资源简介 2025-2026学年度第一学期普宁二中高三英语第二次月考英语试题本试卷共8页,满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生必须用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的学校、姓名、班级、座位号和考生号填写在答题卡相应的位置上,再用2B铅笔把考号的对应数字涂黑。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上:如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案:不准使用铅笔或涂改液。不按以上要求作答的答案无效。第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AUnderstanding Your Grade in Math ElectivesYour final grade in this math elective reflects your overall proficiency across several key mathematical skills essential for success in advanced mathematics. The assessment focuses on four main areas, each contributing a specific portion to your final mark (note: exact percentages may be adjusted by your instructor). This ensures the evaluation aligns closely with the intended outcomes. Part 1: Conceptual Understanding & Knowledge (40%):This evaluates your deep grasp of fundamental theories, definitions, and core principles. Excellence requires demonstrating genuine comprehension, making insightful connections between topics, and moving beyond simple recall to show true mastery of the subject matter. Part 2: Problem Solving & Application (30%):Assesses your ability to select and execute (执行) effective strategies, perform accurate and efficient calculations, and apply concepts to solve both standard exercises and novel problems. The logical process you use and your verification (核查) of results are critically important factors. Part 3: Mathematical Reasoning & Communication (20%):Measures the clarity, logical flow, and precision of your explanations (whether written or verbal). Using correct lingoes (术语) and structuring solutions with meticulous care is essential for high performance in demonstrating sound mathematical argumentation. Part 4: Professionalism (10%):Considers consistent preparation for class, punctuality (准时) in attendance, timely submission of all assigned work, and active, constructive participation. Sustained engagement throughout the course contributes positively to this aspect of your grade.Your performance will be evaluated through exams, quizzes, homework, projects, and participation. Specific assignment expectations will be provided. Grades listed on the report are based on a 100-point scale and the bonus points are added to the total score after weighting. For any questions regarding specific assignment expectations or your performance, please click here to contact your instructor directly.21. What grade will Sue get in the end referring to the report below Sue’s Elective Math Grade ReportPart 1 Part 2 Part 3 Part 4 NOTES90 90 80 100 Special Bonus: +3A. 92. B. 90. C. 89. D. 93.22. Which of the following is critical for higher grades A. Recall all of the topics. B. Address familiar problems.C. Accurate use of terms. D. Unprepared presentations or essays.23. Where is this text probably taken from A. A freshman brochure. B. A college official website.C. An education magazine. D. An advertisement.BTurning thirty, a milestone that feels like the start for a career, the prime of a lion, and the peak for a dancer. Thirty is a number that I’ve been anticipating, yet it’s a label I was afraid to embrace. Thirty is supposed to be my teacher’s age, but now it’s mine, and with it comes everything it signifies.A few days ago, a colleague tried to comfort me by saying,“Thirty is what twenty used to be.” He made a thought-provoking (发人深省的) point. Am I still on the summit People keep telling me the highest point has just been shifted, and I keep telling them that the climbing wall has dropped from the ten feet I once scaled with ease to the eight feet that now seem insurmountable (不可逾越的).“You are not growing older, you are growing wiser,” says a wise old friend. This, however, is the kind of wisdom that makes one seek a different perspective.And so as I approach the day when I can no longer leap over the barriers with the same energy, I consider it necessary to share some thoughts on maturity with you. I am driven to express how maturity feels to me, both physically and mentally. Growing older, is a mixture of flexibility and acceptance and a process that requires both fighting against the unavoidable and embracing the changes that come. In fact, a philosopher considered it the most enlightening transition of all:Embrace maturity with me!The best is yet to be.Whether or not he was right, most of my first thirty years have been enlightening ones, so I will settle for what lies ahead being as fulfilling as what has passed. I find myself moving toward the future with a curious mix of both challenging and embracing my maturity, hoping that the poet was right when he said, “youth is always fifteen years behind us.”24. What does the author imply in the first paragraph A. Time flies quickly. B. Only time will tell.C. Time heal s all wounds. D. Aging is a harsh reality.25. What does the phrase “on the summit” in Paragraph 2 probably mean A. Reaching the top post. B. Experiencing a decline.C. Being on one’s peak. D. Facing a turning point.26. What can we learn from the