资源简介 浙江省嘉兴市2025—2026学年七年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.What can Sarah play A.The piano. B.The violin. C.The guitar.2.What is Kate’s hobby A.Playing tennis. B.Swimming. C.Dancing.3.How many boys are there in the reading club A.45. B.25. C.20.4.Who plants the flowers A.Tony. B.Tony’s father. C.Tony’s grandfather.5.What is Tony’s hobby A.Volleyball. B.Basketball C.Tennis.听下面一段较长对话,回答两个小题。6.Why does Bob like watching birds A.Because he wants to draw picture. B.Because he can get knowledge. C.Because he wants to fly like birds7.What is Jenny’s hobby A.Drawing pictures. B.Watching birds. C.Reading stories.听录音,回答问题。8.What color is Dad’s hat A.Black. B.Brown. C.Blue.9.Where is the hat A.On the chair. B.Under the desk. C.On the head.听下面一段较长对话,回答下列三个小题。10.What is Li Meng going to wear tomorrow A.A coat. B.A pair of jeans. C.A dress.11.What will the weather be like tomorrow A.Hot. B.Warm. C.Cold.12.What colour shoes is Li Meng going to wear A.Blue. B.Red. C.Green.听下面一段较长的对话,回答三个问题.13.How does the boy feel now A.Happy. B.Sad. C.Worried.14.What time is the film A.At 6: 00 p.m. B.At 7: 00 p.m. C.At 6: 30 p.m.15.Where will they meet A.Outside the school gate. B.In the park. C.In the cinema.听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项16.How many people are there in Jenny’s family A.Three. B.Four. C.Five.17.Where did Jenny and Jane sit A.On the screen.B.In front of Mum’s computer.C.Behind Mum’s computer.18.When do Jenny’s family take a family photo together every year A.On Christmas.B.On Mid-Autumn Day.C.During the Spring Festival.19.Who had the good idea A.Jenny. B.Jane. C.Mum.20.What do you think of Jenny’s family A.Happy. B.Sad. C.Worried.二、完形填空(满分15分)What do students do on weekends Do you 21 Mary washes clothes on 22 morning. She does her homework 23 the afternoon. On Sunday morning, she goes to the 24 with her mother. They buy food and vegetables there. On Sunday afternoon, she 25 tennis with her brother David.Frank and Rick play football on Saturday morning. 26 play computer games on Saturday afternoon. They do their homework 27 Sunday morning. They have a swimming lesson on Sunday afternoon. 28 watch TV on Sunday afternoon Mona and Selina do. They don’t like sports. They like to 29 movies on TV. On Sunday evening, Selina does 30 homework. Mona washes clothes on Saturday morning.21.A.love B.see C.know D.think22.A.Wednesday B.Thursday C.Friday D.Saturday23.A.in B.on C.at D.for24.A.school B.house C.library D.store25.A.watches B.buys C.takes D.plays26.A.These B.Those C.They D.We27.A.in B.on C.at D.for28.A.Who B.What C.Which D.When29.A.make B.take C.watch D.get30.A.his B.her C.its D.their三、阅读理解(满分30分)A★She is Taylor Swift. ★She is from Pennsylvania, America. ★She is 33 years old. ★She likes the number 13. ★Red is her favourite colour. ★She loves winter.