【精品解析】广东省封开县广信中学2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省封开县广信中学2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题

资源简介

广东省封开县广信中学2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题
一、语法选择(本题有10小题,每小题1分,共10分)
(2024九上·封开期中) 通读下面短文,掌握其大意,然后按照句子结构的语法和上下文连贯的要求,从每题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
The computer is 1. important and popular technology. It is fast and never makes a mistake, while people are too 2. , and full of mistakes sometimes. That's what people often say when 3. talk about computers. 4. over a quarter of a century, scientists have been making better and better computers. Now a computer can do a lot of 5. jobs wonderfully. It is 6. used in factories, hospitals, post offices and airports. A computer can report, decide and control in almost 7. field(领域). Many computer scientists are thinking of 8. the computer think like a man. With the help of a person, a computer can 9. pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voices, translate languages and so on. Perhaps computers will really 10. like a man one day.
1.A. the B. a C. an
2.A. slow B. slower C. slowest
3.A. them B. they C. their
4.A. At B. In C. For
5.A. every day B. everyday C. each day
6.A. widely B. wide C. deeply
7.A. every B. all C. both
8.A. producing B. ordering C. making
9.A. take B. look at C. draw
10.A. thought B. think C. thinking
【答案】1.C;2.A;3.B;4.C;5.B;6.A;7.A;8.C;9.C;10.B
【知识点】说明文;科学技术
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了计算机这一重要且流行的技术。通过与人类对比,突出计算机运行速度快且极少出错的优势。接着阐述了科学家多年来不断改进计算机,如今计算机能出色完成很多日常工作,在众多领域广泛应用。科学家还设想让计算机像人类一样思考,计算机在人的帮助下能实现画画、作曲、与人交流等多种功能,未来或许计算机真的能像人类一样思考。
【点评】考查语法选择,本题考点涉及冠词,形容词,代词,介词,副词,时态等多个知识点的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
1.句意:计算机是一种重要且流行的技术。A: the定冠词,表特指;B: a不定冠词,用在发音是辅音音素开头的单词前;C: an不定冠词,用在发音是元音音素开头的单词前。此处表示"一种",要用不定冠词。且important是以元音音素开头的单词,不定冠词要用an,故选C。
2.句意:它运行速度快而且从不犯错,而人类有时太慢,而且还经常犯错。A: slow"慢的,缓慢的";B: slower是slow的比较级;C: slowest是slow的最高级。too后面接形容词或副词原级,这里描述人类的特点,用形容词slow原级即可,故选A。
3.句意:那就是人们谈论计算机时经常说的话。A: them"他们",人称代词宾格;B: they"他们",人称代词主格;C: their"他们的"形容词性物主代词。此处是when引导的时间状语从句中的主语,指代前面的"people",应用人称代词主格,故选B。
4.句意:二十多年来,科学家们一直在制造越来越好的计算机。A: At通常用于具体的时间点;B: In表示在一段时间之后或在某个范围之内;C: For,后接段时间,表示动作持续了多长时间。"over a quarter of a century"二十多年,是时间段,用介词for,故选C。
5.句意:现在计算机能出色地完成很多日常工作。A: every day"每天",副词短语;B: everyday "日常的",形容词;C: each day"每天",副词短语。此处修饰名词jobs,应用形容词修饰,作定语,故选B。
6.句意:它在工厂、医院、邮局和机场被广泛使用。A: widely"广泛地",副词;B: wide"宽的",形容词;C: deeply"深深地",副词。此处表示计算机应用范围广,故选A。
7.句意:计算机几乎在每一个领域都能进行报告、决策和控制。A: every"每"强调个体,后接单数名词;B: all"(三者及以上)都",后接可数名词复数或不可数名词;C: both"(两者)都"。此处指的是各个领域,用every修饰单数名词 field ,故选A。
8.句意:许多计算机科学家正在考虑让计算机像人一样思考。A: producing"生产";B: ordering "命令,订购";C: making"使,让"。make sb. / sth. do sth固定短语,"让某人/某物做某事",make the computer think表示"让计算机思考"故选C。
9.句意:在人的帮助下,计算机能画画、作曲、与人交谈、下棋、识别声音、翻译语言等等。A: take "拿,取";B: look at"看";C: draw"画画"。draw pictures固定短语,"画画",故选C。
10.句意:也许有一天计算机真的会像人一样思考。A: thought是 think的过去式&过去分词;B: think"思考";C: thinking是 think的现在分词。will是一般将来时的助动词,后面接动词原形,故选B。
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分
(2024九上·封开期中) 通读下面的短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。
Paul looks 11. because he is having difficulties in learning English. He likes English but he can't get the 12. right. His teacher said listening could help him and lend him some 13. . She told Paul to listen to them at home and 14. the sentences that are difficult for him. The other problem is that Paul 15. remember all the new words. His teacher asked him to write the new words in a notebook and 16. them at home or on the 17. to school. She also told Paul to 18. an English club to practice spoken English. Paul was very 19. to his teacher. He joined an English club and even found a pen pal to practice 20. with.
11.A. worried B. happy C. excited D. good
12.A. grammar B. pronunciation
C. reading D. writing
13.A. books B. pens C. tapes D. notes
14.A. write B. repeat C. check D. study
15.A. can't B. shouldn't C. mustn't D. needn't
16.A. speak B. say C. review D. tell
17.A. road B. way C. path D. floor
18.A. join B. improve C. find D. like
19.A. angry B. sorry C. thankful D. helpful
20.A. writing B. reading C. singing D. speaking
【答案】11.A;12.B;13.C;14.B;15.A;16.C;17.B;18.A;19.C;20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Paul 在学习英语时遇到了困难,他喜欢英语但在发音和记单词方面存在问题。他的老师针对这些问题给出了建议,如听磁带、记录并复习新单词、加入英语俱乐部练习口语等。 Paul 听从了老师的建议,加入了英语俱乐部,还找了笔友一起练习口语,体现出他在努力解决英语学习难题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,名词,动词,情态动词等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意: Paul 看起来很担忧,因为他在学习英语方面有困难。A: worried"担忧的";B: happy "高兴的";C: excited"兴奋的";D: good"好的"。根据空后" because he is having difficulties in learning English "可知由于 Paul 学习英语有困难,所以他应该是看起来很担忧。故选A。
12.句意:他喜欢英语,但他不能正确发音。A: grammar"语法";B: pronunciation"发音";C: reading"阅读";D: writing"写作"根据下文" His teacher said listening could help him and lend him some 3 . "他的老师说听可以帮助他,并借给他一些磁带,与发音相关,故选B。
13.句意:他的老师说听可以帮助他,并借给他一些磁带。A: books"书";B: pens"钢笔";C: tapes"磁带";D: notes"笔记"。根据下文 "She told Paul to listen to them at home"她让Paul在家里听它们。 可知,老师借给他的是可以听的东西,故选C。
14.句意:她告诉 Paul 在家听这些磁带,并重复对他来说难的句子。A: write"写";B: repeat"重复";C: check"检查";D: study"学习"。听磁带时,对于难的句子通常需要重复听来更好地理解和掌握,故选B。
15.句意:另一个问题是Paul 不能记住所有的生词。A: can't"不能";B: shouldn't"不应该";C: mustn't"禁止";D: needn't"不必"。根据下文" His teacher asked him to write the new words in a notebook "他的老师让他把生词写在笔记本上,可推知 Paul 记不住所有生词。故选A。
16.句意:他的老师让他把生词写在一个笔记本上,并在家里或在去学校的路上复习它们。A: speak "说";B: say"说";C: review"复习";D: tell"告诉"。根据语境,老师让写生词,目的是为了复习,故选C。
17.句意:他的老师让他把生词写在一个笔记本上,并在家里或在去学校的路上复习它们。A: road"道路";B: way"道路,路途";C: path"小路";D: floor"地板"。on the way to...固定短语,"在去……的路上",这里指在去学校的路上,故选B。
18.句意:她还告诉 Paul 加入一个英语俱乐部来练习英语口语。A: join"加入(某个组织、团体等)";B: improve"提高";C: find"找到";D: like "喜欢"。join an English club 表示 "加入一个英语俱乐部"。故选A。
19.句意:Paul 对他的老师非常感激。A: angry"生气的";B: sorry"抱歉的";C: thankful "感激的";D: helpful"有帮助的"。老师针对 Paul 的问题给出了很多建议,帮助他解决英语学习难题,所以 Paul 应该对老师心怀感激。故选C。
20.句意:他加入了一个英语俱乐部,甚至还找了一个笔友来练习说。A: writing "写作";B: reading"阅读";C: singing"唱歌";D: speaking"说(语言)"。根据上文,提到老师建议加入英语俱乐部练习口语,找笔友也是为了练习口语交流。故选D。
三、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)
(2024九上·封开期中) 阅读短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
We are a bilingual school(双语学校) for children of 6—15. We want a cook, a library assistant, a sports coach(教练) and a language teacher.
