资源简介 / 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优译林版(2024)专题12 阅读理解学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________Friendship is an important part of life. It can help us in many ways. But not every child is good at making friends. That is OK. Making friends is a skill that can be learned. Here is some helpful advice.Build your conversational (谈话的) skillsYou will need to learn how to have conversations with others. To start a conversation, you can use easy questions like “What do you do for fun ” or “Do you have any pets ” Don’t ask private questions like “How old are you ”.Work on your social skillsDon’t be sad if you don’t have many friends. Maybe that’s because you don’t have enough chances to meet others. Some children have similar hobbies. For example, they all like playing table tennis or reading storybooks. Try to play with those children. It is a great way to make friends.With a little practice and patience, you will soon have a friend or two.1.According to the article, which of the following is NOT needed for people to make friends A.Conversational skills. B.Social skills.C.Chances to meet people. D.A lot of hobbies.2.To start a conversation, you CANNOT use questions like “________”.A.What do you do for fun B.What’s your weight C.Do you have any pets D.Do you have any hobbies 3.What does the underlined word “private” mean in Chinese A.私人的 B.公开的 C.无聊的 D.不同的4.Which of the following is TRUE according to the passage A.Every child has an important skill at doing well in making friends.B.You won’t need a skill to have a conversation with others.C.To make friends is to play with children with different hobbies.D.If you are practical and patient, you will make friends in a short time.5.What’s the main idea of the passage A.We should make friends on the Internet.B.Friendship is important for most people.C.We should learn skills at making friends.D.We should have enough chances to make friends.阅读短文,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。We want to have a good relationship with our classmates. Actually, getting along with classmates is important for a happy school life. 6 .●Be Kind7 A smile or a praise can make someone’s day better. Showing kindness helps create a friendly environment.●Listen ActivelyWhen someone is talking, pay attention. Show your care by nodding and asking questions. 8 .●Join Group ActivitiesTake part in group projects or school clubs. 9 . Shared experiences bring people closer and create lasting memories● 10Understand that everyone is different. Be open to new ideas and respect others’ opinions. Accepting differences can strengthen friendships and create a supportive classroom.In conclusion, getting along with classmates takes effort but is worth it. When students are kind, listen, join in, and show respect, they create a positive environment. This not only makes school more enjoyable but also helps everyone grow as individuals. It’s all about working together and supporting one another!A.Listening helps build trust and makes others feel valuedB.How do you get along with your classmatesC.Be Open and RespectfulD.Do you always use kind words and actionsE.Here are four simple ways students can build good friendships with their peersF.Working together can help make new friends根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。“What You too I believed I was the only one.” 11 If so, you may have ended up becoming friends with this person.It seems that similarity often helps form friendship. The Greek thinker Aristotle once said, “People regard friendship as a matter of similarity: they say that we love those who are like ourselves.”12 Scientists from the University of California said friends have similar behaviors, Scientific American reported.The scientists invited 42 university students to take part in a test. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match. 13 According to their scans (扫描检查), friends who watched the same video reacted in similar ways. Similar parts of their brains lit up while they were watching the videos, especially parts that are connected with motivation (动机), learning and memory. 14“Seeing one’s friends have similar behaviors will reinforce (加强) one’s own values, opinions and interests,” the lead scientist Carolyn Parkinson said.15 Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone. The scientists did a test on first-year college students the first time they met in class. In this test, students who sat in neighboring seats were more likely to become friends.A.Now, there is some science behind this idea.B.Have you ever said something like this to someone C.Friends share a lot of similarities, though there are some differences.D.But brain similarity is not the only thing that can result in friendship.E.Have you ever wondered why you become friends with someone F.However, people who weren’t friends had different reactions to the same videos.G.At the same time, scientists scanned their brains and recorded their brain activities.I am Barbara Sloan, 51 years old. I want to share my experience about an unusual friendship. How many friendships last for decades without meeting That’s what happened between me and my French pen friend Michèle.We began writing to each other as teenagers, but 36 years passed before we met face-to-face. I started looking for pen friends because I was the only child in my family and I felt lonely. I still remember when my father brought me an envelope containing (包含) Michèle’s first letter and photo. Over the years, we exchanged family pictures, gifts, and souvenirs.In 1972, I married Alan, a decorator. Michèle sent me a golden necklace as a wedding gift. When my children Lindsey, Duncan and Robert were born, she sent presents every Christmas. In November 1998, while wrapping Michèle’s Christmas present, Lindsey suggested, “Why don’t you visit her ”A few weeks later, I wrote to Michèle proposing a visit. The next year, I flew to France. At the airport, after waiting anxiously, a blonde woman called out, “Barbara ” I responded, “Michèle ” We hugged tightly and spent a wonderful week together. I considered staying longer, but Alan called to say Robert was ill, so I returned home.Two years later, Michèle wrote that she was planning to visit Britain. Alan and I went to the airport but waited in vain. Concerned, Alan called Michele’s home. Her husband told us she had died in an accident hours before her flight. I was devastated (悲痛欲绝的) and stopped speaking for two weeks. Later, I continued writing letters to Michèle’s family as if she were still alive.16.What is the main reason Barbara started looking for pen friends A.She wanted to learn French. B.She liked collecting photos and gifts.C.She felt lonely. D.She enjoyed writing letters to strangers.17.Why did Barbara return home from France earlier than planned A.Because she missed her husband Alan.B.Because Michèle had to leave for work.C.Because her son Robert was sick.D.Because she ran out of money.18.What is the correct order of the following events a. Michèle sent Barbara a wedding gift.b. Barbara met Michèle in France.c. Michèle died in an accident.d. Barbara married Alan.A.d-a-b-c B.a-d-b-c C.d-b-a-c D.a-b-d-c19.What is the main purpose of the text A.To explain how to find pen friends. B.To describe a trip to France.C.To share a special friendship story. D.To teach about writing letters.Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move. They don’t know how to start the conversation again if they don’t talk with their friends for a long time. Many people want to get in touch with old friends, but they are afraid to do so.Psychologists (心理学家) from colleges did a study on how people feel about getting in touch with old friends.The study shows over 90% of the people don’t call their old friends. 70% of them don’t want to call their friends first, because they worry that their old friends won’t want to hear from them or are too busy to talk with them. Some people even think getting in touch with their old friends is as hard as talking to strangers.Lara Aknin, one of the psychologists, said, “Most people are worried that they have different lifestyles and interests now. But these differences can be helpful for people to get close to each other. After sharing something new and interesting, they won’t feel embarrassed (尴尬的) at all. Instead, they know each other better.”In fact, if you get in touch with an old friend, you will be surprised to find that he or she is also looking forward to hearing from you. So, why not give your old friend a call 20.How does the writer start the passage A.By telling a story. B.By giving a fact. C.By asking a question. D.By listing numbers.21.Why don’t most people want to call their old friends first A.Because they almost forget their old friends.B.Because they don’t want to trouble their old friends.C.Because they have nothing to say to their old friends.D.Because they don’t care about their old friends at all.22.What can we learn from Lara Aknin’s words A.It’s hard to get in touch with old friends.B.We can’t share our things with old friends.C.Differences may help people get close to old friends.D.Most people might have different lifestyles and interests.23.What does the writer want to tell us A.It’s important to have some good friends.B.Be brave enough to get in touch with our old friends.C.We should make as many new friends as possible.D.Make friends with people who have the same interests.24.Where is this passage probably from A.A travel guide. B.A storybook. C.A sports newspaper. D.A science magazine.Who is the best teacher in Chinese history Many would say Confucius (孔子). He was born in 551 BC in the state (国家) of Lu. Confucius was a great thinker (思想家). He taught about 3,000 students, and many of them became great thinkers, too.Chinese people celebrate Confucius’ birthday every year. They read his teachings, and bow (鞠躬) to his picture. Why do people still love him after so many years That’s because his ideas help us in our everyday lives. His most important ideas are to be kind to others, be honest, and have good manners (举止).Confucius said that “When three men walk together, my teacher must be among them.” “Learn and practise often what you have learned, isn’t it pleasant ” “Consider the past and you shall know the future.” These ideas are always popular in Chinese. People in many other places around the world welcome them as well. They believe that his ideas will make the world a better place. We should learn from the great thinker.25.Who is Confucius A.The best doctor in Chinese history. B.The best worker in Chinese history.C.The best teacher in Chinese history. D.The best player in Chinese history.26.Why do people love Confucius after so many years A.Because his ideas help people in everyday lives.B.Because he was kind to others.C.Because he taught many students.D.Because he had good manners.27.What does the underlined sentence mean in Para.3 A.学而时习之,不亦说乎。 B.温故而知新,可以为师矣。C.学而不思则罔,思而不学则殆。 D.三人行,必有我师焉。阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。Do you know how to cook dishes, clean your house or grow plants Now, students from primary and middle schools have at least one labor skill (劳动技能) class every week.28 Through such classes, students can also learn the true meaning of labor and the value (价值) of labor. They can also learn different life skills.Some schools prepared some interesting labor skill classes for students. 29 Some students from Chongqing had a class about catching fish in the river and learned about the geographical knowledge (地理知识) of the river at the same time.Some students learn how to look after animals at home. They also learn the biological (生物的) knowledge of the animals. Some students learn how to cook a dish in the labor skill class and then cook at home. They may share the videos of their cooking with their classmates. It is to share the delicious food. 3031 Schools try to use different ways to help improve students’ life skills so that students will have a bright future with hard-working hands.A.Labor education can help people to be happy, active and creative in life.B.It is to share the happiness of labor, too.C.Labor education plays a role in students’ growth.D.It helps students learn a lot of skills.E.These labor skill classes are such a great experience.Do you do any chores at home Do you take any labor courses (劳动课) at school 32 They can both make you develop good habits and help you a lot in the future. But how to get proper practice Here is some advice.Do chores at home. It’s not so difficult for you to do something at home. Doing some dishes or taking out the rubbish is a good choice for you. 33 But it is important because it can provide you with basic skills. Then, you will form good working habits and adapt (适应) to changes in life.Take labor courses at school. It is reported that students in primary and middle schools in China must take labor courses and receive labor education. 34 Students can choose everyday chores such as cleaning, organizing and cooking; agricultural or manufacturing labor like growing vegetables and making handicrafts; or service such as volunteer work.Join clubs. There must be all kinds of clubs for you such as the cooking club, paper-cutting club or clothes-making club. 35 Your friendship will certainly be stronger because of sharing the same experience.Take part in competitions. If you are the winner in cake-making or any other kind of competition, your parents will be proud of you. 36It’s really necessary to take labor education both at school and at home. When you become more and more independent while growing up, you can realize the value of taking it.