★His name is Wayne Rooney. ★He is from Liverpool, England. ★He is 37 years old. ★Football is his favourite sport.31.What is the woman’s first name A.Taylor. B.Wayne. C.Swift. D.Rooney.32.Where is Liverpool A.In England. B.In America. C.In China. D.In France.33.Which of the following is TRUE A.Taylor is English. B.Wayne likes the number 15. C.Taylor likes red and winter. D.Taylor and Wayne are from the same city.BEveryone has a family name. In China, the family name is the first name, but in England the family name is the last name. Do you know how English get (获取) their family names English people get their family names in these ways (方法).Some family names come from the places (地方) of their homes. A man lives (居住) on or near a hill (小山), and his family name may be Hill. A man’s family name is Lake, because he lives near the lake (湖). Some family names come from their jobs. If (如果) he is a cook (厨师), his family name may be Cook. And some people get their family names from their father’s name. If you see the name Jackson, you can know he is the son of Jack.34.English people can get their family names in ways.A.two B.three C.four D.five35.Jack’s family name is Cook. His family name may come from the ______.A.place B.hill C.job D.family36.A boy’s family name is Jackson because he is .A.Jack’s father B.Jack’s friend C.Jack’s teacher D.Jack’s son37.What’s the best title (标题) of the passage A.Family Names B.Chinese People C.English People D.Hills and LakesCTom comes from Australia. He is now staying in Beijing with his family. Every day he gets up at about six thirty and has breakfast at seven o’clock. Then he leaves home at seven fifteen. He gets to school (到达) at seven forty-five. His first class begins at eight. There are four lessons in the morning. Morning classes are over at eleven fifty, and be has lunch ten minutes later (之后).Afternoon classes begin at one thirty. There are two lessons in the afternoon. Tom stays at school for another hour to play games, and he gets home at about four thirty.Tom usually has supper at six. In the evening he does his homework. Sometimes he watches TV. He goes to bed at about ten.38.Tom comes from ________.A.England B.Canada C.America D.Australia39.It takes Tom ________ to get to school every day.A.two hours (小时) B.half an hour C.fifteen minutes (分钟) D.an hour40.Tom usually has lunch at ________.A.11:50 B.12:00 C.12:10 D.12:2041.Tom has ________ lessons every day.A.six B.four C.eight D.twoDHealthy eating doesn’t just mean what you eat, but how you eat. Here is some advice (建议) on healthy eating.Eat with others. It can help you to see others’ healthy eating habits. If you usually eat with your parents, you will find that the food you eat is more delicious.Listen to your body. Ask yourself if you are really hungry. Have a glass of water to see if you are thirsty—sometimes you are just thirsty, you need no food. Stop eating before you feel full.Eat breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. After you don’t eat for the past ten hours, your body needs food to get you going. You will be cleverer after eating breakfast.Eat healthy snacks like fruits, yogurt or cheese. We all need snacks sometimes. In fact, it’s a good idea to eat two healthy snacks between your three meals. This doesn’t mean that you can eat a bag of chips instead of a meal.Don’t eat dinner late. With our busy life, we always put off (推迟) eating dinner until the last minute. Try to eat dinner at least (至少) 3 hours before you go to bed. This will give your body a chance to digest most of the food before you rest for the next 8~10 hours.42.The writer gives us ________ pieces of advice on healthy eating.A.4 B.5 C.6 D.743.Which of the following is TRUE according to the passage A.Snacks are bad for our health.B.We should keep eating until we are full.C.Dinner is the most important meal of the day.D.We should have dinner at least 3 hours before going to bed.44.The underlined word “digest” means “________” in Chinese.A.