【精品解析】天津市宝坻区第八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】天津市宝坻区第八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题

资源简介

天津市宝坻区第八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
1.(2025九上·宝坻开学考)I am going to have ________ picnic on ________ Sunday.
A.the; an B.an; the C.a; 不填 D.an; 不填
2.(2025九上·宝坻开学考)We haven't got meat for dinner. Let's buy chicken.
A.some; some B.some; any C.any; any D.any; some
3.(2025九上·宝坻开学考)The of this activity is to raise money for a new hospital.
A.silence B.purpose C.culture D.language
4.(2025九上·宝坻开学考)We should making a noise in the library.
A.avoid B.prefer C.practise D.enjoy
5.(2025九上·宝坻开学考)—Diana. I forget new words quickly. How can I remember them
—Don't worry. It's to forget new words! I suggest you read the words and try to use them.
A.rude B.exciting C.perfect D.natural
6.(2025九上·宝坻开学考)Jenny will get up than usual in order to catch the first bus.
A.early B.very early C.earlier D.earliest
7.(2025九上·宝坻开学考)You walk on the wet hill path because you fall and hurt yourself.
A.must; might not B.mustn't; might
C.needn't; need D.must; must
8.(2025九上·宝坻开学考)—What is your plan for next weekend, Lingling
—I volunteer work in the museum.
A.was doing B.did
C.have done D.am going to do
9.(2025九上·宝坻开学考)I asked ________ why she smiled at ________ that day.
A.she; me B.he; me C.her; I D.her; me
10.(2025九上·宝坻开学考)The government is setting up nature parks protect pandas.
A.to help B.help C.helped D.helps
11.(2025九上·宝坻开学考)While the lights to red, a car suddenly appeared round the corner
A.change B.have changed C.were changing D.will change
12.(2025九上·宝坻开学考)If you want to join the Music Club. the form, please.
A.go out B.fill out C.get up D.warm up
13.(2025九上·宝坻开学考)She was tired, she continued her work.
A.so B.until C.but D.that
14.(2025九上·宝坻开学考)—Could you tell me for the fruit
—By paying over the Internet.
A.how much will I pay B.how much I will pay
C.how will I pay D.how I will pay
15.(2025九上·宝坻开学考)—Will you join in the discussion tomorrow
— Maybe I'll have a meeting.
A.Well, I'm not sure. B.That'll be great!
C.Certainly. D.You're welcome.
(2025九上·宝坻开学考)If a snake bites you,take a photo with your mobile phone!It may save your life. This is the surprising 16. of a British cook.
One day Henry Jackson was working in a restaurant kitchen. He picked up a dish from the table,and 17. a snake appeared and bit him on the hand.
A few days earlier,the snake came to then 18. from Asia in a box of bananas. It climbed out of the box and 19. under the dish.
"I went to try to pick it up and it bit me again. I threw it 20. the kitchen,and it landed in the fridge,so I closed the door. "Mr. Jackson said.
Anyway,Mr. Jackson stayed 21. and he took a photo of the snake with his mobile phone. Son his 22. began to ache and he went to hospital. Then his chest began to hurt. Doctors couldn't say what was wrong 23. they didn't know what kind of snake it was.
Then Mr. Jackson remembered his mobile phone photo. The doctors 24. it to London Zoo. When they knew the kind of snake,they could give Mr. Jackson the right medicine,and he left hospital the next day.
So my advice is this: If a snake bites you,pick up your phone. Take 25. photo first and then show the photo to the doctors." suggests Mr. Jackson. "Oh,and if the snake doesn't smile for the photo,don't worry!"
16.A.chance B.advice C.excuse D.business
17.A.suddenly B.nearly C.especially D.luckily
18.A.garden B.hospital C.restaurant D.school
19.A.hung B.hid C.jumped D.ran
20.A.under B.into C.towards D.across
21.A.cool B.noisy C.pleased D.afraid
22.A.foot B.leg C.hand D.mouth
23.A.but B.though C.so D.because
24.A.wrote B.sent C.sold D.taught
25.A.his B.her C.its D.their
26.(2025九上·宝坻开学考) A man lived in a village. He had an old cat at home. The cat couldn't run fast, and she couldn't bite, because she was so old. One day, when she saw a mouse, she jumped and caught it. But she could not bite it. The mouse got out of her mouth and ran away.
Then the man became very angry and began to beat the cat. The cat said, “Don't beat your old servant. I know I'm old and can't kill a mouse. But I have worked for you for many years, and I still want to work for you. Be kind to the old, and remember what good work they did when they were young.”
When the man heard that, he realized that he was wrong.
(1)Where did the man live
A.In a village. B.In a city C.In a factory D.In a hotel.
(2)What could the old cat do
A.Run fast. B.Bite. C.Catch a mouse D.Kill a mouse.
(3)How did the man feel when the mouse ran away
A.Angry B.Happy C.Afraid. D.Sad
(4)How long did the cat work for the man
A.Several days B.A few months. C.About a year. D.Many years.
(5)What happened at the end of the story
A.The cat left home B.The man realized his mistake
C.The man killed the cat. D.The man didn't believe the cat.
(2025九上·宝坻开学考)In northern Scotland, there is a long, deep lake called Loch Ness. More than 200 meters deep, it is the largest lake in the UK. People say a big monster (怪兽) lives in its dark, cold waters. It weighs more than 1,000 kilos and is at least ten meters long. Some people say it has a head like a horse. Others say it looks like a snake. Many people travel to Loch Ness to look for this strange monster, but only a few people have seen it. At least, they say they have seen it.
The Loch Ness Monster is a famous legend (传说). The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago, but the legend of the monster spread widely only in the twentieth century. In 1933, a husband and wife reported that they saw a big monster in the middle of the lake. Since then, a number of people have said that they have seen a monster in Loch Ness. Several people have taken photos, but at least one of them was a hoax (骗局). During the 1960s, a team was formed to look for the monster. They took many photos and made movies, but they were never able to find a monster.
There is no real fact that a monster lives in Loch Ness, but there is also no fact that one doesn't live. One thing is true about Loch Ness: there are a lot of tourists there.
27.In northern ________ there is a long, deep lake called Loch Ness.
A.Scotland B.Hong Kong C.Rome D.Paris
28.What do people say about the monster in Loch Ness
A.It weighs about 100 kilos. B.It is one meter long.
C.It has a tail like a horse. D.It looks like a snake.
29.When was the first story about the monster told
A.200 years ago. B.Over 500 years ago.
C.In 1933. D.In 1960.
30.Why was a team formed during the 1960s
A.To kill the monster. B.To look for the monster.
C.To catch the monster. D.To sell the monster.
31.What is the passage mainly about
A.People that saw a monster. B.A trip to Loch Ness.
C.A legend about a monster. D.A team that took photos.
(2025九上·宝坻开学考)Dubai is a city of big business, expensive hotels, skyscrapers(摩天楼), and shopping malls. In the early 20th century, Dubai was a successful trading port. People from the world stopped in Dubai to do business. But it was still a small city, and most people lived as fishermen and businessmen. Then in 1966, oil was discovered. This brought a lot of money into the area, and soon Dubai began to change.
Today Dubai is one of the world's most important business centers. In fact, each year the city gets its money mainly from business, not oil.
Recently Dubai has attracted more and more visitors from abroad. They come to relax on its beaches, and every year, millions visit just to go shopping!
Dubai is also one of the world's fastest growing cities. Many tall buildings are built in months. The city also has many man-made islands. One of these, the Palm Jumeirah, is like a palm tree(棕桐树)and is very beautiful.
The city is still an amazing mix(混合体)of people from different countries. The people from 150 countries live and work in Dubai, and foreigners now outnumber Dubai natives(本地人)by eight to one!
Many people welcome the city's growth. But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change. As a Dubai native says, "We must always remember where we came from. Our kids must know we worked very, very hard to get where we are now, and there's a lot more work to do."
32.Why did people stop in Dubai in the early 20th century
A.To relax. B.To buy oil.
C.To go shopping. D.To do business.
33.Which of the following is NOT true
A.Dubai has created many man-made islands.
B.There are many foreigners working in Dubai.
C.Many international visitors come to Dubai every year.
D.Dubai now gets money mainly from selling oil.
34.What does the underlined word "outnumber" mean
A.To be smaller in size than another group.
B.To be more in number than another group.
C.To be bigger in area than another group.
D.To be smaller in area than another group.
35.In the last paragraph, what does the underlined part mean
A.We should always visit Dubai.
