资源简介 八年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第Ⅰ卷 选择题一、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.—Who is in the classroom —________.A.None B.Nothing C.Not one D.No one2.I left a ________ for you on your desk. It says you should call me back as soon as possible.A.news B.information C.message D.comment3.—Would you like ________ to eat —Yes, some bread, please.A.something B.anything C.nothing D.everything4.The first Mars rover Zhurong (火星车) is ________. It landed on the Red Planet in May.A.1.85-metre-long B.1.85-metres-long C.1.85 metre long D.1.85 metres long5.My best friend is not ________ tall as me, but she runs ________ than most students in our class.A.so; faster B.as; fast C.too; faster D.very; fastest6.My uncle ________ at the TV station since he graduated from university five years ago.A.works B.worked C.has worked D.was working7.—The cake looks ________.—Yes, and it tastes even ________.A.nice; better B.well; good C.good; worse D.better; best8.—Did Hefei show ________ during Hefei International Garden Exposition (合肥国际园林博览会) —Sure. You can enjoy many beautiful gardens and experience the garden culture around China.A.anything interesting B.interesting anything C.something interesting D.interesting something9.—Would you like ________ cakes —Sure, I’d like to eat ________. It’s a good choice for afternoon tea.A.some; anything sweet B.some; something sweetC.any; anything sweet D.any; something sweet10.—I think the Jiaochang Road is quite beautiful, ________ in summer.—Me too. A large number of tourists come to visit it every year.A.probably B.specially C.especially D.properly二、语法选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)When I was nine years old, I wanted to keep a pet fish. After months of saving, I finally had enough money to get one. I named it Bob. I put 11 beautiful toy house with windows in the tank so that Bob could swim through. Sometimes, I would draw pictures of 12 fish and sea plants and tape them to the side of the tank, so Bob wouldn’t feel lonely while I 13 at school.However, after a month, I noticed that the tank was getting dirty. My dad asked me 14 it into the kitchen. He wanted to make sure I knew what to do so that Bob wouldn’t get hurt.First, my dad told me to reach 15 into the tank and take the house away. When I took my hand out of the water, I noticed that the water was much 16 than I thought.“That’s smelly!” I said. “Let’s hurry up and 17 the fish out of the water, Dad!”“Not so fast, Ben,” Dad said. “We need to save some of the old water, 18 Bob needs a place to stay while we are cleaning the tank.”“Why ” I asked.“Running water from the tap can be harmful to fish,” Dad explained. “That 19 we can’t put Bob into fresh water right away. Instead, we need to put him in a cup with 20 of the dirty water for a while.”…All seemed easy. I hoped the next time I would be able to clean the tank all by myself.11.A.a B.an C.the D./12.A.other B.others C.the other D.the others13.A.am B.was C.were D.will be14.A.bring B.bringing C.brought D.to bring15.A.care B.careful C.carefully D.caring16.A.dirty B.dirtier C.dirtiest D.the dirtiest17.A.get B.gets C.got D.getting18.A.so B.or C.because D.but19.A.mean B.means C.meant D.is meaning20.A.few B.a few C.little D.a little三、完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)One day, I found there was something wrong with one of my pet dogs—Jeff. His eyes couldn’t produce tears, and clearly, he was 21 . I immediately took him to see the doctor and the doctor advised having his eyeballs removed. To make Jeff feel more comfortable, I made a hard decision to 22 the doctor’s suggestion.When Jeff came back home, he appeared to be 23 to climb stairs for the first time. However, something amazing took place. Justin, his dog brother, realized his problem and decided to 24 . He stood next to Jeff and then climbed upstairs to show Jeff the 25 . I was completely moved by Justin. He was such a good brother. I watched nervously, hoping Justin’s plan could 26 , and it did.I tied a bell around Justin’s neck to help Jeff 