资源简介 浙江省金华市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit7】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分15分)1.When did Peter visit the beach A.In June. B.In July. C.In August.2.Who will Eric go travelling with A.His cousins. B.His parents. C.His friends.3.Where is Daming going A.To the park. B.To the library. C.To the restaurant.4.What’s wrong with Mike A.He has a fever. B.He has a headache. C.He has a stomachache.5.What’s the probable relationship between the two speakers A.Mother and son. B.Manager and customer. C.Teacher and student.听下面一段较长对话,回答下面问题。6.What day is it today A.Monday. B.Thursday. C.Saturday.7.What will Peter do first A.Sleep a little longer. B.Help to clean the floor. C.Buy some snacks for grandparents.听录音,回答问题。8.When is Carrie’s birthday A.Next Sunday. B.Next Monday. C.Next Tuesday.9.What birthday present will she get A.A cell phone. B.A silk scarf. C.A sports watch.10.What is the probable relationship between the two speakers A.Mother and son. B.Wife and husband. C.Waitress and customer.听独白,从A、B、C三个选项中选出最佳选项,回答问题。11.How many floors are mentioned in the dialogue A.Two. B.Three. C.Four.12.What can the students see on the third floor A.The inventions in the old days.B.The inventions in the 20th century.C.Some inventors’ pictures and their life introduction.13.When will they meet A.At 3:15. B.At 3:30. C.At 3:50.14.How can students get more information about the museum A.By going online.B.By borrowing some books from the museum.C.By asking their parents.15.Who might be the speaker A.A museum guide. B.A student. C.A teacher.二、阅读理解(满分30分)AThe Badaling Great Wall lies in Yanqing County, more than 70 kilometers northwest of the center of Beijing City. It was the earliest part open to the tourists in all the parts of the whole Great Wall. If you want to visit it, the following information may help you.Opening Time* Apr.1 to Oct.31: 7:00 a.m.-6:00 p.m * Nov.1 to Mar.31: 7:30 a.m.-5:00 p.mTicket Price * Apr.1 to Oct.31: 40 for adults, half price for students aged 6-18 * Nov.1 to Mar.31: 35 for adults, half price for students aged 6-18Transport * Bus No.877: Deshengmen-Badaling Great Wall * Beijing Suburban Railway Line S2: Huangtu Station-Yanqing Station * High-speed railway: Beijing Beizhan-Yanqing StationContact * Tourist Center Location: Badaling Special Zone, Yanqing County, Beijing Phone number: 010-69121226 * Website: http:// www.badaling. * WeChat official account (账号): Badaling Great Wall16.When does the Badaling Great Wall open on National Day A.At 6:00 a.m. B.At 6:30 a.m. C.At 7:00 a.m. D.At 7:30 a.m.17.Where can you take the Bus No.877 to the Badaling Great Wall A.At Huangtu Station. B.At Deshengmen. C.At Yanqing Station. D.At Beijing Beizhan.18.Which part of the magazine is the passage probably from A.Travel. B.Sports. C.Medicine. D.Music.BI stood by the window, looking at the gray sky and snowy ground. A woman crossed the street, with a thick scarf, looking cold and unhappy.The morning was ideal for reading, so I turned on the light and lay in bed with a book. The phone rang, and I heard my mum agree to something, mentioning my name. Curious, I wondered what was happening.Mum entered and told me Uncle Sam was taking me to Sparrow Hills. Unwilling to leave on such a cold day, I hesitated (犹豫) but didn’t want to disappoint Mum, so I put on my blue sweater. The doorbell rang, and Uncle Sam asked if I was ready.“I suppose,” I replied, grabbing a warm wool hat. We headed to the station, catching the train to Sparrow Hills. The train is warm, and my body started to relax.“Can we just stay on the train ” I said as the train stopped. Uncle Sam softly pulled me up and said, “You will miss all the fun.”Outside, the wind was blowing strongly. The trees were shining and they swung in the wind.