B.We should learn from foreigners.
C.We must always remember our past.
D.We must only think about the future.
36.What's the main idea of the passage
A.Dubai is growing very fast.
B.Dubai was a big city before 1966.
C.Many tall buildings are built in months.
D.Many tourists come to relax on Dubai's beaches.
(2025九上·宝坻开学考)A: Hi, Tom. You look very happy today!
B: Oh, yes. Guess what My best friend Ben is coming.
A: Oh, really  37.  
B: Tomorrow. I can't wait to see him.
A:  38.  
B: For two weeks.
A:  39.  
B: He is really friendly. I'm sure you will like him when you see him.
A: What does he look like
B:  40.   He plays football well.
A: Could you introduce him to me
B:  41.  
A. How long will he stay
B. Of course.
C. When is he coming
D. What is it
E. What is he like
F. He is tall and strong.
G. How often does he visit you
42.(2025九上·宝坻开学考)我们春节前做扫除,是为了扫走不好的运气。
We do some cleaning to        bad luck before Spring Festival.
43.(2025九上·宝坻开学考)那家工厂五年前关闭了。
That factory        five years ago.
44.(2025九上·宝坻开学考)下一站我得下车了。
I have to        the bus at the next stop.
45.(2025九上·宝坻开学考)给他盖件外套,确保他身上暖和。
Cover him with a coat and       he is warm.
46.(2025九上·宝坻开学考)这种玩具汽车正在这个商店中出售。
This kind of toy car is       in the shop.
(2025九上·宝坻开学考)Life comes in a package (包裹). This package includes happiness and sadness, failure (失败) and success, hope and despair (绝望). Life is a learning process (过程)! Experiences in life teach us new lessons and make us a better person.
Love plays a main role in our life. Love makes you feel wanted. Without love a person could become cruel (冷酷的). In the early time of our life, our parents teach us about what is right and wrong, good and bad. But we don't always care about it.
Happiness can bring people a peaceful mind. No mind is happy without peace. Sadness causes the death of a loved one or the failure. But all of these things will pass away.
Failure is the path to success. It teaches us to survive (生存) and shows us a specific (特定的) way. Success brings us money, pride and self-respect.
Parents always hope their children will do well. Hope makes us dream. Life teaches us not to despair (丧失信心) even in the darkest hour, because after every night there is a day.
Life teaches us not to regret over yesterday, for it has passed and is out of our control (控制). Tomorrow is unknown, for it could either be bright or dark. So the only choice is to work hard today, so that we will enjoy a better tomorrow.
47.The life package includes    , failure and success, hope and despair.
48.Love plays     in our life.
49.    brings us money, pride and self-respect.
50.We should never give up even    , because after every night there is a day.
51.Work hard today, and we'll enjoy    .
(2025九上·宝坻开学考)Ma Long, born in 1988 in Liaoning, began to practise table tennis when he was 5 years old. In 2003, Ma Long joined the national team. He w 52.   very hard in the training hall, and he was always the first to arrive and the l 53.   to leave. At 18, Ma Long won his first team world champion (冠军).
H 54.   , after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well. At the lowest point, Ma Long even wanted to g 55.   up.
In the Suzhou 2015 World Championships, Ma Long won the singles champion (个人单打冠军), and it had been ten years s 56.   he won a world championship last time. Then Ma Long started his "great period".
However, because of years of h 57.   training, his left knee was getting worse. At that time, the Tokyo Olympics was less than a year away. Ma Long d 58.   to have an operation. Finally, Ma Long beat Fan Zhendong and won an Olympic g 59.   medal.
As a sports p 60.  , the most perfect ending is to be successful and retire (退役) with fame (荣誉). But Ma Long does not want to follow it. He wants people to remember him when they talk a 61.   table tennis in the future. He did so a long time ago, and continues to do so.
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】不定冠词固定词组;季节、月份、星期或节假日前
【解析】【分析】句意:我打算在周日去野餐。the定冠词,表特指;an不定冠词,表泛指,用于元音音素开头的单词前;a不定冠词,表泛指,用于辅音音素开头的单词前。"去野餐"为固定短语have a picnic,所以第一空用a;第二空表示在周日,在表示星期几的名词前不加冠词,所以第二空不填。故选C。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词和零冠词,以及固定短语have a picnic。
2.【答案】D
【知识点】不定代词some / any
【解析】【分析】句意:我们晚餐没有肉。我们去买一些鸡肉吧。any"一些,任何",用于否定句和一般疑问句中;some"一些",用于肯定句。第一空,根据haven't可知,此句为否定句,用any;第二空,根据"Let's buy…chicken."可知,这是肯定句,用some。故选D。
【点评】考查不定代词,区分any和some的应用。
3.【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:这项活动的目的是为新医院筹集资金。A 沉寂;B 目的;C 文化;D 语言。根据题干中的to raise money for a new hospital可知,这是目的,故选B。
【点评】考查名词辨析。理解每个选项的含义,根据语境选择最佳答案。
4.【答案】A
【知识点】动词辨析
【解析】【分析】句意:我们应该避免在图书馆里制造噪音。A 避免;B 更喜欢;C 练习;D 享受。根据题干中的语句making a noise in the library 提示可知,应该避免制造噪音,故选A。
【点评】考查动词辨析。注意每个动词的基本含义,根据语境选择最佳选项。
5.【答案】D
【知识点】简单形容词
【解析】【分析】句意:——戴安娜。我很快就忘了新词。我怎么能记住它们? ——别担心。忘记新词是很自然的!我建议你读读单词,并尽量使用它们。A:rude"粗鲁的";B:exciting"使人兴奋的";C:perfect"完美的";D:natural"自然的"l。根据Don't worry.和I suggest you read the words and try to use them. 别担心。我建议你读读单词,并尽量使用它们。可知,忘记新词是很自然的!故选D。
【点评】考查形容词词义辨析,区分rude;exciting;perfect和natural的含义。
6.【答案】C
【知识点】副词的比较级和最高级
【解析】【分析】句意:珍妮将比平时早起,以便赶上第一班公共汽车。由than提示可知此句要用比较级,early的比较级是earlier,故选C。
【点评】考查副词的比较级,注意than是比较级的标准,牢记early的比较级是earlier。
7.【答案】B
【知识点】need的用法;may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:你不能走在潮湿的山路上,因为你可能会摔倒受伤。mustn't"一定不,禁止";must"一定,必须";need"需要";needn't"不必";might"可能";might not"可能不"。根据"because you fall and hurt yourself." 你可能会摔倒并伤到你自己,所以你一定不要走在潮湿的山路上,因此第一空应用mustn't;第二空表示推测,可能会摔倒受伤,因此应用might可能。故选B。
【点评】考查情态动词词义辨析,区分must; might not;mustn't; might;needn't和 need的含义和应用。
8.【答案】D
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:——玲玲,你下周末打算干什么?——我要去博物馆做义工。根据题干中的next weekend,可知此句要用一般将来时,故选D。
