资源简介 (共7张PPT)人教版2024 七年级英语上册七年级英语上学期期中考试(北京卷)(测试范围:StarterUnits1-3)答案一、快速核对一、单项填空1-6 :B C A B A D 7-12: B C A B C D二、完形填空13.B 14.C 15.D 16.A 17.C 18.D 19.B 20.A三.阅读理解A:21.C 22.D 23.AB:24.A 25.A 26.BC:27.C 28.D 29.CD:30.B 31.D 32.C 33.B四、阅读表达34.There are 300 students.35.The writer often plays basketball with his classmates.36.It is behind the school.37.No, there isn’t.38.Yes, I do. Because the school has a beautiful environment, and the teachers are very nice. (答案合理即可)题目① My Family Hello everyone, I’m Li Hua. I’m thirteen years old. I come from Beijing. Now I’m a student in Class 1, Grade 7. There are three people in my family: my father, my mother and me. My father is tall and strong. He likes reading books very much. My mother is kind and beautiful. She enjoys cooking. She always makes delicious food for us. They both work very hard. I love my family very much. It is warm and happy. My parents care about me a lot. I think I have the best family in the world.七、 书面表达题目②My StudyMy favourite place is my study. I’d like to introduce it to you. My study is not very large, but it is very beautiful. It is on the second floor. In my study, there is a desk, a chair, a shelf and some other things. The desk is next to the window. There is a computer on it. The shelf is on the left of my desk. There are many books on it. When I’m free, I like staying in my study. I like my study very much.七、 书面表达2025 —2026学年七年级上学期中考试(北京专用)英 语姓名______ 准考证号______ 考场号______ 座位号______考生须知 1.本试卷共10页,共两部分,五道大题,38道小题,满分60分,考试时间为90分钟。 2.在试卷草稿纸准确填写准确填写姓名、准考证号和座位号。 3.试题答案一律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。 4.在答题卡上,选择题用2B铅笔作答,其他试题用黑色字迹签字笔作答。 5.考试结束,请将本试卷、答题卡和草稿纸一并交回。 6、考试范围:七上StarterUnits1-3人教版2024. 【2025年北京最新中考题型】第一部分本部分共33题,共40分。在每题列出的四个选项中,选出最符合题目要求的一项。一、单项填空(每题0.5分,共6分)1.与字母l含有相同音素的选项是________。A.b B.m C.g D.c2.Which of the following letters has the sound /ei/ A.Aa, Cc, Jj, Kk B.Aa, Jj, Kk, Zz C.Aa, Hh, Jj, Kk D.Aa, Bb, Jj, Kk3.—Do you ________ some water —Yes. Thank you very much.A.need B.get C.like D.find4.—What about the cap —Oh, it’s too big for me. Please show me ________ one.A.new B.another C.small D.old5.Which of the following means “虚拟现实” A.VR B.WHO C.PLA D.UN6.—Does your cousin like basketball or ping-pong —Oh, she loves ________. She thinks they’re really exciting sports.A.other B.another C.all D.both7.Lily and I are in the ________ grade. We’re both in Grade Seven.A.last B.same C.small D.favourite8.The boy, one of my good friends, often ________ a kite on Sundays in spring.A.fly B.flying C.flies D.are flying9.The boy likes computer games. Playing computer games ________ him ________ happy.A.makes; feel B.make; feels C.makes; feels D.make; feel10.My father ________ a new car. He likes it very much.A.have B.has C.is D.are11.After class, students often go to teachers’ ________ to ask questions.A.field B.classroom C.office D.hall12.You can ________ your pictures on the wall, then everyone can see them.A.talk about B.make friends C.look at D.put up二、完形填空(每题1分,共8分)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。