资源简介 吉林省长春市东北师大附中新城校区2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题一、基础知识(共10分)I. 单项选择(共10分1.(2024九上·长春期中) — How do you study for a test —____ working with friends.A.By B.With C.On D.At【答案】A【知识点】方式介词by;方式介词with【解析】【分析】句意:——你如何为考试做准备?——通过和朋友们一起学习。A:By"通过……方式"常用来表示方法、手段;B:With"和……一起,用……工具",一般不用于表示方式;C:On"在……上面,关于";D:At"在(某地点、某时间等)"。问句"How do you study for a test "是在询问为考试做准备的方式,所以回答应该用表示方式或手段的介词。故选A。【点评】考查介词词义辨析,区分by;with;on和at的含义和应用。2.(2024九上·长春期中)Yuan Longping is ______ regarded as the greatest scientist in rice planting.A.suddenly B.patiently C.hardly D.generally【答案】D【知识点】副词辨析;词义辨析【解析】【分析】句意:人们普遍认为袁隆平是一个水稻方面的专家。A. suddenly突然地B. patiently 有耐心地C. hardly几乎不D. generally普遍地,一般地。故答案为D。【点评】本题考查副词的词义辨析。3.(2024九上·长春期中) Whether we can go to the park or not ____ the weather.A.leads into B.depends on C.deals with D.lays out【答案】B【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:我们能否去公园取决于天气。A:leads into"引入,导致进入",通常用于描述一个话题、情境等引导出另一个话题、情境;B:depends on"取决于,依靠";C:deals with"处理,对付,涉及",一般用于描述对某件事情进行处理或涉及某个主题;D:lays out"布置;安排;展示"此句表达的是"能否去公园"和"天气"之间的一种关系,即能否去公园这件事是由天气来决定的。故选B。【点评】考查动词短语词义辨析,区分lead into;depend on;deal with和lay out的含义。4.(2024九上·长春期中)She was ____ sad ____ she cried when she heard the bad news.A.too; to B.so; that C.enough; that D.such; that【答案】B【知识点】so that与so...that...引导的结果状语从句;such (...) that...引导的结果状语从句司【解析】【分析】句意:当她听到这个坏消息时,她如此伤心以至于哭了。A:too; to是固定句式"too... to"表示"太……而不能……",其结构为"too + 形容词/副词 + to + 动词原形",通常用来表达因为某种程度过高而无法做某事;B:so; that是固定句式"so... that"表示"如此……以至于……",其中so后面接形容词或副词,that引导结果状语从句;C:enough; that 英语中并没有"enough... that"这样固定且常用的结构来表示"如此……以至于……"的意思,enough通常用于"形容词/副词 + enough + to + 动词原形"的结构,表示"足够……而能做……";D:such; that是固定句式"such... that"表示"如此……以至于……",such后面通常接名词或名词短语,即"such +(a/an)+ 形容词 + 名词 + that"。在本题中,sad是形容词,"she cried when she heard the bad news"是一个句子,符合"so...that..."结构的用法,即"她是如此悲伤以至于听到这个坏消息时哭了",故选B。【点评】考查状语从句,本题涉及"so... that"引导的结果状语从句。5.(2024九上·长春期中) He suggested ____ shopping before the Spring Festival.A.going B.went C.goes D.go【答案】A【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:他建议在春节前去购物。suggest表示"建议"时,常见的用法是suggest doing sth."建议做某事",动名词作宾语,故选A。【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语suggest doing sth.6.(2024九上·长春期中)Trees and flowers ________every year to make our country more beautiful.A.is planted B.was planted C.are planted D.were planted【答案】C【知识点】一般现在时的被动语态【解析】【分析】 句意:为了使我们的国家更美丽。每年都种树和花。动作的承受者作主语,用被动语态。其结构是,主语+be+done。every year,每年,故用一般现在时,故选C【点评】考查一般现在时的被动语态的用法。7.(2024九上·长春期中) —I don't know if he ____ tomorrow —I will call you if he ____.A.will come; arrives B.comes; arrivesC.will come; will arrive D.comes; will arrive【答案】A【知识点】一般现在时代替一般将来时;一般将来时【解析】【分析】句意:— 我不知道他明天是否会来?— 如果他来,我会给你打电话。第一空:if引导的是宾语从句,作know的宾语。在宾语从句里,当表达的是将来的动作,且有时间状语tomorrow,要用一般将来时,其结构是"will + 动词原形"。所以第一空应填will come,表示"他明天是否会来";第二空:if引导的是条件状语从句。在条件状语从句里,遵循"主将从现"的原则,即主句用一般将来时("I will call you"),从句要用一般现在时表示将来。主语"he"是第三人称单数,所以动词arrive要用第三人称单数形式,因此第二空应填arrives。故选A。【点评】考查时态,本题涉及一般将来时和一般现在时。8.(2024九上·长春期中) The number of pandas ____ getting smaller and smaller now. We should do something to help them.A.is B.are C.was D.were【答案】A【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:现在熊猫的数量正变得越来越少。我们应该做些事情来帮助它们。the number of...固定短语,"……的数量",它作主语时,谓语动词要用单数形式,再结合时间状语now,表示现在的情况,所以句子应该用现在时态,故选A。【点评】考查主谓一致和时态,本题涉及一般现在时以及the number of...的应用。9.(2024九上·长春期中)—The little boy is only three years old, but he can memorize about 50 poems.—___________talented boy he is!A.How B.How a C.What a D.What【答案】C【知识点】what引导的感叹句【解析】【分析】句意:——这个小男孩只有三岁,但他能记住大约50首诗。——他是多么有才华的孩子啊!根据 talented boy,可知修饰的是名词词组,因此用what修饰,boy为可数名词单数, talented 为辅音音素开头,因此要用冠词a,即固定结构What + a/an +形容词+可数名词单数+主语+谓语!故选C。【点评】考查感叹句。注意识记感叹句中,what修饰名词词组,how修饰形容词和副词。10.(2024九上·长春期中) — Jean's sweater looks very nice, do you know ____ — On Taobao.A.where she bought it B.where did she buy itC.when she bought it D.when did she buy it【答案】A【知识点】宾语从句的陈述语序;where引导的宾语从句【解析】【分析】句意:— Jean 的毛衣看起来非常漂亮,你知道她在哪里买的吗?— 在淘宝上。此处是宾语从句,作know的宾语。英语中,宾语从句要用陈述句语序,即"主语 + 谓语 + 其他"的结构。B:where did she buy it 和D:when did she buy it 都是疑问句语序,不符合宾语从句的语序要求,所以B和D选项错误;再根据答语"On Taobao."在淘宝上,表明回答的是地点,所以问句应该是询问地点的。A:where she bought it中"where"表示地点,意思是"她在哪里买的它",符合语境;C: when she bought it中"when"表示时间,意思是"她什么时候买的它",与答语不匹配,所以C选项错误。故选A。【点评】考查名词性从句,本题涉及where引导的宾语从句。二、交际运用(共5分)II. 情景交际(5分(2024九上·长春期中) 根据对话内容,从方框中选择恰当的选项补全对话,其中有一项多余。A: Hi, Li Ming. 11. B: I'll return to my hometown.A: How long haven't you returned home B: For almost three years.A: 12. B: Yes, it used to be old, but now many new buildings have appeared.A: What are you going to be after you return home B: 13. I want to be a teacher there.A: 14. B: I want to help the kids achieve their dreams.A: 15. I hope your hometown will be better and better.B: Thank you.A. It takes time. B. You are so great! C. Why do you want to be a teacher D. Has your hometown changed a lot E. What will you do after leaving school F. The government set up a new primary school.【答案】11.E;12.D;13.F;14.C;15.B【知识点】其他题材;日常活动【解析】【分析】本文是一段对话,与李明毕业后的计划有关。A询问李明毕业后做什么,李明表示要回故乡,A接着询问他故乡的变化、回乡后的职业规划以及想成为教师的原因,最后A表达了对李明故乡的美好祝愿。【点评】考查六选五,本文十生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。11.根据下文B的回答"I'll return to my hometown."我将回到我的故乡。可知,A询问的是B毕业后要做什么。 E. What will you do after leaving school "毕业后你打算做什么?"符合语境,故选E。12.根据下文B的回答"Yes, it used to be old, but now many new buildings have appeared."是的,它过去很旧,但现在出现了许多新建筑。可知,A询问的是B的故乡是否发生了很大变化。 D. Has your hometown changed a lot "你的故乡变化很大吗?"符合语境,故选D。13.根据上文A问"What are you going to be after you return home "你回家后打算做什么?,这里B应说明回家后的具体职业相关情况。 F. The government set up a new primary school. "政府建立了一所新的小学",结合空后"I want to be a teacher there."我想在那里当一名老师,说明故乡有新学校为他当老师提供了条件,符合逻辑,故选F。14.根据下文B的回答"I want to help the kids achieve their dreams."我想帮助孩子们实现他们的梦想。可知,A询问的是B想成为教师的原因。 C. Why do you want to be a teacher "你为什么想成为一名老师?"符合语境,故选C。15.根据上文" I want to help the kids achieve their dreams. "我想帮助孩子们实现他们的梦想。此处A听到B想回故乡当老师帮助孩子们实现梦想后,表达了对B的赞扬。 B. You are so great! "你太棒了!"符合语境,故选B。三、阅读 (共45分)Ⅲ. 完形填空 (15分(2024九上·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。I believe different people have experienced different adolescence(青春期). I must say I was still an angry adolescent in my first year of college. My 16. was that I never got on well with my parents.Our family wasn't 17. , so I chose to go to a college which needs less money and took a bus to classes every day. One day I had a serious 18. with my father. We were so angry that we shouted to each other. I ran out of the house without breakfast. What was worse, I 19. my bus to school.I knew I was going to be late, 20. I ra n all the way to school. As I headed toward my class, I 21. realized I didn't have the homework that my teacher asked: a thought card. My teacher asked us to bring an index(索引) card 22. our names and the dates every Tuesday. As for 23. to write on the rest of the card, we could choose a thought, a question or something else.Now, outside the door, ten minutes later, I was not 24. to write anything. The only thing I thought about was the fight I'd just had with my dad. I wrote "I am the son of a fool", then rushed into the room, and 25. it to my teacher.The next day, my teacher 26. the thought cards and I discovered he wrote, " What does the son of a fool do with the rest of 27. life " The teacher's question awoke me to the fact: whose 28. is it I realized that I had created a life in which I was not a central figure (人物)! After that very moment, my thinking began to 29. . I apologized to my father later that day.The process of growth wasn't 30. or fast. Years later, from a struggling student, I became a successful student and then a successful teacher.16.A. pain B. purpose C. wish D. rule17.A. poor B. special C. rich D. warm18.A. task B. fight C. accident D. mistake19.A. missed B. caught C. took D. drove20.A. but B. because C. so D. or21.A. happily B. suddenly C. carefully D. slowly22.A. on B. from C. by D. with23.A. how B. when C. who D. what24.A. friendly B. lucky C. able D. healthy25.A. handed B. told C. wrote D. read26.A. gave back B. put away C. paid for D. looked for27.A. their B. his C. our D. your28.A. problem B. plan C. opinion D. speech29.A. continue B. change C. disappear D. stop30.A. right B. harmful C. easy D. different【答案】16.A;17.C;18.B;19.A;20.C;21.B;22.D;23.D;24.C;25.A;26.A;27.B;28.A;29.B;30.C【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在大学一年级时处于愤怒的青春期,与父母关系不好,尤其是和父亲发生激烈争吵后,带着负面情绪完成老师布置的"思想卡片"作业,老师在其卡片上的回应让作者开始反思,进而改变思维方式,最终从一个挣扎的学生成长为成功的老师的故事,强调了成长过程中反思与转变的重要性。【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,连词,副词,介词,疑问词,动词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:我的痛苦是我和父母相处得从来都不好。A: pain"痛苦";B: purpose"目的";C: wish"愿望";D: rule"规则"。根据下文作者和父亲激烈争吵等情节,可知作者和父母关系不好带来的是痛苦。故选A。17.句意:我们家不富裕,所以我选择了一所花费较少的大学,并且每天乘公交车去上课。A: poor"贫穷的";B: special"特别的";C: rich"富裕的";D: warm"温暖的"。从"选择花费少的大学"和"乘公交上学"可推断出家庭经济不富裕。故选C。18.句意:一天,我和父亲发生了严重的争吵。A: task"任务";B: fight"争吵,打架";C: accident"事故";D: mistake"错误"。根据下文" We were so angry that we shouted to each other. "我们气得互相大喊大叫。可知是发生了争吵。故选B。19.句意:更糟糕的是,我错过了去学校的公交车。A: missed"错过";B: caught"赶上";C: took"乘坐";D: drove"驾驶"。