资源简介 连城一中2025-2026学年上期高二年级月考1英语试卷(考试时间:120分钟;总分:150分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What will the man do next A.Unpack his suitcase. B.Board a flight. C. Fill out a form.2. What does Sarah plan to do after graduation A.Do volunteer work. B.Pursue a higher degree.C. Run the family business.3.What are the speakers talking about A.Buying a car. B. Moving house. C. Fixing the window.4.What does the woman think of the ski area A. It's a bit crowded. B. It has poor snow. C. It's too far away.5.Where are the speakers heading A.The Art Centre. B. The Grand Theatre. C.The Stone Bridge第二节 (共 15 小题; 每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。6.What did the woman do A. She went over the speed limit.B. She parked in a school zone.C. She drove through a red light.7. What time does school finish on Wednesdays A.At 2:00 p.m. B.At 2:30 p.m. C.At 3:30 p.m.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What is the relationship between the speakers A.Fellow workers. B. Former schoolmates. C. Family relatives.9.Who will Grace have dinner with A.Fiona. B.Jennifer. C.David.10. What is Kevin going to do next A.Buy a drink. B.Play basketball. C.Greet a friend.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What does the woman say about news programs A.They are replaced by documentaries.B. They have been reduced in number.C. They focus on the life of celebrities.12. What is the man's attitude toward reality shows A.Favorable. B. Critical. C. Uncertain.13. What does the woman expect TV programs to be A.Educational. B.Diverse. C.Entertaining.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. Who is Cathy A.A school teacher. B.A radio host. C.An official.15. What can the visiting adults do in the school A.Give speeches. B. Observe classes. C.Organize activities.16.How can the students benefit from the school program A.Earn extra credits. B.Find job opportunities.C.Learn about adult's life.17.What is the goal of the school program A.To improve student-teacher relationship.B. To promote the idea of work-life balance.C. To enhance school-community interaction.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18.Where is the speaker's city located A.By the lake. B. On the coast. C.In the Valley.19. What do the numbers on the signs stand for A.The duration of flooding. B. The rise in air temperature.C.The height above sea level.20.What does the success of the project indicate A.Art can make a difference. B. The homeowners are creative.C. Climate change is controllable.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AWhat is a GPA A GPA, or Grade Point Average, typically ranging from one to four, is a number reflecting your course performance on average. It’s used by universities to determine whether students meet academic standards and by students to enhance job prospects or secure admission into post-graduate programs.How to calculate a GPA ●Determine the letter grade and the number of credit hours for each course you take in a term;●Translate the letter grade to grade points using your school’s grading system;●Multiply the grade points by the credit hours for that course;●Add up all the credit hours for the courses;●Divide(除) the total number of grade points by the total credit hours and you get the GPA.Example: Academic transcript of Jane Smith Winter 2024Courses Letter Grade Grade points Credit hours Total points GPACreative Writing A+ 4.0 3 12 -Psychology A- 3.7 3 11.1 -History B+ 3.3 3 9.9 -Computer Science F 0.0 2 0 -Total - - 11 33What are the consequences of failing college courses ●Every failing grade (F) significantly impacts your GPA for that academic year, limiting clubs, organizations and program choices, as competitive programs require top GPAs.●Most financial aid programs require a specific GPA.A sharp drop in GPA due to several course failures may lead to removal from financial aid programs, unless you retake the courses and pass.21.What is Jane Smith’s GPA this term A.3.3. B.3.0. C.2.8. D.1.0.22.What would be a result if you get one F in college A.School removal. B.Loss of financial aid.C.Choice limitation. D.Disqualification from sports.23.Where is this text probably taken from A.An academic course guide. B.A campus job fair poster.C.A graduate application form. D.An athletic team schedule.BAlthough nowadays her images are often used on coffee cups and T-shirts, and the movies based on her life or her novels are often box-office hits, Jane Austen, one of the most important English