七年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

七年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-2026学年上学期期中考试(含答案解析)

资源简介

七年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-20256学年上学期期中考试(含答案解析)
1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考
证号填写在答题卡上。
2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,
用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷 选择题
一、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
1.—Hi, my name is Wang Xinyue. You can call me Millie.
—Hi, I’m Zhang Ke and I ________ Kitty.
A.go on B.go for C.go by D.call
2.I ________ my hometown for many years. I miss my friends there.
A.will leave B.have left C.have been away from
3.Thank you for ________ me with my English.
A.help B.helps C.helping
4.My friend Kate is going to see koalas and kangaroos in ________.
A. B. C.
5.“独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲。”is about ________.
A.the Double Ninth Festival B.the Dragon Boat Festival C.the Mid-Autumn Festival
6.There is ________ bread in the fridge. Let us go to buy some, ________
A.little; shall we B.few; shall we C.a few; will you D.some; shall we
7.Molly, my dictionary is not here. Do you have ________
A.it B.that C.one D.this
8.The little boy suddenly stopped talking with his mouth ________ like a big “O”. His head teacher was standing in front of him
A.widely open B.wide open
C.wide opened D.widely opened
9.—Is water very important in our daily life
—Yes. All ________ things need water to keep ________.
A.alive;living B.alive;lively C.living;alive D.lively;alive
10.He is ________ his math book, but he can’t ________ it.
A.looking at, find B.find; look for C.looking for, find D.looking for, finding
二、语法选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读Cathy的短剧表演小记,选择正确的选项补全短文。
In our play, I 11 the part of a teacher. I went on 12 exciting trip with my students. We went to the moon.
We got on the spaceship, and then there 13 a loud noise and suddenly we took off into the sky. I looked out 14 the window. The Earth became 15 and smaller. The sky was beautiful. When we got there, we went to the space hotel 16 Moon train. Our bedrooms had big windows in the roof (屋顶). We could 17 Mars from the windows!
We did 18 fun things. First, we took a moon walk. It was fun, 19 it took us a long time to put on the space suits (衣服). Next, we jumped and counted stars. After that, we had a big dinner. The food tasted good. But there was 20 water. We were all very thirsty.
11.A.am B.play C.played D.were
12.A.the B.an C.a D.this
13.A.is B.were C.being D.was
14.A.of B.at C.for D.to
15.A.bigger B.heavier C.smaller D.shorter
16.A.at B.by C.with D.in
17.A.see B.saw C.watched D.look
18.A.lot of B.a lot C.lots of D.a lots of
19.A.so B.and C.because D.but
20.A.some B.much C.no D.many
三、完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
Little Mary’s grandparents 21 a farm. On the farm there are many kinds of 22 like dogs and cats. She 23 playing with them because they can make her happy. On the farm there 24 also a little elephant. It has no mother. And it never plays with 25 animals. Little Mary loves talking with it and the elephant becomes friendly to Mary. When it 26 Mary on the farm, it runs up to her like a little dog. Mary always gives some 27 to it. Bananas are its favourite. Her grandfather asks her, “ 28 does the elephant like you so much ” “Oh, because I love it, Grandpa.” Mary answers. Grandpa thinks Mary is right. Animals are our 29 , so we should love 30 .
21.A.has B.have C.lives D.live
22.A.plants B.trees C.fruits D.animals
23.A.like B.hate C.likes D.hates
24.A.is B.am C.are D.be
25.A.another B.other C.others D.the others
26.A.looks B.sees C.spells D.draws
27.A.time B.money C.food D.luck
28.A.What B.Why C.Where D.How
29.A.pets B.life C.children D.friends
30.A.it B.they C.them D.myself
四、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
Of all the clubs in my school, I like the Hanfu Club best and I’m in it now.
At school, my favorite subject is Chinese. I can learn about Chinese history, geography and culture (文化). After school, I can also learn a lot in the Hanfu Club. There are many activities in the club. First, we have a discussion every Tuesday afternoon. We talk about the hanfu in TV plays. Every Friday afternoon, we have a hanfu-making lesson. We make the hanfu at the lesson.
There is a festival for all hanfu lovers (爱好者) on November 22nd. On this big day, we wear hanfu to the streets, stores and parks. In December, we have a big party before New Year’s Day. Girls and boys in our club dance and sing old songs. We all wear very beautiful hanfu at the party.
Now many people love hanfu. It is relaxing for us to wear hanfu. All people in our club are interested in Chinese culture. We want more people to love hanfu and Chinese culture.
