资源简介 江苏省苏州市2025—2026学年九年级英语上期中考试模拟试题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.What animal are they talking about A. B. C.2.What will the weather be like tomorrow A. B. C.3.What does Jack want to be A. B. C.4.What kind of instrument did the boy first begin to play at five A. B. C.5.What type of TV programme does the man like best A. B. C.6.Whose birthday is it A.Jack’s. B.Julie’s. C.Lucy’s.7.What is the date today A.May 31st. B.June 1st. C.June 2nd.8.How much money does the man have before anyone lends him money A.12 dollars. B.7 dollars. C.5 dollars.9.How does the boy learn about the world A.From teachers. B.From books. C.Through the Internet.10.What does the boy advise the girl to do tonight A.Go to bed early. B.Stay up late. C.Stay awake.听对话,完成下列各小题。11.What did Sam suggest doing A.Going to the cinema. B.Going to the beach. C.Going shopping.12.Who may go shopping A.Sam and the girl. B.The girl’s mother. C.Sam’s mother.听短文,回答下列小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。A wonderful day with BettyIn the morning We did some shopping for .At noon We had rice and chicken.In the afternoon We went skating . We helped Mr. Lee find his dog near a .13.A.a sick boy B.a poor man C.an old lady14.A.in a mall B.in a playground C.on a lake15.A.gate B.bench C.garden听短文,回答下列小题。16.How old is Peter A.12 years old. B.13 years old. C.15 years old.17.What is he interested in doing A.Making more money. B.Finding a good job. C.Reading books.18.Why did he want to look for a job A.Because he wanted to buy some books.B.Because he wanted to help his family.C.Because he didn’t want to go to school.19.What is Peter’s first job A.To buy newspapers. B.To send newspapers. C.To sell newspapers.20.Which of the following is true A.Peter’s family is rich.B.Peter can get only 5 dollars an hour now.C.Peter can get only 3 dollars an hour now.二、单项选择(满分15分)21.—You are my sunshine is the best English song I’ve ever heard in the past few years.—It’s really beautiful! You ________ praise this song too much.A.can B.should C.can’t D.shouldn’t22.— ________ are easily made, but not easily kept.— That’s true. One you make one, be sure to keep it.A.Speeches B.Promises C.Advises D.Suggestion23.—Why did you buy such a small shelf ________ books ________ shoes can be put on it.—But my blind boxes can, I guess.A.Either; or B.Neither; nor C.Both; and D.Not only; but also24.—Do you believe ________ house prices will drop in the following month —It’s hard to say. The public are still not sure ________ the government has made up its mind to do so.A.if; that B.whether; if C.that; that D.that; whether25.The text on the right says that ________ if the weather gets better.Dear MumWe’re studying in the mountains longer than we thought because of the heavy rain on the beach. We’ll go to the beach before returning home if the sun comes out. RuthA.Ruth will visit the beachB.Ruth will visit a friendC.Ruth will stay in the mountains longerD.Ruth will return home directly instead of going to the beach26.Sandy is such a ________ girl that she never talks about her high grades.A.modest B.curious C.gentle D.polite27.—Leave me alone! I’ve told you many times I won’t ________ any new project. I need rest!—I promise that this is really the last time.A.take off B.take on C.take away D.take out28.—Do you agree that the girl called Rika is the most suitable person to give the speech —I can’t agree more. Her smiling eyes always look ________ shining stars.A.as well as B.as much as C.as long as D.as good as29.________ in a long line, the fans wanted to take a photo of their favourite singer.A.To wait B.Waiting C.Wait D.Waited30.Scientists say it will be five years ________ it is possible to test this medicine on patients.A.before B.after C.when D.since31.It is very ________ for teenagers to feel lonely and misunderstood since most of us have such feelings.A.common B.creative C.curious D.energetic32.—Thousands of Chinese children play the piano at present.