根据短文内容,将下面方框内的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。A.You can also join these clubs with your best friends together.B.There is no need for you to compare with your friends!C.Many students may think it a waste of time to do chores.D.And these kinds of competitions will make your school life colorful and meaningful.E.Schools will mainly offer three kinds of labor courses.F.Develop some life skills, and they can help you in many ways.Do you know what the school has to offer you Your school gives you an opportunity (机会) to make good friends, take up new hobbies, and gain valuable knowledge. However, a lot of students are unaware of these. If you take a close look, you’ll find that your school has a lot of cool activities waiting for you to participate in and explore.Be Part of the Clubs and Teams.Joining clubs or sports teams helps you meet new friends and teachers. You can share your thoughts in activities and learn from others too.Do What Makes You Happy.Think about what brings you happiness at school. Do you love playing basketball Or maybe painting in art class Whatever it is, be sure to do it often.Make Your Ideas Become a Reality.Do you have a great idea to make your school life colourful If so, talk to your teachers about it first. They can help make it come true. For example, you could plan a book sale (销售) to raise money for children who need help.Work Well with Others.It’s important to share your feelings and listen to your classmates too. Try being a team leader and understand your members’ strengths and weaknesses (优势和劣势). Always be ready to help when someone needs help.Remember, your school life can be fun and meaningful. Be active, and enjoy every day at school!根据语篇内容,选择最佳选项。37.How does the writer start the passage A.By telling a story. B.By giving an example. C.By asking a question.38.What does the underlined phrase “participate in” mean in Paragraph 1 A.Break off. B.Take part in. C.Turn down.39.What is suggested to make you happy at school according to the passage A.Playing sports. B.Working with others. C.Following your interests.40.If Mick wants to make his school life colourful, who should he talk to first A.Parents. B.Teachers. C.Classmates.41.In which unit of a textbook can the passage be found A.Unit 2 School life. B.Unit 3 Making plans. C.Unit 4 Living environment.Shenzhen is the first city in China to ask schools to have daily P.E. classes for primary and middle school students. Buxin Primary School in Luohu District has a “3+1+1” model—three P.E. classes, one music-based exercise class and one sports game class. This makes sure that students have five P.E. classes per week.Then there is a new problem: there aren’t enough P.E. teachers. Buxin Primary School lets teachers from other subjects teach some P.E. classes. For example, Liu Xunhua, a Chinese teacher, is also a part-time P.E. teacher. He says daily P.E. classes are good for students’ health and he supports the idea.Besides, many schools don’t have much space for the new P.E. classes. To solve the problem, Longhua Foreign Languages School makes full use of space in the school. For example, students can run uphill (朝上坡方向) and jump on steps. If there are too many P.E. classes at the same time, teachers will take students to the public basketball court (公共篮球场) near the school. It’s just across the street from the school playground.Students enjoy daily P.E. classes. Yuan Yinuo, a sixth grader, thinks sports can make students feel less stressed in daily study and before exams. Chen Xinru, an eighth grader, says daily P.E. classes can help them improve their studies. However, some parents are worried about daily P.E. classes taking up the learning time for other subjects, although they know the importance of P.E. classes.Now, many other big cities like Beijing and Shanghai are also trying out daily P.E. classes. They want to make sure that students get enough exercise at school.42.How many P.E. classes do students at Buxin Primary School have per week A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.43.What does Paragraph 3 mainly talk about A.The ways of solving the space problem.B.The lack (缺乏) of P.E. teachers in schools.C.The importance of P.E. classes in students’ study.D.The different views of students on daily P.E. classes.44. What do the underlined words “less stressed” mean in English A.More tired. B.More relaxed. C.Less bored. D.Less excited.45.What do some parents think of the “daily P.E. class” program A.They don’t think it’s important.B.They support the idea very much.C.They think it’s bad for students’ health.D.They think it may cut study time.46.Which is the right structure (结构) of the text (①= Paragraph 1, ②= Paragraph 2…)A. B.C. D.There are many English proverbs (谚语) about “home”. Here are some of the best. There’s no place like home.This proverb comes from the song Home, Sweet Home. It simply means home is always the best place. Maybe it’s not that comfortable, but it’s where love and family can be found. After being away for so long, you will always find there’s no place like home. So if you live elsewhere for a long time, you can say “There’s no place like home.” as soon as you arrive home to show how you miss your home and parents. The longest way round is the shortest way home.Though this proverb also has the word “home”, its meaning is not about “home” but about working and studying skills (技能). Sometimes some students do their homework in a quick way. They may think it’ll save time if they do it as fast as they can. However, if they only care about the speed (速度), it’s easy to make mistakes. So slow down; slow is fast. ▲Home doesn’t have to be the building that you live in. It is where you most want to be. Most people have their “home” in their mind. It may be the same city they live in now, the city where they grew up, the house where their parents live, or the place where they are raising their family.47.Where does the proverb “There’s no place like home.” come from A.A poem. B.A novel. C.A song. D.A movie.48.What does the underlined word “elsewhere” mean in Paragraph 2 A.especially B.somewhere C.faraway D.easily49.Which of the following can be put in “ ▲ ” A.East or west, home is best. B.Make yourself at home.C.A good home is made, not bought. D.Home is where the heart is.50.Which of the following has the same meaning as “There’s no place like home.” A.独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲。 