Job Age Language Skill(技能) Other term
cook 25-40 Chinese can cook Chinese and western food Healthy
Library assistant 20-35 Chinese, English have knowledge from kinds of books Careful
Sports coach 20-40 Chinese, English Major in P. E Healthy and strong
teacher — Chinese, English Major in(主修) English —
21.Who can't go to Xiangyu Middle School in the following
A.A 4-year-old boy B.A 10-year-old girl
C.An 11-year-old child D.A 15-year-old boy
22.Who is not wanted by Xiangyu Middle School
A.A cook B.A headmaster(校长)
C.A library assistant D.A sports coach
23.Jack can't speak English, he may work in the school as a ____ at most(最多).
A.language teacher B.library assistant
C.cook D.sports coach
24.The sports coach must major in ____.
A.Chinese B.English
C.P. E. D.Language
25.Which is necessary as a cook
A.Age between 25—40 B.He can cook western food
C.He must be healthy D.All of the above
【答案】21.A
22.B
23.C
24.C
25.D
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一则双语学校的招聘启事,介绍了学校面向6 - 15岁儿童,要招聘厨师、图书馆助理、体育教练和语言教师这四个岗位,并详细说明了每个岗位对应的年龄、语言、技能及其他要求。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则招聘,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.推理判断题。根据第一段中的" We are a bilingual school(双语学校) for children of 6—15. "我们是一所为6-15岁儿童开设的双语学校。可知招收6到15岁的孩子。A:A 4-year-old boy 是4岁男孩,不在6 - 15岁这个范围内,所以不能去这所学校,故选A。
22.细节理解题。根据 第一段中的"We want a cook, a library assistant, a sports coach(教练) and a language teacher." 我们需要一名厨师、一名图书馆助理、一名体育教练和一名语言老师。可知,学校招聘的职位有厨师、图书馆助理、体育教练和语言教师,没有提到招聘校长,故选B。
23.推理判断题。根据 Language 一列中,对厨师的语言要求是中文, Jack 不会英语但会中文,满足厨师的语言要求,所以可以担任厨师,故选C。
24.细节理解题。 根据Sports coach一栏对应的 Skill(技能) 是 "Major in P. E",即必须主修体育,故选C。
25.细节理解题。根据 cook 一栏中的对应的 Age " 25-40 " ,年龄是 25-40 ; Language " Chinese"语言是汉语; Skill(技能) " can cook Chinese and western food "技能:会做中餐和西餐;以及 Other term " Healthy "其他方面:"健康"。可知A、B、C选项都是作为厨师的必要条件,故选D。
(2024九上·封开期中) 阅读短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
Do you know that there are many festivals in the world Different countries have different festivals. Here are some interesting festivals in the world.
Throwing tomatoes—Spain
Spain takes the "tomato fight" to a whole new level. But the tomatoes are being thrown, not eaten. The festival takes place during the last Wednesday in August. Trucks carry tomatoes into the square. People rush to the tomatoes and throw them at the crowd.
Rolling cheese—England
This festival is celebrated on the last Monday in May. It takes place on Cooper's Hill. A large wheel of cheese is rolled down Cooper's Hill. The festival is actually a race where people run down the hill after the rolling cheese. The first person to cross the finish line at the bottom of the hill wins the cheese.
Burning Man—The United States
The Burning Man Festival lasts a week. It is from the Monday before Labor Day to Labor Day (which falls on the first Monday in September in America). The festival takes place in the Black Rock Desert. The best part of the festival is the burning of a large sculpture of a man.
Pouring water—Thailand
The Songkran Festival is the celebration of the New Year in Thailand. It doesn't fall on a single day. Thailand celebrates the New Year from April 13th to April 15th. The Thai people run after each other, pouring water. Songkran is one of the most important reasons why foreigners travel to the beautiful land.
26.How many festivals are mentioned in the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
27.Where will you probably go to enjoy one of the festivals above in May
A.Spain. B.England.
C.The United States. D.Thailand.
28.Which festival is held in the Black Rock Desert
A.Throwing tomatoes. B.Rolling cheese.
C.Burning Man. D.Pouring water.
29.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The tomatoes are thrown at the crowd to eat.
B.Not all the festivals above fall on the single day.
C.Burning a large real man is the best part of the festival.
D.Songkran is the only reason for attracting lots of tourists.
30.The passage is most probably taken from____.
