资源简介 七年级英语期中真题重组卷(一)(沪教版2024)-2025-20256学年上学期期中考试(含答案解析)1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第Ⅰ卷 选择题一、单项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.—Can you ________ this word, Yaping —Yes, Miss Zhao. P-E-N-C-I-L.A.say B.spell C.call D.meet2.________ is my friend and ________ are my cousins.A.That; this B.These; that C.Those; these D.This; those3.The witness was supposed to ________ the police, but he didn’t.A.consider B.contact C.remember D.compare4.My mum ________ a pet dog. It’s very cute.A.has B.have C.having D.to have5.We often wear special costumes to _______ festivals.A.decorate B.celebrate C.gather D.remember6.He ______ the important words with a highlighter.A.marked B.caused C.treated D.killed7.Children ______ to play with snow in winter. It’s interesting.A.get B.love C.make D.speak8.—What’s your favourite sport —______.A.Tennis B.Sally C.Red D.Fish9.—Hi, I’m Linda. Nice to meet you.—______.A.I’m fine, thank you B.I’m tenC.Good morning D.Hi, I’m Kate. Nice to meet you too10.—How do you usually celebrate birthdays in your country —We usually _______ before blowing out all the candles.A.take photos B.make a wish C.make a list D.hear a song二、语法选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各小题的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。Hi, I 11 Jack. Welcome 12 my farm. 13 farm is very big. There are many animals on 14 farm. I 15 fifteen cows, twenty sheep and nineteen hens. Look at 16 ! They’re my horses. I have ten horses. There are many 17 on my farm too. Look! These are tomatoes and potatoes. Those are onions and carrots. They’re all fresh (新鲜的). 18 I love to eat the tomatoes very much. I 19 my farm! 20 you love my farm 11.A.am B.is C.are D.be12.A.at B.in C.to D.on13.A.I B.Mine C.My D.Me14.A.a B.an C.the D./15.A.has B.have C.sees D.see16.A.it B.this C.that D.those17.A.animals B.animal C.vegetables D.vegetable18.A.But B.And C.Because D.Or19.A.start B.starts C.love D.loves20.A.Does B.Do C.Can D.May三、完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Look! This is a photo 21 my family. There are 22 people in my family. Er Shun and Qing Qing are my parents. I have a sister and her name is Jia Yueyue. And I have two brothers. They are Jia Panpan and Yu Ke. We are black and white, and we look the 23 . We come from China. Chongqing Zoo is our home. Every day, many people come to visit us, including (包括) men, 24 , the old and the young. They like us 25 . They think we are very cute. They usually take photos with us. We like them, too.Every day, we get up at 7 o’clock, and then we 26 breakfast. Bamboo is our favourite 27 . We like to eat it every day. Our animal keepers (饲养员) are 28 to us. They often help us. I often 29 with my sisters and brothers. We often climb (爬) trees and sleep in the trees. We like our zoo very much. Welcome to our 30 . I want to play with you.21.A.from B.of C.for D.to22.A.three B.four C.five D.six23.A.same B.different C.old D.new24.A.boys B.girls C.women D.kids25.A.a lot B.a lot of C.lots of D.often26.A.do B.have C.make D.drink27.A.food B.drink C.meat D.animal28.A.strong B.kind C.clever D.tall29.A.play B.visit C.speak D.take30.A.shop B.school C.farm D.zoo四、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)Hi, I’m Mary