Hello, boys and girls! My 13 is Wang Hua. I 14 in Class 3. This is our 15 . There are 51 16 and 50 chairs (椅子) in it. One desk is for our teachers. 17 are 26 boys and 24 girls in our class. There are 18 English girls in our class, Lucy and Lily. 19 are twins (双胞胎). We are friends. Miss Li is 20 teacher. She is nice. We like her very much.13.A.book B.name C.number D.flower14.A.is B.are C.am D.be15.A.bag B.blackboard C.school D.classroom16.A.desks B.boys C.girls D.students17.A.These B.This C.There D.That18.A.five B.four C.three D.two19.A.We B.They C.She D.He20.A.our B.your C.her D.his阅读理解(每题2分,共26分)AHi, I’m Billy Green from Canada. I’m a student in Grade Seven now. Welcome to my new school. It’s very big and the schoolyard (校园) is very tidy. We often clean it.The teaching building is in the middle of the schoolyard. There are four floors in it and my classroom is on the second floor. The teachers’ offices are on the first floor.What’s that Oh, it’s the computer room with sixty computers in it. It’s behind the library. And the dining hall is on the left of the library. Our playground is on the right of the teaching building.What a nice school it is! I love my school very much.21.What’s on the first floor of the teaching building A.The classrooms. B.The science lab.C.The teachers’ offices. D.The dining hall.22.Where is the library A.Behind the playground. B.On the left of the dining hall.C.In the middle of the schoolyard. D.In front of the computer room.23.What is the writer’s purpose (目的) in the passage A.To introduce his nice school. B.To tell his new teachers.C.To show the big playground. D.To describe the modern computer room.BTom and Jim are brothers. They are from Ottawa (渥太华), Tom is 14 years old and Jim is 12 years old. They can speak Chinese, English and French. Now, they are in China. They are studying Chinese at No. 4 Middle School in Beijing. Their family are all in China. There are five people in their family. They are their parents, their sister and them. Their mother is a teacher. Their father is a doctor. Their sister is very young. She is only 4 years old. She goes to a kindergarten. They say China is a very interesting country. They like friendly Chinese people, delicious Chinese food and long Chinese history. They say they like China very much.24.How many brothers and sisters does Tom have in his family A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.25.The underlined word “kindergarten” means “________” in Chinese.A.幼儿园 B.小学 C.初中 D.