资源简介 九年级英语期中真题重组卷(一)(沪教牛津版)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第Ⅰ卷 选择题一、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.—What do you think of the Belt and Road Initiative (一带一路倡议) —Great! It will help China improve the ________ with those related countries.A.agreement B.relationship C.environment D.information2.—Chinese people ________ use chopsticks while Americans ________ knives and forks.—Different cultures make it.A.prefer to; would rather B.would rather; prefer toC.would rather; prefer D.prefer; would rather3.—What’s up, Anna —I waited for Jack for nearly 2 hours, but he didn’t ________ at the party.A.stand up B.put up C.get up D.show up4.—I think students should be allowed to use mobile phones at school.—________. They may play games or chat instead of studying.A.I agree B.I hope so C.I disagree D.That’s a good idea5.—Have you decided ________ for the coming winter vacation —Not yet. Maybe I’ll go to visit my grandparents in the countryside.A.who to go with B.how to go C.when to go D.where to go6.My parents ________ me to join the school English club last week, and I’m glad I followed their advice.A.suggested B.allowed C.prevented D.encouraged7.Hobbies can ________ schoolwork.A.get the way of B.get on the way of C.get on well with D.get in the way of8.—Better not eat too much, or you’ll get heavy.—Oh, I just want to ________ two kilos. Mother says I’m too thin.A.put down B.put out C.put on D.put in9.We were tired. So we ________ out the quilt on the floor in the tent and ________ down to have a rest.A.lay; laid B.laid; lay C.laid; lied D.lied; lay10.—Could you tell me ________ I can improve my spoken English —Having conversations with friends more may help.A.how B.when C.why D.whether二、语法选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案。Friday, Oct. 12We had a math exam today. Unluckily, I failed (失败). 11 bad result! I felt so 12 that I wanted to cry after the exam.Mike noticed and came to ask me what 13 . After knowing the reason, 14 smiled and said, “Don’t worry! There’s still much time to improve your math grades. You seemed to play too much during the National Day holiday, didn’t you So I advise 15 more time on math. Do exercises for at least 40 minutes every day and ask the teacher for help when you have questions!” At 16 same time, you must take notes carefully in math class. Pay full attention to 17 the teacher explains and writes. One more thing, don’t be shy to share your ideas 18 classmates. As long as you keep working hard, you 19 make progress soon.”His 20 were really encouraging. Life may be full of difficulties now, but I’m lucky to have such a helpful and kind friend by my side!11.A.What B.What a C.How12.A.sad B.sadness C.sadly13.A.happen B.has happened C.happened14.A.he B.him C.himself15.A.spend B.to spend C.spending16.A.the B.a C./17.A.that B.what C.how18.A.to B.with C.from19.A.will B.would C.won’t20.A.word B.word’s C.words三、完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)In a small village, there lived a young boy named Ravi. He was always glad to lend a helping hand.One day, he saw a wounded 21 lying on the ground with a broken wing (翅膀). It was unable to 22 . Filled with worry, Ravi picked up the bird and carefully bandaged (包扎) up its wing. He provided food and water 23 it. Days turned into weeks, and the bird became better and better. It was 24 ready to fly again.As Ravi watched the bird flying higher and higher in the 25 , he felt a deep sense of happiness and realized he could have a great influence on the lives of others. So he began to do a lot, including feeding homeless animals and visiting 26 people. His kindness spread throughout the village, encouraging people to follow his example.Years passed, and Ravi 27 to be a beloved member of the community. His simple behavior 28 the village into a place full of love and care.Our acts, no matter how 29 , can make a difference. 