Brown. I have three photos.Look at the first one. Two girls are in it. They are my good friends, Linda and Jane.Who are they in this photo These are my aunt and uncle. My uncle is my father’s brother. The two children are their son, Jack and their daughter, Alice.The last one is my family photo. These are my grandparents. They’re both 70. These are my parents. The boy is my brother, Mike. Who’s the girl Ha! It’s me.31.The first one is a photo of Mary’s ________.A.parents B.school C.friends D.family32.Who is Jack A.Mary’s father. B.Mary’s cousin. C.Mary’s brother. D.Mary’s uncle.33.What is Mike’s last name A.Brown. B.Black. C.Smith. D.Green.34.How many people can you see in the last photo A.Two. B.Four. C.Six. D.Seven.35.Which of the following is TRUE according to the passage A.Mary has three cousins. B.Alice is Mary’s friend.C.Mary’s father has no brothers. D.Alice and Mike are cousins.Sundial (日晷)The sundial has two parts: a pointer and a round plate. It uses the sun’s shadow (影子) to show the time. It splits (分裂) a day and night into different periods (时期). People check where the pointer’s shadow falls on the plate to know the time. It was a popular way to tell time long ago, but it only works when the sun is out._________The water clock has a water pot (盆) and a stick (棍子) with marks (记号) on it. As water fills the pot, the stick with marks rises. People read the time from the marks on the stick. Unlike the sundial, this clock works all day and night, no matter the weather. It can tell time quite accurately (准确地).Hydraulic Armillary Sphere (水力浑天仪)Zhang Heng, a smart inventor (发明家) in the Eastern Han Dynasty, made this. It runs on water. It has a special system (系统) that makes a model of the sky spin (旋转). It shows how stars move and can even tell the time by itself. It’s both for watching the sky and keeping time, which is really amazing!36.In which SECTION of the newspaper can we read the news A.SCIENCE. B.WEATHER. C.SPORTS. D.HEALTH.37.The best heading for the second piece of news would be “________”.A.Ancient Clock B.Modern Clock C.Water Clock D.Accurate Clock38.Which is the right order of using a water clock ①As water fills the pot, the stick with marks rises.②Place a water pot on a flat surface (平面).③People read the time from the marks on the stick.④Put a stick with marks into the water pot.A.②④①③ B.④②①③ C.②①④③ D.①②④③39.According to the passage, which of the following statements is TRUE A.The sundial can work both day and night.B.The water clock is less accurate (精确的) than the sundial.C.The Hydraulic Armillary Sphere was an unbelievable (不可思议的) invention in ancient times.D.All three instruments need water to work.40.What does the above news focus on A.Great inventors. B.New inventions. C.Time saving. D.Time telling.Picnic* Charleston Bilingual Academy Grades 5-8 Come get ready for a great school year and meet your classmates and teachers here!Thursday August 28th 4: 00 pm-7: 00 pm Join us on the school playgroundBring to share: -Boys: Bags of chips -Girls: Fruit We provide* hot dogs and drinks. Games, food, fun! 4: 00 pm-7: 00 pmNotes: picnic 野餐; provide 提供根据语篇内容,选择最佳选项。