“I don’t know how long I can stay out here,” I said as we started to walk uphill. He pulled me closer to the trees and said, “Listen!”At first, I heard only the wind. Then came a jingling and chiming (叮叮当当). “That’s the music in winter,” My uncle said. I pulled my hat up to free my ears. The branches (树枝) sounded like hundreds of bells ringing, jingling and chiming. I was surprised and I stood still, looking at the icy branches hitting each other and leaves swinging in the wind. Then we climbed to the top of Sparrow Hills and looked down. The snow-covered trees made buildings appear brighter. Then the sun broke through the clouds.“The sun is shining!” I shouted. Uncle Sam smiled and said, “The sun is always shining. You just need to climb high enough to see it.”19.Why did the writer mention the old woman in Paragraph 1 A.To show how lonely she was. B.To show how much she loved reading.C.To show how cold the day was. D.To show how poor the old woman was.20.What’s the music in winter according to the passage A.The sound of the train passing nearby. B.The sound of the wind in the mountains.C.The sound of snow falling from the trees. D.The sound of branches and leaves in the wind.21.How did Marina’s feelings change in the story A.bored→angry-excited B.worried→pleased→sadC.unhappy→surprised→excited D.unhappy→peaceful→surprised22.What can we infer (推断) from the story A.Marina would begin to like going out in winter.B.Marina would prefer to sleep at home in winter.C.Uncle Sam would never take Marina outside again.D.Marina’s mum wasn’t sure if Marina would have fun at first.C“Am I an ‘I’ person or an ‘E’ person ” It is a popular topic among young people around China today. Many people are crazy about it so that they take a personality test named Myers-Briggs test to find out the answer.Many people find the MBTI (Myers-Briggs Test Indicator) useful. It groups people into 16 types, which start with the letter “I” or “E”, such as “ENTJ, INFP” or more. “E” is short for “Extroversion” while “I” is for “Introversion”. After testing, some say, “I’m extroverted, I should go to parties and make friends,” while others think, “I’m introverted, I prefer working alone, maybe I’ll be a writer someday.” They believe knowing their type can help them make quicker choices about activities, careers, and life paths. However, there are some problems with the test. Some get different results when they retake it, and some find it hard to answer certain questions. For example, “I like watching TV alone, but I also enjoy hanging out with friends. Am I an ‘I’ or an ‘E’ ”When you take a personality test, you may think, “Oh, that’s me.” That’s because the descriptions are generic. They can be used to describe many people. Research has found that over 50% of people get a different score when they retook the MBTI just five weeks later. Personalities can change with time, and they are not black-or-white, scientists say. You may be introverted now but become extroverted when you get older. Or, you can be both an “I” and an “E”. Don’t label (贴标签) yourself! Studies have also shown that the test is not real at telling people’s success in different jobs. So, don’t take it too seriously.23.What is the main purpose of doing the MBTI test A.To test a hot and special topic. B.To help get different opinions.C.To help make more friends. D.To test your personality type.24.According to the test in Paragraph 2, what may you choose to do if you are an “E” person A.I may like reading books in the library on vacation.B.I may like cooking simple meals at home alone on weekends.C.I may like watching movies with a pet dog on Friday night.D.I may like celebrating different festivals with different people.25.What does the underlined word “generic” probably mean A.Common. B.Special. C.Clear. D.Simple.26.Why does the author write the passage A.To introduce what MBTI is. B.To tell whether MBTI is useful.C.To explain how people use MBTI. D.To list how many people use MBTI.D阅读下面短文, 从每题所给的四个选项A、B、C、D中, 选出最佳选项。