but I told myself to be calm since I was still alive.I shouted for help, but no one came. I started to pull myself slowly through the dark. Luckily, there was just enough space for me to move.Hours later, as I was trying to find my way out, I suddenly heard some noise above me. I screamed, “Help! Please help! I’m here!” Then I heard shouts from excited people. They quickly moved away the bricks. At last, I saw the bright daylight. I was safe.24.How did the writer feel after the ground stopped shaking A.Excited. B.Nervous. C.Well. D.Tired.25.Which is true according to the passage A.After the shaking stopped, the writer saw the light clearly.B.The writer failed to run out when the real noise came.C.Someone came right after the writer shouted for help.D.The writer moved as quickly as possible through the dark.26.What can we learn from the passage A.Keeping calm and trying to help oneself is important when facing danger.B.It is impossible to get rescued if one is trapped after an earthquake.C.Earthquakes always happen in the early morning and are easy to predict.D.Shouting loudly is the only way to get help when trapped in a disaster.The smart watch, a new product, is changing our lifestyle. More and more people prefer to wear a smart watch in their daily lives. And there are also many different brands (品牌) to choose from. Here are some reasons why people choose a smart watch.First of all, it can tell the time like a usual watch. But the most important difference is that a smart watch can also be connected to (连接) your mobile phone. You are able to use it to answer the phone call, while a traditional watch can never do that. Besides, the smart watch looks fascinating. It’s very popular among teenagers because it’s cool. Thirdly, now many people have known the importance of health. They play sports every day to keep healthy. It’s helpful to know how far they have run or how many steps they have got with a smart watch. The watch shows the results every day and they’ll know whether they have achieved their goals or not.However, some parents still don’t want their children to use smart watches too much. In their opinions, wearing a smart watch for a long time may cause health problems. They think the teenagers are under the radiation all the time. They think it’s harmful to teenagers.Well, each coin (硬币) has two sides. It’s up to you to decide whether you use it or not.27.According to the passage, which is the same between a smart watch and a traditional one A.Both can tell the time. B.Both look fascinating.C.Both can be connected to the mobile phone. D.Both can record steps and distance.28.What does the underlined word “radiation” in the third paragraph mean in Chinese A.光能 B.辐射 C.热能 D.太阳能29.What’s the best title for this passage A.Disadvantages of Smart Watches B.Each Coin Has Two SidesC.How to Use Smart Watches D.A New Product—the Smart WatchMore and more people are taking part in dangerous sports and activities around the world now. Some climb the highest mountains and others travel to different parts of the world. I would think bungee jumping (蹦极) to be a good example of such an activity.Bungee jumping is not a new activity. It appeared (出现) hundreds of years ago. The men tie (绑) long vines (藤) from plants around their ankles (踝关节). They spend days building tall towers out of vines and logs (原木). Then they jump off them. In their old story, a woman tried bungee jumping first. She decided to run away from her rude husband (丈夫). So