30 kindness is spread around, we will have the power to create a better world.21.A.ant B.bee C.bird22.A.see B.fly C.eat23.A.for B.by C.from24.A.widely B.hardly C.happily25.A.sky B.lake C.box26.A.rich B.sick C.strict27.A.got up B.gave up C.grew up28.A.cut B.divided C.changed29.A.brave B.small C.terrible30.A.If B.Before C.Unless四、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)Proud Germans Ride Their OxenOn Sept. 1st, people rode oxen (牛) in the Muensing Oxen Race in Muensing, Germany. The competition takes place every four years and attracts people around the world to watch. Local ox breeders (饲养员) show off their best oxen to see which one is the best. Riders race on oxen across a field. After the races, there’s a fun parade (游行) in the morning and a party with delicious ox meat, called the “ox ball”, in a big tent. ____________________ A snorkeling (浮潜) competition was held in the UK on Aug. 25th. But it didn’t take place in the sea—it was in a bog (沼泽). Swimmers had to cover 110 meters. They used a new swimming style while wearing fins (脚蹼) and a snorkel (通气管). Brave swimmers jumped in the cold water. Some even wore expensive clothes so that they could finish as fast as possible. This fun local tradition takes place every year and is welcomed by people there. Run after the CheeseThe British hold a competition on Cooper’s Hill in the small English village of Brockworth every year. Hundreds of people run quickly down a 180-meter course down the hill to catch a rolling (滚动的) cheese. Because the hill was so steep (陡峭的) that many competitors fell off the mountain like cheese and broke their bones, local medicals were ready. The person who catches the cheese first wins the game. 31.In which section can we read the news A.HISTORY. B.CULTURE. C.ANIMAL. D.FOOD.32.Which of the following can best describe picture 1 A.Oxen will be cooked soon. B.Oxen run fast with their riders.C.Oxen run close after people. D.Oxen are circled by people.33.The best heading for the second piece of news would be ________.A.Compete in a Bog B.Swim in a Fun StyleC.Jump in Cold Water D.Be Brave in a Tradition34.In the competition on Cooper’s Hill, competitors ________.A.roll a cheese B.run to the top C.may get hurt D.may save people35.We can infer that those activities ________.A.are all dangerous but fun B.provide delicious food for peopleC.only allow brave people to attend D.are popular games or activitiesGoing to a friend’s house is very exciting. You may spend time with a friend and get to see where he or she lives. But remember to be polite.When to arriveThe first thing to remember is that when a friend invites you over, you need to arrive on time. If your friend tells you to come around 3:00, you can arrive a little bit late. But usually it is a good idea to arrive at the right time.What to bringOften it is also nice to bring something to your friend’s house. This could be a box of chocolates for you to share, or maybe a CD that you can enjoy together. You can also bring some flowers. A little gift is a nice way to show your friend that you are excited to be at his or her house.How to greetWhen you visit your friend’s house, you may also meet his or her parents. You should tell them who you are and they may tell you their names. As a child, I went to visit my friend Paul. I called his parents by their first names John and Mary. But