【点评】考查一般将来时的基本构成及用法。
9.【答案】D
【知识点】宾格人称代词
【解析】【分析】句意:我问她那天为什么对我笑。she"她",主格;me"我",宾格;he"他",主格;I"我",主格;her"她",宾格。根据"I asked…why she smiled at…that day."可知,第一个空,asked后需接宾格代词her作宾语;第二个空,at后接宾格代词me作宾语。故选D。
【点评】考查人称代词,区分主格和宾格的应用。
10.【答案】A
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:政府正在建立自然公园来帮助保护熊猫。根据句意可知,政府建立自然公园的目的就是帮助保护熊猫。此句要用动词的非谓语形式,其中常用动词不定式来作目的状语,故选A。
【点评】考查动词不定式的基本语法功能,作目的状语。
11.【答案】C
【知识点】时间状语从句
【解析】【分析】句意:当红灯变亮时,一辆汽车突然出现在拐角处。while引导的时间状语从句,表示动作同时发生,从句动词用过去进行时,were changing,故选C。
【点评】考查while引导的时间状语从句的时态。
12.【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:如果你想加入音乐俱乐部。请填写这张表。A 出去;B 填写;C 起床;D 加热。由语句中的the form可知,fill out最符合句意,故选B。
【点评】考查短语辨析。熟知每个短语的基本含义,根据语境确定其最佳选项。
13.【答案】C
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:虽然她很累。但她仍然继续工作。A 因此;B 直到;C 但是;D 那。虽然很累和继续工作之间是转折关系,表转折用连词but,故选C。
【点评】考查连词辨析,注意辨别连词的词义及用法,牢记表示转折用but。
14.【答案】D
【知识点】连接代词或连接副词引导;宾语从句的陈述语序
【解析】【分析】句意:——你能告诉我如何支付水果的费用吗?——通过互联网支付。根据答语By paying over the Internet.可知此句询问的是支付水果费用的方式,要用how来引导,而how much是用来询问多少或价格的,与题意不符,因此排除AB。又因how引导的是宾语从句,语序要用陈述句语序,疑问词+主语+谓语,故选D。
【点评】考查宾语从句的引导词及陈述语序的用法。
15.【答案】A
【知识点】表达邀请
【解析】【分析】句意:——你明天能参加讨论吗? ——嗯,我不确定。也许我要开会。A:Well, I'm not sure. " 嗯,我不确定 ";B:That'll be great!"那太好了!";C:Certainly."当然可以";D:You're welcome."不客气"。根据"Maybe I'll have a meeting. "也许我要开会。可知,我不确定是否能来参加讨论。故选A。
【点评】考查日常交际,区分Well, I'm not sure;That'll be great!;Certainly.和You're welcome.的含义和应用环境。
【答案】16.B;17.A;18.C;19.B;20.D;21.A;22.C;23.D;24.B;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了英国厨师Henry Jackson在餐厅厨房工作时被蛇咬伤,他冷静地用手机拍下蛇的照片,医生根据照片确定蛇的种类后给予正确治疗,最终他康复出院的故事。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,副词,动词,介词,形容词,连词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:这是英国一位厨师令人惊讶的建议。A:chance"机会";B:advice"建议";C:excuse "借口";D:business "生意"。 根据上文" If a snake bites you,take a photo with your mobile phone!It may save your life. "如果被蛇咬,用手机拍照,这可能会救你的命;以及下文"So my advice is this: If a snake bites you,pick up your phone."所以我的建议是:如果蛇咬了你,拿起你的手机。可知,这里说的是厨师给出的建议,故选B。
17.句意:他从桌子上拿起一个盘子,突然一条蛇出现了,咬了他的手。A:suddenly"突然地";B:nearly"几乎";C:especially"尤其";D:luckily"幸运地"。根据语境,拿起盘子时蛇突然出现咬人,强调事情发生的突然性,故选A。
18.句意:几天前,这条蛇从亚洲来到这家餐馆,藏在一箱香蕉里。A:garden"花园";B:hospital "医院";C:restaurant"餐馆";D:school"学校"。根据上文" One day Henry Jackson was working in a restaurant kitchen. "一天, Henry Jackson 在一家餐厅的厨房里工作。可知蛇是来到他工作的餐馆,故选C。
19.句意:它从箱子里爬出来,藏在盘子下面。A:hung"悬挂";B:hid"隐藏";C:jumped "跳";D:ran"跑"。根据语境,蛇从箱子里出来后藏在盘子下面,故选B。
20.句意:我试图去抓它,它又咬了我。我把它扔过厨房,它掉进了冰箱里,所以我关上了门。A:under "在……下面";B:into"进入";C:towards"朝,向";D:across"穿过,横过"。蛇本身就在厨房里,他把蛇从厨房的一侧扔到了另一侧。故选D。
21.句意:无论如何,杰克逊先生保持冷静,他用手机给蛇拍了一张照片。A:cool"冷静的";B:noisy "吵闹的";C:pleased"高兴的";D:afraid"害怕的"。根据空后"he took a photo of the snake with his mobile phone"他还能拍照,说明他保持冷静,stay cool固定短语"保持冷静",故选A。
22.句意:很快他的手开始疼,他去了医院。A:foot"脚";B:leg"腿";C:hand"手";D:mouth"嘴"。根据上文" He picked up a dish from the table,and 2 a snake appeared and bit him on the hand. " 他从桌子上拿起一个盘子,突然一条蛇出现了,咬了他的手。 所以这里应该是手开始疼,故选C。
23.句意:医生说不清楚是什么问题,因为他们不知道这是什么种类的蛇。A:but"但是";B:though "虽然";C:so"所以";D:because"因为"。前后句是因果关系,因为不知道蛇的种类,所以说不清楚问题,故选D。
24.句意:然后 Jackson 先生想起了他手机里的照片。医生把照片送到了伦敦动物园。A:wrote"写";B:sent"送,发送";C:sold"卖";D:taught"教"。医生为了确定蛇的种类,把照片送到伦敦动物园,send sth. to...固定短语"把某物送到……",故选B。
25.句意:先拍一张它的照片,然后把照片给医生看。A:his"他的";B:her"她的";C:its"它的";D:their"他们的"。这里指代蛇,用its,故选C。
26.【答案】(1)A
(2)C
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;日常生活类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文叙述了有一个人养的一只猫老了,跑的不快,逮住老鼠,咬不动,杀不死老鼠。一天,这个人见老鼠从这只猫嘴里逃跑了,他很生气,就打这只猫。猫说:“我为你工作了许多年,现在老了,杀不死老鼠,但是你想一想我年轻时,为你做过多么多好事。”听到这,这个人觉得他错了。从这故事中,我们明白了要善待老人,他们年轻时,做过许多好事。
(1)细节理解题。根据A man lived in a village.可知这个男人住在一个小村庄里。故选A。
(2)细节理解题。根据The cat couldn't run fast, and she couldn't bite, 和she jumped and caught it. But she could not bite it. The mouse got out of her mouth and ran away可知这只猫老了,跑的不快,逮住老鼠,咬不动,杀不死老鼠,所以它能逮住老鼠。故选C。
(3)细节理解题。根据Then the man became very angry and began to beat the cat. 可知当这个人看到老鼠老鼠跑了,他很生气。故选A。
(4)细节理解题。根据But I have worked for you for many years,可知这只猫为这个人工作可很多年。故选D。
(5)细节理解题。根据When the man heard that, he realized that he was wrong.可知最后这个人意识到他的错误。故选B。
【点评】人生百味类短文阅读。
【答案】27.A
28.D
29.B
30.B
31.C
【知识点】故事阅读类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了苏格兰北部的尼斯湖中的水怪,首先介绍了传说中生活在尼斯湖的怪兽的外形特征,接着讲述尼斯湖怪兽这一传说的起源与发展,包括首个相关故事的时间、二十世纪以来目击者的报告、照片骗局以及搜寻行动等,最后指出虽无确凿证据证明尼斯湖有或没有怪兽,但此地吸引了大量游客 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
27.细节理解题。根据第一段中的"In northern Scotland there is a long, deep lake called Loch Ness."在苏格兰北部有一个很长很深的湖,叫做尼斯湖。故选A。
28.细节理解题。根据第一段中的"Others say it looks like a snake."其他人说它看起来像一条蛇。故选D。
29.细节理解题。根据第二段中的"The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago"关于尼斯湖水怪的第一个故事是在500多年前讲的,可知,第一个关于尼斯湖水怪的故事是500多年前讲的。故选B。
30.细节理解题。根据第二段中的"During the 1960s, a team was formed to look for the monster."在20世纪60年代,成立了一个团队来寻找怪物。可知,20世纪60年代组建一个团队是为了寻找尼斯湖水怪。故选B。
31.主旨大意题。通读全文可知,本文 介绍了苏格兰北部的尼斯湖中的水怪的传奇故事。故选C。
【答案】32.D
33.D
34.B
35.C
36.A
【知识点】说明文;家乡和社会变迁;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了迪拜从20世纪早期作为成功贸易港口的小城,因1966年发现石油开始转变,如今成为世界重要商业中心之一,且依靠商业而非石油获取主要收入。同时,迪拜吸引越来越多海外游客,城市建设发展迅速,拥有众多高楼和人造岛屿,还是来自不同国家人群的混合体,不过面对城市快速成长,一些本地人表达了担忧并强调不忘本与继续努力 。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇历史类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.细节理解题。根据第一段"In the early 20th century, Dubai was a successful trading port. People from the world stopped in Dubai to do business"可知,人们在20世纪早期停留在迪拜是为做生意。故选D。
33.细节理解题。根据第二段"In fact, each year the city gets its money mainly from business, not oil"可知,迪拜每年的收入主要来自商业,而不是石油,故选项D"迪拜现在主要靠卖石油赚钱"不正确。故选 D。
34.词句猜测题。根据第五段"The people from 150 countries live and work in Dubai"可推测出,下句应是"现在外国人的数量是迪拜本地人的八倍!",划线单词"outnumber"的意思应是"数目超过"。故选B。
