资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台Unit 3 Same or Different 单元综合检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)八年级上册一、单项选择1.Miss Rose is ________ in the English class, but she is kind to us after class.A.friendly B.careful C.popular D.serious2.These two boys have the same hobbies such as watching movies and reading ________.A.papers B.movies C.telephones D.novels3.—What’s the ________ of Guangdong —It’s about 104,300,000.A.population B.temperature C.season D.people4.Kate and Linda have something ________ common.A.in B.at C.of D.with5.Lucy looks ________ Lily. They are ________.A.like; like B.like; alike C.alike; like D.alike; alike6.A true friend is someone that ________ for your hand and ________ your heart.A.reaches; touches B.reaches; reaches C.touches; reaches D.touches; touches7.—________ the heavy rain, we didn’t go camping last Sunday.—What a pity (遗憾)!A.Because B.Because of C.Thanks for D.Thanks to8.—Carol is really ________. She gets up early to read English every day.—Yes, she also ________ at school.A.hard-working; works hard B.friendly; works hardC.lazy; work hard D.outgoing; work hard9.— Are you and your sister different — Yes. She is ________ than me, but I am as ________as her.A.tall; thin B.taller; thinner C.taller; thin D.tall; thinner10.—Which is _________, health or money —Health.A.the most important B.as important asC.importantly D.more important二、完形填空Betty lived in a small town. Beautiful flowers were everywhere in the town. Because of her shyness, Betty just stood with 11 words in front of people. The shy girl 12 talked to others. She was like a wallflower (壁花) that always stayed quiet in the dark and worried that nobody would see her.However, her closest friend, Fiona, was truly 13 . Fiona loved to talk with others and she encouraged (鼓励) Betty to 14 . She told Betty that life wasn’t always as 15 as roses (玫瑰), but everyone was able to make it full of roses.With the encouragement of Fiona, Betty began to change. She started going to theater classes and enjoyed 16 in the theater group. Day by day, her 17 for acting began to shine. However, new 18 were never far away. One of Betty’s classmates became a thorn (刺) in her side. The classmate was unhappy with her success, but Betty kept being friendly. She showed her true self and became friends with this classmate. All the changes made her feel 19 every day.Betty got good results from her hard work 20 the town’s famous movie maker, Mr. Johnson, watched one of her plays. He liked her acting so much that he invited her to star in his new movie. Betty’s big day 21 . People were happy to see her movie.Betty 22 became more confident (自信的) than before. Her change was like a beautiful 23 . She met many difficulties. They taught 24 that there’s no rose without a thorn. But those thorns helped her improve herself. Betty’s experience showed that personal changes were 25 for anyone.11.A.enough B.nice C.few D.dirty12.A.always B.seldom C.usually D.often13.A.busy B.happy C.quiet D.different14.A.change B.accept C.wait D.agree15.A.cheap B.real C.beautiful D.free16.A.speaking B.acting C.dancing D.singing17.A.decision B.plan C.promise D.talent18.A.difficulties B.mistakes C.exams D.jokes19.A.angry B.fresh C.afraid D.famous20.A.before B.unless C.when D.though21.A.arrived B.answered C.stayed D.stopped22.A.carefully B.seriously C.easily D.finally23.A.wallflower B.classmate C.rose D.friend24.A.them B.it C.him D.her25.A.simple B.possible C.similar D.interesting三、阅读理解“A friend in need is a friend indeed.” Friends are important to us. Friends help us get through hard times. Friends also influence us a lot. Let’s enjoy two poems about friendship.