31.Which subject does the writer like best
A.History. B.Chinese. C.Geography. D.Art.
32.What is the meaning of underlined word “discussion” in paragraph 2
A.裁剪 B.演戏 C.讨论 D.剪辑
33.At the festival, hanfu lovers ________.
A.wear hanfu to go out B.have a party
C.go to the club D.dance and sing old songs
34.What’s the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
35.What’s the best title for the passage
A.My favorite club—Hanfu Club. B.My favorite subject.
C.To help students to learn Chinese. D.How to join the Hanfu Club.
Do you know anything about polar bears (北极熊) Here are some interesting facts about these fascinating animals.
Polar bears are the largest land carnivores in the world, with adult (成年) males weighing up to 1,500 pounds and standing up to 10 feet tall. They are excellent swimmers and have been known for swimming for long distances (距离) in search of food. They can swim at speeds of up to 6 miles an hour, and can also swim underwater for up to 2 minutes at a time.
Polar bears live in the Arctic throughout Alaska, Canada, Greenland, Norway, and Russia, and are well used to their icy habitat (栖息地). They have thick fur to keep them warm, and black skin that helps them take in the sun’s heat. Polar bears mainly eat seals. They hunt by waiting near the surface (表面) of the water or near breathing holes in the ice and quickly getting their “food” with their powerful jaws (下巴).
▲ As sea ice melts (融化), it becomes harder for polar bears to find enough food to live on. Besides, they are in great danger because of pollution (污染) and hunting.
36.What can we know about polar bears from Paragraphs 2 and 3
A.They’re the largest sea carnivores in the world.
B.They can’t swim very far to get food in the water.
C.They can get the food quickly with powerful jaws.
D.Their black skin helps them to keep dry all year round.
37.What does the underlined word “They” refer to in Paragraph 3
A.Jaws. B.Holes. C.Seals. D.Polar bears.
38.Choose the best sentence to fill in the blank “ ▲ ” in Paragraph 4.
A.To protect polar bears, we still have a long way to go.
B.People need to provide more food for the wild animals.
C.It’s important for us to find out what causes the pollution in the Arctic.
D.Polar bears are endangered (濒危的) due to climate (气候) change and losing homes.
39.Which of the following best shows the structure of the passage (①=Paragraph 1)
A. B. C. D.
40.What can we get from this passage
A.The baby polar bears can weigh up to 1,500 pounds.
B.People can’t find polar bears in Russia today.
C.Polar bears can swim underwater for up to 2 minutes each time.
D.The pollution and hunting are no longer (不再是) problems for polar bears.
On October 13, 2024, SpaceX successfully launched (发射) its fifth test flight (飞行) of the Starship rocket from Texas. This test was very important because it showed that rockets could be used again.
The Starship rocket has two parts: the Starship spacecraft and the Super Heavy rocket booster (推进器). In the morning, the Starship spacecraft was launched on top of the Super Heavy rocket. After a few minutes, the Super Heavy rocket moved apart from the Starship and went back to Earth. SpaceX used very large strong arms called “chopsticks” to catch the rocket in mid-air. This was the first time SpaceX caught a rocket like this.
At the same time, the Starship spacecraft went on flying before dropping down in the Indian Ocean. Although the spacecraft went down in the sea, this test showed that rockets could be reused, and that is what SpaceX wants to make space travel cheaper and better for the environment (环境).
This successful test flight brings SpaceX closer to their dream of making space travel less expensive and sustainable. It also supports future plans for the Moon and Mars (火星).
41.What are the two main parts of SpaceX’s Starship rocket
A.The Starship spacecraft and the Super Heavy rocket booster.
B.The Launch tower and “chopsticks” arms.
C.Engines and the Indian Ocean.
D.The Moon and Mars.
42.What is the purpose (目的) of the “chopsticks” arms on SpaceX’s launch tower
A.To catch food. B.To catch returning rockets.
C.To hold the rockets before launch. D.To repair rockets.
43.Where did the Starship spacecraft finally go after this test
A.At the launch place in Texas. B.In the Indian Ocean.
C.On the Moon. D.On Mars.
44.What does the underlined word “sustainable” in the last paragraph mean
A.easy and happy B.fast and long
C.good for the Earth D.money-saving
45.Where can we probably read this passage
A.In a story book. B.In a travel book.
C.In a news article. D.In a history book.