27 Justin more easily. Justin continued to look after Jeff to help Jeff get used to his new 28 quickly.Now Justin doesn’t need to 29 the bell any more. Jeff has been able to hang around the house and places that he often visits. But whenever they visit some 30 places, Justin works as a guide dog again. What a good dog brother!21.A.in great pain B.in good health C.out of danger D.out of date22.A.refuse B.offer C.receive D.accept23.A.happy B.easy C.afraid D.excited24.A.leave B.help C.climb D.change25.A.way B.place C.time D.food26.A.fail B.work C.disappear D.cancel27.A.see B.look C.find D.smell28.A.house B.friend C.role D.condition29.A.collect B.answer C.wear D.ring30.A.strange B.familiar C.interesting D.beautiful四、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)One day you pick up your phone for a video call with a friend. Not only can you see his face and hear his voice, but you can also smell the cookies he has just baked. It sounds like something out of a science fiction movie, but could it actually happen Smells are created by tiny particles called molecules (分子) that float through the air and reach your nose. Your nose then sends signals to your brain, which recognizes the smell. So, could your phone send smell molecules to you so that you know what it is Think about how your phone screen works. It doesn’t have every color in the world stored inside it. Instead, it uses just three colors to create millions of different hues and shades.Now imagine something for smells. Scientists are developing digital scent (香味) technology that uses a number of different cartridges (盒;匣), each containing a specific scent. Just like how pixels (像素) mix red, green and blue to create images, these scent cartridges could mix to create different smells. Images on your phone are made of digital codes that represent mix of pixels, and smells are created in the same way.When you receive a digital scent code, your phone could mix tiny amounts of the different scents from the cartridges to create the desired smell. This mix would then be released through a small vent (通风口) on the phone, allowing you to smell it. With a few cartridges, your phone could create a large number of smells.Creating such a phone faces more challenges. One is designing a system that can produce thousands of different smells using a few cartridges. And phones will also need to sense scents near them and change those into digital codes, so your friends’ phones can send smells to you. The cartridges should also be easy to refill, and the chemicals in them be safe to breathe.Even though we’re not there yet, maybe one day you’ll be able to not only see and hear your friend’s birthday party over the phone, but also smell the candles they blew out.31.How do people smell Put the following sentences in the correct order.①Tiny particles reach the nose. ②The brain recognizes the smell.③The nose sends signals to the brain. ④Tiny particles float through the air.A.①④③② B.④①③② C.①③④② D.①③②④32.By mentioning how phone screens work, the writer tries to ________.A.compare technologies used in showing colours and sending smellsB.explain the real possibility of making phones send smellsC.show that it is easier to show colours on the screenD.introduce the powerful function of future phones33.Which of the following correctly describes “cartridges” A.Three cartridges are needed to make different scents.B.Cartridges are able to sense scents around the phones.C.Cartridges create smells according to the digital scent codes.D.Cartridges play the most important role in making smell phones.34.Which of the following things CANNOT help people to smell with the phone A.Pixels. B.A vent. C.Chemicals. D.Cartridges.35.What can we infer from the passage A.Pixel technology can be used directly to create digital scents.B.Only in science fiction movies can we see people use smell phones.C.Smell phones send digital scent codes to the brain to make us smell.D.A powerful system needs to be developed to make smell phones a reality.A-Z OF COACHINGWelcome to Barefoot Coaching’s A-Z series. We aim to simplify those complex psychological (心理的) theories and talk about them in a way that anybody can understand. We believe that everybody benefits from learning and practicing coaching skills! Each issue we will be focusing on a different part of coaching. Last month we explored Happiness, and this month we will focus on Intuition (直觉).