资源简介 锦什中学2025级高一上第一次月考英语试题第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)1.Which instrument is the woman learning now A.The keyboard.B.The violin.C.The piano.2.What does the man usually have for breakfast A.Noodles.B.Vegetables.C.Fruits3.What does Adam plan to do during his holiday A.Go climbing.B.Go swimming.C.Go shopping.4.What will the weather be like this weekend probably A.Sunny.B.Snowy.C.Rainy.5.How is the woman going to the downtown A.By car.B.By bus.C.By taxi.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6、7题。6.Why does Mary make the phone call A.To invite John to go shopping.B.To call off an appointment.C.To ask John for help.7.What is Mary going to do today A.Do some shopping.B.Go out with her parents.C.Look after her brother.听第7段材料,回答第8至10题。8.What are the speakers mainly talking about A.How to surf on the Internet.B.Interests and hobbies.C.University application.9.What does the man prefer A.Economics.B.Engineering.C.Medicine10.What is the deadline for the application A.On March 1st.B.On March 13th.C.On March 30th.听第8段材料,回答第11至13题。11.How long will the man's trip be A.Less than one day.B.About two days,C.More than three days.12.What can the man do during his trip A.Enjoy the sunrise.B.Go camping.C.Watch the stars13.What does the woman think of riding a motorcycle 1绵竹中学2025级高一上第一次月考英语试题第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5 小题,每小题1.5分,满分7.5分)1. Which instrument is the woman learning now A . The keyboard. B. The violin. C. The piano.2. What does the man usually have for breakfast A . Noodles. B. Vegetables. C. Fruits.3. What does Adam plan to do during his holiday A . Go climbing. B. Go swimming. C. Go shopping.4. What will the weather be like this weekend probably A . Sunny. B. Snowy. C. Rainy.5. How is the woman going to the downtown A . By car. B. By bus. C. By taxi.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does Mary make the phone call A . To invite John to go shopping.B . To call off an appointment.C . To ask John for help.7. What is Mary going to do today A. Do some shopping.B. Go out with her parents.C. Look after her brother.听第7段材料,回答第8至 10题。8. What are the speakers mainly talking about A . How to surf on the Internet.B . Interests and hobbies.C . University application.9. What does the man prefer A . Economics. B. Engineering. C. Medicine10. What is the deadline for the application A . On March 1st. B. On March 13th. C. On March 30th.听第8段材料,回答第11至 13题。11. How long will the man's trip be A . Less than one day.B . About two days,C . More than three days.12. What can the man do during his trip A . Enjoy the sunrise. B. Go camping. C. Watch the stars.13. What does the woman think of riding a motorcycle A . Relaxing. B. Exciting. C. Dangerous听第9段材料,回答第14至 16 题。14. What kind of jobs seems to be in great need A . Writers. B. School teachers. C. Newspaper reporters.15. Which place is Sharon most likely to go to A . New York. B. Boston. C. California16. What is the probable relationship between the speakers A . College classmates.B . Interviewer and interviewee.C . Co-workers.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker A . A surfer. B. A reporter. C. A community worker.18. Who got the first place of the competition this year A . Kenneth. B. Jamie. C. Ryan19. When will the next competition be A . In July this year. B. In June next year. C. In December next year.20. Why should people hurry down to Bradley Beach this evening A . The surfers are meeting fans.B. The award ceremony is going on.C . The community is having a party.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Amazing Websites for TeensTeenagers love to be online. They can connect with other teens there. They can be themselves and find out what they are interested in. The following websites are safe and designed to attract teenagers.Channel One NewsChannel One News is an award-winning news programme that encourages young people to become informed global (全球的) citizens. It is the only news programme created just for young people —— with young journalists and young voices covering the news from young people's viewpoints. It provides a suitable context to understand how global events affect students' everyday lives. It also offers homework help and fun quizzes.Science News for StudentsFounded in 2003, Science News for Students aims to provide age-suitable, topical science news for learners, parents, and educators. Published daily, it posts both shorter news stories and longer features, all written with a vocabulary (词汇) and sentence structure aimed at readers 9 to 14 years old. The stories are reported by experienced science journalists, many of whom have PhDs in the fields about which they write.Teens HealthThis great website covers anything health-related that has to do with teens. Neil Izenberg, a doctor at Nemours, founded TeensHealth. org 27 years ago. It provides doctor-reviewed advice on hundreds of physical,emotional, and behavioural topics. Besides easy-to-follow articles, it features slideshows(幻灯片), videos, and health tools to help teens learn, grow, and be their best.CyberteensCyberteens is another cool site that celebrates the teen years. Here teenagers can find communities, games,news, and shopping. There is a