贵州省黔西南州金成实验学校等2025-2026学年高一上学期9月四校联考英语试题(含答案,无听力原文含音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

贵州省黔西南州金成实验学校等2025-2026学年高一上学期9月四校联考英语试题(含答案,无听力原文含音频)

资源简介

听力:
1—5 ABCCB
6—10 ABCCA
11—15 ACBAB
16—20 CCAAB
阅读A
21.B 22.C 23.C
【导语】本文是一篇应用文,介绍杂志上关于周末课程的信息。
21.细节理解题。根据“It’s about weekend classes.”可知,是关于周末课程的。 故选B。
22.细节理解题。根据“Class 4”可知,有四种课程,故选C。
23.细节理解题。根据“be more friendly and outgoing.”可知,在课程2中可以学到变得更友好和外向。故选C。
阅读B
24-27 C A C C
阅读C
【答案】28.D 29.C 30.B 31.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍洋葱的好处以及如何切洋葱时不流眼泪。
28.细节理解题。根据“They have special chemicals (化学物质) that improve your ability to fight off sickness and you have fewer chances of getting a disease.”可知,洋葱含有特殊的化学物质,可以提高你抵抗疾病的能力,减少你生病的机会。故选D。
29.细节理解题。根据“When you cut into an onion, irritating (刺激性的) chemicals inside the onion will get into the air. They touch your whole eyes and cause pain. Your eyes make tears to wash away the chemicals and protect your eyes.”可知,当你切洋葱时,洋葱内部的刺激性化学物质会进入空气中。它们会触摸你的整个眼睛,引起疼痛。你的眼睛会分泌眼泪来洗掉化学物质,保护你的眼睛。故选C。
30.细节理解题。根据“Cut the onion under running water. Use a fan to blow air over the onion as you cut it. Put the onion in a fridge for an hour before cutting.”可知,提到①②④三个方法,故选B。
31.推理判断题。本文主要介绍洋葱的好处以及如何切洋葱时不哭,所以推测可能在杂志的生活与健康版块看到这篇文章。故选A。
阅读D 32-35 B B C C
【语篇解读】 本文是一篇说明文。短文讲了中国的一些新热词,这些词可能都出现在牛津英语词典中,详细地讲了这些词的含义和来源以及它们的影响力。
32.B 解析:细节理解题。根据第一段中的tuhao和第三段中的“...dama and No Zuo No Die, which may also be taken in the dictionary.”可知,tuhao, dama和No Zuo No Die也可能在字典里出现。由“...dim sum have also been included in the dictionary.”可知,dim sum也被列入词典。因此karaoke不是热门的中式英语单词。故选B。
33.B 解析:细节理解题。根据第三段中的“Thousands of Chinese women were buying a large amount of gold when the gold price had gone down.”可知,“大妈”这个词变得如此流行,是因为她们在金价下跌时疯狂地购买黄金。故选B。
34.C 解析:细节理解题。根据最后一段中的“...Chinglish is now being accepted by the rest of the world and they play important roles in daily life of Chinese.”可知,中式英语在中国人的日常生活中扮演着重要角色。故选C。
35.C 解析:推理判断题。根据整篇文章内容,尤其是最后一段可判断出,作者写这篇文章的目的是介绍中式英语热点词语的使用及其影响。故选C。
七选五:ABCDE
完形填空:完型 41-45 ABDCB 46-50 AACDB 51-55 CADAC
语法填空:
56.will learn 57.Especially 58.interesting 59.friends 60.my 61.with 62.As 63.easier 64.which 65.to study
【导语】本文为一篇记叙文,讲述了作者对于即将到来的高中生活的展望。
1.考查动词时态。句意:我感到很兴奋,因为我将从我的新老师那里学到更多的知识。空处作状语从句的谓语,表示将来发生的事情,用一般将来时。故填will learn。
2.考查副词。句意:特别是,我可以学到更多关于英语,数学,物理,化学和生物的知识。空处放在句子开头,修饰后面整个句子,用副词作状语,首字母大写。故填Especially。
3.考查形容词。句意:我认为它们很有趣。空处作表语,表示“学科”是有趣的,用interesting。故填interesting。
4.考查名词的数。句意:我也可以在高中认识很多新朋友。空处前面有many修饰,此处用名词复数形式。故填friends。
5.考查代词。句意:我认为他们,我的新朋友,将是友好和善良的。空处修饰new friends,用形容词性物主代词my。故填my。
6.考查介词。句意:我会和我所有的新同学相处得很好。get along well with…意思为:与……相处得很好。故填with。
7.考查定语从句。句意:俗话说:“找朋友难,失朋友易。”表示“正如”,引导非限制性定语从句,用as,放在句首,首字母大写。故填As。
8.考查形容词比较级。句意同上。空处作表语,结合后面的than found可知,此处用形容词比较级easier。故填easier。
9.which考查非限制性定语从句。句意:如果你想要和别人交朋友,你就要真心对待他人,这很重要。
10.考查非谓语动词。句意:我感到紧张,因为我听说在高中学习很难。it is difficult to do sth.意思为:做某事很难,空处用不定式结构。故填to study。
应用文:
Dear Tom,
I'm sorry to hear that you have problems getting used to the life in China. I'm writing to offer you some suggestions.
First of all,you can turn to your classmates or teachers for help, who can offer some tips on Chinese learning. As for your sleep problem, you'd better listen to some relaxing music, which can help you to fall asleep quickly. What's more, it's important for you to actively talk to others and help others if necessary. In this way, you are likely to make more friends.
I hope my advice can be helpful and that you can enjoy your life here.
Yours,
Li Hua
续写:(
………………○………………

