资源简介 四川省南充市白塔中学2024-2025学年八年级上学期期中检测英语试题(2024八上·南充期中)While many Chinese students go to other countries to study, foreign students come to China, too. To get close to traditional (传统的) Chinese 1. , 55 students and teachers from Germany (德国) came to China and joined a(n) 2. camp in August. They visited some schools in Chengdu, Sichuan. At Huaxin High School, they made dumplings, played Tai Chi, did paper-cuts (剪纸) and learned calligraphy (书法). To help them 3. more about China, Chinese teachers took these foreign students to some places of interest, 4. Wuhou Temple (武侯祠), Du Fu Thatched (杜甫草堂) and so on.These days, there are more and more culture exchanges (交流) between Germany and China. Almost 400 German schools have Chinese classes. Over 8,000 German students study in China. This is the same as China. Chinese students are one of the 5. foreign student groups in Germany.1.A.subject B.history C.culture D.program2.A.summer B.autumn C.winter D.spring3.A.write B.read C.learn D.choose4.A.for example B.such as C.because of D.so far5.A.richest B.largest C.smallest D.simplest(2024八上·南充期中)Three men were saved (获救) after writing "SOS". A helicopter (直升机) 6. their message on the beach. 7. did that happen The three men left Puluwat to have a trip in a small boat. On their way back home, they 8. and their boat didn't work. They finally 9. at a completely different place called Pike lot. With no food, the three could 10. expect to be saved. They wrote "SOS" in huge letters in the sand on the beach near their boat. SOS means "Help!"Soon, people got the news that three men were lost at sea. And then the police began flying over the area (区域), 11. them. Three days later, the men were found by a helicopter. The pilots said they were just ending 12. search (搜寻) and were about to leave because it was going to rain. "We looked down and saw an island (岛屿), so we 13. to check it out (查看) and that was when we saw "SOS" and a boat 14. it on the beach." Two days later, the men got home safely.15. writing messages in the sand may seem like something that only works in movies, it clearly works in real life, too.6.A.found B.looked C.wrote D.left7.A.How B.Why C.When D.Where8.A.got ready B.got lost C.got a surprise D.got up9.A.stopped B.served C.fell D.flew10.A.even B.also C.only D.again11.A.asking for B.thinking of C.waiting for D.looking for12.A.their B.your C.our D.his13.A.happened B.decided C.prepared D.refused14.A.below B.across C.near D.between15.A.Because B.Although C.Unless D.When(2024八上·南充期中)The Survey of Activities in Hongxing Middle SchoolActivity Every day Once or twice a week Three or four times a weekExercise 20% 10% 70%Do homework 90% 2% 8%Watch TV 80% 0% 20%Use the Internet 10% 50% 40%16.________ students watch TV once or twice a week.A.Many B.More C.No D.Some17.40% of the students ________ three or four times a week.A.exercise B.do their homeworkC.watch TV D.use the Internet18.________ of the students don't do homework every day.A.2% B.8% C.10% D.90%19.20% of the students ________ do exercise in Hongxing Middle SchoolA.always B.usually C.often D.never20.Which of the following is NOT true A.Some students never do their homework.B.All the students exercise in Hongxing School.C.10% of the students surf the Internet every day.D.80% of the students watch TV every day.(2024八上·南充期中)The past Chinese diver (跳水运动员) Guo Jingjing appeared at the Paris Olympics (巴黎奥运会) this summer, but this time, she was there in a new role—as the chief referee (裁判长).Born in 1981, Guo Jingjing stared diving at the age of 7. She practiced hard and quickly became very good at it. In 1993, she joined China's national team. Guo Jingjing got hurt (受伤) many times, but she never gave up (放弃). She got the title of World champion (冠军) 31 times in all. She also won 4 Olympic gold medals (金牌).Guo stopped diving at the age of 30, but she still wanted to do something for China's diving team. She decided to become a referee. After years of hard work, she finally made it come true. When she appeared at the Paris Olympics, everyone was excited. "I will try my best to make sure that the diving competitions are fair (公平的)," she said.Guo Jingjing would like to help others as long as she has time. She once helped poor children in villages go to school and live a better life.In short, Guo Jingjing is a very special person. She sets a great example for young people who want to be divers or just want to work hard at something they love.21.What was Guo Jingjing's job at the Paris Olympics A.A diver. B.A chief referee.C.A teacher. D.A guide.22.What can we learn from the underlined (划线) numbers A.Guo did a really good job.B.Guo could always win easily.C.Guo was tired of competitions.D.Guo competed with quite a lot of divers.23.Why did Guo Jingjing wanted to be a referee A.She wanted to make more money and become more famous.B.She thought it was an easier job.C.She wanted to stay in China's diving team.D.She wanted to make sure that divers can compete fairly.24.According to Paragraph 4, which word can best describe Guo Jingjing A.Helpful. B.Serious. C.Creative. D.Open-minded.25.What does the passage mainly talk about A.A diver's hard work.B.How to be a chief referee.C.How to win at the Olympic Games.D.A great Chinese woman Guo Jingjing.(2024八上·南充期中)Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children For many children, video games can be good. Video games have beautiful pictures and exciting stories. Video games also make children think in a creative way. And children have to move their hands and eyes quickly. This can make children think fast. Video games are also a good way to teach children about computers.However, a study shows that video games can be bad for children. Some video games are scary. And spending too much time playing games on the computer is bad for children's health. Also if children spend too much time on the computer instead of (而不是) doing their homework, they have problems at school and they can get bad grades. Video games do no good to children's social skills (社交技能), either. Playing with friends is very important to children. It teaches them how to get on with (与……相处) other people. If children spend too much time playing by themselves online, they can't learn how to get on with their friends.All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn tobalance it with other things in life.26.How does the writer start the text A.By telling jokes. B.By using old sayings.C.By giving examples. D.By asking questions.27.What is the text mainly about A.Video games can be both good and bad for children.B.Playing games is important for children.C.Video games can be good for children.D.Video games can be bad for children.28.What is the main idea of the third paragraph A.Some video games are scary.B.Playing with friends is very important to children.C.A study shows that video games can be bad for children.D.Children can play video games.29.What does the underlined word "balance" mean in Chinese A.