link called “creativity” where teens can share their poems, stories, photos, and artwork. Even better, young musicians in the family can show their musical pursuits. This site also has surveys and helps with jobs and schoolwork.21. What can teenagers do on these websites A . Develop their individual interests. B. Travel around the world online.C . Contact their teachers. D. Gain knowledge about being a doctor.22. What is special about Channel One News A . It gives homework to teens. B. It provides informative e-books.C . It gives the youth a global view. D. It offers well-paid jobs.23. Which website will be preferred by art-loving teenagers A . Channel One News. B. Science News for Students.C . TeensHealth. D. Cyberteens.BDear Daisy,Phew! I'm so glad the day is over. I'm really tired, but my first day at school went well.First of all, we met outside the school building. I was very anxious because my primary school only had 300students but in the middle school there are about 1,300. What a difference! The older students are really big. I felt so small waiting there in front of the school.The head teacher came out and told us to go into the school hall. Then he called our names out to tell us which class we were in. My class teacher is called Mrs Black. She took us to our classroom. It's on the 5th floor.We aren't allowed to use the lift! I couldn't believe it.We spent all morning with Mrs Black looking at our timetables. Everyone in the school had a different timetable. I'm worried that I' ll forget my timetable and go to the wrong room.Lunchtime was OK. I had salad, fish and fruit, which were quite delicious and healthy, and then I went to play football with some of the other boys. They were all friendly and I don't think it will take me long to make friends.After lunch we started lessons. I had maths and then history, where we started to learn about ancient Greece (希腊). That looked interesting. I have to do some homework tonight to find out how the ancient Greek people lived, so I'm going to do an Internet search and look it up in the library.So far so good. I am quite looking forward to tomorrow, even though I've got science. I hate science!Yours,Jason24. How did the author feel about the size of the new school A . Excited. B. Nervous. C. Awful. D . Curious.25. What made the author feel difficult A . Finding the classroom. B. Making new friends.C . Remembering the timetable. D. Having no snacks.26. Why did the author consider the lunch in school good A It was cheap. B. It provided healthy food choices.C . It was totally safe. D. It tasted like homemade food.27. What topic did the author express interest in researching after school A . The application of maths. B. The national history.C . The importance of first impression. D. Daily life in ancient Greece.CUnclear guidelines (准则) for when to keep a child at home if they are sick might play a part in the nationwide problem of students missing too much school.The American Academy of Pediatrics (AAP) is an organization for doctors who treat children. It suggests that children stay at home when there are signs of sickness like fever, or when students are not well enough to attend classes. But many schools go far beyond that, offering different signs of sickness that would stop parents from sending their children to school.Trenace has a five-year-old daughter who was sick a lot last year. The mother followed school guidelines and kept her daughter home when she had a cough, painful throat, or fever. Near the end of the year, school officials called her in to talk about why her daughter had missed so much school. “In the past, if the child didn't have a fever, then it's okay to send them to school,” said the mother. “But now it's like if they have a cough, you have to keep them home. Which is it ”Children who missed school a lot found it more difficult to catch up. Missing 10 percent or more of the school year puts students at risk. Students who miss school also might miss meals, socializing with other students and teachers, physical exercise, and health care services.Recently, the state of California decided to change their stay-at-home guideline for the autumn. The new guideline says children with low-level signs of sickness can come to school.Noha Aboelata, who leads the Roots Health Centre in Oakland, California, said the change in guidance might make a big difference. She hoped that parents and schools will learn about the new guidance and that students will miss less school. “The most important place for our kids to be is school,” she said.28. What's the function of the first paragraph A . To voice worries. B. To express thanks. C. To offer a suggestion. D. To introduce the topic.29. What can we infer about the health guidelines in each school A . They were difficult to follow. B. They were well received.C . They troubled many parents. D. They put teachers at risk.30. What does Paragraph 4 mainly tell us about missing school A . Its lasting value. B. Its bad influence. C. Its background. D . Its common cause.31. What does Noha Aboelata say about the new rule A . It will play an active role. B. It will come to an end soon.C . It will make no sense to kids. D. It will leave parents surprised.DIf you' re