②To Wang LunI, Li Bai, sit aboard a ship about to go. When suddenly on shore your farewell songs o’erflow. However deep the Lake of Peach Blossoms (桃花) may be. It is not so deep, Wang Lun! As your love for me.③A Time to Talk (By Robert Frost)When a friend calls to me from the road And slows his horse to a meaning walk, I don’t stand still and look around. On all the hills I haven’t hoed (锄地), And shout from where I am, what is it No, not as there is a time to talk. I thrust my hoe in the mellow ground, Blade (锄头) -end up and five feet tall. And I go up to the stone wall. For a friendly visit.④Both poems are famous in their cultures, but they tell different stories. Li Bai described the scene (场景) of his friend seeing him off. US poet Robert Frost wrote about a friend’s visit when he was working. Li made a comparison. His poem shows the friendship between him and his friend is deeper than the deep water. Frost’s poem, on the other hand, tells the readers that we should stop what we are doing to talk with our friends. It tells us that nothing should get in the way of spending time with friends. The language is simple but sincere (真挚的).26.How does the writer lead into the topic A.By asking a question. B.By giving an example.C.By telling a story. D.By using an old saying.27.What scene did Li Bai describe in the poem A.Ships on the lake. B.Peach blossoms.C.Wang Lun seeing him off. D.Songs sung by Wang Lun.28.What does the underlined word “It” refer to A.The ship. B.Love.C.Li Bai. D.The Lake of Peach Blossoms.29.What do we know about the two poems A.They are not very famous.B.They are both about friendship.C.They tell two similar stories.D.They are written by the same person.30.What’s the structure of the passage A. B. C. D.Joey was happy because he had many special friends—four squirrels (松鼠), two rabbits, and many colorful birds.In the large yard stood thirteen trees of different sizes. One day, while Joey was playing with his sister under the trees, he noticed that a tree trunk (树干) had a sad look.Joey asked, “Why are you unhappy ”“I am the smallest tree around. The birds don’t fly to me. The rabbits don’t eat grass under me. The squirrels don’t climb to my top. Nobody needs me or loves me.” replied the sad tree.After knowing the reason, the family had a meeting. Joey suggested making a seat under the sad tree. Joey’s father said he could help make seats around the tree. The family would sit under the tree and the tree wouldn’t feel sad anymore.When Joey told his special friends the tree was sad, they decided to do what they could to help make the sad tree happy again.Early the next morning, when Joey woke up, he noticed birds singing happily in the little tree and saw squirrels running up and down in it. Rabbits were eating the fresh grass around the tree. The little tree was happy again.Joey ran inside to tell the good news to his family. Joey’s mother and father went into the yard and saw the happy tree.“Let’s start to build the seats around the tree. I will need help to build them. Get the nails (钉子) for me, Joey.” said the father.