资源简介 (共71张PPT)2026年湖北省初中学业水平考试模拟冲刺卷英语试卷(一)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。“You promised.”“No, I did not.”Jody and Cody were 1 with each other.( B )1. A. comparing B. fightingC. joking D. playing【解析】考查动词。根据上文中的“‘You promised.’”“‘No, I did not.’” 可知,两人正在争执(fight)。B“OK, what’s going on?” Ellyn said. Jody and Cody turned to look at their mother. Her serious expression meant it had better be something 2 .( C )2. A. funny B. interestingC. important D. tiny【解析】考查形容词。根据上文中的“her serious expression”可知,妈妈希望两人最好是因为重要的(important)事情而起争执。C“Cody said if I helped him clean his room, he would give me his dessert,” Jody said 3 .( A )3. A. angrily B. nervouslyC. patiently D. peacefully【解析】考查副词。根据上文内容可知,Cody答应的事情没有做到。因此,Jody很生气地(angrily)说出上文的话。AThe 8-year-old twins knew the dessert tonight would be their favorite chocolate cake and ice cream.“I said I might,” Cody shot back. He knew he was 4 .Ellyn folded her arms(双臂交叉在胸前). Not a good 5 . “Have we talked about this before? You don’t say something 6 you meant it. Why did you say that?”( D )4. A. allowed B. believedC. broken D. caught【解析】考查动词。根据上文内容可知,Cody知道自己没有遵守诺言的行为被妈妈当场发现(catch)了。( D )5. A. idea B. pictureC. smell D. sign【解析】考查名词。根据上文中的“Ellyn folded her arms.”可知,此处指的是妈妈有生气的迹象(sign)。DD( C )6. A. but B. ifC. unless D. though【解析】考查连词。根据上文内容可知,Cody没有信守承诺。因此,妈妈再次教育Cody,除非(unless)你是认真的,否则就不要说。C“To have her help me,” he hung his head. “But I didn’t mean it.”“OK. I’ll give you a 7 to fix it. You can clean the living room,” Ellyn said. His face 8 .( A )7. A. chance B. dreamC. game D. look【解析】考查名词。根据下文中的“fix”可知,妈妈给Cody一次弥补的机会(chance)。A( C )8. A. stopped B. grewC. fell D. shone【解析】考查动词。根据下文中的“‘But … but that will take forever,’ Cody said with tears in his eyes.”可知,Cody的情绪很低落。因此,他阴沉(fall)着脸。C“But … but that will take forever,” Cody said with tears in his eyes.“And during the time you’re cleaning, you will repeat, I will keep my 9 .” With these words, she went downstairs.( D )9. A. grade B. mindC. right D. word【解析】考查名词。根据上文内容可知,妈妈是想让Cody记住要学会信守承诺(word)。DFor the next hour, he picked up the trash(垃圾), 10 the floor and polished the furniture(家具). Several times, his mother came to 11 his work to make sure he was working hard. At the end of an hour, she said the living room was 12 .( D )10. A. repaired B. wateredC. touched D. swept【解析】考查动词。根据上下文内容可知,此处是指打扫(sweep)地板。D( B )11. A. help B. checkC. praise D. introduce【解析】考查动词。根据上下文内容可知,此处是讲妈妈来检查(check)Cody是否在认真打扫客厅。( A )12. A. clean B. messyC. warm D. wet【解析】考查形容词。根据上下文内容可知,此处是指客厅被打扫干净(clean)了。BAThat night, after a good meal, Ellyn 13 the cake. She cut three large pieces, put them in bowls, and filled them with ice cream. Cody watched with big eyes, tears running down his cheeks. She set the bowls in front of her daughter, husband, and 14 .( B )13. A. called in B. brought outC. cleaned up D. took away【解析】考查动词短语。根据上文中的“The 8-year-old twins knew dessert tonight would be their favorite chocolate cake and ice cream.”可知,妈妈拿出(bring out)事先说过的蛋糕。B( A )14. A. herself B. themC. himself D. themselves【解析】考查代词。根据下文中的“thinking he would not be given any dessert”可知,妈妈应该是放在她自己(herself)面前。ACody was 15 , thinking he would not be given any dessert. Then he felt a hand on his shoulder. He looked up with tear-filled eyes at his smiling mother and father. Before him was a bowl filled with chocolate cake and ice cream. From that day on, Cody always told the truth.( B )15. A. active B. disappointedC. modest D. selfish【解析】考查形容词。根据下文中的“thinking he would not be given any dessert”可知,此处是指Cody有些失望(disappointed),因为他认为自己没有分到蛋糕。B【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了妈妈用特殊的方式教育儿子要遵守诺言的故事。二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中, 选出一个与短文内容相符的最佳选项。ABook Recommendations(推荐)【A篇大意】本文是一篇应用文。文章展示了两则图书推荐。( C ) 16. Which picture is also a book recommendation?A【解析】细节理解题。根据图中图书推荐的内容和样式可知,A项为一则图书推荐。( C )17. Who is the writer of Can I Play Too?A. Allie. B. Clara.C. Mo Willems. D. Mike Birchall.【解析】细节理解题。根据左边图书推荐中的“author”后面的内容可知,Can I Play Too?的作者为Mo Willems。C( B )18. What information can we know about the book Everything Is Fine?A. The price.B. The characters.C. The publishing(出版) date.D. The number of the pages.【解析】细节理解题。根据右边图书推荐中的General Introduction中的“Follow a perfectly normal couple …”可知,通过图书推荐信息,我们可以了解关于Everything Is Fine这本书的人物信息。B( B )19. The main purpose of a book recommendation is to .A. finish a book reportB. introduce some good booksC. compare reading with travelingD. show colourful pictures in books【解析】写作意图题。通读全文可知,图书推荐的目的是介绍一些好的书籍。B( A )20. What do the two books have in common?A. They are funny.B. They are comic books.C. They are liked by girls.D. They tell stories about animals.【解析】推理判断题。根据左边图书推荐中的“it is funny”以及右边图书推荐中的“It will bring you a lot of laughter.”可知,两本书共同之处是它们都有趣。ABIn Tennessee, you will find a “secret society” that made up of 9 women who call themselves “The 9 Nanas”. Its goal is simple—to spread happiness by performing random(随机的) acts of kindness for those in need. The Nanas have been together since childhood. Several of them were raised by MaMaw and PaPaw, a couple that were always doing good for the community. One day when the 9 Nanas got together, they started recalling the old days with MaMaw and PaPaw. They fondly recalled how MaMaw Ruth used to bake and send pound cakes to families who had recently lost someone. The “sisters” wanted to do good for their community too. So, the “secret society” of “The 9 Nanas” was born. The ladies kept their ears open as they ran their daily work. Whenever they heard of someone in need, they’d step in to help. A package would be sent, which would always include one of MaMaw Ruth’s pound cakes and a note that said “Somebody loves you.” Believe it or not, the group operated in secret for 30 years! But by then, the husbands had started to get suspicious(怀疑的). So the 9 Nanas gathered the husbands and spilled the beans. Their husbands wanted in on the fun. That’s when the operation was taken to the next level! Now, over 5 years since the husbands found out their wives’ secret, the 9 Nanas are still going strong. They said, “Not everyone is as lucky as we were to have MaMaw and PaPaw to take care of them. So this is our way of giving back. We want to make sure that happiness happens.”【B篇大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了由9名女性组成的“The 9 Nanas”团队在田纳西州偷偷做慈善的故事。( A )21. What is the task of the “secret society”?A. To make others happy.B. To uncover secrets.C. To search for lost family members.D. To attend to kids for working parents.【解析】细节理解题。根据第一段中的“its goal is simple—to spread happiness”可知,“The 9 Nanas”团队的初衷是传播幸福。A( C )22. The underlined words “spilled the beans” in Paragraph 4 means “ ”.A. asked for help B. shared snacksC. told the truth D. made promises【解析】词义猜测题。根据第四段内容可知,九姐妹因偷偷做慈善引起她们的丈夫怀疑,于是把她们的丈夫聚集在一起,告诉他们真相。C( D )23. How long had the “secret society” been kept as a secret?A. A year. B. Five years.C. Nine years. D. Thirty years.【解析】细节理解题。根据第四段中的“the group operated in secret for 30 years”可知,该社会团队偷偷做慈善有30年。 D( D )24. We can infer from the passage that .A. MaMaw and PaPaw raised the 9 NanasB. the husbands pretended(假装) to know nothingC. MaMaw sent cakes to people who got lostD. the 9 Nanas sent cakes and notes to help others【解析】推理判断题。根据第三段中的“A package would be sent, which would always include one of MaMaw Ruth’s pound cakes and a note that said ‘Somebody loves you.’”可推出,“The 9 Nanas”团队通过寄蛋糕和留言来帮助他人。D( C )25. The passage is mainly about the 9 Nanas’ story of .A. raising children B. making traditional cakesC. caring for people in need D. remembering the old days【解析】主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述“The 9 Nanas”团队关心帮助有需要的人的故事。CCEvery year, the Touching China Award honors people who have made important contributions(贡献) to society through their work and actions. In 2023, a group of retired(退休的) professionals(专业人士) won the award for their efforts in sharing knowledge with others through short videos. Wu Yuren, for example, is a retired physics professor from Tongji University. She became known as “Grandma Wu” on social media because of her funny and easy-to-understand physics experiments. She made difficult scientific knowledge understandable for viewers, especially for those who might be scared of physics. Another award winner is Wang Pinxian, a marine geologist(海洋地质学家) and professor at Tongji University’s School of Ocean and Earth Science. Over the past two years, Wang has used his videos to share his knowledge of the ocean with viewers. He covered topics like the secrets of the Bermuda Triangle, whether the saying “until the seas run dry and the rocks decay” is true, and whether sea monsters really exist in the world. Finally, Dai Jianye, a professor in Central China Normal University, used his love for literature(文学) to create videos that made ancient Chinese poems easier to understood by modern people. His lessons has opened up the world of poem exploration to many viewers. These videos have become popular across different age groups. Thousands of viewers have watched and shared the group’s courses, and many have thanked them for the chance to learn new things and understand more about the world around them. According to CCTV, their videos are described as “classrooms without walls and universities without barriers(屏障)”.【C篇大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一群退休的专业人士通过短视频分享知识而获得了感动中国奖项。( D )26. What mainly made Wu Yuren different from other physics professors?A. Her deep physical knowledge.B. Her great contributions to society.C. Her spirit of taking science seriously.D. Her humorous style of doing experiments.D【解析】细节理解题。根据第二段中的“She became known as ‘Grandma Wu’ on social media because of her funny and easy-to-understand physics experiments.”可知,吴於人教授以幽默和简单易懂的方式做实验而出名。( C )27. What are the topics that Wang Pinxian covered in his videos?①Rock music. ②Sea monsters.③The Bermuda Triangle. ④The marine climate.A. ① and ② B. ① and ③C. ② and ③ D. ② and ④【解析】细节理解题。根据第三段中的“He covered topics like the secrets of the Bermuda Triangle, whether the saying ‘until the seas run dry and the rocks decay’ is true, and whether sea monsters really exist in the world.”可知,百慕大三角和海怪是汪品先院士研究的主题。