novelists of the 19th century, spent her short, quiet life away from public attention. For most of her life she lived in a rural area of southern England where she was born. Her formal education was limited to a short time at boarding school.Austen started writing at the age of twelve, for her family’s amusement and her own. In 1803 one publisher paid 10 for the copyright of the novel we now know as Northanger Abbey, but then refused to publish it, so Austen had to go to great lengths to buy it back. Later, she published Sense and Sensibility in 1811 at her own expense, which was a big success. Her other significant works came out over the following years. Northanger Abbey was finally published in 1818, one year after her death at age 41.Her novels are all, in Austen’s own words, “pictures of life in country villages,” but the details reflect the influence of the great social changes. Through their heroines (女主人公), readers can see how difficult women’s life were during a period when a lady’s security depended on her making a good marriage. But would the marriage hurt the independence of mind This was the key issue that Austen and her heroines cared most about.Instead of using a male pseudonym (笔名), which was a common practice for women writers at her time, Austen just signed “a lady” as the author of her books. It seemed modest (谦逊的), but her writing voice was so confident and sharp, laughing at what was widely accepted as traditions. For Austen, to live was to be herself, and her quietness was indeed a loud voice against the established conventions.24.Why is Austen’s popularity mentioned in the first paragraph A.To highlight her importance in fashion.B.To make a comparison with her real life.C.To explain the reasons behind her success.D.To give an introduction to her achievements.25.What do we know about the book Northanger Abbey A.It was Austen’s first published book. B.Its copyright was sold to another writer.C.It made Austen popular with readers. D.Its publication was a difficult process.26.What did Austen consider most important for women A.Social equality. B.Freedom of thought.C.A safe marriage. D.Peaceful country life.27.Why did Austen use “a lady” as the author of her books A.To challenge traditions. B.To follow the trends.C.To show her modesty. D.To hide her identity.CMany dog owners believe their pets understand and respond not only to commands such as “sit” and “stay, ” but also to words referring to their favorite objects. “Bring me your ball” will often result in exactly that. But science has had trouble determining whether dogs really activate (激活) a mental image in their minds when they hear the name of an object.A new study has found that beyond being able to respond to commands like “roll over, ” dogs can learn to connect words with specific objects — a relationship with language called referential understanding that had been unproven in dogs until now.The study involved 18 dogs and a procedure using electrodes (电极) attached to dogs’ heads to measure brain activity and register brain waves. Dog owners participating in the study would play a voice recording in which they said the name of their dog’s toy — like “ball” — and then they would show the dog an object. The researchers measured the dogs’ brain activity when the object in the recording matched the object that was displayed, and also when it differed.“We expected that if a dog really understands the meaning of the object’s word, it will expect to see that object. And if the owner shows a different one, there will be a so-called surprise reaction in the brain, ” Boros said.The study found a different brain pattern when the dogs were shown an object that matched the word, compared to when it didn’t — suggesting the animals formed a mental image of an object based on hearing the word for it. The study supports “theories of language evolution (进化) which actually say that referential understanding is not necessarily unique to humans,” added Magyari, an associate professor at the University of Stavanger in Norway.While the study has received praise, some experts have expressed doubts about its findings. Behavioral scientist and professor of psychology, Clive Wynne, said in a post on Facebook that he believes that all the study shows is that dogs respond to stimuli (刺激) — but that they don’t actually understand the meaning of specific words.28.What has puzzled scientists about dogs A.How dogs activate mental images in mind.B.How dogs respond to their favorite