五、阅读还原(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
Communication between people of different cultures is more important than ever. Most people now understand how important it is to know something about different cultures and languages. 46
●Speak slowly and clearly.
It is very important to express your ideas and purpose clearly. Make sure there are no mistakes by speaking clearly and not too fast.
● 47
After each of your questions, wait for the other side to speak. In an everyday conversation, this can seem strange. But in cross-cultural situations, this style makes the conversation much easier.
●Give encouragement.
48 If the people you are speaking with are having trouble finding the right words, you can support them. Tell them not to be shy in communication.
● Use everyday language.
It is usually the best not to use the language that only native people know. It will often not be understood by people from other countries. 49
●Make jokes properly.
Using jokes can make the communication more enjoyable. However, people from other cultures may not be comfortable with some native jokes. 50 Even worse, some might be misunderstood.
A.Take turns to speak.
B.Some jokes may be seen as impolite.
C.Here is some advice to improve communication.
D.It can be very difficult to speak English very well.
E.It is better to speak by using well-known words and expressions.
六、任务型阅读(共 4 小题;51-53 每小题 2 分,54 题 4 分;满分 10 分)
阅读短文,根据短文内容回答问题。
I am Zhang Tao. When I was young, I loved paper cutting. I always love it. But when I grew up, I became busy and didn’t have much time for it. Later, I stopped doing it.
Later, I read a piece of news online, and it touched my heart and changed my mind. A little girl from Jieyang, Guangdong was practising a lion dance when a professional lion dance performance team (专业舞狮表演队) passed by. When they saw the girl practising, they started to beat (击) drums for her and she quickly did a lion dance. Her love for traditional Chinese culture really hit me.
I remembered the happy times of making paper cuttings with my teacher and friends in the club. When I was ten, I joined the paper cutting club. Every Monday and Friday, I learnt to make paper cuttings there. Our teacher, Ms. Li, was very good at it. With a pair of scissors and a piece of paper, she could make beautiful works (作品). That amazed us. Together, we made lots of works, such as animals, flowers and things about Chinese history. A lot of visitors came to our paper cutting shows at that time.
I want to learn from the girl in the news. I decided to keep doing paper cutting. I want to be an inheritor (继承者) of Chinese culture.
51.What did Zhang Tao love when he was young
52.What really hit Zhang Tao when he read the girl’s story
53.What did Zhang Tao decide to do
54.What do you think of Zhang Tao and the girl Why do you think so (Give at least one reason.)
七、语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Hot and cool

At last, I arrived in Chengdu. My friend Haoyu took me to a restaurant right from the airport. I just couldn’t wait 55 (try) Sichuan hot pot.
56 the first taste made my mouth burn! The food was much hotter than I expected. I 57 (take) a deep breath and drank a whole glass of iced lemon tea.
“Do you want something less hot ” Haoyu said.
“No,” I replied. “When in China, do as the Chinese do!” I 58 (careful) took a small mouthful. Surprisingly, I started to enjoy 59 taste. And cooking hot pot was just as fun as eating it
After lunch, things went from really hot 60 totally cool—we went to the new Sanxingdui Museum! The 61 (mask) were fantastic. “Why are their eyes and ears much 62 (big) than normal ones Were ancient Shu people able to see and hear further than 63 (we) ” I wondered. I wanted to stay in the museum for a week!
My 64 (one) day in China was full of fun: I tried new food and went to an exciting place. I’m really looking forward to the rest of my trip around China!
八、语篇填词(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
Recently, I read an interesting m 65 about the future. It made me have an unusual dream. In my dream, I was in a world full of a 66 technologies. I could r 67 a special bike to travel everywhere. Even if I got wet in the rain, my clothes would dry quickly.
I had a special c 68 that could take pictures of things from very far away and even in the dark. I saw many strange and wonderful things. There were robots that could understand our feelings and help us solve problems. There were cars that could run underwater, and houses that could move by themselves. When I woke up, I still remembered this dream clearly. I hope these technologies can become real one day and p 69 us with a better life.
