【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优人教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优人教版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优人教版(2024)
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
I’m Robert and I live in Shanghai now. Last weekend, I went to a village for a vacation with my friends.
My trip started early in the morning at Shanghai Hongqiao Railway Station. After two hours on the train to Ningbo and more than two hours on the bus, I arrived at the village. Fengpuao looks so small on the map, but 2,000 people live there, next to a lake and forests.
I stayed with my host family (寄宿家庭) for two days and they were friendly to me. They told me that I could call them Mama and Baba.
They had a daughter called Eva and she showed me around the garden and told me how to grow vegetables. I also went with Baba to a bamboo (竹子) forest. Then we went to the lake to go fishing. In the evening, my family and friends came over. We had a big dinner together.
The next day I woke up with the song of birds. It was something I never had in Shanghai. After breakfast, we went to work on the farm all day. I learned much about farm work. It was hard but very interesting. That evening, I came back to Shanghai.
The trip was only for two days, but it made me relax from the busy life. And it was a great time together with my host family.
1.How long did it take Robert to go to the village
A.Two hours. B.Four hours.
C.Over two hours. D.Over four hours.
2.How is the passage organized (①= Paragraph 1, ②= Paragraph 2, …)
A. B. C. D.
3.What did they do on the second day
A.They cut down bamboo. B.They did farm work.
C.They went fishing. D.They grew vegetables.
4.What can be the best title for the text
A.An interesting and relaxing trip B.A boring trip
C.Learn from the farmers D.What did they do on vacation
During the long-awaited vacation, my family and I decided to go on a camping trip. After careful consideration (考虑), we chose a place near a beautiful lake just because the beauty of nature made us excited.
When we finally arrived, we saw a wonderful view. The lake was like a huge mirror, reflecting (反射) the blue sky and the trees on its banks. We quickly got to start setting up our camp. We worked as a team. My parents were busy putting up the tent, while I was laying out the sleeping bags and something else inside.
It was a sunny day. Standing on the soft grass, we looked towards the lake, and heard the sound of the waves. It made all the stress (压力) in our daily lives disappear immediately (立刻消失).
During the day, fishing was one of our favourites. Every time a fish tugged (拉;拽) at the line, it brought us excitement. After fishing, we also took a walk around the lake. We explored the surrounding woods, discovering small wildflowers and interesting rocks along the way.
As the sun began to go down, painting the sky with warm hues (色彩) of orange and red, we gathered around the campfire and chatted about everything from our daily lives to our dreams for the future. Laughter filled the air, and it was a moment of happiness and togetherness.
This amazing camping trip near the lake was not just a vacation. It was a wonderful opportunity (机会) for our family to bond (团结起来) and create lasting memories. It was a truly relaxing and enjoyable time that we would treasure forever.
根据材料内容选择最佳答案。
5.Where did the writer go on vacation
A.Somewhere warm. B.Somewhere near the sea.
C.Somewhere near a lake. D.Somewhere cold.
6.What did the writer and his family do during the day
A.They went swimming. B.They went fishing.
C.They read books. D.They played games.
7.How was the weather that day
A.Rainy. B.Cloudy. C.Sunny. D.Snowy.
8.Where did the writer and his family gather in the evening
A.In the park. B.Around the campfire.
C.In the sleeping bags. D.In the tent.
9.What is the best title for the passage
A.An Amazing Trip B.A Beautiful Lake
C.My Family D.Our Dreams
Many kids help parents to do chores in the house. They may take out the trash, walk the dog or clean the floor. In return, some kids get money or other rewards from their parents, such as 20 minutes to play computer games.
But some people do not think that kids should get rewards for doing chores. One of them is Jane Smith, a parenting educator and family consultant (顾问). She believes if kids get rewards, they may think that work isn’t worth (值得) doing unless you get something in return. For example, kids won’t clean the floor if they see it is dirty. But they will do it if their parents reward them for it.
“Every house is a team effort (努力),”Jane said. “A home is a living place for everyone in the family. It’s important for kids to see that we all have responsibility (责任) to keep our home clean.”
However, other people have different ideas. They believe that money or other rewards encourage kids to do more chores. It also helps them understand the real world. They can learn about how we need to work to make money.
Now, there are also apps that encourage kids to do chores. The apps give kids points and digital (数字的) gifts that can be used either online or in life. With Chore Monster, kids get digital points after they do chores. Kids can exchange (兑换) their points for real rewards, such as time to play video games or a trip to the shop. “Our goal is to encourage kids to do chores so they can get rewards,” says Joe Black, the founder (创始人) of Chore Monster. “Kids need positive (积极的) power to make them do chores.”
Anyway, action matters most whether it brings rewards or not.
10.The underlined word “rewards” in Paragraph 1 means _________.
A.reasons B.prizes C.shows D.excuses
11.Jane Smith thinks that _________.
A.housework isn’t worth doing B.parents should do chores at home
C.kids should get something in return D.kids shouldn’t get rewards for doing chores
12.What’s the purpose of the app mentioned in the passage
A.To encourage kids to do chores. B.To let kids play more video games.
C.To give kids digital points and gifts. D.To make kids keep their home clean.
13.The writer probably agrees that _________.
A.parents should not give children rewards for doing chores
B.it is parents’ responsibility to pay children for doing chores
C.all parents have to encourage their children to use Chore Monster
D.the more important thing is that children do something for the family
The Beijing Central Axis① is 7.8 km long from north to south through the city’s centre. It runs from the Bell and Drum Towers (钟鼓楼) in the north to Yongdingmen Gate in the south. Last year, it was added to the UNESCO World Heritage List②.
To celebrate, on a beautiful day, I stepped out of the subway station and began my trip along the Axis from the south. My walk from Yongdingmen Gate to Zhengyangmen Gate was easy. I spent some time exploring Qianmen Street. I found many famous names there. They included Quanjude, famous for its Beijing roast duck, and the Lao She Teahouse.
Keeping walking north, I passed through Tian’anmen Square and the Forbidden City before stopping for a quick lunch. Then I arrived at Jingshan Park. Climbing to the top, I took a bird’s eye view (鸟瞰) of the city. How fantastic!
Next, I rode a bike along Di’anmen Street to the Drum Tower and the Bell Tower. In ancient times, the deep sounds of bells and drums told the time.
Although my legs were feeling heavy, I climbed up the Bell Tower for a look back at the Axis. These ancient buildings weren’t just buildings — they were living history books of Beijing!
Notes:
① the Beijing Central Axis 北京中轴线
② the UNESCO World Heritage List 联合国教科文组织《世界遗产名录》
14.When was the Beijing Central Axis added to the List
A.In 2021. B.In 2022. C.In 2023. D.In 2024.
15.Which is the right route (路线) of the writer’s trip
①the Bell Tower ②Jingshan Park ③Zhengyangmen Gate
④Yongdingmen Gate ⑤the Forbidden City
A.④⑤③②① B.④③②⑤①
C.④③⑤②① D.①②⑤③④
16.What can we infer (推断) from the text
A.The writer started the trip from the north.
B.The writer spent a morning exploring the Axis.
C.The writer had a tiring but meaningful trip.
D.The writer had a bike ride to Tian’anmen Square.
17.What is the text mainly about
A.A trip to explore the Beijing Central Axis.
B.The need to protect the Beijing Central Axis.
C.The importance of the Bell and Drum Towers.
D.Ancient buildings along the Beijing Central Axis.