A.a tour guide B.a science report
C.a storybook D.a fashion magazine
【答案】26.D
27.B
28.C
29.B
30.A
【知识点】说明文;世界主要国家文化习俗;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了世界上一些有趣的节日,包括西班牙的扔西红柿节、英国的滚奶酪节、美国的火人节和泰国的泼水节,分别说明了这些节日的举办时间、地点、主要活动等信息,让读者了解到不同国家独特的节日文化。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
26.细节理解题。文中依次介绍了西班牙的 "Throwing tomatoes"扔西红柿节;英国的 "Rolling cheese"滚奶酪节;美国的 "Burning Man"火人节;和泰国的 "Pouring water"泼水节,共四个节日,故选D。
27.推理判断题。根据 Rolling cheese—England 部分中的" This festival is celebrated on the last Monday in May "这个节日在五月的最后一个星期一庆祝。可知英国的滚奶酪节在每年五月的最后一个星期一,所以五月可以去英国参加这个节日,故选B。
28.细节理解题。根据 Burning Man—The United States 部分中 的" The Burning Man Festival lasts a week. It is from the Monday before Labor Day to Labor Day (which falls on the first Monday in September in America). The festival takes place in the Black Rock Desert. "火人节持续一周。它是从劳动节前的星期一到劳动节(在美国,劳动节是九月的第一个星期一)。该节日在黑岩沙漠举行。 可知,火人节在黑岩沙漠举行,故选C。
29.细节理解题。通读全文可知,西班牙的扔西红柿节在八月最后一个星期三;英国的滚奶酪节在五月最后一个星期一;美国的火人节从劳动节前的周一到劳动节;泰国的泼水节从四月十三日到四月十五日,不是所有节日都在一天,故选B。
30.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了世界上不同国家的有趣节日,这些信息对于游客了解各地文化、规划旅行很有帮助,很可能来自旅游指南,故选A。
(2024九上·封开期中) 配对阅读:左栏是人们在日常生活中浪费能源的五种现象, 右栏是与其相对应的解决建议, 请为每种现象选择相应的解决建议。(本题答案填涂在粉色答题卡上,E选项涂AB, F选项涂BC, G选项涂CD)
Every day in homes all over the world, people leave the lights on when no one is in the room.  31.   Air conditioners(空调) are usually set at too low temperatures in summer.  32.   A lot of water is wasted by using too much.  33.   We'll have less and less gas(汽油) to use. Because more and more people buy cars.  34.   People, especially children watch TV for too many hours.  35.   A. Take a shower instead of a bath, for a bath uses twice as much as water. Don't wash hands with water running from the tap. B. Plant more trees and grass around our houses. C. Encourage people to do more outdoor activities. Get children to read more books instead of watching TV. D. Always keep the saying in mind "Turn off the lights before leaving. " E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car. F. We must often clean the air conditioners in order to save electricity. Also, set the temperature at 26℃. G. Try our best to make friends with the countries in the Middle East and ask them to give us more gas in the future.
【答案】31.D;32.F;33.A;34.E;35.C
【知识点】其他题材
【解析】【分析】本题是一道配对阅读题,要求将左栏中描述的日常生活中浪费能源的五种现象,与右栏中相对应的解决建议进行匹配。解题的关键在于理解每个现象所涉及的能源浪费类型,然后从右栏中找到能有效解决该问题的建议。
【点评】该题配对阅读的形式能够很好地考查学生对文本信息的理解和匹配能力,要求学生准确把握左右栏内容的逻辑关系。
31.根据左栏"Every day in homes all over the world, people leave the lights on when no one is in the room."每天在世界各地的家庭中,当房间里没人时,人们却让灯亮着。右栏中 D. Always keep the saying in mind "Turn off the lights before leaving. " "始终牢记‘离开前关灯'这句话"直接针对离开房间不关灯这一浪费电的行为,故选D。
32.根据左栏"Air conditioners(空调) are usually set at too low temperatures in summer."夏天空调通常被设置成过低的温度。右栏中E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car. "我们必须经常清洁空调以节约用电。另外,将温度设置在26℃"既提到了清洁空调以省电,又指出合理设置空调温度,解决了夏天空调温度设置过低浪费能源的问题,故选F。
33.根据左栏"A lot of water is wasted by using too much."由于用水过多,浪费了大量的水。右栏中A. Take a shower instead of a bath, for a bath uses twice as much as water. Don't wash hands with water running from the tap. "用淋浴代替泡澡,因为泡澡用的水是淋浴的两倍。不要在水龙头开着的情况下洗手"给出了具体的节水方法,针对了用水过多浪费水的问题,故选A。
34.根据左栏"We'll have less and less gas(汽油) to use. Because more and more people buy cars."我们将有越来越少的汽油可用。因为越来越多的人买车。右栏中E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car." 我们应该步行去上班,骑自行车去上学,乘公共汽车而不是开车"提倡采用步行、骑车、乘公交等出行方式来减少开车,从而缓解汽油使用量增加的问题,故选E。
35.根据左栏"People, especially children watch TV for too many hours."人们,尤其是孩子看电视时间过长。右栏中 C. Encourage people to do more outdoor activities. Get children to read more books instead of watching TV. "鼓励人们进行更多的户外活动。让孩子们多读书而不是看电视"针对看电视时间过长的问题,提出了鼓励户外活动和读书的替代方案,故选C。
四、短文填空 (本题有10小题,每小题1. 5分,共15分)
(2024九上·封开期中) 请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
between good talk and a polite also you should in example tell
"Thank you" is widely used in a modern society. It is  36.  very good manner. You 37.  say "Thank you" whenever others help you or say something kind to you. For 38.  , when someone opens the door for you, when someone says you have done your work  39.  , when someone says you have bought a nice shirt, when someone says 40.  clothes are very beautiful, you should say "Thank you"."Thank you" is used not only among friends, but also 41.  parents and children, brothers and sisters, husbands and wives.
"Excuse me" is another short polite usage. We use it as the same as "Thank you". It is  42.   to interrupt(打断)others while they are talking. If you want to 43.  with one of them, please say "Excuse me" first, and then begin to talk. You should  44.  say "Excuse me" when you want to cough or make any unpleasant noise before others.
Let's say "Thank you" and "Excuse me"  45.   the right situation.
【答案】36.a;37.should;38.example;39.well;40.your;41.between;42.impolite;43.talk;44.also;45.in
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了"Thank you"和"Excuse me"这两种礼貌用语在现代社会中的广泛使用,包括使用场景、使用对象以及使用时的注意事项,倡导人们在合适的情境下正确使用这些礼貌用语。源,可以进一步拓展,如纸张浪费、食物浪费等,使题目更加丰富全面。 between "在(两者)之间" ,介词;good "好的" ,形容词;talk "交谈" ,动词;and "和,并",连词;a "一",不定冠词; polite "有礼貌的" ,形容词;also"也" ,副词; you"你,你们" ,人称代词; should"应该" ,情态动词;in"在.....里面",介词; example "例子"。名词; tell"讲述,告诉",动词。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
36.句意:它是一种非常好的举止。manner"举止,方式",是可数名词单数,very以辅音音素开头,所以用不定冠词a来修饰,表示"一种",故填a。
37.句意:每当别人帮助你或对你说一些友善的话时,你应该说"谢谢"。根据语境,这里表达一种建议或义务,即在这种情况下应该说"谢谢",should是情态动词,意为"应该",故填 should 。
38.句意:例如,当有人为你开门时……。for example固定短语,"例如",用于举例说明,故填example。
39.句意:当有人说你工作做得很好时……done是动词do的过去分词,这里需要一个副词来修饰,good是形容词,其副词形式是well,表示"做得好",故填well。
40.句意:当有人说你的衣服非常漂亮时……根据语境,这里指"你的"衣服,you的形容词性物主代词是your,用来修饰名词clothes,故填your。
41.句意:"谢谢"不仅在朋友之间使用,而且在父母和孩子之间……between...and...固定短语,"在……和……之间",这里表示"在父母和孩子之间",故填 between 。
42.句意:在别人说话时打断他们是不礼貌的。根据常识,打断别人说话是不礼貌的行为,polite是"礼貌的",其反义词impolite表示"不礼貌的",作表语,故填 impolite 。
43.句意:如果你想和他们中的一个交谈,请先说"打扰一下"……want to do sth.固定短语,"想要做某事",talk with sb.表示"和某人交谈",所以这里用动词原形talk,故填talk。
44.句意:当你想在别人面前咳嗽或发出任何不愉快的声音时,你也应该说"打扰一下"。also是副词,意为"也",通常用于句中,这里表示除了前面提到的情况外,这种情况也适用,符合语境,故填also。
45.句意:让我们在合适的情境下说"谢谢"和"打扰一下"。in the right situation固定短语,"在合适的情境下",故填in。
五、读写综合 (本题分为A. B 两部分,共25分)A. 信息归纳。 (本题有5小题,每小题2分,共10分)
(2024九上·封开期中) 请阅读下面短文,根据所提供的的信息,回答5个问题,要求所写答案语法正确、语义完整切题。
Jane was not a confident girl before, because she was fat and others often laughed at her. As a result, Jane became very shy. She was scared to say hello to strangers. She was afraid to ask simple questions and speak loud in front of others. It seemed that she was afraid of everything in her life. She used to believe that she would be like this all her life.
