资源简介 四川省阆中东风中学校2024-2025学年八年级上学期11月期中英语试题(2024八上·阆中期中)Not long ago, a video (视频) of an old woman selling coffee became very popular online. In the video, the old woman was busy making hot coffee by putting 1. bags of instant coffee (速溶咖啡) into each cup. Because of the video, many people came to her shop to get a cup of coffee.The old woman is Auntie Han. She began to run the shop over 30 years ago. 20 years ago, she 2. coffee for 6 yuan a cup with two bags of instant coffee in it. But, two years ago, some people wanted a stronger (更浓的) taste. So, Auntie Han 3. to put three bags of coffee in each cup, and the price became 10 yuan.Auntie Han's coffee wasn't the best, but why did she catch so many people's eye One main 4. is that people thought Auntie Han was sincere (真诚的). Although her coffee was 5. , she gave her very best.1.A.two B.three C.four D.five2.A.found B.ordered C.sold D.cooked3.A.dreamed B.started C.remembered D.learned4.A.role B.way C.symbol D.reason5.A.simple B.expensive C.special D.delicious(2024八上·阆中期中)One day, Alec and Molly walked through the park. Suddenly (忽然), they saw something move in a tree. It was a brown baby bird! It must be lost. It couldn't 6. its mother anywhere.The children walked closer. The baby bird tried to 7. . They could see the scared feeling in its eyes. They didn't know what to do."Let's pick it up so a 8. won't get it," said Alec."But that will scare the baby bird more. Let's put it under a 9. ," Molly said.Alec thought that was a bad idea. The mother bird would 10. find it under a box.At last, the children decided to just watch and wait. " 11. a cat comes, we will drive it away," they said. So the children went behind a tree and 12. quietly.A long time went by. No cats came to the tree, and the mother bird did not, either. Molly and Alec got 13. . "I'm afraid its mom won't come," said Alec.Just then, they heard a bird chirping (吱喳叫). The baby bird chirped back. A yellow bird flew down. It was the baby bird's 14. ! It gave the baby a bug (虫子). The baby bird 15. it quickly and chirped for more."Hooray!" Molly and Alec shouted. The baby bird wasn't lost after all!6.A.call B.see C.thank D.save7.A.run away B.sit down C.wake up D.go out8.A.monkey B.cat C.dog D.panda9.A.bag B.book C.box D.hat10.A.never B.also C.then D.ever11.A.But B.Or C.Before D.If12.A.listened B.spoke C.left D.watched13.A.busy B.lucky C.worried D.old14.A.teacher B.friend C.mother D.sister15.A.cleaned B.ate C.showed D.made(2024八上·阆中期中)Lisa wants to buy some fruits and vegetables. She is looking at the information about a great sale of a shop.Super Save Discounts (折扣) Choose Your Fruits and Vegetables Up to 35% (kg) October 11 -October 13Tomato $1. 80 -20% Strawberry $5. 00 $4. 00 -20% Watermelon $3. 60 $2. 70 -25%Potato $2. 30 $1. 96 -15% Banana $2. 50 $1. 88 -25% Peach $5. 00 $4. 00 -20%Carrot $2. 00 $1. 60 -20% Apple $2. 50 $1. 63 -35% Orange $5. 00 $3. 75 -25%Contact us for more information Telephone number: 312-773-100016.Lisa can't see the price of tomatoes. How much are they A.$1. 44/kg. B.$1. 60/kg. C.$1. 63/kg. D.$1. 70/kg.17.If Lisa has 10 dollars, what can she buy A.5 kg of peaches. B.5 kg of bananas.C.5 kg of watermelons. D.5 kg of strawberries.18.What can we know from the material A.Apples are the cheapest.B.The great sale starts on October 13.C.Watermelons have the same price as oranges.D.People can call the shop for more information.(2024八上·阆中期中)Listening to music is my favorite activity. My love for music started when I was a child. I would become very active when I heard the sound of music. I couldn't help but feel happy and start to dance.As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库). My brother and his friends kept their musical instruments (乐器) there. Then, I would play my favorite songs on the guitar. And I would sing when I played.It was not just me and my brother. Music runs in the whole family. My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition. On the first Friday of each month, every one of my family took turns singing a song. But who could sing the most beautifully That was up to our neighbors (邻居) to decide. We would share the videos of our songs with them. The person who got the most likes would get a prize. It was a lot of fun.Music is in my life. It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings. When I feel sad, I listen to happy songs. When I'm happy, I listen to songs that make me want to dance. When I feel tired, I listen to relaxing music. I have many different kinds of music and songs from different countries. You might even find some African songs on my phone. Although I don't understand the words, I still like them!19.What did the writer do in the garage A.He played the piano. B.He danced to the music.C.He sang and played the guitar. D.He made videos of his brother.20.What does the underlined sentence in Paragraph 3 mean A.The writer's family has a music store.B.The writer's family has a talent for music.C.The writer's family hardly plays music in the house.D.The writer's family likes to listen to music when running.21.What's the best word for " ________" in the last paragraph A.similar B.creative C.important D.wonderful22.What's the best title for the passage A.I love music B.My happy teenage yearsC.I have a musician brother D.My interesting family tradition(2024八上·阆中期中)There was a wise (充满智慧的) man. One day he was sitting with his friends when his daughter came running to him and said. "Dad, Mom lost her ring, her favorite one."The man said, "It's good."One of his friends thought, "What a careless (淡漠的) man he is!"An hour later, the man's daughter came again and said, "Dad, Mom found that ring."The man said, "It's good."Seeing this, his friend asked, "When the ring was lost, you said ‘It's good'. When your wife got the ring back, you said ‘It's good' too. Why so "The man said, "When the ring was lost, should I point fingers at my wife No. That has happened. Shouting at others doesn't help. And things come or go all the time. I have to leave everything behind one day. So, if I leave behind a little bit from now on, it will be easier in the end. It's good, right ""It makes perfect sense (很有道理)," the man's friend said. The man said, "When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."23.What did the man's friend think of his answer at first A.Wise. B.Creative. C.Serious. D.Careless.24.What does the underlined part "point fingers at" probably mean in Chinese A.