B.儿童散学归来早,忙趁东风放纸鸢。C.黄梅时节家家雨,青草池塘处处蛙。 D.停车坐爱枫林晚,霜叶红于二月花。51.What is the main idea of the passage A.Introduction to English songs.B.Explanation (解释) of working and studying skills.C.Meanings of some English proverbs about “home”.D.Description (描述) of different places that can be called “home”.根据短文内容,将下面的句子还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺。每个选项只能用一次,有一项多余。You probably have about three weeks off during the winter holiday, but simply not touching Chinese for the whole time is a very bad idea unless you’re close to feeling tired out and really need the rest. 52 Here are four fun ways to do that.What to do now is to put enjoyment at the very top. 53 You can play games, listen to Chinese music, or watch movies about China—choose whichever you like. This will make you excited to learn more.Learn more by reading and listening. Read a lot and listen to things in Chinese. 54 This way, you’ll see new words many times and understand them better.Talk to people and explore (考察). If you can, go to places where people speak Mandarin and practice your language skills. If you can’t travel, talk to Chinese speakers online. It’s a great way to have fun and stay fired up.55 Look back at what you’ve learned so you don’t forget it. This will help you be ready for the next term. Also, go over any words or grammar that were hard for you.Remember, the break is for resting, but learning Chinese in fun ways will make you better when school starts again. 56 Have a great winter break and learn Chinese in a fun way!A.Go over what you know.B.Make sure what you are reading is not difficult.C.Use books and stories that are not too hard for you.D.Find ways to learn that don’t feel like hard work.E.Find any activity about the Chinese language and culture in some way.F.It’s important for the students studying Chinese to have fun and keep learning at the same time.There are many English proverbs (谚语) about “home”. Here are some of them.There’s no place like home.This proverb comes from the song Home, Sweet Home. It simply means home is always the best place. Maybe it’s not that comfortable, but it’s where love and family can be found. After being away for so long, you will always find there’s no place like home. So if you have been elsewhere for a long time, you can say “there’s no place like home” as soon as you arrive home to show how you miss your home and parents.The longest way round is the shortest way home.Though this proverb also has the word “home”, its meaning is not about “home” but about working and studying skills. Sometimes some students do their homework in a really quick way. They may think it’ll save time if they do it as fast as they can. However, if they only care about the speed (速度), it’s easy to make mistakes, and more time will be spent redoing the task. So slow down; slow is fast.Home is where the heart is.Home doesn’t have to be the building you live in. It is where you most want to be. Most people have their “home” in their minds. It may be the same city they live in now, the city where they grew up, the house where their parents live in, or the place where they are raising their family.57.Where does the proverb “There’s no place like home” come from A.A poem B.A story C.A song D.A movie58.What does the underlined phrase “redoing the task” probably mean A.Finishing the task B.Repeating (重复) the taskC.Starting the task D.Ignoring (忽略) the task59.What does the text talk about A.Several meanings of “home”. B.Working and studying skills.C.Some English proverbs about “home”. D.Different places that can be called “home”.60.Which sentence has the same theme as “There’s no place like home” A.儿童散学归来早,忙趁东风放纸鸢。 B.停车坐爱枫林晚,霜叶红于二月花。C.黄梅时节家家雨,青草池塘处处蛙。 D.独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many people say that their memory (记忆力) is bad, especially as they get older. So how can we improve our memory Here are some tips for you.61We all remember the things we are interested in, and always forget the ones that bore us. This explains the reason why schoolboys remember football results easily but struggle (挣扎) with dates from their history lessons!Repeat things in groups.62 The following numbers would be impossible for most of us to remember: 1492178919318483. But look at them in “groups” repeatedly, and it becomes much easier: 1492 1789 1931 8483.63To remember long lists, try inventing a story which includes all the things you want to remember. In the test, people were asked to remember up to 120 words using this way. When they were tested later, they could remember about 90% of them. 64Take physical exercise.Physical exercise is also important for your memory, because it increases your heart rate (心率), and that makes your memory work better. 65 As we know, too much pressure is very bad for the memory.A.Exercise also lowers pressure.B.Have a positive interest in what you want to remember.C.Take an interest.D.Grouping numbers may help you to remember things for a short time.E.The test result was really amazing!F.Doing exercise is good for our health.G.Invent a story.If you are looking for good ways to learn English well, you will be disappointed because I don’t really think there are any.Like a lot of Chinese students, I started learning English as soon as I entered middle school. I was interested in learning this foreign language because I was good at it and this made me feel very happy. However, my interest in English learning didn’t last long. Once I got into high school, English made me confused because I couldn’t stand the boring grammar points. Soon, I lost interest in English and my English became very poor.But English music gave me the confidence to learn this second language. One day I bought an English magazine. There was a tape in it. It recorded several English songs and collected some fun articles (文章). The moment I listened to the songs recorded on the tape, I fell in love with English music. Also, I could read some interesting articles in the magazine to get to know the fantastic cultures of English-speaking countries.Soon I decided to pick up my English. In order to learn it well, I did many grammar and reading exercises. At the same time I kept my habit of listening to English music and reading English magazines. My grades in English tests improved little by little.66.Why did the writer lose interest in learning English A.Because he was not very good at speaking.B.Because he didn’t have a large vocabulary.C.Because he had problems learning grammar.D.Because he thought English pronunciation was boring.67.What does the underlined word “confused” in the second paragraph mean A.Quite bad. B.Not useful.C.Difficult to believe. D.Unable to think clearly.68.What raised the writer’s interest in English again A.English movies. B.English songs. C.English plays. D.English newspapers.69.How did the writer learn English ① By speaking English out aloud. ② By reading English magazines.