But one day, her friend Paul's words changed her mind. He encouraged Jane to change herself. He said, "If you can give it a try, you will have a chance to make a difference. But if you never try, your life is only going to get worse. " Jane was deeply touched by what Paul said. She thought, "Why not have a try After all, I have nothing to lose. "
The first thing Jane did was losing weigh. She had a strict diet and did exercise every day. After 6 months, she lost 90 pounds. This taught her that she could change herself.
A few months later, Jane heard about a speech competition at her university. She plucked up (鼓起) her courage to attend the competition. For the first time, she was able to share her story and speak loud in front of many people. In the end, she got a big prize!
After the competition, Jane made a to-do list and started changing rapidly. She tried her best to finish the things on the list one by one. When working on them, she felt more and more confident.
Jane was still making progress now. And she will never stop.
46.Why was Jane not confident before
47.Who encouraged Jane to change herself
48.How did Jane lose weight
49.What did Jane share in the speech competition
50.When did Jane feel more and more confident
【答案】46.Because she was fat and others often laughed at her.
47.(Jane's friend) Paul./Jane's friend./Her friend./(Her friend) Paul encouraged her to change herself.
48.She had a strict diet and did exercise every day./ By having a strict diet and doing exercise every day.
49.Her story./She shared her story.
50.When working on the things on the list.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Jane 从一个不自信、害羞的女孩,在朋友 Paul 的鼓励下,通过努力减肥、参加演讲比赛以及制定并完成待办事项清单,逐渐变得自信且不断进步的故事。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而作出正确答案。
46.细节理解题。根据第一段中的"Jane was not a confident girl before, because she was fat and others often laughed at her."Jane以前不是一个自信的女孩,因为她很胖,别人经常嘲笑她。故答案为: Because she was fat and others often laughed at her.
47.细节理解题。根据第二段中的"But one day, her friend Paul's words changed her mind. He encouraged Jane to change herself."但有一天,她的朋友 Paul的话改变了她的想法。他鼓励Jane改变自己。可知,是Jane的朋友 Paul鼓励她改变自己。故答案为: (Jane's friend) Paul./Jane's friend./Her friend./(Her friend) Paul encouraged her to change herself.
48.细节理解题。根据第三段中的"The first thing Jane did was losing weigh. She had a strict diet and did exercise every day." Jane 做的第一件事就是减肥。她严格控制饮食,每天锻炼身体。可知Jane通过严格的饮食控制和每天锻炼来减肥。故答案为She had a strict diet and did exercise every day.、By having a strict diet and doing exercise every day.
49.细节理解题。根据第四段中的"For the first time, she was able to share her story and speak loud in front of many people."她第一次能够在许多人面前分享自己的故事并大声说话。可知, Jane 在演讲比赛中分享了她的故事。故答案为: Her story./She shared her story.
50.推理判断题。根据第五段中的"When working on them, she felt more and more confident."在处理这些问题时,她感到越来越自信。可知,当 Jane 处理待办事项清单上的事情时,她变得越来越自信。故答案为: When working on the things on the list.
六、读写综合 (本题分为A. B 两部分,共25分)B. 书面表达(本题15分)
51.(2024九上·封开期中) 初中生涯是人生中一段重要的旅程,充满了青春美好的回忆。假如你是刘梅,即将告别初中的你,回首初中生活,发现你的里里外外都发生了很大的变化。请你根据下面思维导图的提示,给你的笔友Maria写一封电子邮件,介绍一下你在初中阶段的外貌,性格和学习上的变化。
请根据要求完成短文写作。
注意:(1)可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息。(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名、地名和考生的真实姓名。(3)语句连贯,词数 80 词左右,作文开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Maria,
【答案】One possible version:
Dear Maria,
I am writing to share the changes I am in Grade 9 and I have changed a lot.
First, I used to be thin, but now I am a little fatter. I used to have curly hair, but now I have short and straight hair, because I am busy with my English. Second, I have made much progress in English. I used to be weak in it. But with my English teacher's help, now I often get good scores on my English exams. What's more, I am more outgoing than I used to be. I used to be afraid of speaking in front of people. But now I can give a speech in public. I have also made many friends.
These are my changes. I think people sure change. What about yours
Yours,
【知识点】应用文写作;材料作文;学校生活;自我认识;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生给笔友Maria写一封电子邮件,介绍一下你在初中阶段的外貌,性格和学习上的变化 。要求考生从这三个方面入手,结合自身实际情况进行描述,且可在思维导图内容提示基础上适当拓展信息。开头可以用简单的问候语开启邮件,然后直接点明写信目的,即介绍自己初中阶段的变化。外貌变化描述:可以从身高、体型、发型等方面描述自己的外貌变化。性格变化描述:说明自己性格方面的转变,如从内向变得外向,或者从胆小变得勇敢等。学习变化描述:阐述自己在学习上的进步或改变,比如学习方法、学习态度、成绩等方面的变化。结尾总结:简要总结自己的变化,并表达对未来的期待或对Maria的感谢等。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该信件围绕初中阶段的变化这一主题,从外貌、学习和性格三个方面较为清晰地阐述了自己的转变,涵盖了题目要求的关键要点,让读者能较为全面地了解作者在初中的成长与改变。结构采用了总分总的结构。开头点明写信目的是分享变化,中间分别从不同方面具体描述变化,结尾总结变化并询问对方情况,层次分明,条理较为清晰,便于读者理解文章内容。文中有一些好的词句,例如:I am in Grade 9 and I have changed a lot.运用了并列句;First, I used to be thin, but now I am a little fatter. 运用了转折并列句;I used to have curly hair, but now I have short and straight hair, because I am busy with my English. 运用了转折并列句,原因状语从句;What's more, I am more outgoing than I used to be. 运用了比较状语从句;These are my changes. 运用了there be 句式; I think people sure change. 运用了宾语从句。
1 / 1广东省封开县广信中学2024-2025学年九年级上学期期中考试英语试题
一、语法选择(本题有10小题,每小题1分,共10分)
(2024九上·封开期中) 通读下面短文,掌握其大意,然后按照句子结构的语法和上下文连贯的要求,从每题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
The computer is 1. important and popular technology. It is fast and never makes a mistake, while people are too 2. , and full of mistakes sometimes. That's what people often say when 3. talk about computers. 4. over a quarter of a century, scientists have been making better and better computers. Now a computer can do a lot of 5. jobs wonderfully. It is 6. used in factories, hospitals, post offices and airports. A computer can report, decide and control in almost 7. field(领域). Many computer scientists are thinking of 8. the computer think like a man. With the help of a person, a computer can 9. pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voices, translate languages and so on. Perhaps computers will really 10. like a man one day.