objects.C.Whether dogs can connect words with objects.D.Whether dogs can truly understand commands.29.How did the researchers conduct the study of dogs A.By observing their interactions with owners.B.By training them to identify specific objects.C.By monitoring their brain waves in different situations.D.By comparing their reactions to different human voices.30.In the study, surprise reactions in dog’s brain are caused by a mismatch between _____.A.what they want and what they are givenB.what they hear and what they are shownC.what they are trained to do and what is testedD.what they are familiar with and what is displayed31.What is Clive Wynne’s attitude toward the study’s findings A.Doubtful. B.Indifferent. C.Objective. D.Supportive.DAn artificial intelligence (人工智能) system has shown it can save lives by warning doctors to check on patients whose heart test results show a high risk of dying. In a test with almost 16,000 patients, the AI helped reduce the total deaths by 31% among people who were at high risk.“This is actually quite amazing,” says Eric Topol at the Scripps Research Translational Institute in California. “It is quite uncommon for any drug to result in a 31% reduction in the number of deaths, and then even more unusual for a non-drug — this is just monitoring people with AI.”Chin Lin at Texas Medical Center and his colleagues trained their AI on more than 450,000 electrocardiogram (ECG) (心电图) tests, which measure the heart’s electrical activity, along with the survival data of the ECG subjects. The AI learned to produce a percentile (百分位) score representing each patient’s risk of death, whose score in the 95th percentile or higher would be considered high risk.The researchers then tested the AI warning system with 39 doctors at two different hospitals. As nurses transmitted each new patient’s ECG tests to a computer server, the AI system would analyse the results and warn doctors if it identified someone as being high risk. In addition to reducing the risk of death from all causes, the AI system also reduced the death rate from heart issues in high-risk patients by more than 90%.Lin and his colleagues say the AI warnings may help focus attention on the highest risk group. During the research, doctors usually followed up warnings with more tests and treatment. The system is already being used across 14 hospitals in Texas. “This can be put into effect in every hospital around the world,” says Topol. “It should be the standard of care when you see such a significant benefit.”32.What made the AI system stand out in the test A.Its speed in analyzing ECG tests.B.Its function of testing heart diseases.C.Its application in hospitals nationwide.D.Its ability to reduce deaths without drugs.33.What could the AI system do according to paragraph 3 A.Train doctors and nurses. B.Record patients’ survival data.C.Analyse each patient’s risk of cancer. D.Provide patients’ death-risk percentiles.34.What did the doctors tend to do after receiving AI warnings A.Identify high-risk patients. B.Transmit the data.C.Conduct further tests and treatment. D.Study the results of tests.35.What is best title for this text A. AI Heart Monitoring Cuts Deaths by Nearly a ThirdB. New Drug Reduces Patient Mortality by 31%C. AI Improves Accuracy of Heart TestsD. Hospitals Adopt AI for Standard Heart Care第二节(共5小题;每小题2.5 分,满分12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Loving YourselfIt might seem easier to love others than to love yourself, but it’s tough to build healthy relationships if you don’t love yourself first. __36__ . Read on to learn some strategies to love yourself.Accept your flaws (瑕疵) as part of who you are.Everything you’ve done and everywhere you’ve been is a part of who you are—you! __37__ . Instead, accept that they’re all parts of the same whole. When you love yourself, you love all of you because you wouldn’t have the good without the bad.Focus on your effort rather than the result to avoid perfectionism.If you expect yourself to be perfect all the time, you’ll never be pleased with anything you produce. __38__ . Focus on the effort you put into completing a task rather than looking for flaws in what you produced.