(单元培优卷)Unit 4 l used to be afraid of the dark 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版

资源下载
  1. 二一教育资源

(单元培优卷)Unit 4 l used to be afraid of the dark 单元能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语单元能力提升培优卷人教新目标版
Unit 4 l used to be afraid of the dark
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共10页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.We find it ________ to do some reading every day.
A.easily B.be enjoyable C.helpful D.surprised
2.If your friend sends you a message to borrow money from you on the Internet, you’d better call him or her ________ first to make sure of that.
A.recently B.directly C.exactly D.wisely
3.—China has made a complete victory in its fight against poverty.
—As Chinese, we ________ our country.
A.are satisfied with B.are friendly to C.are interested in D.are proud of
4.My grandparents live in the neighboring city, so I go to visit them ________.
A.from now on B.in the future C.from then on D.from time to time
5.Life is not always bright. ________ it feels like a fight.
A.Sometimes B.Some times C.Some time D.Sometime
6.She is such a shy girl, so she doesn’t dare ________ in public.
A.to speak B.speaking C.to speaking D.speaks
7.The boy is so lazy and always puts off doing homework, and he needs to ________ the problem.
A.think of B.deal with C.call on D.look at
8.I ________ want to go to the farm ________ because it’s too boring.
A.don’t; anymore B.not; any longer C.no; more D.not; anymore
9.The poor girl ________ have to worry about her study ________ because a new school will be set up at her village.
A.doesn’t; anymore B.not; anymore C.no; longer D.no; more
10.He was still ________ though he had a lot of problems. He didn’t say a word.
A.silent B.noisy C.silently D.noisily
11.There ________ a lot of trees here, but now it has become desert.
A.used to have B.used to having C.used to be D.used to being
12.Our city is cleaner than it ________.
A.used to being B.used to be C.used to have D.used to having
13.Please keep ________ when you are reading in the library.
A.silence B.silent C.silently D.noisy
14.It’s not easy ________ Peter ________ catch up with the other students.
A.for; in B.to; on C.for; to D.for; for
15.This is very important news, so I want to talk with you ________.
A.on person B.in person C.at person D.with person
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
Pets are part of people’s life. If you are like most people 16 have pets, you care for them as if they were your children. Meeting their needs is a(n) 17 part of your day, because you want them to have everything they need. One thing they need but cannot tell you about is 18 .
Many pet 19 put on animals’ music because this helps their pets to feel 20 when they are gone. Most people are 21 throughout the day, leaving their pets 22 at home. To make your pets feel comfortable and safe, you could try putting on music before you 23 the house.
You might have to 24 music to see what type works for your pet. If you just want to keep your pet calm, you will need to play 25 music instead of rock or hip-hop music, which might 26 your pet.
Also, you need to know that different pets act 27 to music. Hard rock music has also been found to work 28 to calm some pets, as well as piano music. 29 piano music works well on most animals, it works best on cats.
Playing music is also a great idea for people with 30 pets. They can have such a difficult time getting used to their new environment that they need all the help.
16.A.which B.who C.whom D.whose
17.A.small B.difficult C.important D.unimportant
18.A.food B.money C.music D.interest
19.A.owners B.scientists C.shops D.projects
20.A.sadder B.angrier C.worse D.better
21.A.at work B.at home C.at the door D.at the church
22.A.aloud B.awake C.alone D.asleep
23.A.buy B.leave C.build D.clean up
24.A.change B.make C.write D.listen to
25.A.noisy B.hard C.loud D.soft
26.A.interest B.annoy C.worry D.entertain
27.A.bravely B.correctly C.differently D.the same
28.A.badly B.well C.hard D.closely
29.A.Though B.Until C.Because D.Since
30.A.big B.old C.little D.new
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
“He could have lived on his good looks, but instead he chose to live on talent and hard work.” This is how Internet users hailed (称赞) Chinese swimmer Ning Zetao.
On Aug. 6, the 22-year-old won the 100-meter freestyle at the 2015 FINA Swimming World Championships in Russia. He was the first Asian to ever achieve this.
Overnight the 191-cm-tall, handsome young man became the nation’s hero.