1.A. the B. a C. an
2.A. slow B. slower C. slowest
3.A. them B. they C. their
4.A. At B. In C. For
5.A. every day B. everyday C. each day
6.A. widely B. wide C. deeply
7.A. every B. all C. both
8.A. producing B. ordering C. making
9.A. take B. look at C. draw
10.A. thought B. think C. thinking
二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分
(2024九上·封开期中) 通读下面的短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。
Paul looks 11. because he is having difficulties in learning English. He likes English but he can't get the 12. right. His teacher said listening could help him and lend him some 13. . She told Paul to listen to them at home and 14. the sentences that are difficult for him. The other problem is that Paul 15. remember all the new words. His teacher asked him to write the new words in a notebook and 16. them at home or on the 17. to school. She also told Paul to 18. an English club to practice spoken English. Paul was very 19. to his teacher. He joined an English club and even found a pen pal to practice 20. with.
11.A. worried B. happy C. excited D. good
12.A. grammar B. pronunciation
C. reading D. writing
13.A. books B. pens C. tapes D. notes
14.A. write B. repeat C. check D. study
15.A. can't B. shouldn't C. mustn't D. needn't
16.A. speak B. say C. review D. tell
17.A. road B. way C. path D. floor
18.A. join B. improve C. find D. like
19.A. angry B. sorry C. thankful D. helpful
20.A. writing B. reading C. singing D. speaking
三、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)
(2024九上·封开期中) 阅读短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
We are a bilingual school(双语学校) for children of 6—15. We want a cook, a library assistant, a sports coach(教练) and a language teacher.
Job Age Language Skill(技能) Other term
cook 25-40 Chinese can cook Chinese and western food Healthy
Library assistant 20-35 Chinese, English have knowledge from kinds of books Careful
Sports coach 20-40 Chinese, English Major in P. E Healthy and strong
teacher — Chinese, English Major in(主修) English —
21.Who can't go to Xiangyu Middle School in the following
A.A 4-year-old boy B.A 10-year-old girl
C.An 11-year-old child D.A 15-year-old boy
22.Who is not wanted by Xiangyu Middle School
A.A cook B.A headmaster(校长)
C.A library assistant D.A sports coach
23.Jack can't speak English, he may work in the school as a ____ at most(最多).
A.language teacher B.library assistant
C.cook D.sports coach
24.The sports coach must major in ____.
A.Chinese B.English
C.P. E. D.Language
25.Which is necessary as a cook
A.Age between 25—40 B.He can cook western food
C.He must be healthy D.All of the above
(2024九上·封开期中) 阅读短文、从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
Do you know that there are many festivals in the world Different countries have different festivals. Here are some interesting festivals in the world.
Throwing tomatoes—Spain
Spain takes the "tomato fight" to a whole new level. But the tomatoes are being thrown, not eaten. The festival takes place during the last Wednesday in August. Trucks carry tomatoes into the square. People rush to the tomatoes and throw them at the crowd.
Rolling cheese—England
This festival is celebrated on the last Monday in May. It takes place on Cooper's Hill. A large wheel of cheese is rolled down Cooper's Hill. The festival is actually a race where people run down the hill after the rolling cheese. The first person to cross the finish line at the bottom of the hill wins the cheese.
Burning Man—The United States
The Burning Man Festival lasts a week. It is from the Monday before Labor Day to Labor Day (which falls on the first Monday in September in America). The festival takes place in the Black Rock Desert. The best part of the festival is the burning of a large sculpture of a man.
Pouring water—Thailand
The Songkran Festival is the celebration of the New Year in Thailand. It doesn't fall on a single day. Thailand celebrates the New Year from April 13th to April 15th. The Thai people run after each other, pouring water. Songkran is one of the most important reasons why foreigners travel to the beautiful land.
26.How many festivals are mentioned in the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
27.Where will you probably go to enjoy one of the festivals above in May
A.Spain. B.England.
C.The United States. D.Thailand.
28.Which festival is held in the Black Rock Desert
A.Throwing tomatoes. B.Rolling cheese.
C.Burning Man. D.Pouring water.
29.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The tomatoes are thrown at the crowd to eat.
B.Not all the festivals above fall on the single day.
C.Burning a large real man is the best part of the festival.
D.Songkran is the only reason for attracting lots of tourists.
30.The passage is most probably taken from____.
A.a tour guide B.a science report
C.a storybook D.a fashion magazine
(2024九上·封开期中) 配对阅读:左栏是人们在日常生活中浪费能源的五种现象, 右栏是与其相对应的解决建议, 请为每种现象选择相应的解决建议。(本题答案填涂在粉色答题卡上,E选项涂AB, F选项涂BC, G选项涂CD)
Every day in homes all over the world, people leave the lights on when no one is in the room.  31.   Air conditioners(空调) are usually set at too low temperatures in summer.  32.   A lot of water is wasted by using too much.  33.   We'll have less and less gas(汽油) to use. Because more and more people buy cars.  34.   People, especially children watch TV for too many hours.  35.   A. Take a shower instead of a bath, for a bath uses twice as much as water. Don't wash hands with water running from the tap. B. Plant more trees and grass around our houses. C. Encourage people to do more outdoor activities. Get children to read more books instead of watching TV. D. Always keep the saying in mind "Turn off the lights before leaving. " E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car. F. We must often clean the air conditioners in order to save electricity. Also, set the temperature at 26℃. G. Try our best to make friends with the countries in the Middle East and ask them to give us more gas in the future.
四、短文填空 (本题有10小题,每小题1. 5分,共15分)
(2024九上·封开期中) 请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
between good talk and a polite also you should in example tell
"Thank you" is widely used in a modern society. It is  36.  very good manner. You 37.  say "Thank you" whenever others help you or say something kind to you. For 38.  , when someone opens the door for you, when someone says you have done your work  39.  , when someone says you have bought a nice shirt, when someone says 40.  clothes are very beautiful, you should say "Thank you"."Thank you" is used not only among friends, but also 41.  parents and children, brothers and sisters, husbands and wives.
"Excuse me" is another short polite usage. We use it as the same as "Thank you". It is  42.   to interrupt(打断)others while they are talking. If you want to 43.  with one of them, please say "Excuse me" first, and then begin to talk. You should  44.  say "Excuse me" when you want to cough or make any unpleasant noise before others.