author’s reflection on maturity A. Maturity is a contradictory but natural process. B. There is a clear decline in mental abilities.C. It is necessary to fight against maturity. D. It means forgetting about our past.27. How does the author feel about the future life A. Peaceful. B. Promising. C. Upset. D. Regretful.CTravellers have long feared being swallowed into the peatlands (泥炭地): “If his foot slips ... it is possible he may never more be heard of,” described William Gilpin in 1772.But now the image of this ecosystem finally turns a corner. UNESCO has recognized the Flow Country as a world heritage (遗产) site—the first peatland to make the list—due to its natural characteristics: the remarkable variety of plants and animals that live there. It’s also recognized that these peatlands are not humankind’s enemy but an important partner in the fight against climate crisis. Peat has formed in the Flow Country for 8,000 years, trapping carbon. It’s vital this carbon stays to avoid further global heating.The Flow Country was chosen for its natural heritage not cultural significance, which comes as a welcome contrast to the vast majority of the UK’s other world heritage sites. Prioritising culture might make sense for places like Stonehenge or Durham Cathedral, but the Lake District Not so much. The Lake District National Park is remarkable for its natural geography: deep valleys, uneven peaks and icy lakes. People have long shaped the area, but their impact is just a thin layer on a remarkably splendid landscape. Yet, when the park gained world heritage status in 2017, it was largely upon the basis of its relatively recent tradition of sheep farming. The decision reflected how the English perceive the natural world.But the recognition of the Flow Country looks even more profound. It represents a change not only in our perception of peatlands but of nature itself. Unlike the Lake District, it prioritises not sheep, but moss (苔藓). This approach aligns with the growing movement to recognise the rights of nature: to reframe the natural world as something more than a collection of raw materials.None of that is to ignore humans’ role in the Flow Country but we should recognize that no landscape in the UK can be considered in isolation from its culture, while also remembering that the human story never unfolds alone.28. Why does the author quote William Gilpin in paragraph 1 A. To illustrate the author’s point. B. To give a scientific explanation.C. To provide historical background. D. To present a common partial view.29. For what was the Flow Country recognized as a UNESCO World Heritage site A. Climate benefit and natural value. B. Beautiful scenery and conservation efforts.C. Geographical uniqueness and rare species. D. Educational significance and cultural value.30. What does the underlined phrase “aligns with” in paragraph 4 mean A. addresses. B. matches. C. challenges. D. outweighs.31. What is the text mainly about A. The formation of the Flow Country. B. The recognition of the Lake District.C. The long-overdue respect for peatlands. D. The conservation difficulties of peatlands.DLarge Language Models (LLMs)are artificial intelligence systems designed to process and generate natural language. Trained on large datasets, they can perform tasks like translation, summarization, and academic writing. However, their use comes with challenges and risks.One major issue with LLMs is “hallucination”, where the model produces summaries that sound convincing but are based on unreliable or incorrect data. For instance, in 2023, researchers at the University of California used an LLM to assist with a drug research review. However, the model cited journals and articles that appeared credible but were entirely fabricated, leading the researchers to withdraw their paper during the peer review(同行评审) process.David Leslie, a professor at Queen Mary University of London, highlights another significant challenge: “The LLM operates like a black box, with its internal workings hidden, making it hard to understand how outputs are generated, raising concerns about its reliability—even when results seem accurate.” Without insight into how the LLM reaches its conclusions, users cannot be sure whether the outputs are based on solid data, increasing the potential for errors or unintended consequences.Another problem with LLMs is their reliance on historical data, which can lead to biases(偏见). For example, in IT hiring, if the model is trained on data where most employees were male, it may unintentionally favor male candidates. The model simply learns from past patterns without understanding why they exist or questioning whether they are reasonable, potentially deepening outdated trends and overlooking factors like diversity goals or current qualifications. This can result in unfair outcomes for women and other underrepresented groups.While LLMs can process data and generate responses, they lack the ability to analyze, evaluate, and make independent decisions. In contrast, humans can use logic, context, and experience to solve complex