41.Who are welcome to the back-to-school picnic A.2nd to 3rd graders. B.4th to 7th graders. C.5th to 8th graders.42.When is the picnic A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.43.Where is the picnic A.On the hill. B.On the beach. C.On the school playground.44.How long is the picnic A.2 hours. B.3 hours. C.4 hours.45.Jane is going to the picnic. What will she bring A. B. C.五、阅读还原(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)Ella has three friends. They are Peter, Mike and Helen. They all like pets. Ella has a pet dog. The name of it is Wangwang. 46 It likes to play with Ella. And Ella often walks it in the morning. Peter’s pet is a duck. Its name is Yaya. 47 So Peter often buys some for it. Yaya also likes swimming. There is a small lake behind Peter’s house. 48 Mike likes pigs and his pet is a black and white baby pig. Mike gives it the name Xiangxiang. The little pig is very clever. 49 Helen’s pet is a white rabbit. Its name is Snow White. The rabbit’s favourite food is carrots. 50 Helen often goes there to get some carrots for Snow White. In their free (空闲的) time, they often show their pets to each other.A.The cute dog is yellow.B.It likes tomatoes and apples.C.Peter often takes Yaya there to swim.D.There are some carrot plants on Helen’s uncle’s farm.E.It can help Mike find his school things in his room.六、任务型阅读(共 4 小题;51-53 每小题 2 分,54 题 4 分;满分 10 分)阅读下面短文,根据短文内容回答下列问题。注意:前3题,每题答案不得超过 10 个词;第4小题不限词数。 In our school, there is a special activity called “Reading Week” that takes place every two months. It has become one of the most popular events among students, and everyone looks forward to it eagerly. Before the activity starts, our teachers help us prepare by asking us to pick our favourite books—some students choose storybooks with interesting plots, while others prefer science books full of amazing facts. During the “Reading Week”, the school library is always crowded with students. We can bring our own books to share with classmates: we sit in small groups during break time, talking about the characters we like or the interesting parts of the stories. There are also exciting reading competitions held in the school hall. For the competition, teachers prepare questions about popular books—like asking about the main idea of a chapter or the feelings of a main character. The student who answers the most questions correctly wins a small prize, such as a new book or a cute bookmark. The teachers also play an important role in “Reading Week”. Every afternoon, they sit with us in the reading corner, reading the same books and discussing them with us. When we don’t know which books to choose, they give us useful advice—for example, recommending books that match our hobbies. Some teachers even read interesting stories aloud to us, making the activity more fun. This “Reading Week” is not just a time for reading. It makes students love reading more than before, and it also helps us learn more knowledge from different kinds of books. Besides, sharing books with classmates helps us make more friends, just like how we learned to greet and connect with others in our first unit. Every time “Reading Week” ends, we all hope the next one will come soon.51.What is the special activity in the school called 52.What can students do during the “Reading Week” 53.What do the teachers do during the “Reading Week” 54.What are the advantages of the “Reading Week” for students (Please list at least two points.) 