she climbed up a tall tree and tied some vines around her feet. Her husband also climbed up the tree and tried to catch her. The woman jumped and the man followed. The vines saved her life, but her husband died.However, bungee jumping becomes much safer nowadays. You jump from a high place 200 metres above the ground with an elastic (有弹性的) rope tied to your feet. You fall at up to 150 kilometres an hour until the rope stops you from hitting the ground. It is said that over 2 million people around the world have now tried bungee jumping.Why do people take part in such activities as these nowadays Some scientists think that it is because life in modern world has become safe and boring. In the past, people had to go out and hunt for food. They didn’t have a doctor if they were ill, and life was harder for them. Nowadays, people live and work safely. They buy food in shops. And there are doctors and hospitals to look after them if they become ill. Then some people take part in such activities like bungee jumping.It is important to remember that this sport is not suitable (合适的) for everyone. And remember, if you do not want to do it yourself, you can watch other people jump.30.The underlined word “them” in Paragraph 2 refers to (指) ________ A.vines B.towers C.logs D.ankles31.What can we learn about bungee jumping A.Bungee jumping is a good sport for everyone nowadays.B.People can jump as high as they can when they try bungee jumping.C.The longer the elastic rope is, the safer people will be in bungee jumping.D.People won’t hit the ground with the help of the elastic rope in bungee jumping.32.Why do people take part in bungee jumping nowadays A.Because they live and work safely. B.Because they think life is exciting.C.Because they worry about being ill. D.Because they feel bored with life.33.What is the main purpose (目的) of the passage A.To tell an old story of bungee jumping.B.To let people know about bungee jumping.C.To ask more people to try bungee jumping.D.To tell why people take part in bungee jumping.四、任务型阅读阅读短文,根据短文内容回答问题。The Chinese women’s football team showed their famous fighting spirit to end a 16-year wait to lift the Asian Cup.On February 6th, 2022, the Chinese team played against the South Korean team. In the first half, the team had lost by 2 goals. “After the first half, we encouraged each other, and none of us ever thought about giving up. We must try our best to fight,” said Wang Shanshan. So the girls made their decision to fight back. In the second half, the Chinese women’s football team began to catch up and scored three goals. In the 93rd minute, Xiao Yuyi succeeded in getting the last point with the help of Wang Shanshan. The Chinese women’s football team won the Asian Cup, which made all the Chinese people in the stadium (体育场) stand up and cheer. People even praised them as “Steel Roses”.“Although the players come from different cities, we need to come together. We never let our heads drop when we were 0-2 down. The players overcame (战胜) both their competitors and themselves. They supported each other and pulled together. Thanks to all the fans who kept supporting the Chinese women’s football,” said the head coach, Shui Qingxia. One said, “I’m so excited. I am trying to keep me cool, but it’s difficult not to cry. The women’s football team has great spirit and skills. I should learn from them. You can always believe in the Chinese women’s football team!”As we all know, the Chinese women’s football team won second place at the 1996 Olympics and the 1999 World Cup. Their spirit encourages us, common people, not to give up when we face difficulties.34.When did the Chinese women’s football team win the Asian Cup 35.What did people praise the Chinese women’s football team as 36.How many goals did the Chinese team score in the game 37.What do you think of the Chinese women’s football team Why 五、书面表达38.