【精品解析】吉林省长春市第五十二中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市第五十二中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题

资源简介

吉林省长春市第五十二中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题
一、基础知识I.选择题 (10分)
1.(2024九上·长春期中) This is____ useful book and it's about____ European story.
A.a; an B.an; a C.an; an D.a; a
2.(2024九上·长春期中) Jingyue Park of Changchun in China is famous____ its beautiful scene.
A.as B.for C.with D.about
3.(2024九上·长春期中) Cold noodles ____in the Qin Dynasty(朝代) in ancient China
A.invent B.are invented C.invents D.were invented
4.(2024九上·长春期中)Most young people find____ exciting____ a football match.
A.this; watching B.it; to watch
C.that; to watch D.one; watching
5.(2024九上·长春期中)—_________fine weather it is!
—Yes. Look! _________many people are walking around the park.
A.What; So B.How; So C.How; Such D.What a; So
6.(2024九上·长春期中) — What did Lily say to you just now, Mary
— She wanted to know ____.
A.what will I do this Saturday
B.who did I play basketball with just now
C.if I could go shopping with her tonight
D.why I am late for class this morning
7.(2024九上·长春期中) Tina doesn't tell me when she ____. I'll call you as soon as she ____.
A.will come, comes B.will come, will come
C.comes, will come D.comes, comes
8.(2024九上·长春期中) ____ you talk to, you should try ____polite to them.
A.Whenever; to be B.Whenever; being
C.Whoever; being D.Whoever; to be
9.(2024九上·长春期中) We should try our best to avoid ____money We should learn to use it wisely
A.waste B.wastes C.wasting D.to waste
10.(2024九上·长春期中) —I'm sorry that I forgot to mail the letter for you.
—____. Everybody forgets things sometimes.
A.It's up to you B.It's my pleasure
C.It's no big deal D.It's terrible
二、交际运用Ⅱ. 完成对话。(5分)
(2024九上·长春期中) 从文后选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。
A: Excuse me, could you please tell me where I can buy the novel Ordinary World
B: Certainly.  11.  
A: I'm new here. I don't know the way. Can you tell me how to get there
B: Sure. Go east along this street and turn left at the second crossing. It's next to a supermarket.
A:  12.  
B: It's about three kilometers away.
A:  13.  
B: Yes, you can.
A:  14.  
B: You can take the No. 8 bus. The bus stop is on the other side of the street. Look! The bus is coming!
A:  15.  
B: Not at all.
A. Which bus can I take B. Thank you very much. C. How far is it from here D. Can I take a bus there E. How long will it take to get there F. You can buy it in Qingtian Bookstore.
三、阅读Ⅲ. 完形填空。(15分)
(2024九上·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
When I was a young child, my parents often told me that it was time that taught a man everything. I didn't understand and wondered why 16. had such a big influence 17. a person. I thought I could grow up quickly to find it out as an adult. But now, 18. I come to knock at the door of adulthood (成年), I feel 19. to express my own opinion on this saying. I know that I am just a high school student with very few experiences. There are still many things waiting for me in the future, yet I would like to express myself in a childish voice.
I once read this sentence, "To make this world a happy place in which to live, you had better 20. yourself and your heart, instead of the whole world." I was shocked. It made me think about 21. itself. There are so many things around us that 22. our will. We can't force life to follow our wishes. The earth won't stop turning no matter whether we 23. it or not. What we can do is just to make 24. suit the world. I think we should learn to accept 25. life gives us, no matter whether it's the spring sunlight or the winter snowfall, and try to be happy.
The pop song Grandmother by Jay Chou is my favorite. I'm deeply moved by this beautiful song. I always try to 26. every pleasant thing in my life, but now I see that I don't catch most of the pleasant moments. It is more likely that they slip by (流逝) and leave you 27. regretful (后悔的). I realize that I'm not just living for myself and that there are others I should 28. such as my parents, friends, and so on. They all pay attention to my growing up, 29. it's just a little progress.
Everyone has his or her own 30. towards life, positive or negative. It doesn't matter, I think. There is one rule that should be obeyed and that's to make this world better.
16.A. man B. time C. thing D. parent
17.A. about B. with C. on D. in
18.A. before B. after C. as D. when
19.A. glad B. angry C. tired D. anxious
20.A. praise B. change C. exchange D. force
21.A. life B. money C. heart D. world
22.A. go with B. go along C. go for D. go against
23.A. receive B. check C. refuse D. accept
24.A. himself B. themselves C. ourselves D. yourself
25.A. what B. that C. which D. why
26.A. touch B. escape C. catch D. lose
27.A. feeling B. looking C. remaining D. proving
28.A. make of B. speak of C. hear of D. think of
29.A. in case B. in that C. even if D. as if
30.A. idea B. way C. view D. attitude
四、阅读理解(30分)
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Birthday celebrations (庆祝活动) are different in many countries of the world. Now let's have a look.
Aruba The birthday child takes a treat to school for his/her classmates and all teachers. Each teacher gets a treat and gives the birthday child a small gift like a pencil, an eraser or a postcard. The birthday child doesn't need to wear the school uniform. They can wear any clothes they like.
Japan The birthday child wears new clothes on his/her birthday.
China The birthday child always gets a gift or money. Eating noodles means the birthday child can have a long life.
Italy To wish the child a happy birthday, his/her friends are going to pull on his/her ears a few times, once for each year.
Latvia The birthday person sits in a chair and his/her friends and the other family members lift the chair one time for each year.
31.In which country does a child wear new clothes on his/her birthday
A.Italy. B.Japan. C.China. D.Latvia.
32.In Aruba, what gift does the teacher not give the birthday child
A.A pencil. B.An eraser. C.A postcard. D.A cake.
33.In China, why the birthday child eats noodles
A.To wish for a long life.
B.To get a gift or money.
C.To make his/her parents happy.
D.To treat his/her classmates and teachers.
34.In Italy, if the birthday child is 7, what will his/her friends do
A.Lift his/her chair once.
B.Pull on his/her ears seven times.
C.Give him/her a bowl of noodles.
D.Allow him/her not to wear the school uniform.
35.What does the passage mainly talk about
A.What to wear on one's birthday.
B.Birthday gifts in different countries.
C.Birthday celebrations in different countries.
D.Cultural differences between Europe and Asia.
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Over one billion tons of food is wasted each year. Take bread, one of the most wasted products, as an example. In France, tons of bread has to be thrown away each year because of a short shelf life. What should we do
Six years ago, Franck Wallet thought up a solution. He created the Crumbler, a machine that turns old bread into fine crumbs (面包屑), which can be used to make bread. More than a hundred bakeries have begun using the machine. The resulting bread is darker than the white French bread that most customers are used to. Also, this kind of bread which is made from the Crumbler's crumbs lasts longer than the bread that is made from common flour.
People have come up with several other ways to reduce bread waste. For example, Toast Ale is a kind of popular beer that is made from wasted bread.
In the Netherlands, companies in several cities have used containers (容器) to collect unused bread. The bread that is collected is turned into natural gas or fertilizer (肥料). This practice reduces food waste and also cuts off a food source for mice.
There is still much to do to solve the problem of food waste. But creative solutions like the Crumbler and Toast Ale can go a long way towards making our planet a better place to live.
36.When a kind of food has a short shelf life, what might happen
A.It is easier to be eaten by mice.
B.It tastes better than other foods.
C.It may be eaten up in months.
D.People have to eat it in a short time.
37.The underlined word "flour" here means "____" in English.
A.a piece of equipment that is used to do a particular job
B.a particular way of doing something
C.white or brown powder that is made by grinding (磨碎) grain
D.a person whose job is to keep a particular type of equipment in good condition
38.What's the main idea of the third and fourth paragraphs
A.People are making a kind of popular beer out of bread.
B.People reduce bread waste by turning it into useful things.
C.People have tried to cut down bread waste for a long time.
D.People in the Netherlands are cutting off a food source for mice.
39.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
40.Why did the writer write the passage
A.Because the writer wanted to introduce how to reduce bread waste.
B.Because the writer wanted to describe the problem of wasting food.
C.Because the writer wanted to explain why we should stop wasting.
D.Because the writer wanted to discuss how to use old bread.
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,判断句子正、误。
Have you ever been to Iceland How about Norway or Finland Maybe you've traveled to northern Russia or Canada. These are some of the best places to see one of our planet's most beautiful natural phenomena (现象). What are we talking about The Northern Lights, of course!
The Northern Lights appear as beautiful colors in the night sky. The most common color of the Northern Lights is green. However, they can also be red, pink, yellow, or purple.
What causes the Northern Lights Like all the natural light on the earth, they come from the sun. Sometimes, the sun has big storms and gives off electrically charged particles (带电粒子). When the electrically charged particles reach the earth, some of them pass through to the air around our planet. They then collide (碰撞) with the gases (气体) around the earth, which causes beautiful lights with colors.
The colors of the Northern Lights have to do with the height. For example, when electrically charged particles collide with gases less than 150 miles from the earth's surface, they produce green light. When the collision happens higher than 150 miles, they make red light.
Over time, many people have tried to explain the Northern Lights. Some cultures have ancient stories about them. Today, however, we know the science behind the Northern Lights, and people travel thousands of miles each year hoping to see them. Many say it's a magical experience!
41.The Northern Lights can be seen in Iceland .
42.Green is the most common color of the Northern Lights.
43.The electrically charged particles collide with the gases around the moon, which causes the Northern Lights.
44.The colors of Northern Lights have to do with the temperature.
45.There are ancient stories about the Northern Lights in some cultures.
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,把下列五个选项的句子还原到短文中,使短文意思完整。
With bad news about global warming, dying oceans, and endangered animals, it's hard to know where to start. Actually there are many ways you can help.
Save water at home.  46.   If you live in an area with a water shortage, this is even more important for the environment.
Use fewer chemicals. Chemicals are used to wash our bodies, homes, cars and everything else, and end up in the water supply. 47.  The chemicals aren't good for humans, either, so do your best to use less.
Use less electricity. 48.  The burning of these things is a main cause in world air pollution. Reducing your reliance (依赖) on electricity is a great way to play a part in saving the planet.
 49.   If you can drive and fly less often, you'll do a lot to help save the planet.
Buy local products. 50.  Making smart choices about where your food, clothes, and other products come from can help make a difference to the environment.
A. Drive and fly less often. B. Chemicals are doing real harm to water. C. You don't have to travel far to get what you need. D. Taking measures (措施) to use less water is something you can start doing right away. E. Coal and natural gas are the most common sources of energy that can be turned into electricity.
(2024九上·长春期中) 阅读短文,根据短文内容回答下列问题。
Papermaking technology (造纸术) is one of the four great inventions in ancient China. Before papermaking technology was invented, the Chinese carved or wrote words on tortoise shells (龟甲)、animal bones (骨头), bamboo slices, wooden plates, and silk. Tortoise shells, animal bones and wooden plates were too heavy to use while silk was too expensive. In the early years of the Western Han Dynasty, someone used ramie (苎麻) to produce paper, which was very rough (粗糙的) and not suitable for writing.
In the Eastern Han Dynasty, an official named Cai Lun created a sheet of paper using mulberry (桑树) and other fibers along with fishing net, old clothes, ramie, and other waste. He steamed and cooked all those materials with water, and changed them into pulp (纸浆), then poured the pulp out carefully on a fine screen and dried it into a kind of thin paper. The paper was suitable for writing and was also very cheap so it became very popular. Therefore, Cai Lun played a great part in papermaking technology.
After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved. And then bamboo and straw could also be used as the materials for making paper. Because of different materials, many kinds of paper were produced for different uses. For example, the Xuan paper made in Xuanzhou of Anhui Province belongs to the high-quality paper used for Chinese calligraphy and painting.
Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula (半岛) and Japan in the late Sui and early Tang dynasties, and later to Arabia and other countries. During the Tang Dynasty, paper was folded and sewn into square bags to preserve the flavor of tea, while the later Song Dynasty was the first government on Earth to bring out paper-printed money.
The invention of paper provides a more convenient way for communication of information, and also plays an important role in the development of global civilization.
51.What was paper made from in the early years of the Western Han Dynasty
52.Why was the paper made by Cai Lun so popular at that time
53.When had papermaking technology been gradually improved
54.Where was papermaking technology introduced to in the late Sui and early Tang dynasties
55.Do you think papermaking technology is an important invention Why or why not
五、语言知识运用(10分)
(2024九上·长春期中) 阅读下面短文, 在空白处填入一个适合的单词或填入括号中所给单词的正确形式。
How can you remember a song from your childhood to this day Why do your teachers use songs 56.   (teach) you English It seems there is a scientific reason for this.
Researchers are now studying the relationship 57.   music and remembering a foreign language. They find that remembering words in a song is the best way to remember even 58.   most difficult language.
"Singing could be a new way of learning a foreign language. The brain 59.   (like) to remember things when they are used in a catchy (悦耳的) and 60.   (meaning) way," said Dr. Karen Ludke. The findings may help those who have difficulty 61.   (learn) foreign languages. In his blog, Dr. Ludke writes, "A listen-and-repeat singing method can support foreign language learning; and open the door for future research in this area."
Many language teachers know the value of using music and singing. Hua Zhuying, a teacher at a Chinese language school in Washington D. C., depends heavily 62.   songs in teaching Chinese. She says, "I use music all the time to teach 63.   (child) Chinese. For little kids we usually use English songs but teach them the Chinese lyrics. So it's easy for them to start because they know the music."
Not only does it work,  64.  it is fun for the kids.
"Sometimes, I think if I were taught English in that way, maybe I would speak much 65.   (good) English than now," Hua Zhuying adds.
Our brain likes music, especially for remembering. So, if you're still struggling in learning a language, why not try singing it out
六、书面表达Ⅵ.书面表达 (共20分)
66.(2024九上·长春期中) 假如你是李华,你的美国朋友 Paul最近对中文很感兴趣,他向你咨询如何学好中文。请根据以下要点和要求,用英文给他回复一封电子邮件。
要点:
1.大声朗读中文;
2.可以听一些中文歌曲;
3.阅读中文书籍;
4.写中文日记也有帮助。
要求:字迹工整,语法正确,信息齐全,简练得体,不少于40词。
Dear Paul,
You wrote to ask me about how to learn Chinese well.
Yours,
Li Hua
67.(2024九上·长春期中) 我们人生中总会因为遇到某些事而改变自己,可能是与朋友,父母,陌生人等之间发生某些事,也可能是因为遇到某个人,他(她)的行为或者话语使你改变了。请从自己的实际出发,写一篇以 How I've changed 为题,写写你自己改变的经历吧!
答案解析部分
1.【答案】D
【知识点】表示一类人或物中任何一个
【解析】【分析】句意:这是一本有用的书,并且它是关于一个欧洲的故事。a用于以辅音音素开头的单词前;an用于以元音音素开头的单词前。第一个空后useful读音为 / ju sfl/,开头的音素是 /j/,属于辅音音素,所以前面应该用a;第二个空后European读音为 / j r pi n/,开头的音素是 /j/,同样属于辅音音素,所以前面也应该用a。故选D。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词的应用。
2.【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:中国长春的净月公园以其美丽的景色而闻名。be famous as"作为……而闻名",后面一般接表示身份、职业等的名词;be famous for"因为……而闻名",后面一般接表示原因的名词、名词短语或动名词等;be famous with这种搭配不常见,with通常不与"be famous"构成固定表达;be famous about也不是常见的固定搭配,about一般不用于和"be famous"搭配来表示某种特定的闻名关系。本题中说净月公园是因为它美丽的景色而闻名,强调的是"因为美丽的景色"这个原因,所以应该用be famous for。故选B。
【点评】考查介词词义辨析,区分as;for;with和about的含义和应用以及固定短语be famous as和be famous fo的区别。
3.【答案】D
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:冷面发明于中国古代的秦朝。根据分析句子结构可知,本句所描述的是一个过去发生的动作,且主语"noodles"与谓语动词invent之间是被动关系,应用一般过去时的被动语态;且主语"noodles"是复数,谓语动词应用复数形式。故选D。
【点评】考查时态、语态和主谓一致。注意描述历史上的事实或发明时,通常使用被动语态的过去时,来表明这个事实或发明是在过去完成的。
4.【答案】B
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:大多数年轻人发现观看一场足球比赛很令人兴奋。在英语中,当动词后面接的宾语是动词不定式(to do)、动名词(doing)或者从句时,为了保持句子结构的平衡,避免句子头重脚轻,通常会使用形式宾语"it"来代替真正的宾语,而将真正的宾语放在句子末尾。在本句中,是固定句式"find it + 形容词 + to do sth."表示"发现做某事是……的",it在这里作形式宾语,真正的宾语是"to watch a football match"动词不定式短语。故选B。
【点评】考查代词和非谓语动词,本题涉及it作形式主语,动词不定式作真正的主语以及固定句式"find it + 形容词 + to do sth."。
5.【答案】A
【知识点】what引导的感叹句;固定搭配
【解析】【分析】句意:多好的天气啊!——是的。看!这么多人在公园里散步。第一个空是感叹句的引导词,感叹不可数名词weather,用what,排除BC选项;so many固定搭配,如此多的,故答案为A。
【点评】考查感叹句和固定搭配。注意识记感叹句的结构和固定搭配so many。
6.【答案】C
【知识点】宾语从句的陈述语序;过去将来时
【解析】【分析】句意:— Mary , Lily 刚才对你说了什么?—她想知道我今晚是否能和她一起去购物。She wanted to know后面接的是宾语从句,作know的宾语。在宾语从句中,需要使用陈述语序,即"主语+谓语"的结构,而不是疑问语序。其次,由于主句中的wanted"是一般过去时,根据时态一致的原则,宾语从句也应该使用过去的某个时态,而不是现在时或将来时。A:what will I do this Saturday"这个星期六我要做什么"使用了一般将来时,并且语序是疑问语序,不符合宾语从句的要求;B:who did I play basketball with just now"我刚才和谁打篮球了"使用了一般过去时,但语序是疑问语序,不符合宾语从句的要求;C:if I could go shopping with her tonight"今晚我是否能和她一起去购物",使用了一般过去时,并且语序是陈述语序,符合宾语从句的要求;D:why Iam late for class this morning"我今天早上为什么上课迟到"使用了一般现在时,并且虽然语序是陈述语序,但时态不符合主句的要求。故选C。
【点评】考查名词性从句,本题涉及宾语从句的时态和语序。
7.【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般现在时代替一般将来时
【解析】【分析】句意: Tina 没有告诉我她什么时候来。她一来我就给你打电话。第一空是whnen引导的宾语从句,作tell的宾语,用来描述 Tina 没有告诉"我"的关于她何时会来的信息。由于这个动作是将来要发生的,所以应该使用一般将来时,即"will + 动词原形"的结构。因此,第一空应填will come;第二空是 as soon as 引导的时间状语从句,表示"她一来我就给你打电话"。在时间状语从句中,当主句是一般将来时(I'll call you),从句通常用一般现在时来表示将来的动作,这是遵循"主将从现"的原则。由于主语是she,是第三人称单数,所以动词come应该用第三人称单数形式comes。因此,第二空应填comes。故选A。
【点评】考查时态,本题涉及一般将来时和一般现在时。
8.【答案】D
【知识点】固定搭配;动词不定式;引导状语从句的从属连词
【解析】【分析】句意:无论你在和谁说话,你都应该尽量对他们有礼貌。第一空是让步状语从句的引导词,并在从句中作为talk to的宾语,应用联系代词whoever"无论是谁",此句用作宾语,引导让步状语从句,表示"不论和谁说话"。因此,第一空应填Whoever;第二空是固定短语try to do sth."尽力做某事",强调付出努力去达成某个目的,不定式作宾语,因此第二空填to be,故选D。
【点评】考查状语从句和非谓语动词,本题涉及whoever引导的让步状语从句和固定短语try to do sth.。
9.【答案】C
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:我们应该尽力避免浪费金钱。我们应该学会明智地使用它。"avoid"是一个动词,后面通常跟动名词形式(即-ing形式的动词),表示避免做某事。故选C。
【点评】考查非谓语动词。注意动词avoid的用法。
10.【答案】C
【知识点】西方礼仪文化
【解析】【分析】句意:—对不起,我忘记帮你寄信了。—没关系。每个人有时都会忘记一些事情。A:It's up to you"由你决定";B:It's my pleasure"我很乐意";C:It's no big deal"没关系";D:It's terrible"太糟糕了"。第一句话是道歉,表示"我忘记帮你寄信了"。第二句话是对方的回应,需要表达一种宽容或理解的态度,并提到"每个人有时都会忘记一些事情",说明这是一种普遍现象,不需要过于在意,是一种宽容和理解的态度。故选C。
【点评】考查情景交际,区分It's up to you;It's my pleasure;It's no big deal和It's terrible的含义和使用环境。
【答案】11.F;12.C;13.D;14.A;15.B
【知识点】其他题材;日常活动
【解析】【分析】本文是一段对话,询问如何购买小说《平凡的世界》,包括书店的位置、距离、交通方式等信息的交流。
【点评】考查六选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
11.根据上文"Excuse me, could you please tell me where I can buy the novel Ordinary World "请问,你能告诉我在哪里可以买到小说《平凡的世界》吗?可知,A在询问购买小说的地点。因此,B的回答应该是一个具体的地点。 F. You can buy it in Qingtian Bookstore. "你可以在晴天书店买到它",符合语境,故选F。
12.根据下文"It's about three kilometers away."大约三公里远。可知,A在询问书店的距离。因此,B的回答应该是一个关于距离的询问。 C. How far is it from here "离这里有多远?"符合语境,故选C。
13.根据下文"Yes, you can."是的,你可以。可知,A在询问是否可以乘坐某种交通工具前往书店。因此,B的回答应该是一个关于乘坐交通工具的询问。 D. Can I take a bus there "我可以坐公交车去那里吗?"符合语境,故选D。
14.根据下文"You can take the No. 8 bus."你可以乘坐8路公交车。可知,A在询问具体应该乘坐哪一路公交车。因此,B的回答应该是一个关于公交车路线的询问。 A. Which bus can I take "我可以乘坐哪一路公交车?"符合语境,故选A。
15.根据下文"Not at all."不客气。可知,A在表示感谢。因此,B的回答应该是一个感谢的表述。 B. Thank you very much. "非常感谢"符合语境,故选B。
【答案】16.B;17.C;18.A;19.D;20.B;21.A;22.D;23.D;24.C;25.A;26.C;27.A;28.D;29.C;30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者起初不理解时间对人的巨大影响,随着逐渐长大,在经历和思考中明白了要接受生活给予的一切,积极面对生活,让世界变得更美好,强调了每个人应有正确的生活态度。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,介词,状语从句,形容词,动词,代词,宾语从句,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:我不理解并想知道为什么时间对一个人有如此大的影响。A: man"男人";B: time"时间";C: thing"事情";D: parent"父(母)"。根据上文"When I was a young child, my parents often told me that it was time that taught a man everything."当我还是个孩子的时候,我的父母经常告诉我,是时候教会一个人一切了。可知此处指的是时间对人的影响,故选B。
17.句意:我不理解并想知道为什么时间对一个人有如此大的影响。A: about"关于,大约";B: with "和.....一起,具有";C: on"在......上";D: in"在....里面"。have an influence on.固定短语,"对……有影响",故选C。
18.句意:但是现在,在我即将迈进成年门槛之前,我觉得 急于 就这句话表达自己的观点。A: before "在……之前";B: after在……之后";C: as"因为";D: when"当……时候"。 根据语境,此处表达在即将成为成年人之前,故选A。
19.句意:但是现在,在我即将迈进成年门槛之前,我觉得 急于 就这句话表达自己的观点。A: glad"高兴的";B: angry"生气的";C: tired"疲劳的";D: anxious"焦急的"。此处作者想要表达自己的看法,用anxious更能体现急切的心情,故选D。