C( A )28. What does the underlined sentence tell us?A. Their videos are available to everyone.B. Some universities are in badly need of walls.C. It’s suggested to watch their videos in the classroom.D. These professors are well-received around the world.【解析】细节理解题。根据上下文可知,他们的视频就像“没有墙壁的教室,不设门槛的大学”。因此,这些视频不受限制,所有人均可观看。A( A ) 29. Which is the right structure of the passage?(①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2, …)B【解析】文章结构题。通读全文可知,第一段整体介绍有这样一群退休的专业人士以视频的方式传递知识而获得感动中国奖项;第二段、第三段、第四段分别介绍了获得该奖项的三个代表人物及其视频内容的介绍;最后一段对所有这些视频进行了高度评价。因此,本文是“总 (①)—分(②③④)—总(⑤)”结构。( D )30. What’s the best title for the passage?A. Exploring the World Through VideosB. The Importance of Sharing KnowledgeC. The Power of Social Media in EducationD. Retired Professionals Win Touching China Award【解析】标题归纳题。通读全文可知,一群退休的专业人士通过短视频分享知识而获得了感动中国奖项。D第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)A. Are you afraid of failure?B. How to stop being angry?C. Your anger needs to grow.D. Being angry is a hard habit to break.E. Realizing no one is perfect is a good start.F. Then you can become a much calmer person.Anger arrives quickly but is slow to pass. It makes you lose your sunny nature and become an unpleasant person. 31B Here are some ways to help you.【解析】上文讲生气不好;下文讲下面有一些方法可以帮助你。因此,B项“怎样停止生气?”承上启下,符合语境。BYou need to change the way you think of others. You have to accept that sometimes things do go wrong and that people are not always lovely. The actions of other people can be a cause of anger. 32E 【解析】上文讲他人的行为可能是生气的原因之一。因此,E项“意识到人无完人是好的开始”承接上文,符合语境。EIt is good to stop trying to manage your anger. A much better way of facing up to anger is to find out the cause. Is it worry or stress making you angry? 33A Are you unhappy? Once you know why you get mad, then it is possible to deal with the cause.【解析】该句前后都是一般疑问句形式。因此,A项“你害怕失败吗?”句式一致,符合语境。A 34D But it is a habit, and habits can be broken. The trick is to avoid reacting(作出反应) when faced with an upsetting(令人不快的) situation. You need to learn not to react at all.【解析】下文与上文之间存在转折关系,提到习惯可以改变。因此,D项“生气是很难改掉的习惯”符合语境。DIn conclusion, you must realize that anger is something you can control. Try your best to take a deep breath and act normally. 35F You will be better liked and better placed to influence others.【解析】上文讲尽量控制自己的情绪。因此F项“然后你能变成更冷静的人”承接上文,符合语境。F【文章大意】本文是一篇说理性的说明文。文章介绍了怎样停止生气的四种方法。三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。excite or traveler free createprice on become healthy questionOnce a student took a 54-hour train ride to Lhasa on a hard seat. Everyone in the same carriage(车厢) was a college student too, and they all got so 36excited that they called out a slogan(口号), “You can’t put a 37price on youth, but you can take a hard-seat train to Lhasa.”excitedprice36. 【解析】考查形容词。根据上文中的“they”及语境可知,此处是讲大学生对于出行感到兴奋。故填excited。37. 【解析】考查名词。根据语境可知,此处表示“青春无价”。故填price。These days “high-speed sightseeing trips” have 38become popular among the young people, especially college students. On these trips, young 39travelers visit many beautiful places in a city within just two days. They sleep on the bus and hurry to visit all the places when they get off. Some netizens 40 question this trip style: Can this really get the purpose of a trip? Isn’t it too superficial(肤浅的)? 41 are they just asking for troubles?becometravelersquestionOr38. 【解析】考查动词的时态。根据句意可知,此处是讲该旅行方式变得流行;根据上文的“these days”“have”可知,此处应用现在完成时。故填become。39. 【解析】考查名词。根据句意可知,此处是指年轻旅行者,且前面没有冠词修饰,因此,空处应用复数形式。故填travelers。40. 【解析】考查动词的时态。根据句意可知,一些人质疑这种旅行方式是否能够达到旅行目的。故填question。41. 【解析】考查连词。根据句意可知,此处应用表示选择关系的并列连词,且位于句首,首字母应大写。故填OrIn fact, such kind of trips are 42created by the romanticism(浪漫主义) in youth. It focuses 43on “I’ve been there and I’ve taken photos, so I’ve experienced it.” They always take actions right away. Youth is on their side and can make them be brave, 44free and easy. They use their spare time to go out to visit beautiful sights, taste food, and learn about local customs. To develop 45healthily , they take these trips as a great way to enjoy their college life and their youth.createdonfreehealthily42. 【解析】考查动词的语态。根据空前后的“are”“by”可知,此处应用被动语态。故填created。43. 【解析】考查介词。focus on意为“集中(注意力、精力等)于……”。故填on。44. 【解析】考查形容词。根据空前后的“brave”“easy”可知,此处应填形容词形式。故填free。45. 【解析】考查副词。空处修饰动词develop,应用副词形式。故填healthily。【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了年轻人高铁观光旅行潮。四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,满分10分)阅读短文,用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)You can see cucumbers(黄瓜) hanging on vines(藤蔓). Wheat sprouts(发芽) from the soil. Purple eggplant(茄子) flowers come out. But you’re not on a farm. You are inside Yuegong, a closed lab at Beihang University in Beijing.An important experiment was once carried out in the lab. It is called Yuegong-365. Eight volunteers took turns to live by themselves. In January, 2018, four volunteers finished spending 200 days in the lab. This set a world record for the longest stay in a self-contained(自给的) space, China Daily reported. Then, another four volunteers lived in the lab and the experiment ended in May that year.The experiment could give scientists information that can be used to create better living areas for astronauts in space, Xinhua News Agency reported.Life in Yuegong was busy. Volunteers got up at 6:30 a.m. and went to bed at 11:30 p.m. Growing food was their daily activity. There were more than 30 kinds of vegetables and fruits for them to grow and eat. They even ate insects in order to get protein(蛋白质).They also recorded their body temperature, blood pressure, and personal feelings every day. Scientists outside the lab used the information to monitor(监测) their health.Was living in the lab boring? No! With the Internet, volunteers could go online to read the news or watch TV shows. They also read books, wrote and even rode bikes. “There’s no time to be bored,” volunteer Hu Jingfei said.46. The experiment called Yuegong-365 carried out in the lab . (仅填1词,1分)47. Eight volunteers took turns to live by themselves in the closed lab . (不超过10词,2分)48 & 49. Fill in the blanks according to the passage. (第48、49题各2分)lablive by themselves in the closed labThe Experiment Called Yuegong-365What was the life in the lab like? *They started their day at 6:30 a.m. and ended 17 hours later.*They ate vegetables and plants grown by themselves, as well as insects to get protein.*They recorded their body temperature, 48 . blood pressure, and personal feelings each day. (不超过6词)blood pressure, and personal feelingsThe Experiment Called Yuegong-365How did they feel? There was the Internet, books, and bikes so they didn’t feel bored at all.What can the experiment do? It can help scientists create 49better living areas for astronauts in space. (不超过6词)better living areasfor astronauts50. What do you think of the Yuegong-365 experiment?It’s interesting and educational.(结合自身实际,不超过20词,3分)It’s interesting and educational.第二节 书面表达(共1题,满分15分)假定你是李华,你们班下周班会课准备开展一场以“Smart Phones and Computers Influence Our Life”为主题的英语讨论会。请你围绕下图所示的三个问题写一篇发言稿。注意:1. 根据以上所给提示,适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右,开头已给出,不计入总词数。Dear teachers and classmates,Today, smartphones and computers have become a necessary part of our life, especially for the young. In my opinion, there are both good and bad influences. On the one hand, the Internet has brought us great convenience. We can use phones and computers to get the latest news. What’s more, our life is full of creativity because we can have online classes, watch videos, connect with friends, and so on. On the other hand, it may cause a lot of problems.In my opinion, there are both good andbad influences. On the one hand, the Internet has brought us greatconvenience. We can use phones and computers to get the latest news.What’s more, our life is full of creativity because we can have onlineclasses, watch videos, connect with friends, and so on. On the otherhand, it may cause a lot of problems.Some students are lost in the games and videos. To sum up, smart phones and computers are great inventions. The important thing is we need to keep the time we spent on them and other things in balance. We’d better think about how to use these tools wisely. Thanks for your listening. Some students are lost in the games and videos. To sum up, smartphones and computers are great inventions. The important thing is weneed to keep the time we spent on them and other things in balance. We’dbetter think about how to use these tools wisely. Thanks for yourlistening. 本节内容到此结束!(共77张PPT)2026年湖北省初中学业水平考试模拟冲刺卷英语试卷(四)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。One day in early December, we woke up to discover a heavy fall of snow. “Mum, can we go 1 after breakfast?” my daughter Erica begged(恳求). I didn’t want to 2 her request(请求), so we headed towards the only hill in our town.( D )1. A. skating B. hikingC. camping D. skiing【解析】考查动词。根据上文中的“a heavy fall of snow”及下文中的“then we also skied down the hill”可知,作者她们是要去滑雪(ski)。( A )2. A. turn down B. reply toC. agree with D. hear of【解析】考查动词短语。根据下文中的“so we headed towards the only hill in our town”可知,作者不想拒绝(turn down)女儿的请求,所以去了镇上唯一的那座山。DAWhen we arrived, the hill was 3 with people. We found an open place next to a thin man and his three-year-old son. The boy was already lying in the sled(雪橇), 4 to be launched(发射). “Come on, Daddy!” he called.( C )3. A. prepared B. frozenC. crowded D. covered【解析】考查形容词。根据下文中的“with people”可知,当作者她们到达时,山上挤满了人。be crowded with 意为“挤满的”。C( C )4. A. accepting B. regrettingC. waiting D. fearing【解析】考查动词。根据上文中的“the boy was already lying in the sled”可知,男孩已经躺在雪橇上,等待(wait)着被“发射”出去。CThe man looked over at me. “Okay, could we go 5 ?” he asked.“Sure. Looks like your son is ready to go,” I said. With that, he gave the boy a huge 6 , and off he flew! And the father ran after his son at full speed.( B )5. A. once B. firstC. later D. last【解析】考查副词。根据下文中的“looks like your son is ready to go”可知,那位父亲和他儿子已经做好了准备,所以此处应该是询问他们是否可以先(first)滑下去。B( B )6. A. hug B. hit C. pus D. touch【解析】考查名词。根据上文可知,那位父亲猛地推了一下他儿子,让他从山顶快速滑下去。give sb a push意为“推某人一下”。pushC“He must be afraid that his son is going to 7 somebody,” I said to Erica. “We’d better be careful, too.”( B )7. A. look at B. run intoC. come across D. fight with【解析】考查动词短语。根据上文中的“And the father ran after his son at full speed.”