‘I’ IS FOR INTUITION“There is a voice that doesn’t use words. Listen.”If you have ever followed a“ hunch” (预感), gone with your gut, listened to your inner voice, or felt “I just know”, then you have accessed your intuition. We don’t have to give up logic (逻辑) or intellect (智力) to follow intuition—good decisions are often the result of instinct (本能) and intellect working together. Here are 3 ways to improve your intuition:·Wild writing. Sit quietly and write for 5 minutes without thinking every day. Just let the words appear on the page. Then notice what you learn from your wild thoughts.·Walking without purpose. Go for a walk without your phone. Take notice if you find your attention being drawn to any sights or sounds. Pay attention to what feelings, thoughts or meaning they have for you.·Changing the way to decide. When faced with a decision, ask yourself “What does my heart and gut say ”JOIN A FREE TASTER SESSIONSCAN HERE TO FIND OUT MORE AND BOOK YOUR TASTER SESSIONWe offer free Sessions to help you make up your mind about whether you’ll choose us. Sessions run on a weekly basis from 10:00 to 13:00. Use the code PSYCHOLOGIESMAG when booking to receive a free pack of our Coaching Cards.LISTEN TO PODCASTS TO MAKE A CHANGETune in to hear how Barefoot trained coaches are making a difference to the lives of others.FIND OUT MORE 01332863 641 info@barefootcoaching.co.uk barefootcoaching.co.uk36.Which topic did Barefoot Coaching probably talk about the month before last A.Pity B.Jazz C.Gratitude D.Harmony37.What does the underlined word “gut” probably refer to A.living environment B.logic C.inner feeling D.brain38.Which of the following is a feature of “Intuition” A.It is a born skill that cannot be improved.B.It is against the power of reasoning (推理).C.It guides us to walk around without purpose.D.It leads to wise decisions when used with intellect properly.39.What can be learned about the Taster Sessions A.The sessions will charge non-members some money.B.You can only book a Taster Session on the Internet.C.You can have a free Taster Session every day.D.One session lasts for three hours.40.This passage most probably comes from ________.A.an advertisement B.a science magazineC.a novel D.a text bookAn encyclopaedia is a useful special reference book, or a set of books. It contains valuable information on many different subjects, or it can focus deeply on one subject. For over 2,000 years, encyclopaedias have summarized human knowledge to help people learn.The word “encyclopaedia” comes from ancient Greek words meaning “all-round education”. At first, it described a complete system of learning. A German writer, Paul Scalich, was the first to use “encyclopaedia” as the actual title for a book in 1559. Before that, these books often had creative names or were simply called “dictionaries”. Denis Diderot later made “encyclopaedia” more popular with his well-known French “Encyclopédie”.The meaning of “encyclopaedia” has changed greatly. Today, people usually think of a large set of books. These books often include maps, pictures, and an index to help find information. They cover many various topics, including biographies of important people, both in the past and at present. Many experts write these articles, and skilled editors carefully put them together.However, encyclopaedias weren’t always exactly like this. In the past, some were just a single book written by one person, while others were indeed huge sets. They didn’t always have illustrations or information about living people. Arranging topics alphabetically or using languages other than Latin took many years to become very common.Encyclopaedias can cover all knowledge or focus on specific broad