指导 B.指责 C.指认 D.指派25.Why did the man say "It's good" for the second time A.Because his family learned a lesson.B.Because his friends helped him a lot.C.Because talking with friends was interesting.D.Because finding the ring made many people happy.26.What can we learn from the passage A.Family is everything.B.Bad things may happen for good.C.It is important to be a good friend.D.Giving a hand to others makes us happy.(2024八上·阆中期中)Are you a detective novel (侦探小说) lover If your answer is yes, then you should pay a visit to Mystery Books, a bookstore in Shanghai, and meet its owner, Shi Chen.As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer. He has written 15 exciting detective novels. Inside his bookstore, there are hundreds of books by famous detective writers like Edgar Allan Poe, Agatha Christie and Keigo Higashino. Shi's own popular books, like Liangshan Hunter, are also in the bookstore.Shi's love for detective stories started when he read The Complete Sherlock Holmes in middle school. He was really interested in how Sherlock worked out crimes. When he was in college (大学), he started writing his own detective stories. In 2011, he published (出版) his first novel, Criminal Fragment, and has kept writing all these years. Shi gets ideas from watching the world around him and reading a lot of books. "Reading helps me be creative." he said.Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers. He thinks Chinese detective writers are getting better and better and their works often show Chinese culture.Shi hopes that by keeping his bookstore running, he can help more Chinese detective writers become successful. "I'll keep writing and keep the bookstore open for as long as I can." he said.27.What do we know about Shi from Paragraph 2 A.Why he opened Mystery Books.B.When he opened Mystery Books.C.How many detective novels he wrote.D.How he started writing detective novels.28.How does reading help Shi A.It helps him relax. B.It makes him serious.C.It makes him famous. D.It gives him creative ideas.29.What's the main idea of Paragraph 4 A.Shi likes Chinese detective novels best.B.Shi promotes Chinese detective writers.C.Chinese detective stories often show Chinese culture.D.Chinese detective novels are best-sellers in Shi's bookstore.30.Which of the following can best describe Shi A.He hopes to be a more successful booksellerB.He plans to show more Chinese culture in his novels.C.He wants to be famous and help more people write detective novels.D.He loves writing and cares about the growth of Chinese detective writers.(2024八上·阆中期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province. 31. People once named it as one of the three most important towns in ancient northern (古代北方的) China, and the other two were Beijing and Baoding.I learned about Zhengding online and fell in love with its ancient town. I took a trip there with my friends last weekend. We started from Beijing and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的). 32. On our way to Beijing West Station, the taxi driver asked us where we were going. When I told him "Zhengding", he was excited. 33. He said that the ancient buildings there were so beautiful that he wanted to see them again.After arriving at Shijiazhuang Station, we took a bus to the ancient town. 34. With it, we could visit most of the temples (寺庙) there. Every one of them was special and we learned a lot.At night, when the lights (电灯) were on, the ancient town became so different and beautiful. Not far from the town, there was a popular night market (夜市). 35. We had a great time there too.A. We bought an 80-yuan ticket.B. There are many temples in the town.C. It has a history of more than 1,600 years.D. People went there to enjoy different foods.E. He told us that he visited the town not long ago.F. Beijing is about one and a half hours from Shijiazhuang by train.36.(2024八上·阆中期中)We didn't take an u so we were wet and cold.37.(2024八上·阆中期中)I have piano lessons o a week, only on Monday.38.(2024八上·阆中期中)A true friend r for your hand and touches your heart.39.(2024八上·阆中期中)The DJs choose the songs the most c , so almost everyone likes their music.40.(2024八上·阆中期中)We had a d about TV shows. Different people have different ideas.(2024八上·阆中期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。I live in a great place with lots of fun things to do. Sometimes I go on trips down the Merrimack River in my canoe (皮划艇) by 41. (I). Other times, I enjoy the view (景色) from the top of a mountain with my family. We also enjoy 42. (camp), fishing trips and trips to parks. All of these trips are 43. (wonder) and we hope to do more of them! I have the most free time during the summer months. One of my favorite 44. (activity) is to go canoeing with my friends. It's really nice. Sometimes, when it 45. (get) very hot, we go swimming. 46. sometimes I feel tired, I really enjoy these trips.However, astronomy (天文学) is my great love. I have a little telescope (望远镜) that helps me see stars more 47. (clear). I'm still learning how to use it, and every time I look 48. it, I see something new and exciting in the sky and lose myself in my thoughts. The sky is like an infinite, awe-inspiring canvas (一张无边无际令人惊叹的画布), and I expect 49. (learn) more about it!I have a full life, right I think I'm 50. (success) in making my life colorful. Do you think so (2024八上·阆中期中)根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。These days, a middle school started a "No TV Week" program. According to the rule, all the students can't watch TV during the week."The idea is not to stop watching TV but for the students just to find how much time they spend watching TV and try to use this time for other things," one teacher said.During the program, all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one.What did the students say about this "No TV Week" One boy said, "I can't believe (相信) I haven't watched TV for a week, but it is fun doing it." A girl student said, "I'm going to stop watching all TV programs except for (除了) Animal World and other English teaching programs, I want to have more time to do things like walking and thinking. I enjoy this ‘No TV Week' very much.. ."But not all the students thought it was good. Some students have different ideas, "I don't like ‘NO TV Week' because I like watching TV. I have lots of favorite programs but I can't watch them during the week. That makes me feel terrible," one student said. "Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things. I think we need to watch our TV shows," said another student.NO TV WeekHow Students can't watch TV during the week.Purpose Ask students to 51. this time for other things. 