someone who has been worrying about the rise of the robots— hold on there just a second, and let them help you impress your friends with some newfound skills in a foreign language. Using artificial intelligence (AI) to help us learn and improve those skills is not new—— some of the online language tools we turn to every day are powered by AI.But as new technologies flood into the market, now is a great time to make use of the tech. And according to experts, these tools aren't replacing teachers — they're making their lives easier. One of the things that stops some of us from practising speaking in a new language is a lack of self-confidence. AI can help—— chatbots (网上机器人) don't judge (评价) you. Of course, teachers don't either, but for some people, communicating with a bot may remove that fear of failure or shyness.The latest chatbots use something called natural language processing that allows them to understand human speech or writing, providing a human-like response right away. While chatbots are extremely useful for learners working solely, teachers can also offer course material and ask an AI system to produce personalized textbooks for groups of students. The AI can also provide feedback (反馈) in seconds — gone are the days of waiting a week for work to be graded.Past online language tools and games were able to tell you when you were wrong, but they weren't always able to explain why. Now, not only has that changed, but the explanations arc detailed and immediate. But this is not to underestimate (低估) the role of the teachers, who can use the technology to help learn more about the strengths and weaknesses of their students and personalize their teaching.So, if you want to impress your friends with your perfect speech, don't be afraid of AI. Just think of it as a useful tool for both teachers and language learners, which will give you more time and space to enjoy learning something new!32. In which aspect does AI mainly help language learners according to Paragraph 2 A . Building their confidence. B. Improving time management.C . Remembering more words. D. Getting useful learning methods.33. What is the influence of AI on teachers A . Replacing their jobs. B. Making teaching easier.C . Increasing work pressure. D. Collecting more feedback.34. What does the underlined word “solely” in Paragraph 3 mean A . Happily. B. Quickly. C. Síngly. D . Secretly.35. What does the author think of the teachers' roles in the age of AI A . Teachers are still important. B. Teachers will give way to robots.C . Experienced teachers are more popular. D. Teachers are better than robots in language learning第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If you have a big test coming up or just want to do well in class, studying is one of the best things you can do to improve your grade. Even though reviewing things you already learned might seem boring, you' ll feel a lot more comfortable with the material. 36Study in 1-hour blocks.Keep your study time shorter so you don't get tired. 37 Only focus on one subject at a time during each block. In this way, you don't get information mixed up between classes.Plan regular breaks.38 Since studying takes up a lot of energy and brainpower, schedule in 5-10 minutes every hour where you just relax. Avoid working through the breaks.Schedule (安排) time to study every day.Try to set aside a regular time to go over notes for class. 39 So, you' re able to focus a little better. If you can, try to plan the same time every day so you can get into a regular routine(惯例).40Find a place where you won't have trouble concentrating on the material. Avoid studying in a room with other loud people or distractions (使分心的事) since it'll be hard to focus and remember the material. Instead, go into your room and shut the door, or find a quiet spot at the school library where you can sit.A . Work somewhere quiet. B . Review your notes in your own words. C . Find a time when you feel the most energetic to study. D . We' ll start by looking at some tips on forming the best study habits! E. Step away for a few minutes every hour so you don't feel overworked. F. If you live with others, ask them to be quiet when you plan your study time. G. Set aside an hour for each of your subjects so you have time to review them.第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。At the beginning of the school year, each student would be given a special job for which they would be responsible for the whole term. Rita, a quiet and hard-working girl, 41 for an exciting task, like taking care of the class plants. 