资源简介 2025新外研版八年级英语上学期第一次月考测试卷考试时间:90 分钟 试卷满分:120 分 测试范围: Units 1~2一、听力(本大题共 30 小题,每小题 1 分,共 30 分) (一)听句子,选图片。你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符的图片,有一幅图是多余的。每个句子 读两遍。A. B. C. D. E. F.1. 2. 3. 4. 5.(二)听短对话,选择最佳答案。你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,请根据对话内容,选出最佳答案。每段对话读两遍。How does Kitty go to school today By bike. B.On foot. C.By bus.What time does the school bus leave on Fridays At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.What does the woman mean She knows Sandy very well.She knows little about Sandy.Sandy is her next-door neighbor now.What does the girl think of Mrs. Li Smart. B.Friendly. C.Helpful.What does Billy like doing in his free time Reading books. B.Listening to music. C.Watching movies.(三)听长对话,选择最佳答案。你将听到三段对话,请根据对话内容,选出每个问题的最佳答案。每段对话读两遍请听第一段对话,回答第 11 至 13 小题。What are the speakers talking about Hou Yi Shoots the Suns B.Journey to the West C.Nu Wa Repairs the SkyWho is brave in the story Nu Wa. B.Sun Wukong. C.Hou Yi.What’s the relationship between the two speakers Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.请听第二段对话,回答第 14 至 16 小题。How does Tommy feel He is excited. B.He is unhappy. C.He is bored.Why did Tommy have a fight with Jack Because Jack took his pen away.Because Jack forgot to return his pen.Because Jack broke his pen.What does Jack always do He always takes a walk with Tommy.He always forgets to return others’ things.He always helps Tommy with his lessons.请听第三段对话,回答第 17 至 20 小题。What’s the name of the program Family Helpline. B.School Helpline. C.Safety Helpline.Who does David have the problem with A.His dad. B.His mum. C.His friend.What does Cathy advise David to do To ask his father for help.To have a talk with his friend.To tell his feelings to his mum.What’s the probable relationship between the speakers Presenter and listener. B.Brother and sister. C.Teacher and student.(四)听短文,选择最佳答案。你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。When did Tina’s friends invite her to give the dancing show Last spring. B.Last summer. C.Last winter.What was difficult for Tina in the dancing practice How to move in a special way.How to communicate in Chinese.How to keep up with others’ moves.Where did Tina show the dance at last At an Art Festival. B.At a Talent Show. C.At a Dancing Competition.How did Tina feel after the show Surprised. B.Tired. C.Happy.What does Tina think is the key to the success of the dancing show Practicing hard. B.Following the tradition. C.Having team spirit.(五)听短文,填信息。你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填人对应的横线上,每空一词。短文读三遍。Chinese track and field (田径) athlete—Chen JiapengHeight & weight 26 meters tall and 60 kilograms.Birthday & place of birth 27 5, 2002, Siping city, Jilin Province.Main achievement Beat the Japanese team in the 28 4*100m relay final and 29 a gold medal at the 19th Asian Games in Hangzhou.Belief Raise the national 30 , play the national anthem.二、补全对话(本大题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。A: Hey, Jason. What are you reading B: Martin Morning. It’s fantastic. 1 A: No, I haven’t. Is it interesting B: Yes. 2 A: What does Martin do B: 3 Each morning when he wakes up (醒来), he’ll change into something or somebody different, such as an artist, a monkey, a toy and so on.A: Why do you like the story B: Because it is meaningful. Martin never gives up no matter what happens and his friends support him forever. 4 A: Sounds great! 5B: Of course not. Here you are.A.I have read it five times so far.Do you mind if I borrow your book What’s your favourite book He is a nine-year-old schoolboy.Have you ever read the book How many books written by Martin do you have It also tells us the importance of friendship and love.三、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)阅读下面语篇,从各小题所给的选项中,选出最佳选项。As teenagers, you may think your parents are unfair to you. When you want to 1 in a modern way, your mum doesn’t like you to wear those clothes. When you are making phone calls, they ask if you are 2 to a boy or a girl. Sometimes it seems that you are not as 3 to your parents as you used to be. How can you become close again Closing the Gap by the writer Jay McGraw gives advice on how to have a better 4 with your parents.Both parents and children have needs. You all need to feel you are important and 5 . You should tell your parents your needs, and find out what their needs are. You could 6 your school life now and your dream for the future to get your parents to know what you are doing. It helps your parents know 7 about you.The book gives ways to help teenagers 8 their parents. When you think “My parents don’t want me to have any fun”, it usually means your parents want you to be safe. The book gives you some ideas, such as making time to talk and keeping a 9 if you don’t want to talk face to face. If you follow these steps, you will be able to make your 10 a happier place.1.A.study B.walk C.dress D.talk2.A.pointing B.speaking C.telling D.warning3.A.clever B.friendly C.close D.glad4.A.dream B.choice C.change D.relationship5.A.allowed B.loved C.hurt D.forgotten6.A.talk about B.ask about C.learn about D.worry about7.A.better B.less C.harder D.later8.A.hate B.use C.teach D.understand9.A.secret B.diary C.promise D.note10.A.country B.school C.bedroom D.home四、阅读理解(本大题共 40 分)第一节 阅读下列语篇,从每题所给选项中,选出最佳选项。