王国26.Which of the following is NOT true A.They think Chinese food is nice. B.They don’t think Chinese people are kind.C.They think China is an interesting country. D.They like China very much.CHello! I’m Bob. I have a new schoolbag this term. It’s yellow. It’s from my mum. I like it. I pack it every day. A ruler, an eraser, a pen and some books are in it. My cousin Bill is a middle school student. He has a new schoolbag too. His schoolbag looks cool. In his schoolbag, he has five books, six notebooks and a pencil box. The pencil box and the schoolbag are the same colour. Three pens, four pencils, two erasers and a ruler are in his pencil box. And he has a lunch box. It is orange too. My mother tells us how to pack our schoolbags.Clean the schoolbag every week.Put books and notebooks in the schoolbag. Put the pen, the pencil, the eraser and the ruler in the pencil box, and put the pencil box in the schoolbag.Put other things such as clothes and the water bottle in the schoolbags at last.27.What does Bob put in the schoolbag first A.Books and the pencil box. B.Clothes and the water bottle.C.Books and notebooks. D.The pencil box and clothes.28.What does the underlined word “it” refer to (指代) A.The pencil box. B.The schoolbag. C.The ruler. D.The lunch box.29.How many steps (步骤) to pack a schoolbag A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.DThis is Jack’s first day of the new term (学期). He meets a girl at the school gate (大门).“Nice to meet you,” he says to the girl. “I’m Jack. ________” The girl is happy to meet him and says, “Nice to meet you, too. I am Maria.”Now they are in their classroom. They see many new things in it—desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers. “What a nice classroom! I like it,” Maria says. “Yes, it is. I like it, too,” Jack says.Then they hear (听见) the bell at 8:00 am. It’s time for class. A new teacher gets into the classroom. She wears a pair of glasses. “She must be our English teacher,” Jack says to Maria. “I think so,” Maria says.“Hello, boys and girls!” the teacher says. “I’m Gina Brown. This is our first class. Let’s have English now.” Jack starts his happy day.30.Which is the missing sentence (缺失的句子) in Paragraph (段落) 2 A.How are you B.What’s your name C.Where are you D.How do you spell your name 31.What do Jack and Maria see in the classroom ①books ②cups ③flowers ④chairs ⑤erasersA.①②③ B.②③④ C.③④⑤ D.①③④32.What can we know about the new teacher A.Her name is Gina Black.B.She doesn’t wear glasses.C.She is Jack and Maria’s English teacher.D.She goes to the classroom at 8:30 am.33.What is the passage mainly about (这篇文章主要关于什么) A.Jack’s new friend. B.Jack’s first school day.C.Jack’s new classroom. D.Jack’s new teacher.第二部分本部分共5题,共20分。根据题目要求,完成相应任务。四、阅读表达(每题2分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。I live in a small town (城镇) near the Qinling Mountains. There are not many tall buildings in it. The best building is in our school. There are 300 students and 25 teachers in our school.In front of the classroom building, there is a playground. I often play basketball with my classmates in it. There is a little garden behind our school. And we can grow (种植) beautiful flowers and plant trees in the garden. Next to the garden, there is an orange orchard (果园). We can hear birds singing there.We study Chinese, English, maths and other subjects at school. The teachers are very nice. We love our school.根据短文内容回答下列问题。