资源简介 九年级英语期中真题重组卷(二)(沪教牛津版)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第Ⅰ卷 选择题一、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.The young man keeps visiting his grandparents regularly ________ he is too busy.A.unless B.because C.though D.if2.The thought of going back home was ______ kept him happy while he was working abroad.A.all that B.all C.that D.which3.When I am feeling blue, I prefer ________ around the lake ________ myself up.A.to walk; to cheering B.to walk; to cheer C.walking; to cheering D.walking; to cheer4.It was ________ I got back to my apartment ________ I first came across my new neighbors.A.when; who B.that; where C.that; which D.when; that5.—He hasn’t watched the movie So Young, has he — . He told me it was very moving and interesting.A.Yes, he has B.Yes, he hasn’t C.No, he hasn’t D.No, he has6.Mr. Lee is the only doctor ________ we can turn to at present.A.who B.what C.which D.that7.I like to visit a place ___________ history is long.A.which B.whose C.that D.where8.Which do you enjoy ________ the weekends, fishing or watching TV A.spent B.spending C.spend D.to spend9.Can you lend me the book ________ the other day A.about which you talked B.which you talkedC.about that you talked D.that you talked10.—I thought I saw someone waving at me from across the lake, but when I got closer, there was no one there.—That’s strange. It must have been a ________ of the light reflecting on the water.A.expression B.mistake C.trick D.tradition二、语法选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Abigail Adams was the wife of one American president and the mother of another American president. She was born on November 22, 1744. She married John Adams, the second president of the United States in October, 1764. John and Abigail Adams 11 five children together. One of their sons, John Quincy Adams, would later become the sixth president of 12 United States. Abigail Adams was remembered for the letters that she wrote back and forth to her husband while he 13 with the Continental Congress in Philadelphia. John Adams would frequently write to her and ask for her advice on both social and political issues. The letters of Abigail Adams to her husband, John Adams, are part of the Revolutionary War history 14 they serve as a first-hand eyewitness account of the political life during this time. Abigail Adams is 15 known as the first “First Lady” to live in the White House 16 became the official residence of the presidential family after the nation’s capital was relocated to Washington, D.C. in 1800. The “First Lady” enjoyed living at the newly built White House. When Thomas Jefferson defeated Adams in the presidential election, Abigail and her family moved back to Quincy, Massachusetts. After 17 the White House, Abigail Adams continued 18 letters to famous Americans like Thomas Jefferson. She followed John Quincy’s political career with great interest. Abigail Adams died 19 typhoid fever (伤寒) at the age of 73 on October 28, 1818. Both John and Abigail 20 in a family crypt in Quincy.11.A.had B.have C.has D.is having12.A.a B.an C.the D./13.A.worked B.were working C.has worked D.was working14.A.and B.because C.so D.or15.A.either B.too C.also D.neither16.A.which B.who C.what D.why17.A.leave B.leaving C.left D.leaves18.A.write B.writing C.wrote D.to write19.A.from B.for C.out D.in20.A.were buried B.buried C.bury D.is buried三、完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Last year, I wasted my summer holiday by looking at my phone. I missed lots of chances to go outside and get close to 21 . I stayed indoors, watching short-videos and playing phone games. So, this winter holiday, I really wanted to 22 .I began by 23 my phone to Mom. This helped me follow my plan. Without videos and games, I joined in face-to-face activities with friends 24 . To my surprise, this method was useful. I found real-life communication more 25 than just using my phone.I managed to stay away from my phone during the holiday. I finally understood that I, not the 26 , was the problem. It was hard to stop using it, especially with my 27 self-control. But I was set on doing it.Not using the phone for a holiday was a small 28 for