③ By reading English articles online. ④ By listening to English music.A.②④ B.①② C.①③ D.②③Many kids help their parents to do chores such as washing the dishes, cleaning the floors and taking out the rubbish in the house. And some kids get money or other rewards from their parents, such as playing computer games for 20 minutes.But some people do not think that kids should get rewards for doing chores. One of them is Susie Walton, a parenting educator. She believes that if kids get rewards, they will think that work isn’t worth (值得) doing unless they can get something. For example, kids won’t sweep the floor if they see it is dirty. But they will clean the floor if their parents reward them for it. Susie said, “A home is a living place for everyone in the family. It’s important for kids to see that it’s all the family members’ job to keep their homes clean.”Other people have different opinions (观点). They believe that money or other rewards can encourage (鼓励) kids to do more chores. It also teaches them a real world lesson that we need to work to make money. Now, there are also apps that encourage kids to do chores. The apps give kids points and gifts that can be used either online or in the real world. With the ChoreMonster app, kids get points after doing chores. Kids can exchange (交换) their points for real rewards, such as time to play video games or a trip to the mall.What do you think Should kids be rewarded for doing chores Or should kids help out with their homes without getting anything 70.How does the writer start the passage A.By giving some facts. B.By giving some opinions.C.By using a teacher’s words. D.By showing his own experiences.71.What's Paragraph 3 mainly about A.How to make money by doing chores.B.The apps that encourage kids to do chores.C.How to exchange the points for real rewards.D.The good side of rewarding kids for doing chores.72.What is the purpose (目的) of writing the text A.To call on readers to do more chores. B.To tell readers of two different opinions.C.To invite readers to express their opinions. D.To show the writer’s views about doing chores.Dumplings are very popular in China. Especially during the Spring Festival, people often eat dumplings. Do you know the meaning of dumplings Wealth!Chinese dumplings can be made to look like boat-shaped Chinese silver ingots. It is said that the more dumplings you eat during the Spring Festival , the more money you can make in the new year. Dumplings generally are made up of meat and vegetables in thin skins. Popular fillings are pork, chicken, beef, and different kinds of vegetables. They can be cooked by boiling, steaming, frying or baking.But do you know how to make dumplings Please follow these easy steps.First, we need to mix the flour with water. When the dough is ready, we can begin to make dumpling wrappers. We use the rolling pin to roll the dough into small, thin and round pieces, so that they will be easy to cook.The second step is to prepare the filling. You usually choose whatever you like to put into it. You must chop those things into small pieces. Then put some salt, oil and other condiments into it, and stir it for a few minutes.Lastly, when all these preparations are done, we can begin making dumplings. We put a spoonful of the filling in the center of the wrapper, and then stick the two opposite sides together. It’s OK. Then, you can cook dumplings.Word Bankingot 元宝 fry 油炸 flour 面粉 dough 生面团 rolling pin 擀面杖 chop 切碎 condiment 调味料 stick 粘住73.What do dumplings look like A.Chinese cups. B.Chinese cakes. C.Chinese cabbages. D.Boat-shaped Chinese silver ingots.74.What do the underlined words “dumpling wrappers” in Paragraph 4 mean in Chinese A.饺子皮 B.饺子馅 C.饺子包装纸 D.饺子料75.What’s the passage mainly about A.Chinese Spring Festival. B.Chinese dumplings.C.Boat-shaped Chinese silver ingots. D.Chinese people.Yunnan Woodblock Printmaking is a special kind of printmaking. It started in the 1980s. This kind of art shows history, culture and other things in Yunnan, such as the lives of Yi people, Dai people and Miao people, making it much more wonderful and meaningful.The artists use one piece of wood to make a colourful artwork. First, they choose the best wood, and then they need to think of a creative idea about how to make it. Next, they make a draft. After that, they carefully make it better with tools. Finally, when it is painted and printed, it becomes a beautiful and special artwork.Leng Guangmian, an artist, thinks it’s not easy to finish such an artwork. It takes time. But this art is very meaningful. He keeps on making more people know a lot about this art. He even trains farmers in Pu'er and brings the art into schools. He expects his works to show great woodcutting skills, the culture and the life in Pu’er.76.What’s the right order of making a colourful artwork ①Paint and print the artwork. ②Make a draft.③Choose the best wood. ④Make it better with tools.A.③—②—①—④ B.③—②—④—①C.④—③——①—② D.④—①—③—②77.Which of the following is NOT true according to the text A.The woodblock printmaking only shows the lives of people in Pu'er.B.To make a colourful artwork, one piece of wood is enough.C.Leng Guangmian brings the art into both farms and schools.D.Leng Guangmian is an artist.78.What does Leng Guangmian think of this art A.Easy but boring. B.Fun but meaningless.C.Interesting but dangerous. D.Difficult but meaningful.79.In which part of a Newspaper can we probably read the text A.Sports. B.Travel. C.Art. D.Food.Madison Checketts, a teenager, has loved the beach since she was a child. But each time on her family vacations, she could easily notice plastic (塑料的) bottles lying on the sand. After learning more about plastic pollution and methods to reduce it, she created an edible (可食用的) water bottle called Eco-Hero.She started working on the project in October, 2021. In her early project, when Checketts asked herself what she could do to make the world a better place, she thought about reducing plastic pollution. Single-use plastic products like water bottles are used and thrown away. After that, plastic water bottles often end up in the sea. Plastic pollution is a main ________ to the sea and wildlife in it. After being selected (挑选) as one of the students from her school to compete in the school district’s science fair, she won first place at a state science fair before advancing to a national competition.An Eco-Hero holds about three-quarters of a cup of water and costs