“I can help you hold the nails, Dad.” said Joey’s sister.31.Why did the tree feel sad A.Because Joey didn’t talk to it. B.Because it thought no one liked it.C.Because it was the only tree in the yard. D.Because Joey’s sister didn’t play with it.32.What is the correct order according to the passage a. Joey went to find out why the tree was sad.b. Joey’s special friends decided to help the tree.c. Joey found a tree unhappy when he was playing.d. Joey’s father started to build the seats around the tree.e. Joey’s family discussed how to make the sad tree happy.A.a-b-d-c-e B.b-a-c-e-d C.c-a-e-b-d D.d-c-a-b-e33.What do you think of Joey’s family A.They are serious and polite. B.They are brave and honest.C.They are quiet and friendly. D.They are kind and helpful.34.What can we learn from the passage A.The difficulty brought the family together.B.Love helped the tree become happy again.C.The special friends were thankful to the tree.D.The tree spread happiness to everyone around it.35.What is the passage A.A story. B.A poem. C.An interview. D.An introduction.When you and your friends turn to each other to talk about problems or troubles, you give each other advice and help. One important thing of our growth is to make decisions to help our friends and learn to support (支持) each other. This requires us to learn what it means to help friends and how to help them in right ways.The first step toward helping others is to identify that they need help. We all know that difficulties are part of our daily lives. However, sometimes small things can lead to more serious problems that require more help. It’s important to find out when to help a friend. For example, you may pick up some signs that your friends are not acting like themselves. These signs show they may not be well.The next step toward helping others is to listen. Paying attention to others while listening is very important throughout our lives. When we communicate with others, we need to learn when to speak and when not to. As listeners, we should try to understand what the speakers are feeling or experiencing and try to see things from their perspectives (视角). Listening and paying attention to others when they speak is a sign of respect and a skill that will lead to deeper and better relationships.36.What is the purpose of the passage A.To discuss why people help each other.B.To describe the problems of giving help.C.To introduce the advantages of giving help.D.To explain how we can help others properly.37.What does the underlined word “identify” in Paragraph 2 mean A.Require. B.Discover. C.Suggest. D.Remember.38.What is the main idea of Paragraph 3 A.Act as a good listener to your friends.B.Learn how to give advice to your friends.C.Pay attention to your friends’ unusual acts.D.Build good relationships with your friends.39.According to the writer, what should you do as a listener A.Try to learn some proper skills. B.Find out the cause of their problems.C.Respect them and help them when necessary. D.Talk about the problems with their family.40.In which part of a magazine can we read the passage A.Sport. B.Travel. C.Environment. D.Communication.四、任务型阅读阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。You always answer when I call,And help me up if I fall,But you never complain (抱怨) at all,My true friend.You know the funny things to say,To make me laugh,To make my fears (害怕) away,Like the sun, you brighten my day,My true friend.You always know what I need,And give it to me before I plead (乞求),Just like a book, my mind you read,My true friend.And greatest of all I have found,When times are hard and I’m down,You are the one who stays around,My true friend.41.请给这首诗拟一个合适的标题。42.从诗中找出这句话“The sun can make me bright, and so can you.”的同义句。43.根据上下文选出“my mind you read”合适的汉语意思。A.我介意你读什么书 B.你能读懂我的内心 C.你读了我的思想44.根据诗歌内容填空,每空一词。My true friend always answers when I call and helps me if I fall. He always says something to make me laugh. He is like the sun to my day. He knows what I need. He is always with me when I’m . Thank you, my true friend.五、补全对话根据下面的对话情境,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话意思连贯、完整。