①Have you ever been to the Dead Sea, one of the most famous natural wonders in the world Have you ever considered why it is called Dead Sea Does it hold life Can people swim there With all these questions in your mind, let’s know something about it!②The Dead Sea is actually a lake in the Middle East. At four hundred meters below sea level, it’s the lowest point on Earth. It lies between the borders of Jordan, Israel, and the West Bank. It’s about 80 kilometers long, 11 kilometers wide at its widest point, and 377 meters deep at its deepest. The lake is surrounded by hot, dry desert on all sides.③Since it’s in a hot desert, water evaporates (蒸发) faster than the lake is refilled. And the area is lower than all the land around, the water can never flow back out, it can only evaporate. And that’s what happens-water continually evaporates. In fact, so much water is evaporating from the Dead Sea, it often looks like there’s a cloud of fog hanging over the lake. Anyway, as the water evaporates, it leaves behind the salt and minerals (矿物质). The water in the Dead Sea is almost six times saltier than ocean water!④Because the Dead Sea is so salty, almost nothing can live there, except for bacteria and one type of algae. Any fish or freshwater animal that gets washed into the lake dies almost immediately. And the shores are covered in thick salt crystals (结晶), so animals can’t even live near the lake either. That’s why it’s called Dead Sea.⑤Since it’s so salty, why do people go there to cover themselves from head to toe with its mud Actually, those minerals are supposed to be really good for your skin. No wonder lots of spas and health resorts have been built in the area. Though the water in the Dead Sea is so salty, it is totally safe for people. You can even go swimming there if you want, although it’s pretty hard to swim because all that salt makes it much easier to float! It’s really unbelievable.⑥Want to know more about it Just explore it yourself!27.Why does the writer use four questions in the beginning A.To interest readers in natural wonders. B.To lead into the topic of the Dead Sea.C.To introduce the popularity of the Dead Sea. D.To express worries about freshwater animals.28.What can you learn about the Dead Sea from the passage A.It’s near the Middle East. B.It’s far from the desert. C.It’s 80 kilometers wide. D.It’s the lowest point on land.29.What’s the main idea of Paragraph 3 A.How the Dead Sea is formed. B.How the Dead Sea gets so salty.C.Why fish can’t live in the Dead Sea. D.Why the Dead Sea is like a cloud of fog.30.What’s the structure of the passage A. B. C. D.三、任务型阅读(满分10分)阅读以下材料,从下面所给的A、B、C、D、E五张图片中(其中有一张多余),选出能对应下面小题的最佳图片,并完成最后小题的任务。Unlike the children nowadays, the children during ancient times didn’t have smartphones, iPad or computer to enjoy themselves. Instead, they came up with fun games to play in their childhood, which even became life-time hobbies. Let’s take a look.31During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular sport in the northern part of China, and it was often played in the winter to keep warm. Stones were carved into small balls and kicked along with feet.32Kites have quite a long history in China. The earliest kites were made of wood instead of paper. Nowadays, the three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its own style. For example, the