me. However, could I keep this up for long It would be a harder test for me.This winter holiday was a 29 point for me. I’m happy for my awareness of the problem and the change I’ve made. I hope my story can 30 people who have the same problem as I did before. If they take action to make changes, they will have a more meaningful and healthier life.21.A.family B.friends C.nature D.parents22.A.change B.study C.sleep D.play23.A.selling B.lending C.handing in D.giving in24.A.voluntarily B.secretly C.seriously D.sadly25.A.easy B.difficult C.meaningful D.useless26.A.mother B.phone C.activities D.friends27.A.strong B.weak C.quick D.special28.A.praise B.mistake C.candy D.test29.A.turning B.ending C.strong D.falling30.A.force B.increase C.destroy D.encourage四、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)A video game based on ancient Chinese literature classic (文学经典) came out worldwide in July, surprising games around the world.The game Black Myth: Wukong, an action game developed by Game Science, was inspired by the Chinese novel Journey to the West. It is full of traditional Chinese culture, offering games a special experience of Chinese imagination and sights. In the game, players step into the shoes of Sun Wukong. When players navigate Wukong’s adventures westward, they will face many challenges and risks._______. Available on PS5, Steam, Epic Games Store and WeGame, it is already a top seller, marking a new milestone for Chinese AAA games—those with A lot of time, A lot of money and A lot of resources. By July, presales had reached more than 400 million yuan. In addition, Game Science’s final trailer (预告片) on YouTube quickly hit 1 million views. IGN China, one of the leading media companies, gave the game its highest score, 10 points.What particularly impresses Chinese as well as foreign players is the design of the game scenes and characters. Black Myth: Wukong creates an amazing dreamscape (梦幻景象) with Chinese scenery. Besides, the music in this game is played on traditional Chinese instruments such as the guzheng and guqin.The game started in 2018 and was completed after six and a half years. Feng Ji, Game Science’s founder and CEO, said in a recent interview that the success of the game was due to the script (剧本) and artistic ideas which placed Chinese stories and classical culture into the game.31.The underlined word “navigate” in paragraph 2 probably means ________.A.find B.control C.stop D.journey32.Which of the following can be put in ________ A.Black Myth: Wukong is sold in different ways B.Black Myth: Wukong has achieved greatlyC.Game Science has put a lot of effort into this game D.Journey to the West is welcomed by the public33.Which writing skill is used in paragraph 3 A.Giving explanations. B.Making comparisons. C.Listing numbers. D.Raising questions.34.The traditional Chinese ________ impresses Chinese and foreign game players.①culture ②sights ③spirit ④artA.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④35.What would be the best title for the passage A.Video Game Based on Chinese Novel Becomes a HitB.Imagination Makes the Chinese Game PopularC.Classic Chinese Literature Gains PopularityD.Chinese Game Market Beats the West(1)In the South China Sea, there is a group of Jiaoren, or Chinese mermaids, whose tears become pearls (珍珠) after they fall. To the north of Kunlun Mountains, there is a monster called Xiangliu, which has nine heads with human faces but the body of a snake. These magic creatures are from the ancient book of mythical (神话的) legends Shan Hai Jing.(2)Shan Hai Jing, also known as The Classic of Mountains and Seas, is said to be at least 2,200 years old. It is about the culture and geography of China before the Qin dynasty. It has 31,000 words, more or less. The whole collection includes eighteen parts, talking about more than 350 mountains. It also tells many interesting stories and describes lots of mythical creatures.(3)A famous story in the book is about Zhu Rong, the God of Fire. He is described as having a beast-like body and a human face, riding around the sky on two dragons. When he had a big fight with Gong Gong, the God of Water, Zhu Rong won. But after the fight, the human world came into complete darkness. Then he brought fire from heaven to the world and taught humans how to use it.