………………○………………

………………○………………

………………○………………
线
………………○………………
) (
………………○………………

………………○………………

………………○………………

………………○………………
线
………………○………………
) (
密封线内不准答题
)
2025—2026学年度第一学期第一次质量检测试题
高一年级 英语
(命题人: )
答卷注意事项:
学生必须用黑色(或蓝色)钢笔、圆珠笔或签字笔在试卷上答题。
填涂答题卡必须使用2B铅笔填涂。
答题时字迹要清楚、工整
本卷共67小题,总分为150分。
第一部分 听力
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中
选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How long did the woman live in Japan
A. For three weeks.
B. For a year.
C. For two years.
2. What will the woman have
A. Pizza.
B. Hot dog.
C. Fried rice.
3. What does the man advise the woman to do
A. Take a rest.
B. See a doctor.
C. Chat with Helen online.
4. Where is the clock store
A. On the 2nd floor.
B. On the 3rd floor.
C. On the 4th floor.
5. What does the man want to be
A. A lawyer.
B. An engineer.
C. A doctor.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What does the woman plan to do on Friday evening
A. Go to the cinema.
B. Go cycling.
C. Visit her grandpa.
7. What are the speakers talking about
A. A busy schedule.
B. A weekend plan.
C. A family holiday.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What did the man forget to take
A. Sunglasses B. Wallet. C. Swimming shorts.
9. What does the woman mean in the end
A. She brings a coat for the man.
B. They should listen to the weather report.
C. The weather isn’t suitable for swimming.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman refuse the invitation
A. She has to see the dentist.
B. She doesn’t like the film.
C. She is busy with her work.
11. What does the man usually do at nights
A. He reads novels.
B. He plays video games.
C. He enjoys peaceful music.
12. Where does the man prefer to spend the holiday
A. On the beach. B. At home. C. In the country.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where does the conversation take place
A. In a hospital.
B. On the phone.
C. In an office.
14. What happened to Helena
A. She was not feeling well.
B. She failed in math.
C. She didn’t finish her homework.
15. What does the woman ask the man for
A. Home address. B. E-mail address. C. Telephone number.
16. Who might Miss Brown be
A. An office clerk. B. A doctor. C. A math teacher.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What floor do the children live
A. On the 5th floor. B. On the 15th floor. C. On the 18th floor.
18. What did the neighbors do after hearing the kids’ cries
A. They reported it to the police.
B. They tried to break into.
C. They contacted their mom.
19. What did the neighbors say about the kids’ mom
A. Friendly. B. Forgetful. C. Independent.
20. Why didn’t the mom ask the neighbors to look after her kids
A. She had no time to do it.
B. She didn’t want to disturb(打扰) them.
C. She didn’t get along well with them.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
( A )
Tony is reading an advertisement in a magazine. It’s about weekend classes.
The Learning Centre, Garden City Weekend Classes for this month:
Class 1. Get good grades!Forget information and do poorly on tests In this class learn to... ● remember more. ● think quickly and read fast. ● get high scores. Class 2. Find true love...today! Are you shy and lonely In this class, learn to... ● talk to people: start a conversation with a stranger. ● be more friendly and outgoing. ● understand a person’s body language. Class 3. You are on TV! Many actors get their start in television. You can too! In this class, learn to... ● act in TV ads. ● use your voice on the radio. ● get TV and radio jobs. Class 4. See the world for free! Travelling is expensive. But you can see the world for very little money! In this class, learn to... ● get discount (50%—80%) on plane tickets. ● travel with your friends for free. ● see the world by ship...$1 per day! This course is also online at www. ASRLC.
21.What’s the advertisement about
A.Study plan. B.Weekend classes.
C.Summer camp D.Sports meeting.
22.How many classes are mentioned in this advertisement
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
23.In Class 2, what will you learn to do
A.Get good grades. B.Get TV and radio jobs.
C.Be more friendly and outgoing. D.Travel with your friends for free.
( B )
What a day! I started at my new school this morning and had the best time. I made lots of new friends and really liked my teachers. I was nervous (紧张的) the night before, but I had no reason to be. Everyone was so friendly and polite. They made me feel at ease. It was like I’d been at the school for a hundred years!