areas, like history or science. They are important because they record what people knew at different specific times. Even old encyclopaedias are valuable because they contain writings from many great thinkers and leaders, showing how our understanding of the world has greatly grown.41.What is the main purpose of an encyclopaedia A.To replace formal education systems. B.To advertise new scientific discoveries.C.To entertain readers with creative stories. D.To summarize human knowledge for learning.42.How did early encyclopaedias differ from modern ones A.They focused only on science. B.They were always written in Latin.C.They often didn’t have illustrations. D.They never covered multiple subjects.43.What does the underlined word “index” in Paragraph 3 probably mean in Chinese A.索引 B.封皮 C.脚注 D.标题44.Which of the following best shows the structure of the passage (①Modern features ②Definition ③Value ④Past features ⑤History)A.②→⑤→①→④→③ B.⑤→②→④→①→③C.②→①→⑤→③→④ D.①→⑤→②→④→③45.Where is the passage probably taken from A.A fiction novel about Greek scholars. B.A museum guidebook about ancient books.C.A newspaper article on modern technology. D.An educational magazine on knowledge tools.五、阅读还原(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) Numbers are important in our daily life. 46 Here are some examples of them. Some problems are difficult to work out, but there are a lot of sayings about numbers that can help. 47 We know that two heads are better than one. It is always better to work with another person to work out a problem. Sometimes we can kill two birds with one stone. 48 But we must remember that two wrongs don’t make a right. If someone does something bad to you, you should not do the same to him. If you are going out with your girlfriend or boyfriend, you do not want another friend to go with you. 49 When I was a child in school, I had to learn the three Rs. These important skills are reading, writing and arithmetic (算术). 50 These are some expressions about numbers. Hope they can be useful to you.A.That is to say, we can complete two things with only one action.B.We not only use numbers to count things, but also use them to show different meanings in our language.C.These three words do not all start with the letter “R”, but they have the sound of “R”.D.For example, if we put two and two together, we might come up with the right answer.E.You can just say to your friend: Two’s company, three’s a crowd.六、任务型阅读(共 4 小题;51-53 每小题 2 分,54 题 4 分;满分 10 分)Summer camps started in the US. They are programs for students during the summer months in some countries. Students taking part in summer camps are known as campers. The traditional summer camp usually means sports, game-playing and campfires. Now modern summer camps can offer campers a great many activities. Among them, the international summer camp is quite popular, especially with Chinese campers.First of all, the international summer camp can bring campers unusual life experience. As we all know, the experience in high school plays a very important role in life. The international summer camp is a great way to get the right values for life. Campers will experience the cultural difference— something they can’t get at home from their families. During the international summer camp, students will become more independent and see new things. They can also learn more through talking with students from all over the world.Making friends is another point. The international summer camp mixes Chinese students with students from other countries in the world. No matter whether they live with a local family or live with other students in dormitories (宿舍), they will all share experiences and cultures with persons from different countries and cultural backgrounds, learn cross-culture communication skills by listening to others and expressing themselves, and improve friendship over several weeks. They often stay in touch with each other by email after the program finishes.The most exciting thing in the international summer camp is that Chinese campers can get excellent chances to speak and use English in a real English world. Language is not only knowledge; it is a skill which needs to be improved by using it.51.Where did summer camps start 52.What can children get from the summer camp but not from their families 53.How do the campers often stay in touch after the program finishes 54.What kind of summer camp you would like to take and why Please list at least two reasons.