—Oh, I think learning a musical ________ leads a child to an understanding of music.A.introduction B.invitation C.instrument D.instruction33.I couldn’t remember the folk story I wanted to tell her, so I ________ a new one as I went along.A.turned up B.set up C.made up D.put up34.The doctor devoted all the time he had _________ others.A.to help B.helping C.helped D.to helping35.I wonder _________ snowy tomorrow.A.if there may be B.whether it may haveC.whether it may be D.that there may have三、完形填空(满分15分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A student spent four years working days and nights while she worked on her university degree. After university, she had her 36 on a teaching job at a primary school. She had an interview with the school’s headmaster.To everyone’s 37 , the would-be teacher didn’t get the job. “I found a small hole in my stockings (袜子) earlier,” she said. “I thought about 38 them, but I knew I’d be late if I did that. By the time I got to the interview, the hole was 39 . I walked in and said sorry for not looking my best.”The headmaster said, “If you don’t take the time to 40 yourself well before an interview, what kind of teacher are you going to be ”First impressions (印象) are lasting 41 , in other words, if you are well-prepared when you first meet others, they may feel more positive (积极的) about you. 42 , if you give an interviewer a bad impression, he may believe you are not 43 for the job. You might not always get a second 44 . Most employers (雇主) believe that those who look as if they care about themselves will also 45 their work.36.A.eye B.foot C.nose D.back37.A.shame B.joy C.surprise D.taste38.A.using B.lending C.borrowing D.changing39.A.better B.bigger C.deeper D.shorter40.A.control B.prepare C.teach D.help41.A.those B.ones C.one D.that42.A.Then B.Finally C.However D.Luckily43.A.ready B.active C.careful D.comfortable44.A.thought B.look C.chance D.choice45.A.think about B.give away C.take care D.care about四、阅读理解(满分30分)AOutstanding Student Scholarship 2025-2026We believe every student has special talents!This scholarship celebrates: Academic (学业的) Excellence: Top grades in exams Big Improvement: Students who work hard to improve their grades. Special Achievements: Leadership, sports, art, music, or helping others (e.g., community service). What Will You Get Prize Money Up to RMB 5,000 for school fees or learning tools Certificate (证书) & Medal Special Chances Join leadership workshops or meet role models Who Can Apply (申请) All students in Years 7-9 Academic Stars: Score 90%+ in final exams. Improvement Champions: Raise your grades by 20%+ in one year. Talent Heroes: Win awards in sports/art, lead school clubs, or volunteer regularly. How to Apply 1 Step1: Write a short letter (one page) explaining: Why you deserve (应得) the scholarship. Your achievements or improvements. 2 Step2: Ask a teacher to write a recommendation letter. 3 Step3: Submit (提交) both letters to the school office by November 30, 2025.Important NotesYou can apply for ONE category (类别) only (Academic, Improvement, or Talent), Winners will be announced on December 15,2025.46.Students need to apply for the scholarship before ________.A.October 30, 2025 B.November 30, 2025C.December 15, 2025 D.September 15, 202547.David won the first prize in the national singing competition. He can apply for ________.A.Academic Excellence B.Big ImprovementC.Outstanding Leaders D.Special Achievements48.What can be the school’s attitude (态度) towards students’ development A.The school cares more about students’ study results.B.The school thinks scholarships make students study harder.C.The school values different achievements and talents of students.D.The school tries hard to build a good teacher-student relationship.BChina has good news for families with young children. Nowadays, many families feel stressed to raise young children, as costs for daily needs and early education are increasing.So starting in January 2025, the government will put a new official rule into practice to support parents. This plan means families with babies and toddlers—children aged between one and three—will get money from the government. The national plan is made to give parents more support to raise children.So who can get this money Every family in the country that has a child under three years old can get this financial help. For each young child, the family will receive 3,600 yuan every year, which is about 300 yuan per month—enough to ease some of the monthly cost. They will keep getting this money until the child is three. It doesn’t matter if the child is the first, second or third one in the family—all are included, showing fair support for every family.Before this rule became national, some cities like Shanghai and Chengdu tried it first, and it was very successful. Parents in those cities praised the plan, saying it really helped them