(共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分)AOur parents are important people in our life. They are our first teachers in our life. They love us and help us all the time.But do you want to get on well with them Here are some ideas to help you to be happy with your parents.Have fun togetherHow much time do you spend just enjoying being with each other Ask your parents to play with you. Go outside together, try some sports, or go to the movies.Be kindLittle things may bring a lot to your parents. Make a meal for them by yourself and that can make your parents happy. Ask for helpWhen you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice. They will be happy to listen to you and help you.Have a tryYou don’t have to be the best but you need to have a try. They will be happy to see you have the courage to achieve your dream. It lets them know they’re doing a good job in helping you grow up.Why are our parents important people for us They teach us first in class. B.They love us sometimes. C.They always give us a hand. D.They are happy all the time.How many suggestions does the writer give us in the text Three. B.Four. C.Five. D.Six.How do you have fun with your parents according to the passage By reading books separately. B.By helping with housework. C.By telling them funny things. D.By going outside together.What should you do if you have a problem A.Listen to your teachers. B.Ask your parents for help. C.Turn to your friends around. D.Try to be the best of yourself.The best title for this text is “ ”.How to Love and Teach Kids B.How to Talk with Your Parents C.How to Keep Happy with Your Parents D.How to Try to Be the Best of YourselfB①In 2020, Alyssa Clark ran 95 marathons (马拉松) in 95 days, setting a world record.②She started her pursuit (追求) in March, 2020. She ran daily—she ran 26.21 miles each day. “It just kind of became a part of my life,” Clark said. “I think the marathons gave me goals.”③Clark had run a marathon every day for about 25 or 30 days when someone told her she was about halfway to the world record—61 marathons in 61 days. That’s when she thought maybe she could keep up the habit and try to break the record.④On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61 in Charleston, South Carolina, officially breaking the record. But when they arrived in Panama City, Clark did not stop running. “I was so happy,” Clark said of breaking the record.⑤“It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion(同伴),” she said. The marathons helped her through the start of the pandemic (流行病) and she ended up running 95 of them in 95 days.⑥“I’m kind of hoping that I can encourage (鼓励) other women to go out and go after this record,” she said. “That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”What can we know about Clark in Paragraph 2 She regarded running as a part of life.She decided to set a new world record.She moved to a new house in March, 2020.She had a sports dream when she was young.What was the world record of marathon in 2019 A.25 marathons in 25 days. B.30 marathons in 30 days.C.61 marathons in 61 days. D.95 marathons in 95 days.When did Clark break the record Before she got to Charleston. B.Before she left for her new home. C.When she arrived in Panama City. D.While she was on the way to Panama.What is Paragraph 5 mainly about The terrible pandemic. B.Clark’s best companion. C.What Clark thought of marathons. D.Why Clark ended up running.What’s Clark’s goal She could be a famous runner.Women could go after some challenges.She could do something for the women in need.Women could have chances to take part in sports.CHave you heard of the saying “If you fall off the horse, get back on.” It means that things may get difficult, and you may make many mistakes. But you should have the passion (激情) and energy to keep going. This is called perseverance (毅力). It can help you get a lot of things.Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’t matter whether it is easy or difficult. For example, you practise a trick on your bike again and again. Or you finish a picture without giving up. These show perseverance. Florence, a 13-year-old girl, says, “It means never giving up and trying hard to push yourself. I go running with my mum three times a week. Sometimes I feel good and sometimes I don’t. But I still do it because I want to be the fastest in my class. Whether in good situations or bad ones, we need perseverance.”Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reduce stress (压力) and make you feel happier. When you get something you worked hard for and face difficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braver to try new things. Angela Duckworth is an expert (专家) on people’s thoughts and feelings. She studies perseverance and calls it “grit”. She thinks that having grit is really important for us to succeed. She says, “No matterhow talented ( 有天赋的) you are at something or how well you do in school, you must have grit. When things are hard, perseverance is even more important. It can help you get past the hard times and reach your goals.” Duckworth believes perseverance is something anyone can learn. The best way to learn it is to have a growth mind. This means believing that your brain can grow. You can get anything if you put your mind to it. As the book The Big Life Journal says, “People with a growth idea know they can get better by working hard. They keep trying even when things are difficult.”Why does the writer take Florence for example