可知,那位父亲快速追下去是因为他担心他的儿子会撞到(run into)别人。BThen we also skied down the hill at a great speed. As we returned to the top, I noticed that the man was 8 his son, who was still lying in the sled, back up to the top. When we reached the 9 , the boy was ready to play again. This pattern(模式,方式) went on for more than an hour, but the man never seemed to be tired, and he was very happy instead. 10 , I could bear it no longer. I called to him, “You have great 11 !”( C )8. A. carrying B. followingC. pulling D. leading【解析】考查动词。根据下文中的“who was still lying in the sled, back up to the top”可知,此处是讲作者看到那位父亲正拉着(pull)他的儿子和雪橇回到山顶。C( D )9. A. mountain B. villageC. library D. top【解析】考查名词。根据上文中的“As we returned to the top, I noticed …”可知,此处是讲当作者她们到达山顶(top)的时候,男孩又准备好了再来一次。D( B )10. A. Naturally B. FinallyC. Luckily D. Surprisingly【解析】考查副词。根据上文中的“this pattern went on for more than an hour, but the man never seemed to be tired”可知,作者看到那位父亲反复拉着儿子返回山顶,再滑下来,认为那位父亲太累了。最终(finally),作者也忍受不了了。B( A )11. A. energy B. valueC. skill D. mind【解析】考查名词。根据下文中的“The energy I showed on the hill that day…”可知,作者称赞那位父亲如此反复拉儿子和雪橇上山,真是精力(energy)旺盛。AThe man smiled and said, “He has cerebral palsy(脑瘫). He can’t walk.”I was shocked. It had all seemed so happy, so 12 , that I had never thought the child might be 13 . Although I didn’t know the man’s name, I told the story in my newspaper. Either he or someone he knew must have recognized him, 14 shortly afterward, I received this letter:Dear Mrs Silverman,The energy I showed on the hill that day is 15 compared to what my son does every day. To me, he is a true hero.( D )12. A. fair B. strongC. hard D. normal【解析】考查形容词。根据上文可知,作者得知那个小男孩是脑瘫后,非常震惊,因为这一切看起来是那么快乐,如此正常(normal),作者都不会想到男孩会是有残疾的(disabled)。( B )13. A. lazy B. disabledC. strange D. difficult【解析】考查形容词。解析见上一题。DB( A )14. A. because B. unlessC. but D. although【解析】考查连词。根据上文中的“I told the story in my newspaper”可知,作者推断一定是那位父亲或者认识他的人看到了这篇文章认出了他,因为(because)不久之后她收到了那位父亲的来信。A( D )15. A. anything B. everythingC. something D. nothing【解析】考查代词。根据上文可知,作者收到那位父亲的来信,他在信中提到自己那天所做的与他儿子每天所做的相比,简直微不足道(nothing)。D【文章大意】本文是一篇记叙文。作者与女儿一起去山上滑雪,遇到了一位父亲一遍遍把脑瘫儿子用雪橇拉上山,又一起追着儿子下山,作者非常感动,把这个故事发表在报纸上。二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中, 选出一个与短文内容相符的最佳选项。ADatiehua(Iron Flower)(打铁花)Iron flowers are fireworks that spread in folk traditions in Henan and Shanxi. Datiehua is a folk cultural show skill found by ancient Chinese people when casting utensils(铸造器具). The flower-playing artist can move forward and back freely in the iron flowers of more than 1,000 ℃. It is one of the national intangible cultural heritages(非物质文化遗产) of China.Ice SculptureIf you are planning a winter vacation, you can go to Harbin where ice covers the land. Ice artists use chainsaws(电锯) to get ice from the nearby Songhua River and turn the ice into beautiful sculptures(雕塑) like animals, movie stars, and fairy tale characters. The artists also build tall houses of ice.Lion DanceLion Dance is one of the most famous folk dances in China. The dance has a history of more than 2,000 years. In Chinese tradition, the lion can bring good luck. So, performing Lion Dance at the Lantern Festival and other festivals becomes a custom where people could wish for good luck, safety and happiness.( A ) 16. Which picture isn’t described in the passage? 【解析】细节理解题。根据三个小标题可知,文章主要介绍了三种中国传统文化艺术,即打铁花、冰雕和舞狮。图片A 是剪纸艺术,文章未涉及该项内容。A( A )17. What do we know about Datiehua?A. It’s one of the traditional heritages of China.B. It’s a kind of folk tradition in Hunan and Shanxi.C. It is one of intangible cultural heritages of the world.D. It is a skill created by modern people when casting utensils.【解析】细节理解题。根据第一段中的“It is one of the national intangible cultural heritages of China.”可知,打铁花是中国的国家非物质文化遗产之一。A( C )18. It’s clear that .A. the ice artists only build tall housesB. Lion Dance has a history of 2,000 yearsC. Harbin is a good place for ice sculpturesD. Lion Dance has a history of less than 2,000 years.【解析】推理判断题。根据第二段内容可知,艺术家们从附近的松花江取冰,并将其雕刻成美丽的雕塑。因此,可推断出哈尔滨是个做冰雕的好地方。C( D )19. What do these kinds of art have in common?A. They are all modern art.B. They all can bring good luck to people.C. They have been seen by all the people in the world.D. They may be popular among Chinese people.【解析】推理判断题。文章介绍的三种艺术都是中国的传统文化艺术。因此,可推知它们可能很受中国人欢迎。D( B )20. Where is the passage probably from?A. A storybook. B. A culture magazine.C. A fiction novel. D. A movie poster.【解析】文章出处题。通读全文可知,文章主要介绍了三种中国传统艺术。因此,可推知这篇文章很可能来自一本文化杂志。B【A篇大意】本文是一篇应用文。文章主要介绍了三种中国传统文化艺术——打铁花、冰雕和舞狮。BCrocodile(鳄鱼) was the biggest and strongest animal in the swamp(沼泽).He liked spending most of his time resting in the green pool. When he got hungry, he would slowly move out of the pool and go to the drinking hole. All the other animals came to drink water there on hot days. Crocodile was quiet, only his eyes were above the water as he moved closer and closer to his next meal. Then—SNAP!—his big jaws(下颌) would close on an unlucky bird or frog.“I’m so strong that no one can escape(逃跑,逃走)!” Crocodile said proudly. All the other animals were afraid of him.One day, Fly saw Crocodile coming closer on the other animals. She flew around his eyes to get his attention. “You may be strong, but I bet you won’t catch anything today!” Fly teased(挑逗), flying in circles around Crocodile’s head.Crocodile lifted himself out of the water a little to reply. “Of course I will. I’m the strongest animal in the swamp. No one can escape!” he said proudly.Fly flew close to Crocodile’s nose, tickling(使……发痒) him with her wings. “I don’t think so,” she said, laughing. She flew close to his ear, making him shake his head. Two birds heard the noise and flew away, sensing danger.“Stop that!” Crocodile shouted, snapping his jaws at Fly. But Fly was too quick, flying back and forth in front of his nose, safe from his bites. “Being strong isn’t everything,” she teased, landing on his nose.Crocodile roared, “How would you like it if I eat you?” But he only made a lot of noise and scared away all the other animals.Fly laughed, “You scared your lunch away!” and flew off. Crocodile swam back to the shade(阴凉处), hungry and sad.( B )21. Why did the other animals in the swamp fear Crocodile?A. He was with Fly’s friend.B. He was very strong and foxy(狡猾的).C. He was always swimming in the shade.D. He was the fastest animal in the swamp.B【解析】细节理解题。根据第一段中的“Crocodile was the biggest and strongest animal in the swamp.”可知,鳄鱼是那片沼泽中最大、最强壮的动物;根据第一段中的“Crocodile was quiet, only his eyes were above the water as he moved closer and closer to his next meal.”可知,鳄鱼很狡猾。 因此,沼泽中的其他动物都害怕它。( A )22. What did Fly do to prevent Crocodile from catching the other animals?A. She flew close to his eyes and ears.B. She made him go to a different pool.C. She told him to swim back to the pool.D. She asked other animals to scare Crocodile.A【解析】细节理解题。根据第五段中的“Fly flew close to Crocodile’s nose … She flew close to his ear, making him shake his head.”可知,苍蝇通过飞近鳄鱼的鼻子和耳朵来分散它的注意力,进而阻止它捕捉其他动物。( D )23. What lesson was Fly trying to teach Crocodile by teasing him?A. Birds and frogs are hard to catch.B. The shade is a better place to hunt.C. Only big animals can rule the swamp.D. Being strong is not always the most important thing.【解析】细节理解题。根据第六段中的“‘Being strong isn’t everything,’ she teased, landing on his nose.”可知,苍蝇戏弄鳄鱼是想告诉它强壮并不总是最重要的。D( C )24. What happened to the other animals when Crocodile tried to catch Fly?A. They cheered for Crocodile.B. They watched him carefully.C. They ran or flew away in fear.D. They all went back to drinking water.【解析】细节理解题。根据第七段中的“But he only made a lot of noise and scared away all the other animals.”可知,当鳄鱼试图捕捉苍蝇时,发出的响声吓跑了其他动物。C( B )25. How did Crocodile feel after Fly teased him and made him miss his lunch?A. Proud and strong.B. Hungry and unhappy.C. Scared and worried.D. Relaxed and sleepy.【解析】细节理解题。根据最后一段中的“Crocodile swam back to the shade, hungry and sad.”可知,鳄鱼在被苍蝇戏弄后回到阴凉处,又饿又不开心。B【B篇大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一条鳄鱼在沼泽地中自认为是无敌的,其他动物都害怕它。然而,一只机智的苍蝇却通过戏弄鳄鱼,告诉鳄鱼,强壮并不代表一切。CA couple in California, Vikas Choudhary and Ridhi Sahni, don’t agree about one thing: How polite should you be with ChatGPT, an AI chatbot? Choudhary is very interested in ChatGPT because it once helped him solve a big problem with his computer code(代码). “You’re amazing!” he told the chatbot, treating it almost like a friend.But his wife, Sahni, feels differently. To her, talking to a chatbot is just like using a simple tool. “When I use a microwave(微波炉), I don’t say, ‘Dear LG, could you please heat this up for me?’ I just press a button and wait for my food,” she explained. She thinks it’s silly to be polite to a chatbot.Chatbots, like ChatGPT, are designed to respond(回应) in a polite way, but does that mean we have to be polite too? Is it wrong to be impolite or direct with them? Many people have shared their ideas on this online. Some say kindness is important, even with machines. Others think it’s a waste of time to be polite with a computer.Microsoft, a big tech company that uses chatbots in its products, says that sometimes chatbots act a little like people. If you’re impolite, they might not work as well. Microsoft’s Chief Scientist, Jaime Teevan, says that if you talk to the model impolitely, you might find it becomes less helpful.Some engineers even joke that AI systems, like ChatGPT, do better with positive words. They say using phrases like “take a deep breath” can help get better answers. So, even if it feels strange, being kind to your chatbot might actually help you get the best replies.( D )26. According to the passage, Vikas Choudhary and Ridhi Sahni disagree about .A. how to use AI chatbotsB. the best way to cook foodC. who should use ChatGPTD. whether they should be polite to chatbotsD【解析】细节理解题。根据第一段中的“A couple in California, Vikas Choudhary and Ridhi Sahni, don’t agree about one thing: How polite should you be with ChatGPT, an AI chatbot?”可知,Vikas和Ridhi对于是否应该对AI聊天机器人保持礼貌持不同观点。( B )27. According to Ridhi Sahni, talking with a chatbot is like .A. talking to a real personB. using a tool like a microwaveC. giving praise to an animalD. asking a favor from a friendB【解析】细节理解题。根据第二段中的“To her, talking to a chatbot is just like using a simple tool.”