manage daily expenses. This money is a big help, especially since raising a child costs a lot. Parents can use it to buy food, clothes and toys for their kids. Maybe they can even spend a little on fun activities like visiting a children’s museum.Getting the money is easy too. Parents don’t need to deal with lots of complicated papers. They can just apply online through a government app or website. After applying, the review process is quick—most families get a reply within a week. The government hopes this plan will let every young child grow up happily in a warm and supportive environment.49.What does the underlined word “ease” in Paragraph 3 probably mean A.make something less B.take care ofC.stop remembering D.look forward to50.If a family has two children under three years old, how much money can they get every year A.3,600 yuan. B.300 yuan. C.7,200 yuan. D.10,800 yuan.51.We can know from the passage that ________.A.only families with one child can get the helpB.raising children in China is not expensiveC.the plan was tested in some cities beforeD.parents need to fill in many papers to apply52.What is the main idea of the passage A.How to ask for the Chinese government’s help.B.A new plan to support families with young kids.C.The cost of raising young children in China now.D.The life of young children in China nowadays.CCaroline won the show jumping competition! She has never won it before! Sophie usually wins and she usually comes second. But this time, she did it! Everyone at home was happy, especially Fred, her brother. Seeing his smile, Caroline suddenly remembered Fred said he planned to do “a little help” to Sophie’s horse Blossom before the match.“Fred,” Caroline said. “I need to talk to you. What did you mean when you said: ‘with a little help Blossom can be sick’ ”Fred told Caroline about Blossom and the sleeping pills.“Look! I’m sorry about Sophie and all that, but I did it for you.”“Fred!” Caroline cried. “Do you think I want to win like that Do you really think that ”“But I only wanted to help you. Look Everyone is happy. You are, mum and dad are, your horse Apple wind is happy too, I think—and Sophie and Blossom will be okay in a few weeks.”“Fred! Sophie was lucky that she only broke a rib (肋骨). Thank goodness she didn’t break more!!! Thank goodness she’s not dead!!!” Fred started crying. “I’m sorry. I’m really sorry. I didn’t think …” “That’s alright, Fred,” Caroline said. “I know you did it for me. But we have to tell everyone the truth. I don’t want the Cup. Not like this!”“But Caroline, if you tell the truth, dad will sell Apple wind.” “I know,” said Caroline. And then she started crying.The next day at the stables (马厩), Caroline talked to Mr. Morley, the manager of the competition.“So you see, sir. I didn’t win because I was the best. I won because of the sleeping pills. I’m very sorry, sir. I didn’t know anything about it. And my brother is very sorry, too. He did it to help me. And he’ll never do it again. But I can’t accept the Cup. I don’t want to win the Cup like this.”“This is a very serious matter,” said Mr. Morley. “You know Fred committed a crime. If Sophie’s parents go to the police your brother will be in real trouble. Thank you for telling me, Caroline…”—Adapted from The Spring Cup53.How did Fred help Caroline win the competition A.By keeping encouraging Caroline.B.By making Sophie’s horse ill.C.By stopping Sophie from taking part in the match.D.By talking to Mr. Morley, the manager of the competition.54.Which of the following is true about Caroline A.She always wins the competition.B.She was very grateful for Fred’s help.C.She didn’t like the way she won the competition.D.She didn’t care about the result of the competition at all.55.What feeling can be inferred from the underlined sentences A.amazed B.angry C.surprised D.excited56.What can we learn from Fred’s mistake A.We should be careful with animals.B.Family members should help each other.C.Sometimes it is wrong to tell the truth.D.Honesty is more important than winning or losing.DWhile doing homework, Seoyoung Jun closed one eye and successfully picked up her pencil. She realized that directing herself in a 3D space didn’t require both eyes. This surprised her so much that she did some research. And she learned the brain can deal with 3D information with poor vision (视力) or even without any vision. Then the idea for Mind Beacon was born.It uses a thin line of