52. Most teachers, parents and students found it was a very good program.Students' 53. For It is fun to stop watching TV for a long time. They can have more time to do 54. things.Against (反对) They like watching TV and feel terrible to miss their favorite program. They think watching TV is 55. and relaxing.56.(2024八上·阆中期中)Linda和Kate是好朋友,请根据表格提供的信息谈一谈她们的情况。不同点 相同点Linda 更外向 学习更努力 擅长英语 喜欢锻炼来保持健康。Linda每天锻炼,Kate每周锻炼3—4次; 喜欢看新闻节目。理由:有教育意义; 喜欢阅读。周末总是去Xin Hua Bookstore。理由:书最多,最安静。Kate 安静 学习不努力 英语不好__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.B;2.C;3.B;4.D;5.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了一位老妇人卖咖啡的故事。【点评】 考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。1.句意:在视频中,这位老妇人正忙着做热咖啡,每杯都放了三袋速溶咖啡。two二;three三;four四;five五。根据"So, Auntie Han started to put three bags of coffee in each cup,"可知,是放了3袋咖啡。故选B。2.句意:20年前,她卖6元一杯咖啡,里面有两袋速溶咖啡。found发现;ordered定;sold卖;cooked烹饪。根据"a video (视频) of an old woman selling coffee became very popular online."可知,她是卖咖啡。故选C。3.句意:于是,韩阿姨开始在每个杯子里放三袋咖啡,价格变成了10元。dreamed梦想;started开始;remembered记住;learned学习。根据"some people wanted a stronger (更浓的) taste."可知, 韩阿姨是开始放三袋咖啡。故选B。4.句意:一个主要原因是人们认为韩阿姨是真诚的。role角色;way方式;symbol象征;reason原因。根据"why did she catch so many people's eye "可知,应回答原因。故选D。5.句意:虽然她的咖啡很简单,但她给了她最好的。simple简单的;expensive昂贵的;special特别的;delicious美味的。根据"Although her coffee was,,,, she gave her very best."可知,前后是转折关系,前面应表达是简单的。故选A。【答案】6.B;7.A;8.B;9.C;10.A;11.D;12.D;13.C;14.C;15.B【知识点】故事阅读类;记叙文;寓言(童话)故事【解析】【分析】本文讲述了Alec和Molly守护一只小鸟,直到鸟妈妈回来的故事。【点评】 考查完形填空。根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。6.句意:它到处都看不到妈妈。call称呼;see看见;thank感谢;save拯救。根据"It must be lost."可知,他们猜测小鸟肯定是走失了,所以小鸟到处都看不到妈妈。故选B。7.句意:小鸟试图逃开。run away逃跑,逃开;sit down坐下;wake up醒来;go out出去。根据"The children walked closer."和"They could see the scared feeling in its eyes."可知,他们走近时小鸟很害怕,所以想要逃开。故选A。8.句意:"咱们把它捡起来吧,这样猫就捉不住它了,"Alec说。monkey猴子;cat猫;dog狗;panda熊猫。根据后文"No cats came to the tree, and the mother bird did not, either."可知,猫没有来,说明Alec担心猫会来捉小鸟。故选B。9.句意:"但是那样小鸟会更害怕。咱们把它放在一个箱子下面吧,"Molly说。bag包;book书;box箱子;hat帽子。根据"The mother bird would...find it under a box."可知,Molly提议把小鸟放在箱子下面。故选C。10.句意:鸟妈妈永远也找不到箱子下面的小鸟。never永不;also也;then然后;ever曾经。根据"Alec thought that was a bad idea."可知,Alec觉得这个主意不好,因为他担心鸟妈妈永远都找不到小鸟。故选A。11.句意:"如果猫来了,我们就把它赶走,"他们说。But但是;Or或者;Before之前;If如果。根据"At last, the children decided to just watch and wait."和"we will drive it away"可知,二人决定守护小鸟,如果猫来了,他们就赶走它。故选D。12.句意:所以孩子们躲在树后面,静静地注视着。listened听;spoke说;left离开;watched注视。根据"So the children went behind a tree and...quietly."可知,两个孩子躲在树后面,静静地注视着(小鸟的情况)。故选D。13.句意:Molly和Alec着急了。busy忙碌的;lucky幸运的;worried着急的;old老的。根据"A long time went by. No cats came to the tree, and the mother bird did not, either."可知,很长时间过去了,猫没有来,鸟妈妈也没有来,所以两个孩子有点着急了。故选C。14.句意:那是小鸟的妈妈!teacher老师;friend朋友;mother妈妈;sister姐妹。根据"Just then, they heard a bird chirping."和"It gave the baby a bug."可知,这只鸟喂小鸟虫子,应该是他们一直等待的鸟妈妈。故选C。15.句意:小鸟迅速吃掉了虫子,吱喳叫着要更多的虫子。cleaned清洁;ate吃;showed展示;made制作。根据"It gave the baby a bug. The baby bird...it quickly and chirped for more."可知,鸟妈妈给小鸟虫子,小鸟应该是迅速吃掉了。故选B。【答案】16.A17.B18.D【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;数字计算【解析】【导语】本文是一个商店的促销信息。(1)推理判断题。番茄的折扣为20%,原价$1.80,计算出价格$1.80 × (1 - 0.20) = $1.44/kg。故选A。【(2)题详解】推理判断题。香蕉折后$1.88/kg,10美元可买10 ÷ 1.88 ≈ 5.32 kg。选项B满足条件。故选B。(3)细节理解题。根据" Contact us for more information Telephone number: 312-773-1000"可知,人们可以打电话获取更多信息。故选D。16.数字计算题。番茄的折扣为20%,原价$1.80,计算出价格$1.80 × (1 - 0.20) = $1.44/kg。故选A。17.数字计算题。香蕉折后$1.88/kg,10美元可买10 ÷ 1.88 ≈ 5.32 kg。选项B满足条件。故选B。18.细节理解题。根据" Contact us for more information Telephone number: 312-773-1000"可知,人们可以打电话获取更多信息。故选D。【答案】19.C20.B21.C22.A【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【导语】本文作者讲述了自己对音乐的热爱及音乐对生活的影响。(1)细节理解题。根据"As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库)."及"And I would sing when I played."可知,作者在车库唱歌和演奏小提琴。故选C。【(2)题详解】词句猜测题。根据"My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition."可知,作者一家都喜爱音乐,划线句子Music runs in the whole family.意为"音乐在整个家庭中流行",也就是说"作者的家人都有音乐天赋"。故选B。(3)推理判断题。根据"It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings."可知,它像朋友一样能帮我应对我的感受,故推出音乐对我是重要的。故选C。【(4)题详解】最佳标题题。根据"Listening to music is my favorite activity."及通读全文可知,本文主要讲述了作者喜欢音乐并且经常听音乐,故选项A"我喜欢音乐"符合本文标题。故选A。19.细节理解题。根据"As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库)."及"And I would sing when I played."可知,作者在车库唱歌和演奏小提琴。故选C。20.推理判断题。根据"My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition."可知,作者一家都喜爱音乐,划线句子Music runs in the whole family.意为"音乐在整个家庭中流行",也就是说"作者的家人都有音乐天赋"。故选B。21.推理判断题。根据"It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings."可知,它像朋友一样能帮我应对我的感受,故推出音乐对我是重要的。故选C。22.标题选择题。根据"Listening to music is my favorite activity."及通读全文可知,本文主要讲述了作者喜欢音乐并且经常听音乐,故选项A"我喜欢音乐"符合本文标题。故选A。【答案】23.D24.B25.D26.B【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【导语】本文讲述了一个充满智慧的男人对于"妻子丢了戒指,后来又找到了"这一事情的态度。(1)细节理解题。根据"One of his friends thought, ‘What a careless (淡漠的) man he is!'"可知,男人的朋友起初对他的回答认为是"淡漠的"。故选D。【(2)题详解】词句猜测题。根据"That has happened. Shouting at others doesn't help"可推知,应表达"当戒指丢失时,我应该指责我的妻子吗",故推出划线部分point fingers at意为"指责"。故选B。(3)细节理解题。根据"When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."可知,因为找到戒指让很多人快乐。故选D。【(4)题详解】推理判断题。根据"Dad, Mom lost her ring, her favorite one."及"Dad, Mom found that ring."可知,从本文中我们可以学到"坏事可能会变成好事。"故选B。23.细节理解题。根据"One of his friends thought, ‘What a careless (淡漠的) man he is!'"可知,男人的朋友起初对他的回答认为是"淡漠的"。故选D。24.词义猜测题。根据"That has happened. Shouting at others doesn't help"可推知,应表达"当戒指丢失时,我应该指责我的妻子吗",故推出划线部分point fingers at意为"指责"。故选B。25.细节理解题。根据"When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."可知,因为找到戒指让很多人快乐。故选D。26.推理判断题。根据"Dad, Mom lost her ring, her favorite one."及"Dad, Mom found that ring."可知 ,从本文中我们可以学到"坏事可能会变成好事。"故选B。【答案】27.C28.D29.B30.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;段落大意【解析】【导语】本文主要介绍在上海开书店的作家时晨,时晨是一位侦探小说作家,他开了一家书店,里面有很多侦探小说,时晨也喜欢阅读,他希望通过自己的努力,宣传中国侦探作家。(1)细节理解题。根据"He has written 15 exciting detective novels."可知,从第二段中我们可以知道时晨写了多少小说。故选C。【(2)题详解】细节理解题。根据"‘Reading helps me be creative.' he said."