资源简介 湖南省涟源市2025年下学期高三部分学校第二次月考英语试题总分:150分 时量:120分钟第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A 、B 、C 三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. What will the speakers do on Thursday A. Play football. B. Watch a movie. C. Go hiking.2. What does the man want to do A. Place an order. B. Design a uniform. C. Form a team.3. What is Sally’s favorite city A. Paris. B. Madrid. C. Venice.4. Where will the speakers go A. To a cafe. B. To a dessert shop. C. To a bookstore.5. What relation is Mr. Gomez to the man A. His teacher. B. His client. C. His boss.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A 、B 、C 三 个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟; 听完后,各小题将 给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. What is the man doing A. Driving a car. B. Repairing a car. C. Borrowing a car.7. How does the man sound in the end A. Confused. B. Hesitant. C. Confident.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What are the speakers discussing A. A job candidate. B. A new workmate. C. Travel arrangements.9. How does Steven Johnson impress the man A. By his working experiences.B. By his communication skills.C. By his international background.10. When will the speakers meet Steven Johnson A. Tomorrow. B. Next week. C. The week after next.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What will the man do on Monday A. Attend a meeting. B. Pack his belongings. C. Start a new position.12. What is the man busy doing now A. Moving to his new office.B. Checking off office supplies.C. Preparing for a promotion campaign.13. What does the woman offer to do A. Review an expense report.B. Provide the man with supplies.C. Arrange a company celebration.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. Where will the event take place A. At a coffee shop. B. At a music hall. C. At a park.15. Why did the woman choose the location A. It’s private. B. It’s family friendly. C. It’s requested by the charity.16. What does the woman ask the man to do A. Contact some bands. B. Contribute some money. C. Organize some activities.17. What is the event’s purpose A. To hear some live music. B. To help an animal shelter. C. To have some family fun.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. Why did the speaker learn Arabic A. She wanted to study in Cairo.B. She was inspired by her teacher.C. She became interested in the culture.19. What is the biggest challenge for the speaker A. Suffering from culture shock.B. Finding a hotel and accommodation.C. Mastering written and spoken Arabic.20. What excites the speaker most A. Being invited to a local meal.B. Shopping at a local market.C. Getting to know the locals.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳答案。AIf you're a lover of literature and want to study it further, Harvard's online courses are a great option!About the CoursesThe Ancient Greek Hero explores what it means to be human today by studying what it meant to be a hero in ancient Greek times. To achieve this, learners will experience, in Englishtranslation, some ancient Greek literature from the 8th century BC to the 3rd century AD.NobleCulture and the Cosmopolitan Tang looks at how noble families and their culture and literaturecontributed to the reunification(重新统一) of China under the Tang Dynasty. You'll also learnhow to compose and analyze poetry and calligraphy.Shakespeare's Life and Work explores relationships between Shakespeare's world andpresent day. Through short videos and readings, you will see how the meaning of a work of artchanges depending on the time, context, and culture.Masterpieces of World Literature reveals how great writers reflect on their world and howtheir works are changed in today's global culture. It helps us understand the deep roots of today'sinterconnected global culture.Ways to Take the CoursesWhen you sign up for these courses,you will have the option of auditing(旁听)the courseor pursuing an official certificate.In the auditing track, learning is free and self-paced within 18 weeks. Learners have accessto part of our course resources. Besides, course videos and handouts are not available fordownloading. Please note that this track does not offer an official certificate.Alternatively, learners can pay $299 to pursue an official certificate, which offersunlimited access to course resources within a year. At the end of the