根据上文" I ran out of the house without breakfast. "我没吃早饭就跑出了房子。可推知此处指更糟糕的情况,是错过公交车。故选A。20.句意:我知道我要迟到了,所以我一路跑到学校。A: but"但是";B: because"因为";C: so "所以";D: or"或者"。"知道要迟到"和"一路跑到学校"是因果关系,前因后果,因此用so连接,故选C。21.句意:当我走向教室时,我突然意识到我没有带老师要求的作业:一张思想卡片。A: happily"高兴地";B: suddenly"突然地";C: carefully"仔细地";D: slowly"慢慢地"。根据语境,在走向教室的过程中意识到没带作业,是比较突然的情况。故选B。22.句意:老师要求我们每周二带一张写有我们名字和日期的索引卡。A: on"在……上面";B: from "从……";C: by"通过";D: with"带有,具有"。此处表示卡片上带有名字和日期,故选D。23.句意:至于在卡片的其余部分写什么,我们可以选择一个想法、一个问题或其他东西。A: how"怎样,如何";B: when"什么时候,当......的时候";C: who"谁";D: what"什么"。此处表示在询问在卡片上写的内容,故选D。24.句意:现在,十分钟后,在门外,我写不出任何东西。A: friendly"友好的";B: lucky"幸运的";C: able"有能力的";D: healthy"健康的"。此处表示写不出东西,即不能够写,be able to固定短语,"能够",故选C。25.句意:我写了"我是个傻瓜的儿子",然后冲进房间,把它交给了老师。A: handed"上交,交给";B: told"告诉";C: wrote"写";D: read"读",根据语境,此处表示把卡片交给老师。hand...to...固定短语,"把……交给……",故选A。26.句意:第二天,老师把思想卡片还给了我,我发现他写道:"傻瓜的儿子会用他余下的生命做什么?"A: gave back"归还";B: put away"收起;放好";C: paid for"支付";D: looked for"寻找"。根据语境,此处表示老师把作者交上去的思想卡片归还给作者,故选A。27.句意:第二天,老师把思想卡片还给了我,我发现他写道:"傻瓜的儿子会用他余下的生命做什么?"A: their"他们的";B: his"他的";C: our"我们的";D: your"你的;你们的"。此处指 "傻瓜的儿子(即作者)" 的余生,用his 指代 the son of a fool,故选B。28.句意:老师的问题让我意识到一个事实:这是谁的问题?A: problem"问题";B: plan"计划";C: opinion"观点";D: speech"演讲"。作者意识到自己之前没有把自己当作生活的中心,这是自己面临的问题。故选A。29.句意:从那一刻起,我的思维方式开始改变。A: continue"继续";B: change"改变";C: disappear"消失";D: stop"停止"。根据下文 "I apologized to my father later that day." 那天晚些时候,我向父亲道歉。可知,作者意识到问题后,思维开始改变,向父亲道歉。故选B。30.句意:成长的过程并不容易或快速。A: right"正确的";B: harmful"有害的";C: easy"容易的";D: different"不同的"。根据下文 "Years later, from a struggling student, I became a successful student and then a successful teacher."几年后,我从一个苦苦挣扎的学生变成了一个成功的学生,然后又成为了一名成功的老师。 可知,作者从苦苦挣扎的学生成长为成功的教师经历了多年,说明成长过程并不容易。故选C。四、阅读理解 (30分(2024九上·长春期中) 根据文章内容,选择最佳答案。www. amazon. comBook Review Customer reviews 4. 9 out of 5 Readers` rate(评分)24, 694 readers 5 stars 4 stars 3 stars 2 stars l star Dog Man: Mothering Heights A Graphic(绘本的) Novel( Dog Man #10) by Dav Pilkey Dav Pilkey' s wildly popular Dog Man series(系列) are enjoyed by most young people. It tells how Dog Man, a smart police dog. and his friends fight against some bad guys to protect their town. In this book, Dog Man has a new problem to solve. Will he succeed in the end Price: $15. 8( hardback book); $12. 5( paperback book); $7. 9(e-book)Ellen 9 years old I got this book as a birthday gift from my parents. I enjoy reading it so much. There are not too many words on cach page. I can understand the book easily, and I always read 40 to 50 pages a night.Gary 13 years old It's great for a beginner reader, but there's nothing here that holds my interest. The 1st book and 2nd book were good, but this book can't meet my expectation, so I'm going to stop reading these books.Amy 35 years old These books are colorful, fun, and exciting for younger kids. My 6- year-old son Mike really loves this series, and as a result, he becomes a much better reader. My son finds it funny and it keeps him interested in reading!31.How much will you pay for two paperback books A.$7. 9. B.$12. 5. C.$15. 8. D.$25.32.Among the above readers, who doesn't like Dog Man: Mothering Heights A.Amy. B.Gary. C.Mike. D.Ellen.33.What does Ellen think of Dog Man: Mothering Heights A.Colorful B.Easy C.Exciting D.Boring34.What can we learn from the book review above A.Most readers give the book 4 stars.B.Amy always reads 40 to 50 pages a night.C.The book is popular with most young readers.D.The book is about a dog owner who finds the meaning of his life.35.The text is probably taken from ____.A.a storybook B.a diary C.a newspaper D.a website【答案】31.D32.B33.B34.C35.D【知识点】应用文;有代表性的作家及其作品;细节理解;推理判断;数字计算【解析】【分析】本文是一篇应用文,是亚马逊网站上关于Dav Pilkey所著绘本小说Dog Man: Mothering Heights,Dog Man系列第10部的书籍评论,包含书籍基本信息(如系列情况、大致内容、价格)、读者评分情况,还展示了三位不同年龄段读者(9岁的 Ellen 、13岁的 Gary 、35岁的 Gary )对该书的评价和阅读感受。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.数字计算题。根据" Price: $15. 8( hardback book); $12. 5( paperback book); $7. 9(e-book)"价格:15.8美元(精装本); 12.5美元(平装书);7.9美元(电子书)。平装书价格是每本 12.5美元,那么两本的价格就是 12.5×2=25美元,故选D。32.细节理解图。根据Gary部分中的 "It's great for a beginner reader, but there's nothing here that holds my interest. … this book can't meet my expectation, so I'm going to stop reading these books." 这对初学者来说很棒,但这里没有什么能引起我的兴趣。第一本书和第二本书都很好,但这本书不能满足我的期望,所以我要停止读这些书。可知,Gary觉得这本书不能满足他的期望,他对这本书不感兴趣,不想继续读这个系列了,所以他不喜欢这本书。故选B。33.推理判断题。根据 Ellen 部分中的 "There are not too many words on each page. I can understand the book easily"每页上没有太多的单词。我很容易理解这本书,说明这本书每页没太多字,她能轻松理解,也就是这本书很容易读,故选B。34.推理判断题。根据" Dav Pilkey' s wildly popular Dog Man series(系列) are enjoyed by most young people. ""Dav Pilkey's wildly popular Dog Man series are enjoyed by most young people." Dav Pilkey广受欢迎的《 Dog Man系列》深受大多数年轻人的喜爱。可知,这个系列很受大多数年轻读者欢迎,故选C。35.推理判断题。根据第一栏 "www.amazon.com",这是亚马逊网站的网址,且内容是该网站上一本书的评论,所以这段文本很可能来自一个网站。故选D。(2024九上·长春期中) 根据文章内容,选择最佳答案。Nowadays, more and more people begin to look for fun online. Watching livestreaming (直播的) shows has become part of their lives. At the same time, traditional culture has found a bigger stage online. Many traditional artists are starting to livestream on Douvin and Bilibili. Some of them sing Peking Opera, some show their folk handcrafts (手工艺). while others perform Chincsc classical music. A growing number of people are becoming interested in traditional culture because of livestreaming.Li Jun is a Peking Opera performer with the Shanghai Jingju Theater Company. After the outbreak(退休), the 59- year- old man took up his smartphone and started livestreaming. Unlike performing on a formal stage, Li uses ordinary places as his stage, including his backyard and study room. Apart from singing, Li also teaches audience about Peking Opera. People can ask him questions and get answers directly." Livestreaming has brought this elegant(高雅的) art down to earth. ' one viewer said. " It gives young people an easier access to this traditional art and learn more about it. " Li has more than 6, 000 fans on Douyin, while one of his videos got 42, 000 views on Bilibili.On March 26th, 2020, Bilibili livestreamed a Huafu show on the third China Huafu Day(中国华服口). Performers presented clothes in traditional Chinese styles, including those from Wei, Tang and Ming dynasties. During the show, viewers not only enjoyed looking at the clothes, but also watched how performers used ancient styles of make- up.As Guangming Daily noted, livestreaming has come to a new stage. And traditional culture can be kept alive through this stage.36.Why does the writer mentioned Li Jun in the second paragraph A.To give an example of traditional culture livestreaming.B.To request young people to learn Pcking Opcra.C.To ask young people to learn from Li Jun.D.To ask young people to enjoy Li Jun's livestreaming.37.What does the underlined word" access" in paragraph 3 probably mean A.time B.sense C.way D.event38.What does Guangming Daily think of livestreaming A.a new stage to look for fun during the outbreakB.a new stage to ask questions and get answers directlyC.a new stage to sing and watch easily and freelyD.a new stage to keep traditional culture alive39.What is the structure(结构) of the passage (①= Para. l ②= Para. 2 ③= Para. 3 ④= Para. 4 ⑤= Para. 5)A. B.C. D.40.What is the passage mainly about A.Livestreaming brings traditional culture to the public.B.Livestreaming helps people get more fans.C.Pcking Opera gets popular through livestreaming.D.More and more people enjoy livestreaming.【答案】36.A37.C38.D39.C40.A【知识点】说明文;社会热点;词义猜测;文章结构;文章大意【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如今越来越多的人开始在网上寻找乐趣,观看直播成为他们生活的一部分。与此同时,传统文化在网络上找到了更大的舞台,许多传统艺术家开始在抖音和哔哩哔哩等平台进行直播,如唱京剧、展示民间手工艺、表演中国古典音乐等,直播让传统文化走进大众,为传统文化的传承提供了新途径,使传统文化得以保持活力。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,篇章结构和主旨大意四个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。36.推理判断题。根据第一段中的"Many traditional artists are starting to livestream on Douvin and Bilibili. Some of them sing Peking Opera, some show their folk handcrafts (手工艺) while others perform Chincsc classical music. A growing number of people are becoming interested in traditional culture because of livestreaming. "许多传统艺术家开始在Douvin和Bilibili上直播。他们中的一些人唱京剧,一些人展示他们的民间手工艺品,而另一些人则演奏中国古典音乐。越来越多的人因为直播而对传统文化感兴趣。提到许多传统艺术家开始在抖音和哔哩哔哩上进行直播,传统文化在网络上有了更大的舞台;以及第二段"Li Jun is a Peking Opera performer with the Shanghai Jingju Theater Company. After the outbreak(退休), the 59- year- old man took up his smartphone and started livestreaming. Unlike performing on a formal stage, Li uses ordinary places as his stage, including his backyard and study room. Apart from singing, Li also teaches audience about Peking Opera. People can ask him questions and get answers directly."李军是上海京剧院京剧演员。疫情爆发后,这名59岁的男子拿起智能手机开始直播。与在正式舞台上表演不同,李使用普通的地方作为他的舞台,包括他的后院和书房。除了唱歌,李还教观众京剧。人们可以直接向他提问并得到答案。详细介绍了京剧演员李军在疫情爆发后开始直播,他不仅表演京剧,还向观众讲解京剧知识,这是传统文化直播的一个具体例子。故选A。37.词义猜测题。根据 第三段中的"It gives young people an easier access to this traditional art and learn more about it." 它让年轻人更容易接触到这种传统艺术,并了解更多。可知,直播让年轻人能更轻松地去接触这种传统艺术并了解更多。可推知划线词access 在这里表示 "途径,方式",an easier access to 意思是 "更容易的途径去……",故选C。38.细节理解题。