Ning didn’t let the sudden fame get to his head. He said he only saw “a slight change” in his life after winning.
Ning’s life is full of changes and challenges. But he welcomes them and is never afraid of them.
The first big change in Ning’s life came in 2009. At the time, he specialized (专攻) in breaststroke (蛙泳) and was successful. But a pain in his knee started to bother him. He suffered (遭受痛苦) every time he practiced his kicks. When he was 16, the knee pain got worse, and he had to stop swimming the breaststroke. Then he switched (转换) to sprint freestyle swimming.
Ning didn’t let the change bring him down. Instead, he took advantage of it and became one of the best freestyle swimmers. Last year, he won four gold medals in freestyle races at the Incheon Asian Games in South Korea.
What is the next change Ning would like to see in his life
He said he wanted to improve on his English. He thinks English will help him communicate with foreign coaches and compete in the world games in the future.
31.According to Internet users, Ning is ________.
A.handsome B.talented C.hard-working D.all of the above
32.What does the underlined word “slight” mean
A.Small. B.Big. C.Awful. D.Hard.
33.Why did Ning stop swimming the breaststroke
A.Because he had no chance to win. B.Because he was too old.
C.Because his coach wanted him to change. D.Because he had a pain in his knee.
34.What can we learn from the passage
A.Ning was the first Chinese to win the champion of the 100-meter freestyle.
B.The sudden fame went into Ning’s head.
C.Ning doesn’t like changes or challenges.
D.Ning won four silver medals in freestyle races at the Incheon Asian.
35.What’s the best title for this passage
A.Ning Changes A Lot B.Ning Never Gives Up
C.Ning Is Good-Looking D.Ning Became Famous
B
Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment. Many young people from home and abroad thought about the changes. The following are some comments (评论) which young people made on a website message board.
I’m a Chinese student. I’m very proud of China and I’d love to make a real contribution to the development of my country. When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business, so I can give something back to the country. —Carmon, Toronto
I’m a Chinese student. My hometown used to be very poor. But it has changed now. Most people in my hometown have a better life and some can now afford (买得起) cars. I’m very happy with these changes and very proud of them. —Zhou Li, Guangxi
I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday. I couldn’t believe the changes which had taken place in such a short time. And I admire Chinese people for their wish to succeed, and their family values. I think these qualities will be very important if China is to continue developing. —Jackson, Oxford
I hope that China will become a successful and prosperous (繁荣的) country. There is still a long way to go. There are many challenges and difficulties ahead, but I am sure we can get them over if we work together. —Susan, Hong Kong
36.Who is not Chinese
A.Jackson. B.Susan. C.Zhou Li. D.Carmon.
37.Where is Carmon now
A.In Guangxi. B.In Oxford. C.In Toronto. D.In Hong Kong.
38.When did Jackson study in Beijing
A.In 1990. B.In the early 1990s.
C.Less than 10 years ago. D.More than 20 years ago.
39.What is Zhou Li’s hometown like now
A.It’s still very poor. B.Some people have enough money to buy cars.
C.There are green trees everywhere. D.There are many tall buildings.
40.What can we learn from the text
A.Carmon doesn’t want to start a business in China.
B.China is changing and developing very fast now.
C.Jackson dislikes Chinese family values.
D.Susan studied in Beijing for two years.
C
When I was very young, people in our village lived by planting fruit trees. My grandmother always took me to the orchard (果园) on the hill. At that time, they had to carry water from the river at the foot of the hill to halfway up the hill. Even though we worked so hard, the production level of fruit was still low , because it was short of water there.
One day, two young men led a group of workers to our village. They learned about the difficulties we faced, and later, canals (渠) and other projects began to be built in my village. They were good men from our government.
Later, I moved to another city. The only reason I ever came back to my hometown was my grandmother.
One day, my family and I made time to return. We were surprised because everything had changed. The canal ran past every orchard, so villagers didn’t have to go up and down the hill anymore. The river was now so clean that fish swam happily in it. When we arrived home, my grandma took out some fresh pears and apples. She told us that after the water conservation project (水利工程) was completed, a policy (政策) was made to encourage more people to increase the fruit production with clean water in the river.