course,learners who earn apassing grade can receive a certificate.If you're interested and want to learn more,click here:https://www.harvardonline.harvard.edu.21. If you want to know how to analyze poetry, you can choose ________.A.The Ancient Greek HeroB.Shakespeare's Life and WorkC.Masterpieces of World LiteratureD.Noble Culture and the Cosmopolitan Tang22. In the auditing track, you can ________.A.determine the learning paceB.access handouts for a feeC.earn an official certificateD.download course videos23. What is the purpose of this passage?A.To advertise online courses.B.To explore the roots of humanity.C.To compare different cultures.D.To highlight the value of literature.BLadies and Gentlemen, thank you. Well, nihao. (Laughter) It is such a pleasure and an honor to be here with all of you at this great university, so thank you so much for having me. I’m here today because I know that our future depends on connections like these among young people likeyou across the world.That’s why when my husband and I travel abroad, we don’t just visit palaces and parliaments(国会) and meet with heads of countries. We also come to schools like this one to meet with students like you, because we believe that relationships between countries aren’t just about relationships between governments or leaders — they’re about relationships between people,particularly young people. So we view study abroad programs not just as an educational chancefor students, but also as an active part of America’s foreign policy.Through the wonders of modern technology, our world is more connected than ever before.Ideas can cross oceans with the click of a panies can do business and compete withcompanies across the world. And we can text, email, Skype with people in the world.So studying abroad isn’t just a fun way to spend a time of learning; it is quickly becoming thekey to success in our times. Because getting ahead in today’s workplaces isn’t just about gettinggood grades or test scores in school, which are important. It’s also about having real experiencewith the world beyond your borders-experience with languages, cultures and societies very different from your own. Or, as the Chinese saying goes: “It is better to travel ten thousand milesthan to read ten thousand books.”24. The speaker probably gave the talk to the audience ________.A.on the Internet B.in a universityC.in the Parliament Hall D.in a tourist attraction25. According to the passage, the world’s future depends on ________.A.texts and emails B.traveling abroadC.getting good grades D.connections among young people26. In the speaker’s opinion, the key to success in our times is ________.A.studying abroad B.doing more exercises C.going to a university D.getting good test scores27. Where may the passage come from A.A speech. B.A story. C.A news report. D.A scientific magazine.CEven if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered achatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: Thankyou for visiting our site. How can I help you today Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.Chatbots are a form of conversational AI designed to simplify human interaction withcomputers. They are programmed to simulate human conversation and exhibit intelligent behaviorthat is equivalent to that of a human.Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligencetechnologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch ofartificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. Thistechnology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, inessence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.With developments in deep learning and reinforcement learning, chatbots can interpret morecomplexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human andmachine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intent that it understands.The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns tocommunicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce itsanswers, and then it uses those answers again.From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots havestarted to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customerseasily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points ofcontact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, musicselections and random questions.28. Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1 A.To explain how a chatbot works.B.To show where to find a chatbot.C.To give examples of chatbots.D.To compare different chatbots.29. What is the basis of chatbots A.Language study.B.Data transmission.C.Social interaction.D.Natural language processing.30. What does the underlined word “reinforce” in paragraph 4 mean A.InspireB.Strengthen.C.Organize.D.Match.31. What is the last paragraph mainly about A.The future trend of chatbots.B.The author’s predictions.C.The effects of chatbots.D.The applications of chatbots.DHave you ever noticed that lessons tend to repeat themselves Does it seem as if you marriedor dated the same person several times in different bodies with different names Have you run intothe same type of boss over and over again If you don’t deal well with authority figures at home,then you will have an opportunity to deal with them out in the world. You will continually drawinto your life people who need to enforce authority, and you will struggle with them until youlearn the lesson of obedienti (服从).You will continually attract the same lesson into your life. You will also draw to you teachersto teach you that lesson until you get it right. You may try to avoid the situation, but they willeventually catch up with you. The only way you can free yourself of difficult patterns and issuesyou tend to repeat is by shifting your perspective so that you can recognize the patterns and learnthe lessons that they offer. To face these challenges means you need to accept the fact thatsomething within you keeps drawing you to the same kind of person or issue, though that situationor relationship may be very painful.The challenge, therefore, is to identify and release the patterns that you are repeating. This isno easy task, since it means you have to change, and change is not always easy. Staying just asyou are may not help you advance spiritually (精神上), but it certainly is comfortable in itsfamiliarity.Rising to the challenge of identifying and releasing your patterns forces you to admit that theway you have been doing things isn’t working. The good news is that by identifying and releasingthe pattern, you actually learn how to change. In order to facilitate your process of change, youwill need to learn the lessons of willingness and patience. Once you master these, you will mostlikely find the challenge of identifying and releasing your patterns far less frightening.32. The words “lessons tend to repeat themselves” (Para.1) probably mean that ________.A.you tend to marry and date the same personB.there are the same authority figures home and abroadC.you tend to run into the same problems in your lifeD.there are many difficult patterns and issues in your life33. You could stop attracting the same lesson into your life when you ________.A.try your best to avoid those situationsB.recognize the pattern and learn the lessons that they offerC.get the courage to face those challengesD.change your attitudes toward life34. The author’s attitude towards the idea of staying just as you are is ________.A.Indifferent B.disapproving C.Supportive D.cautious35. The author thinks that willingness and patience ________.A.make your change become easierB.help you to identify your old patternsC.challenge you with difficult patternsD.arouse your inner desire to change第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you want to do well in your study If your answer is yes, you must know some good timemanagement skills. 36.____________ The skills listed below are quite important.You should have the ability to say “no”. A party this weekend 37.____________ Anovernight trip on Saturday Learning to say “no” can save you a lot of time. But it is not easy todo so. You should develop some good skills in saying “no”. It is very good for your timemanagement.You shouldn’t spare time for all the fun activities. High schools are amazing because there isalways something fun for you. But you cannot spend time on all of the fun activities. Choose theone that you like most. You can go there when you finish your homework. 38.____________ Youshould avoid putting off your tasks. 39.____________ This is a bad habit. You may end up withtoo many tasks one day. If you have a task, don’t wait to get started until the last, because you may not know what to do at all if you have too many tasks and you may end up in crisis.40.