(4)Another famous story in the book is Feibao, which in another part is named Mo. It is described as a black-and-white monster that eats iron (铁). It also goes by the “Iron Eater”. The mysterious creature might be the giant panda.(5)Although it’s not clear who wrote it, the Shan Hai Jing is an important ancient book in the pre-Qin period of China and is considered one of the treasures of Chinese culture. The stories in the book are now being spread from one generation to another in China. The book has inspired many people like LuXun and JK Rowling. There are also many books, films, games, and artworks made from it.阅读短文,根据短文内容选择合适的答案。36.How does the writer start the passage A.By telling a story. B.By giving two examples.C.By raising a question. D.By comparing two facts.37.What is paragraph 2 mainly about A.Why is the Shan Hai Jing popular. B.How the Shan Hai Jing was written.C.The importance of the Shan Hai Jing. D.The introduction to the Shan Hai Jing.38.The underlined word “it” in paragraph 3 refers to ________.A.the book B.the body C.the fire D.the water39.Which is the right structure (结构) of the passage (1)=Paragraph1 (2)=Paragraph2A.①\②③④\⑤ B.①②\③④\⑤ C.①②\③\④⑤ D.①②\③④⑤40.What is the best title of the passage A.The God of Water—Gong Gong B.The Iron Eater—FeibaoC.A valuable book—Shan Hai Jing D.A mythical legend of Zhu RongThink about how much time you spent outside last week. Really “outside”. Walking from the car into the mall doesn’t count.Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV.You may say, “I play inside more than outside and I like to play games on the computer.”If so, it’s likely that you spent more time inside four walls than outside in fresh air. Kids today spend two fewer hours per week on sports and outdoor activities than kids did 20 years ago. That’s according to a University of Michigan study. Non-moving activities are more popular. The costs “include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …” says Richard Louv, writer of Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder:Play is important, even for adults. _________Outdoor activity betters your senses. The next time you sit down to message your friends, take note of your senses during and after your texting. Then do the same experiment after you’ve done something outside. You will find being outdoors brings the senses to life. “Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses,” says Betsy Keller. She’s a professor of exercise and sports sciences at Ithaca College in New York. “Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside.”Outdoor play frees your mind. Are you stressed out Having trouble devoting your mind to what you’re doing Too much time indoors— away from the natural world—may be a cause. Louv uses a term to describe the set of problems caused by too much time indoors: nature deficit disorder. He says, “I use it to describe the price we pay for being so separated from nature.”Spending time outdoors brings you closer to the environment. When you’re out, breathe in fresh air, hear the leaves crackle underfoot and search for cool birds and plants in the woods. It can help you feel more connected to the natural world. No woods nearby Nature can be found right outside your back door or in your local park.So the next time you sit down to spend quality (高质量的) time with a video game, consider treating yourself to a little outdoor play instead.41.How does the writer first introduce the topic of outdoor play A.By showing the results of a recent study.B.By introducing different kinds of outdoor play.C.By inviting the reader to think about his or her own case.D.By telling the reader outdoor play is good for body and mind.42.According to the passage, what can be one of the results of spending more time indoors A.Improving eyesight. B.Reducing stress level.C.Getting better social skills. D.Increasing risk of physical illness.43.Which sentence can be put in the blank in Paragraph 5 A.Just getting outdoors does wonders.B.Outdoor play helps to build relationships.C.Nature can remind us of life beyond our worries.D.The outdoors is the best place to practise physical skills.44.Which word is closest to the meaning of “hone” in paragraph 6 A.improve B.limit C.produce D.organize45.Which of the following is a good way to enjoy outdoor play A.Walking from your car into the mall.B.Spending your quality time with TV drama series.C.Playing a video game of making sandcastles by the beach.D.Watching in your local park how fast the clouds are moving.