七、语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读短文,按照句子结构的语法和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。William Campbell, Satoshi Omura and Tu Youyou jointly won the 2015 Nobel Prize for medicine for their work against parasitic diseases. 85-year-old Tu 55 (award) this prize for her contribution to 56 (reduce) the death rate of malaria (疟疾), minimizing patients’ suffering and promoting mankind’s 57 (healthy). This is what science is all about.As a matter of fact, Tu has won some attention when she 58 (get) the Lasker Award in 2011. But there is no way to compare her popularity back 59 the attention she is receiving today. As the first Chinese mainland Nobel Prize Winner of 60 (nature) science award, Tu’s winning 61 (complete) surprised Chinese people, who have long been wondering when the first Chinese Nobel Laureate in natural science would appear.Tu Youyou is the 62 (one) Chinese scientist to win a Nobel Prize for work carried out within China. She has spent 40 years’ time on scientific research. Although the Nobel Prize did not come to her until four decades later, it is one of 63 most privilege rewards that recognize Tu’s devotion in discovering artemisinin (青蒿素). Her record-breaking winning is a reminder that science is never about instant (立即的) 64 (succeed). There is no way to measure how much you spend on scientific research and compare it with how much reward you get.八、语篇填词(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)A long time ago, there was a king in India. The king’s favorite game was chess. One day the king challenged an old man to a game. He promised to give the old man any p 65 if he won the game. The old man said if he won the game, he would like one g 66 of rice for the first square of the chessboard, two for the second, four for the third, and then d 67 the amount for each of the rest of the squares. They played the game for a long time. Finally, the old man won. So the king ordered his men to collect a bag of rice. He put one grain on the first square, two on the second, and so on. The king quickly r 68 the problem—even with all the rice in the country, he would still not have enough rice to put on all the squares! How w 69 the old man was!九、书面表达(10 分)70.DeepSeek的问世使人工智能AI (Artificial Intelligence) 成为热门话题,科技的快速发展给人们的生活带来了巨大变化,同时也引发了人们对于人工智能取代人类的担忧。假如你是李华,请写一篇名为“AI in Our Life”的作文,谈谈你对人工智能的看法。内容包括:1. AI的优点:使生活更加方便、舒适;代替人类完成危险、繁重的工作……2. AI的缺点:人们过于依赖人工智能,失去独立思考能力;增加失业风险……3. 你的看法:……参考词汇:advantage优点;disadvantage缺点;risk风险要求:1. 100词左右,开头已给出,不计入总词数; 2. 短文中不能出现真实姓名、校名等信息。AI in Our LifeThe invention of DeepSeek has made AI a hot topic among people in our society. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《八年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)》参考答案1.D【详解】句意:——谁在教室里?——没有人。考查代词辨析。none没有一个;nothing没有什么;not one不符合英语常用表达;no one没有人。根据“Who is in the classroom ”可知要回答没有人,故选D。2.C【详解】句意:我在你的桌子上给你留了个口信。上面说你应该尽快给我回电话。考查名词辨析。news新闻(不可数名词 );information信息(不可数名词 );message消息、口信(可数名词 );comment评论。“leave a message”表示“留口信”,是固定搭配。故选C。3.A【详解】句意:——你想要吃点什么吗?——好的,来一些面包吧。考查代词辨析。something某物;anything任何事物;nothing无物;everything一切。根据“Would you like ... to eat ”可知,在一般疑问句中,若表示请求、建议或希望得到肯定回答用something。故选A。4.D【详解】句意:首个火星车“祝融号”长1.85米,于5月着陆在这颗红色星球。考查形容词短语。1.85-metre-long为复合形容词,作定语,表示“1.85米长”;1.85-metres-long语法错误,有连字符,名词metre用单数;1.85 metre long错误形式,metre应用复数形式;1.85 metres long为形容词短语,作表语,表示“1.85米长”。空处位于系动词is后,所以用形容词短语作表语,D项表述正确。故选D。5.A【详解】句意:我最好的朋友没有我高,但是她跑得比我们班大多数学生都快。考查形容词原级和比较级的用法。faster更快,副词比较级;fast迅速地,副词原级;fastest最迅速地,副词最高级。根据“My best friend is not…tall as me”可知,此处指“我最好的朋友没有我高”,应用短语“not as/so…as”,表示“和……不一样”;根据“runs…than”可知,第二空应用副词比较级。故选A。6.C【详解】句意:我叔叔自从五年前大学毕业以来就在电视台工作。