in Paragraph 2 To introduce what perseverance means.To talk about how to train running skills.To present the advantages of perseverance.To show the importance of staying with parents.According to the passage, what can help us reduce stress Developing talents through mistakes.Building confidence in hard situations.Trying hard for our dreams with hope.Keeping doing things without thinking.Which of the following would the writer most probably agree with Goals are easier to reach in difficult times.Talent is the most important for us to succeed.Being clever will help us do well in our lessons.Knowing we can get better helps us develop grit.What is Paragraph 3 mainly about What perseverance means.What perseverance includes.How to practice perseverance.How perseverance is good for you.What is the best title for the passage The Power of PerseveranceThe Tips to Reach the GoalsThe Ways to Solve ProblemsThe Meaning of Thinking Habits第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)“You!” said the Caterpillar coldly, “Who are you ”Alice replied, rather shyly, “I—I hardly know, sir, just at present—at least I know who I was when I got up this morning, but I think I have been changed several times since then.” She felt cross and decided to leave.“Come back!” the Caterpillar called. “I’ve something important to say!”This sounded promising, so Alice turned back. “Keep your temper,” said the Caterpillar.“Is that all ” asked Alice, trying not to be angry.“No,” said the Caterpillar. It puffed away without speaking. At last it took the hookah out of its mouth and said, “So you think you’re changed, do you How tall do you want to be ”“A little taller, please.” said Alice. “Three inches is such a wretched height.”In silence, the Caterpillar smoked its hookah. Then it got down off the mushroom, saying, “One side will make you grow taller, and the other will make you grow shorter.”“One side of what ” thought Alice to herself.“Of the mushroom.” said the Caterpillar, as if she had asked it aloud.Alice looked at the round mushroom carefully. “No sides at all!” she said to herself. At last she broke off a piece from each side. She ate a little bit of the piece in her left hand nervously.How did Alice feel when the Caterpillar told her to keep her temper How tall did Alice want to be What could the mushroom do to people Did the mushroom have two sides Why did Alice feel nervous when eating the mushroom 五、选词填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。(afraidanbebecausefeelhearInameruletelltowhy)“Mom, I don’t want to go to school today. I’m not 1 well,” Ollie says.Sometimes Ollie isn’t happy before going to school. Mom wants to know 2 , so she says, “When I was a little girl, sometimes my classmates called me terrible 3 .” Mom asks, “ 4 that your problem ”Ollie keeps quiet for one minute and says, “Yes, it is. All my classmates call me Itsy-Bitsy Ollie or Mini-Me. Just5 I’m short, they often push (推) me around.”“Bullying (霸凌) isn’t right,” Mom says. “We must talk 6 your teacher, Ollie.” After school, Ollie follows his mom to meet his teacher, Ms Clark.Ms Clark tells Ollie, “When you have something like this, you must let 7 know. It’s very important.”The next day, Ollie’s teacher says, “A lot of schools have 8 to stop bullying. We need to have some, too. Do you have any ideas ”At last, the class has two rules: 1. 9 your parents or teachers if you see bullying.2. Stand up for (维护) others.Now Ollie is not 10 of going to school.六、书面表达(15 分)在我们的生活中,友谊是非常重要的,那么我们该如何去维系我们的友谊呢?请以“How to Keep a Friendship”为题,并根据下面的提示写一篇英语短文。提示:保持联系;互相尊重,诚实以待;互帮互助;……要求:书写规范,字迹工整,条理清晰;包括全部提示内容,可适当发挥;词数 80 左右,开头已给出,不计入总词数。How to Keep a FriendshipFor us, friendship is very important.答案解析一、听力(本大题共 30 小题,每小题 1 分,共 30 分) (一)听句子,选图片。你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符的图片,有一幅图是多余的。每个句子 读两遍。A. B. C. D. E. F.1. 2. 3. 4. 5.【答案】 1.B 2. A 3.E 4.F 5. C【原文】I'm afraid I've got a cough.Our teacher told us not to fight each other.I have just made a model spaceship for our school project.The little girl always wears a pair of glasses.It takes Tom about 15 minutes to ride to work.(二)听短对话,选择最佳答案。你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,请根据对话内容,选出最佳答案。每段对话读两遍。How does Kitty go to school today By bike. B.On foot. C.By bus.【答案】B【原文】M: Hello Kitty, you usually go to school by bike. Why are you walking to school today W: Because my bike doesn’t work.What time does the school bus leave on Fridays At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.【答案】C【原文】W: What time does the bus leave for school in the morning M: It usually leaves at seven o’clock, but it leaves at 7:30 on Fridays.What does the woman mean She knows Sandy very well.She knows little about Sandy.Sandy is her next-door neighbor now.【答案】A【原文】M: Do you know Sandy W: Oh, we are friends for twenty years.What does the girl think of Mrs. Li Smart. B.Friendly. C.Helpful.【答案】C【原文】A: Do you remember Mrs Li B: Yes. She always gave us help whenever we met difficulties. 10.What does Billy like doing in his free time Reading books. B.Listening to music. C.Watching movies.【答案】C【原文】W:Billy, do you like reading stories in your free time M:No, I like watching movies.W:It's more interesting.(三)听长对话,选择最佳答案。你将听到三段对话,请根据对话内容,选出每个问题的最佳答案。每段对话读两遍请听第一段对话,回答第 11 至 13 小题。