Nowadays, many people live in a big city. However, we should not forget our hometowns where we are from.
41.Why was the production level of fruit low
A.Because they had too much work. B.Because it was easy to go up the hill.
C.Because they could only grow fruit trees. D.Because there wasn’t enough water .
42.The good men came and offered help probably because of ________.
A.the villagers’ suggestions B.the government’s support
C.a school’s practical activity D.a company’s engineering plan
43.We can infer(推断) from the passage that ________.
A.the grandmother doesn’t like to live in the city
B.the village is a place of interest for tourists now
C.there will be more fruit production in the village
D.more people like to work in the countryside nowadays
44.What do you think of the villagers’ life now
A.Sad. B.Happy. C.Nervous. D.Hopeless.
45.What is the main idea of the passage
A.My village had changed a lot. B.Who are the good men
C.Fish swam happily. D.Where is my poor hometown
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.The lift is so (crowd) that there is no more room to stand in.
47.He is (prepare) to take risks in his life.
48. (hang) out with my friends is happy for me on weekends.
49.There are over 800 (board) schools in the UK with students from home and foreign countries.
50.Mount Hua is too high and dangerous. I have difficulty (climb) it alone.
51.He always feels (紧张) before answering the teachers’ questions.
52.I noticed a large number of (蚂蚁) in the yard before the storm arrived.
53.My grandpa enjoys (绘画) pictures when he is free.
54.Finally, Li Wen’s parents made the decision to send him to a (寄宿) school.
55.He was unhappy this afternoon because he (失败) the exam.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
An old saying goes, “Laughter is the best medicine.” It’s true that laughter is really good for our health. So, the next time you’re feeling stressed, try to laugh a lot, develop a sense of humor and watch funny films.
The Comic Relief charity, an organization that helps people in need, uses laughter to raise money. Every two years in spring, many English people put on a red nose, make a fool of themselves and do “silly” things to make themselves and others laugh. Examples of silly things you can do are:
Invite friends round to your house to watch funny films. They have to pay to watch the films and for food and drinks. Those with the most comfortable chairs pay more.
Hold a talent show at school and ask your friends and teachers to sing, dance or tell jokes. Sell tickets for the show to the rest of the school.
Have a red nose party at your house. All your friends come dressed in red, including red nose, and you serve red food and drinks. If they don’t wear red, they have to pay a fine(罚款).
Get the students in your school to make funny sculptures using all kinds of things. Sell tickets to your Red Nose Day exhibition and part of the money goes to Comic Relief.
The organization has helped people for more than 20 years. And how much have they collected since the first Red Nose Day Over 600 million! The idea of Red Nose Day has traveled to other countries, too. In New Zealand, for example, people have made big red noses which they put on the front of cars and even buildings.
56.What is the Comic Relief charity
57.Who should pay more when invited to watch funny films
58.When will people have to pay a fine
59.According to the passage, where do people celebrate the Red Nose Day
60.What do you think of the Comic Relief charity
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式。每空限填一词。
Reading is really important. Hopefully, we can get 61 (知识;学问) through reading, which not only broadens our horizons, but also makes us 62 (有判断力的;明智的) and happier. Moreover, our school studies can be greatly 63 (影响) if we keep reading, and our future will become brighter.
However, some students spend too much time 64 (使用) their mobile phones to listen to music, watch movies or play online games. So I would like to suggest that everyone should do more reading of good books, 65 (尤其;特别) Chinese classic novels every day. In this way, we can 66 (传播;展开) our Chinese traditional culture. Meanwhile, we can enrich our minds quite a lot by reading regularly and it is also good for us to get fully developed and it can help improve our writing 67 (能力). Surely, we can read books 68 (独自;单独), or with our friends.
All in all, doing reading does us much good if we do it from now on, and it is strongly suggested that we should make reading a 69 (习惯) of our life. To carry a book with you wherever you go is old and good 70 (建议). John Adams asked his son to carry a book. “You will never be lonely,” he said, “with a writer in your pocket.”