20.句意:为了让这个世界成为一个居住的快乐之地,你最好改变你自己和你的内心,而不是整个世界。A: praise"表扬";B: change"改变";C: exchange"交换";D: force"强迫"。根据下文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿。可知此处强调改变自己,故选B。
21.句意:它让我思考生活本身。A: life"生活";B: money"金钱";C: heart"心";D: world "世界"。根据下文" There are so many things around us that 7 our will. "我们周围有如此多的事情违背我们的意愿;以及整体围绕生活展开的论述,可知此处思考的是生活本身,故选A。
22.句意:我们周围有如此多的事情违背我们的意愿。A: go with"伴随";B: go along"沿着……走";C: go for"追求";D: go against"违背"。根据下文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿,可知很多事情违背我们的意愿,故选D。
23.句意:无论我们是否接受它,地球都不会停止转动。A: receive"收到";B: check"检查";C: refuse"拒绝";D: accept"接受"。此处表示无论是否接受地球都会转动,故选D。
24.句意:我们能做的只是让我们自己适应这个世界。A: himself"他自己";B: themselves"他们自己";C: ourselves"我们自己";D: yourself"你自己"。根据上文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿。可知此处指的是让我们自己适应世界,故选C。
25.句意:我认为我们应该学会接受生活给予我们的东西,无论它是春天的阳光还是冬天的降雪,并努力快乐。A: what"什么";B: that在名词性从句中不充当成分;C: which"哪一个(些)";D: why"为什么"。 life gives us 是宾语从句,连接词在从句中作gives 的宾语,应用what,表示生活给予我们的东西,故选A。
26.句意:我总是努力捕捉生活中每一件愉快的事情,但现在我发现我错过了大部分愉快的时刻。A: touch"触摸";B: escape逃脱";C: catch"抓住,捕捉";D: lose"失去"。根据空后"but now I see that I don't catch most of the pleasant moments"可知此处表示抓住美好的事情,故选C。
27.句意:更有可能的是它们流逝并让你感到后悔。A: feeling"感觉";B: looking"看起来";C: remaining"保持";D: proving"证明"。根据语境可知,此处表示让你感觉后悔,故选A。
28.句意:我意识到我不仅仅是为自己而活,还有一些我应该 考虑 的人,比如我的父母、朋友等等。A: make of"用……制造";B: speak of"谈到";C: hear of"听说";D: think of"想到,考虑"。根据空后"such as my parents, friends, and so on"可知此处指的是考虑到其他人,故选D。
29.句意:他们都关注我的成长,即使只是一点进步。A: in case"以防";B: in that"因为";C: even if"即使";D: as if"好像"。此处表示即使只是一点进步他们也关注,故选C。
30.句意:每个人都有他或她自己对生活的态度,积极的或消极的。A: idea"想法";B: way"方式";C: view"观点";D: attitude"态度"。此处指每个人对生活有不同态度。attitude towards...固定短语,"对……的态度",故选D。
【答案】31.B
32.D
33.A
34.B
35.C
【知识点】应用文;世界主要国家文化习俗;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了世界上不同国家生日庆祝活动的差异,包括阿鲁巴、日本、中国、意大利和拉脱维亚等国家各自独特的生日庆祝方式和习俗,展现了世界各地文化的多样性。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇文化类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
31.细节理解题。根据Japan部分中的"The birthday child wears new clothes on his/her birthday."过生日的孩子在生日那天穿新衣服。 可知,在日本,过生日的孩子会穿新衣服,故选B。
32.细节理解题。根据 Aruba 部分中的"Each teacher gets a treat and gives the birthday child a small gift like a pencil, an eraser or a postcard."每位老师都会得到一份奖励,并给过生日的孩子一份小礼物,比如铅笔、橡皮或明信片。即老师会给过生日的孩子像铅笔、橡皮或明信片这样的小礼物,没有提到蛋糕,故选D。
33.细节理解题。根据China部分中的" Eating noodles means the birthday child can have a long life."吃面条意味着过生日的孩子可以长寿。 可知,在中国,吃面条意味着过生日的孩子可以长寿,故选A。
34.细节理解题。根据 Italy部分中的"To wish the child a happy birthday, his/her friends are going to pull on his/her ears a few times, once for each year."为了祝孩子生日快乐,他/她的朋友们每年都会拉他/她的耳朵几次。 可知,在意大利,为了祝孩子生日快乐,朋友们会拉孩子的耳朵几次,一年拉一次。如果孩子7岁,朋友们就会拉他的耳朵七次,故选B。
35.主旨大意题。根据第一段"Birthday celebrations (庆祝活动) are different in many countries of the world. Now let's have a look."世界上许多国家的生日庆祝活动各不相同。现在让我们来看看。随后分别介绍了多个国家不同的生日庆祝方式,所以本文谈论的是不同国家的生日庆祝活动,故选C。
【答案】36.D
37.C
38.B
39.C
40.A
【知识点】教育类;说明文;推理判断;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了食物浪费问题。以面包这种易被浪费的食物为例,阐述了面包因保质期短而被大量丢弃的现象。同时介绍了多种减少面包浪费的创意方法,如将旧面包制成面包屑再制作面包、用废弃面包酿造啤酒、将收集的面包转化为天然气或肥料等,最后强调虽然解决食物浪费问题任重道远,但这些有创意的解决方案能让地球变得更美好。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
36.推理判断题。根据第一段中的" In France, tons of bread has to be thrown away each year because of a short shelf life."在法国,由于保质期短,每年必须扔掉大量面包。可推知保质期短意味着食物在一定时间内品质会下降甚至变质,所以人们需要在短时间内吃完它。故选D。
37.词义猜测题。根据 第二段中的"The resulting bread is darker than the white French bread that most customers are used to. Also, this kind of bread which is made from the Crumbler's crumbs lasts longer than the bread that is made from common flour." 由此产生的面包比大多数顾客习惯的白色法国面包更黑。此外,这种由面包屑制成的面包比普通面粉制成的面包更耐用。可知,此处指将用面包屑制作的面包和用普通面粉制作的面包作对比,结合常识可知,面包通常是由面粉(即磨碎谷物制成的白色或棕色粉末)制作而成,可推知划线词flour是"面粉"之意,故选C。
38.段落大意题。根据第三段中的 "Toast Ale is a kind of popular beer that is made from wasted bread."Toast Ale是一种受欢迎的啤酒,由废弃的面包制成。即把废弃面包制成受欢迎的啤酒;以及第四段中的 "The bread that is collected is turned into natural gas or fertilizer (肥料)."收集的面包被转化为天然气或肥料。可知这两段主要讲的是人们通过将面包转化为有用的东西来减少面包浪费,故选B。
39.篇章结构题。通读全文可知,第一段提出食物浪费的问题,以面包为例说明面包因保质期短被大量丢弃;第二、三、四段分别介绍了几种减少面包浪费的创意方法;第五段总结这些创意解决方案对改善地球环境有积极作用。整体结构是先提出问题,再给出解决问题的方法,最后总结,与C选项的结构相符,故选C。
40.推理判断题。通读全文可知,介绍了如何减少面包浪费,先指出面包浪费的现象,然后介绍了多种减少面包浪费的创意方法,所以作者写这篇文章的目的是介绍如何减少面包浪费,选故A。
【答案】41.正确
42.正确
43.错误
44.错误
45.正确
【知识点】科普类;说明文;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了北极光这一美丽的自然现象。首先指出冰岛、挪威、芬兰、俄罗斯北部和加拿大等地是观赏北极光的绝佳地点,接着描述了北极光在夜空中呈现出的各种美丽颜色,其中绿色最为常见。然后解释了北极光形成的原因,即太阳风暴产生的带电粒子与地球周围的气体碰撞形成。还说明了北极光颜色与高度的关系,最后提到过去人们对北极光有古老的故事,如今人们知晓其背后的科学原理,很多人会千里迢迢去观赏这一神奇的体验。
【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇科普类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
41.推理判断题。根据第一段"Have you ever been to Iceland How about Norway or Finland Maybe you've traveled to northern Russia or Canada. These are some of the best places to see one of our planet's most beautiful natural phenomena (现象). What are we talking about The Northern Lights, of course!" 你去过冰岛吗?挪威或芬兰怎么样?也许你去过俄罗斯北部或加拿大。这些是观赏我们星球上最美丽的自然现象之一的最佳地点。我们在说什么?当然是北极光!可知冰岛是能看到北极光的最佳地点之一。因此 The Northern Lights can be seen in Iceland "冰岛可以看到北极光"表述正确。
42.推理判断题。根据第二段中的"The most common color of the Northern Lights is green." 北极光最常见的颜色是绿色。因此 Green is the most common color of the Northern Lights. "绿色是北极光最常见的颜色"表述正确。
43.推理判断题。根据第三段中的"When the electrically charged particles reach the earth, some of them pass through to the air around our planet. They then collide (碰撞) with the gases (气体) around the earth, which causes beautiful lights with colors."当带电粒子到达地球时,其中一些会穿过我们星球周围的空气。然后,它们与地球周围的气体碰撞,产生美丽的彩色光 说明是带电粒子与地球周围的气体碰撞产生北极光,而不是与月球周围的气体碰撞。因此The electrically charged particles collide with the gases around the moon, which causes the Northern Lights."带电粒子与月球周围的气体碰撞,导致北极光。"表述错误。
44.推理判断题。根据第四段"The colors of the Northern Lights have to do with the height. For example, when electrically charged particles collide with gases less than 150 miles from the earth's surface, they produce green light. When the collision happens higher than 150 miles, they make red light."北极光的颜色与高度有关。例如,当带电粒子与距离地球表面不到150英里的气体碰撞时,它们会产生绿光。当碰撞发生在150英里以上时,它们会发出红灯。 表明北极光的颜色与高度有关,而非温度。因此 The colors of Northern Lights have to do with the temperature. "北极光的颜色与温度有关"表述错误。
45.推理判断题。根据第五段中的"Some cultures have ancient stories about them." 有些文化有关于它们的古老故事。说明在一些文化中有关于北极光的古老故事。因此 There are ancient stories about the Northern Lights in some cultures"在某些文化中,有关于北极光的古老故事"表述正确。
【答案】46.D;47.B;48.E;49.A;50.C
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在全球面临全球变暖、海洋生态恶化、动物濒危等不良消息的背景下,个人可以通过多种方式为保护环境贡献力量。
【点评】考查五选五,本文是一篇环保类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
46.根据空前"Save water at home."在家节约用水;以及空后"If you live in an area with a water shortage, this is even more important for the environment."如果你生活在缺水地区,这对环境更为重要。 D. Taking measures (措施) to use less water is something you can start doing right away. "采取措施减少用水是你能立即开始做的事情",紧扣"节约用水"这一主题,承上启下,说明可以马上开始采取节水措施,故选D。
47.根据空前"Chemicals are used to wash our bodies, homes, cars and everything else, and end up in the water supply."化学品用于清洗我们的身体、房屋、汽车和其他一切东西,最终进入供水系统。强调了化学品进入水系统这一情况。 B. Chemicals are doing real harm to water. "化学品正在对水造成真正的危害",进一步说明了化学品对水的不良影响,承接上文,符合语境,故选B。
48.根据空前"Use less electricity."减少用电;以及空后"The burning of these things is a main cause in world air pollution."燃烧这些东西是世界空气污染的主要原因之一。 E. Coal and natural gas are the most common sources of energy that can be turned into electricity. "煤炭和天然气是最常见的可转化为电能的能源",解释了产生电能的常见能源,而这些能源的燃烧会导致空气污染,承上启下,说明了减少用电与减少空气污染之间的联系,符合语境,故选E。
49.根据空后"If you can drive and fly less often, you'll do a lot to help save the planet."如果你能少开车和少坐飞机,你将为拯救地球做出很大贡献。明确指出了少开车和少坐飞机对环保的作用。 A. Drive and fly less often. "少开车和少坐飞机",点明了这一措施,与后文内容一致,符合语境,故选A。
50.根据空前"Buy local products."购买本地产品;以及空后"Making smart choices about where your food, clothes, and other products come from can help make a difference to the environment."对食物、衣服和其他产品的来源做出明智选择可以对环境产生影响。 C. You don't have to travel far to get what you need. "你不必走很远就能得到你需要的东西",购买本地产品就意味着不需要长途运输去获取商品,与购买本地产品这一主题相契合,解释了购买本地产品的好处。承上启下,符合语境,故选C。
【答案】51.It was made from ramie.