What are the speakers talking about Hou Yi Shoots the Suns B.Journey to the West C.Nu Wa Repairs the SkyWho is brave in the story Nu Wa. B.Sun Wukong. C.Hou Yi.What’s the relationship between the two speakers Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.【答案】11.A 12.C 13.B【原文】W: John, would you like to listen to a story named Hou Yi Shoots the Suns M: I’d love to, Mom.W: Long long ago, there were ten suns. M: Really W: Yes. Then, it was so hot that all the living things couldn’t live on the earth. Hou Yi was good at shooting. He wanted to save the whole world.M: He is so brave!W: Yes, Hou Yi kept on shooting. Finally there was one sun left in the sky. Since then, the only sun rises and sets every day. People live on the earth happily.M: Thanks to Hou Yi, or it will be so hot every day. W: You’re right. Now you can go to sleep, my honey.请听第二段对话,回答第 14 至 16 小题。How does Tommy feel He is excited. B.He is unhappy. C.He is bored.Why did Tommy have a fight with Jack Because Jack took his pen away.Because Jack forgot to return his pen.Because Jack broke his pen.What does Jack always do He always takes a walk with Tommy.He always forgets to return others’ things.He always helps Tommy with his lessons.【答案】14.B 15.B 16.C【原文】W: Hi, Tommy. You don’t look happy. Why M: I had a fight with Jack.W: Why M: He took my pen away. He should have returned it to me after using it. But...W: I think he forgot it. Don’t fight with him anymore. He always helps you with your lessons. M: I’m sorry for what I did and I won’t do it again.请听第三段对话,回答第 17 至 20 小题。What’s the name of the program Family Helpline. B.School Helpline. C.Safety Helpline.Who does David have the problem with A.His dad. B.His mum. C.His friend.What does Cathy advise David to do To ask his father for help.To have a talk with his friend.To tell his feelings to his mum.What’s the probable relationship between the speakers Presenter and listener. B.Brother and sister. C.Teacher and student.【答案】17.A 18.B 19.C 20.A【原文】W:Hi, everybody.Welcome back to Kathy's program Family Helpline on City Radio. Hello, who's calling M:Hello.This is David.W:Hi, David.What can I do for you M:I have problems with my mom. Every time we talk, we are easy to get angry with each other. She always wants to manage my life.W:I see. Why not try to have a long talk with her M:I tried, but she never listened to me.W:I advise you to tell your feelings to your mom, especially when she is happy.I hope things will work out. M:It sounds a good idea. I'll try again.Thank you.(四)听短文,选择最佳答案。你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。When did Tina’s friends invite her to give the dancing show Last spring. B.Last summer. C.Last winter.What was difficult for Tina in the dancing practice How to move in a special way.How to communicate in Chinese.How to keep up with others’ moves.Where did Tina show the dance at last At an Art Festival. B.At a Talent Show. C.At a Dancing Competition.How did Tina feel after the show Surprised. B.Tired. C.Happy.What does Tina think is the key to the success of the dancing show Practicing hard. B.Following the tradition. C.Having team spirit.【答案】21.B 22.C 23.A 24.C 25.C【原文】I am Tina from England. Last summer, my Chinese friends invited me to give a Chinese traditional dancing show with them. When we began to practice, I found it was difficult to keep up with their moves. I was afraid our show wouldn’t be successful because of me. But with my friends’ encouragement, I kept practicing hard with them every day. Slowly, I could keep up with their moves. At last, we showed the dance as a group successfully at an art festival. Every one of us shone on the stage. I felt so happy that I shared my happiness with my parents. I think that the most important thing in our success is to try our best together to finish the same task. Now Chinese traditional dance is my favorite Chinese art.(五)听短文,填信息。你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填人对应的横线上,每空一词。短文读三遍。Chinese track and field (田径) athlete—Chen JiapengHeight & weight 26 meters tall and 60 kilograms.Birthday & place of birth 27 5, 2002, Siping city, Jilin Province.Main achievement Beat the Japanese team in the 28 4*100m relay final and 29 a gold medal at the 19th Asian Games in Hangzhou.Belief Raise the national 30 , play the national anthem.【答案】26.1.68 27.July 28.men’s 29.won 30.flag【原文】A new track and field athlete star, Chen Jiapeng was born on July fifth 2002 in Siping City, Jilin Province. He is 1.68 meters tall and weighs 60 kilograms. He is good at running, and he is the record holder of the men’s 100 meter in Jilin China. At the nineteenth Asian games in Hangzhou on October the third, Chen Jiapeng beat the Japanese team and won a gold medal in the men’s 4*100m relay race final. He surprised everyone who watched the game. After the game, he was askedwhat gave him so much power to be the first.He said his dream was to raise the national flag and play the national anthem. We are all proud of him.二、补全对话(本大题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。A: Hey, Jason. What are you reading B: Martin Morning. It’s fantastic. 1 A: No, I haven’t. Is it interesting B: Yes. 2 A: What does Martin do B: 3 Each morning when he wakes up (醒来), he’ll change into something or somebody different, such as anartist, a monkey, a toy and so on. A: Why do you like the story B: Because it is meaningful. Martin never gives up no matter what happens and his friends support him forever. 4 A: Sounds great! 