__39__.It’s human nature to see negative things as bigger and more important than positive things, but this also does great damage to your self-respect. When you find yourself focusing on negative or less favorable events in your life, immediately try to name 3 to 5 things that you can be grateful for. This habit will help you feel good when bad things happen to you.Reward (奖励) yourself for your achievement.Rewarding yourself is the best part of practicing self-love. When you reward yourself, you’re telling yourself that you’re worthy of love and special treatment. Just think about how you might celebrate with a friend who’d just achieved something amazing, then go out and do that for yourself. Rewards don’t have to be expensive! __40__.A.Create self-love habitsB.This can lead to low happinessC.Practice gratitude for good thingsD.Self-love isn’t about fixing all the “bad” things about yourselfE.Think about what you would reward a close friend when you succeedF.For example, you might take a relaxing bath or go out on a fishing tripG.This means you recognize your own self-worth and live your own life honestly第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A trip to a bank’s ATM machine is usually a common affair. But for Jose Nunez Romaniz, his 41 on Sunday is one that he won’t 42 for the rest of his life.The 19-year-old college student was making a 43 for Mother’s Day online when he noticed his account balance(存款余额)was 44 . So he drove to the nearest bank to deposit money. Little did he know that he was about to make an extraordinary 45 .When he arrived, Jose noticed a plastic bag on the ground filled with cash, which turned out to be $135, 000. “When I first saw it, I was very 46 , not knowing what to do,” Jose told the New York Times. After taking a moment to 47 himself, Jose called the police. And the police soon discovered that the money had 48 been left behind by a worker 49 with refilling the ATM.Thinking that it is the biggest amount of money ever found and 50 in Albuquerque history, the mayor and the police chief held a ceremony to honor Jose's 51 . And, perhaps best of all, the police chief invited Jose to 52 a position as a public service aid for the department 53 his graduation. For Jose, it was the best gift for Mother’s Day. “Mother called me 54 she almost started crying excitedly...She told me I did the right thing and that she was 55 of what I did,” said Jose.41.A.plan B.experiment C.visit D.show42.A.enjoy B.forget C.imagine D.face43.A.purchase B.survey C.wish D.decision44.A.full B.clear C.inaccurate D.low45.A.offer B.promise C.profit D.discovery46.A.shocked B.amused C.excited D.satisfied47.A.teach B.disturb C.collect D.challenge48.A.carefully B.accidentally C.deliberately D.nervously49.A.continued B.charged C.armed D.tasked50.A.returned B.saved C.lost D.exchanged51.A.confidence B.honesty C.bravery D.appreciation52.A.hold up B.adapt to C.wait for D.take up53.A.although B.before C.after D.until54.A.or B.and C.so D.but55.A.proud B.considerate C.worthy D.sure第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Have you ever forgotten to lock your door or switch off the TV In the near future, smart homes that can think for us will be designed ___56___ (save) energy and make life ___57___ (easy).Instead of using switches, we will rely on integrated sensors. Your home will learn your daily routine ___58___preferences. All controls will respond ___59___ voice commands.Additionally, smart homes ___60___(equip) with health monitors will check your well-being. Your bed___61___ (record) your sleep quality ___62___ (regular). Smart toilets, connected to health databases, can provide early ___63___(warn).Furthermore, these homes can prevent disasters. They will detect issues like water leaks, ___64___ allows for early repairs. Although this technology is already ___65___ (avail)today, its widespread use will still take some years.57. 58. 59. 60.62. 63. 64. 65.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的学校正在举办英语征文比赛,寻找身边值得尊敬或爱戴的人,请以The Person I Admire为题,写一篇作文参赛,内容包括:1. 人物简介;2. 尊敬爱戴的原因。注意: 1. 写作词数应为 80 左右;可适当增加细节, 以使行文连贯。The Person I Admire_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。