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.他们为女儿的成功感到骄傲。(take pride)
72.在公共场合大声讲话是不礼貌的。(in public)
73.昨天晚上,她待在那里照顾她的母亲。 (take care of)
74.我们已经决定今天下午去打篮球。(make a decision)
75.我认为父母应该给我机会去处理自己的问题。(deal with)
B.写作(计20分)
76.时光荏苒,初中三年转瞬即逝,和三年前的自己相比较,你会有很多变化,请以 “I have changed a lot” 为题,根据以下要求与提示,用英语写一篇短文,具体描述你最重要的变化及其如何发生的。
提示:
1. What did you use to be like
2. What is the most important change
3. And how did it happen Tell a story about it.
要求:
1.不少于80词;
2.短文需包括所有要点,可适当增加细节,以便行文连贯;
3.短文不得出现任何真实人名、校名及其他相关信息,否则不予评分。
I have changed a lot
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:我们发现每天阅读是有帮助的。
考查形容词的用法和形容词辨析。easily容易地,副词;be enjoyable是令人愉快的;helpful有帮助的,形容词;surprised感到惊讶的,常修饰人。此处是“find it+形容词+to do sth”的结构,形容词作宾语补足语,根据“to do some reading”可知阅读是有帮助的,helpful符合语境。故选C。
2.B
【解析】句意:如果你的朋友在网上给你发信息向你借钱,你最好先直接打电话给他或她,以确保这一点。
考查副词辨析。recently最近;directly直接地;exactly确切;wisely明智地。根据“If your friend sends you a message to borrow money from you on the Internet, you’d better call him or her…”可知,应该“直接”打电话沟通可以快速验证对方身份和消息真实性,避免风险。故选B。
3.D
【解析】句意:——在这场脱贫攻坚战中,中国取得了全面的胜利。——作为中国人,我们为祖国感到骄傲。
考查形容词短语辨析。are satisfied with对……感到满意; are friendly to对……友好; are interested in对……感兴趣; are proud of因……而骄傲。结合“China has made a complete victory in its fight against poverty.”可知,祖国取得了脱贫攻坚的胜利,我们应感到骄傲。故选D。
4.D
【解析】句意:我的祖父母住在邻近的城市,所以我不时地去看他们。
考查介词短语辨析。from now on从现在开始;in the future将来;from then on从那时起;from time to time有时,不时地。根据“My grandparents live in the neighboring city”可知,说话者的祖父母住的不远,所以会不时去看望他们。故选D。
5.A
【解析】句意:生活并不总是光明的。有时它感觉像一场战斗。
考查副词和名词短语。Sometimes有时候;Some times几次;Some time一段时间;Sometime某个时间。根据“Life is not always bright.”可知,生活并不总是光明的,有时候也像是一场战斗。故选A。
6.A
【解析】句意:她是个害羞的女孩,所以不敢在公共场合讲话。
考查非谓语动词。dare to do sth.“敢于做某事”,动词不定式作宾语。故选A。
7.B
【解析】句意:这个男孩太懒了,总是拖延做作业,他需要处理这个问题。
考查动词短语辨析。think of想起;deal with处理,应付;call on号召;look at查看。根据“...the problems”可知,此处指这些问题需要“处理”。故选B。
8.A
【解析】句意:我不想再去农场了,因为太无聊了。
考查副词短语。no more“不再”,需连用,放句尾,排除C;not...anymore=not...any longer“不再”,前面的否定句需借助助动词do,构成否定结构don’t,排除BD。故选A。
9.A
【解析】句意:这个可怜的女孩不再需要担心她的学习了,因为她的村子里将建立一所新学校。
考查固定搭配。根据句意可知,主句应该为否定句,第一空需要借助助动词doesn’t,no more相当于not…anymore“不再”,再根据“doesn’t”可知,第二空应该是anymore。故选A。
10.A
【解析】句意:尽管他有很多问题,但他还是沉默了。他一句话也没说。
考查形容词辨析和形容词的用法。silent沉默的,形容词;noisy吵闹的,形容词;silently沉默地,副词;noisily吵闹地,副词。根据“He didn’t say a word.”可知他没有说话,保持沉默,作be动词的表语用形容词。故选A。
11.C
【解析】句意:这里曾经有很多树,但是现在它变成了沙漠。
考查动词短语和there be句型。used to do sth过去常常做某事,固定短语,排除B、D;本句是there be表示“有”,故用used to be,故选C。
12.B
【解析】句意:我们的城市比以前更干净了。