根据所给的中文和英文提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出真实的校名和姓名。如今车辆越来越多,交通事故也频繁发生。我们应该怎样做才能避免交通事故,保证安全呢?请根据下面的写作要点,以“How to prevent traffic accidents”为题,用英语写一篇短文。提示词语:accident, avoid, safe, prevent, advice内容提示:1. What may cause traffic accidents 2. How can we avoid traffic accidents How to prevent traffic accidents______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________39.根据所给的中文和英文提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出真实的校名和姓名。学校社团正在开展线上交流活动,其公众号计划推出一期以“Our favorite sports”为专题的英文介绍。请谈谈你和你的同学各自最喜欢的体育运动,你们喜欢的原因以及运动给你们带来的好处。提示词语:favorite, playing basketball, swimming, relaxing, exciting, be good for, fit, strong提示问题:What sports do you and your classmates like most Why do you like these sports What are the benefits (好处) of doing sports Our Favorite Sports______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《八年级英语上学期期中模拟卷(北京专用)-2025-2026学年初中上学期期中模拟考试》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A B B D B D B C A A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C A C B B C A A D D题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B C A B B A A B D B题号 31 32 33答案 D A B1.A【详解】句意:我妈妈经常在我上学前给我一杯温牛奶。考查代词辨析。me我,宾格;my我的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;I我,主格。根据“My mom often gives…a glass of warm milk before I go to school.”可知,give sb sth“给某人某物”,此处作宾语用代词宾格。故选A。2.B【详解】句意:有了像DeepSeek这样的人工智能工具,我们可以在不使用搜索引擎的情况下找到很多答案。考查it的用法。that那个;it它;them他/她/它们;this这个。根据“is possible for us to find out”可知,此处是“it is+形容词+for sb.+to do sth.”句型,意为“对某人来说做某事是……的”,it作形式主语。故选B。3.B【详解】句意:很多人在3月30日参加了2025年清源山越野赛。考查时间介词。in通常用于表示较长的时间范围,如年、月、季节等;on用于具体的某一天前;at用于具体的时间点前。根据“30th, March”可知,此处表示在3月30日这一天,所以用介词on。故选B。4.D【详解】句意:——从你家到学校多远?——乘坐公交车一小时的路程。考查特殊疑问句。How long多长时间;How often多久一次;How many多少;How far多远。根据“An hour’s bus ride.”可知此处询问距离。故选D。5.B【详解】句意:中国古典诗词之女叶嘉莹于2024年11月离我们而去,但她的著作和思想将继续影响着热爱中国诗词的人们 。考查连词辨析。so所以;but但是;if如果;when当……时候。根据“the daughter of Chinese classical poetry, left us”和“her books and thoughts will continue influencing people who love Chinese poems”可知,前后句存在转折关系。故选B。6.D【详解】句意:——怀特先生,我现在必须交作业吗?——不,你不必。你可以明天交给我。考查情态动词。mustn’t禁止;shouldn’t不应该;won’t不会;needn’t不需要;不必。根据“You can give it to me tomorrow.”可知不必今天交,用needn’t。故选D。7.B【详解】句意:在阅读周,我读了班上最多的书。没有人读的书比我多。考查比较级用法。many许多的;more更多的;few少的;fewer更少的。根据than可知,此处用形容词比较级,根据“In the Reading Week, I read the most books in our class.”可知,没人比“我”读的书多。故选B。8.C【详解】句意:——你们班里谁跑得最快?——汤姆。他可以在12秒内跑完100米。考查副词最高级。fast快地,副词原级;faster更快地,副词比较级;fastest最快地,副词最高级;the faster更快地,错误用法。根据题意和“in your class” 可知,表示范围用最高级,动词run应用副词修饰,所以,此处应用副词fast的最高级,副词最高级前可省略the。故选C。9.A【详解】句意:——我感觉不舒服,格林医生。我胃疼得厉害。——你应该吃点药,躺下休息一下。考查动词辨析。should应该;can能;shouldn’t不应该;can’t不能。根据“take some medicine and lie down for a rest”可知,此处是建议病人“应该”吃药和休息来缓解不适,故选A。10.A【详解】句意:大卫是一个热心的男孩。他每周六都在社区做志愿者。考查动词时态。根据“every Saturday”可知是经常性的动作,用一般现在时,主语是he,动词用三单形式。故选A。11.C【详解】句意:昨天我去看叔叔的时候,他正在花园里和他的两个孩子一起干活。考查动词时态。work工作,动词原形;is working工作,现在进行时;was working工作,过去进行时;worked工作,一般过去时。根据“When I went to visit my uncle yesterday”可知,此处表示过去某个时间点正在进行的动作,要用过去进行时,其结构为“was/were+现在分词”,主语he是第三人称单数,所以用was working。故选C。12.A【详解】句意:——你能告诉我你在哪里买的这支钢笔吗?