____________ Staying up a little too late Maybe not eating a healthy dinner every nightof the week In order to keep in good health, you have to check on time so as to be energetic.Practicing a little self-care can really make you have enough passion for your work with yourlimited time while in school.A.A cool club to join B.Some students like putting off things.C.You should keep your health in check.D.Try your best to get rid of useless things.E.Here are some tips to help you learn to say “no”.F.But what skills are needed for good time management G.In this way, you needn’t feel guilty about enjoying yourself.第三部分:语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)★阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When we face difficulties and setbacks, don’t give up easily. Believe in yourself, take action,and you will 41 overcome the obstacles (障碍) and 42 your dreams.High school life is full of 43 . Li, a student in his second year of high school, was not doing well in his studies, especially in math and English. This made him feel very 44 . Watching his classmates make progress, he asked himself, “Can I really get better ” After 45 an exam, Li felt extremely helpless and was 46 . At that moment, his teacher, Mr Zhang, 47 and gently patted him on the shoulder, “Li, believe in yourself. You have the ability to overcome difficulties.” Mr Zhang’s words rekindled (使恢复) Li’s hope, and he decided to change his situation.Li made a(n) 48 and stuck to it. Every day, he 49 math exercises, memorized English words, went to the library to look up information, and asked teachers and classmates for 50 . A few weeks later, his grades 51 a lot. His math test scores went up, and so did his English. He became more 52 and active. He realized that success comes from his own 53 and persistence (坚持).As time went by, Li not only made progress in his studies but also 54 an award in a school speech contest. He became more outgoing and helpful. His friends said, “Li, you have changed.”“Yes, I have 55 to face difficulties and not run away from them,” Li replied.41. A.surely B.nearly C.hardly D.anxiously42. A.achieve B.see C.replace D.remember43. A.cheats B.challenges C.sincerity D.originality44. A.stressed B.interested C.peaceful D.angry45. A.choosing B.forgetting C.leaving D.failing46. A.in person B.in danger C.in discussions D.in tears47. A.went away B.ran out C.came over D.took off48. A.impact B.alarm C.button D.plan49. A.bought B.tricked C.proved D.did50. A.equality B.rescue C.help D.exploration51. A.admitted B.improved C.replaced D.created52. A.horrible B.intelligent C.confident D.expressive53. A.score B.effort C.contest D.admiration54. A.gave B.lost C.won D.picked55. A.learned B.requested C.ordered D.Advised第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)★阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Labubu, a snaggletoothed forest sprite(精灵)from Kasing Lung’s “The Monsters”, has grown from a non-mainstream favorite to a globally ___56___(collect) hit. This character, ___57___gender and nine teeth serve as key identifying features, has managed to win the heart of art toy enthusiasts with its unique blend of cuteness and rebellious(反叛的) appeal.Pop Mart’s strategy—blind boxes, limited releases, social ads—made Labubu viral(爆火的). Labubu’ s success,___58___(fuel) by the promotion of celebrities like Lisa and Rihanna, shows no signs of slowing down. By 2024, The Monsters IP (centered on Labubu)___59___(earn) over 3 billion RMB, pushing Pop Mart’s global expansion.Labubu’s appeal spans Asia, with long lines at releases and extensive ___60___ (cover) in major media like BBC. The “blind box” format, plus unboxing videos and fan communities ___61___(share) their finds, has created a cross-border collecting culture. Yet debates on overspending and gambling-like tendencies tied ___62___the model exist.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的英国笔友 Jack刚升入高中,但因一时无法适应新的校园生活而焦虑,写信向你倾诉他的烦恼。请你给他回复一封邮件,内容包括:表示理解;给出建议。(1) 写作词数应为80左右;(2)请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Dear Jack,Yours,Li Hua第二节:读后续写(满分 25 分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Robert and Henry were two friends in the same class. They always played and went hometogether. One day, Robert and Henry were going home from school. On turning a corner, Robertcried out, “A fight! Let's go and see!”