五、阅读还原(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)Have you ever wanted to be respected by everyone else in your class 46 Help out your classmates. You can help them with their homework or just help them to pick up a pen. 47 Be active in school events. The chess club, the football team, the cheer team...are all good. 48 If your friends invite you to birthday parties or ask you to shop together, always try to show up if possible.49 If they look like they’re having a bad day, try to cheer them up if you can. But if they don’t seem to want to talk with others, go away right away.50 As long as it’s funny, and it doesn’t hurt anyone personally, laugh. You don’t have to be funny, but at least laugh, even if the joke is about you.Most of all, if you treat others with respect, you are most likely to be respected.A.Always laugh at jokes.B.Joining any of these activities can make you respected by classmates.C.Cheer your classmates up if they’re down.D.If the answer is “yes”, here’s a simple guide for you.E.Being helpful can help you win respect from classmates.六、任务型阅读(共 4 小题;51-53 每小题 2 分,54 题 4 分;满分 10 分)阅读短文,然后根据内容回答所提问题。Fan Jinshi, a famous Chinese archaeologist (考古学家), is 86 years old now. She was awarded by UNESCO for her achievement in the protection of the Mogao Caves (莫高窟) in Dunhuang on Sept. 7, 2023.In 1963, Fan, a 25-year-old Peking University graduate, had the chance to work at the Mogao Caves. “Seeing Dunhuang for the first time was amazing. I decided to stay here and fight for these beautiful caves forever,” Fan said.Fan and her team had to live in a mud house and drink salty water. They stayed inside the caves to do some research, copy murals (壁画), and do whatever they could to protect them.In 2011, after 40 years of hard work, a report on the Mogao Caves written by Fan’s team was finally published. It was known as the first professional (专业的) report on cave archaeology in China.In the late 1980s, Fan came across computer technology by chance. She realized that this might protect the Mogao Caves forever. After over 30 years of study, the Dunhuang Academy(研究院) built a digital database (数字数据库) to protect cultural relics (文物) there.“In my whole life, I’ve only done one thing: protect and develop the world cultural heritage (世界文化遗产) of the Mogao Caves,” she told People’s Daily. “My heart belongs to Dunhuang.”51.What does Fan Jinshi do 52.When did Fan see Dunhuang for the first time 53.Why did Dunhuang Academy build a digital database 54.There are many places of interest in China. Which one is your favorite Please write 30 words or more to introduce it.七、语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)请认真阅读下面短文,根据语篇内容,在空白处填入括号内单词的正确形式或时态,使短文通顺、连贯。Su Shi, known as Su Dongpo, was a famous Chinese writer, poet and painter.When he was young, he read a lot of books and wrote many good articles. People thought 55 (high) of him. Because of this, he became very proud and wrote a couplet (对联) for 56 (he).Knowing all the words in the world;Reading all the books on the earth.A wise old man saw this couplet and thought, “It is necessary for Su Shi 57 (learn) how to be modest.” So, one day, he came to Su Shi’s house with a book.The old man showed Su Shi the book and explained, “So far, I 58 (read) the book several times, but there are still some difficult words that I can’t understand. I have asked many people, but none of them could understand their 59 (mean). I have heard that you are a person of rich knowledge, so I come to ask you.”Full of confidence, Su Shi took the book from the old 60 (man) hand, but when he opened it, he became very 61 (surprise) because there were many words he didn’t know. At that moment, Su Shi realized that there were many more things that he had to learn.Actually, the old man knew every word in this book. He just wanted to make Su Shi know the 62 (important) of being modest. Su Shi was embarrassed (尴尬的) and said, “Now I know why you came. I shouldn’t have been so arrogant (自大的).”The old man smiled and 63 (leave). Then Su Shi quickly took his brush and ink, and added some words to the couplet:Working hard to know all the words in the world;Being determined to read all the books on the earth.From then on, he worked even 64 (hard) than before. Finally, Su Shi made great achievements in many fields, especially in literature.