The day started very early at 7:00 a.m. I had my breakfast downstairs with my mom. She could see that I was very nervous. Mom kept asking me what was wrong. She told me I had nothing to worry about and that everyone was going to love me. If they didn’t love me, mom said to send them her way for a good talking to. I couldn’t stop laughing.
My mom drove me to the school and dropped me off at the school gate about five minutes before the bell(铃声). A little blonde (金黄色的) girl got dropped off at the same time and started waving (招手) at me. She ran over and told me her name was Abigail. She was very nice and we became close immediately. We spent all morning together and began to talk to another girl called Stacey. The three of us sat together in class all day and we went back home together! It went so quickly. Our teacher told us that tomorrow we would really start learning and developing new skills.
I cannot wait until tomorrow and feel as though I am really going to enjoy my time at my new school. I only hope that my mew friends feel the same way too.
24.How did the author feel the night before her new school
A. Tired. B. Excited. C.Nervous. D. Relaxed.
25.What happened on the author’s first day of school
A. She met nice people. B. She had a hurried breakfast.
C. She learned some new skills D. She arrived at school very early.
26.How did the author(作者) go to school according to the passage
A. On foot. B. By bus.
C.Her mother drove her to the school . D. By train.
27.What can we infer (推断) about Abigail
A. She disliked Stacey
B. She was shy and quiet.
C. She got along well with(与...相处得好) the author.
D. She was an old friend of the author.
( C )
Whether yellow, red or white, the onion(洋葱) is a vegetable that you may not know well. The list of its uses in cooking is endless. People have used onions to add flavor (味道) to their foods for thousands of years. Besides onions’ great taste, they are very good for you. They have special chemicals (化学物质) that can help you to fight off sickness and you have fewer chances of getting a disease.
No matter how good onions are for you, it is difficult to cut an onion without your eyes filling with tears! When you cut into an onion, irritating (刺激性的) chemicals inside the onion will get into the air. They touch your whole eyes and cause pain. Your eyes make tears to wash away the chemicals and protect your eyes.
Luckily, cooks and scientists have discovered some ways to keep you from crying when you cut up onions:
● Cut the onion under running water. The water will wash away the chemicals before they can reach your eyes.
● Use a fan to blow air over the onion as you cut it. The air will blow the chemicals away from your eyes.
● Put the onion in a fridge for an hour before cutting. This helps make the chemicals in the onion move slowly, so they may not ever reach your eyes.
If you try out these good ideas and still cry while cutting onions, don’t worry. Scientists think if you cut more onions, your body will become more resilient to the onion’s chemicals. So the tears will not last long. If you think about how healthy onions are, you might even call those tears “happy tears”.
28.Onions can help you fight off sickness because they have ________.
A.different colors B.many uses in cooking
C.great taste D.special chemicals(化学物质)
29.Why do your eyes make tears when you cut onions
A.To improve physical condition. B.To prevent common diseases.
C.To wash away irritating chemicals. D.To cause terrible pain.
30.What can you do to stop crying according to the text
① Cut the onion under running water.
② Use a fan to blow air over the onion while cutting.
③ Cover the onion with a piece of cloth as you cut it.
④ Put the onion in a fridge for an hour before cutting.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
31.In which section of a magazine can you probably read the text
A.Food and health. B.Language and culture.
C.Business world. D.National news.
( D )
China's hot word(热词), tuhao, may be in Oxford English Dictionary.
In Chinese, tu means rude and hao means rich. In recent years, people use this term(术语;习语) to describe(描述) those who spend money in an unreasonable way. The word became more popular with Apple's gold colored iPhone, which is loved by China's rich people. The color became known as “tuhao golden”. The word is now often used to refer to people who have money but lack taste.