42 , she received a small box with sand and a small ant.Even though the teacher insisted that this task was very 43 , Rita could not help feeling disappointed. However, she 44 to do her best with her new responsibility. She began to study and 45 the ant, learning about its habitat (栖息地) and needs. She made the box a comfortable home for the ant,and it grew much bigger than 46 expected.Rita's efforts caught the attention of her 47 teacher, Mr Thompson. He turned her work into a class project, and Rita became the class expert on 48 . Her hard work helped the whole class learn about ant behaviour and habitats. In order to watch the ant 49 , they even built a small ant farm in the classroom.As the school year 50 , Rita's classmates became more and more interested in the ant project.They started asking her questions and 51 the ant's behaviour themselves. Rita felt 52 to share her knowledge and see her classmates so interested. She even organized a presentation where she shared her 53 with the whole school during the science fair (科学展).At the end of the year, the school recognized Rita's class as the best of the year. They 54 Rita for her hard work and how she 55 a small responsibility into something big.41. A. waited B. hunted C. hoped D . pushed42. A. Besides B. Instead C. Moreover D . Anyway43. A. odd B. special C. boring D . difficult44. A. decided B. refused C. stopped D . managed45. A. care for B. look for C. search for D . prepare for46. A. none B. nobody C. somebody D . anybody47. A. Maths B. Science C. Chemistry D . Physics48. A. ants B. plants C. sand D . projects49. A. patiently B. closely C. happily fortably50. A. started B. progressed C. reached D . moved51. A. watching B. writing C. changing D . describing52. A. nervous B. frightened C. proud D . curious53. A. discoveries B. inventions C. wishes D . collections54. A. contacted B. praised C. suggested D . recommended55. A. carried B.commented C. turned D . divided第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。We think that life in a Chinese high school is an adventure in which we have to deal with mountains of homework and exams. Yet, would you be 56 (surprise) if I told you that high school life in the US is almost as stressful as it is in China 57 (study) hard is important for US high school students. In US high schools, everything 58 (record) and graded, including your grades on quizzes, tests and final examinations. Failing 59 (hand) in your homework on time will 60 (actual) affect your grade in a certain course. Perhaps different from what we used to think of US high school students, they pay great attention 61 getting high to get into a key university.Otherwise, they' ll be disappointed after graduation.Like university students, US high school students have the freedom to choose the courses 62 attract them. Even a 9th grader can sit in 63 same classroom as 12th graders. But this also means he or she has to work very hard because the teacher will not treat him or her differently just because he or she is a few years 64 (young) than others, and there will be plenty of 65 (challenge) to overcome.第四部分 写作(共两节,满分 40分)第一节(满分15分)假设你是李华,你的英国笔友 Tom 最近在邮件中向你倾诉,他进入高中后因学业压力大,经常熬夜、吃快餐,导致精神状态变差,体重也有所上升。他希望你能给他一些关于健康生活方式的建议。请你根据以下提示,给他回一封邮件。要点如下:1.表达对 Tom 现状的关心;2.从饮食、运动、睡眠三个方面给出具体建议;3.鼓励 Tom 坚持健康生活方式,并期待他的好消息。要求:1.词数 80 字左右;2.开头和结尾已经给出,不计入总词数;3.可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇: 快餐 fast food; 熬夜 stay up late; 体重上升 put on weightDear Tom, _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours, Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The New Kid in ClassAt the beginning of the new term, every student came to school happily. One day, Jackson, a friendly student, sat at his school desk and looked over at the new kid in class. His name was Billy, who just moved here from Florida. His first day in class was yesterday and, so far, Jackson had not talked to him. Today, at rest,Jackson was going to try to make a new friend.When the bell rang for a rest, Jackson hurried out of his seat and followed Billy outside.“Hi Billy,” Jackson said with a smile as they walked outside. “Do you want to play basketball ”“ No. I'm not very good at basketball.”“Do you want to play kickball ” Jackson asked again.“No. I'm not good at that either,” Billy said. Billy walked away from Jackson and sat on a big flat rock in the grassy part of the school yard.Jackson stood there and wondered what to do next. He asked Billy to do two things and both times Billy said no. He felt a little depressed (沮丧) . Maybe Billy didn't like to get along with Jackson. Maybe he didn't want to be friends. Jackson thought about playing basketball with the other kids. He looked over at Billy sitting on the rock all by himself. It must be hard to move to a new school, Jackson thought. He decided to give it one more try and let him be his friend. What would be a better one He paced backwards and forwards nervously.It was at that time that Jackson reached into his pocket and pulled out two toy cars that his brother gave him before. His brother has lots of cars and always gives him his old ones. It was the two cars that made him give it one more try.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。“Do you like cars ” Jackson asked Billy as he walked up to him._______________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ “Well, you made one friend today,” Jackson said.