——在我家附近的商店。考查宾语从句。根据“Could you tell me”可知,此处应用宾语从句,用陈述句语序,排除B、D;根据“At the store near my home.”可知,询问的是地点,应用where引导宾语从句。故选A。13.C 14.B 15.B 16.C 17.A 18.A 19.D 20.D【导语】本文是一篇记叙文。讲述了作者在家里踢足球不小心打碎了妈妈最喜欢的花瓶,却把责任推到了小狗身上,看到小狗受罚很难过,最后鼓起勇气向妈妈承认了错误,得到了妈妈的原谅。13.句意:在妈妈不在的时候,在室内踢足球真是愚蠢。basketball篮球;volleyball排球;soccer足球;baseball棒球。根据下文“I was playing soccer in the house, and I broke the vase”可知,此处是指在家里踢足球。故选C。14.句意:我低着头看着我的脚说:“对不起,妈妈,但是Rusty打碎了你的花瓶。”asked问;lied撒谎;repeated重复;complained抱怨。根据下文“I made a mistake”可知,此处是指作者撒谎了。故选B。15.句意:她生气地说:“没有晚饭吃!去外面的狗窝里!”excitedly兴奋地;angrily生气地;worriedly担心地;sadly难过地。根据上文“Rusty, you bad boy!”及下文“Rusty curled (蜷缩) his tail between his legs and went outside, looking sad”可知,妈妈生气了。故选B。16.句意:雨水顺着他的鼻子流下来,好像他在哭。thinking想;shouting喊;crying哭;smiling微笑。根据上文“Rain fell down his nose”及下文“looking sad”可知,此处是指雨水顺着他的鼻子流下来,好像他在哭。故选C。17.句意:Rusty因为我的错误而陷入困境。mistake错误;habit习惯;advice建议;joke玩笑。根据上文“I made a mistake”可知,此处是指Rusty因为我的错误而陷入困境。故选A。18.句意:我急忙解释说:“妈妈,我有件事要告诉你。我在房子里踢足球,我打碎了花瓶。”explained解释;replied回答;suggested建议;agreed同意。根据上文“I knew Mum was waiting for me to tell the truth”可知,此处是指我急忙解释。故选A。19.句意:“谢谢你诚实。”她说。active积极的;polite礼貌的;kind善良的;honest诚实的。根据上文“I was playing soccer in the house, and I broke the vase”可知,此处是指谢谢你诚实。故选D。20.句意:我必须为此付出代价。prepare准备;ask问;wait等待;pay支付。根据上文“As a punishment (惩罚), you can’t go to the soccer match on Saturday”可知,此处是指我必须为此付出代价。pay for为……付出代价。故选D。21.B 22.C 23.A【导语】本文主要介绍了学校的四个特色社团及其成员活动。21.根据“She helps others learn first-aid skills and is good at dealing with injury situations.”可知,她帮助别人学习急救技能,并善于处理受伤情况。B项“这是急救俱乐部。它是五年前成立的。这个俱乐部注重传授急救知识。成员们经常在模拟场景中练习帮助“受伤”的人。他们也喜欢每个月讨论从书本上学到的新的急救方法和案例。”与之匹配。故选B。22.根据“He gets up early to practice calligraphy and creates beautiful works to decorate the school.”可知,他早起练习书法,创作精美的作品来装饰学校。C项“这是书法俱乐部。它有六年的历史。作为一个热爱书法的地方,这里的成员花了很多时间练习写汉字。他们热爱自己的传统艺术形式,经常举办书法展。其他学生喜欢来欣赏他们的作品,并与他们交流写作技巧。”与之匹配。故选C。23.根据“They organize sports events and train hard to win honors for the school.”可知,他们组织体育比赛,努力训练,为学校赢得荣誉。A项“这是体育俱乐部。它已经运行了七年。这里的成员对体育很着迷。当有俱乐部活动时,他们忙着组织球类比赛。活动结束后,他们喜欢分享运动技巧,一起看电视上的体育赛事。”与之匹配。故选A。24.B 25.B 26.A【导语】本文是一篇记叙文,讲述作者凌晨遭遇地震,被困后自救,最终获救的经历。24.细节理解题。根据“Finally, the noise and shaking ended. It was dark and quiet around me. I could not see anything at all. I felt nervous and my heart was beating fast.”可知,地面停止摇晃后,作者感到很紧张。故选B。25.细节理解题。根据“Soon, the real noise came, like bombs (炸弹) under the ground... I tried my best to run out, too, but I could not.”可知,当真正的巨响来临时,作者没能跑出去。故选B。26.推理判断题。根据“A moment of fear went through my mind, but I told myself to be calm since I was still alive. I shouted for help, but no one came. I started to pull myself slowly through the dark. Luckily, there was just enough space for me to move.”以及最终获救的结果可知,面对危险时,保持冷静并努力自救很重要。故选A。27.A 28.B 29.D【导语】本文主要介绍了智能手表的一些优势,以及一些家长对它的看法。27.细节理解题。根据第二段中的“First of all, it can tell the time like a usual watch.”可知,智能手表和传统手表都能显示时间。故选A。28.词义猜测题。根据第三段中的“In their opinions, wearing a smart watch for a long time may cause health problems.”可知,在一些家长看来,长时间佩戴智能手表可能会导致健康问题,由此可推断,他们认为青少年会一直处于辐射之下。radiation意为“辐射”,故选 B。29.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了智能手表的一些优势,以及一些家长对它的看法,因此最适合本文的标题是“一种新产品——智能手表”。故选D。30.B 31.D 32.A 33.B【导语】本文介绍了蹦极的起源、如今人们参加蹦极的原因及作者的看法等。30.推理判断题。根据“They spend days building tall towers out of vines and logs (原木). Then they jump off them.”可知,他们花几天时间用藤蔓和原木建造高塔。然后他们从高塔上跳下来。故them指的是towers。故选B。31.细节理解题。根据“You jump from a high place 200 metres above the ground with an elastic (有弹性的) rope tied to your feet. You fall at up to 150 kilometres an hour until the rope stops you from hitting the ground.”