消化 B.享用 C.储存 D.循环45.The passage mainly tells us ________.A.where to eat B.how to eat C.why to eat D.when to eat四、选词填空(满分5分)B.用方框中所给单词的适当形式填空。每词限用一次。that one woman front capital46.His name is Jones and his last name is Green.47.Hangzhou is the of Zhejiang.48. are your books and pens. Don’t put them over there.49.Look! The girl in of my father is my sister, Anna.50.The two are my aunts, my mother’s sisters.五、短文填空(满分20分)A)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。In my school life, there are many interesting things. I always wear a pair of 51 (眼镜) on my nose. But sometimes I forget and go 52 (回原处) to my classroom to look for it. The 53 (体育馆) is a great place in 54 (前面) of the dining room. I always 55 (花费) time there doing exercise. It’s very 56 (重要的) for me to stay healthy. Sometimes, I dream of meeting 57 (著名的) people. That would be so exciting!My best friend Peter 58 (讲) English very well. We learn and practice English by sending emails to 59 (每个;各自) other. We share our fun and secrets. There are always good things 60 (在……之间) us. Whether it’s in the classroom or on the playground, I always have a great time.I love my school life and all the wonderful experiences I have. It’s a world full of surprises and fun.B)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Look at my family photo. There 61 (be) seven people in my family. This is my father. He is interested 62 nature and photography. He is strict. He will point out our 63 (mistake) when we do something wrong. He may be silent, but he is 64 a mountain for me, my brother and sister. My mother is a book lover. She sometimes 65 (help) us with our subjects.Do you love geography My brother does. He always has fun 66 (study) maps. My little sister often does paper cutting. Her favorite pictures are flowers and animals. We will put 67 (her) on doors and windows during the Spring Festival. I am a student, and every morning I have to wear 68 uniform to school. It’s one of our school rules. I love guitar and I am in the school band. My grandpa loves music too, 69 we often enjoy our hobby together on weekends. This is 70 (real) the happiest time for me!六、任务型阅读(满分10分)Hi, my name is Coco. I’m not a girl, and I’m not a boy. I am a yellow dog and I am four. I’m in a big family. Here is a photo and you can see me in the middle (中间) of it.The girl on my left is Betty. She is six and she likes red. The boy on my right is John, Betty’s brother. He is five and he likes green. They are my good friends. They like playing football with me. In the photo, you can see Betty and John’s parents and grandparents too. They are nice and they are good to dogs! How lucky (幸运的) I am!根据短文内容,完成下面句子(每空一词)。