“No,” said Henry. “Let us go home quietly and not meddle with (★★★) this quarrel. We have nothing to do with it and may get into trouble. Also our parents are expecting to have dinner with us together and I don't want them to worry about us.”“You are a coward (★★), and afraid to go,” said Robert, and off he ran. Henry went straighthome, and in the afternoon went to school as usual.But Robert had told all the boys that Henry was a coward, and they laughed at him a great deal. From then on, they looked down on Henry and didn't want to play with him together.Henry was sad but he wasn't angry with Robert for his rude behaviour, because he knew thatthey misunderstood him. Thus, he just ignored the other boys' laughter and continued to go to school and study as well. However, Robert didn't invite Henry to go home together with him anymore. Instead, he had some other boys who also thought Henry was a coward. Every day after school, they didn't go home directly but went to the river or somewhere to play games and had a lot of fun.A few days later, Robert was bathing with his new friends in a river, and got out of his depth.He struggled and cried for help, but he failed. The boys who had called Henry a coward got out ofthe water as fast as they could, but they did nothing to help him.Paragraph 1:It seemed as if Robert would be dying.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:Thus, Robert's life was saved.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________英语第二次月考参考答案第一部分听力 (听力原文附后)1-5 BACBC6-10 BCAAC11-15 CABAB16-20 ABBCAA 篇 【答案】21.D 22.A 23.AB 篇 【答案】24. B 25. D 26. A 27. AC 篇 【答案】28.C 29.D 30. B 31. DD 篇 【答案】32.C 33.B 34.B 35.A七选五【参考答案及解析】36.F 37.A 38.G 39.B 40.C完型填空 【答案】41.A 42.A 43.B 44.A 45.D 46.D 47.C 48.D 49.D 50.C51.B 52.C 53.B 54.C 55.A56. collectible##collectable57. whose58. 58. fueled59. had earned60. coverage61. sharing62. to63. products64. growing65 . to connect【分析】 这是一篇应用文。文章主要介绍了哈佛大学的几门在线课程。21.细节理解题。由第三段中的“You'll also learn how to compose and analyze poetry and calligraphy. (你还将学习如何创作和分析诗歌和书法。)”可知,如果你想知道如何分析诗歌,你可以选择Noble Culture and the Cosmopolitan Tang。故选 D。22.细节理解题。由第七段“In the auditing track, learning is free and self-paced within 18 weeks. Learners have access to part of our course resources. Besides,course videos and handouts are not available for downloading. Please note that this track does not offer an official certificate.(在旁听赛道中,学习是免费的,在 18 周内自主学习。学员可以访问我们的部分课程资源。此外,课程视频和讲义不可下载。请注意,这个赛道不提供官方证书。)”可知,在旁听赛道中,你可以决定学习进度。故选 A。23.[解析] 推理判断题。由第一段“If you're a lover of literature and want to study it further, Harvard’s online courses are a great option!(如果你是一个文学爱好者,并且想进一步学习,哈佛大学的在线课程是一个很好的选择!)”和最后一段“If you’re interested and want to learn more, click here: https://www.harvardonline.harvard.edu.(如果您感兴趣并想了解更多信息,请单击此处:https://www.harvardonline.harvard.edu。)”可知,文章主要介绍哈佛大学的在线课程,主要目的是为在线课程做广告。故选 A。B 篇 【答案】24. B 25. D 26. A 27. A{#{QQABYYK4ggiQgpTACbxqFQFWC0qQkICjJQoEhRCUuARCiBNIBAA=}#}【解析】【导语】【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了演讲者到访大学的缘由,强调跨国交流及留学对个人与国家的重要性。【24 题详解】推理判断题。根据第一段中“It is such a pleasure and an honor to be here with all of you at this great university, so thank you so much for having me.(能与在座诸位相聚在这所卓越的学府,我深感荣幸与喜悦,衷心感谢大家的邀请)”推知,演讲者可能是在大学里对听众发表的这次演讲。故选 B。【25 题详解】细节理解题。根据第一段中“I know that our future depends on connections like these among young people like you across the world.(我知道我们的未来取决于世界各地像你们这样的年轻人之间的联系)”可知,世界未来取决于年轻人的联系。故选 D【26 题详解】细节理解题。根据第四段中“So studying abroad isn’t just a fun way to spend a time of learning; it is quickly becoming the key to success in our times.(因此,出国留学不仅仅是一种有趣的学习方式;它正迅速成为我们这个时代成功的关键)”可知,在演讲者看来,当今时代成功的关键是出国留学。故选 A。【27 题详解】推理判断题。根据文章开头“Ladies and Gentlemen, thank you. Well, nihao. (Laughter) It is such a pleasure and an honor to be here with all of you at this great university, so thank you so much for having me.(女士们先生们,谢谢。嗯,你好。(笑声)能与在座诸位相聚在这所卓越的学府,我深感荣幸与喜悦,衷心感谢大家的邀请)”推知,这篇文章来自一篇演讲。故选 A。C 篇 【答案】28.C 29.D 30. B 31. D【语篇导读】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了聊天机器人的工作原理和应用。【解析】28. 推理判断题。根据第一段“Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: Thank you for visiting our site.(即使你没有和 Siri 或 Alexa 进行过对话,你也可能在网上遇到过聊天机器人。它们经常出现在聊天窗口中,并弹出友好的问候:感谢您访问我们的网站)”并结合下文对聊天机器人工作原理等的介绍可知,作者在第一段提到了 Siri 和 Alexa 是给出聊天机器人的例子。故选 C 项。29.细节理解题。根据第三段中“Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language.(两者均依赖诸如机器学习和自然语言处理(NLP)之类的人工智能技术,NLP 是人工智能的一个分支,它使机器能够阅读、分析和解读人类语言)”可知,聊天机器人的基础是自然语言处理。