根据最后一段"As Guangming Daily noted, livestreaming has come to a new stage. And traditional culture can be kept alive through this stage."《光明日报》指出,直播已经进入了一个新阶段。并且通过这个阶段,传统文化可以得以保持活力。可知,《光明日报》认为直播是让传统文化保持活力的一个新阶段。故选D。39.篇章结构题。通读全文可知,第一段总体介绍如今越来越多的人在网上寻找乐趣,观看直播成为生活一部分,同时传统文化在网络上有了更大舞台,许多传统艺术家开始直播,这是总述。第二段到第四段分别以京剧演员李军直播、观众对京剧直播的评价、哔哩哔哩直播华服秀为例,具体说明直播对传统文化传播的作用,属于分述。第五段总结直播进入新阶段,传统文化可通过这个阶段保持活力,是总结。所以文章结构是总 - 分 - 总,故选C40.主旨大意题。通读全文可知,本文开篇指出观看直播成为人们生活一部分,传统文化在网络上有更大舞台,接着通过具体例子说明许多传统艺术家进行直播,让更多人对传统文化感兴趣,最后强调直播为传统文化传承提供了新途径,使传统文化保持活力。"直播将传统文化带给大众"概括了文章主旨,故选A。(2024九上·长春期中) 根据文章内容, 判断正误。Liz was from a small village in Southern America. Her family was poor and noodles were often their only food. Her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费), so she had to study by candle light.What was worse, to live on, her parents moved to a faraway village with the other four children. As for Liz, she didn't want to give up learning and she dreamed to enter a famous university. She stuck to living alone in her village.After Liz's parents left, she lived a really difficult life. Having no place to live in, the homeless girl had to sleep on the back scat of the school bus. Luckily, Mrs. Brown, the caring school bus driver learned about Liz's situation and invited her to live with her family. Soon, Liz found a job in her school. She worked from 6:00 a. m. to 7:40 a. m. before the first school bell rang. She swept floors and picked up rubbish again in the afternoon. With the money she got from the work, she paid for her education. And she stayed up late in the even ngs studying for all kinds of exams day after day.Liz's hard work made a difference to her life. She finished high school with unexpected results. She was accepted by Harvard, one of the world's most famous universities with full scholarship(全额奖学金).The 18- year- old girl created her own future with her never- give- up attitude and hard work.41.The 1 8- year- old girl who created her own future was from Northern America.42.There were seven people in Liz's family43.The kind school bus driver helped Liz find a job in the school44.Liz worked for 100 minutes for the school in the morning.45.The passage tells us that we can get success by working hard and never giving up.【答案】41.错误42.正确43.错误44.正确45.正确【知识点】故事阅读类;记叙文;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了来自南美洲一个贫困小村庄的女孩Liz的故事。她家庭贫困,父母无力支付电费,她只能借烛光学习。后来父母带着其他四个孩子搬到远方的村庄,Liz坚持独自留在村里继续学业。她生活艰难,无家可归时睡在学校巴士后座,幸运的是得到善良的校车司机 Brown 夫人的帮助。她在学校找到工作,用工作赚的钱支付学费,日夜刻苦学习。最终,她以优异的成绩从高中毕业,被世界著名学府哈佛大学录取并获得全额奖学金。【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。41.推理判断题。根据第一段中的"Liz was from a small village in Southern America."Liz来自南美洲的一个小村庄。可知,Liz来自南美洲,并非北美洲。因此 The 1 8- year- old girl who created her own future was from Northern America. "这位创造自己未来的18岁女孩来自北美。" 陈述错误。42.推理判断题。根据第一段中的"Her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费), so she had to study by candle light."她的父母付不起电费,所以她不得不在烛光下学习;以及第二段中的"What was worse, to live on, her parents moved to a faraway village with the other four children."更糟糕的是,为了继续生活,她的父母和其他四个孩子搬到了一个遥远的村庄。说明 Liz 家有父母、 Liz 和其他四个孩子,总共是2 + 1+ 4 = 7人。因此 There were seven people in Liz's family "Liz家有七口人" 陈述正确。43.推理判断题。根据第三段中的"Luckily, Mrs. Brown, the caring school bus driver learned about Liz's situation and invited her to live with her family."幸运的是,Brown夫人,这位有爱心的校车司机了解了Liz的情况,并邀请她和家人住在一起。可知,Brown夫人邀请Liz和她家人一起住,文中并没有提及是她帮利兹在学校找到了工作。所以 The kind school bus driver helped Liz find a job in the school "这位善良的校车司机帮助 Liz 在学校找到了一份工作"陈述错误。44.推理判断题。根据第三段中的"She worked from 6:00 a. m. to 7:40 a. m. before the first school bell rang."她从早上6点工作到早上7点40分,第一节上课铃响了。可知, Liz 早上6点工作到7点40分,7点40分 - 6点 = 1小时40分钟,1小时 = 60分钟,60 + 40 = 100分钟。所以 Liz worked for 100 minutes for the school in the morning. " Liz 早上为学校工作了100分钟" 陈述正确。45.推理判断题通读全文可知, Liz 家庭贫困,生活艰难,但她坚持学习,努力工作,最终被哈佛大学录取并获得全额奖学金,创造了自己的未来。这体现了只要努力工作、永不放弃就能取得成功的道理。所以 The passage tells us that we can get success by working hard and never giving up. "这段话告诉我们,我们可以通过努力和永不放弃获得成功。"陈述正确。(2024九上·长春期中) 根据文章内容,从下面选项中选择最佳答案还原到文章中。Nobody knows when or where kite flying began. but there are some stories about the history of kites.Early kites may have been simple flat shapes like leaves. Later, kite designs improved as people discovered how to put lightweight coverings over frames(框架). Silk and paper are lightweight materials that were invented in China. 46. Chinese kites date back (追溯) at least 2, 000 years.The first Chinese kites may have been used by armies, perhaps as signals. As time passed, kites took on other uses. 47. , Then there were kite flying holidays, such as the one held on the ninth day of the ninth month.According to the legend(传说), that was the day when a family went kite flying on a hilltop. Returning to their house, they saw that it had collapsed (倒塌). 48. 49. Before long Japanese kite flying took on a new purpose. Kites were flown to celebrate happy things and good luck. Soon, kite flying reached many other Asian countries. In each land, kites were designed for ceremonies and sports. Later, knowledge of kites traveled west, to northern Africa, to Europe, and finally to America. 50. But their creations did not spread as widely as the kites of Asia.A. They were flown during special celebrations and for sports. B. There may have been early kite inventors in these lands. C. Kite- flying had saved their lives! D. After a while, travelers and traders spread kite- flying from China to Japan. E. China is the earliest known center of kite making.【答案】46.E;47.A;48.C;49.D;50.B【知识点】说明文;中国历史【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了风筝飞行的历史相关故事。先是指出无人知晓风筝放飞起始的时间和地点,但有一些关于风筝历史的故事。接着介绍早期风筝的简单形态,以及随着材料发展风筝设计的改进,强调中国是已知最早的风筝制作中心。然后讲述中国风筝最初可能用于军队,之后有了其他用途,如特殊庆祝活动和体育项目,还提到一个关于放风筝避免房屋倒塌带来危险的传说。之后说明风筝从中国传播到日本,日本风筝有了新用途,又逐渐传播到其他亚洲国家、非洲、欧洲和美国,不过这些地方风筝的传播范围不如亚洲广泛。【点评】考查五选五,本文是一篇历史类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。46.根据空前"Silk and paper are lightweight materials that were invented in China."丝绸和纸是中国发明的轻质材料;以及空后"Chinese kites date back (追溯) at least 2, 000 years."中国风筝至少可以追溯到2000年前。进一步说明中国在风筝制作方面的悠久历史。 E. China is the earliest known center of kite making. "中国是已知最早的风筝制作中心"承接上文,强调中国在风筝制作历史上的重要地位,符合语境,故选E。47.根据空前"As time passed, kites took on other uses."随着时间的推移,风筝有了其他用途。 A. They were flown during special celebrations and for sports. "它们是在特殊的庆祝活动和体育运动中飞行的" 具体说明了风筝的其他用途,即用于特殊庆祝活动和体育活动,承接上文,符合语境,故选A。48.根据空前"According to the legend(传说), that was the day when a family went kite flying on a hilltop. Returning to their house, they saw that it had collapsed (倒塌)."根据传说,那是一个家庭在山顶放风筝的日子。回到他们家时,他们看到房子倒塌了。房子倒塌本是危险的事,但因为他们去放风筝了所以躲过一劫, C. Kite- flying had saved their lives! "放风筝救了他们的命"承接上文,符合语境,故选C。49.根据空后"Before long Japanese kite flying took on a new purpose."不久,日本放风筝有了新的目的。说明日本开始有了放风筝的活动,D. After a while, travelers and traders spread kite- flying from China to Japan. "过了一段时间,旅行者和商人把放风筝从中国传播到了日本"很好地引出下文日本放风筝的情况,故选D。50.根据空前"Later, knowledge of kites traveled west, to northern Africa, to Europe, and finally to America."后来,风筝的知识向西传播,到了北非、欧洲,最后到了美国。 B. There may have been early kite inventors in these lands. "这些地方可能早期就有风筝发明者"承接上文,说明在这些传播到风筝知识的地区,有可能早就存在风筝发明者,且空后"But their creations did not spread as widely as the kites of Asia."但他们的发明没有像亚洲的风筝那样广泛传播,也与B选项相呼应,故选B。(2024九上·长春期中) 根据文章内容,回答下列各题。In 1988, Wang Chengbang retired(退休) from the army. Instead of enjoying a relaxing life, he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang.It is not an easy job. The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides. water is a big; problem. In fact, Wang's work in the first few years failed as very few trees survived(存活).But he would not give up. " After trying many different ways, I have learned how to grow young trees in a better way, " said Wang. He also worked out new ways to save water with his hard work, more and more trees have survived. So far, he has planted more than 5 million trees. Those green trees prevent desertification (沙漠化), make the air cleaner and protect people from the hot sun. Now, Korla is a model city in environmental protection.Wang is also successful in fighting cancer(癌症). In 2005, he had cancer and was told that he had only six months to live. However, be continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed. " Working is the best medicine. Planting trees helps to fighting cancer, " he often jokes.Now, at the age of 86, Wang Chengbang is still working.51.Why did Wang Chengbang choose to be a volunteer after retiring 52.Where did Wang Chengbang plant trees 53.What makes planting trees so hard 54.How many trees has Wang Chengbang planted so far 55.What did Wang Chengbang do after he had cancer 【答案】51.Because he wanted to save the soil from becoming desert.52.In Korla, XinJiang.53.The high temperature and the water problem.54.More than 5 million trees.55.He continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed.【知识点】故事阅读类;记叙文;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Wang Chengbang 退休后投身环保事业的感人故事。他放弃安逸的退休生活,在新疆库尔勒植树造林,克服高温缺水等重重困难,成功种植了超过500万棵树,有效防止了沙漠化,改善了当地环境。同时,他在患癌后仍坚持工作,以乐观的态度与病魔抗争,展现了坚韧不拔的精神。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,根据题目要求,从而做出正确答案。