There are two other Chinese hot words: dama and No Zuo No Die, which may also be taken in the dictionary. Dama, meaning middle aged women, was first used in the Western media by the Wall Street Journal. Thousands of Chinese women were buying a large amount of gold when the gold price had gone down. Another phrase No Zuo No Die, meaning if you don't do stupid things, they won't come back to bite you, is also very popular. Other words, such as Maotai, Chinglish(中式英语) and dim sum have also been included in the dictionary.
BBC World News recently made a special program called “Tuhao, let's be friends!”“The frequent use of Chinglish by foreign media suggests that foreign people are looking more to the lifestyle and popular culture of China,” says Zhang Yiwu, professor of Beijing University.
What does this trend suggest about the Chinese language's influence
Xing Hongbing, a professor from Beijing Language and Culture University(BLCU) said, “These show that Chinglish is now being accepted by the rest of the world and they play important roles in daily life of Chinese. Behind these Chinglish words and phrases are the Chinese culture. They are reflections of the changes and trends in the Chinese society and they help people from other countries to understand what's happening in China.”
32.Which of the following words is NOT a hot Chinglish word
A.Dama. B.Karaoke. C.Tuhao. D.Dim sum.
33.The word “dama” becomes so popular because ________.
A.they are wealthy middle aged women
B.they bought gold crazily when the price was down
C.they made the gold price up
D.they worked on the Wall Street
34.According to the passage, Xing Hongbing agreed that ________.
A.Foreigners want to know more about the culture of China from Chinglish
B.Chinglish hot words tell some funny things about China
C.Chinglish plays important roles in daily life of Chinese
D.Chinglish hot words are so vivid that people like using them a lot
35.What's the purpose of writing this article
A.To describe the hot words in Oxford English Dictionary.
B.To explain the meanings of some Chinese hot words.
C.To describe the use of Chinglish hot words and their influence.
D.To show the different opinions about Chinglish hot words.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下列短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Improve Your Memory
Memory is an important part of our lives. A good memory can help us learn new things quickly and easily. Here are some tips on how to improve your memory.
36
When you want to remember something, it is very important to pay attention. For example, if you are listening to a lecture, don’t think about other things at the same time. Try to focus on what the speaker is saying. If you are reading a book, don’t watch TV or play with your phone at the same time.
37
Another way to improve your memory is to repeat the information. For example, if you are learning a new word, repeat it several times. You can also write it down several times. This will help you remember the word better.
38
Making associations is also a good way to improve your memory. For example, if you are trying to remember a person’s name, you can associate the name with something you know. If the person’s name is Rose, you can think of a rose flower.
39
Getting enough sleep is also very important for memory. When you sleep, your brain has a chance to rest and process the information you have learned during the day. If you don’t get enough sleep, your memory may be affected.
40
Finally, reducing stress can also help improve your memory. Stress can make it difficult for you to concentrate and remember things. You can do some relaxation exercises, such as yoga or meditation, to reduce stress.
A.Pay attention.
B.Repeat information.
C.Use memory techniques.
D.Get enough sleep.
E.Reduce stress.
F.Eat healthy food.
G.Do more exercise.
第三部分 语言应用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I have had thousands of classes since I started school nine years ago. But only one 41 was the most important.
It happened last term just after I had got a 42 result in an exam. I was sad and had lost heart. I decided to go to a class which can tell me how to be 43 .
The speaker walked into the room. But he did not start talking like a teacher. Instead he held up a twenty dollars note! “Who wants this ” he asked. Unsurprisingly, 44 of us in the class held up our hands. The speaker smiled. Then he put up the note on the blackboard and asked the 45 question. Again, we all put up our hands. The speaker smiled again, but 46 nothing.