Let's say "Thank you" and "Excuse me"  45.   the right situation.
五、读写综合 (本题分为A. B 两部分,共25分)A. 信息归纳。 (本题有5小题,每小题2分,共10分)
(2024九上·封开期中) 请阅读下面短文,根据所提供的的信息,回答5个问题,要求所写答案语法正确、语义完整切题。
Jane was not a confident girl before, because she was fat and others often laughed at her. As a result, Jane became very shy. She was scared to say hello to strangers. She was afraid to ask simple questions and speak loud in front of others. It seemed that she was afraid of everything in her life. She used to believe that she would be like this all her life.
But one day, her friend Paul's words changed her mind. He encouraged Jane to change herself. He said, "If you can give it a try, you will have a chance to make a difference. But if you never try, your life is only going to get worse. " Jane was deeply touched by what Paul said. She thought, "Why not have a try After all, I have nothing to lose. "
The first thing Jane did was losing weigh. She had a strict diet and did exercise every day. After 6 months, she lost 90 pounds. This taught her that she could change herself.
A few months later, Jane heard about a speech competition at her university. She plucked up (鼓起) her courage to attend the competition. For the first time, she was able to share her story and speak loud in front of many people. In the end, she got a big prize!
After the competition, Jane made a to-do list and started changing rapidly. She tried her best to finish the things on the list one by one. When working on them, she felt more and more confident.
Jane was still making progress now. And she will never stop.
46.Why was Jane not confident before
47.Who encouraged Jane to change herself
48.How did Jane lose weight
49.What did Jane share in the speech competition
50.When did Jane feel more and more confident
六、读写综合 (本题分为A. B 两部分,共25分)B. 书面表达(本题15分)
51.(2024九上·封开期中) 初中生涯是人生中一段重要的旅程,充满了青春美好的回忆。假如你是刘梅,即将告别初中的你,回首初中生活,发现你的里里外外都发生了很大的变化。请你根据下面思维导图的提示,给你的笔友Maria写一封电子邮件,介绍一下你在初中阶段的外貌,性格和学习上的变化。
请根据要求完成短文写作。
注意:(1)可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息。(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名、地名和考生的真实姓名。(3)语句连贯,词数 80 词左右,作文开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Maria,
答案解析部分
【答案】1.C;2.A;3.B;4.C;5.B;6.A;7.A;8.C;9.C;10.B
【知识点】说明文;科学技术
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了计算机这一重要且流行的技术。通过与人类对比,突出计算机运行速度快且极少出错的优势。接着阐述了科学家多年来不断改进计算机,如今计算机能出色完成很多日常工作,在众多领域广泛应用。科学家还设想让计算机像人类一样思考,计算机在人的帮助下能实现画画、作曲、与人交流等多种功能,未来或许计算机真的能像人类一样思考。
【点评】考查语法选择,本题考点涉及冠词,形容词,代词,介词,副词,时态等多个知识点的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
1.句意:计算机是一种重要且流行的技术。A: the定冠词,表特指;B: a不定冠词,用在发音是辅音音素开头的单词前;C: an不定冠词,用在发音是元音音素开头的单词前。此处表示"一种",要用不定冠词。且important是以元音音素开头的单词,不定冠词要用an,故选C。
2.句意:它运行速度快而且从不犯错,而人类有时太慢,而且还经常犯错。A: slow"慢的,缓慢的";B: slower是slow的比较级;C: slowest是slow的最高级。too后面接形容词或副词原级,这里描述人类的特点,用形容词slow原级即可,故选A。
3.句意:那就是人们谈论计算机时经常说的话。A: them"他们",人称代词宾格;B: they"他们",人称代词主格;C: their"他们的"形容词性物主代词。此处是when引导的时间状语从句中的主语,指代前面的"people",应用人称代词主格,故选B。
4.句意:二十多年来,科学家们一直在制造越来越好的计算机。A: At通常用于具体的时间点;B: In表示在一段时间之后或在某个范围之内;C: For,后接段时间,表示动作持续了多长时间。"over a quarter of a century"二十多年,是时间段,用介词for,故选C。
5.句意:现在计算机能出色地完成很多日常工作。A: every day"每天",副词短语;B: everyday "日常的",形容词;C: each day"每天",副词短语。此处修饰名词jobs,应用形容词修饰,作定语,故选B。
6.句意:它在工厂、医院、邮局和机场被广泛使用。A: widely"广泛地",副词;B: wide"宽的",形容词;C: deeply"深深地",副词。此处表示计算机应用范围广,故选A。
7.句意:计算机几乎在每一个领域都能进行报告、决策和控制。A: every"每"强调个体,后接单数名词;B: all"(三者及以上)都",后接可数名词复数或不可数名词;C: both"(两者)都"。此处指的是各个领域,用every修饰单数名词 field ,故选A。
8.句意:许多计算机科学家正在考虑让计算机像人一样思考。A: producing"生产";B: ordering "命令,订购";C: making"使,让"。make sb. / sth. do sth固定短语,"让某人/某物做某事",make the computer think表示"让计算机思考"故选C。
9.句意:在人的帮助下,计算机能画画、作曲、与人交谈、下棋、识别声音、翻译语言等等。A: take "拿,取";B: look at"看";C: draw"画画"。draw pictures固定短语,"画画",故选C。
10.句意:也许有一天计算机真的会像人一样思考。A: thought是 think的过去式&过去分词;B: think"思考";C: thinking是 think的现在分词。will是一般将来时的助动词,后面接动词原形,故选B。
【答案】11.A;12.B;13.C;14.B;15.A;16.C;17.B;18.A;19.C;20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Paul 在学习英语时遇到了困难,他喜欢英语但在发音和记单词方面存在问题。他的老师针对这些问题给出了建议,如听磁带、记录并复习新单词、加入英语俱乐部练习口语等。 Paul 听从了老师的建议,加入了英语俱乐部,还找了笔友一起练习口语,体现出他在努力解决英语学习难题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,名词,动词,情态动词等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意: Paul 看起来很担忧,因为他在学习英语方面有困难。A: worried"担忧的";B: happy "高兴的";C: excited"兴奋的";D: good"好的"。根据空后" because he is having difficulties in learning English "可知由于 Paul 学习英语有困难,所以他应该是看起来很担忧。故选A。
12.句意:他喜欢英语,但他不能正确发音。A: grammar"语法";B: pronunciation"发音";C: reading"阅读";D: writing"写作"根据下文" His teacher said listening could help him and lend him some 3 . "他的老师说听可以帮助他,并借给他一些磁带,与发音相关,故选B。