考查现在完成时的用法。根据句中“since he graduated from university five years ago”这一标志性时间状语可知,主句应用现在完成时,故选C。7.A【详解】句意:——蛋糕看起来不错。——是的,而且味道更好。考查形容词及其比较级。nice好的,形容词原级;better更好,比较级;well好,副词;good好的,形容词;worse更差,比较级;best最好的,最高级。“looks”是感官系动词,其后接形容词,无比较语境,故第一个空用形容词原级,排除BD;根据“Yes, and it tastes even ...”及常识可知它看起来好,尝起来更好,故第二个空用比较级better。故选A。8.A【详解】句意:——合肥国际园林博览会期间,合肥展示了什么有趣的东西吗?——当然。你可以欣赏到许多美丽的花园,体验中国各地的园林文化。考查不定代词的辨析及定语后置。anything interesting任何有趣的东西,用于疑问句或否定句;interesting anything词序错误,形容词不能前置;something interesting一些有趣的东西,用于肯定句;interesting something词序错误,形容词不能前置。根据“Did Hefei show… ”可知,这里是一般疑问句,询问合肥是否展示了“一些特别的东西”,应使用anything。此外,形容词修饰不定代词时需后置。故选A。9.B【详解】句意:——你想要一些蛋糕吗?——当然,我想吃点甜食。它是下午茶的好选择。考查代词辨析。some一些,用于肯定句或在期望得到肯定回答或者表示请求、邀请等语气的疑问句中;any一些,用于否定句或疑问句中;something通常用于肯定句中;anything通常用于否定句或疑问句中。根据“Would you like…”可知是在邀请,应用some;根据“I’d like to eat…”可知是肯定句,应用something。故选B。10.C【详解】句意:——我认为焦常路非常美丽,尤其是在夏天。——我也觉得。每年都有大量游客来参观。考查副词辨析。probably可能;specially特别地;especially尤其;properly适当地。根据“I think the Jiaochang Road is quite beautiful, ... in summer.”可知,焦常路非常美丽,尤其是在夏天,强调夏天更突出。故选C。11.A 12.A 13.B 14.D 15.C 16.B 17.A 18.C 19.B 20.D【导语】本文讲述了作者九岁时养宠物鱼鲍勃,在爸爸帮助下学习清理鱼缸的故事。11.句意:我放了一个带窗户的漂亮玩具屋在鱼缸里,这样鲍勃就可以游来游去。a用于辅音音素开头的可数名词单数前,表示泛指;an用于元音音素开头的可数名词单数前,表示泛指;the表示特指;/是零冠词。此处beautiful以辅音音素开头,表示“一个漂亮的玩具房子”,表泛指,应用a。故选A。12.句意:有时,我会画一些其他鱼和海藻的图片,并把它们贴在鱼缸侧面。other其他的,后接名词复数;others其他的,后不接名词;the other常指两者中的另一个;the others指特定范围内其余的全部。此处应用other修饰“fish and sea plants (名词复数)”,表示“其他的鱼和海洋植物”。故选A。13.句意:这样在我上学的时候,鲍勃就不会感到孤单。am是,用于一般现在时,主语是I;was是,用于一般过去时,主语是第一、三人称单数;were是,用于一般过去时,主语是第二人称或复数;will be将要,用于一般将来时。根据“wouldn’t feel”可知,时态为一般过去时,主语是I,be动词应用was。故选B。14.句意:爸爸让我把鱼缸拿到厨房去。bring带来,动词原形,bringing现在分词或动名词,brought过去式,to bring动词不定式。ask sb. to do sth.是固定用法,意为“要求某人做某事”,需用动词不定式。故选D。15.句意:首先,爸爸告诉我小心地把手伸进鱼缸,把玩具屋拿出来。care关心,可作名词或动词;careful仔细的,形容词;carefully仔细地,副词,修饰动词;caring关心的,形容词。此处修饰动词reach,需用副词carefully。故选C。16.句意:当我把手从水里拿出来时,我发现水比我想象的要脏得多。dirty脏的,原级;dirtier更脏的,比较级;dirtiest最脏的,最高级;the dirtiest最脏的,“the+最高级”。根据than可知,此处需用比较级。故选B。17.句意:爸爸,我们快点把鱼从水里拿出来吧!get获得,动词原形;gets三单形式;got过去式;getting现在分词或动名词。Let’s后接动词原形。故选A。18.句意:我们需要留一些原来的水,因为在我们清理鱼缸的时候,鲍勃需要一个地方待着。so表示结果;or表示选择;because表示原因;but表示转折。后句“Bob needs a place to stay while we are cleaning the tank”是前句“We need to save some of the old water”的原因,应用because连接。故选C。19.句意:这意味着我们不能立刻把鲍勃放进新换的水里。mean意思,动词原形;means三单形式;meant过去式或过去分词;is meaning现在进行时。此处描述客观事实,用一般现在时,主语“That” 是第三人称单数,因此谓语动词应用三单形式means。故选B。20.句意:相反,我们需要把他放在一个杯子里,里面留一点原来的脏水,待一会儿。few修饰可数名词复数,表示否定;a few修饰可数名词复数,表示肯定;little修饰不可数名词,表示否定;a little修饰不可数名词,表示肯定。water是不可数名词,此处表示“一点脏水”,肯定含义,应用a little。故选D。21.A 22.D 23.C 24.B 25.A 26.B 27.C 28.D 29.C 30.A【导语】本文讲述了失明的狗狗Jeff在兄弟Justin的帮助下适应新生活的感人故事,展现了动物间的互助与关爱。21.句意:他的眼睛分泌不出眼泪,很明显,他非常痛苦。in great pain很疼痛;in good health身体健康;out of danger脱离危险;out of date过时。根据“His eyes couldn’t produce tears, and clearly, he was”及“I immediately took him to see the doctor and the doctor advised having his eyeballs removed.”可知,由狗的眼睛无法分泌眼泪,且医生建议摘除眼球可以推断,Jeff当时非常痛苦。故选A。22.句意:为了让Jeff感觉更舒服,我艰难地决定接受医生的建议。refuse拒绝;offer提供;receive收到;accept接受。根据“To make Jeff feel more comfortable, I made a hard decision to...the doctor’s suggestion.”可知,为了让Jeff更舒服,“我”决定接受医生的建议,摘除眼球。故选D。23.句意:当Jeff回到家时,他似乎第一次害怕爬楼梯。happy开心的;easy容易的;afraid害怕的;excited兴奋的。根据“When Jeff came back home, he appeared to be...to climb stairs for the first time.”及后文“Justin, his dog brother, realized his problem”可知,Jeff刚摘除眼球,第一次爬楼梯应该是害怕的。故选C。24.句意:他的狗兄弟Justin意识到了他的问题,决定帮助他。leave离开;help帮助;climb爬;change改变。根据“Justin, his dog brother, realized his problem and decided to...”可知,Justin作为Jeff的狗兄弟,意识到Jeff的问题后,决定帮助他。故选B。25.句意:他站在Jeff旁边,然后爬上楼给Jeff看路。way路;place地方;time时间;food食物。根据“He stood next to Jeff and then climbed upstairs to show Jeff the...”可知,Justin爬上楼是为了给Jeff展示爬楼梯的路。故选A。26.句意:我紧张地看着,希望Justin的计划能成功,结果真的成功了。fail失败;work起作用,成功;disappear消失;cancel取消。根据“I watched nervously, hoping Justin’s plan could...and it did.”可知,“我”紧张地看着,希望Justin的计划能成功,结果它确实成功了。故选B。27.句意:我在Justin的脖子上系了一个铃铛,以帮助Jeff更容易地找到Justin。see看见;look看;find找到;smell闻。根据“I tied a bell around Justin’s neck to help Jeff...Justin more easily.”可知,系铃铛是为了让Jeff更容易找到Justin。故选C。28.