now I know it is more polite to call them Mr. and Mrs. Smith. This will show them more respect (敬意) and then they may tell you to call them by their first names. Another way to show respect is to call them madam or sir.It is a cool thing to visit a friend’s house. Be polite to your friend and your friend’s parents, and you will be invited again.36.When should you arrive if you are invited to a friend’s house A.Almost on time.B.An hour earlier.C.As late as possible.37.When you visit your friend’s house, you’d better NOT bring ________ as a little gift.A.a CD B.some flowers C.some money38.What should you do when you see your friend’s parents A.Keep quiet.B.Tell them my name first.C.Tell them why I’m there.39.The passage may be from ________ .A.a poster on a wall B.a letter to a friend C.an article in a magazine40.What’s the best title for this passage A.When to ArriveB.What to BringC.How to Be a Polite VisitorHow would you like to build a time machine Paper, sticks, glue and string are all you need. Put them together to build a kite. A kite connects you to the past.No one knows who flew the first kite. It was probably someone in China or perhaps Indonesia. Indonesian fishermen hung fishhooks on kites and sent them out to sea to catch fish. Starting 2000 years ago, Chinese farmers flew kites to welcome the New Year and bring good luck to Earth.In China, people also used kites during wartime. One Chinese story tells how soldiers put noise markers on kites and flew them at night over the enemy camp. The enemies were frightened by the noise and ran away.About 1,300 years ago, Chinese travellers took kites to Japan. Soon kites filled the skies there. Kites reached Thailand about 700 years ago. During floods, Thai farmers flew kites over their fields. They hoped the kites would drive away the clouds and stop the rain. Over time, kites flew their way out of Asia. Today, kites are a passion all over the world. Kite fans meet at festivals in many parts of the world and have great fun.Over the years, kites have also helped people understand the natural world. In 1749, for example, a thermometer was tied to kites to measure temperatures. In 1906, cameras hanging from kites took pictures of San Francisco, California after an earthquake. The photos help people plan what to do.Kites also helped inventors find out how to make airplanes. The Wright brothers studied how kites flew, which helped them make the first successful airplane.Since the ancient Chinese first set their kites into the air, people have loved flying kites. Kites give us ways to celebrate, relax and explore. So go fly a kite! Enjoy the feeling of wonder that kite flyers have felt for centuries.41.According to the passage, in which countries were kites used to make good wishes A.China and Japan. B.China and Thailand.C.Japan and Indonesia. D.Thailand and Indonesia.42.According to the Chinese story, the army used kites to ________.A.make the enemies leave in fear B.celebrate victories during wartimeC.stop the enemies from sleeping well D.carry soldiers to fight against the enemies43.The underlined word “passion” in Paragraph 4 means ________.A.strong love B.useful machine C.happy life D.common treasure44.How does the writer develop paragraph 5 A.By telling stories. B.By listing numbers.C.By comparing facts. D.By giving examples.45.What’s the purpose of this passage A.To show people how to fly kites.B.To explain how kites are used in science.C.To introduce the roles of kites in history.D.To discuss the difference among kites worldwide.