___________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案第一部分听力题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 A C B C A B C C A B B A C B C A B C B A第二部分 阅读理解21-23 ACD 24-27 BCBD 28-31 DCBA 32-35 ABCA七选五36-40 DGECA完形填空41-45 CBBAA 46-50 DBABB 51-55 ACABC语法填空56. surprised 57. Studying 58. is recorded 59. to hand 60. actually61. to 62. that/which 63. the 64. younger 65. challenges应用文写作Dear Tom, I’m truly concerned to hear that you've been feeling tired and putting on weight because of high school pressure. I’d like to share some suggestions. Nothing is more precious than keeping healthy. To begin with, it's better to avoid fast food—try eating more fruits and vegetables instead. Moreover, exercising regularly is the key to controlling your weight and keeping healthy. How about going for a walk or jogging for 20 minutes every day Lastly, never stay up late and have enough sleep, and you will feel relaxed and energetic.Stay positive, and you will feel better soon. I’m looking forward to hearing your progress. Yours sincerely, Li Hua读后续写“Do you like cars ” Jackson asked Billy as he walked up to him. “Sure! I love Benz!” Billy said with a big smile. “Me too! It’s my favorite car!” Jackson said. They sat on the ground, discussed the car’s types and appearance and rolled the cars across the rock, making a car noise as they did. Billy expressed his apology to his previous rejections and showed great thanks to Jackson’s inviting him to play. He told Jackson he had a hard time making friends.“Well, you made one friend today,” Jackson said. Hearing that, Billy’s eyes were widely open because he couldn’t believe what had happened. And then his smile lit up the whole ground and he shook hands with Jackson tightly. At last Jackson invited Billy to come to his house and see other cars .Jackson was also happy that he did not give up one more try and finally made a new friend. He thought they were going to be best friends.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了主人公杰克逊努力和新同学比利交朋友的经过,并且最终成为好朋友的故事。【解析】1.段落续写:①由第一段首句内容“你喜欢汽车吗?杰克逊向比利走过去时问他。”可知,第一段可描写杰克逊想再次尝试和比利交朋友的经过。②由第二段首句内容“嗯,你今天交了一个朋友,杰克逊说。”可知,第二段可描写杰克逊正式成为比利的好朋友,两人的心情变化。1.续写线索:走过去问比利——比利表现出对汽车的兴趣——比利向杰克逊道歉并感谢杰克逊的邀请——杰克逊表示想和比利做朋友——比利的心理感受——两人最终成为好朋友答案解析:A篇:【答案】21. A 22. C 23. D【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四个适合青少年的优秀网站。【21题详解】细节理解题。根据第一段“Teenagers love to be online. They can connect with other teens there. They can be themselves and find out what they are interested in. The following websites are safe and designed to draw teenagers. (青少年喜欢上网。他们可以在那里与其他青少年联系。他们可以做自己,找出自己感兴趣的东西。以下网站是安全的,旨在吸引青少年。)”可知,青少年可以在这些网站上找出自己感兴趣的东西,发展自己的个人兴趣。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据Channel One News部分中“Channel One News is an award-winning news programme that encourages young people to become informed global (全球的) citizens. It is the only news programme created just for young people-with young journalists and young voices covering the news from young people’s viewpoints. It provides a suitable context to understand how global events affect students’ everyday lives. (《第一频道新闻》是一个屡获殊荣的新闻节目,鼓励年轻人成为有见识的全球公民。这是唯一一个专为年轻人打造的新闻节目,年轻的记者和年轻的声音从年轻人的角度报道新闻。它提供了一个合适的背景,以了解全球事件如何影响学生的日常生活。)”可知,Channel One News的特别之处在于它给年轻人一个全球视野。故选C项。【23题详解】细节理解题。根据Cyberteens部分中“Cyberteens is another cool site that celebrates the teen years. Here teenagers can find communities, games, news, and shopping. There is a link called “creativity” where teens can share their poems, stories, photos, and artwork. (Cyberteens是另一个庆祝青少年时代的酷网站。在这里,青少年可以找到社区、游戏、新闻和购物。有一个名为“创意”的链接,青少年可以在这里分享他们的诗歌、故事、照片和艺术品。)”可知,喜欢艺术的青少年会更喜欢Cyberteens这个网站。故选D项。阅读理解B篇【答案】24. B 25. C 26. B 27. D【导语】这是一篇记叙文。文章主要介绍了作者第一天上学的情况。【24题详解】细节理解题。由文章第二段中“I was very anxious (焦虑的) because my primary school only had 300 students but in the middle school there are about 1,300. What a difference! The older students are really big. I felt so small waiting there in front of the school. (我非常焦虑,因为我的小学只有300名学生,而中学有大约1300名学生。多么不同啊!年纪大的学生真的很大。在学校门口等着的我觉得自己好渺小。)”可知,作者因为新学校的规模比原来的大很多而感到紧张不安。故选B。【25题详解】细节理解题。由文章第四段“We spent all morning with Mrs Black looking at our timetables. Everyone in the school had a different timetable. I’m worried that I’ll forget my timetable and go to the wrong room. (我们整个上午都和布莱克夫人一起看我们的时间表。学校里每个人都有不同的时间表。我担心我会忘记我的时间表,走错房间。)”可知,作者发现记住时间表很难。故选C。【26题详解】细节理解题。由文章倒数第三段中“Lunchtime was OK. I had salad, fish and fruit, which were quite delicious and healthy, and then I went to play football with some of the other boys. (午餐时间还可以。我吃了沙拉、鱼和水果,非常美味和健康,然后我和其他一些男孩去踢足球。)”可知,作者认为学校的午餐很好,因为提供的食物既美味又健康。故选B。【27题详解】细节理解题。由文章倒数第二段中“I have to do some homework tonight to find out how the ancient Greek people lived, so I’m going to do an Internet search and look it up in the library. (我今晚要做一些功课,找出古希腊人是如何生活的,所以我要上网搜索一下,到图书馆去查一下。)”可知,作者对研究古希腊人的日常生活感兴趣。故选D。阅读理解C篇【答案】28. D 29. C 30. B 31. A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了关于学生因病缺课的问题,特别是不同学校健康指南的差异及其对学生的影响,以及最近加州对此做出的新规定。文章通过具体例子和专家意见来解释问题,旨在向读者提供相关信息和背景,帮助理解学生因病缺课现象及其背后的原因。【28题详解】推理判断题。由文章第一段“Unclear guidelines for when to keep a child at home if they are sick might play a part in the nationwide problem of students missing too much school. (当孩子生病时,不明确的指导方针可能是造成学生旷课过多的全国性问题的部分原因。)”和第二段“The American Academy of Pediatrics (AAP) is an organization (组织) for doctors who treat children. It suggests that children stay at home when there are signs of sickness like fever, or when students are not well enough to attend classes. But many schools go far beyond that, offering different signs of sickness that would stop parents from sending their children to school. (美国儿科学会(AAP)是一个由治疗儿童的医生组成的组织。它建议,当孩子们出现发烧等疾病迹象时,或者当学生身体不适无法上课时,就应该呆在家里。但许多学校的做法远不止于此,还提供了不同的疾病迹象,让家长们不愿意送孩子上学。)”