“Could you please plan a four-day trip for a family to Jilin Province in northeast China We’re a family of four from Beijing,” Wang Qian, a mother of two, asked the AI platform (平台) DeepSeek before this year’s National Day holiday.
Wang is part of a growing number of Chinese tourists using AI to enhance their travel experiences. In China, AI technology is developing very fast. Major tourism platforms have integrated (融合) AI technology, allowing users to ask questions about their travel plans. Then AI can provide advice that suits them within minutes.
Liang Jianzhang, chairman of Group, said, “AI can answer 80 percent of the questions, reducing (减少) users’ trip-planning time from about 9 hours to 6.6 hours.”
Not only tourism platforms, but also some provinces and cities are using AI to develop tourism.
In Guizhou Province, a digital (数字的) human named Huang Xiaoxi, dressed in traditional local clothes, provides tourists with many kinds of service, like giving information, booking tickets, and even writing travel notes.
Wearable smart guide devices (设备) have also become more popular in China, especially in museums. These devices offer users a private AI tour guide at a much lower price than human guides.
AI is changing travel experiences in China in many ways. In the future, it will play an even more important role in Chinese tourism.
18.What does the underlined word “enhance” most probably mean
A.Record. B.Improve. C.Believe. D.Share.
19.What does Liang Jianzhang think of AI
A.It helps save time. B.It’s developing fast.
C.It helps save money. D.It’s becoming more popular.
20.Huang Xiaoxi can do the following things except (除了) ________.
A.booking tickets B.giving information
C.writing travel notes D.making traditional local clothes
21.Where is the text taken from
A.A science magazine. B.An English novel. C.A travel diary. D.A history textbook.
Some parents think children should play a lot in their childhood. However, some parents think children should learn more useful things. They teach their children to do chores by themselves early. What are chores Chores are things we need to do every day, like washing the dishes and sweeping the floor. Here are some benefits (益处) that helping out with chores will bring to children.
First, doing chores teaches children life skills (技能). Children will need to do many hard things by themselves one day, so they should learn more life skills as early as possible. Doing chores like cooking, feeding pets, and cleaning the house can help them become more independent and teach them how to solve problems.
Second, doing chores helps children learn to respect others. If children are asked to clean up the house, they may know better about the mess they make. And they will respect others’ work more.
Third, doing chores helps children be better at making plans and organizing their time. There are a lot of things to do every day, and it’s hard to fit them all in. Children need to do their homework, do housework, and make friends. Learning to do these well helps them know what the most important thing is and how to organize their time well.
22.What are chores according to the passage
A.School subjects. B.Games that children play.
C.Things to do every day. D.Activities for adults only.
23.According to the passage, why can children learn to respect people by doing chores
A.They probably know why their parents are strict with them, and then respect their parents.
B.They probably know about the mess they make, and then respect other people’s work.
C.They probably learn about why time is so important, and then respect other people’s plans.
D.They probably learn to do necessary life skills, and then respect their teachers.
24.What does the underlined sentence in Paragraph 4 probably mean
A.Children should give up some things if they are busy.
B.Children need to put tasks in order and plan their time well.
C.Children should ask for help when they have too many tasks.
D.Children should clean their homes before doing other things.
25.Which is the right structure of the passage (①= Paragraph 1…)
A.①-②③④ B.①-②③-④ C.①-②-③④ D.①②-③-④
26.What’s the writer’s purpose of writing the passage
A.To teach children how to do chores. B.To show why kids should respect others.
C.To teach parents how to make plans for kids. D.To show parents how kids benefit from chores.
John and Jeremy looked out the window.
“Why does it have to rain this weekend ” asked John.
“I don’t know,” Jeremy said sadly. “I wish it was sunny!”
Mum said, “We’ll go camping (去露营) another time.”
“But school will start soon,” said John. “It will be a long wait before another time comes.”
“Speaking of (说到) school, we need to go to the shop to buy some things,” Mum said to the boys. “Why not get your raincoats and come with me ”
John and Jeremy shrugged their shoulders (耸肩). As they went out the kitchen door, they found Dad putting everything on the floor for the camping.
“Sorry, we can’t go out for camping, guys,” Dad said, winking (眨眼示意) at Mum.
The heavy rain didn’t stop. By the time they arrived home, the boys were more unhappy.
“Come on,” Mum said. “Let’s get these things in the house and put them away.”
John and Jeremy climbed out of the car, took some bags, and headed into the house. As they walked into the living room, their eyes lit up (露出喜色).
There was a tent in the middle of the living room!
“What do you think of this ” Dad asked as he climbed out of the tent.
“Camping in the living room ” said Jeremy. “This is so cool!”
“Well, it’s not camping outside,” said John. “But it’s the next best thing!”
27.How might John and Jeremy feel about the weather
A.Angry. B.Excited. C.Unhappy. D.Pleasant.
28.What did Mum suggest doing
A.Going camping. B.Going shopping. C.Going to school. D.Waiting.
29.What did John mean by saying “But it’s the next best thing!”
A.He enjoyed camping in the living room.
B.He didn’t enjoy the new plan for the weekend.
C.He thought that he had the best dad in the world.
D.He thought it was better to camp outdoors than indoors.
30.What might happen next
A.Mum and Dad might buy a new tent. B.The family might put things inside the tent.
C.The brothers might try camping in the rain. D.The family might have a fun weekend.
Nowadays, whether teenagers should do chores or not has become a hot topic. Here is a post (帖子) about it.
Question: Should teenagers do chores
Labor (劳动) education catches people’s eye these days. But many surveys show that kids are getting lazier and more parents are doing all the housework. Do you think teenagers should spend time on chores Please leave your comments (评论) about this question.
Comments
David Children often get a lot of homework and have much stress from school. So they don’t have time and energy to do chores. Parents should do the housework instead of the children.
Bob Doing chores helps children to be more independent. It also teaches them life skills such as washing clothes, cooking and cleaning. Kids should be able to do things by themselves. They can’t live with their parents forever.
Mary Doing chores may take a long time. If you are not good at doing chores, you may get into trouble like breaking things or hurting yourself. So there is no need for teenagers to do chores.
Alice We students sit on the chairs all day to study and play with our phones sometimes after school, not wanting to exercise or do other things at all. It is bad for our health. However, doing the housework, from doing the dishes to sweeping the floor, can make us move around and keep away from our phones for a while.
Peter If we take the responsibility to do it, parents will be very happy! In fact, all the family members, not just our mothers, should share the housework. It shows our love for the family and the idea of fairness.
31.The passage is from ________.
A.a storybook B.a report C.a website
32.From David’s words, we can know that _________.
A.David gets a lot of stress from housework
B.David wants to do the housework together with his family
C.David thinks that doing chores should be parents’ job
33.Which of the following is TRUE according to Alice’s words
A.Doing chores is good for children’s health.
B.Children just want to make their parents happy.
C.Doing chores can make children independent.
34.What does the underlined word “responsibility” mean in the text
A.责任 B.机会 C.挑战
35.Who has the similar idea as Peter
A.David. B.Bob. C.Mary.
请阅读下面语篇,根据每段内容,从方框内所给的选项中选出适当的小标题。
A study shows that learning to do chores at an early age is good for children’s growth. Here are some benefits (好处) that helping out with chores brings to children.
36
Children are young now, so parents do many things for them. But they will need to do many hard things by themselves one day. They should learn some life skills as early as possible. Doing chores like cooking and watering plants can teach them how to solve problems.
37
If they are asked to clean the house, they might know better about the mess (杂乱) they make. They will respect others’ work more and keep the home clean and tidy.
38
There are a lot of things to do every day, and it’s hard to fit them all in (安排). They may have some problems when doing them. By doing housework, they can calm down and think clearly. This helps them know what the important thing is and how to manage their time well.
39
When children do chores like feeding a pet or taking out the rubbish, they learn that they are important members of the family. This kind of feeling can teach them to be responsible (负责的) for their duties.
40
When families clean the house or cook meals together, they can talk and share more. This is not only helpful for the housework but also makes children feel closer to their parents.
A.Doing chores helps children manage time well.
B.Doing chores can help to build up a sense of responsibility in children.
C.Doing chores teaches children life skills.
D.Besides, doing chores together is a good way to improve family relationships.
E.Doing chores also helps children learn to respect others’ work.
My name is Li Hua. I live in an apartment with my parents. Our apartment is on the tenth floor. There are two bedrooms, a living room, a kitchen and a bathroom.
My bedroom is small but comfortable. There is a bed, a desk and a chair in it. I often do my homework at the desk. There is also a bookshelf with many books on it.
The living room is not very big, but it’s clean and tidy. There is a sofa, a TV and a coffee table in it. We often watch TV together after dinner.
The kitchen is my mother’s favorite place. She enjoys cooking for us. Sometimes I help her with the cooking.
I like our apartment because it's in the city center. It’s convenient to go to school, the supermarket and the park.
41.Where is Li Hua’s apartment
A.In the countryside. B.In a small town.
C.In the city center. D.Near a school.
42.What is in Li Hua’s bedroom
A.A sofa and a TV.
B.A bed, a desk and a chair.
C.A refrigerator and a stove.
D.A table and some chairs.
43.What do they often do in the living room after dinner
A.Cook meals. B.Do homework. C.Watch TV. D.Read books.
44.Who enjoys cooking in Li Hua’s family
A.Li Hua. B.Li Hua’s father. C.Li Hua’s mother. D.Li Hua’s grandparents.
45.Why does Li Hua like his apartment
A.Because it’s very big.
B.Because it’s in the city center.
C.Because it’s new.
D.Because it’s cheap.
46.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Li Hua lives in a house.
B.Li Hua’s bedroom is very big.
C.Li Hua sometimes helps his mother with cooking.
D.Li Hua’s apartment is in the countryside.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
“What You too I believed I was the only one.” 47 If so, you may have ended up becoming friends with this person.
It seems that similarity often helps form friendship. The Greek thinker Aristotle once said, “People regard friendship as a matter of similarity: they say that we love those who are like ourselves.”
48 Scientists from the University of California said friends have similar behaviors, Scientific American reported.
The scientists invited 42 university students to take part in a test. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match. 49 According to their scans (扫描检查), friends who watched the same video reacted in similar ways. Similar parts of their brains lit up while they were watching the videos, especially parts that are connected with motivation (动机), learning and memory. 50
“Seeing one’s friends have similar behaviors will reinforce (加强) one’s own values, opinions and interests,” the lead scientist Carolyn Parkinson said.
51 Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone. The scientists did a test on first-year college students the first time they met in class. In this test, students who sat in neighboring seats were more likely to become friends.
A.Now, there is some science behind this idea.
B.Have you ever said something like this to someone
C.Friends share a lot of similarities, though there are some differences.
D.But brain similarity is not the only thing that can result in friendship.
E.Have you ever wondered why you become friends with someone
F.However, people who weren’t friends had different reactions to the same videos.
G.At the same time, scientists scanned their brains and recorded their brain activities.
I am Barbara Sloan, 51 years old. I want to share my experience about an unusual friendship. How many friendships last for decades without meeting That’s what happened between me and my French pen friend Michèle.
We began writing to each other as teenagers, but 36 years passed before we met face-to-face. I started looking for pen friends because I was the only child in my family and I felt lonely. I still remember when my father brought me an envelope containing (包含) Michèle’s first letter and photo. Over the years, we exchanged family pictures, gifts, and souvenirs.
In 1972, I married Alan, a decorator. Michèle sent me a golden necklace as a wedding gift. When my children Lindsey, Duncan and Robert were born, she sent presents every Christmas. In November 1998, while wrapping Michèle’s Christmas present, Lindsey suggested, “Why don’t you visit her ”
A few weeks later, I wrote to Michèle proposing a visit. The next year, I flew to France. At the airport, after waiting anxiously, a blonde woman called out, “Barbara ” I responded, “Michèle ” We hugged tightly and spent a wonderful week together. I considered staying longer, but Alan called to say Robert was ill, so I returned home.
Two years later, Michèle wrote that she was planning to visit Britain. Alan and I went to the airport but waited in vain. Concerned, Alan called Michele’s home. Her husband told us she had died in an accident hours before her flight. I was devastated (悲痛欲绝的) and stopped speaking for two weeks. Later, I continued writing letters to Michèle’s family as if she were still alive.
52.What is the main reason Barbara started looking for pen friends
A.She wanted to learn French. B.She liked collecting photos and gifts.
C.She felt lonely. D.She enjoyed writing letters to strangers.
53.Why did Barbara return home from France earlier than planned
A.Because she missed her husband Alan.
B.Because Michèle had to leave for work.
C.Because her son Robert was sick.
D.Because she ran out of money.
54.What is the correct order of the following events
a. Michèle sent Barbara a wedding gift.
b. Barbara met Michèle in France.
c. Michèle died in an accident.
d. Barbara married Alan.
A.d-a-b-c B.a-d-b-c C.d-b-a-c D.a-b-d-c
55.What is the main purpose of the text
A.To explain how to find pen friends. B.To describe a trip to France.
C.To share a special friendship story. D.To teach about writing letters.
Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move. They don’t know how to start the conversation again if they don’t talk with their friends for a long time. Many people want to get in touch with old friends, but they are afraid to do so.
Psychologists (心理学家) from colleges did a study on how people feel about getting in touch with old friends.
The study shows over 90% of the people don’t call their old friends. 70% of them don’t want to call their friends first, because they worry that their old friends won’t want to hear from them or are too busy to talk with them. Some people even think getting in touch with their old friends is as hard as talking to strangers.
Lara Aknin, one of the psychologists, said, “Most people are worried that they have different lifestyles and interests now. But these differences can be helpful for people to get close to each other. After sharing something new and interesting, they won’t feel embarrassed (尴尬的) at all. Instead, they know each other better.”
In fact, if you get in touch with an old friend, you will be surprised to find that he or she is also looking forward to hearing from you. So, why not give your old friend a call
56.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By giving a fact. C.By asking a question. D.By listing numbers.
57.Why don’t most people want to call their old friends first
A.Because they almost forget their old friends.
B.Because they don’t want to trouble their old friends.
C.Because they have nothing to say to their old friends.
D.Because they don’t care about their old friends at all.
58.What can we learn from Lara Aknin’s words
A.It’s hard to get in touch with old friends.
B.We can’t share our things with old friends.
C.Differences may help people get close to old friends.
D.Most people might have different lifestyles and interests.
59.What does the writer want to tell us
A.It’s important to have some good friends.
B.Be brave enough to get in touch with our old friends.
C.We should make as many new friends as possible.
D.Make friends with people who have the same interests.
60.Where is this passage probably from
A.A travel guide. B.A storybook. C.A sports newspaper. D.A science magazine.
Andrew is my best friend. He not only has become a part of my life but is always there for me with his heart of gold.
It all started the day we met—the first day of junior high school. I went into the classroom, feeling nervous (神经紧张的), because I didn’t know anybody. While I was thinking about how hard my life would be without any friends in the class, I saw a boy with a funny square (方形的) face walking toward me. He chose the seat in front of me and turned to talk to me many times. At that time, I didn’t feel lonely anymore.
As we talked more, I found that we actually had the same interests. For example, we both like basketball and math. What’s more, we have the same personality, so gradually (逐渐地) we became good friends.
I still remember the day I started seeing him as my best friend. That day I didn’t finish my homework so I had to clean the classroom during the lunch break. I was feeling terrible, but he came to stay with me. He didn’t have to do that but he said, “Mark, real friends support (支持) each other!” I was moved after hearing this. “Yes. _________,” I said to myself. He is really a true friend and I hope that we will be the best friends forever.
61.How did Mark feel when he went into the classroom on the first day
A.Excited. B.Tired. C.Nervous.
62.Where did Andrew sit on Mark’s first day of junior high school
A.In front of Mark. B.Behind Mark. C.On Mark’s left.
63.Why did Mark have to clean the classroom during the lunch break
A.Because he was late for school.
B.Because he broke the window.
C.Because he didn’t finish his homework.
64.What do Mark and Andrew have in common
A.Interests. B.Personality. C.Both A and B.
65.Which saying can be put in the blank
A.A good friend is like a mirror
B.A friend in need is a friend indeed
C.A friend to everybody is a friend to nobody
In the coastal (沿海的) city of Laguna in Brazil, there is a special fishing team. It is made up of fishermen and dolphins! They work together to catch fish.
Mauricio Cantor from Oregon State University, the US, studied this partnership. As he told Science News Explores, this started more than a century ago.
“The dolphins are really good at finding fish in the murky water and driving them to the coast,” Cantor said. “The fishermen are really good at catching the fish with their nets.” Once the fish are caught in the nets, dolphins can move in and get some for themselves.
Cantor’s study described how fishermen and dolphins give cues to each other during fishing. Where dolphins find fish, they drive them to the coast. Then they arch (弓着) their backs in front of the fishermen to tell them to cast nets (撒网). Fishermen will then cast the nets right away, or they may lose the best chance. “Fishermen need to be well-trained to understand the cues from dolphins,” said Cantor.
The study found that fishermen are 17 times more likely to catch fish by working with dolphins. At the same time, the helpful dolphins have a 13 percent higher survival rate (存活率) than other dolphins.
Human-animal partnerships have been hard to see throughout history. But they give us an idea of how positive our human interactions (互动) can be with nature.
66.What does “this” in Paragraph 2 refer to
A.The city. B.The study. C.The university. D.The fishing team.
67.Which word can take the place of the underlined word “cues” in Paragraph 4
A.Reasons. B.Signs. C.Feelings. D.Promises.
68.How do dolphins and fishermen work together according to the study
①Dolphins arch their backs. ②Fishermen cast nets.
③Dolphins move in and get fish. ④Dolphins find fish in the water.
⑤Dolphins drive fish to the coast.
A.④③②⑤① B.⑤①③②④ C.④⑤①②③ D.⑤②①④③
69.In Paragraph 5, the author mainly wants to show this partnership ________.
A.should be improved and changed B.must last for a long time in history
C.might bring about a win-win situation D.could be in danger and end soon
70.What would be the best title for the passage
A.Train Hard to Win B.Get Close to Nature
C.Team Up to Fish D.Say Thanks to Animals
How much do you know about birds Here are some interesting facts.
How do birds fly
Birds have one feature (特点) that tells them apart from all other animals: feathers (羽毛). These strong feathers, together with their light bodies, allow birds to fly with amazing skills and speed. Their special wings can be used in many different ways to control height and direction. Some birds fly high, while others stay low to the ground.
Why do birds fly south in the winter
Birds move from one place to another for some reasons. Some areas in the world are only comfortable during the warmer months of the year. So when cold weather comes, birds fly to warmer areas. These trips can be as long as thousands of miles. In this way, they can find lots of food.
_____________
Bird families work together to build nests, and each bird has its own special job. Some birds are great at collecting things, while others are good at building. Once they started, every bird followed, and now they have a tradition. Younger birds watch and try to copy what the older ones do. This teamwork helps them learn the ways to build special nests.
71.What feature tells birds from all other animals
A.Light bodies. B.Flying skills. C.Special wings. D.Strong feathers.
72.What can we learn from Paragraph 3
A.Birds fly north in the winter.
B.The trips of birds are always short.
C.Birds fly south to find a lot of food in winter.
D.Birds fly to other areas when warm weather comes.
73.Which of the following sentences can be put in “_________”
A.Can all birds fly B.What do birds eat
C.How do birds build nests D.How often do birds change their feathers
74.What does the underlined word “them” in the last paragraph refer to
A.Birds. B.Nests. C.Jobs. D.Traditions.
75.Where can we find this passage
A.In a storybook. B.In an encyclopaedia.
C.In a travel guide. D.In a health magazine.
Can you say the meaning of “zero” Can you do addition and subtraction (加减法) Most people can. But do you know bees can do these things too A study shows that bees have even greater math abilities. After some training, they can know the difference between even numbers (ending in 0, 2, 4, 6 and 8) and odd numbers (ending in 1, 3, 5, 7 and 9).
Some Australian scientists put up different cards with an odd or even number of triangles (三角形). They used the numbers 1 to 10. Then they trained the first group of bees to choose odd numbers and the second group to choose even numbers. If a bee flew to the right card, it would get sugar water. If it chose the wrong card, it got bitter (苦的) water.
In a short time, all the bees knew what odd numbers or even numbers were. They could fly to the right numbers 80% of the time. After that, the scientists added new cards with the numbers 11 and 12. The bees never saw the numbers in their training before, but they could choose rightly 70% of the time. Surprisingly, the bees even learned odd numbers more quickly than people.
How did the bees learn the numbers so fast Scientists didn’t have a clear idea. But they believe if they find the answer, it will help them build better and faster computers. After all, a bee’s brain is about 86,000 times smaller than ours!
76.How does the writer start the passage
A.By listing facts. B.By giving examples. C.By asking questions. D.By using pictures.
77.Which of the following cards should the second group of bees fly to
A.①④ B.②③ C.①② D.③④
78.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Our brains are 8,600 times bigger than bees’.
B.Bees like bitter water rather than sugar water.
C.After training, bees can learn even numbers more quickly than people.
D.After training, bees can know the difference between even numbers and odd numbers.
79.What can we learn from the last paragraph
A.Bees have a great ability to learn numbers.
B.Bees like odd numbers more than even numbers.
C.Scientists know how bees learn numbers.
D.Scientists know why bees can tell different numbers.
80.In which section can we read this passage in the newspaper
A.Animal World. B.Sports Life. C.Festival Week. D.Beautiful Cities.
Moo Deng is a baby pygmy hippo (河马). It is similar to a large hippo. But a pygmy hippo is much smaller. Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand. She was born in July. Her name means “bouncy pork”. Her cheeks are pink. Her belly jiggles as she runs around her pen (圈;栏;棚). She nibbles on people’s knees. She is also an Internet superstar. Every move she makes is closely watched—whether she’s being sprayed with water, being carried by zookeepers, or simply lying on the ground.
Why is Moo Deng so well-loved Scientists say it is because humans are born to like cute babies, even baby hippos! Many baby animals usually have specific looks. They have big eyes and large foreheads. They have chubby bodies. These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.
Konrad Lorenz was a zoologist from Austria. He was the first one to think of this idea. He talked about it in 1943. He explained that cuteness makes babies hard to ignore.
This is important for babies. They cannot live on their own. They need adults to look after them. Cuteness touches people’s hearts. When we see a cute baby, we want to cuddle (搂抱) it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.
Pygmy hippos are in trouble. People hunt them, and the forests they live in are being cut down. Today, there are only about 2,000 pygmy hippos living in the wild. They might disappear forever. But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.
81.We can learn from Paragraph 1 that _________.
A.Moo Deng is a large hippo B.Moo Deng is unfriendly to people
C.People only watch Moo Deng online D.Moo Deng lives at a zoo in Thailand
82.According to the scientists, people love Moo Deng so much because _________.
A.she is a small pig B.she lives in Thailand
C.she is an endangered animal D.they find her cute and want to care for her
83.Which of the following explains the word “ignore” in Paragraph 3
A.Pay no attention to. B.Take good care of.
C.Become friends with. D.Look closely at.
84.Why might Moo Deng’s fame be helpful for other pygmy hippos
A.More people will want to visit the zoo.
B.It will help them become superstars too.
C.It will help people find pygmy hippos in the wild.
D.People might learn to care more about saving pygmy hippos.
85.What is the main idea of this passage
A.People only care about cute babies and animals.
B.Pygmy hippos have big eyes and chubby bodies.
C.Scientists are studying the behavior of baby hippos.
D.The cute pygmy hippo, Moo Deng, may help save her endangered species.
Believe it or not, there are friendships among animals. A dog plays with a cat, a monkey makes friends with a giraffe, and some dolphins even build a good relationship with lions. You may wonder if all the animals’ friendships are sincere (真诚的). Well, the answer is yes. A new study shows that the friendships among water buffaloes are truly sincere.
A team of scientists from the City University of Hong Kong studied water buffaloes on Lantau Island. This island has a large area of grasslands and wetlands. There are about 120-150 water buffaloes living there. The scientists put cameras (摄像机) at different places of the island to closely watch how the water buffaloes acted.
Later, the scientists found that the buffaloes only chose friends with similar characters and interests instead of their ages or sizes. They don’t care about the power of other buffaloes or depend on (依靠) stronger friends to protect themselves.
The study also shows there are several character types among the buffaloes. Some are careful and often watch out for the conditions (环境) around them, some are shy and try to stay away from others, while others are active and like to play around. The buffaloes with similar characters and interests often eat together, rest together, and invite each other to play and roll around on the grassland.
The scientists say beautiful friendships among water buffaloes make their life longer, healthier and happier. As humans, we can learn from them and develop warm and close friendships.
86.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By giving some numbers D.By giving some examples.
87.Which of the following questions does the second paragraph answer
A.What did the scientists find out B.How did the scientists do the study
C.Why did the scientists do the study D.How many scientists went to Lantau Island
88.What are the most important for water buffaloes when they make friends
A.Their power and characters. B.Their ages and sizes.
C.Their characters and interests. D.Their sizes and interests.
89.What can we learn from the last paragraph
A.It’s easy for us to make friends with water buffaloes.
B.Water buffaloes need friendships to protect themselves.
C.People with different interests don’t like staying together.
D.Good friendships make water buffaloes live better.
Humans spend a lot of time working together, sharing information, and helping each other out. “Theory of mind” is an important part of human beings. But do animals have a “theory of mind” too
Some scientists think they do. For example, chimpanzees (黑猩猩) sometimes tell their friends about danger, like a snake, if they think the other chimpanzees didn’t see it. A new experiment shows that bonobos, a kind of ape (猿), also have a “theory of mind”.
Bonobos are smart and friendly animals. They can learn to use symbols and they often solve problems by working together.
To study how bonobos think, scientists at Johns Hopkins University had an experiment with three bonobos. In the experiment, a scientist named Mr. Townrow sat across from a bonobo. Another scientist hid a grape under one of the three cups on the table. The bonobo could see where the grape was. Sometimes, Mr. Townrow could see where the grape went. Other times, he could not. Mr. Townrow looked at the cups and said, “Hmm, where is the grape ” Then he waited for the bonobos to act. The bonobos often pointed to the right cup, but they did it more quickly and more often when Mr. Townrow didn’t see where the grape was. This shows that the bonobos knew Mr. Townrow needed help.
The study wasn’t perfect. It only had three bonobos. Also, these bonobos lived with humans, so wild bonobos might act differently. But the study still shows something special. Bonobos may have a “theory of mind” like people do. They can guess what others know and help them when they need it.
90.What is “theory of mind” according to the text
A.Helping others show their ideas.
B.Helping animals solve problems.
C.Guessing what others may be thinking.
D.Remembering things better than others.
91.What does Paragraph 4 mainly tell us about the experiment
A.Its meaning and use. B.Its process and result.
C.Its good and bad sides. D.Its history and progress.
92.What may the scientists study next to show their idea is true
A.If bonobos are smarter than humans.
B.What bonobos and humans have in common.
C.How wild bonobos act in the same experiment.
D.Why humans can affect animals’ way of thinking.
93.Why did the writer write the text
A.To tell us about a new kind of animal.
B.To explain how to do an experiment on animals.
C.To show the differences between humans and animals.
D.To show that animals may have a “theory of mind” like humans.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.A 3.B 4.A
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者和朋友去乡村度假的经历,包括旅途过程、在寄宿家庭的活动以及整体感受,体现了这次旅行有趣且让人放松的特点。
1.细节理解题。根据文章第二段“After two hours on the train to Ningbo and more than two hours on the bus, I arrived at the village.”可知,去村庄需要先坐2小时火车到宁波,再坐超过2小时的公交车,总共花费超过4小时。故选D。
2.篇章结构题。文章结构为:①段交代背景(“我”住在上海,上周末去村里度假);②段写前往村庄的行程;③④⑤段按时间顺序详述两天一夜的乡村生活;⑥段总结感受。因此正确划分为 ①②/③④⑤/⑥。故选A。
3.细节理解题。根据文章第五段“After breakfast, we went to work on the farm all day.”可知,第二天他们一整天都在农场干活。故选B。
4.最佳标题题。根据文章最后一段“The trip was only for two days, but it made me relax from the busy life. And it was a great time together with my host family.”可知,这次旅行既有趣又让人放松。A选项“An interesting and relaxing trip”符合文章主旨。故选A。
5.C 6.B 7.C 8.B 9.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和家人去湖边露营的经历,描述了美丽的自然风光和愉快的家庭时光。
5.细节理解题。根据文章第1段“we chose a place near a beautiful lake”可知,他们选择了一个靠近美丽湖泊的地方。故选C。
6.细节理解题。根据文章第4段“During the day, fishing was one of our favourites”可知,白天他们最喜欢钓鱼。故选B。
7.细节理解题。根据文章第3段“It was a sunny day”可知,那天天气晴朗。故选C。
8.细节理解题。根据文章第5段“we gathered around the campfire”可知,晚上他们围坐在篝火旁。故选B。
9.最佳标题题。全文围绕露营旅行的美好经历展开,强调这是一次令人难忘的旅行。A项“一次精彩的旅行”最能概括全文主旨。故选A。
10.B 11.D 12.A 13.D
【导语】本文是一篇议论文。文章主要围绕“孩子做家务是否应获得奖励”这一话题,呈现了两种不同观点 (反对奖励与支持奖励),并提及相关APP的辅助作用,最终指出无论是否有奖励,孩子主动为家庭做事的行动本身更重要。
10.词句猜测题。根据第一段“some kids get money”和“such as 20 minutes to play computer games”可猜测,“rewards”前有“money”,后有举例“20分钟玩电脑游戏”,二者均属于“奖励”范畴 (此处指物质或非物质的奖励),与“prizes”意思相近。故选B。
11.细节理解题。根据第二段“But some people do not think that kids should get rewards for doing chores. One of them is Jane Smith,”可知。Jane Smith是反对孩子做家务获奖励的代表人物之一。故选D。
12.细节理解题。根据第五段“Now, there are also apps that encourage kids to do chores.”及“Our goal is to encourage kids to do chores so they can get rewards,”可知,APP的核心目的是鼓励孩子做家务。故选A。
13.观点态度题。根据最后一段“Anyway, action matters most whether it brings rewards or not.”可知,作者认为无论是否有奖励,行动本身才是最重要的,这与选项D“更重要的是孩子为家庭做些什么。”的意思一致。故选D。
14.D 15.C 16.C 17.A
【导语】本文作者为庆祝北京中轴线申遗成功,沿中轴线从南向北游览,途经永定门、前门大街、天安门广场、故宫、景山公园、鼓楼和钟楼,通过步行和骑行感受历史建筑。
14.细节理解题。根据“Last year, it was added to the UNESCO World Heritage List”可知,去年,它被列入联合国教科文组织世界遗产名录,今年是2025年,去年是2024年。故选D。
15.细节理解题。根据“My walk from Yongdingmen Gate to Zhengyangmen Gate was easy.”、“Keeping walking north, I passed through Tian’anmen Square and the Forbidden City before stopping for a quick lunch”、“Then I arrived at Jingshan Park.”及“Next, I rode a bike along Di’anmen Street to the Drum Tower and the Bell Tower.”可知,作者的路线是:④Yongdingmen Gate—③Zhengyangmen Gate—⑤the Forbidden City—②Jingshan Park—①the Bell Tower。故选C。
16.推理判断题。根据“Although my legs were feeling heavy”可以推断出,这场旅行很疲惫。根据“These ancient buildings weren’t just buildings — they were living history books of Beijing!”可知,这场旅行对作者来说很有意义。故选C。
17.主旨大意题。根据“To celebrate, on a beautiful day, I stepped out of the subway station and began my trip along the Axis from the south.”及全文的内容可知,本文主要讲述了作者探索北京中轴线的一次旅行。故选A。
18.B 19.A 20.D 21.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了AI技术在中国旅游行业的快速发展及其应用。
18.词句猜测题。根据第二段“Major tourism platforms have integrated (融合) AI technology, allowing users to ask questions about their travel plans. Then AI can provide advice that suits them within minutes.”可知,主流旅游平台已整合AI技术,用户可针对旅行计划提问,AI能在几分钟内提供个性化建议;结合前文“Wang is part of a growing number of Chinese tourists using AI to enhance their travel experiences.”和选项可知,越来越多游客利用AI提供的个性化建议提升旅行体验。因此,enhance与improve“改善,提升”语义相近,指通过AI优化旅行体验。故选B。
19.细节理解题。根据第三段“AI can answer 80 percent of the questions, reducing users’ trip-planning time from about 9 hours to 6.6 hours.”可知,AI能回答80%的问题,将用户的行程规划时间从约9小时减少到6.6小时。因此,梁建章认为AI能节省时间。故选A。
20.细节理解题。根据第五段“Huang Xiaoxi...provides tourists with many kinds of service, like giving information, booking tickets, and even writing travel notes.”可知,黄小西为游客提供多种服务,如信息咨询、订票甚至代写旅行笔记,未提及“制作传统服饰”。故选D。
21.推理判断题。全文围绕AI在旅游中的技术应用展开,属于科技与旅游结合的题材,因此,本文最可能出自科学类杂志。故选A。
22.C 23.B 24.B 25.A 26.D
【导语】本文围绕孩子做家务展开。
22.细节理解题。根据“Chores are things we need to do every day, like washing the dishes and sweeping the floor.”可知,家务是每天需要做的事。故选C。
23.细节理解题。根据“If children are asked to clean up the house, they may know better about the mess they make. And they will respect others’ work more.”可知,孩子做家务能了解自己制造的混乱,进而更尊重他人的劳动。故选B。
24.词句猜测题。“There are a lot of things to do every day, and it’s hard to fit them all in.”意思是每天有很多事要做,很难全部安排好,结合后文孩子需要做家庭作业、做家务、交朋友,学会做好这些有助于他们知道什么最重要以及如何安排时间,所以这句话意思是孩子需要把任务排序,好好规划时间。故选B。
25.篇章结构题。通读原文可知,文章第一段引出话题,第二、三、四段分别阐述做家务的益处,结构为①-②③④。故选A。
26.主旨大意题。通读原文可知,文章主要向家长展示孩子从做家务中能获得的益处。故选D。
27.C 28.B 29.A 30.D
【导语】本文讲述了John和Jeremy因为下雨无法户外露营而感到失望,但父母通过在客厅搭帐篷的方式给他们带来了惊喜,让他们度过了一个特别的周末。
27.推理判断题。根据“‘Why does it have to rain this weekend ’ asked John.”和“‘I don’t know,’ Jeremy said sadly. ‘I wish it was sunny!’”可知,John和Jeremy对下雨的天气感到不开心。故选C。
28.细节理解题。根据“‘Speaking of (说到) school, we need to go to the shop to buy some things,’ Mum said to the boys. ‘Why not get your raincoats and come with me ’”可知,妈妈建议去购物。故选B。
29.推理判断题。根据“‘Well, it’s not camping outside,’ said John. ‘But it’s the next best thing!’”可知,John虽然觉得在客厅露营不如户外露营好,但仍然很喜欢这个安排。故选A。
30.推理判断题。根据“There was a tent in the middle of the living room!”和“‘Camping in the living room ’ said Jeremy. ‘This is so cool!’”可以推断,接下来一家人可能会在客厅里享受露营的乐趣,度过一个愉快的周末。故选D。
31.C 32.C 33.A 34.A 35.B
【导语】本文讨论了青少年是否应该做家务。
31.推理判断题。根据“Here is a post (帖子) about it.”可知,文章来源于一个网站。故选C。
32.细节理解题。根据““David”中的“Parents should do the housework...”可知,David认为做家务是父母的事。故选C。
33.细节理解题。根据“Alice”中的“...not wanting to exercise or do other things at all. It is bad for our health...doing the housework...can make us move around and keep away from our phones for a while”可知,Alice认为做家务对健康有好处。故选A。
34.词义猜测题。根据“If we take the responsibility to do it, parents will be very happy!”可知,如果我们负起责任去做家务,父母会很高兴的。responsibility表示“责任”。故选A。
35.推理判断题。根据“Peter”中的“all the family members...should share the housework”和“Bob”中的“Doing chores helps children to be more independent.”可知,Peter认为青少年应该做家务,和Bob的观点相似。故选B。
36.C 37.E 38.A 39.B 40.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了让孩子从小做家务的好处,包括培养生活技能、责任感、时间管理能力等。
36.根据“Doing chores like cooking and watering plants can teach them how to solve problems.”可知,本段强调家务劳动教会孩子生活技能,选项C“做家务教会孩子生活技能”符合,故选C。
37.根据“They will respect others’ work more and keep the home clean and tidy.”可知,本段说明做家务让孩子学会尊重他人劳动,选项E“做家务也帮助孩子学会尊重他人的劳动”符合,故选E。
38.根据“This helps them know what the important thing is and how to manage their time well.”可知,本段重点是通过家务培养时间管理能力,选项A“做家务帮助孩子管理好时间”符合,故选A。
39.根据“This kind of feeling can teach them to be responsible for their duties.”可知,本段强调家务能建立责任感,选项B“做家务能帮助孩子建立责任感”符合,故选B。
40.根据“This is not only helpful for the housework but also makes children feel closer to their parents.”可知,本段说明共同做家务能增进家庭关系,选项D“此外,一起做家务是改善家庭关系的好方法”符合,故选D。
41.C 42.B 43.C 44.C 45.B 46.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了李华和父母居住的公寓情况,包括公寓的楼层、房间布局,各个房间的布置以及家庭成员的日常活动,还说明了李华喜欢公寓的原因。
41.细节理解题。根据文章最后一段“I like our apartment because it’s in the city center.”可知,李华的公寓在市中心。故选C。
42.细节理解题。根据文章第二段“There is a bed, a desk and a chair in it.”可知,李华的卧室里有一张床、一张桌子和一把椅子。故选B。
43.细节理解题。根据文章第三段“We often watch TV together after dinner.”可知,晚饭后他们经常在客厅看电视。故选C。
44.细节理解题。根据文章第四段“The kitchen is my mother’s favorite place. She enjoys cooking for us.”可知,李华的妈妈喜欢做饭。故选C。
45.细节理解题。根据文章最后一段“I like our apartment because it’s in the city center.”可知,李华喜欢他的公寓是因为它在市中心。故选B。
46.推理判断题。根据文章第四段“Sometimes I help her with the cooking.”可知,李华有时帮妈妈做饭,C选项正确。故选C。
47.B 48.A 49.G 50.F 51.D
【导语】本文是一篇说明文,通过研究表明相似性有助于形成友谊,如朋友在观看视频时有相似大脑反应,同时指出身体距离也是影响友谊形成的因素 。
47.根据前文“‘What You too I believed I was the only one.’”以及后文“If so, you may have ended up becoming friends with this person.”可知,这里是对前文所说话语的一种假设情境提问,选项B“你曾经对别人说过类似的话吗?”符合语境,起到衔接上下文的作用,故选B。
48.根据后文“Scientists from the University of California said friends have similar behaviors, Scientific American reported.”可知,这里引出了科学研究来支持相似性有助于形成友谊这一观点,选项A“现在,这个观点背后有一些科学依据。”符合语境,引出后面的科学研究,故选A。
49.根据前文“Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match.”以及后文“According to their scans (扫描检查), friends who watched the same video reacted in similar ways.”可知,这里应该是说明在学生观看视频的同时进行的扫描大脑的动作,选项G“与此同时,科学家们扫描了他们的大脑并记录了他们的大脑活动。”符合语境,承上启下,故选G。
50.根据前文“Similar parts of their brains lit up while they were watching the videos, especially parts that are connected with motivation (动机), learning and memory.” 可知,这里是在对比朋友和非朋友对相同视频的反应,选项F“然而,不是朋友的人对相同的视频有不同的反应。”符合语境,与前文形成对比,故选F。
51.根据后文“Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone.”可知,这里引出了友谊不仅基于大脑相似性这一观点,选项D“但是大脑相似性并不是导致友谊的唯一因素。”符合语境,引出后面关于其他因素的内容,故选D。
52.C 53.C 54.A 55.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Barbara Sloan与法国笔友Michèle长达数十年的特殊友谊故事,包括她们通过书信建立的深厚情感、首次见面以及Michèle意外去世后的悲痛。
52.细节理解题。根据文章“I started looking for pen friends because I was the only child in my family and I felt lonely.”可知,Barbara寻找笔友的主要原因是孤独。故选C。
53.细节理解题。根据文章“but Alan called to say Robert was ill, so I returned home.”可知,Barbara提前回家的原因是儿子Robert生病。故选C。
54.细节理解题。根据文章内容梳理事件顺序:1. “In 1972, I married Alan...”对应事件d;2. “Michèle sent me a golden necklace as a wedding gift.”对应事件a;3. “The next year, I flew to France...We hugged tightly and spent a wonderful week together.”对应事件b;4. “Her husband told us she had died in an accident”对应事件c。正确顺序为d-a-b-c。故选A。
55.主旨大意题。全文围绕Barbara与Michèle的友谊展开,从书信往来、初次见面到Michèle去世,重点描述这段特殊友谊的珍贵。根据文章首句“I want to share my experience about an unusual friendship.”可知,文章目的是分享这段友谊故事。故选C。
56.B 57.B 58.C 59.B 60.D
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了人们在换学校或搬家后与朋友保持联系的困难,以及心理学家对此的研究和建议。
56.细节理解题。根据“Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move.”可知,作者是通过陈述事实开篇的。故选B。
57.细节理解题。根据“70% of them don’t want to call their friends first, because they worry that their old friends won’t want to hear from them or are too busy to talk with them.”可知,大多数人不愿意先打电话,因为他们担心老朋友不想联系他们或太忙没时间聊天。由此可知,他们不想打扰老朋友。故选B。
58.细节理解题。根据“But these differences can be helpful for people to get close to each other.”可推知,差异可能有助于与老朋友重新建立联系。故选C。
59.细节理解题。根据“So, why not give your old friend a call ”可知,作者鼓励我们勇敢联系老朋友。故选B。
60.推理判断题。通读全文可知,文章内容涉及心理学研究和社会行为分析,最可能出自科学类杂志。故选D。
61.C 62.A 63.C 64.C 65.B
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了马克和安德鲁从初中第一天相识到成为挚友的故事,展现了真挚友谊的力量。
61.细节理解题。根据“I went into the classroom, feeling nervous”可知,马克第一天进教室时感到紧张。故选C。
62.细节理解题。根据“He chose the seat in front of me”可知,马克上初中的第一天,安德鲁坐在马克的前面。故选A。
63.细节理解题。根据“That day I didn’t finish my homework so I had to clean the classroom during the lunch break”可知,马克在午休时间不得不打扫教室,因为他没有完成作业。故选C。
64.细节理解题。根据“we both like basketball and math”和“we have the same personality”可知,两人兴趣和性格均相似。故选C。
65.推理判断题。根据“‘Mark, real friends support (支持) each other!’ I was moved after hearing this.”和“Yes”可知,此处马克同意真朋友要互相支持的想法。选项B“患难见真情”最契合语境。故选B。
66.D 67.B 68.C 69.C 70.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了巴西拉古纳沿海城市一支由渔民和海豚组成的特殊捕鱼团队,阐述了二者超百年的合作历史、合作捕鱼的具体方式与信号传递,以及这种合作使渔民捕鱼概率提升、海豚存活率提高的双赢效果,还提及此类人兽合作对人类与自然积极互动的启示。