34.How many students are there in the school 35.What does the writer often do in the playground 36.Where is the garden 37.Is there an apple orchard next to the garden 38.Do you like the writer’s school Why or why not 五、文段表达(10分)39.从下面两个题目中任选一题,根据所给的中文和英文提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中已给出的内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出真实的校名、姓名和地名。题目①假定你是李华,请以“My Family”为题向你的同学介绍一下你和你的家庭。内容包括:(1)你的基本情况(姓名、来自哪里、年龄、班级);(2)你家人的情况(父母爱好、外貌、个人品质等);(3)你对家庭的评价。注意:(1)词数不少于70词;(2)不要使用真实的个人信息(如真实姓名、班级);(3)语句通顺,意思连贯,书写清晰。______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________题目②英语班会上,你们要用英语介绍一下家里或者学校里你最喜欢的地方。请根据提示用英语介绍一下你最喜欢的地方。提示:1. What place is your favourite 2. What’s this place like 3. Why do you like it 要求:1. 词数70左右。2. 文中不得出现真实的人名或校名。My Study__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案第1页,共2页答案第1页,共2页2025 —2026学年七年级上学期中考试(北京专用)英 语姓名______ 准考证号______ 考场号______ 座位号______考生须知 1.本试卷共10页,共两部分,五道大题,38道小题,满分60分,考试时间为90分钟。 2.在试卷草稿纸准确填写准确填写姓名、准考证号和座位号。 3.试题答案一律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。 4.在答题卡上,选择题用2B铅笔作答,其他试题用黑色字迹签字笔作答。 5.考试结束,请将本试卷、答题卡和草稿纸一并交回。 6、考试范围:七上StarterUnits1-3人教版2024. 【2025年北京最新中考题型】参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B C A B A D B C A B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C D B C D A C D B A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C D A A A B C D C B题号 31 32 33答案 D C B1.B【详解】句意:与字母l含有相同音素的选项是m。考查字母的发音。b/bi /;m/em/;g/d i /;c/si /。l的发音为/el/,所以l和m含有相同音素/e/。故选B。2.C【详解】句意:下列哪组字母的发音包含/ei/?考查字母的读音。字母A、H、J、K的读音分别是/ei/、/eit /、/d ei/、/kei/,都含有/ei/音。A项Cc读音/si /,不含/ei/;B项Zz读音/zed/或/zi /,不含/ei/;D项Bb读音/bi /,不含/ei/。只有C项正确。故选C。3.A【详解】句意:——你需要一些水吗?——是的,非常感谢你。考查动词辨析。need需要;get得到;like喜欢;find找到。根据答句“Yes. Thank you very much.”可知,问句是在询问对方是否有需要,结合选项,need符合语境。故选A。4.B【详解】句意:——这顶帽子怎么样?——哦,这个对我来说太大了。请给我拿另一顶看看。考查词义辨析。new新的;another另一个;small小的;old旧的。根据“it’s too big for me”可知,这顶帽子太大了,要看看另一顶帽子。故选B。5.A【详解】句意:下面哪一项表示“虚拟现实”?考查缩略词。VR是“Virtual Reality”的缩写,意为“虚拟现实”;WHO是世界卫生组织“World Health Organization”的缩写,意为“世界卫生组织”;PLA是“People’s Liberation Army”的缩写,意为“中国人民解放军”;UN是“United Nations”的缩写,意为“联合国”。结合选项可知,VR意为“虚拟现实”,故选A。6.D【详解】句意:——你的表妹喜欢篮球还是乒乓球?——哦,她两个都喜欢。她觉得它们是非常令人兴奋的运动。考查代词。other其他的;another另一个,表示泛指;all全部;both两者都。根据“basketball or ping-pong”可知,此处是指两者;根据“She thinks they’re really exciting sports.”可知,篮球和乒乓球都喜欢,应用both。故选D。7.B【详解】句意:Lily和我在同一个年级。我们都在七年级。考查形容词辨析。last最后的;same相同的;small小的;favourite最喜爱的。根据“We’re both in Grade Seven”可知,两人处于相同年级,应用same。故选B。8.C【详解】句意:这个男孩,我的好朋友之一,经常在春天的星期天放风筝。考查动词时态。fly飞,动词原形;flying飞,现在分词/动名词;flies飞,动词第三人称单数形式;are flying正在飞,现在进行时。根据“often”可知,时态为一般现在时,主语是The boy,所以谓语用动词第三人称单数形式。故选C。9.A【详解】句意:这个男孩喜欢电脑游戏。玩电脑游戏让他感觉快乐。考查主谓一致和固定搭配。动名词短语作主语时,谓语动词用单数形式;make sb. do sth.使某人做某事,make是使役动词,其后用动词原形,即feel用原形。故选A。10.B【详解】句意:我爸爸有一辆新车。他非常喜欢它。考查动词辨析及主谓一致。have有,动词原形;has有,动词的第三人称单数形式;is是,be动词的第三人称单数形式;are是,be动词的复数形式。根据语境可知,此处是指爸爸有一辆新车,应该用动词have,且句子时态是一般现在时,主语“My father”是第三人称单数,所以动词要用第三人称单数形式has。故选B。11.C【详解】句意:下课后,学生们经常去老师的办公室问问题。考查名词辨析。field田野;classroom教室;office办公室;hall大厅。