可知,首段主要提到了关于何时让孩子因病留在家中的指导方针不明确,这可能是导致全国范围内学生旷课过多问题的一部分,下文对此问题进行详细阐述;由此可知,第一段的作用是为了引入话题。故选D。【29题详解】推理判断题。由文章第二段“But many schools go far beyond that, offering different signs of sickness that would stop parents from sending their children to school.(但许多学校的做法远不止于此,还提供了不同的疾病迹象,让家长们不愿意送孩子上学。)”以及文章第三段中““In the past, if the child didn’t have a fever, then it’s okay to send them to school,” said the mother. “But now it’s like if they have a cough, you have to keep them home. Which is it ” (‘在过去,如果孩子不发烧,就可以送他们去上学。’这位母亲说:‘但现在,如果他们咳嗽,你就得让他们呆在家里。到底是哪一个呢?’)”可知,学校不同的健康指南让家长们感到困扰。故选C。【30题详解】主旨大意题。由文章第四段“Children who missed school a lot found it more difficult to catch up. Missing 10 percent or more of the school year puts students at risk. Students who miss school also might miss meals, socializing with other students and teachers, physical exercise, and health care services. (经常缺课的孩子发现要赶上进度更加困难。一学年缺课10%或以上会使学生处于危险之中。缺课的学生也可能会错过吃饭、与其他学生和老师的社交、体育锻炼和医疗服务。)”可知,第四段主要讲述了旷课对学生的影响。故选B。【31题详解】细节理解题。由文章最后一段“Noha Aboelata, who leads the Roots Health Centre in Oakland, California, said the change in guidance might make a big difference. She hoped that parents and schools will learn about the new guidance and that students will miss less school. “The most important place for our kids to be is school,” she said. (Noha Aboelata是加州奥克兰Roots健康中心的负责人,他说指导方针的改变可能会产生很大的影响。她希望家长和学校能了解新的指导方针,这样学生就能少缺课。‘对我们的孩子来说,最重要的地方是学校,’她说。)”可知,Noha Aboelata认为新的健康指导规定将发挥积极作用,希望家长和学校能够了解新的指导方针,从而使学生减少旷课。故选A。阅读理解D篇【答案】32. A 33. B 34. C 35. A【导语】本文是一篇说明文,文章主要讲的是人工智能在语言学习中带给人们的好处。【32题详解】细节理解题。由文章第二段中“One of the things that stops some of us from practising speaking in a new language is a lack of self-confidence. AI can help — chatbots don’t judge (评价) you. (阻碍我们中一些人练习说一门新语言的原因之一是缺乏自信。人工智能可以提供帮助——聊天机器人不会评判你。)”可知,AI主要通过建立学习者的自信来帮助语言学习者。故选A。【33题详解】细节理解题。由文章第二段中“But as new technologies flood into the market, now is a great time to take advantage of the tech. And according to experts, these tools aren’t replacing teachers — they’re making their lives easier. (但随着新技术涌入市场,现在是利用这些技术的好时机。据专家称,这些工具并没有取代教师,而是让他们的生活更轻松。)”可知,AI技术使得教师的工作变得更加轻松。故选B。【34题详解】词句猜测题。由文章第三段中“The latest chatbots use something called natural language processing that allows them to understand human speech or writing, providing a human-like response right away. While chatbots are extremely useful for learners working solely, teachers can also offer course material and ask an AI system to produce personalized textbooks for groups of students. (最新的聊天机器人使用一种叫做自然语言处理的东西,使它们能够理解人类的语言或文字,并立即提供类似人类的回应。虽然聊天机器人对solely学习的学习者非常有用,但教师也可以提供课程材料,并要求人工智能系统为学生群体制作个性化教科书。)”可知,此处意指聊天机器人对于单独工作的学习者非常有用。solely在这里的意思是“单独地”。A. Happily高兴地;B. Quickly快速地;C. Singly单独地;D. Secretly秘密地。故选C。【35题详解】推理判断题。由文章倒数第二段中“But this is not to underestimate (低估) the role of the teachers, who can use the technology to help learn more about the strengths and weaknesses of their students and personalize their teaching. (但这并不是低估了教师的作用,他们可以使用技术来帮助更多地了解学生的优缺点,并个性化他们的教学。)”可知,作者认为即使在AI时代,教师的角色仍然是重要的,他们可以通过技术更好地了解学生的优点和不足,并个性化教学。故选A。七选五答案36. D 37. G 38. E 39. C 40. A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了有效的学习方法和习惯。【36题详解】上文“If you have a big test coming up or just want to do well in class, studying is one of the best things you can do to improve your grade. Even though reviewing things you already learned might seem boring, you’ll feel a lot more comfortable with the material.(如果你即将面临一场大考,或者只是想在课堂上取得好成绩,学习是提高成绩的最好方法之一。尽管复习你已经学过的东西可能看起来很无聊,但你会对这些内容更得心应手。)”说明了复习的重要性以及它带来的好处。空格处需要承上启下,引入具体的学习建议。选项D“We’ll start by looking at some tips on forming the best study habits!(我们将从形成最佳学习习惯的小贴士开始讲起!)”符合此处逻辑,因为它自然地引出了下面的具体学习建议。故选D。【37题详解】上文“Keep your study time shorter so you don’t get tired.(缩短你的学习时间,这样你就不会累了。)”建议学习时间要短。选项G“Set aside an hour for each of your subjects so you have time to review them.(为每一门科目留出一个小时的时间以便你有时间复习它们。)”中的“an hour”和上文的“Keep your study time shorter”含义完全对应,并且选项G更明确地分析了缩短学习时间的原因。故选G。【38题详解】本空前的标题“Plan regular breaks.”指出需要规划休息时间。选项E“Step away for a few minutes every hour so you don’t feel overworked.(每个小时抽几分钟走开,这样你就不会感到过度劳累。)”进一步阐述怎样规划时间,并且下文“Since studying takes up a lot of energy and brainpower, schedule in 5-10 minutes every hour where you just relax. Avoid working through the breaks.(由于学习需要大量的精力和脑力,所以每小时安排5-10分钟,让你放松一下。)”进一步说明了解释了为什么需要休息以及如何安排。E项既能承上,又可以启下,故选E。【39题详解】上文“Try to set aside a regular time to go over notes for class.(试着留出一个固定的时间复习课堂笔记。)”指出,要留出固定时间复习笔记。选项C“Find a time when you feel the most energetic to study.(找一个你觉得最有精力去学习的时间。)”的内容进一步解释了找什么样的时间,本选项中的“Find a time”和上文中的“set aside a regular time”含义一致,逻辑也符合。故选C。【40题详解】下文“Find a place where you won’t have trouble concentrating on the material. Avoid studying in a room with other loud people or distractions (使分心的事) since it’ll be hard to focus and remember the material. (找一个能让你专注于学习内容、不受干扰的地方。避免在有吵闹人群或存在干扰因素的房间里学习,因为在这样的环境中,你很难集中注意力,也难以记住所学内容。)”的内容讲述了选择安静环境的重要性。选项A“Work somewhere quiet.(在一个安静的地方学习。)”符合逻辑,因为它直接点明了需要安静的学习环境。故选A。完形填空【答案】41. C 42. B 43. B 44. A 45. A 46. D 47. B 48. A 49. B 50. B 51. A 52. C 53. A 54. B 55. C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Rita负责观察蚂蚁并带动全班参与的故事。【41题详解】考查动词词义辨析。句意:Rita,一个安静且勤奋的女孩,希望得到一个令人兴奋的任务,比如照顾班级的植物。A. waited等待;B. hunted寻找;C. hoped希望;D. pushed推动。