九、书面表达(10 分)
70.假设你叫南希,请根据下表中的内容进行自我介绍。
姓名 南希 年龄 12岁
外貌 又高又苗条,短发,戴眼镜。
个人情况 礼貌、友好,……; 就读于阳光中学七1班,学校有一个运动场,许多激动人心的比赛在那里进行; 喜欢所有科目,最喜爱的是……(原因)
爱好与梦想 喜欢阅读,因为…… 排球是最爱,经常放学后和朋友们一起打排球。偶像是朱婷…… 我想成为……,希望……
要求:1、文中不得出现真实姓名和学校名称;
2、语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范;
3、词数80左右,可适当发挥。文章开头已经给出,不计入总词数。
Hello, my name is Nancy.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《七年级英语期中真题重组卷(二)(沪教版2024)-2025-20256学年上学期期中考试(含答案解析)》参考答案
1.C
【详解】句意:——嗨,我叫王心悦。你可以叫我米莉。——嗨,我叫张可,我被称为基蒂。
考查动词短语。go on继续;go for去参加,前往;go by被称为;call称呼,给……命名。根据“I... Kitty.”可知,此处表示我被称为基蒂,应用短语go by;此题要注意go by与call的区别,如果用call,应表示为“I am called Kitty.”。故选C。
2.C
【详解】句意:我离开我的家乡已经很多年了。我想念那儿的朋友。
考查现在完成时和延续性动词。根据“for many years”可知,是一段时间,用于现在完成时,需用have+done结构,可排除A项;leave(离开)是非延续性动词,不可和表示一段时间的for many years连用,可排除B项;be away from离开,是延续性动词,可以跟for many years连用。故选C。
3.C
【详解】句意:谢谢你帮我学英语。
考查非谓语动词。空前的for是介词,其后接动词-ing形式,所以空处应选helping。故选C。
4.C
【详解】句意:我的朋友凯特打算去澳大利亚看考拉和袋鼠。
考查常识。选项A是中国的国旗;选项B是美国的国旗;选项C是澳大利亚的国旗。根据常识可知,考拉和袋鼠是澳大利亚特别有代表性的动物,因此题目中所指的国家是澳大利亚。故选C。
5.A
【详解】句意:“独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲。”是关于重阳节的。
考查名词短语辨析和常识。the Double Ninth Festival重阳节;the Dragon Boat Festival端午节;the Mid-Autumn Festival中秋节。根据常识可知,“独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲”出自唐代诗人王维的《九月九日忆山东兄弟》,诗句中的“佳节”明确指 重阳节 ,在农历九月初九,即 the Double Ninth Festival。故选A。
6.A
【详解】句意:冰箱里几乎没有面包了。让我们去买一些吧,好吗?
考查代词辨析与反意疑问句。little几乎没有,后面接不可数名词;few几乎没有,后面接可数名词复数;a few几个,后面接可数名词复数;some一些,后面接可数名词复数或不可数名词。空一根据“bread”可知,面包是不可数名词,故排除B和C,根据“Let us go to buy some,”可知,此处应表示几乎没有面包了,故用little;空二根据“Let us go to buy some,... ”可知,此处为反意疑问句,问句部分应用shall we。故选A。
7.C
【详解】句意:莫莉,我的字典不在这。你有一本字典吗?
考查代词辨析。it它,同类且同物;that那个;one一个,同类不同物;this这个。此空与前文提到的“dictionary”属于同类不同物。故选C。
8.B
【详解】句意:这个小男孩突然停止说话张着大嘴像个大大的“O”,他的班主任正站在他面前。
考查with的复合结构和副词辨析。widely open广泛开放;wide open大开的;wide opened大开;widely opened广泛开放。根据“stopped talking with his mouth...like a big ‘O’”以及选项可知,这里是with的复合结构,with+宾语+形容词,open为形容词,opened为动词open的过去式和过去分词,故先排除C和D;widely则主要表示距离远、范围大、地域广等,通常与过去分词连用,意为“广泛地”,所以排除A;wide用作副词主要表示“张大”、“睁大”到最大程度,这里修饰open,此处是指张着大嘴。故选B。
9.C
【详解】句意:——水在我们的日常生活中很重要吗? ——是的。所有生物都需要水来维持生命。
考查形容词辨析。alive活着的,常作表语或后置定语;living活着的,有生命的,常作定语修饰名词;lively活泼的,充满生机的。根据“All...things need water to keep...”可知,第一个空作定语修饰“things”,用living,living things表示“生物”;第二个空作表语,用alive。故选C。
10.C
【详解】句意:他正在找他的数学书,但是他没有能找到。
考查动词、动词短语和现在进行时。looking at看;find找到,强调结果;look for寻找,强调过程。第一空,根据“is”可知,此处表示正在进行的动作,应使用现在进行时,这里强调寻找钱包这一动作,故用looking for;第二空,根据“but he can’t... it.”可知,表示结果“没有找到”,应用find,can’t后接动词原形。故选C。