七、语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)用括号中所给词的适当形式填空。It’s Saturday today, I don’t need 55 (go) to school. So I can go to my grandpa’s farm with my mother.The farm is so 56 (big) that we walk around it for a long time. 57 (look) at the animals! There are chickens, ducks, horses, cows and 58 (sheep).My grandpa is 59 (under) a big tree and feeds (喂) the chickens. There are also two 60 (goose) around him. Then, we give some 61 (grass) to the horses, and we also learn to ride horses. My grandpa rides a brown horse, because it’s 62 (he) favourite one.We have lots of fun and we 63 (be) so happy. What 64 interesting day we have!八、语篇填词(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)I always imagined myself flying high in a spaceship, looking at the stars and planets from afar (在远处). But my heart was set on one special destination—the Moon. As I got closer to the Moon, I noticed how the gravity became l 65 , making me feel a little light on my feet.When I finally landed, I stepped out of the spaceship in a s 66 which helped me breathe and protected me on the Moon. My eyes widened in wonder as I saw the vast, cratered landscape stretching before me. I couldn’t wait to start exploring and c 67 samples (样品) of the Moon rocks and soil.Every piece I gathered was a treasure, adding to my understanding of this mysterious world. My d 68 of visiting the Moon had come true, and I knew that even though (尽管) I might feel w 69 sometimes, the thrill (激动,兴奋) of discovery and the magic of space travel would always keep me reaching for new heights and being strong in mind.九、书面表达(10 分)70.这是你的笔友Ann给你寄来的她的家庭照片。请你根据下面所给提示,向你的同学介绍一下Ann的家庭。不少于50词。__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《七年级英语期中真题重组卷(一)(沪教版2024)-2025-20256学年上学期期中考试(含答案解析)》参考答案1.B【详解】句意:——亚平,你能拼写这个单词吗?——能,赵老师。P-E-N-C-I-L。考查动词辨析。say说;spell拼写;call打电话;meet遇见。根据“P-E-N-C-I-L.”可知,此处是在询问能否拼写这个单词,应用spell。故选B。2.D【详解】句意:这是我的朋友,那些是我的表兄弟。考查代词辨析。this这(个),指近处的单数;that那(个),指远处的单数;these这些,指近处的复数;those那些,指远处的复数。根据“my friend”为单数,应选“this”;“my cousins”为复数,应选“those”。故选D。3.B【详解】句意:那位目击证人理应联系警察,但他没有。考查动词辨析。consider考虑;contact联系;remember记住;compare比较。根据“The witness”和“the police”可知,目击证人通常有责任主动联系警察,但实际上他并没有这样做。故选B。4.A【详解】句意:我妈妈有一只宠物狗。它非常可爱。考查动词时态和主谓一致。分析句子结构可知,句子缺少谓语动词,首先排除不能作谓语的选项:“having”是现在分词,“to have”是动词不定式,二者都不能单独作谓语,所以排除C和D;根据下文“It’s very cute.”可知,句子陈述现在的情况,时态应用一般现在时,且主语“My mum”是第三人称单数,谓语动词要用三单形式has,而have为动词原形,用于第一、二人称或复数主语后,排除B。故选A。5.B【详解】句意:我们经常穿特别的服装来庆祝节日。考查动词辨析。decorate装饰;celebrate庆祝;gather聚集,集合;remember记得,纪念。根据“wear special costumes”可知,穿特别服装是庆祝节日的典型方式,是主动参与节日的行为,动作与目的逻辑一致,并非单纯记得节日。故选B。6.A【详解】句意:他用荧光笔标出了重要的单词。考查动词辨析。marked标记;caused导致;treated对待;killed杀死。根据题干可知,此处应表示用荧光笔标出重要的单词。故选A。7.B【详解】句意:孩子们喜欢在冬天玩雪。那很有趣。考查动词辨析。get得到;love喜爱;make制作;speak说。根据“It’s interesting.”可知,因为有趣,所以孩子们喜欢玩雪。“love to do sth.”表示“喜欢做某事”。故选B。8.A【详解】句意:——你最喜欢的运动是什么?——网球。考查名词辨析。Tennis网球;Sally萨利 (人名);Red红色;Fish鱼。根据“What’s your favourite sport ”可知,此处应回答一项运动名称。故填A。9.D【详解】句意:——你好,我是Linda。很高兴认识你。——你好,我是Kate。我也很高兴认识你。考查情景交际。I’m fine, thank you我很好,谢谢你;I’m ten我十岁;Good morning早上好;Hi, I’m Kate. Nice to meet you too你好,我是Kate,我也很高兴认识你。根据“Hi, I’m Linda. Nice to meet you.”,可知此处是介绍自己,并向对方问候。