bird-shaped kite with long wings (翅膀) is a special kind of the Beijing kite.33Hide-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play: covering a child’s eyes while other kids run around to play a trick on him or, more commonly, others hide and one child must try to find them.34The most similar thing to watching a film or television for fun during ancient times was going to see a shadow play. The artists controlled puppets (木偶) behind the screen to make the puppets move like people and tell stories.A. B. C. D. E.What is your favorite ancient game in the passage Why (回答不超过20词)35四、完形填空(满分15分)Today, as I was shopping at Woolworths, a kind worker surprised me with a beautiful bunch of flowers. It was my unexpected act of 36 that let me know the power of simple words.37 years earlier, I was going through chemo treatment (化疗) and felt 38 and down. My husband and children were also bearing a lot. They were busy on weekdays, 39 I always stayed at home alone. One thing I could do to help was to order things for daily use 40 online click-and-collect services. Before checking out, I would 41 notes for the person who packed (打包) our order-things like “Hope you’re having a good day!” or “Thank you for your hard work.”Fast forward to today, and I found myself 42 with one of the workers who had 43 our orders in the past. I walked up to her and said, “Thank you so much for what you did! You usually did our orders. You guys are fantastic!” She stopped for a few 44 and then asked my name at once. When I told her, she said, “Oh, you are the lady who wrote notes for 45 !” She told me that those little notes truly made their day bright, especially during the 46 times of the COVID-19 pandemic. It was surprising to hear that such 47 acts of kindness could make such a big difference.After finishing my shopping, she ran up to me with a bunch of flowers, 48 me for brightening their day with my kind words. I 49 thought that my simple acts could make a world of difference in someone’s day. Even 50 as simple as saying “thank you” or leaving a kind note can lift someone’s spirits. Three years has passed and it still makes them feel valued and thankful.36.A.nervousness B.kindness C.business D.loneliness37.A.One B.Two C.Three D.Four38.A.excited B.moved C.interested D.tired39.A.because B.so C.although D.or40.A.through B.about C.for D.on41.A.give B.send C.take D.leave42.A.face-to-face B.shoulder-to-shoulder C.back-to-back D.heart-to-heart43.A.made B.used C.packed D.sold44.A.seconds B.minutes C.quarters D.hours45.A.me B.him C.her D.it46.A.right B.wrong C.easy D.hard47.A.good B.bad C.small D.big48.A.helping B.buying C.asking D.thanking49.A.never B.sometimes C.usually D.always50.A.nothing B.something C.anything D.everything五、选词填空(满分5分)用方框中所给词语的适当形式填空。每词限用一次。anybody, seven, worried, rule, take care ofWorry about living at schoolI will have to live at school next month. As a student in the 51 grade, I’m a bit nervous because it’s a new experience for me. Since I was born, my parents 52 me. If I live at school, I’m afraid that I may feel 53 to look after myself. What’s more, I’ve never lived with 54 else except my family. I know little about how to live with others. So what are the 55 for sharing a room Wait for advice.六、短文填空(满分20分)A)根据短文内容和所给中文提示,用单词的正确形式完成以下短文,每空一词。