problems and make informed choices. Therefore, LLMs should be seen as an enhancement, not a replacement for human judgment.32. Why did researchers at the University of California withdraw their paper A. They put forward miscalculated statistics. B. They made up research results.C. They presented over-simplified research. D.They cited non-existent data.33. Why does David Leslie describe the LLM as a black box A. Its decision-making is invisible. B. Its reasoning process is data-based.C. It can process complicated datasets. D. It may generate incorrect information.34. Which aspect of LLMs does paragraph 4 mainly focus on A. Its lack of critical assessment B. Its dependence on IT experts.C. Its inability to learn from history D. Its preference for professional candidates.35. What could be the best title for the text A. LLMs: The Future or a Passing Trend B. LLMs: Reliable or Risky C. LLMs for Researchers: Friends or Enemies D. LLMs in Science: Enhancement or Decline 第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Rise of “China-chic”Over past years, guochao, or “China-chic” has been gaining popularity among Chinese consumers. Guochao conveys the cultural heritage and values of China. 36 . “China-chic” is rising, but what is it The idea of guochao was first borrowed from some international brands, and began to win over Chinese consumers in 2015. 37 . In 2018, Chinese sportswear brand Li-Ning presented its Wu Dao (the principles of Taoism) collection at the New York Fashion Week. It featured bright red color and Chinese characters. More brands have since followed, heralding (预示) the early period of guochao.38 . This was a period when applications of big data, cloud computing, the Internet of things, and 5G technology hit the market one after another. Domestic tech companies such as Huawei, Xiaomi, and DJI made headlines.In its third stage, guochao became more common in everyday life. Over the past decade, guochao has expanded from consumer goods to experiential products. As consumers are showing greater interest in cultural identity and creativity, productions like the TV program National Treasure, and the dance show Night Banquet in Tang Dynasty Palace integrate cultural and historical elements with the latest audio-visual technologies. 39 .Nowadays, guochao is moving to the next stage. No matter how the trend evolves, Chinese people’s positive attitude toward the country’s development and their recognition of and growing confidence in national culture won’t change. 40 . Seen from a broader perspective, guochao mirrors the rise of China, a country eager to make its presence felt globally. Guochao is a style, but more importantly, it transmits culture and values.A. The trend grew in the following yearsB. They give the viewers a totally new experienceC. The next stage saw the rise of China’s native fashion trendsD. It also expresses national pride and confidence in a new eraE. The second period of guochao mainly features hi-tech sectorsF. Its success will rely first and foremost on gaining cultural confidenceG. The concept of “Made in China” was recognized as the representation of Chinese culture第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Our mountain hike turned into a(n) 41 adventure when a storm made us hide in an old, broken hut. Under 42 vines (藤蔓), we found a wooden box.Inside was a silk scroll — its ink surprisingly 43 , showing a waterfall falling through peach blossoms (花). The picture felt so 44 that it seemed real. Beside it was a(n) 45 map with old, unclear symbols. Driven by 46 curiosity, we followed the map to a hidden valley. At dusk, a cave entrance 47 behind the waterfall. Inside, our torches 48 lit up wall pictures: cranes (仙鹤) flying above ponds, thinkers resting in bamboo — scenes of an old perfect place.Walking through the tunnel, we stopped. In front of us was the 49 paradise (天堂) from the painting. Time seemed still here, completely 50 . We walked through peach trees where petals (花瓣) fell like pink snow, drinking from springs sweeter than wine.But as it got darker, things we recognized started to 51 . We felt scared until we saw small writing on the scroll: “Heaven’s door opens only once.” With shaking hands, we picked up fallen petals and 52 went back. Seconds later, the cave disappeared behind falling rock.At the museum, experts said it was the work of a(n) 53 Ming Dynasty master who remains unseen during his lifetime. Many groups searched the mountains, but the valley stayed 54But those saved petals They never dry up — 55 reminders of a world just out of reach.41. A. normal B. extraordinary C. risky D. tedious42. A. glowing B. hanging C. dead D. blooming43. A. dirty B. pale C. faded D. vivid44. A. alive B. still C. dull D. stiff45. A. modern B. torn C. digital D. weathered46. A. fading B. cautious C. irrepressible D. weak47. A. appeared B. collapsed C. dissolved D. narrowed48. A. violently B. faintly C. suddenly D. fully49. A. ruined B. altered C. very D. mini50. A. racing B. suspended C. broken D. hurried51. A. widen B. vanish C. harden D. brighten52. A. unwillingly