11.C 12.B 13.D 14.A 15.C 16.B 17.A 18.C 19.D 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Cathy在短剧表演中扮演老师,带领学生们进行了一次奇妙的月球之旅。
11.句意:在我们的剧中,我扮演老师的角色。
am是,用于现在时;play扮演,动词原形;played扮演,动词过去式/动词过去分词;were是,动词过去式。全文时态是一般过去时,所以空处应用动词的过去式,且此处表示扮演老师的角色。故选C。
12.句意:我和我的学生进行了一次令人兴奋的旅行。
the这个,那个,定冠词,表示特指;an一个,不定冠词,表示泛指,用于元音音素前;a一个,不定冠词,表示泛指,用于辅音音素前;this这个。此处泛指“一次令人兴奋的旅行”,应用不定冠词,“exciting”是以元音音素开头的单词,不定冠词用an。故选B。
13.句意:我们登上了宇宙飞船,然后一声巨响,我们突然向天空飞去。
is是,用于现在时,主语表示单数;were是,动词过去式,主语是you或表示复数;being是,动名词/现在分词;was是,动词过去式,主语表示单数。全文时态是一般过去时,所以空处应用动词的过去式,主语“a loud noise”表示单数,所以空处应用be动词was。故选D。
14.句意:我向窗外望去。
of属于……的;at在;for为了;to到。“look out of”表示“从……向外看”。故选A。
15.句意:地球变得越来越小。
bigger更大的;heavier更重的;smaller更小的;shorter更短的。上文说宇宙飞船向天空飞去,所以“我”感觉地球变得越来越小。“比较级+and+比较级”表示“越来越……”,smaller符合语境。故选C。
16.句意:当我们到达那里时,我们乘月亮火车去了太空旅馆。
at在;by通过;with和;in在……里面。“by+交通工具”表示“乘/骑……”。故选B。
17.句意:我们可以从窗户看到火星!
see看见,动词原形;saw看见,动词过去式;watched观看,动词过去式;look看,动词原形,不能直接接宾语,需与at连用。“could”是情态动词,后接动词原形,且空后没有介词at。故选A。
18.句意:我们做了很多有趣的事情。
lot of错误搭配;a lot非常,修饰动词和形容词;lots of大量,修饰名词;a lots of错误搭配。things是复数名词,所以空处应用lots of。故选C。
19.句意:这很有趣,但穿上宇航服花了我们很长时间。
so因此,表结果;and和,表并列;because因为,表原因;but但是,表转折。空格前后是转折关系,所以应用连词but连接。故选D。
20.句意:但是没有水。
some一些,修饰可数名词的复数形式和不可数名词;much许多,修饰不可数名词;no没有,修饰可数名词和不可数名词;many许多,修饰可数名词的复数形式。下文提到作者他们很渴,由此推知,他们没有水。故选C。
21.B 22.D 23.C 24.A 25.B 26.B 27.C 28.B 29.D 30.C
【导语】本文讲述了小玛丽的祖父母有一个农场,农场里有许多动物,小玛丽喜欢和动物们玩耍,尤其和一头小象关系友好,文章传递出动物是我们的朋友、应爱护动物的理念。
21.句意:小玛丽的祖父母有一个农场。
has有,动词第三人称单数形式;have有,动词原形;lives居住,动词第三人称单数形式;live居住,动词原形。根据“Little Mary’s grandparents…a farm”可知,此处表示“拥有农场”,排除C、D;主语grandparents是复数,谓语动词用原形,have符合语境。故选B。
22.句意:农场里有很多种动物,比如狗和猫。
plants植物;trees树;fruits水果;animals动物。根据“like dogs and cats”可知,狗和猫属于动物,animals符合语境。故选D。
23.句意:她喜欢和它们一起玩,因为它们能让她开心。
like喜欢,动词原形;hate讨厌,动词原形;likes喜欢,动词第三人称单数形式;hates讨厌,动词第三人称单数形式。根据“because they can make her happy”可知,动物能让她开心,所以她是喜欢和它们玩,排除B、D;主语She是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式,likes符合语境。故选C。
24.句意:农场里还有一头小象。
is是,用于主语是单数第三人称的情况;am是,用于主语是I的情况;are是,用于主语是第一、三人称复数或you的情况;be是,动词原形。根据“there…also a little elephant”可知,此处是there be句型,主语a little elephant是单数,be动词用is。故选A。
25.句意:而且它从不和其他动物一起玩。
another三者及以上中的另一个,后接单数名词;other其他的,后接复数名词;others其他事物/人,后不接名词;the others其余的,特指某一范围内的其他全部,后不接名词。根据“it never plays with…animals”可知,此处修饰复数名词animals,表示“其他的动物”,other符合语境。故选B。
26.句意:当它在农场看到玛丽时,它会像小狗一样跑向她。
looks看,不及物动词,后接宾语需加介词at;sees看见,及物动词,后直接接宾语;spells拼写;draws画。根据“it runs up to her like a little dog”可知,是看到玛丽后跑向她,且空后直接接宾语Mary,sees符合语境。故选B。
27.句意:玛丽总是给它一些食物。
time时间;money钱;food食物;luck运气。根据“Bananas are its favourite”可知,香蕉是食物,所以玛丽给小象的是食物,food符合语境。故选C。
28.句意:爷爷问她:“为什么小象这么喜欢你呀?”