13.句意:他的老师说听可以帮助他,并借给他一些磁带。A: books"书";B: pens"钢笔";C: tapes"磁带";D: notes"笔记"。根据下文 "She told Paul to listen to them at home"她让Paul在家里听它们。 可知,老师借给他的是可以听的东西,故选C。
14.句意:她告诉 Paul 在家听这些磁带,并重复对他来说难的句子。A: write"写";B: repeat"重复";C: check"检查";D: study"学习"。听磁带时,对于难的句子通常需要重复听来更好地理解和掌握,故选B。
15.句意:另一个问题是Paul 不能记住所有的生词。A: can't"不能";B: shouldn't"不应该";C: mustn't"禁止";D: needn't"不必"。根据下文" His teacher asked him to write the new words in a notebook "他的老师让他把生词写在笔记本上,可推知 Paul 记不住所有生词。故选A。
16.句意:他的老师让他把生词写在一个笔记本上,并在家里或在去学校的路上复习它们。A: speak "说";B: say"说";C: review"复习";D: tell"告诉"。根据语境,老师让写生词,目的是为了复习,故选C。
17.句意:他的老师让他把生词写在一个笔记本上,并在家里或在去学校的路上复习它们。A: road"道路";B: way"道路,路途";C: path"小路";D: floor"地板"。on the way to...固定短语,"在去……的路上",这里指在去学校的路上,故选B。
18.句意:她还告诉 Paul 加入一个英语俱乐部来练习英语口语。A: join"加入(某个组织、团体等)";B: improve"提高";C: find"找到";D: like "喜欢"。join an English club 表示 "加入一个英语俱乐部"。故选A。
19.句意:Paul 对他的老师非常感激。A: angry"生气的";B: sorry"抱歉的";C: thankful "感激的";D: helpful"有帮助的"。老师针对 Paul 的问题给出了很多建议,帮助他解决英语学习难题,所以 Paul 应该对老师心怀感激。故选C。
20.句意:他加入了一个英语俱乐部,甚至还找了一个笔友来练习说。A: writing "写作";B: reading"阅读";C: singing"唱歌";D: speaking"说(语言)"。根据上文,提到老师建议加入英语俱乐部练习口语,找笔友也是为了练习口语交流。故选D。
【答案】21.A
22.B
23.C
24.C
25.D
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一则双语学校的招聘启事,介绍了学校面向6 - 15岁儿童,要招聘厨师、图书馆助理、体育教练和语言教师这四个岗位,并详细说明了每个岗位对应的年龄、语言、技能及其他要求。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则招聘,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.推理判断题。根据第一段中的" We are a bilingual school(双语学校) for children of 6—15. "我们是一所为6-15岁儿童开设的双语学校。可知招收6到15岁的孩子。A:A 4-year-old boy 是4岁男孩,不在6 - 15岁这个范围内,所以不能去这所学校,故选A。
22.细节理解题。根据 第一段中的"We want a cook, a library assistant, a sports coach(教练) and a language teacher." 我们需要一名厨师、一名图书馆助理、一名体育教练和一名语言老师。可知,学校招聘的职位有厨师、图书馆助理、体育教练和语言教师,没有提到招聘校长,故选B。
23.推理判断题。根据 Language 一列中,对厨师的语言要求是中文, Jack 不会英语但会中文,满足厨师的语言要求,所以可以担任厨师,故选C。
24.细节理解题。 根据Sports coach一栏对应的 Skill(技能) 是 "Major in P. E",即必须主修体育,故选C。
25.细节理解题。根据 cook 一栏中的对应的 Age " 25-40 " ,年龄是 25-40 ; Language " Chinese"语言是汉语; Skill(技能) " can cook Chinese and western food "技能:会做中餐和西餐;以及 Other term " Healthy "其他方面:"健康"。可知A、B、C选项都是作为厨师的必要条件,故选D。
【答案】26.D
27.B
28.C
29.B
30.A
【知识点】说明文;世界主要国家文化习俗;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了世界上一些有趣的节日,包括西班牙的扔西红柿节、英国的滚奶酪节、美国的火人节和泰国的泼水节,分别说明了这些节日的举办时间、地点、主要活动等信息,让读者了解到不同国家独特的节日文化。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
26.细节理解题。文中依次介绍了西班牙的 "Throwing tomatoes"扔西红柿节;英国的 "Rolling cheese"滚奶酪节;美国的 "Burning Man"火人节;和泰国的 "Pouring water"泼水节,共四个节日,故选D。
27.推理判断题。根据 Rolling cheese—England 部分中的" This festival is celebrated on the last Monday in May "这个节日在五月的最后一个星期一庆祝。可知英国的滚奶酪节在每年五月的最后一个星期一,所以五月可以去英国参加这个节日,故选B。
28.细节理解题。根据 Burning Man—The United States 部分中 的" The Burning Man Festival lasts a week. It is from the Monday before Labor Day to Labor Day (which falls on the first Monday in September in America). The festival takes place in the Black Rock Desert. "火人节持续一周。它是从劳动节前的星期一到劳动节(在美国,劳动节是九月的第一个星期一)。该节日在黑岩沙漠举行。 可知,火人节在黑岩沙漠举行,故选C。
29.细节理解题。通读全文可知,西班牙的扔西红柿节在八月最后一个星期三;英国的滚奶酪节在五月最后一个星期一;美国的火人节从劳动节前的周一到劳动节;泰国的泼水节从四月十三日到四月十五日,不是所有节日都在一天,故选B。
30.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了世界上不同国家的有趣节日,这些信息对于游客了解各地文化、规划旅行很有帮助,很可能来自旅游指南,故选A。
【答案】31.D;32.F;33.A;34.E;35.C
【知识点】其他题材
【解析】【分析】本题是一道配对阅读题,要求将左栏中描述的日常生活中浪费能源的五种现象,与右栏中相对应的解决建议进行匹配。解题的关键在于理解每个现象所涉及的能源浪费类型,然后从右栏中找到能有效解决该问题的建议。
【点评】该题配对阅读的形式能够很好地考查学生对文本信息的理解和匹配能力,要求学生准确把握左右栏内容的逻辑关系。
31.根据左栏"Every day in homes all over the world, people leave the lights on when no one is in the room."每天在世界各地的家庭中,当房间里没人时,人们却让灯亮着。右栏中 D. Always keep the saying in mind "Turn off the lights before leaving. " "始终牢记‘离开前关灯'这句话"直接针对离开房间不关灯这一浪费电的行为,故选D。
32.根据左栏"Air conditioners(空调) are usually set at too low temperatures in summer."夏天空调通常被设置成过低的温度。右栏中E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car. "我们必须经常清洁空调以节约用电。另外,将温度设置在26℃"既提到了清洁空调以省电,又指出合理设置空调温度,解决了夏天空调温度设置过低浪费能源的问题,故选F。
33.根据左栏"A lot of water is wasted by using too much."由于用水过多,浪费了大量的水。右栏中A. Take a shower instead of a bath, for a bath uses twice as much as water. Don't wash hands with water running from the tap. "用淋浴代替泡澡,因为泡澡用的水是淋浴的两倍。不要在水龙头开着的情况下洗手"给出了具体的节水方法,针对了用水过多浪费水的问题,故选A。
34.根据左栏"We'll have less and less gas(汽油) to use. Because more and more people buy cars."我们将有越来越少的汽油可用。因为越来越多的人买车。右栏中E. We should walk to work, ride a bike to school, take a bus instead of driving a car." 我们应该步行去上班,骑自行车去上学,乘公共汽车而不是开车"提倡采用步行、骑车、乘公交等出行方式来减少开车,从而缓解汽油使用量增加的问题,故选E。
35.根据左栏"People, especially children watch TV for too many hours."人们,尤其是孩子看电视时间过长。右栏中 C. Encourage people to do more outdoor activities. Get children to read more books instead of watching TV. "鼓励人们进行更多的户外活动。让孩子们多读书而不是看电视"针对看电视时间过长的问题,提出了鼓励户外活动和读书的替代方案,故选C。
【答案】36.a;37.should;38.example;39.well;40.your;41.between;42.impolite;43.talk;44.also;45.in