B. eagerly C. decisively D. calmly53. A. infamous B. urban C. new D. reclusive54. A. accessible B. mapped C. vague D. commercial55. A. solid B. withered C. false D. mysterious第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Labubu, a snaggletoothed forest sprite(精灵)from Kasing Lung’s “The Monsters”, has grown from a non-mainstream favorite to a globally 56 (collect) hit. This character, 57 gender and nine teeth serve as key identifying features, has managed to win the heart of art toy enthusiasts with its unique blend of cuteness and rebellious(反叛的) appeal.Pop Mart’s strategy—blind boxes, limited releases, social ads—made Labubu viral(爆火的). Labubu’ s success, 58 (fuel) by the promotion of celebrities like Lisa and Rihanna, shows no signs of slowing down. By 2024, The Monsters IP (centered on Labubu) 59 (earn) over 3 billion RMB, pushing Pop Mart’s global expansion.Labubu’s appeal spans Asia, with long lines at releases and extensive 60 (cover) in major media like BBC. The “blind box” format, plus unboxing videos and fan communities sharing their finds, has created 61 cross-border collecting culture. Yet debates on overspending and gambling-like tendencies tied 62 the model exist.Labubu’s popularity brought fakes (“Lafufus”), so checks are key: nine teeth, good paint, even stitching, “Pop Mart/Kasing” carvings—details to avoid imitation 63 (product).Today, Labubu sparks talks on cultural influence, which is seen as China’s 64 (grow) soft power. Its journey from book to global icon shows design charm, storytelling power, and a character’s ability 65 (connect) worldwide.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)你校正在开展“学校图书馆是否应该购买电子书刊”的讨论。请你写一篇发言稿,在英语课堂作课前分享。内容包括:表达看法;说明理由。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Good morning, everyone!________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________读后续写 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I used to hate school. Not just the homework or the tests, but everything — the noise, the pressure, and the feeling that I didn’t belong. Every morning felt like a battle just to get out of bed, and every class felt like a trap. I stared out of windows, counted down minutes, and wished to be anywhere else. My teachers said I had “potential”, but to me, that was just another word for “expectation”.Things began to change on a rainy Tuesday morning. I forgot my umbrella and arrived at school, soaked (湿透的) and cold. As I stood by the classroom door, extremely annoyed and uncomfortable, our history teacher, Mr. Zhao, walked past and said, “Terrible morning Well, at least you made it.” Then he smiled — not in pity, but as if he truly respected the effort I made to show up.That moment stayed with me. I began to wonder: What if school wasn’t something happening to me, but something I could participate in What if I had a say in how each day went The shift didn’t happen overnight. But I tried something new: Instead of saying “I hate school”, I told myself, “Maybe today won’t be so bad.” At first, it felt forced — like I was lying to myself. But little by little, I started noticing the parts of school that weren’t so terrible. I liked the quietness of the library. I enjoyed the way our literature teacher read poems aloud, almost like music. And I realized that when I asked questions in class, I didn’t feel stupid but curious.One day, during a group project, I spoke up with an idea. To my surprise, my classmates listened. We worked together, laughed a little, and even got a good grade. For the first time, I didn’t feel invisible. I felt part of something.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The real turning point came during the school’s annual “Growth Journal” activity.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Reading my own words made me realize just how far I had come. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025-2026学年度第一学期普宁二中高三英语第二次月考英语参考答案阅读理解21.A 22.C 23.B24.D 25.C 26.A 27.B28.D 29.A 30.B 31.C32.D 33.A 34.A 35.B36.D 37.A 38.E 39.B 40. F完形41-45 BBDAD 46-50 CABCB 51-55 BADCD语法填空56.collectable/collectible 57. whose 58. fueled 59. had earned 60. coverage61. a 62. to 63. products 64. growing 65. to connect应用文官方范文 1Good morning, everyone!I'm greatly honored to share my thoughts on the topic: “Should the school library buy e-books and e-magazines ” Personally, I am quite excited about this plan.(表达看法)Digital resources can cover textbooks, English novels, and popular magazines, fitting/meeting different students’ needs.(理由1:体裁多样) Not only do they save space in the library, but they also offer convenient access to us. (理由2:节省空间 + 访问便捷) Moreover, they usually come with interactive features like audio and video, making reading more engaging. (理由3:带来互动)I truly believe this small change will make our campus reading better.(总结并表态) That's all. Thanks for listening!官方范文 2Good morning, everyone!Our school is talking about whether the library should buy e-books and e-magazines. From my perspective, l don't support this idea.