故选D。10.B【详解】句子:——在你们国家,人们通常怎么庆祝生日? ——我们通常会在吹灭所有蜡烛之前许愿。考查动词短语。take photos拍照;make a wish许愿;make a list列清单;hear a song听一首歌。根据“before blowing out all the candles”和常识可知,过生日那天,在吹蜡烛之前,人们通常会许愿。故选B。11.A 12.C 13.C 14.C 15.B 16.D 17.C 18.B 19.C 20.B【导语】本文主要介绍了杰克的农场。11.句意:嗨,我叫杰克。am用于第一人称单数;is用于第三人称单数;are用于复数或第二人称;be是动词原形。该句主语是第一人称单数I,所以be动词用am,故选A。12.句意:欢迎来到我的农场。at在;in在……里面;to到;on在……上面。welcome to意为“欢迎到……”,故选C。13.句意:我的农场很大。I我,人称代词主格;Mine我的,名词性物主代词;My我的,形容词性物主代词;Me我,人称代词宾格。 此处修饰名词farm,应用形容词性物主代词my,故选C。14.句意:农场里有很多的动物。a不定冠词,表泛指,用在辅音音素开头的单词前;an不定冠词,表泛指,用在元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指;/不填。此处是特指杰克的农场,应用定冠词the,故选C。15.句意:我有十五头奶牛,二十只羊和十九只母鸡。has有,动词单三形式;have有,动词原形;sees看见,动词单三形式;see看见,动词原形。根据“There are many animals on...farm. I...fifteen cows”可知,此处介绍自己拥有的东西,主语为I,谓语动词用原形have,故选B。16.句意:看那些!它们是我的马。it它;this这;that那;those那些。根据“They’re my horses.”可知,此处应用复数形式those指代远处的事物。故选D。17.句意:在我农场也有很多蔬菜。animals动物,复数;animal动物,单数;vegetables蔬菜,复数;vegetable蔬菜,单数。根据下文“Look! These are tomatoes and potatoes. Those are onions and carrots.”可知,这里指蔬菜,many后跟名词复数,故选C。18.句意:而且我很喜欢吃这些番茄。But但是;And而且;Because因为;Or或者,否则。分析句子结构可知,上下文是顺接关系,应用并列连词and,故选B。19.句意:我喜欢我的农场!start开始,动词原形;starts开始,动词单三形式;love喜欢,动词原形;loves喜欢,动词单三形式。根据“...you love my farm ”可知,这里指喜欢农场,主语为I,谓语动词用原形,故选C。20.句意:你喜欢我的农场吗?Does助动词,主语为第三人称单数;Do助动词,主语为一二人称及复数;Can能;May可以。根据“...you love my farm”可知,此句是是否喜欢我的农场,love是实义动词,一般疑问句要借助于助动词do或does,主语为you,助动词用do,故选B。21.B 22.D 23.A 24.C 25.A 26.B 27.A 28.B 29.A 30.D【导语】本文是熊猫以第一人称的口吻介绍自己的家庭情况。21.句意:这是我的全家福。from来自;of……的;for为了;to朝。根据“a photo...my family”可知,此处是短语a photo of“……的照片”,故选B。22.句意:我家有六口人。three三;four四;five五;six六。根据“ Er Shun and Qing Qing are my parents. I have a sister and her name is Jia Yueyue. And I have two brothers. They are Jia Panpan and Yu Ke.”可知,作者家共有六个人,故选D。23.句意:我们是黑白色的,而且我们看起来都一样。same相同的;different不同的;old旧的;new新的。根据“We are black and white, and we look the...”可知,此处说的是长得看起来一模一样,故选A。24.句意:每天都有很多人来看望我们,包括男人、女人、老人和年轻人。boys男孩;girls女孩;women女人;kids孩子。根据“men”可知,此处对应的是女人,故选C。25.句意:他们很喜欢我们。a lot很,非常;a lot of很多,修饰名词复数或不可数名词;lots of很多,修饰名词复数或不可数名词;often经常。空处修饰动词like,应用副词短语a lot,like a lot“非常喜欢”。故选A。26.句意:每天,我们7点起床,然后吃早餐。do做;have吃;make做;drink喝。短语have breakfast“吃早餐”,固定搭配。故选B。 27.句意:竹子是我们最喜欢的食物。food食物;drink饮料;meat肉;animal动物。根据“Bamboo is our favorite...”可知,竹子对于熊猫来说是最喜欢的食物,故选A。28.句意:我们的动物饲养员对我们很好。strong强壮的;kind善良的;clever聪明的;tall高的。根据“They often help us”可知,饲养员对动物很好,故选B。29.句意:我经常和我的兄弟姐妹们一起玩。play玩;visit参观;speak讲;take拿。根据“I often...with my sisters and brother. We often climb (爬) trees and sleep in the tree.”可知,此处说的是和兄弟姐妹一起玩,故选A。30.句意:欢迎来到我们的动物园。shop商店;school学校;farm农场;zoo动物园。根据“We like our zoo very much.”可知,此处指的是“动物园”,故选D。31.C 32.B 33.A 34.C 35.D【导语】本文是一篇记叙文,Mary Brown介绍了自己的三张照片,分别介绍了照片中的人物以及与自己的关系。31.细节理解题。根据文章第二段“Look at the first one. Two girls are in it. They are my good friends, Linda and Jane.”可知,第一张照片是Mary的朋友。故选C。32.细节理解题。根据文章第三段“My uncle is my father’s brother. The two children are their son, Jack and their daughter, Alice.”可知,Jack是Mary的叔叔的儿子,即Mary的堂兄弟。故选B。33.细节理解题。根据文章第一段“Hi, I’m Mary Brown.”和第四段“The boy is my brother, Mike.”可知,Mike是Mary的兄弟,他们的姓氏都是Brown。故选A。34.细节理解题。根据文章第四段“These are my grandparents. They’re both 70. These are my parents. The boy is my brother, Mike. Who’s the girl Ha! It’s me.”可知,最后一张照片中有Mary的祖父母、父母、兄弟和Mary自己,共六人。