about $1.2 to make. Basically, people make a hole at the top of the gelatinous membrane (胶质 膜 ) and drink the water. “It took many tries to get the membrane strong enough so it would not pop in my hands,”Checketts says.In her free time, Checketts likes to play soccer, draw and spend time with family and friends. When she grows up, she wants to find a way to combine her hobbies and studies, and either be an engineer, a designer or a soccer player.As Checketts thinks about the future of the Eco-Hero, she says she wants to run more tests to make the bottle stronger and bigger. She hopes the Eco-Hero encourages people to think and understand that everyone can make the world a better place.80.What is the Eco-Hero A.The name of a kind of plastic. B.The name of plastic pollution.C.The name of a new kind of water bottle. D.The name of a beach.81.Which word can be filled in the blank of the second paragraph A.example B.secret C.food D.danger82.What do we know from the underlined part A.We should be strong to hold the bottle. B.Making this kind of bottle isn’t easy.C.Checketts is trying out another bottle. D.We can drink more water in this bottle.83.How will this kind of bottle be in the future A.Stronger and bigger. B.Thicker and larger.C.Stronger and thicker. D.Bigger and cheaper.84.What does the fourth paragraph mainly tell us A.Checketts’ school and family. B.Checketts’ study and hobbies.C.Checketts’ hobbies and dreams. D.Checketts’ friends and teachers.Bright red in color, with perfect sweet-and-sour taste, tanghulu is a popular traditional snack in most parts of northern China. In the past, people mainly used the hawthorn berries (山楂) to make tanghulu. But now, people prefer to use other fruits like oranges, bananas, grapes and strawberries. To make some perfect tanghulu, you can follow these steps:Prepare what you need:Hawthorn berries or other fruits, white sugar and water.Step 1Start off by washing the hawthorn berries or any other fruits you choose. Once done, dry the fruits. Don’t forget this step.Step 2Put the fruits on bamboo sticks. If you use long sticks, put 4—6 pieces of fruits on each stick. If you use short ones, 1—3 pieces are enough.Step 3Add water and white sugar to a pan and then mix them well. Heat the pan until bubbles (气泡) appear and the color changes. When doing this, you can test the temperature of the mixture by dipping (浸) a spoon of the mixture in cold water. When the mixture hardens (变硬) immediately, it is at the right temperature. It is the key to making your perfect tanghulu.Step 4Now, dip each fruit stick into the sugar mixture to easily coat the fruits. Remember to turn it so that all sides are covered.Step 5Once done, place each stick on a plate. Remember to leave enough space between each other to stop them from sticking together. After a few minutes, you can taste them.With the step-by-step instructions, you can have a try at home. Try with different kinds of fruits to see which taste you like best.85.In Paragraph 1, the writer mentioned the ________ and ________ of the tanghulu.A.color; history B.taste; colorC.size; taste D.history; size86.After washing the fruits, we need to ________ first.A.make them dry B.put them on bamboo sticksC.heat them in a pan D.dip them in the sugar mixture87.What does “It” refer to in Step 3 A.The way to test the sugar mixture. B.The way to heat the sugar mixture.C.The temperature of the sugar mixture. D.The time to dip fruit sticks into the mixture.88.What does Step 5 mainly tell us A.How soon you can taste them. B.How to cool the fruit sticks.C.Where to put the fruit sticks. D.What can stop the fruit sticks from sticking.89.In which part of a magazine can we probably read the passage A.Health. B.History. C.Travel. D.Food./ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.D 2.B 3.A 4.D 5.C【导语】本文是一篇说明文,主要围绕如何交朋友展开,指出交朋友是一项可以学习的技能,并给出了相关建议,包括培养谈话技巧、提升社交能力等。1.细节理解题。根据文中“Build your conversational skills”,“Work on your social skills”以及“Maybe that’s because you don’t have enough chances to meet others”可知,交朋友需要谈话技巧、社交能力和认识他人的机会,文中并未提及需要有很多爱好。故选D。2.细节理解题。根据第二段中“To start a conversation, you can use easy questions like ‘What do you do for fun ’ or ‘Do you have any pets ’ Don’t ask private questions like ‘How old are you ’”可知,开始对话时,不能用涉及隐私的问题,B选项“What’s your weight ”(你的体重是多少?)属于私人问题,不能用。故选B。3.词句猜测题。根据第二段中“Don’t ask private questions like ‘How old are you ’”可知,像年龄这样的问题属于私人问题,所以“private”意思是“私人的”。故选A。4.细节理解题。根据最后一段“With a little practice and patience, you will soon have a friend or two.”可知,如果你实际且耐心,你很快就会交到朋友,D选项表述正确。故选D。5.主旨大意题。根据第一段中“Making friends is a skill that can be learned. Here is some helpful advice.”(交朋友是一项可以学习的技能。这里有一些有用的建议。)以及全文内容可知,本文主要讲的是我们应该学习交朋友的技能。故选C。6.E 7.D 8.A 9.F 10.C【导语】本文是一篇关于如何与同学建立良好关系的短文,主要介绍了四种简单的方法来促进同学间的友谊。6.根据“Actually, getting along with classmates is important for a happy school life.”可知,此处需要引出后文的具体建议,选项E“以下是学生与同龄人建立良好友谊的四种简单方法”符合,故选E。7.根据“A smile or a praise can make someone’s day better.”可知,此处是询问具体的友善行为,选项D“你总是用友善的言语和行动吗?”符合,故选D。8.根据“Show your care by nodding and asking questions.”可知,此处是总结倾听的作用,选项A“倾听有助于建立信任,让他人感到被重视”符合,故选A。9.根据“Take part in group projects or school clubs.”可知,此处是说明集体活动的意义,选项F“一起合作能帮助结交新朋友”符合,故选F。10.根据“Understand that everyone is different.”可知,此处需要概括尊重差异的主题,选项C“保持开放和尊重”符合,故选C。11.B 12.A 13.G 14.F 15.D【导语】本文是一篇说明文,通过研究表明相似性有助于形成友谊,如朋友在观看视频时有相似大脑反应,同时指出身体距离也是影响友谊形成的因素 。11.根据前文“‘What You too I believed I was the only one.’”以及后文“If so, you may have ended up becoming friends with this person.”可知,这里是对前文所说话语的一种假设情境提问,选项B“你曾经对别人说过类似的话吗?”符合语境,起到衔接上下文的作用,故选B。12.根据后文“Scientists from the University of California said friends have similar behaviors, Scientific American reported.”可知,这里引出了科学研究来支持相似性有助于形成友谊这一观点,选项A“现在,这个观点背后有一些科学依据。”符合语境,引出后面的科学研究,故选A。13.根据前文“Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match.”以及后文“According to their scans (扫描检查), friends who watched the same video reacted in similar ways.”可知,这里应该是说明在学生观看视频的同时进行的扫描大脑的动作,选项G“与此同时,科学家们扫描了他们的大脑并记录了他们的大脑活动。”符合语境,承上启下,故选G。14.根据前文“Similar parts of their brains lit up while they were watching the videos, especially parts that are connected with motivation (动机), learning and memory.” 可知,这里是在对比朋友和非朋友对相同视频的反应,选项F“然而,不是朋友的人对相同的视频有不同的反应。”符合语境,与前文形成对比,故选F。15.根据后文“Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone.”可知,这里引出了友谊不仅基于大脑相似性这一观点,选项D“但是大脑相似性并不是导致友谊的唯一因素。”符合语境,引出后面关于其他因素的内容,故选D。16.C 17.C 18.A 19.C【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Barbara Sloan与法国笔友Michèle长达数十年的特殊友谊故事,包括她们通过书信建立的深厚情感、首次见面以及Michèle意外去世后的悲痛。16.细节理解题。根据文章“I started looking for pen friends because I was the only child in my family and I felt lonely.”可知,Barbara寻找笔友的主要原因是孤独。故选C。17.细节理解题。根据文章“but Alan called to say Robert was ill, so I returned home.”