52.Because it was suitable for writing and was also very cheap.
53.After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved.
54.Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula and Japan in the late Sui and early Tang dynasties.
55.Yes, I do. Because it allows our civilization to be recorded.
【知识点】科普类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中国古代四大发明之一的造纸术。首先介绍了造纸术发明前中国人书写材料的局限性,接着详细讲述了东汉蔡伦改进造纸术的过程及成果,之后阐述了东汉之后造纸术的逐步改进、不同材料产出的不同种类纸张,还说明了造纸术向国外传播的情况以及在不同朝代的应用,最后强调了造纸术对信息交流和全球文明发展的重要作用。
【点评】本题考点涉及细节理解测和开放性试题两个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而做出正确答案。
51.细节理解题。根据第一段中的"In the early years of the Western Han Dynasty, someone used ramie (苎麻) to produce paper, which was very rough (粗糙的) and not suitable for writing."西汉初年,有人用苎麻造纸,这种纸很粗糙,不适合写字。 可知西汉早期有人用苎麻来造纸。故答案为: It was made from ramie.
52.细节理解题。根据第二段中的"The paper was suitable for writing and was also very cheap so it became very popular." 这种纸适合写字,而且很便宜,所以很受欢迎。可知,蔡伦造的纸适合书写且价格便宜,所以很受欢迎。故答案为:Because it was suitable for writing and was also very cheap.
53.细节理解题。根据第三段中的"After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved." 东汉以后,造纸技术逐步完善。可知,东汉之后造纸术逐渐得到改进。故答案为:After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved.
54.细节理解题。根据第四段中的"Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula (半岛) and Japan in the late Sui and early Tang dynasties"隋末唐初,造纸技术被引入朝鲜半岛和日本 ,即隋末唐初造纸术被传入朝鲜半岛和日本。故答案为:Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula and Japan in the late Sui and early Tang dynasties.
55.开放性试题。根据最后一段"The invention of paper provides a more convenient way for communication of information, and also plays an important role in the development of global civilization."纸张的发明为信息交流提供了更便捷的方式,也在全球文明的发展中发挥了重要作用。所以可以认为造纸术是重要的发明。答案可为:Yes, I do. Because it allows our civilization to be recorded.
【答案】56.to teach;57.between;58.the;59.likes;60.meaningful;61.learning;62.on;63.children;64.but;65.better
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了音乐与记忆外语之间的关系,指出通过歌曲记忆单词是记住最难语言单词的最佳方式,唱歌可能是学习外语的新途径,还介绍了语言教师利用音乐和唱歌教学的实践及效果,鼓励人们在学语言时尝试唱歌的方法。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,介词,冠词,时态,主谓一致,形容词,名词,连词,形容词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:为什么你的老师用歌曲来教你英语呢? teach "教",动词。结合固定短语use sth. to do sth. "用某物做某事",动词不定式 作目的状语,故填to teach。
57.句意:研究人员现在正在研究音乐与记忆外语之间的关系。between...and... 固定短语,"在……和……之间",这里表示音乐和记忆外语之间的关系,故填 between 。
58.句意:他们发现记住歌曲中的单词是记住最难语言的最佳方式。形容词最高级前通常要加定冠词 the,这里 most difficult 是 difficult 的最高级形式,故填the。
59.句意:"唱歌可能是学习外语的一种新方式。大脑喜欢在以一种朗朗上口且有意义的方式使用事物时记住它们," Karen Ludke 博士说。 like "喜欢",是谓语动词。主语 The brain 是第三人称单数,句子描述的是一般事实,时态为一般现在时,所以谓语动词 like 要用第三人称单数形式,故填 likes。
60.句意:"唱歌可能是学习外语的一种新方式。大脑喜欢在以一种朗朗上口且有意义的方式使用事物时记住它们," Karen Ludke 博士说。 meaning "意义,意思",名词。and 连接两个并列的形容词,catchy 是形容词"悦耳的",所以这里也用其形容词 meaningful"有意义的"来修饰 way。作定语,故填 meaningful 。
61.句意:这些发现可能有助于那些在学习外语方面有困难的人。 learn "学",动词。结合固定短语have difficulty (in) doing sth."做某事有困难",in 可以省略,所以这里用 learn 的动名词形式 ,故填learning。
62.句意: Hua Zhuying 是华盛顿特区一所中文学校的老师,她在教中文时非常依赖歌曲。depend on 固定短语,"依赖,依靠",故填 on。
63.句意:我一直用音乐来教孩子们中文。 child "孩子",名词。此处表示泛指"孩子们",要用复数形式 children,作宾语,故填 children 。
64.句意:它不仅有效,而且对孩子们来说很有趣。not only...but (also)... 固定短语"不但……而且……",also 可以省略,故填 but。
65.句意:有时候,我想如果我用那种方式学英语,也许我会说比现在好得多的英语," Hua Zhuying 补充道。 good "好的",形容词,由 than 可知,这里要用比较级形式,good 的比较级是 better,修饰名词 English ,作定语,故填 better。
66.【答案】One possible version:
Dear Paul,
You wrote to ask me about how to learn Chinese well. Here are some useful suggestions. First, you can read Chinese aloud. It can help you improve your pronunciation. Second, listening to some Chinese songs is also a good idea. You can learn some new words and expressions from them. Third, reading Chinese books can enlarge your vocabulary and make you understand Chinese culture better. Finally, writing Chinese diaries is helpful as well. It can practice your writing skills. I hope these suggestions will be helpful to you.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;教育类;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文邮件,要求考生以李华的身份给美国朋友Paul回复邮件,针对Paul对如何学好中文的咨询给出建议。写作要点已经给出,包括:(1)大声朗读中文:这是学好中文的一种有效方式。大声朗读可以帮助练习发音,增强语感,熟悉中文的语音、语调规则,同时还能加深对词汇和句子的记忆。(2)可以听一些中文歌曲:听中文歌曲是一种轻松有趣的学习中文的途径。歌曲中的歌词往往富有韵律和节奏,能让学生在享受音乐的同时,接触到地道的中文表达,了解中文的文化内涵,并且有助于提高听力和词汇量。(3)阅读中文书籍:阅读中文书籍是提升中文综合能力的关键方法。通过阅读不同类型的中文书籍,如故事书、小说、散文等,可以扩大词汇量,学习各种句式和语法结构,了解中文的写作风格和表达习惯,还能深入了解中国文化和社会。(4)写中文日记也有帮助:写中文日记是实践中文写作和表达的有效手段。它可以让学生将所学的中文知识运用到实际写作中,锻炼组织语言和表达思想的能力,同时也有助于回顾和巩固当天所学的中文内容,培养用中文思考的习惯。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该邮件紧密围绕如何学好中文这一主题,完整且清晰地涵盖了题目所给的四个要点,即大声朗读中文、听中文歌曲、阅读中文书籍以及写中文日记,并对每个要点都进行了简要说明,阐述了其对于学习中文的作用,如大声朗读有助于提高发音,听中文歌曲能学到新词汇和表达等,使建议具有较强的针对性和实用性。采用了总分的结构。开头点明写信目的是针对对方咨询如何学好中文给出建议,接着用"First""Second""Third""Finally"依次罗列四个建议,层次分明,逻辑连贯,让读者能够轻松跟上作者的思路,理解邮件的核心内容。文中有一些好的词句,例如:You wrote to ask me about how to learn Chinese well. 运用了"疑问词+不定式"作宾语;Here are some useful suggestions.运用了倒装句; It can help you improve your pronunciation. 运用了省略to的不定式作宾补; Second, listening to some Chinese songs is also a good idea. 运用了动名词作主语; Third, reading Chinese books can enlarge your vocabulary and make you understand Chinese culture better.运用了省略to的不定式作宾补;I hope these suggestions will be helpful to you. 运用了宾语从句。
67.【答案】One possible version:
How I've changed
Last year, I was a shy student who was afraid to speak in class. One day, our teacher, Mr. Smith, encouraged me by saying, "You have great ideas. Share them!" His words made me more confident. Slowly, I started raising my hand and participating more. I even joined the debate club, which I never imagined before. Now, I am more open and enjoy expressing my thoughts. This change has helped me make new friends and perform better in school.
【知识点】命题作文;记叙文;自我认识;自我提升
【解析】【分析】本题是一个命题作文,题目为"How I've changed",要求考生从自身实际出发,讲述自己改变的经历。重点在于阐述改变的过程以及引发改变的原因,核心是突出"改变"这一主题,让读者清晰了解过去的自己、现在的自己以及促使转变的关键因素。写作时注意内容要真实可信,不能虚构不切实际的经历。真实的经历才能写出真挚的情感和深刻的感悟,让读者产生共鸣。要详细描述改变的过程,包括改变前的状态、改变过程中遇到的事情或受到的影响,以及改变后的结果。通过清晰的叙述,使读者能够清楚地看到自己是如何一步步发生变化的。在众多可能的改变中,选择一个印象最深刻、对自己影响最大的改变来写,集中笔墨进行深入描写,避免面面俱到、泛泛而谈。同时要注意语言的通顺和连贯,使用恰当的词汇和句式来表达自己的想法和感受。可以适当运用一些修辞手法或过渡语,使文章更加生动、自然。
【点评】本文紧扣"How I've changed"这一主题,清晰地讲述了自己从害羞不敢在课堂上发言到变得开朗、乐于表达思想的转变过程,让读者能迅速了解文章核心内容。全文按照时间顺序展开叙述,先描述过去"我"是个害羞的学生,接着说明老师鼓励这一引发改变的事件,然后阐述改变的过程,如开始举手发言、加入辩论俱乐部,最后呈现改变后的结果,包括性格更开朗、结交新朋友和在学校表现更好,层次分明,条理清晰。文中有一些好的词句,例如:Last year, I was a shy student who was afraid to speak in class. 运用了限制性定语从句; One day, our teacher, Mr. Smith, encouraged me by saying, "You have great ideas. Share them!" 运用了同位语,祈使句;Slowly, I started raising my hand and participating more.运用了动名词作宾语;I even joined the debate club, which I never imagined before. 运用了非限制性定语从句.