可知,阅读给时晨带来很多创作灵感。故选D。(3)主旨大意题。根据"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers"可知,本段主要介绍了时晨致力于推广中国侦探作家。故选B。【(4)题详解】推理判断题。根据"As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer."及"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers."可知,石晨热爱写作,并且关注中国侦探小说的发展。故选D。27.细节理解题。根据"He has written 15 exciting detective novels."可知,从第二段中我们可以知道时晨写了多少小说。故选C。28.细节理解题。根据"‘Reading helps me be creative.' he said."可知,阅读给时晨带来很多创作灵感。故选D。29.段落大意题。根据"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers"可知,本段主要介绍了时晨致力于推广中国侦探作家。故选B。30.推理判断题。根据"As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer."及"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers."可知,石晨热爱写作,并且关注中国侦探小说的发展。故选D。【答案】31.C;32.F;33.E;34.A;35.D【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【导语】本文描述了作者和朋友们去正定古镇游玩的经历。(1)根据"Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province."可知,后面应该提到正定的历史或地位。选项C"它已有1600多年的历史"符合语境。故选C。【(2)题详解】根据"...and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的)."可知,作者选择从北京到石家庄,因为这样更省时间。选项F"北京到石家庄乘火车大约一个半小时"符合语境。故选F。(3)根据"When I told him ‘Zhengding', he was excited."可知,之后应该是司机对正定的热情回应。E选项E"他告诉我们,他不久前去过那个小镇"符合语境。故选E。【(4)题详解】根据下"With it, we could visit most of the temples (寺庙) there."可知,作者提到了一种通行票,选项A"我们买了一个80元的门票"符合语境。故选A。【(5)题详解】根据"Not far from the town, there was a popular night market (夜市)."可知,大家去夜市。选项D"人们去那儿品尝不同的食物"符合语境。故选D。31.根据"Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province."可知,后面应该提到正定的历史或地位。选项C"它已有1600多年的历史"符合语境。故选C。32.根据"...and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的)."可知,作者选择从北京到石家庄,因为这样更省时间。选项F"北京到石家庄乘火车大约一个半小时"符合语境。故选F。33.根据"When I told him ‘Zhengding', he was excited."可知,之后应该是司机对正定的热情回应。E选项E"他告诉我们,他不久前去过那个小镇"符合语境。故选E。34.根据下"With it, we could visit most of the temples (寺庙) there."可知,作者提到了一种通行票,选项A"我们买了一个80元的门票"符合语境。故选A。35.根据"Not far from the town, there was a popular night market (夜市)."可知,大家去夜市。选项D"人们去那儿品尝不同的食物"符合语境。故选D。36.【答案】(u)mbrella【知识点】可数名词的单数【解析】【分析】句意:我们没有带伞,所以又湿又冷。根据"didn't take an"及"so we were wet and cold." 可知,没有带伞,所以又湿又冷,umbrella"雨伞",根据an可知,此空应填单数名词,故填 (u)mbrella。37.【答案】(o)nce【知识点】频度副词【解析】【分析】句意:我一周上一次钢琴课,只在周一上。根据"only on Monday."可知,是一周一次,once "一次"。故填(o)nce。38.【答案】reaches【知识点】第三人称单数【解析】【分析】句意:一个真正的朋友是向着你伸手触动你心灵的人。这是一个名句,reach是伸出的意思,主语是第三人称单数,动词用单三式,故答案为reaches。【点评】本题考查单词拼写,注意根据主语判断动词的适当形式。39.【答案】(c)arefully【知识点】方式副词【解析】【分析】句意:DJ们选歌最仔细,所以几乎每个人都喜欢他们的音乐。根据"choose the songs the most"及首字母可知,此处指仔细地选歌曲,修饰动词choose,应用副词carefully表示"仔细地",故填(c)arefully。40.【答案】(d)iscussion【知识点】可数名词的单数【解析】【分析】句意:我们讨论了电视节目。不同的人有不同的想法。根据"had a"以及"Different people have different ideas."可知,进行了讨论,发现不同的人有不同的想法,discussion"讨论",have a discussion"进行讨论",故填(d)iscussion。【答案】41.myself;42.camping;43.wonderful;44.activities;45.gets;46.Although;47.clearly;48.through;49.to learn;50.successful【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】本文主要讲述了作者喜欢的一些活动。【点评】 考查语法填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。41.句意:有时我一个人划着独木舟沿梅里马克河而下。by oneself"独自",此空应填I的反身代词myself,故填myself。42.句意:我们也喜欢露营、钓鱼和去公园旅行。enjoy doing sth"喜欢做某事",动名词作宾语,故填camping。43.句意:所有这些旅行都很棒,我们希望能有更多这样的旅行!are后接形容词作表语,wonderful"精彩的"符合,故填wonderful。44.句意:我最喜欢的活动之一是和朋友们去划独木舟。one of+复数名词,表示"……之一",故填activities。45.句意:有时,当天气很热的时候,我们去游泳。根据"Sometimes"及"go"可知,此句是一般现在时,主语是it,动词用三单,故填gets。46.句意:虽然有时我觉得累,但我真的很喜欢这些旅行。"sometimes I feel tired"与"I really enjoy these trips."是让步关系,用although或though引导让步状语从句,故填Although/Though。47.句意:我有一个小望远镜,可以帮助我更清楚地看到星星。此空修饰动词see,应填副词clearly"清楚地",故填clearly。48.句意:每次我透过它,我看到一些新的和令人兴奋的天空,迷失在我的思想里。it指代望远镜,结合"I see something new and exciting in the sky and lose myself in my thoughts."可知,此处指通过望远镜能看到一些东西,through"通过",故填through。49.句意:我希望更多地了解它!expect to do sth"期待做某事",动词不定式作宾语,故填to learn。50.句意:我认为我成功地使我的生活丰富多彩。be动词am后接形容词作表语,successful"成功的"符合,故填successful。【答案】51.use;52.Results;53.opinions;54.other;55.helpful【知识点】记叙文;学校生活;校园文化【解析】【导语】本文主要写了一个中学组织了一次"无电视周"活动。学校的老师、家长和学生们一起参与了这个活动,大部分人都觉得这是一个很好的活动。(1)根据"try to use this time for other things"可知,试着把这段时间用在其他事情上,故填use。【(2)题详解】根据"all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one."可知,这是活动的结果,故填Results。(3)根据右边表格的内容,是在表达学生们对这个活动的观点,观点不止一个,所以名词用复数形式,故填opinions。【(4)题详解】根据"I want to have more time to do things like walking and thinking"可知,有更多的时间做其他的事情,other修饰复数名词,故填other。【(5)题详解】根据"Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things."可知,认为看电视是令人放松和有帮助的,故填helpful。51.根据"try to use this time for other things"可知,试着把这段时间用在其他事情上,故填use。52.根据"all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one."可知,这是活动的结果,故填Results。53.根据右边表格的内容,是在表达学生们对这个活动的观点,观点不止一个,所以名词用复数形式,故填opinions。54.根据"I want to have more time to do things like walking and thinking"可知,有更多的时间做其他的事情,other修饰复数名词,故填other。55.根据"Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things."可知,认为看电视是令人放松和有帮助的,故填helpful。56.【答案】例文Linda and Kate are good friends. They have a lot in common. They both like doing sports to keep healthy. Linda exercises every day, while Kate exercises three to four times a week. They both like watching news because they think it is very educational. They also like reading. At weekends, they always go to Xin Hua Bookstore because it has the most books and it is the quietest.However, there are some differences between them. Linda is more outgoing and more hardworking than Kate. She is better at English. Kate is quieter. She is less hardworking. She doesn't do well in English. So Kate always helps her with English study.【知识点】材料作文;说明文;人际关系与交往;同伴间交往的品质【解析】【分析】本文是一篇说明文,为材料作文; 时态为"一般现在时"; 写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。这道题要求我们比较Linda和Kate的异同,写作时应先总体介绍她们的友谊,然后采用"对比式结构":先用一个段落描述她们的不同点,可以从性格(外向/安静)、学习努力程度、英语水平等方面展开;再用另一个段落重点阐述她们的共同点,包括都喜欢锻炼(需点出频率差异)、看新闻节目(说明教育意义这个理由)以及阅读(强调书店的书最多、最安静这两个理由),最后用一句话总结她们的友谊,就能形成一篇结构清晰、内容完整的短文。【点评】文章结构清晰、对比鲜明,并精准地使用了丰富的语言表达。首先,文章通过"They have a lot in common"和"However, there are some differences between them"这两个承上启下的句子,将"相同点"与"不同点"两部分内容有机地串联起来,形成了严谨的"总-分-对比"结构,使全文条理清楚、逻辑流畅;其次,范文在表达上运用了多样化的高级词汇和句型,例如在描述共同爱好时,用"while"巧妙地连接了Linda和Kate锻炼频率的差异,在说明理由时准确使用了"educational"以及"the most books"和"the quietest"这两个最高级形式,而在对比部分则熟练地运用了"more outgoing"、"more hardworking"、"better at"等比较级结构来突出两人的不同,并最终用"doesn't do well in"这一地道表达委婉描述了Kate的英语短板,这些精准而丰富的语言点共同构成了文章的亮点,使其在内容完整性和语言运用上都超出了初中作文的基本要求。