五、阅读还原(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)How do you decide where to go on holiday Is it for the local places of interest and landscapes 46“Food tourism” is on the rise around the world. It means that people travel to new places to enjoy local food. 47 For example, you can explore street food, trying different kinds of street food, which often gives you a real taste of the local life. Visiting food markets or dining at local restaurants are also great ways. 48A survey found that about 75% of Americans chose to go on food trips in the last five years. They said their top three choices for food traveling are Italy, France, and Spain. 49 That's why those countries are top choices for food trips.50 A survey team asked 2,000 Chinese about their main reasons for a holiday. Surprisingly, 70% of them said “the food”. And 55% said they would travel even hundreds of kilometers to find a nice meal.It's clear that food has a huge influence on people's holiday choices. It can make great holiday memories, like beautiful scenery.阅读短文,选出可以填入空白处的最佳选项。A.There are so many kinds of food tourism.B.You can find special snacks in these places.C.Or do you choose somewhere just for delicious food D.Food is also a key part of holidays for Chinese people.E.Their food cultures are full of history and special habits六、任务型阅读(共 4 小题;51-53 每小题 2 分,54 题 4 分;满分 10 分)任务型阅读Mobile phones have become a problem for some middle schools. In a middle school in Australia, students are not allowed to carry mobile phones during school hours.Mary Bluett, an official, said some schools had tried to ban (禁止) mobile phones. Some parents felt unhappy because they couldn’t get in touch with their children.Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office. They said there were many reasons why the students should not have mobile phones at school. For example, they were easy to lose and were a distraction (分心的事) from studies. Teachers also said that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.Many people say that they understand why parents would want their children to have phones, but they think schools should let the students know when they can use their mobile phones.51.When are the students not allowed to carry mobile phones in Australia 52.How did parents feel when they couldn’t get in touch with their children 53.Why did many teachers say that students should not have mobile phones at school 54.Do you think that students should have mobile phones at school Why or why not (Write 30 words or more)七、语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Dragon Boat Festival is a traditional Chinese holiday. It is one of 55 four top traditional Chinese festivals with a history of over 2,000 years.Dragon Boat Festival 56 (fall) on the fifth day of the fifth lunar month. This year, Chinese will have a 3-day public holiday 57 Saturday to Monday for celebrations. The dragon boat race is one of them. And it is 58 (warm) welcomed.Many believe that Dragon Boat Festival 59 (celebrate) to remember the death of Qu Yuan, a famous Chinese poet. He jumped into the Miluo River for his country. The local people searched for Qu Yuan’s body, 60 failed. To stop fish from harming his body, people threw zongzi into the river 61 (feed) the fish. Over time, eating zongzi and the boat race have been the traditional activities of Dragon Boat Festival.Do you know that “Happy Dragon Boat Festival” might not be a good greeting for 62 (we), although it sounds quite natural For we Chinese, “Safe and Healthy Dragon Boat Festival” is much 63 (popular) than that greeting.In addition to Chinese, many other 64 (country) also celebrate this festival. For example, in Singapore, the local seafood is used to make zongzi. Actually, Dragon Boat Festival has been a worldwide festival today.