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了"Thank you"和"Excuse me"这两种礼貌用语在现代社会中的广泛使用,包括使用场景、使用对象以及使用时的注意事项,倡导人们在合适的情境下正确使用这些礼貌用语。源,可以进一步拓展,如纸张浪费、食物浪费等,使题目更加丰富全面。 between "在(两者)之间" ,介词;good "好的" ,形容词;talk "交谈" ,动词;and "和,并",连词;a "一",不定冠词; polite "有礼貌的" ,形容词;also"也" ,副词; you"你,你们" ,人称代词; should"应该" ,情态动词;in"在.....里面",介词; example "例子"。名词; tell"讲述,告诉",动词。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
36.句意:它是一种非常好的举止。manner"举止,方式",是可数名词单数,very以辅音音素开头,所以用不定冠词a来修饰,表示"一种",故填a。
37.句意:每当别人帮助你或对你说一些友善的话时,你应该说"谢谢"。根据语境,这里表达一种建议或义务,即在这种情况下应该说"谢谢",should是情态动词,意为"应该",故填 should 。
38.句意:例如,当有人为你开门时……。for example固定短语,"例如",用于举例说明,故填example。
39.句意:当有人说你工作做得很好时……done是动词do的过去分词,这里需要一个副词来修饰,good是形容词,其副词形式是well,表示"做得好",故填well。
40.句意:当有人说你的衣服非常漂亮时……根据语境,这里指"你的"衣服,you的形容词性物主代词是your,用来修饰名词clothes,故填your。
41.句意:"谢谢"不仅在朋友之间使用,而且在父母和孩子之间……between...and...固定短语,"在……和……之间",这里表示"在父母和孩子之间",故填 between 。
42.句意:在别人说话时打断他们是不礼貌的。根据常识,打断别人说话是不礼貌的行为,polite是"礼貌的",其反义词impolite表示"不礼貌的",作表语,故填 impolite 。
43.句意:如果你想和他们中的一个交谈,请先说"打扰一下"……want to do sth.固定短语,"想要做某事",talk with sb.表示"和某人交谈",所以这里用动词原形talk,故填talk。
44.句意:当你想在别人面前咳嗽或发出任何不愉快的声音时,你也应该说"打扰一下"。also是副词,意为"也",通常用于句中,这里表示除了前面提到的情况外,这种情况也适用,符合语境,故填also。
45.句意:让我们在合适的情境下说"谢谢"和"打扰一下"。in the right situation固定短语,"在合适的情境下",故填in。
【答案】46.Because she was fat and others often laughed at her.
47.(Jane's friend) Paul./Jane's friend./Her friend./(Her friend) Paul encouraged her to change herself.
48.She had a strict diet and did exercise every day./ By having a strict diet and doing exercise every day.
49.Her story./She shared her story.
50.When working on the things on the list.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Jane 从一个不自信、害羞的女孩,在朋友 Paul 的鼓励下,通过努力减肥、参加演讲比赛以及制定并完成待办事项清单,逐渐变得自信且不断进步的故事。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而作出正确答案。
46.细节理解题。根据第一段中的"Jane was not a confident girl before, because she was fat and others often laughed at her."Jane以前不是一个自信的女孩,因为她很胖,别人经常嘲笑她。故答案为: Because she was fat and others often laughed at her.
47.细节理解题。根据第二段中的"But one day, her friend Paul's words changed her mind. He encouraged Jane to change herself."但有一天,她的朋友 Paul的话改变了她的想法。他鼓励Jane改变自己。可知,是Jane的朋友 Paul鼓励她改变自己。故答案为: (Jane's friend) Paul./Jane's friend./Her friend./(Her friend) Paul encouraged her to change herself.
48.细节理解题。根据第三段中的"The first thing Jane did was losing weigh. She had a strict diet and did exercise every day." Jane 做的第一件事就是减肥。她严格控制饮食,每天锻炼身体。可知Jane通过严格的饮食控制和每天锻炼来减肥。故答案为She had a strict diet and did exercise every day.、By having a strict diet and doing exercise every day.
49.细节理解题。根据第四段中的"For the first time, she was able to share her story and speak loud in front of many people."她第一次能够在许多人面前分享自己的故事并大声说话。可知, Jane 在演讲比赛中分享了她的故事。故答案为: Her story./She shared her story.
50.推理判断题。根据第五段中的"When working on them, she felt more and more confident."在处理这些问题时,她感到越来越自信。可知,当 Jane 处理待办事项清单上的事情时,她变得越来越自信。故答案为: When working on the things on the list.
51.【答案】One possible version:
Dear Maria,
I am writing to share the changes I am in Grade 9 and I have changed a lot.
First, I used to be thin, but now I am a little fatter. I used to have curly hair, but now I have short and straight hair, because I am busy with my English. Second, I have made much progress in English. I used to be weak in it. But with my English teacher's help, now I often get good scores on my English exams. What's more, I am more outgoing than I used to be. I used to be afraid of speaking in front of people. But now I can give a speech in public. I have also made many friends.
These are my changes. I think people sure change. What about yours
Yours,
【知识点】应用文写作;材料作文;学校生活;自我认识;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生给笔友Maria写一封电子邮件,介绍一下你在初中阶段的外貌,性格和学习上的变化 。要求考生从这三个方面入手,结合自身实际情况进行描述,且可在思维导图内容提示基础上适当拓展信息。开头可以用简单的问候语开启邮件,然后直接点明写信目的,即介绍自己初中阶段的变化。外貌变化描述:可以从身高、体型、发型等方面描述自己的外貌变化。性格变化描述:说明自己性格方面的转变,如从内向变得外向,或者从胆小变得勇敢等。学习变化描述:阐述自己在学习上的进步或改变,比如学习方法、学习态度、成绩等方面的变化。结尾总结:简要总结自己的变化,并表达对未来的期待或对Maria的感谢等。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该信件围绕初中阶段的变化这一主题,从外貌、学习和性格三个方面较为清晰地阐述了自己的转变,涵盖了题目要求的关键要点,让读者能较为全面地了解作者在初中的成长与改变。结构采用了总分总的结构。开头点明写信目的是分享变化,中间分别从不同方面具体描述变化,结尾总结变化并询问对方情况,层次分明,条理较为清晰,便于读者理解文章内容。文中有一些好的词句,例如:I am in Grade 9 and I have changed a lot.运用了并列句;First, I used to be thin, but now I am a little fatter. 运用了转折并列句;I used to have curly hair, but now I have short and straight hair, because I am busy with my English. 运用了转折并列句,原因状语从句;What's more, I am more outgoing than I used to be. 运用了比较状语从句;These are my changes. 运用了there be 句式; I think people sure change. 运用了宾语从句。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表