及“when I use a microwave … I just press a button”可知,Ridhi认为与AI聊天机器人就像使用像微波炉等简单工具一样。( C )28. What did Microsoft’s scientist, Jaime Teevan, say about chatbots?A. Chatbots are always polite to everyone.B. Chatbots can learn to fix machines at home.C. If you’re rude to a chatbot, it might not be as helpful.D. Politeness makes no difference to chatbot responses.【解析】细节理解题。根据第四段中的“if you talk to the model impolitely, you might find it becomes less helpful”可知,如果你对AI聊天机器人不礼貌,它可能不会那么有帮助。C( D )29. How does the writer support the point about how chatbots respond better?A. By showing data from research.B. By listing steps on how to use ChatGPT.C. By comparing different people’s opinions.D. By giving an example about engineers’ joking.【解析】写作手法题。根据最后一段中的“Some engineers even joke that AI systems, like ChatGPT, do better with positive words.”可知,作者通过引用一些工程师们关于AI系统的玩笑话来支持提到的观点。D( C )30. What is the main purpose of this passage?A. To teach people how to build chatbots.B. To explain how to use chatbots correctly.C. To discuss whether people should be polite to AI chatbots.D. To show the difference between microwaves and chatbots.【解析】写作意图题。通读全文可知,文章的主要目的是讨论人们是否应该对AI聊天机器人保持礼貌。C【C篇大意】本文是一篇议论文。文章主要讨论了人们是否应该对AI聊天机器人(如ChatGPT)保持礼貌。 第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)A. Start with small actions.B. Have you set any goals?C. What do you want to do?D. Celebrations make you feel good.E. Here are some things you can try.F. If you want to exercise, find a place to exercise.The Journey to Develop Good HabitsMany people want to have good habits in their lives. But developing habits that last can be hard. How do you start this journey? 31 E 【解析】根据上文中的“How do you start this journey?”可知,此处询问如何开始养成好习惯的旅程,E项“下面有一些你可以尝试的事情”承接上文,引出下文,符合语境。E·Know your goals. 32B It could be wanting to stay healthy, becoming better at school, or learning a new skill. Knowing your goals helps you stay focused.【解析】根据下文中的“Knowing your goals helps you stay focused.”可知,此处提出了解目标有助于保持专注,B项“你是否已经设定了目标?”与下文衔接紧密,引出关于设定目标的话题,符合语境。B· 33A Think about small things you can do each day to develop your habits. It could be reading for ten minutes, doing some exercise, or practicing a new language. Small actions can make a big difference over time.【解析】根据下文中的“Think about small things you can do each day to develop your habits.”可知,此处提到要思考每天可以做的小事来养成习惯,A项“从小事做起”适合作本段小标题。A·Find the right place.The right place can help you keep your habits. If you want to study more, create a clean study space. 34F The right place makes a big difference.【解析】根据上文中的“If you want to study more…”可知,此处假设你想要学得更多应该怎么做,F项“如果你想要锻炼,找一个锻炼的地方”与空前一句句式一致,与上文衔接紧密,符合语境。F·Celebrate your success.Whenever you reach a small goal, celebrate it. 35D These celebrations help you stay happy and motivated(积极的) on your journey to develop good habits.Developing good habits is not easy, but it feels good. With patience, these habits can help you be the best version(版本) of yourself.D【解析】根据下文中的“These celebrations help you stay happy and motivated on your journey to develop good habits.”可知,庆祝活动有助于在养成好习惯的旅程中保持快乐和积极,D项“庆祝活动让你感觉良好”与下文衔接紧密,符合语境。【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了养成好习惯的四则建议。三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。enjoy take have afte beautybuild skill during active theyIn some parts of the world, people celebrate a special festival in winter. The festival is all about having fun in the snow. It usually starts in January, and it is 36enjoyed by both adults and children. People do many activities like making snowmen, 37having snowball fights, and enjoying warm drinks like hot chocolate.enjoyedhaving36. 【解析】考查动词的语态。根据句意可知,这个节日受到成年人和孩子的喜欢,表示被动,空处应用被动语态。故填enjoyed。37. 【解析】考查动名词。前面的like 是介词,举例说明有哪些活动,空处应用动词-ing形式。故填having。During this festival, children and adults come together to 38 build big snow sculptures(雕塑). These sculptures are often about animals, famous buildings, or interesting people. It 39takes a lot of effort to make them look real and beautiful.38. 【解析】考查动词不定式。根据句意可知,孩子和大人聚在一起是为了用雪建造大的雕塑,空处应用不定式作目的状语。故填build。39. 【解析】考查动词的时态。主语为it,且根据上下文时态可知,谓语动词应用第三人称单数。故填takes。buildtakes 40After the sun goes down, there are also lights that make the sculptures look amazing at night. People gather to see the lights and enjoy the 41beauty of the sculptures. The festival brings the whole community together, as everyone takes part in it in some way.40. 【解析】考查连词。根据句意可知,太阳下山后,有灯光使雕塑在晚上看起来非常神奇,空处应用连词。故填After。41. 【解析】考查名词。根据句意可知,人们聚集在一起观看灯光并欣赏雕塑的美。故填beauty。AfterbeautyAnother part of the celebration is the ice skating event. People put on 42 their skates and skate on the ice, which is frozen from the cold weather. Ice skating is a popular activity, and people like to show their 43skills and have fun.42. 【解析】考查代词。空后为名词,此处应填形容词性物主代词。故填their。43. 【解析】考查名词。根据句意可知,滑冰是一个受欢迎的活动,人们喜欢展示他们的滑冰技能并玩得很开心,空处应用名词的复数形式。故填skills。theirskillsThe festival is also a good chance for people to spend time outdoors 44during the cold winter months. The fresh air, beautiful lights, and happy people make the festival one of the most popular winter events. It helps people stay 45active and happy during the cold season, and everyone looks forward to welcoming it every year.duringactive44. 【解析】考查介词。根据句意可知,这个节日也是人们在寒冷的冬季一起享受户外的好机会,空处应用介词。故填during。45. 【解析】考查形容词。stay为系动词,后面应接形容词作表语,表示“保持积极的状态”。故填active。 【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了在某些地区,人们在冬季庆祝的一个特殊节日。四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,满分10分)阅读短文,用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)Growing up near the sea, I spent many summer days at the beach. The beach was always full of energy—people playing in the waves, kids building sandcastles, and seagulls(海鸥) flying above looking for food. I loved feeling the warm sand between my toes and hearing the sound of the waves crashing on the shore.One of my favorite things to do was to collect seashells. My friends and I would walk along the shore, looking for the most beautiful shells we could find. Each shell was unique, with different shapes and colours, and finding them was like discovering a small treasure. We would compare our collections at the end of the day, excited to see who found the most special shell.The beach was also a place for games. We played beach volleyball, ran along the shore, and sometimes even tried surfing. I wasn’t very good at surfing, but I enjoyed trying and falling into the water with laughter. These fun moments made my summers special and unforgettable.The time I spent at the beach taught me to appreciate(欣赏) nature and enjoy being active. I will always hold on to these wonderful memories of the sun, the sand, and the sea.46. Beach is a good place to see people playing in the waves. (仅填1词,1分)47. If you visit the beach, you can collect seashells and run along the shore/collect seashells and go surfing/play beach volleyball and run along the shore . (列举2项,不超过8词,2分)48 & 49. Fill in the blanks according to the passage.(第48、49题各2分)Beach Activities Ideas or Feelings 48fe eling sand between my toes (不超过5词) I enjoyed the warm sand. 49walkin g along the shore looking for shells (不超过8词) Finding seashells was exciting.Beachcollect seashells and run along theshore/collect seashells and go surfing/play beach volleyball and run alongthe shorefeeling sand between my toeswalking along the shorelooking for shells50. What is your favorite activity at the beach?I love swimming in the waves and collecting seashells. It makes me feel happy and connected to nature.(结合自身实际,不超过20词,3分)I love swimming in the waves and collecting seashells. It makes me feel happy and connected to nature. 第二节 书面表达(共1题,满分15分)假定你是李华,你的英国朋友Jack来信说对“中国红”很感兴趣, 想了解“中国红”在中国人日常生活中的体现。请你根据以下信息,用英文写一封回信介绍“中国红”。Status(社会地位) symbolic(作为象征的) colourStand for happiness, good luck …Festival the Spring Festival …Form red paper cutting, lantern注意:1. 根据以上所给提示,适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Jack,It’s great to receive your letter. Knowing that you’re interested in Chinese red, I’m writing to tell you something about it.Chinese red, considered as the symbolic colour of China, is popular with Chinese people. It usually stands for happiness, and we believe that it can bring us good luck. Chinese people like Chinese red so much that they use many red objects in important events. For example, in a wedding, you can see that the bride is in a red dress. What’s more, the houses are also filled with red paper cutting, lanterns and so on during the Spring Festival. Children will get red packets for best wishes as well. All in all, Chinese red plays an important role and enjoys popularity in China.Yours,Li HuaChinese red, considered as the symbolic colour of China, is popular with Chinese people. It usually stands for happiness, and we believe that it can bring us good luck. Chinese people like Chinese red so much that they use many red objects in important events. For example, in a wedding, you can see that the bride is in a red dress. What’s more, the houses are also filled with red paper cutting, lanterns and so on during the Spring Festival. Children will get red packets for best wishes as well. All in all, Chinese red plays an important role and enjoys popularity in China.本节内容到此结束!(共71张PPT)2026年湖北省初中学业水平考试模拟冲刺卷英语试卷(二)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。Linda often helped out at her dad’s restaurant, but today she felt 1 —she was given the work of serving customers. Excited, yet nervous, she carefully carried a pork steak(猪排) to Table 6. Her 2 quickly turned to anxiety(焦虑) when she saw Kassy, a popular girl from her school, sitting there with her friends. Feeling shy and afraid, Linda hid 3 the front desk to avoid being seen.( B )1. A. same B. differentC. happy D. sad【解析】考查形容词。根据下文中的“she was given the work of serving customers”可知,她今天感觉与往常不同(different),因为被分配了新的任务,即给餐馆的客人们上菜。B( A )2. A. excitement B. disappointmentC. confidence D. expectation【解析】考查名词。根据上文中的“excited, yet nervous”可知,Linda看到同学校的一个受欢迎的女孩和她的朋友是她的服务对象时,她之前的兴奋(excitement)很快变成了焦虑。( D )3. A. between B. acrossC. over D. behind【解析】考查介词。根据语境可知,Linda感到害羞和害怕,所以她躲在前台后面(behind)以免被人看到。AD 4 an excellent student, Linda often felt out of place among her rich classmates. She remembered how Kassy used to 5 of her and worried that others might do the same to her for working at a restaurant. When Linda’s dad found her 6 , she didn’t know what to say. He 7 that she should take a break.