(表达看法)First, reading e-books, which requires looking at screens for long periods of time, will definitely does harm to our eyes.(理由1:伤害眼睛) Besides, the use of e-books depends on a campus network, which can be unstable sometimes, leading to difficulty in reading them.(理由2:需要校园网络,而网络有时会不稳定,导致阅读困难) If it stops working, we can't read e-books at all — but printed books are still accessible.In conclusion, l am convinced that printed books still work better for most of us students.(总结并表态)Thanks for listening!高分范文 3 (支持购买电子书刊)Good morning, everyone!Recently, our school has launched a discussion about whether the school libraryshould purchase e-books and periodicals. In my opinion, we should embrace e-books.Firstly, e-books offer great convenience. Students can access a vast number of e-books with just a few clicks on their digital devices, saving the trouble of searching for physical books on shelves. Secondly, they are cost-effective. Buying e-books is often cheaper than purchasing printed books, which means the library can expand its collection with a limited budget. Additionally, e-books are environmentally friendly as they reduce paper waste.In conclusion, purchasing e-books for the school library is a wise choice that benefits both students and the environment.Thank you!高分范文 4 (从平衡角度出发)Good morning, everyone!When it comes to whether our school library should buy e-books, I think we need to consider both the advantages of e-books and the irreplaceable value of paper books.E-books bring remarkable convenience. They allow us to carry an entire library in our pockets, and we can quickly search for specific content within them. Interactive features like audio - reading also enrich our reading experience. However, paper books have their unique charm. The tactile feeling of turning pages and the nostalgic scent of ink can help us focus better and provide a more immersive reading experience.Therefore, instead of choosing one over the other, I suggest our school library maintain a balance between e-books and paper books, catering to different reading preferences of students.Thanks for listening!读后续写The real turning point came during the school’s annual “Growth Journal” activity. We were asked to write about our biggest personal change of the year. At first, I was unsure how to begin. But then I thought of Mr. Zhao’s words, and of all the small moments that followed — moments when I chose to show up, speak up, and stay open. My pen started to move. I wrote down the shift from fear to curiosity, and the quiet power of choosing a better mindset each day. When I finished, I felt something I hadn’t felt for a long time — pride.Reading my own words made me realize just how far I had come. I saw school not as a battlefield but a place where I could grow, connect, and even enjoy myself. My teachers still said I had potential, but now I believed it. That year, I not just passed my classes, but found my voice. School could still be tough sometimes, but I knew I had the strength to face each day with confidence.【解析】【导语】本文以我对学校态度的转变为线索展开,讲述了我原本厌恶学校,后因赵老师的一句话开始尝试改变心态,最终在学校年度“成长日志”活动中真正转变,重新认识学校的故事。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“真正的转折点出现在学校的年度‘成长日志’活动期间”可知,第一段可描写我在“成长日志”活动中,回忆并写下自己从厌恶学校到逐渐转变的过程与感受。②由第二段首句内容“阅读自己的文字让我意识到我已经走了多远”可知,第二段可描写我读自己的日志内容时,对自身转变有了更深刻认识,对学校有了全新的看法。2. 续写线索: 厌恶学校——赵老师的鼓励——尝试转变心态——小组项目获认可——“成长日志”回顾变化——重新认识学校3. 词汇激活行为类①转变:shift/ change②写下:write down/ put down③认识到:realize/ recognize情绪类①自豪:take pride in/ be proud of②自信:confidence/ self-assurance【点睛】【高分句型1】When I finished, I felt something I hadn’t felt for a long time — pride. (运用了when引导的时间状语从句和省略that的定语从句)【高分句型2】I saw school not as a battlefield but a place where I could grow, connect, and even enjoy myself. (运用了not... but...结构和where引导的定语从句)答案解析A【答案】21. A 22. C 23. B【导语】这是一篇应用文,主要介绍了数学选修课最终成绩的四大组成部分及其权重、各板块的高分要求、成绩计算方式(含附加分规则),并提及成绩评估途径与咨询方式。【21题详解】细节理解题。根据文章中“Part 1: Conceptual Understanding & Knowledge (40%)(第一部分:概念理解和知识(40%))”、“Part 2: Problem Solving & Application (30%)(第二部分:问题解决与应用(30%))”、“Part 3: Mathematical Reasoning & Communication (20%)(第三部分:数学推理与交流(20%))”、“Part 4: Professionalism (10%)(第四部分:专业精神(10%))”以及“Grades listed on the report are based on a 100-point scale and the bonus points are added to the total score after weighting. (成绩单上的分数以百分制为基准,附加分在权重计算完成后计入总分。)”可知,最终成绩由四个部分按比例计算后再加上奖励分。Sue的得分为:90×40%+90×30%+80×20%+100×10% =89,再加上特殊奖励3分,最终成绩为 89+3 = 92。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Part 3部分中“Using correct lingoes (术语) and structuring solutions with meticulous care is essential for high performance(使用正确的术语,并精心组织解题过程,对于展现严谨的数学论证能力以取得优异成绩至关重要。)”可知,准确使用术语对取得高分至关重要。C选项正确;根据Part 1部分中“Excellence requires demonstrating genuine comprehension, making insightful connections between topics, and moving beyond simple recall to show true mastery of the subject matter.(要取得优异成绩,需要展现出对知识的真正理解,在不同主题间建立富有洞察力的关联,并超越单纯的知识记忆,以体现对该学科内容的真正精通。)”、Part 2 部分中“and apply concepts to solve both standard exercises and novel problems. The logical process you use and your verification (核查) of results are critically important factors. (运用概念来解决普通练习和新问题。你所采用的逻辑推理过程以及对结果的核查,是至关重要的因素。)”