35.词句猜测题。根据最后一段"But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change",再结合划线部分可知,迪拜的快速发展也让越来越多迪拜本地人很担心,一位迪拜本地人说"我们必须永远记住我们来自哪里,我们付出了很多努力才取得现在的成就,我们还有很多工作要做"。这几句话是告诉迪拜本地人要记住自己的过去,记住自己来自于哪里。C选项"我们要总是记住我们的过去"符合文意。故选C。
36.主旨大意题。根据短文中"Dubai is a city of big business, expensive hotels, skyscrapers(摩天楼), and shopping malls"、"Today Dubai is one of the world's most important business centers"、"Dubai is also one of the world's fastest growing cities"、"But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change"等可知,这篇短文介绍了迪拜这座城市的快速发展情况。故选A。
【答案】37.C;38.A;39.E;40.F;41.B
【知识点】其他题材;日常活动
【解析】【分析】本文是A和Tom的一则对话,围绕Tom的好友Ben要来展开。A发现Tom很开心,Tom告知好友Ben要来,随后A通过一系列提问,包括Ben到达的时间、停留时长、性格特点、外貌形象等,来表达对Ben的好奇,最后A请求Tom介绍Ben给自己认识,Tom欣然答应 。
【点评】考查七选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
37.根据上文"My best friend Ben is coming."我最好的朋友本要来了;以及下文"Tomorrow.",明天。可知,此处在询问他什么时候回来, C. When is he coming "他什么时候来?"符合语境。故选C。
38.根据下文回答"For two weeks.",两周,可知,此处在询问时长, A. How long will he stay "他会待多久?"符合语境。故选A。
39.根据下文答语"He is really friendly."他真的很友好。可知,此处在询问他是个什么样的人, E. What is he like "他是什么样的人?"符合语境。故选E。
40.根据上文问句"What does he look like "他长什么样?可知,此处在回应他的外貌特征, F. He is tall and strong. "他又高又壮。"符合语境。故选F。
41.根据上文问句"Could you introduce him to me "你能把他介绍给我吗?可知,此处作肯定回应, B. Of course. "当然。"符合语境。故选B。
42.【答案】sweep;away
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英对照可知,此处缺少"扫走",其对应英语表达为sweep away,to后接动词原形,作目的状语。故填sweep;away。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作目的状语以及固定短语sweep away。
43.【答案】closed;down
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 关闭 ", 对应的英文是动词短语close down,作谓语,结合时间状语"five years ago"可知,此处描述的是过去发生的事情,应该用一般过去时,此处用动词过去式closed。故填closed;down。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语close down。
44.【答案】get;off
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 下车 " , 对应的英文是动词短语get off 。再结合have to "必须,不得不",后跟动词原形。故填get;off。
【点评】考查汉译英,以及固定短语get off。
45.【答案】make;sure
【知识点】汉译英;表示肯定的祈使句;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 确保 ", 对应的英文是动词短语make sure,本句是一个祈使句,and是并列连词,前面用动词原形cover后面也应使用动词原形,故填make;sure。
【点评】考查汉译英,本题涉及祈使句以及固定短语make sure。
46.【答案】on;sale
【知识点】汉译英;介词短语
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 出售 " ,对应的英文是be on sale,be动词is已经给出,故填on sale。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语be on sale。
【答案】47.happiness and sadness
48.a main role
49.Success
50.in the darkest hour
51.a better tomorrow
【知识点】教育类;议论文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇议论文,生活如同一个包裹,包含着幸福与悲伤、失败与成功、希望与绝望等不同元素,它是一个学习过程。爱在生活里扮演重要角色,不同经历会带来不同影响,如幸福带来平和心态,悲伤终会过去,失败是成功之路,成功带来诸多收获。同时,生活教会我们即便在最黑暗时刻也不丧失信心,不后悔已逝的昨天,因为明天未知,所以要把握当下,努力工作以迎接更好的明天 。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,结合题目要求,从而做出正确答案。
47.细节理解题。根据第一段中的"Life comes in a package (包裹). This package includes happiness and sadness, failure (失败) and success, hope and despair (绝望)."生活是一个包裹。这个包裹包括快乐和悲伤、失败和成功、希望和绝望。可知,人生的包裹里有快乐和悲伤,失败和成功,希望和绝望。故填happiness and sadness。
48.细节理解听。根据第二段中的"Love plays a main role in our life."爱在我们的生活中扮演着重要的角色。故填a main role。
49.细节理解题。根据第四段中的"Success brings us money, pride and self-respect."成功带给我们金钱、骄傲和自尊。故填Success。
50.细节理解题。根据第五段中的"Life teaches us not to despair (丧失信心) even in the darkest hour, because after every night there is a day."生活教会我们即使在最黑暗的时刻也不要绝望,因为每一个夜晚之后都有一天。故填in the darkest hour。
51.细节理解题。根据最后一段中的"So the only choice is to work hard today, so that we will enjoy a better tomorrow."所以唯一的选择就是今天努力工作,这样我们才能享受更美好的明天。可知,现在努力工作,我们将享受更美好的明天。故填a better tomorrow。
【答案】52.(w)orked;53.(l)ast;54.(H)owever;55.(g)ive;56.(s)ince;57.(h)ard;58.(d)ecided;59.(g)old;60.(p)layer;61.(a)bout
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了乒乓球运动员马龙的职业生涯。他5岁开始练习乒乓球,2003年加入国家队,训练刻苦。18岁赢得首个团体世界冠军,但加入国家队近十年后陷入低谷甚至想放弃。2015年苏州世乒赛他夺得单打冠军,开启"辉煌时期"。然而,因长期高强度训练左膝受伤,在东京奥运会前他决定手术并最终战胜樊振东赢得奥运金牌。作为运动员,他不追求传统完美退役结局,而是希望未来人们谈论乒乓球时能记住他,且他早已做到并将继续如此 。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
52.句意:他在训练馆里非常努力地训练,并且他总是第一个到,最后一个离开。根据"He...very hard in the training hall,"和首字母提示可知,此处表示他非常努力训练。work hard固定短语,"努力工作",结合上下文可知,时态为一般过去时,故填(w)orked。
53.句意:他在训练馆里非常努力地训练,并且他总是第一个到,最后一个离开。根据"and he was always the first to arrive and the...to leave."和首字母提示可知,此处要和前文的first形成对比。last"最后的",符合语境。故填(l)ast。
54.句意:然而,加入国家队近十年后,他的表现并不出色。根据上文"At 18, Ma Long won his first team world champion (冠军)."18岁时,马龙赢得了他的第一个团体世界冠军。;以及空后"after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well."可知,后文描述"加入国家队近十年后表现不佳",与前文成功形成转折,因此用however"然而"。故填(H)owever。
55.句意:马龙甚至想要放弃。根据"after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well. At the lowest point, Ma Long even wanted to...up."可知,马龙加入国家队近十年后表现不佳,在最低谷时应该想放弃。give up固定短语,"放弃",不定式符号to后接动词原形。故填(g)ive。
56.句意:自从他上次赢得世界冠军以来,已经有十年了。根据"and it had been ten years...he won a world championship last time."及首字母提示可知,此处表示自从上次夺冠以来已经十年。since"自……以来",引导时间状语从句。故填(s)ince。
57.句意:由于多年的艰苦训练,他的左膝越来越糟。根据"because of years of...training, his left knee was getting worse."和首字母提示可知,此处表示由于多年的艰苦训练,他的左膝状况越来越糟。hard training"艰苦的训练"。故填(h)ard。
58.句意:马龙决定做手术。根据"his left knee was getting worse."和首字母提示可知,此处表示马龙决定做手术。decide to do sth.固定短语,"决定做某事",结合上下文可知,时态为一般过去式,填(d)ecided。
59.句意:马龙打败了樊振东,赢得了一块奥运金牌。根据"Ma Long beat Fan Zhendong and won an Olympic ...medal."及首字母提示可知,此处应该表示赢得奥运金牌。gold"金的",符合。故填(g)old。
60.句意:作为一名体育运动员。根据常识及前文可知,马龙是体育运动员。a后接名词单数。player"运动员",名词单数,符合。故填(p)layer。
61.句意:他希望未来人们谈论乒乓球时能记得他。根据"He wants people to remember him when they talk a ...table tennis in the future."可知,此处表示谈论乒乓球。talk about固定短语,"谈论",故填(a)bout。
1 / 1天津市宝坻区第八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
1.(2025九上·宝坻开学考)I am going to have ________ picnic on ________ Sunday.