( C )4. A. After B. UntilC. Though D. Since【解析】考查连词。根据语境可知,前后存在让步关系,表示尽管(though)Linda是一名优秀的学生,但和家境富裕的同学在一起经常会感到不自在。C( A )5. A. make fun B. take careC. get rid D. make use【解析】考查动词短语。根据下文中的“worried that others might do the same to her for working at a restaurant”可知,Linda记得Kassy曾经取笑(make fun of)过她。因此,她担心别人也会因为在餐馆干活而取笑她。A( B )6. A. going B. hidingC. dying D. missing【解析】考查动词。根据上文可知,Linda害怕被同学看到她在餐馆干活,于是躲起来了。因此,她的爸爸看到她在躲藏(hide)。( C )7. A. explained B. expectedC. suggested D. agreed【解析】考查动词。根据语境可知,Linda的爸爸建议她休息一下。suggest sb (should) do sth表示“建议某人做某事”。BCTurning back to the 8 , Linda felt bad for letting her dad down. To her surprise, Hannah, one of Kassy’s friends, came over and said that she knew how 9 Kassy could be. She also 10 Linda for her hard work. Hannah’s comfort gave Linda the power she needed.( A )8. A. kitchen B. schoolC. hall D. restaurant【解析】考查名词。根据上文中的“… she was given the work of serving customers. Excited, yet nervous, she carefully carried a pork steak to Table 6.”可知,她不想被来餐馆吃饭的同学看到,所以转身回到了厨房(kitchen)。A( D )9. A. kind B. richC. cute D. mean【解析】考查形容词。根据下文中的“Hannah’s comfort gave Linda the power she needed.”可知,Hannah安慰Linda说,她知道Kassy很刻薄(mean)而且称赞(praise)Linda的辛勤工作。( C )10. A. encouraged B. preparedC. praised D. thanked【解析】考查动词。见上一题解析。DCWith 11 , Linda returned to the dining area and brought the bill to Kassy’s table. When Kassy tried to laugh at her, Linda and Hannah did a 12 “crab dance(螃蟹舞)” and laughed together. As she crossed the dining room, Linda realized she didn’t feel embarrassed(尴尬的). Whether Kassy liked her family’s restaurant or not, it didn’t matter.( B )11. A. patience B. courageC. happiness D. silence【解析】考查名词。根据上文可知,Linda在和Hannah交谈后,回到了餐厅,坦然面对Kassy。因此,Linda是带着勇气(courage)回到了餐厅。B( D )12. A. lovely B. excitingC. surprising D. funny【解析】考查形容词。根据下文中的“laughed together”可知,Linda和Hannah跳了一个滑稽的(funny)“螃蟹舞”,以此反击Kassy的嘲笑。DAs Linda returned to the front desk, she felt a warm sense of 13 , knowing the restaurant was special to her, no matter what 14 thought. She understood that working hard and kindness were what really 15 . From then on, she started to enjoy her new role with confidence and pride.( A )13. A. pride B. hopeC. dream D. joy【解析】考查名词。根据下文中的“she started to enjoy her new role with confidence and pride”可知,此时,她已经转变了心态,明白了什么才是重要的,所以她以能在父亲的餐馆帮忙而自豪(pride)。A( B )14. A. other B. othersC. the other D. the others【解析】考查代词。根据上文可知,Linda知道餐馆对她来说很特别,无论其他人怎么想。others意为“其他人”,相当于other people。B( C )15. A. cared B. worriedC. mattered D. succeeded【解析】考查动词。根据上文可知,Linda明白了努力工作和善良才是真正重要(matter)的。matter作动词,意为“有关系,重要”。C【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了Linda在父亲的餐馆帮忙时遇到同校学生,从最初的紧张、焦虑,到后来的自信、自豪。二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中, 选出一个与短文内容相符的最佳选项。AThings you’ll need: empty plastic bottle, yeast(酵母), water, sugar, black cloth.The sugar and yeast mix makes the smell which mosquitoes(蚊子) like. The funnel shape helps mosquitoes get in but makes it hard for them to get out.( C )16. What are needed to be mixed in the bottom of the bottle?A. Warm water, salt, and yeast.B. Warm water, sugar, and salt.C. Warm water, sugar, and yeast.D. Cold water, sugar, and yeast.【解析】细节理解题。根据文中第二步中的“put sugar and yeast in warm water”可知,在瓶子的底部应该放入温水、酵母和糖。C( D )17. It’s clear that .A. there is no need to use glueB. the yeast we put is more than the sugarC. we should cover the bottle with a cloth in whiteD. new yeast and sugar should be put in the bottle every few days【解析】细节理解题。根据文中第五步中的“Put new yeast and sugar in the bottle every few days.”可知,每隔几天就要放入新的酵母和糖。D( C )18. Why do we need to make the bottle a funnel shape?A. It’s easy for mosquitoes to get in and out.B. It prevents mosquitoes from entering the bottle.C. It’s easy for mosquitoes to get in but hard to get out.D. It makes the mosquitoes like the bottle and keeps the bottle dark.【解析】细节理解题。根据最后一段中的“The funnel shape helps mosquitoes get in but makes it hard for them to get out.”可知,做成漏斗形状,是为了使蚊子进去容易出来难。C( D )19. What does the instruction(操作指南) teach us?A. To recycle plastic bottles.B. To make a fun toy with a bottle.C. To make a bottle for storing water.D. To make a bottle for catching mosquitoes.【解析】主旨大意题。通读全文可知,本文是教读者如何制作捕蚊瓶。D( A )20. Where is the passage probably from?A. A magazine. B. A novel.C. A storybook. D. A movie poster.【解析】文章出处题。文章主要介绍了捕蚊瓶的制作方法。因此,可以推断出,文章可能出自讲科学小实验的杂志。A【A篇大意】本文是一篇应用文。文章主要介绍了捕蚊瓶的制作方法。BLi Na and Zheng Qinwen are famous women tennis players in China. They are more popular than men tennis players in China. But now Zhang Zhizhen started winning a name for himself as a man tennis player.At the 2024 French Open, the 27-year-old reached the third round(轮次). This was his second time to make it this far in this event. Zhang has had many important achievements recently. In 2021, he became the first man player from the Chinese mainland to play in Wimbledon’s(温网) main event since 1968. In 2023, he was also the first from the Chinese mainland to reach the quarterfinals(四分之一决赛) at the Madrid(马德里) Open.The French Open is the only held on red clay courts(红土球场). These courts are different from the hard courts that many Chinese players are used to. Clay courts make the ball move slower and jump higher.Zhang trained on clay courts in Spain and Italy when he was young. This early experience helped improve his moving speed and learn different ways to hit the ball. Although he is 193 cm tall, he moves well and plays with a different style. It helps him win different kinds of matches.Zhang said that playing on clay courts requires more thinking and planning. You have to build your play point by point, before you can get a perfect chance to hit a winning shot.He didn’t become successful quickly. It took him 10 years to reach the top 100 after becoming a professional in 2012. At 27, he believes he is now stepping into his best years. “Before I was just learning, but now it’s time to push,” he told the reporter.( C )21. Why does the writer mention Li Na and Zheng Qinwen?A. To list famous tennis stars in history.B. To introduce players similar to Zhang.C. To introduce Zhang Zhizhen to readers.D. To compare women players with men players.【解析】 写作意图题。根据第一段中的“Li Na and Zheng Qinwen are famous women tennis players in China. They are more popular than men tennis players in China.”可知,文章是通过提及李娜和郑钦文吸引读者注意,进而介绍男网球选手张之臻。C( B )22. How many times has Zhang Zhizhen reached the third round at the French Open?A. Once. B. Twice.C. Three times. D. More than three times.【解析】细节理解题。根据第二段中的“This was his second time to make it this far in this event.”可知, 他一共有两次进入了法国网球公开赛的第三轮。B( D )23. What makes clay courts different from hard courts?A. The ground is harder.B. It is set for men players.C. It is better for young players.D. The ball on it moves differently.【解析】细节理解题。根据第三段中的“Clay courts make the ball move slower and jump higher.”可知,网球在红土球场上会移动得更慢,弹得更高。这表明在红土球场上,网球的运动方式与在其他类型的球场上有所不同。D( A )24. The training in Spain and Italy helps him on clay courts.①jump higher ②move faster③think and plan more ④hit balls in different waysA. ②④ B. ①③ C. ①② D. ③④【解析】细节理解题。根据第四段中的“This early experience helped improve his moving speed and learn different ways to hit the ball.”可知,早期的红土球场训练帮助他提高了运动速度,学会了不同的击球方式。A( A )25. How can we describe Zhang?A. He can work well in different situations.B. He was born to be an excellent tennis player.C. He is stronger than other Chinese men players.D. He is the best tennis player on a red clay court.A【解析】推理判断题。根据第四段中的“Although he is 193 cm tall, he moves well and plays with a different style. It helps him win different kinds of matches.”可知,尽管他身高193厘米,但他动作快,打球风格与众不同,这有助于他在不同类型的比赛中获胜。因此,可推断出张之臻能够在不同的比赛情况中表现出色。【B篇大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了男网球运动员张之臻所取得的成绩。CThe last time you went to buy a coffee or a coke, what kind of cup did you get it in?In Petaluma, California, they now use a special purple cup for drinks you take away. Each cup has a QR code(二维码). There are over 60 special bins. You can put the cup in a bin after you finish drinking. Later, workers will clean them and send them back to the stores to be used again.This city-wide project is the first one like this in the US. Its goal is to stop using cups that are only used once and thrown away. These kinds of cups have been around since the early 1900s. Before there were single-use cups, people used to use wooden or metal cups. Lawrence Luellen, a man from Boston, worried about germs(细菌) spreading. So, he invented a single-use “Health Cup” made of paper in 1907. It became very popular, especially after the serious Spanish flu(西班牙流感) in 1918.Single-use cups are common. Today’s single-use cups also have polystyrene(聚苯乙烯) in them. This type of plastic helps keep the drinks warm. However, it takes about 500 years to fully break down. Every year, people in the US throw away 50 billion single-use cups, according to the research. This is bad for our Earth. For example, polystyrene turns into small pieces with time. Animals may eat them and get hurt.Since its start on August 1, the purple cup project in Petaluma has received wide attention. More than 30 businesses have joined it, like Coca-Cola. They are tracing(追踪) the QR codes on the cups to see how many of them are being reused. The project will end in November. What comes next depends on how it goes.( D )26. The writer begins the topic with .A. an example B. a storyC. a saying D. a question【解析】写作手法题。根据第一段中的“what kind of cup did you get it in?”可知,文章以一个问题引出本文的话题。D( A )27. What is the main purpose of the project in Petaluma?A. To serve drinks in reusable cups.B. To set special bins for paper cups.C. To produce all paper cups in purple.D. To add QR codes to single-use cups.A【解析】细节理解题。根据第二段中的“they now use a special purple cup for drinks you take away”“send them back to the stores to be used again”及第三段中的“Its goal is to stop using cups that are only used once and thrown away.”可知,该项目主要是减少一次性杯子的使用,推广可重复使用的杯子。( B )28. Which can we know about single-use cups?A. They can’t break down.B. They cause many problems.C. They won’t harm our health.D. They are only made from polystyrene.【解析】细节题解题。