light to collect 3D information about the positions of walls, furniture and other things. Then the light sends that information back to Mind Beacon, which then raises pins (大头针) to show where those obstacles (障碍物) are. Then blind people can “read” the positions of those pins to understand the positions of obstacles in front and walk around them.When the invention worked for the first time, Seoyoung didn’t believe it. She’d been up all night working on it. To guarantee that there wasn’t a mistake, she turned it off and started it up again and again. It had been seven long months of research and testing. Now this tool can help disabled people create a picture of their living areas in their minds.The heart of Mind Beacon is a 3D depth sensor (传感器) that’s connected to a computer. That computer can control three motors (电动机). Each motor controls a pin that can move up and down. When the sensor finds an obstacle, the pin rises. It can rise to three different heights. Each height shows the height of the obstacle. Someone who runs their hand over the pins can tell where the obstacle is and its height.Mind Beacon won Seoyoung a place at the world’s high school research competition. Right now, she wants to improve it. She imagines in the future it can be connected to a smart phone, with more pins to show the exact height of the obstacle. It will feel like a map showing the location and size of the obstacle in front.57.What made Seoyoung have the idea of inventing Mind Beacon A.The blind’s good sense of touch.B.The idea of winning a competition.C.Her wish to bring convenience to the disabled.D.Her ability to pick up a pencil without full vision.58.How does Mind Beacon help the blind A.By making it easier for them to use the Internet.B.By letting them know the positions of obstacles.C.By teaching them to describe dangerous obstacles.D.By training them to remember maps of their living areas.59.What does Paragraph 4 mainly talk about A.How Mind Beacon works. B.How Mind Beacon was made.C.The role of computers in Mind Beacon. D.The effect of Mind Beacon on the blind.60.Which of the following best describes Seoyoung A.Caring but shy. B.Helpful but careless.C.Talented and humorous. D.Creative and hard-working.五、单词拼写(满分10分)61.—Why did you like his paintings so much —Because these works r me of my hometown.62.Listening to my favourite songs can c me up when I feel sad.63.She sat o me at the dinner table, smiling as we talked.64.The wisdom of the 24 solar terms, passed down from a times, is still important nowadays.65.Never f to be thankful to the people who have helped you, then you can succeed more easily.66.Tim likes watching Beijing opera and he says it can make him feel (放松的).67.You can learn English (语法) by playing this game.68.Different cultures, (相似的) hearts. Kindness brings us close.69.Avoid (拒绝) to work with others, and you’ll find teamwork brings success.70.—Would you like green tea or black tea — (两者都不), thanks. Just a cup of water, please.六、短文填空(满分20分)A)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给单词的适当形式填空。If a person wants to be 71 gentleman, he should pay attention to what he does and says. Then what are the rules for a gentleman on words and actions Let’s find out the answers from Confucius, one of the greatest 72 (teacher) in ancient China.子曰:“君子食无求饱,居无求安,敏于事而慎于言,就有道而正焉,可谓好学也已。”——《论语》Confucius said: “If a gentleman, not caring for food or housing, is diligent in what he does, careful with what he says and rectifies himself with a worthy, he can be regarded as a good learner.”—The Analects of ConfuciusIn the West, people pay too much attention to 73 (be) eloquent (能言善辩的). They believe that how someone says something is 74 (important) than what is said. However, Confucius didn’t think so. He believed that gentlemen should choose their words 75 (careful), even if that may make people feel 76 (bore).Confucius had such beliefs 77 he thought that words are important and that they should follow after etiquette (规矩). But he also put forward his idea of what gentlemen should do: work hard. He said that gentlemen should not be lazy and need to focus on their work to improve 78 (they).These rules for gentlemen’s words and actions 79 (influence) Chinese people for a long time. Today, many Chinese people still prefer to have a practical spirit rather 80 say beautiful words.Of course, as culture has developed over time, we should also view his words critically (批判性地). Choosing our words and actions according to the situation is also a form of wisdom.B)根据首字母提示,在空白处填入一个适当的单词,使短文内容完整、正确。