以及Part 4部分中“Considers consistent preparation for class, punctuality (准时) in attendance, timely submission of all assigned work, and active, constructive participation. Sustained engagement throughout the course contributes positively to this aspect of your grade. (考量你是否持续为课堂做好准备、出勤是否准时、能否按时提交所有布置的作业,以及是否积极参与课堂且提出建设性意见。在整个课程期间保持持续投入,将对成绩的这一部分产生积极影响。)”可知,取得优异成绩需要深入理解知识以体现对学科内容的真正精通,逻辑推理过程以及对结果的核查,以及整个课程的持续参与;此外,问题解决与应用部分需要兼顾熟悉的普通练习和新颖问题,专业精神部分要求持续为课堂做好准备并及时交作业,因此A、B、D选项错误;故选C。【23题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据文章最后一段“For any questions regarding specific assignment expectations or your performance, please click here to contact your instructor directly.(如有任何关于作业期望或你的表现的问题,请点击这里直接与你的导师联系)”可知,文章主要介绍数学选修课最终成绩的四大组成部分及其权重、各板块的高分要求、成绩计算方式等,“click here”是典型的网页操作提示,由此可推断文本可能来自大学官方网站。A选项“新生手册”通常不会有点击链接的提示;C 选项“教育杂志”一般不会涉及具体课程成绩查询及联系instructors 的操作;D 选项“广告”与文本内容不符,故选B。B【答案】24. D 25. C 26. A 27. B【解析】【导语】这是一篇抒情性散文。作者即将迈入30岁,对这一年纪既期待又畏惧,分享对成熟的思考,认为变老是矛盾却自然的过程,对未来充满期待。【24题详解】推理判断题。根据第一段“Thirty is a number that I’ve been anticipating, yet it’s a label I was afraid to embrace. Thirty is supposed to be my teacher’s age, but now it’s mine, and with it comes everything it signifies. (30 岁是我一直期待的数字,却也是我害怕接受的标签。30 岁本应是我老师的年纪,可现在它成了我的年纪,随之而来的还有这个年纪所象征的一切。)”可知,作者对30岁的到来既期待又畏惧,意识到曾经觉得遥远的“成熟年纪” 已然降临,暗含“变老已是残酷的现实”之意。故选D项。【25题详解】词句猜测题。根据第二段“People keep telling me the highest point has just been shifted, and I keep telling them that the climbing wall has dropped from the ten feet I once scaled with ease to the eight feet that now seem insurmountable (不可逾越的). (人们总说最高点只是变了位置,可我总告诉他们,那面攀岩墙从我曾经轻松攀爬的10英尺,降到了如今看似不可逾越的8英尺。)”可知,上句中“on the summit”与本句中“the highest point(最高点)”表意呼应,指“处于人生巅峰状态”。故选C项。【26题详解】细节理解题。根据第四段“Growing older, is a mixture of flexibility and acceptance and a process that requires both fighting against the unavoidable and embracing the changes that come. (变老是灵活与接纳的结合,是一个既需要对抗不可避免的现实,又要接纳随之而来的变化的过程。)”可知,作者认为成熟(变老)是既需要抗争又需要接纳的过程,存在矛盾性,但也是自然发生的过程,即“成熟是矛盾却自然的过程”。故选A项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The best is yet to be.(最好的尚未到来)”和最后一段“Whether or not he was right, most of my first thirty years have been enlightening ones, so I will settle for what lies ahead being as fulfilling as what has passed. I find myself moving toward the future with a curious mix of both challenging and embracing my maturity, hoping that the poet was right when he said, “youth is always fifteen years behind us.”(无论他是否正确,我前三十年的大部分时间都是有启发性的,所以我会满足于未来的事情和过去的事情一样充实。我发现自己在走向未来的过程中,既充满了挑战,又拥抱了自己的成熟,希望诗人说的“青春总是落后于我们十五年”是对的。)”可知,作者认为未来仍有美好等待,对未来生活充满期待,觉得未来是有希望的。故选B项。C【答案】28. D 29. A 30. B 31. C【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了泥炭地从过去被旅行者视为威胁的存在,到Flow Country成为首个入选世界遗产的泥炭地,其认知发生的转变;通过对比英国湖区的入选依据,阐述了Flow Country的入选不仅源于其自然价值与气候益处,更体现了人类对泥炭地乃至自然本身认知的深刻变化。【28题详解】推理判断题。文章第一段开篇提到“Travellers have long feared being swallowed into the peatlands (长期以来,旅行者们一直害怕被泥炭地吞没。)”,随后引用William Gilpin 1772 年的描述“If his foot slips ... it is possible he may never more be heard of (要是他脚一滑……可能就再也没人听说过他了。)”,是为了具体呈现过去人们对泥炭地普遍存在的恐惧和负面印象,旨在生动呈现历史上人们对泥炭地广泛存在的恐惧与负面印象 —— 这种视泥炭地为“威胁”的认知实属片面。第二段紧随其后以but进行转折,指出“now the image of this ecosystem finally turns a corner (如今该生态系统的形象终于迎来转变)”,形成强烈对比。因此,该处引用的主要目的在于呈现一种曾经普遍存在的片面观念。故选D。【29题详解】细节理解题。根据文章第二段“UNESCO has recognized the Flow Country as a world heritage (遗产) site-the first peatland to make the list-due to its natural characteristics: the remarkable variety of plants and animals that live there. It’s also recognized that these peatlands are not humankind’s enemy but an important partner in the fight against climate crisis. Peat has formed in the Flow Country for 8,000 years, trapping carbon. (联合国教科文组织已将福洛地区认定为世界遗产地 —— 这是首个入选该名录的泥炭地 —— 因其具备独特的自然特征:这里栖息着种类极为丰富的动植物。人们还认识到,这些泥炭地并非人类的敌人,而是应对气候危机的重要伙伴。福洛地区的泥炭已形成 8000 年之久,期间一直在固存碳。)”可知,Flow Country入选世界遗产的原因有两点:一是其显著的自然价值,二是其气候益处。故选A。【30题详解】词义猜测题。根据文章第四段“Unlike the Lake District, it prioritises not sheep, but moss ( 苔藓). This approach aligns with the growing movement to recognise the rights of nature: to reframe the natural world as something more than a collection of raw materials. (与湖区不同,福洛地区优先关注的并非绵羊,而是苔藓。这种理念契合了日益兴起的“承认自然权利”运动:该运动主张将自然界重新定义为不仅仅是原材料的集合体。)” 可知,Flow Country优先关注苔藓,即自然本身的理念,与“承认自然权利、不将自然仅视为原材料集合”的运动方向是一致的。“aligns with” 在此处意为“符合、匹配”,与“matches”含义相近。故选B。【31题详解】主旨大意题。文章开篇以过去人们对泥炭地的恐惧引出话题,核心围 Flow Country成为首个泥炭地世界遗产展开,通过对比湖区的文化导向入选依据,强调Flow Country的入选源于自然价值与气候意义,更体现了人类对泥炭地从“敌人”到“伙伴”的认知转变 —— 这意味着泥炭地终于获得了应有的重视。选项C “The long-overdue respect for peatlands (泥炭地迟来的尊重)”概括了文章核心。故选C。D【答案】32. D 33. A 34. A 35. B【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了大型语言模型(LLMs)虽然能执行多种自然语言处理任务,但存在着诸如“幻觉”、黑箱操作、数据偏见以及缺乏独立决策能力等挑战和风险。【32题详解】细节理解题。根据文章第二段“For instance, in 2023, researcher sat the University of California used an LLM to assist with a drug research review. However, the model cited journals and articles that appeared credible but were entirely fabricated, leading there searchers to withdraw their paper during the peer review(同行评审) process.(例如,2023年,加州大学的研究人员使用大型语言模型(LLM)协助进行药物研究综述。然而,该模型引用的期刊和文章看似可信但完全是编造的,导致研究人员在同行评审过程中撤回了他们的论文)”可知,加州大学的研究人员撤回论文是因为他们引用了不存在的数据,故选D项。