The People’s Republic of China was founded on 1st October 1949. On that day, flowers and 56 (旗子) are everywhere. Chinese people have three days 57 (休息). This year, Lingling and her parents are going to spend the holiday in Shandong Province. They will visit some friends there and will stay there 58 (直到) the end of the holiday.The 59 (国家的) day in the US is called Independence Day. It’s on 4th July. The American people have 60 (庆祝) it since 1777. It’s a public vacation but people there usually have a one-day holiday. On that day, 61 (百万) of people take part in holiday activities such as travelling and having picnics with families. Very usually, they like watching bands play music in 62 (公共的) parks.The UK doesn’t have a national day. People have a two-day holiday on Christmas. It’s the start of the vacation 63 (季节). Kids always go 64 (某处) interesting as soon as the holiday begins. They always have great 65 (乐趣).B)阅读下面的短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。This is a story about a famous scientist. He was asked why he was so 66 (create) and what made him so different from others.He said he was not born with the ability (能力) to create new things. The secret came from an experience with 67 (he) mother. It happened when he was about four years old.He tried to get a bottle of milk out of the fridge, but the bottle 68 (drop) and milk was everywhere. When his mother came into the kitchen, instead of shouting at him, she said, “Wow, 69 beautiful the milk sea is! I have never 70 (see) so much milk on the floor. If you are interested in it, 71 (play) with it for a few minutes.”After a while, they cleaned the floor together. His mother then said, “You know, what we have here is a try at how 72 (carry) a big milk bottle with two hands. Now let’s fill the bottle 73 hot water to see if you can find a way to hold it without dropping it.” The little boy learned that if he grasped (抓住) the bottle at the top near the lip (瓶口) with both hands, he could hold it 74 (successful).It was at that moment that the scientist learned 75 (mistake) are just chances for learning.七、书面表达(满分15分)76.假设你是李华,你的英国笔友Alex来信说他们班准备在10月5 日“世界教师节”(World Teachers’ Day)当天给老师们一个惊喜,写信向你征求活动创意。请结合自己以往庆祝教师节的经历给Alex回一封信。参考词汇:decorate 装饰;photo wall 照片墙;thank you note 感谢便条;hand made card 手工贺卡;video clip 视频短片写作要求:1. 必须包含自己的经历描写;2. 提供两个或两个以上的活动建议,并给出理由;3. 文中不得出现真实人名或校名;4. 词数120 左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Alex,I’m glad to help!________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hope your teachers love the day!Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第2页,共2页试卷第1页,共1页参考答案1.B【原文】W: Shall we go to the beach tomorrow, Peter You know August is the best time to go.M: Sorry, but I went there last month.2.C【原文】W: Will you travel to Shanghai with your sister, Eric M: No, my friends will go with me.3.B【原文】W: Hi, Daming! Where are you going M: I’m going to read some books in the library.4.B【原文】W: You don’t look well. What’s the matter with you, Mike M: I have a headache.5.A【原文】W: Tom, I have to look after your grandpa at the hospital tonight. Is it OK for you to stay at home alone M: Of course. I’m old enough to take care of myself.6.C 7.B【原文】W: Peter, it’s eight o’clock. Please get up right now.M: Mom, it’s weekend today. Could I sleep a little bit longer W: Sorry, dear. Do you still remember your grandparents are coming M: Oh, I almost forgot it. So what should I do, Mum W: Well, please help me do some housework.M: No problem. I will clean the floor first and then buy some snacks for my grandparents.W: Great! Good boy!8.A 9.C 10.B【原文】W: Carri’s birthday is coming up. Shall we buy her a birthday present M: I think a birthday party might be better. But I forget when her birthday is. Is it next Monday W: You are such a good mother, it’s next Sunday.M: Sorry. So what should we get for her W: What about a cell phone She is old enough to have one.M: It’s not a good idea.W: You’re right! Shall we get her a sports watch M: So be it. I’m sure Carrie would love it.W: That’s it.11.C 12.B 13.A 14.A 15.C【原文】Boys and girls, our visit will start on the first floor. There we will watch some inventors’ pictures and their life introduction. Then we will go upstairs to the second floor. We can see different kinds of inventions in the old days. On the third floor, the inventions of the 20th century will be shown. I’m sure you will be interested in them because they have to do with our life now.When you have finished watching the things on show, take a lift up to the highest floor. You can go to the restaurant for a drink, but don’t stay too long. We will meet at the gate of the museum at fifteen past three.If you want to know more about the museum, you can search the Internet or buy some books in the gift shop. It is in the east of the museum. Please write a report about your visit for your homework. I’m waiting to read it in class next Monday.16.C 17.B 18.A【导语】本文主要介绍了八达岭长城的开放时间、票价、交通及联系方式等。16.细节理解题。根据“*Apr.1 to Oct.31: 7:00 a.m.-6:00 p.m”可知,国庆节的开放时间是早上7点到下午6点,故选C。17.细节理解题。根据“Bus No.877: Deshengmen-Badaling Great Wall”可知,877公交起始站是Deshengmen,所以应在Deshengmen上车。故选B。18.推理判断题。本文主要介绍了八达岭长城的开放时间、票价、交通及联系方式等,属于旅游类信息,故出自旅游版块。故选A。19.C 20.D 21.C 22.A【导语】本文讲述了阴冷冬日,作者本欲在家看书,却意外被叔叔带去麻雀山。起初抗拒,后被山顶美景和阳光震撼,领悟到积极面对生活的道理。19.推理判断题。根据“I stood by the window, looking at the gray sky and snowy ground. A woman crossed the street, with a thick scarf, looking cold and unhappy.”可知,第一段中提到年老的妇人是为了表示那天天气有多冷。故选C。20.细节理解题。根据“The branches (树枝) sounded like hundreds of bells ringing, jingling and chiming. I was surprised and I stood still, looking at the icy branches hitting each other and leaves swinging in the wind.”可知,冬季的“音乐”是指冰冷的树枝相互撞击发出的“叮叮当当”的声音,故选D。21.推理判断题。根据“Unwilling to leave on such a cold day, I hesitated (犹豫) but didn’t want to disappoint Mum, so I put on my blue sweater.”可知,作者不想在这么冷的天气出去,所以应是不开心的;根据“I was surprised and I stood still, looking at the icy branches hitting each other and leaves swinging in the wind.”可知,作者很惊讶;根据“‘The sun is shining!’ I shouted.”可知,站在山顶看到阳光灿烂,作者很激动。故选C。22.推理判断题,根据“I pulled my hat up to free my ears...I was surprised and I stood still, looking at the icy branches hitting each other and leaves swinging in the wind.”和最后1段“‘The sun is shining!’ I shouted.”可知,这里的“阳光灿烂”不仅是天气的描述,也是作者心境的体现,说明作者心情美好,所以推断,作者会开始喜欢在冬天外出,故选A。23.D 24.D 25.A 26.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了MBTI性格测试。23.细节理解题。根据“Many people are crazy about it so that they take a personality test named Myers-Briggs test to find out the answer…They believe knowing their type can help them make quicker choices about activities, careers, and life paths.”可知MBTI测试主要目的是测试你的性格类型,故选D。24.推理判断题。根据“I’m extroverted, I should go to parties and make friends,”可知,E人是应该去派对并且交更多的朋友的一类人,选项D“我可能喜欢和不同的人一起庆祝不同的节日”符合语境。故选D。25.词句猜测题。根据“That’s because the descriptions are generic. They can be used to describe many people.”可知,可以描述很多人,说明这些描述是很“常见的”,与common同义。故选A。26.推理判断题。根据全文以及“You may be introverted now but become extroverted when you get older. Or, you can be both an “I” and an “E”. Don’t label (贴标签) yourself! Studies have also shown that the test is not real at telling people’s success in different jobs. So, don’t take it too seriously.”可知,测试结果并不是固定的,不要给自己贴标签,研究还表明,该测试并不能真实地判断人们在不同工作中的成功程度。因此推测作者主要是为了说明这个测试是否有用。故选B。27.B 28.D 29.B 30.C【导语】本文主要介绍了死海的相关情况。27.推理判断题。根据“With all these questions in your mind, let’s know something about it!”可知,作者在开头用了四个问题是为了引出下文话题——死海。故选B。28.细节理解题。根据“At four hundred meters below sea level, it’s the lowest point on Earth.”可知,死海是陆地上的最低点。故选D。29.主旨大意题。根据“Anyway, as the water evaporates, it leaves behind the salt and minerals (矿物质). The water in the Dead Sea is almost six times saltier than ocean water!”可知,本段是在介绍死海是怎么变得这么咸的。故选B。30.篇章结构题。通读全文内容可知,第一段引出“死海”主题;第二、三、四、五段介绍死海的情况;第六段引导读者继续探索死海,故为总分总结构。故选C。31.C 32.A 33.B 34.E 35.My favorite ancient game is hide-and-seek. Because it’s funny.