故选 D 项。30. 词句猜测题。根据第四段中“The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions.(聊天机器人和你交流得越多,它就越能理解你,也就越能学会像你和其他有类似问题的人一样交流)”以及下文“then it uses those answers again.(然后它会再次使用这些答案)”可知,聊天机器人和你交流得越多,它就越能理解你,然后它会再次使用这些答案。由此可知,划线单词所在的句子表达的意思是你的积极回应“强化”了它的答案,所以划线单词与“Strengthen(巩固,强化)”同义。故选 B 项。31.主旨大意题。根据最后一段中“In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.(几乎在每个行业,公司都在使用聊天机器人,帮助客户轻松浏览网站、回答简单问题,并引导他们找到合适的联系方式。像 Siri 和 Alexa 这样的个人助理旨在应对各种场景和查询,从提供当前天气和新闻更新,到管理个人日历、选择音乐,以及解答各种随机问题)”可知,本段主要介绍了聊天机器人在日常生活中的应用。故选 D 项。D 篇 【答案】32.C 33.B 34.B 35.A【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了我们在生活中总是会遇到同样的问题,而换个角度审视自己的问题是改变的唯一途径,首先要从观念上承认自己的问题,其次要保持主动和拥有耐心。32.词句猜测题。根据下文所举例子“Does it seem as if you married or dated the same person several times in different bodies with different names Have you run into the same type of boss over and over again (你是否觉得你和同一个人结婚或约会过几次,只是身体不同,名字不同?你是否一次又一次地遇到过同样类型的老板?)”可知,人们在生活中往往会遇到同样的问题。所以 lessons tend torepeat themselves 意为“你在生活中往往会遇到同样的问题”。故选 C。33.细节理解题。根据第二段中“The only way you can free yourself of difficult patterns and issues you tend to repeat is by shifting your perspective so that you can recognize the patterns and learn the lessons that they offer.( 你能让自己从反复出现的困难模式和问题中解脱出来的唯一方法就是改变你看问题的角度,这样你就能认识到这些模式并从中吸取教训)”可知,不让自己总遇到同样问题的方式就是认识这些模式并从中吸取教训。故选 B。34.推理判断题。根据第三段中“Staying just as you are may not help you advance spiritually (精神上), but it certainly is comfortable in its familiarity.( 保持现状可能无助于你精神上的进步,但是熟悉的环境确实让你感到舒适)”可知,作者觉得维持现状不会对你有帮助。由此推知,作者对此持不赞同的态度。故选 B。35.细节理解题。根据最后一段中“In order to facilitate your process of change, you will need to learn the lessons of willingness and patience. Once you master these, you will most likely find the challenge of identifying and releasing your patterns far less frightening.(为了促进你改变的过程,你需要学习意愿和耐心。一旦你掌握了这些,你很可能会发现识别和摆脱你的模式的挑战要小得多)”可知,作者认为,意愿和耐心会让你的改变变得更容易。故选 A。七选五【参考答案及解析】36.F 37.A 38.G 39.B 40.C【导语】本文为一篇说明文。主要介绍了一些时间管理技巧。36.前文“If your answer is yes, you must know some good time management skills.(如果你的答案是肯定的,那么你一定知道一些很好的时间管理技巧)”引出下文讲述了一些时间管理技巧,后文“The skills listed below are quite important.(下面列出的技能非常重要)”引出下文列举的几项方法,F 选项“但是,好的时间管理需要哪些技能呢”承上启下,引出下文。故选 F。37.前文“A party this weekend (周末的一次聚会)”及后文“An overnight trip on Saturday (周六的过夜旅行)”可知,空处也应该为疑问句,表示一些娱乐活动,A 选项“加入一个很酷的俱乐部”符合语境。故选 A。38.前文“But you cannot spend time on all of the fun activities. Choose the one that you like most. You can go there when you finish your homework.(但是你不能把时间花在所有有趣的活动上。选择一个你最喜欢的。你做完作业就可以去那里了)”表示应选择参加最喜欢的活动,不能所有的都参加,G 选项“这样,你就不必因为玩得开心而感到内疚”表示这样做的好处。故选 G。39.根据前文标题“You should avoid putting off your tasks.(你应该避免拖延你的任务)”及后文“This is a bad habit.(这是一个坏习惯)”可知,空处表示拖延任务的坏习惯,B 选项“有些学生喜欢拖延”符合语境。故选 B。40.空处为小标题,后文“In order to keep in good health, you have to check on time so as to be energetic.(为了保持身体健康,你必须按时检查,以便精力充沛)”可知,本段表示应该注意检查自己的健康,C 选项“你应该注意检查自己的健康”符合本段主旨。故选 C。完型填空 【答案】41.A 42.A 43.B 44.A 45.D 46.D 47.C 48.D 49.D 50.C51.B 52.C 53.B 54.C 55.A【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了高中生李在老师鼓励下克服学习困难并取得进步。41.考查副词词义辨析。句意:相信自己,采取行动,你一定会克服障碍,实现梦想。A. surely 一定,肯定;B. nearly 几乎;C. hardly 几乎不;D. anxiously 焦急地。根据上文“Believe in yourself, take action”和下文“overcome the obstacles”可知,相信自己并采取行动,就“一定”能克服障碍,故选 A。42.考查动词词义辨析。句意:相信自己,采取行动,你一定会克服障碍,实现梦想。A. achieve 实现;B. see 看见;C. replace 代替;D. remember 记得。根据上文“Believe in yourself, take action, and you will surely overcome the obstacles”以及下文“your dreams”可推知,此处指老师鼓励学生,说一定能“实现”梦想,故选 A。43.考查名词词义辨析。句意:高中生活充满了挑战。A. cheats 欺骗;B. challenges 挑战;C. sincerity 真诚;D. originality 独创性。根据后文“Li, a student in his second year of high school, was not doing well in his studies, especially in math and English.”可知,李学习不好,所以高中生活充满“挑战”,故选 B。44.考查形容词词义辨析。句意:这让他感到压力很大。A. stressed 有压力的;B. interested 感兴趣的;C. peaceful 和平的;D. angry 生气的。根据前文“Li, a student in his second year of high school, was not doing well in his studies, especially in math and English.”可知,李学习不好,尤其是数学和英语,所以他会感到“压力很大”,故选 A。45.考查动词词义辨析。句意:在一次考试不及格后,李感到非常无助,泪流满面。A. choosing 选择;B. forgetting 忘记;C. leaving 离开;D. failing 失败,不及格。根据后文“Li felt extremely helpless”可知,李感到无助,说明他考试“不及格”,故选 D。46.考查介词短语辨析。句意:在一次考试不及格后,李感到非常无助,泪流满面。A. in person 亲自;B. in danger 处于危险中;C. in discussions 在讨论中;D. in tears 含着泪。根据前文“Li felt extremely helpless”可知,李感到无助,所以会“泪流满面”,故选 D。47.考查动词短语辨析。句意:这时,他的老师张老师走过来,轻轻地拍了拍他的肩膀:“李,相信你自己。你有能力克服困难。”A. went away 走开;B. ran out 用完;C. came over 过来;D. took off 起飞。