1 / 1吉林省长春市第五十二中学2024-2025学年九年级上学期期中英语试题
一、基础知识I.选择题 (10分)
1.(2024九上·长春期中) This is____ useful book and it's about____ European story.
A.a; an B.an; a C.an; an D.a; a
【答案】D
【知识点】表示一类人或物中任何一个
【解析】【分析】句意:这是一本有用的书,并且它是关于一个欧洲的故事。a用于以辅音音素开头的单词前;an用于以元音音素开头的单词前。第一个空后useful读音为 / ju sfl/,开头的音素是 /j/,属于辅音音素,所以前面应该用a;第二个空后European读音为 / j r pi n/,开头的音素是 /j/,同样属于辅音音素,所以前面也应该用a。故选D。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词的应用。
2.(2024九上·长春期中) Jingyue Park of Changchun in China is famous____ its beautiful scene.
A.as B.for C.with D.about
【答案】B
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:中国长春的净月公园以其美丽的景色而闻名。be famous as"作为……而闻名",后面一般接表示身份、职业等的名词;be famous for"因为……而闻名",后面一般接表示原因的名词、名词短语或动名词等;be famous with这种搭配不常见,with通常不与"be famous"构成固定表达;be famous about也不是常见的固定搭配,about一般不用于和"be famous"搭配来表示某种特定的闻名关系。本题中说净月公园是因为它美丽的景色而闻名,强调的是"因为美丽的景色"这个原因,所以应该用be famous for。故选B。
【点评】考查介词词义辨析,区分as;for;with和about的含义和应用以及固定短语be famous as和be famous fo的区别。
3.(2024九上·长春期中) Cold noodles ____in the Qin Dynasty(朝代) in ancient China
A.invent B.are invented C.invents D.were invented
【答案】D
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:冷面发明于中国古代的秦朝。根据分析句子结构可知,本句所描述的是一个过去发生的动作,且主语"noodles"与谓语动词invent之间是被动关系,应用一般过去时的被动语态;且主语"noodles"是复数,谓语动词应用复数形式。故选D。
【点评】考查时态、语态和主谓一致。注意描述历史上的事实或发明时,通常使用被动语态的过去时,来表明这个事实或发明是在过去完成的。
4.(2024九上·长春期中)Most young people find____ exciting____ a football match.
A.this; watching B.it; to watch
C.that; to watch D.one; watching
【答案】B
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:大多数年轻人发现观看一场足球比赛很令人兴奋。在英语中,当动词后面接的宾语是动词不定式(to do)、动名词(doing)或者从句时,为了保持句子结构的平衡,避免句子头重脚轻,通常会使用形式宾语"it"来代替真正的宾语,而将真正的宾语放在句子末尾。在本句中,是固定句式"find it + 形容词 + to do sth."表示"发现做某事是……的",it在这里作形式宾语,真正的宾语是"to watch a football match"动词不定式短语。故选B。
【点评】考查代词和非谓语动词,本题涉及it作形式主语,动词不定式作真正的主语以及固定句式"find it + 形容词 + to do sth."。
5.(2024九上·长春期中)—_________fine weather it is!
—Yes. Look! _________many people are walking around the park.
A.What; So B.How; So C.How; Such D.What a; So
【答案】A
【知识点】what引导的感叹句;固定搭配
【解析】【分析】句意:多好的天气啊!——是的。看!这么多人在公园里散步。第一个空是感叹句的引导词,感叹不可数名词weather,用what,排除BC选项;so many固定搭配,如此多的,故答案为A。
【点评】考查感叹句和固定搭配。注意识记感叹句的结构和固定搭配so many。
6.(2024九上·长春期中) — What did Lily say to you just now, Mary
— She wanted to know ____.
A.what will I do this Saturday
B.who did I play basketball with just now
C.if I could go shopping with her tonight
D.why I am late for class this morning
【答案】C
【知识点】宾语从句的陈述语序;过去将来时
【解析】【分析】句意:— Mary , Lily 刚才对你说了什么?—她想知道我今晚是否能和她一起去购物。She wanted to know后面接的是宾语从句,作know的宾语。在宾语从句中,需要使用陈述语序,即"主语+谓语"的结构,而不是疑问语序。其次,由于主句中的wanted"是一般过去时,根据时态一致的原则,宾语从句也应该使用过去的某个时态,而不是现在时或将来时。A:what will I do this Saturday"这个星期六我要做什么"使用了一般将来时,并且语序是疑问语序,不符合宾语从句的要求;B:who did I play basketball with just now"我刚才和谁打篮球了"使用了一般过去时,但语序是疑问语序,不符合宾语从句的要求;C:if I could go shopping with her tonight"今晚我是否能和她一起去购物",使用了一般过去时,并且语序是陈述语序,符合宾语从句的要求;D:why Iam late for class this morning"我今天早上为什么上课迟到"使用了一般现在时,并且虽然语序是陈述语序,但时态不符合主句的要求。故选C。
【点评】考查名词性从句,本题涉及宾语从句的时态和语序。
7.(2024九上·长春期中) Tina doesn't tell me when she ____. I'll call you as soon as she ____.
A.will come, comes B.will come, will come
C.comes, will come D.comes, comes
【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;一般现在时代替一般将来时
【解析】【分析】句意: Tina 没有告诉我她什么时候来。她一来我就给你打电话。第一空是whnen引导的宾语从句,作tell的宾语,用来描述 Tina 没有告诉"我"的关于她何时会来的信息。由于这个动作是将来要发生的,所以应该使用一般将来时,即"will + 动词原形"的结构。因此,第一空应填will come;第二空是 as soon as 引导的时间状语从句,表示"她一来我就给你打电话"。在时间状语从句中,当主句是一般将来时(I'll call you),从句通常用一般现在时来表示将来的动作,这是遵循"主将从现"的原则。由于主语是she,是第三人称单数,所以动词come应该用第三人称单数形式comes。因此,第二空应填comes。故选A。
【点评】考查时态,本题涉及一般将来时和一般现在时。
8.(2024九上·长春期中) ____ you talk to, you should try ____polite to them.
A.Whenever; to be B.Whenever; being
C.Whoever; being D.Whoever; to be
【答案】D
【知识点】固定搭配;动词不定式;引导状语从句的从属连词
【解析】【分析】句意:无论你在和谁说话,你都应该尽量对他们有礼貌。第一空是让步状语从句的引导词,并在从句中作为talk to的宾语,应用联系代词whoever"无论是谁",此句用作宾语,引导让步状语从句,表示"不论和谁说话"。因此,第一空应填Whoever;第二空是固定短语try to do sth."尽力做某事",强调付出努力去达成某个目的,不定式作宾语,因此第二空填to be,故选D。
【点评】考查状语从句和非谓语动词,本题涉及whoever引导的让步状语从句和固定短语try to do sth.。
9.(2024九上·长春期中) We should try our best to avoid ____money We should learn to use it wisely
A.waste B.wastes C.wasting D.to waste
【答案】C
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:我们应该尽力避免浪费金钱。我们应该学会明智地使用它。"avoid"是一个动词,后面通常跟动名词形式(即-ing形式的动词),表示避免做某事。故选C。
【点评】考查非谓语动词。注意动词avoid的用法。
10.(2024九上·长春期中) —I'm sorry that I forgot to mail the letter for you.
—____. Everybody forgets things sometimes.
A.It's up to you B.It's my pleasure
C.It's no big deal D.It's terrible
【答案】C
【知识点】西方礼仪文化
【解析】【分析】句意:—对不起,我忘记帮你寄信了。—没关系。每个人有时都会忘记一些事情。A:It's up to you"由你决定";B:It's my pleasure"我很乐意";C:It's no big deal"没关系";D:It's terrible"太糟糕了"。第一句话是道歉,表示"我忘记帮你寄信了"。第二句话是对方的回应,需要表达一种宽容或理解的态度,并提到"每个人有时都会忘记一些事情",说明这是一种普遍现象,不需要过于在意,是一种宽容和理解的态度。故选C。
【点评】考查情景交际,区分It's up to you;It's my pleasure;It's no big deal和It's terrible的含义和使用环境。
二、交际运用Ⅱ. 完成对话。(5分)
(2024九上·长春期中) 从文后选择正确选项,其中有一个选项与对话内容无关。
A: Excuse me, could you please tell me where I can buy the novel Ordinary World
B: Certainly.  11.  
A: I'm new here. I don't know the way. Can you tell me how to get there
B: Sure. Go east along this street and turn left at the second crossing. It's next to a supermarket.
A:  12.  
B: It's about three kilometers away.
A:  13.  
B: Yes, you can.
A:  14.  
B: You can take the No. 8 bus. The bus stop is on the other side of the street. Look! The bus is coming!
A:  15.  
B: Not at all.
A. Which bus can I take B. Thank you very much. C. How far is it from here D. Can I take a bus there E. How long will it take to get there F. You can buy it in Qingtian Bookstore.
【答案】11.F;12.C;13.D;14.A;15.B
【知识点】其他题材;日常活动
【解析】【分析】本文是一段对话,询问如何购买小说《平凡的世界》,包括书店的位置、距离、交通方式等信息的交流。
【点评】考查六选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
11.根据上文"Excuse me, could you please tell me where I can buy the novel Ordinary World "请问,你能告诉我在哪里可以买到小说《平凡的世界》吗?可知,A在询问购买小说的地点。因此,B的回答应该是一个具体的地点。 F. You can buy it in Qingtian Bookstore. "你可以在晴天书店买到它",符合语境,故选F。
12.根据下文"It's about three kilometers away."大约三公里远。可知,A在询问书店的距离。因此,B的回答应该是一个关于距离的询问。 C. How far is it from here "离这里有多远?"符合语境,故选C。
13.根据下文"Yes, you can."是的,你可以。可知,A在询问是否可以乘坐某种交通工具前往书店。因此,B的回答应该是一个关于乘坐交通工具的询问。 D. Can I take a bus there "我可以坐公交车去那里吗?"符合语境,故选D。
14.根据下文"You can take the No. 8 bus."你可以乘坐8路公交车。可知,A在询问具体应该乘坐哪一路公交车。因此,B的回答应该是一个关于公交车路线的询问。 A. Which bus can I take "我可以乘坐哪一路公交车?"符合语境,故选A。
15.根据下文"Not at all."不客气。可知,A在表示感谢。因此,B的回答应该是一个感谢的表述。 B. Thank you very much. "非常感谢"符合语境,故选B。
三、阅读Ⅲ. 完形填空。(15分)
(2024九上·长春期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
When I was a young child, my parents often told me that it was time that taught a man everything. I didn't understand and wondered why 16. had such a big influence 17. a person. I thought I could grow up quickly to find it out as an adult. But now, 18. I come to knock at the door of adulthood (成年), I feel 19. to express my own opinion on this saying. I know that I am just a high school student with very few experiences. There are still many things waiting for me in the future, yet I would like to express myself in a childish voice.
I once read this sentence, "To make this world a happy place in which to live, you had better 20. yourself and your heart, instead of the whole world." I was shocked. It made me think about 21. itself. There are so many things around us that 22. our will. We can't force life to follow our wishes. The earth won't stop turning no matter whether we 23. it or not. What we can do is just to make 24. suit the world. I think we should learn to accept 25. life gives us, no matter whether it's the spring sunlight or the winter snowfall, and try to be happy.
The pop song Grandmother by Jay Chou is my favorite. I'm deeply moved by this beautiful song. I always try to 26. every pleasant thing in my life, but now I see that I don't catch most of the pleasant moments. It is more likely that they slip by (流逝) and leave you 27. regretful (后悔的). I realize that I'm not just living for myself and that there are others I should 28. such as my parents, friends, and so on. They all pay attention to my growing up, 29. it's just a little progress.