考查动词短语。used to be过去是;used to have过去有。根据“Our city is cleaner than it”可知,是指城市比前更干净,主句部分是系动词is,因此比较部分用used to be。故选B。
13.B
【解析】句意:当你在图书馆阅读时,请保持安静。
考查形容词辨析。silence寂静,名词,silent安静的,形容词,silently静静地,副词,noisy嘈杂的,形容词。根据固定搭配“keep+形容词”可知,空处用形容词作表语,结合“when you are reading in the library”可知,在图书馆应保持安静。故选B。
14.C
【解析】句意:对彼得来说,赶上其他学生不容易。
考查介词辨析。for对于;to向;in在……里面;on在……上面。It is+形容词 for sb. to do sth.意为“对某人来说做某事……”,固定句式。故选C。
15.B
【解析】句意:这是非常重要的消息,所以我想亲自和你谈谈。
考查介词短语辨析。on person表述错误;in person亲自;at person表述错误;with person表述错误。根据“This is very important news, so I want to talk with you…”可知,此处说的是想亲自谈谈这个重要的消息。故选B。
16.B 17.C 18.C 19.A 20.D 21.A 22.C 23.B 24.A 25.D 26.B 27.C 28.B 29.A 30.D
【分析】本文为说明文。主要介绍音乐对宠物的作用。
16.句意:如果你像大多数有宠物的人一样。
which哪一个;who谁;whom谁(宾格);whose谁的。本题考查定语从句。根据“most people”可知,先行词为人,在从句中作主语,所以关系词应用who。故选B。
17.句意:满足他们的需求是你一天重要的一部分。
small小的;difficult困难的;important重要的;unimportant不重要的。根据“Because you want them to have everything they need.”可知,此处应用important,表示“满足宠物需求的重要性”。故选C。
18.句意:音乐是他们所需要,却无法告诉你的一样东西。
food食物;money钱;music音乐;interest兴趣。根据下文“Many pet...put on animals’ music...”可知,音乐对宠物的益处,所以宠物需要音乐。故选C。
19.句意:很多宠物主人播放动物音乐。
owner主人;scientist科学家;shop商店;project项目。根据“because this helps their pets to feel ... when they are gone.”可知宠物主人播放动物音乐,owner符合语境。故选A。
20.句意:因为当主人离开时,音乐能够帮助宠物感觉的更好。
sadder更难过;angrier更生气;worse更糟;better更好。根据语境可知,此处在说音乐对宠物的好处,所以要用表示积极意义的词汇。故选D。
21.句意:大多数人整天都在工作。
at work在工作;at home在家;at the door在门边;at the church在教堂。根据下文“leaving the pets at home”可知,此处应为“人们整天在工作”,和at home形成对比。故选A。
22.句意:让宠物独自在家。
aloud大声的;awake醒着;alone独自;asleep睡着的。结合上文的“ Most people are...throughout the day.”可知,此处应为“主人在外工作,让宠物独自在家”。故选C。
23.句意:在你离家之前,你可以试着播点音乐。
buy买;leave离开;build建造;clean up清理。根据上文“leave their pets...at home”可知,此处应为“在离开家之前”。故选B。
24.句意:你可能要改变音乐,看看哪种类型的音乐适合你的宠物。
change改变;make制作;write写;listen to听。根据下文“to keep your pet calm, you will...instead of rock or hip-hop music...”可知,我们应为宠物选择适合的音乐。故选A。
25.句意:你需要播放轻音乐,而不是摇滚乐或嘻哈乐。
noisy嘈杂的;hard坚硬的;loud大声的;soft轻柔的。结合下文“instead of rock or hip-pop music”可知,此处应用soft(轻柔的),表示“应播放轻音乐”。故选D。
26.句意:摇滚乐或嘻哈乐可能会惹恼你的宠物。
interest使……感兴趣;annoy惹恼;worry担心;entertain使……快乐。结合上文“ to keep your pet calm, you will need to play soft music...”可知,播放轻音乐能使宠物安静;相反,播放摇滚乐则会起到反效果。所以选B。
27.句意:你必须知道不同的宠物对音乐的反应是不一样地。
bravely勇敢地;correctly正确地;differently不同地;the same同样地。根据下文“Hard rock music...calm some pets.”以及“piano music...works best on cats”可知,不同风格的音乐对不同动物的影响是不一样的。故选C。
28.句意:硬摇滚乐被发现能很好地让一些动物冷静下来。