At nine years old, Charlotte went through more than the usual amount of excitement and change for a girl. In the past few months, her stable life had been turned upside down when her father was laid off from his job. This brought about a series of events, including her parents losing their beautiful Victorian home and forcing their family into a fifteen-foot trailer(拖车)they had previously only used for weekend camping trips.Life in the trailer was tough, yet it was filled with warmth. Though her family possessed little, their door was never closed to those who had even less. Never will she forget the first time they squeezed onto the tiny couch(长沙发)together, which doubled as her parents’ bed at night. One evening, as her mother was checking the last food they had, her voice trembled, “We don’t have enough food to last the week.” Hearing this, Charlotte was seized by a sense of sadness, like a huge stone settled in her heart.Moments later, her mother rose to prepare the modest chicken dinner. Charlotte wandered outside where her dad was working on their broken-down truck. Just then, a middle-aged man with dirty clothes emerged from a winding ing right up to them, the man whispered in hesitation with a mix of shame and hope, “I... I am a hiker and have got lost. I’m hungry and wondering if you have any food to spare.”Charlotte’s heart tightened, countless thoughts racing in her mind. They barely had enough for themselves. The chicken for dinner wouldn’t even fill three plates. “But the man seems to be in greater need of food than we do,” she thought to herself.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。“Of course!” The words escaped Charlotte before she even realized it._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Days later, the hiker returned with a big bag._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________英 语 答 案一、听力:1-5 CABAB 6-10 AABCC 11-15 BAABB 16-20 CCBCA二、阅读理解21-23 BCA 24-27 BDBA 28-31 CCBA 32-35 DDCA36-40 GDBCF三、语言运用41-45 CBADD 46-50 ACBDA 51-55 BDCBA56. to save 57. easier 58. and 59. to 60. equipped61.will record 62.regularly 63.warnings 64. which 65. available四、书面表达第一节The person I admire most is Yuan Longping, known as the "Father of Hybrid Rice." He was a leading scientist who dedicated his life to agricultural research.What makes him a hero is his profound contribution to solving the problem of global hunger. His groundbreaking work on hybrid rice significantly increased grain output, feeding millions of people worldwide. Despite his fame, he remained humble and down-to-earth, always working in the fields.His spirit of innovation and selfless dedication is what I truly respect. He is a great example for all of us.第二节 读后续写One possible version:“Of course!” The words escaped Charlotte before she even realized it. She turned to her dad, who nodded without hesitation. With light steps, Charlotte went inside and told her mum. They invited the man to have dinner together and Charlotte’s mother divided the chicken into four portions instead of three, the biggest share for him. The man’s face lit up with gratitude as he took a bite, “The most delicious chicken in my life.” As they ate together in the trailer, laughter bubbled up—stories were shared, and for a moment, the bitterness of their life was left behind. After dinner, her father showed the hiker the right way. He thanked them repeatedly and hit the road.Days later, the hiker returned with a big bag. Inside the bag were some canned foods, fresh bread and even a small bag of candies for Charlotte. “I couldn’t forget your kindness,” he explained gratefully. Charlotte hugged him, her eyes sparkling, while her father clapped him on the back like an old friend. That evening, they feasted on a proper meal, a warm atmosphere flowing in the trailer, as if hope itself knocked on their door. The hiker’s gesture not only filled their stomachs but also warmed their hearts. It was a reminder that even in the darkest times, kindness has a way of circling back when least expected.听力原文Text 1(Q1 行李丢失登记):M:Excuse me.I just arrived on the flight from Melbourne,and my suitcase is missing.W:We're very sorry Sir.Could you put down your information in this form We'll do everything we can to find your suitcase.M:Okay.Text 2(Q2 洽谈未来计划):M:Have you talked over your future planned with your parents,Sarah W:Well,my parents would like me to domy Masters after graduation,but I'm thinking of volunteering as a social worker for a yearM:Good for you.Text 3(Q3 搬新家):W:We really need to move,Steve.So many cars go by every day and no sun comes through the windows.M:Yeah,this house is kind of old.What do you have in mind W:Maybe we should have a look in the suburbs.Text 4(Q4 初次滑雪体验):M:Do you often ski here W:No,this is my first time.M:So how do you like it so far W:The snow is brillint.It would be better if there were fewer people.Text 5(Q5 去艺术中心路途):W:Now we've crossed the stone bridge.Turn right again.Look!here's the Art Center.The Grand Theater is two blocks away.M:Nearly there.We won't be late then.Text 6(Q6&7 学校区域开车超速):M:Miss,I'll need to see your driver's license.W:Was I doing something wrong