【33题详解】细节理解题。根据文章第三段“David Leslie, a professor at Queen Mary University of London, highlights another significant challenge: “The LLM operates like a black box, with its internal workings hidden, making it hard to understand how outputs are generated, raising concerns about its reliability - even when results seem accurate”(伦敦玛丽女王大学的教授David Leslie强调了另一个重大挑战:“大型语言模型(LLM)就像一个黑箱,其内部运作是隐藏的,这使得很难理解输出是如何产生的,即使结果看起来准确,也会引发对其可靠性的担忧。”)”可知,David Leslie将LLM描述为黑箱是因为其决策过程是不可见的,故选A项。【34题详解】主旨大意题。根据文章第四段“Another problem with LLMs is their reliance on historical data, which can lead to biases(偏见). For example, in IT hiring, if the model is trained on data where most employees were male, it may unintentionally favor male candidates. The model simply learns from past patterns without understanding why they exist or questioning whether they are reasonable, potentially deepening outdated trends and overlooking factors like diversity goals or current qualifications. This can result in unfair outcomes for women and other underrepresented groups.(大型语言模型(LLMs)的另一个问题是它们对历史数据的依赖,这可能导致偏见。例如,在IT招聘中,如果模型是基于大多数员工为男性的数据进行训练的,它可能会无意地偏向男性候选人。该模型只是从过去的模式中学习,而不理解它们存在的原因,也不质疑它们是否合理,这可能会加深过时的趋势,忽视多样性目标或当前资格等因素。这可能会导致女性和其他代表性不足的群体面临不公平的结果)”可知,第四段主要关注的是LLMs缺乏批判性评估这一方面,故选A项。【35题详解】主旨大意题。根据第一段“Large Language Models (LLMs)are artificial intelligence systems designed to process and generate natural language. Trained on large datasets, they can perform tasks like translation, summarization, and academic writing. However, their use comes with challenges and risks(大型语言模型(LLMs)是设计用于处理和生成自然语言的人工智能系统。通过在大型数据集上训练,它们可以执行翻译、总结和学术写作等任务。然而,它们的使用也带来了挑战和风险)”、第三段“The LLM operates like a black box, with its internal workings hidden, making it hard to understand how outputs are generated, raising concerns about its reliability-even when results seem accurate.” Without insight into how the LLM reaches its conclusions, users cannot be sure whether the outputs are based on solid data, increasing the potential for errors or unintended consequences.( LLM的运作就像是一个黑箱,其内部工作原理隐藏起来,使得难以理解输出是如何生成的,这引发了对其可靠性的担忧——即使结果看起来准确。由于无法深入了解LLM如何得出其结论,用户无法确定输出是否基于可靠的数据,这增加了错误或意外后果的可能性)”以及最后一段“While LLMs can process data and generate responses, they lack the ability to analyze, evaluate, and make independent decisions. In contrast, humans can use logic, context, and experience to solve complex problems and make informed choices. Therefore, LLMs should be seen as an enhancement, not a replacement for human judgment(虽然LLM可以处理数据并生成响应,但它们缺乏分析、评估和做出独立决策的能力。相比之下,人类可以利用逻辑、情境和经验来解决复杂问题并做出明智的选择。因此,LLM应被视为对人类判断的增强,而不是替代)”可知,文章开篇介绍了大型语言模型(LLMs)能处理和生成自然语言等功能,接着重点阐述了它存在的诸如 “幻觉” 现象(引用不可靠或错误数据)、像黑箱一样难以知晓其输出如何产生、依赖历史数据导致偏见以及缺乏分析评估和独立决策能力等诸多问题和风险,整体是在探讨LLMs可靠与否的问题,A项“LLMs: Reliable or Risky (大型语言模型:可靠还是有风险?)”表达的含义适合用作本文标题,故选B项。七选五【答案】36. D 37. A 38. E 39. B 40. F【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍“中国时尚”——国潮的兴起。【36题详解】根据上文“Over past years, guochao, or “China-chic” has been gaining popularity among Chinese consumers. Guochao conveys the cultural heritage and values of China.(在过去的几年里,国潮在中国消费者中越来越受欢迎。国潮传达了中国的文化遗产和价值观)”可知,这里提到国潮的受欢迎以及国潮蕴含的内涵。选项D“它也表达了民族自豪感和对新时代的信心”承接上文,其中的expresses和上文的conveys呼应。故选D。【37题详解】根据上文“The idea of guochao was first borrowed from some international brands, and began to win over Chinese consumers in 2015.(国潮的概念最初是借鉴一些国际品牌,并于2015年开始赢得中国消费者的青睐)”和下文“In 2018, Chinese sportswear brand Li-Ning presented its Wu Dao (the principles of Taoism) collection at the New York Fashion Week. It featured bright red color and Chinese characters. More brands have since followed, heralding (预示) the early period of guochao.(2018年,中国运动服装品牌李宁在纽约时装周上展示了其“悟道”系列。它的特点是明亮的红色和汉字。更多的品牌紧随其后,预示着“国潮”的早期阶段)”可知,这里介绍国潮早期的发展历程。选项A“这一趋势在接下来的几年里不断发展”承上启下,其中的the following years呼应下文。故选A。【38题详解】空处位于段首,是段落主旨句,应统领下文内容。根据下文“This was a period when applications of big data, cloud computing, the Internet of things, and 5G technology hit the market one after another. Domestic tech companies such as Huawei, Xiaomi, and DJI made headlines.(这一时期,大数据、云计算、物联网和5G技术的应用相继问世。华为、小米、大疆等国内科技公司频频登上新闻头条)”可知,这里介绍与高科技相关的国潮品牌。选项E“国潮的第二个时期以高科技产业为主”契合段落内容,且和上一段落的第一阶段和下一段落的第三阶段呼应。故选E。【39题详解】根据上文“As consumers are showing greater interest in cultural identity and creativity, productions like the TV program National Treasure, and the dance show Night Banquet in Tang Dynasty Palace integrate cultural and historical elements with the latest audio-visual technologies.(随着消费者对文化认同和创意表现出更大的兴趣,电视节目《国家宝藏》和舞蹈节目《大唐夜宴》等作品将文化和历史元素与最新的视听技术相结合)”可知,这里介绍融入国潮的电视文化节目。选项B“它们给观众一种全新的体验”承接上文,其中的They指代上文的productions。故选B。【40题详解】根据上文“Nowadays, guochao is moving to the next stage. No matter how the trend evolves, Chinese people’s positive attitude toward the country’s development and their recognition of and growing confidence in national culture won’t change.(如今,国潮正迈向下一个阶段。无论趋势如何演变,中国人对国家发展的积极态度,对民族文化的认可和信心都不会改变)”可知,这里涉及国潮与人民对国家发展的积极态度和文化自信的关系。选项F“它的成功首先取决于获得文化自信”承接上文,其中its指代前文的国潮。故选F。完形【答案】41. B 42. B 43. D 44. A 45. D 46. C 47. A 48. B 49. C 50. B 51. B 52. A 53. D 54. C 55. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了登山遇风暴发现神秘山谷的奇幻经历。