badly糟糕地;well好地;hard努力地;closely紧密地。根据上文“To keep your pet calm...instead of rock...”可知,一般而言,为了让宠物冷静下来,不要播放摇滚乐。再结合“different pets act differently”可知,此处的宠物对摇滚乐的反应恰巧相反,所以应用well。故选B。
29.句意:虽然,钢琴曲对大多数动物都能起到很好的作用。
though虽然;until直到……才;because因为;since自从。结合语境可知,此处应为“虽然钢琴曲对很多动物起到很好的作用,但是摇滚乐对某些动物也能起到作用”,所以应用表示让步关系的连词。故选A。
30.句意:对有新宠物的人来说,播放音乐也是一个好主意。
big大的;old老的,旧的;little小的,少的;new新的。根据下文的“new environment”可知,此处应用new,表示“新宠物难以适应新环境”。故选D。
31.D 32.A 33.D 34.A 35.B
【导语】本文主要介绍了世界游泳冠军宁泽涛。
31.细节理解题。根据“‘He could have lived on his good looks, but instead he chose to live on talent and hard work.’ This is how Internet users hailed (称赞) Chinese swimmer Ning Zetao.”可知,网民称赞宁是帅气的,有天赋的,努力的。故选D。
32.词义猜测题。根据“Ning didn’t let the sudden fame get to his head. He said he only saw...”可知,他没有被突如其来的名声冲昏头脑,他只是看到了一个小变化。故猜测此处slight为“小的”。故选A。
33.细节理解题。根据“When he was 16, the knee pain got worse, and he had to stop swimming the breaststroke.”可知,由于他的膝盖痛,所以他停止了蛙泳。故选D。
34.细节理解题。根据“the 22-year-old won the 100-meter freestyle at the 2015 FINA Swimming World Championships in Russia. He was the first Asian to ever achieve this.”可知,他是第一个在世界游泳锦标赛上赢得了100米自由泳冠军的亚洲人,也就是说他第一个获得100米自由泳冠军的中国人。故选A。
35.最佳标题题。根据文章可知,宁泽涛在膝盖伤痛的情况下,也没有放弃游泳,最后赢得了四块自由泳金牌,选项B“宁从不放弃”,适合作为文章标题。故选B。
36.A 37.C 38.D 39.B 40.B
【导语】本文是一些年轻人谈论中国的变化与发展。
36.细节理解题。根据“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s and I recently went back there on holiday... I admire Chinese people for their wish to succeed, and their family values.”和“Jackson, Oxford”可知,Jackson不是中国人。故选A。
37.推理判断题。根据“When I finish my training in Canada, I will go back to China and start a business, so I can give something back to the country.”可知,Carmon现在在加拿大;再根据“Carmon, Toronto”推知,Carmon在加拿大的多伦多。故选C。
38.推理判断题。根据“I spent two years in Beijing as a student in the late 1990s”可知,Jackson上个世纪末在北京学习,现在是2023年,由此推知他是20多年前在北京学习。故选D。
39.细节理解题。根据“Most people in my hometown have a better life and some can now afford (买得起) cars.”可知,大多数人都过上了更好的生活,有些人现在买得起汽车了。故选B。
40.细节理解题。根据“Everyone knows that China is changing and developing very quickly at the moment.”可知,中国现在变化和发展非常快。故选B。
41.D 42.B 43.C 44.B 45.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍作者家乡过去和现在的变化,多亏水利工程和政府的扶持政策,作者的村里得到了很大的发展。
41.细节理解题。根据“the production level of fruit was still low, because it was short of water there”可知,水果的产量低是因为水资源缺乏。故选D。
42.细节理解题。根据“They were good men from our government”可知,好人来提供帮助,是因为政府的支持。故选B。
43.推理判断题。根据“a policy (政策) was made to encourage more people to increase the fruit production with clean water in the river”可知,政策鼓励更多人增加水果产量。故选C。