故选C。35.推理判断题。根据文章第三段“The two children are their son, Jack and their daughter, Alice.”和第四段“The boy is my brother, Mike.”可知,Alice是Mary的堂妹,Mike是Mary的兄弟,因此Alice和Mike是堂兄妹关系。故选D。36.A 37.C 38.A 39.C 40.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了三种古代计时工具:日晷、水钟和水力浑天仪,分别说明了它们的工作原理和特点。36.推理判断题。根据全文内容可知,本文围绕古代计时工具的科学原理展开。由此推知,我们可以在报纸的“科学”版面读到这些新闻。故选A。37.标题归纳题。根据第二段“The water clock has a water pot (盆) and a stick (棍子) with marks (记号) on it. As water fills the pot, the stick with marks rises. People read the time from the marks on the stick...this clock works all day and night, no matter the weather...”可知,本段主要描述了水钟的工作原理。因此,最贴切的标题应为“Water Clock”。故选C。38.推理判断题。根据第二段“The water clock has a water pot (盆) and a stick (棍子) with marks (记号) on it. As water fills the pot, the stick with marks rises. People read the time from the marks on the stick”可推知,水钟的使用步骤是:将水盆放在平面上→将带标记的棍子放入水盆→水注入盆中,棍子上升→从标记读取时间,即正确顺序为②④①③。故选A。39.推理判断题。根据第三段“It’s both for watching the sky and keeping time, which is really amazing!”可知,水力浑天仪既能观测星空,又能计时,真是太神奇了!由此推知,水力浑天仪是古代一项不可思议的发明。故选C。40.主旨大意题。根据第一段“The sundial...to show the time”,第二段“It can tell time quite accurately (准确地).”以及第三段“It shows how stars move and can even tell the time by itself.”可知,全文围绕三种工具的计时功能展开。因此,以上新闻关注的是“计时”。故选D。41.C 42.B 43.C 44.B 45.A【导语】本文是一篇应用文,介绍了Charleston双语学院5-8年级返校野餐的相关信息,包括参与对象、时间、地点、需要携带的物品以及活动内容等。41.细节理解题。根据文章开头“Grades 5-8”可知,欢迎5-8年级的学生参加返校野餐。故选C。42.细节理解题。根据文章中的“Thursday August 28th”可知,野餐的时间是周四。故选B。43.细节理解题。根据文章中的“Join us on the school playground”可知,野餐地点是学校操场。故选C。44.细节理解题。根据文章中的“4: 00 pm-7: 00 pm”可知,野餐持续的时间是3个小时。故选B。45.细节理解题。根据文章中的“Girls: Fruit”可知,女生需要带水果,因此Jane会带香蕉。故选A。46.A 47.B 48.C 49.E 50.D【导语】本文主要介绍了Ella和她的三个朋友Peter、Mike和Helen的宠物。46.根据“Ella has a pet dog. The name of it is Wangwang.”可知,此处是说狗的特点,选项A“这只可爱的狗是黄色的。”符合语境。故选A。47.根据“Peter’s pet is a duck. Its name is Yaya.”和“So Peter often buys some for it.”可知,此处是说鸭子喜欢的东西,选项B“它喜欢西红柿和苹果。”符合语境。故选B。48.根据“Yaya also likes swimming. There is a small lake behind Peter’s house. ”可知,此处是谈论丫丫游泳,选项C“彼得经常带丫丫去那里游泳。”符合语境。故选C。49.根据“Mike likes pigs and his pet is a black and white baby pig. Mike gives it the name Xiangxiang. The little pig is very clever.”可知,此处是介绍小猪如何聪明,选项E“它可以帮助Mike在房间里找到他的学习用品”符合语境。故选E。50.根据“The rabbit’s favourite food is carrots.”和“Helen often goes there to get some carrots for Snow White.”可知,此处是介绍有胡萝卜的一个地方,选项D“Helen叔叔的农场里有一些胡萝卜植株”符合语境。故选D。51.It’s called “Reading Week”. 52.Share books and join competitions. 53.Read, discuss and give advice. 54.① It makes students love reading more. ② It helps students learn more knowledge. ③ It helps students make more friends.【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了学校举办的“阅读周”活动及其对学生的影响。51.根据文章“In our school, there is a special activity called ‘Reading Week’ that takes place every two months.”可知,活动的名称是“Reading Week”。故填It’s called “Reading Week”. 52.根据文章“We can bring our own books to share with classmates... There are also exciting reading competitions held in the school hall.”可知,学生可以分享书籍和参加比赛。故填Share books and join competitions. 53.根据文章“Every afternoon, they sit with us in the reading corner, reading the same books and discussing them with us. When we don’t know which books to choose, they give us useful advice…”可知,老师们会和学生一起读书、讨论、给学生选书建议。故填Read, discuss and give advice.54.