Everyone has his or her own 30. towards life, positive or negative. It doesn't matter, I think. There is one rule that should be obeyed and that's to make this world better.
16.A. man B. time C. thing D. parent
17.A. about B. with C. on D. in
18.A. before B. after C. as D. when
19.A. glad B. angry C. tired D. anxious
20.A. praise B. change C. exchange D. force
21.A. life B. money C. heart D. world
22.A. go with B. go along C. go for D. go against
23.A. receive B. check C. refuse D. accept
24.A. himself B. themselves C. ourselves D. yourself
25.A. what B. that C. which D. why
26.A. touch B. escape C. catch D. lose
27.A. feeling B. looking C. remaining D. proving
28.A. make of B. speak of C. hear of D. think of
29.A. in case B. in that C. even if D. as if
30.A. idea B. way C. view D. attitude
【答案】16.B;17.C;18.A;19.D;20.B;21.A;22.D;23.D;24.C;25.A;26.C;27.A;28.D;29.C;30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者起初不理解时间对人的巨大影响,随着逐渐长大,在经历和思考中明白了要接受生活给予的一切,积极面对生活,让世界变得更美好,强调了每个人应有正确的生活态度。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,介词,状语从句,形容词,动词,代词,宾语从句,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:我不理解并想知道为什么时间对一个人有如此大的影响。A: man"男人";B: time"时间";C: thing"事情";D: parent"父(母)"。根据上文"When I was a young child, my parents often told me that it was time that taught a man everything."当我还是个孩子的时候,我的父母经常告诉我,是时候教会一个人一切了。可知此处指的是时间对人的影响,故选B。
17.句意:我不理解并想知道为什么时间对一个人有如此大的影响。A: about"关于,大约";B: with "和.....一起,具有";C: on"在......上";D: in"在....里面"。have an influence on.固定短语,"对……有影响",故选C。
18.句意:但是现在,在我即将迈进成年门槛之前,我觉得 急于 就这句话表达自己的观点。A: before "在……之前";B: after在……之后";C: as"因为";D: when"当……时候"。 根据语境,此处表达在即将成为成年人之前,故选A。
19.句意:但是现在,在我即将迈进成年门槛之前,我觉得 急于 就这句话表达自己的观点。A: glad"高兴的";B: angry"生气的";C: tired"疲劳的";D: anxious"焦急的"。此处作者想要表达自己的看法,用anxious更能体现急切的心情,故选D。
20.句意:为了让这个世界成为一个居住的快乐之地,你最好改变你自己和你的内心,而不是整个世界。A: praise"表扬";B: change"改变";C: exchange"交换";D: force"强迫"。根据下文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿。可知此处强调改变自己,故选B。
21.句意:它让我思考生活本身。A: life"生活";B: money"金钱";C: heart"心";D: world "世界"。根据下文" There are so many things around us that 7 our will. "我们周围有如此多的事情违背我们的意愿;以及整体围绕生活展开的论述,可知此处思考的是生活本身,故选A。
22.句意:我们周围有如此多的事情违背我们的意愿。A: go with"伴随";B: go along"沿着……走";C: go for"追求";D: go against"违背"。根据下文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿,可知很多事情违背我们的意愿,故选D。
23.句意:无论我们是否接受它,地球都不会停止转动。A: receive"收到";B: check"检查";C: refuse"拒绝";D: accept"接受"。此处表示无论是否接受地球都会转动,故选D。
24.句意:我们能做的只是让我们自己适应这个世界。A: himself"他自己";B: themselves"他们自己";C: ourselves"我们自己";D: yourself"你自己"。根据上文"We can't force life to follow our wishes"我们不能强迫生活遵循我们的意愿。可知此处指的是让我们自己适应世界,故选C。
25.句意:我认为我们应该学会接受生活给予我们的东西,无论它是春天的阳光还是冬天的降雪,并努力快乐。A: what"什么";B: that在名词性从句中不充当成分;C: which"哪一个(些)";D: why"为什么"。 life gives us 是宾语从句,连接词在从句中作gives 的宾语,应用what,表示生活给予我们的东西,故选A。
26.句意:我总是努力捕捉生活中每一件愉快的事情,但现在我发现我错过了大部分愉快的时刻。A: touch"触摸";B: escape逃脱";C: catch"抓住,捕捉";D: lose"失去"。根据空后"but now I see that I don't catch most of the pleasant moments"可知此处表示抓住美好的事情,故选C。
27.句意:更有可能的是它们流逝并让你感到后悔。A: feeling"感觉";B: looking"看起来";C: remaining"保持";D: proving"证明"。根据语境可知,此处表示让你感觉后悔,故选A。
28.句意:我意识到我不仅仅是为自己而活,还有一些我应该 考虑 的人,比如我的父母、朋友等等。A: make of"用……制造";B: speak of"谈到";C: hear of"听说";D: think of"想到,考虑"。根据空后"such as my parents, friends, and so on"可知此处指的是考虑到其他人,故选D。
29.句意:他们都关注我的成长,即使只是一点进步。A: in case"以防";B: in that"因为";C: even if"即使";D: as if"好像"。此处表示即使只是一点进步他们也关注,故选C。
30.句意:每个人都有他或她自己对生活的态度,积极的或消极的。A: idea"想法";B: way"方式";C: view"观点";D: attitude"态度"。此处指每个人对生活有不同态度。attitude towards...固定短语,"对……的态度",故选D。
四、阅读理解(30分)
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Birthday celebrations (庆祝活动) are different in many countries of the world. Now let's have a look.
Aruba The birthday child takes a treat to school for his/her classmates and all teachers. Each teacher gets a treat and gives the birthday child a small gift like a pencil, an eraser or a postcard. The birthday child doesn't need to wear the school uniform. They can wear any clothes they like.
Japan The birthday child wears new clothes on his/her birthday.
China The birthday child always gets a gift or money. Eating noodles means the birthday child can have a long life.
Italy To wish the child a happy birthday, his/her friends are going to pull on his/her ears a few times, once for each year.
Latvia The birthday person sits in a chair and his/her friends and the other family members lift the chair one time for each year.
31.In which country does a child wear new clothes on his/her birthday
A.Italy. B.Japan. C.China. D.Latvia.
32.In Aruba, what gift does the teacher not give the birthday child
A.A pencil. B.An eraser. C.A postcard. D.A cake.
33.In China, why the birthday child eats noodles
A.To wish for a long life.
B.To get a gift or money.
C.To make his/her parents happy.
D.To treat his/her classmates and teachers.
34.In Italy, if the birthday child is 7, what will his/her friends do
A.Lift his/her chair once.
B.Pull on his/her ears seven times.
C.Give him/her a bowl of noodles.
D.Allow him/her not to wear the school uniform.
35.What does the passage mainly talk about
A.What to wear on one's birthday.
B.Birthday gifts in different countries.
C.Birthday celebrations in different countries.
D.Cultural differences between Europe and Asia.
【答案】31.B
32.D
33.A
34.B
35.C
【知识点】应用文;世界主要国家文化习俗;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了世界上不同国家生日庆祝活动的差异,包括阿鲁巴、日本、中国、意大利和拉脱维亚等国家各自独特的生日庆祝方式和习俗,展现了世界各地文化的多样性。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇文化类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
31.细节理解题。根据Japan部分中的"The birthday child wears new clothes on his/her birthday."过生日的孩子在生日那天穿新衣服。 可知,在日本,过生日的孩子会穿新衣服,故选B。
32.细节理解题。根据 Aruba 部分中的"Each teacher gets a treat and gives the birthday child a small gift like a pencil, an eraser or a postcard."每位老师都会得到一份奖励,并给过生日的孩子一份小礼物,比如铅笔、橡皮或明信片。即老师会给过生日的孩子像铅笔、橡皮或明信片这样的小礼物,没有提到蛋糕,故选D。
33.细节理解题。根据China部分中的" Eating noodles means the birthday child can have a long life."吃面条意味着过生日的孩子可以长寿。 可知,在中国,吃面条意味着过生日的孩子可以长寿,故选A。
34.细节理解题。根据 Italy部分中的"To wish the child a happy birthday, his/her friends are going to pull on his/her ears a few times, once for each year."为了祝孩子生日快乐,他/她的朋友们每年都会拉他/她的耳朵几次。 可知,在意大利,为了祝孩子生日快乐,朋友们会拉孩子的耳朵几次,一年拉一次。如果孩子7岁,朋友们就会拉他的耳朵七次,故选B。
35.主旨大意题。根据第一段"Birthday celebrations (庆祝活动) are different in many countries of the world. Now let's have a look."世界上许多国家的生日庆祝活动各不相同。现在让我们来看看。随后分别介绍了多个国家不同的生日庆祝方式,所以本文谈论的是不同国家的生日庆祝活动,故选C。
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,选择最佳答案。
Over one billion tons of food is wasted each year. Take bread, one of the most wasted products, as an example. In France, tons of bread has to be thrown away each year because of a short shelf life. What should we do
Six years ago, Franck Wallet thought up a solution. He created the Crumbler, a machine that turns old bread into fine crumbs (面包屑), which can be used to make bread. More than a hundred bakeries have begun using the machine. The resulting bread is darker than the white French bread that most customers are used to. Also, this kind of bread which is made from the Crumbler's crumbs lasts longer than the bread that is made from common flour.
People have come up with several other ways to reduce bread waste. For example, Toast Ale is a kind of popular beer that is made from wasted bread.
In the Netherlands, companies in several cities have used containers (容器) to collect unused bread. The bread that is collected is turned into natural gas or fertilizer (肥料). This practice reduces food waste and also cuts off a food source for mice.
There is still much to do to solve the problem of food waste. But creative solutions like the Crumbler and Toast Ale can go a long way towards making our planet a better place to live.
36.When a kind of food has a short shelf life, what might happen
A.It is easier to be eaten by mice.
B.It tastes better than other foods.
C.It may be eaten up in months.
D.People have to eat it in a short time.
37.The underlined word "flour" here means "____" in English.
A.a piece of equipment that is used to do a particular job
B.a particular way of doing something
C.white or brown powder that is made by grinding (磨碎) grain
D.a person whose job is to keep a particular type of equipment in good condition
38.What's the main idea of the third and fourth paragraphs
A.People are making a kind of popular beer out of bread.
B.People reduce bread waste by turning it into useful things.
C.People have tried to cut down bread waste for a long time.
D.People in the Netherlands are cutting off a food source for mice.
39.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
40.Why did the writer write the passage
A.Because the writer wanted to introduce how to reduce bread waste.
B.Because the writer wanted to describe the problem of wasting food.
C.Because the writer wanted to explain why we should stop wasting.
D.Because the writer wanted to discuss how to use old bread.