A: Hello, Lucy. Long time no see. 45 B: Hello, Jack. Things are going very well.A: 46 B: I’m getting ready for our school talent show.A: Oh, the program will be fantastic. 47 B: There are more students and more shows this year. I think it’s more interesting than last year.A: Great! 48 B: I’m going to sing the song Trouble Is A Friend. I hope to bring courage to students who are facing difficulties.A: What a meaningful song! When is your show time B: 49 .A: Good luck!B: Thank you.六、书面表达50.有人认为朋友应该相似,有人认为朋友应该不同。你校校报英语专栏正开展主题为“How can teenagers make true friends ”的征文活动。请你根据写作要求,结合自身实际,从以下两种观点中任选其一,用英语写一篇短文投稿,谈谈你对该问题的看法。Opinion make friends who are the same as me make friends who are different from meReasons ·understand each other ·do something together... ·have a more interesting and colourful life ·learn something new...写作要求:1.包含所选观点中的全部要点提示,可适当发挥;2.词数100左右 (开头已给出,不计入总词数)。How can teenagers make true friends Everyone has his own way to make friends. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 D D A A B A B A C D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C B D A C B D A B C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 A D C D B D C D B C题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 B C D B A D B A C D1.D【详解】句意:罗斯老师在英语课上很严肃,但课后对我们很好。考查形容词辨析。friendly友好的;careful仔细的;popular受欢迎的;serious严肃的。根据“but”并结合选项可知,此处句意发生了转折,指老师课上对学生们严肃,课下对学生们很好,D项符合。故选D。2.D【详解】句意:这两个男孩有相同的爱好,比如看电影和阅读小说。考查名词辨析。papers文件;movies电影;telephones电话;novels小说。根据“reading”可知,需接可阅读的文本类对象。故选D。3.A【详解】句意:——广东的人口是多少?——大约1.043亿。考查名词辨析。population人口;temperature温度;season季节;people人。根据对话内容可知,此处询问人口的数量, What’s the population of…表示“……的人口是多少”。故选A。4.A【详解】句意:凯特和琳达有一些共同之处。考查介词辨析。in在……里面;at在;of……的;with和……一起。根据“Kate and Linda have something...common.”可知,此处表示有共同之处,英文表达为“have something in common”,故选A。5.B【详解】句意:露西长得像莉莉。她们很像。考查介词和形容词。like像,介词;alike十分相似的,形容词。look like“看起来像”,是固定搭配,故第一个空应填like,可排除C项和D项;第二个空应用形容词作表语,即alike。故选B。6.A【详解】句意:真正的朋友是一个能伸出援手,触动你心灵的人。考查动词辨析。reaches能伸到;touch触及,感动。第一空指朋友会向你伸手,reach for“伸手拉起”,touch one’s heart“触动某人的心灵”;结合本句为主语是第三人称单数的一般现在时,所以动词用三单形式。故选A。7.B【详解】句意:——因为大雨,上周日我们没去露营。——太遗憾了!考查介词短语。because因为,后接句子;because of因为,后接名词或代词;thanks for感谢,后接名词/动名词;thanks to多亏,含有积极意义。根据“…the heavy rain, we didn’t go camping last Sunday.”可知,因为大雨“我们”没能去露营,because of连接名词。故选B。8.A【详解】句意:——Carol真的很努力,她每天都早起读英语。——是的,她在学校也很努力。考查形容词辨析和动词时态。hard-working勤奋的;friendly友好的;lazy懒惰的;outgoing外向的。根据“She gets up early to read English every day.”可知,Carol很勤奋;空二处所在句子是一般现在时,主语是she,谓语动词需用三单形式。故填A。9.C【详解】句意:——你和你妹妹不一样吗?——是的。她比我高,但我和她一样瘦。考查形容词原级和比较级。tall高的,形容词原级;thin瘦的,形容词原级;taller更高的,形容词比较级;thinner更瘦的,形容词比较级。根据“... than me”可知,第一空用形容词比较级。根据“as ... as”可知,第二空用形容词原级,表示“和……一样”。故选C。10.D【详解】句意:——健康和金钱哪个更重要?——健康。考查比较级。根据“health or money”可知是在两者之间进行比较,故此处用比较级more important。故选D。11.C 12.B 13.D 14.A 15.C 16.B 17.D 18.A 19.B 20.C 21.A 22.D 23.C 24.D 25.B【导语】本文讲述了一个名叫Betty的害羞女孩如何通过朋友Fiona的鼓励和自身努力,逐渐克服内向性格并实现自我成长的故事。11.句意:由于害羞,贝蒂只是站在人群面前,一句话也说不出来。enough足够的,nice美好的,few很少的,dirty脏的。根据“Because of the shyness”可知,贝蒂因为害羞而说不出话,只有few符合语境,few words表示“几乎不说话”。故选C。12.句意:这个害羞的女孩很少和别人说话。always总是,seldom很少,usually通常,often经常。根据“Because of the shyness”可知,贝蒂很少和别人说话,只有seldom符合语境。故选B。13.句意:然而,她最亲密的朋友菲奥娜却真的很不一样。busy忙碌的,happy快乐的,quiet安静的,different不同的。根据“Fiona loved to talk with others”可知,菲奥娜很外向,此处指菲奥娜与贝蒂不同,故选D。14.句意:菲奥娜喜欢和别人交谈,她鼓励贝蒂做出改变。change改变,accept接受,wait等待,agree同意。根据“With the encouragement of Fiona, Betty began to change.”可知,菲奥娜鼓励贝蒂做出改变,只有change符合语境。故选A。15.句意:她告诉贝蒂,生活并不总是像玫瑰一样美丽,但每个人都能让它充满玫瑰。cheap便宜的,real真实的,beautiful美丽的,free自由的。根据“but everyone was able to make it full of roses”可知,生活并不总是像玫瑰一样美丽,只有beautiful符合语境。故选C。16.句意:她开始上戏剧课,并在戏剧团中享受表演的乐趣。speaking说话,acting表演,dancing跳舞,singing唱歌。