八、语篇填词(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)Around 500 years ago, there were many wise men around the world. They worked all their lives to find out the secrets of nature. At that time Galileo Galilei was one of the most f 65 astronomers and he discovered many things.In 1609, Galileo heard about a new invention called the telescope, and he decided to build one to look at the universe. When he looked at the Moon, he found mountains and craters (坑). People at that time s 66 that the Moon was a round ball, and they had no idea there were mountains on it.Galileo also discovered that everything falls at the same speed. This was another a 67 of his. He dropped two round metal balls off the Leaning Tower of Pisa in front of a large audience. One ball was very h 68 , and the other was light. Both balls hit the ground at e 69 the same time.九、书面表达(10 分)70.假设你是李华,你所在的城市正在举办“中国—东盟博览会”。在“文化分享日”当天,你作为学生志愿者,需要在“文化展台”向来自东盟各国的参观者介绍中国的传统节日。请以“My favourite traditional festival”为题,用英语写一篇短文宣传中国传统文化。内容包括:1.节日名称及时间;2.至少两项庆祝活动;3.你对这个节日的感受。写作要求:1.内容必须包含写作要点的所有信息;2.可适当增加细节,以使行文连贯;3.文中不得透露个人信息;4.词数80左右 (短文首句已给出,不计入总词数)。参考词汇:celebrate (v.庆祝),traditional festival (传统节日),lunar calendar (农历)My Favourite Traditional FestivalThere are many traditional festivals in China.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第2页,共2页试卷第1页,共1页《九年级英语期中真题重组卷(一)(沪教牛津版)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)》参考答案1.B【详解】句意:——你对一带一路倡议有什么看法?——很棒!它将帮助中国改善与那些相关国家的关系。考查名词辨析。agreement协议;relationship关系;environment环境;information信息。根据“the Belt and Road Initiative (一带一路倡议)”以及“with those related countries”可知,一带一路倡议有助于改善中国和相关国家之间的“关系”,relationship符合语境。故选B。2.C【详解】句意:——中国人宁愿用筷子,而美国人更喜欢刀叉。——不同的文化造就了它。考查动词短语和动词。prefer to do sth.更喜欢做某事;would rather do sth.宁愿做某事;prefer sth.更喜欢某物。第一个空后是动词原形,用结构would rather do sth.,第二个空后是名词,用动词prefer。故选C。3.D【详解】句意:——怎么了,安娜?——我等杰克等了将近2个小时,但他没在聚会上露面。考查动词短语辨析。stand up站起来;put up张贴、搭建;get up起床;show up出现、露面。根据“I waited for Jack for nearly 2 hours”可知等杰克等了将近2个小时,但他没在聚会上露面,show up符合语境。故选D。4.C【详解】句意:—— 我认为应该允许学生在学校使用手机。—— 我不同意。他们可能会玩游戏或聊天而不是学习。考查情景交际。I agree我同意;I hope so我希望如此;I disagree我不同意;That’s a good idea这是个好主意。根据后文“They may play games or chat instead of studying.”可知,答话人持反对态度。故选C。5.D【详解】句意:——你决定好即将到来的寒假要去哪里了吗?——还没有。也许我会去乡下看望我的祖父母。考查特殊疑问词+动词不定式。who to go with和谁一起去;how to go怎么去;when to go什么时候去;where to go去哪里。根据答语“Maybe I’ll go to visit my grandparents in the countryside.”可知,此处是在询问即将到来的寒假要去哪里,所以应该用where to go。故选D。6.D【详解】句意:上周我父母鼓励我加入学校英语俱乐部,我很高兴我听从了他们的建议。考查动词词义辨析。suggested建议,其常用搭配为suggest doing sth.(建议做某事)或suggest that sb.(should)do sth.(建议某人做某事);allowed允许,其常用搭配为allow sb. to do sth.(允许某人做某事);prevented阻止,其常用搭配为prevent sb. from doing sth.(阻止某人做某事);encouraged鼓励,其常用搭配为encourage sb. to do sth.(鼓励某人做某事)。根据“I’m glad I followed their advice.”可知,这里指父母鼓励我加入英语俱乐部,且encourage符合encourage sb. to do sth.的结构。故选D。7.D【详解】句意:爱好会妨碍学业。考查动词短语。get the way of表述错误,无此正确短语;get on the way of表述错误,无此正确短语;get on well with与……相处融洽;get in the way of妨碍。根据“Hobbies can ... schoolwork.”可知,此处应是强调爱好与学业之间的关系,应该是爱好会妨碍学业。故选D。8.C【详解】句意:—— 最好不要吃太多,否则你会变胖的。—— 哦,我只是想增重两公斤。妈妈说我太瘦了。考查动词短语辨析。put down放下;put out扑灭;put on增重;put in放入。根据“Mother says I’m too thin.”可知,自己太瘦了,所以想增重。故选C。9.B【详解】句意:我们累了。所以我们把被子铺在帐篷的地板上,然后躺下来休息。考查动词短语和动词的过去式。“lay out”表示“铺开,展开”,其过去式是“laid”;“lie down”表示“躺下”,“lie”作“躺”讲时,过去式是“lay”。结合语境,第一空用“laid”,第二空用“lay”。故选B。10.A【详解】句意:——你能告诉我怎样能提高我的英语口语吗?——多和朋友交谈可能会有帮助。考查宾语从句的引导词。how怎样;when什么时候;why为什么;whether是否。根据答语“Having conversations with friends more may help.”可知,是询问提高英语口语的方式。故选A。11.B 12.A 13.C 14.A 15.C 16.A 17.B 18.B 19.A 20.C【导语】本文讲述了作者数学考试失败后,朋友迈克给予的鼓励和建议,展现了友谊的力量。