八、语篇填词(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)根据短文内容及所给首字母提示,写出所缺单词,使短文意思完整、通顺,每空一词。Spring Festival is the most important festival in China. It usually comes in January or February. Before the festival, people are busy p 65 for it. They clean their houses to “sweep away bad luck” and decorate them with red things—red lanterns, red couplets and red paper cuttings. Red is a lucky color in Chinese culture.On New Year’s Eve, family members get t 66 for a big dinner. The dinner usually includes dumplings, fish and chicken. Dumplings look like gold ingots (元宝), so they symbolize wealth. Fish represents “surplus” (盈余) because the Chinese word for “fish” sounds like the word for “surplus”. After dinner, people watch the Spring Festival Gala on TV or play card games. Many people stay up late to welcome the new year—this is called “shousui”.On New Year’s Day, people wear new clothes and visit relatives and friends. They say “Happy New Year” to each other and give red e 67 to children. The red envelopes have money inside, which is called “ya sui qian”. It is believed that the money can protect children from bad luck.During Spring Festival, there are also many traditional a 68 . For example, people set off fireworks to drive away bad luck, and some cities hold dragon or lion dances. These activities make the festival more lively and fun.Spring Festival usually lasts for 15 days. The last day of the festival is Lantern Festival, when people eat yuanxiao (glutinous rice balls) and guess lantern riddles. A 69 the festival ends, people feel sad to say goodbye to their families, they also look forward to the next Spring Festival.九、书面表达(10 分)70.假如你是李平,收到了你的伦敦朋友Mario的邮件,请阅读邮件并回复。Dear Li Ming, How is it going I haven’t seen you for almost three years. I have changed a lot. I used to be thin and shy, but now I’m stronger and more outgoing. What about you How have you changed Besides, I know that there are a lot of wonderful traditional Chinese art forms in China. I really want to learn more about them. Can you introduce a famous one to me I’m looking forward to your reply. Best wishes, Mario注意:(1)词数100左右,开头和结尾需要自己写。(2)回复需包括所有要点,可适当发挥,使全文连贯、流畅。(3)文中不得提及真实的人名、校名等相关信息。Dear Mario,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Ming试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《九年级英语期中真题重组卷(二)(沪教牛津版)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)》参考答案1.C【详解】句意:这个年轻人会定期去看望他的祖父母,尽管他太忙。考查连词辨析。unless除非;because因为;though尽管;if如果。根据“The young man keeps visiting his grandparents regularly…he is too busy.”可知此处是说尽管他忙,但是一直定期看望祖父母,此处为though引导的让步状语从句;注意区分unless的用法,unless表示“除非,如果不”,如果填unless,句意会变成“如果不忙,他就不会去看望他的祖父母”,与句中“keeps visiting持续看望”矛盾。故选C。2.A【详解】句意:当他在国外工作时,一想到要回家,他就能感到无比快乐。考查定语从句。was后的表语是不定代词all,表示“所有……的事”,“kept him happy”这是一个定语从句,先行词是all,关系词只能用that,故选A。3.B【详解】句意:当我感到忧伤时,我喜欢在湖边散步让自己振作起来。考查非谓语动词。prefer to do sth.“更喜欢做某事”,因此第一空应用动词不定式“to walk”作宾语;第二空表示在湖边散步的目的,应用动词不定式“to cheer”作目的状语。故选B。4.D【详解】句意:当我回到我的公寓时,我第一次遇到了我的新邻居。考查强调句。when当……时;who谁;which哪一个;that那。分析句子结构可知,这是一个强调句,强调句的基本结构是“It is/was+被强调部分+that/who+其他部分”。根据“It was...I got back to my apartment”可知,此处强调“我回到公寓时”,所以应用“It was when...that...”结构。故选D。5.A【详解】句意:——他还没看过电影《致我们终将逝去的青春》,是吗?——不,他看过。他告诉我这部电影非常感人和有趣。考查反意疑问句。问句是反意疑问句,首先回答应该前后一致,故排除B和D;根据“He told me it was very moving and interesting.”可知,他之前看过这部电影,所以应该是肯定回答“Yes, he has”,其中“Yes”翻译成“不”,排除C。故选A。6.D【详解】句意:李先生是我们目前唯一可以求助的医生。考查定语从句。who引导定语从句时,先行词指人;what不用于引导定语从句;which引导定语从句时,先行词指物;that引导定语从句时,先行词可指人,也可指物。根据题干可知,空处是定语从句的引导词,先行词是doctor,指人,且被the only修饰,所以空处应用that引导此定语从句。故选D。7.B【详解】句意:我喜欢参观历史悠久的地方。考查定语从句。