Recently, Luckin Coffee (瑞幸咖啡) has worked with Kweichow Moutai (贵州茅台), the maker of China’s most f 81 national baijiu, for an unusual product: alcoholic lattes.The popular Chinese coffee chain (连锁) sent out the so-called “sauce-flavored latte” (酱香拿铁) for 38 yuan (5.2 dollars) last Monday. Customers who b 82 it with an online coupon (优惠券) will be able to receive 50% off for a limited time.The “sauce” in the name makes people think of Moutai’s special taste. The new drink quickly became a hot topic on Chinese social media. Many people are w 83 if it is safe to have a try. The q 84 “Can we drive a car after drinking that Moutai coffee ” was the number one subject on social network Weibo on Monday, with 430 m 85 viwers. Moutai’s baijiu is a throat-tingling (辣喉咙的) drink that usually contains 53% alcohol. Many people say it’s l 86 “firewater”, because of its strong taste. The red-and-white bottles of Moutai are always s 87 at Chinese state banquets (国宴) and business events.This time, Moutai chooses to work with Luckin to get people’s attention. Each cup of coffee has a small drop of Moutai baijiu, with a total alcohol content of about 0.5%, according to Luckin.The company strongly suggests that drivers, teenagers and pregnant women should be stopped from d 88 this kind of latte.The new drink, offered to customers with a top of cream, is the latest effort made by Moutai to meet the needs of different people, e 89 young ladies.With the popularity of this new drink, Luckin is once again a leading coffee brand in China. Up to now, it has opened as many as 10,000 stores a 90 more than 240 Chinese cities.七、书面表达(满分15分)91.成长的道路上离不开亲密的朋友。请你根据以下要点,结合自己的想法,写一篇题为“The friend who has impressed me most”的文章。●他/她有优良的品质:写出两到三点。●我很感谢他/她,因为曾经给过我宝贵建议。我父母很严格,我压力很大,他/她建议我……●我希望……注意:1. 文中不得出现你的真实姓名和学校名称;2. 词数100左右;文章的标题和开头已为你写好,不计入总词数。The friend who has impressed me mostThe friend who has impressed me most is______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: Do you know anything amazing about these animals W: Yes. Ants can smell things well. How amazing they are!2.B【原文】M: The radio says the fine day will last a week.W: It’s good for our picnic.3.B【原文】W: Jack, will you be a fireman M: No. I want to be a detective. You know I’m good at looking for clues.4.B【原文】W: When did you begin to play the drum M: At the age of five. The next year, I started to play the piano.5.A【原文】W: What TV program do you like watching best M: I prefer documentaries to any other program.6.C【原文】M: Thank you for inviting me to your birthday party, Lucy.W: You’re welcome. And thanks for your beautiful present, Jack.7.A【原文】W: Tomorrow is Children’s Day. Let’s go to the science Museum.M: Good idea. I’m sure we will have fun there.8.B【原文】M: This pen costs 12 dollars. I haven’t got enough money. Can I borrow 5 dollars, Alice W: Sorry, I don’t have any.9.B【原文】A: Simon, how do you know about the world B: Books allow me to learn about people on different times and places and I can read them whenever I want to.10.A【原文】W: We will take an exam tomorrow. I have to stay up late to get ready for it tonight.M: You’d better go to bed early, so you won’t feel sleepy during the exam.11.B 12.A【原文】W: What shall we do, Sam M: Since there are no tickets for the movie. Why don’t we go to the beach I think it’s more interesting.W: Maybe. But I will have to go shopping first.M: Why doesn’t your mother do that W: Because she is ill in hospital.M: I’m sorry to hear that. Let me help you with the shopping, okay W: Great. Thanks a lot.M: My pleasure.13.C 14.A 15.B【原文】 I spent a good day with my cousin Betty. In the morning, we did something helpful. We did some shopping for our neighbor—an-eighty-year old lady. For lunch, we had rice and chicken together. In the afternoon, we went skating in a mall. Betty’s father taught us some skills. It was interesting. At 5 p.m., we went home. On the way, we met our neighbor Mr. Lee. His pet dog was lost. We helped him find it near a bench in a garden.16.B 17.C 18.A 19.B 20.C【原文】 Peter is 13. He is interested in reading. He studies in a school near his house. But because his family is very poor, he can’t buy any books. One day, he had a good idea. He thought he could find a job and then he could make some money. A week later he got his first job. He would send newspapers every morning. The boss told him, “You will get three dollars an hour now, and next year you will make five dollars an hour.” “That’s wonderful!” Peter answered, “Then I’ll see you next year.”21.C【详解】句意:——《You are my sunshine》是我在过去几年里听过的最好的英文歌。