M:You're driving in a school zone around the time school lets out.The speed limit is 15(fifteen)miles an hour and you were going 35(thirty-five).W:But it's only 2:10 P.M.the students aren't dismissed until 3:30.M:Today is Wednesday.Students are dismissed an hour and a half early on Wednesdays.W:Oh,no!You're right.I just forgot that.Text 7(Q8~10 餐厅偶遇老同学):M:Hi Grace.Haven't seen you for some time!W:Oh Kevin.nice to see you.Are you also here for dinner M:Yes,my cousin Fiona is in town and this is her favorite Steakhouse.You met her last year,right W:Yes,at Jennifer's wedding.M:Right,Look are you here alone Would you like to join us W:That's very nice of you,but I'm meeting David and some other friends for dinner.You remember David From class two.M:Of course.He was the captain of our school's basketball team.I haven't seen him since graduation.W:He worked abroad for three years and has just come back.M:Well,I'll go and say a quick hello.We definitely should get together some time and have a drink.Text 8(Q11~13 吐槽电视节目):W:There's nothing decent to watch these days on TV.M:Nothing decent There're tons of stuff.W:They've cut down on.The number of news programs and the number of documentaries.All have been replaced by these stupid reality shows and game shows.You know M:Wellthey often make me laugh.People want to watch that kind of thing.It's good,you know As long as there's a balance,there's a bit of this a bit of that.W:Should we be giving people what they want to watch Or should we be.…You know trying to educate them M:Well,TV's there for entertainment if you want an education you go to university or college or something, don't you W:No,I really don't think so.Text 9(Q14~17 学校与社区互换规划):W:Welcome to Education Update,this is Kathy.We have Robert Hall from mountainside High School with us today.W:Hello,Mr.Hall,could you tell us about the service program in your school M:Okay,it goes like this on certain days each month adults from the neighborhood sit in class with the students and see what's going on in the school.W:That's interesting.What else can they do M:They can also take adult courses in the evenings for both fun and serious learning.W:What about the students What can they do in the program M:Well,they can change places with adults and go working on a farm or in a factory or taking care of the housework.W:Good.This helps them better understand the lives of their parents and know more about their neighborhood.M: Yes,students have a chance to work in hospitals,nursing homes,libraries and even in government offices.W:So the school is not only part of the students'lives,but also part of the neighborhood.M:That's exactly what our service program is for.W:Great.Thank you,MrHall.Text 10(Q18~20 因艺术唤醒气候意识):Good evening.Tonight,I'll continue to share how we can use art to spread the word about the changing climate.In our day to day lives Climate change can be hard to see,but some places will feel the changes sooner than others. The city I live in is very flat and close to the water line and rising sea levels are already creating floods.So I decided to do something to make it impossible to ignore.I started an art project called "Underwater home owners association"and painted numbers onto 1000(a thousand)of large signs.Each number showed how high someone's house was above sea level.A one would mean that if the sea level rose one foot the building would flood.I Gave the signs to homeowners who put them in their yards.Kids painted more signs and put them near their schools and along busy roads.The project has already had a real-world effect.The people who put the signs in their yards created a real homeowners association to address climate change in their communities.部分解析阅读理解A篇【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了GPA的定义、计算方法以及不及格的后果。21.细节理解题。根据How to calculate a GPA 部分中“Divide the total number of grade points by the total credit hours and you get the GPA.(将总绩点除以总学分,你就得到了GPA)”以及表格最后一行中总绩点为33,总学分为11,可计算出GPA为3.0。故选B。22.细节理解题。根据倒数第二段中“Every failing grade (F) significantly impacts your GPA for that academic year, limiting clubs, organizations and program choices, as competitive programs require top GPAs.(每一个不及格(F)都会显著影响你该学年的GPA,限制俱乐部、组织和课程的选择,因为竞争激烈的课程要求GPA很高)”可知,如果大学有一门课不及格,会导致选择受限。故选C。23.推理判断题。通读全文,尤其是根据三个小标题“What is a GPA (什么是GPA?)”、“How to calculate a GPA (如何计算GPA?)”、“What are the consequences of failing college courses (大学课程不及格的后果是什么?)”可知,文章主要介绍了GPA的定义、计算方法以及不及格的后果,这些都是与学术相关的内容,所以最有可能来自学术课程指南。故选A。