1 / 1四川省阆中东风中学校2024-2025学年八年级上学期11月期中英语试题(2024八上·阆中期中)Not long ago, a video (视频) of an old woman selling coffee became very popular online. In the video, the old woman was busy making hot coffee by putting 1. bags of instant coffee (速溶咖啡) into each cup. Because of the video, many people came to her shop to get a cup of coffee.The old woman is Auntie Han. She began to run the shop over 30 years ago. 20 years ago, she 2. coffee for 6 yuan a cup with two bags of instant coffee in it. But, two years ago, some people wanted a stronger (更浓的) taste. So, Auntie Han 3. to put three bags of coffee in each cup, and the price became 10 yuan.Auntie Han's coffee wasn't the best, but why did she catch so many people's eye One main 4. is that people thought Auntie Han was sincere (真诚的). Although her coffee was 5. , she gave her very best.1.A.two B.three C.four D.five2.A.found B.ordered C.sold D.cooked3.A.dreamed B.started C.remembered D.learned4.A.role B.way C.symbol D.reason5.A.simple B.expensive C.special D.delicious【答案】1.B;2.C;3.B;4.D;5.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文讲述了一位老妇人卖咖啡的故事。【点评】 考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。1.句意:在视频中,这位老妇人正忙着做热咖啡,每杯都放了三袋速溶咖啡。two二;three三;four四;five五。根据"So, Auntie Han started to put three bags of coffee in each cup,"可知,是放了3袋咖啡。故选B。2.句意:20年前,她卖6元一杯咖啡,里面有两袋速溶咖啡。found发现;ordered定;sold卖;cooked烹饪。根据"a video (视频) of an old woman selling coffee became very popular online."可知,她是卖咖啡。故选C。3.句意:于是,韩阿姨开始在每个杯子里放三袋咖啡,价格变成了10元。dreamed梦想;started开始;remembered记住;learned学习。根据"some people wanted a stronger (更浓的) taste."可知, 韩阿姨是开始放三袋咖啡。故选B。4.句意:一个主要原因是人们认为韩阿姨是真诚的。role角色;way方式;symbol象征;reason原因。根据"why did she catch so many people's eye "可知,应回答原因。故选D。5.句意:虽然她的咖啡很简单,但她给了她最好的。simple简单的;expensive昂贵的;special特别的;delicious美味的。根据"Although her coffee was,,,, she gave her very best."可知,前后是转折关系,前面应表达是简单的。故选A。(2024八上·阆中期中)One day, Alec and Molly walked through the park. Suddenly (忽然), they saw something move in a tree. It was a brown baby bird! It must be lost. It couldn't 6. its mother anywhere.The children walked closer. The baby bird tried to 7. . They could see the scared feeling in its eyes. They didn't know what to do."Let's pick it up so a 8. won't get it," said Alec."But that will scare the baby bird more. Let's put it under a 9. ," Molly said.Alec thought that was a bad idea. The mother bird would 10. find it under a box.At last, the children decided to just watch and wait. " 11. a cat comes, we will drive it away," they said. So the children went behind a tree and 12. quietly.A long time went by. No cats came to the tree, and the mother bird did not, either. Molly and Alec got 13. . "I'm afraid its mom won't come," said Alec.Just then, they heard a bird chirping (吱喳叫). The baby bird chirped back. A yellow bird flew down. It was the baby bird's 14. ! It gave the baby a bug (虫子). The baby bird 15. it quickly and chirped for more."Hooray!" Molly and Alec shouted. The baby bird wasn't lost after all!6.A.call B.see C.thank D.save7.A.run away B.sit down C.wake up D.go out8.A.monkey B.cat C.dog D.panda9.A.bag B.book C.box D.hat10.A.never B.also C.then D.ever11.A.But B.Or C.Before D.If12.A.listened B.spoke C.left D.watched13.A.busy B.lucky C.worried D.old14.A.teacher B.friend C.mother D.sister15.A.cleaned B.ate C.showed D.made【答案】6.B;7.A;8.B;9.C;10.A;11.D;12.D;13.C;14.C;15.B【知识点】故事阅读类;记叙文;寓言(童话)故事【解析】【分析】本文讲述了Alec和Molly守护一只小鸟,直到鸟妈妈回来的故事。【点评】 考查完形填空。根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。6.句意:它到处都看不到妈妈。call称呼;see看见;thank感谢;save拯救。根据"It must be lost."可知,他们猜测小鸟肯定是走失了,所以小鸟到处都看不到妈妈。故选B。7.句意:小鸟试图逃开。run away逃跑,逃开;sit down坐下;wake up醒来;go out出去。根据"The children walked closer."和"They could see the scared feeling in its eyes."可知,他们走近时小鸟很害怕,所以想要逃开。故选A。8.句意:"咱们把它捡起来吧,这样猫就捉不住它了,"Alec说。monkey猴子;cat猫;dog狗;panda熊猫。根据后文"No cats came to the tree, and the mother bird did not, either."可知,猫没有来,说明Alec担心猫会来捉小鸟。故选B。9.句意:"但是那样小鸟会更害怕。咱们把它放在一个箱子下面吧,"Molly说。bag包;book书;box箱子;hat帽子。根据"The mother bird would...find it under a box."可知,Molly提议把小鸟放在箱子下面。故选C。10.句意:鸟妈妈永远也找不到箱子下面的小鸟。never永不;also也;then然后;ever曾经。根据"Alec thought that was a bad idea."可知,Alec觉得这个主意不好,因为他担心鸟妈妈永远都找不到小鸟。故选A。11.句意:"如果猫来了,我们就把它赶走,"他们说。But但是;Or或者;Before之前;If如果。根据"At last, the children decided to just watch and wait."和"we will drive it away"可知,二人决定守护小鸟,如果猫来了,他们就赶走它。故选D。12.句意:所以孩子们躲在树后面,静静地注视着。listened听;spoke说;left离开;watched注视。根据"So the children went behind a tree and...quietly."可知,两个孩子躲在树后面,静静地注视着(小鸟的情况)。故选D。13.句意:Molly和Alec着急了。busy忙碌的;lucky幸运的;worried着急的;old老的。根据"A long time went by. No cats came to the tree, and the mother bird did not, either."可知,很长时间过去了,猫没有来,鸟妈妈也没有来,所以两个孩子有点着急了。故选C。14.句意:那是小鸟的妈妈!teacher老师;friend朋友;mother妈妈;sister姐妹。根据"Just then, they heard a bird chirping."和"It gave the baby a bug."可知,这只鸟喂小鸟虫子,应该是他们一直等待的鸟妈妈。故选C。15.句意:小鸟迅速吃掉了虫子,吱喳叫着要更多的虫子。cleaned清洁;ate吃;showed展示;made制作。根据"It gave the baby a bug. The baby bird...it quickly and chirped for more."可知,鸟妈妈给小鸟虫子,小鸟应该是迅速吃掉了。故选B。(2024八上·阆中期中)Lisa wants to buy some fruits and vegetables. She is looking at the information about a great sale of a shop.Super Save Discounts (折扣) Choose Your Fruits and Vegetables Up to 35% (kg) October 11 -October 13Tomato $1. 80 -20% Strawberry $5. 00 $4. 00 -20% Watermelon $3. 60 $2. 70 -25%Potato $2. 30 $1. 96 -15% Banana $2. 50 $1. 88 -25% Peach $5. 00 $4. 00 -20%Carrot $2. 00 $1. 60 -20% Apple $2. 50 $1. 63 -35% Orange $5. 00 $3. 75 -25%Contact us for more information Telephone number: 312-773-100016.Lisa can't see the price of tomatoes. How much are they A.$1. 44/kg. B.$1. 60/kg. C.$1. 63/kg. D.$1. 70/kg.17.If Lisa has 10 dollars, what can she buy A.5 kg of peaches. B.5 kg of bananas.C.5 kg of watermelons. D.5 kg of strawberries.18.What can we know from the material A.Apples are the cheapest.B.The great sale starts on October 13.C.Watermelons have the same price as oranges.D.People can call the shop for more information.【答案】16.A17.B18.D【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;数字计算【解析】【导语】本文是一个商店的促销信息。(1)推理判断题。番茄的折扣为20%,原价$1.80,计算出价格$1.80 × (1 - 0.20) = $1.44/kg。故选A。【(2)题详解】推理判断题。香蕉折后$1.88/kg,10美元可买10 ÷ 1.88 ≈ 5.32 kg。选项B满足条件。故选B。(3)细节理解题。根据" Contact us for more information Telephone number: 312-773-1000"可知,人们可以打电话获取更多信息。故选D。16.数字计算题。番茄的折扣为20%,原价$1.80,计算出价格$1.80 × (1 - 0.20) = $1.44/kg。故选A。17.数字计算题。香蕉折后$1.88/kg,10美元可买10 ÷ 1.88 ≈ 5.32 kg。选项B满足条件。故选B。18.细节理解题。根据" Contact us for more information Telephone number: 312-773-1000"可知,人们可以打电话获取更多信息。故选D。