——它真的很美!你再怎么赞扬这首歌也不过分。考查情态动词。can可以;should应该;can’t不能;shouldn’t不应该。结合上文“It’s really beautiful!”可知,对方非常赞同说话者的看法,所以用“can not … too much”结构,意为“再……也不过分”。故选C。22.B【详解】句意:—— 承诺容易许下,但不容易遵守。—— 没错。一旦你许下了承诺,就一定要遵守它。考查名词辨析。speech演讲;promise承诺;advise建议;suggestion建议。根据“are easily made, but not easily kept.”可知,容易许下,不容易遵守,可推知空处指“承诺”。故选B。23.B【详解】句意:——你为什么买了如此小的一个架子?书和鞋都不能被放在上面。——但是我猜我的盲盒可以被放在上面。考查连词辨析。Either…or…要么……要么……;Neither…nor…既不……也不……;Both…and…两者都;Not only…but also…不仅……而且……。根据答语“But my blind boxes can, I guess.”可知,与此句是转折关系,所以上文应是指书和鞋都不能被放上。故选B。24.D【详解】句意:——你认为下个月房价会下跌吗?——这很难说。公众仍然不确定政府是否下定决心这样做。考查宾语从句。第一个句子believe后面接的是宾语从句,从句由that来引导;在答语中not sure有不确定的意思 ,表示“是否”,后面跟宾语从句时由if/whether来引导,表示有疑问,故选D。25.A【详解】句意:右边的文字说如果天气转好,露丝将去海滩。考查常识。根据“We’re studying in the mountains longer than we thought because of the heavy rain on the beach. We’ll go to the beach before returning home if the sun comes out.”可知,如果天气变好,露丝会在回家前去海边。因此选项A“Ruth will visit the beach”是正确答案。故选A。26.A【详解】句意:桑迪是一个如此谦虚的女孩,她从不谈论自己的高分。考查形容词辨析。modest谦虚的;curious好奇的;gentle温柔的;polite有礼貌的。根据语境可知,空格后的从句“她从不谈论自己的高分”解释了桑迪的品质,不炫耀高分正是“谦虚”的表现,所以应该用modest。故选A。27.B【详解】句意:——给我点时间吧!我已经告诉你很多次了,我不会再接受任何新项目了。我需要休息!——我保证这真的是最后一次。考查动词短语。take off起飞;take on承担(新的任务或责任);take away带走;take out取出。根据“any new project. I need rest!”可知,此处表示“不会承担任何新项目”,故选B。28.D【详解】句意:——你同意那个叫丽卡的女孩是最适合做演讲的人吗 ——我完全同意。她微笑的眼睛总是像闪亮的星星一样美丽。考查连词辨析。as well as和……一样好,修饰副词;as much as和……一样多;as long as只要;as good as和……一样好,修饰名词。根据“Her smiling eyes always look...shining stars.”可知,这里是把小女孩微笑的眼睛和闪亮的星星进行比较,修饰名词短语。故选D。29.B【详解】句意:歌迷们排了很长的队,想给他们最喜欢的歌手拍张照片。考查非谓语动词。根据“the fans wanted to take a photo of their favourite singer”可知,此处指歌迷们排了很长的队,因此the fans为逻辑主语,与wait“等待”之间为主动关系,因此应用现在分词形式。故选B。30.A【详解】句意:科学家表示,这种药物还需要五年时间才能在患者身上进行测试。考查连词辨析。before在……之前;after在……之后;when当……时;since自从。根据“it will be five years…it is possible to test this medicine on patients”可知,此处指在患者身上测试这种药物还需要五年时间,应用before引导时间状语从句。故选A。31.A【详解】句意:青少年感到孤独和被误解是很常见的,因为我们大多数人都有这样的感觉。考查形容词辨析。common常见的;creative有创造力的;curious好奇的;energetic精力充沛的。根据“since most of us have such feelings.”可知,应该说青少年感到孤独和被误解是很常见的。故选A。32.C【详解】句意:——现在有成千上万的中国孩子弹钢琴。——哦,我认为学习一种乐器可以让孩子理解音乐。考查名词辨析。introduction介绍;invitation邀请;instrument器械,乐器;instruction用法说明。根据“I think learning a musical…leads a child to an understanding of music”可知,应该说学乐器。故选C。33.C【详解】句意:我记不起我想告诉她的民间故事,所以我边说边编了一个新的。考查动词短语。turned up出现;set up建立;made up编造;put up张贴。根据“I couldn’t remember the folk story I wanted to tell her”可知,此处应指编造了一个新故事。故选C。34.D【详解】句意:这位医生把所有的时间都花在帮助别人上。考查非谓语动词。devote to doing sth.“致力于做某事”,此处动名词作介词to的宾语。故选D。35.C【详解】句意:我想知道明天是否会下雪。考查宾语从句的语序。分析句子可知,I wonder后接的是宾语从句,宾语从句要用陈述句语序。描述天气常用it,故排除A、D,且D项中there may have表述错误;B项中的have表示“拥有”,不适用于描述天气。故选C。36.A 37.C 38.D 39.B 40.B 41.B 42.C 43.A 44.C 45.D【导语】本文是一篇记叙文。文章通过一位毕业生因面试时袜子有破洞而未获得教职的故事,阐述了第一印象的重要性,并指出雇主通常认为注重仪表的人也会认真对待工作。36.句意:大学毕业后,她看中了一所小学的教学工作。eye眼睛;foot脚;nose鼻子;back后背。固定搭配“have one’s eye on sth.”意为“看上某物;想要某物”,符合她渴望得到这份工作的语境。故选A。37.句意:令所有人惊讶的是,这位准老师没有得到这份工作。shame羞愧;joy快乐;surprise惊讶;taste品味。根据上下文,她为面试付出了努力,但最终因一个细节失败,这个结果应是出人意料的。故选C。38.句意:我考虑过换掉它们。using使用;lending借出;borrowing借入;changing更换。根据前文“我发现袜子上有个小洞”和“但我知道那样做会迟到”可推知,她考虑的是“更换”袜子。故选D。39.句意:到我面试的时候,那个洞更大了。better更好;bigger更大;deeper更深;shorter更短。袜子上的小洞如果不处理,可能会越扯越大,符合常识。故选B。40.句意:如果你在面试前都不花时间好好准备自己。control控制;prepare准备;teach教导;help帮助。这里指在面试前打理自己的仪表,是一种“准备”。且下段首句“if you are well-prepared”也复现了该词。故选B。41.句意:第一印象是持久的印象。those那些;ones泛指可数名词复数;one一个;that特指不可数或单数名词。这里用“ones”指代前文提到的复数名词“impressions”,使表达简洁。故选B。42.句意:然而,如果你给面试官留下坏印象,他可能会认为你还没准备好做这份工作。Then然后;Finally最后;However然而;Luckily幸运地。此处前后文形成对比关系:前句说准备充分的好结果,本句说准备不周的坏结果,因此需要转折连词。故选C。43.句意:他可能会认为你还没准备好做这份工作。ready准备好的;active积极的;careful仔细的;comfortable舒适的。“be ready for”是固定搭配,意为“为……做好准备”,符合语境。故选A。44.句意:你可能并不总能得到第二次机会。thought想法;look看;chance机会;choice选择。“a second chance”是固定搭配,意为“第二次机会”,指弥补第一印象的机会。故选C。45.句意:大多数雇主认为,那些看起来关心自己的人也会关心自己的工作。think about考虑;give away赠送;take care照料(后常接of);care about关心。这里“care about”表示“在乎、重视”,与前半句“关心自己”形成并列,表示同样会“重视”工作。故选D。46.B 47.D 48.C【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了2025 - 2026学年杰出学生奖学金的相关信息,包括奖学金设立目的、奖励内容、申请条件、申请步骤以及重要注意事项等。46.细节理解题。根据“How to Apply ”部分中的“Submit (提交) both letters to the school office by November 30, 2025.”可知,学生需要在2025年11月30日前提交申请材料,即申请奖学金。故选B。47.细节理解题。