平衡 B.放弃 C.继续 D.拒绝30.What's the structure (结构) for this passage (P1=paragraph 1, P2=paragraph 2...)A.P1/P2P3/P4 B.P1/ P2P3P4C.P1P2P3/P4 D.P1/P2/P3P4(2024八上·南充期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Today, there are many popular TV talent shows in China. 31. For some lucky people, these talent shows may make them become famous, such as Zhu Zhiwen and Liang Bo. They are from poor places. 32. However, there are also many bad effects. First, some young people just imitate (模仿) the people they like. They lose their own styles (风格). Second, some young people spend too much time on such TV shows. 33. So they spend less time on their studies. This is bad for not only their study but also their development (发展).In my opinion, these shows are social (社会的) activities. 34. They can use these shows to relax themselves. But they should know that the chance to become famous is small for most people. 35. It's their studies.A. But they show us their great talent.B. Young people can take part in these activities to get some social experience.C. These talent shows give everyone a chance (机会) to show his or her talents.D. So they should work hard at something that is more important for them.E. They always dream of being stars.F. But they change (改变) their lives with their talent through these shows.36.(2024八上·南充期中)When I was young, my h were painting and playing basketball.37.(2024八上·南充期中)Guilin is f for its beautiful mountains and water.38.(2024八上·南充期中)My good friend Gina is truly t in music.39.(2024八上·南充期中)Moon Theater has the softest seats, so we can sit the most c .40.(2024八上·南充期中)Of the two tickets, I c the cheaper one because I didn't have much money with me.(2024八上·南充期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或者括号内所给单词的正确形式。In the 21st Century (世纪) Workshop in Ningbo, Zhejiang, kids can have free science lessons from Chen Shaohua. Chen is 41. primary school teacher. Once someone asked him why gave free lessons. " 42. I want to help more kids learn science in a fun way," Chen answered.In 2020, Chen had an idea of 43. (give) free science lessons. Chen 44. (find) a large place as his classroom. And he ran (使用) the classroom as a workshop.What's the meaning 45. the word "workshop" It is a room, and people make things in it. Chen thinks that making things by hand is the 46. (good) way to learn new things. He always asks his students 47. (finish) some science experiments (实验). "To finish an experiment, they have to learn, discuss and work out the problems," Chen said. "That is 48. (importance) for their growth and team spirit (精神)."Chen's hard work paid off. His students got good 49. (grade) in many science competitions. Some of them may become great 50. (science), engineers or programmers one day.(2024八上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。Who is the most important person to you When people are asked this question, most of their answers are my mother, my son, my daughter and so on. But don't forget that there are some other people who care about you! They are your friends.In our daily life, friends are very important for us. Every one of us, young or old, should have at least one or two good friends. Our friends will listen to us when we speak, care about us when we are not feeling well, and stay with us when we are in difficulty. Being with friends, this can make us happy.As everyone needs friends, who can we make good friends with and how can we get on well with each other Here are some ways.Make friends with those who work hard. Being with them, you will learn a lot from them.Don't make friends with those who are quite different from you because it will be hard to get on with each other.Reach for their hands when your friends have problems. Friends should always help each other.Believe in each other. But never believe in those who leave you when you are in difficulty. And never leave your friends when they are in difficulty. Remember, a friend in need is a friend indeed.Even the best friends may have a fight with each other sometimes. If this happens, don't let the fight last too long. Try to make up with (与……和好) your friends.FriendsThe 51. of friends Listening to us when we speak. Caring about us when we are not feeling good. Staying with us and making us 52. .Who to make friends with Make friends with those who is 53. . Make friends with those who are similar to you. 54. to keep friendship (友谊) Help each other. Believe in each other. Make up with your friends soon after you 55. .56.(2024八上·南充期中)为了加深中英两国的文化理解和交流,某校组织了一次中英学生对比的调查活动,请根据下列调查结果写一篇调查报告。 中国学生 外国学生性格 更严肃, 更安静 更外向校园生活 学习努力,作业多 擅长运动,喜欢参加各种聚会饮食习惯 吃蔬菜水果, 健康 喜欢吃肉类食品和汉堡,美味兴趣爱好 30%看书,70%使用网络,每周看四次或者五次电视,才艺表演最受欢迎 60%踢足球,40%听音乐和看电视,体育节目最受欢迎,每周看一次电影理想职业 医生,工程师,教师 体育运动员,电脑程序设计者,音乐家要求:1. 必须包括所有要点,可适当补充;语句通顺,条理清晰;书写规范、卷面整洁;词数不少于90个。2. 文中不得使用真实姓名、校名。参考词汇:take part in 参加 meat:肉类Hello, everyone. Today I would like to talk about the differences between Chinese students and British students.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.C;2.A;3.C;4.B;5.B【知识点】议论文;文化差异与文化自信【解析】【分析】文章大意:主要讲述了中外文化的互相学习和交流。【点评】考查完形填空题。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。1.句意:为了接近中国传统文化,去年7月,来自德国的55名学生和老师来到中国,参加了一个夏令营。subject学科;history历史;culture文化;program节目。根据"To get close to traditional (传统的) Chinese… , 55 students and teachers from Germany (德国) came to China and joined a(n)… camp."可知,为了接近中国文化来参加夏令营。故选C。2.句意:去年7月,来自德国的55名学生加入了一个暑期夏令营。summer夏天;autumn秋天;winter冬天;spring春天。根据"in August"可知,这里是说暑假夏令营。故选A。3.句意:为了帮助他们更多地了解中国,中国老师带着这些外国学生去了一些名胜古迹。