可知,蹦极时借助弹力绳,人就不会撞到地面。故选D。32.细节理解题。根据“Why do people take part in such activities as these nowadays ...Nowadays, people live and work safely. They buy food in shops. And there are doctors and hospitals to look after them if they become ill. Then some people take part in such activities like bungee junking.”可知,现在人们参加蹦极是因为如今人们安全地生活和工作,即使是生病了,也会有医生照顾。故选A。33.推理判断题。通读全文可知本文介绍了蹦极的起源、如今人们参加蹦极的原因及作者的看法等。所以应是想让人们了解蹦极。故选B。34.On February 6th, 2022. 35.Steel Roses. 36.Three/3. 37.I think they are great. Because they never give up when facing difficulties, and their spirit encourages us.【导语】本文讲述了中国女足在2022年2月6日的亚洲杯比赛中,展现出顽强的战斗精神。34.根据“On February 6th, 2022, the Chinese team played against the South Korean team ... The Chinese women’s football team won the Asian Cup”可知,中国女足在2022年2月6日赢得了亚洲杯,故填On February 6th, 2022.35.根据“People even praised them as ‘Steel Roses’”可知,人们把中国女足赞誉为“钢铁玫瑰”,故填Steel Roses.36.根据“In the first half, the team had lost by 2 goals. In the second half, the Chinese women’s football team began to catch up and scored three goals”可知,中国队在比赛中得了3分,故填Three/3.37.本题答案不唯一,合理正确即可。可结合她们在比赛中落后仍不放弃、奋勇拼搏,以及其精神对人们的鼓舞等方面作答。故填I think they are great. Because they never give up when facing difficulties, and their spirit encourages us.38.参考范文How to prevent traffic accidentsNow there are more and more vehicles on the road. At the same time, some people are careless and don’t always follow the traffic rules when they are on the road. That’s why many accidents happen every year. As students, how can we keep safe when we’re on the road First, we mustn’t play on the road. It’s quite dangerous. Second, we must watch the traffic signals and look around when we cross the road. Don’t run across the road. Third, we must wear helmets when we ride bicycles.I hope everyone can keep safe and never meet with any accident.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文,为说明文。②时态:时态为“一般现在时”。③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“内容提示”的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,介绍交通事故发生的原因;第二步,介绍我们应该怎样做才能避免交通事故;第三步,书写结语,表达愿望。[亮点词汇]①follow the traffic rules遵守交通规则②traffic signals交通信号③look around环顾四周[高分句型]①At the same time, some people are careless and don’t always follow the traffic rules when they are on the road. (when引导的时间状语从句)②That’s why many accidents happen every year. (why引导的表语从句)39.例文Our Favorite SportsMy name is Li Hua. I’d like to share my favorite sports with you.My classmates and I like playing basketball and swimming. Playing basketball can not only cultivate our team spirit, but also cultivate our patience. By swimming, we can keep healthy and ensure our safety when we are trapped in the water. Doing these exercises makes us strong and is good for our health. So as long as we have time after class, we will play basketball on the playground. At the same time, we’ll go swimming in the swimming pool.I hope you also like doing sports, so you will be healthier.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,不得遗漏要点,注意首字母大小写及标点符号。[写作步骤]第一步,表明写作意图,想和大家分享最喜欢的运动;第二步,具体阐述你和同学最喜欢的运动是什么,为什么喜欢以及运动的好处;第三步,呼吁大家都做运动。[亮点词汇]①share sth. with sb.与某人分享某物②not only...but also...不仅……而且……③keep healthy保持健康④be good for对……有益⑤at the same time同时[高分句型]①Doing these exercises makes us strong and is good for our health. (动名词作主语)②So as long as we have time after class, we will play basketball on the playground. (as long as引导的条件状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览