根据第四段中的“However, it takes about 500 years to fully break down … Animals may eat them and get hurt.”可知,一次性杯子难以分解,动物吃了之后,会受到伤害。因此,一次性杯子会造成很多问题。B( B )29. What will the project be like in the future?A. People don’t fully support it.B. Its results are yet to be seen.C. The project is a total success.D. More cities will join it in the future.【解析】细节理解题。根据最后一段中的“The project will end in November. What comes next depends on how it goes.”可知,该项目的结果取决于项目的进展情况。B( C )30. What is the best title for the passage?A. Future Cups B. Plastic WasteC. Purple Power D. Recycling Project【解析】标题归纳题。通读全文可知,文章主要介绍了加利福尼亚州的佩塔卢马推行的紫色杯子计划,旨在减少一次性杯子的使用,推广可重复使用的杯子。因此,C项“Purple Power”作文章标题最佳。C【C篇大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了关于加利福尼亚州的佩塔卢马推出的可重复使用的紫色杯子项目。 第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)A. Otherwise, the food may go bad.B. They don’t like to buy a lot of things.C. Shop owners even help you peel and cut them.D. Now another difference has drawn wide attention.E. The differences could be because of the different climate.F. Instead, buying vegetables and meat enough for a week is usual for northerners.Do you still remember the debate(争论) between sweet and salty zongzi during the Dragon Boat Festival? It seems that the differences between northerners and southerners have always been a popular topic among Chinese. 31D It’s the way northerners and southerners shop for food at markets. People from southern China might say they prefer to buy what they need for just one or two meals. It is normal for them to buy just half a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time. However, one may be laughed at if he does this in the north. 32F Also, when you go to the market in the south, you can buy a small amount of fruit, such as an apple or pear. 33C But hardly do shop owners in the north offer such service.DFC31. 【解析】根据下文中的“It’s the way northerners and southerners shop for food at markets.”可知,南北方人在购物方式方面也存在差异。因此,D项“现在另一个差异引起了广泛关注”引出下文南北方购物差异,承上启下,符合语境。32. 【解析】根据上文中的“However, one may be laughed at if he does this in the north.”可知,在北方,如果像南方人那样只买一两顿饭所需的食材,可能会被人笑话。因此,F项“相反,在北方买够一周所需的蔬菜和肉是常见的”突出了南北方购物习惯的差异,符合语境。33. 【解析】根据上文中的“when you go to the market in the south, you can buy a small amount of fruit, such as an apple or pear”可知,在南方,你可以买少量的水果。接着,下文“But hardly do shop owners in the north offer such service.”表明北方店主很少提供这样的服务。因此,C项“店主甚至还会帮你削皮切块”承上启下,符合语境。 34E Food can be kept for a long time in the north, as it is usually cold and dry there. Many northerners have the habit of stocking up(囤货) on food. But because of the hot and wet weather in the south, southern Chinese prefer to buy just enough food for one meal or one day. 35 A Maybe these debates about differences help us Chinese know more about each other.EA34. 【解析】空处为本段主题句。通读本段可知,北方的气候使得食物能够保存很长时间。接着,下文通过对比南方的湿热天气,解释了南方人更喜欢买够一顿饭或一天所需的食物的原因。因此,E项“这种差异可能是因为不同的气候”符合语境。35. 【解析】根据上文中的“But because of the hot and wet weather in the south, southern Chinese prefer to buy just enough food for one meal or one day.”可知,由于南方的湿热天气,南方人买的食物量少,是怕食物变坏。因此,A项“否则,食物可能会变坏”符合语境。【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国南北方在购物习惯、食物保存等方面的文化差异。三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。care active them reason sayoutgoing in invite kind believeHow many fathers usually come to the parent-teacher meetings of your class? Have you ever thought of a “dads only” parent-teacher meeting?A school in Hangzhou had a special meeting to which only dads were 36invited . The meeting hoped to encourage dads to 37 actively take part in family education.36. 【解析】考查动词的语态。根据句意可知,此处表示这个家长会邀请父亲参加。从句主语为dads,应用被动语态表示被邀请。故填invited。37. 【解析】考查副词。根据句意可知,这次家长会的目的是鼓励父亲们积极参与孩子的家庭教育,空处修饰动词短语take part in,应用副词形式。故填actively。invitedactivelyIn the last few years, people have been talking about the fact that fathers are missing from family education. According to a 2020 survey, most mums in China help their kids deal with all 38 kinds of things in education. About 68 out of 100 mums do this. However, dads and mums both play important roles 39in raising kids. “Dads can shape young kids’ character,” 40said a father from Chongqing. He is a father of a 9-year-old boy. “A 41reasonable and strong dad can help kids have more good habits and become more 42 outgoing ,” he added.kindsinsaidreasonableoutgoing38. 【解析】考查名词。根据句意可知,大多数情况下,是妈妈帮助孩子处理各种各样的教育事情。all kinds of意为“各种各样的”。故填kinds。39. 【解析】考查介词。根据句意可知,在抚养孩子方面,爸爸妈妈都发挥着重要的作用。play a role in doing sth意为“在某方面发挥重要作用”。故填in。40. 【解析】考查动词的时态。分析句子结构及空后的“he added”可知,此处应用一般过去时,表示“说”。故填said。【解析】考查名词。根据句意可知,大多数情况下,是妈妈帮助孩子处理各种各样的教育事情。all kinds of意为“各种各样的”。故填kinds。【解析】考查介词。根据句意可知,在抚养孩子方面,爸爸妈妈都发挥着重要的作用。play a role in doing sth意为“在某方面发挥重要作用”。故填in。【解析】考查动词的时态。分析句子结构及空后的“he added”可知,此处应用一般过去时,表示“说”。故填said。41. 【解析】考查形容词。分析句子结构可知,空处与strong共同修饰dad,应用形容词形式,表示“明智的”。故填reasonable。42. 【解析】考查形容词。根据句意可知,此处表示孩子们变得更加外向,应用形容词形式。故填outgoing。【解析】考查形容词。分析句子结构可知,空处与strong共同修饰dad,应用形容词形式,表示“明智的”。故填reasonable。【解析】考查形容词。根据句意可知,此处表示孩子们变得更加外向,应用形容词形式。故填outgoing。Of course, dads can’t decide everything by 43themselves . If laws(法律) give dads more time to 44care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids, and if people stop 45believing that only mums should do these things, then things will get better.43. 【解析】考查代词。根据句意可知,此处表示父亲们自己并不能决定所有事情。by oneself意为“独自”。故填themselves。44. 【解析】考查动词不定式。此处用动词不定式作目的状语,不定式to后接动词原形表示“关心”。故填care。45. 【解析】考查动名词。根据句意可知,此处表示如果人们不再认为只有母亲应该做这些事情。stop doing sth意为“停止做某事”。故填believing。themselvescarebelieving【文章大意】本文是一篇议论文。文章讨论了在家庭教育中父亲角色缺失的问题,并以杭州一所学校举办的只有父亲参加的家长会为例,强调了父亲在家庭教育中的重要性。四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,满分10分)阅读短文,用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)The Chinese dragon is an imaginary(虚构的) animal. It’s the symbol of China and Chinese culture. Ruler of WaterIn Chinese culture, the dragon is the ruler of water. In ancient times, many Chinese people built temples (庙宇) for the “Dragon King” in their village. They believed that the “Dragon King” had the power to control the rain and water. When there was a long-time drought(干旱), the fields were dry and crops were in danger. People would go to the temple, carrying offerings(供品) like fruits and meats, to worship(敬奉) the “Dragon King”, hoping that he would bring rain. And when the “Dragon King” was angry, there would be drought or flood. Sometimes, floods would wash away houses and destroy(摧毁) villages. A Symbol of Strength and PowerFor Chinese, the dragon is a symbol of power, strength, and good luck. Chinese people usually compare an excellent person to a dragon. The meanings of many Chinese sayings about dragons are lucky. A Symbol of the EmperorChinese emperors liked the Chinese dragon very much. The dragon was usually used as a symbol of their power. For example, they called their beds “Dragon Beds”. It was a way to show that the emperors were the most powerful people in the country. Chinese Dragon VS Western DragonIn Chinese culture, the dragon is kind and friendly, often seen as a protector. It brings good fortune and prosperity(财富与繁荣). However, in Western culture, the dragon is bad and evil(邪恶的). In Western stories, they are usually killed by brave heroes.46. In ancient times, many Chinese people built temples for the “Dragon King” because they believed that the “Dragon King” could control the rain and water. (仅填1词,1分)47. Chinese emperors called their beds “Dragon Beds” to show that they were the most powerful people in the country. (不超过5词,2分)controlthe most powerful people48 & 49. Fill the blanks according to the passage. (第48、49题各2分)Culture Symbolism of DragonChinese kind, friendly, a protector, 48 good fortune and prosperity (不超过5词)Western 49bad and evil , usually killed by brave heroes in Western stories (不超过5词)good fortune andprosperitybad and evil50. What do you think of the Chinese dragon?The Chinese dragon/It is a symbol of China and Chinese culture, representing kindness, power and good luck.(结合自身实际,不超过20词,3分)The Chinese dragon/It is a symbol of China and Chinese culture, representing kindness, power and good luck. 第二节 书面表达(共1题,满分15分)假定你是学校英语社团成员,本周五下午四点社团将在学校大厅演出课本剧《愚公移山》(Yu Gong Moves the Mountains)。校园广播站请你根据以下提示用英文写一篇广播稿,准备通知在学校的外国交换生前去观看。1. When and where will the textbook drama be held?2. What’s the main idea of this drama?3. What can we learn from it?4. Something more about it.1. 根据以上所给提示,适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。注意:Good morning, everyone!This is a notice for all the exchange students in our school. A textbook drama called Yu Gong Moves the Mountains will be held in our school hall at 4:00 p.m. on Friday afternoon. It is a story about an old man named Yu Gong who decided to move the mountains in front of his house with his family. Many people laughed at him, but he never gave up. Then a god was moved by Yu Gong and helped him move the mountains. The story reminds us that nothing is impossible. A textbookdrama called Yu Gong Moves the Mountains will be held in our school hallat 4:00 p.m. on Friday afternoon. It is a story about an old man namedYu Gong who decided to move the mountains in front of his house with hisfamily. Many people laughed at him, but he never gave up. Then a godwas moved by Yu Gong and helped him move the mountains. The storyreminds us that nothing is impossible. After watching the drama, you are welcome to give your opinions onThanks for your attention!After watching the drama, you are welcome to give your opinions on it.本节内容到此结束!(共75张PPT)2026年湖北省初中学业水平考试模拟冲刺卷英语试卷(三)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。My seven-day working experience as a volunteer teacher in Guilin, Guangxi, has already come to an end, but I can still see those noisy but 1 kids sometimes in my dreams.( C )1. A. likely B. lonelyC. lovely D. happy【解析】考查形容词。根据上文中的“as a volunteer teacher”可知,“我”依然会梦见那些吵吵闹闹但可爱的(lovely)孩子。CWhen my classmates and I first arrived in Guilin, we 2 with another ten teachers in a crowded minibus along the winding(蜿蜒的) roads to a house in Yuanbaoshan Forest Park. That night we got there, we began to 3 lessons for the students we were about to teach.( B )2. A. drove B. rodeC. walked D. talked【解析】考查动词。根据下文中的“in a crowded minibus”可知,“我们”和其余十位老师乘坐(ride)一辆拥挤的小型巴士去元宝山森林公园。B( D )3. A. make B. teachC. give D. prepare【解析】考查动词。