71.Coco is a .72.John is Betty’s .73.Betty is on the of Coco in the photo.74.Betty and John like playing with coco.75.There are people and a dog in this big family.七、书面表达(满分15分)76.假设你新交了一名叫Tony Smith的朋友,请根据下面表格中的信息,写出5个完整的句子,向你的朋友们介绍他。Name Tony Smith Age 13Nationality (国籍) English Favourite sport footballClass 4 Grade 7Family father (hotel manager), mother (English teacher)_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】M: Sarah, what can you play, the piano or the violin W: I can’t play the piano or the violin, but I can play the guitar.2.A【原文】M: Hi, Kate. What is your hobby W: Hello, Jim. I like playing tennis. What about you M: I enjoy swimming.3.C【原文】W: How many boys are there in the reading club M: There are twenty, and there are twenty-five girls.4.B【原文】W: Wow! There are so many beautiful flowers and vegetables in your home. Do you plant them, Tony M: No, my father plants flowers. My grandfather grows vegetables.5.B【原文】W: I am a big fan of volleyball. What’s your hobby, Tony M: I am not interested in volleyball. I watched tennis recently. But I show the greatest interest in basketball.6.B 7.C【原文】M: Jenny, I have many pictures. Would you like to see W: Yes, I’d like to.M: Look! They are all wild birds. I like watching them.W: Why do you like watching birds, Bob M: I can learn much knowledge. For example, I can know their names, looks and habits. By the way, what’s your hobby W: Oh, I enjoy reading stories a lot.8.A 9.C【原文】M: I can’t find my new hat. Do you see it, Emma W: What colour is it, Dad M: It is black.W: No, I didn’t see it. Oh, wait a minute. Now I see it! Dad, it’s on your head!M: Oh, thank you, Emma!W: You’re welcome.10.C 11.A 12.B【原文】M: Li Meng, what are you going to wear on the first day of junior high W: A coat and a pair of jeans.M: But it’s going to be hot tomorrow.W: Oh, is a dress OK M: Sure. What about shoes W: Which ones, red or blue M: I think the red ones are great.W: OK. Thanks.13.C 14.B 15.A【原文】M: Hi, Lucy. My parents ask me to do homework every day. I’m worried now.W: Don’t worry, Mike. I have two tickets for a movie. Would you like to go with me M: Yes, I’d like to. When is the film W: At 7:00 p.m., this Sunday.M: OK. When and where shall we meet W: What about 6:30 p.m., outside the school gate M: Great! See you then.16.B 17.B 18.C 19.B 20.A【原文】Hello, everyone. I am Jenny. This is a family photo of Mum, my sister Jane and me. We three sat in front of Mum’s computer. The photo came on the screen—four smiling faces.Every year, we take a family photo together during the Spring Festival. This year’s photo was different. Dad was not at home, working in another country. And we kept our family tradition alive with the help of social media. We had a good idea this year. It was Jane’s idea. We had an online meeting, and one, two, three, cheese! I think it is our family’s best photo. We are a family, together or far away.21.C 22.D 23.A 24.D 25.D 26.C 27.B 28.A 29.C 30.B【导语】本文介绍了几个学生周末的活动情况。21.句意:你知道吗?love爱;see看见;know知道;think认为。根据“What do students do on weekends ”可知,此处表示顺承,接着问“你知道吗”。故选C。22.句意:玛丽星期六早上洗衣服。Wednesday星期三;Thursday星期四;Friday星期五;Saturday星期六。根据“What do students do on weekends ”“On Sunday morning”可知,此处指周六上午写作业。故选D。23.句意:他下午写作业。