51.细节理解题。根据第一段中的"Instead of enjoying a relaxing life, he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang."他没有享受轻松的生活,而是自愿在新疆库尔勒植树,以保护土壤免受沙漠化。 即 Wang Chengbang 退休后没有选择享受轻松的生活,而是自愿到新疆库尔勒植树,以防止土壤沙漠化。所以答案是 Because he wanted to save the soil from becoming desert.52.细节理解题。根据第一段中的"he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang."他自愿在新疆库尔勒植树,以防止土壤变成沙漠。可知,Wang Chengbang 在新疆库尔勒植树。因此答案为In Korla, XinJiang。53.细节理解题。根据第二段中的"The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides, water is a big problem."库尔勒的高温使得任何人都很难在阳光下日复一日地工作。此外,水是一个大问题。说明库尔勒的高温使得人们很难日复一日地在阳光下工作,此外,水也是一个大问题。所以植树困难的原因是高温和水的问题。所以答案为: The high temperature and the water problem.54.细节理解题。根据第三段中的"So far, he has planted more than 5 million trees."到目前为止,他已经种了500多万棵树。故答案为:More than 5 million trees。55.细节理解题。根据第四段中的"In 2005, he had cancer and was told that he had only six months to live. However, he continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed."2005年,他患上了癌症,被告知他只剩下六个月的生命了。然而,他继续照顾他的树木,而不是躺在病床上。所以答案是他继续照顾他的树,而不是躺在病床上。故答案为: He continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed.五、语言运用(共10分)V. 短文填空。(10分(2024九上·长春期中) 阅读下面短文,在空白处填入恰当的单词或括号内单词的正确形式。When we talk about reading, we probably think of eyes. because we do the reading with eyes. Many years ago, some people 56. ( wonder) whether they could do some reading with cars or not. And now their dream has already come true. With the development of smartphones, it's getting much 57. ( easy) to do some reading with ears. This is audio reading.Many people think reading in bed before going to sleep is 58. ( help) to have a good sleep and it would be a perfect time to do some audio reading. When they read an ordinary book, the lights have to be turned on and they have to turn the pages with their 59. ( hand) while they don't need to do that when they do audio reading instead.Also, some other people would like to do audio reading in the kitchen. They can enjoy their time by 60. ( listen) to the news or stories while cooking. They find it interesting 61. ( cook) according to instructions that are made 62. famous cooks. Audio reading is some people's favorite while they are exercising. It allows the mind to be free while the legs, body and arms are kept busy. But be careful. Don't make yourself or others in danger. Let's take driving for example. If you pay no attention to 63. ( drive) but lose yourself in doing audio reading. you may cause a traffic accident.Finally, audio reading is 64. ( true) useful to blind people. It was difficult for them to read in the past. But now they can do it easily. What 65. interesting way to read!【答案】56.wondered;57.easier;58.helpful;59.hands;60.listening;61.to cook;62.by;63.driving;64.truly;65.an【知识点】教育类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了有声阅读这一阅读方式,包括其实现的可能性、在不同场景(睡前、厨房、锻炼时)的应用、使用时的注意事项以及它对盲人的实用性,强调了有声阅读给人们带来的便利。【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,形容词,名词,非谓语动词,介词,副词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。56.句意:许多年前,一些人想知道他们是否可以用耳朵进行一些阅读。 wonder "想知道",此处是谓语动词,根据时间状语Many years ago可知,句子时态为一般过去时,所以谓语动词用过去式,故填wondered。57.句意:随着智能手机的发展,用耳朵进行一些阅读变得容易多了。 easy "容易的",形容词。much常用来修饰比较级,easy的比较级是"easier",表示"更容易",作表语,表示用耳朵阅读变得更容易了。故填 easier 。58.句意:许多人认为睡前在床上阅读有助于睡个好觉,而且这将是一个进行有声阅读的完美时间。 help "帮助",动词&名词。此处作表语,应用其形容词helpful"有帮助的"。be helpful to固定短语,"对……有帮助",故填helpful。59.句意:当他们读一本普通的书时,必须打开灯,而且他们必须用手翻页,而当他们进行有声阅读时就不需要这样做。 hand"手",名词。翻书通常用两只手,所以用复数形式hands,作介词with的宾语,故填hands。60.句意:他们可以在做饭时通过听新闻或故事来享受他们的时光。 listen "听",动词。空前by是介词,介词后接其动名词listening,作宾语,故填 listening 。61.句意:他们发现按照著名厨师的指示做饭很有趣。 cook "做饭,烹饪",动词。此句是固定句式"find it + 形容词 + to do sth.",其中"it"是形式宾语,真正的宾语是后面的动词不定式"to do sth.",故填to cook。62.句意:他们发现按照著名厨师的指示做饭很有趣。be made by固定短语,"由……制作/制定",这里指按照著名厨师制定的指示做饭,故填by。63.句意:如果你不注意开车,而是沉浸在有声阅读中,你可能会引发一场交通事故。 drive "驾驶",动词。结合固定短语pay attention to中"to"是介词,介词后接动名词,故填driving。64.句意:最后,有声阅读对盲人来说确实很有用。 true "真的,真实的",形容词。此处需要用副词修饰形容词useful,true的副词形式是truly,"确实,真正地",作状语,故填 truly 。65.句意:多么有趣的阅读方式啊!way是可数名词单数,且"interesting"是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an修饰,故填an。六、书面表达 (共20分)Ⅵ. (A) 假设你是李华,昨天收到了英国笔友 Tom的一封电子邮件,得知他要来长春旅游。请你给他回复一封不少于40词的电子邮件,询问相关信息。(5分66.(2024九上·长春期中) 询问的信息包括:交通方式,抵达时间,住宿安排,美食体验,游览景点计划。要求:要点齐全; 表达通畅; 简洁得体。开头结尾已给出,不计入总词数。Dear Tom,I`m so glad to hear that you are coming to Changchun. I'd like to know some information about your trip.Hope you can have a good time in Changchun. I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua【答案】Dear Tom,I`m so glad to hear that you are coming to Changchun. I'd like to know some information about your trip.Firstly, could you tell me how you'll travel to Changchun Will you take a plane, a train or maybe drive here by yourself And when exactly will you arrive It's important for me to know the date and the approximate time, like in the morning, afternoon or evening.As for accommodation, have you booked a place to stay What kind of accommodation do you prefer, a hotel or a homestay And where is it located Food is also a big part of traveling. Are there any special local dishes in Changchun that you're eager to try Or do you have a preference for a certain type of cuisine, such as Northeastern cuisine or Korean - style food Finally, I'm curious about your plan for visiting scenic spots. Which places in Changchun do you intend to visit And how long do you plan to spend at each spot Hope you can have a good time in Changchun. I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;提纲作文;旅游观光类;书信、电子邮件【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份给即将来长春的 Tom 写一封信,询问其旅行相关信息,且明确给出了需要询问的信息要点,同时对信件内容有要点齐全、表达通畅、简洁得体的要求,开头和结尾已固定,不计入总词数。信中需要说明(1)交通方式:需要询问 Tom 到达长春所采用的交通方式,比如是乘坐飞机、火车、长途客车还是自驾等。这有助于了解 Tom 的行程安排,也方便后续根据交通方式提供更贴合的建议,例如如果坐飞机,可以询问机场到市区的交通情况等;(2)抵达时间:明确 Tom 到达长春的具体时间,包括日期和大概的时间点(上午、下午、晚上等)。知道抵达时间后,可以提前安排接站等事宜,也能更好地规划后续的活动安排;(3)住宿安排:询问 Tom 是否已经预订好住宿,以及住宿的类型(酒店、民宿等)和位置。了解住宿情况可以为汤姆提供周边信息,如附近有哪些便利设施、交通是否方便等,也能根据住宿位置规划游览路线。(4)美食体验:长春有很多特色美食,询问汤姆是否有特别想品尝的美食,或者对美食类型(如东北菜、朝鲜族美食等)有无偏好。这样可以推荐一些当地知名的美食店铺,让 Tom 更好地体验长春的美食文化。(5)游览景点计划:了解 Tom 打算在长春游览哪些景点,以及游览的时间安排。可以根据 Tom 的兴趣和时间,提供一些景点攻略,如景点的开放时间、门票情况、游玩注意事项等,还能帮忙规划合理的游览路线,避免走冤枉路。【点评】这封信完美契合了题目要求,详细询问了汤姆来长春旅行的五大关键信息。从交通方式(是乘坐飞机、火车还是自驾)和抵达时间(具体日期及上午、下午或晚上等大概时段),到住宿安排(是否预订、偏好酒店还是民宿以及位置),再到美食体验(心仪的长春特色菜或偏好的菜系,如东北菜、朝鲜族美食),最后到游览景点计划(打算游览的景点及在每个景点的停留时长),无一遗漏,为后续给汤姆提供针对性的旅行建议奠定了良好基础。文中有一些好的词句。例如:Firstly, could you tell me how you'll travel to Changchun 运用了宾语从句; Will you take a plane, a train or maybe drive here by yourself 运用了选择疑问句;It's important for me to know the date and the approximate time, like in the morning, afternoon or evening.运用了it作形式主语;As for accommodation, have you booked a place to stay 运用了不定式作后置定语;What kind of accommodation do you prefer, a hotel or a homestay 运用了选择疑问句; Are there any special local dishes in Changchun that you're eager to try 运用了限制性定语从句。七、书面表达 (共20分) (B)春节是中国最重要的传统节日之一。人们在春节期间忙碌而又幸福。请结合自身经历写一篇不少于80词的英语短文,谈一谈你是如何过春节的以及春节带给你的感受。(15分67.(2024九上·长春期中) 春节是中国最重要的传统节日之一。人们在春节期间忙碌而又幸福。请结合自身经历写一篇不少于80词的英语短文,谈一谈你是如何过春节的以及春节带给你的感受。要求:(1) 要点齐全;(2) 适当增加细节,行文连贯;(3) 文中不得出现考生的真实姓名和校名。【答案】 The Spring Festival is one of the most important traditional festivals in China. During this period, people are busy but full of happiness. Let me share how I spent the Spring Festival and my feelings about it.Before the Spring Festival, my family and I were busy preparing for it. We went shopping to buy all kinds of delicious food, like dumplings, fish and candies. We also bought red couplets and decorations to make our home look more festive.On New Year's Eve, we had a big family dinner. All my relatives gathered together. We enjoyed a lot of delicious dishes and chatted happily. After dinner, we watched the Spring Festival Gala on TV. It was really wonderful, with various interesting programs.During the Spring Festival, I went to visit my relatives and friends to give them my best wishes. I received many red envelopes, which made me very excited.The Spring Festival brings me a strong sense of family reunion and warmth. It reminds me of the importance of traditional culture. I really love the Spring Festival and look forward to it every year.【知识点】材料作文;故事阅读类;记叙文;中国传统节假日与庆祝活动【解析】【分析】本题要求考生围绕"春节"这一中国最重要的传统节日之一展开写作,核心在于阐述自己过春节的方式以及春节带来的感受。内容包括;(1)自身经历:需结合自身实际,描述在春节期间的具体活动,例如准备年货、贴春联、吃年夜饭、拜年等传统习俗相关内容,也可以是参与的具有个人特色的春节活动。(2)春节感受:要表达出春节给自己带来的情感体验,如幸福、温馨、快乐、对传统文化的热爱、对亲情的珍视等。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】改为紧扣"春节"这一主题,全面涵盖了过春节的方式以及春节带来的感受这两个关键要点。从节前准备、除夕活动到春节期间的走访拜年,详细描述了过春节的具体经历,最后自然地抒发了对春节的感受,如家庭团聚的温暖和对传统文化的重视,内容完整且符合题目要求。文中有一些好的词句,例如Let me share how I spent the Spring Festival and my feelings about it.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补,宾语从句; We also bought red couplets and decorations to make our home look more festive.运用了不定式作目的状语;During the Spring Festival, I went to visit my relatives and friends to give them my best wishes. 运用了不定式作目的状语;I received many red envelopes, which made me very excited.运用了费限制性定语从句。1 / 1吉林省长春市东北师大附中新城校区2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题一、基础知识(共10分)I. 单项选择(共10分1.(2024九上·长春期中) — How do you study for a test —____ working with friends.A.By B.With C.On D.At2.