which用来指物,在从句中作主语或宾语;whose用来指人或物,作定语;that先行词是物,在从句中作主语或宾语;where是关系副词,在从句中指地点。根据“I like to visit a place”以及“history”可知,此处表示所属关系,即“这个地方的历史”,填关系代词whose。故选B。8.D【详解】句意:周末你喜欢钓鱼还是看电视?考查非谓语动词。spent过去分词;spending现在分词;spend原形;to spend动词不定式。根据“Which do you enjoy …the weekends, fishing or watching TV ”可知,此处为固定用法“Which do you prefer/like/enjoy to do”,表示“选择做某事”,应用动词不定式表示目的。故选D。9.A【详解】句意:你能把你前几天谈到的那本书借给我吗?考查定语从句。根据“Can you lend me the book …the other day ”及选项可知,此处应是定语从句,固定短语talk about“谈论”,将介词about提到关系代词之前,构成“介词+关系代词”引导的定语从句,介词后的关系代词只能用which或whom。故选A。10.C【详解】句意:——我以为我看到有人在湖对面朝我挥手,但当我走近时,那里什么人都没有。——那真奇怪。那一定是水面上反射光线的错觉。考查名词辨析。expression表达;mistake错误;trick恶作剧,诡计;tradition传统。根据句意,“It must have been a...”指的是某种视觉上的错觉,结合“...the light reflecting on the water.”的描述,“trick”表示“错觉”最为合适。故选C。11.A 12.C 13.D 14.B 15.C 16.A 17.B 18.D 19.A 20.A【导语】本文是一篇记叙文,介绍了美国第二任总统约翰·亚当斯的妻子阿比盖尔·亚当斯的生平事迹,包括她的家庭、政治影响和历史地位。11.句意:约翰·亚当斯和阿比盖尔·亚当斯共有五个孩子。had有,have的过去式;have有;has有,have的第三人称单数;is having有,have的现在进行时。根据文章可知,文章是一般过去时,所以此处也用一般过去时。故选A。12. 句意:他们的一个儿子约翰·昆西·亚当斯后来成为美国第六任总统。a一个,用在以辅音音素开头的单词前;an一个,用在以元音音素开头的单词前;the特指;/零冠词。根据United States可知,前面需加the,构成the United States表示“美国”。故选C。13.句意:阿比盖尔·亚当斯因为丈夫在费城为大陆会议工作时,她给丈夫来回写信而被人们记住。worked工作,work的过去式;were working过去进行时,主语是复数;has worked已经工作了,现在完成时;was working过去进行时,主语是单数。此句中考查的是while连接的时间状语从句里动词的用法,while引导的时间状语从句,谓语动词应该用延续性动词或者表示状态的词,应该选进行时态表示延续动作,且主语为单数,用was working。故选D。14.句意:阿比盖尔·亚当斯给丈夫约翰·亚当斯的书信是独立战争历史的一部分,因为它们是这段时间政治生活的第一手目击者。and和;because因为;so因此;or或者。根据“are part of Revolutionary War history”及“they served as a firsthand eye-witness account of political life during this time”可知,阿比盖尔·亚当斯给丈夫约翰·亚当斯的书信,是革命战争历史的一部分是因为它们是这段时间政治生活的第一手目击者,表原因。故选B。15.句意:阿比盖尔·亚当斯也被誉为第一位入住白宫的“第一夫人”——白宫于1800年美国首都迁至华盛顿特区后,成为总统家族的官邸。either两者之一;too也,位于句末;also也,位于句中;neither两者都不。空处位于be动词is之后,表示“也”,且在句中。故选C。16.句意:阿比盖尔·亚当斯也被誉为第一位入住白宫的“第一夫人”——白宫于1800年美国首都迁至华盛顿特区后,成为总统家族的官邸。which哪个;who谁;what什么;why为什么。本句是定语从句,从句缺主语,先行词是the White House“白宫”,指物。可用which,故选A。17.句意:离开白宫后,阿比盖尔·亚当斯继续给当时著名的美国人写信,比如托马斯·杰斐逊。leave离开;leaving离开,leave的现在分词或动名词;left离开,leave的过去式;leaves离开,leave的第三人称单数。after“在……之后”是介词,介词后用动名词。故选B。18.句意:离开白宫后,阿比盖尔·亚当斯继续给当时著名的美国人写信,比如托马斯·杰斐逊。write写;writing写,现在分词或动名词;wrote写,write的过去式;to write写,动词不定式。continue to do sth.“继续做某事”。故选D。19. 句意:阿比盖尔·亚当斯于1818年10月28日死于伤寒,享年73岁。from从;for为了;out外面;in在……里面。动词短语die from表示“死于”。故选A。20. 句意:约翰和阿比盖尔都被葬在昆西的一个家族墓穴里。were buried被埋,一般过去时被动语态;buried埋,bury的过去式;bury埋;is buried被埋,一般现在时被动语态。根据“Both John and Abigail”和“bury”可知,约翰和阿比盖尔是被埋葬,用被动语态,且为一般过去时。故选A。21.C 22.A 23.C 24.A 25.C 26.B 27.B 28.D 29.A 30.D【导语】本文讲述了作者去年暑假因沉迷手机浪费时光,今年寒假决心改变,通过把手机交给妈妈等方式,减少手机使用,参与现实交流,最终有所感悟,希望自己的故事能鼓励有类似问题的人。21.句意:我错过了很多外出亲近自然的机会。family家庭;friends朋友;nature自然;parents父母。原文提到“I missed lots of chances to go outside”,外出通常是去亲近自然,所以选“nature”。故选C。22.句意:所以,这个寒假,我真的很想改变。change改变;study学习;sleep睡觉;play玩耍。原文提到“Last year, I wasted my summer holiday by looking at my phone.”,因为去年浪费时间在手机上,所以这个寒假想改变,选“change”。故选A。23.句意:我开始把手机交给妈妈。selling卖;lending借;handing in上交;giving in屈服。原文提到“This helped me follow my plan.”,把手机交给妈妈有助于遵循计划,“handing in”符合语境。故选C。24.句意:没有了视频和游戏,我自愿和朋友们一起参加面对面的活动。voluntarily自愿地;secretly秘密地;seriously严肃地;sadly悲伤地。原文提到“I really wanted to change.”,因为想改变,所以是自愿去参加活动,选“voluntarily”。故选A。25.句意:令我惊讶的是,这种方法很有用。我发现现实生活中的交流比只使用手机更有意义。easy容易的;difficult困难的;meaningful有意义的;useless无用的。原文提到“To my surprise, this method was useful.”,说明现实交流是有意义的,选“meaningful”。故选C。26.句意:我终于明白,问题出在我身上,而不是手机。mother母亲;phone手机;activities活动;friends朋友。原文围绕手机展开,讲述自己过度使用手机的问题,所以是“我”的问题,不是手机的问题,选“phone”。故选B。27.句意:停止使用它很难,尤其是因为我自制力弱。strong强壮的、强大的;weak弱的;quick快的;special特别的。原文提到“It was hard to stop using it”,很难停止使用手机,说明自制力弱,选“weak”。故选B。28.句意:假期不使用手机对我来说是一个小考验。praise赞扬;mistake错误;candy糖果;test考验、测试。原文提到“However, could I keep this up for long It would be a harder test for me.”,后文有“harder test”,这里是小考验,选“test”。故选D。29.句意:这个寒假对我来说是一个转折点。turning转弯、转变;ending结束;strong强壮的;falling落下。 “turning point”是固定搭配,意为“转折点”,结合原文作者的改变,符合语境。故选A。30.句意:我希望我的故事能鼓励那些和我以前有同样问题的人。force强迫;increase增加;destroy破坏;encourage鼓励。原文提到“If they take action to make changes, they will have a more meaningful and healthier life.”,希望自己的经历能鼓励有同样问题的人改变,选“encourage”。故选D。31.D 32.C 33.C 34.B 35.A【导语】本文主要介绍了《黑神话:悟空》是一款基于中国古典文学《西游记》的动作游戏,它以其丰富的中国传统文化元素和独特的游戏体验吸引了全球玩家。31.词句猜测题。