in在……内;on在……上;at在……时;for为了。根据“the afternoon”可知,此处表示“在下午”,用介词in表示。故选A。24.句意:周日早上,她和妈妈一起去商店。school学校;house房子;library图书馆;store商店。根据“They buy food and vegetables there.”可知,他们是去商店。故选D。25.句意:周日下午,她和弟弟大卫一起打网球。watches看;buys买;takes带去;plays打。根据“tennis”可知,此处指打网球,play tennis 意为“打网球”。故选D。26.句意:他们星期六下午玩电脑游戏These这些;Those那些;They他们;We我们。根据“Frank and Rick play football on Saturday morning.”知,用they指代Frank and Rick。故选C。27.句意:他们在周日早上做作业。in在……里;on在……上;at在……时;for为了。根据“Sunday morning”可知,表示在某一天上午,用介词on。故选B。28.句意:周日下午谁看电视?Who谁;What什么;Which哪一个;When何时。根据“Mona and Selina do.”可知,上文询问“谁星期天下午看电视”,who意为“谁”,故选A。29.句意:他们喜欢在电视上看电影。make使;take带去;watch看;get得到。根据“movies”可知,此处指看电影,watch movies意为“看电影”。故选C。30.句意:周日晚上,塞琳娜做她的作业。his他的;her她的;its它的;their他们的。根据“Selina”可知,主语Selina是女子名,因此应用her作定语,修饰名词homework。故选B。31.A 32.A 33.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍两个人物的信息。31.细节理解题。根据第一个框中的“★She is Taylor Swift.”可知,这位女士的名是Taylor。故选A。32.细节理解题。根据第二个框中的“★He is from Liverpool, England.”可知,利物浦位于英国。故选A。33.细节理解题。根据第一个框中的“★Red is her favourite colour. ★She loves winter.”可知,Taylor喜欢红色和冬天。故选C。34.B 35.C 36.D 37.A【导语】本文主要讲英国人的姓氏的来源,有些人的姓来源于他的出生地;还有些人的姓是来源于他们的工作;另外还有些人是来自他们父亲的姓。34.细节理解题。根据“Some family names come from the places of their homes.”,“Some family names come from a person’s job”以及“And many people get their family names from their father's family names”可知,英国人通常有三种方式获得他们的姓,一是他们家的所在地,二是他们的工作,三是他们父亲的姓,共说了三种。故选B。35.推理判断题。根据“Some family names come from the places of their homes. A man lives on or near a hill, his name may be Hill.”可知,有些姓氏来自他们家的地方,因此推断住在湖边,姓氏可能是Lake。故选C。36.细节理解题。根据“If you hear the name ‘Jackson’, you can know that he is the son of Jack.”可知,有些人的姓是来自父亲的姓,如Jackson,我们可以知道他是Jack的儿子。故选D。37.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲了英国人姓氏的来源。选项A“姓氏”符合。故选A。38.D 39.B 40.B 41.A【导语】本文介绍了汤姆的每天的作息以及学校生活安排。38.细节理解题。根据“Tom comes from Australia.”可知汤姆来自澳大利亚,故选D。39.细节理解题。根据“Then he leaves home at seven fifteen. He gets to school (到达) at seven forty-five.”可知需要花费半个小时到达学校,故选B。40.细节理解题。根据“Morning classes are over at eleven fifty, and be has lunch ten minutes later (之后).”可知是在12点吃午饭,故选B。41.细节理解题。根据“There are four lessons in the morning.”以及“There are two lessons in the afternoon.”可知一天有六节课,故选A。42.B 43.D 44.A 45.B【导语】本文主要针对我们如何健康饮食,提出了五条建议:与他人一起吃饭,根据自己的感觉吃东西,吃早餐,吃一些健康的零食,不很晚吃晚饭。42.细节理解题。根据“Here is some advice (建议) on healthy eating.”及“Eat with others.;Listen to your body.;Eat breakfast.;Eat healthy snacks like fruits, yogurt or cheese.;Don’t eat dinner late.”可知,作者提出了五条建议。故选B。43.细节理解题。根据“Try to eat dinner at least (至少) 3 hours before you go to bed.”可知,至少要在睡觉前三小时吃饭。故选D。44.词义猜测题。根据“Try to eat dinner at least (至少) 3 hours before you go to bed. This will give your body a chance to digest most of the food before you rest for the next 8~10 hours.”可知,此处指的是在你接下来八到十个小时的休息之前,给你的身体时间来消化大部分的食物。因此digest意为“消化”的意思。故选A。45.主旨大意题,根据“Here is some advice (建议) on healthy eating.”可知,本文主要针对健康饮食提出了五条建议。故选B。46.first 47.capital 48.Those 49.front 50.women【解析】46.句意:他的名字是琼斯,他的姓是格林。根据“and his last name is Green.”可知,琼斯是名,应用first name“名”。故填first。47.句意:杭州是浙江的省会。根据“Hangzhou is the...of Zhejiang.”可知,杭州是浙江的省会,应用名词capital“省会”。故填capital。48.句意:那些是你的书和笔。别把它们放在那里。根据“are your books and pens”结合所给词可知,是指那些是你的书和笔,应用those“那些”。