根据后文“gently patted him on the shoulder”可知,老师拍了拍李的肩膀,说明老师“走过来”了,故选 C。48.考查名词词义辨析。句意:李制定了一个计划并坚持了下来。A. impact 影响;B. alarm 警报;C. button按钮;D. plan 计划。根据后文“Every day, he 9 math exercises, memorized English words, went to the library to look up information, and asked teachers and classmates for 10 .”可知,李每天做数学题、背单词、去图书馆查资料、向老师和同学求助,这些都是他制定的“计划”中的内容,故选 D。49.考查动词词义辨析。句意:每天,他做数学题,背英语单词,去图书馆查资料,向老师和同学求助。A. bought 买;B. tricked 欺骗;C. proved 证明;D. did 做。根据后文“math exercises”可知,此处指“做”数学题,故选 D。50.考查名词词义辨析。句意:每天,他做数学题,背英语单词,去图书馆查资料,向老师和同学求助。A. equality 平等;B. rescue 营救;C. help 帮助;D. exploration 探索。根据前文“asked teachers and classmates for”可知,此处指向老师和同学寻求“帮助”,故选 C。51.考查动词词义辨析。句意:几周后,他的成绩提高了很多。A. admitted 承认;B. improved 提高;C. replaced 代替;D. created 创造。根据后文“His math test scores went up, and so did his English.”可知,李的数学和英语成绩都提高了,故选 B。52.考查形容词词义辨析。句意:他变得更加自信和活跃。A. horrible 可怕的;B. intelligent 聪明的;C. confident自信的;D. expressive 有表现力的。根据前文“His math test scores went up, and so did his English”和后文“and active”可知,李成绩变好,所以他变得更加“自信”,故选 C。53.考查名词词义辨析。句意:他意识到成功来自自己的努力和坚持。A. score 分数;B. effort 努力;C. contest 比赛;D. admiration 钦佩。根据后文“and persistence (坚持)”可知,此处指成功来自自己的“努力”和坚持,故选 B。54.考查动词词义辨析。句意:随着时间的推移,李不仅在学习上取得了进步,还在学校演讲比赛中获得了奖项。A. gave 给;B. lost 失去;C. won 赢得;D. picked 挑选。根据后文“an award in a school speech contest”可知,此处指“赢得”奖项,故选 C。55.考查动词词义辨析。句意:“是的,我已经学会了面对困难,而不是逃避它们,”李回答说。A. learned学会;B. requested 要求;C. ordered 命令;D. advised 建议。根据后文“to face difficulties and not run away from them”可知,此处指李“学会了”面对困难,而不是逃避,故选 A。语法填空 名师导学必修一 U1 原题写作第一节范文Dear David,I'm sorry to hear that you are having trouble adjusting to your high school life. I'm writing to give you some suggestions.I quite understand well that you are anxious and feel terrible. However, it is common that many students have the same problem when going to a new school.I think you can make a good plan for your studies. This will help you get used to the new studying environment in a short time. I also recommend that you make some friends and take an active part in class activities. I'm sure that you won't feel lonely and your school life will become colorful and interesting.I will be more than happy to hear good news from you.Yours,Li Hua第二节:读后续写(满分 25 分)范文:Paragraph 1:It seemed as if Robert would be dying. Obviously, he was in a critical situation and at a loss what to do next. Just at that moment, Henry happened to be passing by. Hearing the screams, Henry raced to the riverside, took off his clothes and jumped into the water without hesitation. He swam to Robert as fast as possible. Fortunately, he reached Robert just when he was about to sink. With great effort and much danger to himself, he managed to bring Robert to the shore.Paragraph 2:Thus, Robert's life was saved. Robert and his new friends were ashamed of having called Henry a coward. They realized that Henry had true courage. They apologized sincerely to Henry for their rude behaviour and asked for forgiveness. Henry did forgive them. He and Robert were friends again and they went home together as usual. From this, Robert learned what true courage was — never be afraid to do good, but always fear to do evil.【知识点】友谊【导语】本文以人物为线索展开,讲述了 Robert 和 Henry 是两个同班的朋友。他们总是一起玩,一起回家。有一次他们回家路上看到有人打架,Robert 想去看看,Henry 拒绝了,Robert 就认定 Henry 是胆小鬼并把这件事告诉了其他男孩,并与其他人一起孤立 Henry。但后来 Robert 落水了,恰巧 Henry 路过,救了他。最后 Robert 明白了什么才是真正的勇敢。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“Robert 似乎快要死了。”可知,第一段可描写 Robert 落水后的惨状,以及 Henry出现后奋力把他救起的过程。②由第二段首句内容“因此,Robert 的生命得以挽救。”可知,第二段可描写 Robert 获救后明白了 Henry有真正的勇气,并向他道歉,两人和好如初。2.续写线索:落水——帮助——感谢并道歉——感悟3.词汇激活行为类①冲向:raced to/ran to/rushed to②成功:managed to/succeeded in③道歉:apologized/made an apology情绪类①毫不犹豫:without hesitation/do not hesitate②羞愧:were ashamed/were guilty【点睛】[高分句型 1]They realized that Henry had true courage.(由连接词 that 引导的宾语从句作 realized 的宾语)[高分句型 2]From this, Robert learned what true courage was—never be afraid to do good, but always fear to do evil.