根据“After class, students often go to teachers’ … to ask questions.”以及常识可知,学生问问题通常去老师的办公室。故选C。12.D【详解】句意:你可以把你的画贴在墙上,这样每个人都能看到它们。考查动词短语辨析。talk about谈论;make friends交朋友;look at看;put up张贴、搭建。根据“your pictures on the wall”和“everyone can see them”可知,此处表达的是将画张贴在墙上,以便他人观看,故选D。13.B 14.C 15.D 16.A 17.C 18.D 19.B 20.A【导语】本文主要介绍了作者所在班级的详细情况。13.句意:我的名字叫王华。book书;name名字;number数字;flower花。根据“Wang Hua”可知,此处是介绍自己的名字。故选B。14.句意:我在三班。is是,be动词单数;are是,be动词复数;am是,用于I后;be是,be动词原形。I后用am。故选C。15.句意:这是我们的教室。bag书包;blackboard黑板;school学校;classroom教室。根据“There are 51 desks and 50 chairs in it.”可知,此句作者介绍的是教室。故选D。16.句意:教室里有51张桌子和50把椅子。desks桌子;boys男孩;girls女孩;students学生。根据“50 chairs in it.”和下文“One desk is for our teachers”可知,教室有51张桌子。故选A。17.句意:我们班有26个男生和24个女生。These这些;This这个;There那儿;That那个。根据上文“There are 51 desks and 50 chairs in it.”可知,此句也为There be句式,表示“某地有某物”。故选C。18.句意:我们班有两个英国女孩,露西和莉莉。five五个;four四个;three三个;two两个。根据“Lucy and Lily”可知,有两个英国女孩。故选D。19.句意:她们是双胞胎。We我们;They她们;She她;He他。此句指代上文提到的露西和莉莉,她们两个是双胞胎。故选B。20.句意:李小姐是我们的老师。our我们的;your你们的;her她的;his他的。根据“We like her very much.”可知,她是我们的老师。故选A。21.C 22.D 23.A【导语】本文是一篇说明文,作者Billy Green以第一人称视角介绍了自己新学校的布局与环境,包括教学楼、计算机房、图书馆、餐厅和操场的位置关系,表达了对学校的喜爱之情。21.细节理解题。根据第二段最后一句“The teachers’ offices are on the first floor.”可知,教学楼一楼是教师办公室。故选C。22.细节理解题。根据第三段中的“It’s behind the library. And the dining hall is on the left of the library.”可知,电脑室在图书馆后面,餐厅在图书馆左边,因此图书馆位于电脑室的前面。故选D。23.主旨大意题。文章开篇点明主题“Welcome to my new school”,随后通过三段文字详细描述校园建筑布局,结尾以“What a nice school...I love my school”强化情感表达。全文核心目的是介绍学校,而非单纯展示操场(C)或计算机房(D),B项提及新老师属于无中生有。故选A。24.A 25.A 26.B【导语】本文主要介绍了Tom和Jim两兄弟的家庭情况以及他们在中国的生活和学习情况。24.细节理解题。根据“There are five people in their family. They are their parents, their sister and them.”可知,Tom的家庭成员包括父母、一个妹妹和他们兄弟两人,因此Tom有一个兄弟(Jim)和一个妹妹。故选A。25.词句猜测题。根据“Their sister is very young. She is only 4 years old. She goes to a kindergarten.”可知,他们的妹妹只有4岁,去的地方应该是幼儿园。故选A。26.细节理解题。根据“They like friendly Chinese people, delicious Chinese food and long Chinese history. They say they like China very much.”可知,他们喜欢友好的中国人、美味的中国食物和悠久的中国历史,并且非常喜欢中国。因此B选项“他们认为中国人不友好”与原文不符。故选B。27.C 28.D 29.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了鲍勃新书包和他是如何整理书包的。27.细节理解题。根据“Put books and notebooks in the schoolbag ...”可知,先把书和笔记本放书包里。故选C。28.推理判断题。根据“And he has a lunch box. It is orange too.”可知,他有一个餐盒,此处代词应指餐盒是橙色的。故选D。29.细节理解题。根据“Clean the schoolbag every week”、“Put books and notebooks in the schoolbag”和“Put the pen, the pencil, the eraser and the ruler in the pencil box”以及“Put other things such as clothes and the water bottle in the schoolbags at last.”可知,共四个步骤。故选C。30.B 31.D 32.C 33.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jack在新学期的第一天遇到新同学Maria,并一起体验新教室和认识新老师的故事。30.推理判断题。根据第二段“‘Nice to meet you,’ he says to the girl. ‘I’m Jack...’ The girl is happy to meet him and says, ‘Nice to meet you, too. I am Maria.’”可知,Jack自我介绍后,女孩Maria也回应了自己的名字,因此缺失的句子应该是询问对方名字的问句。选项B“你叫什么名字?”最符合语境。故选B。31.细节理解题。根据第三段“They see many new things in it—desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers.”