write写;read读;learn学习;choose选择。根据"more about China"可知,learn about…表示"了解……",结合题意,故选C。4.句意:中国老师带着这些外国学生去了一些名胜古迹,如武侯祠、杜甫草堂等。for example举例;such as例如;because of因为;so far目前为止。根据"Wuhou Temple (武侯祠), Du Fu Thatched (杜甫草堂) and so on"可知,武侯祠、杜甫草堂是举例名胜,for example用于单独举例,such as作类比用,后无逗号。故选B。5.句意:在德国中国学生是最大的外国学生团队之一。richest最富有的;largest最大的;smallest最小的;simplest最简单的。"one of+the+形容词的最高级+名词的复数"表示"最……之一",根据"Over 8,000 German students study in China. This is the same as China."可知,是最大的团队之一。故选B。【答案】6.A;7.A;8.B;9.A;10.C;11.D;12.A;13.B;14.C;15.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:主要讲述了三个人在沙滩上写下"SOS"后获救的故事。【点评】做完形填空时,首先要通读全文,了解文章大意。然后在掌握文章大意的前提下再进行逐句分析,选择答案时要整句分析,这篇文章尤其要注意:在选择答案时要联系上下文,关注时态,语态,搭配及用法等,然后再确定答案。答案全部填完后,要再通读检查一遍,检查所填内容是否通顺流畅,用词得当,意思正确。6.句意:一架直升机在海滩上发现了他们的信息。found发现;looked看;wrote写;left离开。根据"their message on the beach"可知,发现了他们的信息,故选A。7.句意:这是怎么发生的?How怎样;Why为什么;When何时;Where哪里。根据下文可知,下文是在讲这个故事是如何发生的,故选A。8.句意:在回家的路上,他们迷路了,船也坏了。got ready准备好;got lost迷路;got a surprise吃惊;got up起床。根据"On their way back home, they...and their boat didn't work."可知,他们迷路了,故选B。9.句意:他们最后在一个叫作Pike停车场的完全不同的地方停了下来。stopped停止;served提供;fell落下;flew飞。根据"...their boat didn't work."可知,他们迷路了,船也坏了,他们停了下来,故选A。10.句意:由于没有食物,三人只能指望获救。even甚至;also也;only仅仅;again再一次。根据"With no food, the three could...expect to be saved."可知,由于没有食物,三人只能指望获救。故选C。11.句意:然后警察开始在该地区上空寻找他们。asking for请求;thinking of认为;waiting for等待;looking for寻找。根据"people got the news that three men were lost at sea. "可知,警察开始在该地区上空寻找他们。故选D。12.句意:飞行员们说,他们刚刚结束搜索,因为要下雨,他们正要离开。their他们的;your你的,你们的;our我们的;his他的。根据"The pilots said they were just ending...search"可知,飞行员们结束他们的搜索,故选A。13.句意:我们往下看,看到了一个岛屿,所以我们决定去看看,就在那时,我们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。happened发生;decided决定;prepared准备;refused拒绝。根据"We looked down and saw an island, so we...to check it out"可知,看到了一片空地,所以我们决定去看看,故选B。14.句意:我们往下看,看到了一片空地,所以我们决定去看看,就在那时,我们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。below在……下面;across穿过;near在……附近;between在……之间。根据"On their way back home, they got lost and their boat didn't work."可知,他们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。故选C。15.句意:尽管在沙子上写信息似乎只在电影中有效,但它显然在现实生活中也有效。Because因为;Although尽管;Unless除非;When当……时。根据"...writing messages in the sand may seem like something that only works in movies, it clearly works in real life, too."可知,前后两句是让步关系,故选B。【答案】16.C17.D18.C19.A20.A【知识点】应用文;业余活动;细节理解;数字计算【解析】【分析】文章大意:介绍了红星中学的活动调查。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。16.细节理解题。根据表格"Watch TV"栏目下"一周一到两次"的百分比是0%,说明没有学生以这种频率观看电视。故选C。17.细节理解题。"Use the Internet"栏目下"三到四次一周"的百分比是40%,可知有40%的学生一周上网3-4次。故选D。18.数字计算题。每天做作业的学生为90%,那么不每天做作业的学生为100%-90%=10%,故选C。19.细节理解题。根据表格"Exercise"栏目,"每天运动"的百分比为20%,与"always"对应,故选A。20.细节理解题。根据"Do homework"一栏可知,所有同学都写作业,因此A选项表述错误,故选A。【答案】21.B22.A23.D24.A25.D【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国国家跳水队原运动员郭晶晶。【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。21.细节理解题。根据"but this time, she was there in a new role—as the chief referee "可知,在巴黎奥运会上担任裁判长,故选B。22.推理判断题。根据第二段"She got the title of World champion (冠军) 31 times in all. She also won 4 Olympic gold medals "可知,郭晶晶总共获得了31次世界冠军的头衔,她还获得了4枚奥运金牌。由此推知,我们能从划线的数字了解到郭晶晶做得很好。故选A。23.细节理解题。根据"Guo stopped diving at the age of 30, but she still wanted to do something for China's diving team. She decided to become a referee."及"I will try my best to make sure that the diving competitions are fair"可知,因为她想为中国跳水队做些事情,确保跳水队的比赛是公平的,故选D。24.推理判断题。根据"Guo Jingjing would like to help others as long as she has time. She once helped poor children in villages go to school and live a better life."可知,第四段讲述了她对于别人的帮助,由此可知,她乐于助人,故选A。25.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了中国国家跳水队原运动员郭晶晶。故选D。【答案】26.D27.A28.C29.A30.A【知识点】说明文;身边的事物与环境;细节理解;词义猜测;文章结构【解析】【分析】文章大意:介绍了电子游戏的优势和弊端。【点评】考查阅读选择,首先通读全文,理解文章大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。26.推理判断题。根据"Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children"可知,通过提出问题引出本文,故选D。27.文章大意题。根据"Are video games good or bad for children "及"All in all, it seems clear that video games can be both good and bad."可知,本文介绍了电子游戏的优势和弊端,故选A。28.段落大意题。根据"However, a study shows that video games can be bad for children."可知,本段主要介绍了一项研究表明,电子游戏可能对孩子有害,故选C。29.词义猜测题。根据"All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn to balance it with other things in life."可知,电子游戏既有优势,又有弊端,所以要平衡好它,故选A。30.文章结构题。通读全文可知,第一段引出本文主题,第二段和第三段分别介绍它的优势和弊端,最后一段总结,故选A。【答案】31.C;32.F;33.E;34.B;35.D【知识点】议论文;社会问题;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文介绍了中国电视选秀节目的现状,既阐述其给人展示才华、改变生活的机会等正面作用,也指出其导致年轻人模仿失风格、影响学习等负面影响,最后建议年轻人理性看待选秀,重视学习。A. But they show us their great talent. 但他们向我们展示了非凡的才华。B. Young people can take part in these activities to get some social experience. 年轻人可以通过参与这些活动获得一些社会经验。C. These talent shows give everyone a chance to show his or her talents. 这些选秀节目给每个人一个展示自己才华的机会。D. So they should work hard at something that is more important for them. 因此,他们应该努力专注于对自己更重要的事情。E. They always dream of being stars. 他们总是梦想成为明星。F. But they change their lives with their talent through these shows. 但他们凭借自己的才华通过这些节目改变了生活。【点评】考查阅读还原。解题需结合 "选秀节目的利弊与建议" 主线,根据因果逻辑、并列关系及指代关系匹配选项,关注对选秀节目不同影响的阐述与观点的衔接。31.根据"For some lucky people, these talent shows may make them become famous"可知,对于一些幸运的人来说,这些才艺表演可能会使他们出名,这是给他们展示才能的机会,C选项"这些才艺表演给每个人一个展示自己才华的机会"符合,故选C。32.根据"such as Zhu Zhiwen and Liang Bo. They are from poor places."可知,举例一些人通过参加才艺表演而出名,出名后改变了他们的生活,F选项"但他们通过这些节目用自己的才华改变了自己的生活"符合,故选F。33.根据"Second, some young people spend too much time on such TV shows. "可知,一些年轻人花了太多的时间在这样的电视节目上,此处解释他们这样做的原因,E选项"他们总是梦想成为明星"符合,故选E。34.根据"They can use these shows to relax themselves."可知,此处介绍他们通过参加这些节目获得了什么,B选项"年轻人可以参加这些活动来获得一些社会经验"符合,故选B。35.根据"But they should know that the chance to become famous is small for most people."可知,他们应该知道对大多数人来说,成名的机会很小。此处应介绍接下来要做什么事情,D选项"所以他们应该在对他们更重要的事情上努力工作"符合,故选D。36.【答案】(h)obbies【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析】句意:我小时候,我的爱好是画画和打篮球。根据语句 "When I was young, my … were painting and playing basketball." 及首字母 "h" 的提示可知,此空的含义为 "爱好",英文翻译为 "hobby",词性为可数名词。句中 be 动词为 "were",主语需用复数形式hobbies,"画画和打篮球" 是两个爱好,符合语境,故答案为(h)obbies。【点评】考查可数名词 "hobby" 的复数形式 "hobbies" 及用法。结合 be 动词的复数形式、"两种爱好" 的语境及首字母提示,即可确定答案。37.【答案】(f)amous【知识点】固定搭配;形容词作表语【解析】【分析】句意:桂林以其美丽的山水而闻名。根据语句 "Guilin is … for its beautiful mountains and water." 