(2024九上·长春期中)Yuan Longping is ______ regarded as the greatest scientist in rice planting.A.suddenly B.patiently C.hardly D.generally3.(2024九上·长春期中) Whether we can go to the park or not ____ the weather.A.leads into B.depends on C.deals with D.lays out4.(2024九上·长春期中)She was ____ sad ____ she cried when she heard the bad news.A.too; to B.so; that C.enough; that D.such; that5.(2024九上·长春期中) He suggested ____ shopping before the Spring Festival.A.going B.went C.goes D.go6.(2024九上·长春期中)Trees and flowers ________every year to make our country more beautiful.A.is planted B.was planted C.are planted D.were planted7.(2024九上·长春期中) —I don't know if he ____ tomorrow —I will call you if he ____.A.will come; arrives B.comes; arrivesC.will come; will arrive D.comes; will arrive8.(2024九上·长春期中) The number of pandas ____ getting smaller and smaller now. We should do something to help them.A.is B.are C.was D.were9.(2024九上·长春期中)—The little boy is only three years old, but he can memorize about 50 poems.—___________talented boy he is!A.How B.How a C.What a D.What10.(2024九上·长春期中) — Jean's sweater looks very nice, do you know ____ — On Taobao.A.where she bought it B.where did she buy itC.when she bought it D.when did she buy it二、交际运用(共5分)II. 情景交际(5分(2024九上·长春期中) 根据对话内容,从方框中选择恰当的选项补全对话,其中有一项多余。A: Hi, Li Ming. 11. B: I'll return to my hometown.A: How long haven't you returned home B: For almost three years.A: 12. B: Yes, it used to be old, but now many new buildings have appeared.A: What are you going to be after you return home B: 13. I want to be a teacher there.A: 14. B: I want to help the kids achieve their dreams.A: 15. I hope your hometown will be better and better.B: Thank you.A. It takes time. B. You are so great! C. Why do you want to be a teacher D. Has your hometown changed a lot E. What will you do after leaving school F. The government set up a new primary school.三、阅读 (共45分)Ⅲ. 完形填空 (15分(2024九上·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。I believe different people have experienced different adolescence(青春期). I must say I was still an angry adolescent in my first year of college. My 16. was that I never got on well with my parents.Our family wasn't 17. , so I chose to go to a college which needs less money and took a bus to classes every day. One day I had a serious 18. with my father. We were so angry that we shouted to each other. I ran out of the house without breakfast. What was worse, I 19. my bus to school.I knew I was going to be late, 20. I ra n all the way to school. As I headed toward my class, I 21. realized I didn't have the homework that my teacher asked: a thought card. My teacher asked us to bring an index(索引) card 22. our names and the dates every Tuesday. As for 23. to write on the rest of the card, we could choose a thought, a question or something else.Now, outside the door, ten minutes later, I was not 24. to write anything. The only thing I thought about was the fight I'd just had with my dad. I wrote "I am the son of a fool", then rushed into the room, and 25. it to my teacher.The next day, my teacher 26. the thought cards and I discovered he wrote, " What does the son of a fool do with the rest of 27. life " The teacher's question awoke me to the fact: whose 28. is it I realized that I had created a life in which I was not a central figure (人物)! After that very moment, my thinking began to 29. . I apologized to my father later that day.The process of growth wasn't 30. or fast. Years later, from a struggling student, I became a successful student and then a successful teacher.16.A. pain B. purpose C. wish D. rule17.A. poor B. special C. rich D. warm18.A. task B. fight C. accident D. mistake19.A. missed B. caught C. took D. drove20.A. but B. because C. so D. or21.A. happily B. suddenly C. carefully D. slowly22.A. on B. from C. by D. with23.A. how B. when C. who D. what24.A. friendly B. lucky C. able D. healthy25.A. handed B. told C. wrote D. read26.A. gave back B. put away C. paid for D. looked for27.A. their B. his C. our D. your28.A. problem B. plan C. opinion D. speech29.A. continue B. change C. disappear D. stop30.A. right B. harmful C. easy D. different四、阅读理解 (30分(2024九上·长春期中) 根据文章内容,选择最佳答案。www. amazon. comBook Review Customer reviews 4. 9 out of 5 Readers` rate(评分)24, 694 readers 5 stars 4 stars 3 stars 2 stars l star Dog Man: Mothering Heights A Graphic(绘本的) Novel( Dog Man #10) by Dav Pilkey Dav Pilkey' s wildly popular Dog Man series(系列) are enjoyed by most young people. It tells how Dog Man, a smart police dog. and his friends fight against some bad guys to protect their town. In this book, Dog Man has a new problem to solve. Will he succeed in the end Price: $15. 8( hardback book); $12. 5( paperback book); $7. 9(e-book)Ellen 9 years old I got this book as a birthday gift from my parents. I enjoy reading it so much. There are not too many words on cach page. I can understand the book easily, and I always read 40 to 50 pages a night.Gary 13 years old It's great for a beginner reader, but there's nothing here that holds my interest. The 1st book and 2nd book were good, but this book can't meet my expectation, so I'm going to stop reading these books.Amy 35 years old These books are colorful, fun, and exciting for younger kids. My 6- year-old son Mike really loves this series, and as a result, he becomes a much better reader. My son finds it funny and it keeps him interested in reading!31.How much will you pay for two paperback books A.$7. 9. B.$12. 5. C.$15. 8. D.$25.32.Among the above readers, who doesn't like Dog Man: Mothering Heights A.Amy. B.Gary. C.Mike. D.Ellen.33.What does Ellen think of Dog Man: Mothering Heights A.Colorful B.Easy C.Exciting D.Boring34.What can we learn from the book review above A.Most readers give the book 4 stars.B.Amy always reads 40 to 50 pages a night.C.The book is popular with most young readers.D.The book is about a dog owner who finds the meaning of his life.35.The text is probably taken from ____.A.a storybook B.a diary C.a newspaper D.a website(2024九上·长春期中) 根据文章内容,选择最佳答案。Nowadays, more and more people begin to look for fun online. Watching livestreaming (直播的) shows has become part of their lives. At the same time, traditional culture has found a bigger stage online. Many traditional artists are starting to livestream on Douvin and Bilibili. Some of them sing Peking Opera, some show their folk handcrafts (手工艺). while others perform Chincsc classical music. A growing number of people are becoming interested in traditional culture because of livestreaming.Li Jun is a Peking Opera performer with the Shanghai Jingju Theater Company. After the outbreak(退休), the 59- year- old man took up his smartphone and started livestreaming. Unlike performing on a formal stage, Li uses ordinary places as his stage, including his backyard and study room. Apart from singing, Li also teaches audience about Peking Opera. People can ask him questions and get answers directly." Livestreaming has brought this elegant(高雅的) art down to earth. ' one viewer said. " It gives young people an easier access to this traditional art and learn more about it. " Li has more than 6, 000 fans on Douyin, while one of his videos got 42, 000 views on Bilibili.On March 26th, 2020, Bilibili livestreamed a Huafu show on the third China Huafu Day(中国华服口). Performers presented clothes in traditional Chinese styles, including those from Wei, Tang and Ming dynasties. During the show, viewers not only enjoyed looking at the clothes, but also watched how performers used ancient styles of make- up.As Guangming Daily noted, livestreaming has come to a new stage. And traditional culture can be kept alive through this stage.36.Why does the writer mentioned Li Jun in the second paragraph A.To give an example of traditional culture livestreaming.B.To request young people to learn Pcking Opcra.C.To ask young people to learn from Li Jun.D.To ask young people to enjoy Li Jun's livestreaming.37.What does the underlined word" access" in paragraph 3 probably mean A.time B.sense C.way D.event38.What does Guangming Daily think of livestreaming A.a new stage to look for fun during the outbreakB.a new stage to ask questions and get answers directlyC.a new stage to sing and watch easily and freelyD.a new stage to keep traditional culture alive39.What is the structure(结构) of the passage (①= Para. l ②= Para. 2 ③= Para. 3 ④= Para. 4 ⑤= Para. 5)A. B.C. D.40.What is the passage mainly about A.Livestreaming brings traditional culture to the public.B.Livestreaming helps people get more fans.C.Pcking Opera gets popular through livestreaming.D.More and more people enjoy livestreaming.(2024九上·长春期中) 根据文章内容, 判断正误。