可知,Barbara提前回家的原因是儿子Robert生病。故选C。18.细节理解题。根据文章内容梳理事件顺序:1. “In 1972, I married Alan...”对应事件d;2. “Michèle sent me a golden necklace as a wedding gift.”对应事件a;3. “The next year, I flew to France...We hugged tightly and spent a wonderful week together.”对应事件b;4. “Her husband told us she had died in an accident”对应事件c。正确顺序为d-a-b-c。故选A。19.主旨大意题。全文围绕Barbara与Michèle的友谊展开,从书信往来、初次见面到Michèle去世,重点描述这段特殊友谊的珍贵。根据文章首句“I want to share my experience about an unusual friendship.”可知,文章目的是分享这段友谊故事。故选C。20.B 21.B 22.C 23.B 24.D【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了人们在换学校或搬家后与朋友保持联系的困难,以及心理学家对此的研究和建议。20.细节理解题。根据“Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move.”可知,作者是通过陈述事实开篇的。故选B。21.细节理解题。根据“70% of them don’t want to call their friends first, because they worry that their old friends won’t want to hear from them or are too busy to talk with them.”可知,大多数人不愿意先打电话,因为他们担心老朋友不想联系他们或太忙没时间聊天。由此可知,他们不想打扰老朋友。故选B。22.细节理解题。根据“But these differences can be helpful for people to get close to each other.”可推知,差异可能有助于与老朋友重新建立联系。故选C。23.细节理解题。根据“So, why not give your old friend a call ”可知,作者鼓励我们勇敢联系老朋友。故选B。24.推理判断题。通读全文可知,文章内容涉及心理学研究和社会行为分析,最可能出自科学类杂志。故选D。25.C 26.A 27.D【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国历史上最好的老师孔子的生平、人们纪念他的原因、他的重要思想及这些思想的影响,号召人们向他学习。25.细节理解题。根据“Who is the best teacher in Chinese history Many would say Confucius (孔子).”可知,孔子是中国历史上最好的老师。故选C。26. 细节理解题。根据“Why do people still love him after so many years That’s because his ideas help us in our everyday lives.”可知,多年后人们仍然喜爱孔子,是因为他的思想在日常生活中对人们有帮助。故选A。27.词句猜测题。根据“Confucius said that ‘When three men walk together, my teacher must be among them.’”可知,划线句子“当三个人一起走时,我的老师一定在他们之中”对应的中文古语是“三人行,必有我师焉”。故选D。28.A 29.E 30.B 31.C【导语】本文是说明文。围绕中小学开设的劳动技能课程展开,介绍了劳动技能课的意义、部分学校的课程内容以及其对学生成长的重要性。28.根据前文“Now, students from primary and middle schools have at least one labor skill class every week.”及后文“Through such classes, students can also learn the true meaning of labor and the value of labor. They can also learn different life skills.”可知,空白处需衔接“劳动技能课”与“技能学习”的关联,承上启下说明课程的核心作用。A选项“劳动教育有助于人们在生活中变得快乐、积极且富有创造力。” 符合语境。故选A。29.根据前文“Some schools prepared some interesting labor skill classes for students.”指出一些学校为学生准备了有趣的劳动技能课,后文“Some students from Chongqing had a class about catching fish in the river...”以重庆学生的课程为例具体说明,因此需填入衔接“学校准备课程”与“具体课程例子”的句子。E选项“这些劳动技能课是一次很棒的经历”符合语境。故选E。30.根据前文“They may share the videos of their cooking with their classmates. It is to share the delicious food.”提到学生分享烹饪视频是为了分享美食。B选项“这也是为了分享劳动的快乐”符合语境。故选B。31.根据后文“Schools try to use different ways to help improve students’ life skills so that students will have a bright future with hard-working hands.”可知,学校通过多种方式提升学生生活技能以助力其未来。C选项“劳动教育在学生成长中发挥着作用”既概括了劳动教育的重要性,又为后文学校的具体举措提供了理论依据。故选C。32.F 33.C 34.E 35.A 36.D【导语】本文主要介绍了通过做家务、上劳动课、加入俱乐部和参加竞赛等方式来培养生活技能及其带来的益处。32.根据“Do you do any chores at home Do you take any labor courses (劳动课) at school ”以及“They can both make you develop good habits and help you a lot in the future.”可知,此处应是引出通过做家务和上劳动课等方式能培养一些生活技能,且这些技能有很大帮助,选项F“培养一些生活技能,它们能在很多方面帮助你。”符合语境。故选F。33.根据“But it is important because it can provide you with basic skills.”可知,此处存在转折,前面应是说有人觉得做这些事不好,选项C“许多学生可能认为做家务是浪费时间。”符合语境,引出后面强调做家务很重要。故选C。34.根据“Students can choose everyday chores such as cleaning, organizing and cooking, agricultural or manufacturing labor like growing vegetables and making handicrafts; or service such as volunteer work.”可知,此处应是说学校提供的劳动课程的种类,选项E“学校将主要提供三种劳动课程。”符合语境。故选E。35.根据“There must be all kinds of clubs for you such as the cooking club, paper-cutting club or clothes-making club.”以及“Your friendship will certainly be stronger because of sharing the same experience.”可知,此处应是说可以和朋友一起加入俱乐部,选项A“你也可以和你最好的朋友一起加入这些俱乐部。”符合语境。故选A。36.根据“If you are the winner in cake-making or any other kind of competition, your parents will be proud of you.”可知,此处应是说参加竞赛带来的好处,选项D“这些种类的竞赛将使你的学校生活丰富多彩且有意义。”符合语境。故选D。37.C 38.B 39.C 40.B 41.A【导语】本文主要介绍了学校生活提供的各种机会,包括结交朋友、培养兴趣爱好、获取知识等,并鼓励学生积极参与校园活动。37.细节理解题。根据“Do you know what the school has to offer you ”可知,作者通过提问的方式开始文章。故选C。38.词句猜测题。根据“you’ll find that your school has a lot of cool activities waiting for you to participate in and explore.”可知,是指学校有很多活动等着你去参加和探索,划线部分表示“参加”,与take part in同义。故选B。39.细节理解题。根据“Do What Makes You Happy. Think about what brings you happiness at school. Do you love playing basketball Or maybe painting in art class Whatever it is, be sure to do it often.”可知,追寻自己的爱好能够让你在学校开心。故选C。40.细节理解题。根据“If so, talk to your teachers about it first.”可知,应该先和老师交谈。故选B。41.推理判断题。本文主要介绍了学校生活提供的各种机会,可能会在“学校生活”这一单元。故选A。42.C 43.A 44.B 45.D 46.D【导语】本文围绕深圳中小学推行每日体育课这一举措展开,介绍了相关模式、面临的问题及解决办法、学生和家长对此的看法,以及该举措在其他城市的推广情况。42.细节理解题。根据第一段中的“Buxin Primary School in Luohu District has a ‘3 + 1 + 1’ model—three P.E. classes, one music-based exercise class and one sports game class. This makes sure that students have five P.E. classes per week.”可知,布心小学采用“3 + 1 + 1”模式,确保学生每周有五节体育课。故选C。43.主旨大意题。根据第三段首句“Besides, many schools don’t have much space for the new P.E. classes.”以及后文内容可知,该段主要讲述了龙华外国语学校为解决空间不足问题所采取的办法,即第三段主要谈论解决空间问题的方法。故选A。44.词句猜测题。根据第四段中的“Yuan Yinuo, a sixth grader, thinks sports can make students feel less stressed in daily study and before exams.”可知,六年级学生袁一诺认为运动能让学生在日常学习和考试前“less stressed”,结合常识可知,运动能让人放松,所以“less stressed”意思是“更放松”,与“More relaxed”意思相近。故选B。45.细节理解题。根据第五段“However, some parents are worried about daily P.E. classes taking up the learning time for other subjects, although they know the importance of P.E. classes.”可知,一些家长担心每日体育课会占用其他科目的学习时间。故选D。46.篇章结构题。文章第一段引出深圳中小学推行每日体育课这一话题;第二段讲述布心小学面对体育教师不足的解决办法;第三段讲述龙华外国语学校面对空间不足的解决办法,这两段是并列阐述问题与解决办法;第四段讲述学生对每日体育课的看法;第五段讲述家长对每日体育课的看法;第六段讲述其他城市也在尝试每日体育课。所以文章结构是总分总,第一段总起,第二、三、四、五段分述,第六段总结。故选D。47.C 48.B 49.D 50.A 51.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要通过介绍三条与“家”相关的英语谚语,分别解释其来源、含义及适用场景,帮助读者理解这些谚语的核心信息。47.细节理解题。根据第二段“This proverb comes from the song Home, Sweet Home.”可知,该谚语来源于一首歌。故选C。48.词句猜测题。根据第二段“if you live elsewhere for a long time”和“arrive home”可知,此处表示在其他地方住了很长时间,因此划线单词“elsewhere”是指除了家之外的其他地方。故选B。49.推理判断题。根据最后一段“Home doesn’t have to be the building that you live in. It is where you most want to be. Most people have their ‘home’ in their mind.”可知,本段强调“家不一定是居住的建筑,而是心灵最向往的地方”,核心是“家与心灵的关联”。故选D。50.词句猜测题。根据第二段“you can say ‘There’s no place like home.’ as soon as you arrive home to show how you miss your home and parents”可知,该谚语的核心含义是表达“家是最好的地方”以及“对家和亲人的思念”。故选A。51.主旨大意题。综合全文可知,本文整体围绕三条与“家”相关的英语谚语”展开,核心是“解释这些谚语的含义”。故选C。52.D 53.E 54.C 55.A 56.F【导语】本文主要介绍了在寒假期间通过四种有趣的方式学习中文的建议。52.根据“but simply not touching Chinese for the whole time is a very bad idea unless you’re close to feeling tired out and really need the rest.”及“Here are four fun ways to do that.”可知,上文讲述了整个寒假都不接触中文是一个非常糟糕的主意,除非你感到疲惫并真正需要休息,下文提到了有四种有趣的方法,因此空处是表达一种既能学习中文又不觉得辛苦的方式。