及首字母 "f" 的提示可知,此空的含义为 "著名的",英文翻译为 "famous",词性为形容词。 "be famous for" 是固定短语,意为 "以…… 而闻名",符合 "桂林因山水知名" 的语境,故答案为 (f)amous。【点评】考查形容词 "famous" 的拼写及 "be famous for" 的固定短语用法。结合固定短语搭配、"描述桂林特色" 的语境及首字母提示,即可确定答案。38.【答案】(t)alented【知识点】固定搭配;形容词作表语【解析】【分析】句意:我的好朋友吉娜在音乐方面确实很有天赋。根据语句 "My good friend Gina is truly … in music." 及首字母 "t" 的提示可知,此空的含义为 "有天赋的",英文翻译为 "talented",词性为形容词。"be talented in" 是固定短语,意为 "在…… 方面有天赋",符合 "描述吉娜在音乐上的特点" 的语境,故答案为 (t)alented。【点评】考查形容词 "talented" 的拼写及 "be talented in" 的固定短语用法。结合固定短语搭配、"描述朋友音乐天赋" 的语境及首字母提示,即可确定答案。39.【答案】(c)omfortably【知识点】程度副词【解析】【分析】句意:月亮剧院有最柔软的座位,所以我们能坐得最舒服。根据语句 "Moon Theater has the softest seats, so we can sit the most …" 及首字母 "c" 的提示可知,此空需填一个副词,修饰动词 "sit"(坐),含义为 "舒服地",英文翻译为 "comfortably"。前文提到 "the softest seats"(最柔软的座位),对应的结果是 "坐得最舒服","the most comfortably" 是副词 "comfortably" 的最高级形式,符合语境,故答案为 (c)omfortably。【点评】考查副词 "comfortably" 的拼写及用法。结合 "修饰动词 sit 需用副词" 的语法规则、"剧院座位柔软带来的舒适坐姿" 的语境、"the most" 后接多音节副词构成最高级的结构及首字母提示,即可确定答案。40.【答案】(c)hose【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:在这两张票中,我选了便宜的那张,因为我身上没带多少钱。根据"Of the two tickets , I... the cheaper one..."以及首字母提示可知,我选了两张票中便宜的那张,故空处表示"选择",choose,动词,空处为句子的谓语,根据时态呼应原则以及didn't have可知,空处谓语时态为一般过去时,应用其过去式。故填(c)hose。【点评】考查动词choose的识记运用以及时态(一般过去时)。注意:在解题过程中,除了要考虑时间状语和动词形式之外,还要注意语境和逻辑。有些句子虽然没有明确的时间状语,但根据上下文可以推断出动作发生在过去,此时也应该使用一般过去时。另外,还要注意句子之间的逻辑关系,确保时态的使用符合整个语境的需要。【答案】41.a;42.Because;43.giving;44.found;45.of;46.best;47.to finish;48.important;49.grades;50.scientists【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文介绍了浙江宁波 21 世纪工作坊中,小学老师陈少华为孩子们开设免费科学课程的事迹,包括他开课的原因、课程形式(以手工制作和科学实验为主),以及学生们在课程帮助下取得的成绩和未来可能的发展。【点评】考查语法填空。本题解题需结合陈老师开设免费科学课程的语境,熟练运用不定冠词、原因连词、动名词、一般过去时、固定介词搭配、形容词最高级、不定式用法、名词变形容词、名词复数及职业名词转换等语法知识,同时关注语境逻辑与固定短语的运用。41.句意:陈是一名小学老师。根据文中语句 "Chen is" 及后文 "primary school teacher" 可知, " primary school teacher" 是发音以辅音音素开头的可数名词单数,此处表示泛指 "一名小学老师",需用不定冠词 a,故答案为 a。42.句意:"因为我想帮助更多孩子以有趣的方式学习科学," 陈回答道。根据前文 "Once someone asked him why gave free lessons"(有人问他为什么开免费课程)可知,此处是回答原因,需用 because 引导原因状语从句,because,中文含义为 "因为",连词。句首首字母大写,故答案为 Because。43.句意:2020 年,陈有了开设免费科学课程的想法。give,中文含义为 "给予;开设",动词。根据文中语句 "Chen had an idea of" 可知,"of" 是介词,其后需接动名词形式,give 的动名词为 giving,故答案为 giving。44.句意:陈找了一个大地方作为他的教室。find,中文含义为 "找到;寻找",动词。根据前文 "In 2020" (在 2020 年,表过去时间)可知,此处需用一般过去时,find 的过去式为 found,故答案为found。45.句意:"workshop" 这个单词是什么意思?根据文中语句 "What's the meaning" 及后文 "the word 'workshop'" 可知,"the meaning of..." 是固定搭配,表示 "…… 的意思",故答案为 of。46.句意:陈认为手工制作东西是学习新事物最好的方式。good,中文含义为 "好的",形容词。根据文中语句 "Chen thinks that making things by hand is the" 及后文 "way to learn new things" 可知,此处有定冠词 "the",结合语境表示 "最好的方式",需用形容词 good 的最高级 best,故答案为 best。47.句意:他总是让他的学生完成一些科学实验。finish,中文含义为 "完成",动词。根据文中语句 "He always asks his students" 可知,"ask sb. to do sth." 是固定用法,表示 "让某人做某事",需用不定式形式,故答案为 to finish。48.句意:"这对他们的成长和团队精神很重要。"importance,中文含义为 "重要",名词。根据文中语句 "That is" 可知,"is" 后需用形容词作表语,importance 的形容词形式为 important,故答案为 important。49.句意:他的学生在许多科学竞赛中取得了好成绩。grade,中文含义为 "成绩",可数名词。根据文中语句 "His students got good" 及后文 "in many science competitions" 可知,"grade" 表示 "成绩" 时为可数名词,结合 "students"(复数)和 "many competitions"(多个竞赛),需用复数形式 grades ,故答案为 grades。50.句意:他们中的一些人有朝一日可能会成为伟大的科学家、工程师或程序员。scientist,中文含义为 "科学家",可数名词。根据文中语句 "Some of them may become great" 及后文 "engineers or programmers"(工程师或程序员,均为职业复数)可知,此处需填表示职业的名词,science 对应的职业名词为 scientist(科学家),结合 "some"(一些)需用复数形式 scientists,故答案为 scientists。【答案】51.importance;52.happy;53.hard-working;54.How;55.fight【知识点】人生百味类;说明文;细节理解【解析】【分析】文章大意:介绍了朋友在我们生活中的重要性,并提供了几种建立和维持友谊的方法。【点评】考查阅读填表题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据"Listening to us when we speak…"可知,当我们讲话时,我们的朋友会倾听,当我们感觉不好时,他们会照顾我们,这些都是朋友的重要性,此处需要使用名词形式。故填importance。52.根据"and stay with us when we are in difficulty. Being with friends, this can make us happy."可知,和朋友在一起,这可以让我们快乐。故填happy。53.根据"Make friends with those who work hard."可知,要与努力学习的人交朋友,is后接形容词,hard-working"勤奋的"符合,故填hard-working。54.根据"Help each other…"可知,帮助朋友,信任彼此,争吵后和好都是在描述如何维持友谊。故填How。55.根据"If this happens, don't let the fight last too long. Try to make up with (与……和好) your friends."可知,即使最好的朋友有时也会吵架,如果发生这种情况,试着与你的朋友和解。故填fight。56.【答案】例文Hello, everyone. Today I'd like to talk about the differences between Chinese students and British students.In China, students are generally more serious and quieter. They tend to study harder and have much more homework to do. In England, students are typically more outgoing. But they are better at sports and like taking part in all kinds of parties.What's more, Chinese students like eating vegetables and fruit because they are healthy. British students like to have more meat and hamburgers. They think they are delicious.As for hobbies, 30% of Chinese students enjoy reading books. 70% of them go online during the weekends. They watch TV four to five times a week, with talent shows being the most popular.However, 60% of English students play soccer every day. 40% of them like listening to music and watching TV. Sports shows are the most popular. They go to the cinema once a week.In terms of dream job, Chinese students dream to be doctors, engineers and teachers. British students prefer to be athletes, computer programmers and musicians.Though Chinese students are very different from British students, they can still become good friends.【知识点】提纲作文;教育类;应用文【解析】【分析】这是一篇关于中英学生对比的调查报告,需涵盖性格、校园生活、饮食习惯、兴趣爱好、理想职业等要点。以给定开头引入,接着分别从各方面对比中国学生和英国学生的不同(如中国学生更严肃安静,英国学生更外向;中国学生学习努力作业多,英国学生擅长运动爱参加聚会等),可适当补充细节使内容更丰富。写作要点包含所有调查要点,语句通顺、条理清晰。时态以一般现在时为主,用于陈述调查结果。要运用对比结构和清晰的分类,全面展现中英学生的差异,契合加深文化理解与交流的调查目的,让读者清晰了解两国学生的不同特点。【点评】考查以 "中英学生差异" 为主题的说明类演讲作文。写作优点显著,结构清晰,采用 "总 — 分 — 总" 逻辑,开篇点明演讲主题,中间从性格学习、饮食习惯、兴趣爱好、理想职业四个维度分层对比中英学生差异,结尾总结 "差异不影响交友",层次分明,逻辑连贯;内容详实,通过 "普遍特点 + 具体数据"(如爱好部分的百分比、活动频率)结合的方式,让对比更直观、有说服力。经典词汇丰富,"generally more serious""typically more outgoing""tend to""take part in" 精准描述学生群体特征,"in terms of""as for" 作为过渡短语,使各维度衔接自然,"dream to be""prefer to be" 清晰表达职业偏好,贴合主题。高分句型运用恰当,"In China, students are... In England, students are...""Chinese students like... British students like to..." 的对比句式贯穿全文,强化差异感;"They watch TV four to five times a week, with talent shows being the most popular" 用独立主格结构补充细节,丰富表达;结尾 "Though... they can still..." 用让步状语从句升华主题,传递积极观点,整体很好地完成了说明类演讲的写作目标,语言客观且有条理 。