11.句意:多么糟糕的结果!What什么;What a好一个;How怎样。此句为感叹句,中心词为单数可数名词“result”,用What a。故选B。12.句意:我感到如此难过,以至于考试后我想哭。sad伤心的;sadness悲伤;sadly伤心地。“felt”后需形容词作表语。故选A。13.句意:迈克注意到了,过来问我发生了什么事。happen发生,动词原形;has happened已经发生了,现在完成时;happened发生,一般过去时。上下文为过去时,表示过去的事情。故选C。14.句意:在知道原因之后,他笑着说……he他,人称代词主格;him他,人称代词宾格;himself他自己,反身代词。空处为主语,用人称代词主格he。故选A。15.句意:所以我建议花更多的时间在数学上。spend花,动词原形;to spend花,不定式;spending花,动名词。advise doing sth.“建议做某事”,是固定搭配。故选C。16.句意:同时,在数学课上你必须认真记笔记。the定冠词,表特指;a不定冠词,表泛指,用于以辅音音素开头的单词前;/零冠词。at the same time“同时”,是固定搭配。故选A。17.句意:充分注意老师讲解和写的内容。that那个;what什么;how怎样。根据“Pay full attention to … the teacher explains and writes.”可知,空处引导宾语从句,且在从句中作宾语,what符合。故选B。18.句意:还有一件事,不要羞于与同学分享你的想法。to到;with和;from来自。share…with…“和……分享……”,是固定搭配。故选B。19.句意:只要你继续努力,你很快就会取得进步。will将,一般将来时;would会,过去将来;won’t不会。根据“As long as you keep working hard, you… make progress soon.”的语境可知,此处指只要你继续努力,你很快就会取得进步,条件状语从句遵循“主将从现”原则,A项符合。故选A。20.句意:他的话确实令人鼓舞。word话语,单数形式;word’s,所有格形式;words话语,复数形式。空处为句子的主语,谓语为were,此处用名词的复数形式words。故选C。21.C 22.B 23.A 24.C 25.A 26.B 27.C 28.C 29.B 30.A【导语】本文讲述了一个乐于助人的男孩Ravi救助受伤小鸟,并由此开始帮助他人,最终影响整个村庄的故事。21.句意:一天,他看到一只受伤的小鸟躺在地上,翅膀断了。ant蚂蚁;bee蜜蜂;bird鸟。根据“Ravi picked up the bird”可知,是看见了一只受伤的小鸟。故选C。22.句意:它无法飞翔。see看见;fly飞翔;eat吃。根据“lying on the ground with a broken wing”可知,是不能飞了。故选B。23.句意:他为它提供食物和水。for为了;by通过;from来自。“provide…for”是固定搭配,表示“为……提供”,故选A。24.句意:它开心地准备好再次飞翔。widely广泛地;hardly几乎不;happily开心地。根据“became better”可知小鸟恢复健康是开心的事,故选C。25.句意:当Ravi看着这只鸟在天空中飞得越来越高时,他感到一种深深的幸福感,并意识到自己可以对他人的生活产生巨大的影响。sky天空;lake湖泊;box盒子。根据“the bird flying higher and higher”可知,鸟儿是在天空中飞。故选A。26.句意:所以他开始做很多事情,包括喂无家可归的动物和看望病人。rich富有的;sick生病的;strict严格的。根据与“homeless animals”并列,应选需要帮助的群体,故选B。27.句意:多年后,Ravi成长为社区中深受爱戴的成员。got up起床;gave up放弃;grew up成长。根据“Years passed”可知是成长过程,故选C。28.句意:他的简单行为将村庄变成了充满爱与关怀的地方。cut切割;divided分开;changed改变。根据“the village into a place full of love and care.”可知,是他的行为把村庄变成了一个充满爱和关怀的地方。故选C。29.句意:我们的行为,无论多么微小,都能产生影响。brave勇敢的;small微小的;terrible可怕的。根据“His simple behavior… the village into a place full of love and care.”可知,是无论多小的行为都能产生影响。故选B。30.句意:如果善意传播开来,我们就有力量创造更美好的世界。If如果;Before在……之前;Unless除非。根据“kindness is spread around, we will have the power to create a better world.”可知,前后是条件关系,用if引导条件状语从句。故选A。31.B 32.B 33.A 34.C 35.D【导语】本文主要介绍了三个有趣的活动,包括德国骑牛比赛、英国的浮潜比赛和英国的追奶酪比赛。31.推理判断题。根据全文可知,本文主要介绍了三个有趣的活动,包括德国骑牛比赛、英国的浮潜比赛和英国的追奶酪比赛。从而推断出本文主要是关于文化的,因此我们可以在文化部分阅读到这个新闻。故选B。32.细节理解题。根据表格一中“Riders race on oxen across a field.”可知,骑手们骑着牛穿过田野,选项B“牛和骑手一起跑得很快。”最能描述图片1。故选B。33.最佳标题题。根据表格二中“A snorkeling (浮潜) competition was held in the UK on Aug. 25th. But it didn’t take place in the sea—it was in a bog (沼泽).”可知,8月25日,英国举办了一场浮潜比赛。但它不是发生在海里,而是在泥沼中。选项A“在泥沼中比赛”符合语境。故选A。34.细节理解题。根据表格三中“Because the hill was so steep (陡峭的) that many competitors fell off the mountain like cheese and broke their bones, local medicals were ready.”可知,因为山太陡了,许多参赛者像奶酪一样从山上摔下来,摔断了骨头,当地的医务人员已经准备好了。说明在库珀山上的比赛中,参赛者可能会受伤。选项C“可能受伤”符合语境。故选C。35.推理判断题。根据表格一中“The competition takes place every four years and attracts people around the world to watch.”和表格二最后一句“This fun local tradition takes place every year and is welcomed by people there.”以及表格三首句“The British hold a competition on Cooper’s Hill in the small English village of Brockworth every year.”可知,这三项活动每年或者每四年都会举办一次,可见这些活动是流行的。选项D“是流行的游戏或活动”符合语境。故选D。36.A 37.C 38.B 39.C 40.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了去朋友家做客时需要注意的礼仪,包括到达时间、携带礼物以及如何与朋友的父母打招呼等,强调礼貌待人才能再次被邀请。36.细节理解题。根据“The first thing to remember is that when a friend invites you over, you need to arrive on time. If your friend tells you to come around 3:00, you can arrive a little bit late. But usually it is a good idea to arrive at the right time.”