44.推理判断题。根据文章内容可知,水利工程和政府的扶持政策让作者的村里得到了很大的发展。因此推测人们现在生活得很开心。故选B。
45.主旨大意题。通读全文可知,主要介绍作者家乡过去和现在的变化,多亏水利工程和政府的扶持政策,作者的村里得到了很大的发展。故选A。
46.crowded
【解析】句意:电梯如此拥挤,以至于没有更多站立的空间了。“so + 形容词/副词 + that...” 是固定结构,此处 “is” 后接形容词作表语 ;“crowd” 的形容词形式是 “crowded” (拥挤的 ),故填crowded。
47.prepared
【解析】句意:他准备好在生活中冒险。be prepared to“准备好”,固定词组。故填prepared。
48.Hanging
【解析】句意:周末和朋友出去玩对我来说很开心。根据“...(hang) out with my friends is happy for me on weekends.”可知,句子缺少主语,空处应填入动名词hanging。故填Hanging。
49.boarding
【解析】句意:英国有800多所寄宿学校,学生来自国内外。根据“There are over 800...(board) schools”可知,此处指寄宿学校,boarding schools“寄宿学校”,是固定表达。故填boarding。
50.climbing/in climbing
【解析】句意:华山太高,太危险了。我很难独自爬上去。have difficulty (in) doing “做某事有困难”,空处应是climbing/in climbing。故填climbing/in climbing。
51.nervous
【解析】句意:在回答老师的问题之前,他总是感到紧张。nervous“紧张的”,形容词。故填nervous。
52.ants
【解析】句意:暴风雨来临前,我注意到院子里有很多蚂蚁。根据空前的“a large number of”可知,此处用复数形式。故填ants。
53.drawing
【解析】句意:我爷爷有空的时候喜欢画画。draw“绘画”,动词;enjoy doing sth.“喜欢做某事”,固定词组。故填drawing。
54.boarding
【解析】句意:最后,李文的父母决定把他送到寄宿学校。“寄宿”boarding,boarding school“寄宿学校”。故填boarding。
55.failed
【解析】句意:今天下午他很不高兴,因为他考试不及格。结合句意和汉语提示可知,此处考查fail“失败”,动词;根据“He was unhappy”可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式failed。故填failed。
56.It is an organization that helps people in need. 57.Those with the most comfortable chairs should pay more. 58.When people don’t wear red at a red nose party, they have to pay a fine. 59.In England, New Zealand and some other countries. 60.It helps people in need in a clever/wise/humorous way.
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一个叫做喜剧救济基金会的慈善机构,它帮助有需要的人,用笑声来筹集资金。
56.根据第二段第一句“The Comic Relief charity, an organization that helps people in need...”可知,喜剧救济基金会是一个帮助有需要的人的组织,故填It is an organization that helps people in need.
57.根据第三段最后一句“Those with the most comfortable chairs pay more.”可知,座位最舒适的人要付更多的钱。故填Those with the most comfortable chairs should pay more.
58.根据第五段最后一句“If they don’t wear red, they have to pay a fine(罚款).”可知,没穿红色衣服的人要支付罚款。故填When people don’t wear red at a red nose party, they have to pay a fine.
59.根据第二段第二句“Every two years in spring, many English people put on a red nose...”和最后一段最后两句“The idea of Red Nose Day has traveled to other countries, too. In New Zealand, for example...”可知,英国、新西兰和其他国家会庆祝“红鼻子日”,故填In England, New Zealand and some other countries.
60.开放性作答,结合实际,言之成理即可。参考答案为It helps people in need in a clever/wise/humorous way.