根据“her...for acting began to shine”可知,贝蒂享受表演的乐趣,只有acting符合语境。故选B。17.句意:日复一日,她的表演天赋开始显现出来。decision决定,plan计划,promise承诺,talent天赋。根据“her...for acting began to shine”可知,贝蒂的表演天赋开始显现出来,只有talent符合语境。故选D。18.句意:然而,新的困难从未远离。difficulties困难,mistakes错误,exams考试,jokes玩笑。根据“The classmate was unhappy with her success”可知,贝蒂遇到了新的困难,只有difficulties符合语境。故选A。19.句意:所有的变化让她每天都感到焕然一新。angry生气的,fresh新鲜的,afraid害怕的,famous著名的。根据“She showed her true self and became friends with this classmate.”可知,所有的变化让她每天都感到焕然一新。故选B。20.句意:当镇上著名的电影制作人约翰逊先生观看了她的一部戏剧之时,贝蒂的努力工作取得了良好的成绩。before在……之前,unless除非,when当……时候,though虽然。根据“He liked her acting so much that he invited her to star in his new movie.”可知,此处是当约翰逊先生观看了她的一部戏剧之时做出决定,邀请她参加演出,因此她的付出有了回报,故选C。21.句意:贝蒂的重要日子到来了。arrived到达,answered回答,stayed停留,stopped停止。根据“He liked her acting so much that he invited her to star in his new movie.”可知,贝蒂的重要日子到来了,只有arrived符合语境,表示重要日子的到来。故选A。22.句意:贝蒂最终变得比以前更自信了。carefully仔细地,seriously严肃地,easily容易地,finally最终。根据“Betty’s big day...People were happy to see her movie.”可知,贝蒂最终变得比以前更自信了,只有finally符合语境。故选D。23.句意:她的变化就像一朵美丽的玫瑰。wallflower壁花,classmate同学,rose玫瑰,friend朋友。根据“but everyone was able to make it full of roses”和“Her change was like a beautiful...”可知,此处将贝蒂的变化比作玫瑰,只有rose符合语境。故选C。24.句意:它们教会她没有不带刺的玫瑰。them他们,it它,him他,her她。根据“They taught...that there’s no rose without a thorn.”可知,此处指它们教会她没有不带刺的玫瑰,只有her符合语境,指代贝蒂。故选D。25.句意:贝蒂的经历表明,对任何人来说,个人的改变都是可能的。simple简单的,possible可能的,similar相似的,interesting有趣的。根据“Betty’s experience showed that personal changes were...for anyone.”可知,贝蒂的经历表明,对任何人来说,个人的改变都是可能的,只有possible符合语境。故选B。26.D 27.C 28.D 29.B 30.C【导语】本文主要介绍了李白和罗伯特·弗罗斯特的两首诗歌,探讨友谊在不同文化背景下的表达方式,并强调友谊的深厚和真挚。26.细节理解题。根据“A friend in need is a friend indeed.”可知,患难见真情,引用了谚语。故选D。27.细节理解题。根据第四段“Li Bai described the scene of his friend seeing him off.”可知,李白描述的场景是朋友汪伦为他送行。故选C。28.代词指代题。根据第二段“However deep the Lake of Peach Blossoms may be. It is not so deep, Wang Lun! As your love for me.”可知,桃花潭水深千尺,不及汪伦送我情,此处it指代上句提到的桃花潭。故选D。29.细节理解题。根据第一段“Let’s enjoy two poems about friendship.”可知,主题都是关于友谊。故选B。30.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段写出友谊的重要性,引出下文;第二、三段介绍了两首关于友谊的著名诗歌;第四段总体分析两首诗歌的异同点,所以文章结构为总分总。故选C。31.B 32.C 33.D 34.B 35.A【导语】本文主要讲述了乔伊发现院子里最小的树因为觉得没人需要和爱它而难过,他和家人以及特别的朋友们一起帮助这棵树变得开心起来的故事。31.细节理解题。根据“‘Nobody needs me or loves me.’ replied the sad tree.”可知,小树难过的原因是它认为没人喜欢它。故选B。32.细节理解题。根据第二段“he noticed that a tree trunk had a sad look”对应选项c;第三段“Joey asked, ‘Why are you unhappy ’”对应选项a;第五段“After knowing the reason, the family had a meeting.”对应选项e;第六段“Joey told his special friends the tree was sad, they decided to do what they could to help make the sad tree happy”对应选项b;第九段“‘Let’s start to build the seats around the trees...’said the father.”对应选项d可知,正确顺序是c-a-e-b-d。故选C。33.推理判断题。根据第五段乔伊的家人开会讨论帮助树的方法,以及父亲说要帮忙建座位等内容可推知,乔伊的家人是善良且乐于助人的。故选D。34.推理判断题。根据文章中乔伊和家人以及朋友们对树的关心和帮助,让树重新开心起来可知,这体现了“爱”让树再次快乐。故选B。35.推理判断题。通读全文内容可知,本文有情节、人物和事件发展,是一个故事。故选A。36.D 37.B 38.A 39.C 40.D【导语】本文讲述用正确的方式帮助朋友的建议。36.推理判断题。根据“This requires us to learn what it means to help friends and how to help them in right ways.”可知,文章主要为了讲述帮助朋友意味着什么,怎样以正确的方式帮助朋友。故选D。37.词句猜测题。根据“It’s important to find out when to help a friend. For example, you may pick up some signs that your friends are not acting like themselves. These signs show they may not be well.”可知,确认什么时候帮助朋友是重要的,identify意为“识别,确认”,与discover意思相近。故选B。38.主旨大意题。根据“The next step toward helping others is to listen. Paying attention to others while listening is very important throughout our lives.”可知,第三段讲的是做一个好的倾听者,倾听朋友的心声。故选A。39.推理判断题。根据“As listeners, we should try to understand what the speakers are feeling or experiencing and try to see things from their perspectives (视角). Listening and paying attention to others when they speak is a sign of respect and a skill that will lead to deeper and better relationships.”