A.the; an B.an; the C.a; 不填 D.an; 不填
【答案】C
【知识点】不定冠词固定词组;季节、月份、星期或节假日前
【解析】【分析】句意:我打算在周日去野餐。the定冠词,表特指;an不定冠词,表泛指,用于元音音素开头的单词前;a不定冠词,表泛指,用于辅音音素开头的单词前。"去野餐"为固定短语have a picnic,所以第一空用a;第二空表示在周日,在表示星期几的名词前不加冠词,所以第二空不填。故选C。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词和零冠词,以及固定短语have a picnic。
2.(2025九上·宝坻开学考)We haven't got meat for dinner. Let's buy chicken.
A.some; some B.some; any C.any; any D.any; some
【答案】D
【知识点】不定代词some / any
【解析】【分析】句意:我们晚餐没有肉。我们去买一些鸡肉吧。any"一些,任何",用于否定句和一般疑问句中;some"一些",用于肯定句。第一空,根据haven't可知,此句为否定句,用any;第二空,根据"Let's buy…chicken."可知,这是肯定句,用some。故选D。
【点评】考查不定代词,区分any和some的应用。
3.(2025九上·宝坻开学考)The of this activity is to raise money for a new hospital.
A.silence B.purpose C.culture D.language
【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:这项活动的目的是为新医院筹集资金。A 沉寂;B 目的;C 文化;D 语言。根据题干中的to raise money for a new hospital可知,这是目的,故选B。
【点评】考查名词辨析。理解每个选项的含义,根据语境选择最佳答案。
4.(2025九上·宝坻开学考)We should making a noise in the library.
A.avoid B.prefer C.practise D.enjoy
【答案】A
【知识点】动词辨析
【解析】【分析】句意:我们应该避免在图书馆里制造噪音。A 避免;B 更喜欢;C 练习;D 享受。根据题干中的语句making a noise in the library 提示可知,应该避免制造噪音,故选A。
【点评】考查动词辨析。注意每个动词的基本含义,根据语境选择最佳选项。
5.(2025九上·宝坻开学考)—Diana. I forget new words quickly. How can I remember them
—Don't worry. It's to forget new words! I suggest you read the words and try to use them.
A.rude B.exciting C.perfect D.natural
【答案】D
【知识点】简单形容词
【解析】【分析】句意:——戴安娜。我很快就忘了新词。我怎么能记住它们? ——别担心。忘记新词是很自然的!我建议你读读单词,并尽量使用它们。A:rude"粗鲁的";B:exciting"使人兴奋的";C:perfect"完美的";D:natural"自然的"l。根据Don't worry.和I suggest you read the words and try to use them. 别担心。我建议你读读单词,并尽量使用它们。可知,忘记新词是很自然的!故选D。
【点评】考查形容词词义辨析,区分rude;exciting;perfect和natural的含义。
6.(2025九上·宝坻开学考)Jenny will get up than usual in order to catch the first bus.
A.early B.very early C.earlier D.earliest
【答案】C
【知识点】副词的比较级和最高级
【解析】【分析】句意:珍妮将比平时早起,以便赶上第一班公共汽车。由than提示可知此句要用比较级,early的比较级是earlier,故选C。
【点评】考查副词的比较级,注意than是比较级的标准,牢记early的比较级是earlier。
7.(2025九上·宝坻开学考)You walk on the wet hill path because you fall and hurt yourself.
A.must; might not B.mustn't; might
C.needn't; need D.must; must
【答案】B
【知识点】need的用法;may, might表示请求、许可
【解析】【分析】句意:你不能走在潮湿的山路上,因为你可能会摔倒受伤。mustn't"一定不,禁止";must"一定,必须";need"需要";needn't"不必";might"可能";might not"可能不"。根据"because you fall and hurt yourself." 你可能会摔倒并伤到你自己,所以你一定不要走在潮湿的山路上,因此第一空应用mustn't;第二空表示推测,可能会摔倒受伤,因此应用might可能。故选B。
【点评】考查情态动词词义辨析,区分must; might not;mustn't; might;needn't和 need的含义和应用。
8.(2025九上·宝坻开学考)—What is your plan for next weekend, Lingling
—I volunteer work in the museum.
A.was doing B.did
C.have done D.am going to do
【答案】D
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:——玲玲,你下周末打算干什么?——我要去博物馆做义工。根据题干中的next weekend,可知此句要用一般将来时,故选D。
【点评】考查一般将来时的基本构成及用法。
9.(2025九上·宝坻开学考)I asked ________ why she smiled at ________ that day.
A.she; me B.he; me C.her; I D.her; me
【答案】D
【知识点】宾格人称代词
【解析】【分析】句意:我问她那天为什么对我笑。she"她",主格;me"我",宾格;he"他",主格;I"我",主格;her"她",宾格。根据"I asked…why she smiled at…that day."可知,第一个空,asked后需接宾格代词her作宾语;第二个空,at后接宾格代词me作宾语。故选D。
【点评】考查人称代词,区分主格和宾格的应用。
10.(2025九上·宝坻开学考)The government is setting up nature parks protect pandas.
A.to help B.help C.helped D.helps
【答案】A
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:政府正在建立自然公园来帮助保护熊猫。根据句意可知,政府建立自然公园的目的就是帮助保护熊猫。此句要用动词的非谓语形式,其中常用动词不定式来作目的状语,故选A。
【点评】考查动词不定式的基本语法功能,作目的状语。
11.(2025九上·宝坻开学考)While the lights to red, a car suddenly appeared round the corner
A.change B.have changed C.were changing D.will change
【答案】C
【知识点】时间状语从句
【解析】【分析】句意:当红灯变亮时,一辆汽车突然出现在拐角处。while引导的时间状语从句,表示动作同时发生,从句动词用过去进行时,were changing,故选C。
【点评】考查while引导的时间状语从句的时态。
12.(2025九上·宝坻开学考)If you want to join the Music Club. the form, please.
A.go out B.fill out C.get up D.warm up
【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:如果你想加入音乐俱乐部。请填写这张表。A 出去;B 填写;C 起床;D 加热。由语句中的the form可知,fill out最符合句意,故选B。
【点评】考查短语辨析。熟知每个短语的基本含义,根据语境确定其最佳选项。
13.(2025九上·宝坻开学考)She was tired, she continued her work.
A.so B.until C.but D.that
【答案】C
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:虽然她很累。但她仍然继续工作。A 因此;B 直到;C 但是;D 那。虽然很累和继续工作之间是转折关系,表转折用连词but,故选C。
【点评】考查连词辨析,注意辨别连词的词义及用法,牢记表示转折用but。
14.(2025九上·宝坻开学考)—Could you tell me for the fruit
—By paying over the Internet.
A.how much will I pay B.how much I will pay
C.how will I pay D.how I will pay
【答案】D
【知识点】连接代词或连接副词引导;宾语从句的陈述语序
【解析】【分析】句意:——你能告诉我如何支付水果的费用吗?——通过互联网支付。根据答语By paying over the Internet.可知此句询问的是支付水果费用的方式,要用how来引导,而how much是用来询问多少或价格的,与题意不符,因此排除AB。又因how引导的是宾语从句,语序要用陈述句语序,疑问词+主语+谓语,故选D。
【点评】考查宾语从句的引导词及陈述语序的用法。
15.(2025九上·宝坻开学考)—Will you join in the discussion tomorrow
— Maybe I'll have a meeting.
A.Well, I'm not sure. B.That'll be great!
C.Certainly. D.You're welcome.
【答案】A
【知识点】表达邀请
【解析】【分析】句意:——你明天能参加讨论吗? ——嗯,我不确定。也许我要开会。A:Well, I'm not sure. " 嗯,我不确定 ";B:That'll be great!"那太好了!";C:Certainly."当然可以";D:You're welcome."不客气"。根据"Maybe I'll have a meeting. "也许我要开会。可知,我不确定是否能来参加讨论。故选A。
【点评】考查日常交际,区分Well, I'm not sure;That'll be great!;Certainly.和You're welcome.的含义和应用环境。
(2025九上·宝坻开学考)If a snake bites you,take a photo with your mobile phone!It may save your life. This is the surprising 16. of a British cook.
One day Henry Jackson was working in a restaurant kitchen. He picked up a dish from the table,and 17. a snake appeared and bit him on the hand.
A few days earlier,the snake came to then 18. from Asia in a box of bananas. It climbed out of the box and 19. under the dish.