阅读理解B篇【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了19世纪英国重要小说家简 奥斯汀的生平、作品特点及其对传统的挑战。24.推理判断题。根据第一段“Although nowadays her images are often used on coffee cups and T-shirts, and the movies based on her life or her novels are often box-office hits, Jane Austen, one of the most important English novelists of the 19th century, spent her short, quiet life away from public attention. (尽管如今简 奥斯汀的形象常出现在咖啡杯和T恤上,以她的生平或小说改编的电影也屡屡成为票房爆款,但作为19世纪英国最重要的小说家之一,她却在短暂而宁静的一生中远离公众的关注)”可知,作者提到奥斯汀如今的受欢迎程度是为了与她真实的低调生活形成对比。故选B项。25.细节理解题。根据第二段“In 1803 one publisher paid 10 for the copyright of the novel we now know as Northanger Abbey, but then refused to publish it, so Austen had to go to great lengths to buy it back. Later, she published Sense and Sensibility in 1811 at her own expense, which was a big success. Her other significant works came out over the following years. Northanger Abbey was finally published in 1818, one year after her death at age 41. (1803年,一位出版商以10英镑的价格买下了这部如今被我们称为《诺桑觉寺》的小说版权,但随后却拒绝出版,因此奥斯汀不得不费尽周折将其购回。后来,她于1811年自费出版了《理智与情感》,该书大获成功。在接下来的几年里,她的其他重要作品也相继问世。《诺桑觉寺》最终于1818年出版,此时距离她41岁离世已过去一年)”可知,这本书的出版过程非常艰难。故选D项。26.细节理解题。根据第三段“But would the marriage hurt the independence of mind This was the key issue that Austen and her heroines cared most about. (但婚姻会损害思想的独立性吗?这是奥斯汀和她的女主人公最关心的关键问题)”可知,奥斯汀认为女性最重要的是思想的自由。故选B项。27.推理判断题。根据最后一段“Instead of using a male pseudonym (笔名), which was a common practice for women writers at her time, Austen just signed “a lady” as the author of her books. It seemed modest (谦逊的), but her writing voice was so confident and sharp, laughing at what was widely accepted as traditions. (奥斯汀没有使用男性笔名,这在她那个时代的女性作家中很常见,她只是在自己的书中署名“一位女士”。这看似谦逊,但她的写作声音却非常自信和尖锐,嘲笑了被广泛接受的传统)”可知,奥斯汀用“一位女士”署名是为了挑战传统。故选A项。阅读理解C篇【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们如何通过脑电波测量来研究狗是否能够理解人类语言中的具体词汇。28.细节理解题。根据文章第一段中的句子“But science has had trouble determining whether dogs really activate a mental image in their minds when they hear the name of an object. (但是,当狗听到一个物体的名字时,科学很难确定它们是否真的在脑海中激活了一个心理图像。)”可知,科学家们一直困惑的是,当狗听到某个物体的名字时,它们是否会在脑海中激活一个心理图像。故选C项。29.细节理解题。根据文章第三段中的句子“The study involved 18 dogs and a procedure using electrodes attached to dogs’ heads to measure brain activity and register brain waves. (这项研究涉及18只狗,并使用连接在狗头上的电极来测量大脑活动并记录脑电波。)”可知,研究人员通过在狗的头部附着电极来测量大脑活动和脑电波。故选C项。30.细节理解题。根据文章第四段中的句子“We expected that if a dog really understands the meaning of the object’s word, it will expect to see that object. And if the owner shows a different one, there will be a so-called surprise reaction in the brain (我们认为,如果狗真的理解了物体单词的意思,它就会期望看到那个物体。如果主人出示不同的照片,大脑就会产生所谓的惊讶反应)”可知,狗的大脑中的“惊讶反应”是由听到的名字和展示的物体不匹配引起的。故选B项。31.推理判断题。根据文章最后一段中的句子“Behavioral scientist and professor of psychology, Clive Wynne, said in a post on Facebook that he believes that all the study shows is that dogs respond to stimuli — but that they don’t actually understand the meaning of specific words. (行为科学家和心理学教授克莱夫·韦恩在Facebook上发表的一篇文章中说,他认为所有的研究都表明,狗对刺激有反应,但它们实际上并不理解特定词语的含义。)”可知,Clive Wynne对研究结果持怀疑态度,他认为狗只是对刺激做出反应,而不是真正理解具体词汇的含义。故选A项。阅读理解D篇【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了人工智能系统在医疗领域的应用,特别是如何通过分析心电图测试结果来预测患者的心脏死亡风险,并向医生发出预警,从而帮助挽救生命。32.推理判断题。根据第一段“An artificial intelligence (人工智能) system has shown it can save lives by warning doctors to check on patients whose heart test results show a high risk of dying. In a test with almost 16,000 patients, the AI helped reduce the total deaths by 31% among people who were at high risk.(一种人工智能系统表明,它可以通过警告医生检查心脏检查结果显示死亡风险高的患者来挽救生命。在对近1.6万名患者进行的一项测试中,人工智能帮助高风险人群的总死亡人数减少了31%。)”可知,让AI系统在测试中脱颖而出的是它能够在没有药物的情况下减少死亡。故选D。33.细节理解题。根据第三段“The AI learned to produce a percentile (百分位) score representing each patient’s risk of death, whose score in the 95th percentile or higher would be considered high risk.(人工智能学会了生成一个百分位数分数,代表每个病人的死亡风险,分数在第95个百分位数或更高的人被认为是高风险。)”可知,AI系统能提供患者死亡风险百分位数。故选D。34.细节理解题。根据最后一段“During the research, doctors usually followed up warnings with more tests and treatment.(在研究期间,医生通常会在警告之后进行更多的检查和治疗。)”可知,医生在收到人工智能警告后往往会进行进一步的检查和治疗。故选C。35.最佳标题题。选项A 是最佳标题,它简洁地包含了核心要素:AI、心脏监测、核心发现(降低死亡人数)。选项B 是一个干扰项,错误地声称是“新药”的效果。选项C 是部分正确但偏离重点,文章核心是“拯救生命”而非仅仅“提高测试准确性”。选项D 是关于推广和应用,但未包含研究最重要的“降低死亡风险”这一结果。故选A。七选五【导语】本文是说明文。文章主要介绍了我们要如何学会爱自己。36.根据上文“It might seem easier to love others than to love yourself, but it’s tough to build healthy relationships if you don’t love yourself first. (爱别人似乎比爱自己容易,但如果你不先爱自己,就很难建立健康的关系。)”可知,上文告诉我们应该学会爱自己,这是建立健康的关系的前提,G项意为“这意味着你承认自己的自我价值,诚实地过自己的生活”,选项能够承接上文,告诉我们为什么要爱自己,因为这意味着你承认自己的自我价值,诚实地过自己的生活。故选G。37.