【答案】36.D
37.C
38.B
39.C
40.A
【知识点】教育类;说明文;推理判断;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了食物浪费问题。以面包这种易被浪费的食物为例,阐述了面包因保质期短而被大量丢弃的现象。同时介绍了多种减少面包浪费的创意方法,如将旧面包制成面包屑再制作面包、用废弃面包酿造啤酒、将收集的面包转化为天然气或肥料等,最后强调虽然解决食物浪费问题任重道远,但这些有创意的解决方案能让地球变得更美好。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
36.推理判断题。根据第一段中的" In France, tons of bread has to be thrown away each year because of a short shelf life."在法国,由于保质期短,每年必须扔掉大量面包。可推知保质期短意味着食物在一定时间内品质会下降甚至变质,所以人们需要在短时间内吃完它。故选D。
37.词义猜测题。根据 第二段中的"The resulting bread is darker than the white French bread that most customers are used to. Also, this kind of bread which is made from the Crumbler's crumbs lasts longer than the bread that is made from common flour." 由此产生的面包比大多数顾客习惯的白色法国面包更黑。此外,这种由面包屑制成的面包比普通面粉制成的面包更耐用。可知,此处指将用面包屑制作的面包和用普通面粉制作的面包作对比,结合常识可知,面包通常是由面粉(即磨碎谷物制成的白色或棕色粉末)制作而成,可推知划线词flour是"面粉"之意,故选C。
38.段落大意题。根据第三段中的 "Toast Ale is a kind of popular beer that is made from wasted bread."Toast Ale是一种受欢迎的啤酒,由废弃的面包制成。即把废弃面包制成受欢迎的啤酒;以及第四段中的 "The bread that is collected is turned into natural gas or fertilizer (肥料)."收集的面包被转化为天然气或肥料。可知这两段主要讲的是人们通过将面包转化为有用的东西来减少面包浪费,故选B。
39.篇章结构题。通读全文可知,第一段提出食物浪费的问题,以面包为例说明面包因保质期短被大量丢弃;第二、三、四段分别介绍了几种减少面包浪费的创意方法;第五段总结这些创意解决方案对改善地球环境有积极作用。整体结构是先提出问题,再给出解决问题的方法,最后总结,与C选项的结构相符,故选C。
40.推理判断题。通读全文可知,介绍了如何减少面包浪费,先指出面包浪费的现象,然后介绍了多种减少面包浪费的创意方法,所以作者写这篇文章的目的是介绍如何减少面包浪费,选故A。
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,判断句子正、误。
Have you ever been to Iceland How about Norway or Finland Maybe you've traveled to northern Russia or Canada. These are some of the best places to see one of our planet's most beautiful natural phenomena (现象). What are we talking about The Northern Lights, of course!
The Northern Lights appear as beautiful colors in the night sky. The most common color of the Northern Lights is green. However, they can also be red, pink, yellow, or purple.
What causes the Northern Lights Like all the natural light on the earth, they come from the sun. Sometimes, the sun has big storms and gives off electrically charged particles (带电粒子). When the electrically charged particles reach the earth, some of them pass through to the air around our planet. They then collide (碰撞) with the gases (气体) around the earth, which causes beautiful lights with colors.
The colors of the Northern Lights have to do with the height. For example, when electrically charged particles collide with gases less than 150 miles from the earth's surface, they produce green light. When the collision happens higher than 150 miles, they make red light.
Over time, many people have tried to explain the Northern Lights. Some cultures have ancient stories about them. Today, however, we know the science behind the Northern Lights, and people travel thousands of miles each year hoping to see them. Many say it's a magical experience!
41.The Northern Lights can be seen in Iceland .
42.Green is the most common color of the Northern Lights.
43.The electrically charged particles collide with the gases around the moon, which causes the Northern Lights.
44.The colors of Northern Lights have to do with the temperature.
45.There are ancient stories about the Northern Lights in some cultures.
【答案】41.正确
42.正确
43.错误
44.错误
45.正确
【知识点】科普类;说明文;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了北极光这一美丽的自然现象。首先指出冰岛、挪威、芬兰、俄罗斯北部和加拿大等地是观赏北极光的绝佳地点,接着描述了北极光在夜空中呈现出的各种美丽颜色,其中绿色最为常见。然后解释了北极光形成的原因,即太阳风暴产生的带电粒子与地球周围的气体碰撞形成。还说明了北极光颜色与高度的关系,最后提到过去人们对北极光有古老的故事,如今人们知晓其背后的科学原理,很多人会千里迢迢去观赏这一神奇的体验。
【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇科普类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
41.推理判断题。根据第一段"Have you ever been to Iceland How about Norway or Finland Maybe you've traveled to northern Russia or Canada. These are some of the best places to see one of our planet's most beautiful natural phenomena (现象). What are we talking about The Northern Lights, of course!" 你去过冰岛吗?挪威或芬兰怎么样?也许你去过俄罗斯北部或加拿大。这些是观赏我们星球上最美丽的自然现象之一的最佳地点。我们在说什么?当然是北极光!可知冰岛是能看到北极光的最佳地点之一。因此 The Northern Lights can be seen in Iceland "冰岛可以看到北极光"表述正确。
42.推理判断题。根据第二段中的"The most common color of the Northern Lights is green." 北极光最常见的颜色是绿色。因此 Green is the most common color of the Northern Lights. "绿色是北极光最常见的颜色"表述正确。
43.推理判断题。根据第三段中的"When the electrically charged particles reach the earth, some of them pass through to the air around our planet. They then collide (碰撞) with the gases (气体) around the earth, which causes beautiful lights with colors."当带电粒子到达地球时,其中一些会穿过我们星球周围的空气。然后,它们与地球周围的气体碰撞,产生美丽的彩色光 说明是带电粒子与地球周围的气体碰撞产生北极光,而不是与月球周围的气体碰撞。因此The electrically charged particles collide with the gases around the moon, which causes the Northern Lights."带电粒子与月球周围的气体碰撞,导致北极光。"表述错误。
44.推理判断题。根据第四段"The colors of the Northern Lights have to do with the height. For example, when electrically charged particles collide with gases less than 150 miles from the earth's surface, they produce green light. When the collision happens higher than 150 miles, they make red light."北极光的颜色与高度有关。例如,当带电粒子与距离地球表面不到150英里的气体碰撞时,它们会产生绿光。当碰撞发生在150英里以上时,它们会发出红灯。 表明北极光的颜色与高度有关,而非温度。因此 The colors of Northern Lights have to do with the temperature. "北极光的颜色与温度有关"表述错误。
45.推理判断题。根据第五段中的"Some cultures have ancient stories about them." 有些文化有关于它们的古老故事。说明在一些文化中有关于北极光的古老故事。因此 There are ancient stories about the Northern Lights in some cultures"在某些文化中,有关于北极光的古老故事"表述正确。
(2024九上·长春期中) 根据短文内容,把下列五个选项的句子还原到短文中,使短文意思完整。
With bad news about global warming, dying oceans, and endangered animals, it's hard to know where to start. Actually there are many ways you can help.
Save water at home.  46.   If you live in an area with a water shortage, this is even more important for the environment.
Use fewer chemicals. Chemicals are used to wash our bodies, homes, cars and everything else, and end up in the water supply. 47.  The chemicals aren't good for humans, either, so do your best to use less.
Use less electricity. 48.  The burning of these things is a main cause in world air pollution. Reducing your reliance (依赖) on electricity is a great way to play a part in saving the planet.
 49.   If you can drive and fly less often, you'll do a lot to help save the planet.
Buy local products. 50.  Making smart choices about where your food, clothes, and other products come from can help make a difference to the environment.
A. Drive and fly less often. B. Chemicals are doing real harm to water. C. You don't have to travel far to get what you need. D. Taking measures (措施) to use less water is something you can start doing right away. E. Coal and natural gas are the most common sources of energy that can be turned into electricity.
【答案】46.D;47.B;48.E;49.A;50.C
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在全球面临全球变暖、海洋生态恶化、动物濒危等不良消息的背景下,个人可以通过多种方式为保护环境贡献力量。
【点评】考查五选五,本文是一篇环保类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
46.根据空前"Save water at home."在家节约用水;以及空后"If you live in an area with a water shortage, this is even more important for the environment."如果你生活在缺水地区,这对环境更为重要。 D. Taking measures (措施) to use less water is something you can start doing right away. "采取措施减少用水是你能立即开始做的事情",紧扣"节约用水"这一主题,承上启下,说明可以马上开始采取节水措施,故选D。
47.根据空前"Chemicals are used to wash our bodies, homes, cars and everything else, and end up in the water supply."化学品用于清洗我们的身体、房屋、汽车和其他一切东西,最终进入供水系统。强调了化学品进入水系统这一情况。 B. Chemicals are doing real harm to water. "化学品正在对水造成真正的危害",进一步说明了化学品对水的不良影响,承接上文,符合语境,故选B。
48.根据空前"Use less electricity."减少用电;以及空后"The burning of these things is a main cause in world air pollution."燃烧这些东西是世界空气污染的主要原因之一。 E. Coal and natural gas are the most common sources of energy that can be turned into electricity. "煤炭和天然气是最常见的可转化为电能的能源",解释了产生电能的常见能源,而这些能源的燃烧会导致空气污染,承上启下,说明了减少用电与减少空气污染之间的联系,符合语境,故选E。
49.根据空后"If you can drive and fly less often, you'll do a lot to help save the planet."如果你能少开车和少坐飞机,你将为拯救地球做出很大贡献。明确指出了少开车和少坐飞机对环保的作用。 A. Drive and fly less often. "少开车和少坐飞机",点明了这一措施,与后文内容一致,符合语境,故选A。
50.根据空前"Buy local products."购买本地产品;以及空后"Making smart choices about where your food, clothes, and other products come from can help make a difference to the environment."对食物、衣服和其他产品的来源做出明智选择可以对环境产生影响。 C. You don't have to travel far to get what you need. "你不必走很远就能得到你需要的东西",购买本地产品就意味着不需要长途运输去获取商品,与购买本地产品这一主题相契合,解释了购买本地产品的好处。承上启下,符合语境,故选C。
(2024九上·长春期中) 阅读短文,根据短文内容回答下列问题。
Papermaking technology (造纸术) is one of the four great inventions in ancient China. Before papermaking technology was invented, the Chinese carved or wrote words on tortoise shells (龟甲)、animal bones (骨头), bamboo slices, wooden plates, and silk. Tortoise shells, animal bones and wooden plates were too heavy to use while silk was too expensive. In the early years of the Western Han Dynasty, someone used ramie (苎麻) to produce paper, which was very rough (粗糙的) and not suitable for writing.
In the Eastern Han Dynasty, an official named Cai Lun created a sheet of paper using mulberry (桑树) and other fibers along with fishing net, old clothes, ramie, and other waste. He steamed and cooked all those materials with water, and changed them into pulp (纸浆), then poured the pulp out carefully on a fine screen and dried it into a kind of thin paper. The paper was suitable for writing and was also very cheap so it became very popular. Therefore, Cai Lun played a great part in papermaking technology.
After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved. And then bamboo and straw could also be used as the materials for making paper. Because of different materials, many kinds of paper were produced for different uses. For example, the Xuan paper made in Xuanzhou of Anhui Province belongs to the high-quality paper used for Chinese calligraphy and painting.
Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula (半岛) and Japan in the late Sui and early Tang dynasties, and later to Arabia and other countries. During the Tang Dynasty, paper was folded and sewn into square bags to preserve the flavor of tea, while the later Song Dynasty was the first government on Earth to bring out paper-printed money.
The invention of paper provides a more convenient way for communication of information, and also plays an important role in the development of global civilization.
51.What was paper made from in the early years of the Western Han Dynasty
52.Why was the paper made by Cai Lun so popular at that time
53.When had papermaking technology been gradually improved
54.Where was papermaking technology introduced to in the late Sui and early Tang dynasties
55.Do you think papermaking technology is an important invention Why or why not
【答案】51.It was made from ramie.
52.Because it was suitable for writing and was also very cheap.
53.After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved.
54.Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula and Japan in the late Sui and early Tang dynasties.
55.Yes, I do. Because it allows our civilization to be recorded.
【知识点】科普类;说明文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中国古代四大发明之一的造纸术。首先介绍了造纸术发明前中国人书写材料的局限性,接着详细讲述了东汉蔡伦改进造纸术的过程及成果,之后阐述了东汉之后造纸术的逐步改进、不同材料产出的不同种类纸张,还说明了造纸术向国外传播的情况以及在不同朝代的应用,最后强调了造纸术对信息交流和全球文明发展的重要作用。
【点评】本题考点涉及细节理解测和开放性试题两个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而做出正确答案。
51.细节理解题。根据第一段中的"In the early years of the Western Han Dynasty, someone used ramie (苎麻) to produce paper, which was very rough (粗糙的) and not suitable for writing."西汉初年,有人用苎麻造纸,这种纸很粗糙,不适合写字。 可知西汉早期有人用苎麻来造纸。故答案为: It was made from ramie.