"I went to try to pick it up and it bit me again. I threw it 20. the kitchen,and it landed in the fridge,so I closed the door. "Mr. Jackson said.
Anyway,Mr. Jackson stayed 21. and he took a photo of the snake with his mobile phone. Son his 22. began to ache and he went to hospital. Then his chest began to hurt. Doctors couldn't say what was wrong 23. they didn't know what kind of snake it was.
Then Mr. Jackson remembered his mobile phone photo. The doctors 24. it to London Zoo. When they knew the kind of snake,they could give Mr. Jackson the right medicine,and he left hospital the next day.
So my advice is this: If a snake bites you,pick up your phone. Take 25. photo first and then show the photo to the doctors." suggests Mr. Jackson. "Oh,and if the snake doesn't smile for the photo,don't worry!"
16.A.chance B.advice C.excuse D.business
17.A.suddenly B.nearly C.especially D.luckily
18.A.garden B.hospital C.restaurant D.school
19.A.hung B.hid C.jumped D.ran
20.A.under B.into C.towards D.across
21.A.cool B.noisy C.pleased D.afraid
22.A.foot B.leg C.hand D.mouth
23.A.but B.though C.so D.because
24.A.wrote B.sent C.sold D.taught
25.A.his B.her C.its D.their
【答案】16.B;17.A;18.C;19.B;20.D;21.A;22.C;23.D;24.B;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了英国厨师Henry Jackson在餐厅厨房工作时被蛇咬伤,他冷静地用手机拍下蛇的照片,医生根据照片确定蛇的种类后给予正确治疗,最终他康复出院的故事。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,副词,动词,介词,形容词,连词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:这是英国一位厨师令人惊讶的建议。A:chance"机会";B:advice"建议";C:excuse "借口";D:business "生意"。 根据上文" If a snake bites you,take a photo with your mobile phone!It may save your life. "如果被蛇咬,用手机拍照,这可能会救你的命;以及下文"So my advice is this: If a snake bites you,pick up your phone."所以我的建议是:如果蛇咬了你,拿起你的手机。可知,这里说的是厨师给出的建议,故选B。
17.句意:他从桌子上拿起一个盘子,突然一条蛇出现了,咬了他的手。A:suddenly"突然地";B:nearly"几乎";C:especially"尤其";D:luckily"幸运地"。根据语境,拿起盘子时蛇突然出现咬人,强调事情发生的突然性,故选A。
18.句意:几天前,这条蛇从亚洲来到这家餐馆,藏在一箱香蕉里。A:garden"花园";B:hospital "医院";C:restaurant"餐馆";D:school"学校"。根据上文" One day Henry Jackson was working in a restaurant kitchen. "一天, Henry Jackson 在一家餐厅的厨房里工作。可知蛇是来到他工作的餐馆,故选C。
19.句意:它从箱子里爬出来,藏在盘子下面。A:hung"悬挂";B:hid"隐藏";C:jumped "跳";D:ran"跑"。根据语境,蛇从箱子里出来后藏在盘子下面,故选B。
20.句意:我试图去抓它,它又咬了我。我把它扔过厨房,它掉进了冰箱里,所以我关上了门。A:under "在……下面";B:into"进入";C:towards"朝,向";D:across"穿过,横过"。蛇本身就在厨房里,他把蛇从厨房的一侧扔到了另一侧。故选D。
21.句意:无论如何,杰克逊先生保持冷静,他用手机给蛇拍了一张照片。A:cool"冷静的";B:noisy "吵闹的";C:pleased"高兴的";D:afraid"害怕的"。根据空后"he took a photo of the snake with his mobile phone"他还能拍照,说明他保持冷静,stay cool固定短语"保持冷静",故选A。
22.句意:很快他的手开始疼,他去了医院。A:foot"脚";B:leg"腿";C:hand"手";D:mouth"嘴"。根据上文" He picked up a dish from the table,and 2 a snake appeared and bit him on the hand. " 他从桌子上拿起一个盘子,突然一条蛇出现了,咬了他的手。 所以这里应该是手开始疼,故选C。
23.句意:医生说不清楚是什么问题,因为他们不知道这是什么种类的蛇。A:but"但是";B:though "虽然";C:so"所以";D:because"因为"。前后句是因果关系,因为不知道蛇的种类,所以说不清楚问题,故选D。
24.句意:然后 Jackson 先生想起了他手机里的照片。医生把照片送到了伦敦动物园。A:wrote"写";B:sent"送,发送";C:sold"卖";D:taught"教"。医生为了确定蛇的种类,把照片送到伦敦动物园,send sth. to...固定短语"把某物送到……",故选B。
25.句意:先拍一张它的照片,然后把照片给医生看。A:his"他的";B:her"她的";C:its"它的";D:their"他们的"。这里指代蛇,用its,故选C。
26.(2025九上·宝坻开学考) A man lived in a village. He had an old cat at home. The cat couldn't run fast, and she couldn't bite, because she was so old. One day, when she saw a mouse, she jumped and caught it. But she could not bite it. The mouse got out of her mouth and ran away.
Then the man became very angry and began to beat the cat. The cat said, “Don't beat your old servant. I know I'm old and can't kill a mouse. But I have worked for you for many years, and I still want to work for you. Be kind to the old, and remember what good work they did when they were young.”
When the man heard that, he realized that he was wrong.
(1)Where did the man live
A.In a village. B.In a city C.In a factory D.In a hotel.
(2)What could the old cat do
A.Run fast. B.Bite. C.Catch a mouse D.Kill a mouse.
(3)How did the man feel when the mouse ran away
A.Angry B.Happy C.Afraid. D.Sad
(4)How long did the cat work for the man
A.Several days B.A few months. C.About a year. D.Many years.
(5)What happened at the end of the story
A.The cat left home B.The man realized his mistake
C.The man killed the cat. D.The man didn't believe the cat.
【答案】(1)A
(2)C
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;日常生活类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文叙述了有一个人养的一只猫老了,跑的不快,逮住老鼠,咬不动,杀不死老鼠。一天,这个人见老鼠从这只猫嘴里逃跑了,他很生气,就打这只猫。猫说:“我为你工作了许多年,现在老了,杀不死老鼠,但是你想一想我年轻时,为你做过多么多好事。”听到这,这个人觉得他错了。从这故事中,我们明白了要善待老人,他们年轻时,做过许多好事。
(1)细节理解题。根据A man lived in a village.可知这个男人住在一个小村庄里。故选A。
(2)细节理解题。根据The cat couldn't run fast, and she couldn't bite, 和she jumped and caught it. But she could not bite it. The mouse got out of her mouth and ran away可知这只猫老了,跑的不快,逮住老鼠,咬不动,杀不死老鼠,所以它能逮住老鼠。故选C。
(3)细节理解题。根据Then the man became very angry and began to beat the cat. 可知当这个人看到老鼠老鼠跑了,他很生气。故选A。
(4)细节理解题。根据But I have worked for you for many years,可知这只猫为这个人工作可很多年。故选D。
(5)细节理解题。根据When the man heard that, he realized that he was wrong.可知最后这个人意识到他的错误。故选B。
【点评】人生百味类短文阅读。
(2025九上·宝坻开学考)In northern Scotland, there is a long, deep lake called Loch Ness. More than 200 meters deep, it is the largest lake in the UK. People say a big monster (怪兽) lives in its dark, cold waters. It weighs more than 1,000 kilos and is at least ten meters long. Some people say it has a head like a horse. Others say it looks like a snake. Many people travel to Loch Ness to look for this strange monster, but only a few people have seen it. At least, they say they have seen it.
The Loch Ness Monster is a famous legend (传说). The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago, but the legend of the monster spread widely only in the twentieth century. In 1933, a husband and wife reported that they saw a big monster in the middle of the lake. Since then, a number of people have said that they have seen a monster in Loch Ness. Several people have taken photos, but at least one of them was a hoax (骗局). During the 1960s, a team was formed to look for the monster. They took many photos and made movies, but they were never able to find a monster.
There is no real fact that a monster lives in Loch Ness, but there is also no fact that one doesn't live. One thing is true about Loch Ness: there are a lot of tourists there.
27.In northern ________ there is a long, deep lake called Loch Ness.
A.Scotland B.Hong Kong C.Rome D.Paris
28.What do people say about the monster in Loch Ness
A.It weighs about 100 kilos. B.It is one meter long.
C.It has a tail like a horse. D.It looks like a snake.