【41题详解】考查形容词词义辨析。句意:当一场暴风雨迫使我们躲进一座破旧的小屋时,我们的登山之旅变成了一场非凡的冒险。A. normal正常的;B. extraordinary非凡的;C. risky有风险的;D. tedious乏味的。根据下文“we found a wooden box.”、“Inside was a silk scroll — its ink surprisingly 2 , showing a waterfall falling through peach blossoms (花). ”描述的发现神秘物品可知,这次冒险是非凡的。故选B。【42题详解】考查形容词词义辨析。句意:在垂下的藤蔓下,我们发现了一个木箱。A. glowing发光的;B. hanging垂下的;C. dead死的;D. blooming盛开的。根据下文“vines (藤蔓)”可知,藤蔓通常是垂下的。故选B。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:里面是一幅丝绸画卷——上面的墨水惊人地鲜艳,描绘了一幅瀑布穿过桃花的景象。A. dirty脏的;B. pale苍白的;C. faded褪色的;D. vivid鲜艳的。根据下文“showing a waterfall falling through peach blossoms (花). The picture felt so 4 that it seemed real. ”可知,画卷墨迹应是清晰鲜艳的,才能清晰呈现画面。故选D。【44题详解】考查形容词词义辨析。句意:这幅画感觉如此栩栩如生,仿佛是真的。A. alive生动的,栩栩如生的;B. still静止的;C. dull迟钝的;D. stiff僵硬的。根据下文“it seemed real”可知,画卷给人真实感,“栩栩如生”最能体现这种效果。故选A。【45题详解】考查形容词词义辨析。句意:旁边是一张风化的地图,上面有古老而不清晰的符号。A. modern现代的;B. torn撕裂的;C. digital数字的;D. weathered风化的。根据下文“with old, unclear symbols”可知,地图是古老的,上面的符号不清晰,所以是经过风化的。故选D。【46题详解】考查形容词词义辨析。句意:在无法抑制的好奇心的驱使下,我们按照地图找到了一个隐藏的山谷。A. fading褪色的;B. cautious谨慎的;C. irrepressible无法抑制的;D. weak虚弱的。根据下文“curiosity, we followed the map to a hidden valley”再结合前文发现神秘画卷和地图的整个情境,以及“Driven by”这个短语,它强烈暗示了一种被强大动力驱使的状态,从而推出“无法抑制的”好奇心。故选C。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:黄昏时分,瀑布后面出现了一个洞穴入口。A. appeared出现;B. collapsed倒塌;C. dissolved溶解;D. narrowed变窄。根据下文“behind the waterfall”和后文描述进行洞口后的状况可知,他们发现了山洞入口,即入口“出现”。故选A。【48题详解】考查副词词义辨析。句意:在里面,我们的火把微弱地照亮了墙上的画:仙鹤在池塘上飞翔,思想家在竹林中休息——这是一幅古老完美之地的景象。A. violently猛烈地;B. faintly微弱地;C. suddenly突然地;D. fully完全地。根据上文“our torches”和下文“lit up wall pictures”可知,洞穴内光线昏暗,火把只能微弱地照亮墙上的画。故选B。【49题详解】考查形容词词义辨析。句意:在我们面前的,正是画中那片世外桃源。A. ruined毁坏的;B. altered改变的;C. very恰好的,正是的;D. mini微型的。根据下文“paradise (天堂) from the painting”可知,眼前的景象与画中完全一致,very在此处用于强调“正是,恰好”,符合“实景与画面对应”的语境,其他选项均无强调含义。故选C。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:时间在这里似乎静止了,完全凝固了。A. racing疾驰的,飞快的;B. suspended悬浮的,停滞的;C. broken破损的;D. hurried匆忙的。根据上文“Time seemed still here, completely”可知,时间似乎静止,这里表达的是时间凝固了。故选B。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:但随着天色渐暗,我们认出的东西开始消失。A. widen变宽;B. vanish消失;C. harden变硬;D. brighten变亮。根据上文“as it got darker, things we recognized started to”和下文“We felt scared”可知,天色渐暗,周围熟悉的事物“消失”,才会让人感到害怕。故选B。【52题详解】考查副词词义辨析。句意:我们颤抖着双手捡起掉落的花瓣,不情愿地回去了。A. unwillingly不情愿地;B. eagerly渴望地;C. decisively果断地;D. calmly冷静地。根据上文“We walked through peach trees where petals (花瓣) fell like pink snow, drinking from springs sweeter than wine.”和下文“went back”可知,上文描述了世外桃源的美好,他们对这个地方应是留恋的,因此返回时是“不情愿的”。故选A。【53题详解】考查形容词词义辨析。句意:在博物馆里,专家们说这是一位隐居的明代大师的作品,他在世时一直不为人知。A. infamous声名狼藉的;B. urban城市的;C. new新的;D. reclusive隐居的。根据下文“who remains unseen during his lifetime”可知,这位明代大师在世时一直不为人知,说明他是隐居的。故选D。【54题详解】考查形容词词义辨析。句意:许多团体在山里搜寻,但山谷的踪迹依然模糊难寻。A. accessible可接近的;B. mapped绘图的;C. vague模糊的,踪迹难寻的;D. commercial商业的。根据上文“Many groups searched the mountains, but the valley stayed”可知,尽管有人搜寻,山谷里的踪迹依然模糊难寻,“模糊的,踪迹难寻的”符合语境。故选C。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:但那些保存下来的花瓣呢?它们永远不会干枯——是对那个可望不可及的世界的神秘见证。A. solid坚固的;B. withered枯萎的;C. false假的;D. mysterious神秘的。根据上文“But those saved petals They never dry up”可知,花瓣永不干枯,这反常现象让花瓣带有“神秘”色彩,是是对那个可望不可及的世界的神秘见证。故选D。语法填空【语篇大意】Labubu从绘本角色发展为全球收藏热潮,其成功归功于独特设计、盲盒营销和明星推广。它创造了跨界收藏文化并带来巨大收益,但也引发了过度消费的争议。Labubu的崛起被视为中国软实力增长的体现,展现了文化IP的全球影响力。56. collectible / collectable 句意:Labubu已经从一个小众爱好发展成为一个全球可收藏的爆款。分析:空格前是副词 globally,后面是名词 hit(成功的事物)。这里需要一个形容词来修饰 hit,表示“可收藏的爆款/热门藏品”。collect 的形容词形式为 collectible(美式英语常用)或 collectable(英式英语常用),两者皆可。57. whose 句意:这个角色,其性别和九颗牙齿是关键识别特征,以其可爱与反叛魅力的独特融合赢得了艺术玩具爱好者的心。分析:空格后是名词短语 gender and nine teeth,整个句子是一个非限制性定语从句,修饰主语 This character。这里需要一个关系代词来引导从句,并在从句中作定语,表示“它的性别和牙齿”,因此必须使用所有格关系代词 whose。58. fueled 句意:Labubu的成功,由像Lisa和Rihanna这样的明星推广所推动,没有放缓的迹象。分析:空格所在部分 _____ by the promotion... 是插入语,修饰主语 Labubu's success。这里 success 与 fuel(推动)之间是被动关系,意思是“成功被...所推动”。因此需要用 fuel 的过去分词形式 fueled 来构成过去分词短语作后置定语,表被动和完成。59. had earned 句意:到2024年,The Monsters IP(以Labubu为中心)已经赚取了超过30亿元人民币... 分析:句首的时间状语 By 2024 表示“到2024年为止”,这是一个典型的过去完成时(had + done)的标志。过去完成时表示动作在过去某一时间点(2024年)或动作(pushing)之前已经完成。赚取收入的动作在“推动全球扩张”之前就已经完成并持续产生影响。60. coverage 句意:...在主要媒体(如BBC)上得到了广泛的报道。分析:空格前是形容词 extensive(广泛的),后面需要一个名词作宾语。cover 的名词形式是 coverage,意为“覆盖、报道”,extensive coverage 是常见搭配,指“广泛的媒体报道”。61. a 句意:“盲盒”模式,加上开箱视频和分享发现的粉丝社区,创造了一种跨界收藏文化。分析:cross-border collecting culture是名词短语,名词前的纯空格考虑冠词。62. to 句意:然而,关于与这种模式相关的过度消费和类似赌博倾向的争论依然存在。分析:tied to 是一个固定短语,意为“与...相关,与...有联系”。空格前的 tied 是过去分词,与 to 搭配构成后置定语,修饰 tendencies,表示“与这种模式相关的倾向”。63. products 句意:...这些是避免买到仿制产品的细节。分析:空格前是名词 imitation(仿制品),它在这里起形容词作用,修饰空格处的名词。imitation product 或 imitation products 意为“仿冒产品”。由于是泛指一类产品,使用复数形式 products 更为常见和自然。64. growing 句意:...这被视为中国日益增长的软实力。分析:空格前是名词所有格 China's,后面是名词 soft power。这里需要一个形容词来修饰 soft power。grow 的现在分词 growing 可以转化为形容词,意为“增长中的、日益增长的”,China's growing soft power 表示“中国日益增长的软实力”。65. to connect 句意:...以及一个角色与全世界建立联系的能力。分析:ability to do sth 是固定搭配,意为“做某事的能力”。因此,空格处需要填入动词 connect 的不定式形式 to connect。to connect worldwide 意为“与全世界建立联系”。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 (试题)2026届普宁二中高三英语月考2(10月份).docx (答案)2025-2026高三英语第二次月考答案.docx