可知,教室里有椅子、书、和花。故选D。32.推理判断题。根据第四段“‘She must be our English teacher,’ Jack says to Maria. ‘I think so,’ Maria says.”可推知,这位新老师是Jack和Maria的英语老师。故选C。33.主旨大意题。全文围绕Jack新学期的第一天展开,描述了他遇到新同学、参观新教室以及认识新老师的过程。因此,选项B“Jack的第一天学校生活”最全面概括了文章主旨。故选B。34.There are 300 students. 35.The writer often plays basketball with his classmates. 36.It is behind the school. 37.No, there isn’t. 38.Yes, I do. Because the school has a beautiful environment, and the teachers are very nice. (答案合理即可)【导语】导语:本文是一篇记叙文,作者介绍了自己所在的秦岭附近一所学校的基本情况,包括校园建筑、环境和学习生活。34.根据“There are 300 students and 25 teachers in our school.”可知,学校里有300名学生。故填There are 300 students.35.根据“In front of the classroom building, there is a playground. I often play basketball with my classmates in it.”可知,作者经常和同学在操场上打篮球。故填The writer often plays basketball with his classmates.36.根据 "There is a little garden behind our school." 可知,花园在学校后面。故填It is behind the school.37.根据 "Next to the garden, there is an orange orchard." 可知,花园旁边是橘子园,不是苹果园。故填No, there isn’t.38.本题为开放性问题,答案不唯一,结合短文内容和自身喜好,合理作答即可。故填Yes, I do. Because the school has a beautiful environment, and the teachers are very nice.39.例文My Family Hello everyone, I’m Li Hua. I’m thirteen years old. I come from Beijing. Now I’m a student in Class 1, Grade 7. There are three people in my family: my father, my mother and me. My father is tall and strong. He likes reading books very much. My mother is kind and beautiful. She enjoys cooking. She always makes delicious food for us. They both work very hard. I love my family very much. It is warm and happy. My parents care about me a lot. I think I have the best family in the world.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态是“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步、介绍自己的基本情况,如姓名、来自哪里、年龄和班级;第二步、介绍家人的情况,如父母爱好、外貌、个人品质等;第三步、介绍自己对家庭的评价。[亮点词汇]①come from来自②very much非常③enjoy doing sth.享受做某事[高分句型]I think I have the best family in the world.(省略that的宾语从句)40.范文My StudyMy favourite place is my study. I’d like to introduce it to you. My study is not very large, but it is very beautiful. It is on the second floor. In my study, there is a desk, a chair, a shelf and some other things. The desk is next to the window. There is a computer on it. The shelf is on the left of my desk. There are many books on it. When I’m free, I like staying in my study. I like my study very much.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中关于最喜欢的地方及其特点、喜欢的原因等要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,点明“书房是自己最喜欢的地方”,并提出要向对方介绍这个书房,开门见山,明确短文核心内容;第二步,从“大小、位置、物品”三个方面介绍书房;第三步,说明自己空闲时喜欢待在书房,直接表达 “非常喜欢书房” 的情感,收束全文,呼应开头“最喜欢的地方”这一主题。[亮点词汇]①next to 紧邻,在……旁边②on the left of 在……的左边[高分句型]①When I’m free, I like staying in my study. (when引导的时间状语从句)②My study is not very large, but it is very beautiful. (含but的并列复合句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 七年级英语上学期期中考试(北京卷)(人教版2024,测试范围:StarterUnits1-3) 答案.pptx 七年级英语上学期期中考试(北京卷)(人教版2024,测试范围:StarterUnits1-3) - 答案.docx 七年级英语上学期期中考试(北京卷)(人教版2024,测试范围:StarterUnits1-3).docx