根据文章“It makes students love reading more than before, and it also helps us learn more knowledge from different kinds of books. Besides, sharing books with classmates helps us make more friends”可知,“阅读周”的好处包括让学生更爱阅读、学到更多知识、帮助学生交到更多朋友。故答案为① It makes students love reading more. ② It helps students learn more knowledge. ③ It helps students make more friends.(答出任意两点即可)55.to go 56.big 57.Look 58.sheep 59.under 60.geese 61.grass 62.his 63.are 64.an【导语】本文主要讲述了作者周六和妈妈去爷爷农场的经历,介绍了农场里的动物以及在农场里做的事,最后表达了这一天的愉快感受。55.句意:今天是星期六,我不需要去上学。根据“I don’t need ... to school.”可知,don’t need to do sth.“不需要做某事”,固定搭配,此处要用go的不定式to go。故填to go。56.句意:农场如此大,以至于我们绕着它走了很长时间。根据“The farm is so ... that ...”可知,so+形容词+that ...“如此……以至于……”,固定搭配,此处要用形容词原级big。故填big。57.句意:看那些动物!根据“... at the animals!”可知,该句子是祈使句,此处要用look的原形,注意句首单词首字母大写。故填Look。58.句意:有鸡、鸭、马、牛和羊。根据“There are chickens, ducks, horses, cows and ...”可知,此处表示复数概念,要用可数名词复数,sheep的单复数同形。故填sheep。59.句意:我的爷爷在一棵大树下喂鸡。under“在……下面”,介词,和“a big tree”一起构成介词短语,在句中作表语。故填under。60.句意:在他周围还有两只鹅。根据“two”可知,此处要用可数名词复数,goose的复数形式为geese。故填geese。61.句意:然后,我们给马一些草,并且我们还学习骑马。根据“we give some ... to the horses”可知,此处grass用作宾语,为不可数名词,没有复数形式。故填grass。62.句意:我的爷爷骑一匹棕色的马,因为它是他最喜欢的一匹。根据“because it’s ... favourite one”可知,此处修饰名词,要用形容词性物主代词,he的形容词性物主代词为his。故填his。63.句意:我们玩得很开心,而且我们非常高兴。根据“We have lots of fun and we ...”可知,主语we是第一人称复数,句子时态为一般现在时,be动词要用are。故填are。64.句意:我们度过了多么有趣的一天啊!根据“What ... interesting day we have!”可知,day是可数名词单数,interesting是以元音音素开头的单词,要用不定冠词an,构成“What an+形容词+可数名词单数+主语+谓语!”的感叹句结构。故填an。65.(l)ighter 66.(s)pacesuit 67.(c)ollecting 68.(d)ream 69.(w)orried【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者想象自己乘坐宇宙飞船登月并探索月球的故事。65.句意:当我靠近月球时,我注意到重力变得更轻,让我感觉脚步轻飘飘的。根据“making me feel a little light on my feet”可知,月球的重力比地球轻,因此此处需填形容词比较级“lighter”。故填(l)ighter。66.句意:当我最终着陆时,我穿着一套宇航服走出宇宙飞船,它帮助我呼吸并在月球上保护我。根据“helped me breathe and protected me on the Moon”可知,此处指“宇航服”,且空格前有不定冠词“a”,故填单数名词“spacesuit”。故填(s)pacesuit。67.句意:我迫不及待地开始探索并收集月球岩石和土壤的样本。根据“samples of the Moon rocks and soil”可知,此处是收集样品,and连接并列动词,需用动名词“collecting”(收集)。故填(c)ollecting。68.句意:我登月的梦想实现了,我知道尽管有时我可能会感到焦虑,但发现的兴奋和太空旅行的魔力总会让我追求新的高度并保持精神强大。根据“had come true”(实现)可知,此处指“梦想”,且空格前有物主代词“My”,故填名词“dream”。故填(d)ream。69.句意:我登月的梦想实现了,我知道尽管有时我可能会感到焦虑,但发现的兴奋和太空旅行的魔力总会让我追求新的高度并保持精神强大。前后为对比关系,并结合首字母提示,偶尔的负面情绪与积极动力对比,worried“担忧的”符合语境。故填(w)orried。70.例文:Hello, here is a nice photo of my friend’s family. My friend is Ann. She is 12 years old. She is in Grade 7. These are her parents. There are four people in her family. They look very friendly. Her father is Mr Smith and her mother is Mrs Smith. That is her brother. He is Jim. He is a student. He is 10 years old. Ann has a happy family.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇介绍类短文,用于向他人介绍笔友Ann的家庭情况;②时态:时态为 “一般现在时”;③提示:写作涵盖核心要点——家庭成员(Ann、Ann 的父母、Ann 的弟弟)、人物基本信息(年龄、年级、身份)及家庭整体感受。[写作步骤]第一步,引出介绍对象。以 “Hello, here is a nice photo of my friend’s family. My friend is Ann.” 点明要介绍的家庭照片与核心人物Ann;第二步,详细介绍家庭成员。依次说明Ann的年龄和年级;介绍父母的称呼并描述家庭给人的感觉;介绍弟弟的身份、名字与年龄;第三步,总结家庭氛围。用 “Ann has a happy family.” 收尾,强调家庭的幸福感。[亮点词汇]①a photo of……的照片②friendly友好的③happy family 幸福的家庭[高分句型]①There are four people in her family.(“There be” 句型)②She is 12 years old. She is in Grade 7.(主系表结构)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览