Suddenly, he threw the note onto the floor! Then he asked the same question third time.
I didn’t 47 what the speaker was doing. Why was he asking the same question again and again I didn’t know what to do. I wanted the note, 48 I put my hand up again. After a while, he 49 the note and started to laugh. “You have all just told me how to become successful,” he said to us 50 the note in his hand.
“The note is worth twenty dollars. It is 51 worth twenty dollars, even though I throw it on the floor. You are like the 52 . No matter 53 happens to you, you still have your worth.”
When I heard those words, I was deeply moved. Suddenly, I 54 I was worth a lot. I may have done badly in an exam, but it doesn’t 55 I can’t do well in the future. If I believe in myself, I will be successful!
41、A. class B. subject C. classroom D. school
42、A. same B. bad C. lucky D. good
43、A. extreme B. rich C. famous D. successful
44、A. both B. neither C. all D. none
45、A. different B. same C. difficult D. math
46、A. said B. bought C. saw D. wanted
47、A. understand B. remember C. notice D. find
48、A. if B. though C. so D. or
49、A. took out B. packed up C. put down D. picked up
50、A. from B. with C. by D. above
51、A. never B. sometimes C. always D. hardly
52、A. note B. question C. view D. exam
53、A. when B. who C. how D. what
54、A. realized B. forgot C. dreamed D. remembered
55、A. know B. think C. mean D. vote
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当单词或括号内单词的正确形式并注意区分大小写。
How time flies! I will be a senior high school student this term. I am very excited and nervous. I feel excited because in the future I 56 (learn) more knowledge from my new teachers. 57 (Especial),I can learn more about English,math,physics,chemistry and biology. I think they are 58 (interest). I can meet many new 59 (friend) in senior high school as well. I think they, 60 (I) new friends,will be friendly and kind hearted. I believe I will get along well 61 all of my new classmates. 62 the saying goes, “A friend is 63 (easy) to be lost than found.” If you want to make friends with others,you should treat them true heartedly, 64 is really important.
I feel nervous because I heard that it is difficult 65 (study) in senior high school. I think I will meet many problems and fall through many times. But it’s nothing serious,because I know if I work hard,I will be successful at last.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66.假定你是李华,你班的交换生Tom已经在中国学习了三个月,但是他依然觉得学习中文很困难,经常失眠且不知道如何交新朋友。请你给他写封邮件,给出一些建议。内容包括:
1.向同学或老师询问请教学习方法;2.睡前听点音乐;3.主动和别人交流并提供帮助。
注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。3.信头称呼与信尾敬语已给出不用再写。
Dear Tom,
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tom was in high school for half a year, yet he still didn’t adapt (适应) to the new school life. He was unwilling(不愿意的) to communicate with others. In class, he often felt lonely among his classmates, always thought about something alone. As a result, he became very unhappy and his study became worse.
Mr. Smith, the headteacher(班主任), noticed(注意到) his unhappiness. One Friday afternoon, the teacher walked to him and said, “Tom, I’ve noticed that you’ve been a bit sad these days. Is there anything wrong Are you willing to share your feelings with me ” Hesitating (犹豫) for a moment, Tom said in a low voice, “I just can’t fit in(适应) here. I miss my parents and old friends so much, and it seems that I don’t have the same topics with the classmates here.” They talked for a long time that afternoon.
The next Monday, it was time for the class to change seats(换座位) as usual and the headteacher asked Jack, an outgoing and helpful boy, to sit with Tom. Jack said happily, “I’d like to make friends(交朋友) with you.” Tom was amazed by Jack’s kindness and friendliness, but soon felt a wave of warmth flowing through his heart. Jack started a happy conversation at once, sharing his favorite hobbies and interesting experiences. Tom, who had been so lonely(孤单的) before, slowly found himself responding (回应) and opening his heart.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
In the following days, Jack invited(邀请) Tom to join in different activities(活动).
___________________________________________________________________With Jack’s company(陪伴) and encouragement(鼓励), Tom began to change(改变).
______________________________________________________________________________
第7页(共8页) 第8页(共8页)

展开更多......

收起↑

资源列表