根据“Special Achievements”部分中的“Leadership, sports, art, music, or helping others (e.g., community service).”以及“Talent Heroes: Win awards in sports/art, lead school clubs, or volunteer regularly.”可知,David在全国歌唱比赛中获得一等奖,这属于艺术方面的特殊成就,因此他可以申请“Special Achievements”类别。故选D。48.推理判断题。根据文章开头“We believe every student has special talents!”以及后文对不同类别奖学金(学业优秀、大幅进步、特殊成就)的介绍可知,学校重视学生不同的成就和才能。故选C。49.A 50.C 51.C 52.B【导语】本文介绍了中国政府为有幼儿家庭提供财政支持的政策,从2025年开始,家庭可以每年获得3,600元的补贴,帮助缓解育儿费用。49.词句猜测题。根据“which is about 300 yuan per month—enough to ease some of the monthly cost”可知,这笔钱能“缓解”或“降低”部分月度开支的压力,因此“ease”最接近make something less“使某事物变少”。故选A。50.推理判断题。根据“For each young child, the family will receive 3,600 yuan every year ... It doesn’t matter if the child is the first, second or third one in the family—all are included.” 可知,每个符合条件的孩子每年可获得3600元。若一个家庭有两名三岁以下儿童,则总金额为3600×2=7200元。故选C。51.细节理解题。根据“Before this rule became national, some cities like Shanghai and Chengdu tried it first, and it was very successful.” 可知,这项全国性政策推行前已在上海、成都等城市进行过试验并取得成功。故选C。52.主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了中国政府为有幼儿家庭提供财政支持的政策,从2025年开始,家庭可以每年获得3,600元的补贴,帮助缓解育儿费用。选项B“政府推出新计划支持育儿家庭”是核心主题。故选B。53.B 54.C 55.B 56.D【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Caroline赢得了障碍赛马比赛,但她发现是弟弟Fred给对手Sophie的马下药才让自己获胜,Caroline认为这种获胜方式不正当,决定坦白真相,即便可能失去奖杯和马,体现了诚实比输赢更重要的道理。53.细节理解题。根据文中“Seeing his smile, Caroline suddenly remembered Fred said he planned to do ‘a little help’ to Sophie’s horse Blossom before the match.”以及“Fred told Caroline about Blossom and the sleeping pills.”可知,Fred是通过让Sophie的马生病(下安眠药)来帮助Caroline赢得比赛的。故选B。54.推理判断题。根据文中Caroline说的“But we have to tell everyone the truth. I don’t want the Cup. Not like this!”以及“I can’t accept the Cup. I don’t want to win the Cup like this.”可知,Caroline不喜欢这种获胜的方式,她认为这种胜利不正当。故选C。55.推理判断题。根据“Thank goodness she didn’t break more!!! Thank goodness she’s not dead!!!”可知,句子用连用三个感叹号加强语气,结合下文“Fred started crying. ‘I’m sorry. I’m really sorry. I didn’t think…’”可知,Caroline对Fred做的事情感到生气,说这句话是在批评Fred,情感是愤怒的。故选B。56.主旨大意题。根据文中Caroline决定坦白真相,即便可能失去奖杯和马,以及Mr. Morley说的“You know Fred committed a crime. If Sophie’s parents go to the police your brother will be in real trouble.”可知,Fred的错误行为是犯罪的,而Caroline选择诚实面对,这体现了诚实比输赢更重要的道理。故选D。57.D 58.B 59.A 60.D【导语】本文是一篇说明文,讲述了Seoyoung Jun在发现用单眼也能在3D空间中定位后,受到启发,发明了Mind Beacon——一种帮助盲人感知周围障碍物的装置。文章介绍了该装置的工作原理、研发过程以及未来的改进方向。57.细节理解题。根据文章第一段“While doing homework, Seoyoung Jun closed one eye and successfully picked up her pencil. She realized that directing herself in a 3D space didn’t require both eyes. This surprised her so much that she did some research... Then the idea for Mind Beacon was born.”可知,Seoyoung Jun在闭着一只眼成功捡起铅笔后,意识到在3D空间中定位不需要双眼,这激发了她发明Mind Beacon的想法。故选D。58.细节理解题。根据文章第二段“Then blind people can ‘read’ the positions of those pins to understand the positions of obstacles in front and walk around them.”可知,Mind Beacon通过升起大头针来帮助盲人感知障碍物的位置。故选B。59.推理判断题。根据文章第四段“The heart of Mind Beacon is a 3D depth sensor (传感器) that’s connected to a computer. That computer can control three motors (电动机). Each motor controls a pin that can move up and down...”可知,本段主要介绍了Mind Beacon的工作原理,包括3D深度传感器、计算机和电动机如何协同工作来控制大头针的升降。故选A。60.推理判断题。根据文章第三段“It had been seven long months of research and testing. Now this tool can help disabled people create a picture of their living areas in their minds.”以及最后一段“Mind Beacon won Seoyoung a place at the world’s high school research competition. Right now, she wants to improve it.”可知,Seoyoung Jun经过长时间的研究和测试,发明了Mind Beacon,并希望在未来改进它,这表明她既有创造力又勤奋。故选D。61.(r)emind【详解】句意:——你为什么这么喜欢他的画?——因为这些作品让我想起了我的家乡。根据“these works...me of my hometown”和首字母可推断此处是指这些作品使“我”想起家乡。remind“使想起”,动词。结合语境可知句子时态为一般现在时,主语为复数,谓语动词用原形。故填(r)emind。62.(c)heer【详解】句意:当我心情难过的时候,听我最喜欢的歌曲可以让我振作起来。根据“when I feel sad”可知,心情不好时可以听自己喜欢的歌曲来振奋精神,cheer sb up“使某人振作起来”,情态动词can后加动词原形。故填(c)heer。63.(o)pposite【详解】句意:她坐在我对面的餐桌上,我们交谈时面带微笑。根据“She sat …me at the dinner table, smiling as we talked.”及首字母提示可知,此处是指坐在对面,应用opposite表示“在对面”。故填(o)pposite。64.(a)ncient【详解】句意:二十四节气的智慧,从古老时代流传至今,如今仍然很重要。根据“The wisdom of...times” 可知,本句想要表达二十四节气智慧源远流长,历经岁月仍重要的语境。“from ancient times”是常见表达,从语法上看,“ancient”是形容词,修饰名词“times”。故填(a)ncient。65.(f)orget【详解】句意:永远不要忘记感谢那些帮助过你的人,这样你就更容易成功。根据“Never …to be thankful to the people who have helped you, then you can succeed more easily.”的语境并结合首字母提示可知,此处指永远不要忘记感恩,forget“忘记”符合,此处为祈使句,用动词原形。故填(f)orget。66.relaxed【详解】句意:Tim喜欢看京剧,他说这能让他感到放松。根据“feel”可知,此处应填形容词作表语,描述人的感受。