根据下文“for an exciting task, like taking care of the class plants.”可知,Rita希望得到这样的任务。故选C。【42题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,她收到了一个小盒子,里面装着沙子和一只小蚂蚁。A. Besides此外;B. Instead相反,而,却;C. Moreover而且;D. Anyway无论如何。根据上文“Rita, a quiet and hard-working girl, 1 for an exciting task, like taking care of the class plants.”可知,Rita是一个安静的女孩,原本希望得到照顾植物的任务,但实际上得到的是观察蚂蚁的任务,因此用Instead表示转折。故选B。43题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管老师坚持说这项任务非常特别,Rita还是忍不住感到失望。A. odd奇怪的;B. special特别的;C. boring无聊的;D. difficult困难的。根据上文“Even though the teacher insisted that this task was very”和下文“Rita could not help feeling disappointed”可知,Rita还是忍不住感到失望,虽然老师认为这项任务很特别。故选B。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,她决定尽自己最大的努力来承担这项新的责任。A. decided决定;B. refused拒绝;C. stopped停止;D. managed管理。根据下文“to do her best with her new responsibility”可知,Rita决定要尽力去做。故选A。【45题详解】考查动词短语辨析。句意:她开始研究并照顾这只蚂蚁,了解它的栖息地和需求。A. care for照顾;B. look for寻找;C. search for搜寻;D. prepare for准备。根据下文“the ant, learning about its habitat (栖息地) and needs”可知,Rita了解它的栖息地和需求,所以此处指Rita照顾这只蚂蚁。故选A。【46题详解】考查不定代词辨析。句意:她给蚂蚁做了一个舒适的窝,它长得比任何人预料的都要大。A. none没有一个人;B. nobody没有人;C. somebody某个人;D. anybody任何人。根据上文“it grew much bigger than”和下文“expected”可知,这里表示蚂蚁长得比任何人预料的都要大。故选D。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:Rita的努力引起了她的科学老师Mr. Thompson的注意。A. Maths数学;B. Science科学;C. Chemistry化学;D. Physics物理。根据下文“He turned her work into a class project”和“during the science fair”可知,把Rita研究和照顾蚂蚁的工作变成全班的项目,这属于科学老师的工作,所以此处指Rita的努力引起了她的科学老师的注意。故选B。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:他把她的工作变成了一个班级项目,Rita成了班上的蚂蚁专家。A. ants蚂蚁;B. plants植物;C. sand沙子;D. projects项目。根据上文“She began to study and 5 the ant, learning about its habitat (栖息地) and needs. She made the box a comfortable home for the ant, and it grew much bigger than 6 expected.”可知,Rita因为研究和照顾蚂蚁而成为了专家。故选A。【49题详解】考查副词词义辨析。句意:为了仔细观察蚂蚁,他们甚至在教室里建了一个小型蚂蚁农场。A. patiently耐心地;B. closely紧密地,仔细地;C. happily高兴地;D. comfortably舒适地。根据上文“In order to watch the ant”可知,他们需要仔细观察蚂蚁。故选B。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:随着学年的推进,Rita的同学们对蚂蚁项目越来越感兴趣。A. started开始;B. progressed进展,(时间上)推进;C. reached到达;D. moved移动。根据上文“As the school year”可知,这里表示学年的推进。故选B。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:他们开始问她问题,并自己观察蚂蚁的行为。A. watching观察;B. writing写作;C. changing改变;D. describing描述。根据下文“the ant’s behaviour themselves”可知,他们观察蚂蚁的行为。故选A。【52题详解】考查形容词词义辨析。句意:Rita很骄傲能与大家分享她的知识,看到同学们如此感兴趣。A. nervous紧张的;B. afraid害怕的;C. proud骄傲的;D. curious 好奇的。根据下文“to share her knowledge and see her classmates so interested”可知,Rita因为能与大家分享知识和看到同学们感兴趣而感到骄傲。故选C。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:她甚至在科学展览会上组织了一场演讲,与全校师生分享她的发现。A. discoveries发现;B. inventions发明;C. wishes愿望;D. collections收藏。根据上文“She even organized a presentation where she shared her”可知,Rita在科学展览会上分享的是她的发现。故选A。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:他们赞扬Rita的辛勤工作,以及她是如何把一个小责任变成大事的。A. contacted联系;B. praised赞扬;C. suggested建议;D. recommended推荐。根据上文“Rita for her hard work”可知,因为Rita的辛勤工作,他们赞扬Rita。故选B。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:他们赞扬Rita的辛勤工作,以及她是如何把一个小责任变成大事的。A. carried携带;B. commented评论;C. turned转变;D. divided分割。根据下文“a small responsibility into something big”可知,这里表示Rita把一个小责任变成大事的。故选C。语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56. surprised 考查形容词。此处应使用“be+形容词”构成系表结构,主语是 you,形容人的感受。故填surprised。57. Studying 考查非谓语动词。此处句子缺少主语,study是动词,不能直接作主语,需将其变为动名词形式充当句子的主语。故填 Studying。58. is recorded 考查时态。主语 everything 和 record之间是被动关系,且描述的是一般情况,所以用一般现在时的被动语态。故填 is recorded。59. to hand 考查非谓语动词。此处应使用动词不定式作宾语,fail to do sth.是固定用法,意为“未能做某事”。故填 to hand。60. actually 考查副词。此处修饰动词 affect,要用副词形式。故填 actually。61. to 考查介词。 pay attention to为固定搭配,意为“注意;重视”。故填 to。62. that/which 考查定语从句。先行词是 the courses,指物,在定语从句中作主语,所以用关系代词引导。故填 that/ which。63. the 考查冠词。 the same... as...为固定搭配,意为“与……一样”,故填 the。64. younger 考查形容词比较级。根据 than 可知,此处要用比较级。故填 younger。65. challenges 考查名词复数。此处指有许多挑战需要克服,challenge 为可数名词,要用复数形式。故填challenges。附听力材料(Text 1)M: Are you still having violin lessons W: No. Now I’m teaching myself to play the keyboard. I want to play it in my brother’s band. Why don’t you join He also needs someone to play the piano.(Text 2)M: Do you always have noodles for breakfast W: Yes. Sometimes I have it with some vegetables, and sometimes with a bit of meat.M: Interesting. I’m used to eating a couple of bananas or an apple for breakfast.(Text 3)W: What’s your plan for the holiday, Adam M: My mom wants to go shopping, but my father would rather go climbing. I think going swimming in the ocean would be the most interesting.(Text 4)W: Hi, Steve. Did you check the weather for this week M: Hi, Laura. Yes, I did. Everything will be fine tomorrow. But it looks like it will rain this weekend. At least it’s not going to snow for another month.(Text 5)W: I’m planning to go to the downtown this afternoon, but the bus is a little uncomfortable.M: Well, then. I’ll help you save the cost of a taxi by dropping you there on my way to work.W: Good for you. Thanks a lot.(Text 6)W: Hello, is that John M: Yes, this is John speaking.W: This is Mary speaking. I am calling to tell you that I can’t go shopping with you today. I am so sorry about it.M: Oh, what’s the matter W: My little brother is sick, so I have to take care of him. My parents are out.M: Oh, that’s too bad. Do you need any help W: No, thanks. He is much better now. But I am awfully sorry.M: It doesn’t matter.