根据下文中的“for the students we were about to teach”可知,“我们”一到那里,就开始备(prepare)课。DOn the first day, we took an early bus to a primary school in a small county. The students were already sitting in their chairs waiting for us in the classroom. The school was quite 4 with only one building. The students were the children of either local vendors(小贩) working nearby or people working far from home.( A )4. A. small B. specialC. beautiful D. strange【解析】考查形容词。根据下文中的“with only one building”可知,学校相当的小(small)。AOur group was teaching the third and fourth graders, and they were 5 . in everything. After simple icebreakers(初次见面时的暖场话), we all 6 very well. We were able to keep a(n) 7 on all of them. There were a few naughty(调皮的) students in each class, 8 .( B )5. A. excited B. interestedC. serious D. relaxed【解析】考查形容词。根据上文中的“the third and fourth graders”可知,三、四年级的学生对一切都很感兴趣(interested)。B( C )6. A. got over B. got upC. got along D. got off【解析】考查动词短语。根据上文可知,“我们”相处得很好(get along well with)。( D )7. A. hand B. heartC. head D. eye【解析】考查名词。根据上下文可知,“我们”能够关注(keep an eye on)他们每个人。CD( A )8. A. though B. hardlyC. either D. too【解析】考查副词。根据上文中的“We were able to keep a(n) 7 on all of them.”和“a few naughty students in each class”可知,不过(though),每个班还是有一些调皮的孩子。AThe following days were filled with 9 , including sports, ancient poetry appreciation and maths. Each of the students was very active in answering questions. Physical education, the class that I taught, was their 10 . One special lesson that stood out was when I taught them how to play basketball. As soon as I mentioned that we would play basketball that day, they let out a cry of 11 . I began by explaining the basic rules and techniques of the game, such as dribbling(控球), passing, and shooting. Every student took part in it 12 , making up their mind to improve their skills.( B )9. A. games B. lessonsC. stories D. activities【解析】考查名词。根据下文中的“including sports, ancient poetry appreciation and maths”可知,接下来的日子被各种课程(lesson)填满,比如体育课、古诗欣赏课及数学课。B( D )10. A. best B. hopeC. taste D. favorite【解析】考查名词。根据上下文可知,体育课是他们的最爱(favorite)。( D )11. A. freedom B. relaxationC. worry D. excitement【解析】考查名词。根据语境可知,一提到“我们”要打篮球,他们就发出了兴奋(excitement)的尖叫。DD( C )12. A. loudly B. quietlyC. actively D. nervously【解析】考查副词。根据上文中的“Physical education, the class that I taught, was their 10 .”可知,每个人都积极地(actively)参加。CThe more I taught, the more I realized that I was not just teaching subject material but also helping to 13 how my students see the world. In this 14 place, I learned that being a teacher is about more than just giving lessons. It’s about teaching values, helping kids grow and 15 them to be their best. It’s a big responsibility, but I’m grateful to have such a chance and will always remember it.( B )13. A. decide B. shapeC. read D. produce【解析】考查动词。根据上文可知,“我”意识到“我”不仅在教学,还在影响(shape)学生看待世界的方式。( A )14. A. peaceful B. commonC. terrible D. noisy【解析】考查形容词。根据上下文可知,“我们”在一个宁静的(peaceful)乡村支教。BA( C )15. A. asking B. makingC. encouraging D. influencing【解析】考查动词。根据上文中的“being a teacher is about more than just giving lessons”可知,老师除了教授知识外还教给孩子价值观,帮助孩子成长,鼓励(encourage)孩子成为最好的自己。C【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在广西桂林义务支教的经历与感受。二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中, 选出一个与短文内容相符的最佳选项。ASafety Rules in Kitchen·PreparationAlways wash your hands before and after touching food.Tie back long hair.Wear an apron(围裙) and roll up your sleeves(袖子).·CleaningKeep food preparation surfaces clean.Wash fruit and vegetables under running water before cutting.·Using toolsAlways ask an adult before using knives or going near hot things.Use knives and other sharp tools with great care.Don’t put tools on the edge(边缘) of the work table.When using a knife, always avoid cutting yourself.Use oven mittens(手套) when taking hotdishes from the oven or microwave(微波炉).·Special attentionClean food spills(溢出) as soon as they happen.Do not run around the kitchen where food is beingprepared.( C )16. What should you do before you touch food?A. Cut your long hair. B. Put on your coat.C. Clean your hands. D. Wash your sleeves.【解析】细节理解题。根据Preparation部分中的“Always wash your hands before and after touching food.”可知,接触食物前后一定要洗手。C( A )17. You should ask an adult before you .A. pour out boiling water B. wear an apronC. wash fruit or vegetables D. put dishes into the oven【解析】 细节理解题。根据Using tools部分中的“Always ask an adult before using knives or going near hot things.”可知,在使用刀具或接近高温物品之前,一定要问大人。因此,倒开水前要问大人。A( D )18. What’s the writer’s suggestion for keeping safe in the kitchen?A. Never go near hot things.B. Put tools within reach of yourself.C. Run around for help when food spills.D. Put on mittens when taking hot things from microwave.【解析】细节理解题。根据Using tools部分中的“Use oven mittens when taking hot dishes from the oven or microwave.”可知,从烤箱或微波炉中取出热菜时,要戴上烤箱手套。D( C )19. Where can we probably read the passage?A. In a bookshop. B. In a supermarket.C. On a cooking website. D. On the wall of a restaurant.【解析】文章出处题。根据文章标题“厨房安全守则”以及守则内容可知,我们可能会在关于烹饪的网站上读到本篇文章。C( B )20. Who might be the passage meant for?A. Cooks. B. Teenagers.C. Housewives. D. Parents.【解析】推理判断题。根据Using tools部分中的“always ask an adult”可知,本文的目标读者很可能是青少年。B【A篇大意】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几条厨房安全守则。BHundreds of volunteers arrived at the Yangtze River in Yichang, Hubei Province. The workers on board were ready to set free almost 230,000 Chinese sturgeons(中华鲟) into the waterway.The Chinese sturgeon is often called a “living fossil(活化石)”. It has a long history and its physical characteristics have remained almost the same over millions of years. In China, the fish is a beloved national treasure just like the giant panda.The wild sturgeon population in China has dropped to dangerously low levels because of overfishing, pollution, environmental influence of some factories. That’s why people have held more release(释放) events and put more effort into breeding(繁殖) more of the fish.The event’s organizer, China Three Gorges Corporation, also gives money to a research center to make sure such releases are successful. Set up in 1982, the center’s job is to watch the level of biodiversity(生物多样性) in the waters. The sturgeon-releasing event was part of a long-running effort to protect the ecology(生态) of the Yangtze River.These release events are easier said than done, however. In the early days, the survival rate(存活率) of freed sturgeons was quite low. Jiang Wei, an engineer at the research center, said that in the past, when people first began to study how to breed sturgeons, there weren’t any books or information about it at all. Over the following years, they made great efforts and finally found out something important that could affect the well-being of young fish, such as food, water temperature and quality. They also did experiments to prevent diseases.Thanks to their hard work, the body length of the released fish had increased and so did their survival rate in the wild.( D )21. What do we know about Chinese sturgeons according to the passage?A. They look like the giant pandas.B. Their survival rate is quite low now.C. There are 230,000 Chinese sturgeons now.D. Their physical characteristics keep nearly unchanged.【解析】 细节理解题。根据第二段中的“its physical characteristics have remained almost the same over millions of years”可知,数百万年来,中华鲟的体型特征几乎保持不变。D( B )22. Why do people hold more release events?A. Some factories influence the environment.B. The wild sturgeon population has dropped a lot.C. People have caught too many Chinese sturgeons.D. The water pollution is becoming more and more serious.【解析】细节理解题。根据第三段中的“the wild sturgeon population in China has dropped to dangerously low levels”可知,中国的野生鲟鱼数量已降至危险的低水平,所以人们举行了更多放生活动。B( D )23. Who organized the release event?A. A research center.B. Hundreds of volunteers.C. Jiang Wei and other engineers.D. China Three Gorges Corporation.【解析】细节理解题。根据第四段中的“the event’s organizer, China Three Gorges Corporation”可知,活动组织者是中国长江三峡集团。D( B )24. How does the writer support his opinion in Paragraph 5?A. By listing numbers. B. By describing facts.C. By giving an example. D. By reporting a result.【解析】写作手法题。通读第五段内容可知,作者通过描述客观事实来表达观点。B( D )25. What’s the writer’s main purpose of writing the passage?A. To explain how volunteers set free Chinese sturgeons.B. To tell how researchers watch the level of biodiversity.C. To introduce the achievements in protecting the ecology.D. To say yes to people’s effort in helping Chinese sturgeons.【解析】写作意图题。通读全文可知,本文主要肯定并称赞人们为保护中华鲟所做的努力。D【B篇大意】本文是一篇说明文。文章介绍了在三峡集团的组织下,一个科研中心通过放生中华鲟等活动来保护长江流域生态环境。CCitywalk is becoming more and more popular these days. In China, the Citywalk trend(趋势) is spreading from some big cities like Beijing and Shanghai to many other cities, encouraging more people to take part in. Citywalk not only offers a way for young people to connect with a city but also provides them with new social chances, where people who share the same interests and ideas can make friends easily. Many tour guides also try to increase their influence by sharing their experiences online for the in-coming tourists.Xiao Yiyi is a tour guide in Changsha. Recently she made six Citywalk routes(路线) in different cities on her WeChat, with the aim of providing experiences for visitors to “walk in open-air museums”. Her route includes less popular sights like historical buildings from the 19th century, old art streets, and even a stop-off to tasting special city foods.Some regions(地区), such as Beijing and Shandong, have included Citywalk in their plans to market cultural tourism and time-killing tours. Zhang Zhi, a tour guide from Beijing says Citywalk makes it possible to provide personalized travel services, and that’s what more tourists need.Shanghai has set up Citywalk routes using public bus routes to help day-trippers(一日游游客) reach less available parts of the city.Even though Citywalk is a new born trend, the organizers say that it has a bright future. It is offering a great chance to city travelers since they can better choose the experiences that agree with their interests and needs. At the same time, it creates a chance for tour guides and travel service providers to offer colourful services for tourists.( A )26. What does the word “them” in Paragraph 1 refer to?A. Young people. B. Big cities.C. Social looks. D. Tour guides.