根据下文“Instead, accept that they’re all parts of the same whole. (相反,接受它们都是同一个整体的一部分。)”可知,我们应该接受自己好的方面,也应该接受自己不好的方面,它们都是我们的一部分,D项意为“爱自己并不是要修复自己所有的“坏”处”,选项能够引起下文,爱自己并不是要修复自己所有的“坏”处,因为“坏”处也是我们的一部分,相反,我们哟啊接受“坏”处也是我们的一部分。故选D。38.根据上文“If you expect yourself to be perfect all the time, you’ll never be pleased with anything you produce. (如果你一直期望自己是完美的,那么你永远不会对自己创造的任何东西感到满意。)”可知,上文告诉我们不应该一直期望自己是完美的,B项意为“这会导致幸福感下降”,选项能够承接上文,如果你一直期望自己是完美的,就会对自己做的事情不满意,这会导致幸福感下降。故选B。39.根据下文“When you find yourself focusing on negative or less favorable events in your life, immediately try to name 3 to 5 things that you can be grateful for. This habit will help you feel good when bad things happen to you. (当你发现自己专注于生活中消极或不太有利的事情时,立即试着说出3到5件你可以感激的事情。当不好的事情发生在你身上时,这个习惯会帮助你感觉良好。)”可知,本段内容告诉我们要学会感激美好的事物,C项意为“练习对美好事物的感恩”,选项能够概括本段内容,下文介绍了要如何练习感恩和为什么要这样做。故选C。40.根据上文“Rewards don’t have to be expensive! (奖励不必昂贵!)”可知,给自己的奖励不必昂贵!F项意为“例如,你可能会洗个放松的澡或出去钓鱼”,选项能够承接上文,列举了一些不昂贵的奖励,例如,你可以洗个放松的澡或出去钓鱼。故选F。完形填空【导语】本文是一篇记叙文。一名19岁的青年Jose Nunez Romaniz准备在银行存款时,无意中发现了一个装着很多现金的塑料袋,他没有据为己有而是给警察打了电话。41.考查名词词义辨析。句意:但对于Jose Nunez Romaniz来说,周日的银行之行是他永生难忘的经历。A. plan计划;B. experiment试验;C. visit拜访,逗留;D. show展示。根据前文A trip to a bank's...可知,此处指的是Jose周日的银行之行。故选C。42.考查动词词义辨析。句意:但对于Jose Nunez Romaniz来说,周日的银行之行是他永生难忘的经历。A. enjoy欣赏;B. forget忘记;C. imagine想象;D. face面对。根据后文Jose存款时的经历可知,Jose在存钱时意外捡到了一大笔钱,所以这成了他永远都不会忘记的经历。故选B。43.考查名词词义辨析。句意:这位19岁的大学生正在网上为母亲节购物,这时他注意到自己的账户余额不足。A. purchase购买;B. survey调查表;C. wish希望;D. decision决定。根据后文for Mother's Day online可知Jose当时准备给妈妈买母亲节礼物。make a purchase表示“购物”。故选A。44.考查形容词词义辨析。句意:这位19岁的大学生正在网上为母亲节购物,这时他注意到自己的账户余额不足。A. full完全的;B. clear清楚的;C. inaccurate不准确的;D. low低的。根据后文So he drove to the nearest bank to deposit money.可知Jose因为账户余额不足(low),买不了礼物,所以才去存钱的。故选D。45.考查动词词义辨析。句意:他毫不知道他即将有一个惊人的发现。A. offer提议;B. promise承诺;C. profit利润;D. discovery发现。根据下一段中When he arrived, Jose noticed a plastic bag on the ground filled with cash可知Jose后来在银行捡到了一大笔钱,所以此处指对他即将有一个惊人发现,Jose之前毫不知情。故选D。46.考查形容词词义辨析。句意:“当我第一次看到它时,我非常震惊,不知道该怎么办,” Jose告诉《纽约时报》。A. shocked震惊的;B. amused有趣的;C. excited激动的;D. satisfied满意的。根据后文not knowing what to do可知,Jose看到这么多钱后感到很吃惊。故选A。47.考查动词词义辨析。句意:Jose冷静了一会儿后,报了警。A. teach教学;B. disturb干扰;C. collect收集,使(自己)镇定;D. challenge挑战。根据后文Jose called the police可知,过了一会儿后,Jose平静了下来。collect在此意为“使(自己)镇定;使(思想)集中”。故选C。48.考查副词词义辨析。句意:警方很快发现,这些钱是一名负责给自动取款机装现金的工作人员不小心落下的。A. carefully仔细地;B. accidentally一不小心,意外地;C. deliberately故意地;D. nervously紧张地。根据前后文内容可知,这么一大笔钱应该是一位工作人员不小心(accidentally)遗失在那里的。故选B。49.考查动词词义辨析。句意:警方很快发现,这些钱是一名负责给自动取款机装现金的工作人员不小心落下的。A. continued继续;B. charged充电;C. armed武装;D. tasked委派任务。结合后文with refilling the ATM可知这位工作人员是被派去给自动取款机装现金的时候,不小心落下了这笔钱。故选D。50.考查动词词义辨析。句意:市长和警察局长认为这是阿尔伯克基历史上发现和归还的最大数额的一笔钱,因此举行了一个仪式来表彰Jose的诚实。A. returned归还,返回;B. saved拯救;C. lost失去;D. exchanged交换。结合上文可知Jose发现了这笔钱,然后报了警,归还了银行,所以是阿尔伯克基历史上发现和归还的最大数额的一笔钱,故选A。51.考查名词词义辨析。句意:市长和警察局长认为这是阿尔伯克基历史上发现和归还的最大数额的一笔钱,因此举行了一个仪式来表彰Jose的诚实。A. confidence自信;B. honesty诚实;C. bravery勇敢;D. appreciation欣赏。根据上文内容可知Jose拾金不昧,所以应当是表扬他的诚实(honesty)。其他选项不符合语境。故选B。52.考查动词短语辨析。句意:也许最重要的是,警察局长邀请Jose在他毕业后申请一份公共服务助理的工作。A. hold up举起;B. adapt to适应;C. wait for等待;D. take up担任。根据后文a position as a public service aid可知是指担任一份公共服务助理的工作。故选D。53.考查连词词义辨析。句意:也许最重要的是,警察局长邀请Jose在他毕业后申请一份公共服务助理的工作。A. although虽然;B. before在……之前;C. after在……之后;D. until直到。根据前文19-year-old college student可知,此处应指在Jose大学毕业后。故选C。54.考查连词词义辨析。句意:妈妈打电话给我,她高兴得几乎哭了起来……A. or或者;B. and并且;C. so但是;D. but但是。根据空格前后内容可知,两者表示顺承关系,应用连词and。故选B。55.考查形容词词义辨析。句意:她告诉我我做了正确的事情,她为我所做的感到骄傲。A. proud骄傲的,自豪的;B. considerate体贴的;C. worthy值得的;D. sure确信的。根据上文内容可知,Jose拾金不昧,所以妈妈在电话里告诉Jose说他做得对,她为他感到骄傲。短语be proud of“为……感到骄傲”故选A。读后续写【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Charlotte一家在经历生活变故后,依然选择帮助一位迷路的徒步旅行者,并最终得到回报的温馨故事,展现了人性中的善良与温暖,以及善有善报的主题。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容““当然有!”Charlotte脱口而出,自己都没反应过来。”以及第二段首句内容“几天后,那个徒步旅行者回来了,还带了一个大袋子。”可知,第一段可描写Charlotte一家帮助了这个徒步旅行者,并为他指了正确的路。②由第二段首句内容“几天后,那个徒步旅行者回来了,还带了一个大袋子。”可知,第二段可描写袋子里都是食物,这件事提醒Charlotte善意总是循环往复,悄然归来。2.续写线索:Charlotte下意识回答有食物——他们邀请徒步者一起吃晚饭——饭后,Charlotte的父亲给徒步旅行者指了正确的路——徒步者感激地离去——几天后,那个徒步旅行者回来了,还带了一个大袋子——袋子里都是食物——他解释了自己的感激之情——而Charlotte也明白了善意总会回到自己的身边3.词汇激活行为类①展示:show/display②拥抱:hug/embrace③解释:explain/ make an explanation情绪类①感激:gratitude/ thankfulness②善意:kindness/benevolence【点睛】【高分句型1】She turned to her dad, who nodded without hesitation.(运用了who引导的定语从句)【高分句型2】As they ate together in the trailer, laughter bubbled up—stories were shared, and for a moment, the bitterness of their life was left behind.(运用了as引导的状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源预览