What什么;Why为什么;Where哪里;How怎样。根据答语“Oh, because I love it, Grandpa.”可知,答语用because回答原因,问句应用why提问原因。故选B。
29.句意:动物是我们的朋友,所以我们应该爱护它们。
pets宠物;life生命,单数形式;children孩子;friends朋友。根据“so we should love…”可知,此处表达对动物的积极定位,朋友更能体现人与动物之间的友好关系,friends符合语境。故选D。
30.句意:动物是我们的朋友,所以我们应该爱护它们。
it它,人称代词主格或宾格;they它们,人称代词主格;them它们,人称代词宾格;myself我自己,反身代词。根据“Animals are our friends”可知,此处指代复数名词Animals,且作动词love的宾语,应用宾格them。故选C。
31.B 32.C 33.A 34.D 35.A
【导语】本文主要介绍了作者最喜欢的学校社团——汉服社,以及社团的活动安排和作者对汉服及中国文化的热爱。
31.细节理解题。根据“At school, my favorite subject is Chinese.”可知,作者最喜欢的科目是语文。故选B。
32.词句猜测题。根据“We talk about the hanfu in TV plays.”可知,每周二下午社团会讨论电视剧中的汉服,因此“discussion”意为“讨论”。故选C。
33.细节理解题。根据“On this big day, we wear hanfu to the streets, stores and parks.”可知,在汉服爱好者节日当天,大家会穿着汉服外出。故选A。
34.篇章结构题。文章第一段引出主题(汉服社),第二段介绍社团日常活动,第三段描述年度重要活动,第四段总结对汉服文化的推广。结构为“总—分—总”。故选D。
35.最佳标题题。全文围绕汉服社展开,重点描述社团活动及文化意义,因此最佳标题为“我最喜欢的社团——汉服社”。故选A。
36.C 37.D 38.D 39.B 40.C
【导语】本文主要讲述了北极熊的有趣事实。
36.细节理解题。根据“and quickly getting their ‘food’ with their powerful jaws (下巴).”可知,北极熊用它们有力的下颚迅速获取“食物”。故选C。
37.词句猜测题。根据“They hunt by waiting near the surface (表面) of the water or near breathing holes in the ice and quickly getting their ‘food’ with their powerful jaws (下巴).”可知,它们在水面附近或冰面上的呼吸孔附近等待,此处是描述北极熊捕捉食物的场面,They指代“北极熊”,故选D。
38.推理判断题。根据“As sea ice melts (融化), it becomes harder for polar bears to find enough food to live on. Besides, they are in great danger because of pollution (污染) and hunting.”可知,本段讲述了北极熊现阶段面临危险,故选D。
39.篇章结构题。根据全文内容可知,第一段总领全文;第二段介绍北极熊的特征;第三段介绍北极熊的生活和饮食习惯;第四段讲述北极熊面临着危险,因此文章是总分结构。故选B。
40.细节理解题。根据“They can swim at speeds of up to 6 miles an hour, and can also swim underwater for up to 2 minutes at a time.”可知,它们可以以每小时6英里的速度游泳,也可以在水下一次游泳长达2分钟。故选C。
41.A 42.B 43.B 44.C 45.C
【导语】本文主要介绍了“星舰”的第五次试飞成功。
41.细节理解题。根据文章第二段第一句“The Starship rocket has two parts: the Starship spacecraft and the Super Heavy rocket booster.”可知,SpaceX的Starship火箭由两部分组成,即Starship航天器和Super Heavy火箭推进器。故选A。
42.细节理解题。根据文章第二段倒数第二句“SpaceX used very large strong arms called “chopsticks” to catch the rocket in mid-air.”可知,发射塔上的“筷子”臂用于捕捉返回的火箭。故选B。
43.细节理解题。根据文章第三段第二句“Although the spacecraft went down in the sea, this test showed that rockets could be reused, and that is what SpaceX wants to make space travel cheaper and better for the environment.”可知,Starship航天器在测试后最终落入印度洋。故选B。