(2024八上·阆中期中)Listening to music is my favorite activity. My love for music started when I was a child. I would become very active when I heard the sound of music. I couldn't help but feel happy and start to dance.As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库). My brother and his friends kept their musical instruments (乐器) there. Then, I would play my favorite songs on the guitar. And I would sing when I played.It was not just me and my brother. Music runs in the whole family. My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition. On the first Friday of each month, every one of my family took turns singing a song. But who could sing the most beautifully That was up to our neighbors (邻居) to decide. We would share the videos of our songs with them. The person who got the most likes would get a prize. It was a lot of fun.Music is in my life. It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings. When I feel sad, I listen to happy songs. When I'm happy, I listen to songs that make me want to dance. When I feel tired, I listen to relaxing music. I have many different kinds of music and songs from different countries. You might even find some African songs on my phone. Although I don't understand the words, I still like them!19.What did the writer do in the garage A.He played the piano. B.He danced to the music.C.He sang and played the guitar. D.He made videos of his brother.20.What does the underlined sentence in Paragraph 3 mean A.The writer's family has a music store.B.The writer's family has a talent for music.C.The writer's family hardly plays music in the house.D.The writer's family likes to listen to music when running.21.What's the best word for " ________" in the last paragraph A.similar B.creative C.important D.wonderful22.What's the best title for the passage A.I love music B.My happy teenage yearsC.I have a musician brother D.My interesting family tradition【答案】19.C20.B21.C22.A【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【导语】本文作者讲述了自己对音乐的热爱及音乐对生活的影响。(1)细节理解题。根据"As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库)."及"And I would sing when I played."可知,作者在车库唱歌和演奏小提琴。故选C。【(2)题详解】词句猜测题。根据"My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition."可知,作者一家都喜爱音乐,划线句子Music runs in the whole family.意为"音乐在整个家庭中流行",也就是说"作者的家人都有音乐天赋"。故选B。(3)推理判断题。根据"It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings."可知,它像朋友一样能帮我应对我的感受,故推出音乐对我是重要的。故选C。【(4)题详解】最佳标题题。根据"Listening to music is my favorite activity."及通读全文可知,本文主要讲述了作者喜欢音乐并且经常听音乐,故选项A"我喜欢音乐"符合本文标题。故选A。19.细节理解题。根据"As I got older, I began to play the guitar in our garage (车库)."及"And I would sing when I played."可知,作者在车库唱歌和演奏小提琴。故选C。20.推理判断题。根据"My favorite family tradition in my early teenage years was our Friday night singing competition."可知,作者一家都喜爱音乐,划线句子Music runs in the whole family.意为"音乐在整个家庭中流行",也就是说"作者的家人都有音乐天赋"。故选B。21.推理判断题。根据"It's like a friend that helps me deal with (应对) my feelings."可知,它像朋友一样能帮我应对我的感受,故推出音乐对我是重要的。故选C。22.标题选择题。根据"Listening to music is my favorite activity."及通读全文可知,本文主要讲述了作者喜欢音乐并且经常听音乐,故选项A"我喜欢音乐"符合本文标题。故选A。(2024八上·阆中期中)There was a wise (充满智慧的) man. One day he was sitting with his friends when his daughter came running to him and said. "Dad, Mom lost her ring, her favorite one."The man said, "It's good."One of his friends thought, "What a careless (淡漠的) man he is!"An hour later, the man's daughter came again and said, "Dad, Mom found that ring."The man said, "It's good."Seeing this, his friend asked, "When the ring was lost, you said ‘It's good'. When your wife got the ring back, you said ‘It's good' too. Why so "The man said, "When the ring was lost, should I point fingers at my wife No. That has happened. Shouting at others doesn't help. And things come or go all the time. I have to leave everything behind one day. So, if I leave behind a little bit from now on, it will be easier in the end. It's good, right ""It makes perfect sense (很有道理)," the man's friend said. The man said, "When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."23.What did the man's friend think of his answer at first A.Wise. B.Creative. C.Serious. D.Careless.24.What does the underlined part "point fingers at" probably mean in Chinese A.指导 B.指责 C.指认 D.指派25.Why did the man say "It's good" for the second time A.Because his family learned a lesson.B.Because his friends helped him a lot.C.Because talking with friends was interesting.D.Because finding the ring made many people happy.26.What can we learn from the passage A.Family is everything.B.Bad things may happen for good.C.It is important to be a good friend.D.Giving a hand to others makes us happy.【答案】23.D24.B25.D26.B【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【导语】本文讲述了一个充满智慧的男人对于"妻子丢了戒指,后来又找到了"这一事情的态度。(1)细节理解题。根据"One of his friends thought, ‘What a careless (淡漠的) man he is!'"可知,男人的朋友起初对他的回答认为是"淡漠的"。故选D。【(2)题详解】词句猜测题。根据"That has happened. Shouting at others doesn't help"可推知,应表达"当戒指丢失时,我应该指责我的妻子吗",故推出划线部分point fingers at意为"指责"。故选B。(3)细节理解题。根据"When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."可知,因为找到戒指让很多人快乐。故选D。【(4)题详解】推理判断题。根据"Dad, Mom lost her ring, her favorite one."及"Dad, Mom found that ring."可知,从本文中我们可以学到"坏事可能会变成好事。"故选B。23.细节理解题。根据"One of his friends thought, ‘What a careless (淡漠的) man he is!'"可知,男人的朋友起初对他的回答认为是"淡漠的"。故选D。24.词义猜测题。根据"That has happened. Shouting at others doesn't help"可推知,应表达"当戒指丢失时,我应该指责我的妻子吗",故推出划线部分point fingers at意为"指责"。故选B。25.细节理解题。根据"When my wife found the ring, she was happy, my daughter was happy, and I was happy. So many people were happy. So, it's good."可知,因为找到戒指让很多人快乐。故选D。26.推理判断题。根据"Dad, Mom lost her ring, her favorite one."及"Dad, Mom found that ring."可知 ,从本文中我们可以学到"坏事可能会变成好事。"故选B。(2024八上·阆中期中)Are you a detective novel (侦探小说) lover If your answer is yes, then you should pay a visit to Mystery Books, a bookstore in Shanghai, and meet its owner, Shi Chen.As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer. He has written 15 exciting detective novels. Inside his bookstore, there are hundreds of books by famous detective writers like Edgar Allan Poe, Agatha Christie and Keigo Higashino. Shi's own popular books, like Liangshan Hunter, are also in the bookstore.Shi's love for detective stories started when he read The Complete Sherlock Holmes in middle school. He was really interested in how Sherlock worked out crimes. When he was in college (大学), he started writing his own detective stories. In 2011, he published (出版) his first novel, Criminal Fragment, and has kept writing all these years. Shi gets ideas from watching the world around him and reading a lot of books. "Reading helps me be creative." he said.Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers. He thinks Chinese detective writers are getting better and better and their works often show Chinese culture.Shi hopes that by keeping his bookstore running, he can help more Chinese detective writers become successful. "I'll keep writing and keep the bookstore open for as long as I can." he said.27.What do we know about Shi from Paragraph 2 A.Why he opened Mystery Books.B.When he opened Mystery Books.C.How many detective novels he wrote.D.How he started writing detective novels.28.How does reading help Shi A.It helps him relax. B.It makes him serious.C.It makes him famous. D.It gives him creative ideas.29.What's the main idea of Paragraph 4 A.Shi likes Chinese detective novels best.B.Shi promotes Chinese detective writers.C.Chinese detective stories often show Chinese culture.D.Chinese detective novels are best-sellers in Shi's bookstore.30.Which of the following can best describe Shi A.He hopes to be a more successful booksellerB.He plans to show more Chinese culture in his novels.C.He wants to be famous and help more people write detective novels.D.He loves writing and cares about the growth of Chinese detective writers.【答案】27.C28.D29.B30.D【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;段落大意【解析】【导语】本文主要介绍在上海开书店的作家时晨,时晨是一位侦探小说作家,他开了一家书店,里面有很多侦探小说,时晨也喜欢阅读,他希望通过自己的努力,宣传中国侦探作家。(1)细节理解题。根据"He has written 15 exciting detective novels."可知,从第二段中我们可以知道时晨写了多少小说。故选C。【(2)题详解】细节理解题。根据"‘Reading helps me be creative.' he said."可知,阅读给时晨带来很多创作灵感。故选D。(3)主旨大意题。根据"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers"可知,本段主要介绍了时晨致力于推广中国侦探作家。故选B。【(4)题详解】推理判断题。根据"As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer."及"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers."可知,石晨热爱写作,并且关注中国侦探小说的发展。故选D。27.细节理解题。根据"He has written 15 exciting detective novels."可知,从第二段中我们可以知道时晨写了多少小说。故选C。28.细节理解题。根据"‘Reading helps me be creative.' he said."可知,阅读给时晨带来很多创作灵感。故选D。29.段落大意题。根据"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers"可知,本段主要介绍了时晨致力于推广中国侦探作家。故选B。30.推理判断题。根据"As well as being a bookstore owner Shi is also a detective writer."及"Although many of the best-selling books are by writers from other countries, Shi is more interested in promoting (宣传) Chinese detective writers."可知,石晨热爱写作,并且关注中国侦探小说的发展。故选D。(2024八上·阆中期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province. 31. People once named it as one of the three most important towns in ancient northern (古代北方的) China, and the other two were Beijing and Baoding.I learned about Zhengding online and fell in love with its ancient town. I took a trip there with my friends last weekend. We started from Beijing and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的). 32. On our way to Beijing West Station, the taxi driver asked us where we were going. When I told him "Zhengding", he was excited. 33. He said that the ancient buildings there were so beautiful that he wanted to see them again.After arriving at Shijiazhuang Station, we took a bus to the ancient town. 34. With it, we could visit most of the temples (寺庙) there. Every one of them was special and we learned a lot.At night, when the lights (电灯) were on, the ancient town became so different and beautiful. Not far from the town, there was a popular night market (夜市). 35. We had a great time there too.A. We bought an 80-yuan ticket.B. There are many temples in the town.C. It has a history of more than 1,600 years.D. People went there to enjoy different foods.E. He told us that he visited the town not long ago.F. Beijing is about one and a half hours from Shijiazhuang by train.【答案】31.C;32.F;33.E;34.A;35.D【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【导语】本文描述了作者和朋友们去正定古镇游玩的经历。(1)根据"Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province."可知,后面应该提到正定的历史或地位。选项C"它已有1600多年的历史"符合语境。故选C。【(2)题详解】根据"...and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的)."可知,作者选择从北京到石家庄,因为这样更省时间。选项F"北京到石家庄乘火车大约一个半小时"符合语境。故选F。(3)根据"When I told him ‘Zhengding', he was excited."可知,之后应该是司机对正定的热情回应。E选项E"他告诉我们,他不久前去过那个小镇"符合语境。故选E。【(4)题详解】根据下"With it, we could visit most of the temples (寺庙) there."可知,作者提到了一种通行票,选项A"我们买了一个80元的门票"符合语境。故选A。【(5)题详解】根据"Not far from the town, there was a popular night market (夜市)."可知,大家去夜市。选项D"人们去那儿品尝不同的食物"符合语境。故选D。31.根据"Zhengding is in Shijiazhuang City, Hebei Province."可知,后面应该提到正定的历史或地位。选项C"它已有1600多年的历史"符合语境。故选C。32.根据"...and decided to go to Shijiazhuang first because it was time-saving (省时的)."可知,作者选择从北京到石家庄,因为这样更省时间。选项F"北京到石家庄乘火车大约一个半小时"符合语境。故选F。33.根据"When I told him ‘Zhengding', he was excited."可知,之后应该是司机对正定的热情回应。E选项E"他告诉我们,他不久前去过那个小镇"符合语境。故选E。34.根据下"With it, we could visit most of the temples (寺庙) there."可知,作者提到了一种通行票,选项A"我们买了一个80元的门票"符合语境。故选A。35.根据"Not far from the town, there was a popular night market (夜市)."可知,大家去夜市。选项D"人们去那儿品尝不同的食物"符合语境。故选D。36.(2024八上·阆中期中)We didn't take an u so we were wet and cold.【答案】(u)mbrella【知识点】可数名词的单数【解析】【分析】句意:我们没有带伞,所以又湿又冷。根据"didn't take an"及"so we were wet and cold." 可知,没有带伞,所以又湿又冷,umbrella"雨伞",根据an可知,此空应填单数名词,故填 (u)mbrella。37.(2024八上·阆中期中)I have piano lessons o a week, only on Monday.【答案】(o)nce【知识点】频度副词【解析】【分析】句意:我一周上一次钢琴课,只在周一上。根据"only on Monday."可知,是一周一次,once "一次"。故填(o)nce。38.(2024八上·阆中期中)A true friend r for your hand and touches your heart.【答案】reaches【知识点】第三人称单数【解析】【分析】句意:一个真正的朋友是向着你伸手触动你心灵的人。这是一个名句,reach是伸出的意思,主语是第三人称单数,动词用单三式,故答案为reaches。【点评】本题考查单词拼写,注意根据主语判断动词的适当形式。39.(2024八上·阆中期中)The DJs choose the songs the most c , so almost everyone likes their music.【答案】(c)arefully【知识点】方式副词【解析】【分析】句意:DJ们选歌最仔细,所以几乎每个人都喜欢他们的音乐。根据"choose the songs the most"及首字母可知,此处指仔细地选歌曲,修饰动词choose,应用副词carefully表示"仔细地",故填(c)arefully。40.(2024八上·阆中期中)We had a d about TV shows. Different people have different ideas.【答案】(d)iscussion【知识点】可数名词的单数【解析】【分析】句意:我们讨论了电视节目。不同的人有不同的想法。根据"had a"以及"Different people have different ideas."可知,进行了讨论,发现不同的人有不同的想法,discussion"讨论",have a discussion"进行讨论",故填(d)iscussion。(2024八上·阆中期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。I live in a great place with lots of fun things to do. Sometimes I go on trips down the Merrimack River in my canoe (皮划艇) by 41. (I). Other times, I enjoy the view (景色) from the top of a mountain with my family. We also enjoy 42. (camp), fishing trips and trips to parks. All of these trips are 43. (wonder) and we hope to do more of them! I have the most free time during the summer months. One of my favorite 44. (activity) is to go canoeing with my friends. It's really nice. Sometimes, when it 45. (get) very hot, we go swimming. 