1 / 1四川省南充市白塔中学2024-2025学年八年级上学期期中检测英语试题(2024八上·南充期中)While many Chinese students go to other countries to study, foreign students come to China, too. To get close to traditional (传统的) Chinese 1. , 55 students and teachers from Germany (德国) came to China and joined a(n) 2. camp in August. They visited some schools in Chengdu, Sichuan. At Huaxin High School, they made dumplings, played Tai Chi, did paper-cuts (剪纸) and learned calligraphy (书法). To help them 3. more about China, Chinese teachers took these foreign students to some places of interest, 4. Wuhou Temple (武侯祠), Du Fu Thatched (杜甫草堂) and so on.These days, there are more and more culture exchanges (交流) between Germany and China. Almost 400 German schools have Chinese classes. Over 8,000 German students study in China. This is the same as China. Chinese students are one of the 5. foreign student groups in Germany.1.A.subject B.history C.culture D.program2.A.summer B.autumn C.winter D.spring3.A.write B.read C.learn D.choose4.A.for example B.such as C.because of D.so far5.A.richest B.largest C.smallest D.simplest【答案】1.C;2.A;3.C;4.B;5.B【知识点】议论文;文化差异与文化自信【解析】【分析】文章大意:主要讲述了中外文化的互相学习和交流。【点评】考查完形填空题。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。1.句意:为了接近中国传统文化,去年7月,来自德国的55名学生和老师来到中国,参加了一个夏令营。subject学科;history历史;culture文化;program节目。根据"To get close to traditional (传统的) Chinese… , 55 students and teachers from Germany (德国) came to China and joined a(n)… camp."可知,为了接近中国文化来参加夏令营。故选C。2.句意:去年7月,来自德国的55名学生加入了一个暑期夏令营。summer夏天;autumn秋天;winter冬天;spring春天。根据"in August"可知,这里是说暑假夏令营。故选A。3.句意:为了帮助他们更多地了解中国,中国老师带着这些外国学生去了一些名胜古迹。write写;read读;learn学习;choose选择。根据"more about China"可知,learn about…表示"了解……",结合题意,故选C。4.句意:中国老师带着这些外国学生去了一些名胜古迹,如武侯祠、杜甫草堂等。for example举例;such as例如;because of因为;so far目前为止。根据"Wuhou Temple (武侯祠), Du Fu Thatched (杜甫草堂) and so on"可知,武侯祠、杜甫草堂是举例名胜,for example用于单独举例,such as作类比用,后无逗号。故选B。5.句意:在德国中国学生是最大的外国学生团队之一。richest最富有的;largest最大的;smallest最小的;simplest最简单的。"one of+the+形容词的最高级+名词的复数"表示"最……之一",根据"Over 8,000 German students study in China. This is the same as China."可知,是最大的团队之一。故选B。(2024八上·南充期中)Three men were saved (获救) after writing "SOS". A helicopter (直升机) 6. their message on the beach. 7. did that happen The three men left Puluwat to have a trip in a small boat. On their way back home, they 8. and their boat didn't work. They finally 9. at a completely different place called Pike lot. With no food, the three could 10. expect to be saved. They wrote "SOS" in huge letters in the sand on the beach near their boat. SOS means "Help!"Soon, people got the news that three men were lost at sea. And then the police began flying over the area (区域), 11. them. Three days later, the men were found by a helicopter. The pilots said they were just ending 12. search (搜寻) and were about to leave because it was going to rain. "We looked down and saw an island (岛屿), so we 13. to check it out (查看) and that was when we saw "SOS" and a boat 14. it on the beach." Two days later, the men got home safely.15. writing messages in the sand may seem like something that only works in movies, it clearly works in real life, too.6.A.found B.looked C.wrote D.left7.A.How B.Why C.When D.Where8.A.got ready B.got lost C.got a surprise D.got up9.A.stopped B.served C.fell D.flew10.A.even B.also C.only D.again11.A.asking for B.thinking of C.waiting for D.looking for12.A.their B.your C.our D.his13.A.happened B.decided C.prepared D.refused14.A.below B.across C.near D.between15.A.Because B.Although C.Unless D.When【答案】6.A;7.A;8.B;9.A;10.C;11.D;12.A;13.B;14.C;15.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:主要讲述了三个人在沙滩上写下"SOS"后获救的故事。【点评】做完形填空时,首先要通读全文,了解文章大意。然后在掌握文章大意的前提下再进行逐句分析,选择答案时要整句分析,这篇文章尤其要注意:在选择答案时要联系上下文,关注时态,语态,搭配及用法等,然后再确定答案。答案全部填完后,要再通读检查一遍,检查所填内容是否通顺流畅,用词得当,意思正确。6.句意:一架直升机在海滩上发现了他们的信息。found发现;looked看;wrote写;left离开。根据"their message on the beach"可知,发现了他们的信息,故选A。7.句意:这是怎么发生的?How怎样;Why为什么;When何时;Where哪里。根据下文可知,下文是在讲这个故事是如何发生的,故选A。8.句意:在回家的路上,他们迷路了,船也坏了。got ready准备好;got lost迷路;got a surprise吃惊;got up起床。根据"On their way back home, they...and their boat didn't work."可知,他们迷路了,故选B。9.句意:他们最后在一个叫作Pike停车场的完全不同的地方停了下来。stopped停止;served提供;fell落下;flew飞。根据"...their boat didn't work."可知,他们迷路了,船也坏了,他们停了下来,故选A。10.句意:由于没有食物,三人只能指望获救。even甚至;also也;only仅仅;again再一次。根据"With no food, the three could...expect to be saved."可知,由于没有食物,三人只能指望获救。故选C。11.句意:然后警察开始在该地区上空寻找他们。asking for请求;thinking of认为;waiting for等待;looking for寻找。根据"people got the news that three men were lost at sea. "可知,警察开始在该地区上空寻找他们。故选D。12.句意:飞行员们说,他们刚刚结束搜索,因为要下雨,他们正要离开。their他们的;your你的,你们的;our我们的;his他的。根据"The pilots said they were just ending...search"可知,飞行员们结束他们的搜索,故选A。13.句意:我们往下看,看到了一个岛屿,所以我们决定去看看,就在那时,我们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。happened发生;decided决定;prepared准备;refused拒绝。根据"We looked down and saw an island, so we...to check it out"可知,看到了一片空地,所以我们决定去看看,故选B。14.句意:我们往下看,看到了一片空地,所以我们决定去看看,就在那时,我们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。below在……下面;across穿过;near在……附近;between在……之间。根据"On their way back home, they got lost and their boat didn't work."可知,他们在海滩上看到了"SOS"和一艘船。故选C。15.句意:尽管在沙子上写信息似乎只在电影中有效,但它显然在现实生活中也有效。Because因为;Although尽管;Unless除非;When当……时。根据"...writing messages in the sand may seem like something that only works in movies, it clearly works in real life, too."可知,前后两句是让步关系,故选B。(2024八上·南充期中)The Survey of Activities in Hongxing Middle SchoolActivity Every day Once or twice a week Three or four times a weekExercise 20% 10% 70%Do homework 90% 2% 8%Watch TV 80% 0% 20%Use the Internet 10% 50% 40%16.________ students watch TV once or twice a week.A.Many B.More C.No D.Some17.40% of the students ________ three or four times a week.A.exercise B.do their homeworkC.watch TV D.use the Internet18.________ of the students don't do homework every day.A.2% B.8% C.10% D.90%19.20% of the students ________ do exercise in Hongxing Middle SchoolA.always B.usually C.often D.never20.Which of the following is NOT true A.Some students never do their homework.B.All the students exercise in Hongxing School.C.10% of the students surf the Internet every day.D.80% of the students watch TV every day.【答案】16.C17.D18.C19.A20.A【知识点】应用文;业余活动;细节理解;数字计算【解析】【分析】文章大意:介绍了红星中学的活动调查。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。16.细节理解题。根据表格"Watch TV"栏目下"一周一到两次"的百分比是0%,说明没有学生以这种频率观看电视。故选C。17.细节理解题。"