29.When was the first story about the monster told
A.200 years ago. B.Over 500 years ago.
C.In 1933. D.In 1960.
30.Why was a team formed during the 1960s
A.To kill the monster. B.To look for the monster.
C.To catch the monster. D.To sell the monster.
31.What is the passage mainly about
A.People that saw a monster. B.A trip to Loch Ness.
C.A legend about a monster. D.A team that took photos.
【答案】27.A
28.D
29.B
30.B
31.C
【知识点】故事阅读类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了苏格兰北部的尼斯湖中的水怪,首先介绍了传说中生活在尼斯湖的怪兽的外形特征,接着讲述尼斯湖怪兽这一传说的起源与发展,包括首个相关故事的时间、二十世纪以来目击者的报告、照片骗局以及搜寻行动等,最后指出虽无确凿证据证明尼斯湖有或没有怪兽,但此地吸引了大量游客 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、主旨大意题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
27.细节理解题。根据第一段中的"In northern Scotland there is a long, deep lake called Loch Ness."在苏格兰北部有一个很长很深的湖,叫做尼斯湖。故选A。
28.细节理解题。根据第一段中的"Others say it looks like a snake."其他人说它看起来像一条蛇。故选D。
29.细节理解题。根据第二段中的"The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago"关于尼斯湖水怪的第一个故事是在500多年前讲的,可知,第一个关于尼斯湖水怪的故事是500多年前讲的。故选B。
30.细节理解题。根据第二段中的"During the 1960s, a team was formed to look for the monster."在20世纪60年代,成立了一个团队来寻找怪物。可知,20世纪60年代组建一个团队是为了寻找尼斯湖水怪。故选B。
31.主旨大意题。通读全文可知,本文 介绍了苏格兰北部的尼斯湖中的水怪的传奇故事。故选C。
(2025九上·宝坻开学考)Dubai is a city of big business, expensive hotels, skyscrapers(摩天楼), and shopping malls. In the early 20th century, Dubai was a successful trading port. People from the world stopped in Dubai to do business. But it was still a small city, and most people lived as fishermen and businessmen. Then in 1966, oil was discovered. This brought a lot of money into the area, and soon Dubai began to change.
Today Dubai is one of the world's most important business centers. In fact, each year the city gets its money mainly from business, not oil.
Recently Dubai has attracted more and more visitors from abroad. They come to relax on its beaches, and every year, millions visit just to go shopping!
Dubai is also one of the world's fastest growing cities. Many tall buildings are built in months. The city also has many man-made islands. One of these, the Palm Jumeirah, is like a palm tree(棕桐树)and is very beautiful.
The city is still an amazing mix(混合体)of people from different countries. The people from 150 countries live and work in Dubai, and foreigners now outnumber Dubai natives(本地人)by eight to one!
Many people welcome the city's growth. But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change. As a Dubai native says, "We must always remember where we came from. Our kids must know we worked very, very hard to get where we are now, and there's a lot more work to do."
32.Why did people stop in Dubai in the early 20th century
A.To relax. B.To buy oil.
C.To go shopping. D.To do business.
33.Which of the following is NOT true
A.Dubai has created many man-made islands.
B.There are many foreigners working in Dubai.
C.Many international visitors come to Dubai every year.
D.Dubai now gets money mainly from selling oil.
34.What does the underlined word "outnumber" mean
A.To be smaller in size than another group.
B.To be more in number than another group.
C.To be bigger in area than another group.
D.To be smaller in area than another group.
35.In the last paragraph, what does the underlined part mean
A.We should always visit Dubai.
B.We should learn from foreigners.
C.We must always remember our past.
D.We must only think about the future.
36.What's the main idea of the passage
A.Dubai is growing very fast.
B.Dubai was a big city before 1966.
C.Many tall buildings are built in months.
D.Many tourists come to relax on Dubai's beaches.
【答案】32.D
33.D
34.B
35.C
36.A
【知识点】说明文;家乡和社会变迁;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了迪拜从20世纪早期作为成功贸易港口的小城,因1966年发现石油开始转变,如今成为世界重要商业中心之一,且依靠商业而非石油获取主要收入。同时,迪拜吸引越来越多海外游客,城市建设发展迅速,拥有众多高楼和人造岛屿,还是来自不同国家人群的混合体,不过面对城市快速成长,一些本地人表达了担忧并强调不忘本与继续努力 。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇历史类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.细节理解题。根据第一段"In the early 20th century, Dubai was a successful trading port. People from the world stopped in Dubai to do business"可知,人们在20世纪早期停留在迪拜是为做生意。故选D。
33.细节理解题。根据第二段"In fact, each year the city gets its money mainly from business, not oil"可知,迪拜每年的收入主要来自商业,而不是石油,故选项D"迪拜现在主要靠卖石油赚钱"不正确。故选 D。
34.词句猜测题。根据第五段"The people from 150 countries live and work in Dubai"可推测出,下句应是"现在外国人的数量是迪拜本地人的八倍!",划线单词"outnumber"的意思应是"数目超过"。故选B。
35.词句猜测题。根据最后一段"But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change",再结合划线部分可知,迪拜的快速发展也让越来越多迪拜本地人很担心,一位迪拜本地人说"我们必须永远记住我们来自哪里,我们付出了很多努力才取得现在的成就,我们还有很多工作要做"。这几句话是告诉迪拜本地人要记住自己的过去,记住自己来自于哪里。C选项"我们要总是记住我们的过去"符合文意。故选C。
36.主旨大意题。根据短文中"Dubai is a city of big business, expensive hotels, skyscrapers(摩天楼), and shopping malls"、"Today Dubai is one of the world's most important business centers"、"Dubai is also one of the world's fastest growing cities"、"But an increasing number of Dubai natives worry about the speed of change"等可知,这篇短文介绍了迪拜这座城市的快速发展情况。故选A。
(2025九上·宝坻开学考)A: Hi, Tom. You look very happy today!
B: Oh, yes. Guess what My best friend Ben is coming.
A: Oh, really  37.  
B: Tomorrow. I can't wait to see him.
A:  38.  
B: For two weeks.
A:  39.  
B: He is really friendly. I'm sure you will like him when you see him.
A: What does he look like
B:  40.   He plays football well.
A: Could you introduce him to me
B:  41.  
A. How long will he stay
B. Of course.
C. When is he coming
D. What is it
E. What is he like
F. He is tall and strong.
G. How often does he visit you
【答案】37.C;38.A;39.E;40.F;41.B
【知识点】其他题材;日常活动
【解析】【分析】本文是A和Tom的一则对话,围绕Tom的好友Ben要来展开。A发现Tom很开心,Tom告知好友Ben要来,随后A通过一系列提问,包括Ben到达的时间、停留时长、性格特点、外貌形象等,来表达对Ben的好奇,最后A请求Tom介绍Ben给自己认识,Tom欣然答应 。
【点评】考查七选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
37.根据上文"My best friend Ben is coming."我最好的朋友本要来了;以及下文"Tomorrow.",明天。可知,此处在询问他什么时候回来, C. When is he coming "他什么时候来?"符合语境。故选C。
38.根据下文回答"For two weeks.",两周,可知,此处在询问时长, A. How long will he stay "他会待多久?"符合语境。故选A。
39.根据下文答语"He is really friendly."他真的很友好。可知,此处在询问他是个什么样的人, E. What is he like "他是什么样的人?"符合语境。故选E。
40.根据上文问句"What does he look like "他长什么样?可知,此处在回应他的外貌特征, F. He is tall and strong. "他又高又壮。"符合语境。故选F。
41.根据上文问句"Could you introduce him to me "你能把他介绍给我吗?可知,此处作肯定回应, B. Of course. "当然。"符合语境。故选B。
42.(2025九上·宝坻开学考)我们春节前做扫除,是为了扫走不好的运气。
We do some cleaning to        bad luck before Spring Festival.
【答案】sweep;away
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英对照可知,此处缺少"扫走",其对应英语表达为sweep away,to后接动词原形,作目的状语。故填sweep;away。
【点评】考查汉译英,本题涉及不定式作目的状语以及固定短语sweep away。
43.(2025九上·宝坻开学考)那家工厂五年前关闭了。
That factory        five years ago.
【答案】closed;down
【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 关闭 ", 对应的英文是动词短语close down,作谓语,结合时间状语"five years ago"可知,此处描述的是过去发生的事情,应该用一般过去时,此处用动词过去式closed。故填closed;down。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语close down。
44.(2025九上·宝坻开学考)下一站我得下车了。
I have to        the bus at the next stop.