句意:Justin继续照顾Jeff,帮助他迅速适应新的状况。house房子;friend朋友;role角色;condition状况。根据“Justin continued to look after Jeff to help Jeff get used to his new...quickly.”可知,Justin继续照顾Jeff,帮助他适应新的状况,即摘除眼球后的生活。故选D。29.句意:现在Justin不再需要戴铃铛了。collect收集;answer回答;wear戴;ring响起铃声。根据“Now Justin doesn’t need to...the bell any more.”可知,Justin现在不再需要戴铃铛了。故选C。30.句意:但是每当他们去一些陌生的地方时,Justin就会再次充当导盲犬。strange陌生的;familiar熟悉的;interesting有趣的;beautiful美丽的。根据“But whenever they visit some...places, Justin works as a guide dog again.”可知,当他们去陌生的地方时,Justin会再次充当导盲犬的角色。故选A。31.B 32.B 33.C 34.A 35.D【导语】本文介绍了科学家正在研发的数字香味技术,未来手机可能通过混合不同香味盒中的气味来实现远程传递气味的功能。31.细节理解题。根据“Tiny particles called molecules float through the air and reach your nose. Your nose then sends signals to your brain, which recognizes the smell.”可知气味感知的正确顺序是:④微粒漂浮→①到达鼻子→③传递信号→②大脑识别,故选B。32.推理判断题。根据“Think about how your phone screen works…Now imagine something for smells”可知作者通过类比屏幕显示原理来解释气味传输的可能性,故选B。33.细节理解题。根据“these scent cartridges could mix to create different smells…your phone could mix tiny amounts of the different scents from the cartridges”可知香味盒能根据数字代码混合产生气味,故选C。34.细节理解题。根据全文内容可知,像素(pixels)是用于图像显示的概念,与气味传输无关,故选A。35.推理判断题。根据“Creating such a phone faces more challenges…designing a system that can produce thousands of different smells”可知要实现气味手机需要开发强大的系统,故选D。36.C 37.C 38.D 39.D 40.A【导语】本文主要介绍了Barefoot Coaching的A-Z系列,旨在简化复杂的心理学理论,并以通俗易懂的方式讨论它们。36.细节理解题。根据“Last month we explored Happiness, and this month we will focus on Intuition”可知,上个月的主题是“Happiness”,再往前一个月的主题未提及。但根据A-Z系列的逻辑,前一个字母应为G。选项中“Gratitude”(感恩)最可能符合主题连续性。故选C。37.词句猜测题。根据“gone with your gut, listened to your inner voice”可知,“gut”与“inner voice”并列,均指内在感受。选项中“inner feeling”最贴近语境。故选C。38.细节理解题。根据“good decisions are often the result of instinct and intellect working together”可知,直觉与智力结合能促成明智决策。选项D与此完全一致。故选D。39.细节理解题。根据“Sessions run on a weekly basis from 10:00 to 13:00”可知,每节课持续3小时(10:00-13:00)。选项D正确。其他选项与文中“free Sessions”“可通过电话/邮件/网站预订”等内容矛盾。故选D。40.推理判断题。全文包含课程推广(免费试听、促销代码)、联系方式及播客宣传等内容,具有明显的广告性质。故选A。41.D 42.C 43.A 44.A 45.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了百科全书的历史、定义、现代特征及其价值。41.细节理解题。根据“An encyclopaedia is a useful special reference book… to help people learn.”可知,百科全书的主要目的是总结人类知识以供学习。故选D。42.细节理解题。根据“They didn’t always have illustrations or information about living people.”可知,与现代百科全书相比,早期版本常缺少插图。故选C。43.词句猜测题。根据“an index to help find information”可知,“index”的功能帮助查找信息,所以index意为“索引”。故选A。44.篇章结构题。根据“An encyclopaedia is a useful special reference book, or a set of books.”可知,第一段介绍百科全书的定义,②排第一;根据“The word ‘encyclopaedia’ comes from ancient Greek words meaning ‘all-round education’.”可知,第二段介绍百科全书的历史,⑤排第二;根据“Today, people usually think of a large set of books. These books often include maps, pictures, and an index to help find information.”可知,第三段介绍现代百科全书的特征,①排第三;根据“However, encyclopaedias weren’t always exactly like this. In the past, some were just a single book written by one person, while others were indeed huge sets. They didn’t always have illustrations or information about living people.”可知,第四段介绍过去百科全书的特征,④排第四;根据“Encyclopaedias can cover all knowledge or focus on specific broad areas, like history or science. They are important because they record what people knew at different specific times.”可知,最后一段介绍百科全书的价值,③排第五。故选A。45.推理判断题。本文主要介绍了百科全书的相关内容,包括其历史、定义、特征及其价值,所以文章有可能出自一本关于知识工具的教育杂志。故选D。46.B 47.D 48.A 49.E 50.C【导语】本文主要介绍了数字在日常生活中的重要性,以及一些与数字相关的英语表达方式。46.前一句说到数字在我们的日常生活中很重要;后一句说到以下是它们的一些示例;中间一句应该与数字的用处相关。B选项“我们不仅用数字来计数事物,而且用它们来表达我们语言中的不同含义”符合语境。故选B。47.前一句说到有些问题很难解决,但有很多关于数字的说法可以提供帮助;后一句说到我们知道三个臭皮匠胜过一个诸葛亮;中间一句应该与“多人一起工作比一个人工作更好“相关。D选项“例如,如果我们把2和2放在一起,我们可能会得出正确的答案”符合语境。故选D。48.前一句说到有时我们可以一石二鸟;后一句说到但我们必须记住,二错相加仍是错;中间一句应该是对前面句子的解释。A选项“也就是说,我们只需一个动作就可以完成两件事”符合语境。故选A。49.前一句说到如果你和你的女朋友或男朋友出去,你不希望另一个朋友和你一起去。此处应该跟朋友说:俩人结伴,三人不欢。E选项“你可以对你的朋友说:俩人结伴,三人不欢”符合语境。故选E。50.前一句说到这些重要的技能是阅读、写作和算术。此处应该与这几个技能相关。C选项“这三个单词并不都以字母‘R’开头,但它们有‘R’的发音”符合语境。故选C。51.Summer camps started in the US. 52.They can get the experience of cultural difference that they can’t get at home from their families. 53.By email. 54.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.