Use the Internet"栏目下"三到四次一周"的百分比是40%,可知有40%的学生一周上网3-4次。故选D。18.数字计算题。每天做作业的学生为90%,那么不每天做作业的学生为100%-90%=10%,故选C。19.细节理解题。根据表格"Exercise"栏目,"每天运动"的百分比为20%,与"always"对应,故选A。20.细节理解题。根据"Do homework"一栏可知,所有同学都写作业,因此A选项表述错误,故选A。(2024八上·南充期中)The past Chinese diver (跳水运动员) Guo Jingjing appeared at the Paris Olympics (巴黎奥运会) this summer, but this time, she was there in a new role—as the chief referee (裁判长).Born in 1981, Guo Jingjing stared diving at the age of 7. She practiced hard and quickly became very good at it. In 1993, she joined China's national team. Guo Jingjing got hurt (受伤) many times, but she never gave up (放弃). She got the title of World champion (冠军) 31 times in all. She also won 4 Olympic gold medals (金牌).Guo stopped diving at the age of 30, but she still wanted to do something for China's diving team. She decided to become a referee. After years of hard work, she finally made it come true. When she appeared at the Paris Olympics, everyone was excited. "I will try my best to make sure that the diving competitions are fair (公平的)," she said.Guo Jingjing would like to help others as long as she has time. She once helped poor children in villages go to school and live a better life.In short, Guo Jingjing is a very special person. She sets a great example for young people who want to be divers or just want to work hard at something they love.21.What was Guo Jingjing's job at the Paris Olympics A.A diver. B.A chief referee.C.A teacher. D.A guide.22.What can we learn from the underlined (划线) numbers A.Guo did a really good job.B.Guo could always win easily.C.Guo was tired of competitions.D.Guo competed with quite a lot of divers.23.Why did Guo Jingjing wanted to be a referee A.She wanted to make more money and become more famous.B.She thought it was an easier job.C.She wanted to stay in China's diving team.D.She wanted to make sure that divers can compete fairly.24.According to Paragraph 4, which word can best describe Guo Jingjing A.Helpful. B.Serious. C.Creative. D.Open-minded.25.What does the passage mainly talk about A.A diver's hard work.B.How to be a chief referee.C.How to win at the Olympic Games.D.A great Chinese woman Guo Jingjing.【答案】21.B22.A23.D24.A25.D【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国国家跳水队原运动员郭晶晶。【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。21.细节理解题。根据"but this time, she was there in a new role—as the chief referee "可知,在巴黎奥运会上担任裁判长,故选B。22.推理判断题。根据第二段"She got the title of World champion (冠军) 31 times in all. She also won 4 Olympic gold medals "可知,郭晶晶总共获得了31次世界冠军的头衔,她还获得了4枚奥运金牌。由此推知,我们能从划线的数字了解到郭晶晶做得很好。故选A。23.细节理解题。根据"Guo stopped diving at the age of 30, but she still wanted to do something for China's diving team. She decided to become a referee."及"I will try my best to make sure that the diving competitions are fair"可知,因为她想为中国跳水队做些事情,确保跳水队的比赛是公平的,故选D。24.推理判断题。根据"Guo Jingjing would like to help others as long as she has time. She once helped poor children in villages go to school and live a better life."可知,第四段讲述了她对于别人的帮助,由此可知,她乐于助人,故选A。25.文章大意题。通读全文可知,本文主要介绍了中国国家跳水队原运动员郭晶晶。故选D。(2024八上·南充期中)Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children For many children, video games can be good. Video games have beautiful pictures and exciting stories. Video games also make children think in a creative way. And children have to move their hands and eyes quickly. This can make children think fast. Video games are also a good way to teach children about computers.However, a study shows that video games can be bad for children. Some video games are scary. And spending too much time playing games on the computer is bad for children's health. Also if children spend too much time on the computer instead of (而不是) doing their homework, they have problems at school and they can get bad grades. Video games do no good to children's social skills (社交技能), either. Playing with friends is very important to children. It teaches them how to get on with (与……相处) other people. If children spend too much time playing by themselves online, they can't learn how to get on with their friends.All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn tobalance it with other things in life.26.How does the writer start the text A.By telling jokes. B.By using old sayings.C.By giving examples. D.By asking questions.27.What is the text mainly about A.Video games can be both good and bad for children.B.Playing games is important for children.C.Video games can be good for children.D.Video games can be bad for children.28.What is the main idea of the third paragraph A.Some video games are scary.B.Playing with friends is very important to children.C.A study shows that video games can be bad for children.D.Children can play video games.29.What does the underlined word "balance" mean in Chinese A.平衡 B.放弃 C.继续 D.拒绝30.What's the structure (结构) for this passage (P1=paragraph 1, P2=paragraph 2...)A.P1/P2P3/P4 B.P1/ P2P3P4C.P1P2P3/P4 D.P1/P2/P3P4【答案】26.D27.A28.C29.A30.A【知识点】说明文;身边的事物与环境;细节理解;词义猜测;文章结构【解析】【分析】文章大意:介绍了电子游戏的优势和弊端。【点评】考查阅读选择,首先通读全文,理解文章大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。26.推理判断题。根据"Today, more and more children like playing video games (电子游戏). Are video games good or bad for children"可知,通过提出问题引出本文,故选D。27.文章大意题。根据"Are video games good or bad for children "及"All in all, it seems clear that video games can be both good and bad."可知,本文介绍了电子游戏的优势和弊端,故选A。28.段落大意题。根据"However, a study shows that video games can be bad for children."可知,本段主要介绍了一项研究表明,电子游戏可能对孩子有害,故选C。29.词义猜测题。根据"All in all, it seems clear that video games can be both good and bad. Children can play video games, but they should learn to balance it with other things in life."可知,电子游戏既有优势,又有弊端,所以要平衡好它,故选A。30.文章结构题。通读全文可知,第一段引出本文主题,第二段和第三段分别介绍它的优势和弊端,最后一段总结,故选A。(2024八上·南充期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Today, there are many popular TV talent shows in China. 31. For some lucky people, these talent shows may make them become famous, such as Zhu Zhiwen and Liang Bo. They are from poor places. 32. However, there are also many bad effects. First, some young people just imitate (模仿) the people they like. They lose their own styles (风格). Second, some young people spend too much time on such TV shows. 