可知,作为倾听者,我们应该尊重他人,并在必要时帮助他们。故选C。40.推理判断题。根据“This requires us to learn what it means to help friends and how to help them in right ways.”及全文可知,本文主要介绍了帮助朋友的正确方式,和朋友有关,牵扯到交际,所以应会在交际部分看到。故选D。41.My true friend 42.Like the sun, you brighten my day. 43.B 44. up funny brighten down【导语】本文是一首诗歌,通过四个小节深情赞美了真正的朋友。诗歌以“My true friend”为每节结尾,形成反复咏叹,从不同层面刻画了真朋友的形象:及时的帮助者、快乐的源泉、心灵的知己和困境中的守护者。41.根据每小节均以“My true friend”结尾可知,且内容围绕真朋友的品质展开,因此标题拟为“My True Friend”最为贴切。故填My True Friend。42.根据“Like the sun, you brighten my day”可知,该句与题目中的句子都表达了“你像太阳一样使我明亮/快乐”的意思。故填Like the sun, you brighten my day.43.根据“Just like a book, my mind you read”可知,该句运用比喻,意为“你像读一本书一样读懂我的内心”。故选B。44.根据第一小节“And help me up if I fall”可知填“up”;根据第二小节“You know the funny things to say”可知填“funny”;根据第二小节“Like the sun, you brighten my day”可知填“brighten”;根据第四小节“When times are hard and I’m down”可知填“down”。故填up;funny;brighten;down。45.How are things going 46.What are you doing these days 47.What do you think of it compared with last year/... 48.What are you going to do 49.At 6:00/7:00/8:00 p.m. next Friday/Saturday/Sunday/…【导语】本文主要围绕学校才艺表演展开对话,交流准备、变化、内容和和时间。45.根据“Things are going very well”可知,此处询问近况。故填How are things going。46.根据“I’m getting ready for our school talent show.”可知,此处询问近期活动。故填What are you doing these days。47.根据“There are more students and more shows this year. I think it’s more interesting than last year.”可知,此处询问今年活动的不同之处。故填What do you think of it compared with last year/...。48.根据“I’m going to sing the song Trouble Is A Friend”可知,此处询问具体表演内容。故填What are you going to do。49.根据“When is your show time ”可知,此处需回答具体表演时间。故填At 6:00/7:00/8:00 p.m. next Friday/Saturday/Sunday/…。50.例文How can teenagers make true friends Everyone has his own way to make friends. When it comes to choosing friends, some people believe that we should make friends who are the same as us, while others think that we should make friends who are different from us. Both views have their merits, but I believe that teenagers should make friends who are different from them.Firstly, making friends who are different from us allows us to learn new things. Each person has unique experiences, ideas, and interests. By interacting with people who are different, we can broaden our horizons and gain new knowledge and skills. Secondly, having friends who are different from us can make our lives more interesting and colorful. Every individual has a unique story to tell, and these stories can add more depth and variety to our lives. Lastly, making friends who are different from us can help us develop a deeper understanding of each other. While there may be initial challenges in communication and understanding, the effort to bridge these differences can lead to stronger and more meaningful friendships.By respecting and appreciating our differences, we can build a foundation of mutual respect and understanding, which is essential for a lasting friendship.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。[写作步骤]第一步,开门见山,表明自己的交友观点;第二步,具体阐述选择此交友方式的理由,结合所给提示进行扩展;第三步,总结全文,重申自己的观点。[亮点词汇]①the same as和……一样②interacting with sb和某人沟通③broaden our horizons开阔视野④gain new knowledge and skills获得新知识和技能[高分句型]①Firstly, making friends who are different from us allows us to learn new things. Each person has unique experiences, ideas, and interests. (动名词作主语)②While there may be initial challenges in communication and understanding, the effort to bridge these differences can lead to stronger and more meaningful friendships. (while引导让步状语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览