【导语】本文是一篇说明文。文章首先简要介绍了夏令营的起源、定义及传统夏令营的活动内容,随后将重点转向“国际夏令营”,通过三个核心角度——提供独特生活体验、促进跨文化交友、提升英语实用能力,阐述了国际夏令营的价值,尤其突出其对中国参与者的吸引力,帮助读者全面了解国际夏令营的优势。51.根据第一段“Summer camps started in the US.”可知,夏令营起源于美国。故填Summer camps started in the US.52.根据第二段“Campers will experience the cultural difference—something they can’t get at home from their families.”可知,营员们会体验到文化差异——这是他们在家中从家人那里无法获得的东西。故填They can get the experience of cultural difference that they can’t get at home from their families.53.根据第三段“They often stay in touch with each other by email after the program finishes.”可知,项目结束后,营员们通常会通过电子邮件保持联系。故填By email.54.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.55.was awarded 56.reducing 57.health 58.got 59.with 60.natural 61.completely 62.first 63.the 64.success【导语】本文介绍了中国药学家屠呦呦与另外两名科学家同获2015年诺贝尔医学奖,并主要描述了屠呦呦获奖的相关情况。55.句意:85岁的屠女士因其在降低疟疾死亡率、减少患者痛苦和促进人类健康方面的贡献而获此殊荣。“85-year-old Tu”与“award”是被动关系,且发生在过去,应该用一般过去时的被动语态,主语是第三人称单数,be动词用was。故填was awarded。56.句意:85岁的屠女士因其在降低疟疾死亡率、减少患者痛苦和促进人类健康方面的贡献而获此殊荣。根据“for her contribution to”可知,此处的to是介词,其后用动名词,故填reducing。57.句意:85岁的屠女士因其在降低疟疾死亡率、减少患者痛苦和促进人类健康方面的贡献而获此殊荣。根据“promoting mankind’s”可知,名词所有格后应该用名词,health“健康”,名词。故填health。58.句意:事实上,屠呦呦在2011年获得拉斯克奖时已经赢得了一些关注。根据“in 2011”可知,此句应该用一般过去时。get的过去式为got。故填got。59.句意:但没有办法将她的受欢迎程度与她今天受到的关注程度相比较。根据“But there is no way to compare her popularity back ... the attention she is receiving today.”可知,此处是在两者之间作比较,compare ... with ...“……和……作比较”。故填with。60.句意:作为第一位中国大陆的诺贝尔自然科学奖得主,屠呦呦的获奖让中国人大吃一惊,他们一直在想第一位中国自然科学诺贝尔奖得主何时出现。根据“... science award”可知,此处应该用形容词作定语,natural“自然的”,natural science“自然科学”。故填natural。61.句意:作为第一位中国大陆的诺贝尔自然科学奖得主,屠呦呦的获奖让中国人大吃一惊,他们一直在想第一位中国自然科学诺贝尔奖得主何时出现。根据“... surprised Chinese people”可知,此处应该用副词修饰动词surprised。故填completely。62.句意:屠呦呦是首位因在中国境内的研究而获得诺贝尔奖的中国科学家。根据“is the ... Chinese scientist”可知,此处应该用序数词,one的序数词为first。故填first。63.句意:尽管直到四十年后,诺贝尔奖才颁给她,但这是表彰屠呦呦在发现青蒿素方面的贡献的最特殊的奖励之一。根据“it is one of ... most privilege rewards”可知,one of + 最高级形容词+ 名词复数,最高级前应该用冠词the。故填the。64.句意:她打破纪录的获奖提醒我们,科学从来都不是立竿见影的。根据“instant (立即的) ...”可知,此处应该用名词,succeed的名词为success。故填success。65.(p)rize 66.(g)rain 67.(d)ouble 68.(r)ealized 69.(w)ise【导语】本文讲述了印度的一个国王与老人打赌下棋,如果老人赢了,什么条件都答应他。老人的条件是在棋盘的第一个格子放一粒米,第二个格子放两粒米,依此类推,每多一个格子米粒的数量都是上一个格子的两倍……,后来老者赢了,国王才意识到就算倾全国的力量,也不够付所有的米。65.句意:他答应如果老人赢了比赛,就给他任何奖赏。根据“if he won the game.”及所给的首字母可知,这里是给老人奖赏,prize意为“奖赏”;这里的any表示“任何”的意思,后接单数名词。故填(p)rize。66.句意:老人说如果他赢了这场比赛,他想要在棋盘的第一格里放一粒米。根据“he would like one…of rice for the first square of the chessboard”及所给的首字母可知,这里是指在棋盘的第一格里放一粒米,one grain of rice意为“一粒米”,这里用单数。故填(g)rain。67.句意:然后其余每个方格依次增加一倍的数量。根据“two for the second, four for the third,”及所给的首字母可知,这里指其余每个方格依次增加一倍的数量,double意为“使加倍”,动词,这里是祈使句,用动词原形。故填(d)ouble。68.句意:国王很快意识到了问题——即使把全国的米都拿来,他仍然没有足够的米放在所有的方格上!根据“even with all the rice in the country, he would still not have enough rice to put on all the squares!”及所给的首字母可知,这个问题是国王意识到的,realize意为“意识到”;本文讲述过去的事情,时态为一般过去时,因此用动词过去式。故填(r)ealized。69.句意:多么聪明的老人啊!由前文的叙述及所给的首字母可知,老人是聪明的,wise意为“聪明的”,这里是由how引导的感叹句,结构:How+形容词+主语+谓语!故填(w)ise。70.例文AI in Our LifeThe invention of DeepSeek has made AI a hot topic among people in our society. It has become an important part of our life.In some ways, AI is good for us. It makes our life more convenient and comfortable. For example, we can gain knowledge on every subject from it in a few seconds. What’s more, AI can help us to do some dangerous and hard jobs. However, it also brings us some problems. Students can’t think by themselves with the help of AI and they can’t study carefully in class. Moreover, AI will take the place of humans in some jobs, increasing the risk of unemployment.In my opinion, every coin has two sides. We should use AI wisely and view it as a helper to improve our life.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态以“一般现在时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步,承接已给的开头,介绍AI的优点;第二步,介绍AI的缺点;第三步,表达自己的看法。[亮点词汇]①be good for有益于②with the help of… 在……的帮助下③take the place of代替[高分句型]①Students can’t think by themselves with the help of AI and they can’t study carefully in class.(并列句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览