33. So they spend less time on their studies. This is bad for not only their study but also their development (发展).In my opinion, these shows are social (社会的) activities. 34. They can use these shows to relax themselves. But they should know that the chance to become famous is small for most people. 35. It's their studies.A. But they show us their great talent.B. Young people can take part in these activities to get some social experience.C. These talent shows give everyone a chance (机会) to show his or her talents.D. So they should work hard at something that is more important for them.E. They always dream of being stars.F. But they change (改变) their lives with their talent through these shows.【答案】31.C;32.F;33.E;34.B;35.D【知识点】议论文;社会问题;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文介绍了中国电视选秀节目的现状,既阐述其给人展示才华、改变生活的机会等正面作用,也指出其导致年轻人模仿失风格、影响学习等负面影响,最后建议年轻人理性看待选秀,重视学习。A. But they show us their great talent. 但他们向我们展示了非凡的才华。B. Young people can take part in these activities to get some social experience. 年轻人可以通过参与这些活动获得一些社会经验。C. These talent shows give everyone a chance to show his or her talents. 这些选秀节目给每个人一个展示自己才华的机会。D. So they should work hard at something that is more important for them. 因此,他们应该努力专注于对自己更重要的事情。E. They always dream of being stars. 他们总是梦想成为明星。F. But they change their lives with their talent through these shows. 但他们凭借自己的才华通过这些节目改变了生活。【点评】考查阅读还原。解题需结合 "选秀节目的利弊与建议" 主线,根据因果逻辑、并列关系及指代关系匹配选项,关注对选秀节目不同影响的阐述与观点的衔接。31.根据"For some lucky people, these talent shows may make them become famous"可知,对于一些幸运的人来说,这些才艺表演可能会使他们出名,这是给他们展示才能的机会,C选项"这些才艺表演给每个人一个展示自己才华的机会"符合,故选C。32.根据"such as Zhu Zhiwen and Liang Bo. They are from poor places."可知,举例一些人通过参加才艺表演而出名,出名后改变了他们的生活,F选项"但他们通过这些节目用自己的才华改变了自己的生活"符合,故选F。33.根据"Second, some young people spend too much time on such TV shows. "可知,一些年轻人花了太多的时间在这样的电视节目上,此处解释他们这样做的原因,E选项"他们总是梦想成为明星"符合,故选E。34.根据"They can use these shows to relax themselves."可知,此处介绍他们通过参加这些节目获得了什么,B选项"年轻人可以参加这些活动来获得一些社会经验"符合,故选B。35.根据"But they should know that the chance to become famous is small for most people."可知,他们应该知道对大多数人来说,成名的机会很小。此处应介绍接下来要做什么事情,D选项"所以他们应该在对他们更重要的事情上努力工作"符合,故选D。36.(2024八上·南充期中)When I was young, my h were painting and playing basketball.【答案】(h)obbies【知识点】规则变化的可数名词复数【解析】【分析】句意:我小时候,我的爱好是画画和打篮球。根据语句 "When I was young, my … were painting and playing basketball." 及首字母 "h" 的提示可知,此空的含义为 "爱好",英文翻译为 "hobby",词性为可数名词。句中 be 动词为 "were",主语需用复数形式hobbies,"画画和打篮球" 是两个爱好,符合语境,故答案为(h)obbies。【点评】考查可数名词 "hobby" 的复数形式 "hobbies" 及用法。结合 be 动词的复数形式、"两种爱好" 的语境及首字母提示,即可确定答案。37.(2024八上·南充期中)Guilin is f for its beautiful mountains and water.【答案】(f)amous【知识点】固定搭配;形容词作表语【解析】【分析】句意:桂林以其美丽的山水而闻名。根据语句 "Guilin is … for its beautiful mountains and water." 及首字母 "f" 的提示可知,此空的含义为 "著名的",英文翻译为 "famous",词性为形容词。 "be famous for" 是固定短语,意为 "以…… 而闻名",符合 "桂林因山水知名" 的语境,故答案为 (f)amous。【点评】考查形容词 "famous" 的拼写及 "be famous for" 的固定短语用法。结合固定短语搭配、"描述桂林特色" 的语境及首字母提示,即可确定答案。38.(2024八上·南充期中)My good friend Gina is truly t in music.【答案】(t)alented【知识点】固定搭配;形容词作表语【解析】【分析】句意:我的好朋友吉娜在音乐方面确实很有天赋。根据语句 "My good friend Gina is truly … in music." 及首字母 "t" 的提示可知,此空的含义为 "有天赋的",英文翻译为 "talented",词性为形容词。"be talented in" 是固定短语,意为 "在…… 方面有天赋",符合 "描述吉娜在音乐上的特点" 的语境,故答案为 (t)alented。【点评】考查形容词 "talented" 的拼写及 "be talented in" 的固定短语用法。结合固定短语搭配、"描述朋友音乐天赋" 的语境及首字母提示,即可确定答案。39.(2024八上·南充期中)Moon Theater has the softest seats, so we can sit the most c .【答案】(c)omfortably【知识点】程度副词【解析】【分析】句意:月亮剧院有最柔软的座位,所以我们能坐得最舒服。根据语句 "Moon Theater has the softest seats, so we can sit the most …" 及首字母 "c" 的提示可知,此空需填一个副词,修饰动词 "sit"(坐),含义为 "舒服地",英文翻译为 "comfortably"。前文提到 "the softest seats"(最柔软的座位),对应的结果是 "坐得最舒服","the most comfortably" 是副词 "comfortably" 的最高级形式,符合语境,故答案为 (c)omfortably。【点评】考查副词 "comfortably" 的拼写及用法。结合 "修饰动词 sit 需用副词" 的语法规则、"剧院座位柔软带来的舒适坐姿" 的语境、"the most" 后接多音节副词构成最高级的结构及首字母提示,即可确定答案。40.(2024八上·南充期中)Of the two tickets, I c the cheaper one because I didn't have much money with me.【答案】(c)hose【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:在这两张票中,我选了便宜的那张,因为我身上没带多少钱。根据"Of the two tickets , I... the cheaper one..."以及首字母提示可知,我选了两张票中便宜的那张,故空处表示"选择",choose,动词,空处为句子的谓语,根据时态呼应原则以及didn't have可知,空处谓语时态为一般过去时,应用其过去式。故填(c)hose。【点评】考查动词choose的识记运用以及时态(一般过去时)。注意:在解题过程中,除了要考虑时间状语和动词形式之外,还要注意语境和逻辑。有些句子虽然没有明确的时间状语,但根据上下文可以推断出动作发生在过去,此时也应该使用一般过去时。另外,还要注意句子之间的逻辑关系,确保时态的使用符合整个语境的需要。(2024八上·南充期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或者括号内所给单词的正确形式。In the 21st Century (世纪) Workshop in Ningbo, Zhejiang, kids can have free science lessons from Chen Shaohua. Chen is 41. primary school teacher. Once someone asked him why gave free lessons. " 42. I want to help more kids learn science in a fun way," Chen answered.In 2020, Chen had an idea of 43. (give) free science lessons. Chen 44. (find) a large place as his classroom. And he ran (使用) the classroom as a workshop.What's the meaning 45. the word "workshop" It is a room, and people make things in it. Chen thinks that making things by hand is the 46. (good) way to learn new things. He always asks his students 47. (finish) some science experiments (实验). "To finish an experiment, they have to learn, discuss and work out the problems," Chen said. "That is 48. (importance) for their growth and team spirit (精神)."Chen's hard work paid off. His students got good 49. (grade) in many science competitions. Some of them may become great 50. (science), engineers or programmers one day.【答案】41.a;42.Because;43.giving;44.found;45.of;46.best;47.to finish;48.important;49.grades;50.scientists【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文介绍了浙江宁波 21 世纪工作坊中,小学老师陈少华为孩子们开设免费科学课程的事迹,包括他开课的原因、课程形式(以手工制作和科学实验为主),以及学生们在课程帮助下取得的成绩和未来可能的发展。【点评】考查语法填空。本题解题需结合陈老师开设免费科学课程的语境,熟练运用不定冠词、原因连词、动名词、一般过去时、固定介词搭配、形容词最高级、不定式用法、名词变形容词、名词复数及职业名词转换等语法知识,同时关注语境逻辑与固定短语的运用。41.句意:陈是一名小学老师。根据文中语句 "Chen is" 及后文 "primary school teacher" 可知, " primary school teacher" 是发音以辅音音素开头的可数名词单数,此处表示泛指 "一名小学老师",需用不定冠词 a,故答案为 a。42.句意:"因为我想帮助更多孩子以有趣的方式学习科学," 陈回答道。根据前文 "Once someone asked him why gave free lessons"(有人问他为什么开免费课程)可知,此处是回答原因,需用 because 引导原因状语从句,because,中文含义为 "因为",连词。句首首字母大写,故答案为 Because。43.句意:2020 年,陈有了开设免费科学课程的想法。give,中文含义为 "给予;开设",动词。根据文中语句 "Chen had an idea of" 可知,"of" 是介词,其后需接动名词形式,give 的动名词为 giving,故答案为 giving。44.句意:陈找了一个大地方作为他的教室。find,中文含义为 "找到;寻找",动词。根据前文 "In 2020" (在 2020 年,表过去时间)可知,此处需用一般过去时,find 的过去式为 found,故答案为found。45.句意:"workshop" 这个单词是什么意思?