Liz was from a small village in Southern America. Her family was poor and noodles were often their only food. Her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费), so she had to study by candle light.What was worse, to live on, her parents moved to a faraway village with the other four children. As for Liz, she didn't want to give up learning and she dreamed to enter a famous university. She stuck to living alone in her village.After Liz's parents left, she lived a really difficult life. Having no place to live in, the homeless girl had to sleep on the back scat of the school bus. Luckily, Mrs. Brown, the caring school bus driver learned about Liz's situation and invited her to live with her family. Soon, Liz found a job in her school. She worked from 6:00 a. m. to 7:40 a. m. before the first school bell rang. She swept floors and picked up rubbish again in the afternoon. With the money she got from the work, she paid for her education. And she stayed up late in the even ngs studying for all kinds of exams day after day.Liz's hard work made a difference to her life. She finished high school with unexpected results. She was accepted by Harvard, one of the world's most famous universities with full scholarship(全额奖学金).The 18- year- old girl created her own future with her never- give- up attitude and hard work.41.The 1 8- year- old girl who created her own future was from Northern America.42.There were seven people in Liz's family43.The kind school bus driver helped Liz find a job in the school44.Liz worked for 100 minutes for the school in the morning.45.The passage tells us that we can get success by working hard and never giving up.(2024九上·长春期中) 根据文章内容,从下面选项中选择最佳答案还原到文章中。Nobody knows when or where kite flying began. but there are some stories about the history of kites.Early kites may have been simple flat shapes like leaves. Later, kite designs improved as people discovered how to put lightweight coverings over frames(框架). Silk and paper are lightweight materials that were invented in China. 46. Chinese kites date back (追溯) at least 2, 000 years.The first Chinese kites may have been used by armies, perhaps as signals. As time passed, kites took on other uses. 47. , Then there were kite flying holidays, such as the one held on the ninth day of the ninth month.According to the legend(传说), that was the day when a family went kite flying on a hilltop. Returning to their house, they saw that it had collapsed (倒塌). 48. 49. Before long Japanese kite flying took on a new purpose. Kites were flown to celebrate happy things and good luck. Soon, kite flying reached many other Asian countries. In each land, kites were designed for ceremonies and sports. Later, knowledge of kites traveled west, to northern Africa, to Europe, and finally to America. 50. But their creations did not spread as widely as the kites of Asia.A. They were flown during special celebrations and for sports. B. There may have been early kite inventors in these lands. C. Kite- flying had saved their lives! D. After a while, travelers and traders spread kite- flying from China to Japan. E. China is the earliest known center of kite making.(2024九上·长春期中) 根据文章内容,回答下列各题。In 1988, Wang Chengbang retired(退休) from the army. Instead of enjoying a relaxing life, he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang.It is not an easy job. The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides. water is a big; problem. In fact, Wang's work in the first few years failed as very few trees survived(存活).But he would not give up. " After trying many different ways, I have learned how to grow young trees in a better way, " said Wang. He also worked out new ways to save water with his hard work, more and more trees have survived. So far, he has planted more than 5 million trees. Those green trees prevent desertification (沙漠化), make the air cleaner and protect people from the hot sun. Now, Korla is a model city in environmental protection.Wang is also successful in fighting cancer(癌症). In 2005, he had cancer and was told that he had only six months to live. However, be continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed. " Working is the best medicine. Planting trees helps to fighting cancer, " he often jokes.Now, at the age of 86, Wang Chengbang is still working.51.Why did Wang Chengbang choose to be a volunteer after retiring 52.Where did Wang Chengbang plant trees 53.What makes planting trees so hard 54.How many trees has Wang Chengbang planted so far 55.What did Wang Chengbang do after he had cancer 五、语言运用(共10分)V. 短文填空。(10分(2024九上·长春期中) 阅读下面短文,在空白处填入恰当的单词或括号内单词的正确形式。When we talk about reading, we probably think of eyes. because we do the reading with eyes. Many years ago, some people 56. ( wonder) whether they could do some reading with cars or not. And now their dream has already come true. With the development of smartphones, it's getting much 57. ( easy) to do some reading with ears. This is audio reading.Many people think reading in bed before going to sleep is 58. ( help) to have a good sleep and it would be a perfect time to do some audio reading. When they read an ordinary book, the lights have to be turned on and they have to turn the pages with their 59. ( hand) while they don't need to do that when they do audio reading instead.Also, some other people would like to do audio reading in the kitchen. They can enjoy their time by 60. ( listen) to the news or stories while cooking. They find it interesting 61. ( cook) according to instructions that are made 62. famous cooks. Audio reading is some people's favorite while they are exercising. It allows the mind to be free while the legs, body and arms are kept busy. But be careful. Don't make yourself or others in danger. Let's take driving for example. If you pay no attention to 63. ( drive) but lose yourself in doing audio reading. you may cause a traffic accident.Finally, audio reading is 64. ( true) useful to blind people. It was difficult for them to read in the past. But now they can do it easily. What 65. interesting way to read!六、书面表达 (共20分)Ⅵ. (A) 假设你是李华,昨天收到了英国笔友 Tom的一封电子邮件,得知他要来长春旅游。请你给他回复一封不少于40词的电子邮件,询问相关信息。(5分66.(2024九上·长春期中) 询问的信息包括:交通方式,抵达时间,住宿安排,美食体验,游览景点计划。要求:要点齐全; 表达通畅; 简洁得体。开头结尾已给出,不计入总词数。Dear Tom,I`m so glad to hear that you are coming to Changchun. I'd like to know some information about your trip.Hope you can have a good time in Changchun. I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua七、书面表达 (共20分) (B)春节是中国最重要的传统节日之一。人们在春节期间忙碌而又幸福。请结合自身经历写一篇不少于80词的英语短文,谈一谈你是如何过春节的以及春节带给你的感受。(15分67.(2024九上·长春期中) 春节是中国最重要的传统节日之一。人们在春节期间忙碌而又幸福。请结合自身经历写一篇不少于80词的英语短文,谈一谈你是如何过春节的以及春节带给你的感受。要求:(1) 要点齐全;(2) 适当增加细节,行文连贯;(3) 文中不得出现考生的真实姓名和校名。答案解析部分1.【答案】A【知识点】方式介词by;方式介词with【解析】【分析】句意:——你如何为考试做准备?——通过和朋友们一起学习。A:By"通过……方式"常用来表示方法、手段;B:With"和……一起,用……工具",一般不用于表示方式;C:On"在……上面,关于";D:At"在(某地点、某时间等)"。问句"How do you study for a test "是在询问为考试做准备的方式,所以回答应该用表示方式或手段的介词。故选A。【点评】考查介词词义辨析,区分by;with;on和at的含义和应用。2.【答案】D【知识点】副词辨析;词义辨析【解析】【分析】句意:人们普遍认为袁隆平是一个水稻方面的专家。A. suddenly突然地B. patiently 有耐心地C. hardly几乎不D. generally普遍地,一般地。故答案为D。【点评】本题考查副词的词义辨析。3.【答案】B【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:我们能否去公园取决于天气。A:leads into"引入,导致进入",通常用于描述一个话题、情境等引导出另一个话题、情境;B:depends on"取决于,依靠";C:deals with"处理,对付,涉及",一般用于描述对某件事情进行处理或涉及某个主题;D:lays out"布置;安排;展示"此句表达的是"能否去公园"和"天气"之间的一种关系,即能否去公园这件事是由天气来决定的。故选B。【点评】考查动词短语词义辨析,区分lead into;depend on;deal with和lay out的含义。4.【答案】B【知识点】so that与so...that...引导的结果状语从句;such (...) that...引导的结果状语从句司【解析】【分析】句意:当她听到这个坏消息时,她如此伤心以至于哭了。A:too; to是固定句式"too... to"表示"太……而不能……",其结构为"too + 形容词/副词 + to + 动词原形",通常用来表达因为某种程度过高而无法做某事;B:so; that是固定句式"so... that"表示"如此……以至于……",其中so后面接形容词或副词,that引导结果状语从句;C:enough; that 英语中并没有"enough... that"这样固定且常用的结构来表示"如此……以至于……"的意思,enough通常用于"形容词/副词 + enough + to + 动词原形"的结构,表示"足够……而能做……";D:such; that是固定句式"such... that"表示"如此……以至于……",such后面通常接名词或名词短语,即"such +(a/an)+ 形容词 + 名词 + that"。在本题中,sad是形容词,"she cried when she heard the bad news"是一个句子,符合"so...that..."结构的用法,即"她是如此悲伤以至于听到这个坏消息时哭了",故选B。【点评】考查状语从句,本题涉及"so... that"引导的结果状语从句。5.【答案】A【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:他建议在春节前去购物。suggest表示"建议"时,常见的用法是suggest doing sth."建议做某事",动名词作宾语,故选A。【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语suggest doing sth.6.【答案】C【知识点】一般现在时的被动语态【解析】【分析】 句意:为了使我们的国家更美丽。每年都种树和花。动作的承受者作主语,用被动语态。其结构是,主语+be+done。every year,每年,故用一般现在时,故选C【点评】考查一般现在时的被动语态的用法。7.【答案】A【知识点】一般现在时代替一般将来时;一般将来时【解析】【分析】句意:— 我不知道他明天是否会来?— 如果他来,我会给你打电话。第一空:if引导的是宾语从句,作know的宾语。在宾语从句里,当表达的是将来的动作,且有时间状语tomorrow,要用一般将来时,其结构是"will + 动词原形"。所以第一空应填will come,表示"他明天是否会来";第二空:if引导的是条件状语从句。在条件状语从句里,遵循"主将从现"的原则,即主句用一般将来时("I will call you"),从句要用一般现在时表示将来。主语"he"是第三人称单数,所以动词arrive要用第三人称单数形式,因此第二空应填arrives。故选A。【点评】考查时态,本题涉及一般将来时和一般现在时。8.【答案】A【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:现在熊猫的数量正变得越来越少。我们应该做些事情来帮助它们。the number of...固定短语,"……的数量",它作主语时,谓语动词要用单数形式,再结合时间状语now,表示现在的情况,所以句子应该用现在时态,故选A。【点评】考查主谓一致和时态,本题涉及一般现在时以及the number of...的应用。9.【答案】C【知识点】what引导的感叹句【解析】【分析】句意:——这个小男孩只有三岁,但他能记住大约50首诗。——他是多么有才华的孩子啊!根据 talented boy,可知修饰的是名词词组,因此用what修饰,boy为可数名词单数, talented 为辅音音素开头,因此要用冠词a,即固定结构What + a/an +形容词+可数名词单数+主语+谓语!故选C。【点评】考查感叹句。注意识记感叹句中,what修饰名词词组,how修饰形容词和副词。10.【答案】A【知识点】宾语从句的陈述语序;where引导的宾语从句【解析】【分析】句意:— Jean 的毛衣看起来非常漂亮,你知道她在哪里买的吗?— 在淘宝上。此处是宾语从句,作know的宾语。英语中,宾语从句要用陈述句语序,即"主语 + 谓语 + 其他"的结构。B:where did she buy it 和D:when did she buy it 都是疑问句语序,不符合宾语从句的语序要求,所以B和D选项错误;再根据答语"On Taobao."在淘宝上,表明回答的是地点,所以问句应该是询问地点的。