【导语】本文主要介绍了四种在古代孩子们经常玩的游戏。31.根据“During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular sport in the northern part of China, and it was often played in the winter to keep warm. Stones were carved into small balls and kicked along with feet.”可知此段描述的游戏是踢石头做成的球。北方的孩子们经常在冬天玩来取暖。选项C的图片与之匹配。故选C。32.根据“Kites have quite a long history in China. The earliest kites were made of wood instead of paper…”可知此段描述的游戏是放风筝。选项A的图片与之匹配。故选A。33.根据“Hide-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play: covering a child’s eyes while other kids run around to play a trick on him or, more commonly, others hide and one child must try to find them.”可知此段描述的游戏是捉迷藏,一个孩子蒙上眼睛,其他孩子在周围捉弄他,或者其他孩子藏起来,一个孩子找。选项B的图片与之匹配。故选B。34.根据“The most similar thing to watching a film or television for fun during ancient times was going to see a shadow play. The artists controlled puppets (木偶) behind the screen to make the puppets move like people and tell stories.”可知此段描述的是看皮影戏。选项E的图片与之匹配。故选E。35.开放性试题,言之有理即可。故填My favorite ancient game is hide-and-seek. Because it’s funny.36.B 37.C 38.D 39.B 40.A 41.D 42.A 43.C 44.A 45.A 46.D 47.C 48.D 49.A 50.B【导语】本文是一篇记叙文。告诉我们:不经意的善举可能会给别人的一天带来翻天覆地的变化。36.句意:这是一个意想不到的善举,让我看到了简单话语的力量。nervousness紧张;kindness善良;business生意;loneliness孤独。根据“a kind worker”和下文“acts of kindness”可知,此处指“善举”。故选B。37.句意:三年前,我正在接受化疗,感到疲惫和沮丧。One一;Two两;Three三;Four四。根据下文“Three years has passed”可知,故事发生在三年前。故选C。38.句意:三年前,我正在接受化疗,感到疲惫和沮丧。excited兴奋的;moved感动的;interested有趣的;tired疲惫的。根据“and down”可知,此处应填选与“沮丧的”一样消极的形容词,tired符合句意。故选D。39.句意:他们平日都很忙,所以我总是一个人待在家里。because因为;so所以;although尽管;or或者。根据“They were busy on weekdays, ... I always stayed at home alone.”可知,前后两句为因果关系,前因后果,所以填so。故选B。40.句意:我能做的一件事就是通过点击提货服务在网上订购日常用品。through通过;about关于;for为了;on在……上面。根据“online click-and-collect services”可知,此处表示“通过某种方式”,所以填through。故选A。41.句意:在结账之前,我会给我们打包的人留纸条,比如“希望你今天过得愉快!”或者“谢谢你的辛勤工作。”give给;send送;take拿;leave留。根据“notes for the person”可知,考查leave notes for sb“给某人留便条”。故选D。42.句意:快进到今天,我发现自己与一位过去为我们打包订单的工人面对面。face-to-face面对面;shoulder-to-shoulder肩并肩;back-to-back背对背;heart-to-heart率直的,诚实的。根据“I walked up to her and said,”可知,此处指两人面对面交流。故选A。43.句意:快进到今天,我发现自己与一位过去为我们打包订单的工人面对面。made制造;used使用;packed打包;sold卖。根据上文“the person who packed (打包) our order-things”可知,此处指“给我们打包的人”。故选C。44.句意:她停顿了几秒钟,然后立即问我的名字。seconds秒;minutes分钟;quarters刻钟;hours小时。根据“and then asked my name at once”可知,此处指“停了一会儿就立刻问我的名字”,seconds“秒”符合句意,其它选项时间太长,不符合句意。故选A。45.句意:当我告诉她时,她说:“哦,你就是给我写笔记的那位女士!”me我;him他;her她;it它。根据“She told me that those little notes truly made their day bright”可知,此处指“我”。故选A。46.句意:她告诉我,那些小小的纸条确实让他们的一天充满了欢乐,尤其是在疫情肆虐的艰难时期。right对的;wrong错的;easy容易的;hard艰难的。根据“times of the COVID-19 pandemic”可知,疫情时期很艰难。故选D。47.句意:听到如此小的善举能产生如此大的影响,我感到很惊讶。good好的;bad坏的;small小的;big大的。根据下文“my simple acts could make a world of difference in someone’s day.”可知,留言是小小的善举。故选C。48.句意:买完东西后,她拿着一束花跑到我面前,感谢我用我友好的话语照亮了他们的一天。helping帮助;buying买;asking问;thanking感谢。根据“with a bunch of flowers, ... me for brightening their day with my kind words”可知,此处是表达感谢,故选D。49.句意:我从来没有想过我的一个简单的举动会给别人的一天带来翻天覆地的变化。never从不;sometimes有时;usually经常;always总是。根据“It was my unexpected act of ... that let me know the power of simple words.”可知,作者从未想过一个简单的举动会给别人的一天带来翻天覆地的变化。故选A。50.句意:即使是像说声谢谢或留下一张友好的纸条这样简单的事情也能让人振作起来。nothing没什么;something一些事儿;anything任何事儿;everything一切。根据“as simple as saying ‘thank you’ or leaving a kind note”可知,此处指说声谢谢或留下一张友好的纸条这样的事情。故选B。51.seventh 52.have taken care of 53.worried 54.anybody 55.rules【导语】本文主要介绍了作者下个月即将住校,在文中讲述了自己的担忧并寻求建议。51.句意:作为一名七年级的学生,我有点紧张,因为这对我来说是一种新的体验。根据“in the...grade”及所给单词可知,表达七年级,用seven的序数词seventh“第七”,作定语修饰名词grade。故填seventh。52.句意:自从我出生以来,我的父母一直照顾着我。根据“If I live at school, I’m afraid that I may feel worried to look after myself.”可知,应表达一直是父母照顾自己,take care of... “照顾”,根据since可知,时态应为现在完成时,结构为have/has done,主语“my parents”为复数,助动词用have,take的现在分词为taken。