根据文中语句 "What's the meaning" 及后文 "the word 'workshop'" 可知,"the meaning of..." 是固定搭配,表示 "…… 的意思",故答案为 of。46.句意:陈认为手工制作东西是学习新事物最好的方式。good,中文含义为 "好的",形容词。根据文中语句 "Chen thinks that making things by hand is the" 及后文 "way to learn new things" 可知,此处有定冠词 "the",结合语境表示 "最好的方式",需用形容词 good 的最高级 best,故答案为 best。47.句意:他总是让他的学生完成一些科学实验。finish,中文含义为 "完成",动词。根据文中语句 "He always asks his students" 可知,"ask sb. to do sth." 是固定用法,表示 "让某人做某事",需用不定式形式,故答案为 to finish。48.句意:"这对他们的成长和团队精神很重要。"importance,中文含义为 "重要",名词。根据文中语句 "That is" 可知,"is" 后需用形容词作表语,importance 的形容词形式为 important,故答案为 important。49.句意:他的学生在许多科学竞赛中取得了好成绩。grade,中文含义为 "成绩",可数名词。根据文中语句 "His students got good" 及后文 "in many science competitions" 可知,"grade" 表示 "成绩" 时为可数名词,结合 "students"(复数)和 "many competitions"(多个竞赛),需用复数形式 grades ,故答案为 grades。50.句意:他们中的一些人有朝一日可能会成为伟大的科学家、工程师或程序员。scientist,中文含义为 "科学家",可数名词。根据文中语句 "Some of them may become great" 及后文 "engineers or programmers"(工程师或程序员,均为职业复数)可知,此处需填表示职业的名词,science 对应的职业名词为 scientist(科学家),结合 "some"(一些)需用复数形式 scientists,故答案为 scientists。(2024八上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。Who is the most important person to you When people are asked this question, most of their answers are my mother, my son, my daughter and so on. But don't forget that there are some other people who care about you! They are your friends.In our daily life, friends are very important for us. Every one of us, young or old, should have at least one or two good friends. Our friends will listen to us when we speak, care about us when we are not feeling well, and stay with us when we are in difficulty. Being with friends, this can make us happy.As everyone needs friends, who can we make good friends with and how can we get on well with each other Here are some ways.Make friends with those who work hard. Being with them, you will learn a lot from them.Don't make friends with those who are quite different from you because it will be hard to get on with each other.Reach for their hands when your friends have problems. Friends should always help each other.Believe in each other. But never believe in those who leave you when you are in difficulty. And never leave your friends when they are in difficulty. Remember, a friend in need is a friend indeed.Even the best friends may have a fight with each other sometimes. If this happens, don't let the fight last too long. Try to make up with (与……和好) your friends.FriendsThe 51. of friends Listening to us when we speak. Caring about us when we are not feeling good. Staying with us and making us 52. .Who to make friends with Make friends with those who is 53. . Make friends with those who are similar to you. 54. to keep friendship (友谊) Help each other. Believe in each other. Make up with your friends soon after you 55. .【答案】51.importance;52.happy;53.hard-working;54.How;55.fight【知识点】人生百味类;说明文;细节理解【解析】【分析】文章大意:介绍了朋友在我们生活中的重要性,并提供了几种建立和维持友谊的方法。【点评】考查阅读填表题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据"Listening to us when we speak…"可知,当我们讲话时,我们的朋友会倾听,当我们感觉不好时,他们会照顾我们,这些都是朋友的重要性,此处需要使用名词形式。故填importance。52.根据"and stay with us when we are in difficulty. Being with friends, this can make us happy."可知,和朋友在一起,这可以让我们快乐。故填happy。53.根据"Make friends with those who work hard."可知,要与努力学习的人交朋友,is后接形容词,hard-working"勤奋的"符合,故填hard-working。54.根据"Help each other…"可知,帮助朋友,信任彼此,争吵后和好都是在描述如何维持友谊。故填How。55.根据"If this happens, don't let the fight last too long. Try to make up with (与……和好) your friends."可知,即使最好的朋友有时也会吵架,如果发生这种情况,试着与你的朋友和解。故填fight。56.(2024八上·南充期中)为了加深中英两国的文化理解和交流,某校组织了一次中英学生对比的调查活动,请根据下列调查结果写一篇调查报告。 中国学生 外国学生性格 更严肃, 更安静 更外向校园生活 学习努力,作业多 擅长运动,喜欢参加各种聚会饮食习惯 吃蔬菜水果, 健康 喜欢吃肉类食品和汉堡,美味兴趣爱好 30%看书,70%使用网络,每周看四次或者五次电视,才艺表演最受欢迎 60%踢足球,40%听音乐和看电视,体育节目最受欢迎,每周看一次电影理想职业 医生,工程师,教师 体育运动员,电脑程序设计者,音乐家要求:1. 必须包括所有要点,可适当补充;语句通顺,条理清晰;书写规范、卷面整洁;词数不少于90个。2. 文中不得使用真实姓名、校名。参考词汇:take part in 参加 meat:肉类Hello, everyone. Today I would like to talk about the differences between Chinese students and British students.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Hello, everyone. Today I'd like to talk about the differences between Chinese students and British students.In China, students are generally more serious and quieter. They tend to study harder and have much more homework to do. In England, students are typically more outgoing. But they are better at sports and like taking part in all kinds of parties.What's more, Chinese students like eating vegetables and fruit because they are healthy. British students like to have more meat and hamburgers. They think they are delicious.As for hobbies, 30% of Chinese students enjoy reading books. 70% of them go online during the weekends. They watch TV four to five times a week, with talent shows being the most popular.However, 60% of English students play soccer every day. 40% of them like listening to music and watching TV. Sports shows are the most popular. They go to the cinema once a week.In terms of dream job, Chinese students dream to be doctors, engineers and teachers. British students prefer to be athletes, computer programmers and musicians.Though Chinese students are very different from British students, they can still become good friends.【知识点】提纲作文;教育类;应用文【解析】【分析】这是一篇关于中英学生对比的调查报告,需涵盖性格、校园生活、饮食习惯、兴趣爱好、理想职业等要点。以给定开头引入,接着分别从各方面对比中国学生和英国学生的不同(如中国学生更严肃安静,英国学生更外向;中国学生学习努力作业多,英国学生擅长运动爱参加聚会等),可适当补充细节使内容更丰富。写作要点包含所有调查要点,语句通顺、条理清晰。时态以一般现在时为主,用于陈述调查结果。要运用对比结构和清晰的分类,全面展现中英学生的差异,契合加深文化理解与交流的调查目的,让读者清晰了解两国学生的不同特点。【点评】考查以 "中英学生差异" 为主题的说明类演讲作文。写作优点显著,结构清晰,采用 "总 — 分 — 总" 逻辑,开篇点明演讲主题,中间从性格学习、饮食习惯、兴趣爱好、理想职业四个维度分层对比中英学生差异,结尾总结 "差异不影响交友",层次分明,逻辑连贯;内容详实,通过 "普遍特点 + 具体数据"(如爱好部分的百分比、活动频率)结合的方式,让对比更直观、有说服力。经典词汇丰富,"generally more serious""typically more outgoing""tend to""take part in" 精准描述学生群体特征,"in terms of""as for" 作为过渡短语,使各维度衔接自然,"dream to be""prefer to be" 清晰表达职业偏好,贴合主题。高分句型运用恰当,"In China, students are... In England, students are...""Chinese students like... British students like to..." 的对比句式贯穿全文,强化差异感;"They watch TV four to five times a week, with talent shows being the most popular" 用独立主格结构补充细节,丰富表达;结尾 "Though... they can still..." 用让步状语从句升华主题,传递积极观点,整体很好地完成了说明类演讲的写作目标,语言客观且有条理 。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省南充市白塔中学2024-2025学年八年级上学期期中检测英语试题(学生版).docx 四川省南充市白塔中学2024-2025学年八年级上学期期中检测英语试题(教师版).docx