(Text 7)W: What are you doing, Michael M: I am surfing the Internet for information about universities.W: So you are thinking about applying for university M: Right, the early bird catches the worm.W: Which university do you prefer M: Three universities are within my choice, Manchester, Liverpool and Oxford.W: Oh, all are famous. What do you wish to major in M: My father wants me to take up engineering. My mother prefers medicine while I prefer economics.W: Have you decided yet M: Not really.W: When is the deadline for the application M: For most universities, it’s March 13th.W: So there is not much time left for you with two weeks to go.M: Right. I’d better hurry.(Text 8)W: What are you doing this weekend M: I’m going to ride my motorcycle to the mountains with my friends. It’ll be a short trip. We’ll start on Saturday morning and be back on Sunday night. How about you W: I’m going camping with my parents on Saturday. We will go to the countryside.M: You should go with me. Riding a motorcycle is more exciting than camping. And you can enjoy the sunrise at the top of the mountain.W: Maybe, but I’ve ridden a motorcycle once and I think it’s too dangerous. I’d like to relax and it’s so peaceful in the countryside. We will sit by the river, sing songs and look at stars.M: You are right. Different people have different hobbies. Enjoy yourself!(Text 9)W: Hey, James. How is the job search going M: Hi, Sharon. I had no idea. It’ll take so much time. It sure makes it difficult to prepare for final exams. How about you W: I was lucky. There seems to be a shortage of high school teachers now. I applied to three schools and each one offered me a position. I haven’t decided yet. Of course, it will be easiest for me to stay here in New York or go back home to Boston, but I may go to California.M: That will be a big move.W: So tell me about your plans M: Well, I applied to six newspapers. Last week, I had an interview with New York Times. But I think they are looking for people with some experience.W: Have you had any other interviews M: No, not yet. There just aren’t many jobs out there.W: That’s too bad.M: Yes, I had a hope to have a job lined up by graduation. That doesn’t seem likely now.W: What will you do if you can’t find a job M: In that case, I’ll begin working on the master’s degree in the fall.W: Good luck.(Text 10)Hello, everyone. I’m reporting live from Bradley Beach. The surfing competition this July has just come to an end. The competition went well, both because of the weather and the support of the community. I was able to interview a few of the surfers about the competition and they were happy to talk to me. Kenneth, who was the winner of last year’s competition, said that he was proud of his work this year even though he only got third place. The competition’s winner, Ryan, came all the way from America to compete. Ryan only spoke about how close the competition was. He thanked his friend and the second place winner, Jamie, for giving him a good challenge. All three surfers will return to compete for the national competition in June next year, and then again in December. If anyone is still interested in meeting these talented people, you should hurry down to Bradley Beach where they’ll be meeting fans this evening.参考答素第一部分听力题号12341011121314151617181920答案ACB第二部分阅读理解21-23ACD24-27 BCBD28-31 DCBA 32-35 ABCA七选五36-40 DGECA完形填空41-45 CBBAA 46-50 DBABB 51-55 ACABC语法填空56.surprised57.Studying58.is recorded 59.to hand60.actually61.to62.that/which63.the64.younger65.challenges应用文写作Dear Tom,I'm truly concerned to hear that you've been feeling tired and putting on weight because ofhigh school pressure.I'd like to share some suggestions.Nothing is more precious than keeping healthy.To begin with,it's better to avoid fastfood-try eating more fruits and vegetables instead.Moreover,exercising regularly is the key tocontrolling your weight and keeping healthy.How about going for a walk or jogging for 20minutes every day Lastly,never stay up late and have enough sleep,and you will feel relaxed andenergetic.Stay positive,and you will feel better soon.I'm looking forward to hearing your progress.Yours sincerely,Li Hua读后续写"Do you like cars ".Jackson asked Billy as he walked up to him."Sure!I love Benz!"Billysaid with a big smile."Me too!It's my favorite car!"Jackson said.They sat on the ground,discussed the car's types and appearance and rolled the cars across the rock,making a car noise asthey did.Billy expressed his apology to his previous rejections and showed great thanks toJackson's inviting him to play.He told Jackson he had a hard time making friends."Well,you made one friend today,"Jackson said.Hearing that,Billy's eyes were widelyopen because he couldn't believe what had happened.And then his smile lit up the whole groundand he shook hands with Jackson tightly.At last Jackson invited Billy to come to his house and seeother cars.Jackson was also happy that he did not give up one more try and finally made a new 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025级第一次月考英语参考试题.pdf 2025级第一次月考英语听力音频.mp3 2025级第一次月考英语试题.docx 参考答案.docx 参考答案.pdf