可知,被邀请去朋友家做客时,要准时到达,可以稍微晚一点,但通常准时到达是好的,即几乎要准时到达。故选A。37.细节理解题。根据“Often it is also nice to bring something to your friend’s house. This could be a box of chocolates for you to share, or maybe a CD that you can enjoy together. You can also bring some flowers.”可知,去朋友家做客时,可以带一盒巧克力、一张CD或一些花作为礼物,没有提到可以带钱。故选C。38.细节理解题。根据“When you visit your friend’s house, you may also meet his or her parents. You should tell them who you are and they may tell you their names.”可知,去朋友家做客见到朋友的父母时,应该先告诉他们你是谁。故选B。39.推理判断题。文章主要介绍了去朋友家做客时需要注意的礼仪,这种内容更可能出现在杂志中的文章里,而不是墙上的海报或给朋友的信中。故选C。40.最佳标题题。文章主要围绕去朋友家做客时如何表现得有礼貌展开,包括到达时间、携带礼物以及如何与朋友的父母打招呼等方面,因此“如何做一个有礼貌的访客”是最合适的标题。故选C。41.B 42.A 43.A 44.D 45.C【导语】本文是一篇说明文,文章围绕风筝展开,讲述了风筝在不同国家的历史用途,包括祈福、战争、应对自然灾害等,还介绍了风筝在科学探索和发明创造方面的作用,最后表达了对风筝的喜爱。41.细节理解题。根据文章第二段“Starting 2000 years ago, Chinese farmers flew kites to welcome the New Year and bring good luck to Earth.”以及第四段“Kites reached Thailand about 700 years ago. During floods, Thai farmers flew kites over their fields. They hoped the kites would drive away the clouds and stop the rain.”可知,中国和泰国曾用风筝来祈求好运。故选B。42.细节理解题。根据文章第三段“One Chinese story tells how soldiers put noise markers on kites and flew them at night over the enemy camp. The enemies were frightened by the noise and ran away.”可知,军队用风筝让敌人因恐惧而离开。故选A。43.词句猜测题。根据文章第四段“Kite fans meet at festivals in many parts of the world and have great fun.”可知,风筝爱好者在世界许多地方参加节日活动并玩得很开心,所以“passion”在这里表示“强烈的热爱”。故选A。44.推理判断题。根据文章第五段“In 1749, for example, thermometer was tied to kites to measure temperatures. In 1906, cameras hanging from kites took pictures of San Francisco, California after an earthquake.”可知,作者通过举例的方式展开本段内容。故选D。45.主旨大意题。根据文章内容可知,文章主要介绍了风筝在不同历史时期和不同国家的作用,如祈福、战争、应对自然灾害、科学探索和发明创造等。故选C。46.C 47.A 48.B 49.E 50.D【导语】本文主要介绍了美食旅游在全球兴起,人们会为了当地美食去旅行,且美食对人们的假期选择有很大影响,还分别提到了美国和中国在这方面的情况。46.根据“How do you decide where to go on holiday Is it for the local places of interest and landscapes ”以及后文讲美食旅游可知,此处需引出为了美食而选择某地去旅游。选项C“或者你只是为了美味的食物而选择某个地方?”符合语境。故选C。47.根据“For example, you can explore street food, trying different kinds of street food, which often gives you a real taste of the local life. Visiting food markets or dining at local restaurants are also great ways.”可知,此处讲述美食旅游有很多种,选项A“美食旅游有很多种”符合语境。故选A。48.根据“Visiting food markets or dining at local restaurants are also great ways.”可知,此处讲述参观食品市场或在当地餐馆用餐也可以找到特色小吃的。选项B“你可以在这些地方找到特色小吃”符合语境。故选B。49.根据“They said their top three choices for food traveling are Italy, France, and Spain.”以及“That’s why those countries are top choices for food trips.”可知,这些国家的饮食文化充满历史和特殊习惯,选项E“他们的饮食文化充满了历史和特殊的习惯”符合语境。故选E。50.根据“A survey team asked 2,000 Chinese about their main reasons for a holiday. Surprisingly, 70% of them said “the food”. And 55% said they would travel even hundreds of kilometers to find a nice meal.”可知,食物对中国人来说也是假期的关键部分,选项D“食物对中国人来说也是假期的关键部分”符合语境。故选D。51.During school hours. 52.They felt unhappy. 53.Because they were easy to lose, were a distraction from studies and students might use phone messages to cheat during exams. 54.(答案不唯一,言之有理即可)I think students should not bring mobile phones to school. It is easy to get distracted in class and may lead to cheating. If there is an emergency, they can use the office phone. Students should focus on learning, not on phones.【导语】本文主要围绕澳大利亚一所中学禁止学生在校期间携带手机这一规定展开,介绍了学校、家长和老师对此事的不同看法。51.根据第一段中“In a middle school in Australia, students are not allowed to carry mobile phones during school hours.”可知,在澳大利亚,学生在上课时间不允许携带手机,故填During school hours.52.根据第二段中“Some parents felt unhappy because they couldn’t get in touch with their children.”可知,当家长无法联系到孩子时,他们感到不开心,故填They felt unhappy.53.