44.词句猜测题。根据文章第三段第二句“Although the spacecraft went down in the sea, this test showed that rockets could be reused, and that is what SpaceX wants to make space travel cheaper and better for the environment.”以及最后一段“This successful test flight brings SpaceX closer to their dream of making space travel less expensive and sustainable. It also supports future plans to the Moon and Mars.”可知,sustainable指的是对环境友好,意味着SpaceX希望让太空旅行更环保。故选C。
45.推理判断题。本文主要介绍了“星舰”的第五次试飞成功,因此推断我们可能在一篇新闻文章中阅读到本文。故选C。
46.C 47.A 48.D 49.E 50.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些在跨文化交流中提高沟通效果的建议。
46.根据下文列举的几条关于跨文化交流的建议可知,此处应是引出下文的建议,起到承上启下的作用;选项C“这里有一些提高沟通的建议。”符合语境。故选C。
47.根据下文“After each of your questions, wait for the other side to speak.”可知,在你的每一个问题之后,等待对方发言,所以此处是指要轮流说话;选项A“轮流说话。”符合文意。故选A。
48.根据下文“If the people you are speaking with are having trouble finding the right words, you can support them.”可知,对方找不到合适的词语时,给予支持和鼓励,所以此处是指要说好英语很难;选项D“把英语说得很好是非常困难的。”符合语境。故选D。
49.根据上文“It is usually the best not to use the language that only native people know. It will often not be understood by people from other countries.”可知,最好不要使用只有当地人才懂的语言,来自其他国家的人往往无法理解,所以此处建议使用大家熟悉的语言;选项E“最好使用大家都知道的单词和表达来讲话。”符合语境。故选E。
50.根据上文“However, people from other cultures may not be comfortable with some native jokes.”可知,其他文化背景的人可能对一些本国的笑话感到不自在,那么此处应进一步说明不恰当笑话的后果;选项B“一些笑话可能被视为不礼貌。”符合语境。故选B。
51.He loves paper cutting./Paper cutting. 52.The girl’s love for traditional Chinese culture really hit him./The girl’s love for traditional Chinese culture. 53.He decided to keep doing paper cutting. 54.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think they are great because they did their best to pass on the traditional Chinese culture.
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者张涛从小热爱剪纸,因长大后忙碌而放弃,后因看到广东揭阳小女孩热爱舞狮这一传统文化的新闻报道深受触动,从而回忆起自己在剪纸俱乐部的快乐时光,最终决定重拾剪纸,立志成为中国文化传承者的故事,传达了对中国传统文化的热爱与传承意识。
51.根据第一段“I am Zhang Tao. When I was young, I loved paper cutting.”可知,他小时候热爱的事物就是剪纸。故填He loves paper cutting./Paper cutting.
52.根据第二段“Her love for traditional Chinese culture really hit me.”可知,小女孩对中国传统文化的热爱触动了作者。故填The girl’s love for traditional Chinese culture really hit him./The girl’s love for traditional Chinese culture.
53.根据最后一段“I want to learn from the girl in the news. I decided to keep doing paper cutting.”可知,作者决定继续做剪纸。故填He decided to keep doing paper cutting.
54.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think they are great because they did their best to pass on the traditional Chinese culture.