故填Those。49.句意:看!在我父亲面前的女孩是我妹妹,安娜。in front of“在……前面”,是固定短语,故填front。50.句意:这两个女人是我的姨妈,我母亲的姐妹。根据“The two...are my aunts, my mother’s sisters.”可知,是指两个女人,应用名词复数women。故填women。51.glasses 52.back 53.gym/gymnasium 54.front 55.spend 56.important 57.famous 58.speaks 59.each 60.between【导语】本文主要描述了作者的校园生活,包括日常活动、朋友互动以及对学校生活的热爱。51.句意:我总是鼻梁上架着一副眼镜。“眼镜”用glasses,名词作宾语。故填glasses。52.句意:但有时我会忘记,然后返回教室寻找它。“回原处”用back,副词;go back to“返回”,动词短语。故填back。53.句意:体育馆是餐厅前面的一个好地方。“体育馆”用单数名词gym或gymnasium,位于“is”前作主语。故填gym/gymnasium。54.句意:体育馆是餐厅前面的一个好地方。“前面”用名词front作宾语,in front of“在……前面”,介词短语。故填front。55.句意:我总是在那里花时间锻炼。根据“always”可知,此句时态为一般现在时;主语为“I”,“花费”用动词原形spend,spend time doing sth.“花费时间做某事”。故填spend。56.句意:保持健康对我来说非常重要。“重要的”用important,形容词作表语。故填important。57.句意:有时我梦想遇见名人。“著名的”用famous,形容词作定语。故填famous。58.句意:我最好的朋友彼得英语讲得很好。根据“English”可知,“讲”用动词speak,指说某种语言;描述事实用一般现在时,位于第三人称单数主语“My best friend Peter”后,填三单形式的speaks作谓语。故填speaks。59.句意:我们通过互相发送电子邮件学习和练习英语。“每个;各自”用each,与后面的“other”构成短语each other“彼此”。故填each。60.句意:我们之间总有美好的事情。根据“My best friend Peter”可知,此处指作者和彼得两个人之间;“在……之间”用between,指两者之间。故填between。61.are 62.in 63.mistakes 64.like 65.helps 66.studying 67.hers 68.a 69.so 70.really【导语】本文描述了一张家庭照片以及家庭成员的兴趣爱好和日常生活。61.句意:我家有七口人。be是,be动词。分析句子结构可知,本句为there be句型,根据语境可知是描述客观事实,所以使用一般现在时,且根据seven people可知,此处be动词应用复数形式are,故填are。62.句意:他对自然和摄影很感兴趣。be interested in...是固定搭配,意为“对……感兴趣”,故填in。63.句意:当我们做错事时,他会指出我们的错误。mistake错误,名词。根据our可知,此处应填名词复数形式,表示多个错误,故填mistakes。64.句意:他可能很沉默,但对我和我的兄弟姐妹来说,他就像一座山。根据句意可知,此处是比喻说法,表示父亲像一座山一样给予我们依靠,故填like。65.句意:她有时会在学习上帮助我们。help帮助,动词。根据sometimes可知,本句时态为一般现在时,且主语she是第三人称单数,所以动词应用三单形式,故填helps。66.句意:我哥哥喜欢地理。他总是很高兴研究地图。study学习,动词。have fun doing sth.是固定搭配,意为“做某事很开心”,故填studying。67.句意:春节期间,我们会把她的剪纸作品贴在门窗上。her她的,形容词性物主代词。根据句意可知,此处指的是“她的剪纸作品”,应用名词性物主代词。故填hers。68.句意:我是学生,每天早上我都要穿校服去上学。根据句意可知,此处表示泛指“一件校服”,所以前面用不定冠词,且uniform是以辅音音素开头的单词,所以用不定冠词a,故填a。69.句意:我爷爷也喜欢音乐,所以我们经常在周末一起享受我们的爱好。分析句子结构可知,前后句为因果关系,且后句是果,表达“所以”应用连词so连接,故填so。70.句意:这对我来说真的是最快乐的时光!real真的,形容词。分析句子结构可知,此处需要副词来修饰形容词happiest,故填really。71.dog 72.brother 73.left 74.football 75.six【导语】本文是一篇记叙文,文章中一条名为Coco的狗以第一人称描述了照片中的人物。71.根据“my name is Coco. I’m not a girl, and I’m not a boy. I am a yellow dog”可知,Coco是一条狗。故填dog。72.根据“The boy on my right is John, Betty’s brother.”可知,约翰是贝蒂的哥哥。故填brother。73.根据“The girl on my left is Betty.”可知,在照片中,贝蒂在Coco的左边。故填left。74.根据“The girl on my left is Betty.”、“The boy on my right is John, Betty’s brother.”以及“They like playing football with me.”可知,贝蒂和约翰喜欢与Coco踢足球。故填football。75.根据“The girl on my left is Betty. She is six and she likes red. The boy on my right is John, Betty’s brother”和“In the photo, you can see Betty and John’s parents and grandparents too.”可知,照片中有六个人。故填six。76.例文I have a new friend, whose name is Tony Smith. He is English and he is 13 years old. He is in Class 4, Grade 7. His favourite sport is football. Tom’s father is a hotel manager, and Tom’s mother is an English teacher.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,确定“我的朋友”的主题;第二步,具体阐述写作内容。从“年龄、国籍、爱好、家庭情况”等方面进行介绍;第三步,书写结语,总结全文。[亮点词汇]①a new friend新朋友②whose谁的[高分句型]①I have a new friend, whose name is Tony Smith.(whose引导的非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省嘉兴市2025—2026学年七年级英语上期中考试模拟题.docx