(由连接词 what 引导的宾语从句作 learned 的宾语)听力原文:Text 1M: Hey, that new superhero movie is out this weekend! But we’re going hiking. Maybe we can go during the week W: Okay. It ’s showing on Tuesday and Thursday.M: Let’s go on Thursday. I play football on Mondays and Tuesdays.W: Perfect, let’s do it!Text 2M: Good afternoon. I’m calling about ordering some uniforms for my baseball team.W: OK. Do you have a design in mind If not, you can use our website to view different styles. Then you can submit your order through the site, too.Text 3W: Jeremy, Europe is amazing!M: Oh Sally, that’s so cool. What ’s the best place that you went to W: It’s hard to choose. I really love Paris and Madrid but it has to be Venice as the architecture is justbreath-taking.Text 4W: Hey Tom! Are you going to the cafe downstairs to get a cup of coffee M: No, that’s closed. I’m going to the dessert shop by the bookstore on the next street.W: Do you mind if I go with you M: Not at all. I feel lonely going by myself anyway.Text 5W: Jack, Mr. Gomez wants to see you in his office.M: Do you know why I hope I haven’t done anything wrong.W: Relax. He just wants to go over some client data.Text 6W: I can’ t believe my car died! Thanks for giving me a hand.M: Anytime.W: You look like you know what you’re doing.M: My dad ’s a mechanic, so he taught me a few tricks of the trade.W: Do you think it’ ll make much longer M: Just another couple of minutes, and you’ll be able to hit the road.Text 7M: Have you reviewed the application letter of Steven Johnson Hisexperiences are pretty impressive.W: I have noticed he won pretty big contracts from a big international trader last year. Do you think hewould be a good fit for our company M: Well, we have to see him in person before making any decisions. Should I arrange a formal interview with him W: Actually, I ’ll be out of town next week, so why don’ t we set up a schedule in the following week Text 8W: Pablo, I heard about your promotion in today’s regular meeting. Congratulations! When do youstart your new position M: Thanks very much! I start on Monday. Things are a little busy at the moment, though, because my new office is on a different floor, and I have to move all my personal belongings there.W: I just took charge of the office supplies, so if you need anything to help you pack, let me know.M: That would actually be very helpful. I can’t believe how many things I’ve collected over the years! Do you think I can get some cardboard boxes and tape W: Sure you can. Oh, I ’m supposed to give an expense report in five minutes. I ’ll come back to you later.Text 9W: Hey Terry, this charity fundraiser I ’m organizing, it’s going to be a big event! M: Where are youhosting it, Mary W: Here in this coffee shop. There’s space for live music, food, and lots of activities for kids.M: Oh, I assumed you would do it at a music hall.W: We considered it. But it wasn’t available then. Then we decided either here or the park. Finally, we chose this shop as it’s more family friendly.M: Yeah, that makes sense, and I suppose this is more private compared to the park. What charity is it W: A local animal shelter. I thought this would be a great way to raise awareness and funds. They always need a little support.M: That’s awesome. What can I do to help W: Well, I was actually hoping you could lend me a hand with the music. You know a lot of bands, and I was thinking maybe you could help me book some acts for the event.M: Sure, I’d be happy to help out. I ’ll see what I can do.Text 10W: Good evening, everyone. I recently learnt Arabic in Cairo as part of my degree. My interest in the language was due to the passion of our Arabic lecturer and as the course progressed, my interest in the culture also grew with it. I considered studying in the Middle East, but ultimately decided on Cairo due to its energetic cultural scene.However, in the city, we faced some challenges, including difficulties finding a hotel and accommodation as we were a group of unmarried individuals. Once settled, the culture shock was intense for some of us. One member of our group returned home within the first week. Luckily I became accustomed to the life in Cairo gradually.The biggest challenge of learning Arabic is the disconnection between the written and the spokenforms.Despite these challenges, learning Arabic has been a rewarding experience, including absorbing myself in the culture and getting to know the locals and even negotiating at a local market. Highlights were being invited to a traditional Arabic meal at one of the locals ’ home and being able to confidently communicate.Overall, this experience was outside of my comfort zone and allowed me to learn and grow in interesting ways. I encourage others to consider involving themselves in new cultures and languages. Thanks for listening. 展开更多...... 收起↑ 资源预览