52.细节理解题。根据第二段中的"The paper was suitable for writing and was also very cheap so it became very popular." 这种纸适合写字,而且很便宜,所以很受欢迎。可知,蔡伦造的纸适合书写且价格便宜,所以很受欢迎。故答案为:Because it was suitable for writing and was also very cheap.
53.细节理解题。根据第三段中的"After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved." 东汉以后,造纸技术逐步完善。可知,东汉之后造纸术逐渐得到改进。故答案为:After the Eastern Han Dynasty, papermaking technology had been gradually improved.
54.细节理解题。根据第四段中的"Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula (半岛) and Japan in the late Sui and early Tang dynasties"隋末唐初,造纸技术被引入朝鲜半岛和日本 ,即隋末唐初造纸术被传入朝鲜半岛和日本。故答案为:Papermaking technology was introduced to the Korean peninsula and Japan in the late Sui and early Tang dynasties.
55.开放性试题。根据最后一段"The invention of paper provides a more convenient way for communication of information, and also plays an important role in the development of global civilization."纸张的发明为信息交流提供了更便捷的方式,也在全球文明的发展中发挥了重要作用。所以可以认为造纸术是重要的发明。答案可为:Yes, I do. Because it allows our civilization to be recorded.
五、语言知识运用(10分)
(2024九上·长春期中) 阅读下面短文, 在空白处填入一个适合的单词或填入括号中所给单词的正确形式。
How can you remember a song from your childhood to this day Why do your teachers use songs 56.   (teach) you English It seems there is a scientific reason for this.
Researchers are now studying the relationship 57.   music and remembering a foreign language. They find that remembering words in a song is the best way to remember even 58.   most difficult language.
"Singing could be a new way of learning a foreign language. The brain 59.   (like) to remember things when they are used in a catchy (悦耳的) and 60.   (meaning) way," said Dr. Karen Ludke. The findings may help those who have difficulty 61.   (learn) foreign languages. In his blog, Dr. Ludke writes, "A listen-and-repeat singing method can support foreign language learning; and open the door for future research in this area."
Many language teachers know the value of using music and singing. Hua Zhuying, a teacher at a Chinese language school in Washington D. C., depends heavily 62.   songs in teaching Chinese. She says, "I use music all the time to teach 63.   (child) Chinese. For little kids we usually use English songs but teach them the Chinese lyrics. So it's easy for them to start because they know the music."
Not only does it work,  64.  it is fun for the kids.
"Sometimes, I think if I were taught English in that way, maybe I would speak much 65.   (good) English than now," Hua Zhuying adds.
Our brain likes music, especially for remembering. So, if you're still struggling in learning a language, why not try singing it out
【答案】56.to teach;57.between;58.the;59.likes;60.meaningful;61.learning;62.on;63.children;64.but;65.better
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了音乐与记忆外语之间的关系,指出通过歌曲记忆单词是记住最难语言单词的最佳方式,唱歌可能是学习外语的新途径,还介绍了语言教师利用音乐和唱歌教学的实践及效果,鼓励人们在学语言时尝试唱歌的方法。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,介词,冠词,时态,主谓一致,形容词,名词,连词,形容词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:为什么你的老师用歌曲来教你英语呢? teach "教",动词。结合固定短语use sth. to do sth. "用某物做某事",动词不定式 作目的状语,故填to teach。
57.句意:研究人员现在正在研究音乐与记忆外语之间的关系。between...and... 固定短语,"在……和……之间",这里表示音乐和记忆外语之间的关系,故填 between 。
58.句意:他们发现记住歌曲中的单词是记住最难语言的最佳方式。形容词最高级前通常要加定冠词 the,这里 most difficult 是 difficult 的最高级形式,故填the。
59.句意:"唱歌可能是学习外语的一种新方式。大脑喜欢在以一种朗朗上口且有意义的方式使用事物时记住它们," Karen Ludke 博士说。 like "喜欢",是谓语动词。主语 The brain 是第三人称单数,句子描述的是一般事实,时态为一般现在时,所以谓语动词 like 要用第三人称单数形式,故填 likes。
60.句意:"唱歌可能是学习外语的一种新方式。大脑喜欢在以一种朗朗上口且有意义的方式使用事物时记住它们," Karen Ludke 博士说。 meaning "意义,意思",名词。and 连接两个并列的形容词,catchy 是形容词"悦耳的",所以这里也用其形容词 meaningful"有意义的"来修饰 way。作定语,故填 meaningful 。
61.句意:这些发现可能有助于那些在学习外语方面有困难的人。 learn "学",动词。结合固定短语have difficulty (in) doing sth."做某事有困难",in 可以省略,所以这里用 learn 的动名词形式 ,故填learning。
62.句意: Hua Zhuying 是华盛顿特区一所中文学校的老师,她在教中文时非常依赖歌曲。depend on 固定短语,"依赖,依靠",故填 on。
63.句意:我一直用音乐来教孩子们中文。 child "孩子",名词。此处表示泛指"孩子们",要用复数形式 children,作宾语,故填 children 。
64.句意:它不仅有效,而且对孩子们来说很有趣。not only...but (also)... 固定短语"不但……而且……",also 可以省略,故填 but。
65.句意:有时候,我想如果我用那种方式学英语,也许我会说比现在好得多的英语," Hua Zhuying 补充道。 good "好的",形容词,由 than 可知,这里要用比较级形式,good 的比较级是 better,修饰名词 English ,作定语,故填 better。
六、书面表达Ⅵ.书面表达 (共20分)
66.(2024九上·长春期中) 假如你是李华,你的美国朋友 Paul最近对中文很感兴趣,他向你咨询如何学好中文。请根据以下要点和要求,用英文给他回复一封电子邮件。
要点:
1.大声朗读中文;
2.可以听一些中文歌曲;
3.阅读中文书籍;
4.写中文日记也有帮助。
要求:字迹工整,语法正确,信息齐全,简练得体,不少于40词。
Dear Paul,
You wrote to ask me about how to learn Chinese well.
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Paul,
You wrote to ask me about how to learn Chinese well. Here are some useful suggestions. First, you can read Chinese aloud. It can help you improve your pronunciation. Second, listening to some Chinese songs is also a good idea. You can learn some new words and expressions from them. Third, reading Chinese books can enlarge your vocabulary and make you understand Chinese culture better. Finally, writing Chinese diaries is helpful as well. It can practice your writing skills. I hope these suggestions will be helpful to you.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;教育类;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文邮件,要求考生以李华的身份给美国朋友Paul回复邮件,针对Paul对如何学好中文的咨询给出建议。写作要点已经给出,包括:(1)大声朗读中文:这是学好中文的一种有效方式。大声朗读可以帮助练习发音,增强语感,熟悉中文的语音、语调规则,同时还能加深对词汇和句子的记忆。(2)可以听一些中文歌曲:听中文歌曲是一种轻松有趣的学习中文的途径。歌曲中的歌词往往富有韵律和节奏,能让学生在享受音乐的同时,接触到地道的中文表达,了解中文的文化内涵,并且有助于提高听力和词汇量。(3)阅读中文书籍:阅读中文书籍是提升中文综合能力的关键方法。通过阅读不同类型的中文书籍,如故事书、小说、散文等,可以扩大词汇量,学习各种句式和语法结构,了解中文的写作风格和表达习惯,还能深入了解中国文化和社会。(4)写中文日记也有帮助:写中文日记是实践中文写作和表达的有效手段。它可以让学生将所学的中文知识运用到实际写作中,锻炼组织语言和表达思想的能力,同时也有助于回顾和巩固当天所学的中文内容,培养用中文思考的习惯。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该邮件紧密围绕如何学好中文这一主题,完整且清晰地涵盖了题目所给的四个要点,即大声朗读中文、听中文歌曲、阅读中文书籍以及写中文日记,并对每个要点都进行了简要说明,阐述了其对于学习中文的作用,如大声朗读有助于提高发音,听中文歌曲能学到新词汇和表达等,使建议具有较强的针对性和实用性。采用了总分的结构。开头点明写信目的是针对对方咨询如何学好中文给出建议,接着用"First""Second""Third""Finally"依次罗列四个建议,层次分明,逻辑连贯,让读者能够轻松跟上作者的思路,理解邮件的核心内容。文中有一些好的词句,例如:You wrote to ask me about how to learn Chinese well. 运用了"疑问词+不定式"作宾语;Here are some useful suggestions.运用了倒装句; It can help you improve your pronunciation. 运用了省略to的不定式作宾补; Second, listening to some Chinese songs is also a good idea. 运用了动名词作主语; Third, reading Chinese books can enlarge your vocabulary and make you understand Chinese culture better.运用了省略to的不定式作宾补;I hope these suggestions will be helpful to you. 运用了宾语从句。
67.(2024九上·长春期中) 我们人生中总会因为遇到某些事而改变自己,可能是与朋友,父母,陌生人等之间发生某些事,也可能是因为遇到某个人,他(她)的行为或者话语使你改变了。请从自己的实际出发,写一篇以 How I've changed 为题,写写你自己改变的经历吧!
【答案】One possible version:
How I've changed
Last year, I was a shy student who was afraid to speak in class. One day, our teacher, Mr. Smith, encouraged me by saying, "You have great ideas. Share them!" His words made me more confident. Slowly, I started raising my hand and participating more. I even joined the debate club, which I never imagined before. Now, I am more open and enjoy expressing my thoughts. This change has helped me make new friends and perform better in school.
【知识点】命题作文;记叙文;自我认识;自我提升
【解析】【分析】本题是一个命题作文,题目为"How I've changed",要求考生从自身实际出发,讲述自己改变的经历。重点在于阐述改变的过程以及引发改变的原因,核心是突出"改变"这一主题,让读者清晰了解过去的自己、现在的自己以及促使转变的关键因素。写作时注意内容要真实可信,不能虚构不切实际的经历。真实的经历才能写出真挚的情感和深刻的感悟,让读者产生共鸣。要详细描述改变的过程,包括改变前的状态、改变过程中遇到的事情或受到的影响,以及改变后的结果。通过清晰的叙述,使读者能够清楚地看到自己是如何一步步发生变化的。在众多可能的改变中,选择一个印象最深刻、对自己影响最大的改变来写,集中笔墨进行深入描写,避免面面俱到、泛泛而谈。同时要注意语言的通顺和连贯,使用恰当的词汇和句式来表达自己的想法和感受。可以适当运用一些修辞手法或过渡语,使文章更加生动、自然。
【点评】本文紧扣"How I've changed"这一主题,清晰地讲述了自己从害羞不敢在课堂上发言到变得开朗、乐于表达思想的转变过程,让读者能迅速了解文章核心内容。全文按照时间顺序展开叙述,先描述过去"我"是个害羞的学生,接着说明老师鼓励这一引发改变的事件,然后阐述改变的过程,如开始举手发言、加入辩论俱乐部,最后呈现改变后的结果,包括性格更开朗、结交新朋友和在学校表现更好,层次分明,条理清晰。文中有一些好的词句,例如:Last year, I was a shy student who was afraid to speak in class. 运用了限制性定语从句; One day, our teacher, Mr. Smith, encouraged me by saying, "You have great ideas. Share them!" 运用了同位语,祈使句;Slowly, I started raising my hand and participating more.运用了动名词作宾语;I even joined the debate club, which I never imagined before. 运用了非限制性定语从句.
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表