A:where she bought it中"where"表示地点,意思是"她在哪里买的它",符合语境;C: when she bought it中"when"表示时间,意思是"她什么时候买的它",与答语不匹配,所以C选项错误。故选A。【点评】考查名词性从句,本题涉及where引导的宾语从句。【答案】11.E;12.D;13.F;14.C;15.B【知识点】其他题材;日常活动【解析】【分析】本文是一段对话,与李明毕业后的计划有关。A询问李明毕业后做什么,李明表示要回故乡,A接着询问他故乡的变化、回乡后的职业规划以及想成为教师的原因,最后A表达了对李明故乡的美好祝愿。【点评】考查六选五,本文十生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。11.根据下文B的回答"I'll return to my hometown."我将回到我的故乡。可知,A询问的是B毕业后要做什么。 E. What will you do after leaving school "毕业后你打算做什么?"符合语境,故选E。12.根据下文B的回答"Yes, it used to be old, but now many new buildings have appeared."是的,它过去很旧,但现在出现了许多新建筑。可知,A询问的是B的故乡是否发生了很大变化。 D. Has your hometown changed a lot "你的故乡变化很大吗?"符合语境,故选D。13.根据上文A问"What are you going to be after you return home "你回家后打算做什么?,这里B应说明回家后的具体职业相关情况。 F. The government set up a new primary school. "政府建立了一所新的小学",结合空后"I want to be a teacher there."我想在那里当一名老师,说明故乡有新学校为他当老师提供了条件,符合逻辑,故选F。14.根据下文B的回答"I want to help the kids achieve their dreams."我想帮助孩子们实现他们的梦想。可知,A询问的是B想成为教师的原因。 C. Why do you want to be a teacher "你为什么想成为一名老师?"符合语境,故选C。15.根据上文" I want to help the kids achieve their dreams. "我想帮助孩子们实现他们的梦想。此处A听到B想回故乡当老师帮助孩子们实现梦想后,表达了对B的赞扬。 B. You are so great! "你太棒了!"符合语境,故选B。【答案】16.A;17.C;18.B;19.A;20.C;21.B;22.D;23.D;24.C;25.A;26.A;27.B;28.A;29.B;30.C【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在大学一年级时处于愤怒的青春期,与父母关系不好,尤其是和父亲发生激烈争吵后,带着负面情绪完成老师布置的"思想卡片"作业,老师在其卡片上的回应让作者开始反思,进而改变思维方式,最终从一个挣扎的学生成长为成功的老师的故事,强调了成长过程中反思与转变的重要性。【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,连词,副词,介词,疑问词,动词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。16.句意:我的痛苦是我和父母相处得从来都不好。A: pain"痛苦";B: purpose"目的";C: wish"愿望";D: rule"规则"。根据下文作者和父亲激烈争吵等情节,可知作者和父母关系不好带来的是痛苦。故选A。17.句意:我们家不富裕,所以我选择了一所花费较少的大学,并且每天乘公交车去上课。A: poor"贫穷的";B: special"特别的";C: rich"富裕的";D: warm"温暖的"。从"选择花费少的大学"和"乘公交上学"可推断出家庭经济不富裕。故选C。18.句意:一天,我和父亲发生了严重的争吵。A: task"任务";B: fight"争吵,打架";C: accident"事故";D: mistake"错误"。根据下文" We were so angry that we shouted to each other. "我们气得互相大喊大叫。可知是发生了争吵。故选B。19.句意:更糟糕的是,我错过了去学校的公交车。A: missed"错过";B: caught"赶上";C: took"乘坐";D: drove"驾驶"。根据上文" I ran out of the house without breakfast. "我没吃早饭就跑出了房子。可推知此处指更糟糕的情况,是错过公交车。故选A。20.句意:我知道我要迟到了,所以我一路跑到学校。A: but"但是";B: because"因为";C: so "所以";D: or"或者"。"知道要迟到"和"一路跑到学校"是因果关系,前因后果,因此用so连接,故选C。21.句意:当我走向教室时,我突然意识到我没有带老师要求的作业:一张思想卡片。A: happily"高兴地";B: suddenly"突然地";C: carefully"仔细地";D: slowly"慢慢地"。根据语境,在走向教室的过程中意识到没带作业,是比较突然的情况。故选B。22.句意:老师要求我们每周二带一张写有我们名字和日期的索引卡。A: on"在……上面";B: from "从……";C: by"通过";D: with"带有,具有"。此处表示卡片上带有名字和日期,故选D。23.句意:至于在卡片的其余部分写什么,我们可以选择一个想法、一个问题或其他东西。A: how"怎样,如何";B: when"什么时候,当......的时候";C: who"谁";D: what"什么"。此处表示在询问在卡片上写的内容,故选D。24.句意:现在,十分钟后,在门外,我写不出任何东西。A: friendly"友好的";B: lucky"幸运的";C: able"有能力的";D: healthy"健康的"。此处表示写不出东西,即不能够写,be able to固定短语,"能够",故选C。25.句意:我写了"我是个傻瓜的儿子",然后冲进房间,把它交给了老师。A: handed"上交,交给";B: told"告诉";C: wrote"写";D: read"读",根据语境,此处表示把卡片交给老师。hand...to...固定短语,"把……交给……",故选A。26.句意:第二天,老师把思想卡片还给了我,我发现他写道:"傻瓜的儿子会用他余下的生命做什么?"A: gave back"归还";B: put away"收起;放好";C: paid for"支付";D: looked for"寻找"。根据语境,此处表示老师把作者交上去的思想卡片归还给作者,故选A。27.句意:第二天,老师把思想卡片还给了我,我发现他写道:"傻瓜的儿子会用他余下的生命做什么?"A: their"他们的";B: his"他的";C: our"我们的";D: your"你的;你们的"。此处指 "傻瓜的儿子(即作者)" 的余生,用his 指代 the son of a fool,故选B。28.句意:老师的问题让我意识到一个事实:这是谁的问题?A: problem"问题";B: plan"计划";C: opinion"观点";D: speech"演讲"。作者意识到自己之前没有把自己当作生活的中心,这是自己面临的问题。故选A。29.句意:从那一刻起,我的思维方式开始改变。A: continue"继续";B: change"改变";C: disappear"消失";D: stop"停止"。根据下文 "I apologized to my father later that day." 那天晚些时候,我向父亲道歉。可知,作者意识到问题后,思维开始改变,向父亲道歉。故选B。30.句意:成长的过程并不容易或快速。A: right"正确的";B: harmful"有害的";C: easy"容易的";D: different"不同的"。根据下文 "Years later, from a struggling student, I became a successful student and then a successful teacher."几年后,我从一个苦苦挣扎的学生变成了一个成功的学生,然后又成为了一名成功的老师。 可知,作者从苦苦挣扎的学生成长为成功的教师经历了多年,说明成长过程并不容易。故选C。【答案】31.D32.B33.B34.C35.D【知识点】应用文;有代表性的作家及其作品;细节理解;推理判断;数字计算【解析】【分析】本文是一篇应用文,是亚马逊网站上关于Dav Pilkey所著绘本小说Dog Man: Mothering Heights,Dog Man系列第10部的书籍评论,包含书籍基本信息(如系列情况、大致内容、价格)、读者评分情况,还展示了三位不同年龄段读者(9岁的 Ellen 、13岁的 Gary 、35岁的 Gary )对该书的评价和阅读感受。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。31.数字计算题。根据" Price: $15. 8( hardback book); $12. 5( paperback book); $7. 9(e-book)"价格:15.8美元(精装本); 12.5美元(平装书);7.9美元(电子书)。平装书价格是每本 12.5美元,那么两本的价格就是 12.5×2=25美元,故选D。32.细节理解图。根据Gary部分中的 "It's great for a beginner reader, but there's nothing here that holds my interest. … this book can't meet my expectation, so I'm going to stop reading these books." 这对初学者来说很棒,但这里没有什么能引起我的兴趣。第一本书和第二本书都很好,但这本书不能满足我的期望,所以我要停止读这些书。可知,Gary觉得这本书不能满足他的期望,他对这本书不感兴趣,不想继续读这个系列了,所以他不喜欢这本书。故选B。33.推理判断题。根据 Ellen 部分中的 "There are not too many words on each page. I can understand the book easily"每页上没有太多的单词。我很容易理解这本书,说明这本书每页没太多字,她能轻松理解,也就是这本书很容易读,故选B。34.推理判断题。根据" Dav Pilkey' s wildly popular Dog Man series(系列) are enjoyed by most young people. ""Dav Pilkey's wildly popular Dog Man series are enjoyed by most young people." Dav Pilkey广受欢迎的《 Dog Man系列》深受大多数年轻人的喜爱。可知,这个系列很受大多数年轻读者欢迎,故选C。35.推理判断题。根据第一栏 "www.amazon.com",这是亚马逊网站的网址,且内容是该网站上一本书的评论,所以这段文本很可能来自一个网站。故选D。【答案】36.A37.C38.D39.C40.A【知识点】说明文;社会热点;词义猜测;文章结构;文章大意【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如今越来越多的人开始在网上寻找乐趣,观看直播成为他们生活的一部分。与此同时,传统文化在网络上找到了更大的舞台,许多传统艺术家开始在抖音和哔哩哔哩等平台进行直播,如唱京剧、展示民间手工艺、表演中国古典音乐等,直播让传统文化走进大众,为传统文化的传承提供了新途径,使传统文化得以保持活力。【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,篇章结构和主旨大意四个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。36.推理判断题。根据第一段中的"Many traditional artists are starting to livestream on Douvin and Bilibili. Some of them sing Peking Opera, some show their folk handcrafts (手工艺) while others perform Chincsc classical music. A growing number of people are becoming interested in traditional culture because of livestreaming. "许多传统艺术家开始在Douvin和Bilibili上直播。他们中的一些人唱京剧,一些人展示他们的民间手工艺品,而另一些人则演奏中国古典音乐。越来越多的人因为直播而对传统文化感兴趣。提到许多传统艺术家开始在抖音和哔哩哔哩上进行直播,传统文化在网络上有了更大的舞台;以及第二段"Li Jun is a Peking Opera performer with the Shanghai Jingju Theater Company. After the outbreak(退休), the 59- year- old man took up his smartphone and started livestreaming. Unlike performing on a formal stage, Li uses ordinary places as his stage, including his backyard and study room. Apart from singing, Li also teaches audience about Peking Opera. People can ask him questions and get answers directly."李军是上海京剧院京剧演员。疫情爆发后,这名59岁的男子拿起智能手机开始直播。与在正式舞台上表演不同,李使用普通的地方作为他的舞台,包括他的后院和书房。除了唱歌,李还教观众京剧。人们可以直接向他提问并得到答案。详细介绍了京剧演员李军在疫情爆发后开始直播,他不仅表演京剧,还向观众讲解京剧知识,这是传统文化直播的一个具体例子。故选A。37.词义猜测题。根据 第三段中的"It gives young people an easier access to this traditional art and learn more about it." 它让年轻人更容易接触到这种传统艺术,并了解更多。可知,直播让年轻人能更轻松地去接触这种传统艺术并了解更多。可推知划线词access 在这里表示 "途径,方式",an easier access to 意思是 "更容易的途径去……",故选C。38.细节理解题。根据最后一段"As Guangming Daily noted, livestreaming has come to a new stage. And traditional culture can be kept alive through this stage."《光明日报》指出,直播已经进入了一个新阶段。并且通过这个阶段,传统文化可以得以保持活力。可知,《光明日报》认为直播是让传统文化保持活力的一个新阶段。故选D。39.篇章结构题。通读全文可知,第一段总体介绍如今越来越多的人在网上寻找乐趣,观看直播成为生活一部分,同时传统文化在网络上有了更大舞台,许多传统艺术家开始直播,这是总述。第二段到第四段分别以京剧演员李军直播、观众对京剧直播的评价、哔哩哔哩直播华服秀为例,具体说明直播对传统文化传播的作用,属于分述。第五段总结直播进入新阶段,传统文化可通过这个阶段保持活力,是总结。所以文章结构是总 - 分 - 总,故选C40.主旨大意题。通读全文可知,本文开篇指出观看直播成为人们生活一部分,传统文化在网络上有更大舞台,接着通过具体例子说明许多传统艺术家进行直播,让更多人对传统文化感兴趣,最后强调直播为传统文化传承提供了新途径,使传统文化保持活力。"直播将传统文化带给大众"概括了文章主旨,故选A。【答案】41.错误42.正确43.错误44.正确45.正确【知识点】故事阅读类;记叙文;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了来自南美洲一个贫困小村庄的女孩Liz的故事。她家庭贫困,父母无力支付电费,她只能借烛光学习。后来父母带着其他四个孩子搬到远方的村庄,Liz坚持独自留在村里继续学业。她生活艰难,无家可归时睡在学校巴士后座,幸运的是得到善良的校车司机 Brown 夫人的帮助。她在学校找到工作,用工作赚的钱支付学费,日夜刻苦学习。最终,她以优异的成绩从高中毕业,被世界著名学府哈佛大学录取并获得全额奖学金。【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。41.推理判断题。根据第一段中的"Liz was from a small village in Southern America."Liz来自南美洲的一个小村庄。可知,Liz来自南美洲,并非北美洲。因此 The 1 8- year- old girl who created her own future was from Northern America. "这位创造自己未来的18岁女孩来自北美。" 陈述错误。42.推理判断题。根据第一段中的"Her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费), so she had to study by candle light."她的父母付不起电费,所以她不得不在烛光下学习;以及第二段中的"What was worse, to live on, her parents moved to a faraway village with the other four children."更糟糕的是,为了继续生活,她的父母和其他四个孩子搬到了一个遥远的村庄。说明 Liz 家有父母、 Liz 和其他四个孩子,总共是2 + 1+ 4 = 7人。因此 There were seven people in Liz's family "Liz家有七口人" 陈述正确。43.推理判断题。根据第三段中的"Luckily, Mrs. Brown, the caring school bus driver learned about Liz's situation and invited her to live with her family."幸运的是,Brown夫人,这位有爱心的校车司机了解了Liz的情况,并邀请她和家人住在一起。可知,Brown夫人邀请Liz和她家人一起住,文中并没有提及是她帮利兹在学校找到了工作。所以 The kind school bus driver helped Liz find a job in the school "这位善良的校车司机帮助 Liz 在学校找到了一份工作"陈述错误。44.推理判断题。根据第三段中的"She worked from 6:00 a. m. to 7:40 a. m. before the first school bell rang."她从早上6点工作到早上7点40分,第一节上课铃响了。可知, Liz 早上6点工作到7点40分,7点40分 - 6点 = 1小时40分钟,1小时 = 60分钟,60 + 40 = 100分钟。所以 Liz worked for 100 minutes for the school in the morning. " Liz 早上为学校工作了100分钟" 陈述正确。45.推理判断题通读全文可知, Liz 家庭贫困,生活艰难,但她坚持学习,努力工作,最终被哈佛大学录取并获得全额奖学金,创造了自己的未来。这体现了只要努力工作、永不放弃就能取得成功的道理。所以 The passage tells us that we can get success by working hard and never giving up. "这段话告诉我们,我们可以通过努力和永不放弃获得成功。"陈述正确。【答案】46.E;47.A;48.C;49.D;50.B【知识点】说明文;中国历史【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了风筝飞行的历史相关故事。先是指出无人知晓风筝放飞起始的时间和地点,但有一些关于风筝历史的故事。接着介绍早期风筝的简单形态,以及随着材料发展风筝设计的改进,强调中国是已知最早的风筝制作中心。