relaxed,通常用来描述人的感受,表示“感到放松的”。本句中是描述Tim的感受,故填relaxed。67.grammar【详解】句意:你可以通过玩这个游戏来学习英语语法。根据汉语提示“语法”可知,此处应该使用名词形式,而“语法”的英文单词是“grammar”,在句中作learn的宾语。故填grammar。68.similar【详解】句意:不同的文化,相似的心。善良使我们亲近。similar“相似的”,形容词,修饰名词hearts。故填similar。69.refusing【详解】句意:避免拒绝与他人合作,你会发现团队合作会带来成功。refuse“拒绝”,动词;avoid doing sth.“避免做某事”,动词短语。故填refusing。70.Neither【详解】句意:——您要绿茶还是红茶?——都不需要,谢谢。只需要一杯水。neither“两者都不”,不定代词,句首单词首字母应大写。故填Neither。71.a 72.teachers 73.being 74.more important 75.carefully 76.bored 77.because 78.themselves 79.have influenced 80.than【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了孔子对于君子言行的看法以及这些看法对中国人的影响,同时提到要批判性地看待这些观点。71.句意:如果一个人想成为一位绅士,他就应该注意他的言行。根据语境可知,此处表示泛指“一位绅士”,且gentleman是以辅音音素开头的单词,应用不定冠词a。故填a。72.句意:让我们从中国古代最伟大的老师之一孔子那里找到答案。one of+the+形容词最高级+名词复数,表示“最……之一”,所以此处应用teacher的复数形式teachers。故填teachers。73.句意:在西方,人们过于注重能言善辩。pay attention to doing sth.“注意做某事”,固定短语,所以此处应用be的动名词形式being。故填being。74.句意:他们认为,一个人说话的方式比所说的内容更重要。根据“than”可知,此处应用important的比较级more important。故填more important。75.句意:他认为绅士应该谨慎地选择自己的言辞,即使这可能会让人感到厌烦。根据语境可知,此处应用careful的副词形式carefully修饰动词choose,表示“谨慎地选择”。故填carefully。76.句意:他认为绅士应该谨慎地选择自己的言辞,即使这可能会让人感到厌烦。此处是作表语,应用bore的形容词形式bored,表示人的感受。故填bored。77.句意:孔子有这样的信念,因为他认为言语很重要,而且应该遵循礼仪。根据语境可知,前后两句是因果关系,前果后因,所以此处应用because引导原因状语从句。故填because。78.句意:他说,君子不应该懒惰,需要专注于自己的工作来提高自己。根据“need to focus on their work to improve...”可知,此处表示“提高他们自己”,应用they的反身代词themselves。故填themselves。79.句意:这些君子言行的准则已经影响了中国人很长时间。根据“for a long time”可知,时态是现在完成时,其结构为have/has+done,主语是复数,助动词用have,influence的过去分词是influenced。故填have influenced。80.句意:今天,许多中国人仍然更喜欢有务实的精神,而不是说漂亮的话。rather than“而不是”,固定短语。故填than。81.(f)amous 82.(b)uy 83.(w)ondering 84.(q)uestion 85.(m)illion 86.(l)ike 87.(s)een 88.(d)rinking 89.(e)specially 90.(a)cross【导语】本文主要介绍了瑞幸咖啡和贵州茅台合作研发的新饮品——酱香拿铁,同时也介绍了这种饮品的市场反馈。81.句意:最近,瑞幸咖啡与中国最著名的国酒制造商贵州茅台合作,推出了一款不同寻常的产品:酒精拿铁。根据首字母提示及“...worked with Kweichow Moutai (贵州茅台), the maker of China’s most f... national baijiu”可知,空处指“出名的”,其英文为famous,为形容词。故填(f)amous。82.句意:顾客使用在线优惠券购买时,可以享受限时五折优惠。根据首字母提示及“who...b... it with an online coupon (优惠券)”可知,空处指“购买”在线优惠券的,需动词buy“买”,本句为定语从句,Customers为先行词,为名词复数,who为关系代词,因陈述的是一般事实,故空处需一般现在时,需用动词原形。故填(b)uy。83.句意:许多人在想是否安全尝试。根据首字母提示及“if it is safe to have a try.”可知,空处指“想知道”,需动词wonder,再根据“are”可知,空处时态为现在进行时,其结构为be+doing,wonder的现在分词为wondering。故填(w)ondering。84.句意:“喝了茅台咖啡后能开车吗?”这个问题在周一成为微博上的头号话题,有430万关注者。根据“ ‘Can we drive a car after drinking that Moutai coffee ’ ”及首字母提示可知,空处是指“问题”,其英文为question,为名词单数,因提到的是一个问题,需名词单数。故填(q)uestion。85.句意:“喝了茅台咖啡后能开车吗?”这个问题在周一成为微博上的头号话题,有430万关注者。根据“ with 430 m...viwers.”及首字母提示可知,空处指“百万”,其英文为million,数词430后直接跟million。故填(m)illion。86.句意:许多人说它像“火水”,因为它的味道很强烈。根据首字母提示及“Many people say it’s l...‘firewater’, ”可知,空处指它“像”火水,be like表示“像”,故填(l)ike。87.句意:红白相间的茅台瓶总是出现在中国的国宴和商务活动上。根据首字母提示及“at Chinese state banquets (国宴) and business events.”可知,空处指中国的国宴和商务活动上会看到红白相间的茅台。see表示“看到”,本句主语与动词see之间是被动关系,需被动语态,see的过去分词为seen。故填(s)een。88.句意:公司强烈建议阻止司机、青少年和孕妇饮用这种拿铁。根据首字母提示及“...should be stopped from d...this kind of latte.”可知,阻止司机、青少年和孕妇“饮用”这种拿铁。drink“喝”为动词,from为介词,需动名词drinking。故填(d)rinking。89.句意:这种新饮品顶部加有奶油,是茅台为了满足不同人群,尤其是年轻女性的需求而做出的最新尝试。根据首字母提示及“...is the latest effort made by Moutai to meet the needs of different people, e...young ladies.”可知,空处指“特别地”,其英文为especially,故填(e)specially。90.句意:截至目前,它在中国240多个城市开设了多达10,000家门店。根据“stores a...more than 240 Chinese cities.”及首字母提示可知,空处指“遍及,穿越”,其英文为across,为介词。故填(a)cross。91.例文:The friend who has impressed me most is Li Hua. She is kind-hearted and always ready to help others. Whenever I have difficulties, she is the first one to offer a hand. She is also honest and never tells lies, which makes her very trustworthy.I’m really grateful to her because she once gave me valuable advice. My parents are strict and I was under great pressure. She suggested I communicate with them openly and share my feelings. It worked!I hope our friendship will last forever and we can support each other all the time.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,主题是描述对自己影响最深的朋友;②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中朋友的品质、给过自己的宝贵建议等要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图。借用“描述对自己影响最深的朋友”来引出重点介绍的内容;第二步,具体阐述写作内容。从“朋友具有的优良品质、给过自己的宝贵建议”等方面重点介绍这位朋友的具体情况;第三步,书写结语。表达“希望友谊长存”的愿望。[亮点词汇]①be ready to乐于②be grateful to感激③under great pressure在巨大的压力下[高分句型]①She is also honest and never tells lies, which makes her very trustworthy.(非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 江苏省苏州市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟试题.docx