61.knowledge 62.wiser 63.influenced 64.using 65.especially 66.spread 67.ability/abilities 68.alone 69.habit 70.advice
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述阅读对于同学们的益处。
61.句意:我们有望能通过阅读获取知识。knowledge知识,是不可数名词。故填knowledge。
62.句意:也能使我们更明智更幸福。wise明智的,根据后面“and happier”可知and前的形容词也应是比较级。故填wiser。
63.句意:另外,如果我们坚持阅读,我们的学业会受到极大影响,并且我们的未来会更加光明。influence影响;学业和影响之间是被动关系,所以应用被动语态。故填influenced。
64.句意:然而,一些学生花太多的时间用他们的手机去听音乐、看电影或玩网络游戏。use使用;spend...doing sth.花时间或金钱去做某事,故填using。
65.句意:所以我想建议大家每天都多读好书,尤其是中国经典小说。especially尤其,副词。故填especially。
66.句意:这样,我们能传播我们中国传统文化。spread传播;can是情态动词,后接动词原形。故填spread。
67.句意:同时,我们通过有规律的阅读能极大地丰富我们的思维,并且也对我们充分发展有好处,还能帮助我们提高写作能力。ability能力;ability为可数名词,此处选用单复数都可以。故填ability/abilities。
68.句意:当然,我们可以独自读书,或和朋友一起读。alone独自;此处为副词,也无需变形。故填alone。
69.句意:总之,如果我们从现在开始阅读,它对我们有很多好处,并且强烈建议我们把阅读当成一生的习惯。habit习惯;前面有a,所以用单数。故填habit。
70.句意:无论去哪都带上书是个古老而好的建议。advice建议;前面没有出现冠词a或an,所以应为不可数名词,不能填suggestion。故填advice。
71.They take pride in their daughter’s success/achievements.
【解析】句子用一般现在时,主语是they,谓语动词用原形;为……感到骄傲:take pride in;他们女儿的成功:their daughter’s success/achievements。故填They take pride in their daughter’s success/achievements.
72.It’s impolite to speak loudly in public.
【解析】在公共场合:in public;大声说话:speak loudly;是不礼貌的:be impolite。本句适用固定句型“It’s +形容词+to do sth.”,表示“做某事是……的”。故填It’s impolite to speak loudly in public。
73.She stayed there to take care of her mother last night.
【解析】根据“昨天晚上”last night可知,时态为一般过去时,“待在那里”stay there要用过去式stayed there;补充说明在那是为了“照顾她的母亲”take care of her mother,故用动词不定式来表“要去做...”。故填She stayed there to take care of her mother last night。
74.We have already made a decision to play basketball this afternoon.
【解析】根据句意可知时态为现在完成时,“决定”make a decision,现在完成时have done,make变过去分词made,“已经决定”have already made a decision;“去打篮球”to play basketball,不定式补充说明“去做...”;“今天下午”this afternoon。故填We have already made a decision to play basketball this afternoon。
75.I think parents should give me chances to deal with my problems.
【解析】我认为:I think;给我机会:give me chances;处理自己的问题:deal with my problems。根据句意可知此处应用一般现在时,此句为think后面跟that引导的宾语从句,that可省略;同时用到短语“chance to do sth”,意为“做某事的机会”。故填I think parents should give me chances to deal with my problems.
76.例文
I have changed a lot
Great changes have happened to me during the past three years. I used to be shy, but now I am more confident than before. The most important change is my attitude to English. I used to be tired of learning English. And I was not interested in it. I couldn’t remember the words freely or pronounce them correctly. Thanks to my mother, she often encourages me to learn it. Besides, with the help of my English teacher, I find a better way to learn English. I read it every morning. I listen to her carefully in class, take grammar notes. I often ask my classmates for help. Now I like English so much that it is my favorite subject. Seeing the great change in my English study, how happy I am!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时与一般过去时;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当添加细节,突出重点。
[写作步骤]
第一步,过去和现在最重要的改变是什么;
第二步,介绍过去是什么样的;
第三步,介绍如何发生这样的改变的。
[亮点词汇]
①used to过去常
②encourage sb to do sth鼓励某人做某事
[高分句型]
①how happy I am!(感叹句)
②Now I like English so much that it is my favorite subject.(so…that引导的结果状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览