然后讲述中国风筝最初可能用于军队,之后有了其他用途,如特殊庆祝活动和体育项目,还提到一个关于放风筝避免房屋倒塌带来危险的传说。之后说明风筝从中国传播到日本,日本风筝有了新用途,又逐渐传播到其他亚洲国家、非洲、欧洲和美国,不过这些地方风筝的传播范围不如亚洲广泛。【点评】考查五选五,本文是一篇历史类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。46.根据空前"Silk and paper are lightweight materials that were invented in China."丝绸和纸是中国发明的轻质材料;以及空后"Chinese kites date back (追溯) at least 2, 000 years."中国风筝至少可以追溯到2000年前。进一步说明中国在风筝制作方面的悠久历史。 E. China is the earliest known center of kite making. "中国是已知最早的风筝制作中心"承接上文,强调中国在风筝制作历史上的重要地位,符合语境,故选E。47.根据空前"As time passed, kites took on other uses."随着时间的推移,风筝有了其他用途。 A. They were flown during special celebrations and for sports. "它们是在特殊的庆祝活动和体育运动中飞行的" 具体说明了风筝的其他用途,即用于特殊庆祝活动和体育活动,承接上文,符合语境,故选A。48.根据空前"According to the legend(传说), that was the day when a family went kite flying on a hilltop. Returning to their house, they saw that it had collapsed (倒塌)."根据传说,那是一个家庭在山顶放风筝的日子。回到他们家时,他们看到房子倒塌了。房子倒塌本是危险的事,但因为他们去放风筝了所以躲过一劫, C. Kite- flying had saved their lives! "放风筝救了他们的命"承接上文,符合语境,故选C。49.根据空后"Before long Japanese kite flying took on a new purpose."不久,日本放风筝有了新的目的。说明日本开始有了放风筝的活动,D. After a while, travelers and traders spread kite- flying from China to Japan. "过了一段时间,旅行者和商人把放风筝从中国传播到了日本"很好地引出下文日本放风筝的情况,故选D。50.根据空前"Later, knowledge of kites traveled west, to northern Africa, to Europe, and finally to America."后来,风筝的知识向西传播,到了北非、欧洲,最后到了美国。 B. There may have been early kite inventors in these lands. "这些地方可能早期就有风筝发明者"承接上文,说明在这些传播到风筝知识的地区,有可能早就存在风筝发明者,且空后"But their creations did not spread as widely as the kites of Asia."但他们的发明没有像亚洲的风筝那样广泛传播,也与B选项相呼应,故选B。【答案】51.Because he wanted to save the soil from becoming desert.52.In Korla, XinJiang.53.The high temperature and the water problem.54.More than 5 million trees.55.He continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed.【知识点】故事阅读类;记叙文;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Wang Chengbang 退休后投身环保事业的感人故事。他放弃安逸的退休生活,在新疆库尔勒植树造林,克服高温缺水等重重困难,成功种植了超过500万棵树,有效防止了沙漠化,改善了当地环境。同时,他在患癌后仍坚持工作,以乐观的态度与病魔抗争,展现了坚韧不拔的精神。【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,根据题目要求,从而做出正确答案。51.细节理解题。根据第一段中的"Instead of enjoying a relaxing life, he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang."他没有享受轻松的生活,而是自愿在新疆库尔勒植树,以保护土壤免受沙漠化。 即 Wang Chengbang 退休后没有选择享受轻松的生活,而是自愿到新疆库尔勒植树,以防止土壤沙漠化。所以答案是 Because he wanted to save the soil from becoming desert.52.细节理解题。根据第一段中的"he volunteered to save the soil from becoming desert by planting trees in Korla, Xinjiang."他自愿在新疆库尔勒植树,以防止土壤变成沙漠。可知,Wang Chengbang 在新疆库尔勒植树。因此答案为In Korla, XinJiang。53.细节理解题。根据第二段中的"The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides, water is a big problem."库尔勒的高温使得任何人都很难在阳光下日复一日地工作。此外,水是一个大问题。说明库尔勒的高温使得人们很难日复一日地在阳光下工作,此外,水也是一个大问题。所以植树困难的原因是高温和水的问题。所以答案为: The high temperature and the water problem.54.细节理解题。根据第三段中的"So far, he has planted more than 5 million trees."到目前为止,他已经种了500多万棵树。故答案为:More than 5 million trees。55.细节理解题。根据第四段中的"In 2005, he had cancer and was told that he had only six months to live. However, he continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed."2005年,他患上了癌症,被告知他只剩下六个月的生命了。然而,他继续照顾他的树木,而不是躺在病床上。所以答案是他继续照顾他的树,而不是躺在病床上。故答案为: He continued taking care of his trees rather than lying on the hospital bed.【答案】56.wondered;57.easier;58.helpful;59.hands;60.listening;61.to cook;62.by;63.driving;64.truly;65.an【知识点】教育类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了有声阅读这一阅读方式,包括其实现的可能性、在不同场景(睡前、厨房、锻炼时)的应用、使用时的注意事项以及它对盲人的实用性,强调了有声阅读给人们带来的便利。【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,形容词,名词,非谓语动词,介词,副词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。56.句意:许多年前,一些人想知道他们是否可以用耳朵进行一些阅读。 wonder "想知道",此处是谓语动词,根据时间状语Many years ago可知,句子时态为一般过去时,所以谓语动词用过去式,故填wondered。57.句意:随着智能手机的发展,用耳朵进行一些阅读变得容易多了。 easy "容易的",形容词。much常用来修饰比较级,easy的比较级是"easier",表示"更容易",作表语,表示用耳朵阅读变得更容易了。故填 easier 。58.句意:许多人认为睡前在床上阅读有助于睡个好觉,而且这将是一个进行有声阅读的完美时间。 help "帮助",动词&名词。此处作表语,应用其形容词helpful"有帮助的"。be helpful to固定短语,"对……有帮助",故填helpful。59.句意:当他们读一本普通的书时,必须打开灯,而且他们必须用手翻页,而当他们进行有声阅读时就不需要这样做。 hand"手",名词。翻书通常用两只手,所以用复数形式hands,作介词with的宾语,故填hands。60.句意:他们可以在做饭时通过听新闻或故事来享受他们的时光。 listen "听",动词。空前by是介词,介词后接其动名词listening,作宾语,故填 listening 。61.句意:他们发现按照著名厨师的指示做饭很有趣。 cook "做饭,烹饪",动词。此句是固定句式"find it + 形容词 + to do sth.",其中"it"是形式宾语,真正的宾语是后面的动词不定式"to do sth.",故填to cook。62.句意:他们发现按照著名厨师的指示做饭很有趣。be made by固定短语,"由……制作/制定",这里指按照著名厨师制定的指示做饭,故填by。63.句意:如果你不注意开车,而是沉浸在有声阅读中,你可能会引发一场交通事故。 drive "驾驶",动词。结合固定短语pay attention to中"to"是介词,介词后接动名词,故填driving。64.句意:最后,有声阅读对盲人来说确实很有用。 true "真的,真实的",形容词。此处需要用副词修饰形容词useful,true的副词形式是truly,"确实,真正地",作状语,故填 truly 。65.句意:多么有趣的阅读方式啊!way是可数名词单数,且"interesting"是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an修饰,故填an。66.【答案】Dear Tom,I`m so glad to hear that you are coming to Changchun. I'd like to know some information about your trip.Firstly, could you tell me how you'll travel to Changchun Will you take a plane, a train or maybe drive here by yourself And when exactly will you arrive It's important for me to know the date and the approximate time, like in the morning, afternoon or evening.As for accommodation, have you booked a place to stay What kind of accommodation do you prefer, a hotel or a homestay And where is it located Food is also a big part of traveling. Are there any special local dishes in Changchun that you're eager to try Or do you have a preference for a certain type of cuisine, such as Northeastern cuisine or Korean - style food Finally, I'm curious about your plan for visiting scenic spots. Which places in Changchun do you intend to visit And how long do you plan to spend at each spot Hope you can have a good time in Changchun. I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】应用文写作;提纲作文;旅游观光类;书信、电子邮件【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份给即将来长春的 Tom 写一封信,询问其旅行相关信息,且明确给出了需要询问的信息要点,同时对信件内容有要点齐全、表达通畅、简洁得体的要求,开头和结尾已固定,不计入总词数。信中需要说明(1)交通方式:需要询问 Tom 到达长春所采用的交通方式,比如是乘坐飞机、火车、长途客车还是自驾等。这有助于了解 Tom 的行程安排,也方便后续根据交通方式提供更贴合的建议,例如如果坐飞机,可以询问机场到市区的交通情况等;(2)抵达时间:明确 Tom 到达长春的具体时间,包括日期和大概的时间点(上午、下午、晚上等)。知道抵达时间后,可以提前安排接站等事宜,也能更好地规划后续的活动安排;(3)住宿安排:询问 Tom 是否已经预订好住宿,以及住宿的类型(酒店、民宿等)和位置。了解住宿情况可以为汤姆提供周边信息,如附近有哪些便利设施、交通是否方便等,也能根据住宿位置规划游览路线。(4)美食体验:长春有很多特色美食,询问汤姆是否有特别想品尝的美食,或者对美食类型(如东北菜、朝鲜族美食等)有无偏好。这样可以推荐一些当地知名的美食店铺,让 Tom 更好地体验长春的美食文化。(5)游览景点计划:了解 Tom 打算在长春游览哪些景点,以及游览的时间安排。可以根据 Tom 的兴趣和时间,提供一些景点攻略,如景点的开放时间、门票情况、游玩注意事项等,还能帮忙规划合理的游览路线,避免走冤枉路。【点评】这封信完美契合了题目要求,详细询问了汤姆来长春旅行的五大关键信息。从交通方式(是乘坐飞机、火车还是自驾)和抵达时间(具体日期及上午、下午或晚上等大概时段),到住宿安排(是否预订、偏好酒店还是民宿以及位置),再到美食体验(心仪的长春特色菜或偏好的菜系,如东北菜、朝鲜族美食),最后到游览景点计划(打算游览的景点及在每个景点的停留时长),无一遗漏,为后续给汤姆提供针对性的旅行建议奠定了良好基础。文中有一些好的词句。例如:Firstly, could you tell me how you'll travel to Changchun 运用了宾语从句; Will you take a plane, a train or maybe drive here by yourself 运用了选择疑问句;It's important for me to know the date and the approximate time, like in the morning, afternoon or evening.运用了it作形式主语;As for accommodation, have you booked a place to stay 运用了不定式作后置定语;What kind of accommodation do you prefer, a hotel or a homestay 运用了选择疑问句; Are there any special local dishes in Changchun that you're eager to try 运用了限制性定语从句。67.【答案】 The Spring Festival is one of the most important traditional festivals in China. During this period, people are busy but full of happiness. Let me share how I spent the Spring Festival and my feelings about it.Before the Spring Festival, my family and I were busy preparing for it. We went shopping to buy all kinds of delicious food, like dumplings, fish and candies. We also bought red couplets and decorations to make our home look more festive.On New Year's Eve, we had a big family dinner. All my relatives gathered together. We enjoyed a lot of delicious dishes and chatted happily. After dinner, we watched the Spring Festival Gala on TV. It was really wonderful, with various interesting programs.During the Spring Festival, I went to visit my relatives and friends to give them my best wishes. I received many red envelopes, which made me very excited.The Spring Festival brings me a strong sense of family reunion and warmth. It reminds me of the importance of traditional culture. I really love the Spring Festival and look forward to it every year.【知识点】材料作文;故事阅读类;记叙文;中国传统节假日与庆祝活动【解析】【分析】本题要求考生围绕"春节"这一中国最重要的传统节日之一展开写作,核心在于阐述自己过春节的方式以及春节带来的感受。内容包括;(1)自身经历:需结合自身实际,描述在春节期间的具体活动,例如准备年货、贴春联、吃年夜饭、拜年等传统习俗相关内容,也可以是参与的具有个人特色的春节活动。(2)春节感受:要表达出春节给自己带来的情感体验,如幸福、温馨、快乐、对传统文化的热爱、对亲情的珍视等。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】改为紧扣"春节"这一主题,全面涵盖了过春节的方式以及春节带来的感受这两个关键要点。从节前准备、除夕活动到春节期间的走访拜年,详细描述了过春节的具体经历,最后自然地抒发了对春节的感受,如家庭团聚的温暖和对传统文化的重视,内容完整且符合题目要求。文中有一些好的词句,例如Let me share how I spent the Spring Festival and my feelings about it.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补,宾语从句; We also bought red couplets and decorations to make our home look more festive.运用了不定式作目的状语;During the Spring Festival, I went to visit my relatives and friends to give them my best wishes. 运用了不定式作目的状语;I received many red envelopes, which made me very excited.运用了费限制性定语从句。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 吉林省长春市东北师大附中新城校区2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题(学生版).docx 吉林省长春市东北师大附中新城校区2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题(教师版).docx