55.to try 56.But 57.took 58.carefully 59.the 60.to 61.masks 62.bigger 63.us 64.first
【导语】本文主要介绍了作者在中国第一天经历的事情。
55.句意:我迫不及待地想尝尝四川火锅!can’t wait to do sth“迫不及待做某事”。故填to try。
56.句意:但第一口就让我的嘴火辣辣地痛。根据“I just couldn’t wait...Sichuan hot pot.”和“the first taste made my mouth burn”可知,两者之间是转折关系,所以填but“但是”,句首首字母大写。故填But。
57.句意:我深吸一口气,喝了一整杯冰柠檬茶。根据“drank a whole glass of iced lemon tea.”可知,时态为一般过去时,应填动词take的过去式形式took,和drank并列作谓语。故填took。
58.句意:我小心地吃了一小口。此处应用副词carefully“小心地”,作状语,修饰动词took。故填carefully。
59. 句意:出人意料的是,我开始喜欢这种味道。根据前文“...the first taste made my mouth burn!”可知,此处应用定冠词the,特指前文提到的taste。故填the。
60.句意:午饭后,事情从非常火热变得完全凉爽——我们去了新的三星堆博物馆!from...to...“从……到……”,固定短语。故填to。
61.句意:面具太棒了。根据“were”可知,应用名词mask“面具”的复数形式masks,作主语。故填masks。
62.句意:为什么他们的眼睛和耳朵比正常的要大得多?根据“much”及“than normal ones”可知,应用big的比较级形式bigger“更大的”,作表语。故填bigger。
63.句意:古代蜀人能比我们看得更远、听得更远吗?根据“Were ancient Shu people able to see and hear further than... ”可知,应用人称代词we的宾格形式us“我们”。故填us。
64.句意:我在中国的第一天充满了乐趣:我尝试了新的食物,去了一个令人兴奋的地方。根据“My...day in China”以及所给单词可知,应填one的序数词first“第一”,表顺序,作定语修饰后面的名词day。故填first。
65.(m)agazine 66.(a)dvanced 67.(r)ide 68.(c)amera 69.(p)rovide
【导语】本文主要讲述了作者阅读了一篇关于未来的文章后,做了一个充满先进科技的梦。在梦中,作者体验了各种神奇的技术和设备,如能快速干燥的衣服、远程拍照的相机、能理解人类情感的机器人、水下行驶的汽车以及能自行移动的房子。醒来后,作者清晰地记得这个梦,并希望这些技术有一天能成为现实,为人们带来更好的生活。
65.句意:最近,我读了一本关于未来的有趣杂志。根据“read an interesting”和首字母提示可知,此处说的是有趣的杂志,应填名词magazine“杂志”的单数形式,作宾语。故填(m)agazine。
66.句意:在我的梦里,我在一个充满先进技术的世界里。根据下文“I could ... a special bike to travel everywhere. Even if I got wet in the rain, my clothes would dry quickly.”等和首字母提示可知,此处说的是在一个充满先进技术的世界里,应填形容词advanced“先进的”,作定语,修饰名词technologies。故填(a)dvanced。
67.句意:我可以骑一辆特殊的自行车到处旅行。根据“a special bike”和首字母提示可知,此处说的是骑自行车,应填动词ride“骑”,情态动词could后面用动词原形。故填(r)ide。
68.句意:我有一台特殊的相机,可以从很远的地方拍照,甚至在黑暗中也可以。根据“that could take pictures of things from very far away and even in the dark”以及首字母提示可知,此处说的是一台特殊的相机,应填名词camera“照相机”的单数形式,作宾语。故填(c)amera。
69.句意:我希望这些技术有一天能成为现实,为我们提供更好的生活。根据“I hope these technologies can become real one day and…us with a better life.”和首字母提示可知,此处说的是提供更好的生活,应填动词provide“提供”的原形,和前面的become并列。provide sb with sth“为某人提供某物”。故填(p)rovide。
70. Hello, my name is Nancy. I’m 12 years old. I’m tall and slim, with short hair and I wear glasses. I study in Class 1, Grade 7 at Sunshine Middle School. Our school has a big sports field where many exciting games are held. I like all my subjects, but English is my favorite because it allows me to communicate with people from different cultures and understand more about the world. I enjoy reading because it opens up new worlds and sparks my imagination. Playing volleyball is my favorite hobby. I often play with my friends after school. My idol is Zhu Ting because of her amazing skills and strong spirit. I hope to become a teacher one day, and I wish to inspire my future students just like my teachers inspire me.
【详解】[总体分析]
①题材: 本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:材料中所提示的内容需完整表达,不得遗漏,可适当增加细节,以使行文连贯。
[写作步骤]
第一步:引入话题,进行自我介绍。
第二步:具体介绍自己的外貌、个人情况以及爱好与梦想。
第三步:书写结语。
[亮点词汇]
①open up new worlds打开新的世界
②spark my imagination激发我的想象力
[高分句型]
①Our school has a big sports field where many exciting games are held.(where引导的定语从句)
②I like all my subjects, but English is my favorite because it allows me to communicate with people from different cultures and understand more about the world.(because引导的原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览