【答案】get;off
【知识点】汉译英;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 下车 " , 对应的英文是动词短语get off 。再结合have to "必须,不得不",后跟动词原形。故填get;off。
【点评】考查汉译英,以及固定短语get off。
45.(2025九上·宝坻开学考)给他盖件外套,确保他身上暖和。
Cover him with a coat and       he is warm.
【答案】make;sure
【知识点】汉译英;表示肯定的祈使句;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 确保 ", 对应的英文是动词短语make sure,本句是一个祈使句,and是并列连词,前面用动词原形cover后面也应使用动词原形,故填make;sure。
【点评】考查汉译英,本题涉及祈使句以及固定短语make sure。
46.(2025九上·宝坻开学考)这种玩具汽车正在这个商店中出售。
This kind of toy car is       in the shop.
【答案】on;sale
【知识点】汉译英;介词短语
【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 出售 " ,对应的英文是be on sale,be动词is已经给出,故填on sale。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语be on sale。
(2025九上·宝坻开学考)Life comes in a package (包裹). This package includes happiness and sadness, failure (失败) and success, hope and despair (绝望). Life is a learning process (过程)! Experiences in life teach us new lessons and make us a better person.
Love plays a main role in our life. Love makes you feel wanted. Without love a person could become cruel (冷酷的). In the early time of our life, our parents teach us about what is right and wrong, good and bad. But we don't always care about it.
Happiness can bring people a peaceful mind. No mind is happy without peace. Sadness causes the death of a loved one or the failure. But all of these things will pass away.
Failure is the path to success. It teaches us to survive (生存) and shows us a specific (特定的) way. Success brings us money, pride and self-respect.
Parents always hope their children will do well. Hope makes us dream. Life teaches us not to despair (丧失信心) even in the darkest hour, because after every night there is a day.
Life teaches us not to regret over yesterday, for it has passed and is out of our control (控制). Tomorrow is unknown, for it could either be bright or dark. So the only choice is to work hard today, so that we will enjoy a better tomorrow.
47.The life package includes    , failure and success, hope and despair.
48.Love plays     in our life.
49.    brings us money, pride and self-respect.
50.We should never give up even    , because after every night there is a day.
51.Work hard today, and we'll enjoy    .
【答案】47.happiness and sadness
48.a main role
49.Success
50.in the darkest hour
51.a better tomorrow
【知识点】教育类;议论文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇议论文,生活如同一个包裹,包含着幸福与悲伤、失败与成功、希望与绝望等不同元素,它是一个学习过程。爱在生活里扮演重要角色,不同经历会带来不同影响,如幸福带来平和心态,悲伤终会过去,失败是成功之路,成功带来诸多收获。同时,生活教会我们即便在最黑暗时刻也不丧失信心,不后悔已逝的昨天,因为明天未知,所以要把握当下,努力工作以迎接更好的明天 。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,结合题目要求,从而做出正确答案。
47.细节理解题。根据第一段中的"Life comes in a package (包裹). This package includes happiness and sadness, failure (失败) and success, hope and despair (绝望)."生活是一个包裹。这个包裹包括快乐和悲伤、失败和成功、希望和绝望。可知,人生的包裹里有快乐和悲伤,失败和成功,希望和绝望。故填happiness and sadness。
48.细节理解听。根据第二段中的"Love plays a main role in our life."爱在我们的生活中扮演着重要的角色。故填a main role。
49.细节理解题。根据第四段中的"Success brings us money, pride and self-respect."成功带给我们金钱、骄傲和自尊。故填Success。
50.细节理解题。根据第五段中的"Life teaches us not to despair (丧失信心) even in the darkest hour, because after every night there is a day."生活教会我们即使在最黑暗的时刻也不要绝望,因为每一个夜晚之后都有一天。故填in the darkest hour。
51.细节理解题。根据最后一段中的"So the only choice is to work hard today, so that we will enjoy a better tomorrow."所以唯一的选择就是今天努力工作,这样我们才能享受更美好的明天。可知,现在努力工作,我们将享受更美好的明天。故填a better tomorrow。
(2025九上·宝坻开学考)Ma Long, born in 1988 in Liaoning, began to practise table tennis when he was 5 years old. In 2003, Ma Long joined the national team. He w 52.   very hard in the training hall, and he was always the first to arrive and the l 53.   to leave. At 18, Ma Long won his first team world champion (冠军).
H 54.   , after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well. At the lowest point, Ma Long even wanted to g 55.   up.
In the Suzhou 2015 World Championships, Ma Long won the singles champion (个人单打冠军), and it had been ten years s 56.   he won a world championship last time. Then Ma Long started his "great period".
However, because of years of h 57.   training, his left knee was getting worse. At that time, the Tokyo Olympics was less than a year away. Ma Long d 58.   to have an operation. Finally, Ma Long beat Fan Zhendong and won an Olympic g 59.   medal.
As a sports p 60.  , the most perfect ending is to be successful and retire (退役) with fame (荣誉). But Ma Long does not want to follow it. He wants people to remember him when they talk a 61.   table tennis in the future. He did so a long time ago, and continues to do so.
【答案】52.(w)orked;53.(l)ast;54.(H)owever;55.(g)ive;56.(s)ince;57.(h)ard;58.(d)ecided;59.(g)old;60.(p)layer;61.(a)bout
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了乒乓球运动员马龙的职业生涯。他5岁开始练习乒乓球,2003年加入国家队,训练刻苦。18岁赢得首个团体世界冠军,但加入国家队近十年后陷入低谷甚至想放弃。2015年苏州世乒赛他夺得单打冠军,开启"辉煌时期"。然而,因长期高强度训练左膝受伤,在东京奥运会前他决定手术并最终战胜樊振东赢得奥运金牌。作为运动员,他不追求传统完美退役结局,而是希望未来人们谈论乒乓球时能记住他,且他早已做到并将继续如此 。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
52.句意:他在训练馆里非常努力地训练,并且他总是第一个到,最后一个离开。根据"He...very hard in the training hall,"和首字母提示可知,此处表示他非常努力训练。work hard固定短语,"努力工作",结合上下文可知,时态为一般过去时,故填(w)orked。
53.句意:他在训练馆里非常努力地训练,并且他总是第一个到,最后一个离开。根据"and he was always the first to arrive and the...to leave."和首字母提示可知,此处要和前文的first形成对比。last"最后的",符合语境。故填(l)ast。
54.句意:然而,加入国家队近十年后,他的表现并不出色。根据上文"At 18, Ma Long won his first team world champion (冠军)."18岁时,马龙赢得了他的第一个团体世界冠军。;以及空后"after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well."可知,后文描述"加入国家队近十年后表现不佳",与前文成功形成转折,因此用however"然而"。故填(H)owever。
55.句意:马龙甚至想要放弃。根据"after joining the national team for nearly ten years, he didn't do so well. At the lowest point, Ma Long even wanted to...up."可知,马龙加入国家队近十年后表现不佳,在最低谷时应该想放弃。give up固定短语,"放弃",不定式符号to后接动词原形。故填(g)ive。
56.句意:自从他上次赢得世界冠军以来,已经有十年了。根据"and it had been ten years...he won a world championship last time."及首字母提示可知,此处表示自从上次夺冠以来已经十年。since"自……以来",引导时间状语从句。故填(s)ince。
57.句意:由于多年的艰苦训练,他的左膝越来越糟。根据"because of years of...training, his left knee was getting worse."和首字母提示可知,此处表示由于多年的艰苦训练,他的左膝状况越来越糟。hard training"艰苦的训练"。故填(h)ard。
58.句意:马龙决定做手术。根据"his left knee was getting worse."和首字母提示可知,此处表示马龙决定做手术。decide to do sth.固定短语,"决定做某事",结合上下文可知,时态为一般过去式,填(d)ecided。
59.句意:马龙打败了樊振东,赢得了一块奥运金牌。根据"Ma Long beat Fan Zhendong and won an Olympic ...medal."及首字母提示可知,此处应该表示赢得奥运金牌。gold"金的",符合。故填(g)old。
60.句意:作为一名体育运动员。根据常识及前文可知,马龙是体育运动员。a后接名词单数。player"运动员",名词单数,符合。故填(p)layer。
61.句意:他希望未来人们谈论乒乓球时能记得他。根据"He wants people to remember him when they talk a ...table tennis in the future."可知,此处表示谈论乒乓球。talk about固定短语,"谈论",故填(a)bout。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表