选项D“找到不觉得辛苦的学习方式”符合语境。故选D。53.根据“You can play games, listen to Chinese music, or watch movies about China”可知,下文提到了几种和中文有关的活动,选项E“以某种方式找到任何关于中文和文化的活动”符合语境。故选E。54.根据“Read a lot and listen to things in Chinese.”可知,此处是讲通过阅读和听的方式来学习中文,选项C“使用对你来说不太难的书和故事”符合语境。故选C。55.根据“Look back at what you’ve learned so you don’t forget it.”可知,此处是讲要复习,选项A“复习一下你所知道的”符合语境。故选A。56.根据“Remember, the break is for resting, but learning Chinese in fun ways will make you better when school starts again.”可知,此处是在总结,假期是用来休息的,但是用有趣的方式学习中文会让你在开学时表现得更好,选项F“对于学习中文的学生来说,在享受乐趣的同时继续学习是很重要的”符合语境。故选F。57.C 58.B 59.C 60.D【导语】本文主要介绍了几个关于“家”的英语谚语及其含义。57.细节理解题。根据“This proverb comes from the song Home, Sweet Home.’”可知,谚语“There’s no place like home.”来自于歌曲Home Sweet Home。故选C。58.词义猜测题。根据“it’s easy to make mistakes, and more time will be spent redoing the task. So slow down; slow is fast.”可知,学生们如果只追求速度,容易出错,会花更多时间重新做任务。“redoing the task”指的是“重复进行任务”。故选B。59.主旨大意题。根据整篇文章的介绍内容可知,文章的主旨是介绍一些关于“家”的英语谚语及其意义。故选C。60.推理判断题。根据“you can say ‘There’s no place like home’ as soon as you arrive home to show how you miss your home and parents.”可知,谚语“There’s no place like home”的主题是表达对家的思念和归属感,与此主题相同的句子是“独在异乡为异客,每逢佳节倍思亲。”意为“独自在他乡做陌生人,每逢佳节倍加思念亲人。” 故选D。61.C 62.D 63.G 64.E 65.A【导语】本文主要介绍了一些提高记忆力的方法。61.根据“We all remember the things we are interested in, and always forget the ones that bore us.”可知,此处应是引出提高记忆力的方法,且与兴趣相关,选项C“培养兴趣。”符合语境。故选C。62.根据“Repeat things in groups.”和“The following numbers would be impossible for most of us to remember...But look at them in ‘groups’ repeatedly, and it becomes much easier...”可知,此处应是说将数字分组可能有助于短时间记住事情,选项D“将数字分组可能有助于你短时间记住事情。”符合语境。故选D。63.根据“To remember long lists, try inventing a story which includes all the things you want to remember.”可知,此处应是说编一个故事来帮助记忆,选项G“编一个故事。”符合语境。故选G。64.根据“In the test, people were asked to remember up to 120 words using this way. When they were tested later, they could remember about 90% of them.”可知,此处应是说测试结果令人惊讶,选项E“测试结果真的很惊人!”符合语境。故选E。65.根据“Physical exercise is also important for your memory, because it increases your heart rate (心率), and that makes your memory work better.”和“As we know, too much pressure is very bad for the memory.”可知,此处应是说锻炼也能降低压力,选项A“锻炼也能降低压力。”符合语境。故选A。66.C 67.D 68.B 69.A【导语】本文作者分享了自己的英语学习经历,中学时因擅长英语产生兴趣,高中时因语法枯燥失去兴趣,后借助英语音乐和英语杂志重拾兴趣,并通过做练习和保持兴趣和习惯,英语成绩逐渐提升。66.细节理解题。根据“Once I got into high school, English made me confused because I couldn’t stand the boring grammar points. Soon, I lost interest in English and my English became very poor.”可知,作者进入高中后,因无法忍受枯燥的语法知识点而对英语感到困惑,随后失去了学习兴趣,故选C。67.词句猜测题。根据“Once I got into high school, English made me confused because I couldn’t stand the boring grammar points.”可知,作者因无法忍受枯燥的语法知识点,对英语产生了“confused”的感受,结合选项可知,“无法清晰思考”最符合“因语法枯燥而对英语产生的困惑状态”,故选D。68.细节理解题。根据“But English music gave me the confidence to learn this second language.”和“The moment I listened to the songs recorded in the tape, I fell in love with English music.”可知,英语歌曲让作者重新获得了学习英语的信心,重拾对英语的兴趣。故选B。69.细节理解题。根据“At the same time I kept my habit of listening to English music and reading English magazines.”可知,作者学习英语的方式包括听英语音乐(④)和读英语杂志(②)。故选A。70.A 71.D 72.C【导语】本文是一篇议论文,围绕孩子做家务是否应该得到奖励展开讨论。文章先陈述了孩子做家务的现象,接着列举了两种不同观点,一方认为孩子做家务不应得奖励,另一方认为奖励能鼓励孩子做更多家务,最后提出问题引发读者思考。70.细节理解题。根据文章第一段“Many kids help their parents to do chores such as washing the dishes, cleaning the floors and taking out the rubbish in the house. And some kids get money or other rewards from their parents, such as playing computer games for 20 minutes.”可知,作者通过列举孩子做家务以及得到奖励这些事实来开启文章。故选A。71.主旨大意题。根据文章第三段“Other people have different opinions (观点). They believe that money or other rewards can encourage (鼓励) kids to do more chores. It also teaches them a real world lesson that we need to work to make money. Now, there are also apps that encourage kids to do chores...”可知,第三段主要讲述了认为孩子做家务应该得到奖励这一观点的好处,比如奖励能鼓励孩子做更多家务,还能让他们明白工作赚钱的道理,以及有相关鼓励孩子做家务的应用程序等。故选D。72.推理判断题。根据文章最后一段“What do you think Should kids be rewarded for doing chores Or should kids help out with their homes without getting anything ”可知,作者提出问题询问读者对于孩子做家务是否应该得到奖励的看法,目的是邀请读者表达自己的观点。故选C。73.D 74.A 75.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国饺子的象征意义、制作方法以及烹饪方式。73.细节理解题。根据文章第1段“Chinese dumplings can be made to look like boat-shaped Chinese silver ingots.”可推知,饺子形似银元宝。故选D。74.词句猜测题。根据文章第4段“We use the rolling pin to roll the dough into small, thin and round pieces, so that they will be easy to cook.”(我们用擀面杖将面团擀成小而薄的圆形面皮,以便烹饪。)结合上下文,“dumpling wrappers”指包裹馅料的外皮。故选A。75.主旨大意题。全文围绕饺子的象征意义(财富)、外形、馅料及制作步骤展开,核心主题是中国饺子。根据文章首段及后续内容可推知,文章主要介绍的是饺子。故选B。76.B 77.A 78.D 79.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了云南木刻版画这一特殊艺术形式,包括其起源、所展现的内容、制作步骤以及艺术家冷光冕对其的态度和推广举措。76.细节理解题。根据“First, they choose the best wood, and then they need to think of a creative idea about how to make it. Next, they make a draft. After that, they carefully make it better with tools. Finally, when it is painted and printed, it becomes a beautiful and special artwork.”可知,制作彩色艺术品的正确顺序是选最好的木头、打草稿、用工具改进、上色印刷,即③—②—④—①。故选B。77.推理判断题。根据“This kind of art shows history, culture and other things in Yunnan, such as the lives of Yi people, Dai people and Miao people”可知,云南木刻版画展示的是云南的历史、文化等,并非只展示普洱人的生活。故选A。78.细节理解题。根据“Leng Guangmian, an artist, thinks it’s not easy to finish such an artwork. It takes time. But this art is very meaningful.”可知,冷光冕认为这种艺术很难但有意义。故选D。 79.推理判断题。文章主要介绍了云南木刻版画这一艺术形式,包括其起源、制作过程以及相关艺术家等内容,因此可能在报纸的艺术版块读到。故选C。80.C 81.D 82.B 83.A 84.C【导语】本文主要介绍了Madison Checketts为了减少塑料垃圾而发明的可食用水瓶的故事。80.细节理解题。根据“she created an edible (可食用的) water bottle called Eco-Hero.”可知,Eco-Hero是一种新型水瓶的名字。故选C。81.推理判断题。根据“Plastic pollution is a main... to the sea and wildlife in it.”并结合实际可知,塑料污染是对海洋和野生动物的主要威胁。故选D。82.推理判断题。根据“It took many tries to get the membrane strong enough so it would not pop in my hands,”可知,Checketts试了很多次才让薄膜足够结实,这样它就不会在手里爆开,由此推测,制作这种瓶子并不容易。故选B。83.细节理解题。根据“As Checketts thinks about the future of the Eco-Hero, she says she wants to run more tests to make the bottle stronger and bigger.”可知,这种瓶子将来会更强、更大。故选A。84.主旨大意题。根据第四段内容可知,本段主要介绍了Checketts的爱好和梦想。故选C。85.B 86.A 87.C 88.B 89.D【导语】本文主要介绍了中国传统小吃糖葫芦的制作方法。85.细节理解题。根据“Bright red in color, with perfect sweet-and-sour taste...”可知,第一段提及糖葫芦的颜色和味道。故选B。86.细节理解题。根据“Start off by washing the...dry the fruits.”可知,洗完水果后,要把水果弄干。故选A。87.词句猜测题。根据“it is at the right temperature. It is the key to making your perfect tanghulu.”可知,“It” 指代的是糖浆的温度。故选C。88.主旨大意题。根据Step 5的内容“Once done, place each stick on a plate. Remember to leave enough space between each other to stop them from sticking together. After a few minutes, you can taste them.”可知,步骤5主要讲述水果串裹上糖浆后该如何放置来让糖浆顺利冷却凝固。故选B。89.推理判断题。全文围绕糖葫芦的制作展开,属于食品类话题,故选D。21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览