根据第二段“When players navigate Wukong’s adventures westward, they will face many challenges and risks.”可知,当玩家在悟空的冒险中向西航行时,他们将面临许多挑战和风险,可推测navigate的意思是“旅行”,与journey同义。故选D。32.细节理解题。根据第三段“those with A lot of time,A lot of money and A lot of resources.”可知,游戏科学付出了很多努力。故选C。33.细节理解题。根据第三段“By July, presales had reached more than 400 million yuan. In addition, Game Science’s final trailer (预告片) on YouTube quickly hit 1 million views. IGN China, one of the leading media companies, gave the game its highest score, 10 points.”可知,本段运用了列数字的写作技巧。故选C。34.细节理解题。根据文章第四段“What particularly impresses...is the design of the game scenes and characters...with Chinese scenery...music...traditional Chinese instruments”可知,最打动玩家的是游戏场景和角色的设计、中国风景和传统乐器音乐,对应选项中的“culture”,“sights”和“art”,未提及“spirit”。故选B。35.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了一款基于中国古典文学《西游记》的视频游戏,并强调了其成功。故选A。36.B 37.D 38.C 39.A 40.C【导语】本文介绍了《山海经》,它是中国先秦时期的重要古籍,至少有2200年历史,讲述了先秦之前中国的文化和地理,包含十八部分,涉及350多座山,还有许多有趣的故事和神话生物。36.细节理解题。文章开头通过举南海鲛人、昆仑山北相柳两个例子引出《山海经》,是通过给出两个例子的方式。故选B。37.主旨大意题。通读第二段可知,第二段主要介绍了《山海经》的别称、历史、内容等,是对《山海经》的介绍。故选D。38.词句猜测题。根据“Then he brought fire from heaven to the world and taught humans how to use it.”可知,it指代的是火。故选C。39.篇章结构题。通读原文可知,文章结构为①引出《山海经》;②介绍《山海经》;③讲祝融的故事;④讲飞宝的故事;⑤总结《山海经》的重要性及影响。属于“总-分-总”结构。故选A。40.最佳标题题。通读原文可知,文章围绕《山海经》展开,介绍其内容、故事及重要性,C选项“一本珍贵的书——《山海经》”最能概括主旨。故选C。41.C 42.D 43.A 44.A 45.D【导语】本文是一篇说明文。文章先引导读者反思自身室内外活动时间,结合密歇根大学研究指出如今孩子户外活动时间减少,接着引用专家观点说明久坐室内的危害,再从“提升感官、解放思维、亲近环境”三方面论证户外活动的好处,最后呼吁人们用户外活动替代部分室内娱乐。41.推理判断题。根据“Think about how much time you spent outside last week. Really ‘outside’. Walking from the car into the mall doesn’t count. Now think about how much time you spent indoors—on the Internet or playing video games or watching TV”可知,作者通过邀请读者思考自身上周的室内外活动时间引入 “户外活动” 主题。故选C。42.细节理解题。根据文章中Richard Louv的表述“The costs ‘include overweight, greater stress, higher rates of physical and emotional illness and less joy, …’”可知,长时间待在室内的代价之一是“更高的身体和情绪疾病发生率”,即增加身体患病风险。故选D。43.推理判断题。根据“Outdoor activity betters your senses”,“Outdoor play frees your mind”,“Spending time outdoors brings you closer to the environment”可知,这三段均围绕户外活动的好处展开,空格处需总起该部分内容,结合前文“Play is important, even for adults”,“Just getting outdoors does wonders”能衔接上下文并概括户外活动的积极作用。故选A。44.词句猜测题。根据“Hiking, exploring, and fishing help hone all of your senses”及后文“Smell, sight … all of your senses are in use when you’re outside”可知,徒步、探索等户外活动能让感官得到运用,进而提升感官能力,hone在此处意为“提升、磨练”,与improve含义最接近。故选A。45.细节理解题。根据“Nature can be found right outside your back door or in your local park”可知,在当地公园观察云朵移动是接触自然的户外活动,属于享受户外活动的好方式。故选D。46.D 47.E 48.B 49.C 50.A【导语】本文是一篇说明文,针对如何在班级中获得他人尊重给出建议,包括帮助同学、参加活动、关心同学情绪以及对合适的玩笑报以笑容等。46.根据前文“Have you ever wanted to be respected by everyone else in your class ” 可知,这里是针对这个问题给出引导建议,选项D“如果答案是‘是’,这里有一个简单的指南给你。”符合语境,引出下文的建议,故选D。47.根据前文“Help out your classmates. You can help them with their homework or just help them to pick up a pen.”可知,这里强调帮助他人能赢得尊重,选项E“乐于助人可以帮助你赢得同学们的尊重。”符合语境,总结帮助同学与赢得尊重的关系,故选E。48.根据前文“Be active in school events. The chess club, the football team, the cheer team...are all good.”可知,这里说明参加这些活动能带来被同学尊重的结果,选项B“参加这些活动中的任何一个都可以让你受到同学们的尊重。”符合语境,说明参加活动的好处,故选B。49.根据后文“If they look like they’re having a bad day, try to cheer them up if you can.”可知,这里围绕鼓励情绪低落的同学展开,选项C“如果你的同学情绪低落,让他们振作起来。”符合语境,作为这部分内容的主题,故选C。50.根据后文“As long as it’s funny, and it doesn’t hurt anyone personally, laugh. You don’t have to be funny, but at least laugh, even if the joke is about you.”可知,这里强调要对笑话做出欢笑反应,选项A“总是对笑话报以欢笑。”符合语境,概括这部分内容,故选A。51.A famous Chinese archaeologist. 52.In 1963./ When she was 25./ At the age of 25. 53.To protect cultural relics in Dunhuang. 54.I like Mount Taishan best. It lies in Shandong province and it’s one of the most famous mountains in China. It’s really challenging to climb it, but if you can get to the mountain top, you will enjoy the most beautiful sun rise in your life. (言之有理即可)【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了考古学家樊锦诗为了保护敦煌的文物所做的贡献。51.根据第一段中“Fan Jinshi, a famous Chinese archaeologist (考古学家), is 86 years old now.”可知,樊锦诗是中国著名的考古学家。故填A famous Chinese archaeologist.52.根据第二段中“In 1963, Fan, a 25-year-old Peking University graduate, had the chance to work at the Mogao Caves. ‘Seeing Dunhuang for the first time was amazing. I decide to stay here and fight for these beautiful eaves forever,’ Fan said.”可知,1963年,樊锦诗,一个25岁的北京大学毕业生,第一次看到敦煌。故填In 1963./ When she was 25./ At the age of 25.53.根据第五段中“After over 30 year of study, the Dunhuang Academy(研究院) built a digital database (数字数据库) to protect cultural relics (文物) there.”可知,建立一个数字数据库是为了保护那里的文物。故填To protect cultural relics in Dunhuang.54.开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。参考答案为I like Mount Taishan best. It lies in Shandong province and it’s one of the most famous mountains in China. It’s really challenging to climb it, but if you can get to the mountain top, you will enjoy the most beautiful sun rise in your life.55.highly 56.himself 57.to learn 58.have read 59.meanings 60.man’s 61.surprised 62.importance 63.left 64.harder【导语】本文讲述了苏轼年少时因学识出众而骄傲自满,一位智者通过巧妙的方式让他认识到自己的不足,并学会谦虚,从而促使他更加努力地学习,最终在多个领域取得巨大成就的故事。55.句意:人们对他评价很高。根据“People thought...of him”可知,此处是think highly of“高度评价”,固定短语。故填highly。56.句意:因为这个,他变得非常骄傲,并为自己写了一副对联。根据“Because of this, he became very proud and wrote a couplet (对联) for...”可知,此处指苏轼为自己写对联,用反身代词himself“他自己”。故填himself。57.句意:苏轼有必要学会如何谦虚。根据“It is necessary for Su Shi...how to be modest.”可知,此处是“It is+形容词+for sb to do sth”句型,意为“对某人来说做某事是……的”,所以此处用动词不定式形式。故填to learn。58.句意:到目前为止,我已经把这本书读了好几遍了,但还有一些难懂的词我不懂。根据“So far, I...the book several times”可知,此处用现在完成时,表示从过去到现在已经读了多次,其结构为have/has done,主语为I,助动词用have。故填have read。59.句意:我问过很多人,但没有人能理解它们的意思。根据“but none of them could understand their...”可知,此处指理解词的意思,用名词meaning“意思”,their修饰可数名词复数。故填meanings。60.句意:苏轼满怀信心地从老人手中接过书,但当他打开书时,他非常惊讶,因为有许多字他不知道。根据“Su Shi took the book from the old...hand”可知,此处指老人的手,用名词所有格man’s“老人的”修饰名词hand。故填man’s。61.句意:苏轼满怀信心地从老人手中接过书,但当他打开书时,他非常惊讶,因为有许多字他不知道。根据“he became very...”可知,此处用形容词作表语,修饰人用surprised“惊讶的”。故填surprised。62.句意:他只是想让苏轼知道谦虚的重要性。根据“the...of being modest”可知,此处是the+名词+of的结构,所以用important的名词importance“重要性”。故填importance。63.句意:老人微笑着离开了。根据“The old man smiled and...”可知,此处用动词过去式left“离开”作谓语。故填left。64.句意:从那时起,他比以前更加努力地学习。根据“he worked even...than before”可知,此处用比较级形式harder“更努力地”修饰动词worked。故填harder。65.(p)reparing 66.(t)ogether 67.(e)nvelopes 68.(a)ctivities 69.(A)lthough【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国春节的传统习俗,包括节前准备、除夕活动、新年拜访以及节日期间的庆祝方式等。65.句意:在春节前,人们忙于为它做准备。be busy doing sth“忙于做某事”,根据“They clean their houses to ‘sweep away bad luck’ and decorate them with red things”及首字母提示可知,人们为春节做准备,prepare“准备”符合语境,be busy doing sth“忙于做某事”,空处用动名词形式。故填(p)reparing。66.句意:除夕夜,家庭成员聚在一起吃年夜饭。根据首字母提示,get together意为“聚在一起”,固定短语,故填(t)ogether。67.句意:他们互相说“新年快乐”,并给孩子们发红包。根据“give red … to children.”及首字母提示可知,此处指“红包”,red envelope“红包”,envelope为可数名词,需用复数形式。故填(e)nvelopes。68.句意:春节期间还有许多传统活动。根据“people set off fireworks to drive away bad luck, and some cities hold dragon or lion dances.”可知,此处指春节活动,activity“活动”,many修饰可数名词复数。故填(a)ctivities。69.句意:虽然节日结束了,人们在与家人告别时感到难过,但他们同时也期待着下一个春节的到来。分析句子可知,此处表示转折,结合首字母提示,although“虽然”符合。故填(A)lthough。70.例文:Dear Mario,I am so glad to receive your email. I have changed a lot. First, I used to play sports after school, but now I don’t have time to do it anymore. I’m really busy with my studies. Second, I have made much progress in English. I used to be weak in it. But with my English teacher’s help, now I often get good scores on my English exams.Chinese paper cutting has a long history of over 1,500 years. It can be seen in different parts of China. Many people, no matter young or old, are interested in it.Paper cutting has different shapes, like birds, animals, flowers and so on. People usually put them on doors or windows when they celebrate something happy, especially for the Spring Festival. They are the symbols of wishes for good luck and a happy new year.What do you think of them I look forward to hearing from you.Yours,Li Ming【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:写作要点已给出,要注意不要遗漏Mario的来信中的内容,并适当增加细节。[写作步骤]①第一步,表明写作意图,介绍自己的改变;②第二步,具体阐述写作内容,介绍剪纸这项传统文化;③第三步,书写结语,期待对方的回信。[亮点词汇]①be busy with sth忙于某事②make progress 取得进步③be interested in sth对某事感兴趣④look forward to期待[高分句型]①People usually put them on doors or windows when they celebrate something happy, especially for the Spring Festival.(when引导的时间状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览