5B: Of course not. Here you are.A.I have read it five times so far.Do you mind if I borrow your book What’s your favourite book He is a nine-year-old schoolboy.Have you ever read the book How many books written by Martin do you have It also tells us the importance of friendship and love.【答案】1.E 2.A 3.D 4.G 5.B【导语】本文是 A 和 B 关于谈论 Martin Morning 这本书的一则对话。根据“No, I haven’t.”可知,此处是一个以 have 开头的一般疑问句。选项 E“你读过这本书吗?”符合语境。故选 E。根据“Yes.”可知,此处是对这本书的肯定评价。选项 A“到目前为止我已经读了五遍了。”符合语境。故选 A。根据“What does Martin do ”可知,此处是对 Martin 身份的介绍。选项 D“他是一个九岁的小学生。”符合语境。故选 D。根据“Because it is meaningful. Martin never gives up no matter what happens and his friends support him forever.”可知,此处是对喜欢这本书原因的进一步解释。选项 G“它还告诉我们友谊和爱的重要性。”符合语境。故选 G。根据“Of course not. Here you are.”可知,此处应询问对方能否借书。选项 B“你介意我借你的书吗?”符合语境。故选 B。三、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)阅读下面语篇,从各小题所给的选项中,选出最佳选项。As teenagers, you may think your parents are unfair to you. When you want to 1 in a modern way, your mum doesn’t like you to wear those clothes. When you are making phone calls, they ask if you are 2 to a boy or a girl. Sometimes it seems that you are not as 3 to your parents as you used to be. How can you become close again Closing the Gap by the writer Jay McGraw gives advice on how to have a better 4 with your parents.Both parents and children have needs. You all need to feel you are important and 5 . You should tell your parents your needs, and find out what their needs are. You could 6 your school life now and your dream for the future to get your parents to know what you are doing. It helps your parents know 7 about you.The book gives ways to help teenagers 8 their parents. When you think “My parents don’t want me to have any fun”, it usually means your parents want you to be safe. The book gives you some ideas, such as making time to talk and keeping a 9 if you don’t want to talk face to face. If you follow these steps, you will be able to make your 10 a happier place.1.A.study B.walk C.dress D.talk2.A.pointing B.speaking C.telling D.warning3.A.clever B.friendly C.close D.glad4.A.dream B.choice C.change D.relationship5.A.allowed B.loved C.hurt D.forgotten6.A.talk about B.ask about C.learn about D.worry about7.A.better B.less C.harder D.later8.A.hate B.use C.teach D.understand9.A.secret B.diary C.promise D.note10.A.country 【答案】 B.school C.bedroom D.home1.C 2.B 3.C 4.D 5.B 6.A 7.A 8.D 9.B 10.D【导语】本文探讨了青少年与父母之间的关系问题:青少年常觉得父母不公平,双方关系不如从前亲密。作家杰伊·麦格劳的《消除隔阂》一书为此提供了建议,包括了解彼此需求、沟通分享、理解父母等,帮助青少年与父母建立更好的关系,让家庭更幸福。1.句意:当你想用现代的方式打扮时,你妈妈却不喜欢你穿那些衣服。study 学习;walk 走路;dress 打扮;talk 交谈。根据“wear those clothes”可知,此处指“穿着打扮”。故选 C。 2.句意:当你打电话时,他们会问你是在和男孩还是女孩说话。pointing 指向;speaking 说话;telling 告诉;warning 警告。根据“making phone calls”可知,打电话时是在“说话”,“speak to”(和……说话)符合语境。故选 B。句意:有时,你似乎不像以前那样和父母亲近了。clever 聪明的;friendly 友好的;close 亲近的;glad 高兴的。根据后文“How can you become close again ”可知,此处指关系不再“亲近”。故选 C。句意:作家杰伊·麦格劳的《消除隔阂》一书就如何与父母建立更好的关系给出了建议。dream 梦想;choice 选择;change 改变;relationship 关系。根据前文讨论的“与父母的关系”及“become close again”可知,书的内容是关于改善亲子“关系”。故选 D。句意:你们都需要感受到自己是重要的、被爱着的。allowed 被允许的;loved 被爱着的;hurt 受伤的;forgotten 被遗忘的。根据“important”及亲子关系的语境可知,双方都需要感受到“被爱”。故选 B。句意:你可以谈谈你现在的学校生活和未来的梦想,让父母知道你在做什么。talk about 谈论;ask about 询问;learn about 了解;worry about 担心。根据“to get your parents to know what you are doing”可知,需要向父母“谈论”自己的生活。故选 A。 7.句意:这有助于你的父母更好地了解你。better 更好;less 更少;harder 更努力;later 更晚。根据“talk about your school life...”可知,沟通能让父母“更好地”了解自己。故选 A。句意:这本书提供了帮助青少年理解父母的方法。hate 讨厌;use 使用;teach 教;understand 理解。根据后文“it usually means your parents want you to be safe”可知,书中教青少年“理解”父母的用心。故选 D。句意:这本书给了你一些建议,比如腾出时间聊天,如果你不想面对面交谈,可以写日记。secret 秘密;diary 日记;promise 承诺;note 便条。根据“if you don’t want to talk face to face”可知,不能当面交流时, “写日记”是一种表达方式。故选 B。句意:如果你遵循这些步骤,你就能让你的家成为一个更幸福的地方。country 国家;school 学校;bedroom 卧室;home 家。根据“If you follow these steps”可知,亲子关系改善会让“家”更幸福。故选 D。四、阅读理解(本大题共 40 分)第一节 阅读下列语篇,从每题所给选项中,选出最佳选项。(共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分)AOur parents are important people in our life. They are our first teachers in our life. They love us and help us all the time.But do you want to get on well with them Here are some ideas to help you to be happy with your parents.Have fun togetherHow much time do you spend just enjoying being with each other Ask your parents to play with you. Go outside together, try some sports, or go to the movies.Be kindLittle things may bring a lot to your parents. Make a meal for them by yourself and that can make your parents happy. Ask for helpWhen you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice. They will be happy to listen to you and help you.Have a tryYou don’t have to be the best but you need to have a try. They will be happy to see you have the courage to achieve your dream. It lets them know they’re doing a good job in helping you grow up.Why are our parents important people for us They teach us first in class. B.They love us sometimes. C.They always give us a hand. D.They are happy all the time.How many suggestions does the writer give us in the text Three. B.Four. C.Five. D.Six.How do you have fun with your parents according to the passage By reading books separately. B.By helping with housework. C.By telling them funny things. D.By going outside together.What should you do if you have a problem A.Listen to your teachers. B.Ask your parents for help. C.Turn to your friends around. D.Try to be the best of yourself.The best title for this text is “ ”.How to Love and Teach Kids B.How to Talk with Your Parents C.How to Keep Happy with Your Parents D.How to Try to Be the Best of Yourself【答案】1.C 2.B 3.D 4.B 5.