故填have taken care of。53.句意:如果我住在学校,恐怕我会担心照顾自己。根据“I’m afraid”及所给单词可知,应表达恐怕担心照顾自己,worried“担心的”,形容词作表语。故填worried。54.句意:更重要的是,除了我的家人,我从来没有和别人住在一起。根据“I know little about how to live with others.”可知,我从来没有跟别人住在一起过,anybody “任何人”,不定代词用在否定句中。故填anybody。55.句意:那么,合住一个房间有什么规定?根据“So what are the...for sharing a room 及所给单词可知,应询问合住一间房有什么规定,rule“规则”,根据are可知,空处应用可数名词复数形式。故填rules。56.flags 57.off 58.until/till 59.national 60.celebrated 61.millions 62.public 63.season 64.somewhere 65.fun【导语】本文介绍了中国、美国和英国的重要节日及其庆祝方式。56.句意:在那天,到处都是鲜花和旗子。根据中文提示可知此处应用名词flag“旗子”,此空与“flowers”并列,应用复数形式“flags”,指类别。故填flags。57.句意:中国人有三天休息时间。根据中文提示可知此处应用副词off“休息”,have three days off“休息三天”。故填off。58.句意:他们会拜访一些朋友并且待在那里直到假期结束。根据中文提示可知此处应用连词until/till“直到”,作时间状语。故填until/till。59.句意:美国的国家日被称为独立日。根据中文提示可知此处应用形容词national“国家的”,作定语修饰名词“day”。故填national。60.句意:美国人民自1777年以来就在庆祝它。根据中文提示可知此处应用动词celebrate“庆祝”,根据“since”可知此处应用现在完成时,动词需变为过去分词“celebrated”。故填celebrated。61.句意:在那天,数百万人参加节日活动,例如旅行及和家人野餐。根据中文提示可知此处应用名词million“百万”,millions of“数百万的”为固定搭配,因此此处应用复数形式“millions”。故填millions。62.句意:通常,他们喜欢在公共公园里看乐队演奏音乐。根据中文提示可知此处应用形容词public“公共的”,修饰名词“parks”,作定语。故填public。 63.句意:这是假期季节的开始。根据中文提示可知此处应用名词season“季节”,vacation season“假期季节”。故填season。64.句意:孩子们总是一放假就去有趣的地方。根据中文提示可知此处应用副词somewhere“某处”。故填somewhere。 65.句意:他们总是玩得很开心。根据中文提示可知此处应用名词fun“乐趣”,不可数,have fun“玩得开心”。故填fun。 66.creative 67.his 68.dropped 69.how 70.seen 71.play 72.to carry 73.with 74.successfully 75.mistakes【导语】本文主要讲述了一位聪明的母亲巧妙利用孩子犯下的错误教育孩子的故事。66.句意:有人问他为什么这么有创造力,是什么让他与众不同。根据“why he was so ...”可知,需填入形容词作表语,create的形容词creative意为“有创造力的”,符合语境。故填creative。67.句意:秘诀来自于他和他母亲的一次经历。根据句意可知,名词mother前需填入形容词性物主代词,he的形容词性物主代词是his。故填his。68.句意:他想从冰箱里拿出一瓶牛奶,但是瓶子掉了,牛奶洒了一地。根据“... milk was everywhere”可知,该句时态为一般过去时,drop也要用过去式。故填dropped。69.句意:哇,牛奶海多美啊!根据句意可知,该句为感叹句,用how/what开头。“... beautiful the milk sea is!”的结构为:形容词+主语+谓语,需填入how。故填how。70.句意:我从来没见过地板上有这么多牛奶。根据“I have never ...”可知,该句时态为现在完成时,需填入动词的过去分词,see的过去分词是seen。故填seen。71.句意:如果你对它感兴趣,玩几分钟吧。根据“If you are interested in it, ... with it for a few minutes.”可知,这是if引导的条件状语从句,主句部分缺少谓语动词,可填入play构成祈使句。故填play。72.句意:我们要做的是试着用两只手拿一个大牛奶瓶。根据“how ... a big milk bottle”可知,可填入“疑问词+动词不定式”的结构。故填to carry。73.句意:现在让我们把瓶子装满热水,看看你是否能找到一个不让它掉下来的方法。fill A with B意为“用B装满A”,是固定搭配,且符合语境。故填with。74.句意:小男孩学会了,如果他用双手抓住瓶子顶部靠近瓶口的地方,就能成功地握住它。根据“he could hold it ...”可知,需填入副词修饰动词hold。故填successfully。75.句意:就在那一刻,这位科学家明白了错误只是学习的机会。根据“... are just chances for learning”可知,be动词是are,可以推测主语是复数。故填mistakes。76.例文Dear Alex,I’m glad to help!Last year on Teachers’ Day, we secretly decorated our classroom with handmade cards and flowers. When teachers entered, their surprised smiles made us so happy! We also wrote thank you notes on colorful paper and surprised them with a song, which made our teachers moved to tears. So here are two ideas for you.Ask everyone to make unique cards with drawings or messages. Teachers love personal touches! Record short video clips of students sharing why they appreciate their teachers. Teachers will love seeing happy memories together! What’s more, it’s emotional and easy to share online. Remember to keep it a secret for the best surprise! Hope your teachers love the day!Yours,Li Hua 【详解】[总体分析]① 题材:本文是一篇书信类应用文,需根据提示提供教师节活动建议;② 时态:时态主要用一般过去时和一般现在时;③ 提示:写作主题已给出,注意写作时需包含个人经历描写,可适当补充细节,并根据个人经历提出可行建议和理由。 [写作步骤]第一步:回应来信,表明愿意提供帮助;第二步:描述自己庆祝教师节的经历;第三步:提出具体建议并说明理由;第四步:结尾祝福。 [亮点词汇]① surprise…with…用……给某人惊喜② remember to do记得去做③ keep it a secret保密[高分句型]①We also wrote thank you notes on colorful paper and surprised them with a song, which made our teachers moved to tears.(非限制性定语从句)② It’s emotional and easy to share online.(it作形式主语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省金华市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx