资源简介 广东省深圳市福田片区2024年中考一模英语试题一、单项选择1.(2024·福田模拟)The man with a black hat was seen ________ the shopping mall just now.A.enter B.entering C.entered D.to enter2.(2024·福田模拟)—Whose shoes are —They are .A.these; Li Lin's B.those; Li LinC.that; Li Lin D.this; Li Lin's3.(2024·福田模拟)--Excuse me, I am new here. I wonder______--It's about ten minutes'walk.A.where the bus station isB.when I can get to the bus stationC.how long I can go to the bus stationD.how far the bus station is from here4.(2024·福田模拟)Winning or losing is only half the game, __________half is learning how to communicate with your teammates and learning from your mistakes.A.another B.other C.the other5.(2024·福田模拟)The mid-term exam is very important. We must take it ______.A.hardly B.seriously C.carelessly D.possibly6.(2024·福田模拟)___story of Chang'e is regarded as a touching traditional folk story about the Mid-Autumn Festival.A.A B.An C.The D./7.(2024·福田模拟)一Which song do you like better.Maria?一I prefer the song Manual of Youth ______ is sung by TFBOYS.A.who B.whom C.which D./8.(2024·福田模拟)Now, some robots are __ to do the same things _ _ people.A.enough smart, as B.enough smart, forC. smart enough, as D.smart enough, with9.(2024·福田模拟)Will you please drive ________ The train is leaving now.A.quick B.faster C.slowly D.more slowly10.(2024·福田模拟)—Could you describe_____ —Yes. I was calling and didn't notice the light turned red.A.why did the accident happen B.when did the accident happenC.how the accident happened D.where the accident happened二、完形填空(2024·福田模拟)If you live in London, you probably want to travel to Paris There are many different 11. to travel to Paris from London. One of the 12. and the most popular ways is by train. At Waterloo (滑铁卢)Railway Station, you can 13. the train. The journey will take about three hours. The 14. , called Eurostar, is very modern, and the seats are 15.You can also travel to Paris by ship. First, you should go to Dover by bus from London. The bus stops 16. the Ferry Terminal Seven (七号渡轮码头)in Dover. There, you can buy your 17. to go to Paris. Passengers travelling by car can drive on to the ferry, too.Another way to travel to Paris is by plane. Several international 18. fly to Paris and other 19. in France. You can get to London Airport by bus or by subway.Some people 20. go to Paris by taxi, but this is a very expensive way to travel!11.A.roads B.kinds C.ways D.lifts12.A.slowest B.fastest C.easiest D.hardest13.A.like B.meet C.buy D.take14.A.train B.bus C.car D.plane15.A.thin B.dangerous C.short D.comfortable16.A.on B.at C.in D.between17.A.park B.novel C.ticket D.postcard18.A.flights B.ships C.underground D.coaches19.A.markets B.rivers C.cities D.countries20.A.usually B.even C.never D.hardly三、语法填空(2024·福田模拟)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。将答案填写在答题纸的相应位置。There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too 21. (quick). So he sent them to go and look at a pear tree that was a great distance away in turn. The first son went 22. winter, the second in spring, the third in summer, and the 23. (young) son in fall.When they had all gone and come back, he called them together to describe 24. they had seen. The first son said that the tree was ugly and bent. The second son contradicted—it was 25. (cover) with green buds and full of promise. The third son said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful. The last son 26. ( agree) with all of them. He said it was ripe and filled with fruit, full of life and fulfillment.The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but one season in the 27. (tree) life. He told them that you cannot judge a tree, 28. a person, by only one season,and that the essence of who they are—the pleasure, joy, and love that come from that life—can only be judged at the end, when all the seasons are up.If you give up when it's winter, you will miss the hope of your spring, the 29. (beautiful) of your summer, fulfillment of your fall. Don't let the pain of one season destroy the joy 30. all the rest.四、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2024·福田模拟)Every school has a notice board. Let's see what is on the notice board of an American school.School Policy (政策) Fighting, saying bad words and all other bad behavior will not be allowed. Do not throw rocks, snowballs or sticks on the school grounds. Hand in a note or telephone to school if your child will be absent for the day. Parents and visitors need to check in at the office when entering the school. After-school Program The after-school program will continue for the year 2016. The program will be open From 3:30 p.m. to 6:00 p.m. every day. 3:30-4:30 Homework & Reading 4:30-6:00 Activities If you have any questions, call the school at 524-9752.Class Announcement (通知) Testing Dates: The math test is on June 12-13 The science test is on June 15 Parents' meeting: The next parents' meeting is on Friday, June 22 at 7:00 p.m. in the meeting hall. Homework: Please check the Homework Board at the school homepage to find your homework. Report Card Report card about your school life and work will be given to your parents. Look at the marking key for your school work. MARKING KEY (评分标准)Goes beyond grade level standards4Meets grade level standards3Does not meet grade level standards, making progress2Does not meet grade level standards, not making progress131.According to School Policy, visitors have to ________ when entering the school.A.hand in a note B.call at 524-9752C.check in at the office D.telephone the school32.From ________, students can get information on the parents' meeting.A.School Policy B.Report CardC.After-school Program D.Class Announcement(2024·福田模拟)Colors Makes you feel …. OpinionsBlueSafe David: I like blue. I have a clothes shop, and I find when I changed the wall's color to blue, my clothes sold better. Someone told me that blue can make people feel safe.GreenEnergetic Mary: I am a nurse. I heard that green can make people feel energetic. Because it is the color of nature, it can also give people a feeling of hope. It is my favorite.RedLucy Li Ming: I like red. In our country, red means good luck. For example, during the Spring Festival, most Chinese people like wearing red clothes, because we believe it will bring us good luck in the future.OrangeHappy Sam: I like orange because it is a warm color. When I am sad, if I see something orange or wear orange clothes, I will feel better. I like buying things that are orange—bags, caps, cups, anything! I live in an orange word!BlackPowerful Linda: I think black is a powerful color. We know that the leaders of a country always wear black clothes. And it makes people look thin.根据材料内容选择最佳答案,将其标号填入题前括号内。33.Of the following people, who likes orange best A.David. B.Mary. C.Sam. D.Linda.34.If you want to give a gift to a friend who is sad, which of the following is the best A.An orange pencil case. B.A blue coat.C.A green cup. D.A black wallet.35.Why do Chinese like red A.They think red gives them a feeling of hope.B.They think red makes them feel safe.C.They think red brings good luck.D.They think red makes them powerful.36.If you want to look like all of the other people in the government, which color will you wear A.Red. B.Black. C.Green. D.Orange.37.Which of the following is TRUE A.Sam thinks fat people should wear green clothes.B.Linda is a nurse, and she likes green.C.Li Ming thinks red is a lucky color.D.Mary thinks orange gives people a feeling of hope.(2024·福田模拟)A little stream(小溪)ran down from a high mountain far away. It went through many villages and forests. Then it reached a desert. The stream then thought, "I overcame so many difficulties. I should have no problem crossing this desert !" But when she decided to start her journey, she found herself gradually disappearing into the sand. After many tries, she still failed."Maybe it's my destiny(命运) ! I'm not destined (命中注定)to reach the vast(广阔的) ocean in the legend(传说), "she thought sadly to herself.At this time, a deep voice came, saying, "If a breeze(微风) can cross the desert, so can a river."It was the voice of the desert. But the little stream replied, "That's because a breeze can fly, but I can't." "That's because you stick to what you are. If you're willing to give it up, and let yourself evaporate (蒸发) into the breeze, it can take you across, and you can reach your destination(目的地)," said the desert in its deep voice.The little stream had never heard of such a thing. "Give up what I am now and disappear into the breeze No! No!"She could not accept this idea. After all, she had never experienced anything like it before. Wouldn't it be self-destruction(自毁)to give up what she was now "How do I know if this is true " asked the little stream."The breeze can carry the vapor(蒸汽) across the desert and let it leave as rain . The rain will form a river again ," answered the desert ."Will I still be what I am now " asked the little stream."Yes, and no. Whether you're a river or vapor, your nature never changes. You stick to the fact that you're a river because you don't know your inner nature," answered the desert.Hearing this, the little stream went into the open arms of the breeze(微风). which carried her to the next stage of her life. Perhaps you can try asking yourself these questions: What is my inner nature What is it that I cling (紧抓) to And what is it that I really want 38.Before the stream reached the desert, she didn't ______ .A.believe in herself .B.meet any difficultiesC.want to cross the dessertD.worry about the journey to the ocean39.The underlined word "it " refers to______ .A.stream B.breeze C.vapor D.desert40.The desert suggests that the stream ______ in order to cross the desert.A.change its form B.disappear into the desertC.stick to what it is D.turn to another stream for help41.Finally the stream successfully crossed the desert with the help of ________.A.the rain B.the desert C.the breeze D.the mountain42.What is the main idea of the story A.The road to success is not always easy.B.We should do the right thing whatever others say.C.Our lives can be as difficult as the little streams.D.To succeed, sometimes we should change the way we used to be.(2024·福田模拟)It is reported that some developed countries have shipped (运往) broken parts of computers to China. Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan.Things like these are called electronic waste, or e-waste. Dealing with them is not an easy job. Every time an old computer breaks down, it needs to be dealt with safely. What is worse, at present, broken computer parts are usually buried. It may be hundreds of years before they are really gone in the earth.Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong Province is one of them. This town is named as "the e-waste capital of the world". It has to deal with 1.5 million kilograms of e-waste each year, from which it makes 75 million yuan. But it comes at a cost.Many of the poisons in e-waste find their way into the environment. An environmental group has found the air, the earth and the rivers in Guiyu badly polluted.Luckily, the Chinese government wants to change the situation (情况) . This year, China passed a new environmental protection puter companies like Lenovo and Dell will be asked to take back their old computers. Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future.43.The e-waste found in Hong Kong last month was from _____.A.France B.Japan C.Germany D.Australia44.The underlined word "buried" probably means ____in the passage.A.焚烧 B.降解 C.回收 D.掩埋45.The town of Guiyu in Guangdong Province_____.A.is the e-capital of the world B.has serious e-waste pollutionC.deals with the e-waste safely D.spends much money on e-waste46.This year, the Chinese government _____.A.closed some computer companiesB.asked people to hand in old computersC.made a new environmental protection lawD.tried to change people's life47.The passage is mainly about _____.A.the e-waste problem in ChinaB.the cost of burning e-wasteC.the ways to deal with e-wasteD.the need to pass a law against e-waste(2024·福田模拟)Today let's meet China's excellent diplomats(外交官).Liu Xiaoming is China's ambassador to the UK. An ambassador is a country's highest representative (代表) sent to another country. Liu speaks fluent English and knows British culture well. He has done so excellent work that he is respected by the British people.Hua Chunying is a Foreign Ministry Spokesperson (新闻发言人). Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体). Hua is good at answering harsh questions. China now has three spokespersons and Hua is the only woman.Wang Yi is the Minister of Foreign Affairs(外交部长). He often visits foreign countries and represents China at international meetings. He also writes articles on newspapers explaining China's foreign policies (政策). Wang learned Japanese in college and was once the ambassador to Japan.48.The underlined word "ambassador" means _______.A.交换生 B.大使 C.观察员 D.记者49.How many spokespersons does China have according to the passage A.One. B.Two. C.Three. D.Four.50.Which of the following is TRUE A.Hua Chunying represents China at international meetings.B.Wang Yi used to be the ambassador to Japan.C.Spokespersons hold press conferences (记者会) at the weekends.D.Liu Xiaoming is learning to answer harsh questions with Hua Chunying.(2024·福田模拟)We recycle rubbish, so why not language Recycling language means using vocabulary that you have learnt before again and again. However, unlike rubbish that piles up (堆积) in our environment, if we do not recycle language, we simply forget it. So how do you recycle language There are basically three ways to do it. The first is through reading. Go back to your favourite articles and read them once more. Just reread them and do not worry about each vocabulary item. If there are some that you are not sure about, make a guess and you will probably guess right. The second way to recycle is through writing. Look at some of your favourite articles and write either a short paragraph or a few sentences in your won words. After you have don this a few times, go back and read through what you have written, checking vocabulary functions. Don't worry if you have made mistakes. That's how you learn. The third way to recycle language is by having an imaginary chat with yourself about your favourite articles at home. You can pretend there is someone with you who speaks English and tell him what you are thinking about or how you feel.51.According to the passage, recycling language means _____ .A.repeating vocabulary at timesB.revising vocabulary at a proper timeC.learning new vocabulary as much as possibleD.using vocabulary that we have learnt very often52.If we recycle language, it may______ .A.be kept in our mind B.be forgotten easilyC.pile up in our environment D.disappear from our mind soon53.Which of the following is properly the best title of the passage A.Why to Recycle Language B.How to Learn VocabularyC.How to Recycle Language D.Why to Learn Vocabulary五、书面表达54.(2024·福田模拟)为弘扬中华传统文化,你校举办了一次"戏曲进校园"展演活动。假定你是李华,请你将活动的相关情况写信告知你的英国笔友John。要点:1. 时间:5月16日下午2:30;2. 地点:学校操场;3. 内容:校长在开幕式上致辞;戏曲知识竞赛;师生戏曲表演等;4. 感受:对传统文化有了进一步的了解……要求:1. 文中不得出现真实的人名或地名;2. 语言通顺,条理清楚,书写规范;3. 要点齐全,内容可适当发挥;4. 词数:80—100 (开头和结尾已给出,不计入总词数)。参考词汇:戏曲 opera (n.) 开幕式 opening ceremony ( n.) 表演 performance ( n.)致辞 make a speechDear John,How is everything going I'm writing to share with you an activity called Opera Entering Campus in our school.Best wishes!Yours,Li Hua答案解析部分1.【答案】D【知识点】动词不定式【解析】【分析】句意:刚刚有人看到那个戴黑帽子的男人进入了购物中心。A动词原形,B动词的现在分词或者动名词,C动词过去式或者过去分词,D动词不定式,be seen to do sth"被看见做某事",固定搭配。故选D。【点评】考查非谓语动词。注意识记be seen to do sth的用法。2.【答案】A【知识点】加 's/ ' 表示人或有生命的名词的所有格;指示代词this / these【解析】【分析】句意:——这些鞋是谁的?——它们是李林的。these/those在答语中they替代,this/that在答语中用it替代,根据答语可排除C,D;问句是询问鞋是谁的,答语中必须使用名词所有格,表示所属关系,故答案为A。【点评】考查指示代词和名词所有格。注意指示代词和名词所有格的用法。3.【答案】D【知识点】连接代词或连接副词引导【解析】【分析】句意:——对不起,我是新来的。我想知道汽车站离这儿有多远。——步行大约十分钟。A. where the bus station is公共汽车站在哪;B. when I can get to the bus station我什么时候能到公共汽车站;C. how long I can go to the bus station到公共汽车站要多长时间;D. how far the bus station is from here公共汽车站离这有多远。根据回答It's about ten minutes' walk.,可知问的是距离,需用how far提问,故选D。【点评】考查宾语从句。注意识记宾语从句引导词的选择。4.【答案】C【知识点】不定代词another / other / others / the other / the others【解析】【分析】句意:输赢只是比赛的一半,另一半是学习如何与队友沟通,从错误中学习。A.(三者或三者以上)另一个;B.其他的,后接名词;C.(两者中)另一个。根据half可知,表示"两者中另一个",故选C。【点评】考查不定代词。注意识记常见不定代词的用法。5.【答案】B【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:期中考试很重要。我们必须认真对待这件事。hardly几乎不,表否定;seriously严肃地;carelessly粗心地;possibly可能地。根据The mid-term exam is very important.,可知ACD三项意思都不合句意,故选B。【点评】考查副词辨析。注意识记常见副词的用法。6.【答案】C【知识点】表示特指【解析】【分析】句意:嫦娥的故事被认为是一个关于中秋节的感人的传统民间故事。根据___story of Chang'e is regarded as a touching traditional folk story about the Mid-Autumn Festival.可知句意为"嫦娥的故事被认为是一个关于中秋节的感人的传统民间故事。"因"嫦娥的故事"表示特指,所以前面必须有定冠词the,结合选项可知C选项符合题意,故答案选C。【点评】考查冠词用法。冠词分为定冠词、不定冠词和零冠词。不定冠词包括a和an,表示泛指某人或某物,a用于辅音音素开头的单词前面;an用于元音音素开头的单词前面。the是定冠词,表示特指某个(些)人或者物,或者在文中再次提到该事物时;零冠词用于一些特殊的结构中。7.【答案】C【知识点】which引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——Maria,你更喜欢哪首歌? ——我喜欢TFBOYS唱的《青春修炼手册》。A谁,B谁,C哪个,D不填,句子是定语从句,先行词是 the song Manual of Youth ,先行词指物,定语从句缺少主语,指物做主语的关系代词可以用that或者which,C符合题意,故选C。【点评】考查定语从句。完成定语从句的关键是分析先行词指人还是指物,以及其在定语从句中做什么句子成分.8.【答案】C【知识点】固定搭配【解析】【分析】enough在做副词修饰形容词时,一般放在被修饰词的后面。句意:现在,机器人足够像人一样聪明地做一些事情了。短语the same ……as像……一样的。故选C。【点评】这个词的考查一个重点,一般作为副词使用都要放在被修饰词的后面。当作为形容词使用修饰名词时可以放在名词前面,需要注意区分使用。9.【答案】B【知识点】其他副词;“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况【解析】【分析】句意:你能开快点吗?火车现在要开了。quick很快的;faster更快地;slowly慢慢地;more slowly更慢地。根据语境,火车即将离开,因此要求加快速度,强调速度快,用fast,此处应用比较级指"更快速",fast的比较级faster符合语境。故选B。【点评】考查副词辨析和比较级。注意副词比较级的用法。10.【答案】C【知识点】宾语从句的陈述语序;how引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——你能描述一下事故是如何发生的吗?——可以,我正在打电话,没注意到交通灯变红了。句子是宾语从句,宾语从句是陈述句语序,AB不是陈述语序,故排除,C是事故是怎么发生的,D是事故是在哪里发生的,根据答语" Yes. I was calling and didn't notice the light turned red. "可知问事故是如何发生的,故选C。【点评】考查宾语从句。注意宾语从句的语序和引导词的选择。【答案】11.C;12.B;13.D;14.A;15.D;16.B;17.C;18.A;19.C;20.B【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】本文主要讲述了从伦敦到巴黎旅游的交通方式和路线及其利弊。坐火车是最快也是最流行的方式之一,也可以乘船或坐飞机,有些人甚至乘出租车去巴黎,但这是一种非常昂贵的旅行方式!【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别选出正确的那一项。11.句意:从伦敦到巴黎旅行有许多不同的交通方式。A. roads道路;B. kinds种类;C. ways方式;D. lifts电梯。根据后面的句子"One of the___2___and the most popular ways is by train"可知,此处是指从伦敦到巴黎旅行有许多不同的交通方式,故选C。12.句意:最快最流行的方式之一是坐火车。A. slowest最慢;B. fastest最快;C. easiest最容易;D. hardest最难。相对于其他交通工具,坐火车是最快的交通方式之一,故选B。13.句意:在滑铁卢火车站,你可以坐火车。A. like喜欢;B. meet相见;C. buy买;D. take拿,乘。take the train乘坐火车,动词短语, 故选 D。14.句意:这列火车叫欧洲之星,非常现代化,座位也很舒适。A. train火车;B. bus公共汽车;C. car汽车;D. plane飞机。前面提到在滑铁卢火车站可以坐火车,这里介绍火车的名字,故选A。15.句意:这列火车叫欧洲之星,非常现代化,座位也很舒适。A. thin瘦的;B. dangerous危险的;C. short短的,矮的;D. comfortable舒服的。现代化的列车座位非常舒服, 故选D。16.句意:巴士在多佛的渡轮七号码头停下来。A. on在……上;B. at在(某处);C. in在……里;D. between在……之间。在码头用介词at,故选B。17.句意:在那里,你可以买到去巴黎的票。A. park公园;B. novel小说;C. ticket票;D. postcard明信片。坐船当然需要买船票,故选C。18.句意:几架国际航班飞往巴黎和法国其他城市。A. flights航班;B. ships轮船;C. underground地铁;D. coaches长途汽车。根据前面的句子"Another way to travel to Paris is by plane."可知,有几架国际航班巴黎和法国其他城市。故选A。19.句意:几架国际航班飞往巴黎和法国其他城市。A. markets市场;B. rivers河流;C. cities城市;D. countries国家。巴黎是一座城市,因此飞机也会飞往法国的其他城市,故选C。20.句意:有些人甚至乘出租车去巴黎。A. usually通常;B. even甚至;C. never从不;D. hardly几乎不。根据转折连词but判断,有的人甚至乘出租车去巴黎,但这种出行方式非常昂贵,故选B。【答案】21.quickly;22.in;23.youngest;24.what;25.covered;26.disagreed;27.tree's;28.or;29.beauty;30.of【知识点】人生百味类;记叙文【解析】【分析】这篇短文通过一个父亲轮番派遣他的四个儿子到远方去寻一棵梨树的故事,告诉人们人生如树,也有春夏秋冬四季之分。树之四季皆有不同,更何况人之四季呢?所以凡事不要急于下结论。【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。21.句意:他希望他的儿子学会不要太快判断事物,quick形容词,快速的,这里用副词quickly修饰动词judge,quickly快速地,故答案为quickly。22.句意:第一个儿子冬天去了。in+季节名词,表示"在某个季节",in winter在冬天。故答案为in。23.句意:最小的儿子秋天去了。定冠词the修饰形容词最高级,young的最高级是youngest,故答案为youngest。24.句意:当他们都走回来,他把他们叫到一起描述他们所看到的。本句是describe(描述)的宾语从句,空格同时做从句动词see的宾语,需用what,什么,故答案为what。25.句意:第二个儿子反驳说它被绿色的花蕾覆盖着,充满了希望。it指的是前文的tree,是动词cover的受动者,需用被动语态,结构是be+动词的过去分词,cover的过去分词是covered,故答案为covered。26.句意:最小的儿子不同意他们所有的意见。agree动词,同意,根据 He said it was ripe and filled with fruit, full of life and fulfillment. 可知 最小的儿子不同意他们所有的意见。 disagree动词,不同意,时态是一般过去时,disagree用过去式disagreed,故答案为disagreed 。27.句意:然后,他对儿子们解释说,他们都是对的,因为他们看到的只是树的生命中的一个季节。life生命,名词需用形容词或所有格修饰,tree's名词所有格,故答案为tree's。28.句意:他告诉他们,你不能仅仅用一个季节来判断一棵树或一个人。a tree和a person是并列关系,中间有逗号隔开,需用or连接,或者,故答案为or。29.句意:如果你在冬天放弃,你就会错过春天的希望,夏天的美丽,秋天的满足。beautiful形容词,美丽的,定冠词the后接名词,beauty名词,美丽,故答案为beauty 。30.句意:不要让一个季节的痛苦破坏了所有其他人的欢乐。the joy of固定搭配,……的快乐,故答案为of。【答案】31.C32.D【知识点】应用文;学校生活;细节理解【解析】【分析】本文主要展示了美国一个学校公告牌上的内容。【点评】考查阅读理解。先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。31.细节理解题。根据School Policy中"Parents and visitors need to check in at the office when entering the school."可知父母或其它拜访者进入学校时需要先登记,故选C。32.细节理解题。根据Class Announcement中"Parents' meeting: The next parents' meeting is on Friday, June 22 at 7:00 p.m. in the meeting hall."可知学生可以在Class Announcement中得到有关家长会的信息。故选D。【答案】33.C34.A35.C36.B37.C【知识点】科普类;应用文;细节理解【解析】【分析】本文介绍了几种颜色给人的感觉,及几个人对不同颜色的观点。【点评】考查阅读理解。在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。33.细节理解题。通过Orange栏"Sam: I like orange because it is a warm color."可知,Sam最喜欢橙色。故选C。34.细节理解题。通过Orange栏"When I am sad, if I see something orange or wear orange clothes, I will feel better."可知,难过的时候,如果看到橙色的东西或穿橙色的衣服会感觉比较好。故选A。35.细节理解题。通过Red栏"In our country, red means good luck."可知,在我国红色意味着好运。故选C。36.细节理解题。通过Black栏"We know that the leaders of a country always wear black clothes."可知,国家的领导人总是穿黑色的衣服。故选B。37.细节理解题。通过Red栏"most Chinese people like wearing red clothes, because we believe it will bring us good luck in the future."可知,中国人认为红色是幸运的颜色。故选C。【答案】38.D39.C40.A41.C42.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章介绍了一条小溪从高山上下来,穿过许多村庄、森林,经历很多困难到达沙漠,但是当他想通过时,他发现他消失在沙子中,他认为他命中注定不能过去,这是沙漠告诉他,可以改变自己的形式,让自己变成蒸汽,让微风带着来通过沙漠,最后小溪接受了沙漠的建议,通过了沙漠到达广阔的海洋,这个故事告诉我们,为了成功,有时我们需要改变我们原有的方式。【点评】考查阅读理解。提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。38.细节理解题。根据"I overcame so many difficulties. I should have no problem crossing this desert !"可知以前不担心到达海洋的旅程;故选D。39.细节理解题。根据The breeze can carry the vapor(蒸汽) across the desert and letit leave as rain可知it指的是蒸汽;故选C。40.细节理解题。根据"That's because you stick to what you are. If you're willing to give it up, and let yourself evaporate (蒸发) into the breeze, it can take you across, and you can reach your destination(目的地)," said the desert in its deep voice.可知让小溪改变它的形式来穿过沙漠;故选A。41.细节理解题。根据the little stream went into the open arms of the breeze(微风). which carried her to the next stage of her life.可知是在微风的帮助下穿过了沙漠;故选C。42.主旨大意题。根据文章介绍了一条小溪从高山上下来,穿过许多村庄、森林,经历很多困难到达沙漠,但是当他想通过时,他发现他消失在沙子中,他认为他命中注定不能过去,这是沙漠告诉他,可以改变自己的形式,让自己变成蒸汽,让微风带着来通过沙漠,最后小溪接受了沙漠的建议,通过了沙漠到达广阔的海洋,这个故事告诉我们,为了成功,有时我们需要改变我们原有的方式。故选D。【答案】43.B44.D45.B46.C47.A【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解;词义猜测;文章大意【解析】【分析】这篇短文主要介绍了一些发达国家把一些电子废料运往中国,造成了大量的电子污染。中国的贵屿成了世界电子废料之都,污染严重。针对这一问题中国政府出台了一项新的环境保护法律。【点评】考查阅读理解。分析题目类型:英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。43.题意:香港上个月找到的电子垃圾来自 。考查细节理解题。Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan.可知上个月香港官员发现很多来自日本的电子垃圾。故选B。44.题意:文中下划线单词"buried"的意思可能是 。考查词义理解题。根据It may be hundreds of years before they are really gone in the earth.可知它们被埋在泥土里,故此处的意思是掩埋电子垃圾,故选D。45.题意:广东省贵屿镇有严重的电子垃圾污染。考查细节理解题。根据Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong Province is one of them.可知广东省贵屿被电子垃圾污染,故选B。46.题意:今年,中国政府制定了一项新的环境保护法。考查细节理解题。根据最后一段This year, China presents a new protection law, the strictest one we have ever had.,可知中国政府今年制订了一项新的环境保护法律,故选C。47.题意:这篇文章主要是关于 。考查文意理解题。A. the e-waste problem in China中国的电子垃圾问题;B. the cost of burning e-waste焚烧电子废物的成本;C. the ways to deal with e-waste电子废弃物的处理途径;D. the need to pass a law against e-waste通过一项反电子垃圾法的需求。根据短文内容,结合结尾Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future.主要是关于中国的电子垃圾问题,故选A。【答案】48.B49.C50.B【知识点】其他语篇类型;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文介绍了中国的三位优秀的外交官:刘晓明、华春莹和王毅。他们代表中国,在外交中展现中国风采。【点评】考查阅读理解。先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。48.词意猜测题。根据划线词后一句An ambassador is a country's highest representative (代表) sent to another country. ambassador是一国派往另一国的最高代表。故可推测其意思是"大使"。故选B。49.细节理解题。根据China now has three spokespersons and Hua is the only woman. 中国现在有三位发言人,华是唯一的女性。故选C。50.细节理解题。根据Hua Chunying is a Foreign Ministry Spokesperson (新闻发言人). Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体). 可知,华春莹是外交部发言人。发言人周一至周五举行新闻发布会,回答中外媒体的提问。而不代表中国出席国际会议。因此A错误;由句子Wang learned Japanese in college and was once the ambassador to Japan. 王大学时学过日语,曾任日本大使。可知,选项B正确;根据Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体).可知,发言人周一至周五举行新闻发布会,回答中外媒体的提问。而不是在周末举行新闻发布会。故选项C不对;选项D. Liu Xiaoming is learning to answer harsh questions with Hua Chunying. 刘晓明正在学着和华春莹回答尖锐的问题。在短文中没有提到,因此不对。故本题的正确答案是B。【答案】51.D52.A53.C【知识点】教育类;说明文;细节理解;标题选择【解析】【分析】本文主要介绍了回收语言的三种方式。首先通过阅读,第二通过写作,第三通过在家聊天聊你最喜欢的物品。【点评】考查阅读理解。在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。51.细节理解题。根据"Recycling language means using vocabulary that you have learnt before again and again."可知回收语言手段就是一次又一次地使用的词汇,故选D。52.细节理解题。根据"if we do not recycle language, we simply forget it.",可知如果不回收语言很快我们就会忘记。换个说法,回收了语言,我们就能记住。故选A。53.最佳标题题。通读全文,可知讲述的是回收语言的三种方式,故选C。54.【答案】Dear John,How is everything going I'm writing to share with you an activity called Opera Entering Campus in our school.The activity was held at 2:30 pm on May 16 on the playground. In the beginning, the headmaster made a speech at the opening ceremony, inspiring us students to learn more about Chinese culture. After that, there was an exciting competition about opera knowledge. In the end, we enjoyed wonderful opera performances put on by some teachers and students who are talented in opera.Through this activity, we have a better understanding of opera and get closer to Chinese traditional culture. I hope you can have a chance to come to China and experience Chinese culture on your own.Best wishes!Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;记叙文;学校生活【解析】【分析】这是一篇书信写作任务,要求以李华的身份给英国笔友John写信,告知他学校举办的"戏曲进校园"展演活动的相关情况。内容包括时间,地点,内容和感受。时态是一般过去时,人称是第三人称,写作过程中 要点齐全的基础上,内容可适当发挥,使文章更加丰富生动。 语言要通顺,条理清楚,书写规范。可以采用总分总的结构,开头引出话题,中间详细介绍活动情况,结尾表达感受。 上下文要连贯,句子要正确,不能有单词拼写错误和语法错误,语言的使用要符合英语的表达习惯。【点评】这篇范文的优点 1. 内容完整,要点突出 文章涵盖了题目要求的所有要点。开头点明写信目的是分享"戏曲进校园"活动;中间详细介绍了活动的时间(at 2:30 pm on May 16)、地点(on the playground)、具体内容,包括校长在开幕式上致辞(the headmaster made a speech at the opening ceremony)、戏曲知识竞赛(an exciting competition about opera knowledge)以及师生戏曲表演(wonderful opera performances put on by some teachers and students);结尾表达了参与活动后的感受,即对戏曲和中华传统文化有了更深入的了解(have a better understanding of opera and get closer to Chinese traditional culture),还邀请笔友来中国体验中国文化,内容完整且重点突出。 2. 语言流畅,表达准确 整体语言通顺自然,用词准确恰当。例如,"inspiring us students to learn more about Chinese culture"使用了现在分词作结果状语,生动地表达了校长致辞对学生产生的激励作用;"put on"用于描述表演的呈现,形象贴切。同时,运用了一些连接词,如"in the beginning""after that""in the end",使文章的逻辑层次更加清晰。 3. 结构清晰,条理分明 采用了总分总的结构。开头引出话题,中间按照活动的时间顺序依次介绍各个环节,结尾总结活动带来的收获并发出邀请,结构严谨,条理清晰,便于读者理解。 4. 符合书信格式 遵循了书信的基本格式,有恰当的称呼(Dear John)、问候语(How is everything going )、正文、结束语(Best wishes!)和署名(Yours, Li Hua),格式规范。 不足及改进建议 1. 部分表述稍显简单 例如在描述校长致辞时,可以进一步丰富内容,如"In the beginning, the headmaster made a passionate speech at the opening ceremony, emphasizing the importance of inheriting and promoting Chinese traditional culture and inspiring us students to delve deeper into it."这样能使表达更加生动具体。 2. 缺乏对表演的细节描写 在描述师生戏曲表演时,可以增加一些对表演细节的描写,如"In the end, we were treated to wonderful opera performances put on by some teachers and students who are talented in opera. The performers' exquisite costumes, graceful movements, and melodious singing transported us to a world of traditional Chinese art."这样能让读者更好地感受到表演的精彩。 总体而言,这篇范文是一篇优秀的英语书信作文,在内容、语言、结构和格式等方面都表现出色,仅在一些细节上还有提升的空间。1 / 1广东省深圳市福田片区2024年中考一模英语试题一、单项选择1.(2024·福田模拟)The man with a black hat was seen ________ the shopping mall just now.A.enter B.entering C.entered D.to enter【答案】D【知识点】动词不定式【解析】【分析】句意:刚刚有人看到那个戴黑帽子的男人进入了购物中心。A动词原形,B动词的现在分词或者动名词,C动词过去式或者过去分词,D动词不定式,be seen to do sth"被看见做某事",固定搭配。故选D。【点评】考查非谓语动词。注意识记be seen to do sth的用法。2.(2024·福田模拟)—Whose shoes are —They are .A.these; Li Lin's B.those; Li LinC.that; Li Lin D.this; Li Lin's【答案】A【知识点】加 's/ ' 表示人或有生命的名词的所有格;指示代词this / these【解析】【分析】句意:——这些鞋是谁的?——它们是李林的。these/those在答语中they替代,this/that在答语中用it替代,根据答语可排除C,D;问句是询问鞋是谁的,答语中必须使用名词所有格,表示所属关系,故答案为A。【点评】考查指示代词和名词所有格。注意指示代词和名词所有格的用法。3.(2024·福田模拟)--Excuse me, I am new here. I wonder______--It's about ten minutes'walk.A.where the bus station isB.when I can get to the bus stationC.how long I can go to the bus stationD.how far the bus station is from here【答案】D【知识点】连接代词或连接副词引导【解析】【分析】句意:——对不起,我是新来的。我想知道汽车站离这儿有多远。——步行大约十分钟。A. where the bus station is公共汽车站在哪;B. when I can get to the bus station我什么时候能到公共汽车站;C. how long I can go to the bus station到公共汽车站要多长时间;D. how far the bus station is from here公共汽车站离这有多远。根据回答It's about ten minutes' walk.,可知问的是距离,需用how far提问,故选D。【点评】考查宾语从句。注意识记宾语从句引导词的选择。4.(2024·福田模拟)Winning or losing is only half the game, __________half is learning how to communicate with your teammates and learning from your mistakes.A.another B.other C.the other【答案】C【知识点】不定代词another / other / others / the other / the others【解析】【分析】句意:输赢只是比赛的一半,另一半是学习如何与队友沟通,从错误中学习。A.(三者或三者以上)另一个;B.其他的,后接名词;C.(两者中)另一个。根据half可知,表示"两者中另一个",故选C。【点评】考查不定代词。注意识记常见不定代词的用法。5.(2024·福田模拟)The mid-term exam is very important. We must take it ______.A.hardly B.seriously C.carelessly D.possibly【答案】B【知识点】其他副词【解析】【分析】句意:期中考试很重要。我们必须认真对待这件事。hardly几乎不,表否定;seriously严肃地;carelessly粗心地;possibly可能地。根据The mid-term exam is very important.,可知ACD三项意思都不合句意,故选B。【点评】考查副词辨析。注意识记常见副词的用法。6.(2024·福田模拟)___story of Chang'e is regarded as a touching traditional folk story about the Mid-Autumn Festival.A.A B.An C.The D./【答案】C【知识点】表示特指【解析】【分析】句意:嫦娥的故事被认为是一个关于中秋节的感人的传统民间故事。根据___story of Chang'e is regarded as a touching traditional folk story about the Mid-Autumn Festival.可知句意为"嫦娥的故事被认为是一个关于中秋节的感人的传统民间故事。"因"嫦娥的故事"表示特指,所以前面必须有定冠词the,结合选项可知C选项符合题意,故答案选C。【点评】考查冠词用法。冠词分为定冠词、不定冠词和零冠词。不定冠词包括a和an,表示泛指某人或某物,a用于辅音音素开头的单词前面;an用于元音音素开头的单词前面。the是定冠词,表示特指某个(些)人或者物,或者在文中再次提到该事物时;零冠词用于一些特殊的结构中。7.(2024·福田模拟)一Which song do you like better.Maria?一I prefer the song Manual of Youth ______ is sung by TFBOYS.A.who B.whom C.which D./【答案】C【知识点】which引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——Maria,你更喜欢哪首歌? ——我喜欢TFBOYS唱的《青春修炼手册》。A谁,B谁,C哪个,D不填,句子是定语从句,先行词是 the song Manual of Youth ,先行词指物,定语从句缺少主语,指物做主语的关系代词可以用that或者which,C符合题意,故选C。【点评】考查定语从句。完成定语从句的关键是分析先行词指人还是指物,以及其在定语从句中做什么句子成分.8.(2024·福田模拟)Now, some robots are __ to do the same things _ _ people.A.enough smart, as B.enough smart, forC. smart enough, as D.smart enough, with【答案】C【知识点】固定搭配【解析】【分析】enough在做副词修饰形容词时,一般放在被修饰词的后面。句意:现在,机器人足够像人一样聪明地做一些事情了。短语the same ……as像……一样的。故选C。【点评】这个词的考查一个重点,一般作为副词使用都要放在被修饰词的后面。当作为形容词使用修饰名词时可以放在名词前面,需要注意区分使用。9.(2024·福田模拟)Will you please drive ________ The train is leaving now.A.quick B.faster C.slowly D.more slowly【答案】B【知识点】其他副词;“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况【解析】【分析】句意:你能开快点吗?火车现在要开了。quick很快的;faster更快地;slowly慢慢地;more slowly更慢地。根据语境,火车即将离开,因此要求加快速度,强调速度快,用fast,此处应用比较级指"更快速",fast的比较级faster符合语境。故选B。【点评】考查副词辨析和比较级。注意副词比较级的用法。10.(2024·福田模拟)—Could you describe_____ —Yes. I was calling and didn't notice the light turned red.A.why did the accident happen B.when did the accident happenC.how the accident happened D.where the accident happened【答案】C【知识点】宾语从句的陈述语序;how引导的宾语从句【解析】【分析】句意:——你能描述一下事故是如何发生的吗?——可以,我正在打电话,没注意到交通灯变红了。句子是宾语从句,宾语从句是陈述句语序,AB不是陈述语序,故排除,C是事故是怎么发生的,D是事故是在哪里发生的,根据答语" Yes. I was calling and didn't notice the light turned red. "可知问事故是如何发生的,故选C。【点评】考查宾语从句。注意宾语从句的语序和引导词的选择。二、完形填空(2024·福田模拟)If you live in London, you probably want to travel to Paris There are many different 11. to travel to Paris from London. One of the 12. and the most popular ways is by train. At Waterloo (滑铁卢)Railway Station, you can 13. the train. The journey will take about three hours. The 14. , called Eurostar, is very modern, and the seats are 15.You can also travel to Paris by ship. First, you should go to Dover by bus from London. The bus stops 16. the Ferry Terminal Seven (七号渡轮码头)in Dover. There, you can buy your 17. to go to Paris. Passengers travelling by car can drive on to the ferry, too.Another way to travel to Paris is by plane. Several international 18. fly to Paris and other 19. in France. You can get to London Airport by bus or by subway.Some people 20. go to Paris by taxi, but this is a very expensive way to travel!11.A.roads B.kinds C.ways D.lifts12.A.slowest B.fastest C.easiest D.hardest13.A.like B.meet C.buy D.take14.A.train B.bus C.car D.plane15.A.thin B.dangerous C.short D.comfortable16.A.on B.at C.in D.between17.A.park B.novel C.ticket D.postcard18.A.flights B.ships C.underground D.coaches19.A.markets B.rivers C.cities D.countries20.A.usually B.even C.never D.hardly【答案】11.C;12.B;13.D;14.A;15.D;16.B;17.C;18.A;19.C;20.B【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】本文主要讲述了从伦敦到巴黎旅游的交通方式和路线及其利弊。坐火车是最快也是最流行的方式之一,也可以乘船或坐飞机,有些人甚至乘出租车去巴黎,但这是一种非常昂贵的旅行方式!【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别选出正确的那一项。11.句意:从伦敦到巴黎旅行有许多不同的交通方式。A. roads道路;B. kinds种类;C. ways方式;D. lifts电梯。根据后面的句子"One of the___2___and the most popular ways is by train"可知,此处是指从伦敦到巴黎旅行有许多不同的交通方式,故选C。12.句意:最快最流行的方式之一是坐火车。A. slowest最慢;B. fastest最快;C. easiest最容易;D. hardest最难。相对于其他交通工具,坐火车是最快的交通方式之一,故选B。13.句意:在滑铁卢火车站,你可以坐火车。A. like喜欢;B. meet相见;C. buy买;D. take拿,乘。take the train乘坐火车,动词短语, 故选 D。14.句意:这列火车叫欧洲之星,非常现代化,座位也很舒适。A. train火车;B. bus公共汽车;C. car汽车;D. plane飞机。前面提到在滑铁卢火车站可以坐火车,这里介绍火车的名字,故选A。15.句意:这列火车叫欧洲之星,非常现代化,座位也很舒适。A. thin瘦的;B. dangerous危险的;C. short短的,矮的;D. comfortable舒服的。现代化的列车座位非常舒服, 故选D。16.句意:巴士在多佛的渡轮七号码头停下来。A. on在……上;B. at在(某处);C. in在……里;D. between在……之间。在码头用介词at,故选B。17.句意:在那里,你可以买到去巴黎的票。A. park公园;B. novel小说;C. ticket票;D. postcard明信片。坐船当然需要买船票,故选C。18.句意:几架国际航班飞往巴黎和法国其他城市。A. flights航班;B. ships轮船;C. underground地铁;D. coaches长途汽车。根据前面的句子"Another way to travel to Paris is by plane."可知,有几架国际航班巴黎和法国其他城市。故选A。19.句意:几架国际航班飞往巴黎和法国其他城市。A. markets市场;B. rivers河流;C. cities城市;D. countries国家。巴黎是一座城市,因此飞机也会飞往法国的其他城市,故选C。20.句意:有些人甚至乘出租车去巴黎。A. usually通常;B. even甚至;C. never从不;D. hardly几乎不。根据转折连词but判断,有的人甚至乘出租车去巴黎,但这种出行方式非常昂贵,故选B。三、语法填空(2024·福田模拟)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。将答案填写在答题纸的相应位置。There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too 21. (quick). So he sent them to go and look at a pear tree that was a great distance away in turn. The first son went 22. winter, the second in spring, the third in summer, and the 23. (young) son in fall.When they had all gone and come back, he called them together to describe 24. they had seen. The first son said that the tree was ugly and bent. The second son contradicted—it was 25. (cover) with green buds and full of promise. The third son said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful. The last son 26. ( agree) with all of them. He said it was ripe and filled with fruit, full of life and fulfillment.The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but one season in the 27. (tree) life. He told them that you cannot judge a tree, 28. a person, by only one season,and that the essence of who they are—the pleasure, joy, and love that come from that life—can only be judged at the end, when all the seasons are up.If you give up when it's winter, you will miss the hope of your spring, the 29. (beautiful) of your summer, fulfillment of your fall. Don't let the pain of one season destroy the joy 30. all the rest.【答案】21.quickly;22.in;23.youngest;24.what;25.covered;26.disagreed;27.tree's;28.or;29.beauty;30.of【知识点】人生百味类;记叙文【解析】【分析】这篇短文通过一个父亲轮番派遣他的四个儿子到远方去寻一棵梨树的故事,告诉人们人生如树,也有春夏秋冬四季之分。树之四季皆有不同,更何况人之四季呢?所以凡事不要急于下结论。【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。21.句意:他希望他的儿子学会不要太快判断事物,quick形容词,快速的,这里用副词quickly修饰动词judge,quickly快速地,故答案为quickly。22.句意:第一个儿子冬天去了。in+季节名词,表示"在某个季节",in winter在冬天。故答案为in。23.句意:最小的儿子秋天去了。定冠词the修饰形容词最高级,young的最高级是youngest,故答案为youngest。24.句意:当他们都走回来,他把他们叫到一起描述他们所看到的。本句是describe(描述)的宾语从句,空格同时做从句动词see的宾语,需用what,什么,故答案为what。25.句意:第二个儿子反驳说它被绿色的花蕾覆盖着,充满了希望。it指的是前文的tree,是动词cover的受动者,需用被动语态,结构是be+动词的过去分词,cover的过去分词是covered,故答案为covered。26.句意:最小的儿子不同意他们所有的意见。agree动词,同意,根据 He said it was ripe and filled with fruit, full of life and fulfillment. 可知 最小的儿子不同意他们所有的意见。 disagree动词,不同意,时态是一般过去时,disagree用过去式disagreed,故答案为disagreed 。27.句意:然后,他对儿子们解释说,他们都是对的,因为他们看到的只是树的生命中的一个季节。life生命,名词需用形容词或所有格修饰,tree's名词所有格,故答案为tree's。28.句意:他告诉他们,你不能仅仅用一个季节来判断一棵树或一个人。a tree和a person是并列关系,中间有逗号隔开,需用or连接,或者,故答案为or。29.句意:如果你在冬天放弃,你就会错过春天的希望,夏天的美丽,秋天的满足。beautiful形容词,美丽的,定冠词the后接名词,beauty名词,美丽,故答案为beauty 。30.句意:不要让一个季节的痛苦破坏了所有其他人的欢乐。the joy of固定搭配,……的快乐,故答案为of。四、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2024·福田模拟)Every school has a notice board. Let's see what is on the notice board of an American school.School Policy (政策) Fighting, saying bad words and all other bad behavior will not be allowed. Do not throw rocks, snowballs or sticks on the school grounds. Hand in a note or telephone to school if your child will be absent for the day. Parents and visitors need to check in at the office when entering the school. After-school Program The after-school program will continue for the year 2016. The program will be open From 3:30 p.m. to 6:00 p.m. every day. 3:30-4:30 Homework & Reading 4:30-6:00 Activities If you have any questions, call the school at 524-9752.Class Announcement (通知) Testing Dates: The math test is on June 12-13 The science test is on June 15 Parents' meeting: The next parents' meeting is on Friday, June 22 at 7:00 p.m. in the meeting hall. Homework: Please check the Homework Board at the school homepage to find your homework. Report Card Report card about your school life and work will be given to your parents. Look at the marking key for your school work. MARKING KEY (评分标准)Goes beyond grade level standards4Meets grade level standards3Does not meet grade level standards, making progress2Does not meet grade level standards, not making progress131.According to School Policy, visitors have to ________ when entering the school.A.hand in a note B.call at 524-9752C.check in at the office D.telephone the school32.From ________, students can get information on the parents' meeting.A.School Policy B.Report CardC.After-school Program D.Class Announcement【答案】31.C32.D【知识点】应用文;学校生活;细节理解【解析】【分析】本文主要展示了美国一个学校公告牌上的内容。【点评】考查阅读理解。先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。31.细节理解题。根据School Policy中"Parents and visitors need to check in at the office when entering the school."可知父母或其它拜访者进入学校时需要先登记,故选C。32.细节理解题。根据Class Announcement中"Parents' meeting: The next parents' meeting is on Friday, June 22 at 7:00 p.m. in the meeting hall."可知学生可以在Class Announcement中得到有关家长会的信息。故选D。(2024·福田模拟)Colors Makes you feel …. OpinionsBlueSafe David: I like blue. I have a clothes shop, and I find when I changed the wall's color to blue, my clothes sold better. Someone told me that blue can make people feel safe.GreenEnergetic Mary: I am a nurse. I heard that green can make people feel energetic. Because it is the color of nature, it can also give people a feeling of hope. It is my favorite.RedLucy Li Ming: I like red. In our country, red means good luck. For example, during the Spring Festival, most Chinese people like wearing red clothes, because we believe it will bring us good luck in the future.OrangeHappy Sam: I like orange because it is a warm color. When I am sad, if I see something orange or wear orange clothes, I will feel better. I like buying things that are orange—bags, caps, cups, anything! I live in an orange word!BlackPowerful Linda: I think black is a powerful color. We know that the leaders of a country always wear black clothes. And it makes people look thin.根据材料内容选择最佳答案,将其标号填入题前括号内。33.Of the following people, who likes orange best A.David. B.Mary. C.Sam. D.Linda.34.If you want to give a gift to a friend who is sad, which of the following is the best A.An orange pencil case. B.A blue coat.C.A green cup. D.A black wallet.35.Why do Chinese like red A.They think red gives them a feeling of hope.B.They think red makes them feel safe.C.They think red brings good luck.D.They think red makes them powerful.36.If you want to look like all of the other people in the government, which color will you wear A.Red. B.Black. C.Green. D.Orange.37.Which of the following is TRUE A.Sam thinks fat people should wear green clothes.B.Linda is a nurse, and she likes green.C.Li Ming thinks red is a lucky color.D.Mary thinks orange gives people a feeling of hope.【答案】33.C34.A35.C36.B37.C【知识点】科普类;应用文;细节理解【解析】【分析】本文介绍了几种颜色给人的感觉,及几个人对不同颜色的观点。【点评】考查阅读理解。在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。33.细节理解题。通过Orange栏"Sam: I like orange because it is a warm color."可知,Sam最喜欢橙色。故选C。34.细节理解题。通过Orange栏"When I am sad, if I see something orange or wear orange clothes, I will feel better."可知,难过的时候,如果看到橙色的东西或穿橙色的衣服会感觉比较好。故选A。35.细节理解题。通过Red栏"In our country, red means good luck."可知,在我国红色意味着好运。故选C。36.细节理解题。通过Black栏"We know that the leaders of a country always wear black clothes."可知,国家的领导人总是穿黑色的衣服。故选B。37.细节理解题。通过Red栏"most Chinese people like wearing red clothes, because we believe it will bring us good luck in the future."可知,中国人认为红色是幸运的颜色。故选C。(2024·福田模拟)A little stream(小溪)ran down from a high mountain far away. It went through many villages and forests. Then it reached a desert. The stream then thought, "I overcame so many difficulties. I should have no problem crossing this desert !" But when she decided to start her journey, she found herself gradually disappearing into the sand. After many tries, she still failed."Maybe it's my destiny(命运) ! I'm not destined (命中注定)to reach the vast(广阔的) ocean in the legend(传说), "she thought sadly to herself.At this time, a deep voice came, saying, "If a breeze(微风) can cross the desert, so can a river."It was the voice of the desert. But the little stream replied, "That's because a breeze can fly, but I can't." "That's because you stick to what you are. If you're willing to give it up, and let yourself evaporate (蒸发) into the breeze, it can take you across, and you can reach your destination(目的地)," said the desert in its deep voice.The little stream had never heard of such a thing. "Give up what I am now and disappear into the breeze No! No!"She could not accept this idea. After all, she had never experienced anything like it before. Wouldn't it be self-destruction(自毁)to give up what she was now "How do I know if this is true " asked the little stream."The breeze can carry the vapor(蒸汽) across the desert and let it leave as rain . The rain will form a river again ," answered the desert ."Will I still be what I am now " asked the little stream."Yes, and no. Whether you're a river or vapor, your nature never changes. You stick to the fact that you're a river because you don't know your inner nature," answered the desert.Hearing this, the little stream went into the open arms of the breeze(微风). which carried her to the next stage of her life. Perhaps you can try asking yourself these questions: What is my inner nature What is it that I cling (紧抓) to And what is it that I really want 38.Before the stream reached the desert, she didn't ______ .A.believe in herself .B.meet any difficultiesC.want to cross the dessertD.worry about the journey to the ocean39.The underlined word "it " refers to______ .A.stream B.breeze C.vapor D.desert40.The desert suggests that the stream ______ in order to cross the desert.A.change its form B.disappear into the desertC.stick to what it is D.turn to another stream for help41.Finally the stream successfully crossed the desert with the help of ________.A.the rain B.the desert C.the breeze D.the mountain42.What is the main idea of the story A.The road to success is not always easy.B.We should do the right thing whatever others say.C.Our lives can be as difficult as the little streams.D.To succeed, sometimes we should change the way we used to be.【答案】38.D39.C40.A41.C42.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章介绍了一条小溪从高山上下来,穿过许多村庄、森林,经历很多困难到达沙漠,但是当他想通过时,他发现他消失在沙子中,他认为他命中注定不能过去,这是沙漠告诉他,可以改变自己的形式,让自己变成蒸汽,让微风带着来通过沙漠,最后小溪接受了沙漠的建议,通过了沙漠到达广阔的海洋,这个故事告诉我们,为了成功,有时我们需要改变我们原有的方式。【点评】考查阅读理解。提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。38.细节理解题。根据"I overcame so many difficulties. I should have no problem crossing this desert !"可知以前不担心到达海洋的旅程;故选D。39.细节理解题。根据The breeze can carry the vapor(蒸汽) across the desert and letit leave as rain可知it指的是蒸汽;故选C。40.细节理解题。根据"That's because you stick to what you are. If you're willing to give it up, and let yourself evaporate (蒸发) into the breeze, it can take you across, and you can reach your destination(目的地)," said the desert in its deep voice.可知让小溪改变它的形式来穿过沙漠;故选A。41.细节理解题。根据the little stream went into the open arms of the breeze(微风). which carried her to the next stage of her life.可知是在微风的帮助下穿过了沙漠;故选C。42.主旨大意题。根据文章介绍了一条小溪从高山上下来,穿过许多村庄、森林,经历很多困难到达沙漠,但是当他想通过时,他发现他消失在沙子中,他认为他命中注定不能过去,这是沙漠告诉他,可以改变自己的形式,让自己变成蒸汽,让微风带着来通过沙漠,最后小溪接受了沙漠的建议,通过了沙漠到达广阔的海洋,这个故事告诉我们,为了成功,有时我们需要改变我们原有的方式。故选D。(2024·福田模拟)It is reported that some developed countries have shipped (运往) broken parts of computers to China. Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan.Things like these are called electronic waste, or e-waste. Dealing with them is not an easy job. Every time an old computer breaks down, it needs to be dealt with safely. What is worse, at present, broken computer parts are usually buried. It may be hundreds of years before they are really gone in the earth.Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong Province is one of them. This town is named as "the e-waste capital of the world". It has to deal with 1.5 million kilograms of e-waste each year, from which it makes 75 million yuan. But it comes at a cost.Many of the poisons in e-waste find their way into the environment. An environmental group has found the air, the earth and the rivers in Guiyu badly polluted.Luckily, the Chinese government wants to change the situation (情况) . This year, China passed a new environmental protection puter companies like Lenovo and Dell will be asked to take back their old computers. Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future.43.The e-waste found in Hong Kong last month was from _____.A.France B.Japan C.Germany D.Australia44.The underlined word "buried" probably means ____in the passage.A.焚烧 B.降解 C.回收 D.掩埋45.The town of Guiyu in Guangdong Province_____.A.is the e-capital of the world B.has serious e-waste pollutionC.deals with the e-waste safely D.spends much money on e-waste46.This year, the Chinese government _____.A.closed some computer companiesB.asked people to hand in old computersC.made a new environmental protection lawD.tried to change people's life47.The passage is mainly about _____.A.the e-waste problem in ChinaB.the cost of burning e-wasteC.the ways to deal with e-wasteD.the need to pass a law against e-waste【答案】43.B44.D45.B46.C47.A【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解;词义猜测;文章大意【解析】【分析】这篇短文主要介绍了一些发达国家把一些电子废料运往中国,造成了大量的电子污染。中国的贵屿成了世界电子废料之都,污染严重。针对这一问题中国政府出台了一项新的环境保护法律。【点评】考查阅读理解。分析题目类型:英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。43.题意:香港上个月找到的电子垃圾来自 。考查细节理解题。Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan.可知上个月香港官员发现很多来自日本的电子垃圾。故选B。44.题意:文中下划线单词"buried"的意思可能是 。考查词义理解题。根据It may be hundreds of years before they are really gone in the earth.可知它们被埋在泥土里,故此处的意思是掩埋电子垃圾,故选D。45.题意:广东省贵屿镇有严重的电子垃圾污染。考查细节理解题。根据Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong Province is one of them.可知广东省贵屿被电子垃圾污染,故选B。46.题意:今年,中国政府制定了一项新的环境保护法。考查细节理解题。根据最后一段This year, China presents a new protection law, the strictest one we have ever had.,可知中国政府今年制订了一项新的环境保护法律,故选C。47.题意:这篇文章主要是关于 。考查文意理解题。A. the e-waste problem in China中国的电子垃圾问题;B. the cost of burning e-waste焚烧电子废物的成本;C. the ways to deal with e-waste电子废弃物的处理途径;D. the need to pass a law against e-waste通过一项反电子垃圾法的需求。根据短文内容,结合结尾Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future.主要是关于中国的电子垃圾问题,故选A。(2024·福田模拟)Today let's meet China's excellent diplomats(外交官).Liu Xiaoming is China's ambassador to the UK. An ambassador is a country's highest representative (代表) sent to another country. Liu speaks fluent English and knows British culture well. He has done so excellent work that he is respected by the British people.Hua Chunying is a Foreign Ministry Spokesperson (新闻发言人). Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体). Hua is good at answering harsh questions. China now has three spokespersons and Hua is the only woman.Wang Yi is the Minister of Foreign Affairs(外交部长). He often visits foreign countries and represents China at international meetings. He also writes articles on newspapers explaining China's foreign policies (政策). Wang learned Japanese in college and was once the ambassador to Japan.48.The underlined word "ambassador" means _______.A.交换生 B.大使 C.观察员 D.记者49.How many spokespersons does China have according to the passage A.One. B.Two. C.Three. D.Four.50.Which of the following is TRUE A.Hua Chunying represents China at international meetings.B.Wang Yi used to be the ambassador to Japan.C.Spokespersons hold press conferences (记者会) at the weekends.D.Liu Xiaoming is learning to answer harsh questions with Hua Chunying.【答案】48.B49.C50.B【知识点】其他语篇类型;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文介绍了中国的三位优秀的外交官:刘晓明、华春莹和王毅。他们代表中国,在外交中展现中国风采。【点评】考查阅读理解。先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。48.词意猜测题。根据划线词后一句An ambassador is a country's highest representative (代表) sent to another country. ambassador是一国派往另一国的最高代表。故可推测其意思是"大使"。故选B。49.细节理解题。根据China now has three spokespersons and Hua is the only woman. 中国现在有三位发言人,华是唯一的女性。故选C。50.细节理解题。根据Hua Chunying is a Foreign Ministry Spokesperson (新闻发言人). Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体). 可知,华春莹是外交部发言人。发言人周一至周五举行新闻发布会,回答中外媒体的提问。而不代表中国出席国际会议。因此A错误;由句子Wang learned Japanese in college and was once the ambassador to Japan. 王大学时学过日语,曾任日本大使。可知,选项B正确;根据Spokespersons hold press conferences (记者会) from Monday to Friday, where they answer questions from both Chinese and foreign media(媒体).可知,发言人周一至周五举行新闻发布会,回答中外媒体的提问。而不是在周末举行新闻发布会。故选项C不对;选项D. Liu Xiaoming is learning to answer harsh questions with Hua Chunying. 刘晓明正在学着和华春莹回答尖锐的问题。在短文中没有提到,因此不对。故本题的正确答案是B。(2024·福田模拟)We recycle rubbish, so why not language Recycling language means using vocabulary that you have learnt before again and again. However, unlike rubbish that piles up (堆积) in our environment, if we do not recycle language, we simply forget it. So how do you recycle language There are basically three ways to do it. The first is through reading. Go back to your favourite articles and read them once more. Just reread them and do not worry about each vocabulary item. If there are some that you are not sure about, make a guess and you will probably guess right. The second way to recycle is through writing. Look at some of your favourite articles and write either a short paragraph or a few sentences in your won words. After you have don this a few times, go back and read through what you have written, checking vocabulary functions. Don't worry if you have made mistakes. That's how you learn. The third way to recycle language is by having an imaginary chat with yourself about your favourite articles at home. You can pretend there is someone with you who speaks English and tell him what you are thinking about or how you feel.51.According to the passage, recycling language means _____ .A.repeating vocabulary at timesB.revising vocabulary at a proper timeC.learning new vocabulary as much as possibleD.using vocabulary that we have learnt very often52.If we recycle language, it may______ .A.be kept in our mind B.be forgotten easilyC.pile up in our environment D.disappear from our mind soon53.Which of the following is properly the best title of the passage A.Why to Recycle Language B.How to Learn VocabularyC.How to Recycle Language D.Why to Learn Vocabulary【答案】51.D52.A53.C【知识点】教育类;说明文;细节理解;标题选择【解析】【分析】本文主要介绍了回收语言的三种方式。首先通过阅读,第二通过写作,第三通过在家聊天聊你最喜欢的物品。【点评】考查阅读理解。在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。51.细节理解题。根据"Recycling language means using vocabulary that you have learnt before again and again."可知回收语言手段就是一次又一次地使用的词汇,故选D。52.细节理解题。根据"if we do not recycle language, we simply forget it.",可知如果不回收语言很快我们就会忘记。换个说法,回收了语言,我们就能记住。故选A。53.最佳标题题。通读全文,可知讲述的是回收语言的三种方式,故选C。五、书面表达54.(2024·福田模拟)为弘扬中华传统文化,你校举办了一次"戏曲进校园"展演活动。假定你是李华,请你将活动的相关情况写信告知你的英国笔友John。要点:1. 时间:5月16日下午2:30;2. 地点:学校操场;3. 内容:校长在开幕式上致辞;戏曲知识竞赛;师生戏曲表演等;4. 感受:对传统文化有了进一步的了解……要求:1. 文中不得出现真实的人名或地名;2. 语言通顺,条理清楚,书写规范;3. 要点齐全,内容可适当发挥;4. 词数:80—100 (开头和结尾已给出,不计入总词数)。参考词汇:戏曲 opera (n.) 开幕式 opening ceremony ( n.) 表演 performance ( n.)致辞 make a speechDear John,How is everything going I'm writing to share with you an activity called Opera Entering Campus in our school.Best wishes!Yours,Li Hua【答案】Dear John,How is everything going I'm writing to share with you an activity called Opera Entering Campus in our school.The activity was held at 2:30 pm on May 16 on the playground. In the beginning, the headmaster made a speech at the opening ceremony, inspiring us students to learn more about Chinese culture. After that, there was an exciting competition about opera knowledge. In the end, we enjoyed wonderful opera performances put on by some teachers and students who are talented in opera.Through this activity, we have a better understanding of opera and get closer to Chinese traditional culture. I hope you can have a chance to come to China and experience Chinese culture on your own.Best wishes!Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;记叙文;学校生活【解析】【分析】这是一篇书信写作任务,要求以李华的身份给英国笔友John写信,告知他学校举办的"戏曲进校园"展演活动的相关情况。内容包括时间,地点,内容和感受。时态是一般过去时,人称是第三人称,写作过程中 要点齐全的基础上,内容可适当发挥,使文章更加丰富生动。 语言要通顺,条理清楚,书写规范。可以采用总分总的结构,开头引出话题,中间详细介绍活动情况,结尾表达感受。 上下文要连贯,句子要正确,不能有单词拼写错误和语法错误,语言的使用要符合英语的表达习惯。【点评】这篇范文的优点 1. 内容完整,要点突出 文章涵盖了题目要求的所有要点。开头点明写信目的是分享"戏曲进校园"活动;中间详细介绍了活动的时间(at 2:30 pm on May 16)、地点(on the playground)、具体内容,包括校长在开幕式上致辞(the headmaster made a speech at the opening ceremony)、戏曲知识竞赛(an exciting competition about opera knowledge)以及师生戏曲表演(wonderful opera performances put on by some teachers and students);结尾表达了参与活动后的感受,即对戏曲和中华传统文化有了更深入的了解(have a better understanding of opera and get closer to Chinese traditional culture),还邀请笔友来中国体验中国文化,内容完整且重点突出。 2. 语言流畅,表达准确 整体语言通顺自然,用词准确恰当。例如,"inspiring us students to learn more about Chinese culture"使用了现在分词作结果状语,生动地表达了校长致辞对学生产生的激励作用;"put on"用于描述表演的呈现,形象贴切。同时,运用了一些连接词,如"in the beginning""after that""in the end",使文章的逻辑层次更加清晰。 3. 结构清晰,条理分明 采用了总分总的结构。开头引出话题,中间按照活动的时间顺序依次介绍各个环节,结尾总结活动带来的收获并发出邀请,结构严谨,条理清晰,便于读者理解。 4. 符合书信格式 遵循了书信的基本格式,有恰当的称呼(Dear John)、问候语(How is everything going )、正文、结束语(Best wishes!)和署名(Yours, Li Hua),格式规范。 不足及改进建议 1. 部分表述稍显简单 例如在描述校长致辞时,可以进一步丰富内容,如"In the beginning, the headmaster made a passionate speech at the opening ceremony, emphasizing the importance of inheriting and promoting Chinese traditional culture and inspiring us students to delve deeper into it."这样能使表达更加生动具体。 2. 缺乏对表演的细节描写 在描述师生戏曲表演时,可以增加一些对表演细节的描写,如"In the end, we were treated to wonderful opera performances put on by some teachers and students who are talented in opera. The performers' exquisite costumes, graceful movements, and melodious singing transported us to a world of traditional Chinese art."这样能让读者更好地感受到表演的精彩。 总体而言,这篇范文是一篇优秀的英语书信作文,在内容、语言、结构和格式等方面都表现出色,仅在一些细节上还有提升的空间。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市福田片区2024年中考一模英语试题(学生版).docx 广东省深圳市福田片区2024年中考一模英语试题(教师版).docx