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了孩子与父母和睦相处的一些方法。细节理解题。根据“They love us and help us all the time.”可知,我们的父母对我们很重要的原因是他们一直帮助我们,故选 C。细节理解题。根据“Have fun together ... Be kind ... Ask for help ... Have a try”可知,作者在文中给了我们四条建议,故选 B。细节理解题。根据“Go outside together, try some sports, or go to the movies.”可知,我们和父母玩乐的方式是一起出去,故选 D。细节理解题。根据“When you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice.”可知,如果遇到了问题可以向父母求助。故选 B。最佳标题题。根据第一段“Here are some ideas to help you to be happy with your parents.”可知,本文主要介绍了孩子与父母和睦相处的一些方法,选项 C“如何与父母保持快乐”为最佳标题。故选 C。B①In 2020, Alyssa Clark ran 95 marathons (马拉松) in 95 days, setting a world record.②She started her pursuit (追求) in March, 2020. She ran daily—she ran 26.21 miles each day. “It just kind of became a part of my life,” Clark said. “I think the marathons gave me goals.”③Clark had run a marathon every day for about 25 or 30 days when someone told her she was about halfway to the world record—61 marathons in 61 days. That’s when she thought maybe she could keep up the habit and try to break the record.④On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61 in Charleston, South Carolina, officially breaking the record. But when they arrived in Panama City, Clark did not stop running. “I was so happy,” Clark said of breaking the record.⑤“It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion (同伴),” she said. The marathons helped her through the start of the pandemic (流行病) and she ended up running 95 of them in 95 days.⑥“I’m kind of hoping that I can encourage (鼓励) other women to go out and go after this record,” she said. “That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”What can we know about Clark in Paragraph 2 She regarded running as a part of life.She decided to set a new world record.She moved to a new house in March, 2020.She had a sports dream when she was young.What was the world record of marathon in 2019 A.25 marathons in 25 days. B.30 marathons in 30 days.C.61 marathons in 61 days. D.95 marathons in 95 days.When did Clark break the record Before she got to Charleston. B.Before she left for her new home. C.When she arrived in Panama City. D.While she was on the way to Panama.What is Paragraph 5 mainly about The terrible pandemic. B.Clark’s best companion. C.What Clark thought of marathons. D.Why Clark ended up running.What’s Clark’s goal She could be a famous runner.Women could go after some challenges.She could do something for the women in need.Women could have chances to take part in sports.【答案】1.A 2.C 3.D 4.C 5.B【导语】本文介绍了 Alyssa Clark 在 2020 年连续跑了 95 天马拉松,打破了世界纪录,并希望通过自己的行动鼓励更多女性去挑战自我。细节理解题。根据第二段“She ran daily—she ran 26.21 miles each day. ‘It just kind of became a part of my life,’ Clark said.”可知,Clark 把跑步视为生活的一部分。故选 A。细节理解题。根据第三段“...the world record—61 marathons in 61 days.”可知,2019 年的马拉松世界纪录是 61 天内跑了 61 场马拉松。故选 C。细节理解题。根据第四段“On their way to their new home in Panama City, she finished marathon 61...officially breaking the record.”可知,Clark 在前往巴拿马城的途中打破了世界纪录。故选 D。段落大意题。根据第五段“‘It was really hard to stop the marathons because they were like an unusual friend. It was like having a companion (同伴),’ she said.”可知,Clark 认为马拉松就像一位不同寻常的朋友,像一位同伴。因此,第五段主要讲述了 Clark 对马拉松的看法。故选 C。推理判断题。根据第六段“That’s really kind of a big part of my goal as a runner: encouraging women to go after these big challenges (挑战).”可知,Clark 目标的一个重要部分是鼓励女性去迎接这些巨大的挑战。由此推知,Clark 的目标是希望女性可以追求一些挑战。故选 B。CHave you heard of the saying “If you fall off the horse, get back on.” It means that things may get difficult, and you may make many mistakes. But you should have the passion (激情) and energy to keep going. This is called perseverance (毅力). It can help you get a lot of things.Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’t matter whether it is easy or difficult. For example, you practise a trick on your bike again and again. Or you finish a picture without giving up. These show perseverance. Florence, a 13-year-old girl, says, “It means never giving up and trying hard to push yourself. I go running with my mum three times a week. Sometimes I feel good and sometimes I don’t. But I still do it because I want to be thefastest in my class. Whether in good situations or bad ones, we need perseverance.”Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reduce stress (压力) and make you feel happier. When you get something you worked hard for and face difficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braver to try new things. Angela Duckworth is an expert (专家) on people’s thoughts and feelings. She studies perseverance and calls it “grit”. She thinks that having grit is really important for us to succeed. She says, “No matter how talented ( 有天赋的) you are at something or how well you do in school, you must have grit. When things are hard, perseverance is even more important. It can help you get past the hard times and reach your goals.” Duckworth believes perseverance is something anyone can learn. The best way to learn it is to have a growth mind. This means believing that your brain can grow. You can get anything if you put your mind to it. As the book The Big Life Journal says, “People with a growth idea know they can get better by working hard. They keep trying even when things are difficult.”Why does the writer take Florence for example in Paragraph 2 To introduce what