46. sometimes I feel tired, I really enjoy these trips.However, astronomy (天文学) is my great love. I have a little telescope (望远镜) that helps me see stars more 47. (clear). I'm still learning how to use it, and every time I look 48. it, I see something new and exciting in the sky and lose myself in my thoughts. The sky is like an infinite, awe-inspiring canvas (一张无边无际令人惊叹的画布), and I expect 49. (learn) more about it!I have a full life, right I think I'm 50. (success) in making my life colorful. Do you think so 【答案】41.myself;42.camping;43.wonderful;44.activities;45.gets;46.Although;47.clearly;48.through;49.to learn;50.successful【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】本文主要讲述了作者喜欢的一些活动。【点评】 考查语法填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。41.句意:有时我一个人划着独木舟沿梅里马克河而下。by oneself"独自",此空应填I的反身代词myself,故填myself。42.句意:我们也喜欢露营、钓鱼和去公园旅行。enjoy doing sth"喜欢做某事",动名词作宾语,故填camping。43.句意:所有这些旅行都很棒,我们希望能有更多这样的旅行!are后接形容词作表语,wonderful"精彩的"符合,故填wonderful。44.句意:我最喜欢的活动之一是和朋友们去划独木舟。one of+复数名词,表示"……之一",故填activities。45.句意:有时,当天气很热的时候,我们去游泳。根据"Sometimes"及"go"可知,此句是一般现在时,主语是it,动词用三单,故填gets。46.句意:虽然有时我觉得累,但我真的很喜欢这些旅行。"sometimes I feel tired"与"I really enjoy these trips."是让步关系,用although或though引导让步状语从句,故填Although/Though。47.句意:我有一个小望远镜,可以帮助我更清楚地看到星星。此空修饰动词see,应填副词clearly"清楚地",故填clearly。48.句意:每次我透过它,我看到一些新的和令人兴奋的天空,迷失在我的思想里。it指代望远镜,结合"I see something new and exciting in the sky and lose myself in my thoughts."可知,此处指通过望远镜能看到一些东西,through"通过",故填through。49.句意:我希望更多地了解它!expect to do sth"期待做某事",动词不定式作宾语,故填to learn。50.句意:我认为我成功地使我的生活丰富多彩。be动词am后接形容词作表语,successful"成功的"符合,故填successful。(2024八上·阆中期中)根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。These days, a middle school started a "No TV Week" program. According to the rule, all the students can't watch TV during the week."The idea is not to stop watching TV but for the students just to find how much time they spend watching TV and try to use this time for other things," one teacher said.During the program, all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one.What did the students say about this "No TV Week" One boy said, "I can't believe (相信) I haven't watched TV for a week, but it is fun doing it." A girl student said, "I'm going to stop watching all TV programs except for (除了) Animal World and other English teaching programs, I want to have more time to do things like walking and thinking. I enjoy this ‘No TV Week' very much.. ."But not all the students thought it was good. Some students have different ideas, "I don't like ‘NO TV Week' because I like watching TV. I have lots of favorite programs but I can't watch them during the week. That makes me feel terrible," one student said. "Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things. I think we need to watch our TV shows," said another student.NO TV WeekHow Students can't watch TV during the week.Purpose Ask students to 51. this time for other things. 52. Most teachers, parents and students found it was a very good program.Students' 53. For It is fun to stop watching TV for a long time. They can have more time to do 54. things.Against (反对) They like watching TV and feel terrible to miss their favorite program. They think watching TV is 55. and relaxing.【答案】51.use;52.Results;53.opinions;54.other;55.helpful【知识点】记叙文;学校生活;校园文化【解析】【导语】本文主要写了一个中学组织了一次"无电视周"活动。学校的老师、家长和学生们一起参与了这个活动,大部分人都觉得这是一个很好的活动。(1)根据"try to use this time for other things"可知,试着把这段时间用在其他事情上,故填use。【(2)题详解】根据"all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one."可知,这是活动的结果,故填Results。(3)根据右边表格的内容,是在表达学生们对这个活动的观点,观点不止一个,所以名词用复数形式,故填opinions。【(4)题详解】根据"I want to have more time to do things like walking and thinking"可知,有更多的时间做其他的事情,other修饰复数名词,故填other。【(5)题详解】根据"Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things."可知,认为看电视是令人放松和有帮助的,故填helpful。51.根据"try to use this time for other things"可知,试着把这段时间用在其他事情上,故填use。52.根据"all the teachers, parents and students worked together for this program and most of them found it to be a very good one."可知,这是活动的结果,故填Results。53.根据右边表格的内容,是在表达学生们对这个活动的观点,观点不止一个,所以名词用复数形式,故填opinions。54.根据"I want to have more time to do things like walking and thinking"可知,有更多的时间做其他的事情,other修饰复数名词,故填other。55.根据"Watching TV can help us relax. Also it can help us learn about lots of things."可知,认为看电视是令人放松和有帮助的,故填helpful。56.(2024八上·阆中期中)Linda和Kate是好朋友,请根据表格提供的信息谈一谈她们的情况。不同点 相同点Linda 更外向 学习更努力 擅长英语 喜欢锻炼来保持健康。Linda每天锻炼,Kate每周锻炼3—4次; 喜欢看新闻节目。理由:有教育意义; 喜欢阅读。周末总是去Xin Hua Bookstore。理由:书最多,最安静。Kate 安静 学习不努力 英语不好__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Linda and Kate are good friends. They have a lot in common. They both like doing sports to keep healthy. Linda exercises every day, while Kate exercises three to four times a week. They both like watching news because they think it is very educational. They also like reading. At weekends, they always go to Xin Hua Bookstore because it has the most books and it is the quietest.However, there are some differences between them. Linda is more outgoing and more hardworking than Kate. She is better at English. Kate is quieter. She is less hardworking. She doesn't do well in English. So Kate always helps her with English study.【知识点】材料作文;说明文;人际关系与交往;同伴间交往的品质【解析】【分析】本文是一篇说明文,为材料作文; 时态为"一般现在时"; 写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。这道题要求我们比较Linda和Kate的异同,写作时应先总体介绍她们的友谊,然后采用"对比式结构":先用一个段落描述她们的不同点,可以从性格(外向/安静)、学习努力程度、英语水平等方面展开;再用另一个段落重点阐述她们的共同点,包括都喜欢锻炼(需点出频率差异)、看新闻节目(说明教育意义这个理由)以及阅读(强调书店的书最多、最安静这两个理由),最后用一句话总结她们的友谊,就能形成一篇结构清晰、内容完整的短文。【点评】文章结构清晰、对比鲜明,并精准地使用了丰富的语言表达。首先,文章通过"They have a lot in common"和"However, there are some differences between them"这两个承上启下的句子,将"相同点"与"不同点"两部分内容有机地串联起来,形成了严谨的"总-分-对比"结构,使全文条理清楚、逻辑流畅;其次,范文在表达上运用了多样化的高级词汇和句型,例如在描述共同爱好时,用"while"巧妙地连接了Linda和Kate锻炼频率的差异,在说明理由时准确使用了"educational"以及"the most books"和"the quietest"这两个最高级形式,而在对比部分则熟练地运用了"more outgoing"、"more hardworking"、"better at"等比较级结构来突出两人的不同,并最终用"doesn't do well in"这一地道表达委婉描述了Kate的英语短板,这些精准而丰富的语言点共同构成了文章的亮点,使其在内容完整性和语言运用上都超出了初中作文的基本要求。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省阆中东风中学校2024-2025学年八年级上学期11月期中英语试题(学生版).docx 四川省阆中东风中学校2024-2025学年八年级上学期11月期中英语试题(教师版).docx