【解析】细节理解题。根据第一段中的“Citywalk not only offers a way for young people to connect with a city but also provides them with new social chances”可知,此处的them指代的是上文提到的年轻人。A④It makes it possible for tour guides to provide personalized travel service.A. ③ and ④ B. ① and ③C. ② and ③ D. ② and ④A( A ) 27. What makes Citywalk popular according to the passage?①It uses public subway routes.②It includes more popular sights.③It offers a way to connect with a city.【解析】细节理解题。根据第一段中的“Citywalk not only offers a way for young people to connect with a city”和第三段中的“Citywalk makes it possible to provide personalized travel services”可知,城市漫步不仅为年轻人提供了一种与城市连接的方式,也使导游为游客提供个性化旅游服务成为可能。( C )28. What can we know from the last paragraph?A. Tourists should avoid Citywalk.B. Tour guides will be famous.C. Citywalk will be more welcome.D. Better services are in need in tourism.【解析】推理判断题。根据最后一段中的“Even though Citywalk is a new born trend, the organizers say that it has a bright future.”可知,城市漫步会有一个光明的未来,说明它更受人们欢迎。C( A ) 29. Which is the right structure of the passage?(①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2, …)A B B C DB【解析】文章结构题。通读全文可知,文章第一段和第五段首尾呼应,讲述了城市漫步的流行和受欢迎程度;中间三段分别介绍了城市漫步在长沙、北京和山东及上海的发展情况。因此,文章结构是“总(①)—分(②③④)—总(⑤)”。( C )30. What’s the best title for the passage?A. Tourism on the RiseB. Citywalk Among the YoungC. Citywalk—a New Travel TrendD. Tourism—an Excellent Chance【解析】标题归纳题。通读全文可知,文章介绍了城市漫步这种新型旅行方式的特点、受欢迎程度及前景。因此,C项“徒步旅行——一种新的旅行趋势”作文章标题最佳。C【C篇大意】本文是一篇说明文。文章围绕“城市漫步”这个话题展开,介绍了这种新型旅行方式受欢迎程度、特点及前景。 第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)A. Thinking is useless for us.B. You might be overthinking.C. Overthinking comes from our nature.D. Overthinking is natural but can cause problems.E. It can be hard at first, but you can make a change at last.F. You can do something else and stop sitting and thinking about a problem again and again.Imagine you are going to give a speech next day. The night before, you spend a lot of time thinking about the possible mistakes you might make and whether you’re prepared enough. 31 . B【解析】根据上文内容可知,文章开头设置了一种过度考虑的场景。因此,B项“你可能考虑过度了”总结上文,符合语境。Overthinking means going over the same thought over and over again, thinking over the simplest situations or events too much. 32 Our brains are always looking for dangers, so as to make a plan to deal with them and keep us safe.C【解析】根据下文中的“Our brains are always looking for dangers, so as to make a plan to deal with them and keep us safe.”可知,大脑总是在寻找潜在的危险,以制订应对计划。因此,C项“考虑过度来自我们的本性”引出下文,符合语境。Some people believe that overthinking may be helpful. It helps us look at a problem from every possible angle(角度) and get ready for what might happen. Some people don’t think so. 33 Research suggests that overthinking can make us stressed and worried. Overthinking might also create problems with how you get along with others. As you think the worst, make incorrect guesses, or worry about every little thing others do and say, you might misunderstand their intentions(意图).【解析】上文讲一些人认为考虑过度对我们有帮助;下文讲考虑过度会让人焦虑和担心。因此,D项“考虑过度虽然是自然的,但却会引起问题”承上启下,符合语境。DSo how can we avoid overthinking? 34 Your brain might find better ways to solve the problem while you’re doing something fun, like gardening, or even while you’re sleeping.【解析】根据下文中的“your brain might find better ways to solve the problem while you’re doing something fun”可知,当你在做一些有趣的事情,你的大脑会找到更好的解决问题的方法。因此,F项“你可以做一些别的事情,不要坐着一遍又一遍地思考问题”符合语境。FChallenge these thoughts when you find yourself overthinking, ask yourself if they make sense and think about other possibilities. 35 . 【解析】根据上文中的“challenge these thoughts when you find yourself overthinking, ask yourself if they make sense”可知,当你一直考虑过度时质疑这些想法,问问你自己这些思虑有没有意义。因此,E项“起初它可能很难,但最终你可以做出改变”与上文衔接紧密,符合语境。E【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了考虑过度的影响,以及如何避免考虑过度。三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。see beauty admire show surprisefor lively main she butI paid a visit to Yuxian county in Hebei this summer. The county is famous 36 a special form of Chinese art which is called “Yuxian county paper-cutting”. It is 37 as a national intangible cultural heritage(非物质文化遗产) of China.forseen36. 【解析】考查介词。根据句意可知,蔚县因其特殊的艺术形式——剪纸而闻名。be famous for … 因……而出名。故填for。37. 【解析】考查动词的语态。根据句意可知,它被视作中国的非物质文化遗产。主语和谓语动词为被动关系,应用被动语态。故填seen。【解析】考查介词。根据句意可知,蔚县因其特殊的艺术形式——剪纸而闻名。be famous for … 因……而出名。故填for。【解析】考查动词的语态。根据句意可知,它被视作中国的非物质文化遗产。主语和谓语动词为被动关系,应用被动语态。故填seen。The minute I got into the studio(工作室) of Zhou Shuying, the inheritor(传承人) of Yuxian county paper-cutting, I was amazed by the 38 beautiful artwork on display. According to Zhou, Yuxian county paper-cutting is different from other types of paper-cutting. It 39 . mainly uses dyeing techniques(染色技术), making the paper images 40lively and beautiful. This style of paper-cutting has been around for more than 200 years.beautifulmainlylively38. 【解析】考查形容词。根据句意可知,看到展出中美丽的艺术作品,“我”感到吃惊。空处修饰名词artwork,应用形容词形式。故填beautiful。39. 【解析】考查副词。空处修饰动词use,应用副词形式,表示“主要地”。故填mainly。40. 【解析】考查形容词。根据句意可知,让剪纸图案鲜艳、漂亮,应用形容词形式,表示“鲜艳的”。故填lively。To 41show the beauty of the art, Zhou created a piece right in front of us. With quick movements, she cut two butterflies with heart-shaped wings. All of us watched in 42surprise . At last, Zhou showed us 43her award-winning piece called “Dragons Roaming(邀游) the World”. Nine dragons were beautifully shown, and each is unique in its own way.showsurpriseher41. 【解析】考查动词不定式。此处应用动词不定式表目的。故填show。42. 【解析】考查名词。in surprise吃惊地,表示惊讶的状态。故填surprise。43. 【解析】考查代词。空处修饰名词piece,应用形容词性物主代词。故填her。Through this learning experience, I truly felt the beauty of Chinese paper-cutting and 44admired Zhou’s running after excellence in artwork. I not only saw beauty, 45but also deeply understood the rich paper-cutting culture of Yuxian county.admiredbut44. 【解析】考查动词的时态。根据句意可知,钦佩周在艺术方面对卓越的追求。空处应用过去时,表示“钦佩”。故填admired。45. 【解析】考查连词。分析句子结构及句意可知,此处是讲“我”不仅看到了美,而且深深理解了蔚县丰富的剪纸文化。not only … but also …不但……而且……,为固定搭配。故填but。【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者探访河北蔚县剪纸的体验。四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,满分10分)阅读短文,用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)For children, when they read about humanistic monuments(人文古迹) and natural scenic spots(景点) in textbooks, they often become interested in them and want to go there in person. The textbook tour has become popular gradually. It allows parents and children to deepen their understanding of the scenes(场景) mentioned in the textbooks.Many families have followed the stories in the textbooks and choose places to take trips. They can experience different cultures and historical stories. For example, in Fuzhou, parents and children can watch lively shows and visit the Opera Museum to learn more about Tang Xianzu, a great opera writer from the Ming Dynasty.Through these tours, children can have a deeper understanding of the stories in their textbooks and further increase their senses of identity(身份) and pride in the motherland. Besides, parents can also learn about traditional Chinese culture from the tours, and the trips can improve the relationships between parents and their children.The rise of the textbook tour is a great chance for the connection between culture and tourism. For example, the Wenchuan government held some activities on the birthday of Dayu, where history teachers would introduce “Dayu culture” to tourists. As the textbook tour becomes popular, the local governments should offer good service to achieve a win-win situation for both scenic spots and tourists.46. The textbook tour is a good way to understand the scenes mentioned in the textbooks. (不超过3词,1分)47. If parents and children in Fuzhou want to learn more about Tang Xianzu, they can watch lively shows and visit the Opera Museum . (不超过8词,2分)48 & 49. Fill in the blanks according to the passage. (第48、49题各2分)The textbook tourwatch lively shows and visit the Opera MuseumTextbook ToursGroups Advantages(优点)Children deepen their understanding of the stories in their textbooks 48further increase their senses of identity and pride in the motherland (不超过12词)Parents 49learn about traditional Chinese culture (不超过8词)improve the relationships with their childrenfurther increase their senses of identity and pride in themotherlandlearn about traditional Chinese culture50. What’s your understanding of “achieve a win-win situation”?The scenic spots can attract more tourists and the tourists can learn more about the stories in the textbooks.(结合自身实际,不超过20词,3分)The scenic spots can attract more tourists and the tourists can learn more about the stories in the textbooks. 第二节 书面表达(共1题,满分15分)社区少儿英语学习中心拟招聘一名英语志愿者教师。你的好朋友Judy和Susan都想应聘,请根据以下招聘要求,写一篇英语短文,说一说你认为谁更适合这份工作。Student Helper Wanted!The English Study Centre needs a weekend student helper for primary school students.You must:·have good grades in English·be good with children·be outgoingWelcome to join us!注意:1. 根据以上所给提示,适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右,开头已给出,不计入总词数。Both Susan and Judy want to help primary school students with their English in the English Study Centre.Now I’d like to share my opinions with you.As model students in their class, they both do well in English. That’s why they always get good grades in English exams. However, they are quite different in some ways. Susan is quieter while Judy is much more outgoing. Moreover, Judy can speak English better than Susan. She won the first prize in the English speaking competition last month. And Judy is good with children and she is always ready to help them out.All in all, I think Judy is the right person for the job.Now I’d like to share my opinions with you.As model students in their class, they both do well in English. That’s why they always get good grades in English exams. However, they are quite different in some ways. Susan is quieter while Judy is much more outgoing. Moreover, Judy can speak English better than Susan. She won the first prize in the English speaking competition last month. And Judy is good with children and she is always ready to help them out.All in all, I think Judy is the right person for the job.本节内容到此结束! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 英语试卷(1).pptx 英语试卷(2).pptx 英语试卷(3).pptx 英语试卷(4).pptx