perseverance means.To talk about how to train running skills.To present the advantages of perseverance.To show the importance of staying with parents.According to the passage, what can help us reduce stress Developing talents through mistakes.Building confidence in hard situations.Trying hard for our dreams with hope.Keeping doing things without thinking.Which of the following would the writer most probably agree with Goals are easier to reach in difficult times.Talent is the most important for us to succeed.Being clever will help us do well in our lessons.Knowing we can get better helps us develop grit.What is Paragraph 3 mainly about What perseverance means.What perseverance includes.How to practice perseverance.How perseverance is good for you.What is the best title for the passage The Power of PerseveranceThe Tips to Reach the GoalsThe Ways to Solve ProblemsThe Meaning of Thinking Habits【答案】1.A 2.C 3.D 4.D 5.A【导语】本文是一篇说明文,主要围绕毅力展开,介绍了其含义、举例说明,还阐述了毅力的好处以及培养毅力的最佳方式是拥有成长型思维,强调了毅力的重要性和力量。细节理解题。根据“Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’t matter whether it is easy ordifficult. For example, you practise a trick on your bike again and again. Or you finish a picture without giving up. These show perseverance. Florence, a 13-year-old girl, says...”可知,作者以 Florence 为例是为了介绍毅力是什么。故选 A。 2.细节理解题。根据“Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reduce stress (压力) and make you feel happier.”可知,带着希望为梦想努力能帮助我们减轻压力。故选 C。细节理解题。根据“Duckworth believes perseverance is something anyone can learn. The best way to learn it is to have a growth mind. This means believing that your brain can grow. You can get anything if you put your mind to it. As the book The Big Life Journal says, ‘People with a growth idea know they can get better by working hard. They keep trying even when things are difficult.’”可知,知道自己能变得更好有助于我们培养毅力。故选 D。推理判断题。根据“Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reduce stress (压力) and make you feel happier. When you get something you worked hard for and face difficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braver to try new things.”可知,第三段主要讲了毅力对你有什么好处。故选 D。 5.最佳标题题。根据“It can help you get a lot of things.”和“It can help you get past the hard times and reach your goals.”及通读全文可知,文章围绕毅力展开,介绍了毅力的含义、好处以及如何培养等内容,强调了毅力的力量。故选 A。第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)“You!” said the Caterpillar coldly, “Who are you ”Alice replied, rather shyly, “I—I hardly know, sir, just at present—at least I know who I was when I got up this morning, but I think I have been changed several times since then.” She felt cross and decided to leave.“Come back!” the Caterpillar called. “I’ve something important to say!” This sounded promising, so Alice turned back.“Keep your temper,” said the Caterpillar.“Is that all ” asked Alice, trying not to be angry.“No,” said the Caterpillar. It puffed away without speaking. At last it took the hookah out of its mouth and said, “So you think you’re changed, do you How tall do you want to be ”“A little taller, please.” said Alice. “Three inches is such a wretched height.”In silence, the Caterpillar smoked its hookah. Then it got down off the mushroom, saying, “One side will make you grow taller, and the other will make you grow shorter.”“One side of what ” thought Alice to herself.“Of the mushroom.” said the Caterpillar, as if she had asked it aloud.Alice looked at the round mushroom carefully. “No sides at all!” she said to herself. At last she broke off a piece from each side. She ate a little bit of the piece in her left hand nervously.How did Alice feel when the Caterpillar told her to keep her temper How tall did Alice want to be What could the mushroom do to people Did the mushroom have two sides Why did Alice feel nervous when eating the mushroom 【答案】1.She felt angry. 2.A little taller./She wanted to be a little taller. 3.It could make people grow taller or shorter. 4.No, it didn’t. 5.Because she didn’t know what would happen.【导语】本文是一篇记叙文,讲述了爱丽丝与毛毛虫之间的对话。爱丽丝因为自己这一天变化好几回而解释不清自己是谁,最后毛毛虫告诉了爱丽丝一个改变身材的办法。根据“trying not to be angry”以及“Keep your temper”时,Alice 试图忍住不生气,因此她是有点生气的。故填 She felt angry.根据“How tall do you want to be ”以及“A little taller, please.”可知,她想要高一点。故填 A little taller./She wanted to be a little taller.根据“One side will make you grow taller, and the other will make you grow shorter.”可知,蘑菇可以让人变高或变矮。故填 It could make people grow taller or shorter.根据“No sides at all!”可知,蘑菇是圆的,分不清有两边。故填 No, it didn’t.根据“No sides at all!...At last she broke off a piece from each side. She ate a little bit of the piece in her left hand nervously.”可知,Alice 发现蘑菇没有明确的两侧,她不知道自己吃的那一侧会有什么效果,不知接下来会发生什么,因此感到紧张。故填 Because she didn’t know what would happen.五、选词填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。(afraidanbebecausefeelhearInameruletelltowhy)“Mom, I don’t want to go to school today. I’m not 1 well,” Ollie says.Sometimes Ollie isn’t happy before going to school. Mom wants to know 2 , so she says, “When I was a little girl, sometimes my classmates called me terrible 3 .” Mom asks, “ 4 that your problem ”Ollie keeps quiet for one minute and says, “Yes, it is. All my classmates call me Itsy-Bitsy Ollie or Mini-Me. Just5 I’m short, they often push (推) me around.”“Bullying (霸凌) isn’t right,” Mom says. “We must talk 6 your teacher, Ollie.” After school, Ollie follows his mom to meet his teacher, Ms Clark.Ms Clark tells Ollie, “When you have something like this, you must let 7 know. It’s very important.”The next day, Ollie’s teacher says, “A lot of schools have 8 to stop bullying. We need to have some, too. Do you have any ideas ”At last, the class has two rules: 1. 