根据第三段中“They said there were many reasons why the students should not have mobile phones at school. For example, they were easy to lose and were a distraction (分心的事) from studies. Teachers also said that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.”可知,许多老师说学生在学校不应该有手机,因为手机容易丢失,会分散学习的注意力,而且学生有时可能会在考试中用手机短信作弊,故填Because they were easy to lose, were a distraction from studies and students might use phone messages to cheat during exams.54.本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。参考答案为I think students should not bring mobile phones to school. It is easy to get distracted in class and may lead to cheating. If there is an emergency, they can use the office phone. Students should focus on learning, not on phones.55.the 56.falls 57.from 58.warmly 59.is celebrated 60.but 61.to feed 62.us 63.more popular 64.countries【导语】本文主要介绍了端午节的文化内涵与现代传承。55.句意:它是中国四大传统节日之一,有2000多年的历史。根据“one of... four top traditional Chinese festivals”可知,此处特指中国四大传统节日之一,用定冠词the表特指。故填the。56. 句意:端午节在农历五月初五。根据“Dragon Boat Festival... on the fifth day of the fifth month lunar.”可知,描述客观事实,时态为一般现在时,主语Dragon Boat Festival为单数形式,谓语动词用三单形式。故填falls。57.句意:今年,中国人将有一个三天的公共假期来庆祝,从周六到周一。from... to...“从……到……”,固定搭配。故填from。58.句意:它受到了热烈欢迎。根据“welcomed”可知,空处修饰动词,用副词形式warmly“热烈地”。故填warmly。59.句意:许多人认为,庆祝端午节是为了纪念中国著名诗人屈原的去世。分析句子结构可知,主语Dragon Boat Festival与动词celebrate之间是被动关系,时态为一般现在时,所以用一般现在时的被动语态,结构为“be done”,主语是单数,be动词用is,celebrate的过去分词为celebrated。故填is celebrated。60.句意:当地人搜寻屈原的遗体,但未能成功。“The local people searched for Qu Yuan’s body,”和“failed”之间表示转折关系,用连词but。故填but。61.句意:为了防止鱼伤害他的身体,人们把粽子扔进河里喂鱼。根据“people threw zongzi into the river... the fish.”可知,把粽子扔进河里是为了喂鱼,用动词不定式表目的。故填to feed。62.句意:你知道吗,“端午节快乐”对我们来说可能不是一个好的问候,尽管它听起来很自然?介词for后面接宾格us。故填us。63.句意:对我们中国人来说,“端午安康”比这个问候更受欢迎。根据“than”可知,空处用比较级,popular的比较级形式是more popular。故填more popular。64.句意:除了中国人,许多其他国家也庆祝这个节日。country“国家”,可数名词,many修饰复数名词。故填countries。65.(f)amous 66.(s)upposed 67.(a)chievement 68.(h)eavy 69.(e)xactly【导语】本文主要介绍了天文学家、物理学家伽利略的两项重要科学发现:对月球的观测和自由落体定律。65.句意:伽利略是当时最著名的天文学家之一,他发现了许多东西。根据“one of the most”可知,此处需要用形容词最高级形式。famous的最高级为most famous。故填(f)amous。66.句意:那时人们以为月球是一个圆形的球体,完全不知道上面还有山脉。根据“People at that time…the Moon was a round ball”和首字母提示可知,此处表示“认为”,supposed“认为”。根据“at that time”和“the Moon was”可知,此处需要用动词的过去式形式。suppose的过去式为supposed。故填(s)upposed。67.句意:这是他的另一个成就。根据“Galileo also discovered that everything falls at the same speed.”和“another”可知,此处表示另一个“成就”,achievement“成就”,用单数形式。故填(a)chievement。68.句意:一个球很重,另一个很轻。根据“and the other was light”可知,此处需要用形容词作表语,且与“light”(轻的)相对。heavy“重的”符合句意。故填(h)eavy。69.句意:两个球恰好同时落地。根据“the same time”可知,此处需要用副词形式表示“完全、恰好”。exactly“恰好”。故填(e)xactly。70.例文:My Favourite Traditional FestivalThere are many traditional festivals in China. My favourite is the Spring Festival, which falls on the first day of the lunar calendar.During the festival, families gather together for a big reunion dinner. We also paste red couplets on doors to bring good luck. Another exciting activity is setting off fireworks, which lights up the night sky.I love the Spring Festival because it’s a time for joy and warmth. It makes me feel the strong bond among family members. I’m proud to share this wonderful festival with visitors from ASEAN countries.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为宣传短文;②时态:时态主要为“一般现在时”;③提示:写作要点已明确给出,包括节日名称及时间、庆祝活动、个人感受。考生需确保涵盖所有要点,并适当添加细节,使短文内容丰富且连贯。[写作步骤]第一步,表明写作意图。通过“中国有许多传统节日”来引出要介绍的重点节日;第二步,具体阐述写作内容。从“节日名称及时间、庆祝活动、个人感受”三个方面重点介绍最喜欢的传统节日的具体情况;第三步,书写结语。可表达希望参观者对中国传统节日产生兴趣或了解更多的愿望。[亮点词汇]①gather together聚集在一起②fall on降临,落在③another另一个④be proud to do sth.自豪地做某事[高分句型]①I love the Spring Festival because it’s a time for joy and warmth.(because引导的原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览