66.词句猜测题。根据“In the coastal (沿海的) city of Laguna in Brazil, there is a special fishing team. It is made up of fishermen and dolphins! They work together to catch fish. Mauricio Cantor from Oregon State University, the US, studied this partnership.”可知,“this”指代的是由渔民和海豚组成的特殊捕鱼团队。故选D。
67.词句猜测题。根据“Cantor’s study described how fishermen and dolphins give cues to each other during fishing. Where dolphins find fish, they drive them to the coast. Then they arch (弓着) their backs in front of the fishermen to tell them to cast nets (撒网).”可知,海豚通过弓背的动作提示渔民撒网,“cues”指的是这种提示信号。故选B。
68.细节理解题。根据““The dolphins are really good at finding fish in the murky water and driving them to the coast,” Cantor said... Then they arch (弓着) their backs in front of the fishermen to tell them to cast nets (撒网). Fishermen will then cast the nets right away... Once the fish are caught in the nets, dolphins can move in and get some for themselves.”可知,海豚和渔民合作的顺序是:海豚在水中找到鱼(④)→ 海豚把鱼赶到岸边(⑤)→ 海豚弓背提示(①)→ 渔民撒网(②)→ 海豚获取部分鱼(③)。故选C。
69.推理判断题。根据“The study found that fishermen are 17 times more likely to catch fish by working with dolphins. At the same time, the helpful dolphins have a 13 percent higher survival rate (存活率) than other dolphins.”可知,渔民捕鱼概率提高,海豚存活率也更高,这种合作带来了双赢局面。故选C。
70.最佳标题题。根据“In the coastal (沿海的) city of Laguna in Brazil, there is a special fishing team. It is made up of fishermen and dolphins! They work together to catch fish.”及全文内容可知,文章主要讲述渔民和海豚组成团队共同捕鱼的故事。故选C。
71.D 72.C 73.C 74.A 75.B
【导语】本文介绍了鸟类的一些有趣事实。
71.细节理解题。根据“Birds have one feature (特点) that t ells them apart from all other animals: feathers (羽毛).”可知,使鸟类区别于其他动物的特征是鸟类的羽毛。故选D。
72.细节理解题。根据“So when cold weather comes, birds fly to warmer areas…In this way, they can find lots of food.”可知,鸟类飞往南方过冬是为了寻找食物。故选C。
73.推理判断题。根据“Bird families work together to build nests, and each bird has its own special job.”可知,本段介绍了鸟类如何筑巢。故选C。
74.词句猜测题。根据“Younger birds watch and try to copy what the older ones do. This team work helps them learn the ways to build special nests.”可知,划线词前提到了“年幼的鸟儿通过观察和模仿年长的鸟儿来学习筑巢的方法”,所以这里的“them”指代鸟类。故选A。
75.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了鸟类的一些有趣事实,可以在百科全书中找到这篇文章。故选B。
76.C 77.B 78.D 79.A 80.A
【导语】本文主要介绍了蜜蜂经过训练后可以识别数字并有很强的数学能力。
76.细节理解题。根据“Can you say the meaning of ‘zero’ Can you do addition and subtraction (加减法) ”可知,文章是通过问问题的方式开始的。故选C。
77.细节理解题。根据“Some Australian scientists put up different cards with an odd or even number of triangles (三角形). They used the numbers 1 to 10. Then they trained the first group of bees to choose odd numbers and the second group to choose even numbers.”可知,第二组蜜蜂选择偶数,题干中图②有2个三角形,图③有8个三角形,因此图②和图③符合题意。故选B。
78.细节理解题。根据“After some training, they can know the difference between even numbers (ending in 0, 2, 4, 6 and 8) and odd numbers (ending in 1,3,5,7 and 9).”及“In a short time, all the bees knew what odd numbers or even numbers were.”可知,经过训练后,蜜蜂可以知道偶数和奇数之间的区别。故选D。
79.推理判断题。根据“How did the bees learn the numbers so fast … After all, a bee’s brain is about 86,000 times smaller than ours!”及全文可知,蜜蜂的大脑比我们的大脑小约86000倍,但它们却能这么快学会数字,可见它们有超强的数学学习能力。故选A。
80.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了蜜蜂经过训练后可以识别数字并有很强的数学能力,因此我们可以在报纸的“动物世界”部分读到这篇文章。故选A。
81.D 82.D 83.A 84.D 85.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了泰国动物园里的倭河马Moo Deng的可爱外形、生活状态及网红身份,解释人类喜爱它的科学原因,并说明其知名度可能帮助人们关注野生倭河马的濒危现状,助力保护这一物种。
81.细节理解题。根据第一段“Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand.”可知,Moo Deng生活在泰国的绿山野生动物园。故选D。
82.细节理解题。根据第二段“Scientists say it is because humans are born to like cute babies... These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.”和第四段“When we see a cute baby, we want to cuddle it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.”可知,科学家认为人类天生喜欢可爱的幼崽;人们非常喜爱Moo Deng是因为人们觉得它很可爱,想照顾它。故选D。
83.词句猜测题。根据第三段“He explained that cuteness makes babies hard to ignore.”,结合上文“人类天生喜欢可爱幼崽”及下文“幼崽需要成人照顾”可知,可爱让幼崽难以被“ignore”,结合语境可推断,划线单词“ignore”意为“忽视,不关注”,与“pay no attention to”同义。故选A。
84.细节理解题。根据最后一段“But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.”可知,Moo Deng的知名度能让人们因喜爱她而关注所有倭河马,进而助力保护。故选D。
85.主旨大意题。文章先介绍Moo Deng的可爱与网红身份,再解释人类喜爱她的原因,最后落脚到“其知名度可能帮助保护濒危的野生倭河马”,核心是“Moo Deng助力保护同类物种”。故选D。
86.D 87.B 88.C 89.D
【导语】本文介绍水牛真诚的友谊及对其生活的积极影响。
86.细节理解题。文章开头“Believe it or not, there are friendships among animals. A dog plays with a cat, a monkey makes friends with a giraffe, and some dolphins even build a good relationship with lions.”列举了狗和猫、猴子和长颈鹿、海豚和狮子之间的友谊例子,所以是通过举例开始的。故选D。
87.推理判断题。第二段主要讲了香港城市大学的一个科学家团队在大屿山研究水牛,在岛上不同地方放置摄像机来密切观察水牛的行为,这是在说明科学家是如何做研究的。故选B。
88.细节理解题。文中明确提到“Later, the scientists found that the buffaloes only chose friends with similar characters and interests instead of their ages or sizes.”,所以水牛交朋友时,性格和兴趣是最重要的。故选C。
89.细节理解题。最后一段“The scientists say beautiful friendships among water buffaloes make their life longer, healthier and happier.”表明美好的友谊让水牛生活得更好。故选D。
90.C 91.B 92.C 93.D
【导语】本文通过科学实验证明倭黑猩猩可能具备类似人类的“心智理论”,即推测他人想法的能力,并指出未来研究方向。
90.细节理解题。根据“Humans spend a lot of time working together, sharing information, and helping each other out. “Theory of mind” is an important part of human beings.”及末段“They can guess what others know and help them when they need it.”可知,“心智理论”是人类合作与互助的重要基础,并且实验证明倭黑猩猩可以猜测他人想法。故选C。
91.推理判断题。通读段落可知,第四段依次描述实验设置、过程及结果,故选B。
92.推理判断题。根据“The study wasn’t perfect. It only had three bonobos. Also, these bonobos lived with humans, so wild bonobos might act differently.”可知,实验局限性为样本量小并且研究对象与人类共同生活,而野生倭黑猩猩可能表现不同,由此推之,为验证结论普适性,下一步最可能研究野生倭黑猩猩在相同实验中的反应。故选C。
93.推理判断题。通读可知,全文围绕“动物是否拥有心理理论”展开:开头提出问题,中间通过黑猩猩预警行为及倭黑猩猩实验提供证据,结尾总结动物可能具备类似人类的能力

展开更多......

收起↑

资源预览