9 your parents or teachers if you see bullying.Stand up for (维护) others.Now Ollie is not 10 of going to school.【答案】feeling 2.why 3.names 4.Is 5.because 6.to 7.me 8.rules 9.Tell 10.afraid【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了 Ollie 因为被同学取外号和欺负而不想上学,妈妈和老师帮助他解决问题并制定反霸凌规则的故事。句意:我感觉不舒服。feel well“感觉良好”,是固定搭配,用现在分词形式,构成现在进行时。故填 feeling。句意:妈妈想知道为什么,所以她说:“当我还是一个小女孩的时候,有时我的同学会叫我难听的名字。”。根据 “Mom wants to know…”并结合备选词汇可知,此处指想知道原因,why 符合。故填 why。句意:当我还是一个小女孩的时候,有时我的同学会叫我难听的名字。根据下文“All my classmates call me Itsy-Bitsy Ollie or Mini-Me.”并结合备选词汇可知,此处指名字,且用复数形式,names 符合。故填 names。句意:那是你的问题吗?此处是一般疑问句,主语 that 为单数,需用 is。故填 Is。句意:就因为我个子矮,他们经常把我推来推去。根据“Just …I’m short”可知,此处需连词表示原因,because 符合语境。故填 because。句意:我们必须和你的老师谈谈,Ollie。talk to sb.“与某人交谈”,是固定搭配。故填 to。句意:当你遇到这种情况时,一定要让我知道。此处指代 Clark 老师,用人称代词宾格 me“我”。故填 me。句意:很多学校有规则来阻止霸凌。根据“At last, the class has two rules:”并结合备选词汇可知,此处指规则,rules符合。故填 rules。句意:如果你看到霸凌,告诉父母或老师。根据“…your parents or teachers if you see bullying.”的语境并结合备选词汇可知,此处指如果看到霸凌,告诉父母或老师,tell“告诉”,此处是祈使句,需用动词原形,句首首字母大写。故填 Tell。句意:现在 Ollie 不害怕上学了。be afraid of“害怕”,是固定搭配。故填 afraid。六、书面表达(15 分)在我们的生活中,友谊是非常重要的,那么我们该如何去维系我们的友谊呢?请以“How to Keep a Friendship”为题,并根据下面的提示写一篇英语短文。提示:保持联系;互相尊重,诚实以待;互帮互助;……要求:书写规范,字迹工整,条理清晰;包括全部提示内容,可适当发挥;词数 80 左右,开头已给出,不计入总词数。How to Keep a FriendshipFor us, friendship is very important.【答案】例文How to Keep a FriendshipFor us, friendship is very important. If we have a close friend, we can share happiness and worries, which can make us enjoy a much happier life. Since friendship makes a great difference to us, we need to take it seriously and try our best to keep a friendship. My tips are as follows.Firstly, we should always keep in touch with our friends by sending e-mails, writing letters or spending some time together regularly. Secondly, we should respect our friends and be honest with them. In addition, good friends are supposed to help each other when in trouble. Just as the old saying goes, “A friend in need is a friend indeed.”In a word, if we want to keep a friendship, we’d better treat our friends as we want to be treated. And we should treasure friendship.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据提示要点进行写作,注意要点齐全,条理清晰。[写作步骤]第一步,引出主题。通过讲述友谊的重要性引出保持友谊的建议;第二步,具体介绍如何保持友谊;第三步,书写结语,进行总结。[亮点词汇]①make a great difference to 对……产生重大影响②take ... seriously 认真对待③keep in touch with 保持联系[高分句型]①If we have a close friend, we can share happiness and worries, which can make us enjoy a much happier life. (if 引导条件状语从句;which 引导定语从句)②Since friendship makes a great difference to us, we need to take it seriously and try our best to keep a friendship. (since 引导原因状语从句)2025新外研版八年级英语上学期第一次月考测试卷答题卡(条码粘贴处)姓名:准考证号(缺考标记注意事项1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。考生禁止填涂2.请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。缺考标记!只能3.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须用0.5毫米黑色字迹的签字笔填写,字体工整。由监考老师负4.请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。责用黑色字迹5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。的签字笔填涂。6.填涂样例正确[■]错误[--][√][×])一、听力(共 30 小题,每小题 1 分,共 30 分)(一)听句子,选图片。1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ] 3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ]4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ] 5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ](二)听短对话,选择最佳答案。6.[ A ] [ B ] [ C ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] 10.[ A ] [ B ] [ C ](三)听长对话,选择最佳答案。11.[ A ] [ B ] [ C ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] 15.[ A ] [ B ] [ C ]16.[ A ] [ B ] [ C ] 17.[ A ] [ B ] [ C ] 18.[ A ] [ B ] [ C ] 19.[ A ] [ B ] [ C ] 20.[ A ] [ B ] [ C ](四)听短文,选择最佳答案。21.[ A ] [ B ] [ C ] 22.[ A ] [ B ] [ C ] 23.[ A ] [ B ] [ C ] 24.[ A ] [ B ] [ C ] 25.[ A ] [ B ] [ C ](五)听短文,填信息。26. 27. 28. 29. 30.二、补全对话(请在共各5题小目题的,答每题区小域题内2作分答,,超共出1黑0 分色矩)形边框限定区域的答案无效!1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ][G] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ][G]3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ][G] 4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ] [G] 5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ][ E ][ F ][G]三、完形填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 6.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 7.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 8.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!英语答题卡 第 1页(共 2页)9.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 10.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]四、阅读理解(共 20 小题,每小题 2 分,共 40 分)第一节A1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]B1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]C1.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 2.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 3.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ][ D ] 第二节 5.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]五、选词填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)1. 2. 3. 4. 5.7. 8. 9. 10.六、书面表达(15 分)How to Keep a FriendshipFor us, friendship is very important.(英语答题卡 第) (页(共) (页))请在各题目的答题区域内作答,超出2 黑色矩形2 边框限定区域的答案无效! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025新外研版八年级英语上学期第一次月考测试卷.docx 2025新外研版八年级英语上学期第一次月考测试卷听力音频.mp3 2025新外研版八年级英语上学期第一次月考测试卷答题卡.docx